Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Eφη Βαμβακά

    Ανήκω στην κατηγορία των μισθωτών που αδυνατούν να φοροδιαφύγουν και πολύ φοβάμαι ότι θα παραμείνουμε η μόνη συνεπής φορολογικά ομάδα στη χώρα. Πραγματικά πιστεύω ότι αργά το σκεφτήκαμε/τε να περιορίσετε την φοροδιαφυγή. Δεν ξέρω τι μπορείτε και αν μπορείτε να κάνετε κάτι γι αυτό.
    Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να γνωρίζω ακριβώς που δαπανώνται οι φόροι που καταβάλλονται και τι προσφέρουν, αν όχι στο σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον σε αυτούς που φορολογούνται.(π.χ το παιδί μου πηγαίνει στο ίδιο σχολείο που πήγαινα και εγώ, η μόνη αλλαγή του είναι ότι το βάφουν που και που, το εν λόγω σχολείο έχει χτιστεί τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας του ΄60!, δεν αισθάνομαι λοιπόν ότι απολαμβάνω σαν πολίτης παρότι όπως όλοι γνωρίζουμε είμαι συνεπής φορολογούμενος.)
    Σκεφτόμουνα ότι θα ήταν δίκαιο, από τα φορολογικά έσοδα κάθε νομού το 65% να δαπανάται για τις ανάγκες σε υποδομές και λειτουργίες του ίδιου του νομού και το υπόλοιπο 35% να καλύπτει γενικές κρατικές ανάγκες. Θα πρέπει να λειτουργεί μια Αρχή που θα διαχειρίζεται τα έσοδα και τα έξοδα ανά νομό, θα δημοσιεύει τακτικά (3/μήνο) απολογισμούς και θα μπορεί ο καθένας να πειστεί ή όχι για την αποτελεσματική διαχείριση των φόρων του.
    Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δίκαιο να μην υπάρχει ειδική φορολόγηση για τους δήμους μέσω ΔΕΗ ,μιας και κανείς δεν μπορεί ελέγξει τα περίφημα ανταποδοτικά τέλη.
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | Νικόλαος Τζόλας

    Η χώρα μας έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα των πολιτών Ελλήνων και αλλοδαπών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από την Γ.Γ.Π.Σ. με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα φθάνει να υπάρξει πολιτική βούληση. Πρέπει να θεσπιστεί ένας ηλεκτρονικός Ε.Κ.Α.Μ (ενιαίος κωδικός αριθμός μητρώου) για κάθε ΄Ελληνα ή ξένο πολίτη που ζεί στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός θα δίδεται υποχρεωτικά κατά τη γέννηση του ΄Ελληνα πολίτη ή την νομιμοποίηση του αλλοδαπού και θα τον ακολουθεί μέχρι το θάνατό του. Ο αριθμός αυτός θα συνδέεται με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης την άδεια κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας, τη φορολογική δήλωση, την άδεια παραμονής, την άδεια άσκησης επαγγέλματος, το δημοτολόγιο, το μητρώο αρρένων, την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης την στρατολογική κατάσταση, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. Μέσω του Ε.Κ.Α.Μ θα μπορεί η πολιτεία να ελέγχει ότι ο πολίτης είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του και ο πολίτης θα μπορεί να διεκδικεί άμεσα τα δικαιώματά του. Ο ΕΚΑΜ ισχύει στις περισσότερες βορειοευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί τη βάση της κρατικής λειτουργίας. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που σε μια δημοκρατική κοινωνία αποβαίνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ασφάλεια των πολιτών, την καταπολέμηση του εγκλήματος, της φοροδιαφυγής, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, τον δημογραφικό έλεγχο, την άμεση παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η Πολιτεία γίνεται έτσι ένας καλός σπιτονοικοκύρης που μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του, που ξέρει τι συμβαίνει στο σπίτι του, ποιός μπαίνει, ποιός βγαίνει, αν χρησιμοποιεί την πόρτα ή το παράθυρο, ξέρει ποιοί ζουν στο σπίτι του, με τι ασχολούνται, ποιοί εργάζονται και παράγουν ποιοί δεν είναι σε θέση γι αυτό. Εργάζομαι 32 χρόνια στο δημόσιο και είμαι πεπεισμένος ότι δίχως τη θέσπιση του Ε.Κ.Α.Μ ή χωρα μας δεν θα δεί καλύτερες ημέρες και όσοι φοβούνται τον περιορισμό κάποιων »ελευθεριών» τους θα δούν να διαιωνίζεται το γνωστό μπάχαλο που είναι και η χειρότερη μορφή καταπίεσης των αδυνάτων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ -ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΩΝ»- ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ Κ.Α. ΕΝΑΣ ΠΙΘΑΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΤΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΕΝΝΟΩ… Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙ, ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΩ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΑΥΤΟΣ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ). ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΔΑΠΑΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΤΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΤΣΙ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΙΔΟΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ-ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ. ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…
    Μ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΑΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΥΡΟ», ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ.
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.
    ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ.
    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ…
    Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ? ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ? ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | Γεωργόπουλος Νίκος

    Συμπληρωματικά με προηγούμενη πρόταση θα ήθελα να προσθέσω ότι στην Αμερική παρίσταται το κράτος με ελεγκτικά όργανά σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη που γίνεται. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι έτσι είναι περιττό η συζήτηση για αντικειμενικές αξίες και ποιές πρέπει να είναι αυτές.
    Η σύνθεση της επιτροπής γίνεται τυχαία και αυθημερόν από διαφορετικές υπηρεσίες του δημοσίου προκειμένου να αποφευχθεί η μεταξύ τους συνδιαλλαγή. Οι υπάλληλοι αυτοί πληρώνονται εξτρά για τη συγκεκριμένη υπηρεσία .
    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν τις εισπράξεις του εργολάβου ή τις καταθέσεις του αγοραστή για κάποιο διάστημα μετά, ή ακόμα και πριν, από τα συμβόλαια.
    Πρέπει να υπάρχει ποινική ευθύνη για τους εμπλεκόμενους σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | Χρήστος

    Χρόνια πολλά Καλή χρονιά
    1. Συγχαρητήρια στον κ. Πρωθυπουργό για την μείωση του μισθού του και την μείωση των μισθών των κκ υπουργών, βουλευτών, όμως πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες περιμέναμε την κίνηση αυτή, για παραδειγματισμό, πρώτα απο τον πρός τον πρώτο πολίτη της χώρας που τόσο εκτιμούμε. 2.Συγχαρητήρια για την επιβολή υψηλών τελών στα παλιά αυτοκίνητα, που ως γνωστόν ρυπαίνουν, οι κύριοι αυτοί που γκρινιάζουν πρέπει να ξέρουν ότι η κυβέρνηση αυτή ψηφίστηκε και για να συνδράμει στη σωτηρία και προστασία του περιβάλλοντος, λοιπόν καλά κάνει η κυβέρνηση, να προχωρήσει.Προτείνω τα παλιά αυτοκίνητα να απαγορεύεται να κυκλοφορούν στις πόλεις για να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών.
    3. Να αντιμετωπισθεί η εξαγωγή εκατομμυρίων από τους αλλοδαπούς στις χώρες τους και κυρίως αλβανούς, τέως σοβιετικούς και άραβες.
    4. Να ελεγχθούν ΟΛΕΣ οι συντάξεις σε αλλοδαπούς αν είναι νόμιμες και να ελεγχθούν αυτοι που τυχόν εξέδωσαν παράμονες συντάξεις.
    Πως σχεδόν όλη η αλβανία παίρνει συντάξεις ΟΓΑ;
    5. Συγχαρητήρια στον κ. Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα του παρελθόντος, όμως πρέπει να εξετασθεί η παραπομπή των υπευθύνων σε βαθμό τουλάχιστον εσχάτου κακουργήματος για την διαλυση των ασφαλιστικών ταμείων με την εξαφάνιση των αποθεμάτων των με την μετοχοποίηση των κεφαλαίων των και των υπευθύνων υπουργών που διέλυσαν την οικονομία της χώρας. Αν απ την διάλυση της οικονομίας υπάρχει θέμα εθνικής ασφαλείας μήπως τίθεται και θέμα εσχάτης προδοσίας;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Αλέξανδρος

    Υπουργέ μου πώς να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους όταν τα έσοδα από τα πρόστιμα του παρανομούντων εταιρειών καταλήγουν στις τσέπες των εφοριακών που – υποτίθεται ότι – κάνουν τους ελέγχους; Ποιος δεν γνωρίζει ότι πάνε οι εφοριακοί στις επιχειρήσεις και λένε «δώστε μας 3 χιλιάρικα για να σηκωθούμε να φύγουμε»; Τι μέτρα θα πάρετε για να διορθώσετε τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους επιτέλους ώστε να γεμίσουν τα ταμεία αντί να γεμίζουν οι εφοριακοί με βίλες και καγιέν;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:14 | αντώνης

    απλά τα πράγματα κύριοι της κυβέρνησης….
    1ο. χτυπάτε το παραεμπόριο. οι πλανόδιοι μικροπωλητές (κινέζοι,αθίγγανοι,»αγρότες»)κάνουν τρελούς τζίρους χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος ενώ ταυτόχρονα παίρνουν μερίδιο από τις νόμιμες επιχειρήσεις που αναγκάζονται στο τέλος να κλέψουν το κράτος για να επιβιώσουν.
    2ο. χτυπάτε την παραοικονομία. τεράστια ποσά και εκεί. δεν γίνετε ένας δάσκαλος να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και να βγάζει και δεύτερο μισθό χωρίς να φαίνεται πουθενά. ούτε γίνετε όπου έχει συναλλαγές με το δημόσιο ο πολίτης να πρέπει να έχει το χέρι στην τσέπη για φακελάκια. να ελεγχούν και τα οικονομικά των δημοσίων υπαλλήλων και να δημεύονται οι περιουσίες όσων τα «παίρνουν». έτσι θα μειωθούν και οι ανάγκες των πολιτών σε ρευστό, αφού δε θα τα δινουν από εδώ και από εκεί.
    3ο. αποδείξεις παντού και σκληρούς ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις. δε γίνετε να μην αποδίδουν ΦΠΑ τόσες χιλιάδες επιχειρήσεων και να μην ελέγχονται. στο τέλος και αυτές που αποδίδουν θα ακολουθήσουν το κακό παράδειγμα. και όταν λέμε ελέγχους εννούμε ουσιαστικούς και όχι για μια μουτζούρα που είχε ένα τιμολόγιο σε μια άκρη. ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων και η ηλεκτρονική σύνδεσή τους με τις ΔΟΥ. και τέλος να δηλώνονται οι αποδείξεις από τους καταναλωτές στη φορολογική δήλωση ώστε να έχουν αφορολόγητο αλλά και ένα ποσοστό επιστροφής από το ΦΠΑ.
    4ο. έλεγχος στα δημόσια οικιονομικά και στα δημόσια έργα, εκεί γίνετε το μεγάλο φαγοπότι. δεδομένης ειδικά και της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών που παραλαμβάνει το κράτος στο τέλος. δεν έκανες το έργο που έπρεπε, δεν θα πληρωθείς. οι μηχανικοί στις νομαρχίες και οι τεχνικές υπηρεσίες τι παραλαμβάνουν;
    5ο. επιτέλους να επιταχύνει ο δημόσιος τομέας την εργασία του. αποδοτικότητα και παραγωγικότητα στο μηδέν. με τι όρεξη να πληρωσει φορους ο πολιτής όταν το κράτος είναι πάντοτε απών από τις ανανγκες του. καμία ανταποδοτικότητα των φόρων. σε οποια υπηρεσιά και να μπεις πάντα θα απουσιάζει ο αρμόδιος υπάλληλος ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε δεν ξέρουν να σε εξυπηρετήσουν και θα πρέπει να περάσεις πάλι αύριο. 16 δισ ευρώ μας κοστίζει η γραφειοκρατία ετησίως. και ολα αυτά τα επισημαίνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του δημοσίου που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν και τις δικές τους ανάγκες σε συναλλαγές τους με το δημόσιο.

