Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:04 | Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ,ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΕΝΤΖΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟ ΤΗΛΕΦ.ΝΟ.ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΚΛΟΠΕΣ Π.Χ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ,ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗς ΜΗΧΑΝΗΣ ΜΕ ΩΡΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ 3,5, ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ…..ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ.ΕΛΕΟΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΠΡΟΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | Νίκος Στουπάκης

    Να νομοθετηθεί: κανένα ποσό, χωρίς εξαίρεση, δεν πρέπει να πληρώνεται σε οποιονδήποτε, αν δεν εκδώσει απόδειξη.
    Επίσης:
    Επειδή πολλές εργασίες και παροχές υπηρεσιών δεν έχουν νομιμοποιηθεί (2η ή 3η εργασία,συμπλήρωση εισοδήματος με πώληση προιόντων ιδιωτικής παραγωγής κ.λ.π.), να ενθαρρυνθεί η δήλωσή τους και να θεωρούνται νόμιμες, εφόσον φορολογούνται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:28 | Κώστας Κηπουρός

    Θα επιθυμούσα να δω φορολογικούς συντελεστές μικρούς , να μην υπάρχει μεγάλο κίνητρο φοροδιαφυγής , και τελικά να μείνουν ίδιοι για μεγάλο διάστημα !! Ειδικότερα από 0€ μέχρι 20000 € 5%, 20000 € μέχρι 40000€ 10% 40000 με 60000 15% 60000 και άνω 20 % τελικό . Όπως και στις ΙΕ ή ΣΕ .

    Φορολόγηση μερισμάτων από ΑΕ.
    ΑΤΟΠΟ. Ήδη τα κέρδη της ΑΕ είναι φορολογημένα, και θεωρείτε τώρα το διανεμόμενο ποσό φορολογητέο επί προσωπικής βάσεως .
    Καλύτερα είναι να δώσετε κίνητρα ώστε να κεφαλαιοποιούνται τα κέρδη με το μικρότερο δυνατό κόστος , σημασία έχει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και όχι το «ξεζούμισμα » των ανθρώπων που παράγουν.

    Τελειώνω με κάτι πολύ γνωστό:
    ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΟ ΑΠΛΗΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. Μην βρίσκετε λύσεις μόνο στην αύξηση της φορολογίας, πλησιάζουμε στην ασφυξία.

    Απλοποιήσατε τις διαδικασίες με εκτεταμένη μηχανογράφηση, υπάρχει αχανές πεδίο για βελτίωση και δόξα σε όποιον τα καταφέρει. ( πχ τα Εμιράτα του Περσικού κόλπου είναι απείρως πιο οργανωμένα από την Ελλάδα , εμείς γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο; )

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | ΠΑΝΤ ΧΑΣΑΠΗΣ

    Οι κυβερνήσεις δανείζονται και φορολογούν για να επιτύχουν τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους. Η υγιής ανάπτυξη παραπέμπεται σε επόμενες κυβερνήσεις. Η κοινωνία επωφελείται όπως ο βασιλικός και γλάστρα.
    Η ελληνική κυβέρνηση(διαχρονικά) φορολογεί για να καλύψει τις απαράδεκτες δαπάνες της. Δαπάνες χωρίς αρχή μέση τέλος.
    Μη μιλάτε για δίκαια φορολογία για να καλύψετε τις άδικες και αντιπαραγωγικές δαπάνες σας. Να σκέφτεστε μόνο πως θα μειώσετε τις δαπάνες σας και όχι πως θα αυξήσετε τα έσοδα σας. Ο κόσμος βλέπει ότι αυτό που θέλουν όλες οι κυβερνήσεις είναι να έχουν λεφτά για να διαφθείρουν. Η φοροδιαφυγή είναι στο ίδιο νόμισμα με τη φοροκλοπή που κάνουν οι κυβερνήσεις σπαταλώντας και διαφθείρωντας.

    ΜΗ ΚΛΕΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΑΡΜΕΓΕΤΕ. ΝΑ ΜΗ ΦΩΡΟΛΟΓΗΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΟΛΠ, ΟΤΕ,……ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:05 | LOUKAS

    ΕΛΕΓΧΟΣ ON LINE ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΤΑΧΙS). ME AYTΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΕΣΟΔΑ 10.000 EURO KAI ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | Dimitris

    Arsh ths monimothtas edw kai twra na doume pios douleuei kai pios oxi pios ta pernei kai pios oxi.Exw dekades paradeigamata apo entoimotatous kyrious pou ta pernoun kalymenoi pisw apo mia komatikh taytothta klp.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:31 | Γιωργος Ζορμπάς

    ΒΗΜΑ 1ο. Δώστε παράλογα γενναιόδωρα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων το 2010, όπως πχ αφαίρεση όλου του ποσού από το φορολογητέο εισόδημα.

    ΒΗΜΑ 2ο. Διασταύρωση στοιχείων και δημιουργία βάσης δεδομένων ελεύθερων επαγγελματιών με τα εισοδήματα του καθενός για το 2010, τα οποία θα είναι πάρα πολύ κοντά στα πραγματικά.

    ΒΗΜΑ 3ο. Καταργήστε την φοροαπαλλαγή μέσω αποδείξεων το 2011 και με μπούσουλα τα εισοδήματα του 2010 κυνηγήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | perantonakis kostas

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ

    ΦΟΡΟΣ <> ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ Η΄ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    0,5 % ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΔΩΝ ΚΛΠ ΚΑΙ 5% ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 15%.
    (ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ)
    ΑΜΕΣΑ ΟΦΕΛΗ
    ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.
    Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ .
    ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΕ ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ.
    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ-ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΧΗΡ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΕ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΩΝ .

    300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΗΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ 5,000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.(Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ.)

    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΧ , ΤΑΧΙ ΚΛΠ), ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | Θεόδωρος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    Από τις προτάσεις-θέσεις των συμπολιτών μου κατάλαβα ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ή να επαναδημιουργηθεί ένα όμοιο φορολογικό καθεστώς για όλους.Εαν αυτό θέλετε να εφαρμόσετε εσείς,δηλαδή οριζόντια φορολόγηση για όλους χωρίς να υπάρχει παιρεταίρω εξειδίκευση ανάλογα την περίπτωση του καθενός τότε σημαίνει ότι δεν θα μας φορολογήσετε σαν πολίτες αλλά σαν πρόβατα προς σφαγή.
    Έχετε μια και μοναδική ευκαιρία να κυβερνήσετε πολλά χρόνια μην την πετάξετε.Δίκαιοι με όλους και για κάθε περίπτωση στο μέτρο του δυνατού.Έχω την άποψη ότι ο Υπουργός είναι τεχνοκράτης,εδώ τώρα, θα φανεί.Θα εφαρμόσει ισοπεδωτική πολιτική ή θα εξειδικεύσει ανάλογα την περίπτωση; Τώρα θα φανεί εαν θέλετε δίκαιωση φορολόγηση για όλους ή απλά να μαζέψετε ρευστό από όπου να είναι και όπως να είναι…
    Ελπίζω να μην μοιάσετε στους προηγούμενες κυβερνώντες.Ελπίζω να φανείτε δίκαιοι με όλους και να βγεί η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.Και να σας πω και κάτι, εαν δείτε ότι μπορεί να αδικηθεί κόσμος επειδή δεν είστε τεχνολογικά εξοπλισμένοι και δεν έχετε τους κατάλληλους φορολογικούς μηχανισμούς, βγείτε και πέστε το και φωνάξτε το.»ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΩ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΔΙΚΗΣΩ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ».
    Να είστε σίγουρος ακούγοντας αυτό ,εαν μας ζητήσετε να συνδράμουμε, έστω να πάμε να αγοράσουμε ένα παράβολο των 100 ευρώ για 12 μήνες(1200 ευρω ετησίως), θα το κάνουμε προκειμένου να σωθεί η χώρα.Αρκεί μην μας βάλετε στο ίδιο τσουβάλι όλους.
    Κάτι τελευταίο, μην διανοηθήτε να πειράξετε το φορ.καθεστώς των μονογονεικών και τριτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
    Θα θεωρηθεί ιεροσυλία.

    Ευχαριστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Μιχαήλ Σπανός

    Οι μισθωτοί τώρα κάνουν υπομονή και ελπίζουν ότι θα πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ και αυτοί δεν είναι μόνο τα ξένα και ντόπια μονοπώλια που λέει το ΚΚΕ. Είναι ο βιοτέχνης , ο ιδιοκτήτης ταξί, ο κομμωτής, ο υδραυλικός,ο μανάβης, ο γιατρός κλπ . Αν διαπιστώσουν ότι για μια ακόμα ακόμα φορά με εξαιρέσεις που στο τέλος γίνονται κανόνας θα είναι και πάλι τα κορόιδα, που θα πληρώσουν όχι μόνο θα καταντήσετε σαν την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θα έχουμε ίσως και τραγικές εξελίξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΚΛΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΕ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ
    ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΠΛΟ
    ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ :
    ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΑΛΙΝΟ ΠΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ
    ΔΕΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ
    ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ
    ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
    Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
    ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ.
    ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
    ΚΑΙ ΤΟΛΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,ΕΙΝΑΙ
    ΤΑ ΕΞΗΣ :
    Α)ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
    Β)Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ
    ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ
    ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.ΚΑΙ
    ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
    ΜΕΣΩ E-Mail ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ ΤΟ Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ
    ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 23 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ
    ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΑΤΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ
    ΧΡΟΝΟ.
    ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ 1981
    ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΒΑΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ
    ΑΤΕ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:28 | ΕΥΤ. ΣΦΗΝΑΡΟΛΑΚΗΣ

