23) Προτείνεται η επέκταση των συναλλαγών των πολιτών με τις ΔΟΥ μέσω διαδικτύου καθώς και η εξυπηρέτησή τους από σημεία εξυπηρέτησης εκτός ΔΟΥ.

Τι θα προτείνατε για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | Kostas Oreopoulos

    Δεν χρειάζεται να πει κάποιος ότι συμφωνεί με κάτι τέτοιο.

    Στόχος?: Να μπορεί ο πολίτης να κάνει ΚΑΘΕ συναλλαγή του με την εφορία μέσω διαδικτύου. Ακόμη και πληρωμές, οποιουδήποτε ποσού. Αρχείο παλαιότερων συναλλαγών. Προσωπική σελίδα χρήστη (αν ΑΦΜ) που θα του υπενθυμίζει και θα τον ενημερώνει για προθεσμίες του

    (πχ αν είναι εταιρεία, θα του υπενθυμίζει για καταστάσεις ΚΕΠΥΟ, για ΦΜΥ για ΦΠΑ, για τυχόν λάθη στην φορολογική του δήλωση, για το Ε9… για τα πάντα).

    Μια ιστοσελίδα για κάθε ΑΦΜ (είναι πολύ πιο απλό από ότι ακούγεται για κάποιον που ξέρει απο αυτά)

    Αν μάλιστα συνδεθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία όλοι θα είναι ωφελημένοι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | ΟΡΕΣΤΗΣ

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΣΤΕ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ, ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΠΑΦΗ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΔΟΥ.
    ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ.
    ΕΤΣΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΛΑΙΕΣ ΕΚΡΕΜΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:53 | ΟΡΕΣΤΗΣ

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΣΤΕ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ, ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΗΞΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΠΑΦΗ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΔΟΥ.
    ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ.
    ΕΤΣΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΛΑΙΕΣ ΕΚΡΕΜΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Σπύρος Μιχαηλίδης

    Από τη στιγμή που *όλες* οι συναλλαγές του πολίτη με την κεντρική διοίκηση θα μπορούν να γίνονται μέσω Διαδικτύου (ή μέσω ΚΕΠ ή τράπεζας για εκείνους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν Η/Υ) θα έχει γίνει το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

    Οπουδήποτε μεσολαβούν πρόσωπα υπάρχει ο πειρασμός της συνδυαλλαγής είτε αυτό λέγεται γρηγορόσημο ή μείωση προστίμου ή οτιδήποτε άλλο.

    Μόνο προσοχή στους διαγωνισμούς που θα κάνετε για την ανάθεση δημιουργίας πληροφορικών συστημάτων. Η πείρα έχει δείξει ότι στο παρελθόν (διαχρονικά) και αυτοί οι διαγωνισμοί έχουν γίνει με τέτοιο (διαβλητό ή φωτογραφικό) τρόπο που το αποτέλεσμα ήταν να φουσκώσουν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι καλά σχεδιασμένο, να έχει σημαντικές ελλείψεις και εν τέλει να μη λειτουργεί.

    Μετά από τόσες προμήθειες πληροφορικής, έργα και ΚΠΣ θα έπρεπε σήμερα να λειτουργούν τα πάντα ηλεκτρονικά. Αυτό δεν συμβαίνει και αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και διαφάνεια στις νέες αναθέσεις έργων, θα συνεχίσουμε να χάνουμε χρήματα και χρόνο και θα μιλάμε με ευχολόγια.

    Σημειώνω εδώ και τη λύση της φοροδιαφυγής: πληρωμές με επιταγές ή πιστωτική κάρτα παντού. Όπως γίνεται λ.χ. στη Βρετανία όπου και στο μπακάλικο πληρώνεις με μπλοκ επιταγών. Αν το χρήμα αποκτήσει ταυτότητα τότε πλέον ακόμα και αν ο υδραυλικός ή ο γιατρός σας δεν εκδόσει δελτίο, τα χρήματα θα έχουν «φωτογραφηθεί» ότι πηγαίνουν σε εκείνον.