    αυτά αρκούν για να ξεμπλέξουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο. και δε χρειάζεται διάταξη στη διάταξη, απλά να δουλέψει το κράτος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | ΓΚΟΤΣΗΣ ΔΙΗΝΕΚΗΣ

    Είναι επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο εύρεσης εσόδων αλλά και αύξησης του ΑΕΠ. Η φοροδιαφυγή είναι κανόνας στη χώρα μας και αυτό κυρίως οφείλεται στις κάκιστες κρατικές υπηρεσίες και στην χείριστη αντιμετώπιση του πολίτη από υπηρεσίες όπως η εφορία, η αστυνομία ακόμα και η δικαιοσύνη. Σήμερα η φοροδιαφυγή αποτελεί καθήκον. Πρέπει λοιπόν μαζί με τη φορολογική αναθεώρηση να βελτιώσετε και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πολίτης. Να τον αναγκάσετε να βγάλει το »φιλότιμο».

    Αν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο (υπάρχει πάντως) εξαλείφαμε τη γενικευμένη απόκρυψη συναλλαγών, το ΑΕΠ θα εκτοξευόταν στα €500δις. Αναλογιστείτε με ένα τέτοιο ΑΕΠ πόσο θα ήταν το έλλειμμα και πόσο το χρέος. Θα μιλούσαμε τότε μόνο για πλεονασματικούς προϋπολοιγισμούς και το κοινωνικό κράτος θα ήταν πραγματικότητα.

    Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι καταδικασμένες σε αποτυχία για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα ο καθένας μπορεί να τα μαζέψει, να κάνει έδρα στο Σαντάνσκι (μισή ώρα από το Κιλκίς) και να ζει άρχοντας (και άνεργος) στην Ελλάδα.

    Η μοναδική λύση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών ανεξαρτήτως ποσού. Η εφαρμογή του μέτρου είναι πολύ απλή (σε συνεργασία με τις τράπεζες) και προϋθέτει μια σχετική υποδομή με POS και πλαστιό χρήμα.
    Σχετική πρόταση για τη δωρεάν παρουσίαση έτοιμης μελέτης καταθέσαμε προς το υπουργείο και φυσικά δεν λάβαμε απάντηση. Μήπως τελικά η Αλέκα έχει δίκιο και ο διάλογος είναι προσχηματικός; Μήπως αποτελούμε το άλλοθι για ειλημμένες αποφάσεις;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | Apostolos Lerios

    Efharisto gia tin dinatotita ipovolis sholion meso tou diadiktiou.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 150ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΩ
    ΜΕ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΗΣΗ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣΗΣ(ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΡ
    ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ(ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ-ΑΠΟΚΟΜΗΔΗ ΑΠΟΡΥΜΑΤΩΝ-Κ.Τ.Λ)
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ
    ΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΚΥΡΟΙ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΖΙΠ ΤΟΝ 100,000
    ΕΥΡΟ ΜΕ 5 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥΡΑΚΛΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 5000ΕΥΡΟ
    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΛΑΝΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΝΧΩΝΤΑΙ
    ΟΛΑ ΟΠΕΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΛΗΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    Η ΜΗ ΚΟΠΗ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΝΑ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ
    ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΡΕΜΟΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ
    Ο ΦΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ
    ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΘΕ 25ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΑΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΕ email ΑΠΟ ΤΗ ΣΔΟΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | Nasos N

    Η φοροδιαφυγή πρέπει επιτέλους να γίνει κακούργημα! Το να ακούμε για προστίματα και ελέγχους σε γιατρούς κλπ. μόνο γέλιο προκαλούν σε αυτούς που τη διαπράτουν..

    Πάτε μια βόλτα στο Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη και θα ανακαλύψετε μια άλλη Ελλάδα… πριγκηπική… που ζεί εις βάρος των πληβείων…. πάτε μια βόλτα επίσης στις Μαρίνες να δείτε τα υπεροπολυτελη σκάφη τους…

    όλοι τους ξέρουν ποιοι είναι… οπότε άντε παιδιά.. πιάστε τους.. τι κάθεστε?? τα ημίμετρα που σχεδιάζετε να πάρετε τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους θα βλάψουν… για άλλη μια φορά..

    Τι πρέπει να γίνει?
    Υπέρογκα πρόστιμα, τεκμήρια, μόνιμη αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε αυτόν που τη διαπράτει και δεμένοι οπισθάγκωνα χωρίς αναστολή…

    Διότι διαφορετικά δεν θα δημιουργηθεί ποτέ φορολογική συνείδηση… απλώς θα είναι ένα προστιματάκι… προβλεπόμενο όπως σήμερα που τις περισσότερες φορές διακανονίζεται ή με προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια δεν πληρώνεται ποτέ…. και δεν θα αλλάξει τίποτα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΚΤ ΜΒΑ

    Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ.ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΙΞΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ…ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΤΛ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟ..ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΡΤ…..ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:14 | Μικρώνης Ντίνος

    Φορολογικά

    Σχετικά με όσους απασχολούνται με μπλοκάκι σε έναν μόνο εργοδότη, θεωρώ άδικο την θέσπιση τεκμηρίων διαβίωσης σαν να πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους…

    Θα πρότεινα την διατήρηση του αφορολογήτου στα 10500 ευρώ και φορόλογηση ως ελεύθερου επαγγελματία ή το αφορολόγητο να ανέλθει στα 12000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και να φορολογηθεί με λογιστικό προσδιορισμό κόστους.

    Δημόσια Οικονομικά

    Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Ελλάδα δαπανά αρκετά ποσά και όχι άδικα για τους εξοπλισμούς. Όμως τα ποσά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα από την στάση των γειτόνων μας. Θα πρότεινα να υπήρχε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αμιφισβήτησης εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, να συμβάλλουν στις δαπάνες χρήσης και συντήρησης των Ελληνικών ΕΔ, μιας και η χρήση π.χ των μαχητικών αεροσκαφών μας γίνεται σε ημερήσια βάση με αποτέλεσμα να καταπονούνται πιο γρήγορα και να καταναλώνουν πιο πολλά καύσιμα μέσα στο έτος. Ανάλογα και για τους υπόλοιπους Κλάδους (π.χ ΠΝ) που απασχολείται στην φύλαξη και περιπολία των θαλασσίων συνόρων (βλέπε δύναμη FRONTEX).
    Θεωρώ την παραπάνω στάση απολύτως ορθολογική, σε σχέση με άλλες χώρες όπου οι ΕΔ που διαθέτουν χρησιμοποιούνται λιγότερο ή μόνο σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

    Ευχαριστώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | a.karatsos

    ΕΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:<> ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ:<> ΕΦΟΡΟΣ:<> μου το διηγήθηκε έμπιστο άτομο. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ????? ΘΑ πρεπει να θεσπιστει σε ολες τις υπηρεσιες εθελοντικη κοινωνικη θητεια. Διπλα σε καθε μονιμο υπάλληλο να υπάρχουν τουλάχιστον 2-μαθητευόμενοι,με διετή θητεία, πτυχιούχοι αντίστοιχου κλάδου. ΜΕΤΑ απο μια συντομη ενημέρωση θα βοηθούν τους μονιμους υπαλλήλους και ταυτόχρονα, δικην πολιτικής αγωγής, θα συμμετέχουν σε επιτροπές μαζί με τους μόνιμους π.χ. στον παραπάνω διακανονισμό θα παρισταντο 2-απο αυτούς τυχαία επιλεγμένοι Ή θα έκαναν και αυτοί ανεξάρτητο διακανονισμό που θα ενέκρινε τον αρχικό διακανονισμό αν υφίστατο λογική απόκλιση. ΩΦΕΛΗ
    1) ΤΑ παραπάνω αναφερθεντα. 2)Θα υπήρχε εφεδρία καταρτισμένων στελεχών μη μονιμων, με διαφορετική νοοτροπια απο τους μονιμους.3) ΟΙ μη μόνιμοι αισθάνονται διαφορετικά την κοινωνική αποστολή τους.4) ΟΙ μόνιμοι δεν θα αισθάνονταν ότι είναι αναντικατάστατοι. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ Κ.Λ.Π. Η Αμοιβη τους θαναι συμβολική, αλλα θα αποτελουσαν δεξαμενη μελλοντικων μονιμων στελεχων.ΕΤΣΙ με τα παιδια του ΛΑΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ δημόσιες υπηρεσίες θα καταργουνταν τα στεγανα στη δημοσια διοικηση και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑΤΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ οικονομικο όφελος για το κρατος γιατι θαχαμε , προφανώς, μείωση των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΌΤΗΤΑ ΘΑ ΑΠΛΏΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΣΡΏΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | Nidriotis Anastasios

    Όσο πιο σύντομα και περιεκτικά μπορώ:

