Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπομένων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης της παραγράφου 4 εδάφιο γ΄ του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, δεν επιτρέπεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, ή η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:52 | Αγγελική

    Κυρία Υπουργέ,

    Σας εφιστώ την προσοχή… μην παραπλανηθείτε από μια μικρή ομάδα ατόμων / εκτροφέων / πωλητών ντόμπερμαν… θα ξεσηκωθούν τα σωματεία που ειναι και οι πραγματικοί ζωόφιλοι, που αγαπουν τους σκύλους οπως τους έφτιαξε η φύση και δεν τους αλλάζουν με βάση τα γούστα τους… οι αρνητικές ψήφοι δεν μου λένε απολύτως τίποτα… ή μάλλον μου λένε ότι είναι φανατισμένοι οι ντομπερμανάδες και τόσος φανατισμός κρύβει απο κάτω του το κέρδος…

    ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙΤΕ λοιπον κυρία Υπουργέ, ας προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ απο το 1992 προσπαθούμε να γίνουμε πιο άνθρωποι… ας μην μεινουμε εμποροι…

  • 13 Απριλίου 2011, 21:18 | Ι.Σιώκου

    Είναι απαράδεκτο να λογοκρίνει ο διαχειριστής τις παρεμβάσεις εφόσον η χρήση τους δεν είναι καταχρηστική και δεν προσβάλλει.
    Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε το κατωθι χθεσινό μας σχόλιο διότι το θέμα είναι σημαντικό:

    13 Απριλίου 2011, 02:30 | Ι.Σιώκου Μόνιμος Σύνδεσμος Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:

    Συμφωνούμε απόλυτα με την Κα Δεκαρίστου για την ανεπανόρθωτη τραυματική εμπειρία για τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα των σκύλων που υποβάλλονται σε αυτήν την βάρβαρη και αναχρονιστική διαδικασία του κοψίματος αυτιών και ουράς. Είναι απαράδεκτο να πετσοκόβουνε τα ζώα χάριν «ομορφιάς». Ο πόνος και η φοβία που προκαλεί αυτή η αναίσχυντη και ανούσια πράξη στα δύστυχα τα ζώα τα ακολουθεί όλη τους την ζωή .Δεν πρέπει ο Νομοθέτης να υποκύψει στις πιέσεις κάποιων επαγγελματιών που πιέζουν για την συνέχιση αυτής της διαδικασίας. Επίσης πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα και οι κτηνίατροι που συναινούν στις επεμβάσεις.
    Επίσης πρέπει να διώκονται αυστηρά οι βοσκοί, οι αγρότες και οι κυνηγοί που κόβουν αυτιά και ουρές σε μικρά κουτάβια, χωρίς αναισθησία και αντιβίωση, με ένα απλό ψαλίδι η μαχαίρι (!). Τα περισσότερα πεθαίνουν από μολύνσεις και γάγγραινες.
    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:51 | Μαρούλα

    Αγαπητοί ντομπερμανάδες νομίζετε ότι ειναι μόνο ένα άτομο που σας «ενοχλεί»??? και σας χαλάει τα σχέδια για κερδη??? γιατι εθελοτυφλείτε??? δεν βλέπετε ότι οι περισσότεροι γράφουν ενάντια στις απόψεις σας και εσείς απλά εχετε μπει μανιακά και ψηφίζεται αρνητικα….? είστε μειοψηφία και θέλετε ο ΝΟΜΟΣ να ασχοληθεί με τα ψυχολογικά σας!!! και την «αδικία» που νιώθετε!!! είστε ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ! και φοβάστε ότι θα μειωθουν τα έσοδά σας από τις πωλήσεις!!!

    Εμεις που είμαστε οπως βλεπετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ και άτομα και οργανώσεις μιλάμε με ΝΟΜΟΥΣ! και οχι με εκφράσεις του τύπου «ειναι αδικία» «αφήστε τα ντομπερμαν στην ηρεμία τους» «να κάνετε μήνυση» «σας προκαλώ» «ντροπή σας» και διάφορα άλλα τέτοια…

    ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ!!!

  • 13 Απριλίου 2011, 20:44 | Μαρία Ειρήνη Ξηρόδημα

    Για το Άρθρο 16
    Εκτός από το χρηματικό πρόστιμο να προβλέπεται και ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη.

  • 13 Απριλίου 2011, 17:18 | ΣΠΥΡΟΣ

    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ.

  • 13 Απριλίου 2011, 16:48 | fenia kriara

    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ..ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ Κ ΤΑ ΖΩΑ Κ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ…Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΕΝΗ ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΚΑΚΟ ΣΕ ΖΩΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΟΝΤΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ..ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ??? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ..ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…
    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΛΑ Η ΛΕΜΕ «ΚΡΙΜΑ ΜΩΡΕ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ». ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ «ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΗ»..ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΕΝΑ ΑΤΥΧΟ ΠΛΑΣΜΑ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Η ΤΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Η ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΜΕΝΟ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΡΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΡΙΧΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ..ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΝΑΝΕ ΟΠΩΣ Κ ΕΜΕΙΣ..
    ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΟΝΙΟΣ-ΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ…
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ..

  • 13 Απριλίου 2011, 16:10 | Angie Giourga

    Όλοι γνωρίζουμε οτι η κακοποίηση ενος ζώου δεν σημαίνει μονο αυτά που αναφέρονται ενδεικτικά στο άρθο 16. Ισως θα έπρεπε να γίνεται ακόμα πιο εξειδικευμένη και αναλυτική αναφορά στο τι ακριβώς συνιστά κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ενός ζώου, διότι όπως είναι διατυπωμένο είναι αρκετά γενικευμένο. Η αναλυτική περιγραφή και ο σαφής προσδιορισμός του τι καθιστά κακοποίηση είναι απαραίτητη κατα τη γνώμη μου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρξουν στο μέλλον «παραθυράκια διαφυγής» σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί περαιτέρω ερμηνεία του νόμου. Ακόμα και ο υποσιτισμός ή το συνεχές δέσιμο του σκύλου, μπορεί να θεωρούνται αμελητέα για κάποιους, αλλά είναι στοιχεία κακομεταχείρισης ενός ζώου. Υπάρχουν ιδιοκήτες ζώων, οι οποίοι μπορεί να μην τα ακρωτηριάζουν ή να τα δέρνουν, αλλά τα κακομεταχειρίζονται με διάφορους τρόπους. Η άσκηση βίας δεν είναι ο μόνος τρόπος κακομεταχείρισης.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:02 | φροσω

    να καταστεί κακούργημα κάθε πράξη κακοποίησης ζώου.
    κ μαλιστα η ποινη που θα δινετε απο το δικαστηριο να μην ειναι εξαγωρασιμη ουτε να εχει αναστολη

  • 13 Απριλίου 2011, 14:01 | natasa

    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΣΩΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ
    ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ.
    ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:08 | Σ.Μ.

    Θεωρω τη μετατροπη του βασανισμου και της θανατωσης αδεσποτων και δεσποζομενων ζωων συντροφιας σε κακουργηματικη πραξη ως τη μοναδικη λυση στο προβλημα.Δεν μπορω να διανοηθω πως π.χ.η χρηση τοξικων ουσιων πρεπει να λαμβανεται πιο σοβαρα υποψη απο την αστυνομια και την ελληνικη δικαιοσυνη απο την επαισχυντη πραξη βιαιοτητας μοναχα για λογους <>,<<επιδειξης ανδρισμου(εδω σιγουρα το αντιθετο αποδεικνυουν)κ.τ.λ. εναντια σε μια αδυναμη και απροστατευτη υπαρξη του πλανητη.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:45 | T.D

    Στο παρόν άρθρο θα πρέπει να συμπεριλφθηθούν περιπτώσεις οι οποίες δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας. θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν η κακομεταχείριση ίππων στις ιπποδρομίες. Θα πρέπει να ορίσετε ένα μέγιστο αριθμό χτυπημάτων μαστιγίου στους ίππους και να μην έγκειται στη κρίση των Ελλανοδικών η κακομεταχείριση ίππων. Θα πρέπει επίσης επειδή αρέσκονται στο λογοπαίγνιο να ορίσετε ως κακοποίηση-κακομεταχείριση ίππου τις κάτωθι φράσεις:

    -Αντιαθλητική συμπεριφορά
    -Αντικανονική συμπεριφορά
    -Υπερβολική χρήση μαστιγίου

    Πρέπει επίσης να προβλέψετε και να τους επιβάλλετε να εφαρμόσουν τους κανόνες της Βρετανικής ιπποδρομιακής αρχής που αφορούν την ευζωία των ίππων, όπως για παράδειγμα το είδος μαστίγου που χρησιμοποιείται στις ιπποδρομίες.

    Στις Ελληνικές ιπποδρομίες το μαστίγιο που χρησιμοποιείται διαθέτει στο κάτω άκρο δέρμα 5 εκατοστών το οποίο προκαλεί τράυματα και εκδορές.Η Βρετανική αρχή έχει απαγορεύσει τη χρήση τέτοιων μαστιγίων στις ιπποδρομίες και έχει καθιερώσει ένα είδος μαστιγίων που περισσότερο προκαλούν θόρυβο παρά πόνο, τραύματα και εκδορές.

    Θα πρέπει επίσης να καθιερώσετε την υποχρεωτική καταγραφή ουσιών που ανιχνεύονται στα δείγματα των ίππων και δεν έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο θεραπειών του σταύλου αλλά και στο βιβλιάριο του ίππου. Κάποιες κατηγορίες συγκεκριμένων ουσιών θα πρέπει επίσης να αναγράφονται υποχρεωτικά και στο διαβατήριο του ίππου ουτώς ώστε να αποκλειστεί η σφαγή του συγκεκριμένου ίππου θέτόντας σε κίνδυνο τη διατροφική αλυσίδα.