    Καλή χρονιά και καλή επιτυχία!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Γιάννης Λειβαδίτης

    Θα μπορούσε να γίνει αν οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και το σύστημα επεκταθεί ωστε να μην είναι ο πολίτης αναγκασμένος να τρεχει στην εφορία για κάθε θέμα του. ΠΧ αν θέλω φορογική ενημερότητα, βεβαιώσεις κλπ να τις ζητάω από το ΝΕΤ και να τελειώνω.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Ναι προαιρετικά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:42 | Χ.Α.

    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) ΜΕ ΤΙΣ Δ.Ο.Υ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ).
    ΔΥΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ.
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 10-15% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ;
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΟΥ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΔΙΕΝΕΡΔΕΙΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ; ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ

    Θα ήταν άριστο να μπορούν οι συναλλαγές να γίνοντε από σημεία εκτός ΔΟΥ. Και να είστε σίγουροι ότι το μεγαλύτερο κέρδος θα προκύψει από την αποφυγή των προσωπικών επαφών και όχι από τη μείωση των λειτοργικών εξόδων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | ΧΑΡΗΣ ΝΤΕΜΙΡΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ.

  • Συμφωνώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:13 | Βασίλης Καραβίτης

    Συμφωνώ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | Giannis

    Ότι χρειάζεται ο φορολογούμενος από τη ΔΟΥ να το παίρνει μέσω διαδυκτίου.Ας πλησιάσουμε επιτέλους κι εμείς τον 20ο αιώνα που θα περάσει κι ακόμη θα τρέχουμε για αίτηση αλλαγής της ταυτότητας ή της διεύθυνσης στην Εφορία.
    Ασ εκσυγχρονιστούμε επιτέλους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ.

    ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΑΜΙΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΗΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | ΧΑΡΗΣ

    καλο θα ειναι αρκει να ειναι ολες οι υπηρεσιες online χωρις να χρειαζεται να τρεχω στην δ.ο.υ. και για τους ηλικιωμενους καποια σημεια εξυπηρετησης.

  • Όλες οι διαδικασίες ελπίζω να εννοούνται όλες και εξηγούμαι:
    Όχι μόνο οι πληρωμές προς τη Δ.Ο.Υ. αλλά και οι πληρωμές από τη Δ.Ο.Υ. προς τον φορρολογούμενο ή την επιχείρηση. Κατάργηση όλων των διαδικασιών που αναγκάζουν σε φυσική παρουσία στη Δ.Ο.Υ.:
    Αλλαγή στο Μητρώο (προσθήκη-μεταβολή ΚΑΔ, αλλαγή έδρας κ.ο.κ.)
    Πληρωμή εκπρόθεσμου ΦΠΑ
    Είσπραξη επιστροφής φόρου
    Υποβολή μισθωτηρίων και συμφωνητικών με υπεργολάβους-εργοδότες

    Όταν το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται πια στο διαδίκτυο, μέσω κρυπτογράφησης είναι αδιανόητο η Δ.Ο.Υ. να απαιτεί την απώλεια εργατοωρών στο «γκισέ».

    Απλά πράγματα δηλαδή. Εκσυγχρονιστείτε…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | Σ.Ν

    Ναι σε όλα τα επίπεδα να γλιτώσουμε από τους αγενείς υπαλήλους,τους αδαείς, που κατά το πως αντιλαμβάνονται αυτοί ερμηνεύουν τους νόμους ,
    βάλε το πήγαινε έλα στις εφορίες,

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:30 | kasyros

    ‘Ολες οι διαδικασίες να γίνονται μεσω ιντερνετ. Προυπόθεση βέβαια, ένα κεντικό site λειτουργικό – ευκολο – καλοσχεδιασμένο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Στάμος Θ. Στράτος

    Οι πολίτες και ιδίως οι επειχειρήσεις υποχρεώνονται σε συχνές επισκέψεις στις ΔΟΥ γιά πληρωμές φόρων και διεκπεραίωση των περισσότέρων από τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αυτό ειναι κοστοβόρο και χρονοβόρο και ως εκ τουτου δυσκιλεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο να ειναι συνεπέις με τις υποχρεωσεις τους.

