Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:10 | ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Διαβαζοντας τα σχολια σε αυτον τον χωρο παρατηρησα πως σχολιαζουν πολλοι υπαλληλοι του υπουργειου οικονομικων.Oλοι οι υπολοιποι εχουν δικαιωμα στην αγνοια αλλα η δικη τους αγνοια αποτελει εναν απο τους σημαντικοτερους παραγοντες της καταντιας αυτης της οικονομιας.Μαθημα λοιπον προς τους υπαλληλους του υπουργειου οικονομικων πασης φυσης και θεσης.

    1.Δεν αποτελει παρανομη πραξη να εχει καποιος off-shore εταιρεια.
    2.Η συμμετοχη και συναλλαγη μεσω off-shore εταιρειων δεν αποτελει φοροδιαφυγη.
    3.Εισοδηματα απο off-shore εταιρειες που δεν εισρεουν παρανομα αδηλωτα και αφορολογητα στην χωρα δεν αποτελουν καρπους οικονομικου εγκληματος.
    4.Η τριγωνικη πωληση δεν ειναι παρανομη.
    5.Τα πλαστα και οικονικα τιμολογια δεν αποτελουν πληγη μονο των οff-shore αλλα κυριως των εγχωριων εταιρειων.
    6.Η φορολογηση των off-shore εταιρειων ειναι αδυνατη εκτος και αν η ελλαδα κανει στρατιωτικη επεμβαση σε ολους τους φορολογικους παραδεισους,βρει μεσα στα αρχεια τους τους μετοχους,τους φορολογησει αλλα και παλι τα εσοδα θα πρεπει να παραμεινουν στις εν λογω κατεχομενες απο εμας χωρες εκτος και αν οι πανεξυπνοι υπαλληλοι του υπουργειου οικονομικων τα βαλουν στις τσεπες και τα μεταφερουν παρανομα στην ελλαδα.

    Προτεινω να απολυθει αμεσα οποιος υπαλληλος του υπουργειου οικονομικων εχει γραψει εδω μεσα και εχει υποστηριξει κατι αντιθετο με τις παραπανω παρατηρησεις λογω αγνοιας και ανεπαρκειας.

    Να απολυθει οποιος υπαλληλος του υπουργειου οικονομικων δεν δηλωσει τουλαχιστον ενα περιστατικο παρανομου χρηματισμου συναδελφου η σοβαρης παρατυπιας.Ολοι οι πολιτες εχουν δει τετοια περιστατικα εκτος απο αυτους.

    Να απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι του υπουργειου οικονομικων οι οποιοι εχουν συγγενικα προσωπα πρωτου βαθμου που εργαζονται στο υπουργειο οικονομικων και εχουν προσληφθει με διαδικασιες εκτος ΑΣΕΠ απο το 1980 και μετα.

    Να απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι του υπουργειου οικονομικων που εχουν βεβαιωμενες ληξιπροθεσμες οφειλες προς τριτους,η εχουν διαπραξει οποιαδηποτε παρανομια,απο απληρωτα τελη κυκλοφοριας εως χτισιμο ημιηπαιθριων χωρων καθως τους καθιστα ευαλωτους σε χρηματισμο.

    Να απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι του υπουργειου οικονομικων που αποδεδειγμενα εχουν διενεργησει ελεγχο σε ατομα τα οποια γνωριζαν απο πριν,η ειχαν καποιο βαθμο συγγενειας,η καποια νομιμη συναλλαγη.

    Να απολυεται οποιος υπαλληλος του υπουργειου οικονομικων στην ιδιωτικη του ζωη κανει εστω μια συναλλαγη μη λαμβανοντας αποδειξη.Εγω απο μονος μου ως υδραυλικος μπορω να βοηθησω σε αυτο με μια καμερα και να απαλλασω το υπουργειο απο 500 υπαλληλους καθε χρονο μαγνητοσκοπωντας με κρυφη καμερα τετοιες συναλλαγες.Προσφερομαι αφιλοκερδως.

    Να απολυεται οποιος υπαλληλος του υπουργειου σχολαει μεταξυ 12-1 δηλαδη ολοι τους.

    Να απολυονται οι προισταμενοι των ΔΟΥ και λοιπων υπηρεσιων οι οποιοι ως δωρο για το φλουρι της βασιλοπιτας χορηγουν αγραφες αδειες και φυσικα και ολες οι αλλες λοιπες αγραφες αδειες η μηπως δεν εχει πεσει κατι τετοιο στην αντιληψη σας κυριοι που γραφεται και στην διαβουλευση.

    Να απολυθουν οσοι υπαλληλοι του υπουργειου εχουν καταχωρημενο στο κινητο τους τουλαχιστον ενα τηλεφωνο λογιστη.

    Μπορω να γραφω εκατονταδες σελιδες εκνευρισμενος και αηδιασμενος απο το οτι εχουν το θρασσος οι εν λογω υπαλληλοι να μας κανουν υποδειξεις για μια καλυτερη οικονομια.Aλλα βαριεμαι.Μηπως δεν τα ξερετε κυριοι του Πασοκ?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:30 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Επανέρχομαι με εναλλακτική πρόταση, που ίσως σας κάνει να γελάσετε λιγότερο. Να γίνει η χώρα μας φορολογικός παράδεισος. Αν ο φόρος ήταν 10% πολύ πιο εύκολα θα πλήρωναν όλοι, θα επαναπατρίζονταν οι εξωχώριες εταιρείες ενδεχομένως, και θα προσελκύοντο επενδύσεις από το εξωτερικό. Το περισσευούμενο χρήμα ή θα επανεπενδύετο, ή θα διοχετευόταν στην αγορά, πράγμα που θα έφερνε ανάπτυξη και το κράτος θα εισέπραττε από το ΦΠΑ, τα υποτιθέμενα διαφυγόντα. Επίσης στην παροχή υπηρεσίας ο ΦΠΑ να γίνει 10%, το ίδιο και ο ΦΠΑ σε τρόφιμα, εφημερίδες κλπ που σήμερα είναι 9% και 4%. Στην παροχή υπηρεσίας, εύκολα θα ζητούσε ο κόσμος απόδειξη, και να αφήσουν την προσποίηση κάτι αχαρακτήριστοι που βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι τους είπε ο γιατρός 100 με απόδειξη και 70 χωρίς. Είναι συνένοχοι. Δεν φταίει μόνο ο γιατρός.Στο κάτω κάτω αυτοί κερδίζουν το ΦΠΑ και όχι ο γιατρός. Συμφωνώ με το μέτρο των αποδείξεων δηλ να χτίζουμε μόνοι μας το αφορολόγητό μας (και εδώ αξία έχει να σας πω ότι εγώ είμαι καταστηματάρχης) μόνο που πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν το ίδιο αφορολόγητο όριο και όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λιγότερο. Δεν είμαστε πολίτες β’ διαλογής εμείς.Μην μας αναγκάζετε να σας συμπεριφερθούμε αναλόγως. Πρέπει να συστήσω επίσης σε μερικούς από τους αξιοσέβαστους κατά τα άλλα διαβουλευόμενους, που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως στα σκληρά μέτρα που προτείνουν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, γιατί αποδεικνύουν περίτρανα, ότι οι ίδιοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρο, ή ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που όλο κλαίγονται, αλλά αυτοί δεν είδαν πώς είναι να βγάζεις από την τσέπη σου λεφτά για να πληρώσεις φόρο. Σ’αυτούς γίνεται παρακράτηση από το μισθό και δεν το καταλαβαίνουν, το μόνο που βλέπουν, είναι επιστροφή φόρου. Δεν ξέρω υπό ποιές διεθνείς συμφωνίες, αν υπάρχουν, αφήσατε ανεξέλεγκτη την εισαγωγή όλων των προϊόντων χωρίς δασμούς, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να επιβληθούν δυσβάστακτοι φόροι στα εισαγόμενα προϊόντα ώστε να πάψουν πλέον να είναι ελκυστικά,και να αρχίσουμε επί τέλους και μεις να παράγουμε.Ερήμωσε η ύπαιθρος, κλείνουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες συνεχώς. Πότε επί τέλους θα το δείτε? Χρειαζόμαστε ΑΝΑΠΤΥΞΗ που έρχεται από την παραγωγή πλούτου και όχι από τη διακίνηση αυτού.Διότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
    Πρόσθετα προτείνω τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, υπό μορφή δανεισμού προς το κράτος, με δελεαστικό επιτόκιο που όμως να μην υπερβαίνει τα επιτόκια συνήθους δανεισμού του κράτους. Μόνο έτσι θα απαλλαγείτε από τη διεθνή κερδοσκοπία και την συνεχή εκβιαστική άνοδο των SPREADS. Προτείνω επίσης άρση του τραπεζικού απορρήτου και αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης όχι βάσει τετραγωνικών επαγγελματικής στέγης, αλλά βάσει του τι έχει ο καθένας σε ακίνητα, μετρητά, σκάφη αναψυχής,αυτοκίνητα, δάνεια κλπ χωρίς πόθεν έσχες γιατί αυτό οδηγεί σε εξαγωγή κεφαλαίων στην Ελβετία.Σε προηγούμενη συμμετοχή μου στη δημόσια διαβούλευση, έχω προτείνει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, να πωλούνται δηλαδή από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή σε διαγνωσμένα εξαρτημένους από επιτροπή γιατρών, για να αποφύγουμε το μαύρο χρήμα, οι έμποροι να χάσουν τη δουλειά τους και το κράτος να εισπράττει το ΦΠΑ. Προσθέτω νομιμοποίηση της πορνείας, όπως στην Ολλανδία, με ΦΠΑ παροχής υπηρεσίας. Είναι και κει πολλά τα λεφτά και προ παντός μαύρα.
    Ευκαιρίας δοθείσης, προτείνω να συσταθεί μια δημόσια υπηρεσία από τεχνοκράτες, που να κάνει έρευνες αγοράς και μελέτες και να προτείνουν στους υποψήφιους επενδυτές, που έχουν κάποια χρήματα αλλά δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, επενδύσεις, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια. Επίσης,το κράτος να στήνει επιχειρήσεις, τις οποίες στη συνέχεια να μετοχοποιεί, ούτως ώστε να μπορούν να επενδύουν και αυτοί που έχουν λίγα χρήματα, αλλά έλλειψη περαιτέρω ικανότητας, να επενδύουν σε παραγωγικές και όχι μόνο εμπορικές επιχειρήσεις.
    Ειδική μέριμνα να ληφθεί για τα ανεξέλεγκτα επιτόκια των επαγγελματικών και καταναλωτικών δανείων των οποίων το ύψος έχει πάρει μορφή μάστιγας και οι δανειολήπτες να χαίρουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης. Δεν είναι δυνατόν να είσαι υπερχρεωμένος στις τράπεζες και από πάνω να σου λέει το κράτος «έχεις, δος μου και μένα. Διότι πρέπει να σας πληροφορήσω πως σ’αυτή τη χώρα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να τα καταφέρουν, και ζητάνε κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θυμάστε αυτή τη φράση? Εσεις τη λέγατε προεκλογικά.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | Γιώργος Λασκαρίδης

    1. Αποσύνδεση της φορολογικής πολιτικής από την κοινωνική και την αναπτυξιακή πολιτική.

    Με την πρόταση αυτή απλοποιείται η φορολογία εισοδήματος (κυρίως) και αποκαθίστανται μια σειρά από στρεβλώσεις και αδικίες. Η κοινωνική και η αναπτυξιακή πολιτική θα πρέπει να κινηθούν μέσω άλλων (έστω και παράλληλων) οδών. Φυσικά, αναφερόμαστε στο υποσύνολο της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής που ασκείται μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Για παράδειγμα, το όφελος ενός φορολογούμενου από το αυξημένο αφορολόγητο λόγω τέκνων, να του αποδίδεται όχι μέσω μείωσης φόρου, αλλά ως οικονομική ενίσχυση. Ενδεικτικά πλεονεκτήματα:

    • Απλοποίηση της υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος.
    • Μη δυνατότητα προσαρμογής των στοιχείων που επιδοτούνται κοινωνικά ανάλογα με τη φορολογική θέση του υπόχρεου (π.χ. ποσά ενοικίων που έχουν καταβληθεί).
    • Άρση αδικιών στα χαμηλά εισοδήματα. Ένας φορολογούμενος, του οποίου τα εισοδήματα κινούνται στα όρια του αφορολόγητου ποσού, δεν ωφελείται καθόλου από τις προσφερόμενες φοροαπαλλαγές (π.χ. μειώσεις εισοδήματος ή εκπτώσεις φόρου λόγω καταβολής ενοικίων, τέκνων, δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.) καθώς αν δεν υπάρχει φόρος για καταβολή, οποιαδήποτε έκπτωση επί αυτού δεν αποδίδει τίποτα.
    • Το ίδιο ισχύει και για μειώσεις εισοδήματος ή εκπτώσεις φόρου αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η χρήση φυσικού αερίου, συμμετοχή σε επενδύσεις κ.λπ.
    • Θα καταστεί εφικτή η καταγραφή των πραγματικών ποσών που δίδονται για κοινωνικούς σκοπούς και θα είναι δυνατός ένας καλύτερος σχεδιασμός του σχετικού τμήματος της κοινωνικής πολιτικής.
    • Σε επίπεδο καταγραφής εσόδων/εξόδων, θα καταγράφονται σε Κ.Α.Εσόδων ο πραγματικός φόρος που εισπράττεται και σε Κ.Α.Εξόδων τα ποσά που δίδονται για την κοινωνική πολιτική.

    Μειονέκτημα αποτελεί το ασφαλώς μεγαλύτερο κόστος της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής που γίνεται μέσα από τη φορολογία, αφού θα καταβάλλονται επιδόματα, τα οποία «χάνονταν» για τον πολίτη, λόγω του αφορολόγητου ορίου. Για να μην αυξηθεί η γραφειοκρατία, θα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η οδός του εκκαθαριστικού για την απόδοση και των τυχών επιδομάτων.

    2. Διαφοροποίηση του μοντέλου φορολόγησης εισοδημάτων από επιτηδεύματα

    Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα έξοδα χρήσης ενός επιτηδευματία συμπεριλαμβάνονται και οικογενειακές δαπάνες που δεν προκαλούνται από την εμπορική η ελευθέρια δραστηριότητα, θα πρέπει να προσδιοριστεί ένας διαφορετικός τρόπος φορολόγησης των συγκεκριμένων εισοδημάτων. Και αυτό σε συνάρτηση με τη μη αντίστοιχη δυνατότητα των μισθωτών, οι οποίοι φορολογούνται για όλο το εισόδημά τους, εκτός από τις φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρου που είναι κοινές όμως και για τους επιτηδευματίες. Διατυπώνονται δύο εναλλακτικές προτάσεις:

    • Το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος των επιτηδευματιών να είναι συνάρτηση των καθαρών κερδών, αλλά και του ποσοστού των εξόδων ως προς τα ακαθάριστα έσοδα. Εκτιμώντας τεκμαρτά ότι ένα ποσοστό (π.χ. 20%) των δαπανών αφορούν ξένα προς το επιτήδευμα έξοδα, τότε μπορεί να προσδιοριστεί ένας αλγόριθμος που να μειώνει το αφορολόγητο κατά το ποσοστό των τεκμαρτών αυτών εξόδων. Το τεκμαρτό αυτό ποσοστό θα πρέπει να διαφέρει μεταξύ εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών ή να μεταβάλλεται και ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας.
    Για παράδειγμα, αν ένας επιτηδευματίας δεν έχει καθόλου έξοδα, τότε γι’ αυτόν θα ισχύει η κλίμακα των μισθωτών. Από εκεί και πέρα, αν ένας επιτηδευματίας έχει έξοδα το 50% του τζίρου του, τότε εκτιμώντας ότι το 10% των εξόδων του (50% * 20%) δεν αφορούν το επιτήδευμα, τότε το αφορολόγητό του να μειώνεται κατά 10%. Ο επιτηδευματίας συνεχίζει να επωφελείται από την έκπτωση του ΦΠΑ.
    Η ίδια μείωση θα πρέπει να ισχύει και για τις ζημιές, δηλαδή θα πρέπει να μειώνονται στο ίδιο ποσοστό.
    • Η δεύτερη πρόταση εστιάζει στην αντιμετώπιση του επιτηδευματία ως εταιρεία και την κατ΄ αρχήν φορολόγησή του με τον ίδιο τρόπο με τις εταιρείες. Στη συνέχεια, το κέρδος της εταιρείας να μεταφέρεται στη φορολογική του δήλωση ως φυσικό πρόσωπο, οπότε και θα φορολογείται όπως και η επιχειρηματική αμοιβή.
    Σε κάθε περίπτωση, η φορολόγηση θα πρέπει να είναι λογιστική και να μην υπάρχουν ειδικές κατηγορίες φορολόγησης βάσει συντελεστών, όπως π.χ. για κάποιες κατηγορίες μηχανικών.

    3. Διαλειτουργικότητα Φορολογία με το ΙΚΑ
    Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργοδοτών, αλλά και εργαζομένων, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και στην περίπτωσή μας μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ΙΚΑ. Έτσι, στις σχετικές δηλώσεις που υποβάλουν στην εφορία και στο ΙΚΑ, τροποποιούν τα δηλούμενα στοιχεία σύμφωνα με το συμφέρον τους για αποφυγή καταβολής μέρους του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή των εισφορών προς το ΙΚΑ.
    Έτσι θα εντοπιστούν περιπτώσεις πλήρους ή μερικής φοροδιαφυγής ή και φοροαποφυγής.