    Θα πρέπει επίσης ένας ίππος να ταξιδεύει στο εξωτερικό υποχρεωτικά με το διαβατήριο του με προβλεπόμενο χρόνο επιστροφής του. Σε περίπτωση που κάποιος ίππος οδηγείται σε σφαγείο του εξωτερικού να απαγορεύεται η έξοδος του ίππου από τη χώρα σε περίπτωση που του έχουν χορηγηθεί ουσίες οι οποίες προκαλούν κίνδυνο στη διατροφική αλυσίδα.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:29 | Νικόλαος Μαρ.

    Κυρία Υπουργέ,
    αγαπητοί ενημερωμένοι κυνόφιλοι και προβληματισμένοι κυνόφιλοι…
    κα Δεκαρίστου που από μόνη σας είστε ξεχωριστή κατηγορία…

    Η κακοποίηση ενός ζώου είναι σίγουρα και αναμφισβήτητα κακούργημα και θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν μπορείτε όμως να βάζετε στην ίδια κατηγορία όλους τους κατόχους σκύλων και όλους τους σκύλους! Δεν μπορείτε να συγκρίνετε κάποιον που κόβει την ουρά, το αυτί ή το πόδι ενός π.χ. σκύλου με το τσεκούρι για τον τιμωρήσει για την ανυπακοή του (αυτό γίνεται στα χωριά!) και τον αφήνει να αιμορραγεί μέχρι θανάτου… με κάποιον που ακολουθεί όλη την τυπική κτηνιατρική διαδικασία για να αφαιρέσει τμήμα της ουράς ή του αυτιού για λόγους πρόληψης ή αντιμετώπισης προβλήματος υγείας που περιλαμβάνει ολική αναισθησία, φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή.

    Θα σας αναφέρω όμως ένα ακόμα παράδειγμα κακοποίησης και μη, που πάλι αφορά την ίδια πράξη αλλά που διαφέρει ο σκοπός και ο τρόπος και μάλιστα το έχω ζήσει ο ίδιος καθώς μεγάλωσα σε χωριό. Πριν από κάποια χρόνια στο σπίτι μας είχαμε έναν γάτο που οι γονείς μας τον έκλειναν τα βράδια στην αποθήκη νηστικό για να μάθει να πιάνει τα ποντίκια (κακοποίηση Νο1). Μια μέρα λοιπόν δεν τον είδα στο σπίτι το πρωί. Μόλις είχε αρχίσει να μεγαλώνει λίγο το γατάκι και ο παππούς μου το στείρωσε με το δικό του παραδοσιακό τρόπο στην αποθήκη για να μην φεύγει από το σπίτι (κακοποίηση Νο2). Την επόμενη το είδα γεμάτο αίματα, τρομαγμένο να ψάχνει για βοήθεια η οποία δεν ήρθε από κανέναν (κακοποίηση Νο3). Ήταν τυχερό και έζησε. Και βέβαια όλα αυτά τα έμαθα αργότερα αφού τότε ως μικρό παιδί μου είχαν πει πως ο γάτος μου είχε απλά τραυματιστεί. Όπως επίσης έμαθα πως ο παππούς μου έλεγε πως δεν θα είχε πρόβλημα έτσι και αλλιώς ο γάτος από αυτό που του έκανε γιατί το είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

    Σας πληροφορώ λοιπόν ότι όσο ο ακρωτηριασμός όσο και η στείρωση ή ευνουχισμός είναι πράξεις που και οι δύο μπορεί να αποτελέσουν βάρβαρη κακοποίηση εάν γίνουν για λάθος λόγους και με λάθος τρόπους.
    Και οι δύο πάλι πράξεις ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ όταν εκτελούνται από κτηνίατρο ο οποίος μεριμνεί για την ασφάλεια και την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης του ζώου.
    ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ πως γίνεται ο Νόμος να θεωρεί νόμιμη την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των ζώων προς όφελος του ανθρώπου τις περισσότερες φορές, αλλά να ξεχωρίζει την αφαίρεση τμήματος της ουράς και των αυτιών και να την θεωρεί παράνομη αφού κατά κύριο λόγο γίνεται ως προς όφελος του σκύλου.

    Σας παρακαλώ πολύ σκεφτείτε το όλοι σας λογικά και θα δείτε πόσο δίκιο έχω. Μιλάω με γεγονότα που έχουν βάση την πραγματικότητα και όχι με τεράστια άρθρα και θεωρίες όπως η κα.Δεκαρίστου και πολλοί εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων που γράφουν εδώ μέσα.
    Μπορεί να έχουμε κάποιοι από εδώ καθαρόαιμο σκύλο αλλά επίσης είμαστε συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και οι περισσότεροι έχουμε ήδη σώσει κάποιο αδέσποτο από το σίγουρο θάνατο με ότι αυτό σημαίνει. Δεν κακοποιούμε τους σκύλους μας επειδή κόβουμε τα αυτιά και τις ουρές.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ…
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:29 | Pineloph *

    na uparxei timwria h opoia tha threite pada k xi opote theleoun … Opws epishs na uparxei k astunomia gia ta zwa ana pasa wra k stigmh k oxi opote thn kaloume gia kapoio vasanismo zwou na mas parapeboun sta filozwika swmateia..

  • 13 Απριλίου 2011, 12:03 | Βασιλική Χρήστου

    Κακοποίηση δεν είναι μόνο ο βασανισμός ή θανάτωση αλλά και στέρηση σωστού και υγιεινού καταλύματος και περιβάλλοντος διαμονής , το δέσιμο με οποιοδήποτε τρόπο , η χρήση των ζώων σκιάχτρων, η στέρηση καθαρής και υγειινής τροφής , η έλλειψη ιατρικής φροντίδας, η στέρηση της ανθρώπινης επαφής.
    Κακοποίηση είναι η κακομεταχείρηση ζώων παραγωγής όπως δεμένα πόδια σε αγελάδες , η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση , ακατάλληλος χώρος παραμονής τους και άλλα πολλά.
    Κακοποίηση είναι η κακομεταχείρηση ζώων εργασίας, υπερφορτωμένα γαιδουράκια , γαιδουράκια δεμένα στα πόδια και αλογάκια που είναι που είναι ατελείωτες ώρες στον ήλιο για τουριστικούς σκοπούς σε πολυσύχναστα νησιά μας.
    Κακοποίηση είναι ο ακρωτηριασμός ζώων χωρίς την ύπαρξη ιατρικών λόγων παρά μόνο για αισθητικούς λόγους.
    Κακοποίηση είναι ο αναίτιος εγκλεισμός αδέσποτων ζώων, η στέρηση της ελευθερίας τους και η στέρηση της ιατρικής τους φροντίδας υπό την αιγίδα κάποιου δημοτικού προγράμματος

  • 13 Απριλίου 2011, 12:53 | Νίκος Β.Β.

    Άρθρο 16

    Στην κακοποίηση να προστεθεί και ο ξυλοδαρμός του ζώου, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες καλύπτονται φαινομενικά με αυτόν για να τιμωρήσουν το ζώο που από δική τους αμέλεια και μη φροντίδα, έκανε ότι έκανε. Προστατέψτε τα ζώα από ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:33 | Πάτρου

    θα πρέπει να οριστούν και τα όρια της κακοποίησης των ζώων. Κακοποίηση είναι όταν για παράδειγμα: ο ιδιοκτήτης έχει δεμένο το ζώο του όλη τη μέρα με αλυσίδες ενός μέτρου, όταν το έχει υποσυτισμένο για να είναι έτσι καλός φύλακας και να γαυγίζει συνέχεια, όταν κοιμάται στις ακαθαρσίες του επάνω, γιατί όπως είναι δεμένος δεν μπορεί να απομακρυνθεί απ’ αυτό το χώρο, όταν δεν το πάει βόλτα ώστε να ασκηθεί λίγο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου αυτών των περιπτώσεων και ας τον ονομάσουν όπως θέλουν, αστυνομία ζώων ? ή κάπως αλλιώς? Γιατί τυχαίνει ένα ζώο που έχει την ατυχία να το υιοθετήσει ένας «ακατάληλος γονέας» να υποφέρει και να μη μπορούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες να ενεργήσουν γιατί είναι «δεσποζόμενα ζώα».

  • 13 Απριλίου 2011, 11:30 | Ψαραδέλη Ελένη

    Ισως και να υπάρχει αναφορά αλλά εγώ δεν την είδα, σχετικά με τα αδέσποτα ζώα που τα συλλέγουν διάφοροι δηθεν φιλόζωοι και μέσω κυκλωματων και σωματείων τα μεταφέρουν στο εξωτερικό για πειραματόζωα, να γινουν φαγητό, για την γούνα τους κλπ.

    Αυτους δεν πρέπει καποιος να τους σταματήσει ? περιοχές όπως Μεγαρα, Λαυριο, Κερατέα και πιστευω παντού στην Ελλάδα ειναι ξεφραγο αμπέλι για αυτους τους παλιανθρώπους που δελεάζουν μικρά κουτάβια, τα πιάνουν και τα μεταφέρουν στο θανατό τους.

    Δεν πρεπει να επεμβαίνει η αστυνομία μετά απο καταγγελία ανθρωπων που τα ξέρουν, τα ταϊζουν, τα προσεχουν και μετά αυτα εξαφανίζονται ? εχουμε φτασει στο σημείο να παρακαλαμε να πεθαίνουν απο φόλα γιατι ετσι τουλαχιστον είμαστε σίγουροι οτι πέθαναν και θα ησυχάσει η ψυχή τους και ότι δεν ειναι σε καποιο εργαστήριο με το κεφάλι ανοιγμένο για πειραματα.