    .. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ… … Τα μερεμετια τα κανω μονος μου…. ο λογιστης ειναι φιλος μου….. σε ταβερνες σπανια πηγαινω..μαγειρευω σπιτι μου… τον καφε τον φτιαχνω μονος μου… ρουχα αγοραζω τα εντελως απαραιτητα… τα εσοδα μου κατευθυνονται..σε σπουδες των παιδιων μου..ενοικιο για φοιτητη κλπ…φροντηστηρια …syper market..λογαριασμους ΔΕΗ ΟΤΕ COSMOTE νερο τελη κυκλοφοριας ασφαλειες βενζινες. δεν ξερω τελικα τι απο ολες αυτες τις δαπανες θα υπολογιζεται στη συμπληρωση του αφορολογητου οριου ,,,φροντιστε ομως να μη μας αναγκασετε να τρεχουμε στις ταβερνες και τα καφε ..μονο και μονο για να μαζευουμε τις αποδειξεις… γιατι τα χρηματα δεν μας περισευουν… εκτος και αν στην πραγματικοτητα εμεσα επιθυμειτε την αυξηση της φορολογιας…. ελπιζω να χρησιμοποιησετε σωστα τα εργαλεια εκεινα τα οποια θα περιορισουν τη φοροδιαφυγη αξιοποιωντας και την τεχνολογια γιατι το εχει αναγκη ο τοπος….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:50 | παυλος δεπολας

    ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ {ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΤΑ }ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ.
    1.ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΜΙΖΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ
    2.ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    α.φυλακιση δεκαετησ εφοριακου που λαδωνεται
    β.προστιμο στον φορολογουμενο την πρωτη φορα 100 φορεσ το υψοσ του ανεισπρακτου φορου για μεμονομενο συμβαν
    γ.προστιμο εξαντλητικο σε περιπτωση επαναληψησ και αμεση δεσμευση περιουσιακων στοιχειων εκεινου και του οικογενειακου του περιβαλλοντοσ(και ολων εκεινων των περιουσιακων στοιχειων που εχουν μεταβιβαστει προσφατα) και εφοδοσ στο σπιτι για κατασχεση περιουσιακων στοιχειων
    δ.αφαιρεση αδειασ ασκησησ επαγγελματοσ και φυλακιση χωρισ αναστολη με ταυτογχρονη δημοσιοποιηση ονοματοσ και φωτογραφιασ
    3.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΦΟΔΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ)
    4.ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ)
    5.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΕΞΙΣΩΣΗ ΩΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ,ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΣΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΙΩΣ ……..
    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΤΕ ΕΙΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΚΟΙΤΑΧΤΗΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΚΛΑΙΓΕΣΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΛΑΔΩΣΑΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ Η ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΖΙΠΑΡΕΣ ΣΑΣ.

    ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΒΓΑΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΕΓΩ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:17 | ΤΑΤΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Θεωρώντας ότι η κλοπή δημοσίου χρήματος είναι μεταξύ των μεγίστων εγκλημάτων,

    Θεωρώντας ότι η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή αποτελούν κλοπή δημοσίου χρήματος

    Προτείνω τα εξής:

    Η κλοπή δημοσίου χρήματος να θεωρείται έγκλημα που δεν παραγράφεται έως ότου επιστραφούν τα κλαπέντα.

    Οποιος οικοιοθελώς μαρτυρεί την κλοπή δημοσίου χρήματος που έχει διαπράξει να υποχρεώνοται να επιστρέψει τα κλαπέντα με την νόμιμη προσαύξηση και το κατάλληλο πρόστιμο.

    Όποιος συλλαμβάνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κλέπτει το δημόσιο χρήμα να «σβύνει» ως οικομική οντότητα. Τα κλαπέντα να είναι απαιτητά και από τα συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία θα υποχρεώνονται να αποδείξουν οτι η περιουσία τους δεν προέρχεται από την παράνομη προς το κοινωνικό σύνολο δραστηριότητα του συγγενούς τους.

    Τα ίδια να ισχύουν και για τους συνεργούς του εγκληματία.

    Το «πόθεν έσχες» να έχει αναδρομική ισχύ. Να μην νομιμοποιθεί σε καμία περίπτωση η έως τώρα κλοπή. Σε όσούς δηλώσουν όσα έχουν κλέψει να ρυθμιστεί ο τρόπος επιστροφής των κλαπέντων.

    Η μη έκδοση αποδείξεων να οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος ή της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:03 | Michael Vergitsakis

    Stamatisete epitelous stin Elada na mirologite !!!

    Exoume tin monadiki efkeria na alaksoume tin poria tis patridas mas.
    Ola arxisoune apo to ipourgio to opio ine to monadiko me esoda prepi na tou dosoume tin analogi eksousia ,dinami,stelexosi me neo an8ropino dinamiko.
    Stilete ta lamogia apo tis efories,sdoe,elektes spiti tous kanete enan forea na eleksi tin periousia olon ton politon.I pliopsifia den exi na fobi8i tipota giati aploustata den exi paranomi periousia.

    Min mpalonete ena aparxeomeno,anapotelesmatiko sistima ftiaksete ene neo.Mia tapini mou protasi:
    O forologikos katalogos (nomos) na xorai se 2 koles A4.

    Stin Elada den prepi na iparxi aforologito !!! den prepi na ekpipti tipota apo to isodima !!!

    Oli i polites ke filoksenoumeni stin elada na ipobaloune forologiki dilosi !!!

    I aplotita tou sistimatos tha alaksi tin dia8esi na plironoume forous (asxeta apo tis axristes paroxes pou dinonte apo ta ala ipourgia)

    1-6000 1% / 6000-12000 5% / 12000-30000 10% / 30000- 20% /
    Epidoma mono apo tin eforia gia ka8e pedi mexri 16 eton 400 /
    Epidoma mono apo tin eforia gia ton anergo,aporo,idikes-ikanotites 400 /

    Efxoume apo kardias kali epitixia ston ipourgo ikonomias se afto to epixirima ke kaliteri antimetopisi stin frakfourti to 2010.

    Kala xristougena ke ena efxaristo neo etos.MIXALIS VERGITSAKIS

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:24 | Καραχάλιος Χρήστος

    Άν καί δέν είμαι βαθύς γνώστης περί οικονομικών, λογιστικών, θά σύστηνα από το εισόδημα του φορολογουμένου, να εκπίπτει το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε απόδειξη που προσκομίζει ο φορολογούμενος.
    Έτσι, για κάθε 100 ευρώ δαπάνης, να αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου τα 19 ευρώ που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ.
    Άν όχι αυτό, θά σύστηνα νά απαλλαχτώ σάν καταναλωτής ή πελάτης από τήν πληρωμή ΦΠΑ, σέ κάθε προϊόν, επιβάλλοντας στόν πωλητή-ή ελεύθερο επαγγελματία ηλεκτρολόγο κλπ, νά πάει νά πληρώσει απευθείας τό ΦΠΑ, κι έτσι καί απόδειξη θά πάρω, χωρίς νά αποθαρρυνθώ νά πληρώσω παραπάνω λεφτά πού μπορεί εκείνη τή στιγμή νά μήν τά έχω, καί θά τήν καταθέσω στήν εφορεία, οπότε η εφορεία, σύμφωνα μέ τά νέα μέτρα θά τόν ψάξει απ’ τό ΑΦΜ του.
    Επίσης τά νέα μέτρα γιά δημόσιους υπαλήλλους υψηλόμισθους είναι επιεική. Θά σύστηνα νά καταργηθούν τά επιδόματά τους εντελώς, καθώς καί κάτι extra 15ους καί 16ους μισθούς Βλ. υπάληλλοι Βουλής, Οικονομικών, κ.ά., γενικά περικοπές προνομίων καθώς επίσης καί φορολόγηση εκκλησίας καί επιχειρήσεων. Χωρίς αυτά καί άλλα πού έχουν ήδη δημοσιευθεί, δέν υπάρχει περίπτωση νά μειωθούν τά ελλείμματα, καί τά 700άρια δέν μπορούν νά συμβάλλουν σ’ αυτό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Γιώργος Μηχιώτης

    Αν μπορούσαν να φορολογηθούν οι… κοτσάνες σ’ αυτόν τον τόπο, θα είχαμε λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματά μας :)

    Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν απευθύνομαι στους συνομιλητές αυτής εδώ της διαβούλευσης, την οποία χαίρομαι – έχω διαβάσει πάρα πολλά μηνύματα – αλλά στα όσα ακούγονται δεξιά κι αριστερά και ιδιαίτερα στα ΜΜΕ. Πολύ χαίρομαι που η πλειοψηφεία των Πολιτών της διαβούλευσης αυτής υπερέχουν σε iq των μιντιακών συνομιλητών!

    Πιο σοβαρά τώρα, υπάρχουν δυο θέματα που δεν έχω αναπτύξει στα υπόλοιπα θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη δημιουργία υπηρεσίας καταγγελιών. Γενικά είμαι αντίθετος στη ρουφιανιά, γιατί δημιουργεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα στην κοινωνία σε σχέση μ’ αυτά που λύνει. Αν πάντως εφαρμοστεί, ας είναι τουλάχιστον οι καταγγελίες επώνυμες και γραπτές. καιρός είναι πια να αποκτήσουμε κότσια σ’ αυτή τη χώρα, και να μην κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία…

    Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η ίδια η δέσμευση της κυβέρνησης. Ναι, πληρώνουμε τους φόρους, και βρίσκουμε τους χαμένους. Αλλά που πάνε; Για να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο καλό της χώρας, θα πρέπει η ίδια η χώρα να μας αποδείξει ότι πράγματι χρησιμοποιεί τα χρήματά μας για καλό. Διαφάνεια λοιπόν στα πάντα του δημοσίου, και όχι διαφάνεια με λογιστικό/δικηγορίστικο τρόπο, αλλά διαφάνεια με απλό τρόπο. Να μπορεί ο πολίτης να καταλαβαίνει τι γίνεται, και να κρίνει αναλόγως.