    4. Εντοπισμός Απασχόλησης Ευκαιριακά Εργαζομένων
    Οι ευκαιριακά εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί) δουλεύουν σε μεγάλο ποσοστό ευκαιριακά και «μαύρα», δηλαδή χωρίς να εκδίδονται παραστατικά, να παρακρατείται ΦΜΥ και να καταβάλλονται στο ΙΚΑ οι σχετικές εισφορές.
    Οι αλλοδαποί που θέλουν να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα, ή θέλουν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους, οφείλουν να δηλώσουν συγκεκριμένα εισοδήματα. Τα εισοδήματα αυτά συνήθως κινούνται κοντά στο αφορολόγητο. Πολλές φορές τα εισοδήματα δηλώνονται με απλή υπεύθυνη δήλωση και χωρίς την ύπαρξη βεβαιώσεων αποδοχών. Είτε είναι πραγματικά, είτε όχι, ίσως δεν έχουν ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    Είναι κοινή διαπίστωση, η σημαντική υστέρηση των δημόσιων εσόδων που προέρχονται από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
    Το ζήτημα αυτό είναι απολύτως συνυφασμένο με το γενικότερο φαινόμενο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας και ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του.
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής, εκτός των ελεγκτικών μηχανισμών, συνδέεται ευθέως και άμεσα με την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.
    Σε κάθε περίπτωση, όποτε ο Έλληνας πολίτης καταλάβαινε ότι ωφελείται, απαιτούσε σε κάθε αγορά αγαθών ή υπηρεσιών την έκδοση παραστατικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών εσόδων.
    Αυτός ο άτυπος μηχανισμός μπορεί να εξελιχθεί στον ασφαλέστερο τρόπο χτυπήματος της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.
    Πως όμως θα συμβεί, αποτελεσματικότερα, αυτό;
    Η ιδέα της σύνδεσης του ΦΠΑ με τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι παλιά – από το 1989 – και έχει επισημοποιηθεί ως πρόταση στις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.
    Η ιδέα ξεκινάει ακριβώς από την γενική αρχή ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει φορέας ελέγχου και ορθής απόδοσης του ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις. Αρκεί να συνδεθεί ο φόρος με το τοπικό, κοινωνικό και ατομικό του συμφέρον. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι ωφελείται ο ίδιος και ο τόπος του.
    Παράλληλα θα μπορούσαν να θεσπιστούν κίνητρα υπέρ των σχολείων και των Σχολικών Επιτροπών, με στόχο την ανάπτυξη και εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στη νέα γενιά και ειδικά στους μαθητές.
    Ποιος πολίτης δεν θα ήθελε περισσότερο πράσινο, καλύτερους και ασφαλέστερους δρόμους, περισσότερα και καλύτερα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού, αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.
    Ποιος πολίτης δεν θα ζητούσε απόδειξη ή τιμολόγιο από εκείνες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που συνήθως φοροδιαφεύγουν, όταν θα γνωρίζει ότι ένα μέρος των χρημάτων του θα επέστρεφε στον ίδιο και δεν θα πήγαινε στην τσέπη του επιτήδειου φοροφυγάδα.
    Εξάλλου κάθε φόρος ή τέλος που συνδέεται με τους πόρους της αυτοδιοίκησης είναι αναλογικά, πολύ αποδοτικός.
    Για παράδειγμα το τέλος παρεπειδημούντων, πριν φυσικά από την ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση του. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, τα έσοδα των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, από το τέλος αυτό ήταν πολλαπλάσια των τακτικών εσόδων από το κράτος (ΚΑΠ).
    Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τον ΦΠΑ.
    Ο τρόπος είναι η σύνδεση του ΦΠΑ με τους πόρους του κάθε δήμου τοπικά, στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης, με την άμεση απόδοση ενός ποσοστού προς τους ΟΤΑ.
    Οι διάφορες ανισότητες που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας της πιθανής απόκλισης εσόδων από δήμο σε δήμο, λόγω της μικρής ή μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας και επομένως απόδοσης του ΦΠΑ, μπορούν να καλύπτονται από τον κεντρικό εξισορροπητικό ρόλο που μπορεί να παίξουν οι Κ.Α.Π ή ποσοστό από αυτούς ή ποσοστό από τον ΦΠΑ.
    Γίνεται σαφές ότι αυτή και μόνο η κίνηση, η σύνδεση δηλαδή της απόδοσης του ΦΠΑ με τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μετέτρεπε αυτόματα τους πολίτες, τους αιρετούς, τις δημοτικές υπηρεσίες και τους δημοτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των 1034 δήμων και κοινοτήτων της χώρας σε ενεργούς πολίτες και αμείλικτους κυνηγούς της φοροκλοπής. Θα αντιλαμβάνονταν όλοι ότι η νόμιμη και συνολική απόδοση του ΦΠΑ σχετίζεται άμεσα με τα έσοδα του οικείου δήμου τους και ως εκ τούτου με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε τοπικό επίπεδο.
    Επίσης ένα τέτοιο μέτρο φορολογικής αποκέντρωσης θα συνέβαλε καθοριστικά και στην εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, ενώ οι πόροι αυτοί θα λειτουργούσαν ευεργετικά στην τοπική ανάπτυξη, την τοπική απασχόληση, την επιχειρηματικότητα κλπ.
    Ταυτόχρονα η θέσπιση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας συμπληρωματικός μηχανισμός ελέγχου των δημόσιων εσόδων, ειδικά σε ότι αφορά τον ΦΠΑ.
    Η σύνδεση λοιπόν ενός ποσοστού του ΦΠΑ με τα έσοδα των δήμων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να επιτευχθεί ταυτόχρονη εξυγίανση του φορολογικού συστήματος, να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και να γίνει γενναία αύξηση των εσόδων της αυτοδιοίκησης και του κράτους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:20 | ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ έχουν συσταθεί, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 254 του ΔΚΚ, με αρμοδιότητες σχετικές κυρίως με την κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την παιδεία. Δηλαδή αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα. Εξάλλου οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις απαγορεύεται να έχουν εμπορικό ή βιομηχανικό χαρακτήρα.
    Οι διατάξεις του άρθρου 259 του ΔΚΚ (ν.3463/2006) δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Κοινωφελών Επιχειρήσεων τους.
    Στην ουσία, λοιπόν, οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται για να επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο που συνδέεται ευθέως με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 75 του ΔΚΚ.
    Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις δεν είναι ιδιωτικές εταιρίες που αποβλέπουν στο κέρδος μέσα από την παροχή διαφόρων υπηρεσιών. Δεν είναι εμπορικές εταιρίες που με τη δράση τους «στρεβλώνουν» τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν δωρεάν ή χαμηλού κόστους υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, καλλιεργούν τις τέχνες και τον πολιτισμό, προβάλλουν την τοπική ιστορία, προάγουν τον αθλητισμό και τη σωματική αγωγή, προστατεύουν το περιβάλλον, κλπ.
    Ταυτόχρονα οι δήμοι παραχωρούν κατά χρήση στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό (θέατρα, βιβλιοθήκες, γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ) προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (άρθρο 259 παρ.6 του ν. 3463/2006). Είναι λοιπόν εύλογο και προφανές να τις ενισχύουν οικονομικά, ώστε να συντηρούν αυτές τις εγκαταστάσεις.
    Άρα λοιπόν η σχέση των ΟΤΑ με τις επιχειρήσεις τους δεν είναι σχέση παροχής χρηματοδοτήσεων – αντιπαροχής υπηρεσιών, αλλά σχέση συνεργασίας για την άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.

    Όπως προβλέπει ο ΔΚΚ (άρθρο 259) για τη χρηματοδότηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων από τους ΟΤΑ, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.
    Η διάταξη αυτή έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, αρκετές δυσερμηνείες κι ακόμη περισσότερα προβλήματα.
    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της 14ης Διεύθυνσης ΦΠΑ έκρινε – εσφαλμένα κατά τη γνώμη μας – ότι οι χρηματοδοτήσεις σε κοινωφελείς επιχειρήσεις συνιστούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες που οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν και ως εκ τούτου υπάγονται καταρχήν σε ΦΠΑ, ενώ είναι ερευνητέο εάν ορισμένες δραστηριότητες τους εμπίπτουν στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (αρ.πρ. 1039405/2117/322/Β0014πε/2031/458/Α0014πε / 4-6-2009).
    Η παραπάνω εγκύκλιος περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού τελικά καταλήγει ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ πρέπει να εξετάζουν κατά περίπτωση τις χρηματοδοτήσεις και τα συμβατικά κείμενα προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη σχέσης παροχής – αντιπαροχής για την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ.
    Συνέπεια της παραπάνω εγκυκλίου είναι οι περισσότερες ΔΟΥ να αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως σε συγκεκριμένα αιτήματα των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και να περιορίζονται στην επαναδιατύπωση τμημάτων της εγκυκλίου του Υπουργείου. Με λίγα λόγια δεν προβαίνουν σε καμία διαπίστωση και αρνούνται να κρίνουν τις δράσεις των επιχειρήσεων στη βάση των απαλλακτικών διατάξεων του άρθρου 22 του κώδικα ΦΠΑ.
    Έτσι, κατά την διαδικασία του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ τα σχετικά εντάλματα χρηματοδοτήσεων είτε παραμένουν αθεώρητα λόγω μη χορήγησης βεβαίωσης απαλλαγής από τις ΔΟΥ ή απορρίπτονται κατά την κρίση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
    Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό οδηγεί τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις σε οικονομική καταστροφή, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κυρίως απέναντι στους εργαζόμενους.
    Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι:
    • Είναι γενική και εντέλει προβληματική, η διατύπωση του άρθρου 259 του ΔΚΚ σχετικά με την ισχύ των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων.
    • Οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν υπακούν στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του πρώην Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, πράττωντας κατά το δοκούν.

    Είναι λοιπόν απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις:
    • Να περιληφθεί στο άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ ως απαλλασσόμενη η χρηματοδότηση του άρθρου 259 του ΔΚΚ προς τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ
    • Μέχρι να γίνει αυτό, να δοθεί σαφής οδηγία προς τις ΔΟΥ για να χορηγούν συγκεκριμένες βεβαιώσεις απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις περιπτώσεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | Cleo Kalemkeris

    Dear sirs,

    I would like to bring your attention to a situation that probably you are not aware of. My family moved from the United States to Greece almost three years ago. My hunsband was a university professor while in the United States for almost twenty years. Currently he is a professor at the Polytechnic University in Crete. Given the fact that we have two daughters aged 17 and 15 and that they were brought up in the American system we had no choice but to enroll them in an english speaking school. Unfortunatelly there is no english speaking school in Chania, therefore we were forced to live in Athens. My husband commutes and since he lives in Chania most of the week (he does stay there from Monday until Friday) he rents a house. Furthermore, we rent a house in Athens so that we will be closer to our daughters’ school. We do own a house in Athens which we rent out. The problems that we face are the following:
    a) My husband’s payment is 1/3 of what it was in the U.S. We knew that but we feel is unfair that the basic salary is so low. The rest are «epidomata». Why don’t you include those and provide them with a set salary (let alone the fact that it is a humiliating salary as it is.) My husband does not keep an office on the outside as it happens with his collegues in Athens and Thessaloniki to supplement the income.
    b) The salary is represents 20 hours of work (roughly two and a half days of work.) Since we do have an american mentallity my husband stays in his office five days a week (let alone the hours he works at home) since he is very active in research.
    c) In terms of taxes, we are taxed on a ficticious income. Unfortunately we realize now why people in the U.S. do not try to cheat I.R.S. It is realy simple. The taxes are fair. In the U.S. a taxpayer is taxed on his actual net income after expenses. For example, here we are taxed on my husband’s income from the university plus the rent we receive. The deductions we can claim are only 3,000 euros. 1,000 for each child and the rest for the rent we pay. Do you now many houses that the rent is 1,000 per year? So, basically we are taxed for money we never see.
    d) While in the U.S. we acquire some rental property. All expenses for these were tax deductible. Thus, promoting businesses and investments.
    e) Private classes and electricians, plumbers etc. were operating the same in the U.S. as they are here, meaning that noone claims them but these represent a tiny fraction of the economy. Do you know many private tutors that declare this income? Even if we want to declare it, how much is it going to be deducted? Is it worth it?
    In short, please come up with a really fair system and only then people will stop evading taxes.
    I hope that someone will read this because most of the TV people (journalists, politicians etc.) give opinions on what happens in other countries but sadly they know nothing about it and they only embarass themselves.
    Thank you for the opportunity and I wish you a productive New Year,
    Cleo Kalemkeris

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:41 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΤΟΜΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΣΟΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ .ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΑΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΒΙΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:40 | Α. Μ.

    Αξιότιμοι Κύριοι

    Μια ακόμη ιδέα για την μη απόδοση του ΦΠΑ από ωρισμένους…

    Οι τράπεζες να αναλάβουν την απόδοση ΦΠΑ κάθε μήνα αυτόματα στο Υπουργείο Οικονομικών. Οταν αγοράζει κάποιος ένα αγαθό θα το αγοράζει χωρίς ΦΠΑ με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας στο τέλος όμως κάθε μήνα όταν θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό στη τράπεζα θα πληρώνει συν το ΦΠΑ, η οποία αντίστοιχα θα το αποδίδει στο Υπουργείο Οικονομικών έναντι μιας μικράς αμοιβής για κάθε λογαριασμό.

    Απαιτούνται όμως κάποιες προυποθέσεις όπως:

    Η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας (όχι πιστωτικής έτσι ώστε να μπαίνουν στο πειρασμό κάποιοι συμπολίτες μας να αγοράζουν αγαθά χωρίς να μπορούν να τα πληρώσουν)από την τράπεζα που συνεργάζεται ο καθένας μας με αυτόματη χρέωση κάθε μήνα και μέχρι του ποσού του μισθοδοτικού λογαριασμού που διαθέτει έτσι ώστε ο καθένας να αγοράζει μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές του και στο τέλος του μήνα θα έρχεται το ενημερωτικό στη διεύθυνσή του.
    Η κάρτα αυτή θα διαβάζεται από τους ίδιους αναγνώστες καρτών που χρησιμοποιούνται και γιά τις πιστωτικές κάρτες.
    Όλοι να πληρώνονται μέσω τραπεζών ακόμα και οι αλλοδαποί που εργάζονται στα χωράφια.
    Για τα αγαθά που αγοράζονται σε μη στεγασμένους χώρους ( π.χ. λαικές,ταξί,διάφοροι μικροπωλητές) μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναγνώστες καρτών με χρήση κινητής τηλεφωνίας (το κόστος όγκου δεδομένων σήμερα δεν είναι μεγάλο).

    Ωρισμένα πάρα πολύ θετικά σημεία από αυτή την ιδέα.

    Το ΦΠΑ αποδίδεται στην ώρα του, δεν χρειάζονται να μαζεύονται αποδείξεις,ο πολίτης δε χρειάζεται να κυκλοφορεί με χρήματα ούτε να κρατάει μετρητά σπίτι του (αποφυγή ληστειών), δε θα ξεφεύγει ΦΠΑ ούτε και στο πιό απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας που υπάρχει κατάστημα ή παροχή υπηρεσιών αρκεί να έχει σταθερή ή κινητή τηλεφωνία.

    Ένα αρνητικό σημείο που βλέπω είναι με τις αγορές που κάνουν οι αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας πως θα αποδίδεται το ΦΠΑ αν μπορέσει αυτό να λυθεί νομίζω η όλη ιδέα θα δουλέψει.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:01 | S.D.TSAMAIDIS

    Επαναλαμβάνω προηγούμενο σχόλιό μου, με σχετικές διευκρινίσεις, αναγκαίες μετά απο τόσα άλλα σχόλια που διάβασα,

    -Α- Το κυριώτερο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος είναι η περιπλοκότης του.
    – Οσο πιό απλό και κατανοητό απο φορολογούντας και φορολογουμένους τόσο περισσότερο θα ικανοποιήσει το «περί δικαίου αίσθημα», θα ελέγχεται εύκολα, δεν θα υπάρχουν παρεξηγήσεις.

    -Β- Προτείνω, τα κατωτέρω
    -Β1-Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να υποβάλλουν Φορολογική δήλωση.
    -Β2-Να συμπεριλαμβάνονται όλα τα έσοδα απο κάθε πηγή.
    -Β3-Ενας κοινός/ενιαίος φορολογικός συντελεστής για ΌΛΟΥΣ, ασχέτως ύψους εισοδήματος , ακριβώς ίσος με το ΦΠΑ.
    -Β4-Νά αφαιρούνται απο το εισόδημα (με αποδείξεις) ΟΛΑ τα έξοδα, (απο ενοίκιο έως τσιγάρα απο το περίπτερο), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, εφ΄΄οσον θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται οι συντάξεις.
    -Β4α-Ως αφορολόγητο εισόδημα μπορεί να θεωρηθεί η μηνιαία κατωτάτη σύνταξις του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ ή το επίδομα ανεργίας επι 12 (12 επί 400? = 4800 ευρώ)
    -Β4β-Το αφορολόγητο να ισχύει ανα ΑΤΟΜΟ, π.χ., τετραμελής οικογένεια , θα έχει αφορολόγητο 4χ4800=19200 ευρώ κλπ.
    -Β5-Δειγματοληπτικοί έλεγχοι απο ανεξάρτητες εταιρείες (για απάτες και αδικαιολόγητες υπερβολές, π.χ. αδικαιολόγητη αγορά 4 ψυγείων εντός του έτους!)
    -Β6-Καθορισμένη διάρκεια του Νόμου και επαναξιολόγησις (π.χ. 2-5 έτη)

    -Γ1-Το ΦΠΑ να γίνει ενα=ενιαίο, ας πούμε ο μέσος όρος των υπαρχόντων ΦΠΑ, π.χ. 14%, χωρίς εξαιρέσεις, ΙΔΙΟ με τον ενιαίο/κοινό φόρο για ΟΛΟΥΣ.
    -Γ2-Μπορεί το ενιαίο ΦΠΑ να διατηρηθεί στο 19% , για ορισμένο, ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ χρόνο, π.χ. 2 χρόνια, όσο υπολογίζει η Κυβέρνησις οτι θα χρειασθεί να βγούμε απο την παρούσα κρίση, και να εξαγγελθεί, απο τώρα, ΜΕΙΩΣΙΣ του.

