ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε. Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές μονάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε κατά το άρθρο 24 του ν. 4389/2016.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ο Πρόεδρος, τα Μέλη και ο εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 01:25 | Διονύσης

    Στην παρουσίαση του νέου μισθολογίου αναφέρονται μεταξύ των πλεονεκτημάτων τα εξής δύο:
    «•Δίκαιη εξομοίωση των αποδοχών των νέων υπαλλήλων που σήμερα δεν λαμβάνουν
    προσωπική διαφορά.
    •Δίκαιη αντιμετώπιση με ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία.»

    Διαβάζοντας ωστόσο το παρόν σχέδιο νόμου και προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι τα παραπάνω δεν υλοποιούνται για όλους εμάς που διοριστήκαμε στην ΑΑΔΕ μετά τον Οκτώβριο του 2018, κατόπιν δηλαδή την τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για την Προσωπική Διαφορά.
    Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, διότι θα επιτύχει τη παγίωση μιας κατάφωρης αδικίας εις βάρος μας.
    Απαιτούμε τη μισθολογική μας εξομοίωση με τους παλαιότερους συναδέλφους.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 00:25 | Λιλα Ι.

    Θεωρώ ότι τι ειδικό μισθολόγιο αδικεί τους νεοδιόριστους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόση μεγάλη απόκλιση στον μισθό μεταξύ των υπαλλήλων. Θα πρέπει να δωθεί η προσωπική διαφορά στους νέους , ώστε να είναι όλοι ίσοι . Και στη συνέχεια, να καταταχθουν όλοι οι υπάλληλοι στους μισθολογικούς κλίμακες ανάλογα με τα χρονια προϋπηρεσίας. Εάν ψηφιστεί ο νόμος αυτός , θα είναι αδικία και θα οδηγήσει πολλούς από εμάς ( με τεράστια εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα) να μην έχουμε κίνητρα να προσφέρουμε όλες τις γνώσεις μας ή να φύγουμε από την ΑΑΔΕ.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 00:50 | Αναστασία

    Ο αναιτιολόγητος διαχωρισμός των νεοδιόριστων υπαλλήλων μισθολογικά είναι αντίθετος με την συνταγματική αρχή της ισότητας και συνεπώς μη εφαρμοστέος.

    Η εξάρτηση του επιδόματος θέσης από την αποδοχή της αξιολόγησης δεν συνάδει σε ένα κράτος δικαίου, στο οποίο αντί η αμοιβή να εξαρτάται από την εργασία, θα εξαρτάται από μια διαδικασία αξιολόγησης που αφενός δεν έχει καμία σχέση με την παρεχόμενη εργασία του κάθε υπαλλήλου, αφετέρου είναι παντελώς αόριστο το πλαίσιο στο οποίο θα διεξάγεται, τα κριτήρια τα οποία θα εφαρμόζονται, ενώ ενδέχεται ο τρόπος που θα υλοποιείται να καταστεί μη αντικειμενικός και εκβιαστικός.

    Με το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε, όχι μόνο η ΑΑΔΕ δεν θα κατορθώσει να προσελκύσει νέα άξια στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, αντιθέτως θα χάσει όσα έχει ως τώρα προσελκύσει, ενώ επιπλέον θα στερηθεί τους καρπούς στους οποίους αποσκοπούσε η εισαγωγική τους εκπαίδευσή.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 00:20 | Α.Τ

    Το επιχείρημα κάποιων που υπηρετούν ήδη στην ΑΑΔΕ, ανεξαρτήτως θέσεως, ήταν ότι, γνωρίζατε το μισθό που θα παίρνατε οπότε δε δικαιούστε να μιλάτε.Όντως διαβάσαμε και επιτύχαμε σε έναν πολύ δύσκολο γραπτό διαγωνισμό γνωρίζοντας ότι ο μισθός μας θα ήταν τόσο μικρός. Όμως γνωρίζαμε επίσης, πως όπως έγινε και με παλαιότερους συναδέλφους, μετά από λίγο καιρό η αδικία θα εξαλειφόταν με την απόδοση της προσωπικής διαφοράς.
    Λίγους μήνες μετά το διορισμό μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο νόμου που αντί να εξαλείφει αυτή την αδικία, την καθιστά μόνιμη,όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους μελλοντικούς συναδέλφους.
    Είναι ένα σχέδιο νόμου που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, ισχυρά αντικίνητρα για εργασία και για προσέλκυση προσωπικού με υψηλά προσόντα και ισχυρά κίνητρα για φυγή των νεότερων και αδικημένων υπαλλήλων.
    Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος το νέο μισθολογικό όχι μόνο να μη δημιουργεί αδικίες και διακρίσεις αλλά να επιλύσει τις ήδη υπάρχουσες και να ρυθμίσει τις αμοιβές των υπαλλήλων με τρόπο δίκαιο και αξιοκρατικό.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 23:10 | Despina Triantou

    Είναι κρίμα να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι δύο ταχυτήτων.συναφελφοι που λιωσαμε στα διαβασματα για να αποκτήσουμε τους τίτλους σπουδών μας,εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης, να έχουμε μηνιαίες απολαβές λιγότερες από υπάλληλο παλαιότερο ΔΕ επειδή εκείνος λαμβάνει προσωπική διαφορά. πόσο κοστολογείται επιτέλους σε αυτή τη χώρα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό; Ας σκεφτούμε ότι η χώρα ξόδεψε και αυτή για τις σπουδές μας,και εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δημόσιο, αλλά όταν υπάρχει τόση διαφορά, είναι πολύ άδικο.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 23:42 | Γιώργης

    Το συγκεκριμένο μισθολόγιο αποτελεί μεγάλη αδικία για όσους ΔΕΝ παίρνουν την προσωπική διαφορά σήμερα. Αντίθετα, εξασφαλίζει όλους όσους την παίρνουν.
    Επιπλέον, δεν γίνεται να ψηφίζεται ειδικό μισθολόγιο χωρίς ακριβή νούμερα. Επίσης γιατί ο Διοικητής και οι λοιποί εξαιρούνται από αυτό;!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 22:05 | D

    Δε φτάνει που εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες ακατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων και με έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, δε φτάνει που λειτουργούμε υπό καθεστώς φόβου και τρόμου με αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο μας, δε φτάνει ο τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, μιας που αποτελούμε ίσως τον πιο μισητό κλάδο του Δημοσίου, έχουμε και τη Διοίκηση να μας αντιμετωπίζει σαν παρείσακτους, να μας αναγκάζει να ζητιανεύουμε για τα αυτονόητα, και να μας εμπαίζει κιόλας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 20:33 | Γαλάζιου Κωνσταντίνα

    To ειδικό μισθολόγιο ενισχύει την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ υπαλλήλων
    της ΑΑΔΕ. Εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με την 1Γ/2017 με αυξημένα
    προσόντα, πτυχίο, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρονικών
    υπολογιστών με εμπειρία στον ελεγκτικό, λογιστικό, νομικό κλάδο όπου η
    ΑΑΔΕ αξιοποιεί τις γνώσεις τους, τους αμείβει με πολύ λιγότερο μισθό σε
    σχέση με υπαλλήλους που προσλήφθηκαν τουλάχιστον 1 χρόνο πριν και έχουν
    τα ίδια προσόντα. Επέτυχαν στις εξετάσεις με γραπτό διαγωνισμό,
    εκπαιδεύτηκαν 9 μήνες στην ακαδημία και επωμίζονται καθημερινά ευθύνες
    αυξημένου κινδύνου, διεκπαιρεώνουν εργασίες που απαιτούν υψηλές
    δεξιότητες και αρμοδιότητες. Δεν υπάρχει ισότητα εφόσον δεν ξεκινούν από
    την ίδια αφετηρία όλοι οι υπάλληλοι. Δεν υπάρχει αναγνώριση των
    προσόντων τους. Ας σταματήσει πλέον να διαιωνίζεται όλη αυτή η κατάσταση
    που προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων και πλέον τίθεται σε κίνδυνο
    και η διαβίωση τους.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 19:11 | Δ.Μ

    Δυστυχώς η Α.Α.Δ.Ε συνεχίζει να συντηρεί την λογική της ανισότητας και των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων», αφού κάποιος που προσελήφθη μετά τον Δεκέμβριο του 2018 τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης και αμείβεται χαμηλότερα από τους συναδέλφους του παρότι κάνουν την ίδια δουλειά. Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του πράγματος είναι επιεικώς απαράδεκτο υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα να αμείβονται διαφορετικά. Η λύση είναι μια, ΑΜΕΣΗ απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους συναδέλφους για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, πριν ψηφιστεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

    Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης και της επίτευξης των ατομικών στόχων το μόνο που θα καταφέρει είναι να «αναγκάσει» τους νέους συναδέλφους που δεν λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές με τους (κατά ένα χρόνο!) παλαιότερους να προχωρήσουν σε μια λογική ασαφούς αξιολόγησης με πολλά προβλήματα και κενά έτσι ώστε να πάρουν το κάτι παραπάνω μισθολογικά μήπως και πλησιάσουν μισθολογικά τον διπλανό τους στον οποίο αποδίδεται η προσωπική διαφορά. Φυσικά στην πράξη οι παλαιότεροι συνάδελφοι δεν θα αποδεχθούν την αξιολόγηση αφού μισθολογικά δεν επηρεάζονται σε σχέση με πριν.
    Εξυπακούεται ότι όλο αυτό οδηγεί στην λογική της ανθρωποφαγίας μεταξύ των συναδέλφων για τοποθέτηση σε περίγραμμα θέσης με μεγαλύτερες αποδοχές κλπ.