    – Νυχτερινά κέντρα. Ως πότε θα είστε και θα είμαστε εξαρτημένοι από την κάθε είδους μαφία της νύχτας; Ελέγξτε τα, βάλτε τα να κόβουν αποδείξεις για τις εξωφρενικές τιμές που χρεώνουν χωρίς να δηλώνουν τίποτα.
    – Parking. Χρειάζεται να πω κάτι για αυτό; Έχετε ιδέα τι γίνεται κυρίως στα συνοικιακά όπου ο καθένας που μπορούσε άνοιξε από ένα, μαζεύει τα τρίευρα και βάλε και δεν δηλώνει ούτε αυτά που παίρνει αλλά ούτε και αυτούς που απασχολεί στο ΙΚΑ;
    – Μισθοί ΕΡΤ. Ποιοί είναι όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και αμοίβονται με αυτά τα υπέρογκα ποσά από το υστέρημα του κοσμάκη; Ή κάντε την προαιρετική (και να δούμε μετά πως θα τους πληρώνετε) ή σταματήστε να προκαλείτε την οργή του κόσμου. Να δουλέψουν με τον βασικό και αν θέλουν, που έχουν κατσικωθεί στις πλάτες μας και δεν λένε να φύγουν.ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Θα κάνετε τον κόσμο να βγει στον δρόμο με τα αίσχη αυτά.
    – Τέλη κυκλοφορίας. Ότι έγινε (κακώς) έγινε αλλά από του χρόνου να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη επιδρομή στην τσέπη μας. Δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο που είναι του 2002, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τί διαφορετικό έχει από αυτό του 2004 για να πληρώνω 50+18 ευρώ περισσότερα; Να καταλάβω μια μικρή επιβάρυνση στα μη καταλυτικά και παλιά οχήματα, αλλά αυτό με τα νέα δεν μπορώ να το χωνέψω. Και μην νομίζετε ότι ο κόσμος έχαψε την ξαφινική σας περιβαλλοντική συνείδηση. Και για πείτε μας, πώς θα αγοράσουμε νέο αυτοκίνητο κύριοι με τους μισθούς και τις υποχρεώσεις που έχουμε. Και με το ευφυές σύστημα που εφαρμόσατε κάθε πότε πρέπει να το αλλάζουμε αφού κατά την γνώμη σας κάθε 5 έτη αλλάζει η τεχνολογία; Η μόνη τεχνολογική αλλαγή ουσίας που θα έρθει είναι τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά, αλλά για αυτά δεν ενδιαφέρεστε καθόλου. Γιατί ας πούμε δεν μπορούμε σαν χώρα να αναπτύξουμε ελαφρά βιομηχανία κατασκευής μερών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις του είδους. Όχι, κατά τα άλλα έχετε περιβαλλοντική συνείδηση.
    – Οι εφορίες παραλαμβάνουν τις δηλώσεις σύμφωνοι; Τότε πώς αποδέχονται να λειτουργεί καφε στο κέντρο της πόλης, που γνωρίζει ο έφορος τι κίνηση έχει και να δηλώνει κάθε έτος ζημίες; Γιατί δεν συμβουλεύει τον επιχειρηματία να το κλείσει για να μην χρεοκοπήσει; Γιατί δέχεστε τέτοια στοιχεία; Και γιατί δεν καλείτε τους λογιστές για να τους δώσετε κίνητρα ώστε να μην μαγειρεύουν τέτοιες δηλώσεις; Και αν δεν μπορείτε να τους δώστε κίνητρα, δώστε τους αντικίνητρα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | ΚΡΙΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    Δεν ξέρω πως θα το κάνετε αλλά πρέπει:
    1.Να εφαρμόσετε πραγματικό «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ,, χωρίς εκπτώσεις για όλους.
    2.Στις δαπάνες των επιχειρήσεων αποκαλύψτε τις κρυφές αμοιβές στα μεγαλοστελέχη και τους ιδιοκτήτες.Παράδειγμα οι δαπάνες αυτοκινήτων να μην εκπίπτουν από το εισόδημα της επιχείρησης (είτε είναι από εταιρεία μίσθωσης ,είτε από leasing είτε από οπουδήποτε)πάνω από 25% ,εφόσον το όχημα είναι πάνω από 1.600 κ.ε.Το υπόλοιπο 75% της αξίας των σχετικών δαπανών να αθροίζεται στο εισόδημα του στελέχους.
    3.Έκπτωση 80% από το φόρο ,των ιατρικών δαπανών και από 50%-100% (αντιστρόφως ανάλογα του εισοδήματος) από το εισόδημα ,των μισθωμάτων κατοικίας καθώς και των τοκοχρεωλυσίων για 1η κατοικία εφόσον αυτή είναι μικρότερη από 40 τ.μ. ανά άτομο οικογένειας.
    5.Η παραγραφή των αδικημάτων σε στελέχη και φορείς που αφορούν το δημόσιο να πάει στα 20 έτη.Για αυτούς οι οποίοι ήδη έχουν αμνηστευθεί λόγω παραγραφής ,κοινοποίηση και δημόσια διαπόμπευση των στοιχείων παρανομίας τους.
    6.Κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο για κατάργηση ή περιορισμό των φορολογικών παραδείσων ,(αυτό είναι το πιο δύσκολο απ’όλα).
    7.Αλλαγή του συστήματος ανάθεσης των δημοσίων έργων .
    Ως εξής:
    α).Απευθείας ανάθεση με μοίρασμα όλων των έργων ,αναλόγως εμπειρίας και τάξης πτυχίου.Με αυτό το μέτρο αποφεύγεται η συναλλαγή μεταξύ ενδιαφερόμενων και φορέων του δημοσίου αλλά και των ενδιαφερόμενων μεταξύ τους.
    β).Σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για το ακριβές προβλεπόμενο κόστος των έργων με ανάλογο περιθώριο σφάλματος.Τυχόν υπερβάσεις δεν θα γίνονται δεκτές και δεν θα πληρώνονται.Για να γίνει αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί το υπουργείο με τα κατάλληλα στελέχη οικονομικών σχολών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Θωμάς Μαρής τ. Δημητρίου

    Αναλογησθείτε οτι τα δίδακτρα και γενικά τα έξοδα συντήρησης ενός σπουδαστή εγχώριου ιδιωτικού ΙΕΚ αποτελούν μερος των εξόδων που ο γονέας μπορεί να καταθέσει ως έξοδα που ελαφρύνουν την φορολογία του, όμως για παιδιά που σπουδάζουν σε ευρωπαικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να κατατεθούν σαν έξοδα αντιστοιχα. Αυτό ειναι βέβαια παράνομο σύμφωνα με ην ευρωπαική νομοθεσία, το γνωρίζετε. Γιατι πρέπει να επωμισθεί και τα έξοδα διεκδικησης ο φορολογούμενος που θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | shiva being

    γεια χαρά και χρόνια πολλά

    Νομίζω οτι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά και γενικότερα της οικονομίας ξεκινάει απο μια προβληματική κατάσταση συνείδησης η οποία έχει διαμορφωθεί σ’αυτόν εδώ τον τόπο(και όχι μόνο) και αυτή η συνείδηση αντανακλάται τόσο στην οικονομία όσο και στην πολεοδομία αλλα και ευρύτερα στις σχέσεις των ανθρώπων .
    τι εννοώ ?
    Δεν έχουμε αίσθηση του κοινού η’ για να ακριβολογούμε έχουμε μια πολύ περιορισμένη αίσθηση του κοινού , θεωρούμε δικό μας την οικογένεια , το σπίτι, την κοινωνική ομάδα , το κόμμα , και έτσι χωρίς να το συνειδητοποιούμε εξαιρούμε διαρκώς κομμάτια της πραγματικότας ,όσο ταυτιζόμαστε με μια οποιαδίποτε μερικότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι όλα είναι κοινά και οτι όλα μας παρέχονται , αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό που για κάποιους είναι προφανές ενώ για άλλους αδιανόητο θα πάψουμε να είμαστε τόσο άπληστοι και θα δούμε οτι δεν είναι δυνατό να θέλεις ένα κάρο πράγματα για τον εαυτό σου αν ξέρεις οτι κάποιος άλλος πρέπει να τα στερηθεί , δεν μπορούμε να δημιουργούμε πόνο συνειδητά δεν είναι φυσικό , ο πόνος είναι παράγωγο της ασυνειδησίας.

    ευχαριστώ

    αγάπη σε όλα

  • Θα πρέπει να τεθεί περιορισμός εις την ανεξέλεγκτον επιβολήν δημοτικών τελών καθαριότητος φωτισμού κλπ. τα οποία καθορίζονται αυθαιρέτως δι αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.
    Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι πλην του Δήμου Αθηναίων τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων απαρτίζονται κατά ένα ποσοστόν από άτομα μη εγνωσμένων ικανοτήτων και επιστημονικών γνώσεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Nectarios

    Λέτε για απονομή δικαιοσύνης π.χ. στα επιδόματα από την αυτοτελή φορολόγηση. Αγνοείτε τα ακόλουθα:

    1. Οι μισθοί είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε όχι, είναι ούτος ή άλλως, της πείνας. Τώρα αν εσείς θέλετε στο όνομα της δικαιοσύνης να μειώσετε το εισόδημα μέρους των εργαζομένων να το κάνετε ευχαρίστως αλλά να είσαστε ειλικρινείς και όχι να λέτε στον υπάλληλο των 1500€ που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και έχει κανονίσει την ζωή του μέχρι και το τελευταίο ευρώ (δάνεια, υποχρεώσεις κτλ) ότι τόοοοσα!!! χρόνια αδικούσε τους συναδέλφους του επειδή φορολογούταν αυτοτελώς .
    2. Έχετε ανακοινώσει μείωση εισοδημάτων κατά 10%. Δηλαδή, πλέον της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης άλλο 10% μείωση εισοδήματος!!!!!!!!! Συγχαρητήρια!!!!
    3. Αλλάζεται τις κλίμακες φορολόγησης … Δηλαδή 3η μείωση του εισοδήματος.
    4. Φορολογείτε- Χτυπάτε τα ακίνητα σαν τα χταπόδια. Δηλαδή 4η μείωση του εισοδήματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Φορολογείτε δηλ αφενός την κατοχή και αφετέρου και το εισόδημα ( μέχρι 40%) ενώ την ίδια στιγμή καταργείτε τις φοροαπαλλαγές για τα ακίνητα… Λες και τα ακίνητα έχουν χέρια και συντηρούνται από μόνα τους…

    Δεν θα αναλωθώ στο να αναφέρω τον παραλογισμό και λοιπών φόρων που έχουν ανακοινωθεί θα αναφέρω όμως τα εξής δικά μου ταπεινά συμπεράσματα.

    1) Τα ανωτέρω και άλλα μέτρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων πιάνουν τα ίδια άτομα. Δεν μπορεί το υπουργείο να βάζει 100 δαγκάνες και να μειώνει από 100μεριές τα εισοδήματα των ιδίων φορολογουμένων. Δεν μπορεί να βάζει 100 καβούρια στο ίδιο σακούλι!!
    2) Το κράτος έσοδα δεν πρόκειται να πάρει από τα μέτρα αυτά σοβαρά έσοδα. Διότι όπως είπα και στην προηγούμενη παράγραφο το σακούλι είναι πεπερασμένο. Μου κόβεις εισόδημα π.χ. από την υπέρμετρη φορολόγηση παλαιού αυτοκινήτου??? Αντιδρώ με την κατάθεση των πινακίδων και το κράτος έχει μηδέν έσοδα από την φορολόγηση αυτή. Ομοίως και με την αγορά και κατασκευή ακινήτων (και μόνο από την ανακοίνωση των μέτρων η συγκεκριμένη αγορά έχει ήδη παγώσει) καθώς και με τα καταναλωτικά αγαθά. Το ΦΠΑ ( το οποίο είναι το 1/5 της αξίας του ακινήτου και του καταναλωτικού αγαθού δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ.
    3) Τα πενιχρά έσοδα που θα πάρετε πιστεύω ότι θα τα καταβάλετε για τα επιδόματα ανεργίας των χιλιάδων επιπλέων ανέργων που θα δημιουργηθούν από το πάγωμα της αγοράς εξαιτίας των αντιαναπτυξιακών αυτών μέτρων.
    Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το κράτος βυθίζεται σε ΥΦΕΣΗ και έπεται συνέχεια!!!