    Δεν πρεπει καπως να τα προστατεψουμε και αυτα ?

  • 13 Απριλίου 2011, 10:20 | katarina Flouda

    nomizo pos kakopoish zoon prepei opos tipote na timorite aysthra …. kai shgoura oxi me tropo plhromeis!!!! Diladi otan kapios tha basanizei zoo, mporei apla na plhrosei kai na fygei. Etsi apla. Ayto einai arosto. O anthropos aytos prepei na paei sthn fylaki kai na ergastei gia kapoio kairo h se symorfotiko ydrima ama den einai eneilikos. Apla na tou stereithei eleyteria opos aytos thn stereithike sto zoaki se opio ekana thn adikia.
    Kai symfono oti prepei na ginei ekpaideysh sthn astynomia na arxizoun na asxoleite kai me ayta ta peristatika sobara giati mexri tora koitane tous anthropous opoioi endiaferetai kai prospathoun na entopizoun tous kakopoius me perifronitiko yfos. Oxi mono na yparxoun nomoi ala na efarmozetai!!!!

  • 13 Απριλίου 2011, 09:11 | Ελένη Βαρβούνη

    Θα επιμείνω στο πρόβλημα των »αδέσποτων» ή παρανόμως κατεχόντων ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελληνική επικράτεια και κυρίως στις επαρχίες και τα νησιά χωρίς κατάλληλο στάβλο, χωρίς κατάλληλη τροφή, χωρίς καθόλου κτηνιατρική παρακολούθηση και το κυριότερο και χειρότερο χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση. Η ρίζα του προβλήματος για αυτά αλλά και για όλα τα άλλα κατοικίδια ή μη ζώα νομίζω οτι ξεκινάει απο την οικογένεια και την παιδεία στο σχολείο.
    Θα πρέπει λοιπόν κατα την γνώμη μου να γίνεται ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ με τα ζώα από μικρή ηλικία στα ΣΧΟΛΕΙΑ και με ιδιαίτερη έμφαση στα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ζώων και στις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ αυτών που επιθυμούν να κατεχουν ένα απο αυτά στο σπίτι τους.
    Και με κάποιο τρόπο (ίσως με ευρεία προώθηση των νέων νοθετικών διατάξεων από όλα τα ΜΜΕ) να σταματήσει επιτέλους »ο πόλεμος της γειτονιάς» όταν θέλει κάποιος
    α)να καταγγείλει μια κακοποίηση ή θανάτωση ζώου
    β)να παρέχει τροφή και νερό σε ένα αδέσποτο της γειτονιάς του
    γ) είτε απλά να κατέχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι του. Στην τελευταία περίπτωση καταλήγει να γίνεται σχεδόν αδύνατο να νοικιάσει κανείς μια κατοικία της επιλογής του αν έχει σκύλο ή γάτα καθώς διάφορα καταστατικά πολυκατοικιών ή άτυπες συμφωνίες γειτόνων εναντιώνονται σθεναρα σε αυτό)
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ »ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΩΩΝ» όπως προαναφέρει η κα. Μαυροπούλου και όπως ήδη εφαρμόζεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ , της Νοτίου Αφρικής και της Ευρώπης.
    Επίσης μια τελευταία μνεία θα ήθελα να κάνω στην κατάχρηση των Pet Shop που συχνά λόγω χαμηλής ζήτησης καταλήγουν να έχουν στην βιτρίνα το ίδιο κουτάβι (συχνά μεσαίας ή μεγαλόσωμης φιλής) πάνω απο 6 μήνες συχνά και 8 και 10 το οποίο βέβαια αποδεικνύεται καταστρεπτικό τόσο για την μετέπειτα συμπεριφορά του ζώου στην ενήλικη ζωή του αλλά και για την υγεία του αφού μεγάλωνει σε δυσανάλογα μικρό χώρο χωρίς άσκηση και βασικούς κανόνες υγεινής.

  • 13 Απριλίου 2011, 08:38 | M.ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΘΕΣΠΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΩΩΝ.
    ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ .
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.

  • 13 Απριλίου 2011, 02:00 | Αλέξανδρος Βένος

    Απίστευτο:

    Ένα κράτος με νόμους για την προστασία των ζώων ,
    την εποχή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο στην βιομηχανία ,
    να μην επιβάλει την κατασκευή ενδυμάτων /υποδημάτων απο συνθετικά υλικά (συνθετική γούνα, δερματίνη κ.λ.π.).

    Όχι απλά επιτρέπει απροκάλυπτα το γδάρσιμο στα (σε αρκετές περιπτώσεις ζωντανά ακόμα) ζώα – αλλά και επιχορηγεί τις φάρμες γούνας (furfarms) , στο όνομα του κέρδους !!!!

    Δεν είπαμε να μην φτιάχνουν παλτά και γούνες ή υποδήματα:

    Είπαμε να μην το κάνουν με ζώα !!!!!

    Συνεχίζοντας /επιτρέποντας /επιχορηγώντας
    την σφαγή για πρώτες ύλες ένδυσης /υπόδησης
    γίνεστε κι εσείς (οι βουλευτές / υπουργοί / το κράτος )
    σαν τους βιομήχανους γουνοποιίας : Δολοφόνοι !!!!!

    Επιβολή της κατασκευής ενδυμάτων /υποδημάτων απο συνθετικά υλικά (συνθετική γούνα, δερματίνη κ.λ.π.) και όχι από ζώα στο νέο νόμο παρακαλώ λοιπόν…….

    Ναι – ως αναγκαίο – στην αστυνομία για την προστασία ζώων (και με τη βοήθεια εθελοντών)….
    Ναι – ως αναγκαίο – στο +1 ευρώ στα δημοτικά τέλη υπέρ των αδέσποτων ζώων.

    Ευχαριστώ.

  • 13 Απριλίου 2011, 02:30 | Ι.Σιώκου

    Συμφωνούμε απόλυτα με την Κα Δεκαρίστου για την ανεπανόρθωτη τραυματική εμπειρία για τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα των σκύλων που υποβάλλονται σε αυτήν την βάρβαρη και αναχρονιστική διαδικασία του κοψίματος αυτιών και ουράς. Είναι απαράδεκτο να πετσοκόβουνε τα ζώα χάριν «ομορφιάς». Ο πόνος και η φοβία που προκαλεί αυτή η αναίσχυντη και ανούσια πράξη στα δύστυχα τα ζώα τα ακολουθεί όλη τους την ζωή .Δεν πρέπει ο Νομοθέτης να υποκύψει στις πιέσεις κάποιων επαγγελματιών που πιέζουν για την συνέχιση αυτής της διαδικασίας. Επίσης πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα και οι κτηνίατροι που συναινούν στις επεμβάσεις.
    Επίσης πρέπει να διώκονται αυστηρά οι βοσκοί, οι αγρότες και οι κυνηγοί που κόβουν αυτιά και ουρές σε μικρά κουτάβια, χωρίς αναισθησία και αντιβίωση, με ένα απλό ψαλίδι η μαχαίρι (!). Τα περισσότερα πεθαίνουν από μολύνσεις και γάγγραινες.

  • 12 Απριλίου 2011, 23:51 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ?
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΙΔΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ) ΝΑ ΤΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΜΕ ΦΟΒΟ ΛΕΣ ΚΑΙ
    ΑΝΤΙΚΡΥΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ.. Η ΘΑ ΛΕΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ… ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ..
    ΔΩΣΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ..
    ΟΡΙΣΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ
    ΥΠΟΧΡΕΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ 1 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ. (ΑΡΚΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΛΛΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ
    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ)

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!!

  • 12 Απριλίου 2011, 21:33 | ΝΙΚΟΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ

    To βλέπω θετικά

  • 12 Απριλίου 2011, 19:01 | πανταζης κωστας

    1.για απαντηση καποιων σχολιων υπενθυμιζω και ενημερωνω οσους δεν ζουσαν τοτε πως την δεκαετια του 70 απο γερμανους τουριστες εγιναν πολλοι φονοι στην εθνικη οδο με το προσχημα του ωτοστοπ(κλασσικη ελληνικη εκδηλωση φιλοξενιας που μειωθηκε και τελικως σταματησε εκτοτε,αλλα η ελληνιδα φιλη τους σαν μαρτυρας ειπε πως δεν πειραζαν ουυτε μυρμηγκι κυριολεκτωντας.αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου.2θα παρακαλουσα την κ.δεκαριστου να μεταφρασει για να μπορουν κι οσοι ενδιαφερομενοι δεν ξερουν αγγλικα να καταλαβουν τα επιχειρηματα της.3.τα ζωα αγαπιουνται απο την συναναστροφη μαζι τους.μεσα στη φυση.αλλιως η επιθυμια ή ο φοβος δημιουργουν διαστρεβλωμενη αντιληψη για την φυση.4.το «κακη και βαναυση»,εφ’οσον υπαρχει ο βασανισμος και η κακοποιηση ειναι περιττο.υπαρχει κινδυνος να κατηγορηθει ενα μικρο παιδι που απο τον φοβο του για εναν αδεσποτο σκυλο(καποιες φορες ειναι δικαιολογημενος)να χαρακτηριστει σαν κακη ή και βαναυση συμπεριφορα απο καποιον με τραγελαφικες συνεπειες.