    -Δ-Εκτατες εισφορές και φόροι επι κινητών (αυτοκίνητα/επιχειρήσεις) και ακινήτων (οικίες/καταστήματα κλπ) είναι περιττοί, σκορπίζουν σύγχυσι και προξενούν δυσφορία και δυσπραγία.

    -Ε-Να τονισθεί οτι σκοπός της ανανέωσις του φορολογικού συστήματος είναι η απλοποίησίς του και η αποδοχή του, όχι , απλά, το κυνήγι των φοροφυγάδων.

    Επαναλαμβάνω ότι, Το κυριώτερο πρόβλημα του ωυω φορολογικού συστήματος είναι η περιπλοκότης του.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:57 | ΠΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1) Εκτιμώ ότι θα βοηθήσει πολύ στην πάταξη της φοροδιαφυγής , η επιβολή του πόθεν έσχες , εφόσον όμως γίνει χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις όπως γίνεται έως σήμερα.
    Οι αντικειμενικές τιμές όμως στα ακίνητα θα πρέπει να εξισωθούν με τις πραγματικές , γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα το πόθεν έσχες, αφού ο ιδιοκτήτης κατέβαλλε ένα πραγματκό ποσό για την αγορά τους και όχι ένα τεκμαρτό. Συνεπώς το πραγματικό ποσό θα πρέπει να δικαιολογήσει που βρήκε.
    2) Όσοι μεταβίβασαν τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό για το φόβο του πόθεν έσχες , θα πρέπει να κληθούν πρώτοι να αιτιολογήσουν τα εισοδήματά τους και να τους επιβληθούν οι κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση .
    3) Το σημαντικότερο πάντως εκτιμώ ότι είναι να διασφαλισθεί η εφαρμογή των Νόμων που θα ψηφισθούν χωρίς διακρίσεις , μειώσεις , εκτώσεις παρεμβάσεις κ.λ.π.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:45 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟΥ ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΙΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΕΝΩ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΧΟΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΑΛΛΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΘΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΥΤΡΕ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ!ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΔΟΕ ,ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΖΩΗ ΚΑΝΟΥΝ, ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΟΤΙΚΑ ,ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ , ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΥΧΑΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΟΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΝΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΛΗΡΟΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΔΟΕ!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:05 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Ακούμε συνεχώς εκφράσεις όπως ¨σκληρά μέτρα, δίκαια μέτρα,κλέβουν την εφορία, αυστηροί έλεγχοι,παραδειγματική τιμωρία¨ και άλλα τέτοια νόστιμα και τρομακτικά.Ζητάτε τη γνώμη μας για ποια τιμωρία θέλετε να μας επιβάλετε.Σαν να λες στο βαρυποινίτη, διάλεξε με ποιόν τρόπο θέλεις να σε εκτελέσουμε. Πρέπει να σας πω ότι η εφορία κλέβει το λαό και απλά αυτός αμύνεται.Αυτός είναι ο πραγματικός συσχετισμός, ειδικά για την Ελλάδα που είναι το βασίλειο της διαφθοράς και ο πολίτης δεν βλέπει να πιάνουν τόπο ποτέ οι θυσίες του. Επίσης πρέπει να σας πω ότι και οι πλούσιοι και οι φτωχοί αυτού του τόπου, απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων. Για την ακρίβεια, οι φτωχοί απολαμβάνουν περισσότερα. Οι πλούσιοι καλούνται να πληρώσουν τα περισσότερα και ακούνε και βρισιές από πάνω.Εδώ πρέπει να διευκρινίσω, ότι εγώ ανήκω στην κατηγορία των φτωχών. Με όλα αυτά, θέλω να σας πω πως θα ήταν πιο κομψό να το ζητήσετε ευγενικά. Ο Ελληνας έχει φιλότιμο. Έχετε δει πόσα χρήματα μαζεύονται στους τηλεμαραθώνιους? Πειτε ότι η χώρα περνάει κρίση, παρακαλούμε το λαό να προσφέρει ότι μπορεί. Ο Ελληνας, αγαπάει την πατρίδα. Σκεφθείτε, ότι έχει δώσει τη ζωή του την ίδια για τη χώρα,όταν οι καιροί το απαιτούσαν.Νομίζετε ότι τα χρήματά του έχουν μεγαλύτερη αξία? Εγώ αυτό προσδοκούσα από την τωρινή κυβέρνηση. Πίστεψα πως από σας θα μπορούσα να περιμένω μια καλύτερη ποιότητα.Και κυρίως, ο καπετάνιος πρέπει να είναι μπροστά στη μάχη με τα κύματα, να είναι πιο γενναίος και να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Ο νοών, νοήτω.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:17 | ανθη

    Θα ήθελα απλώς να επισημάνω οτι σαν πολίτης αύτης της χώρας θα κάνω οποιαδήποτε θυσία για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
    Με τη προϋπόθεση όμως ότι τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα που πάσχει περισσότερο από όλους θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες, τα ίδια μέτρα και σταθμά.
    Δυσκολεύομαι λίγο να «τραβήξω το ζωνάρι», όπως λέμε, όταν οι κύριοι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης εισπράτουν αστρονομικά ποσά για να μας λένε καλημέρα το πρωϊ.
    Προτιμώ κ. υπουργέ την δική σας καλημέρα συνοδευόμενη από ένα αισιοδοξο σχόλιο ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί και οτι επιτέλους αυτή η χώρα θα πιστει να αλλάξει.
    Εξοικονομίστε μερικά εκκατομύρια ευρώ από αυτά τα αστρονομίκα πόσα ώστε να λυθούν έστω κάποια από τα προβλήματα που μας καταδυναστεύουν.

    Ευχαριστώ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:23 | ΙΩΑΝΝΗΣ Μ..

    Αντί σχολίου, ένα επίκαιρο άρθρο του Θ. Μαυρίδη από το Capital.gr.
    http://www.capital.gr/news.asp?id=885813

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:29 | Θάνος

    Εταιρικά Αυτοκίνητα
    Όταν μια επιχειρηση έχει μεγάλο στόλο αυτοκινήτων (συνήθως Leasing)που είναι τόσο μεγάλος και δεν αντιστοιχεί στη δραστηριότητα της επιχείρησης (πχ 200 αυτοκίνητα για μια μέση Τράπεζα), αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν Ιδιωτικής Χρήσης από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Στελέχη (Golden Boys) τα οποία μάλιστα εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό φορολογική ασυλία (περιλαμβανόμενης της χρήσης και τελών κυκλοφορίας) και ασυλία απο τεκμήρια ανεξαρτητα κυβικών κλπ
    Προτείνεται, όπως και στο εξωτερικό (και όπως εχω ακούσει εντός Ευρωπαικής Ενωσης), το τίμημα του leasing να βεβαιώνεται σαν εισόδημα για τους χρήστες τους οι οποίοι μαλιστα σαν πλειοψηφία ειναι «κάτοικοι» της εκάστοτε ανωτατης φορολογικής κλίμακας ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ σαν έξοδο απο τις επιχειρήσεις.
    Εταιρικές Κάρτες
    Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εταιρικές κάρτες είναι «βοήθημα» και «έμεσσο εισόδημα» για τα στελέχη(Golden Boys) που τις χρησιμοποιούν ενω ταυτόχρονα εκπίπτουν σαν έξοδο απο τις επιχειρήσεις.
    Προτείνεται, όπως και στο εξωτερικό (και όπως εχω ακούσει εντός Ευρωπαικής Ενωσης),να υπάρχει αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο για να θεωρείται μια συναλλαγή με τέτοια κάρτα «Εταιρικό Έξοδο», ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που η Εταιρική Κάρτα λειτουργει σαν βοήθημα να αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και τεκμήριο του χρήστη
    Λειτουργικά Εξοδα που πιστώνται αφορολόγητα και Χωρις αποδείξεις
    Να αναθεωρηθούν και να εξορθολογισθούν τα ποσά που θεωρούνται σαν «αντικειμενικά έξοδα» και πιστώνονται απ΄ευθείας και αφορολόγητα σε κατηγορίες εργαζομένων ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 07:56 | Βασίλειος Τέρζης

    Όπως όλα τα πολιτισμένα κράτη Έτσι και η Ελλάδα Θα πρέπει να κάνει μήνυση σε όλες της καπνοβιομηχανίες και να απαιτεί από αυτές τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ το λιγότερο, Για το αυξανόμενο κόστος υγείας και τους θανάτους που προκαλεί το κάπνισμα ,Μια πολιτεία του Καναδά το Οντάριο ζητά από τής καπνοβιομηχανίες 50 δις δολάρια ένα άλλο αραβικό κράτος κάνει το ίδιο , Εδώ και πολλά χρόνια το έκανε η ΗΠΑ και κέρδισε στο δικαστήριο 250 δισεκατομμύρια δολάρια εμείς γιατί όχι όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν χρωστάει σε κανέναν
    Βασίλειος Τέρζης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 04:50 | angelopoulos angelis

    κυριοι αν δεν βγητε εξω για ελεγχουσ φορολογικησ ατασθαλιασ δεν κανετε τιποτα οσουσ νομουσ και να βγαλετε πηγεναιτε σε μια δ.ο.υ
    και ανοιξτε 10 φακελουσ που σφραγησε ο εφοροσ για την δεη να παρει ρευμα το οικιμα γιατι οπωσ ξερετε μεσα στον φακελο πρεπει να υπαρχουν
    ολα τα τιμολογια των υλικων και των συνεργειων τησ οικοδομησ ε ανοιξτε τουσ και αν τα βρειτε σφυρατε μου αρα οποιοσ σφραγεισε τον
    φακελο και δεν εχει ολα τα τιμολογια πληρωθηκε για να το κανει ο εφοριακοσ παρτε τουσ το κεφαλι εφοριακου – μηχανικου – ιδικτητη οικοδομησ να δουμε μετα θα το ξανακανει αλοσ αλλα αν δεν τουσ ελεγχετε η τουσ βαζετε ψιλοπροστιματακια δεν κανετε τιποτα.

    πιαστε 10 απο αυτουσ που παιρνουν το επιδομα ανεργιασ και ελενξτετουσ
    αν παραλληλα εργαζονται μαυρη εργασια και ελενξτετουσ τα περουσιακα τουσ στοιχεια εχουν πραγματικα αναγκη το επιδομα ανεργειασ και για το συνολον των ανεργων ζητηστε τουσ να πηγαινουν για μια 3 ωρη εργασια σε καποια κρατικη υπηρεσια αφου ετσι και αλλιωσ το κρατοσ του πληρωνει αλλα να παρουσιαζονται σε διαφορετικα ωραρια π.χ ο ιδιοσ
    ανεργοσ ( για μενα κηφηνεσ ) δευτερα στισ 08¨00 τριτη στισ 12¨00
    τεταρτη στισ 10¨00 κ.λ.π αυτο εχει ωσ αποτελασμα αν εργαζεται μαυρα
    η θα σταματησει το επιδομα ανεργιασ η θα σταματησει την μαυρη εργασια
    γιατι δεν θα μπορεσει να εργαζεται και συνγχρονοσ να παρουσιαζεται
    στην κρατικη υπηρεσια.

    αφου υπαρχουν τα τεκμηρια διαβειωσησ και τα υπολοιπα ωσ μοχλοι πιεσησ
    για να δηλωσουν ολα τα εσοδα απο κει και περα πρεπει με αποδιξεισ
    να μασ πουν που ξοδεψαν και το 100% του δηλωθεν εισοδηματοσ διοτι και
    εγω σαν μισθωτοσ ναι μεν δηλωνω ολα 100% τα εσοδαμου αλλα απο κει και περα αφου τα πιο πολλα τα ξοδευω χωρισ αποδιξεισ δημιουργω μαυρο χρημα τωρα μου βαζετε να παρω 4,5,6,χιλαδεσ σε αποδιξεισ σιγα
    τα αυγα εδω πρεπει δια νομου να γινει το εξησ ποσα δηλωσατε κυριε
    20.000 μπραβω ποσα εχετε στην τραπεζα για αποταμιευση 5.000 αρα ξοδεψατε 15.000 φερτε μου κυριε τισ αποδιξεισ για τα 15.000 να για ποτε μαζευω ολεσ τισ αποδιξεισ θελω δεν θελω αλιωσ δεν κανετε τιποτα

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 03:17 | Κωνσταντίνος

    Επανέρχομαι για το θέμα της υποβολής των αποδείξεων στην εφορία για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ή/και την διαμόρφωση του αφορολόγητου.

    Η καταγραφή των αποδείξεων από τον φορολογούμενο σε κατάσταση, η οποία και θα υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας, δημιουργεί σίγουρα μεγάλο άγχος στους φορολογούμενους πολίτες και απαιτεί πολλές ώρες μεθοδικής καταγραφής (χωρίς πάντα να αποκλείονται και τα λάθη).

    Μπορεί όμως η παραπάνω λύση, να περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα 3-6 μηνών, διάστημα προσαρμογής όλων των Φ.Τ.Μ. σε μια νέα μορφή εκτυπωμένης απόδειξης.

    Και να εξηγήσω τι εννοώ :

    1. Οι περισσότερες εν λειτουργία ανά την επικράτεια Φ.Τ.Μ. (υποθέτω ποσοστό κοντά στο 85% – ίσως και παραπάνω), είναι θερμικής εκτύπωσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης γραφικών (άρα και barcode).

    2. Όσες Φ.Τ.Μ. είναι παλαιότερου τύπου (μή θερμικές) μπορούν με σοβαρότατο οικονομικό κίνητρο να αντικατασταθούν υποχρεωτικά (το οικονομικό αυτό κίνητρο, δημιουργεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού, αλλά αυτή είναι μηδαμινή μπροστά στο όφελος που προκύπτει).

    3. Με ανάλογο λογισμικό (που πανεύκολα μπορεί να αναπτυχθεί απ όλες τις κατασκευάστριες ταμειακών μηχανών εταιρείες), στο τέλος κάθε απόδειξης (η οποία κατά τα άλλα θα είναι μία κανονικής εκτύπωσης απόδειξη) θα εκτυπώνεται γραμμωτός κώδικας (barcode) στον αλγόριθμο δημιουργίας του οποίου θα συμμετέχουν οι παρακάτω παράμετροι :
    α) ΑΦΜ Πωλητή
    β) ΑΦΜ Αγοραστή (ή ειδική γράμμωση αν δεν έχει ή αν δεν δώσει)
    γ) ημεροχρονολογία συναλλαγής
    δ) καθαρή αξία συναλλαγής
    ε) ΦΠΑ συναλλαγής
    στ) Τελικό πληρωτέο ποσό
    ζ) οποιαδήποτε άλλη παράμετρο κρίνει το Υπουργείο απαραίτητη

    4. Εφοδιασμός των Δ.Ο.Υ., των Κ.Ε.Π. και όποιων άλλων σημείων δημόσιας πρόσβασης κριθεί απαραίτητο (και ενδεχόμενα διαμόρφωση των τραπεζικών ΑΤΜ) με ειδικά μηχανήματα στα οποία ο κάθε φορολογούμενος, αφού πληκτρολογήσει τον Α.Φ.Μ. του, θα τα τροφοδοτεί με τις αποδείξεις (τη μία μετά την άλλη), τις οποίες θα κατακρατά το μηχάνημα και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εκδίδει εις διπλούν συγκεντρωτική κατάσταση (που θα επέχει θέση Νόμιμου Φορολογικού Παραστατικού) για όλες τις κατατεθείσες αποδείξεις και η οποία κατάσταση θα υποβάλλεται με την φορολογική δήλωση στην εφορία (το δέ 2ο αντίγραφο θα παραμένει στον φορολογούμενο για αρχείο).

    5. Πλεονεκτήματα :
    α) ταχύτητα δημιουργίας της κατάστασης
    β) Μηδενικά λάθη
    γ) Μη ύπαρξη δυνατότητας «εμπορίας» ή «δανεισμού» αποδείξεων.
    δ) Αμεση ενημέρωση της βάσης δεδομένων συναλλαγών του Υπουργείου (σε περίπτωση που τα μηχανήματα αυτά είναι online με τη βάση).

    Αν η ιδέα μου είναι ατελής, μπορείτε να την αξιοποιήσετε σαν βάση, βελτιώνοντάς την.
    Και επειδή μετά από τόσες δημοσιεύσεις στη διαβούλευση (η οποία δυστυχώς δεν μας δίνει δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά) είναι αδύνατον για κάποιον να διαβάσει όλες τις προτάσεις, αν τυχόν η ιδέα αυτή έχει υποδειχθεί και από άλλο πολίτη, του ζητώ προκαταβολικά συγνώμη και προφανώς δεν διεκδικώ την πατρότητά της.
    Εκείνο που προέχει είναι να βοηθήσουμε όλοι στη διαμόρφωση ενός σωστού δίκαιου και ισόνομου φορολογικού πλαισίου.
    Εσείς από την πλευρά σας, φροντίστε να μη μας καταργείτε και να μην ακυρώνετε την όποια προσφορά μας (μέσα απο τη διαβούλευση) προβαίνοντας σε αντικρουόμενες και μετα λίγο αναιρούμενες δημόσιες δηλώσεις όσο ακόμα διαρκεί η διαβούλευση.