    Επίσης το άρθρο 11 που αφορά το μισθό είναι παντελώς αόριστο, και πρέπει ΠΡΙΝ την ψήφιση να γίνουν γνωστά τα Π.Θ.Ε καθώς και αναλυτικά περιγράμματα εργασίας με συγκεκριμένα καθήκοντα/προσόντα που απαιτούνται όπως επίσης και οι μισθοί που πρέπει να έχουν σταθερό χαρακτήρα και όχι να εξαρτώνται από την αξιολόγηση.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 17:09 | Xaris

    Καταρχήν το παρόν υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι εντελώς αόριστο και αντεργατικό. Δεν αναφέρονται πουθενά μισθοί και είναι απαράδεκτο να συνδέεται ο οποιοσδήποτε μισθός με το αν συμμετέχεις ή όχι στην αξιολόγηση. Το μόνο που καταλαβαίνουμε ειδικά εμείς οι διορισμένοι μετά τον Οκτώβριο του 2018 είναι ότι θα είμαστε οι εργαζόμενοι της 2ης ταχύτητας της ΑΑΔΕ. Ανήκω στους διοριστέους της 1Γ/2017 και από την πρώτη μέρα καταλάβαμε ότι έχουμε διαφορετική αίσθηση για το ποιους θεωρεί η διοίκηση «στελέχη» και προσωπικό αυξημένων προσόντων. Αναλάβαμε να πληρώσουμε μόνοι μας την εκπαίδευσή μας μακριά από τα σπίτια μας με μισθό 735€ για 4 μήνες. Προφανώς ψάχνουν χρηματοδότες και όχι εργαζόμενους. Αυτό καθώς και άλλα ζητήματα με κυριότερο την μη μισθολογική εξομοίωση οδήγησε στην πόρτα εξόδου πολλούς νεοδιόριστους με πραγματικά μεγάλα προσόντα (προυπηρεσίας και εκπαίδευσης). Δώστε επιτέλους κίνητρα στο προσωπικό να μείνει και να εργαστεί κατάλληλα. Θα πρέπει η μισθολογική βάση για όλους να περιλαμβάνει τουλάχιστον την προσωπική διαφορά ή οποία να είναι και συντάξιμη. Δεν νοείται να ζητείται να στελεχωθεί η ΑΑΔΕ με προσωπικό αυξημένων προσόντων και αντιμετωπίζεται έτσι το προσωπικό της.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 17:54 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Που το είδατε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχουν υπάλληλοι 2 ταχυτήτων; Μα για αυτό τον λόγο γίνεται όλα αυτό για να υπολογισθούν οι μισθοί όλων των υπαλλήλων στην ίδια βάση από την αρχή. Παλιών και νέων μαζί στην ίδια κλίμακα ανάλογα προϋπηρεσίας, πτυχίων, κλπ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 16:24 | Katerina

    Η ίδια η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει πως το 1/3 των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ με αυξημένα προσόντα αποποιείται τον διορισμό του.
    Μάλιστα παγιώνει την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων χωρίς να διακρίνει με ίσους όρους το δυναμικό που απασχολεί. Η προσωπική διαφορά αποδόθηκε στο σύνολο των εργαζομένων που εισήχθησαν στην υπηρεσία έως τον 10/2018 ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ πεισματικά από έξω τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της 1Γ/2017 οι οποίοι εντάχθηκαν στην Υπηρεσία με γραπτό διαγωνισμό και αυξημένα τυπικά προσόντα. Αυτό είναι το καταρτισμένο προσωπικό με το οποίο απαιτείται να στελεχωθεί η ΑΑΔΕ.
    Και καταθέτει προς διαβούλευση ένα μισθολόγιο που παγιώνει την μισθολογική ανισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων το οποίο αγνοεί ολες τις Θεωρίες Παρακίνησης! Και τις Θεωρίες που εστιάζουν στη φύση της παρακίνησης και τις Θεωρίες που εστιάζουν στη διαδικασία της παρακίνησης !!!!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:54 | Κ.

    Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί εμπαιγμό για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ από την 1Γ/2017 και τους υπόλοιπους συναδέλφους του ΥΠ.ΟΙΚ. που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.
    Κανείς δεν μας έχει δώσει μια εξήγηση γιατί πρέπει να αμοιβόμαστε χαμηλότερα από τους συναδέλφους μας που διορίστηκαν έως τον Οκτώβριο του 2018.
    Στις υπηρεσίες μας αντιμετωπιζόμαστε ως ικανότατοι υπάλληλοι από τους οποίους οι προϊστάμενοι έχουν υψηλές απαιτήσεις.
    Εργαζόμαστε με την σοβαρότητα που απαιτούν οι αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί και θέλουμε να μας αντιμετωπίσει η Διοίκηση μας με την αντίστοιχη σοβαρότητα.
    Απαιτούμε το αυτονόητο, ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.7

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:19 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΕΓΩ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΞΕΡΩ ΜΟΝΟ..ΟΤΙ ΕΔΩΣΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΠΕ ΠΡΙΝ 17 ΧΡΌΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΚΥΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Κ ΚΑΛΟ ΩΡΑΡΙΟ..ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΚΟΨΑΤΕ, ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Κ ΠΑΣΧΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ, ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ,ΔΙΒΕΕΤ,ΑΔΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΉ.ΚΟΥΡΕΨΑΤΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ, ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΆΠΤΥΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΉ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΣΤΆΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ Κ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ Κ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΝΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΉ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ..ΑΛΛΑΞΕ ΜΕΧΡΙ Κ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΙΚΑ, ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ RFID ..ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΑ;; ΑΠΛΑ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΜΑΣ ..ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ Κ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ..ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΜΑΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:20 | PL

    Μετατάχθηκα στην ΑΑΔΕ μετά την 1/1/2019, με 12 χρόνια προϋπηρεσία στο Δημόσιο και με διδακτορικό που αναγνωρίστηκε ως συναφές. Να σημειωθεί ότι λαμβάνω λιγότερα από δόκιμο υπάλληλο της ΑΑΔΕ που έλαβε την προσωπική διαφορά με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση και πολύ λιγότερα από υπάλληλο της κατηγορίας ΔΕ που έτυχε της προωθημένης μισθολογικής εύνοιας του Υπ. Οικ. των προηγούμενων χρόνων. Δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό συντηρεί την ανισότητα αφού ξεκινά όσους ήρθαν στην ΑΑΔΕ μετά το 2019 από χαμηλότερη βάση, μη δίνοντάς τους την προσωπική διαφορά. Όλο αυτό είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο για την προσέλκυση στελεχιακού δυναμικού υψηλών προσόντων όπως ζητούν και οι θεσμοί στις αναφορές τους. Επίσης, δεν είναι τυχαίες οι παραιτήσεις των νεοδιορισθέντων από τον πρόσφατο γραπτό διαγωνισμό, ούτε οι μη αποδοχές σε μετατάξεις και αποσπάσεις. Η ΑΑΔΕ δεν αποτελεί τη γη της επαγγελίας του δημοσίου όπως θεωρείτο και όπως συμβαίνει σε προηγμένα κράτη. Αντιθέτως, με μια σειρά νομοθετήματα τείνει να διαφοροποιείται σχεδόν αντισυνταγματικά από το υπόλοιπο δημόσιο συντηρώντας και εντείνοντας μια ιδιαίτερα νοσηρή κατάσταση για την ίδια αλλά και για μεγάλο μέρος των εργαζομένων της.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:43 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡ.

    Η προϋπηρεσία του ιδιωτικού τομέα είναι μεν σημαντική αλλά κάποιος που έχει ένα θείο ή έναν ξάδερφο ή έναν κολλητό του οποίου ο πατέρας έχει ένα λογιστικό γραφείο ή μια μικρή εταιρία μπορεί ειδικά στην Ελλάδα να πάρει πλαστή προϋπηρεσία για αυτό και δεν προσμετράται όπως αντιθέτως και σωστά προσμετράται η προϋπηρεσία του δημοσίου ακόμη και αν είναι σε παρεμφερές αντικείμενο διότι ούτως ή άλλως και στο πλαίσιο των τελωνειακών ή φορολογικών θεμάτων υπάρχουν πολλά αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζει όλα ένας υπάλληλος ή μπορεί να μην πέρασε ποτέ από αυτά αλλά η προϋπηρεσία-εμπειρία του ωστόσο προσμετράται έτσι δεν είναι; Άρα στην ίδια λογική προσμετράται η προϋπηρεσία του δημοσίου..Ειδικά στην Ελλάδα η προϋπηρεσία του ιδιωτικού τομέα πολλές φορές είναι αγκάθι γιατί ως γνωστόν πολλοί βρίσκουν αν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες!! Εδώ άλλοι διορίζονταν στο δημόσιο με πλαστά πτυχία και εμείς εδώ μιλάμε για προϋπηρεσία του ιδιωτικού τομέα;; Χωρίς να σημαίνει βέβαια πως κάποιος έχει απαραίτητα ψεύτικη προϋπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα αλλά αν κάποιοι ήταν σε «μεγάλες» ελεγκτικές εταιρίες και έπαιρναν καλά χρήματα τότε γιατί τις άφησαν και ήρθαν στο δημόσιο;;

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:23 | Αναστασία Π.

    Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου και η εφαρμογή αυτού θα αποτελέσει κατάφωρη αδικία εις βάρος όλων των επιστημόνων που προσλήφθηκαν στην ΑΑΔΕ μετά τον Οκτώβριο του 2018 καθώς επιφέρει μισθολογική ανισότητα με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο πρόσληψης αυτών. Με την εφαρμογή του υπό ψήφιση νόμου θα ισχύει το εξής παράδοξο: υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα (ή και περισσότερα) που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στις ίδιες συνθήκες να αμείβονται με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας του τυχαίου γεγονότος του χρόνου πρόσληψης τους στην υπηρεσία. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ παρέχουν υπηρεσίες σε νευραλγικές θέσεις του κράτους, για τις οποίες απαιτείται να περιβάλλονται από εγγυήσεις αμεροληψίας που θα εξασφαλίσουν οι ικανοποιητικές απολαβές. Περαιτέρω, λόγω της μισθολογικής αυτής ανισότητας και των χαμηλών απολαβών, όπως έχει δηλώσει και η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, πολλοί νεοδιόριστοι υπάλληλοι αποποιούνται τον διορισμό τους με κίνδυνο να μην μπορεί να στελεχωθεί η ΑΑΔΕ με στελέχη ποιότητας. Πρέπει με άλλα λόγια, να γίνει αντιληπτό ότι εάν ο δημόσιος τομέας θέλει να απασχολεί επιστήμονες σε θέσεις ευθύνης και να γίνει ανταγωνιστικός, να καταβάλλει τις ανάλογες απολαβές σε αυτούς και να τους παρέχει κίνητρα για σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 15:01 | Σπύρος

    Απαράδεκτο! Δεν είναι σχέδιο μισθολογίου αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα αμοίβεται!! Οι ¨βέλτιστες πρακτικές¨που επικαλείστε στο δελτίο τύπου συνοψίζονται στο μότο: ¨με απόφαση του Διοικητή…¨ ρυθμίζονται τα πάντα. Μπορείτε να μας πείτε σε ποια Δημόσια Διοίκηση (ποιάς χώρας;)λειτουργούν αυτά τα μεταμοντέρνα συστήματα;

    Η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί το παρόν σχέδιο είναι η μισθολογική ισοπέδωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ μέσα από τον ακραίο ανταγωνισμό, την ατομική στοχοθεσία και την δήθεν αξιολόγηση.

    κύριοι, δεν εργαζόμαστε σε εισπρακτική εταιρεία για να έχουμε ¨ατομικούς επαγγελματικούς στόχους¨όπως αναφέρει η απόφαση για την αξιολογηση. Είμαστε υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και καθήκον μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

    Αποσύρτε άμεσα αυτό το σχέδιο και νομοθετείστε για την παροχή της προσωπικής διαφοράς στους εργαζόμενους που την δικαιούνται.

    ,

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 13:17 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφορικά με το Ειδικό Μισθολόγιο, ευαγγελίζεται ότι δημιουργεί “ένα δίκαιο, αξιοκρατικό και δυναμικό σύστημα βαθμολόγησης, που εντάσσει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση”, συνεκτιμώντας “τυπικά και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ προσόντα, γνώση και εμπειρία, πολυπλοκότητα της θέσης, κριτική σκέψη και ικανότητα στη λήψη αποφάσεων”, ενώ ταυτόχρονα “επιλύει, με μόνιμο τρόπο, το πρόβλημα της μισθολογικής αναντιστοιχίας στις αμοιβές των νέων υπαλλήλων, η οποία σήμερα αποθαρρύνει νέα και ταλαντούχα στελέχη να εργαστούν στην ΑΑΔΕ”.

    Όλες οι ανωτέρω καινοτομίες θα έβρισκαν τη θερμή υποστήριξη της πλειοψηφίας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ ( και όχι μόνον) εάν εισάγονταν σε ένα πλαίσιο με δίκαια και εκ των προτέρων καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και μισθολογικά δεδομένα, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η αξιοκρατία κατά την εφαρμογή του, η ίση μεταχείριση υπαλλήλων με τα ίδια χαρακτηριστικά (βασική συνταγματική αρχή της ισότητας που οφείλει να διέπει όλη τη δράση του Δημοσίου) καθώς και συγκεκριμένα ελάχιστα πλαίσια αμοιβών, που θα ανταποκρίνονται στα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των στελεχών που επιθυμεί η Αρχή να προσελκύσει. Συγκεκριμένα:

    1) Αναφορικά με την συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου διακρίνει την προϋπηρεσία σε αποκτηθείσα στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σε αποκτηθείσα στον ιδιωτικό τομέα/ ελευθέριο επάγγελμα, δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα/βαρύτητα στην πρώτη (ακόμη κι όταν αφορά σε αντικείμενο μη σχετικό με το αντικείμενο της ΑΑΔΕ) έναντι της δεύτερης. Η διάκριση αυτή δεν έχει κανένα λογικό ή νομικό έρεισμα, ενώ προκαλεί το παράδοξο, υπάλληλοι με μακρά εμπειρία σε μεγάλες Ελεγκτικές Εταιρίες, λογιστικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία κλπ, με υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας, να απαξιώνονται εξ ορισμού και να τίθενται βαθμολογικά και μισθολογικά υπό των συναδέλφων τους που έτυχε να υπηρετούν σε μια οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου Τομέα. Από αυτήν την τακτική μόνο ζημιωμένοι μπορεί να βγουν τόσο οι ίδιοι οι υπάλληλοι, όσο και οι Υπηρεσίες και το Δημόσιο Συμφέρον που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε.

    2)Αναφορικά με το ζήτημα της Αξιολόγησης και της επίτευξης ατομικών στόχων, από την οποία θα εξαρτάται στο εξής η τοποθέτηση σε περίγραμμα θέσης και συνακόλουθα η διαμόρφωση των αποδοχών των υπαλλήλων: θα πρέπει να περιγράφονται μέσα στο κείμενο του Νόμου συγκεκριμένες, αντικειμενικές μέθοδοι και κριτήρια που θα υιοθετούνται για την χρέωση του κάθε υπαλλήλου και τον καθορισμό της στοχοθεσίας του, καθώς και συγκεκριμένα πλαίσια απολαβών για κάθε περίγραμμα θέσης. Τα θέματα αυτά, τα οποία θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος της εργασίας, δεν μπορεί να ρυθμίζονται με μεταγενέστερες Διοικητικές Πράξεις και να υπόκεινται στις μεταβολές της εκάστοτε Διοίκησης, ανάλογα με τους δημοσιονομικούς, πολιτικούς κλπ στόχους της. Ο μισθός δεν μπορεί να τελεί υπό αίρεση! Περαιτέρω, θα πρέπει να αναλογιστεί η Διοίκηση εάν ο σκοπός και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της εξυπηρετείται καλύτερα με τον καθορισμό στόχων σε επίπεδο ομάδας ή σε ατομικό επίπεδο, κι αν συμφέρει να ενισχυθεί ή να εκλείψει αντίστοιχα η συνδρομή και η συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων.

    3) Αναφορικά με την επιδίωξη προσέλκυσης νέων και ικανών στελεχών , με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλους σπουδών και επαγγελματική εμπειρία), το παρόν νομοσχέδιο, ως έχει, δεν καταφέρνει να αποτελέσει ικανό κίνητρο. Ενώ οι υπάλληλοι που διορίσθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2018 εξακολουθούν να λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά (με το παράδοξο να μειώνονται οι απολαβές τους όσο ωριμάζουν υπηρεσιακώς), ο νέος υπάλληλος καλείται να λαμβάνει τον βασικό μισθό των 735€ μηνιαίως (κι αυτός επί 12, δλδ κατ’ αναλογία προς τους 14 μισθούς του ιδιωτικού τομέα οι μηνιαίες απολαβές διαμορφώνονται περί τα 630€!), προσαυξημένο με τις άγνωστες ως τώρα και ανά πάσα στιγμή μεταβαλλόμενες (με απόφαση Διοικητή) απολαβές που θα αντιστοιχούν στο όποιο περίγραμμα θέσης τοποθετηθεί κάθε φορά (κατόπιν αξιολόγησής του με άγνωστα, υποκειμενικά κριτήρια, ανάλογα με την επίτευξη των ΑΤΟΜΙΚΩΝ του στόχων, οι οποίοι επίσης θα έχουν διαμορφωθεί με άγνωστα και υποκειμενικά κριτήρια). Η μισθολογική εξομείωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον καθορισμό του ποσού της Προσωπικής Διαφοράς ως ποσό βάσης (και μάλιστα συντάξιμο στο σύνολό του), πάνω στο οποίο θα χτίζεται ο ατομικός μισθός εκάστου υπαλλήλου ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, την ευθύνη της θέσης, των καθηκόντων του κλπ. Ο,τιδήποτε άλλο θα διαιωνίζει ες αεί την ανισότητα μεταξύ υπαλλήλων με όμοια προσόντα, θα προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα το οποίο θα εκφράζεται μέσω επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, θα λειτουργεί ως αντικίνητρο παραγωγικότητας (εφόσον θα υπάρχουν συνάδελφοι με λιγότερα προσόντα, λιγότερα καθήκοντα και υψηλότερες απολαβές) κι εν τέλει θα υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Τα πράγματα είναι απλά, εάν θέλει η ΑΑΔΕ να γίνει πραγματικά πρότυπος οργανισμός, θα πρέπει να υιοθετήσει τη βασική αρχή της διαχείρισης προσωπικού παγκοσμίως, ότι οι υπάλληλοι που θέλουν να παραμείνουν και να επενδύσουν στην εργασία τους και τις δεξιότητές τους, είναι οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι, που αισθάνονται ότι υπηρετούν σε ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, και των οποίων οι κόποι αναγνωρίζονται ηθικά και μισθολογικά.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 12:45 | Κυριακή