  • 12 Απριλίου 2011, 19:09 | ΚΟΥΜΠΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Είναι ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ! Και όλοι οι φιλόζωοι, και είναι πάρα πολλοί, απαιτούν να νομοθετηθεί σαν τέτοιο! ! Είναι κατάφορα άδικο να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την «κακοποίηση». Είτε άνθρωπος είτε ζώο, ο πόνος είναι ίδιος και στα δύο όντα. Αν η κακοποίηση αφορά το πολύχρονο δέσιμο ή τη μη εξάσκηση του ζώου αλλά η σίτιση πχ είναι σωστή, τότε η τιμωρία θα μπορούσε να είναι χρηματική αλλά τσουχτερή. Αν όμως η κακοποίηση προχωρά σε βασανισμό, ξυλοδαρμό, πνιγμό ή κάτι παρόμοιο τότε ποινή φυλάκισης ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ. Μόνο έτσι θα υπάρξει μια ελπίδα να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια απέναντι στους Ευρωπαίους που μας έχουν στο μαύρο κατάστιχο τα τελευταία χρόνια (παρέα με τους Απωανατολίτες). Και δυστυχώς καθόλου άδικα.
    Κακοποίηση να θεωρείται και η οποιασδήποτε μορφής και αιτιολογίας εγκατάλειψη (δηλ.κακούργημα).
    Αν ο ακρωτηριασμός δεν επιβάλλεται για ιατρικούς θεραπευτικούς λόγους, είναι κακοποίηση. Αφού ο άνθρωπος δημιούργησε τις δημοφιλείς για τα κοψίματα ράτσες, ας δημιουργήσει τις παραλλαγές τους χωρίς αυτιά και ουρά!! Αμάν πια με τις δικαιολογίες.
    Σημαντικό και άκρως απαραίτητο είναι να απαγορευθεί η πώληση δηλητηρίων οποιασδήποτε μορφής σε οποιονδήποτε πολίτη. Αν κάποιος αγρότης χρειάζεται εντομοκτόνα ή/και φυτοφάρμακα να υπογράφει με πλήρη στοιχεία και να αιτιολογεί τη χρήση τους, ώστε να υπάρχει γνώση ποιος αγόρασε τι. Η συνηθέστερη πώληση είναι στα λεγόμενα ποντικοφάρμακα τα οποία μόνο οι ποντικοί δεν τα καταναλώνουν. Ας καταπολεμήσουν τους ποντικούς με παγίδες και αυτοκόλλητα. Το 99% από τις τόσο διαδεδομένες στην πατρίδα μας φόλες, κατασκευάζονται από ποντικοφάρμακα.
    Επίσης παρακαλώ να διευκρινισθεί ότι τα ζώα συντροφιάς, εργασίας, ποιμενικά κλπ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται για τροφή, ανεξάρτητα αν αυτό κάνουν στη χώρα τους όποιοι το κάνουν!! Έχουμε κρούσματα αλλοδαπών, που μέσα στη φτώχεια τους, τα μαζεύουν και τα τρώνε. Δεν τους συλλαμβάνει η αστυνομία και αν το κάνει, μετά από επίμονες καταγγελίες, δεν τους καταδικάζει ο εισαγγελέας, γιατί έχουν τη δικαιολογία ότι στη χώρα τους τα τρώνε! ΕΔΩ λοιπόν να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ καθαρά και ξάστερα!
    Επίσης, να ορισθεί ότι, σε περίπτωση καταγγελίας για κακοποίηση, αν οι καταγγέλλοντες είναι περισσότεροι από ένας (ή έστω και δύο) να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου. Κι αυτό για την αποφυγή περιπτώσεων προσωπικών διαφορών κλπ.
    Έχουν χαθεί πολλές ζωές, γιατί ο εισαγγελέας έπρεπε να εξετάσει την υπόθεση, να σκεφθεί τι να κάνει, κλπ και μέχρι να το κάνει τα ζώα έφυγαν είτε από τη ζωή, είτε από το μέρος που τα είχαν.

  • 12 Απριλίου 2011, 19:44 | Ailsa Burns-Maganiaris

    With regard to the paragraph 16, ‘abuse of animals’, should this not include the failure to provide vetinary assistance when required, ie. if an animal has a broken limb or obvious signs of disease?

  • 12 Απριλίου 2011, 17:19 | Jenny Stavropoulou

    Είτε πρόκειται για δολοφονία ανθρώπου, είτε για δολοφονία κάποιου ζώου, θα έπρεπε η τιμωρία να είναι η ίδια…
    Και αν δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος για τις καθεαυτού δολοφονίες, θα πρέπει να μάθει ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό-και κατ’επέκταση στον τουρισμό μας- έχει πάρει πολύ άσχημη τροπή.
    Και φυσικά «άνθρωποι» που λειτουργούν έτσι στα ζώα, θα λειτουργήσουν και με άνεση απέναντι σε συνάνθρωπο τους.

  • ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

  • 12 Απριλίου 2011, 16:53 | stelios minaretzis

    προσωπικα δεν πιστευω ,σε νομους και διαταξεις μονο.ναι μεν αλλα πρεπει εμεις οι φιλοζωοι να περιφρουρησουμε την ακεραιοτητα των ζωων, με ποιο δραστικους τροπους .χρειαζεται οργανωση και ενοτητα.

  • 12 Απριλίου 2011, 16:56 | Ιωάννα Αθανασοπούλου

    Άνθρωπος που κακοποιεί-σκοτώνει ένα ζώο (που δεν έχει την ίδια νοημοσύνη με τον άνθρωπο και σαφέστατα δεν έχει καμία κακή πρόθεση), σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος γενικά δείχνει στοιχεία χαρακτήρα εγκληματικά και άρα είναι επικίνδυνος για όλους μας, τώρα σκότωσε ένα ζώο, αύριο; Δεν τον λέμε και άκακο.

  • 12 Απριλίου 2011, 15:12 | Δεκαριστου Μαρια

    Cosmetic Tail Docking of Dogs’ Tails.
    ROBERT K WANSBROUGH Picasso Crescent, Old Toongabbie, New South Wales 2146
    This article was published in the Australian Veterinary Journal Vol 74, No. 1, July 1996.

    SUMMARY :
    The anatomy of the canine tail and its relationship to the physiological functions of the tail are described and the effect of tail docking on these is discussed. Current knowledge on the physiology and anatomy of pain is described with particular reference to cosmetic tail docking in the neonatal puppy. Recent advances in knowledge about pain and the changes in approach to pain management refute the premise that ‘Puppies do not feel pain therefore tail docking is not Inhumane’, and also the premise that ‘the pain and the effects of tail docking are insignificant.’ Six criteria to tell the ‘necessity’ to dock dogs are presented. The article shows that the reasons advanced for tail docking do not satisfy these criteria and so that docking dogs’ tails cannot be justified.
    Tail docking is an old custom, which is entrenched in certain dog breeds. This article aims to provide scientific information relevant to the cosmetic tail docking of dogs
    There have been no scientific studies or double blind trials conducted to compare the effects of tail docking in one sample of dogs with a similar sample of undocked dogs. Similarly there have been no studies that measure the initial pain and the ongoing pathological pain inflicted on docked dogs. Due to the phenomena of deafferentation (suppression of afferent nerve impulses) and phantom limb pain, scientific regulatory bodies would not permit such inhumane research. Even without this information from specific scientific research, our current knowledge is sufficient to show the canine tail is an anatomically and physiologically important organ which should not be docked simply because tradition dictates it. Cosmetic tail docking cannot be justified medically or scientifically and recent advances in our knowledge about pain indicate that it should he regarded as an inhumane act.

    CRITERIA TO TEST THE ‘NECESSITY TO REMOVE OR MODIFY ANY PART OF A DOG.
    The following questions have been proposed by Morton (1992) to test the necessity to modify or remove any part of a dog.
    1. Is there evidence that leaving the dog intact predisposes them to harmful consequences?
    2. Is there evidence that the interference is in the best interests of the dog and will be beneficial to the dog?
    3. Would the harmful consequences or the benefit occur in a significant proportion of dogs and therefore justify the procedure on all dogs of a particular breed?
    4. Does the proposed interference cause greatest harm to the dog than the damage one is trying to prevent?
    5. Is there another way with no, or lesser adverse effects that would achieve the same end?
    6. Does the increase in ‘value’ as a result of the interference justify the harm done to the dog?

    ANATOMICAL CONSIDERATIONS.
    An understanding of the importance of the tail and the conditions to which docking can predispose is gained by reviewing the anatomy and the physiology of the tail and the pelvic region. The canine tail usually consists of 20 (6 to 23) highly mobile vertebrae largely enclosed by a very versatile musculature making the various segments, especially the tip capable of finely graded movements. Part of the musculature is formed from muscles associated with the rectum, the anus, and the pelvic diaphragm. The tail is served by 4 to 7, paired coccygeal nerves. On leaving the spinal canal the branches of these nerves anastomose to form the left and right dorsal and ventral coccygeal trunks which lie on their respective surfaces of the transverse processes of the vertebrae. The dorsal muscles of the tail are direct continuations of the epiaxial musculature of the trunk. The dorsal sacrococcygeal muscles are extensors, while the sacrococcygeus ventralis later- alis and medialis muscles act as flexors or depressors of the tail. These muscles have many tendons that insert from the 5th or 6th coccygeal vertebra then onto the next vertebra and so on to the end of the tail. The coccygeus, levator ani, and the inter-transversarius caudac muscles are lateral flexors of the tail.
    The rectococcygeus muscle is composed of external fibres from each side of the rectum with the left and right portions fusing at the level of the 3rd coccygeal vertebra then inserting on the 5th and 6th coccygeal vertebrae. This attachment on the tail serves to support, anchor and stabilise the anal canal and the rectum, preventing them from being pulled cranially by a peristaltic wave. By its contraction, the rectococcygeus muscle can move the anal canal and rectum caudally thus evacuating faecal material (Miller 1969). The pelvic diaphragm is the
    vertical closure of the pelvic cavity formed by the coccygeal muscles. The coccygeal muscle originates on the ischiatic spine, extends to the lateral surface of the tail and inserts on the 2nd to 5th coccygeal vertebrae. The levator ani muscle (m coccygeus medialis) originates on the ilium, pubis and pelvic symphysis, radiates upwards surrounding the genitalia and the rectum and ends on the 4th to 7th coccygeal vertebrae. Besides helping to contain the con-tents of the pelvic cavity the levator ani muscle moves the tail cranially and laterally, presses the tail against the anus and the external genitalia, compresses the rectum and causes the sharp angulation between the 6th arid 7th coccygeal vertebrae which is characteristic for defecation. Only in
    carnivores does the levator muscle reach the vertebrae of the tail, thus the detri-mental effect of tail docking on the role of this muscle will be more significant in the dog compared with other domestic species.