    Τι προτείνω;

    Κίνητρα και όχι αντικίνητρα για τόνωση της οικοδομής που είναι ο τρίτος βασικός πυλώνας της οικονομίας μετά τον τουρισμό και την ναυτιλία.
    Ο τουρισμός και η ναυτιλία όμως δεν εξαρτώνται άμεσα από εμάς ενώ η οικοδομή εξαρτάται άμεσα από κίνητρα για διάθεση της ρευστότητας

    Να σταματήσετε να τρομοκρατείται τον κόσμο με το πόθεν έσχες. Είναι κακό κατάλοιπο να μην δηλώνονται από κάποιους όπως καθηγητές (ιδιαίτερα μαθήματα), υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους ακόμα και γιατρούς αλλά έγινε με την ανοχή του κράτους.
    Αν λοιπόν πάει κάποιος να επενδύσει και ξέρει ότι θα ελεγχθεί για αυτό με το πόθεν έσχες, θα κάνει ποτέ αυτή την κίνηση? Σε οτιδήποτε. Ούτος ή αλλιώς μέχρι τώρα το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιέφευγαν. Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αλλά σε μια οικονομία που το 90% , δυστυχώς στο παρελθόν, φοροδιέφευγε πως ό πλούτος αυτός θα πέσει στην αγορά για να μην καταρρεύσουν τα πάντα?? (ήδη σχεδόν όλα είναι παγωμένα)

    Ίσως αυτό πρέπει να σκεφτούν κάποιοι σύμβουλοι!!

    Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις που καταθέτω θέλω να ευχηθώ ότι καλλίτερο για το νέο έτος!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | αμαργιανιτάκη αναστασία

    ναι μεν η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι πρόθημη να εφορμόση ένα δικαιο φορολογικό σύστημα αλλά θα πρέπει να μην σταματήσει μόνο στα λόγια αλλά να εφαρμοστεί και στην πράξη. Θα πρέπει δηλαδή ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει μία μόνο κατοικία να μην φορολογείται αφού όπως αποδεινύεται απο το πόθεν έσχες το σπίτι το έχει τέλος πάντον το έχει φτιάξει ο ίδιος. Να φορολογείται αυτός που έχει πάνω απο δύο κατοικίες αφού όπως αποδεινκύεται δεν του χρειάζεται η δεύτερη αφού έχει ήδη μία την οποία του αρκεί για να μένει.
    Οπότε λογικό είναι ένας εργαζόμενος ή έστω ένας απλός πολίτης να μην φορολογείται επειδή έχει ένα σπίτι για να μένει και να πληρώνει και γιαυτό φόρο. Και τέλος πάντων ας παρθούν κάποια μέτρα σ΄ αυτούς που με παράνομους τρόπους έχουν καταφέρει και έχουν φτιάξει κάποια περιουσία και αυτό μπορεί να αποδειχθεί απο το πόθεν έσχες και να πληρώσουν αυτοί περισσότερους φόρους για να σταματήσει αυτό το φενόμενο και για να ανασάνει και η κοινωνία απο αυτούς και όχι να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Καντετω για τα παιδιά μας που αυτά δεν θα φταίνε σε τίποτο αν θα τους παραδώσουμε μια κοινωνία σάπια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΖΟΓΛΟΥ

    Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, τόσα χρόνια αλλάζετε συνεχώς το φορολογικό νομοσχέδιο της χώρας και αποτελέσματα δεν έχουμε. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχώς πληρώνουν το μάρμαρο είτε με σοσιαλιστικές είτε με συντηρητικές κυβερνήσεις.
    Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζετε να αλλάξετε πολλά παρά μόνο 2 πράγματα και να έχετε τη βούληση να τα εφαρμόσετε.
    1. ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ η φοροδιαφυγή. Μην ξεχνάτε ότι στις ΗΠΑ (και ας γίνομαι ίσως γραφικός) ο Καπόνε μπήκε φυλακή όχι για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει αλλά για φοροδιαφυγή! Κάνετε δειγματοληπτικούς εξονυχιστικούς ελέγχους (δε χρειάζεται τεράστιος αριθμός αλλά σωστά στοχευμένοι έλεγχοι)και αν βρείτε φοροφυγάδες κατάσχετε περιουσίες και στείλτε τους φυλακή όλους! Εν ανάγκη στείλτε εφοριακούς ως πελάτες σε διάφορες γνωστές επαγγελματικές ομάδες και ελέγξτε αν κόβουν αποδείξεις….. Μετά από λίγο καιρό όταν θα διαπιστωθεί ότι το Κράτος δεν χαρίζεται σε κανέναν θα δηλώνουν όλοι τα πάντα.
    2. Αυτό που ήδη σκέφτεστε να κάνετε, δηλαδή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε όλους!
    Δε θα αποδώσει όμως τα αναμενόμενα αν δε συνδιαστεί με τη μετατρόπή της φοδιαφυγής σε κακούργημα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ

    Θα ήθελα να καταθέσω την πρότασή μου σχετικά με τους ελέγχους στις επιχειρήσεις και το όργιο των συναλλαγών που σχετίζεται μ’αυτό. Θα πρέπει κάποτε αυτό να εκλείψει και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι διενεργούμενοι έλεγχοι είναι διασταυρούμενοι και δη από ομάδες ατόμων που δεν γνωρίζοντε. Θα πρέπει να καταργηθεί το αμαρωλό ΣΔΟΕ και να αντκαταστθεί από ομάδα ηλεκτρονκών ελέγχων που καμία επαφή δεν θα έχει με τον επιχειρηματία. Η ομάδα αυτή θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον έλεγχο, ο οποίος τοπικά θα διενεργείται από οριζόμενη κεντρικά επιτροπή από ΔΟΥ με διαφορετική έδρα αυτής της επιχείρησης. Τα μέλη της επιτροπής θα ορίζοντε κεντρικά με τυχαίο τρόπο (με επαρκή αμοιβή), από λίστα ατόμων με τα καταλληλα προσόντα που θα δίνει η κάθε ΔΟΥ. Σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων ή αμφιβολιών θα μπορεί να ορίζεται δεύτερη ομάδα από ΔΟΥ διάφορη της πρώτης που θα ενεργεί έλεγχο σε διαφορετικό χρόνο και μη γνωρίζοντας την πρώτη επιτροπή.
    Ασχέτως πάντως με την επιλογή τρόπου ελέγχων, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η άμεση επαφή των εχόντων την τελική απόφαση με τον ενδιαφερόμενο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ,ΝΟΜΟΣ ,ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ Σ΄ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΖΟΥΝ – ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ,π.χ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 500€) ,ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΒΕ 500€) ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ 500€).ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΨΩΜΙ ΤΡΩΝΕ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΓΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΝ (ΜΕΓΑΛΗ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΟΣ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΖΩΗΣ. ? ? ? ?
    ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ),Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ? Η ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ?
    ΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΟΔΕΥΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΑ.
    Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΗ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΡΑΝΙΩΤΑΚΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ.
    ΠΧ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ
    ΣΥΝΔΕΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΩΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Κώστας Χ.

    Μία γενική πρόταση η οποία με την εφαρμογή της μπορεί να εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα :

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ !

    1. Προσωπική Ευθύνη του λογιστή για την εταιρία της οποίας κρατά τα
    βιβλία. Κανένας επιχειρηματίας ή μεγαλογιατρός δεν θα κάνει αυτά που
    κάνει εάν πρέπει να βρει κάποιον τον οποίο θα πάρει στο λαιμό του.

    2. Προσωπική Ευθύνη του Δημόσιου Υπάλληλου για τις πράξεις και
    παραλήψεις του. Όπως ένας Ιδιωτικός Υπάλληλος κρίνεται καθημερινά
    υπό τον φόβο της απόλυσης έτσι πρέπει να γίνεται και με τον Δ.Υ.

    3. Προσωπική Ευθύνη του επιχειρηματία. Πως είναι δυνατό να κλείνει
    την μία μέρα μία Α.Ε. φεσόνοντας με εκατομμύρια ευρώ την αγορά
    και τον επόμενο μήνα να ανοίγει την ίδια επιχείρηση με άλλο όνομα
    σε γειτονικό οικόπεδο εισπράττοντας και επιδότηση (συγκεκριμένο
    παράδειγμα από τον Νομό Δράμας).
    Αυτός είναι επιχειρηματίας ή απατεώνας ?
    Γιατί του δίνετε η δυνατότητα να κρύβεται πίσω από την Α.Ε.
    χρησιμοποιώντας μέλη της οικογένειάς του για το σκοπό αυτό.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ !

    Απλοί αλλά αυστηροί κωδικοποιημένοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από όλους !

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | Γιώργος

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής επιβάλλει την λήψη αποδείξεων ειδικά από τις κατηγορίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Αυτό όμως πρέπει να είναι προς όφελος αυτών που δικαιούνται την απόδειξη και επέκταση του κράτους και όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα.
    Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενδεικτικά αναφέρω, γιατροί –ηλεκτρολόγοι-υδραυλικοί-εργολάβοι-ψυκτικοί-συνεργεία κλπ, για να δώσουν απόδειξη προϋπόθεση είναι να επιβαρυνθεί ο πελάτης το ΦΠΑ. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στον καταναλωτή που θα υπερκαλύπτεται ο ΦΠΑ.
    Να εκδίδουν οι ναοί αποδείξεις για όλα τα μυστήρια και να περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα,ψάλτες – νεωκόρους-φωτισμοί και ότι άλλο σοφίζονται και αυτές να εκπίπτουν από το εισόδημα. Επίσης να εκπίπτουν από το εισόδημα και οι αποδείξεις από τα γραφεία τελετών οι οποίες είναι πολυάριθμες και υπερβαίνουν κατά πολύ τις 300.000.-το χρόνο.
    Τα αυτοκίνητα με λίζινγκ είναι μεγάλη κατηγορία φοροδιαφυγής. Πρέπει να υπάρχει όριο σε αριθμό οχημάτων ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας ,την σκοπιμότητα, να μην υπερβαίνουν τα 1400 κυβικά και απαραίτητο να υπάρχει λογότυπο πράγμα που αποθαρρύνει τους περισσότερους για ευνόητους λόγους να τα κυκλοφορούν.
    Οι αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνουν ένα σωρό έξοδα χωρίς δικαιολογητικά και δημιουργούν σοβαρή φοροδιαφυγούσα ύλη. Αυτό άμεσα να αλλάξει με παραστατικά ή αναγράφοντας το ΑΦΜ αυτών που τα λαμβάνουν ,όταν δεν υπάρχουν δικαιολογητικά.
    Τα τεκμήρια διαβίωσης των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να περιλαμβάνουν πλήθος στοιχείων και όχι μόνο να περιορισθούν στην αμοιβή του εργαζόμενου. Δηλαδή την απόκτηση και διατήρηση περιουσιακών στοιχείων-αξία αυτοκινήτων-ιδιωτικά σχολεία κλπ που αποδεικνύουν τον τρόπο διαβίωσης και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τα εισοδήματα που δηλώνουν.-
    Για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στις περισσότερες περιπτώσεις το Δημόσιο εισπράττει ελάχιστα ή και καθόλου. Τα έξοδα όμως που επιβαρύνουν αυτούς που μεταβιβάζουν ένα σπίτι στα παιδιά τους είναι δυσβάστακτα λόγω των αμοιβών των δικηγόρων των μηχανικών των συμβολαιογράφων των υποθηκοφυλάκων και γενικά όσων εμπλέκονται στην διαδικασία. Να βρεθεί τρόπος , σήμερα που τα οικονομικά του κράτους είναι σε δεινή κατάσταση, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξόδων εάν δεν μειωθούν να εισπράττονται από το κράτους και όχι από τις συντεχνίες που κατά παράδοξο τρόπο αποτελούν και την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Μανώλης Απόστολος

    Προτείνω να καταργηθεί η ένοια της άδειας λογιστή βάσει των ετών προυπηρεσίας και να θεσπισθεί ένα σύστημα που θα βοηθάει τις επιχειρήσεις να διαλέγουν αυτές το λογιστή τους βάσει των πραγματικών προσόντων του και όχι των τυπικών ( άδεια λογιστή για υπογραφή ισολογισμών.)

