Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπομένων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης της παραγράφου 4 εδάφιο γ΄ του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, δεν επιτρέπεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, ή η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός.

  • 4 Απριλίου 2011, 02:17 | Ι.Σιώκου

    Το καθεστώς της φόλας στην χώρα μας έχει πολλούς οπαδούς.
    Δυστυχώς οι περισσότεροι δράστες είναι και παραμένουν «άγνωστοι» και σε πολλές περιοχές οι Τοπικές αρχές (Δήμος, Αστυνομία κλπ) αδιαφορούν. Επίσης η δίωξη και η κακοποίηση των αδέσποτων από «ενοχλημένους» κατοίκους σε πόλεις και χωριά καθιστά το έργο των εθελοντών ακόμη πιο δύσκολο.
    Πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να πιέσει τους τοπικούς παράγοντες να εφαρμόσουν τον νόμο και να πάρουν επίσημα θέση κατά της βίας και της κακοποίησης των κατοικίδιων (αδέσποτων η δεσποζόμενων) και άλλων ζώων.

  • 4 Απριλίου 2011, 00:13 | Γεράρδης Χρήστος

    Να μετατραπεί η κακοποίηση σε κακούργημα. Επιτέλους δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι όλοι εκείνοι που στρέφουν την προσωπική τους επιθέτικότητα σε πλάσματα πιθανά πιο αδύναμα από εκείνους και σίγουρα περισσότερο καλοπροαίρετα από τους ίδιους.
    Επίσης, απαγόρευση στις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης με χρήση βίας, σωματικής και ψυχολογικής (πνίχτες, στέρηση, φωνές, κακομεταχείρηση) καθώς και η απαγόρευση πώλησης κολάρων με πνίχτες, με ηλεκτρισμό και λοιπά .

  • 3 Απριλίου 2011, 23:57 | Δουλαβέρη Αγλαϊα

    Είναι απαραίτητο να μετατραπεί η κακοποίηση ζώου σε ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!
    Και φυσικά, να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση τόσο της αστυνομίας για τα καθήκοντά της και την άμεση επέμβασή της όσο και η ενημέρωση των πολιτών για την έγκαιρη καταγγελία περιστατικών κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής.

  • 3 Απριλίου 2011, 21:20 | Αγγελική

    Τα σκυλιά υποφέρουν, πονάνε, μυρίζουν το αίμα! τα περνάνε όλα αυτά ουσιαστικά αναίτια! οχι για κάποιο ιατρικό λόγο, απλα από ανθρώπινα καπρίτσια!

  • 3 Απριλίου 2011, 21:02 | Μαρούλα

    θα βάλετε τα πρότυπα της φυλής πάνω από τον πόνο? την αγωνία και τον βασανισμό? Μα ειναι δυναντόν το 2011 παράνομα οι κτηνίατροί και οι εκτροφείς μόνοι τους να κόβουν μέλη από τα ζώα??? όλα στον βωμό του κέρδους πλέον? ΟΛΑ???

  • 3 Απριλίου 2011, 21:51 | Αγγελική

    Γιατί υπάρχει αντίδραση για το κόψιμο των αυτιών και των ουρών από ιδιοκτήτες Ντόμπερμαν σχεδόν αποκλειστικά?

    Βάζετε το συμφέρον και το κέρδος πάνω από την αγάπη για τα ζώα…

  • 3 Απριλίου 2011, 21:39 | Δημήτρης

    Αυτά τα πράγματα είναι ΝΤΡΟΠΗ!!! Στην Ευρώπη, σε σοβαρές χώρες στις οποίες θα θέλαμε να μοιάσουμε, τέτοιες ενέργειες έχουν ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! και όλοι το σέβονται χωρίς να αντιδρούν και να φτιάχνουν «δικαιολογίες» περί εξαφάνισης της φυλής κλπ. και φυσικα μιλαω για τα Ντομπερμαν που μόνο οι ιδιοκτήτες τους αντιδρουν ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ!!!

    Εχετε δει κομμένα αυτιά???

    Δείτε: http://totefteri.blogspot.com/2009/09/blog-post_3789.html

    Και φυσικά υπάρχουν οι κίνδυνοι επειδή οι «εκτροφεις» δεν θελουν να πληρωσουν κτηνίατρο να κόβουν τα αυτιά με το ψαλλίδι μονοι τους! το έχουμε δει πολλές φορές!!!

    Εαν αυτό δεν είναι βασανισμός τότε τί είναι???

    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:27 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΑΜΗΣ

    διαφωνω με την τακτικη του τα βαζουμε ολα σε ενα τσουβαλι πιστευω οσον αναφορα το κοψιμο αυτιων και ουρας οτι καποιες φυλες π.χ. ντοπερμαν ειναι συνηφασμενες με αυτο και εαν αλλαξει μονο κακο μπορει να προσφερει

  • 3 Απριλίου 2011, 19:49 | Νίκος Τσίγκος

    Κυρία υπουργέ, στην κακοποίηση πρέπει να συμπεριλάβετε και την ανεξέλεγκτη κυοφορία και την μόνιμη παραμονή των ζώων σε βαρέλια, ταράτσες και μπαλκόνια χωρίς μια βόλτα.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:05 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