    PHYSIOLOGICAL ASPECTS.

    LOCOMOTION.
    The tail is important as a means of counter-balance when the dog is carrying out complicated movements such as leaping, walking along narrow structures, or climbing. Tail muscles are also important in stabilising the vertebral column and supporting the action of the extensor muscles of the back as well as those of the croup and buttocks.

    DEFÆCATION.
    Normally the rectum, anus, and anal canal are devoid of faecal material with the walls in apposition. During defecation the dog assumes a squatting position with elevation of the tail and subsequent relaxation of the coccygeus, the levator ani, and the rectococcygeus muscles. This allows the migrating contractions in the colon to push the faeces distally into the rectum with defecation ensuing. The movement of the tail during the act of defecation has a direct influence in evacuating the rectum and anal canal of the last part of the faecal bolus. The coccygeus and levator ani muscles cross the rectum laterally tending to compress the tube, while the recto-
    coccygeus shortens the tube. After defecation the muscles return to their normal position with oncomitant obliteration of the empty lumen. If the tail is removed from an immature puppy the muscles of the tail and pelvis may fail to develop to their full potential. Removal of the tail in the mature dog may lead to atrophy and degeneration of these muscles, in addition, if these muscles lose their distal attachments there may be a lessening of the support and anchorage of the rectum and anus. An absence of adequate function of these muscles may result in rectal dilatation, rectal sacculation and faecal incontinence.

    PELVIC DIAPHRAGM INTEGRITY.
    Perineal hernia involves a breaching of the caudal wall of the pelvic cavity with herniation of the rectum, the abdominal contents or the pelvic contents through an opening bordered by the anal sphincter medially, the coccygeal muscle laterally and the internal obturator ventrolaterally. Any process resultmg in fascial weakening, muscle atrophy, or muscle degeneration may predispose to this weakness in the pelvic diaphragm. Often perineal hernias occur secondary to medical conditions which cause tenesmus with resultant weakening of the pelvic diaphragm. Burrows and Ellison (1989) recorded a predisposition to perineal hernia in those brachycephalic breeds, which traditionally have their tails docked, and suggested that inherent conformational deficiencies may contribute to the disease in these breeds. Canfield (1986) compared long-tailed and docked Corgis and found that the levator ani and the coccygeus muscles did not develop fully in the docked dogs. A relationship with perineal hernia potentially exists, but she considered that further research was required before a categorical statement could be made.

    ACQUIRED URINARY INCONTINENCE.
    Urinary incontinence in bitches caused by urethral sphincter mechanism ncompetence (SMI), is a multi factorial condition. A recent study (Holt and Thrusfield 1993) noted the increased risk of SMI developing in large breeds but it also concluded that bitches belonging to small breeds had a reduced risk and medium breeds had no increased risk. Breeds identified in this study as having significantly increased risk of developing SMI were the Old English sheepdog, Rottweiler, Doberman Pinscher, Weimaraner and Irish Setter. A reduced risk was demonstrated in the Labrador retriever, and, although the result was not statistically significant, a low risk was observed in the German shepherd. This agreed with the observations of Arnold et al (1989).Holt and Thrusfield (1993) noted 2 consistent associations between SMI and tail docking which they interpreted as an indication that docked breeds of whatever size are more likely to develop incontinence than undocked dogs of the same breed.
    It is well recognised in women that the risk of developing genuine stress incontinence (GSI) is related to pelvic floor muscle damage during labour. In the bitch the equivalent ‘pelvic floor’ muscles are the levator ani and coccygeus muscles both of which attach to the tail base, and it is possible that these muscles are atrophied and/or damaged in docked breeds reducing urethral resistance. A similar relationship may exist between tail docking and submissive urinary incontinence in puppies. Holt and Thrusfield (1993) conclude that their results provide some evidence to support the arguments against tail docking and that it would be interesting to
    determine if the predisposition to urinary incontinence in currently docked breeds such as the old English Sheepdog and Doberman Pinscher would be reduced if they cease to be docked.

    COMMUNICATION AND CANINE BEHAVIOUR.
    The position of the tail and the way it is moved can signal pleasure, fear, friendliness, dominance, playfulness, defensiveness, inquisitiveness, aggression, nervousness and submissiveness. Thus tail docking can affect the interaction of dogs with other animals and man. Some behaviourists believe the absence of a tail may predispose a dog to show unwarranted aggression to other dogs and man, or that they may be the victim of attacks by other dogs due to their failure to communicate (RJ Holmes personal communication) Dogs are
    playing an increasingly significant role as pets and companion animals. Their role in the reduction of emotion and stress related diseases in western society is well recognised, as is their important role in companion animal therapy with children, the handicapped and the elderly. Therefore, good, clear communication with ‘man’s best friend’ is of paramount importance and anything that may impair this communication should he avoided. Tail docking is one such thing.

    PAIN
    Recent advances in our knowledge of pain physiology and anatomy are relevant to the discussion of cosmetic tail docking. Pain is a feeling, a complex summation of nociceptive input, emotion and state of arousal.
    Physiological pain is normal, has a short duration and can be protective, but pathological pain is abnormal, is often persistent and can be debilitating and counterproductive. Pathological pain is the sensation perceived from the inflammation that accompanies tissue injury or the sensation perceived from damage directly to the nervous system. Clinically, pathological pain is characterised by one or more of the following:
    • The presence of sponataneous pain – pain that occurs in the absence of a demonstrable stimulus.
    • Widening of the painful area – ‘flare reaction.’
    • Hyperalgesia – where (the response to a painful stimulus is exaggerated)
    • Allodynia – where a normally innocuous stimulus is painful.
    • Referred pain – where the pain from injured tissues spreads to intact tissues.
    • Sympathetic dystrophy – a pathological interaction between the sensory and the sympathetic nervous systems.
    Unlike physiological pain, pathological pain has no thresh-hold. The nervous system is a plastic, modifiable system with a propensity for adaptation and maladaptation and peripheral and central sensitisation are the mechanisms underlying the generation of pathological pain (Dart 1994).

    PERIPHERAL SENSITISATION.
    Nociceptors (pain receptors) are activated directly by mechanical and thermal stimuli and also by endogenous substances released from inflamed, traumatised and ischaemic tissues. Serotonin, products of the arachidonic cascade, histamine, kinins and acetylcholine are all algogenic (directly pain producing). Prostaglandins and nor-adrenalin may not be directly painful, but sensitise the nociceptors and potentiate the effect of other algogenic substances. Substance P is secreted from the excited or sensitised nociceptors and induces vasodilation, increased vascular permeability, mast cell degranularion and production of unstored inflammatory substances. The formation of this ‘sensitising soup’ leads to sensitisation of adjacent nociceptors and so the vicious cycle of ‘peripheral sensitisation’ is set in motion. Sensitised nociceptors can become spontaneously active causing depolarisation of ‘dorsal’ horn neurons, and thus peripheral sensitisation is one of the phenomena involved in the development of pathological pain.

    CENTRAL SENSITISATION.
    At the spinal cord level, the balance between the afferent stimuli reaching the dorsal horn and the degree of activity of inhibitory interneurons will determine the strength and frequency of the stimuli registering in the brain. A cascade of intracellular events is initiated and as a result identical but repeated stimuli can evoke a larger and larger response because the potentials are summated. The dorsal horn neurons become hyperexcitable this reaction is termed ‘dorsal horn wind up’. The hyperexcitability of the dorsal horn neurons increases the activity in preganglionic sympathetic neurons and as a result postganglionic sympathetic efferents release noradrenalin which sensitises primary afferent terminals. These in turn initiate central sensitisation, which
    further increases sympathetic outflow and this increases afferent input. So another vicious cycle is set in motion. Pathological pain can he seen to he the result of peripheral and central sensitisation.

    INCORRECT MYTHS ABOUT PAIN.
    Several myths about pain have been propagated for years and form the basis on which cosmetic tail docking has been justified and allowed to he perpetuated.

    MYTH 1 – Animals don’t feel pain like humans. This is illogical. Anatomically and physiologically mammals (and possibly all vertebrates) have the same neural transmitters, receptors, pathways and higher brain centres.
    Whilst it is true that animals may show different signs of pain, we cannot deny that they feel pain in the same way humans do (Fleeman 1995). Because of the physiological similarity between mammals, it is valid to use animals, including dogs, as models for human medical research. The converse applies in that man can be used as a model for advancing veterinary knowledge. Similarity between the human and canine nervous systems means that we can assume that anything causing pain in man will cause a painful sensation of similar intensity in the dog. The pain threshold has been determined to be approximately equal in humans and animals
    (Fleeman 1995).