    Κάνατε το πρώτο βήμα δίνοντας μας φωνή να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Σας τιμήσαμε όπως βλέπετε, ανταποκριθήκαμε. Κάντε και το επόμενο βήμα, δίνοντας μας την ευχαρίστηση να διαπιστώσουμε ότι οι φόροι που πληρώνουμε πάνε όντως για καλό…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:13 | Ηλίας Κίτσος

    Από τις απόψεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί, διαπιστώνει κανείς ότι οι αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα των δημοσίων εσόδων εντοπίζονται:
    α) στη διαφθορά των ελεγκτών
    β) στην πεποίθηση των ελεγχόμενων ότι η πιθανότητα να εντοπιστούν είναι μικρή αλλά ακόμα και άν εντοπιστούν κατά πάσα πιθανότητα θα τη γλιτώσουν φθηνά, είτε γιατί τα πρόστιμα είναι χαμηλά σε σχέση με το όφελος που έχει επιτευχθεί είτε λόγω του ότι κάποιος θα βρεθεί να τα «πάρει» και έτσι η υπόθεση να πέσει στα μαλακά.
    Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, για να είναι ένα φορολογικό σύστημα αποτελεσματικό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από αυτούς τους αδύναμους κρίκους, να είναι δηλαδή πλήρως αυτοματοποιημένο αλλά ταυτόχρονα απόλυτα δίκαιο (να μη βασίζεται δηλαδή σε ούτως ειπείν αντικειμενικά κριτήρια).
    Ας υποθέσουμε ότι σε μια χώρα όλες οι συναλλαγές γίνονται με ένα τρόπο που ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να ελέγξουμε ποιος πήρε πόσα και από ποιόν πατώντας ένα πλήκτρο σε ένα υπολογιστή, ποια θέση θα είχε άραγε σε αυτή τη χώρα η διαφθορά, η φοροδιαφυγή αλλά και σε μεγάλο βαθμό η παράνομη δραστηριοποίηση (ναρκωτικά, τοκογλυφία, τζόγος κλπ).
    Πηγή του προβλήματος αποτελεί κατά την άποψή μου η ανεξέλεγκτη διακίνηση μετρητού χρήματος το οποίο στη συνέχεια ξεπλένεται σε μια τράπεζα όπου μπορεί πολύ εύκολα να κατατεθεί. Αν όμως οι δοσοληψίες γίνονταν σχεδόν μόνο με πιστωτική κάρτα ή ονομαστική επιταγή, τότε θα ξέραμε ποιος δίνει πόσα χρήματα σε ποιόν χωρίς να απαιτείται καν ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού.
    Για να γίνει αυτό θα πρέπει:
    α) Να αποκτήσουν όλα τα φυσικά πρόσωπα έναν και μόνο «βασικό» τραπεζικό λογαριασμό όψεως μέσω του οποίου δια νόμου θα γίνονται όλες οι συναλλαγές από και προς τη τράπεζα. Εννοείται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να έχουν όσους συνδεδεμένους στο «βασικό», λογαριασμούς θέλουν (προθεσμιακούς, ταμιευτηρίου, επενδυτικούς κλπ). Ο μόνος περιορισμός θα είναι ότι όλες αυτές οι συναλλαγές θα «περνούν» από τον «βασικό» λογαριασμό (ακόμα και αν θέλει κάποιος να εμβάσει χρήματα στο εξωτερικό, ή να εισάγει χρήματα από το εξωτερικό αυτό θα γίνεται μέσω του «βασικού» λογαριασμού).
    β) Να έχει απευθείας πρόσβαση το ΥΠΟΙΚ μόνο στο «βασικό» λογαριασμό κάθε φυσικού προσώπου μόνο όσο αφορά ανάγνωση εισροών – εκροών. Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο να δεσμευθεί δια νόμου το κράτος ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί το κεφάλαιο των καταθέσεων και να διασφαλίζεται το τραπεζικό απόρρητο με εξαίρεση τις κινήσεις του «βασικού» λογαριασμού
    γ) Να γίνεται δια νόμου μέσω τραπεζών και ειδικά μέσω του «βασικού» λογαριασμού η μισθοδοσία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως και οι συντάξεις (ισχύει ήδη σε μεγάλο βαθμό).
    δ) Να καθοριστεί μηνιαίο ποσό μετρητών που θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει από τον «βασικό» λογαριασμό του ανάλογα με την επαγγελματική κατηγορία στην οποία ανήκει, για έξοδα που απαιτούν μετρητά (λαϊκή, περίπτερο, διάφορα εισιτήρια, ταξί κλπ)
    ε) Να απαγορευθεί δια νόμου στις τράπεζες να δέχονται μετρητά από οποιονδήποτε πέραν ενός μικρού ποσού (πχ 700 ευρώ/μήνα). Για επαγγελματίες που θα συναλλάσσονται με μετρητά, να ισχύει διαφορετικός περιορισμός σε ατομική βάση μέσω βεβαίωσης της οικείας ΔΟΥ που θα προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο στην τράπεζα.
    στ) Να μην υποβάλλεται φορολογική δήλωση με τη σημερινή της μορφή, αλλά να αποστέλλεται από το ΥΠΟΙΚ στους φορολογούμενους αντίγραφο των κινήσεων του «βασικού» λογαριασμού και να ζητείται αιτιολόγηση ΟΛΩΝ των εισροών και ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ όλων των εκάστοτε εκπιπτουσών εκροών (ιατρικά έξοδα τόκοι στεγαστικών κλπ).
    Παρόμοιο καθεστώς δύναται να ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα όμως οι φτωχές γνώσεις που έχω για αυτά δεν μου επιτρέπουν περαιτέρω σχολιασμό.
    Μετά από αυτά σκεφτείται κάποιον ο οποίος σ’ αυτό το καθεστώς θα επιχειρήσει να «λαδώσει»/»λαδωθεί», δεχτεί φακελάκι, αποκρύψει εισόδημα κλπ.
    Επί πλέον η εφαρμογή της πρότασης δεν απαιτεί «πόθεν έσχες» αφού αυτό θα γίνεται ουσιαστικά με την ανωτέρω ετήσια δήλωση. Οι υπάρχουσες καταθέσεις δεν είναι ανάγκη να πειραχτούν (τραπεζικό απόρρητο) μιας και στο εξής θα μπορούν να «αδειάζουν» και να «γεμίζουν» μόνο μέσω του «βασικού» λογαριασμού, αφήστε που αν ανακοινωθεί τέτοιο μέτρο θα σπεύσουν όλοι να καταθέσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα προκειμένου μετά την εφαρμογή του μέτρου να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
    Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω είναι σκόπιμο το όποιο μέτρο ληφθεί, όταν θα αρχίσει να αποδίδει, να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλους μέσα και έξω από τη χώρα, ότι είναι απόλυτα θεμιτό να επιθυμεί κάποιος να πλουτίσει αρκεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην κοινωνία και φυσικά αυτές οι υποχρεώσεις δεν είναι δυνατό να ανέρχονται στο 45% του εισοδήματός του διότι αυτό δεν είναι εκπλήρωση κοινωνικής υποχρέωσης αλλά τιμωρία.

  • Ο Δράκων ήταν ο πρώτος ο οποίος κατέγραψε τους νόμους στην Αρχαία Αθήνα με εντολή των Αθηναίων. Επειδή δε στην εποχή του υπήρχε καθεστώς γενικευμένης ανομίας, οι νόμοι του ήταν πολύ αυστηροί εξ ου και από τότε η έκφραση «Δρακόντειοι νόμοι» είναι συνώνυμη με τους ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος, «οι νόμοι του Δράκοντα γράφτηκαν με αίμα, όχι με μελάνι».

    Τέτοιου είδους νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα, διώκουσα απηνώς τους φοροκλέπτοντες, φοροαποφεύγοντες και επιόρκους εφοριακούς. Μόνο η αυστηρή, η αμείλικτη νομοθεσία και ένας επαγγελματικός, τεχνολογικά και οργανωτικά άρτιος φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή. Μην ακούτε όσους λένε ότι όσο μεγαλύτερη οι φόροι τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή.

    Στοιχειώδης κατανόηση της ανάλυσης ρίσκου θα διαβεβαίωνε όλους αυτούς ότι το δυνητικό όφελος από το ρίσκο της φοροδιαφυγής μεγαλώνει με την αύξηση των φόρων, μειώνει όμως ενδεχομένως πολύ περισσότερο με την ποινή που επιφέρει η σύλληψη για φοροδιαφυγή, αλλά και με την πιθανότητα της σύλληψης: με απλά λόγια, αυξήσετε και μάλιστα πολύ τους φόρους σε όσους μπορούν και πρέπει να πληρώσουν, αλλά φτιάξετε πρώτα σοβαρό μηχανισμό σύλληψης της φοροδιαφυγής, συνδυαζόμενο με δρακόντειες ποινές για τους απατεώνες, τους μεταξύ άλλων σημαίνοντες γεννήτορες του ελληνικού δημοσίου χρέους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:50 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Έχοντας υπ΄όψη μου ότι:
    1. Η Ελλάδα είναι ένα ΚΡΑΤΟΣ (όλοι όσοι ευρισκόμαστε στην χώρα μας)
    2, Στο ΚΡΑΤΟΣ ανήκουν όλα τα μέσα παραγωγής (όπως γή, εμπόρια, κατασκευές, παραγωγή, κατανάλωση, συχνότητες, εκπομπές, κ.λ.π.)
    3. Μέσο παραγωγής είναι κάθε τι που μπορεί να κάνει κάποιον να ζήσει, να ζήσει καλύτερα ή ακόμη και να τα »οικονομήσει».
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    Το ΚΡΑΤΟΣ να διαθέτει (ενοικιάζει, παραχωρεί) κάθε μέσο παραγωγής σε οποιονδήποτε επιθυμεί έναντι συγκεκριμέμης τιμής (παράβολο)ανάλογα με τον σκοπό, την χρήση,την αναγκαιότητα, τον τζίρο,(κ.λ.π.) και για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Με την προτασή μου δεν θα υπάρχουν καταστήματα με (υψηλές) εισπράξεις χωρίς να συνεισφέρουν στο ΚΡΑΤΟΣ, επίσης θα υποχρεωθούν κάποιοι να πληρώνουν για την χρήση των συχνοτήτων, και κάποιοι άλλοι να υποχρεωθούν να εγκαταλήψουν το »μαγαζί γωνία΄΄ αν δεν μπορούν να το λειτουργήσουν αποδοτικά. Μπορούμε να καταγράψουμε πολύ περισσότερα.

