Άρθρο 41 Απόφαση επί ανακοπής – Νέα επίδοση διαταγής πληρωμής – Αναστολή – Επαναφορά των πραγμάτων – Τροποποίηση παρ. 2 και προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 633 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 633 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 τροποποιείται ως προς την παραπομπή στην παρ. 4, προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 633 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 633

  1. Αν η ανακοπή έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα και νόμιμα και οι λόγοι της είναι νόμιμοι και βάσιμοι, το δικαστήριο ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής. Διαφορετικά απορρίπτει την ανακοπή και επικυρώνει τη διαταγή πληρωμής.
  2. Αν δεν έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα ανακοπή, εκείνος υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί η διαταγή πληρωμής μπορεί να επιδώσει πάλι τη διαταγή στον οφειλέτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει την ανακοπή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη νέα επίδοση. Στην περίπτωση αυτή δεν χορηγείται η αναστολή εκτέλεσης, που προβλέπεται στις παρ. 3 και 4 του προηγούμενου άρθρου. Αν περάσει άπρακτη και η παραπάνω προθεσμία, η διαταγή πληρωμής αποκτά δύναμη δεδικασμένου και είναι δυνατό να προσβληθεί μόνο με αναψηλάφηση.
  3. Εάν η διαταγή πληρωμής που έχει εκτελεστεί, ακυρωθεί εν όλω ή εν μέρει με τελεσίδικη δικαστική απόφαση επί της ανακοπής, το δικαστήριο διατάζει, εάν το ζητήσει εκείνος κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση, την επαναφορά των πραγμάτων στην κατάσταση που βρισκόταν, πριν εκτελεστεί η ακυρωθείσα διαταγή πληρωμής. Η αίτηση υποβάλλεται είτε με τα δικόγραφα της έφεσης και των προσθέτων λόγων, είτε με τις ενώπιον του εφετείου προτάσεις του ανακόπτοντος. Η εκτέλεση της απόφασης πρέπει να προαποδεικνύεται.».
  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 13:39 | Zepos & Yannopoulos

    Σχόλιο επί της προτεινόμενης διάταξης:
    Διά της προτεινόμενης διάταξης δεν ρυθμίζεται το ζήτημα της επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση δια της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης επί της ανακοπής με την παρέλευση της προθεσμίας άσκησης των τακτικών ένδικών μέσων, ήτοι μεταξύ άλλων χωρίς την άσκηση έφεσης. Ενδεχομένως, να ήταν σκόπιμο να γίνει παραπομπή στη διάταξη του άρθρου 154 ΚΠολΔ.