    Συμφέρον του Δημοσίου ειναι η απλοποίση των διαδικασιών και η διευκόλυσνη των πολιτών και των επιχειτήσεων στην υποβολή των δηλώσεων και στην καταβολή κάθε ειδους φόρων.

    Γιά παράδειγμα, πρέπι να δοθεί ΑΜΕΣΩΣ η δυνατότητα της πληρωμής καθε ειδους φόρων μέσω διαδικτύου με χρήση των τραπεζικών λογαριασμών ή με χρεώση των πιστωτικών καρτών. Πολλοί εχουν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις. Γιά την πληρωμή των δόσεων οι πολίτες πρέπει να παρουσιασθούν στις ΔΟΥ και να καταβάλλουν τις οφειλόμενες δόσεις με επιταγές στο ταμείο της ΔΟΥ. Αυτό ειναι χρονοβόρο ιδίως γιά τους πολίτες που δεν διαθέτουν καρνέ επιταγών και το ποσό της δόσης ειναι μεγαλύτερο από το μέγιστο ποσό που δεχεται κάθε ΔΟΥ σε μορφή μετρητών. Οι πολίτες αυτοί πρέπει προηγουμένως να επισκεφθούν την τράπεζά τους γιά να τους εκδοσει επιταγή. Μάλιστα κατά τις ημέρς που συνήθως λήγουν οι δόσεις, υπάρχει συνωστισμός πντού. Αλλωστε και τα ταμεία των ΔΟΥ λειτουργούν με περιορσμένο ωράριο (μέχρι τις 13:15 – 13:30 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ωρες). Θα μπορούσε γιά παράδειγμα οταν ενας πολίτης (ή επιχέιρηση) ρυθμίζει μία ληξιπρόθεσμη οφειλή να λαμβάνει εναν ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής (στα πρότυπα των λογαριασμών ΔΕΗ και ΟΤΕ) και να μπορέι να χρησιμοποιεί τον αριθμό αυτό και να πληρώνει την δόση του μέσω διαδικτύου (Web Banking).

    Αντίστοίχως γιά τις επιχειρήσεις, η καταβολή των παρακαρατούμενων φόρων και του φόρου εισοδήματος απαιτεί επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ (π.χ. ΦΑΕΕ, ΦΑΒΕ, κλπ). Θα μπορούσε η υποβολή των σχετικών δηλώσεων να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και να εκδίδεται αυτομάτως ενας ψηφιακός κωδικός βασει του οποίου θα μπορέι να γίνεται η πληρωμή επίσης μέσω των εφαρμογών διαδικτύου που εχουν οι τράπεζες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | Στέφανος

    Καταργήστε κάθε επαφή με τα διεφθαρμένα ή αμόρφωτα στελέχη των εφοριών. Καταργήστε τον κώδικα αναφορικά τουλάχιστον με την αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογουμένου στις εφορίες. Περάστε το σύνολο ει δυνατόν των συναλλαγών ηλεκτρονικά σε ένα καλοσχεδιασμένο και λειτουργικό site.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:30 | Νίκος Κ.

    Πολύ καλή πρόταση!

    Επίσης πρέπει όλες οι δηλώσεις να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά ιδίως για τις επιχειρήσεις.

    Πάντως, οι «συναλλαγές» εφοριακών με φορολογούμενους έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με το γκρίζο φορολογικό νομικό / κανονιστικό πλαίσιο σε κάποια σημεία του. Δεν πρέπει να επιτρέπεται περιθώριο «ερμηνείας» η οποία εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά.