    Αδικούνται συνάδελφοι οι οποιοι ενώ εργάζονται σε ΑΕ πολλά έτη , επειδή δεν έχουν άδεια λογιστή απο το ΟΕΕ δεν μπορουν να προαχθούν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:36 | kt

    φτανει πια…
    αντι να κοιταξετε πως θα περιορισετε το σπαταλο δημοσιο
    πως θα σταματησετε την διαφθορα και τα χρηματα που πετατε στην υγεια. την παιδεια και στην αμυνα εσεις θελετε να αυξησετε τα εσοδα του δημοσιου για να μπορειτε να συνεχισετε να εκρεφετε τα τερατα που εχετε διμιουργησει.
    Αυξανοντας την φορολογια περιοροζετε το διαθεσιμο εισοδημα
    μειωνετε την καταναλωση αρα και τον ΦΠΑ
    εστιαζετε στους ελευθερους επαγγελματιες για να γινεται κουβεντα μονο
    χωρις τελικα να καταφερετε τιποτα.
    Στην χειροτερη περιπτωση ο επιχειρηματιας θα αυξησει το αποθεμα του η θα κανει μια επενδυση αλλα φορο δεν θα πληρωσει
    Αν πραγματικα θελετε να λυσετε το προβλημα της χωρας πρεπει να:
    ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    Τις υπερβολικες -και μονο- αμοιβες του προσωπικου
    τις τρελλες αμοιβες των διοικησεων
    την σπαταλη σε ολες τις προμηθειες
    καμμια προσληψη στο δημοσιο, καμμια προσθηκη στο ηδη υπεραριθμο προσωπικο
    καντε αυτα στο αδηφαγο δημοσιο και αφηστε ησυχες τις υγιεις δυναμεις της αγορας
    για τον ελεγχο των ακραιων περιπτωσεων φοροδιαφυγης το μονο που χρειαζεται ειναι να συμαζεψτε τα του οικου σας δηλαδη την διαφθορα των εφοριακων
    οχι οτι πιστευω οτι θα κανετε κατι απο αυτα που εγραψα
    αλλα ετσι τα εγραψα για να συμετεχω και εγω

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ας μου επιτραπεί και μένα να καταθέσω την άποψη μου με συντομία και εντελώς επιγραμματικά και ίσως αποσπασματικά, σχετικά με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής τουλάχιστον όσον αφορά ΦΠΑ και ΦΕ αλλά και της περιστολής των εξόδων.
    1. Υποχρεωτικά βιβλίο αγορών σε όλους τους εμπόρους ( η τουλάχιστον με τζίρο έως 1.500.000 ευρώ πχ) με ταυτόχρονη περαίωση στο τέλος του χρόνου και συγκεντρωτικές τιμολογίων από το 1ο ευρώ συναλλαγής. Η συλλογή αποδείξεων δεν λύνει το πρόβλημα και το ξέρουμε πολύ καλά τουλάχιστον εμείς οι λογιστές. Πολύ φοβούμαι μάλιστα ότι θα έχουμε φαινόμενα αγοραπωλησίας ή δανεισμού αποδείξεων.
    2. Αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδήματος ( περιοχή, επάγγελμα, κλπ) και ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και όσους παρέχουν υπηρεσίες. Και ακόμη να ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με μέτρο και όχι τις υπερβολές του παρελθόντος κυρίως στα Ι.Χ
    3. Περικοπή δαπανών και επιδομάτων σε μια μεγάλη γκάμα του δημοσίου. πχ. Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, εκτός έδρας δημοσιών κλπ. όπως επίσης σε αμοιβές προέδρων και μελλών Δ.Σ οργανισμών κλπ.
    Εγώ τουλάχιστον από τη μεριά μου σαν δημοτικός σύμβουλος θεωρώ απαράδεκτο την αμοιβή με 800 ευρώ το χρόνο για την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο. Το κάνω από αγάπη για το τόπο μου και τίποτε άλλο. Όπως και το γεγονός ο δήμαρχος (και ο αντιδήμαρχος) να παίρνει και το μισθό του από την υπηρεσία του αν είναι δημόσιος υπάλληλος. Βάλτε και λογαριάστε 800 ευρώ επί πόσες χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι και αλλά και πόσες αντιμισθίες δημάρχων και αντιδημάρχων που είναι ταυτόχρονα και δημόσιοι υπάλληλοι σε άδεια μετά αποδοχών.
    Και ακόμη τα επιδόματα των καθηγητών που συνοδεύουν εθελοντικά τους μαθητές στις εκδρομές τους. Τα εκτός έδρας των αστυνομικών που όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Και δεν ξέρω βέβαια τι συμβαίνει στις εκατοντάδες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.
    Παρανυχίδα ίσως αντιτείνουν κάποιοι. Ναι αλλά είναι τόσες χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις που όλες μαζί μας φτιάχνουν ολόκληρο το βόδι.
    Εν κατακλείδι καταγραφή από την αρχή όλων των δαπανών του δημοσίου και άμεση περικοπή όσων υπάρχουν απλά για την άσκηση λαϊκίστικης ή μικροκομματικής πολιτικής για το βόλεμα των δικών μας παιδιών.
    Και τέλος ας σταματήσει το σφυροκόπημα και η διαπόμπευση συλλήβδην όλων των μικρομεσαίων. Ας μη ξεχνάμε εξ άλλου ότι στην Ελλάδα, στην ελεύθερη αγορά κυρίως μένουν όσοι δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη για να βολευτούν στο δημόσιο. Η συντριπτική πλειονότης αυτών ασμένως θα έκλειναν τα μαγαζιά τους για μια θέση στο δημόσιο. Ισχύει αυτό και αντιστρόφως?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΕΛΗΣ

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΠΩΛΗΤΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ Η ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ,ΠΡΑΤΗΡΙΑ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΛΠ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | Δημητρης

    Ειμαι φαρμακοποιος,εχω φαρμακειο. Το Δημοσιο ,το Κρατος, μου χρωστα μονιμως 4-6 λογαριασμους συνταγων την στιγμη που βασει νομου ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να με εξωφλει εντος 45 ημερων απο την υποβολη του λογαριασμου των συνταγων.
    Αυτο γινεται χρονια τωρα και επι ΠΑΣΟΚ και επι ΝΔ.
    Περαν των καθαρα»οικονομιστικων» προβληματων και ζητηματων που εγειρονται,(προπληρωνω ΦΠΑ μερικες φορες και φορο εισοδηματς για εισοδημα που δεν εχω εισπραξει ,προβληματα ρευστοτητας της επιχειρησης κλπ) το ουσιωδες,και πρεπει να το καταλαβετε αυτο,ειναι η πληρης καταπτωση της αξιοπιστιας του Κρατους ,της Πολιτειας.
    Δεν μπορει να αξιωνει η Πολιτεια απο τον πολιτη να ειναι ειλικρινης και τιμιος οταν αυτη πρωτη ειναι αναξιοπιστη,οταν αυτη πρωτη παρανομει και δεν εφαρμοζει τους νομους που η ιδια ψηφισε.
    Σας εδωσα ενα παραδειγμα απο τον δικο μου χωρο,τετοια παραδειγματα θα βρειτε σχεδον παντου.
    Για να αποδωσουν τα οποια μετρα λαβετε,θα πρεπει πρωτα ως Πολιτεια να ανακτησετε το ηθικο πλεονεκτημα.Αφουγκραστειτε ,αλλα και εμπνευστε τους πολιτες,αποκαταστηστε μια σχεση εμπιστοσυνης με τους πολιτικους και την πολιτικη.Οσο θα ανθιζουν και θα μενουν ατιμωρητοι «Χριστοφορακηδες», οι Ελληνες θα προσπαθουν να ενεργουν και να διαβιουν με τον ιδιο ακριβως τροπο,στο μετρο των δυνατοτητων του ο καθενας.
    Καταπολεμηστε την διαφθορα και την συναλλαγη,ξεκινωντας απο τους δημοσιους λειτουργους.
    Ποθεν εσχες και τεκμηρια διαβιωσης για ολους.Ολους ανεξαιρετως(Οχι να γραφουμε το Γκραν τσεροκι στον ανεργο η/και φοιτητη γιοκα μας η στην εταιρια μας και να ξεμπερδευουμε…) Πραγματικο ποθεν εσχες ,χωρις παραθυρακια τυπου «πηρα δανειο απο τη θεια μου»(και η θεια σου που τα βρηκε;)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | Νικος Παπαδοπουλος

    Ειλικρινα λυπαμαι για την καταντια του εθνους και οχι μονο του κρατους ως λεγεται.Οι ελληνες εξακολουθουν να μην κατανοοουν τη σημασια και την επικινδυνοτητα τπυ προβληματος της ολικης χρεωκοποιας που τους απειλει ουτε σε ατομικο αλλα ουτε σε εθνικο επιπεδο.Εφοσον δεν αναπτυσουμε κοινωνικη συνηδηση ωστε να νοιωθουμε τα κοινα μας αγαθα ως δικα μας και αντιθετως τοσο θα κλεβουμε το κρατος και θα φανταζουμε εξυπνοι.Ολα ειναι θεμα παιδιας.Οι φωτιες, η φοροδιαφυγη, το ρουσφετι, τα σκουπιδια παντου, η αγενη συμπεριφορα στο συμπατριωτη μας.
    Προτεινω
    1-Αμεση αλλαγη στους φορους με γραμικο/ενιαιο συστημα 10% για ολους τους φορους απο ΦΠΑ μεχρι εισοδηματος και χωρις κλιμακες, με ταυτοχρονη καταργηση ολων των ελαφρυνσεων.Ειναι βεβαιο πως ετσι θα πληρωσουν ολοι τους φορους τους.
    2-Καταργηση ολων των κρατικων ασφαλιστικων ταμειων.Ασφαλιση μονο ιδιωτικη και μη υποχρεωτικη.Επιστροφη ολων των παρακρατησεων στους δικαιουχους.
    3-Καταργηση των πολλαπλων δημοσιων υπηρεσιων με ιδιες αρμοδιοτητες. Μειωση στους 250.000 του αριθμου των δημοσιων υπαλληλων εντος τριετιας με ταυτοχρονη καταργηση της μονιμης θητειας.
    Αυτα που υποσχεθηκε ο Καραμανλης και δεν ειχε το θαρρος να τα πραξει, πρεπει να τα πετυχει ο Γ. Παπανδρεου ο γυιος του Ανδρεα ο οποιος ειναι ο μεγαλυτερος υπαιτιος της ελληνικης τραγωδιας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΡΟΥΣΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1900 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΑ 900 ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ).
    ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:42 | ΚΩΣΤΑΣ

    OI ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Κ.Λ.Π. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ,ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ Κ.Λ.Π. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΕΣ ΑΦΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ (ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ) ΝΑ <> ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΗ. (ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ <> ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ!!!). ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ Ο.Γ.Α. ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ <> ΤΑΜΕΙΑ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΣΑ (ΜΕΙΩΜΕΝΑ) ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. <> ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ (ΣΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΟΜΙΚΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ) ΠΡΟΕΤΑΣΣΑΝ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:10 | Δημήτρης Ξένος

    Καλημέρα!