    Προς διαβούλευση ένα ασαφές και παντελώς άδικο νομοσχέδιο το οποίο καταδικάζει σε μισθούς πείνας όσους υπαλλήλους εντάχθηκαν στην ΑΑΔΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Παγιώνει την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων χωρίς να διακρίνει με ίσους όρους το δυναμικό που απασχολεί. Η προσωπική διαφορά αποδόθηκε στο σύνολο των εργαζομένων που εισήχθησαν στην υπηρεσία έως τον 10/2018 ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ πεισματικά από έξω τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της 1Γ/2017 οι οποίοι εντάχθηκαν στην Υπηρεσία με γραπτό διαγωνισμό και αυξημένα τυπικά προσόντα. Αυτό είναι το καταρτισμένο προσωπικό με το οποίο απαιτείται να στελεχωθεί η ΑΑΔΕ όπως προστάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τοποθετείτε προσωπικό σε θέσεις ευθύνης το οποίο αμείβεται λιγότερο από το σύνολο των εργαζομένων της Υπηρεσίας με μοναδικό γνώμονα το γεγονός ότι εισήλθε στην Υπηρεσία μετά τον Οκτώβρη του 2018, ΠΩΣ θα παράγει έργο όταν το μεταχειρίζεστε με διαφορετικούς όρους; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση χορήγηση της ΠΔ στο σύνολο των εργαζομένων που δεν την λαμβάνει ακόμα ΠΡΟΤΟΥ κατατεθεί οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο θα εκκινήσει την μισθοδοσία των υπαλλήλων από διαφορετική βάση.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 11:46 | Αντώνης

    Που ακούστηκε το να μην γίνεται αξιολόγηση υπαλλήλων?? Αν τα κριτήρια και ο τρόπος είναι σωστός θα φανεί στην πορεία..έτσι γίνεται στο εξωτερικό, έτσι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, έτσι έγινε και όταν περάσαμε στην ΑΑΔΕ είτε μέσω γραπτού διαγωνισμού είτε μέσω μοριοδότησης (γιατί οι περισσότεροι έχουν υψηλά προσόντα και όχι μόνο τύχη). Δηλ. είναι προτιμότερο όταν κάποιος γίνεται Τμηματάρχης να αξιολογείται από έναν Διευθυντή τον οποίο τον τοποθέτησαν εκεί «κάποια συμφέροντα» και ανάλογα αξιολογεί ο ίδιος έαν υπάλληλο για Τμηματάρχη;; Μην λέμε και ότι θέλουμε..Μια αξιολόγηση ακόμη και κακή θα είναι καλύτερη από μία αξιολόγηση στηριζόμενη σε «πολιτικά» κριτήρια..

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 11:05 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΩΣ;
    Αυτονόητες διαπιστώσεις της αυθαίρετης στοχοθεσίας που υπονομεύει την αξιολόγηση:
    Φέτος γίναμε μάρτυρες μιας εξωπραγματικής στοχοθεσίας. Την ώρα που η οικονομία μαστίζεται από τις επιπτώσεις του COVID 19, δημοσιεύθηκαν τον Μάη στόχοι για αυξημένους ελέγχους και στόχοι για αυξημένες εισπράξεις σε σχέση με πέρυσι που ήταν μια «κανονική» οικονομικά χρονιά.
    Case study 1:
    στο Τελωνείο μιας τουριστικής περιοχής ο στόχος των εισπράξεων του Δικαστικού Τμήματος αυξήθηκε κατά 28% από τα βεβαιωθέντα ποσά του έτους. Δηλαδή, με νεκρή την οικονομία θα πρέπει να αυξηθούν κατά 28%τα έσοδα από τελωνειακά πρόστιμα.
    Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο COVID 19, η στοχοθεσία αυξήθηκε αυθαίρετα, χωρίς να δικαιολογείται από οποιοδήποτε δεδομένο.
    · Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ πριν την κρίση ήταν γύρω στο 2% όχι 28% για το 2020,
    · Το προσωπικό για ελέγχους και καταλογισμούς δεν αυξήθηκε
    · Τα μέσα που διαθέτουν τα τμήματα Δικαστικού και Δίωξης δεν βελτιώθηκαν
    Case study 2: (αυτό αποτελεί και το ανέκδοτο της στοχοθεσίας) σε τουριστικό νησί με 11 πρατήρια βενζίνης ζητήθηκαν να γίνουν 50 έλεγχοι σε πρατήρια βενζίνης.
    Αυτό μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα για την διαδικασία της διαμόρφωσης των στόχων:
    · Ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική Τεκμηρίωση για την μεθοδολογία που ακολουθείται ώστε να τεθούν οι στόχοι.
    · Δεν υπάρχει κανένα κανάλι ανατροφοδότησης του στόχου με πραγματικά δεδομένα από την οικονομία (η φετινή στοχοθεσία δεν κατόρθωσε να λάβει υπόψη την ύφεση από τον COVID 19, ποσό μάλλον κάποιους άλλους εποχιακούς ή τοπικούς παράγοντες στην οικονομία που θα πρέπει να διορθώνουν τους στόχους άμεσα και σε πραγματικό χρόνο)
    · Δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις των Τελωνείων για το ύψος τον στόχων τους.
    · Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ελλείψεις σε προσωπικό.
    · Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ελλείψεις σε μέσα πχ Η/Υ 15ετίας ή μη διασύνδεση ICISNET με TAXISNET

    Η αυθαίρετη και χωρίς μέθοδο στοχοθεσία δημιουργεί τα εξής προβλήματα:
    Για το κράτος:
    · Δημιουργία στρεβλώσεων για τις εκτιμήσεις των εσόδων
    · Αδυναμία κατάρτισης αξιόπιστου προϋπολογισμού και σχεδιασμού δημοσιονομικής πολιτικής.
    Για τους εργαζόμενους:
    · Απαξίωση, αφού φέρονται να μην μπορούν να επιτύχουν τους στόχους
    · Άγχος και αβεβαιότητα αφού δεν γνωρίζουν τι στόχους θα κληθούν να πετύχουν κάθε φορά (να πάνε στο φεγγάρι ίσως;)
    Για την ίδια λειτουργία της διαδικασίας αξιολόγησης:
    · Η έλλειψη ξεκάθαρων κανόνων και η δημιουργία αυθαίρετων στόχων , δημιουργούν μια εύλογη δυσπιστία προς κάθε αξιολόγηση που είναι βασισμένη σε τέτοια κριτήρια. Επομένως υπονομεύει την διαδικασία αξιολόγησης που τόσο επιθυμούν οι Τελωνειακοί υπάλληλοι, ώστε να αναδειχθεί και να αναγνωρισθεί το έργο τους.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Στα Τελωνεία οι προσωπικοί στόχοι δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα καθώς αποτελούν οργανικές μονάδες που λειτουργούν με ομάδες εργασίας.
    πχ Η Δίωξη Λαθρεμπορίου κυρίως αλλα και άλλα τμήματα βεβαιώνουν παραβάσεις που στέλνουν στο γραφείο Δικαστικού προς είσπραξη. Αν πχ δεν υπάρχουν αρκετές παραβάσεις από τα υπόλοιπα τμήματα (καθώς ελεγκτικά καθήκοντα ασκούν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι του Τελωνείου) πώς θα αντικατοπτριστεί στους ατομικούς στόχους του δικαστικού τμήματος;
    Επομένως, η βάση για μια αξιολόγηση που θα βελτιώσει την λειτουργία των τελωνείων, είναι η σύνταξη μιας ρεαλιστικής στοχοθεσίας για κάθε Τελωνείο, από ομάδες που θα αποτελούνται από άτομα με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, που να αντιλαμβάνονται τις τοπικές ιδιαιτερότητες των τελωνείων (πχ Καστανιές-Πειραιάς-Καστελόριζο) ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    ΥΓ: Μα δεν μπορεί ένας να καταλάβει ότι εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι μιας χρονιάς νομοτελειακά αυξάνονται οι στόχοι της επόμενης χρονιάς αυτό σύμφωνα με τα οικονομικά της συμπεριφοράς ίσως δημιουργεί καθαρό αντικίνητρο για να πιάσει κανείς το στόχο; Ιδιαίτερα αν ο διοικητής αποφασίζει και διατάζει να μην πάρει κανείς το μπόνους για την επίτευξη των στόχων πέρυσι;

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 11:30 | Vicky Ps

    Με το παρόν νομοσχέδιο, καταλύεται η συνταγματικά κατοχύρωμένη ισότητα, δεδομένου ότι δημιουργούνται δύο ταχυτήτων δημόσιοι υπάλληλοι στην ΑΑΔΕ: υπάλληλλοι που προσλήφθηκαν από το 2018, καίτοι έχουν τα ίδια ή ίσως και αυξημένα προσόντα και δεξιότητες (αφού κατά τεκμήριο συμμετείχαν σε γραπτό διαγωνισμό και πέτυχαν), αμείβονται πολύ λιγότερο, εάν και έχουν τα ίδια καθήκοντα και εκτελούν την ίδια εργασία. Περαιτέρω, το παρόν νομοσχέδιο θα επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση επιστημόνων και θα οδηγήσει πολλόυς επιτυχόντες να μην αναλάβουν τη θέση τους στον δημόσιο τομέα για οικονομικούς λόγους και θα εντείνει το φαινόμενο του «drain brain» στον δημόσιο τομέα. Κλείνοντας, προκειμένου ένας επιστήμονας να σταδιοδρομήσει επιτυχώς στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να έχει κίνητρο και φυσικά η οικονομική του ανταμοιβή αποτελεί σαφώς κίνητρο, καθώς ασ μην ξεχνάμε καθένας θα πρέπει να αμείβεται για τη συνεισφορά του προς την υπηρεσία και των στόχων που η τελευταία έχει θέσει.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 11:58 | Κ.Λ.