    Να χρησιμοποιηθεί η γνώση και εμπειρία των μεγάλων φορολογικών / φοροτεχνικών εταιρειών προκειμένου να ιεραρχηθούν οι συναλλαγές. Δεν είναι όλες εξ ίσου προβληματικές η μία με την άλλη.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Αν θέλεται να υπάρχει πράγματι διαφάνεια θα πρέπει όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να μην υπάρχει η προσωπική επαφή με τους εφοριακούς οι οποίοι πολλές φορές εφαρμόζουν δυο μετρα και δυο σταθμα.Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο θα αποτελέσει μια ένδειξη ότι επιτέλους γινόμαστε μια Ευρωπαική χώρα μειώνοντας το γραφειοκρατικό κόστος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | andreas p

    οι τοποι εργασιας δημοσιου και ιδιωτικου δικαιου τα καθε εργαζομενου μπορει να χρησιμοποιηθη ως αποστολη και επικοινωνιας με εφορια ακομα
    οι δημοι τα ΚΑΠΗ ΕΠΙΣΗς ΤΟ ΙΔΙΟ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 08:42 | ΚΑΤΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Πολλές συναλλαγές θα πρέπει να μπορούν να γίνονται άμεσα και on line με την καθιέρωση π.χ. του ΑΦΜ ίσως και της ημερομηνίας γέννησης ως μοναδικού κωδικού πρόσβασης. Χαρακτηριστική είναι η επιτυχία του μέτρου της αλλαγής κωδικών της ενιαίας ονοματολογίας αλλά και της διόρθωσης των λαθών του Ε9. Για παράδειγμα ηλεκτρονικό αντίγραφο της δήλωσης να γίνεται δεκτό οπουδήποτε και χωρίς φυσική παρουσία φορολογουμένου αλλά με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον φορέα ( όπως π.χ. η φορολογική ενεημερότητα)Επίσης να εξετασθεί η υποβολή μισθωτηρίων, ιδιωτικών συμφωνητικών κ.λ.π. μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονική απόδειξη.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 03:06 | Δ.Γ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Ως μηχανικός Η/Υ αυτο το μέτρο το θεωρώ το πλέον σημαντικό. Το κόστος για τις υποδομές που θα χρειαστούν πιστευώ οτι θα αποτελέσει επένδυση για την πάταξη της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων που ενδέχεται να δημιουργούνται στις εκάστοτε Δ.Ο.Υ.

    Επιπλεον ο πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δίχως να χρειάζεται να απουσιαζει απο την εργασία του και να ταλαιπωρείται ώρες μπροστα απο τα γκισε του των Δ.Ο.Υ.

    Ωστόσο οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες αφού η επικοινωνία των πολιτών με τις αρμοδιες Δ.Ο.Υ. δεν υποστηρίζεται ουτε μέσω e-mail.

    Καλή τύχη στο έργο σας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | ΓΚΙΛΠΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απο την αρμόδια υπηρεσία ΔΟΥ
    Δεν συμφωνω με την λύση ΚΕΠ δεν θα υπάρχει η εμπειρία και απλά θα διαβιβάζεται το αίτημα στην ΔΟΥ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | mesas

    η λογική είναι η εξής: ο πολίτης να μην έρχεται σε επαφή με το προσωπικό που του διεκπεραιώνει τη διαδικασία
    δηλ. τα ΚΕΠ μπορούν να κάνουν όλη τη δουλεία γραμματείας και ο πολίτης να μην πάει εκτός επό εκεί πουθενά αλλού – γνωστά είναι αυτά (one stop shop)

    το ιδιο να ισχύει για τις πάσης φύσεως συναλλαγές με το Δημόσιο – όπως μπορεί να ισχύει