    Ευχαριστώ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 03:59 | Αν Λιατσος

    Κύριοι,
    αν δεν κατανοήσετε το πραγματικό πρόβλημα του κράτους μας και της κοινωνίας μας, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
    Αυτό που χρειάζεται είναι, 1. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της λειτουργίας του κράτους, 2. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ όλων των διαδικασιών και των κανόνων, 3. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ παντού.
    Αυτά ισχύουν και στη φορολογική πολιτική.
    Η εξειδίκευσή τους είναι δική σας ευθύνη, η επιτυχία σας είναι το δικό μας στοίχημα (που σας ψηφίσαμε).
    Δεν έχει καμία σημασία αν μαζέψετε 1 δισ. ή 2 δισ. φέτος ή του χρόνου. Σημασία έχει να αλλάξει η δομή και η λειτουργία του κράτους, προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας. Τα ανεπτυγμένα κράτη δεν κρίνονται από τα ποσοστά και τους συντελεστές φορολογίας, αλλά από τη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών τους και όχι της κάθε ιδιωτικής ή κρατικής νομεκλατούρας τους. Η χώρα μας και ο λαός μας έχει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τόσους πολλούς τομείς, που αν απελευθερωθούμε από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και αναξιοκρατίας (στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα), δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ προβλήματα.
    ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. Όσοι θα αντιδράσουν θα είναι οι βολεμένοι ανάξιοι και πραγματικά ελπίζω να μην είστε από αυτούς.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 01:46 | than

    Δημιουργια Εθνικου Ταμειου Ομογενων, οπου οι Ελληνες του εξωτερικου θα προσφερουν τον οβολο τους για την αντιμετωπιση του δημοσιου χρεους, η τη στηριξη του ασφαλιστικου, στην κρισιμη αυτη στιγμη της ελληνικης οικονομιας. Μονο για τετοια σοβαρα εθνικα οικονομικα προβληματα θα γινεται χρησιμοποιηση του κεφαλαιου του. Να ειναι εφικτη και η επανεπενδυση των χρηματων…
    Η «διαφημιση» που θα εδειχνε την κρισιμοτητα της καταστασης,εχει ηδη γινει απο τα ΜΜΕ ανα τον κοσμο. Μενει ο συντονισμος απο το υπουργειο εξωτερικων,μεσω πρεσβειων,θεσμων, συλλογων του εξωτερικου, ακομα και της εκκλησιας. Πιστευω πως το φιλοτιμο του ελληνα μπορει να ενεργοποιηθει αυτη τη στιγμη .Τα αδερφια μας εκτος συνορων μπορουν και θελουν να βοηθησουν…εστω και με αυτη την προσφορα, ας μπει ενα λιθαρακι στον αγωνα αυτο… Κανενα χρηματικο ποσο δεν περισσευει…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 01:31 | Κανδιανος

    Να καταργηθει η παιρεωση,να βρεθει ενα συντελεστης να φορολογουνται ολοι και να σταματησουμαι να λαδωνουμαι τους εφοριακους στη παιρεωση που δεν ξερεις τι κουστουμι θα βγει.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 00:39 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Συγχαρητήρια και πάλι για τη συμμετοχική αυτή διαδικασία και για το μεγάλο άθλο που επιχειρείται στην Οικονομία. Πιστεύω ότι είναι βέβαιη η επιτυχία.
    Μαζί με τις προσπάθειες για ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής (υπέβαλα ήδη προτάσεις) είναι απαραίτητη και η εξοικονόμηση πόρων από τους Δημόσιους Οργανισμούς. Στους περισσότερους πολίτες είναι πλέον γνωστό ότι οι Δημόσιοι Οργανισμοί δεν νοιάζονται και πολύ για τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων τους (άνθρωποι, εξοπλισμός, υλικά και χρήματα) ούτε για την άριστη εκπλήρωση της αποστολής τους. Συχνά μάλιστα, ως αποστολή θεωρείται η ικανοποίηση των επιδιώξεων των διοικούντων που είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές από των Οργανισμών. Έτσι, είναι πεποίθηση και του τελευταίου πολίτη ότι δε νοιάζονται και πολύ για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι διαφορετικές για κάθε κατηγορία οργανισμών, ανάλογα με το αν η Ανώτατη Διοίκηση αποτελείται από αιρετούς ή από διορισμένα πρόσωπα.
    Ο Ν. 3230/11-2-2004 προβλέπει «καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους και μέτρηση της αποδοτικότητας…». Είναι μία ώθηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στο Δημόσιο Τομέα και να εκπληρώνεται καλύτερα η αποστολή των αντίστοιχων οργανισμών. Δε φαίνεται όμως να έχει υιοθετηθεί ικανοποιητικά μια τέτοια προσέγγιση. Το πρόβλημα σήμερα είναι πλέον οξύ εξ αιτίας των οικονομικών δυσχερειών.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Αφού κάθε Οργανισμός (και κάθε πρόσωπο) καλείται να εκπληρώσει συγκεκριμένη αποστολή για την οποία τον χρηματοδοτεί η Κοινωνία, η κάθε χρηματοδότησή του προτείνω να συναρτάται με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε σχέση με τους στόχους που θέτει και με την αποστολή που εκπληρώνει. Έτσι, κάθε Οργανισμός δε μπορεί να μην κοινοποιεί ευρύτερα τον ετήσιο απολογισμό του με μετρήσιμα αποτελέσματα και ποιοτικούς -ποσοτικούς δείκτες. Με αυτό τον τρόπο, αποκτά αυτεπίγνωση που τον βοηθά να βελτιώνεται, κρίνεται από τους πολίτες που τον χρηματοδοτούν και αξιολογείται από τις αρμόδιες Αρχές. Το ίδιο ισχύει για κάθε διοικητικό όργανο του Οργανισμού -συλλογικό ή ατομικό.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 00:53 | ΜΗΤΣΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    1) ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΓΗΣ . ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ , ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ . Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΠΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ-ΓΗ .

    2) ΚΥΡΙΟΙ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΡΕΨΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ-ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ , ΥΠΟ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΟΡΟ . ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ(ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ) ΕΚΛΕΨΑΝ Ή ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΓΜΑΤΙΚΑ . ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΕ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΙΚΙΖΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΛΕΜΕΝΗ ΛΗΨΗ ΠΡΟΙΚΑ . ΟΧΙ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΒΡΩ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΩ . ΦΑΝΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ . Ο κος ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΠΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ .

    3) ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΣΕ ΑΚΡΙΤΗΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΑΧΟΡΙΣΤΕ ΓΗ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΕΝΟΙΚΙΟ 1,00 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 25% ΤΩΝ Α.Ε. ΜΕ 15% , ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 45% ΣΕ 35% , ΔΕΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΩΣ ΜΕΙΝΙΜΟΥΜ 100 ΑΤΟΜΑ , ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΤΙΧΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ : ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΦΥΛΙΑ, ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:42 | minas k

    ΚΥΡΙΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΗΣΑΜΕ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΥΧΑΝΕ.ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΟΝ ΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ ΠΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΑΥΤΟ.ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ.ΕΧΕΤΕ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ.ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ,ΒΓΕΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟ.500 Κ 600Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ,ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΙΝΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ,ΕΝΩ ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΤΕ ΜΙΣΑ ΜΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΥΣΟ ΦΤΑΝΕΙ.ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ,ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ,ΕΝΑ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ 15% ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ,ΑΛΛΑΘΕΛΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΑΦΜ,ΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ,ΑΥΤΟΝ ΠΟΥΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΨΕΙ.ΠΑΝΤΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | Αγγελος Μπαβελλας

    Η αριστη προσπάθεια της Κυβένησης μεσω του συστηματος opengov.gr καποιες φορες ακυρώνεται από παραλείψεις η επιταχύνσεις μερικών διαδικασιών όπως π.χ.

    1. Η αδικη και υπερβολική αύξηση των τελών κυκλοφορίας

    2. Η χρονίζουσα απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα θεσσαλονικη και σε άλλες πόλεις της χωρας.

    3. Ο προτεινόμενος παράλογος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.

    4. Το παράλογο μέτρο της καταχώρησης των αποδείξεων απο τους φορολογούμενους και οχι απο τους υπαλλήλους των εφορειών. Αποδείξεις ΝΑΙ, καταχωρηση απο του φορολογούμενους ΟΧΙ.

    5. Την ακαιρη κατάθεση της τροπολογίας για την φορολογία

    ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΑΥΤΗΣ ΟΤΙ ΕΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΑΙΔΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΙΓΟΥΝ.

    Απαιτουνται

    1. ενα εντιμο και απλό φορολογικο συστημα με οριζοντα 10ετίας

    2. εντιμη αντιμετωπιση των πολιτων απο το κρατος

    3. συλληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

    4. συνειδητοποιηση απο ΟΛΟΥΣ οσους μισθοδοτουνται απο το Δημοσιο οτι δεν ειναι εξουσια, ΕΞΟΥΣΙΑ ειναι οι πολίτες και μονον, εξ άλλου ζουμε σε μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ χωρα μελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    5. μειωση των Δημοσίων δαπανών, με περιστολή καθε σπατάλης, χωρις ομως να παραβλέπονται οι τομεις: Υγείας, Ασφάλειας Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας. Τα μεγάλα Δημόσια Εργα μπορούν να υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης

    6. Πανω απο όλα ειληκρίνεια για τις αποφάσεις που λαμβάνονται

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | Σαρρής Θεόδωρος

    Το σημαντικότερο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της φτώχειας και σημαντικών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας είναι η επιβολή ενός και μοναδικού συνελεστή Φ.Π.Α. που από λόγους μικροκοματικούς και άγνοιας απορίψατε. Πρόκειται για την πιο ρηξικέλευστη και αποτελεσματική πρόταση που κατατέθηκε στα πλαίσια του διαλόγου.

    Κατά τη γνώμη μου ένα μργάλο μέρος της φοροδιαφυγής οφείλεται στην ύπαρξη διαφορετικών σωντελεστών Φ.Π.Α. Επίσης οφείλεταιστην ύπαρξη απαλλαγών από το φόρο σε ένα μεγάλο μέρος αγαθών και υπηρεσιών. Η καθιέρωση ενιαίου και μοναδικού συντελεστή σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και μάλιστα υψηλού δίνει τις παρακάτω δυνατότητες:

    1. να μειωθεί στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή
    2. να απλοποιηθεί ο φορολογικός έλεγχος,
    3. να δοθεί η δυνατότητα στους φτωχούς να μην καταβάλλου καθόλου Φ.Π.Α. Αυτό μπορεί να γίνει αν επιστραφεί το σύνολο του Φ.Π.Α. που καταβάλουν για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζουν, σε αυτούς που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω απο το αφορολόγητο. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις αποδείξεις και όχι η μείωση του αφορολογήτου που θα καταλήξει με κάθε βεβαιότητα σε φιάσκο.
    4. να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα π.χ. κάτω κάτω των 20.000.
    5. να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πνίγουν τις επιχειρήσεις και καθιστούν την εργασία πανάκριβη και τα ελληνικά προιόντα μη ανταγωνιστικά και να υποκατασταθεί η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία από τα έσοδα του Φ.Π.Α.

    Καλέστε επιτέλους κάποιον που γνωρίζει αυτά τα θέματα να σας μιλήσει. Το ξέρετε ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι εις βάρος των φτωχών και όχι προς όφελός τους; Ποιός είναι αυτός που εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση την απόρριψη του μέτρου; Εξήγησε γιατί; Έχει καταλάβει για πιο πράγμα πρόκειται;

    Σοβαρευτείτε επιτέλους. Σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε τη χώρα. Να κάνετε τομές και πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές. Τι φοβάστε; Νομίζετε ότι θα λύσετε τα προβλήματα των ελλειμμάτων και της χαμηλής ανταγωνιστικότηας της οικονομίας με τη φορολογική κλίμακα και το φόρο εισοδήματος; Στον τομέα αυτό κινείστε σωστά αλλά υπερεκτιμάτε τα αποτελέσνατά του. Σας βεβαιώ.

    Επίσης, έχετε καταλάβει ότι η κατάρρευση των εσόδων από το Φ.Π.Α. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα; ζητήσατε να μάθετε ποιά είναι τα έσοδα από αυτό το φόρο; Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σφάλμα θα τον καταργήσετε; Θα τον αντικαταστήσετε από το φόρο μεταβίβασης;

    Επιτέλους σοβαρευτείτε. Φτάσαμε κάτω από τον πάτο. Σταματήστε να απορρίπτεται πριν μελετήσετε. Αφήστε για λίγο στην άκρη την επικοινωνία. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν σας χρειάζεται. Ο κόσμος σας πιστεύει και ελπίζει σε σας. Μην τον απογοητεύετε.

    Θ. Σαρρής. τηλ. 6936561731.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Το δικό μου σχόλιο είναι γενικό και αφορά πρόταση για την φορολόγηση εισοδήματος από άλλη όμως σκοπιά που συνίσταται στα εξής:
    Α] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    Β] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ(Σπίτα, αυτοκίνητα, μετοχές, σκάφη κλπ).
    1) Αυτό το μέτρο είναι δικαιότερο διότι επιβαρύνεται ο καθένας ανάλογα με την πραγματική οικονομική του επιφάνεια και όχι με το πόσα δηλώνει ότι βγάζει (πχ φτωχός μεροκαματιάρης υπάλληλος…με τέσσερα σπίτια). Κάτι αντίστοιχο που γίνεται και με τα κοινόχρηστα μας στις πολυκατοικίες, τα οποία βγαίνουν ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος και όχι ανάλογα με το εισόδημά μας.
    2) Εαν αφεθεί ο καθένας ελεύθερος να παλεψει και να δημιουργήσει, χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρων στα κέρδη του, φτιάχνει ακόμη μεγαλύτερη περιουσία, που είναι καλό γιά τον ίδιο και ακόμη καλύτερο για το κράτος.Διότι το 45% που θα του έπαιρνε το κράτος, το χρησιμοποιεί γιά να μεγαλώσει την επιχείρισή του και κατ’επέκταση και την περιουσία του με ακόμη μεγαλύτερο όφελος για το κράτος.
    3) Οταν ο επιχειρηματίας δεν θα έχει το όφελος της απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος, θα εκδίδει όλες τις αποδείξεις αβίαστα, με πολ/σιο όφελος γιά το κράτος απο τον ΦΠΑ
    4) Ετσι απλοποιούνται(για τον φορολογούμενο και το κράτος) και οι διαδικασίες γιά τον προσδιορισμό, τον έλεγχο και την είσπραξη των φόρων.
    5) Αυτός ο τρόπος φορολόγησης ήδη ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Κ.Τ.Λ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.
    ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ‘Η ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΓΙΑ 3 ‘Η 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ‘Η ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ‘Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ?

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:46 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    η παρακάτω περίπτωση θεωρώ ότι είναι άδικη και πρέπει να εξεταστεί:
    περίπτωση πρώτη:
    σε μία οικογένεια όταν εργάζεται το αντρόγυνο φορολογείται ξεχωριστά το κάθε άτομο π.χ οικογενειακό εισόδημα 25000 ο σύζυγος και 15οοο η σύζυγος.
    περίπτωση δεύτερη!
    Στην περίπτωση που το ίδιο συνολικό ποσό οικογενειακού εισοδήματος 40000 αποτελεί εισόδημα ενός συζύζου από την άσκηση δύο επαγγελμάτων που ασκεί ταυτόχρονα μισθωτός ή συνταξιούχος και συγχρόνως ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας ταυτόχρονα και αυτό γιατί είτε επειδή η σύζυγος δεν είναι εργαζόμενη ή επιχειρηματίας ή ελευθερος επαγγελματίας.
    στην περίπτωση αυτή ο φόρος είναιπολλαπλάσιος για τοίδιο κατά βάση οικογενειακό εισόδημα.
    Στην δεύτερη περίπτωση σωστό θα ήταν να φορολογείται κάθε πηγή στην κλίμακά της.
    Ητοι στη κλίμακα των μισθωτων το αντίστοιχο εισόδημα και στην κλίμακα των επιτηδευματιών το αντίστοιχο εισόδημα.
    Σε περίπτωση όμως που υπάρχει πραγματικό και όχι τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα ή κινητές αξίες να μην ισχύει η δεύτερη περίπτωση.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:17 | ΒΑΣΙΛΗΣ Σ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
    Αφού πρώτα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης δημοσιοποιήσει το σύνολο των δικαιωμάτων (επιδοτήσεις ) κατά παραγωγό και κτηνοτρόφο και κατά Νομό για να δουν όλοι οι πολίτες τα τεράστια ποσά που εισπράττονται κάθε χρόνο . Να προχωρήσει η Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να φορολογήσει τις επιδοτήσεις στη μεγάλη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης κατά καλλιέργεια με το αντικειμενικό σύστημα κατά στρέμμα όπως ισχύει μέχρι σήμερα .
    Και αυτό να γίνει ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ .
    Είναι βέβαιο ότι οι μικροί αγρότες δεν πρόκειται να θιγούν . Θα πληρώσουν όμως εκείνοι που πρέπει , εκείνοι που κάθε φορά πρωτοστατούν να κλείνουν οι δρόμοι με τις κινητοποιήσεις για να θολώνουν τα νερά και όπως πάντα οι Κυβερνήσεις ενδίδουν για το πολιτικό κόστος .
    Ήρθε όμως ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα ,να μπουν στη σωστή τους θέση , ανεξάρτητα αν το εισόδημα των αγροτών μειώθηκε δραματικά . Δραματικά όμως μειώθηκαν και τα άλλα εισοδήματα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:24 | Γκοβας Ευαγγελος