    MYTH 2 – Lack of myelination is an index of immaturity in the neonatal nervous system and therefore neonates are not capable of pain perception. We know this is no longer correct, in fact the contrary occurs.
    Anatomical studies have shown that the density of cutaneous nociceptive nerve endings in the late foetus and newborn animal may equal or exceed that of adult skin (Anand and Cart 1989). Nociceptive impulses are conducted via unmyelinated and thinly myelinated fibres. The slower conduction velocity in neonatal nerves resulting from incomplete myelination is offset by the shorter interneuronal and neuromuscular distances that the impulse has to travel. It has been shown, using quantitative neuroanatomical methods, that nerve tracts associated with nociception in the spinal cord and brain stem are completely myelinated up to the thalamus
    during gestation (Anand and Cart 1989). Further development of the pain pathways occurs during puppyhood when there is a high degree of ‘brain plasticity.’ The development of descending inhibitory pain pathways in the dorsal horn of the spinal cord and the sensory brain stem nuclei also occurs during this period, therefore painful and other experiences during this period may determine the final architecture of the adult pain system.

    THE PAIN OF TAIL DOCKING.
    Tail docking involves the removal of all or part of the tail using cutting or crushing instruments. Muscles, tendons, 4 to 7 pairs of nerves and sometimes bone or cartilage are severed. The initial pain from the direct injury to the nervous system would be intense and at a level that would not be permitted to be inflicted on humans. The subsequent tissue injury and inflammation, especially if the tail is left to heal as an open wound will produce the algogenic substances, the ‘sensitising soup’ and the ‘dorsal horn wind up’ required for peripheral and central sensitisation and the development of ongoing pathological pain. Puppies are usually subjected to this pain and trauma at 2 to 5 days of age when the level of pain would he much greater than an adult would experience because the afferent stimuli reaching the dorsal horn from a greater density of sensitised cutaneous nociceptors will exceed that of the adult and the strength and frequency of painful stimuli reaching the brain will he greater because inhibitory pain pathways will not be developed.
    • The whimpering and the ‘escape response’ (continual movements) exhibited by most puppies following tail docking, are evidence that they are feeling substantial pain. Animals tend to be more stoic than humans due to an inherent preservation instinct.
    • Because some puppies do not show signs of intense suffering, it does not mean that the pain inflicted on them has not registered in their central nervous system.
    Cosmetic tail docking is most often performed without any anaesthesia or analgesia and only manual restraint is used. General anaesthesia, if used, produces unconsciousness and muscle relaxation but does not affect the sensory nerves and will not necessarily prevent ‘dorsal horn wind’ up or the development of pathological pain.
    Movement of the patient may be controlled, but sensory stimuli will still register in the higher centres of the central nervous system. On recovery from anaesthesia peripheral and central sensitisation, the mechanisms underlying the generation of pathological pain will still he present.
    General anaesthesia in very young animals entails a high degree of risk Local anaesthesia, because of the practical difficulties of injecting into such a small area and the potential for systemic toxicosis, also has a high risk. The maximum dose of lignocaine in the dog is 5 mg/kg making use of the 2% (20 mg/ml.) solution urealistic in the average puppy up to a week of age. Use of local anaesthetics to which adrenalin has been added could increase the risk of cardiovascular and CNS problems occurring, although some proponents of tail docking
    recommend the use of these solutions to prolong analgesia and to help control haemorrhage (RA Zammit in a submission prepared for the New South Wales Canine Council). Understanding the phenomena of peripheral and central sensitisation and their role in the generation of pathological pain, has changed the approach to pain management. The emphasis is now on preventing pain and treating pain before it occurs.
    About 90% of human amputees suffer pathological pain in the form of phantom limb pain. Docked dogs similarly may suffer phantom limb pain but, if their inherent stoicism masks the symptoms, this may he misdiagnosed or goes undiagnosed. The currently recommended anaesthetic procedure for a human undergoing surgery where major peripheral nerves are to he severed, would involve epidural anaesthesia for 48 h before surgery and 24 h after surgery. local anaesthesia around the surgical site at the time of surgery and for 24 h after surgery.

    OTHER POTENTIAL SEQUELAE FROM TAIL DOCKING.
    Other sequelae that may result from tail docking are:-
    • Haemorrhage or ischaemia.
    • Infection, gangrene, toxaemia/septicaemia.
    • Meningitis.
    • Hypoglycaemia or hyperglycaemia.
    • Amputation neuroma formation.
    • Caudal adhesions with neurodermatitis.
    • Deafferentation, causing loss of sensory perception from the tail.
    Many of these can potentially produce a state of shock which may prove fatal to the neonatal puppy.

    SOME REASONS FOR TAIL DOCKING PRIOR TO THE 19TH CENTURY
    • To produce bobtail puppies – Lamarck’s theory of acquired characteristics was still widely believed and people thought the new born puppies would look like their parents.
    • To prevent rabies – it was thought that docked dogs were less likely to develop rabies.
    • To avoid tax – docked dogs did not attract tax.
    • To strengthen the back and increase speed.
    • To prevent being bitten when ratting or fighting.
    • To make better ‘sport’ of bear baiting and dog fighting.
    These reasons from which the custom of tail docking evolved are no longer valid. (Note – Have they ever been valid?)

    REASONS GIVEN TO JUSTIFY TAIL DOCKING TODAY
    • Prevention of injury in hunting and working dogs.
    Most dogs in the breeds that are generally docked are kept as pets and companion animals and are never used for hunting or working. The most popular breeds used in the field or paddock are Labradors, Kelpies, Border Collies and Cattle dogs, none of which are required to have their tails docked.
    • Prevention of injury in short coated dogs especially those with exuberant and ebullient temperaments.
    This is inconsistent because not all breeds in this category are required to be docked, for example the Dalmatian and the Labrador. The boxer is often cited a dog requiring docking for this reason, but some professional dog trainers note a difference in the behaviour of this and other traditionally docked breeds when they are left undocked and ‘urge and encourage all breeders to forget about what has happened in the past and now change to keep their dogs’ tails on» (Tucker 1994).
    A survey in Edinburgh by Darke et al (1985) over a 7 year period showed that there was insufficient evidence of statistical significance, to suggest that there is a positive association between tail injuries and an undocked tail and that tail docking could not be recommended as a measure to prevent tail injuries in any dog population similar to the predominantly urban population surveyed.
    Of the first 1000 consultations at the North West Animal Emergency Clinic in Sydney none involved tail injury cases. Between December 1991 and September 1992 there were 2350 consultations only 3 of which involved tail injuries. All three of these cases were related to tail docking, the first case involved 12 three day old Rottweiler pups which were still haemorrhaging 6 hours after being docked and required suturing. The other two cases involved single pups one of which was bleeding and the other had become infected (From records of the North West Animal Emergency Centre, Baulkharn Hills, NSW.)
    Not all tail injuries require amputation, so tail docking may be routinely performed on 100% of puppies of certain breeds as a measure to prevent injuries that would only require a bandage, some antiseptic or simply natural healing.
    • Hygiene
    Dogs such as the Old English sheepdog, poodle and silky terrier would foul themselves and the average pet owner would not have the time, patience or skill to carry out proper coat care. This is inconsistent because other breeds with the same potential problem (for example the Bearded collie, Pekingese, Maltese terrier and Afghan) are not required to be docked. Regular clipping of long-haired areas and ‘feathers’ is far less invasive and painful than tail docking and has far fewer adverse effects. Poor breed selection, lack of education in dog husbandry or irresponsible pet ownership should not be justification for tail docking.

    TRADITION OR CUSTOM
    Submitting dogs to a procedure known to be painful and which may have harmful consequences, just to satisfy a centuries old custom, cannot he justified in a humane society.

    CONCLUSION
    Cosmetic tail docking cannot be justified on scientific or medical grounds. Unless pecuniary or traditional reasons are to take priority over the welfare of the animal, then the criteria to justify removal of a dog’s tail are not satisfied. The tail is not merely an inconsequential appendage. It is an anatomically and physiologically sign significant structure which has many biological functions that should not he underestimated. Tail docking can predispose the dog to detrimental consequences including intense, initial pain and continuing pain related, neurological problems. Tail amputation should only be performed on those dogs whose tail or associated structures have been injured or where there is occult pathology of this appendage. If tail amputation is indicated as a therapeutic measure, appropriate anaesthetic and surgical techniques should be employed. The neonate is anatomically and physiologically able to and in fact does feel pain. Therefore veterinarians who wish to be seen as caring professionals and as the guardians of animal welfare must stop cosmetic tail docking and actively oppose anyone else continuing the painful practice.