    μακάρι και να γίνει και να επεκταθεί

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | Κώστας Μπάκουλας

    Σωστό. Επίσης να δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή ηλεκτρονικά (ακόμη και με χρέωση πιστωτικής κάρτας) ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων των πολιτών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | Τσιώτσιος Ιωάννης

    Συμφωνώ και με τα δύο. Και με την επέκταση των συναλλαγών των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. μέσω διαδικτύου καθώς επίσης και με την διεύρυνση των σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών, για τις συναλλαγές τους με τις Δ.Ο.Υ., ειδικότερα μέσω των Κ.Ε.Π., τα οποία θεωρώ ως την πλέον πρωτοποριακή και αντιγραφειοκρατική Δημόσια Υπηρεσία. Παρατηρώ όμως ότι πολλά Κ.Ε.Π., μικρών κυρίως Ο.Τ.Α., λειτουργούν σε ωράριο αποκλειστικώς πρωινό και δεν λειτουργούν τα Σάββατα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικώς όσων εργάζονται ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | Γιώργος

    Νομίζω οτι η πρόταση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πρότασή μου για ανοιχτές ΔΟΥ τα απογεύματα και τα Σάββατα.Όσον αφορά την εξυπητέτηση των πολιτών εκτός ΔΟΥ με τις υπάρχουσες υποδομές αυτό θα είναι δύσκολο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:16 | ΖΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥ.

  • Αν θέλουμε να εκλίψει το φαινόμενο των εκατομμυριούχων (σε ευρώ) εφοριακών, πρέπει να απαγορευθεί οιουδήποτε είδους επαφή του εφοριακού με τον πολίτη. Κάθε είδους συναλλαγή πρέπει να γίνεται εκτος ΔΟΥ, κατά προτίμηση μέσω διαδικτύου αποκλειστικά, και οι εφοριακοί να περιορίζονται στην διεκπεραίωση των υποθέσεων επί τη βάσει σαφώς και αυστηρά προδιαγεγραμμένων αλγορίθμων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:54 | Γιώργος Μηχιώτης

    Προφανώς συμφωνώ με την επέκταση.

    Για δοκιμάστε και την κατάθεση συμβολαίων ενοικίασης ηλεκτρονικά… θα βγάλετε και κάνα λαβράκι!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | Δημήτρης

    Δυστυχώς φίλε xristos τα ΚΕΠ είναι η μεγαλύτερη απάτη…Αντί να φτιάξουν τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να λειτουργούν σωστά έβαλαν μια άλλη υπηρεσία από πάνω για να κάνει τη δουλειά τους…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | xristos

    Μακάρι, τα ΚΕΠ είναι οι μεγαλύτερη επανάσταση του ελληνικού κράτους. Αν συνεχίσουν να είναι ευγενικοί και όχι κλασσικοί δημόσιοι υπάλληλοι, τότε ευχής έργον!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:52 | Λαύκας Σωτηρης

    Προτεινω την πληρωμη αμοιβης απο τον συναλασσομενο προς την υπηρεσια που τον εξυπηρετει. Το ποσον αυτο θα συλλεγεται σε καθε υπηρεσια και θα μοιραζεται στους υπαλληλους με γνωμονα την ποσοτητα και ταχυτητα της διεκπεραιωσης της εργασιας.

    Π.Χ. απαιτω μια ενημερωση Χ σε τρεις ημερας το κοστος μπορει να ειναι €1, αλλα αν την ιδια ενημερωση απαιτω σε μια ημερα το κοσοτς να ειναι €3 κ.ο.κ, οι δε υπαλληλοι που καταφερνουν την ταχεια διεκπαιρεωση.

    Μια τετοια οργανωση θα δημιουργησει κινητρο διεκπεραιωσης ολων των μικρων κυριως θεματων που λημναζουν στις εφοριες και σπαταλουν πολλα μεροκαματα σε ολους μας, που η αμοιβη που θα πληρωθει ειναι αμελητεα και η μικρομιζα θα ελαχισοποιηθει παραλληλα θα αμοιφθουν οι υπαλληλοι που πραγματικα δουλευουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:36 | Αλέξανδρος Α.

    Οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκολία και μακάρι να προστεθούν και άλλες συναλλαγές που θα διεκπεραιώνονται μέσα από αυτό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:39 | Βασίλης Σταράκης

    Η κάθε εφορία θα πρέπει να έχει κατ΄αρχήν ένα e-mai προκειμένου να ρωτήσει κάτι ένας πολίτης (και να πάρει απάντηση βεβαια). Εδώ, σε τούτο το βήμα για να γράψουμε κι ένα απλό σχόλιο έχουμε δώσει το e-mail μας. Ο τοπικός μας έφορος γιατί δεν έχει;

    Κατά τα άλλα κάθε συναλλαγή που δεν μας οδηγεί στις ουρές είναι ευπρόσδεκτη, αλλά για ρωτήστε και τους απλούς υπαλλήλους της εφορίας που δέχονται τις δηλώσεις, πόσα λάθη και παραλείψεις διαπιστώνουν κατά την υποβολή και συμβουλεύουν τους πολίτες να τις διορθώσουν. Ποιός θα κάνει τώρα αυτή τη σημαντική δουλιά; Τα κοριτσάκια των ΚΕΠ;

    Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των ΚΕΠ, γιατί με την κατάργηση των Stage και των συμβάσεων ορισμ. χρόνου έχουν μείνει ούτε οι μισοί. Αρα λογική ακούγεται η σκέψη για τα ΚΕΠ, αλλά πρέπει να μπεί εκεί και κόσμος για να αντέξει τέτοιο βάρος συναλλαγών.

    Διαφορετικά ο κόσμος δεν θα βρίζει τον Ραγκούση (που θα λεει ότι δεν του δίνει ο Παπακ/νου λεφτά για να διορίσει στα ΚΕΠ). Τον Παπακωνσταντίονου θα βρίζει!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:33 | petros

    αν δεν ξερω η/υ, μεσω κεπ με φυσικη παρουσια ή δοϋ αλλα και το απογευμα, μεχρι 8μμ πχ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | GL

    όλες οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες ναμπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου.

    Διαφορετικά χάνονται άπειρες ώρες σε ουρές, συνήθως δεν τελειώνεις τη δουλειά σου με την πρώτη φορά, και συνεπώς άπειρες παραγωγικές εργατοώρες.

    Επιπλέον οι ώρες που μπορώ να εξυπηετηθώ είναι μεταξύ 8 και 13:00 συνήθως, ώρες όμως που θα πρέπει να είμαι στη δουλειά μου.

    Άρα θα πρέπει να πάρω άδεια για να κάνω τη δουλειά μου ή να πάω στη δουλειά μου καθυστερημένα….

    Φιλικά,
    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπάρχει κάποιος λόγος που οι δόσεις του φόρου εισοδήματος για Νομικά και φυσικά πρόσωπα, δεν πληρωνονται από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ? Τι διαφορετικό έχει το δοσολογιο του φόρου εισοδήματος από την πληρωμη ΙΚΑ η ΦΠΑ που γίνεται μεσω διαδικτύου ? Είναι ίσως απλούστερο αλλα δεν ….γίνεται.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Κατοχυρωσα το σημα της εταιρείας μου για όλη την Ευρώπη μέσω διαδικτύου πληρώνοντας μόνο 900,00 ευρω (σε υπηρεσία της Ευρωπαικής Ενωσης). Απλά, γρήγορα και οικονομικά.
    Κάντε το παντου, συναλλαγες και πληρωμές μέσω διαδικτύου. Αναλαβεε το ρίσκο να γίνει αντικειμενο εκμεταλευσης από τους πονηρους, από τους πόρους που θα απελευθερώσετε θα ελεγξετε και θα βρειτε τους πονηρους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