    Με βάση την εμπειρία μου ως φορολογούμενου, αλλά και ως ενεργού πολίτη Θα επιθυμούσα να θέσω υπόψη των αρμοδίων κάτι το οποίο σίγουρα θα το έχουν αντιληφθεί και άλλοι συμπολίτες μας, ειδικά όσοι εργάζονται σε Τράπεζες. Πολλοί λαμβάνουν δάνεια από Τράπεζες (καταναλωτικά ή στεγαστικά) ώστε να δικαιολογήσουν την αγορά κυρίως αυτοκινήτων και ακινήτων. Με τις βεβαιώσεις των τραπεζών δικαιολογούν στην Εφορία το «πόθεν έσχες» και στη συνέχεια εντός ολίγων ημερών ή και μηνών εξοφλούν ολοσχερώς τα δάνεια. Εφόσον τα δάνεια έχουν διάρκεια 5, 10, 15 ή και περισσότερα έτη, προτείνω να υποχρεούνται οι δανειολήπτες να προσκομίζουν από τις τράπεζες κάθε έτος αντίγραφο του λογαριασμού του δανείου για όσα έτη είναι και η διάρκεια του δανείου. Εάν υπάρξει πρόωρη εξόφληση να ζητείται από τον δανειολήπτη να την δικαιολογήσει με βάση το δηλωθέν εισόδημά του. Έτσι ίσως περιοριστεί κατά κάποιο τρόπο το ξέπλυμα μαύρου χράματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:23 | ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Στο παρακάτω κείμενο εκφράζω μερικές από τις απόψεις μου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

    •Το πρώτο σημείο στο οποίο έχω να ν’ αναφερθώ είναι στη ανάγκη για αλλαγή της σχέσης των εσόδων που προέρχονται από άμεση φορολογία (εισόδημα, ακίνητη περιουσία) και έμμεσων φόρων (στα καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κ.ά.. Φ.Π.Α. κ.ά.), αφού είναι γνωστό ότι οι τελευταίοι παρ’ όλο τον αναλογικό φορολογικό συντελεστή τους είναι στην ουσία αντίστροφα προοδευτικοί ως προς το εισόδημα με αποτέλεσμα να πλήττουν έντονα του μη έχοντες και να είναι κοινωνικά άδικοι.

    •Ένα δεύτερο σημείο αφορά την πρόθεση γενικευμένης εφαρμογής του “πόθεν έσχες”, η οποία ενώ κατ’ αρχήν είναι θετική, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τα “κόστη” που θα προκύψουν στην οικονομία τόσο στο επίπεδο ανάπτυξης (π.χ. μείωση αγοράς ακινήτων, μείωση επενδύσεων κ.ά. άρα και αντίστοιχη μείωση εσόδων για το κράτος) όσο και στην εκροή πόρων προς το εξωτερικό προκειμένου να αποφευχθεί είτε η φορολόγηση τους είτε το εφάπαξ πρόστιμο προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί.

    •Επίσης υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού ενός ελάχιστου εισοδήματος για κάθε επάγγελμα με βάση τον “χώρο” όπου ασκείται η οικονομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα άλλο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα να υπάρχει για ένα ιατρό γυναικολόγο στην Λ. Κηφισίας και άλλο για ίδιο γιατρό στο Δήμο Αμαλιάδας του Νομού Ηλείας.

    •Ένα άλλο σημείο αφορά την ανάγκη εισαγωγής ταμειακών μηχανών παντού. Ενδεικτικά αναφέρω τα πρατήρια καυσίμων – όπου πολύ εύκολα θα μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε έλεγχος να έχει το σύνολο των εισροών και των εκροών καυσίμων του κάθε πρατηρίου (βλέπε λαθραία καύσιμα) – τα taxi, τα περίπτερα που έχουν γίνει mini markets και άλλα.

    •Πρέπει επίσης να προσδιοριστεί τι θεωρούμε “μικρό και μεσαίο” ετήσιο ατομικό εισόδημα. Αν υποθέσουμε ότι αυτό ανέρχεται στις 40.000 € τότε θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές φορολογίας εισοδήματος μέχρι το ποσό αυτό, ενώ υπάρχει ανάγκη αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή σύμφωνα με τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ολλανδία) για ετήσια εισοδήματα που ανέρχονται τουλάχιστον στο διπλάσιο ποσό και πάνω – 80.000 € στην συγκεκριμένη υπόθεση.

    •Είναι σωστή κατά την άποψη μου η ύπαρξη μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας όπου αθροιστικά τα εισοδήματα θα φορολογούνται μ’ αυτή και όχι αυτοτελώς όπως συμβαίνει σήμερα σε κάποιες κατηγορίες. Για παράδειγμα η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος με μικρότερο φορολογικό συντελεστή για παράδειγμα σε αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικό προσωπικό της χώρας (βουλευτές) κ.ά. είναι προκλητική αφού αφορά ομάδες εργαζομένων με ετήσια εισοδήματα πολύ υψηλότερα από το μέσο εισόδημα. Όπως προκλητική είναι και η απαλλαγή από φόρο για μέρος εισοδήματος – ½ – κατ’ αρχήν και η αυτοτελής φορολόγηση για το υπόλοιπο – ½ – με χαμηλό φορολογικό συντελεστή στα λεγόμενα ως ΔΙΒΕΤ εισοδήματα ορισμένων κρατικών λειτουργών (δημοσίων υπαλλήλων), λόγω της προνομιακής σχέσης που έχουν αναπτύξει με την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

    •Ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι στην ανάγκη για την δημιουργία ενός συγκεκριμένου ποινολογίου – επιβολή προστίμων – για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται με κανονιστικές αποφάσεις και όχι η ευχέρεια αξιολόγησης της κάθε παράβασης και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του προστίμου στο υπάλληλο των Δ.Ο.Υ. ή της Υ.Ε.Ε.

    •Η ύπαρξη τεκμηρίων διαβίωσης σαφώς και είναι ένα μέτρο το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος, όμως σ΄ αυτά δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ποσά που αφορούν των δανεισμό των νοικοκυριών. Προκειμένου να στηρίξω την εν λόγω άποψη θα αναφέρω το εξής παράδειγμα. Έστω ότι ένα άτομο με ετήσιο εισόδημα 20.000 €, κατέχει μια πιστωτική κάρτα με πιστωτικό όριο 6.000 € και έχει οφειλές στην αρχή του χρόνου ύψους 2.500 ευρώ, ενώ έχει επιλέξει κάθε μήνα να αποπληρώνει όλο το ποσό της οφειλή του. Έτσι για ένα χρόνο έχει κάνει πληρωμές ύψους 30.000 € (12 x 2.500 €) για τις οποίες την ημέρα πληρωμής κάθε μήνα κάνει νέα ανάληψη μέσα πάντα στο πιστωτικό του όριο από την πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει το μηνιαίο οφειλόμενο ποσό. Έτσι ενώ στο τέλος του χρόνου οφείλει πάλι 2.500 € όπως και στην αρχή του έτους αν θεωρηθεί τεκμήριο διαβίωσης οι συνολικές του πληρωμές δηλαδή οι 30.000 € θα φορολογηθεί για διαβίωση αυτού του επιπέδου ενώ στην πραγματικότητα είναι δανεισμένος από το πιστωτικό ίδρυμα με ποσό 2.500 €. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν αν χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα ένα άλλο δάνειο.

    •Η ανάπτυξη του θεσμού των φορολογικών κινήτρων στους πολίτες για την αναζήτηση απ’ αυτούς ταμειακών αποδείξεων, σαφώς θα λειτουργήσει προσθετικά στο δηλωθέν συνολικό παραγόμενο εισόδημα με αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων του κράτους τόσο από τη έμμεση φορολογία (Φ.Π.Α.) όσο και από τη άμεση φορολογία (φόρος εισοδήματος φυσικών & νομικών προσώπων), όμως κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με το ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα, αφού σ’ αυτή την περίπτωση προτείνεται κάτι “παράδοξο” οικονομικά. Δηλαδή ότι η μόνη πηγή διάθεσης του εισοδήματος πρέπει να είναι η κατανάλωση προκειμένου να συλλεγούν ταμειακές αποδείξεις, ενώ δημιουργείται αντικίνητρο για την αποταμίευση και την επένδυση από τους πολίτες.

    •Ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να σημειώσουμε αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί να είναι κλειστό επάγγελμα οι συμβολαιογραφικές πράξεις, τα δημόσιας χρήσης φορτηγά αυτοκίνητα και βυτιοφόρα, τα taxi κ.ά. Στην ουσία άδειες που δόθηκαν κατά το παρελθόν δωρεάν από το κράτος σε κάποιους κατόχους για συγκεκριμένους λόγους έχουν μετατραπεί σε περιουσιακό στοιχείο των κατόχων αυτών, όπου εκβιάζεται κατά καιρούς η κοινωνία από την ολιγοπωλιακή διάρθρωση αυτών των τομέων της οικονομίας είτε με το να πληρώνει ακριβότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες που της παρέχουν, είτε με το να ταλαιπωρείται από τις έντονες διεκδικήσεις τους (π.χ. κλείσιμο δρόμων) σε άλλες περιπτώσεις.

    •Σε ότι έχει να κάνει με τη φορολόγηση της περιουσίας προτείνουμε την φορολόγηση αυτής απ’ όποιον κι αν την κατέχει (ιδιώτες, Ν.Π.Δ.Δ., εταιρείες, εκκλησία κ.ά.) αφού εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία του νοικοκυριού για επιφάνεια έως 120 μ2 με συνυπολογισμό της αγοραίας και όχι της αντικειμενικής αξίας αυτής.

    •Πρέπει επίσης να σημειώσουμε την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), όπως και την ανάγκη της ευρείας χρήσης της πληροφορικής ως επιστήμης στα οικονομικά πράγματα. Προτείνουμε την άμεση υποχρεωτική θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, την υποχρεωτική υποβολή καταστάσεων Φ.Π.Α., την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την παροχή κινήτρων σε όσους στις συναλλαγές τους χρησιμοποιούν πληροφοριακά συστήματα (e – banking, πλαστικό χρήμα κ.ά.) διότι μ’ αυτή την συναλλακτική τους συμπεριφορά συμβάλλουν στον περιορισμό των αδήλωτων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στη χώρα.