    Και για να μη παραξηγηθώ θα πρέπει να σημειώσω ότι το ΚΡΑΤΟΣ χορηγεί την άδεια χρήσης του μέσου παραγωγής για την επιβίωση των πολιτών έναντι ευτελούς αξίας ένα (1) ΕΥΡΩ. Επίσης το ΚΡΑΤΟΣ δεν πρέπει να χαρίζει ή να ανέχεται πράξεις που το υπονομεύουν.
    Ευελπιστώ ότι βοήθησα. ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | Κωνσταντίνος

    Επανέρχομαι με διευκρινίσεις πάνω στην αρχική μου τοποθέτηση ( http://www.opengov.gr/minfin/?p=158&cp=1#comment-1154 ) με αφορμή τις επισημάνσεις του φίλτατου κ. Γιώργου Τσιρίκου στην τοποθέτησή του ( http://www.opengov.gr/minfin/?p=158&cp=20#comment-2927 ) τον οποίο και ευχαριστώ για τα σχόλιά του.

    Η κύρια διευκρίνιση αφορά το σκεπτικό πάνω στο οποίο στηρίζεται το φορολογικό σύστημα «ΟΛΑ τα έσοδα ΜΕΙΟΝ ΟΛΑ τα έξοδα = Απομένουσα ΥΠΕΡΑΞΙΑ προς φορολόγηση».

    Ας το δούμε εντελώς απλοϊκά.
    Αν έχουμε σαν άτομα τη δυνατότητα να ξοδέψουμε όσα θέλουμε από τα εισοδήματά μας (εισερχόμενα μετρητά σαν ΕΣΟΔΑ) κάνοντας τη ζωή μας, αγοράζοντας ότι μας μπεί στο νού όσο ακριβό κι αν είναι, ταξιδεύοντας όπου θέλουμε για διακοπές, όσο χλιδάτη κι αν είναι αυτή η διαβίωση, στέλνοντας τα παιδιά μας στα ακριβότερα σχολεία, ανακαινίζοντας το σπίτι μας καθε τρείς και μία, γενικά δηλαδή κάνοντας μια ονειρεμένη ζωή και μετά απ όλα αυτά μας περισσέψουν πάλι χρήματα, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που περίσσεψαν δέν μας χρειάζονται άλλο πιά, και απ αυτά μπορεί να οφεληθεί και το κράτος παίρνοντας τμήμα τους.
    Δείτε το ακόμα πιό απλά.
    Κερδίζετε κάθε χρόνο στο λαχείο ένα εκατομμύριο ευρώ.
    Ξοδεύετε όσα δέν είχατε κάν ονειρευτεί.
    Και στο τέλος κάθε χρόνου σας περισσεύουν 100.000 ευρώ.
    Τι θα σας πειράξει αν πάρει τοα 50.000 το κράτος και σας μείνουν κι άλλα 50.000 σαν ελεύθερη φορολογημένη αποταμίευση ?

    Δέν θέλετε να σας μείνουν ?
    Ξοδέψτε τα όλα μέχρι δεκάρας.

    Το όφελος που υπάρχει για το κράτος και κατ’ επέκταση για το κοινωνικό σύνολο φαίνεται απο τα παρακάτω :

    1. Αναγκαστικά κόβουν όλοι αποδείξεις πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Για όλα τα ποσά από ένα σέντ μέχρι όσο πάει. Όποιος αρνηθεί, απλά χάνει τον πελάτη και καταδικάζεται απο μόνος του σε αφανισμό.

    2. Οταν όλοι κόβουν παραστατικό πώλησης ή παροχής, αυτόματα το κράτος εισπράττει ΦΠΑ 19%. Σε τεράστια πλέον βάση φορολογητέας ύλης.
    Εδώ όντως πρέπει να βρεθεί τεχνικά εφικτός και πρακτικά υλοποιήσιμος τρόπος άμεσης απόδοσης ΦΠΑ. Αυτό γίνεται πανεύκολα με την υπαρξη υποχρεωτικού φορολογικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επαγγελματία.
    Θα πρέπει οι ταμειακές να ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εισαγωγή ΑΦΜ του πελάτη, αλλοιώς δέν θα μπορεί να εκδοθεί η απόδειξη.
    Στα μηχανογραφημένα το ίδιο.
    Στα χειρόγραφα να απαιτείται κωδικός επιβεβαίωσης (που πανεύκολα μπορεί να ληφθεί με μία τηλεφωνική γραμμή όπως αυτές των τηλεφωνικών τραπεζικών συναλλαγών).

    3. Αυτομάτως λύνεται το θέμα αντικειμενικών και πραγματικών αξιών στα ακίνητα.
    Διότι όποιος αγοράσει ακίνητο και δηλώσει μικρότερη αξία, αυτόματα τα επιπλέον χρήματα που πλήρωσε για την αγορά του θα λείπουν απο τα έξοδα, άρα θα φορολογούνται σαν υπεραξία με τουλάχιστον 50%.

    4. Με τον ίδιο τρόπο λύνεται και το θέμα δηλούμενης τιμής αγοραπωλησίας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και μοτό.

    5. Το παραεμπόριο εξαφανίζεται «εν μία νυκτί».

    6. Εξαλείφεται αυτόματα το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας (σκεφτείτε τον εργαζόμενο που εργάζεται ανασφάλιστος, να έχει έξοδα παραπάνω απο τα έσοδά του…)
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Το σύστημα αυτό, προυποθέτει ότι σε περίπτωση φορολογούμενου που εμφανίζει έξοδα περισσότερα απο τα έσοδα, καλείται ακαριαία για φορολογικό έλεγχο σε βάθος 5ετίας.

    7. Εξαφανίζεται το πρόβλημα λαθρεμπορίας καυσίμων, αλκοόλης, ποτών, τσιγάρων κλπ. Το γιατί είναι προφανές επίσης.

    7… υπάρχουν τόσα άλλα πλεονεκτήματα που δέν θέλω να αναφέρω για να μήν καταχρώμαι του βήματος αυτού.

    9. Τέλος, το πλαίσιο ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, διότι ΟΛΟΙ φορολογούνται ΜΟΝΟ στην ΥΠΕΡΑΞΙΑ, και όταν μιλάμε για υπεραξίες ΟΛΟΙ είναι ΤΟ ΙΔΙΟ.
    Τα κέρδη και για τον φτωχό και για τον πλούσιο είναι κέρδη.

    Κάθε επιπλεόν προσθήκη, βελτίωση, πρόταση, δεκτή.
    Καλές γιορτές σε όλους και όλες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:37 | Πολύκαρπος Λώλος

    Μια καινούργια ιδέα , μια πρωτότυπη ιδέα , που μπορεί να γίνει παράλληλα με κάθε άλλη προσπάθεια για να ζητάνε αποδείξεις οι καταναλωτές .

    ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΩΡΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    1)Στην κλήρωση (αρχές κάθε χρόνου) θα συμμετέχουν όση έχουν εισόδημα πάνω από 6,000 ευρώ και έχουν αποδείξεις για τουλάχιστον για το 75% του καθαρού εισοδήματός τους. (οικογενειακό / ατομικό )

    2) Ο ΟΠΑΠ να αναλάβει την όλη διαδικασία , την διαφήμιση , την εκτέλεση και τον έλεγχο των νικητών με την βοήθεια του Υπ. οικονομικών.

    3) Για κάθε 500,000 συμμετοχές θα κληρώνονται οι παρακάτω τυχεροί

    Τα δώρα για τον πρώτο τυχερό π.χ

    -σπίτι αξίας μέχρι 300,000 ευρώ και 50,000 ευρώ για την επίπλωση.
    -επιστροφή του ποσού των αποδείξεων επί 10 φορές έως το ποσό αξίας 300,000 ευρώ.
    -αυτοκίνητο 1800 κ.ε. καλής ποιότητας έως 30,000 ευρώ
    -διακοπές στην Ελλάδα πληρωμένες και μετρητά συνολικής αξίας 20,000 ευρώ

    και

    δέκα τυχεροί που θα κερδίζουν π.χ

    -επιστροφή του ποσού των αποδείξεων έως 30,000

    4) Κόστος δώρων για κάθε 500,000 συμμετοχές = 1,000,000 ευρώ.

    5) Για κάθε συμμετοχή στην κλήρωση θα καταβάλετε το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    1) Την παραπάνω ιδέα μπορείτε να την αλλάξετε να την κάνετε καλύτερη πιο επιθυμητή , να την δώσετε σε ειδικούς που ασχολούνται και ξέρουν περισσότερα από μένα.
    2) Η παραπάνω ιδέα είναι κάτι ξεχωριστώ από όσα άλλα μέτρα πάρει το Υπ. οικονομικών γι’ αυτό προτείνω την όλη διεκπεραίωση και την ευθύνη να την έχει ο ΟΠΑΠ.
    3)Η διαδικασία να είναι απλή και ο έλεγχος να γίνει μόνο σε αυτούς που κερδίζουν.
    4) Τέλος να γίνετε συνεχείς διαφήμιση από τα ΜΜΕ και να τονίζετε ότι όσο πιο πολλές αποδείξεις μαζεύουν μεγαλώνει το ποσό που τους επιστρέφετε άμα κερδίσουν.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    1) Είμαι ένας απλός άνθρωπος που θα ήθελα να έχω δικαιολογία να μαζεύω αποδείξεις (π.χ για να δικαιούμαι το αφορολόγητο όριο) αλλά και ελπίδα να κερδίσω κάτι σημαντικό που θα αλλάξει την ζωή μου (εάν είμαι από τους πρώτους τυχερούς) και εάν δεν είμαι από τους πρώτους μπορεί να πάρω πίσω σχεδόν όσα ξόδεψα για όλη την χρονιά.
    2) Είμαι σίγουρος ότι η ιδέα θα αρέσει σε πάρα πολλούς αλλά βοηθάει να αποκτήσει μεταξύ σοβαρού και αστείου δικαιολογία να ζητάμε αποδείξεις χωρίς κάποιοι να ντρέπονται π.χ. λένε δεν μας δίνεις και μια απόδειξη μπας και κερδίσουμε κανένα διαμέρισμα.
    3) Πολλά μπορούν να γίνουν ώστε να γίνει συνήθεια να παίρνουμε αποδείξεις.