    REFERENCES
    Anand KJS and Carr DB (1989) Paediatric Clinics Of North Am. 36:795
    Arnold S, Arnold P. Hubler M, Casal M and Rusch P (1989) Schwelzer Archiv fur Tierheilkunde 131: 259. (English translation European J. of Companion Anim Practice (1992) 2:65)
    Burrows C and Elilson G (1989) In Textbook of Veterinary Internal Medicine, 3rd edn, edited by Ettinger SW, Saunders Philadelphia.p1559.
    Canfield R (1986) Anatomical Aspects of Perineal Hernia in the Dog, PhD Doctoral thesis, University of Sydney Darke PGG, Thrusfield MVand Aitken CGG (1985) Vet Rec 116:409
    Dart CM (1994) In Pain and its Control University of Sydney Post Graduate Commitee In Veterinary Science, Proceedings No 226. p333.
    Fleeman L (1995) Control of Pain – What’s the Latest? University of Melboume Veterinary Clinic and Hospital.
    Holt PE and Thruslield MV (1993) Vet rec 133:177
    Miller M (1969) Anatomy of the Dog, Saunders, Philadelphia. p 189
    Morton D(1992) Vet Rec 131:301
    Tucker M (1994) AVA News Oct p 16

  • 12 Απριλίου 2011, 13:34 | Georgiadis Stefanos

    Προς απαντηση της καθ»ολα αξιοτιμης Κας Δεκαριστου Μαριας

    Θα ήθελα και εγω να σας πληροφορήσω, οτι κανενας κατοχος Ροτβαιλερ οπως και Μποξερ δεν ακρωτηριαζε ουτε ακρωτηριαζει ΠΟΤΕ τα αυτια
    των σκυλιων τους .
    Επίσης σχετικα με την αναφορα σας στον Κυνοφιλικό Όμιλο Σπάνιελ Ελλάδος http://www.spanielclubofgreece.com/, και την αποφαση της
    Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε να μην συμμετέχουν ακρωτηριασμένοι σκύλοι στις εκθέσεις του, ήδη πριν ένα χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2010.
    Λογικοτατο το βλεπω εφ» οσον Εισασται η ΠΡΟΕΔΡΟΣ εδω και χρονια…!!!!
    Λογος που ΜΕ ΚΑΝΕΙ να καταλαβω (χωρις να σημμεριζομαι) και το μενος σας κατα της ρατσας των Ντομπερμαν .
    Με ολο τον σεβασμο και εκτιμηση που σας εχω , θα περιμενα απο εσας να δειχνατε το ιδιο , αν οχι πολυ μεγαλητερο , ιστρο και
    κατα της στειρωσης (τερατουργημα σε σχεση με το κοψιμο ..)
    Οπως και τον καραγκιοζησμο η μπαρμπισμο των μινι πετ , οπως τα Παπιγιόν …????????

  • 12 Απριλίου 2011, 11:21 | pavlos georgilas

    να συσταθεί αστυνομία για την προστασία των ζώων ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, οργανισμός στα πρότυπα του βρεταννικού RSPCA που να λειτουργεί με μόνιμους υπαλλήλους αλλά και τη συνδρομή εθελοντών.

    Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα, σε συνεργασία με την αστυνομία αν αυτό είναι απαραίτητο.

    Επίσης κακοποίηση θα πρέπει να θεωρείται το παρατεταμένο δέσιμο των ζώων.

  • 12 Απριλίου 2011, 05:36 | κΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ.

  • 12 Απριλίου 2011, 02:58 | Γιάννα Κατιρτζόγλου

    Πιστεύω πως όλοι μας συμφωνούμε πως τα CRUSH VIDEOS είναι μια μορφή κακοποίησης και πρέπει ο νομοθέτης να το λάβει υπόψιν!!!
    Στην Αμερική μετά από μεγάλο αγώνα ακτιβιστές και οργανώσεις κατάφεραν τα βίντεο αυτά να χαρακτηριστούν παράνομα,πρέπει να θεωρηθούν παράνομα και στη χώρα μας.
    Για όσους δε γνωρίζουν:
    Crush βίντεο-Δείχνουν μικρά ζώα, όπως σκυλάκια,γατάκια,,ποντίκια και κουνελάκια να βασανίζονται αργά με τον πιο τρομακτικό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί(καίγονται ζωντανά,γδέρνονται,ξυλοκοπούνται άγρια,μαχαιρώνονται,σπάνε τα άκρα τους κλπ).Όλα αυτά τα βίντεο τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο-τα ζώα συνθλίβονται από μια γυναίκα με ψηλά τακούνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα βίντεο για σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά αυτά τα βίντεο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο shocking!!!!

    Η ελευθερία του λόγου έχει τα όριά της, όταν θέτει μια κοινωνία σε κίνδυνο,( όπως είναι η απαγόρευση της παιδικής πορνογραφίας, καθώς είναι προφανής η βία κατά των παιδιών).
    Ταινίες που εκμεταλλεύονται,βασανίζουν και σκοτώνουν τα ζώα για λόγους ψυχαγωγίας, επίσης, θέτουν την κοινωνία σε κίνδυνο, γιατί υποκινούν τη βία και την αντικοινωνική συπεριφορά!
    Ενήλικες που δείχνουν στα παιδιά τους αυτά τα βίντεο μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική βλάβη και αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση των παιδιών, αλλά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που έχουν αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να καθίστανται serial killers(κατ’εξακολούθηση δολοφόνοι) ως ενήλικες.

  • 11 Απριλίου 2011, 23:47 | Ασπασία Φ.

    Το ότι η προτεινόμενη απαγόρευση κοπής ουράς και αυτιών θα αυξήσει τις περιπτώσεις πραγματικής κακοποίησης από αυτοσχέδιους ιδιοκτήτες-χειρούργους ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
    Και μας το πιστοποιεί και η κ.Δεκαρίστου πιο κάτω που έγραψε το άρθρο στα Αγγλικά, που μιλάει για τοπική αναισθησία στην ουρά, και για προχειρότητες (If the docking is done poorly). Βεβαίως και ισχύει, και μας δείχνει τι θα συμβεί στους σκύλους ορισμένων φυλών αν τεθεί η απαγόρευση σε ισχύ. Το άρθρο αναφέρεται σε ανεπίτρεπτες μεθόδους που σίγουρα δεν εφαρμόζονται σε οργανωμένους κτηνιατρικούς χώρους.

  • 11 Απριλίου 2011, 22:06 | Στεφανος Γεωργιαδης

    Θα ήθελα και εγω να σας πληροφορήσω, οτι κανενας κατοχος Ροτβαιλερ οπως και Μποξερ δεν ακρωτηριαζε ουτε ακρωτηριαζει ΠΟΤΕ τα αυτια
    των σκυλιων τους .
    Επίσης σχετικα με την αναφορα σας στον Κυνοφιλικό Όμιλο Σπάνιελ Ελλάδος http://www.spanielclubofgreece.com/, και την αποφαση της
    Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε να μην συμμετέχουν ακρωτηριασμένοι σκύλοι στις εκθέσεις του, ήδη πριν ένα χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2010.
    Λογικοτατο το βλεπω εφ» οσον Εισασται η ΠΡΟΕΔΡΟΣ εδω και χρονια…!!!!
    Λογος που ΜΕ ΚΑΝΕΙ να καταλαβω (χωρις να σημμεριζομαι) και το μενος σας κατα της ρατσας των Ντομπερμαν .
    Με ολο τον σεβασμο και εκτιμηση που σας εχω , θα περιμενα απο εσας να δειχνατε το ιδιο , αν οχι πολυ μεγαλητερο , ιστρο και
    κατα της στειρωσης (τερατουργημα σε σχεση με το κοψιμο ..)
    Οπως και τον καραγκιοζησμο η μπαρμπισμο των μινι πετ , οπως τα Παπιγιόν …????????

  • 11 Απριλίου 2011, 22:33 | Στεφανος Γεωργιαδης

    Νομιζω οτι το καλητερο απ» ολα και Δημοκρατικοτερο ειναι , ν» αφησεται τον καθε ιδιοκτητη μονο του να κρινει ,
    Αξιολογησει , αποφασησει τι ειναι το καλητερο για τον σκυλο του.
    Διοτι απο την στιγμη που καποιος αποφασισε να το ενταξει σαν εφαμιλλο μελος της οικογενειας του , για τα επομενα 10-12 χρονια
    ξερει πολυ καλητερα απο τον καθε εναν (φιλοζωο) , που πολυ πιθανον να μην ειχε ποτε του , η να ειναι αλεργικος στα ζωα .

  • 11 Απριλίου 2011, 21:58 | Δροσια Δημοπουλου

    Στην Αμερικη μεριμνα με περιπολιες, ερευνες και εφαρμογη του νομου η ASPCA- The American Society for the Prevention and Cruelty to Animals

    Ελεχχουν ΟΛΑ τα περιστατικα καταγγελιων για κακοποιησεις γυρνοντας τη πολη με περιπολικα, γινεται αφαιρεση των ζωων ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, μεταφερονται σε ειδικες εγκαταστασεις εκτακτης νοσοκομειακης περιθαλψης για τα κακοποιημενα-βασανισμενα, εφοσον ολοκληρωσουν της θεραπειες-χειρουργεια τους κλπ παραμενουν σε αριστες εγκαταστασεις μεχρι να υιοθετηθουν, μαζευουν τα δεδομενα που θα στοιχειοθετησουν την καταγγελια στον εισαγγελεα, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ αναλαμβανει να οδηγησει τον βασανιστη στο δικαστηριο, κανει συστασεις και επανερχεται να ερευνησει ξανα περιστατικα που χρηζουν παρακολουθηση, και φυσικα οι ενοχοι τη πληρωνουν βαρια, δεν ξεφευγουν με την ανοχη των αρχων και την αδιαφορια του κρατους.
    Και ολα αυτα σας φαινονται απιθανα? και ομως animal planet να βλεπατε και θα συνηδειτοποιουσατε ποσο πισω ειναι αυτη η χωρα και πως οτι και να κανει παντα θα συμπεριφερεται στα ζωα σαν να ειναι οντα ενος κατωτερου θεου…