    Η γνώμη μου είναι οτι η φορολόγηση των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να γίνεται με το σύστημα εσόδων – εξόδων, με την κατάργηση των αποδείξεων και την έκδοση τιμολογίων. Η αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέχρις ποσού 50 ευρώ θα αντικατασταθεί απο το πλαστικό χρήμα οπου η βεβαίωση των εξόδων απο την τράπεζα θα καταχωρείται στην φορολογική δήλωση. Το υπόλοιπο που θα προκύπτει απο το σύστημα εσόδων – εξόδωνθα φορολογείται ως εξής:
    μέχρι 5.000 ευρώ αφορολόγητο
    απο 5.000 – 10.000 ευρώ φορολόγηση 5%
    απο 10.001 – 20.000 ευρώ φορολόγηση 10%
    απο 20.001 – 40.000 ευρώ φορολόγηση 20%
    απο 40.001 – 80.000 ευρώ φορολόγηση 25%
    απο 80.001 – 150.000 ευρω φορολόγηση 30%
    απο 150.001 – 300.000 ευρώ φορολόγηση 35%
    απο 300.001 – 500.000 ευρώ φορολόγηση 40%
    απο 500.001 – 1.000.000 ευρώ φορολόγηση 45%
    απο 1.000.001 και πάνω φορολόγηση 50%
    Θεωρώ πως με τον τρόπο αυτό , καταργώντας δηλαδή την φορολογία εισοδήματος και εισάγωντας την φορολογία κατανάλωσης , θα φορολογηθεί ενα μεγάλο τμήμα της παραοικονομίας και το κράτος θα αυξήσει τα έσοδα του απο το ΦΠΑ που διαφεύγει απο την μη έκδοση τιμολογίων.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:42 | Πολυχρονας Κωνσταντίνος

    Μόνο αν ο Έλληνας αρχίσει και εμπιστεύεται το κράτος,θα λύσουμε τα προβλήματά μας.Και για να γίνει αυτό,πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Τιμήστε τον τίμιο αγώνα του έντιμου και ειλικρινή οικογενειάρχη ,αυξάνοντας το αφορολόγητο βάσει της οικ.κατάστασης .Βοηθήστε το νέο επαγγελματία δίνοντάς του φορολογική απαλλαγή για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Στο τέλος αυτής της ολοκληρωμένης πλέον ενότητας για τη διαβούλευση
    του ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με τους πολίτες,την υποβολή θέσεων και προτάσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλάγές που πρέπει για να υπάρ-
    ξουν,ένας έντονος κεντρικός προβληματισμός διαπερνά τις απόψεις και τις θέσεις που εγώ ως πολίτης έχω υποβάλλει.Είναι όλη αυτή η προσπά- θεια άραγε εφικτή,για την ανόρθωση της οικονομίας στην πατρίδα μου,ό-
    ταν η ανυποληψία ενός συστήματος πολιτικού έχει φτάσει στα όρια της καθολικής απαξίωσης?Πως μπορεί να ξεκινήσει απ την αρχή η δημιουργία μιας σχέσης αμφίδρομης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη,όταν τίποτα δεν συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή?,όταν η ατιμωρησία,η α- συδοσία,η παραγραφή στέκονται εμπόδια σ αυτή τη σχέση?
    Συμμετέχω και γώ σε μια αγωνία που θαρρώ πως διαπερνά όλους τους συμ πατριώτες μου,συμμετέχοντες η μη σ αυτή την δημοκρατική και ανοιχτή κατά τα άλλα διαβούλευση,για το αν όλη αυτή η διαδιακασία είναι απλά προσχηματική.Αν επιχειρείται μέσα απ αυτόν τον τρόπο η επικάλυψη των πραγματικών προβλημάτων και η απαλλαγή των υπεύθυνων για την σημερινή κατάσταση.Αν οι πολιτικές ηγεσίες έχουν επιτέλους συνειδητοποιήσει,ό-
    τι οι ευθύνες δεν έχουν κατ ανάγκη μόνον ένα πολιτικό κόστος,ότι εν
    τέλει για να πνεύσει ούριος άνεμος,πολιτικός και οικονομικός θα πρέ- πει για να υπάρξει και η θυσία όχι μιας μικρής και αθώας Ιφιγένειας,
    αλλά ενόχων συγκεκριμένων με ονοματεπώνυμο και με διεύθυνση.Δεν μας
    φτάνει πιά η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης,μας περισσεύει η υποκρι-
    σία.
    Δεν ξέρω και γώ μαζί με πολλούς άλλους συνοδοιπόρους σ αυτή τη δια-
    δικασία,αν μπορούν οι προτάσεις μας για να εισακουστούν,αν υπάρχει
    υποκειμενικά η θέληση και αντικειμενικά ο χρόνος για να διαβαστούν.
    Θέλω να ελπίζω και γι αυτή την ελπίδα θ αγωνιστώ.Με κάθε τρόπο.
    Υπέβαλλα τις προτάσεις μου κατά θεματική ενότητα.
    Θέλω τώρα στο τέλος,μέσα από ενδεχόμενες παραλείψεις αλλά και μέσα
    από ανάκατες και σκόρπιες τακτοποιημένες η μη σκέψεις,μία πρόταση για να υποβάλλω.
    Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία πέρα απ την περιγραφή όπως
    ενδεικτικά τουλάχιστον έγινε παραπάνω,είναι θέμα παιδείας,αγωγής και
    πειθαρχίας.
    Προτείνω λοιπόν την καθιέρωση από τις πρώτες τάξεις στα σχολειά μας
    ενός απλού,κατανοητού μαθήματος,ως είναι εκείνο της Πράσινης οικονο-
    μίας και της Φορολογικής συνείδησης.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:49 | Αντώνης Πεπονάρας

    Ταξιδεύοντας κανείς στο εξωτερικό, είναι γνωστό, ότι ανοίγουν οι ορίζοντες των εμεπειριών του, εμπλουτίζει τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του και τέλος κρατάει ότι του είναι καλό ή χρήσιμο ή διαφορετικό από αυτά που έχει στη χώρα του.
    Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη, να καταθέσω εδώ, μια σχετικά διεθνή πρακτική (αφού εφαρμόζεται ευρύτερα στην Ευρώπη και την Αμερική), που αφορά τη φοροδιαφυγή.
    Αναμφίβολα γνωρίζουμε όλοι τι τερτίπια διέρχεται ο νεοέλληνας για να ξεγελάσει το κράτος. Σχετικά δε, με τα θέματα τα περί αγοραπωλησίας, τα περί ενοικίου κατοικιών, μαγαζιών κ.λ.π. (δηλώνει μικρότερο ενοίκιο από αυτό που εισπράττει, δηλώνει μικρότερο ποσό αγοράς για να φοροδιαφύγει, κ.α.)
    Στις χώρες που προανέφερα λοιπόν, έχουν εφαρμόσει την ακόλουθη πρακτική, διά νόμου, οπότε δεν ξεφεύγει κανένας, ούτε από τη φορολόγηση ούτε από την αντικειμενικότητα, ούτε και από τον νόμο.

    Δημιούργησαν λοιπόν επιχειρήσεις (μαγαζιά -εμείς εδώ τα λέμε μεσιτικά) που διαχειρίζονται, ΑΥΤΑ και ΜΟΝΑ όλες τις εργασίες αγοραπωλησιών και ενοικιάσεων, τηρώντας απαρέγκλητα το «γράμμα του νόμου»…

    Έτσι λοιπόν θέλεις να ενοικιάσεις; όπου υπάρχει ενοικιαστήριο, υπάρχει ανηρτημένη και η ταμπέλα της εταιρείας που το διαχειρίζεται, το ίδιο και για την πώληση, υπάρχει η ταμπέλα της επιχείρησης που το διαχειρίζεται. Απευθύνεσαι στις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που γράφουν οι ταμπέλες και μαθαίνεις ότι θέλεις ενώ αν συμφωνήσεις κλείνεις και το ακίνητο…
    Δεν τελειώνει εδώ.

    Από πλευράς ιδιοκτήτη, που επιθυμεί να ενοικιάσει, πωλήσει ή οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει, η εταιρεία, συμπληρώνει μια ατομική καρτέλα εισάγοντάς τον στο σύστημα δικτύου υπολογιστών (στο οποίο παρεμβαίνει με εξουσιοδότηση το κράτος για έλεγχο) με όλα τα απαραίτητα ατομικά και φορολογικά στοιχεία του και τις απαιτήσεις του.
    Από πλευράς εταιρείας, κόβονται όλα τα παραστατικά που απαιτούνται για την εξουσιοδότηση των εργασιών που καλείται η εταιρεία να κάνει (π.χ. συμβόλαια, συνδέσεις με νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, φωταέριο, τηλεόραση, κοινόχρηστα, κ.λ.π.) και αναλαβάνει και την οικονομική διαχείριση (καταβολή προκαταβολών, έίσπραξη ενοικίων, απόδοση φόρων, κ.λ.π.) και την αποκατάσταση βλαβών (όντας συμβεβλημένη με διάφορα συνεργεία).
    Από πλευράς πελάτη (ενοικιαστή, αγοραστή, κ.λ.π.) υπογράφονται όλα τα παραταίτητα παραστατικά και αποδείξεις, αναλαμβάνονται οι υποχρεώσεις με γραπτή δήλωση και αποδέχεται επισκέψεις της εταιρείας για έλεγχο της κατάστασης του ακινήτου (στην περίπτωση ενοικίασης), για τυχόν βλάβες, παράπονα κ.λ.π.

    Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η εκμετάλλευση ακινήτου περιουσίας αλλά και πολύ δύσκολο να φοροδιαφύγεις ή να δηλώσεις ότι επιθυμείς, δημιουργώντας ένα μπάχαλο στη χώρα μας και κανεις δεν ξέρει από που να αρχίσει..

    Για φανταστείτε πόσες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν αμέσως; Για υπολογείστε πόσοι φόροι θα πέσουν στο δημόσιο ταμείο; Για φανταστείτε τι ποιότητα θα αποκτήσουν οι συνδιαλλαγές με τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές ή αγοραστές; Σκεφτείτε πόσο απλός θα είναι ο έλεγχος της διαχείρισης ακινήτων, η απογραφή τους, το ιστορικό τους αρχείο (πόσα και ποιά χέρια άλλαξαν στην ιδιοκτησία του); Αυτομάτως έχει περιγραφεί και έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο αρχείο ακινήτων στη χώρα μας. Το σπουδαιότερο είναι ότι αυτό έγινε από τους πολίτες και μόνο, χωρίς έξοδα του κράτους…

    Ευχαριστώ πολύ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:06 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ.
    ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ .
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ,ΑΝΑΠΗΡΩΝ, ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ.
    ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΡΑΚΑΡΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ , ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ.
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΚΟΤΕΣΤ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ.
    ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 100% ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ,ΕΝΩ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΣ , ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ.
    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ-ΦΙNΛΑΝΔΙΑ (ΜΑΙΟΥ- ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΔΙΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    (ΚΑΜΕΡΑ ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ –ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ JEEP ,ΦΤΩΧΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ LADA – ΣΕ ΤΡΑΚΑΡΙΣΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1, ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ.)
    ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ) ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ.
    Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ Δ.Υ. ΤΕΛΟΣ .
    ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ,ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ. ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. ΟΤΑΝ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
    ΕΚΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ 20000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ,ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΞΙΑΣ 600.000 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Τουβαλας Γρηγόρης

    Για το φορολογικο Ν/σχέδιο έχω σχολιάσει. Κατι άσχετο για το Υπ.Εργασίας και τα ταμεία, διότι δεν ξέρω αν θα μπει σε διαβούλευση…. κ.Λοβέρδο. Υπάρχουν πολλες χιλιάδες ανάπηροι μαϊμού…που ειναι υγιέστατοι, παίρνουν αναπηρική σύνταξη και εργάζονται παίρνοντας μαύρο χρήμα και στερώντας τη θέση εργασίας απο κάποιον άλλο. Επανεξέταση και διακοπή της σύνταξης. Θα εξοικονομήσουν τα ταμεία ,ειδικά το ΙΚΑ , παρα πολλά χρήματα !!!!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π.

    Αν και δεν είμαι σίγουρος πω κάποιος θα διαβάσει τις γραμμές αυτές, εν τούτοις θεωρώ υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου, την οικογένεια μου πρώτον και κατά δεύτερο σε όποιον έχει «ώτα» και θέλει να ακούσει.
    Για να αλλάξει κάτι πρέπει κάποιος να το θέλει.Πιστεύω πως η προϋπόθεση αυτή σε ένα βαθμό υπάρχει. ΄Ομως απαραίτητη προϋπόθεση είναι και να μπορεί.Αυτό είναι το δύσκολο. Καλά τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά , τα διδακτορικά και οι καθηγητικές έδρες. Και για να μην παρεξηγηθώ, είμαι πτυχιούας παν/μίου και έχω τρία παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και γνωρίζω τι μετράει και πόσο. Για να φτιαχτεί η οικονομία της χώραςδεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται και η εμπειρία μέσα απότην αγορά.
    Πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρους που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με φορολογικά, με εμπορικά θέματα, δικαστές με εξιδίκευση στα παραπάνω θέματα, λογιστές που ασκούν ελεύθερο επαγγελμα ή οικονομικούς συμβούλους επιχειρήσεων. ‘Αν βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι που να έχουν αυτά τα προσόντα αλλά να έχουν και τη διάθεση να προσφέρουντότε θα βρεθεί λύση. Ακούγεται αυτές τις μέρες εξομμοίωσ του ΦΠΑ στο 15% . Η εμπειρία μας λέει ότι οποαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα σε αύξηση του πληθωρισμού αναντιστοιχη της αύξησης του ΦΠΑ.Θα έχουμε επιβάρυνση των καταναλωτων και δη των λαϊκών στρωμάτων και αύξηση της κερδφορίας των επιχ/σεων. π.χ. το «ματσάκι» ο μαϊντανος στη λαϊκή αγορά με αύξηση 6% από 0,50 Ε θα πρέπει να πάει στα 0,53Ε . Αντί αυτού θα πάει στην καλλίτερη περίπτωση στα 0,55Ε και σε λίγο για στογγυλοποίηση στα 0,60Ε, δηλαδή αύξηση 20% για να εισπ΄ρξει το κράτος 6%, το οποίο σας βεβαιώνω σε καμμιά περίπτωση δεν θα εισπράξει. Εχω δουλέψει 34 χρόνια στο δημόσιο, 5 στον Ιδιωτικό τομέα και 12 χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής. Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει?
    1) Να σταματήσουν τα αστεία! Άμεσα ακι πριν την ψήφισει του φορολογικού νόμου, επαναφορά των φορολογικών συντελεστών στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2004 για ιδιώτες, επιχ/σεις εκκλησία κ.λ.π.
    2)Επαναφορά των συντελεστών γονικών παροχών και κληρονομιών στα ιδια επίπεδα, με τα ίδια αφορολογητα.Θα μου πείτε πως θα σταματήσουν οι μεταβιβάσεις αυτές. Ας σταματήσουν μέχρι ότου, μέσα από την διαβούλευση και αναλυτικούς υπολογισμούς καθοριστούν τα σταθερά μέτρα. Είναι προτιμώτερο και δικαιώτερο το σταμάτημα από τις αθρόες πράξεις που γίνονται τώρα.
    3) κατάργησηαμέσως όλων των φοροαπαλλαγων, εκτός ίσως ορισμένων για κοινωνικούς λόγους, καθως και κατάργηση των κάθε είδους αυτοτελους φορολογησης. Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με ενιαίους συντελεστές αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του Προέδρου της δημοκτατίας, του Πρωθυπουργού και γενικώς όλων των εισοδημάτων.
    4) καθορίσατε άμεσα τεράστια πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και δι κίνησης προϊοντων χωρίς παραστατικά και περιορίσατε τους ελέγχους σε αυτά και σε κάτι που θα ναφέρω παρακάτω. Τα πρόστιμα να είναι υπερβολικά,να αυξάνουν γεωμετρικά.’Οποιες επι/σεις δεν μπορούν να αντέξουν, ας κλείσουν Δεν νοείται να τους αφήνουμε να επιβιώνουν κλέβοντας. Ας πάνε στην ανεργία. Τόσοι και τόσοι εργαζόμενοι καθημερινά από κακούς επιχ/τίες μένουν άνεργοι. Η οικονομία κάποια στιγμή θα βρει τια ισοροπίες της σε σταθερές και υγειης βάσεις. Τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις πλωμών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Πρόστιμα ,πρόστιμα, πρΌστιμα ! Αν δεν βγαίνουν να κείσουν .Ισχύει η παραπάνω συνταγή.Δεν νοείται,επιχ/ση ανθούσα που εισπάτει καθημερινά τεράστοα πόσα να πληρώνει με ρύθμιση μια φορά το χρόνο τις εισφορές στο ΙΚΑ για να εκμεταλεύεται τα χρήματα. Ούτε να να υπαγάγεται σε ευνοϊκή ρυθμιση χρεών επιχ/ση της οποίας ο ιδιοκτήτης υπεξαιρεσε 18,000,000 .00 Ε σε ένα τρίμηνο και να κυκλοφορεί ελεύθερος.
    5) Αν δεν σας αρκούν αυτά σας έχω και το τελευταίο το οποί από μόνο του θα έλυνε το πρόβλημα. Η φορολογία πρέπει γίνεται βάσει των πραγματικών κερδών των επιχειρήσεων και όχι εικονικών. Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι εθνικό μας σπορ. Ολοι ο΄σοι μπορούμε να κλέψουμε, κλέβουμε. Το θεωρούμε εξυπνάδα. Και δεν φτάνει που κλέβουμε, βοηθούμε και άλλους να κλέβουν όταν δεν ζητάμε απόσειξη στις αγορές. Στη φοροδιαφυγή όμως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ‘εχει η πολιτεία. Το κ΄ρτος που ζούμε το οποίο την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς, εξακολουθεί να υπολογίζει τα κέρδη των επιχ/σεων με συντελεστές καθαρου Κέρδους που ίσχυαν την εποχή της ποτοαπαγόρεθσης, συγνώμη της ελέγχόμενης οικονομίας!!!! ,οταν ίσχυαν οι αγορανομικές διατάξεις καθορισμού κέρδών και όταν υπήρχε διατίμηση. Εχουν μείνει οι ιδιοι συντελεστές καθαρών κερδών!!!!!! Μα έχουμε ελεύθερη οικονομία λένε οι έμποροι. Συμφωνώ να πληρώνουν όμως συμφωνα με τα πραγματικά τους κερδη και όχι με τους αστείους αυτούς συντελεστές. Γιατί η Ελλάδα έγινε από τις ακριβότερς χώρες του κόσμου. Δεν αναρωτήθηκε πότε κανείς. Κάνε έλεγχου και δες από τις τιμές με τι ποσοστά πουλάει. Δειγματοληπτικά και φορολογισε τον αναδρομικά για την τελευταία πενταετία.
    Όσον αφορά το θέμα των αποδείξεων, μην το συνεχίζεται άλλο. Προσπαθείσετε να πείσετε τους πολίτες ότι είναι προς όφελους να παίρνουν αποδείξεις γιατί διαφορετικά αφήνουν τους άλλους να τους κλέβουν. Μην κάνετε το κόσμο να δυσανασχετεί και να μαζεύει αποδείξεις και να γράφει. Πάλι οι «ξυπνοι» θα ωφελιθούν. Εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε διασταύρωση στοιχείων θα σας γραφούν ότι θέλουν!!!!!!. Ο φορολογικός νόμος πρέπει να γραφτεί από την αρχή.
    ‘Οτι αποφασίζεται μην το συνδέεται με τις παλαιότερες διατάξεις. Θα βραχυκυκλώσει το πράγμα και πάλι. Ξεκαθαριστετους όρους του παιχνιδιού.
    Μετά τιμής
    ειλικρινά δικός σας