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ελπίζω να λάβει υπόψη η πολιτική ηγεσία το πλήθος των εμπεριστατωμένων σχολίων που έχουν κατατεθεί. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τίθεται προσχηματικά σε διαβούλευση αφού είναι αδιανόητο μισθολόγιο χωρίς αναφορά μισθών. Είναι εντελώς αόριστο.
    Το νομοσχέδιο προβαίνει σε ένα νομικά ανεπίτρεπτο, αντισυνταγματικό και απολύτως αντικοινωνικό και αντεργατικό τέχνασμα. Συνδέει το μισθό του εργαζομένου με την αξιολόγηση, στην οποία δεν παραπέμπει ρητά. Ο μισθός είναι και οφείλει να είναι στην έννομή μας τάξη αντιπαροχή της εργασίας, δεν είναι δυνατόν να συναρτάται ο μισθός για παροχή εργασίας σήμερα με την αξιολόγηση για παρελθόν διάστημα. Ο μόνος λόγος που τίθεται είναι η εμπέδωση της δύναμης του διοικητή της αρχής προς τους εργαζόμενους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία απεργούν/απέχουν από το σύστημα αξιολόγησης με αδιαφανή κριτήρια. Τιμωρείται έτσι το νόμιμο δικαίωμα των υπαλλήλων σε απεργία.
    Ακόμα σε όλο το νομοσχέδιο οι κανονιστικές αρμοδιότητες του διοικητή της αρχής πολλαπλασιάζονται σε σχέση με όσες προβλέπονται στον ιδρυτικό νόμο της αρχής, απουσιάζει η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΣ και το άλλο όργανο διοίκησης, το συμβούλιο διοίκησης. Μια αρχή με χιλιάδες εργαζομένους, στο έλεος ενός μόνο οργάνου/ατόμου, χωρίς έλεγχο και μάλιστα σε ένα τομέα όπως τα δημόσια έσοδα της χώρας.
    Το άρθρο 11 που είναι ουσιώδες για το μισθό του εργαζόμενου είναι παντελώς αόριστο, ανεφάρμοστο και ανισυνταγματικό. Εισάγει διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων, εισάγει ανεπίτρεπτη και αναιτιολόγητη διάκριση κατά των δόκιμων υπαλλήλων, εισάγει μια αντισυνταγματική σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, ενώ ο μισθός είναι αντιπαροχή της εργασίας. Είναι στην πράξη αδύνατον να εφαρμοστεί και κρύβει μια κατάσταση δοσοληψίας μεταξύ υπαλλήλων και προϊσταμένων και την εξάρτηση από τον διοικητή της αρχής. Δεν αφορά μόνο την αντιπολίτευση ή τους συνδικαλιστές, τέτοιες πρακτικές μας γυρνάνε σαν πολιτεία δεκαετίες πίσω και δοκιμάζουν τη σχέση εμπιστοσύνης εργαζόμενου πολίτη με το κράτος. Στο άρθρο 15, η επίτευξη στόχων στις δομές της δημόσιας διοίκησης μόνο σε επίπεδο οργανικών μονάδων μπορεί να τίθενται και να είναι μετρήσιμοι.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 10:48 | Γιάννης Β.

    Αυτό που διαπιστώνω εγώ πάντως είναι πως κυρίως οι παλιότεροι υπάλληλοι και συνάδελφοι που παίρνουν κατά μέσο όρο 1500-1600€, με 20ετή εμπειρία κατά μ.ο., τον μήνα κόπτονται τόσο πολύ μήπως και με το νέο μισθολόγιο κοπεί ο μισθός τους. Δεν νομίζω να ενδιαφέρονται τόσο για τους νέους συναδέλφους ειδάλλως τόσο καιρό που ξέρανε για το νέο μισθολόγιο πως κάποια μέρα θα εφαρμοστεί, θα έπρεπε να είχαν κάνει τις προτάσεις τους!! Τίποτα όμως δεν έγινε, το νέο μισθολόγιο ήταν να εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούνιο και λόγω κορονοϊού άργησε. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η σημερινή κατάσταση λόγω της πανδημίας αλλά πως κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν κάθε νέα μεταρρύθμιση η οποία εντέλει θα εξομοιώσει μισθολογικά όχι μόνο τους νέους με τους παλαιούς υπαλλήλους αλλά θα δώσει και μια νότα αλλαγής πως κάτι αλλάζει επιτέλους στην ΑΑΔΕ!! Γιατί θα πάθουμε κατάθλιψη με την τόση στασιμότητα επιτέλους διότι τίποτα δεν φαίνεται να κινείται στην ΑΑΔΕ!! Ότι άλλες λεπτομέρειες μισθολογικά θέλουν κάποιοι να γνωρίζουν γιατί όπως λένε υπάρχει μια ασάφεια, θα τις μάθουν έμπρακτα μετά τις 01-01-2021 και αν δεν τους αρέσουν ας κάνουν τότε τις απεργίες διότι τώρα ούτως ή άλλως είναι δύσκολο η διοίκηση της ΑΑΔΕ να μπορεί να εξηγήσει κάθε λεπτομέρεια αν δεν κάνει την αρχή εφαρμόζοντας το νέο μισθολόγιο! Δεν νομίζω ο Διοικητής και ΣΙΑ να μην γνωρίζουν πως αν οι υπάλληλοι είναι κακοπληρωμένοι θα καταρρεύσει το όλο εγχείρημα; Επομένως, αυτοί που πρόσκεινται απέναντι για άλλη μια φορά είναι οι προνομιούχοι από τα παλιά…

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 09:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Θεωρώ ότι η χρήση προσωπικής στοχοθεσίας σε αντικείμενα όπως η είσπραξη και η βεβαίωση είναι πολύ επικίνδυνη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρο ζήλο τους ελεγκτές στην άσκηση των καθηκόντων τους προκειμένου να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους με σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Τέτοιες διατάξεις απομακρύνουν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες μας. Οι στόχοι θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι αποκλειστικά σε επίπεδο μονάδας.
    Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι επίσης ότι θεωρεί defacto την θέση του κατέχει ο κάθε υπάλληλος στην οργανική μονάδα. Υπάρχουν υπάλληλοι που για χρόνια είναι εγκλωβισμένοι στις θέσεις τους και άλλοι που απολαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένα μεταβατικό διάστημα αξιοκρατικής επανατοποθέτησης των υπαλλήλων με βάση τα πραγματικά τους προσόντα.
    Τέλος το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με τα πάγια προβλήματα της ΑΑΔΕ όπως η πολυνομία, η έλλειψη εκπαίδευσης, η έλλειψη ορθής επικοινωνίας των περιφερειακών υπηρεσιών με τις κεντρικές, η γραφειοκρατία, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η αναξιοκρατικά και τόσα άλλα που έχουν υποβιβάσει την εικόνα της ΑΑΔΕ στα μάτια των υπαλλήλων κα της κοινωνίας και έχουν δημιουργήσει κύμα φυγής άξιων συναδέλφων.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 07:13 | Melina k

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΞΥΜΩΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ Η ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΤΙΜΑ .ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΦΝΙΑΣΤΟΥΜΕ ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ 1Γ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 01:29 | EYH

    Πρέπει για λόγους ίσης μεταχείρισης να αποκατασταθούν οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν στην ΑΑΔΕ μετά τον Νοέμβριο του 2018 που τότε αποδόθηκε η προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους που δεν την ελάμβαναν. Προφανώς κάποιος που προσελήφθη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους δεν μπορεί και δεν πρέπει να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης. Για λόγους ισότητας θα πρέπει πρώτα να αποδοθεί η προσωπική διαφορά και σε αυτούς με τον ίδιο τρόπο όπως στους προηγούμενους και μετά να εισαχθούν στα ΠΘΕ. Γιατί αν δεν γίνει με τον τρόπο αυτό τότε θα υπάρχει μια άνιση κατάταξη στο ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, και απώλεια εισοδήματος σε σχέση με τους παλαιότερους.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 00:29 | ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΣΕ ΑΑΔΕ -ΥΠΟΙΚ