    Η ηλεκτρονική ΔΟΥ που είχε πει και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός πρέπει να γίνει πραγματικότητα.Έναρξη,μεταβολή,διακοπή εργασιών που γίνονται απο το τμήμα μητρώου να μπορεί να της κάνει ο λογιστής της εταιρείας και να φέρει την ευθύνη ο ίδιος για τυχόν παρατυπίες π.χ. υπεράξια κατά την μεταβίβαση επιχείρησης.
    Κάθε πιστοποιημένο λογιστικό γραφείο να μπορεί να κάνει μεσώ taxis net όλες τις διαδικασίες που κάνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι π.χ. έναρξη εργασιών εταιρειών,φυσικών προσώπων κτλ,μεταβολή έδρας,έναρξη νέου υποκαταστήματος,διακοπή εργασιών.
    Η δηλώσεις εισοδήματος για ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΑΕ, να μπορούν να γίνονται και αυτές μέσω Taxisnet.
    Η έκδοση πιστοποιητικών τύπου βεβαίωση τζίρου ή βεβαίωση επαγγέλματος που χρειάζονται συνήθως στο υπουργείο συγκοινωνιών για αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου να μπορούν να εκδίδονται μέσω taxisnet.
    Συμπληρωματική δήλωση Ε1 να μπορεί να γίνετε και μεσώ taxisnet.
    Υποχρεωτικά όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ μέσω taxisnet.
    Η έκδοση των τελών κυκλοφορίας και η πληρωμή αυτών να γίνετε και αυτή μεσώ τaxisnet και το σήμα να παραλαμβάνετε από τις ΔΟΥ.
    Η παρακράτηση φόρου για τα ελευθέρα επαγγέλματα καθώς και όλες οι διαφόρων τύπων παρακρατήσεις να μπορούν να πληρώνονται μεσώ taxisnet.
    Η δήλωση για το ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ εαν αντικατασταθεί των νομικών προσώπων να γίνετε και αυτή μεσώ taxisnet.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | Βασίλης Αξελής

    όσοι έχουμε κωδικό να συνεχίσει να ισχύει οι υπόλοιποι μεσω ΚΕΠ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:01 | Ανέστης Ποντικάκης

    ΝΑΙ μέσω διαδικτύου ΟΧΙ από αλλού.
    τα στοιχεία που διαχειρίζεται η ΔΟΥ είναι ευαίσθητα. Μόνο μέσω διαδικτύου και στις ΔΟΥ.
    Εάν δοθεί έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η εξυπηρέτηση από τις ΔΟΥ θα είναι πολύ καλύτερη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:10 | ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

    θα ηταν ιδανικο διοτι ο πολιτης γλυτωνει χρονο ,κοπο,ταλαιπορια, χρημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | Χρήστος Ν.

    Το θέμα γενικά αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εδώ πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ηλεκτρονικής πιστοποίησης του πολίτη ώστε να είναι δυνατό να γίνονται online όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές.
    Για παράδειγμα, για το συγκεκριμένο θέμα των ΔΟΥ, ένας αξιόπιστος και αδιάβλητος μηχανισμός ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα επιτρέψει συναλλαγές που γίνονται π.χ. με το τμήμα Μητρώου.
    Η λύση είναι τα ψηφιακά πιστοποιητικά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αρχή πιστοποίησης των πολιτών ώστε με ένα μόνο ψηφιακό πιστοποιητικό να μπορεί να μπαίνει σε πλήθος εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Χριστίνα Παναγιωτίδου

    Θα ήταν χρήσιμο κάθε ΔΟΥ να έχει τη δική της ιστοσελίδα, όπου θα μπορούν οι πολίτες να συνδέονται και να κάνουν συναλλαγές ή να δέχονται υπηρεσίες από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται να πάνε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 14:09 | peter80

    Συμφωνώ. Θα ήθελα να μπορώ να εξυπηρετούμε μέσω ΚΕΠ.