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

    1) Η διαφημιστική καμπάνια που θα αρχίσει για τις αποδείξεις να μην έχει σαν κύριο θέμα εάν ζήτησε ο καταναλωτής απόδειξη αλλά να επικεντρωθεί στον επιχειρηματία που δεν έδωσε απόδειξη , αυτός πρέπει να αισθάνεται πιο άσχημα απέναντί μου που δεν έδωσε απόδειξη και εγώ λιγότερο που δεν την ζήτησα.

    Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να πω την γνώμη μου και εάν σας φανεί χρήσιμη η χαρά μου και η ικανοποιήσει μου θα είναι πολύ μεγάλη.

    Πολύκαρπος Λώλος

    Μελβούρνη Αυστραλίας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Το τεράστιο λάθος όλων των κυβερνήσεων από σύστασης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ είναι οτι όλα τα προβλήματα (εσκεμμενα ή οχι δέν το γνωρίζω)προσπαθούν να τα λύσουν αποσπασματικά και όχι συνολικά .
    Ακόμη και εαν προέκυπτε απο την συγκεκριμένη δημόσια διαβούλευση το ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ – ΑΡΤΙΟΤΕΡΟ – ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ φορολογικό σύστημα είμαι πλέον βέβαιος οτι θα προσέκρουε στο τάδε εδάφιο του τάδε αραχνιασμένου προεδρικού διατάγματος του 19.. δεν ξέρω πόσο.
    Η κατάρες αυτού του τόπου είναι η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ,η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ του ισχυρου,η φαρισαικη προσέγγιση νόμων και εδαφίων και παραγράφων μόνον σε βάρος όσων αδυνατούν να υπερασπισθούν τα δικαιώματα τους απο μόνοι τους.Δυστυχώς γιά τούς πολλούς υπάρχει μόνο το ΓΡΑΜΜΑ του νόμου καί οχι το ΠΝΕΥΜΑ του νομοθέτη.
    Πως αλήθεια προβληματιζόμαστε όλοι γιά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όταν αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τό ασφαλιστικό και την εργατική νομοθεσία;ή με τον κώδικα λειτουργείας δημοσίων υπαλλήλων; η με τους κανόνες συναλλαγής των πολιτών με το κράτος;ή τέλος πάντων με νόμους που διέπουν την καθημερινότητά μας και επίσης ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι σουρωτήρια απο τά παράθυρα και τις πρόσθετες ρυθμίσεις;
    Και όλο αυτό που μάς συμβαίνει σήμερα είναι η εφαρμογή μιάς πανάρχαιας συνταγής επικράτησης των ισχυρών έναντι των αδυνάτων.
    ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ
    Ο εργάτης τα βάζει με το δημόσιο υπάλληλο γιατί δεν δουλέυει και πληρώνεται,ο υπάλληλος με το γιατρό γιατί ζει σε βίλλες,ο γιατρός με το δημοσιογράφο γιατί αποκαλυπτει οτι δέν κόβει αποδείξεις και παει λεγοντας .Η διαμάχη των κοινωνικών ομάδων καλά κρατεί καί οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι και οι άδικοι περισσότερο άδικοι πάντα όμως σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
    Εαν σε κάτι μπορεί να παρέμβει αυτή η κυβέρνηση είναι σε αυτό ακριβώς .Να αλλάξει ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ.
    ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ .
    ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΑ .
    Κυριε υπουργε
    Αν και θα μπορούσα να καταθέσω προτάσεις επι προτάσεων όπως όλοι οι συμπολίτες μου προτιμώ να καταθέσω μία και μόνη παρέναιση
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ .ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ,ΑΠΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πήγα σήμερα να καταθέσω τιs πινακίδεs απο το παλιό αυτοκινητο. Οταν στην αιτηση που υπέβαλλα εγραψα σαν αιτια τηs απόσυρσηs τα αυξημένα τέλη μου είπαν ότι αυτό δεν προβλέπεται και πρέπει να γράψω στην άιτηση κάτι άλλο π.χ βλάβη του αυτοκινήτου, όπωσ και έκανα. Ρωτάω γιατί θα πρέπει να πω ψέματα και όχι τον πραγματικό λόγο;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | ΠΡΕΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Καλό θα ήταν ως αποδείξεις για την εξασφάληση του αφορολόγητου να προσμετρόνται και οι αποδείξεις ρεύμα, ΟΤΕ, Wind, όπως και οι διάφορες πληρωμές στην εφορία Τελών κυκλοφορίας, ή πχ για κληρονομιές κτλ. Άλωστε και αυτά πληρώνονται από το ετήσιο εισόδημα. Το αφορολόγητο πρέπει να υπόλογίζεται με βάση τον αριθμό μελών της κάθε οικογένειας πχ 6000 ευρώ για ένα άτομο, 12000 για 2 άτομα κτλ.
    Όσο για τα Τέλη κυκλοφορίας τα συνολικά έσοδα του κράτους θα είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Μην κοιτάτε κύριοι τι φόρους θα επιβάλετε, αλλά και ποιές θα είναι οι κινήσεις του κάθε πολίτη για να τους αποφύγει. Υπολογίστε τα τέλη με ενιαία κλίμακα ανεξαρτήτως έτους κυκλ. οχήματος. Επιβάλετε πράσινα τέλη με βάση τις εκπομπές καυσαερίων, επιβάλετε ΚΤΕΟ κάθε έτος και με εκείνες τις τιμές να υπολογίζονται τα πράσινα τέλη, οι οποίες τιμές να ελέγχονται από κλιμάκια στους δρόμους. Τέλος καλό θα είναι να επιβληθούν Τέλη Δακτυλίου στις μεγάλες πόλεις μέσω δορυφόρου με μινιαια πληρωμή (όπως Σιγκαπούρη), δορυφόρο έχουμε. ΚΥΡΙΟΙ πάρτε τολμηρές αποφάσεις, οι πολίτες θα είναι μαζί σας, ότι χρήματα δώσετε θα τα πάρετε πίσω κατα πολυ περισσότερα. ΜΗΝ κάταντήσετε σαν τους προηγούμενους γιατί θα έχετε την.. τύχη τους. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Θεόδωρος

    Γιά την πάταξη της φοροδιαφυγής,προτείνω σαν αριστούχος Οικονομολόγος,
    1)την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης,από τη μικρότερη απόδειξη έως το μεγαλύτερο τιμολόγιο.Που θα εκπίπτουν όλες οι δαπάνες.
    Δηλαδή έχω εισροές (έσοδα)100.000 εκροές (έξοδα)90.000,θα φορολογηθώ γιά 10.000.,
    2)την μοναδική δυνατότητα όλων των συναλλαγών,μέσω Τραπέζης-ηλεκτρονικά.
    3)την άμεση παρακράτηση του Φ.Π.Α και απόδοση του στο Δημόσιο,την ίδια εκείνη στιγμή που θα γίνεται η ηλεκτρονική συναλλαγή ,μέσω Τραπέζης.
    4)στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,πώλησης,αποδείξης λιανικής,και σε όλες γενικά τις συναλλαγές να υπολογίζεται φόρος 3% γιά τις ασφαλιστικές εισφορές.Επίσης τα ποσά αυτά θα παρακρατούνται αυτομάτως και άμεσα,λύνοντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό θέμα.
    5)άμεση άντληση εσόδων από την ρύθμιση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
    6)ρύθμιση όλων των υποθέσεων εικονικών τιμολογίων,με άμεση καταβολή από τους λήπτες του ποσού του 50% Φ.Π.Α.Τα ποσά που θα εισρεύσουν άμεσα στα Ταμεία είναι τεράστια,και θα δεχτούν όλοι.
    7)Ξεκίνημα νέο με νέες πρακτικές που θα δώσουν λύσεις μόνιμες,χωρίς κόστος και γραφειοκρατικές διαδικασίες,χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας,εφοριακοί κλπ.