    Κε Υπουργέ,

    Σε συνέχεια της από 4/6/2020 επιστολής αρ. πρωτ. 55904/4-6-2020 εισερχόμενο Γραφείο Υπουργού, των εργαζομένων του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ και άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι δεν υπαγόμαστε στο μισθολογικό καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοί μας, επανερχόμαστε για να ζητήσουμε εκ νέου το αυτονόητο, το οποίο δεν είναι άλλο από την μισθολογική εξομοίωση μέσω της απόδοσης της Προσωπικής Διαφοράς.
    Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά δόθηκε με τροπολογία η προσωπική διαφορά με τον νόμο 4569/2018. Όλο αυτό το διάστημα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε θέσεις του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ περίπου 900 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες, μέσω διορισμών ή μετατάξεων, ενώ επίκειται και ο διορισμός 120 νομικών, οικονομολόγων και στατιστικών από τους πίνακες της προκήρυξης 1Γ/2017 στα τελωνεία της χώρας. Πολλοί δε, προέρχονται από λίστες επιλαχόντων από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αφού υπάρχουν πολλές παραιτήσεις, ενώ οι θέσεις που κενώνονται και συμπληρώνονται έχει παρατηρηθεί ότι μετά από λίγο καιρό μένουν και πάλι κενές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο παραιτήσεων και επανατοποθετήσεων.
    Πλέον σε αρκετούς από εμάς έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να αποχωρήσουμε από τις υπηρεσίες μας, οδηγούμενοι είτε σε άλλες δομές του Δημοσίου μέσω κινητικότητας είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Τα υψηλά τυπικά προσόντα και πτυχία καθώς και η εμπειρία που κατέχουμε είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα, μας δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης σε άλλες θέσεις εργασίας, είτε υψηλότερων μισθολογικών απολαβών είτε έστω λιγότερων ευθυνών, αντίστοιχες με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουμε. Πολύ περισσότερο όμως δε θα υφιστάμεθα τουλάχιστον τέτοια διάκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. Διάκριση η οποία, όπως έχουμε αναφέρει και στο τελευταίο μας υπόμνημα, συνιστά παράβαση της αρχής της ισότητας, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ άσχημο κλίμα ανάμεσα σε εμάς και στους παλαιότερους συναδέλφους μας, και δυσχεραίνοντας την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών μας.
    Η δε αδιαφορία σας για τους εργαζόμενους που εφαρμόζουν την πολιτική που χαράσσετε στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, μας δημιουργεί αλγεινή εντύπωση αφού, στο δίκαιο αίτημά μας, δεν έχετε δώσει καμία προοπτική επίλυσης, αλλά ούτε κάποιο δείγμα ότι κατανοείτε αυτό που συμβαίνει.
    Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου «Ειδικό Μισθολόγιο ΑΑΔΕ», θεωρούμε ότι έρχεται να εδραιώσει την κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος μας όσων διοριστήκαμε ή μεταταχθήκαμε μετά το νόμο 4569/2018, μη λαμβάνοντας υπόψη την άνιση μεταχείριση που ήδη λαμβάνει χώρα, αλλά νομιμοποιώντας τη και μονιμοποιώντας τη. Κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους σε παλαιούς και νέους, λαμβάνοντες και μη την ΠΔ, εκκινώντας τους από διαφορετική βάση. Απαιτεί από τους δεύτερους να καταβάλλουν πολλαπλή προσπάθεια για να πληρωθούν ποσοστό των απολαβών που θα έπαιρναν με την απόδοση της ΠΔ, την οποία λαμβάνουν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους, παρόλο που παράγουν την ίδια ακριβώς εργασία στις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια προσόντα. Συνδέει κατ’ ανεπίτρεπτο τρόπο το μισθό με την αξιολόγηση, η οποία μόνο για τη λήψη bonus μπορεί να εφαρμοστεί και όχι για να αυξομειώνει το μισθό για εργασία που παρέχεται πραγματικά από τον υπάλληλο. Το όλο Σχέδιο γενικώς εκτιμούμε ότι δεν προσφέρει τίποτα άλλο από το να ρίχνει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων.
    Για τους δε συναδέλφους στο ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει καμία προοπτική για την επίλυση του προβλήματος, ενώ τυχόν επέκταση του Ειδικού Μισθολογίου και εκεί, όπως υπαινίσσεται η απάντηση του Αναπληρωτή σας, κου Σκυλακάκη, σε ερώτηση Βουλευτή, θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
    Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει πρώτα να χορηγηθεί η Προσωπική Διαφορά σε όλους τους εργαζόμενους και μετά να λάβει χώρα η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση.

    Κε Υπουργέ,
    Κάθε μήνας που περνάει γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, αφού ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες είτε τις ατομικές είτε τις οικογενειακές μας, ακόμα δε περισσότερο των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τους τόπους συμφερόντων τους. Για τους δε συναδέλφους που «εκπαιδεύτηκαν» επί 4μήνου στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, με δικά τους έξοδα και προέρχονταν από την περιφέρεια – για τους οποίους καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματα, αφού δεν υπήρξε καμία μέριμνα για αποζημίωση της διαμονής τους και της διατροφής τους για όλο αυτό το διάστημα – τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, έχοντας ξοδέψει και το τελευταίο οικονομικό τους απόθεμα, ενώ πολλοί αναγκαζόμαστε πλέον να συντηρούμαστε με δάνεια.
    Να υπενθυμίσουμε ότι οι δε νεοδιορισθέντες, λαμβάνουμε μισθό μικρότερο και από το εξαγγελθέν επίδομα ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.
    Δε θέλουμε να πιστέψουμε πως με τη στάση σας μας ωθείτε εσκεμμένα στην ανέχεια, την οικονομική εξαθλίωση και την παραίτηση, αφού αυτό είναι αντίθετο με το δόγμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυε, ότι θέλει να ανακόψει το brain drain, αλλά και να εργάζονται στο δημόσιο άνθρωποι με υψηλά τυπικά προσόντα. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα υπάρξουν εφοριακοί – τελωνειακοί – νομικοί και λοιποί εργαζόμενοι που ασχολούνται στο ΥΠΟΙΚ και τα έσοδα του κράτους, οι οποίοι θα χρωστάνε σε τράπεζες και Δημόσιο. Όλοι αυτοί είναι εργαζόμενοι που υπάγονται στις αρμοδιότητες του δικού σας Υπουργείου, για τους οποίους καμία μέριμνα δε λαμβάνετε, απαξιώνοντάς μας.
    Είναι θετικό το γεγονός ότι βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έχουν καταθέσει ερώτηση προς εσάς, για το ζήτημα της μη απόδοσης της ΠΔ στους νεοεισερχόμενους του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας. Το ίδιο είχε πράξει και ο έτερος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κος Γεωργιάδης μόλις τον Αύγουστο 2017 με την Αρίθμ Πρωτ. Ερωτήσεων 8007/9-8-2017 Εισερχόμενο της Βουλής των Ελλήνων, προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, για όσους είχαν προσληφθεί δυνάμει της αρ. 2Κ/2015 προκήρυξης του ΑΣΕΠ, όπου η κατάσταση ήταν ακριβώς ίδια με αυτή που βιώνουμε εμείς τώρα.

    Κε Υπουργέ,
    Σας καλούμε να εξαλείψετε τη μισθολογική διαφοροποίηση και αδικία που υφιστάμεθα, ώστε η εργασία μας να μας προσφέρει τα προς το ζην αξιοπρεπώς, ανάλογα με τα τυπικά προσόντα που διαθέτουμε και το έργο που επιτελούμε, εξομοιώνοντάς μας μισθολογικά με τους παλαιότερους συναδέλφους μας, μέσω της απόδοσης της Προσωπικής Διαφοράς.
    Αναμένοντας την θετική απόκρισή σας, είτε με την κατάθεση τροπολογίας είτε με συνάντηση μαζί με τις Ομοσπονδίες μας που στηρίζουν το δίκαιο αίτημα μας, ή ακόμα και με μία απαντητική επιστολή γνωστοποιώντας μας τις προθέσεις σας ώστε να αποφασίσει και καθείς από εμάς για το τι θα πράξει στο άμεσο μέλλον.

    Το παραπάνω κείμενο φέρει τις υπογραφές 472 υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ και άλλων υπηρεσιών που θα επιδοθούν στον ίδιο τον Υπουργό δια μέσου του Συντονιστικού τους οργάνου

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 00:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Βγήκε στην διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου το οποίο όμως δεν έχει ενσωματωμένο τα ΒΘΕ δηλαδή τις 13 ζώνες της Ειδικής Αμοιβής. Χωρίς αυτά κανείς δεν γνωρίζει τελικά τον μισθό του. Άρα τι διαβούλευση μπορεί να γίνει όταν δεν γνωρίζεις το βασικό, δηλαδή το ύψος της αμοιβής? Για τι τελικά μιλάμε?

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 22:22 | ΜΑ

    Παντελώς αναιτιολόγητη η μη αναγνώριση μισθολογικά της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου τομέα. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, του αντικειμένου εργασίας, η άμεση εξάρτησή του με γνώσεις και εμπειρία, που κατά κόρον αποκτώνται στον ιδιωτικό τομέα (ιδίως από λογιστές, ορκωτούς ελεγκτές, δικηγόρους – που ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ δεν έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. Όλη η αποκτηθείσα εμπειρία χρησιμοποιήθηκε μεν για την επιλογή των υπαλλήλων προς διορισμό, προς όφελος της ΑΑΔΕ – όχι όμως και προς όφελος των υπαλλήλων, με αντίστοιχη αύξηση των απολαβών τους….

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 20:39 | Μ.