    Πολλά απόψεις μου θα μπορούσα να εκθέσω ακόμα όμως πιστεύω ότι οι παρουσιαζόμενες αποτελούν το βασικό κορμό των θέσεων μου για το φορολογικό σύστημα της χώρας, ενώ τέλος θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος για ένα διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών προκειμένου τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και οι πολίτες της χώρας να είναι γνώστες αυτού – οικονομικού περιβάλλοντος – και να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους χωρίς υπάρχει αιφνιδιασμός τους κάθε τρεις και λίγο από την πλευρά της πολιτείας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Ιωάννης Σταθακόπουλος

    Καλημέρα και χρόνια πολλά Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την δυνατότητα να εκφράζουμε τις απόψεις μας και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας σχετικά με την φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για ένα σωρό άλλα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση του κράτους και της ελληνικής πολιτείας.
    Έχουν κατατεθεί πολλές και σοβαρές προτάσεις και μέσα σε αυτές θα ήθελα να συμπληρώσω και την δική μου.
    Σίγουρα μια φορολογική μεταρρύθμιση απαιτεί μελέτη και σχεδιασμό για την αποφυγή μεταξύ άλλων και των αδικιών μεταξύ των πολιτών.
    Έτσι κατά την φορολόγηση των φυσικών προσώπων θα πρέπει να λαβάνεται υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα αυτών διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πολίτες που φορολογούνται βαριά και αδίκως χωρίς τα εισοδηματά τους ή ακίνητη περιουσία τους να έχουν το ανάλογο μέγεθος όταν μάλιστα για την εξόφληση των οφειλών τους προς την εφορία αναγκάζονται είτε να αποταμιεύουν από το περιορισμένο εισοδημά τους είτε καμμιά φορά και να δανείζονται.
    Αυτά τα ολίγα, εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | S.D.TSAMAIDIS

    Οιοδήποτε τέλος και φόρος επι των αυτοκινήτων να καταργηθεί, και να αυξηθεί αντίστοιχα η τιμή των καυσίμων.
    – Εκτός του υποχρεωτικού ΚΤΕΟ, κάθε άλλη απαίτησις περιβαντολλογική και μή, αντιπροσωπεύεται πλήρως απο την κατανάλωση των καυσίμων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | Dinos Arvanitis

    Μην περιμένετε να αποκτήσει ο Έλληνας φορολγική συνείδηση (αυτό ισχύει γενικώς για το πρόβλημα της παραβατικότητας). Οι περισσότεροι θα απλώσουν το χέρι τους να κλέψουν το κρατικό ταμείο και να βάλουν στην τσέπη τους μέχρι εκεί που τους παίρνει. Είτε φορολογούμενοι είτε εφοριακοί. Μόνο με τον έλεγχο και την απειλή ποινής καταλαβαίνει ο διαβρωμένος και διεφθαρμένος πλέον Έλληνας. Το κράτος πρέπει να δέιξει την ισχύ του να επιβάλλει τις όποιες φορολογικές διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έιναι ΔΙΚΑΙΕΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ώστε να πρακάμπτονται οι διεφθαρμένοι εφοριακοί. Το ΠΟΙΟΣ θα ελεγχθεί και ΠΩΣ δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση κάποιου εφοριακού, αλλά το σύστημ ανα του δένει τα χέρια

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:33 | Γιαννης

    Με την τοσο μεγαλη αυξηση της φορολογιας η κυβερνηση θα πρεπει να κοιταξει τις επιπτωσεις που θα εχει στον τουρισμο και την οικοδομη.
    Για παραδειγμα γιατι να ερθει ενας ξενος τουριστας στην ελλαδα για διακοπες απο την στιγμη που οι τιμες ειναι ειδη πολυ υψηλες σε σχεση με τις υπηρεσιες που του παρεχονται.
    Οι επιχειρηματιες απο την αλλη μερια αδυνατουν να ειναι ποιο ανταγωνιστικοι στις τιμες τους, λογο του κρατικου παρεμβατισμου με την υψηλη φορολογια και με τα κλειστα επαγγελαματα τα οποια ζημειωγονουν αλυσιδοτα την ελληνικη οικονομια.

    Πιστευω οτι δυο ειναι τα μετρα που θα πρεπει να παρει αμεσα η πολιτεια ωστε η οικονομια μας να γινει ποιο ανταγωνιστηκη σε διεθνες επιπεδο:

    1)Μειωση γραφειοκρατικων εμποδιων και μειωση δημοσιων υπαλληλων με αρση μονιμοτητας:
    To προβλημα της οικονομιας δεν θα λυθει με το να συντηρουμε ανθρωπους οι οποιοι στην ουσια δεν παραγουν και εκτος αυτου κανουν δυσμενεστερες τις συνθηκες σε οσους θελουν να παραξουν και να δημιουργισουν (ειδικοτερα για τους μικρομεσαιους επιχειρματιες).

    2)Καθολικο ανοιγμα κλειστων επαγγελματων:
    Με το καθολικο ανοιγμα κλειστων επαγγελματων πολυς κοσμος θα βρει καταφυγιο σε πολλα απο τα επαγγελματα στα οποια δεν ειχε προσβαση μεχρι χθες, λογο του κρατικου παρεμβατισμου και με αυτο τον τροπο θα μπορεσει να δουλεψει καλυτερα ο ανταγωνισμος και να μειωθουν οι τιμες στην αγορα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:58 | Κων/νος Λουκέρης

    Προτάσεις για το νέο φορολογικό (και όχι μόνον) Νομοσχέδιο:

    – Πλήρης Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

    -Κατάργηση των Δ.Ο.Υ.Το έργο τους όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα περνάει στα ΚΕΠ.Το έμψυχο δυναμικό ενσωματώνεται στο ΚΕΠΥΟ και τα ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΑ ΚΈΝΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΎ ΕΛΈΓΧΟΥ.

    -Βελτιστοποίηση των κατηγοριών του ΦΠΑ με νέες κλίμακες.Μικρότερες για είδη διαβίωσης και υψηλότερες για είδη-υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης

    – Πλήρης απλοποίηση(σε χρόνο και δικαιολογητικά) για μια σειρά διοικητικών υπηρεσιών που ενθαρρύνουν τα φακελλάκια όπως λ.χ :
    a.έκδοση οικοδομικών αδειών
    β.νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο
    γ.αδειοδότηση -ίδρυση νέας επιχείρησης
    δ.αρχαιολογικές εγκρίσεις
    -έλεγχοι ασφαλιστικών οργανισμών σε οικοδομές και επιχειρήσεις για εισφορές .

    -Δραστικός έλεγχος των οικονομικών και τεχνικών προυπολογισμών των Ο.Τ.Α.Ελεγχος όλων των ελαστικών δαπανών τους κυρίως των πολιτιστικών-των τεχνικών τους έργων -μελετών-χορηγιών-ύψους τελών και δημοτικής φορολογίας και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΉ των τελευταίων απο τους λογ/μούς της ΔΕΗ.

    -Σύσταση ειφδικών φορολογικών διακστηριών με άμεσες προθεσμίες (το πολύ εντός 5 ημερών έκδοση αποφάσεων και μέσα σε 1 μήνα εκδίκαση των εφέσεων και αναιρέσεων καθε μορφής.

    -Σύσταση ειδικού πειθαρχικού κώδικα για ελεγκτές -φορολογικούς και τελωνειακούς υπαλληλους.

    -ΟΝ-LINE σύνδεση όλων των τελωνείων με το ΚΕΠΥΟ.

    -Δημοσιοποίηση όλων των φορολογικών παραβάσεων και ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Σάκης Λουλούδης

    Φορολογία στην Εκκλησία.
    Οχι μόνο για ακίνητα που επιφέρουν κέρδη αλλά και για αυτά που κάθονται.
    Ας δεν τα εκμέταλεύονται ας τα χαρίσουν στο κράτος ή σε απόρους.
    Φορολογίστε τους ΤΩΡΑ !

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:46 | Γιάννης Γκανίδης

    Επιτέλους να δουλέψει ο ελεγκτικός μηχανισμός της πολιτείας και να σταματήσει η συναλλαγή παντώς τύπου. Να βγει η εφορία στους δρόμους και στις επιχειρήσεις και να ελέγξει και την διαβίωση. Νόμοι,εγκυκλιοι κτλ υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Δεν εκοψες απόδειξη παροχής υπηρεσιών την πρωτη φορά προστιμο, το ξαναέκανες? απαγόρευση να εργάζεσαι. Δεν μπορεί να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, νόμιμοι και παράνομοι. Δεν υπάρχει πιο άδικο σύστημα φορολογίας από τα αντικειμενικά κριτήρια στους ελευθερους επαγγελματίες.

  • Κύριοι,

    Δόστε παρακαλώ λίγη σημασία:

    Εχω οικογενειακη εταιρεία Ο.Ε με προσωπικό μόνο ένα άτομο, το οποίο
    και αυτό δεν θα υπάρχει το 2010. Μέ έχουν πνίξει τα έξοδα
    χωρίς να υπάρχουν έσοδα. Πριν από 7 μήνες δανειοδοτήθηκα από το ΤΕΜΠΜΕ
    μέσω Εθνικής Τράπεζας το ποσόν των EURO 30000,00 χωρίς να μπορέσω να
    πληρώσω την 1η δόση μέχρι σήμερα που ήταν 5000,00. Άγνωστο πότε και εάν θα μπορέσω να ξεπληρώσω αυτό το δάνειο!. Υπέβαλα αίτηση στο
    ΤΕΜΠΜΕ μέσω της Τράπεζας για παράταση και μου την απέρριψαν.
    Πάρτε κάποια απόφαση το συντομότερο. Σας παρακαλώ, βοηθείστε μας!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | ΜΑΚΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    Τα παρακάτω γεγονότα είναι πραγματικά, μου τα έχουν πει δύο διαφορετικοί επιχειρηματίες, και είναι πανομοιότυπα. Τα εξιστορώ για να δείτε πως λειτουργούν οι » ελεγκτικοί μηχανισμοί » , πρώην ΣΔΟΕ, νυν ΥΠΕΕ. Στο τέλος θα κάνω τις προτάσεις μου.
    Κάποια μέρα πλακώνει η ΥΠΕΕ στην επιχείρηση. Πηγαίνει στο Λογιστήριο, κάνουν τους άγριους και άτεγκτους με παρατηρήσεις του τύπου »εδώ δεν φαίνεται καλά το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο» -και ας φαινότανε στο ολογράφως- κλπ. Θα σου απορίψουμε τα βιβλία και δεν γλυτώνετε ούτε με 1.000.000€
    Κατόπιν εισβάλουν, δύο μέλη, στο γραφείο του ιδιοκτήτη,κλείνουν την πόρτα και του λένε: Κύτταξε, μπορούμε να σου βάλουμε φόρους και προσαυξήσεις, πάνω από 300.000€ . Μας δίνεις εμάς 80.000€, σου βάζουμε φόρους 50.000€ και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Αν δεν δεχτείς θα σου κάνουμε φύλλο φτερό την επιχείρηση και δεν θα έχουμε ευθύνη.
    Οι επιχειρηματίες, τι να κάνουν, δέχτηκαν. Ο φοροτεχνικός τους μάλιστα τους προέτρεψε. Είναι και αυτοί φαίνεται στο κόλπο.
    Ρώτησα τους φίλους επιχειρηματίες, αν είχαν λερωμένη τη φωληά τους και γι΄αυτό δέχτηκαν. Μου απάντησαν αρνητικά. Τους πρότεινα να τους βάλω κρυφή κάμερα -την λεγόμενη ψείρα-, ώστε να καταγράφουν τέτοιου είδους εκβιασμούς και να μήν υποκύπτουν. Το απέκλεισαν από φόβο, διότι οι εκβιαστές επίορκοι, θα στέλνανε μετά άλλους χειρότερους.
    Τι πρέπει να γίνει;
    1. Μετά από κάθε έλεγχο από την ΥΠΕΕ, να ακολουθεί ,αμέσως και δειγματοληπτικά, δεύτερος από άλλη Περιφέρεια, παρουσία δικαστικού ή αστυνομικού, που δεν θα αφήνει από τα μάτια του τους ελέγχοντες.
    Έτσι ο επιχειρηματίας και οι πρώτοι ελεγκτές θα φοβούνται να »συμφωνήσουν», διότι ο δεύτερος έλεγχος θα τους ξεσκεπάσει. Σε περίπτωση που ο δεύτερος έλεγχος διαπιστώσει ότι έπρεπε να επιβληθούν επί πλέον φόροι, το κλιμάκιο που έκανε τον πρώτο έλεγχο να υφίσταται εξοντωτική πειθαρχική δίωξη. Εξυπακούεται ότι το δεύτερο κλιμάκιο δεν θα πρέπει να γνωρίζει τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου.
    2. Μικροπαρατυπίες στην έκδοση των τιμολογίων κλπ, οι οποίες γίνονται από αβλεψίες ,χωρίς δόλο, και χωρίς να αυξάνουν την φορολογική υποχρέωση, να μην υπόκεινται σε πρόστιμα. Έτσι ο επιχειρηματίας δεν θα φοβάται την άδικη επιβολή προστίμων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    Θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές από τις απόψεις μου σχετικά με το φορολογικό