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:03 | Γιωργος Μαντζωρος

    Μια ιδεα που πιστευω θα βοηθησει σημαντικα αυτους τους πολιτικους της χωρας μας οι οποιοι θελουν επιτελους να προσφερουν στον τοπο, περα και μακρυα απο σκοπιμοτητες.
    Πριν λιγα χρονια ημουν στην Μ.Βρετανια μαζι με αλλους Ελληνες αξιωματουχους σε υπηρεσιακο ταξιδι ,εκπροσωπουντες την Ελλαδα και τα συναρμοδια Υπουργεια για Ευρωπαικη συνεργασια σε θεματα Διωξης Οικονομικων Εγκληματων.
    Μεταξυ των διαφορων θεματων που μας απασχολησαν, ηταν και η ενημερωση μας εκ μερους των Αγγλων συναδελφων μας για την νεα νομοθεσια που η κυβερνηση Μπλερ τους ζητουσε να εφαρμοσουν.
    Επροκειτο για κατι πολυ πρωτοποριακο σχετικα με την Διωξη του Οικονομικου Εγκληματος στην Μ.Βρετανια.
    Νομοθεσια που κατα την ταπεινη μου γνωμη μπορει ανετα να εφαρμοστει και στην χωρα μας με εξαιρετικως θετικα οικονομικα οφελη .
    Θα προσπαθησω να περιγραψω με απλα λογια για τι μιλαω.
    Οποιος φορολογουμενος πολιτης διαθετει πλουτο {οποιασδηποτε μορφης,κινητη η ακινητη περιουσια,καταθεσεις,μετοχες κλπ } καλειται απο την αρμοδια υπηρεσια [NCIS, SOCA ] να αποδειξει μεσα σε ευλογο χρονο οτι ο πλουτος αυτος εχει αποκτηθει νομιμως απο τον ιδιο,μεσω της επαγγελματικης του δραστηριοτητας η με οιονδηποτε αλλο νομιμο τροπο τον οποιο καλειται ο ιδιος να αποδειξη εγγραφως.
    Σε περιπτωση αδυναμιας του υποχρεου να αποδειξη την νομιμη κατοχη του πλουτου του, η υπηρεσια (το κρατος ) κατασχετει τα μη νομιμως κτηθεντα και παραλληλα κατηγορει ποινικα τον πολιτη για οικονομικα εγκληματα.
    Φυσικα συνυπαιτοιοι θεωρουνται τυχον δικηγοροι,συμβολαιογαραφοι,τραπεζικοι υπαλληλοι οι οποιοι αν και γνωριζαν δεν ενημερωσαν τις αρχες για την παρανομη δραστηριοτητα του πελατη τους.
    Στο ξεκινημα για την εφαρμογη της νεας νομοθεσιας οι αρχες στοχοποιοιησαν τους πολυ μεγαλους καταθετες ,μεγαλομετοχους εταιρειων αμφιβολου οικονομικης νομιμοτητος κλπ.
    Και βεβαια οι συναδελφοι ηταν ενθουσιασμενοι απο την αποδοση στην πραξη της νεας νομοθεσιας γιατι αφ»ενος οι μισοι απο τους κληθεντες φορολογουμενους δεν προσηλθαν καν για να διεκδικησουν την δεσμευμενη περιουσια τους,οσοι δε απο αυτους το προσπαθησαν βρεθηκαν κατηγορουμενοι για σοβαρα αδικηματα και διχως χρηματα.
    Τα μετρα αυτα ειχαν εξαιρετικα ευνοικη απηχηση στους πολιτες οι οποιοι δεν ειχαν τιποτα να φοβηθουν η να κρυψουν.
    Το κρατος αρχικα επενδυσε και τελικα κερδισε σημαντικα ποσα αλλα το ποιο σημαντικο ηταν οτι κερδισε τον σεβασμο για την αξιοπιστια αυτων που ειχαν εξαγγειλει νομοθεσια σκληρη αλλα δικαιη.
    Θεν θελω να κουρασω με τα επι μερους θεματα και αλλες λεπτομερειες.
    Τα παντα ειναι πολυ συγκεκριμενα και ασφαλως τετοιου επιπεδου τομες απαιτουν πολυ και σοβαρη δουλεια.
    Φτανει να υπαρχει η πολιτικη βουληση .
    Η θεληση του λαου μας για εξιγιανση και προκοπη ειναι νομιζω δεδομενη.

    με τιμη
    Γιωργος Μαντζωρος

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:26 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΜΦΥΛΟΥ

    Για να είναι βιώσιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει αφενός να δοθεί έμφαση στην εδραίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, αφετέρου το κράτος να ανταποδώσει τα λεφτά των πολιτών με κοινωνικές παροχές και έργα υποδομών.
    Οπότε χρειάζεται αποφασιστικότητα και πλήρη διαφάνεια στις κινήσεις της κυβέρνησης για να φανεί γρήγορα το κυβερνητικό έργο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:00 | Φωτάκης Χαράλαμπος

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι ανάλογο με τον εκλογικό νόμο.

    Αν ο εκλογικός νόμος στηρίζετε στην απλή αναλογική. Τότε και η φορολόγηση των πολιτών πρέπει να γίνετε αναλογικά.

    Αν ο εκλογικός νόμος στηρίζετε σε ενισχυμένη αναλογική. Τότε και η φορολόγηση των πολιτών πρέπει να γίνετε διαβαθμησμένα και οι πλουσιότεροι να πληρώνουν παραπάνω από το αναλογούν ποσό.

    Όταν η κυβέρνηση έχει ενισχυμένη δύναμη μπορεί να αναλαμβάνει και μεγαλύτερο κόστος.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:11 | Dimitris L.

    Στην σελ. 118 των σχολίων και με ημερομηνία 29.12.2009, κατέθεσα δύο προτάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ απο τις υφιστάμενες 3 κατηγορίες (4,5%, 9% και 19%) σε δύο κατηγορίες με 10 και 20% αντίστοιχα, επιχειρηματολογώντας σχετικά και δίνοντας επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με προνομιακό συντελεστή (4,5%)που θα έπρεπε να μετατεθούν άμεσα στον μεσαίο ή ακόμα και στον ανωτερο συντελεστή. Ο «σπόρος» φαίνεται βρήκε γόνιμο έδαφος αλλά μάλλον οι διαχειριστές των σχολίων εδω και οι διάφοροι υπουργικοί «σύμβουλοι», είτε διότι παρασύρθηκαν απο κάποια επιπόλαιη αναφορά άλλου σχολιαστή είτε διότι θέλησαν να βάλουν το δικό τους σπέρμα στην πρόταση, υπερέβαλαν ως συνήθως. Απο χθές «παιζει» σοβαρά η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με 15% (δηλαδή να μην βάλουμε 10 ουτε 20% όπως προτάθηκε αλλά ένα μεσαίο π.χ. 15%! τι διαφοροποίηση και προχωρημένη ιδέα αλήθεια!). Ας προσέξουν λοιπον οί διαχειριστές και «συμβουλοι» γιατί η μετάταξη όλων των αγαθών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών απο το 9 στο 15% θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στίς τιμές των αντίστοιχων προιόντων και υπηρεσιών και εν τέλει αυτοί που θα «πονέσουν» κυρίως θα είναι οι μικρομεσαίες τάξεις ενω θα δημιουργηθούν και τάσεις περαιτέρω αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ. Οταν κάποιοι με διάφορους τρόπους αποφεύγουν να πληρώσουν ΦΠΑ με συντελεστή 9% είναι βέβαιο οτι μετατασσόμενοι στο 15% θα αναγάγουν την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ σε εθνικό sport! Επιπλέον, τυχόν περιορισμός της κατανάλωσης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας απο την μεγάλη αυτή μάζα του λαού μάλλον δυσανάλογα με τα προσδοκώμενα οφέλη θα φέρει. Αν συνυπολογίσει κανείς και την μείωση απο το 19 στο 15% των υπολοίπων, τότε το τελικό ισοζύγιο θα είναι ΟΧΙ πρόσθετα έσοδα 4 δισεκ. ευρω ετησίως οπως προβλέπονται αλλά ενδεχομένως 1 δισεκ. με το ζόρι, για να μήν πω μια τρύπα στο νερό! Αντιθέτως με την προτεινόμενη λύση (βλεπε τα σχετικά σχόλια-πρόταση στην παραπάνω σελίδα) που θά έχει και τίς ευλογίες της κομισιόν, τα πρόσθετα έσοδα θα υπερβούν μαθηματικά τα 2,5 δισεκ. χωρίς ουσιαστικά επιβάρυνση των τιμών προιόντων ή των υπηρεσιών, του οικονομικού κλίματος και της επιχειρηματικότητας γενικότερα! Και μία επιπλέον σύσταση, αν μου επιτρέπεται ο όρος, σε όσους επεξεργάζονται τα στοιχεία της διαβούλευσης. Αν κάποια ιδέα κρίνεται ως ενδιαφέρουσα θα είναι προτιμώτερο να ζητούνται απ’ ευθείας απο τον δημιουργό της περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλως τι νοημα έχει η υποχρεωτική αναγραφή του email του σχολιαστή?

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:32 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.
    ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΟΙΦΑΣΕΩΝ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΕΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΗ,ΠΡΟ ΟΚΤΑΕΤΙΑΣ, ΚΑΥΧΟΜΕΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2010. ΚΑΙ ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΟΣΗ ΘΥΜΟΥ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΘΑΜΩΝΙΣΕΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Σ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    Α.Τ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:13 | Ιωάννα

    1. Ενίσχυση των απαλλαγών για τους 3τεκνους, πολύτεκνους καθώς και για τις μονογονεϊκές οικογένειες
    2. Ελεγχος όσων δηλώνουν ανάπηροι άνω του 67% και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, πλήρης φοροαπαλλαγή τους. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα κράτος δικαίου για κάποιον που βασικά υποφέρει και θα υποφέρει για όλη του τη ζωή για σοβαρούς λόγους υγείας
    3. Ξέρετε πόσες οικογένειες ζουν καθημερινά τον γολγοθά τους από ανίατες αρρώστιες των ανήλικων παιδιών τους? Καντε μία βόλτα π.χ στα εξωτερικά ιατρεία της ογκολογικής πτέρυγας του Αγλαϊα Κυριακού (4ος όροφος) για να δείτε από κοντά και μετά ξανασκεφτείτε σίγουρα πιο σοφοί και πιο ευαιστητοποιημένοι τη διαβούλευση για τις φοροαπαλλαγές. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή αυτών των πονεμένων συμπολιτών μας ή τουλάχιστον αμέριστη ΕΜΠΡΑΚΤΗ βοήθεια του κράτους προς αυτούς (π.χ δωρεάν δασκάλας κατ’οίκον, δωρεάν ξένες γλωσσες κατ’ οίκων, δωρεάν τουρισμός, δωρεάν θέατρα/ΜΜΕ κτλ.)
    3. Ως πότε η ιδιοκατοίκηση σε σπίτι π.χ 154 τ.μ θα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης? Δηλαδή εάν κάποιος έχει κληρονομήσει ένα τέτοιο σπίτι από τον πατέρα του και έχει εισόδημα 700ευρώ τον μήνα(=8.400 ευρώ τον χρόνο γιατί θα πρέπει να φορολογείται σαν να βγάζει 18.400??)
    4. Polizia di Finanza νομίζω την λένε οι Ιταλοί (μία χώρα που έχει μακρά εμπειρία στη φοροδιαφυγή). Μήπως να το δούμε και εμείς αυτό;
    5. Γραμμή καταγγελίας διαφόρων επαγγελματιών (επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες) που ενώ οφείλουν, αρνούνται να δώσουν απόδειξη ή εκβιάζουν για υψηλότερη τιμή σε περίπτωση έκδοσης απόδειξης, με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε αυτούς που αποδεδειγμένα πράττουν κάτι τέτοιο. Επίσης σε περίπτωση τέτοιας αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών των επαγγελματιών σε συγκεκριμένο τόπο στο διαδίκτυο.

  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

    1. Τα αντικειμενικά κριτήρια που βασίζονται στις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης (κόστος χρήσης και συντήρησης ακίνητων, αυτοκίνητων, σκαφών αναψυχής κτλ.), με ένα τόσο απλό τρόπο εφαρμογής, μπορούν να πλησιάσουν την πραγματικότητα. Οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης να έχουν εφαρμογή σε όλους τους επαγγελματίες, τους εμποροβιοτέχνες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όχι μόνον σε αυτούς οι οποίοι δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, αλλά και σε αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα διότι οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης γι’αυτούς, μπορεί να ξεπερνούν τα δηλωθέντα. Ένας ιατρός, ένας βιοτέχνης, ένας έμπορος, ένας βιομήχανος είναι δυνατόν να δηλώνουν υψηλά εισοδήματα αλλά να διαθέτουν βίλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κότερο, ιδιωτικό αεροπλάνο κλπ.
    Δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν από τα αντικειμενικά κριτήρια οι Δημόσιοι υπάλληλοι διότι μέσα στο χώρο τους βασιλεύει η διαφθορά.

    2. Οι αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που εκπίπτουν από το αφορολόγητο και από το φορολογητέο εισόδημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο όγκος των αποδείξεων και η καταχώρησή τους σε λίστες.
    Μια καλή λύση είναι να γίνονται οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, για όσους θέλουν, αρκεί στο εκκαθαριστικό της πιστωτικής κάρτας που εκδίδεται κάθε μήνα, να περιλαμβάνεται το ΑΦΜ του κάθε επαγγελματία. Ετσι πάνω στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει, το ΑΦΜ του πωλητή, η ημερομηνία αγοράς και το ποσό. Ότι αγοράζει ο καταναλωτής με τη πιστωτική του κάρτα μέσα στο μήνα, θα συγκεντρωνονται σε μια σελίδα, το πολύ δύο της Τράπεζας στην οποίαν ανήκει η πιστωτική του κάρτα. Χωρίς καμιά ιδιαίτερη απασχόληση ο καταναλωτής θα επισυνάπτει τις 12 σελίδες του έτους , στη φορολογική του δήλωση.

    3. Η φοροδιαφυγή μπορεί να περιοριστεί με τη αναζήτηση αποδείξεων από τους καταναλωτές και να μηδενισθεί όταν κάθε δαπάνη οποιουδήποτε ύψους και για οποιαδήποτε συναλλαγή που συνοδεύεται από απόδειξη, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Ταυτόχρονα όμως δεν θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα του
    του κράτους, μια που η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, τα οποία δεν έχουν πλαφόν όπως πχ η ανώτερη φορολογική κλίμακα 40% στο φορολογητέο εισόδημα, αλλά το κάθε Ευρώ αλλάζοντας μέσα από συναλλαγές πέντε χέρια έρχεται ολόκληρο στο κράτος.
    Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη κλίμακα των φορολογικών συντελεστών και ένας ακόμη φορολογικός συντελεστής 90%, που θα αφορά το μαύρο χρήμα. Για να ξέρει εκ των προτέρων ότι αν τολμήσει να κλέψει δημόσιο χρήμα ή να αποκρύψει έσοδά του από την εφορία και στη συνέχεια αποκαλυφθεί, όχι μόνον θα χάσει τα κλεμμένα, αλλά και τα δικά του, με τα πρόστιμα που ακολουθούν.

    ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ : δεν είναι δυνατόν το κράτος να διαγράψει τη τεράστια φοροκλοπή των τελευταίων δεκαετιών από τη συντριπτική πλειοψηφία του παραγωγικού δυναμικού της χώρας με την βοήθεια μεγάλου αριθμού επίορκων υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης, όταν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν λύση όχι μόνον στη κρίση αλλά να διακόψουν μια για πάντα τη διαφθορά και να μείνουν τεράστια ποσά που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός πραγματικά Ευρωπαϊκού κράτους. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι οι τεράστιες περιουσίες, σε ακίνητα και σε καταθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στους φορολογικούς παράδεισους, τα οποία δεν δηλώθηκαν στην εφορία. Η διαδικασία είναι απλή. Εταιρίες στην Ευρώπη που ξέρουν να κλείνουν τις τρύπες της διαφθοράς, μπορούν να υπολογίσουν τους αναλογούντας φόρουςπου οφείλει στην εφορία κάθε Έλληνας, τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια και να του στείλουν το λογαριασμό στο σπίτι. Το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπράξει το κράτος θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Το απαιτεί το 25% των Ελλήνων που ζουν κάτω από όρια της φτώχιας, εξ’αιτίας των.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΆΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:53 | Beretsos

    Προτείνω χωρις να είμαι ειδικός την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελμάτων με βάση αντικειμενικό προσδιορισμό προσδοκόμενου εισοδήματος με μια σειρά κριτήρια όπως:Επάγγελμα, Ετη στο επάγγελμα,περιοχή επαγγελματικής στέγης,αντικειμενική αξία εξοπλισμού μηχανημάτων,απασχολούμενο προσωπικό κλπ.Δηλαδή ασκείς το επάγγελμα του μηχανικού,δέκα χρόνια,στην Λάρισα Π.Χ. Θα φορολογηθείς για 50.000,00 εισόδημα και θα πληρώσεις ετήσια 5.οοο, φπα.Καταργούνται βιβλία εσόδων εξόδων,τιμολόγια,αμοιβών,ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑ κλπ.Δηλαδή η άσκηση του κάθε επαγγέλματος καστίζει τόσο σε φόρους.
    Ταυτόχρονα δημιουργείται ταμείο συντάξεων και ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων η υπάγονται στο ΙΚΑ απο τούδε και στο εξής ,και καταργείται το εφαπαξ για να πεισθεί η κοινωνία για την πρόθεση δικαιοσύνης στην κατανομή των δημόσιων εσόδων.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:04 | ΝΤΙΝΑ TZ

    1.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ:
    Α)3 ΠΛΑΣΙΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΣΚΑΦΗ (ΒΛΕΠΕ ΜΑΡΙΝΑ ΦΛΟΙΣΒΟΥ)
    Β)ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΤΩΝ 2000-2009 ΜΕ ΤΟ Ε9 ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ(ΓΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ-ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ Κ.Λ.Π)& ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ(ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΙΚΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ(ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ)Κ.Λ.Π)

    2.ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ(ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΑΜΕΙΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Η ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ )
    Α)ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΑΧΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.
    Β)ΠΛΑΦΟΝ 1.500 € ΚΑΘΑΡΑ /ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
    Γ)ΠΛΑΦΟΝ 1.000 € ΚΑΘΑΡΑ /ΜΗΝΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
    Δ)ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
    Ε)ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ & ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΓΙΑ 2 ΕΤΗ ΣΤΟ 50%
    ΣΤ)ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

    3.ΕΞΙΣΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ(ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ -ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΕΦΑΠΑΞ Κ.Λ.Π)—ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.

    4.ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

    5.ΑΝΑΡΤΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

    6.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ (ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ)

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | Πρελορέντζος

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

    Κανετε προσπάθεια να βάλλετε τα πράγματα στην θέση τους, όμως πρεπει να προσέξετε να μην γίνουν σπασμωδικές κινήσεις που δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
    Αυτά που ακούγονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν φαίνεται ότι θα λύσουν τα πρόβληματα που είναι 2:
    1- η φοροπδιαφυγή
    2- η σπατάλη του δημοσίου
    Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσετε την φοροδιαφυγή με τις απειλές των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, Πρέπει να προχωρήσετε σε συγκεκριμμένες ενέργειες εναντίων των φοροφυγάδων. Αν δεν το κάνετε αυτό, που θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει, το παιχνίδι το χάσατε ! Όσο και αν στραγγαλίσετε τους μισθωτούς δεν θα θα προκύψει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
    Είναι πολύ αργά να πείσετε τους Έλληνες να γίνουν καλά παιδιά. Όταν μάθεις να μην πληρώνεις φορους, να λαδώνεις τους εφοριακούς, να κλέβεις χρησιμοποιώντας παραθυράκια, επί δεκαετίες, δεν είναι δυνατό να αλλάξεις νοοτροπία μέσα σε 2 ή 3 χρόνια !!!. Τα δε λεγόμενα σκληρά μέτρα πρέπει να έχουν στόχο αυτούς, και όχι τους μισθωτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα.
    Όσοι έμαθαν να κλέβουν, έμαθαν να ζουν με τα πολλά και βέβαια θα αντιδράσουν έντονα.
    Βλέπω πολίτες που πληρώνουν ετήσιο φόρο όσο φόρο μου κρατάει η υπηρεσία μου κάθε μήνα ενώ έχουν αυτοκίνητα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πανάκριβα εξοχικά. και εγώ δυσκολεύομαι να αλλάξω αυτοκίνητο με μισθό 2600 ευρώ !!! Αυτό δεν θα το αντιμετωπίσετε; Με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι πρέπει καθείς μας να κλέβει όσο περισσότερα μπορεί χωρίς συνέπειες και όποιος δεν κλεβει είναι ηλίθιος;
    Σήμερα μου έστειλαν τους μισθούς των υπαλλήλων και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, τους οποίους γνωρίζετε. Αυτό δεν το θεωρείτε σκάνδαλο ;
    Είναι δυνατό ένας καθηγητής πανεπιστημίου ή δικαστικός να παίρνει 2500 ευρώ και οι τεχνικοί της ΕΡΤ να φθάνουν τις 10-15 χιλιάδες και οι δημοσιογράφοι, (κρατικού φορέα !!), τις 30 χιλιάδες ; Πως θα κένετε την περίφημη περιστολή δαπανών στο δημόσιο ; Μειώνοντας τους μισθούς του χιλιάρικου;
    Γίνονται σκέψεις για την αύξηση του ΦΠΑ. Πρέπει να κατανοήσετε ότι οι φοροφυγάδες γελάνε !! Διότι ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρους τι τους ενδιαφέρει αν ο ΦΠΑ είναι 19% ή 20%. Το πρόβλημα είναι να πιαστούν αυτοί που δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους. Τότε δεν θα χρειαστεί καμιά αναπροσαρμογή που θα αυξήσει και τον πληθωρισμό. !!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:49 | Γιάπρος Σπύρος

    ο γενικος τιτλος της διαβουλευσης μιλαει για δικαιο και αποτελεσματικο φορολογικο συστημα

    αποτελεσματικο ειναι ενα συστημα που επιτυγχανει το σκοπο του και στην προκειμενη περιπτωση την εισπραξη των απαραιτητων εσοδων και παραλληλα την αποφυγη φοροδιαφυγης

    τα καταστηματα που πληρωνονται μεσω πιστωτικης καρτας εχουν ενα μηχανηματακι που τοποθετεις την πιστωτικη σου καρτα και γινεται online ο ελεγχος με την τραπεζα αρα η τεχνολογια υπαρχει για την ευκολη online συνδεση μιας επιχειρησης με μια τραπεζα και συνεπως αν θελετε ειναι ευκολο να υπαρχει συνδεση και με τις ΔΟΥ η με το ταξις

    αν λοιπον σε ΚΑΘΕ επιχειρηση και οταν λεω καθε επιχειρηση εννοω απο περιπτερο μεχρι το τμημα εσοδων εξοδων μιας βιομηχανιας υπηρχε ενα παρομοιο μηχανακι συνδεδεμενο online με το πληροφοριακο συστημα της εφοριας και αντι για πιστωτικη εφοδιαζομασταν απο τις εφοριες με μια αντιστοιχη καρτα ασφαλειας με κρυπτογραφημενο το ΑΦΜ μας και σε καθε αγορα ηταν υποχρεωτικο να βαλουμε αυτη την καρτα στο μηχανημα για να ολοκληρωθει η συναλλαγη

    τοτε
    με το καταλληλο λογισμικο αυτοματα θα καταγραφοταν η συναλλαγη στο πληροφοριακο συστημα της εφοριας στο ΑΦΜ της επιχειρησης και στο ΑΦΜ του πολιτη

    ετσι ΚΑΝΕΝΑΣ μα κανενας δεν θα μπορουσε να αποκρυψει τιποτα ουτε απο εσοδα ουτε απο εξοδα και δεν θα χρειαζοταν και ο πολιτης να τηρει αρχειο αποδειξεων

    και για τους επιτηδειους που ισως να πλαστογραφουσαν συσκευες επιχειρησεων θα μπορουσε καθε ΔΟΥ να εχει μια εξωτερικη συσκευη [τυπου ΑΤΜ] οπου ανα πασα ωρα και στιγμη ο πολιτης θα μπορουσε με την καρτα του να διαβασει την ατομικη του μεριδα αν εχουν καταγραφει κανονικα ΟΛΕΣ οι συναλλαγες και να καταγγειλει στην εφορια τα οποια παρατραγουδα

    οσο για το κοστος της συσκευης αν και δεν ειναι κατι το πανακριβο για μια επιχειρηση [τη στιγμη μαλιστα που βλεπεις υποτιθεμενες πεθαμενες επιχειρησεις με κινητα τηλεφωνα των 300-400 ευρω] θα μπορουσε να ρυθμιστει ειδικο δανειο χωρις επιτοκιο με κρατικη εγγυηση ωστε να μην εχουν προβλημα μικρες επιχειρησεις

    ετσι ανα τακτα χρονικα διαστηματα θα μπορει καποιος πολιτης να ελεγχει αν ολες οι αποδειξεις που κραταει ειναι περασμενες στην ηλεκτρονικη μεριδα του οποτε με μια συγκεντρωτικη εκτυπωση απο το μηχανημα θα μπορουσε να πεταξει το υπολοιπο αρχειο του

    οσον αφορα τους επιορκους φοροελεγκτες …… αναβαθμιστε τα κλιμακια ελεγχου σε τουλαχιστον 6 ατομα και συγκεκριμμενα 2 φοροτεχνικους – 2 αστυνομικους – 2 δικαστικους και αναλογα με το μεγεθος της ελεγχομενης επιχειρησης απο 3 μεχρι 4 ατομα απο σε καθε ειδικοτητα ….. και απο διαφορετικη πολη απο αυτη που ελεγχουν …. και αυθημερον μετακινηση να μην δικαιουνται οδοιπορικα …… και να μαθαινουν τελευταια στιγμη για την ημερησια αποστολη ….. και να υπογραφουν ΟΛΟΙ τις εκθεσεις επιθεωρησης …… για να δουμε θα εχει καποιος να λαδωσει ΟΟΟΟΟΛΟΥΣ αυτους ? ….. και θα προλαβαινουν ολοι αυτοι να συννενοηθουν για να λαδωθουν ?

    οι παραβατες θα επιλεγουν … η αποδεχονται την παραβαση και πληρωνουν το ποσο της παρατυπιας [που ουτως η αλλως πρεπει να το πληρωσουν] προσαυξημενο κατα 50% [ποινη προστιμου] η θα παραπεμπονται στο δικαστηριο με απειλουμενη ποινη το διπλασιο του ποσου που κερδισαν και ενα χρονο αυστηρη παρακολουθηση

    απο τις τελεσιδικες υποθεσεις να καθιερωθει ποσοστο υπερ ολων των ελεγκτων αλλα με απλοποιημενη διαδικασια ωστε να μην λεει ο ελεγκτης »καλιο πεντε και στο χερι [λαδωμα] παρα δεκα και καρτερι»

    ——–

    δικαιο φορολογικο συστημα ειναι αυτο οπου ΟΛΟΙ ειμαστε ΙΣΟΙ απεναντι στον φορολογικο νομο …. ΟΛΟΙ ομως ΙΣΟΙ … και ισοι [αρθρο 4 συνταγματος] σημαινει πληρωνουμε ΙΣΟ ποσοστο επι των κερδων …. και δεν χωρει αμφιβολια οτι πρεπει να μιλαμε για καθαρα κερδη …. και οταν λεω ισο ποσοστο εννοω ΙΣΟ χωρις κλιμακες με τοσο μεγαλες διαφορες η μια απο την αλλη

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ … δεν χρειαζεται αν εφαρμοστουν ΟΛΑ οσα γραψω

    δεν μπορω να καταλαβω γιατι ενα ματσο μαθηματικοι τυποι, συντελεστες κατηγοριες, μισθωτοι επαγγελματιες εταιριες βιομηχανιες κτλ κτλ

    σε ολους το αποτελεσμα ειναι ΕΝΑ ….. εισοδημα στην τσεπη …. και τι σημαινει εισοδημα ? ενας αριθμος
    για ολους αντιστοιχει ενας αριθμος
    φορολογηστε λοιπον αυτο τον αριθμο με ενιαια και δικαια προσαυξανομενη κλιμακα φορολογησης επι του καθαρου ποσου το οποιο θα υπολογιζεται απο την αφαιρεση του συνολου των αναγνωρισμενων εξοδων απο το συνολο των εξοδων
    και με το ειδικο μηχανημα που προανεφερα δεν ξεφευγει ΤΙΠΟΤΑ

    αναγνωρισμενα εξοδα θα ειναι ΜΟΝΟ αυτα για τα οποια υπαρχουν αποδεικτικα στοιχεια
    αρχικα να εκδοθει λιστα με καταταξη εξοδων σε κατηγοριες
    κατηγορια Α = αναποφευκτα εξοδα = αφαιρουνται απο το ετησιο μικτο εισοδημα στο 100%
    κατηγορια Β = δικαιολογημενα εξοδα = αφαιρουνται κατα 50 %
    κατηγορια Γ = εξοδα πολυτελειας = τα εξοδα που δεν πρεπει να λαμβανονται υποψη αλλα μονο και μονο για να αναγκαζονται να εκδιδουν αποδειξεις οι επιχειρησεις θα αφαιρειται το 10%

    π.χ.
    ο καφες στην καφετερια δεν ειναι αναποφευκτο εξοδο …. συμφωνα ομως με την σημερινη κοινωνικη ζωη ενας καφες μεχρι 2 φορες την εβδομαδα δικαιολογειται … αρα 10 ευρω την εβδομαδα χ 52 = 500 ευρω το χρονο σαν εξοδα κατηγοριας Β υπολογιζομενα στο 50% αρα αφαιρουνται 250 ευρω απο το ετησιο μικτο εισοδημα

    θελεις να πιεις παραπανω καφεδες ? με γεια σου με χαρα σου …. πιες οσους θελεις ….. αλλα τα εξοδα για τους παραπανω θα υπολογιζονται με 10%

    το ιδιο για τα καλυντικα …. δεν μπορει να μου δηλωνεις 6000 ετησιο εισοδημα και ΜΟΝΟ τα καλυντικα σου να κοστιζουν 200 ευρω το μηνα

    γυμναστηρια ….. για αθληματα που υπαρχουν στην πολη δωρεαν αθλητικοι συλλογοι θα αναγνωριζεται ΜΟΝΟ το 10%
    αν δεν υπαρχουν θα αναγνωριζεται στο 100% ενα ποσο συμφωνα με τον εθνικο μεσο ορο μηνιαιων διδακτρων και απο το ποσο αυτο και πανω θα αναγνωριζεται μονο το 10%

    φροντιστηρια μαθηματων
    για μαθητες γυμνασιου το 50%
    για μαθητες λυκειου το 100%

    φανταζομαι οτι δεν χρειαζεται να πω περισσοτερες λεπτομερειες για το πως πρεπει να συνταχθουν οι λιστες

    οσον αφορα πως θα γινεται το ξεκαθαρισμα στην εκκαθαριση ποια εξοδα ανηκουν που μπορει να τροποποιηθει καταλληλα το λογισμικο ωστε οι αυτοματες καταχωρησεις απο τα προαναφερομενα μηχανακια να καταχωρουνται σε αντιστοιχη λιστα στο ΤΑΧΙΣ αναλογα με τον κωδικο προιοντος η τον κωδικο παρεχομενης υπηρεσιας

    οσον αφορα τα παιδια και τα προσωπα που βαραινουν μια οικογενεια δεν θα αλλαζει ο συντελεστης ΦΣ αλλα τα εξοδα τους θα περνιουνται στα αναποφευκτα εξοδα

    παιδια να αναγνωριζονται οχι με βαση την ηλικια αλλα μεχρι τη σχολικη χρονια που τελειωνουν το λυκειο
    να αναγνωριζεται επισης η θητεια και τα ελαχιστα χρονια σπουδων αναλογα με τα χρονια καθε σχολης

    —————-
    το τελικο καθαρο ποσο το οποιο πλεον αντιστοιχει σε οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εμεινε στην ακρη αυτο και μονο αυτο να φορολογειται με τον ακολουθο μαθηματικο τυπο

    καθαρο εισοδημα ανω του εθνικου αφορολογητου οριου Χ φορολογικο συντελεστη [Φ.Σ.] Χ συντελεστη οικονομικης πολιτικης [ΣΟΠ]

    ΕΘΝΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    για τον καθορισμο του αφορολογητου οριου να ισχυει ο ακολουθος τυπος
    14 [14 μισθοι] Χ μεσο ορο ΒΑΣΙΚΟΥ μισθου πρωτοδιοριζομενου δημοσιου ανειδικευτου υπαλληλου απο ολες τις χωρες της ΕΕ χωρις να υπολογιζεται ο μικροτερος και ο μεγαλυτερος [τα στοιχεια να λαμβανονται απο την ΕΕ]

    ανεξαρτητα αν εισαι απλος εργαζομενος η επαγγελματιας η εταιρεια θα εχεις ενιαιο αφορολογητο

    η λογικη μου ειναι η εξης …. δωσε μου τη δυνατοτητα να ζησω με τα ΑΚΡΩΣ ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ χρηματα και ΟΤΙ βγαζω απο εκει και πανω βαρα στο ψαχνο με προοδευτικη προσαυξηση ΕΝΙΑΙΑ για ολους

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    θα ειναι ενας συντελεστης εναιος για ολα τα προσωπα φυσικα η νομικα με βαση την εκαστοτε οικονομικη αναγκη της χωρας

    π.χ. φετος τα εθνικα οικονομικα πανε μειον …. συνεπως ολη η φορολογια φυσικων και νομικων προσωπων ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ υπολογιζεται Χ 1,001 η 1,02 κτλ κτλ

    με αυτο τον τροπο δεν χρειαζεται καθε χρονο να κανουμε μαγειρεματα για να εισπραξουμε πιο πολλα

    θα βγαινει η κυβερνηση και θα λεει ….. κυριοι δεν παμε καλα και αναγκαζομαστε να αυξησουμε τον συντελεστη απο 1,001 σε 1,003