    20 εκ στα μμε
    120 εκ στην aegean
    Απαλλαγή για ένα χρόνο το 2021 από εισφορα αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα
    Μειωση 3% εισφορών εφκα για τον ιδιωτικό τομεα

    Τι γίνεται?
    Πόσο μίσος θα επιδείξετε στους 548 εργαζόμενους της 1γ/2017 στην ΑΑΔΕ.
    Από ποια διάταξη προκύπτει ότι ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια να κάνει διάκρισης μεταξύ εργαζομένων που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.
    Πως ικανοποιείτε αυτά που οι θεσμοι σας λένε για προσέλκυση ικανων στελεχών στην ααδε
    Γιατί δεν αντιστρέφεται τους όρους. Δεν θέλετε να δώσετε ΠΔ στους νέους.
    Θέλετε να παρανομησετε εφόσον πρότεινετε εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων.
    Μοιράζομαι το συλλογισμό μαζί σας.
    Γιατί δεν το κάνετε ανάποδα?
    Αντί να δώσετε το 20% επιπλέον στους 11 Χιλ με το άρθρο 12 παρ 2, αφαιρεστε αυτοί τη διάταξη
    Και προσθέστε όσοι δεν λαμβάνουν ΠΔ αναγνωρίζεται μισθολογικα η προϋπηρεσία του ιδιωτικού τομέα και προσαυξανεται το όσο του μπόνους μέχρι το ποσό που λαμβάνει ώστε να αναπληρώσει το εισόδημα και να εξισωθει μέσω του ετήσιου μπόνους με αυτόν που λαμβάνει το ΠΔ.
    Πάλι θα παρανομησετε αλλά σε όφελος των 1γ /2017 με μικρότερο κόστος. Λέω τώρα εγώ… Που δεν έχω συνδικαλιστή να με εκπροσωπήσει…. Όπως όσους λαμβάνουν ΠΔ που είναι πάρα πολύ και πέτυχαν εν καιρό κρίσης την αύξηση 20% για την ΠΔ που γίνεται ειδική αμοιβή.

    Περαστικα μας Συνάδερφοι. Θα περάσει ο κοβιντ και θα γυρίσουμε στον ιδιωτικό τομέα να βρούμε Συνάδερφικη αγάπη αλληλεγγύη και αξιοπρεπή μισθό.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 17:03 | R.

    Ένα άδικο νομοσχέδιο γεμάτο ασάφειες. Δημιουργεί ομάδες υπαλλήλων( τουλάχιστον 2 ως και 13) που θα εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο και θα αμείβονται διαφορετικά. Πως μπορούμε να μιλάμε για ένα μισθολόγιο για το σύνολο της ΑΑΔΕ όταν εξ αρχής χωρίζονται οι υπάλληλοι σε εκείνους με και χωρίς προσωπική διαφορά. Επιπλέον μιλάει για επιδόματα και βραβεία χωρίς να καθορίζεται το ύψος τους και τα συνδέει με την αξιολόγηση, εκβιάζει δηλαδή την συμμετοχή μας σε αυτή.
    Θέλουν απλά να περάσουν ένα μισθολόγιο όλο ασάφεια σε αυτήν την δύσκολη περίοδο και στην συνέχεια με την εξουσία που παρέχουν στον Διοικητή να καθορίσουν τα επιμέρους που σίγουρα δεν θα είναι σε όφελος των υπαλλήλων.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 17:14 | Μ. Δ,

    Σε ένα κράτος δικαίου η δικαιοσύνη είναι αυτονόητη και όλα τα σχόλια των συναδέλφων θα ήταν περιττά. Επίσης ρόλος του είναι να ενώνει και όχι να διχάζει.

    Η ισότητα των υπαλλήλων θα έπρεπε να είναι δεδομένη, όπως και η αναγνώριση σχετικής προϋπηρεσίας, από όπου και αν προέρχεται (πόσο μάλλον αν είναι απαραίτητη για το διορισμό και τη πολυπλοκότητα της θέσης).

    Τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να είναι παράδειγμα και πρότυπο για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να αισθάνονται ασφάλεια ότι το κράτος θα είναι εκεί για να προστατέψει και τα δικά τους δικαιώματα όποτε χρειαστεί.

    Οι νέοι που έμειναν στη χώρα θα έπρεπε να επιβραβεύονται, αντ’ αυτού μετανιώνουν που έμειναν και τη στήριξαν σε δύσκολους καιρούς και πρέπει ίσως να δεχτούν ότι θα τιμωρούνται για πάντα για αυτή την επιλογή τους.

    Τέλος , σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό, ότι η δημοκρατία είναι για το φαίνεσθαι και ότι διαδικασίες όπως αυτή η ανοιχτή διαβούλευση (που μάλιστα έχει ως θέμα ένα μισθολόγιο από το οποίο δεν προκύπτουν οι μισθοί) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Κανείς δε θα διαβάσει τα σχόλια ή ακόμα και να τα διαβάσει δεν θα τα πάρει υπ΄ όψιν του.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 17:13 | Αθηνά Α.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Έχει τόσα κενά, αποτελεί απλά μια πρόχειρη έκθεση επί της οποίας θα χωρούσε πολλή συζήτηση μεταξυ των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να συμπληρωθεί, να γίνει άρτια, δίκαιη και να μπορεί να στέκεται ενώπιον όλων προς διαβούλευση.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 15:10 | Κώστας Β.

    Θετική η σύνδεση αμοιβών και θέσεων εργασίας. Και μάλιστα με τρόπο διαφανή και όχι με την αδιαφάνεια των προσωπικών διαφορών. Ωστόσο, ίσως υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας, δοθέντος ότι η σχετική εξουσιοδότηση για την ειδική αποζημίωση θέσης, δε φαίνεται να είναι ειδική και ορισμένη. Ζήτημα επίσης υφίσταται και για το εάν η εξουσιοδότηση θα έπρεπε να αφορά σε πδ και όχι σε απόφαση οργάνου πλην ΠτΔ, καθότι ο προσδιορισμός ποσού ανά βαθμό θέσης δεν έχει αποκλειστικά ειδικότερο τεχνικό χαρακτήρα.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 14:07 |

    Χωρίς τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς και στους νέους παγιώνεται η συνέχιση της αδικίας εις βάρος των νεοπροσληφθέντων οι οποίοι διορίστηκαν με την αξία τους και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία τους. Δεν είναι δυνατόν δυο υπάλληλοι στο ίδιο πόστο να έχουν άλλη βάση υπολογισμού του μισθού τους. Δεν υπάρχει καμια λογική βάση για τον διαχωρισμό αυτό. Έτσι δεν δίνεται κανένα απολύτως κίνητρο στους νέους υπαλλήλους να αποδώσουν, αντιθέτως δημιουργείται ένα αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης το οποίο επηρεάζει και την απόδοση τους.
    Είναι μια ευκαιρία για τη κυβέρνηση να αλλάξεινα προβεί σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση. Ναι στην αξιολόγηση, όχι ομως οταν a priori «αξιολογούνται» χαμηλότερα κάποιοι λαμβάνοντας πολύ μικρότερο μισθό, χωρίς να υπάρχει κάποιο αξιοκρατικό κριτήριο να το δικαιολογεί αυτό. Ακυρώνεται ετσι η ολη λογική του μισθολογίου περί δίκαιης αμοιβής.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 14:00 | ΜΑ

    Η αντίθεση του σχεδίου νόμου με βασικές αρχές του δικαίου είναι ΠΡΟΦΑΝΗΣ [ενδεικτικά: παγιώνεται η ΜΗ ίση αμοιβή για ίση και όμοια εργασία, γίνεται σύνδεση του ΜΙΣΘΟΥ με εξωγενείς παράγοντες-όπως η αξιολόγηση, υπάρχει παντελής και εσκεμμένη αοριστία στον προσδιορισμό των ποσών που ΘΑ (;) θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και παντελής απουσία χρονικού ορίζοντα, για τη διενέργεια των απαραίτητων πράξεων από πλευράς πολιτείας ώστε να αυξηθούν οι απολαβές των εργαζομένων, ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ του Διοικητή να ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ το οτιδήποτε, με μία απλή του απόφαση, μονομερώς, κλπ]. Εξίσου προφανής είναι και η πρόθεση των συντακτών να ¨βαφτίσουν¨ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ως δήθεν εξισωτικό και αναβαθμιστικό. Τέλος, ηλίου φαεινότερο είναι ότι ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Το γεγονός δε ότι κατατέθηκε στην παρούσα χρονική συγκυρία, εντός γενικευμένου λοκντάουν και πλήθους απαγορεύσεων, αποδεικνύει περαιτέρω τη διάθεση για απουσία διαλόγου και αποφυγή της έκφρασης των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ γνωστών αντιρρήσεων.
    Έστω και τώρα λοιπόν, εάν όντως το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων και η προώθηση και αναβάθμιση της Υπηρεσίας, πρέπει να διορθωθεί εκ βάθρων το σχέδιο νόμου.
    Αν μη τι άλλο όμως, καλό θα ήταν για την αξιοπιστία των εμπλεκομένων, να μην βαφτίζεται το άσπρο, μαύρο. Η υποτίμηση των υπαλλήλων και της νοημοσύνης τους, μόνο βλαπτικές συνέπειες μπορεί να προκαλέσει στην υπηρεσία εν τέλει. Τούτο, σαφώς οφείλουν να το γνωρίζουν οι ιθύνοντες (και φαντάζομαι ότι όντως ήδη το γνωρίζουν). Το σχέδιο σίγουρα δεν έχει συνταχθεί από μη νοήμονες. Καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζει και τους αποδέκτες του ως τέτοιους.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 13:52 | Γιάννης