    Υπάρχουν λύσεις ,υπάρχει διάθεση?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:40 | ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Επειδή το ψαρί βρωμάει από το κεφάλι, και όλοι οι υπόλοιποι, οι πιο κάτω θα συνετιστούν ΜΟΝΟ αν είναι σίγουροι ότι όλοι οι κρατούντες και διοικούντες και προεδρεύοντες δεν κλέβουν ,φοροδιαφεύγουν και ληστεύουν όλους τους από κάτω, πρέπει: Μα φτιαχτεί αμέσως τμήμα αδιάφθορων ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΩΝ στο υπουργείο οικονομικών, να εξοπλισθει με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογία, πληροφορικης,προγραμματων, τηλεπικοινωνίες, να έχουν τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών σε τράπεζες χωρίς δικαστική εντολή και άμεσα, να είναι κάτι σαν την αντιτρομοκρατική στο υπ οικωνομικων.Να υπάρχει μόνιμη γραμμή τηλεφωνικής καταγγελίας και μέσω email στο internet,που θα μπορούν όλοι οι πολίτες να καταγγέλλουν έστω και ανώνυμα, και όλες οι καταγγελίες να αξιολογούνται και να διερευνώνται. Στο κάτω κατω,αυτοι είναι πιο σημαντικοί από την αντιτρομοκρατική, οι μεν προστατεύουν κάποιους λίγους από τον θανατο,οι δε προστατεύουν όλη την χώρα από τον θανατο!Να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ που έχουν το αντίστοιχο τμήμα Θα αναλάβουν να ελέγχουν το πόθεν εσχες και αν δικαιολογείται ο τρόπος διαβίωσης για :όλους τους δημοσίους λειτουργους,βουλευτες,υπουργους και υφυπουργούς και όλους όσους δουλεύουν για αυτους,προεδρους δικαστηριων,υπαλληλους εφοριων,πολεοδομιας, τελωνείων. Αν μετέχουν σε off shore εταιρείες. Και προσοχή όχι μόνον αυτοί αλλά και όλοι οι πρώτου βαθμού συγγενείας τους!!!Διοτι έχουμε πάμπολλα παραδείγματα δημοσίων λειτουργών που οι ίδιοι διάγουν σχετικά φτωχικό και ήρεμο βίο αλλά οι μητέρες ,γυναίκες, η παιδιά τους ξαφνικά έγιναν πιο πλούσιοι και απο τη βασίλισσα της Αγγλίας. Ο έλεγχος δε να συνεχίζεται για τουλάχιστον μια πενταετία μετά την έξοδο από τα διοικητικά τους καθήκοντα. Οι κυρώσεις να είναι βαρύτατες όπως δήμευση της περιουσίας τους, και δημόσια διαπόμπευση. 2ον Οι ανωτέρω αδιάφθοροι να ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελέγχουν και αυτοι,από ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα οι όποιοι θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:24 | VASILIS

    ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΜΟΛΙΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΠΧ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ: ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 100 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 70!!!
    Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΦΠΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΑΓΕ 1000 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ 1200!!! ΑΡΑ ΠΑΛΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | Στέλιος Μαυρομάτης

    Η όλη συζήτηση για τις αποδείξεις και τις κλίμακες είναι μίζερη και άστοχη. Μιλάμε για ψίχουλα, όταν τα τελευταία χρόνια δημιουρήθηκαν από μερικούς τεράστιες περιουσίες, χωρίς να πληρωθούν φόροι και εισφορές και χωρίς να μπει κανείς φυλακή.

    Μην ασχολείστε λοιπόν τόσο πολύ με τους μικρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Είναι πάντα η εύκολη λύση, αλλά έχει τα όριά της.

    Δώστε πρώτα σαν κράτος το καλό παράδειγμα. Σεβαστείτε τα χρήματα των φορολογουμένων. Πείτε μας που πήγαν τα 300 δις που χρωστάμε; Τα μοιράσατε σε μας; Γίνανε σχολεία και νοσοκομεία και παρ’όλα αυτα δεν έχουμε ούτε δωρεάν παιδεία ούτε δωρεάν υγεία;

    Δεν μπορεί να παραγράφονται ευθύνες πολιτικών που σπατάλησαν ή καταχράστηκαν χρήματα των φορολογουμένων.

    Ποινικοποιήστε τη φοροδιαφυγή και τη δωροδοκία. Να γίνει αδιανόητο για οποιονδήποτε να φοροδιαφεύγει ή να παίρνει φακελάκι για να χαρίζει φόρους.

    Πόθεν έσχες για όλους, με αναδρομική ισχύ, όχι μόνο με υποβολή δηλώσεων, αλλά και με αυτοψίες σε ακίνητα για διασταύρωση στοιχείων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | Χρήστος Πάτρας

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΞΕΝΙΚΏΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΊΩΝ
    ———————————

    Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

    δεν ξέρω αν γνωρίζεται, αλλά υπάρχουν διασκορπισμένα σε διάφορα λιμάνια του κόσμου καμιά 15αριά λεγόμενα προξενικά λιμεναρχεία.

    Τα γραφεία αυτά που επανδρώνονται με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού σώματος, έχουν ώς καθήκον την υποστήριξη του Ελληνικού πλοίου, την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων, και θεωρήσεις διαφόρων εγγράφων.

    Στην πραγματικότητα είναι τα τελευταία κατάλοιπα της χούντας, τότε που ο μοναδικός τους πρακτικά σκοπός ήταν να κλείνουν σε «μια κόλα χαρτί» τους μη αρεστούς ναυτικούς.

    Σήμερα, είναι προφανές ότι πολύ άνετα τα καθηκοντά τους μπορούν να αναληφθούν από υπαλλήλους πρεσβειών (θεωρήσεις, υποστήρηξη κτλ,) ενώ για τις επιθεωρήσεις υπάρχουν ένα σωρό άλλες αρχές για αυτές και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τυπική και φιλική επίσκεψη στο πλοίο, ένα γεύμα,κτλ, και συμπλήρωση κάποιων εντύπων, αφού και οι περί των πλοίων γνώσεις των λιμενικών είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

    Το ζήτημα είναι ότι οι θέσεις αυτές είναι περιζήτητες για τους αντιπλοιάρχους του λιμενικού, καθ΄ ότι αμοίβοντε με υψηλούς μισθούς και δικαιούντε και την περίφημη «οικοσκευή»..

    Καλά όλα αυτά, αλλά κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η κατάργηση ή ο δραστικός περιορισμός τους είναι επιτακτική ανάγκη για την μοίωση των εξόδων του δημοσίου..

    Με Εκτίμηση

    Χρήστος Πάτρας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | Νίκος Ευαγγέλου

    Αγαπητέ υπουργέ

    Είμαι μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας και εδώ και πολύ καιρό μου παρακρατάτε (εσείς και οι προκάτοχοί σας) 20% σε όλες τις αποδείξεις που κόβω. Μέρος αυτών των χρημάτων, μου το επιστρέφετε προς το …τέλος της επόμενης χρονιάς. Με άλλα λόγια σας έχω δώσει ένα άτοκο δάνειο όταν έκανα έναρξη, το οποίο θα μου επιστρέψετε όταν με το καλό σταματήσω να εργάζομαι, αν υπάρχει κράτος τότε.

    Φέτος λοιπόν έκανα ως όφειλα την φορολογική μου δήλωση αλλά για κακή μου τύχη ο υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμαριάς έκανε λάθος καταχώρηση (!) (σαν να την είχα υποβάλλει μέσω διαδυκτύου ενώ την υπέβαλλα αυτοπροσώπως με όλα τα προτότυπα δικαιλογητικά, έτσι τουλάχιστον απάντησαν στην ερώτησή μου για την καθυστέρηση του εκαθαριστικού).

    Ήρθε το εκαθαριστικό κάποια στιγμή αλλά φυσικά ποσό δεν μπορούσα να εισπράξω γιατί έπρεπε να γίνει έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ (!), όπως κάθε χρόνο.

    Στις 21/12/2009 βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μου το ειδοποιητήριο (στη διάθεσή σας ο αριθμός του) το οποίο έλεγε ότι μπορούσα να εισπράξω τα χρήματά μου από την Εθνική ….από τις 15 μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου του 2009, αν για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να το κάνω αυτό (και πως θα μπορούσα άλλωστε αφού …δεν το ήξερα)έπρεπε να πάω στην αρμόδια ΔΟΥ. Πήγα λοιπόν σήμερα στην ΔΟΥ Καλαμαριάς και μια ευγενέστατη (ειλικρινά, χωρίς ειρωνία) υπαλληλος με πληροφόρησε ότι δυστυχώς (για ποιόν άραγε) μπορώ να τα εισπράξω τον ερχόμενο….Μάρτιο. Ταυτόχρονα με εμένα υπήρχαν και άλλοι συμπολίτες-φορολογούμενοι με το ίδιο πρόβλημα. Βέβαια δεν ξέρω κανένα που να μην έλαβε ειδοποιητήριο για πληρωμή εντός του 2009.

    Με λίγα λόγια κύριε υπουργέ, θα μου επιστρέψετε τον Μάρτιο του 2010 (άτοκα!!!!) χρήματα που μου κρατήσατε το 2008. Γνωρίζετε πως λέγεται αυτό στην καθομιλουμένη, η ανατροφή μου και η φιλοξενία σας δεν μου επιτρέπει να το αναφέρω εδώ. Απλά θα σας πω τούτο. Έχετε μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξετε τα πράγματα, μην την αφήσετε να πάει χαμένη και αυτή, δεν το αντέχουμε. Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε τι πρέπει να γίνει, απλά κάντε το. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι φορολλογικοί συντελεστές της τάξης του ..50% μαθηματικά θα οδηγήσουν σε φοροδιαφυγή, συμβαίνει παντού στον κόσμο, συμβαίνει και εδώ. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεται ότι χωρίς αντικειμενικό πόθεν έσχες δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, απλά εφαρμόστε το (αναιρώντας την κατάργηση των κ.διαβίωσης που έγινε επί…Σημίτη). Θα σας στηρίξουν όλοι οι σκεπτόμενοι συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν. Εφαρμόστε επιτέλους την κοινή λογική και μην προσπαθείτε μία από τα ίδια. Αύτο που έγινε σήμερα δυστυχώς παραπέμπει σε..αναμάσημα παλιών μεθόδων. Αναμένω την απάντησή σας ευελπιστώντας ότι θα με πείσετε για το αντίθετο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | fotunesol

    Το κράτος δανείζεται από τις τράπεζες με +5%,ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αξιολογητικών οίκων.