    Καθιέρωση διπολικού φορολογικού συστήματος κινήτρου και τιμωρίας .
    Κίνητρο :
    Κατά μέσο όρο μια ελληνική οικογένεια ξοδεύει 1000,00 έως 1500,00 ευρώ τον μήνα , εκ των οποίων πιθανότατα τα 200,00 ευρώ είναι Φ.Π.Α . Να καθιερωθεί Φ.Π.Α για όλους τους επαγγελματίες που προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες . Αν υπήρχε το κίνητρο της επιστροφής π.χ 25% ή 35% του ΦΠΑ που έχει πληρωθεί από τα φυσικά πρόσωπα ,ως ανταπόδοση με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης , με αποτελέσματα όλοι οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από όλους και για όλα αλλά παράλληλα όλες οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα παρουσίαζαν τα πραγματικά τους έσοδα .
    Συνεπάγεται βέβαια και γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών στα καθαρά κέρδη φυσικών προσώπων και εταιρειών , και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση , με κέρδος από τη μία την εξάλειψη των φόβων των επαγγελματιών και των εταιρειών μην πέσουν στις δαγκάνες της εφορίας για απόκρυψη της φορολογητέας τους ύλης . Από την άλλη θα υπάρξει γέννηση κινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας .

    Τιμωρία:
    Αφαίρεση των επαγγελματικών αδειών των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και κλείσιμο των επιχειρήσεων σε περίπτωση καταγγελίας περί μη επίδοσης απόδειξης ή τιμολογίου μέχρι την πληρωμή στο διπλάσιο εφάπαξ του Φ.Π.Α της απόδειξης που δε δόθηκε .

    Το βασικό αφορολόγητο ανά άτομο με και χωρίς τέκνα να είναι όσο είναι ο καθαρός βασικός μισθός ενός ανειδίκευτου εργαζόμενου Χ 14 μήνες π.χ :
    600Χ14 = 8400,00
    Ο φορολογούμενος να μην μπορεί να εμφανίζει αποδείξεις πέρα του ισόποσου του δηλωθέντος εισοδήματος και μέχρι το ποσό των 30000,00, το υπόλοιπο που θα μένει θα μπορεί χρησιμοποιηθεί ως αποταμίευση ανά έτος δια την κάλυψη αγορών όπως αυτοκινήτων και ακινήτων . Τα ενοίκια τα ασφάλιστρα και οι τόκοι των δανείων 1ης κατοικίας αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων να παραμείνουν ως κίνητρο απαλλαγής από το εισόδημα έως το 15% της συνολικής δαπάνης ,όπως και τα μεταφορικά έξοδα για καύσιμα ή θέρμανση , έξοδα ταξί και λοιπά μεταφορικά μέσα .
    Τα έξοδα για δημόσιους οργανισμούς όπως ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να συμμετέχουν κανονικά στην απαλλαγή αλλά παράλληλα και να αθροίζονται στο σύνολο των δαπανών και δε πρέπει να ξεπερνούν το δηλωθέν εισόδημα εκτός αν υπάρχουν αποταμιεύσεις που έχουν δηλωθεί από το προηγούμενο έτος .
    Παράλληλη επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής με νέο τρόπο ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει τελικά το εισόδημα ,δηλαδή τεκμήριο ανάλογα με τον κυβισμό των Ι.Χ και τα τετραγωνικά μέτρα κυρίων και δευτερευουσών κατοικιών , εξοχικών ( από ιδιοκατοίκηση ) αρκεί να μην είναι αποδεδειγμένα κενές ( ως αποδεικτικά στοιχεία οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ).
    Π.χ οικία 100 τ.μ + δευτερεύουσα κατοικία 100 τ.μ = 200 τμ χ 12 ΜΗΝΕΣ Χ 1,50 = 3600,00 + ΕΞΟΔΑ ΙΧ 1600,00 CC x 1,50 = 2400,00 ( με προοδευτική αύξηση του ποσού υπολογισμού πχ για πάνω από 200 τμ και έως 400 τμ 2,00 από 401 – 500 τμ 2,50 και υπερβάλλον 3,00 , για ΙΧ από 2000 cc και πάνω έως 3000 cc 2,5 και από 3001 cc και υπερβάλλων 3,00 .
    Για παράδειγμα κάποιος με 2 οικίες συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ ( 100% )και 2 ΙΧ 1600 cc (100%) δεν μπορεί να δηλώνει λιγότερο από 8400,00 .
    Για τον υπολογισμό του φόρου να καταργηθεί η παρακράτηση από τους μισθούς και τις συντάξεις τόσο από το κράτος τόσο και από τις επιχειρήσεις έτσι ώστε ο κάθε φορολογούμενος να είναι υποχρεωμένος αυτός να δηλώνει μόνος του τα έξοδα που θα τον ελαφρύνουν από τον φόρο , αυτό θα σημαίνει και αύξηση των μισθών και των συντάξεων αλλά και παράλληλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη ζήτηση που θα υπάρχει από τις αποδείξεις .
    Ο κάθε επαγγελματίας να είναι υποχρεωμένος να δηλώνει 1 τραπεζικό λογαριασμό που κάθε μήνα θα εισπράττεται αυτόματα το Φ.Π.Α και σε περίπτωση μη καταβολής να υπάρχουν κυρώσεις ώστε να καταλάβει ο καθένας ότι , ότι εισπράττει από φόρο δεν είναι δικό του έσοδο αλλά έσοδο του κράτους .
    Τιμάριθμοποιημένη Φορολογική κλίμακα για κάθε έτος ανάλογα με τον τρέχοντα πληθωρισμό και με παράλληλη κατάργηση της προκαταβολής του φόρου : π.χ για το 2010
    8400,00 – 15.000,00 5% φόρος ( επιστροφή Φ.Π.Α 35% )
    15.000,01 – 25.000,00 15% φόρος ( επιστροφή Φ.Π.Α 30% )
    25.000,01 – 50.000,00 25% φόρος ( επιστροφή Φ.Π.Α 25% )
    50.000,01 – 75.000,00 30% φόρος ( επιστροφή Φ.Π.Α 22% )
    75.000,01 – υπερβάλλον 45% φόρος ( επιστροφή Φ.Π.Α 20% )
    Όλες οι δηλώσεις να γίνονται ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά να στέλνονται ταχυδρομικά στις Δ.Ο.Υ όπου να γίνεται η εκκαθάριση μέσα σε 3 μήνες από την παραλαβή τους ( όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται μέχρι τις 30 Απριλίου και η εκκαθάριση να γίνεται μέχρι τις 30 Ιουλίου ).
    Καθιέρωση λογιστικού προσδιορισμού κερδών όλων των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ( έσοδα – έξοδα ) και υπογραφή των αποτελεσμάτων χρήσης από λογιστές φοροτεχνικούς μισθωτούς ή επαγγελματίες που θα φέρουν την ευθύνη εξολοκλήρου με τη χρήση του Α.Μ της επαγγελματικής τους άδειας και θα τιμωρούνται αυστηρά στην περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή μαγειρέματος των αποτελεσμάτων .
    Να μπορούν οι εταιρείες με βιβλία β΄ κατηγορίας ( Ο.Ε & Ε.Ε ) να παίρνουν στα βιβλία τους τμηματικές αποπληρωμές των τιμολογίων τους έτσι ώστε να αποφεύγεται να φορολογούνται στα έσοδα που δεν έχουν εισπράξει από επισφαλείς πελάτες .

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ / ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
    6955162940

  • ΟΧΙ μείωση επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης.
    Οι πανεπιστημιακοί πληρώνονται άθλια μέσω επιδομάτων (που φορολογούνται εδώ και πολλά χρόνια κανονικά και όχι αυτοτελώς) απολύτως δικαιολογημένων από την φύση της εργασίας τους αντί αξιοπρεπών αποδοχών, σε αντίθεση με άλλους, π.χ. δικαστές και βουλευτές, οι οποίοι δίνουν στους εαυτούς τους τεράστιες αυξήσεις χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Π.Χ.24.000,00 ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ 3.240,00 ΕΥΡΩ,ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ 12.000,00 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΥΟ Η’ ΕΝΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Πολιτικά θα πρέπει να προλάβουμε δείχνοντας στον Ελληνικό λαό τις προθέσεις και την κατεύθυνση της πολιτικής μας.
    Κατά την άποψή μου δύο είναι τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα πού αν αυτά έγκαιρα δρομολογηθούν ο λαός θα είναι συμπαραστάτης.
    1ο) Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, για να έχει οποιοδήποτε κυβερνητικό «λαμόγιο» για ποινικά αδικήματα την ίδια αντιμετώπιση με τον υπόλοιπο λαό και να μην έχει μόνο την πολιτική ευθύνη (αυτό το αίσχος των τελευταίων χρόνων) και
    2ο) Η καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες για να πληρώνει επί τέλους ο καθένας ανάλογα με αυτά πού έχει και διαβιεί.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
    ΝΙΚ. ΣΟΛΙΩΤΗ 22 ΑΙΓΙΟ