    Μόνο η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους συναδέλφους, χωρίς την άνιση διάκριση σε όσους μετατάχθηκαν ή διορίστηκαν πριν και σε όσους μετατάχθηκαν ή διορίστηκαν μετά την 11/10/2018, θα θεραπεύσει αυτή την αδικία.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:49 | Αναστασία

    Θα ήθελα πραγματικά μία λογική απάντηση για αυτή την αδικία που συμβαίνει. Είμαι ένα από τα πέντε-έξι άτομα από την 2Κ/2014 που είχαμε την ατυχία να διοριστουμε στις αρχές του 2019 (λόγω παραίτησης συναδέλφων), οπότε και δεν παίρνω την προσωπική διαφορά. Θεωρείτε λογικό όλοι οι συνάδελφοι της 2Κ/2014 (149 άτομα που διορίστηκαν πριν τον Οκτώβριο του 2018)να παίρνουν την προσωπική διαφορά και εμείς που μπήκαμε 2-3 μήνες μετά να μην παίρνουμε; Να δουλεύουμε διπλα-δίπλα και να αμοιβομαι 500 ευρώ λιγότερα ενώ κάνουμε την ίδια δουλειά;

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:14 | Klairi M

    Όλοι πιστεύαμε ότι η πολιτική ηγεσία θα αφουγκραζόταν το δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση της όποιας μισθολογικής αδικίας και την απόδοση και σε εμάς της Προσωπικής Διαφοράς και ειδικα εφόσον η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει πως το 1/3 των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ αποποιείται τον διορισμό του , και επιπλέον όταν μόλις το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του Ανάπτυξης ,και το 2018 η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του Οικονομικών.

    Όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 10:14 | Χρήστος

    Η ίδια η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει πως το 1/3 των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ αποποιείται τον διορισμό του.
    Και καταθέτει προς διαβούλευση ένα μισθολόγιο που παγιώνει την μισθολογική ανισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων,
    τεχνηέντως αποκρύπτει το ύψος των όποιων επιδομάτων, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και σαν να μην έφταναν αυτά αναφέρει και προκλητικά ως θετικό τις πραγματικές αυξήσεις των ΜΚ κάθε διετία ώστε να μην είμαστε «παγωμένοι» σε έναν πολύ μεγαλύτερο μισθό για 16 χρόνια…
    Το μόνο που θα καταφέρει το παρόν μισθολόγιο αν μείνει ως έχει είναι να αυξήσει το παραπάνω ποσοστό καθώς επίσης και τις μετατάξεις προς άλλες υπηρεσίες.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 10:16 | Κυριακή Μ.

    Είχαμε την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία θα αφουγκραζόταν το δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση της όποιας μισθολογικής αδικίας και την απόδοση και σε εμάς της Προσωπικής Διαφοράς. και ειδικα οταν μολις το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    Όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ί

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 10:36 | Μανώλης

    Το βέβαιο είναι πως το μισθολόγιο αδυνατεί να εξαλείψει την αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά (ΠΔ). Η διάκριση αυτή αποτελεί κατάφωρη παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όπου προβλέπεται ίση αμοιβή για ίση εργασία, και εμφανίζεται στο παρόν νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων σε παλιούς που λαμβάνουν την ΠΔ και σε νέους που δεν την λαμβάνουν.
    Oι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
    Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΑΝ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΙΚ.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 09:50 | Τονια

    Θα συμφωνήσουμε με την Βασιλική, η οποία αναφέρει πως στο Eurogroup που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου 2018, αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την προϋπόθεση να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. Δημοσιεύτηκε τότε η απόφαση με τις 6 καίριες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει. Η πρώτη δέσμευση αφορούσε ασφαλώς τα δημοσιονομικά με συγκεκριμένη αναφορά στη στελέχωση της ΑΑΔΕ. Έκτοτε σε κάθε έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη της ΑΑΔΕ να «προσλαμβάνει και να διατηρεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης». Επίσης στην έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2020 αναφέρει ότι η δυνατότητα μετάταξης από την ΑΑΔΕ σε άλλους φορείς, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων στελέχωσης που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (11916 εργαζόμενοι έναντι του στόχου 12500 για το τέλος του 2019). Αναρωτιέμαι τι απαντούν οι ελληνικές αρχές στις ερωτήσεις της Επιτροπής: Γιατί δυσκολεύεστε να προσλάβετε και να διατηρήσετε προσωπικό υψηλής ειδίκευσης; Γιατί επιλέγουν οι εργαζόμενοι τη μετάταξη από την ΑΑΔΕ σε άλλους φορείς; Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι 548 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην ΑΑΔΕ με το γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2017 αμείβονται χαμηλότερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους με το εντελώς αυθαίρετο κριτήριο ότι διορίστηκαν μετά την 11η Οκτωβρίου 2018; Και αυτοί, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΑΑΔΕ, έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε ελεγκτικές κυρίως εταιρείες, χειρίζονται υποθέσεις υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος, παλεύουν ενάντια στον όγκο των υποθέσεων και στις παραγραφές με υψηλό αίσθημα ευθύνης – ακόμα υψηλότερο στην παρούσια συγκυρία όπου η πανδημία θα οδηγήσει τις κρατικές δαπάνες σε πάνω από 70 δις.Κοντολογίς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό και όπως αναφέρει η ίδια έχει παράσχει σημαντική τεχνική υποστήριξη, για να εισαχθεί στην ΑΑΔΕ ένα σύστημα αποδοχών με βάση τη θέση εργασίας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση καινοτόμο για την ελληνική δημόσια διοίκηση και αν σχεδιαστεί σωστά είναι ορθή και δίκαιη. Δε νοείται όμως σύστημα αμοιβών ανά θέση εργασίας χωρίς ΝΑ ΕΚΚΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΗ. Δεν υπάρχει σε κανέναν οργανισμό, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα!

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:44 | Μαρία Β.

    Ένα ειδικό μισθολόγιο που όλο ακούγαμε και όλο δε βλέπαμε. Και επιτέλους ήρθε η στιγμή που συνεχίζουμε να μην το βλέπουμε,γιατί ως μισθολόγιο τους μισθούς δεν τους αναφέρει. Γιατί άραγε; Και γιατί εν μέσω lockdown; Επενδύστε στους νέους υπαλλήλους (ιδίως τους επιτυχόντες της 1Γ/2017),δίνοντάς τους ΚΙΝΗΤΡΟ να εργαστούν, εξαλείφοντας την μισθολογική ανισότητα. Χωρίς κίνητρο, οι στόχοι της ΑΑΔΕ θα παραμείνουν στόχοι. Δεν το καταλαβαίνετε;

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:06 | Nikitas

    Το παρόν πάσχει συνταγματικότητας διότι διατηρεί το οξύμωρο σχήμα να λαμβάνουν διαφορετικό μισθό υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα. Αν συνεχιστεί η μισθολογική ανισότητα τότε η αξιολόγηση στους υπαλλήλους θα είναι άκυρη. Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να δοθεί η προσωπική διαφορά στους
    νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 1Γ/ 2017, υπάλληλοι με υψηλή κατάρτιση και εννιάμηνη εισαγωγική εκπαίδευση στη ΦΟΤΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:13 | Nikos V

    ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ : Σύμφωνα με με τη παράγραφο 1 του άρθρο 22 του Συντάγματος «1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
    Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ΙΣΗΣ αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ΙΣΗΣ αξίας.»
    Η διοίκηση ΠΡΕΠΕΙ να μεριμνήσει ΧΘΕΣ στην απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που δεν την εισπράττουν.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:50 | Katerina

    Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘMΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΕΞΟMΟΙΩΝΟΝΤΑΙ µΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ MΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1.11.2011 ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ MΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η MΕΤΑΤΑΧΘΕΙ µΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗMΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟMΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗMΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ, ΣΕ ΕΠΟΠΤΕΥΟMΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΟMΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗMΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟMΙΚΟ ΣΥMΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΤΟΥ Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) ΚΑΤ’ ΕΦΑΡMΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓMΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, MΕ ΔΕΔΟMΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΟMΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ µΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙMΗ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ.
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 57 ΤΟΥ Ν.4605/2019 ΦΕΚ Α 52 – 01.04.2019 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΦΕΚ A 179 – 11.10.2018, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1.9.2018 ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα.Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην αποδέχονται τον διορισμό τους πολλοί διοριστέοι που ανέμεναν να επιλυθεί η αδικία της μη χορήγησης της προσωπικής διαφοράς από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέχρι την στιγμή που κλήθηκαν για διορισμό. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν τελικά το διορισμό τους έχουν αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ αντί να φύγουν για το εξωτερικό, αποφεύγοντας το λεγόμενο brain drain. Τα προσόντα τους αυτά, όμως, αναγνωρίστηκαν στις υπηρεσίες και έτσι απασχολούνται σήμερα σε νευραλγικές θέσεις ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και σε μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και έναντι των τρίτων, οι οποίοι θα τους θεωρούν ευεπίφορους σε επηρεασμό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 00:15 | Μιχάλης Π.

    ΤΟ 2019 , Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
    ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ , Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ.
    ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΗΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 1/Γ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ (ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 1Γ/2017) ΩΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΛΕΓΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.
    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Η ΑΜΟΙΒΗ ΓΙ’ΑΥΤΗ.