    Δανεισθείτε τα χρήματα που θέλετε απ΄ευθείας από τους Έλληνες πολίτες.
    Δώστε αφορολόγητο επιτόκιο ας πούμε 3,5%, και έτσι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, γιατί όλοι ξέρουμε τι δίνουν οι τράπεζες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:07 | Σταθης Ασπιώτης

    Χωρίς να είμαι ειδικός στα οικονομικά, μπορώ όμως να κάνω 1-2 προτάσεις αυτή τη στιγμή. Μία εξαιρετική ιδέα αύξησης των εσόδων, νόμιμη και επωφελής κοινωνικά είναι η εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. και η εππιβολή προστίμων για τις παραβάσεις κάθε διάταξης. Σήμερα κλήσεις κόβονται μόνο στο ένα χιλιοστό των παραβάσεων που γίνονται καθημερινά, ή και σε μικρότερο ποσοστό, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μία βόλτα ακόμη και γύρω από τη βουλή… Η πραγματική εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. και η σωστή αστυνόμευση θα σώσει ζωές και θα φέρει απίστευτα ποσά στα ταμεία του κράτους από τις τσέπες των παραβατών. Φυσικά, θα σωθούν και πολλές ζωές και θα υπάρχουν και λιγότεροι τραυματίες, που και αυτοί (και οι δύο κατηγορίες) κοστίζουν. Να διαμαρτυρηθεί κανείς δεν θα τολμήσει, έχοντας ηθικο και νομικό άδικο. Ας μην περιοριστούμε στην παράνομη στάθμευση, αλλά σε ΟΛΕΣ τις παραβάσεις.
    Ίσως χρειαστεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι της τροχαίας στους δρόμους, αλλά τα έσοδα που μπορούν να αποκομιστούν είναι τόσο μεγάλα που μπορούν να υπερκαλύψουν το κόστος. Αν εφαρμοστεί ο Κ.Ο.Κ. στην πράξη τεραστια θα είναι, την ίδια στιγμή, πέρα από τα οικονομικά, τα κοινωνικά οφέλη.
    Για ακόμη περισσότερα έσοδα, καλή ιδέα είναι η επιβολή προστίμων ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Άλλο είναι το κόστος για το «κοκκινο» σε έναν που έχει μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ -το ίδιο επικίνδυνο, φυσικά- και άλλο σε κάποιον με αντίσοιχο εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ. Ο τελευταίος,… αν «βιάζεται» μπορεί να θέση σε κινδυνο με πολύ μικρότερο κόστος τη ζωή του συνανθρώπου του.
    Ευχαριστώ για το βήμα λόγου αυτό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:11 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΑΝΑΚΟΥ

    Υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή από τα συνεργεία που εξυπηρετούν πολυκατοικίες (συνεργεία καθαρισμού, κηπουροί, ασανσέρ, επισκευές καυστήρα, υδραυλικοί, βόθρατζήδες κλπ). Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί είμαι διαχειρίστρια.
    Θα πρέπει να δώσετε κίνητρο και στις πολυκατοικίες (όπου το όφελος θα είναι κοινό) για να συλλέγουν αποδείξεις, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί ο διαχειριστής με γραφειοκρατική δουλειά, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα ασχοληθεί κανένας.
    Ενδεχομένως θα μπορούσατε να απαλάξετε τις υπηρεσίες προς τις πολυκατοικίες από το ΦΠΑ. Ετσι και αλλιώς λόγω της φοροδιαφυγής το κράτος δεν εισπράτει ούτε ΦΠΑ αλλά ούτε και φόρους από τα έσοδα των συνεργείων. Οπότε μπορείτε να θυσιάσετε το ΦΠΑ, που δεν το έχετε, προκειμένου να εισπράξετε φόρους από το εισόδημα.
    Με αυτό τον τρόπο και ο διαχειριστής θα έχει συμφέρον να ζητήσει απόδειξη αφού η πολυκατοικία δεν θα επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ.

    Κάντε κάτι με τη φοροδιαφυγή γιατί εμείς οι μισθωτοί μονίμως πληρώνουμε τη νύφη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | Νικόλαος Κατσιμήτρος

    Το σχόλιό μου είναι κάπως γενικό αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με την φοροδιαφυγή. Ο πολίτης πρέπει να πειστεί ότι οι φόροι που θα πληρώσει θα διαχειριστούν με χρηστό τρόπο από την κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα κοινά. Οσο βλέπει την κρατική σπατάλη και την ασύστολη διασπάθηση του κρατικού χρήματος, ο πολίτης θα κάνει το παν για να αποφύγει τους φόρους.
    Η δημοσίευση των αμοιβών των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ήταν άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του κράτους.
    Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ο ίδιος και να δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση στοιχειωθετώντας αμοιβές που είναι σε λογικά επίπεδα και σε συνάρτηση με την κερδοφορία της ΕΡΤ.
    Ευχαριστώ.
    ΝΚ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:38 | Nikos P

    αν δεν στειλετε στη φυλακη οσους εκλεψαν δεν θα παρετε φραγκο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | ΜΕΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙΟ ΤΣΑΜΠΑ.
    ΔΥΣΡΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΟΥΤΕ ΤΑ BLUE BOYS ΤΗΣ ΕΡΤ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Παναγόπουλος Γιώργος

    Θα ήθελα να αναφερθώ στην ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ αρκετών ολοήμερων βρεφονηπιακών σταθμών-δημοτικών σχολείων ,και τον εξαναγκασμό μας να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά .Οταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα απο τις 08:00 έως τις 17:00 κάθε ημέρα και οι δύο γονείς ,αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη .Σε συζητήσεις και με άλλους εργαζόμενους γονείς αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κόβονται από τα παιδιά μας άλλα πράγματα που θα τα ευχαριστούσαν,(χορός-κολύμβηση-ψυχαγωγία κτλ). Αναφέρθηκε ότι στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα επιβληθεί ΦΠΑ, με φυσικό αποτέλεσμα να επιβαρυνθούμε με ένα επιπλέον 19% κόστος, που θα φέρει πολλούς σε αδιέξοδο .Επειδή όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, θα μπορούσε το κράτος να βοηθήσει προς αυτή την κατέυθηνση ,αναγνωρίζοντας όλη την δαπανη για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ,όταν οι γονείς δουλέυουν το ποιο πάνω ωράριο.Ετσι οι γονείς θα ζητούσαν απόδειξη ,(που αυτό πολλές φορές δεν γίνεται),και έτσι: 1)Το κράτος θα εισέπρατε κανονικά τον ΦΠΑ 2)Θα γινόταν η φορολόγηση των εκπαιδευτηρίων με το «κανονικό» εισόδημα τους και όχι με το δηλωθέν 3)Θα βοηθούσε τους γονείς που πολύ δύσκολα ανταπεξέρχονται στα έξοδα αυτά ,και θα υπήρχε και περί του δικαίου αίσθημα στην κοινωνία .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:59 | Μπόμπας Διονύσης

    το πρόβλημα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    είναι πάρα πολλοί.

    κρατήστε μόνο τους μισούς.

    οι υπόλοιποι ας πουλήσουν τα εξοχικά τους/τις μΑζονέτες τους και να πάνε στο καλό από ‘κει που ήρθαν. Μη μας ξεζουμίζουν άλλο..

    δώστε τόπο σε νέους ικανούς ανθρώπους που έχουν ΟΡΕΞΗ να προσφέρουν!
    ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:16 | Μάνια

    Να φορολογήσετε και να πάρετε χρήματα από αυτούς που έχουν. Τόσες οικογένειες πλουσίων που έχουν βίλες και γιοτ και ζούνε μέσα στη χλιδή ας θυσιάσουν κανένα ψωροεκατομμυριάκι για τη χώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν πάλι οι φτωχοί. Να πιάσετε όσους φοροδιαφεύγουν όπως τους γιατρούς, δικηγόρους κλπ. Να φορολογήσετε την περιουσία της εκκλησίας φυσικά! Δε μπορεί να εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ από ενοίκια ακινήτων και να υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε στο δρόμο και δεν έχουν να φάνε. Κι από αυτά τα εκατομμύρια δίνουν 100.000 μόνο σε φιλανθρωπίες. Για να μην πιάσουμε την «Αλληλεγγύη» και τι φαγοπότι έγινε εκεί. Επίσης να διελευκανθούν επιτέλους οι αρπαγές δημοσίου χρήματος από πολιτικούς κλπ και να επιστρέψουν πίσω αυτά τα χρήματα ακόμα κι αν χρειαστεί να κατασχέσετε περιουσιακά στοιχεία αυτών που έκλεβαν. Θα μπορούσατε επιτέλους να νομιμοποιήσετε τα ναρκωτικά και να έχετε υψηλά κέρδη από το ΦΠΑ αλλά δε νομίζω να τολμήσετε να το κάνετε. Να κυνηγήσετε αυτούς που δεν πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ και να τους τιμωρήσετε με πρόστιμα. Όσοι μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες, καναλάρχες χρωστάνε να δώσουν τα χρήματα άμεσα όχι να τους τα χαρίζετε. Και όσοι από αυτούς έχουν αυθαίρετα να πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ

    Να θεσπιστεί παράβολο 2000€ (ή και παραπάνω)σε κάθε offshore εταιρεία από φορολογικό παραδείσο (π.χ Κύπρος, Νήσοι Marshall κτλ) που αποκτά ΑΦΜ στην Ελλάδα για να αγοράσει ακίνητα ή να συμμετέχει σε ελληνική εταιρεία. Η ενέργειεα αυτή όπως είναι αυτονόητο γίνεται από έλληνες ή ελληνικές εταιρείες για λόγους φοροαποφυγής ή και ανωνυμίας. Η εταιρεία στο εξωτερικό δεν υφίσταται στην πραγματικότητα αλλά είναι απλώς μια εγγραφή στα μητρώα εταιρειών των φορολογικών παραδείσων. Όσοι καταφεύγουν σε αυτό το κόλπο πληρώνουν αρκετά χρήματα σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και στις δημόσιες αρχές των φορολογικών παραδείσων. Ε, αν πληρώσουν και 2000 ευρώ στο ελληνικό κράτος δεν χάλασε και ο κόσμος. Δεν είναι δυνατό να χάνονται εκατοντάδες εργατοώρες από τους υπαλλήλους των εφοριών για την έκδοση τέτοιων ΑΦΜ και το ελληνικό κράτος να μην εισπράτει ούτε ένα ευρώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:20 | Ευάγγελος Μ.