  • 11 Απριλίου 2011, 21:41 | ΜΑΡΙΑ Σ

    ειναι δυνατον να λετε οτι επειδη η φυλη των ντοπερμαν εχει αυτη την εικονα 140 χρονια ετσι πρεπει να μεινει?δηλαδη αν για 140 εκοβαν τα αυτια στα παιδια που δεν ακουγαν θα βροντοφωναζατε να συνεχιστει επειδη ετσι το βρηκατε? μαλλον το μονο που σας ενδιαφερει ειναι η εικονα του σκυλου σας.θελετε να τους κοβετε τα αυτια και την ουρα και να τους εκπαιδευετε με πνιχτες αλλα κατα τ αλλα τα λατρευετε.αναρωτηθητε ομως πως γινεται κατι που(υποτιθεται)το αγαπατε να θελετε να του προκαλειτε πονο.ο παραλογισμος σε ολο του το μεγαλειο…

  • 11 Απριλίου 2011, 18:11 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Ζητάμε να συμπεριλάβετε/ορίσετε ως πράξη κακοποίησης την από τους κατόχους σκύλων (ανεξαρτήτου φυλής) εκπαίδευση τους για κυνομαχίες ως κακοποίηση και να έχει αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Η κατοχή ενός σκύλου που έχει εκπαιδευτεί για κυνομαχίες να θεωρείται ως κατοχή όπλου, ο κάτοχος του σκύλου να διώκεται αυτεπάγγελτα, να του αφαιρείται η νομή και κατοχή του ζώου, να απαγορεύεται ο ίδιος, καθώς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς * να κατέχουν εφόρου ζωής άλλο σκύλο/ζώο. Το ζώο να το αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία με την αρωγή του Δήμου και να μετεκπαιδεύεται από ειδικό συμπεριφεριολόγο εκπαιδευτή.

    Τα ζώα δεν γεννιούνται με απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά. Επιθετικά ζώα δημιουργούνται μετά από παρέμβαση του ανθρώπου.

    * εφόσον αυτοί κατοικούν στην ίδια ή σε όμορη κατοικία.

  • 11 Απριλίου 2011, 17:32 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Η πρόκληση αδέσποτου ζώου για επίθεση σε άλλα ζώα/ή ανθρώπους, η προτροπή να κυνηγούν οχήματα, η παρενόχληση τους όταν κοιμούνται ή τρώνε, οποιαδήποτε όχληση τους από πολίτη με αποτέλεσμα την επιθετική συμπεριφορά του ζώου που βρίσκεται εν αμύνει να θεωρείται κακοποίηση και να έχει ποινικές κυρώσεις. Ελάχιστα ζώα είναι αναίτια και απρόκλητα επιθετικά. Όταν ένα ζώο/αδέσποτο αμύνεται μετά από κακοποίηση ή παρενόχληση που δέχεται από πολίτη, χαρακτηρίζεται
    «επιθετικό» και ο πολίτης «παθών». Ο «παθών» να έχει ποινικές κυρώσεις για κακοποίηση ζώου και να μην λαμβάνονται υπόψη οι καταγγελίες για την περισυλλογή και την οριστική απομάκρυνση του ζώου.

  • μενουν μεσα στο σπιτι.. τρωνε κοτοπουλο, μοσχαρι, κανουν μπανιο, βγαινουν βολτες, πολλα τρεχουν σε εκπαιδευτες γιατι ειναι φυλη εργασιας… ΔΕΝ κοιμουντε σε βαρελι ή σε σκυλοσπιτο μεσα στη βροχη, ΔΕΝ τα χτυπαμε, ΔΕΝ τρωνε τα αποφαγια μας, ΔΕΝ τους φερομαστε σαν να ειναι σκυλια αλλα σαν μελη της οικογενιας μας…

    Επιμενετε ακομα οτι βασανιζουμε τα σκυλια μας ψευτοφιλοζωοι?

  • οι φιλοζωικοι ομιλοι καλο ειναι να ανοιξουν τα ματια τους και να ξυπνησουν απο το λυθαργο.. σκυλια δεν ειναι μονο τα αδεσποτα αλλα και τα καθαροαιμα..

    αντι να ζηλευετε, μπορειτε να παρετε κι εσεις σκυλο φυλης..

  • 11 Απριλίου 2011, 15:27 | Stefanos Georgiadis

    Ειμαι μια Αξιολατρευτη ομορφουλα και παιχνιδιαρα Μποξερινα , αλλα Αδεσποτη και Αστεγη.
    Θελω να ζητησω απο ολους εσας που λετε οτι ειστε Φιλοζωοι να μου επιτρεψετε να εχω την χαρα και ευτυχια της μητροτητας
    Επισης να μην κανετε κακο στον φιλο μου τον Ροκυ (κουκλος, αλλα δεν ξερω τι ρατσα ειναι) που με φλερταρει καιρο …!!!
    Α! και αυριο που θα τυχη να ειναι τα παιδια σας στο εξωτερικο , η για σπουδες η σαν οικονομικοι μεταναστες ,
    ελπιζω και ευχομαι να μην πρεπει να τα στειρωσετε…??????????

  • 11 Απριλίου 2011, 15:02 | kat vonda

    Κύριε Γιάννη Χατζή να σας ενημερώσω οτι στην Ελλάδα απαγορεύεται το κόψιμο των ουρών, των αυτιών, των φωνητικών χορδών και άλλων σωμτικών μελών των σκύλων απο το 1992, σύμφωνα με το νόμο 2017. Ο νόμος αυτός υπογράφηκε απο την Ελλάδα 13/11/1987 και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης με αριθμό 31 στις 27/02/1992. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δε θα σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με το νόμο αυτό, αλλά θα σας επιβάλλων να τον τηρείτε, αλλιών θα υποστείτε τις ανάλογες συνέπειες…
    Το θέμα είναι πιο σοβαρό και επιβάλλεται να ποινικοποιηθεί η κακοποίηση ζωων συντροφιάς με αυστηρά και εφαρμόσιμα μέτρα. Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που κακοποιούνε ζώα, θα κακοποιήσουνε και άνθρωπο. Επομένως η ποινικοποίηση της κακοποίησης ζωων είναι ένα μεγάλο βήμα για την αποφυγή της εγκήματικότητας και όχι μόνο.

    Υ.Σ. Μη δώσει κανείς ντόπερμαν στο κύριο Γ. Χατζή γιατί θα υποφέρει…

  • 11 Απριλίου 2011, 15:53 | Αγγελική

    Είμαι 100% σίγουρη ότι όσοι έχετε ψηφίσει αρνητικά για τον αποκλεισμό των κομμένων ζώων από τις εκθέσεις έχετε ψηφίσει και αρνητικά για την κατάργηση των ηλεκτρικών κολάρων… γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί στο μυαλό σας… αρχικά πετσοκόβετε τα ζώα και μετά τα βασανίζετε με ηλεκτρικά κολάρα για να γίνουν «σωστοί φύλακες»… επιτέλους βαλτε ενα τέλος στην βία σας!!!

  • 11 Απριλίου 2011, 15:06 | Stefanos Georgiadis

    Κα υπουργε .
    Νομιζω οτι το καλητερο απ» ολα και Δημοκρατικοτερο ειναι , ν» αφησεται τον καθε ιδιοκτητη μονο του να κρινει ,
    Αξιολογησει , αποφασησει τι ειναι το καλητερο για τον σκυλο του.
    Διοτι απο την στιγμη που καποιος αποφασισε να το ενταξει σαν εφαμιλλο μελος της οικογενειας του , για τα επομενα 10-12 χρονια
    ξερει πολυ καλητερα απο τον καθε εναν (φιλοζωο) , που πολυ πιθανον να μην ειχε ποτε του , η να ειναι αλεργικος στα ζωα .

  • 11 Απριλίου 2011, 14:39 | Stefanos Georgiadis

    7 Απριλίου 2011, 08:05 | Δημήτρης
    Μόνιμος Σύνδεσμος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: Thumb up 7 Thumb down 16

    Εγώ δεν βλέπω αντικειμενικά πράγματα εδώ!

    Βλέπω μία προσωπική επίθεση σε ένα άτομο, συγκεκριμένα την κα. Δεκαρίστου, ενώ διαβάζω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ανθρώπους που συμφωνούν απόλυτα μαζί της!!! μήπως όλα αυτά γίνονται γιατί θίγονται τα οικονομικά σας συμφέροντα αγαπητοί κατα τ’άλλα «υπεύθυνοι» «εκτροφείς» και «ιδιοκτήτες» των ντόμπερμαν??? μήπως???

    Η αγάπη προς το σκύλο περιλαμβάνει και την αποδοχή της φυσικής του εμφάνισης!!! και οχι την προβολή των κομπλεξ του ανθρώπου!!!

    Αγαπητε φιλε Δημητρη τι..???
    Εγω αντιθετα βλεπω μια Κα Δεκαριστου Μαρια και οι ανωνυμοι φιλοι της , ισως και απο το κλαμπ της, να το παιζουν φιλοζωοι και να
    προσπαθουν να επιβαλουν την γνωμη τους και το τι νομιζουν (εκτος εαν ειναι παπαγαλακια) γιατι απο τα λεγομενα τους ειναι
    εντελως αποπροσανατολισμενοι και ανευ στοιχειωδων γνωσεων προς την ρατσα Ντομπερμαν.
    Τωρα προς ενημερωση σου , ειμαι παλαιος κατοχος ,και ελπιζω να ξαναγινω , δεν εχω καμια σχεση οικονομικα συμφεροντα και εκτοφες .
    Επισης θα ηθελα να σου πω οτι λατρευω αυτα τα σκυλια και αποδεχομαι πληρως την φυσικη του εμφανιση ΑΠΟ ΤΟ 1880 ….!!!!!!
    Οσο για το τελος της αναφορας σου , ελπιζω να καταλαβες που ταιριαζει απολυτα …..???????????