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

    εισοδημα απο μισθωτο η εισοδημα απο βιομηχανια ειναι ενας ΑΡΙΘΜΟΣ ….. αν ενας μισθωτος βγαζει 50000 ευρω το χρονο καθαρα τι διαφορα εχει απο μια βιοτεχνια που βγαζει καθαρα 50000 ευρω ? ΚΑΜΙΑ …. αρα καμια διαφορα ως προς τα προσωπα

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ με τον ΑΡΙΘΜΟ οπως αναλυεται παρακατω

    συντελεστης ΦΣ ισος με το εκαστοτε μικροτερο ευρωπαικο επιτοκιο καταθετικου λογαριασμου αναλογα με την ιδιοτητα σου
    πχ απλος μισθωτος επαγγελματιας εταιρεια …. δηλαδη αναλογα με την ιδιοτητα σου δικαιουσαι και αντιστοιχο λογαριασμο επαγγελματικο εταιρικο κτλ κτλ

    το χαμηλοτερο ευρωπαικο επιτοκιο της κατηγοριας σου θα λαμβανεται σαν βαση και θα εχει την ακολουθη προσαυξηση υπολογιζομενη στο ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

    μια μοναδα για καθε 1.000 ευρω
    μια μοναδα για καθε 5.000 ευρω
    μια μοναδα για καθε 10.000 ευρω
    μια μοναδα για καθε 100.000 ευρω
    μια μοναδα για καθε 200.000 ευρω
    μια μοναδα για καθε 300.000 ευρω
    κτλ
    κτλ
    κτλ
    μια μοναδα για καθε 1.000.000 ευρω
    κτλ κτλ
    μια μοναδα για καθε 10.000.000 ευρω

    πχ

    αν το χαμηλοτερο ευρωπαικο επιτοκιο ειναι 1,3 % ο φορολογικος συντελεστης θα ισουτε με
    για το ποσο 0-999 ευρω 1,3
    για το ποσο 1000-1999 ευρω 1,3 +1 =2,3
    για το ποσο 2000-2999 ευρω 2,3 +1 =3,3
    για το ποσο 3000-3999 ευρω 3,3 +1 =4,3
    για το ποσο 4000-4999 ευρω 4,3 +1 =5,3
    στο σημειο αυτο συμπληρωνονται τα πρωτα 5000 ευρω οποτε ανεβαινουμε ακομα μια μοναδα και συνεπως
    για το ποσο 5000-5999 ευρω 5,3 +1 για τα 1000, +1 για τα 5000 =7,3
    για το ποσο 6000-6999 ευρω 7,3 +1 =8,3
    για το ποσο 7000-7999 ευρω 8,3 +1 =9,3
    για το ποσο 8000-8999 ευρω 9,3 +1 =10,3
    για το ποσο 9000-9999 ευρω 10,3 +1 =11,3
    στο σημειο αυτο συμπληρωνονται αλλα 5000 ευρω οποτε ανεβαινουμε ακομα μια μοναδα αλλα ταυτοχρονα συμπληρωνονται και τα πρωτα 10000 ευρω οποτε ανεβαινουμε ακομα αλλη μια μοναδα συνεπως
    για το ποσο 10000-10999 ευρω 11,3 +1 +1 +1=14,3
    για το ποσο 11000-11999 ευρω 14,3 +1 =15,3
    για το ποσο 12000-12999 ευρω 15,3 +1 =16,3

    ετσι βγαινει το ακριβες ποσο που αντιστοιχει σε καθε κλιμακα των 1000 ευρω

    στο σημειο αυτο παρεμβαινει το αφορολογητο
    τα ποσοστα που αντιστοιχουν στα χιλιαρικα που βρισκονται ΚΑΤΩ απο το αφορολογητο οριο ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ

    φανταζομαι δεν χρειαζεται να συνεχισω …. με αυτον τον τροπο φορολογουνται ΟΛΟΙ με ΔΙΚΑΙΟ τροπο και ΑΝΑΛΟΓΟ με το τι βγαζουν

    τωρα θα μου πεις πως θα ελεγξουμε ΠΟΣΑ βγαζουν
    1. με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ
    2. με μηχανημα συναλλαγων συνδεδεμενο με την εφορια
    3. με δηλωμενο τραπεζικο λογαριασμο στην εφορια ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ για την εφορια
    4. να απαγορευτει στις τραπεζες να δεχονται καταθεσεις ανω ενος ποσου χωρις εγκριση εφοριας
    για λογους καταπολεμησης γραφειοκρατιας θα μπορουσε να ρυθμιστει το λογισμικο των τραπεζων ωστε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ καταθεση πανω απο ενα συγκεκριμμενο ποσο να ενεργοποιει αυτοματη ηλεκτρονικη ειδοποιηση του συστηματος ΤΑΧΙΣ
    5. παρομοιως για ενα συγκεκριμμενο ποσο μηνιαιων συναλλαγων πχ συνολικο ποσο μηνιαιων συναλλαγων ανωτερο του 10% του ετησιου εισοδηματος να απαιτει ελεγχο απο εφορια

    ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει να δουλευω μια ζωη σαν το σκυλι να φτιαξω 4 σπιτια , ενα για καθε παιδι μου , να ειμαι σε ΟΛΑ νομιμοτατος και φορολογημενος ΣΕ ΟΛΑ και απο πανω να πρεπει να πληρωνω και φορους κατοχης για τα σπιτια χωρις να βγαζω εισοδηματα? …. γιατι ? επειδη δεν μπορει ο κρατικος μηχανισμος να σχεδιασει καταλληλα τα λογισμικα του και τις βασεις δεδομενων και να βρει τους παρανομους ?

    βγαζω εισοδημα απο τα σπιτια ? ωραια …… να φορολογηθω αναλογα με το ετησιο ΣΥΝΟΛΙΚΟ καθαρο εισοδημα
    αν ομως δεν βγαζω εισοδημα ?

    για αυτο λοιπο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ διαμερισμα, χωρος, επαγγελματικη στεγη κτλ κτλ κτλ θα ειναι ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ και στιγμη δηλωμενο στο ΤΑΧΙΣ με μια απο τις ακολουθες καταστασεις
    1. ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΜ ΤΑΔΕ
    2. ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡ ΤΑΔΕ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΑΔΕ
    3. ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡ ΤΑΔΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΑΔΕ
    4. ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    5. ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ
    6. ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ

    σε οποιαδηποτε μεταβολη θα εχεις 24 ωρες προθεσμια να το δηλωσεις στο βιβλιο συμβαντων της αστυνομιας και μεχρι την ληξη της επομενης ημερολογιακα εβδομαδας στην εφορια για ενημερωση του ΤΑΞΙΣ

    για καθε κατασταση θα εκτυπωνεται απο το ΤΑΞΙΣ αυτοματα πιστοποιητικο για επιδειξη στα ελεγκτικα οργανα

    διαπιστωθηκε κατα τον ελεγχο κατι διαφορετικο απο αυτα που λεει το πιστοποιητικο ? ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥ

    δεν εχεις πιστοποιητικο διοτι αλλαξε η κατασταση πριν 2-3 ημερες ? επικυρωμενο αντιγραφο απο την δηλωση στην αστυνομια διαφορετικα ……… ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

    ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ? …… να σας το πω απλα ? στα παλια μου τα παπουτσια διοτι δεν εχω αυθαιρετο και ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να αποκτησω
    αλλα δυστυχως τα αυθαιρετα ΥΠΑΡΧΟΥΝ ….. θελετε ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ για να τα γκρεμισετε …… νομοθετηστε διαδικασια νομιμοποιησης ως ακολουθως
    1. υποβολη στην πολεοδομια μελετης διπλωματουχου μηχανικου και αιτηση για διενεργεια επιθεωρησης
    2. γενικη επιθεωρηση και επιτοπιο ελεγχο απο πολεοδομια με αιτηση ενδιαφερομενου για καταγραφη οροφων και τ.μ.
    2. συγκεκριμμενο τελος επιθεωρησης ανα τ.μ. και ανα οροφο και ανα τ.μ. περιβαλλοντα χωρου
    3. οποιος θελει να μην περιμενει τη σειρα του και να τελειωνει θα πληρωνει δεκαπλασιο τελος για να μπαινει στη λιστα προτεραιοτητας

    με την πιστοποιηση απο την πολεοδομια για το ειδος αριθμο και μεγεθος χωρων κτλ κτλ θα εκδιδεται αποφαση προστιμου το οποιο θα υπολογιζεται με βαση ειδικο ΕΝΙΑΙΟ τιμολογιο ανα τ.μ. ανα οροφο ανα τ.μ. περιβαλλοντα χωρου κτλ κτλ
    το τελικο ποσο θα αντιστοιχει σε ΕΝΑ ετος και θα πολλαπλασιαζεται με τον αριθμο ετων που υπαρχει το αυθαιρετο

    αποκρυψη πραγματικων ετων συνεπαγεται επαναπροσδιορισμο του προστιμου και η προκυπτουσα διαφορα θα πληρωνεται στο δεκαπλασιο

    με την καταβολη του προστιμου θα εκδιδεται απο την πολεοδομια αδεια αναγνωρισης αυθαιρετου και ολα θα ειναι πλεον μελι γαλα

    ΟΧΗΜΑΤΑ
    τη δεκαετια του 80 ενα απλο οικογενειακο αυτοκινητο ειχε 60 αλογα
    σημερα το πιο απλο 800αρι εχει 60 και ανω
    δωστε κινητρα στα μικρα κυβικα
    πρωτο καινουργιο αυτοκινητο της ζωης σου αν ειναι μεχρι 1000 κυβικα απαλλαγη απο τελη κυκλοφοριας τελη ταξινομησης κτλ κτλ για 10 χρονια
    ενα σημερινο 1400 ειναι οικογενειακο οχημα για 30 χρονια και εχει και 100 αλογα … οτιδηποτε παραπανω ειναι πολυτελεια

    υπολογιστε τα τελη κυκλοφοριας κυβικο κυβικο και οχι με κλιμακες
    τελη κυκλοφοριας = [ακριβης αριθμος κυβικων/20] + [αριθμο ιππων]
    πχ
    [1000/25] + 67 άλογα =40+67=107 ευρω
    [1,367/25] + 90 άλογα = 54,68 +90 = 144,68 ευρω
    [1,367/25] + 120 άλογα = 54,68 +120 = 174,68 ευρω
    [2000/25] + 160 άλογα = 80 + 160 = 240 ευρω
    [2000/25] + 200 άλογα = 80 + 200 = 280 ευρω

    και επειδη αλογα ισοδυναμουν με χρημα οχηματα με αναλογια κυβικων/ιππων ανωτερη του 10/1 οσοι ιπποι ειναι παραπανω να υπολογιζονται επι 2

    πχ οχημα 1400 κυβικα με 176 αλογα => 1400/100 = 140 => τα 140 αλογα με 1 ευρω και τα υπολοιπα 36 αλογα με 2 ευρω

    ΑΦΜ φυσικου προσωπου με 2 οχηματα στο ονομα του το παλαιοτερο θα υπολογιζεται με 10% προσαυξηση καθε ετος

    ΠΑΛΑΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
    ακολουθηστε τα διεθνη προτυπα
    δωστε τη δυνατοτητα στα παλαια αυτοκινητα να τοποθετουν με αυστηρες προυποθεσεις κινητηρες νεας τεχνολογιας ιδιας ιπποδυναμης με υποχρεωτικη τοποθετηση ΜΟΝΟ απο την αντιπροσωπεια

    ΣΚΑΦΗ
    καθιερωστε τελη κυκλοφοριας ως εξης

    μια μοναδα για καθε εκατοστο μηκους
    μια μοναδα για καθε ΚΟΧ
    μια μοναδα για καθε ΚΚΧ
    μια μοναδα για καθε ιππο μηχανης
    μια μοναδα για καθε εκατοστο μεσου πλατους
    μια μοναδα για καθε τ.μ. επιφανειας ιστιοφοριας
    μια μοναδα για καθε επιτρεπομενο επιβαινοντα
    μια μοναδα για καθε εργαζομενο
    μια μοναδα για καθε κρεβατι
    μια μοναδα για καθε τουαλετα
    μια μοναδα για καθε κυβικο μονιμης δεξαμενης καυσιμων
    μια μοναδα για καθε κυβικο μονιμης δεξαμενης νερου
    μια μοναδα για καθε κυβικο μονιμης δεξαμενης λυματων απορριματων κτλ κτλ
    μια μοναδα για καθε κατηγορια πλοων που καλυπτει

    το συνολο των μοναδων θα αντιστοιχει σε ευρω ανα ετος

    ο ενδιαφερομενος θα εχει δικαιωμα για μηνιαια εξαμηνιαια ετησια με ειδικο αυτοκολλητο και εγγραφο πιστοποιητικο
    με την ληξη των τελων θα πρεπει να εφοδιαστει με νεο σημα η να παραδωσει τα πιστοποιητικα ναυσιπλοιας στην εφορια με ενημερωση στο τοπικο λιμεναρχειο
    κανενα σκαφος δεν θα περνει σημα τελων κυκλοφοριας χωρις τεχνικο ελεγχο αξιοπλοιας
    σκαφος που πιαστηκε να κυκλοφορει στη θαλασσα χωρις τελη ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ χωρις πολλα μα μου σου του

    καποιες τελευταιες παρατηρησεις

    Α. μιας και περναμε οικονομικη κριση παγωστε για 1 χρονο ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ απο διαφορα υπουργεια σε τομεις που επι του παροντος δεν εχουμε αναγκη

    βλεπε υποθεση ζαχοπουλου και ποσα οικονομικα σκανδαλα σε επιδοτησεις και αλλες μαιμουδιες αποκαλυψε ο χαρδαβελας

    κοψτε τις επιδοτησεις απο το υπουργειο πολιτισμου για ενα χρονο

    ψαξτε και βρειτε διαφορα »αλανια» υπαλληλους που εχουν τα υπουργεια και δεν τα εκμεταλευονται και βαλτε τους να ξεψαχνισουν ΟΛΟΥΣ τους κωδικους της ΕΕ που παραμενουν ανεκμεταλευτοι ….. ο κος Χρυσοχοιδης ΗΔΗ εχει βρει ανεκμεταλευτους κωδικους στο πρωην ΥΕΝΑΝΠ που θα μπορουσαν να εχουν σωσει καταστασεις στο παρελθον

    Β. κατι δεν μου καθεται καλα με την σχεδιαση των εφαρμογων των πληροφοριακων συστηματων ….. αν ηταν καταλληλα σχεδιασμενο το συστημα ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ θα εμπαινε ΠΟΛΥΥΥΥΥ χρημα στα εσοδα του κρατους

    η διασταυρωση στοιχειων δεν θελει ειδικους υπαλληλους που να κανουν ειδικες διασταυρωσεις …. θελει καταλληλη σχεδιαση του λογισμικου ωστε η διασταυρωση να γινεται ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε καθε καταχωρηση

    ενα τυχαιο παραδειγμα
    δηλωνω οτι το ετος 2009 πληρωσα 10000 ευρω για ενοικια στο ΧΨ με ΑΦΜ ταδε

    κατα την καταχωρηση στο συστημα θα πρεπει να υπαρχει καταλληλο κελι στην βαση δεδομενων ωστε να επιβεβαιωνεται η διασταυρωση

    κατα την καταχωρηση θα πρεπει να ελεγχεται αυτοματα απο το συστημα αν το ΑΦΜ στο οποιο πληρωσα ενοικιο εχει υποβαλει δηλωση

    αν εχει υποβαλλει θα διασταυρωνεται η συμφωνια ποσου και θα συμπληρωνεται το κελι διασταυρωσης

    αν δεν εχει υποβαλει το κελι θα μενει κενο

    παραδειγμα δευτερο
    η εταιρεια ΑΛΦΑ δηλωνει οτι πληρωσε το 2009 50000 ευρω μισθοδοσια στον ταδε υπαλληλο με ΑΦΜ ταδε
    κατα την καταχωρηση στο συστημα θα ελεγχεται αυτοματα απο το συστημα αν το ΑΦΜ στο οποιο καταχωρειται το εξοδο εχει υποβαλει δηλωση με το αντιστοιχο ποσο ως εσοδο απο το αντιστοιχο ΑΦΜ της εταιριας ΑΛΦΑ [εργοδοτης]

    αν εχει υποβαλλει η συμφωνια ποσου θα διασταυρωνεται απευθειας και συνεπως θα συμπληρωνεται το κελι διασταυρωσης

    αν δεν εχει υποβαλει το κελι θα μενει κενο

    ετσι με την εκκαθαριση φορολογιας οι διασταυρωσεις ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΜ αυτοματα απο το συστημα

    τα εκκαθαριστικα σημειωματα θα εκτυπωνονται αναλογα με την κατασταση του κελιου διασταυρωσης
    αν ειναι συμπληρωμενο ως διασταυρωθεν θα εκδιδεται κανονικο εκκαθαριστικο
    αν ειναι κενο ΔΕΝ θα εκδιδεται κανονικο εκκαθαριστικο αλλα ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και προς τα ΔΥΟ ΑΦΜ που σχετιζονται με την συγκεκριμμενη καταχωρηση

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:05 | Νεκταρία Παπανικολάου

    Το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 15% θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τη στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό και δε συνάδει με το ύψος των μισθών και συντάξεων, η επιβολή ΦΠΑ 15% θα οδηγούσε σε δυσβάσταχτες αυξήσεις σε είδη άμεσης και καθημερινής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα και νερό, αλλά και σε είδη που προάγουν τον πολιτισμό, όπως τα βιβλία και το θέατρο. Από την άλλη πλευρά, η μείωση θα είχε σχέση με καταναλωτικά αγαθά που δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Ακόμη και σε αυτά όμως, εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έφτανε κάποια μείωση τιμών στους καταναλωτές, αφού τα γνωστά κυκλώματα κερδοσκοπίας θα φρόντιζαν να την εξαφανίσουν με κρυφές αυξήσεις. Η σκέψη αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη! Απορώ ποιος την έριξε στο τραπέζι…