    ΕΚΔΟΣΗ, ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

    Διαχωρίστε ΑΜΕΣΑ την ΕΚΔΟΣΗ Πλαστών και Εικονικών Φορολογικών Στοιχείων και την ΛΗΨΗ Πλαστών Φορολογικών Στοιχείων ΑΠΟ την ΛΗΨΗ Εικονικών Φορολογικών Στοιχείων.

    Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΗΠΤΗΣ ΠΛΑΣΤΟΥ φορολογικού στοιχείου να αντιμετωπίζονται κατευθείαν (με δικαστήριο εντός μηνός) ως παραβάτες του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (με τροποποίηση του Ν. 3691/2008), με απ’ ευθείας κάθειρξη και πλήρη δήμευση της περιουσίας τους.

    Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ φορολογικού στοιχείου να αντιμετωπίζεται παρομοίως ως παραβάτης του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες με τροποποίηση του Ν.3691/2008, εφ’ όσον όμως αποδειχθεί τελεσίδικα η εικονικότητα του φορολογικού στοιχείου. Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο προσωρινών μέτρων, να περιορίζεται η προσωπική του ελευθερία και να δεσμεύεται 100% η προσωπική και εταιρική του περιουσία.

    Ιδιαιτερότητα υφίσταται στον ΛΗΠΤΗ Εικονικού Φορολογικού Στοιχείου καθώς (σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ) υφίσταται σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι λαμβάνουν και χρησιμοποιούν εικονικό φορολογικό στοιχείο και σε αυτούς που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι λαμβάνουν και χρησιμοποιούν εικονικό φορολογικό στοιχείο.

    Είναι ΑΚΡΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ο σημερινός διαχωρισμός μεταξύ ΟΛΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, καθώς η ολική εικονικότητα βασίζεται στα φορολογικά στοιχεία του εκδότη για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, η γνώση του λήπτη. Άλλωστε, από τη στιγμή που και των δυο ειδών φορολογικά στοιχεία (δηλαδή ολικά εικονικά και εικονικά ως προς τη συναλλαγή) αποσκοπούν στο αποτέλεσμα της φοροαποφυγής, κανένας λόγος δεν υφίσταται για διαχωρισμό προβλεπόμενων ποινών.
    Δ
    εδομένου ότι το βάρος απόδειξης περί γνώσεως από μέρους του ΛΗΠΤΗ εικονικού φορολογικού στοιχείου το φέρει η Φορολογική Αρχή, και σε συνδυασμό της διάταξης περί συνυπευθυνότητας του λήπτη η οποία δεν έχει κανένα πεδίο εφαρμογής λόγω των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου, προτείνεται η εξής σειρά μεταρρυθμίσεων:
    1. Δικαίωμα γνώσης στο λήπτη φορολογικού στοιχείου σε βασικά φορολογικά στοιχεία του εκδότη, ώστε να δύναται και να υποχρεούται (συνυπευθυνότητα) να διακρίνει αν ο προμηθευτής του (ο εκδότης δηλαδή) τυχόν προβαίνει σε φορολογικά εικονική συναλλαγή.
    2. Προς διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος στις περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων, οι αναστολές επί των καταλογισμών της Φορολογικής Αρχής να μην εκδίδονται επί τη βάσει της δυνατότητας καταβολής του 10%, αλλά με κριτήριο τη δικανική πεποίθηση περί γνώσεως ή άγνοιας από μέρους του λήπτη για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων του εκδότη.
    3. Στις περιπτώσεις που δεν χορηγούνται αναστολές, δηλαδή σε αυτές που το Διοικητικό Πρωτοδικείο ήθελε κρίνει ότι η τελούσε εις γνώση του λήπτη το γεγονός της εικονικότητας του φορολογικού στοιχείου του εκδότη, ιδία αντιμετώπιση με την ως άνω προτεινόμενη περί εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων έως της έκδοσης οριστικής απόφασης, άλλως τα προβλεπόμενα του άρθρου 14 Ν. 2523/1997.
    4. Στις περιπτώσεις όμως που χορηγούνται αναστολές, δηλαδή σε αυτές που το Διοικητικό Πρωτοδικείο ήθελε κρίνει ότι η τελούσε εν αγνοία του λήπτη το γεγονός της εικονικότητας του φορολογικού στοιχείου του εκδότη, ταυτόχρονη απαλλαγή από τυχόν επιβολή περιοριστικών – δεσμευτικών κυρώσεων του άρθρου 14 Ν. 2523/1997.

    Εν ολίγοις, ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ τι πας να κάνεις ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ότι η ενέργειά σου αποτελεί εγκληματική ενέργεια που επισύρει ίδιες κυρώσεις με αυτές του Ν. 3691/2008, είτε είσαι εκδότης είτε λήπτης πλαστού ή ολικά εικονικού ή εικονικού ως προς τη συναλλαγή, καθώς αποσκοπείς στην φοροαποφυγή. Αν αποδειχθεί ότι ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ, πλήρωσε στο κράτος αυτά που έχασε από την άγνοιά σου, χωρίς προσαυξήσεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | βασιλης

    Να αφαιρειται το φπα των αποδειξεων (με καποιο τροπο ) του ιδιωτη που κτιζει μια οικοδομη .Επειδη το Εκκο ειναι εξαιρετικα χαμηλο παρα πολλες αποδειξεις δεν κοβονται.Θα λεγαμε οτι κοβονται περιπου το ενα τεταρτο των αποδειξεων που θα μπορουσαν να ειχαν κοπει .Ετσι ο ιδιωτης θα ζηταει αποδειξη και θα εχει χαμηλοτερο κοστος κατασκευης .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    Επιστροφή φόρου
    Η επιστροφή φόρου από αποδείξεις να ισχύσει μόνο για συναλλαγές που διενεργούνται μέσω πιστωτικών καρτών.
    Η είσπραξη ποσών μέσω πιστωτικών καρτών να θεωρείται έσοδο και η Τράπεζα να παρακρατά και να αποδίδει άμεσα στο Δημόσιο το ΦΠΑ και τον αναλογούντα φόρο.
    Η καταβολή ποσών μέσω πιστωτικών καρτών να αποτελεί τεκμήριο για τους Ιδιώτες.
    Όλες οι σχετικές διαδικασίες να υλοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής αποστολής των στοιχείων από τις Τράπεζες.

    Τεκμήρια
    Να εισαχθεί τεκμήριο ακίνητης περιουσίας ίσο με το 3% της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ιδιοκτησιών του φορολογουμένου.

    Φορολογία Εισοδήματος
    Να επιβληθεί φόρος 90% στο κλιμάκια άνω των 100.000 του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
    Στην πράξη θα αφορά το Δημόσιο καθώς εύκολα μπορεί να ξεπερασθεί από τις Ιδιωτικές Εταιρείες.
    Εφόσον οι καθαρές μηνιαίες καταβολές μισθού ή σύνταξης υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ το υπερβάλλον ποσό να καταβάλεται μέσω 5ετών ομολόγων του Δημοσίου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | Βαγγέλης

    Νομίζω ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει η κυβέρνηση να στηριχθεί στην βοήθεια του πολίτη. Για να ζητούν όλοι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να έχουν όφελος. Να αφαιρείται το ποσό των αποδείξεων από το συνολικό εισόδημα πού φορολογείται.
    Επίσης πρέπει να υπολογίζεται η αγορά αντικειμένων μεγάλης αξίας και να συγκρίνεται με το συνολικό ποσό που υποβάλλει ο φορολογούμενος. Δεν γίνεται να κυκλοφορεί κάποιος με Mercedes, να έχει σκάφος, πισίνα στο σπίτι, εξοχικό και να υποβάλει φορολογική δήλωση 10.000 Ευρώ!!!!

    Κάτι που θέλω να επισημάνω επίσης είναι ότι στα ενοίκια σπιτιών ο μισθωτής έχει φοροαπαλλαγή για ένα μέρος του ενοικίου πάρα πολύ μικρό. Αυτό οδηγεί τους εκμισθωτές να κόβουν αποδείξεις πολύ μικρότερες του ενοικίου με την ανοχή των μισθωτών αφού δεν οφελούνται καθόλου. Το όριο του ενοικίου που εκπίπτει είναι γελοίο για τα επίπεδα των σημερινών ενοικίων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | ΠΑΝΑΓΟΣ

    ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Υπάρχει έκπτωση φόρου σε ατομα με αναπηρία 67% και άνω.
    Το ποσοστό αναπηρίας δίδεται από τις υγειονομικές επιτροπές και είναι πάρα πολύ εύκολο να πάρει κάποιος το σχετικό ποσοστό.
    Τι ποσό θα εξοικονομηθεί αν η έκπτωση φόρου παραμέινει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥς ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΉ ΣΥΝΤΑΞΗ και όχι για κάθε έναν που κατορθώνει να πάρει ποσοστό αβναπηρίας 76% ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | karas

    Κύριε υπουργέ
    γνωρίζετε πόσες υποθέσεις παραγράφονται στα φορολογικά δικαστήρια λόγω παρεύλευσης δεκαετίας; Αν το γνωρίζετε πείτε το και σε μας να μάθουμε. Ίσως θα πρέπει να ασχοληθείτε με τις παραγραφές αυτές. Πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.
    ευχαριστώ
    καλές γιορτές

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | ΡΕΝΟΣ

    ΜΌΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΛΟΙΩΝ (ΠΕΤΡΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