    Είμαι αντίθετος με την κοπή των αυτιών των Ντόμπερμαν για όλους εμάς που ασχολούμαστε και τα έχουμε σαν μέλη της οικογένειας μας
    Δεν κόβουμε αυτιά σε Χασάπη ούτε τυραννάμε το ζώο, κατά την κοπή, αφού γίνεται κανονική χειρουργική επέμβαση απο ειδικευμένο κτηνίατρο, Μακάρι όλοι αυτοί που κόπτονται για τα ζώα (συνθήκες διαβίωσης) να δούν πώς ζούνε κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια της επιβίωσης τους, πως τρέχουμε όταν κάτι συμβεί, στους γιατρούς τα έξοδα που κάνουμε, και το μόνο που περιμένουμε απο αυτά, είναι η αγάπη που μας δείχνουν, τότε θα καταλάβουν όλοι αυτοί που μιλούν για βασανισμό ποιος είναι ο πραγματικός βασανισμός αρκεί μόνο να βγούν στα πάρκα και να δούνε σκελετωμένα απο πείνα σκυλιά παρατημένα απο εδώ και απο εκεί και τότε θα αναλογιστούν τι εστί βασανισμός.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:29 | Σωτήρης

    Ειναι αδικο να ισχυσει για το Ντομπερμανν η απαγορευση του κοψιματος των αυτιων κ της ουρας.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:12 | Μαρία Αναστασιάδου

    Το FBI λαμβάνει πάντοτε ως δείκτη επικινδυνότητας ενός ανθρώπου με ροπή προς την τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων την κακοποίηση των ζώων. Μάλιστα, δείκτης επικινδυνότητας θεωρείται και η συμβολική κακοποίηση ζώων (πχ όταν κάποιος τρυπάει με μανία φωτογραφίες ζώων ή ταριχευμένα ζώα, αφού αυτό είναι το πρώτο στάδιο της ψυχοπαθολογίας του, όπου στην ουσία φαντάζεται την πράξη). Παραθέτω και έναν σχετικό σύνδεσμο
    http://www.gevha.com/prensa/articles/39-articles/62-deadly-seriousan-fbi-perspective-on-animal-cruelty
    Επίσης, παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο με την Ημερίδα της ΕΛΑΣ με το ΠανΘεσσαλίας σχετικά με την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα http://www.econews.gr/2011/02/17/kakopoihsi-zwwn-apotelesmata-hmeridas/
    Πρέπει,μάλιστα να τονιστεί στα αρμόδια όργανα η σοβαρότητα και η επικινδυνότητα της κακοποίησης ακόμη και όταν τελείται από εφήβους, ώστε να μην υπάρχει η αντίληψη από Αστυνομικούς και Εισαγγελείς «δε βαριέσαι,ζώο είναι» και άλλα παρόμοια. Η πάταξη του εγκλήματος πρέπει να είναι άμεση, ώστε αργότερα ο νόμος να λειτουργεί προληπτικά και ανασταλτικά. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο προτείνω και μία ρύθμιση σχετικά, η ποινική δίωξη για κακοποίηση αδέπσοτου ζώου να γίνεται αυτεπάγγελτα, ώστε να μην τίθεται θέμα από την υπεράσπιση ως προς τη νομιμοποίηση ενδεχομένως ενός συλλόγου ή σωματείου, αλλά και γιατί το κόστος της μήνυσης για τους συλλόγους είναι δυσβάσταχτο, όταν είναι συχνά τα φαινόμενα.
    Επίσης πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο, όπου φυσικά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δρα άμεσα, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και η πράξη «ανεβάσματος» και προώθησης τέτοιων βίντεο είναι εγκληματική και ανήθικη.
    Τέλος, πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι απαγορεύεται η αγορά δηλητηρίων από καταστήματα γεωργικών προϊόντων για πέραν της συνήθους χρήσης και από επιφορτισμένα για αυτό το σκοπό άτομα και με ταυτόχρονη αναγραφή των προσωπικών στοιχείων κάθε αγοραστή δηλητηρίου, ώστε να είναι εφικτή η εύρεση του. Δεν πρέπει να περιμένουμε να δηλητηριαστεί άνθρωπος για να αποτρέψουμε τη χρήση τους. Τα διασκορπισμένα δηλητήρια σε κατοικημένες περιοχές είναι ο πραγματικός κίνδυνος και όχι τα αδέσποτα!

  • 3 Απριλίου 2011, 11:49 | ΑΝΤΩΝΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    νομιζω πως αρχικα πρεπει να ληφθουν μετρα σχετικα με την υπαρξη τοσων αδεσποτων στους ελληνικους δρομους. πρεπει με καποιο τροπο αυτα τα ζωακια να προστατευτουν. δευτερευοντως πρεπει να υπαρξει αυστηρη πλεον τιμωρια σε αυτους που σκοτωνουν η κακοποιουν ζωα. πιστευω πως ενα απλο προστιμο δεν αρκε. ιδεατο θα ηταν πιστευω ενα δυο χρονακια μη εξαγορασιμης ποινης φυλακισης ωστε να υπαρχει ο φοβος, και να μην τολμουν να τα πειραξουν.

  • 3 Απριλίου 2011, 10:43 | ΡόμπολαςΠαναγιώτης

    Η κατ΄εξακουλούθηση κακοποίηση ζώων στη Ελλάδα είναι γεγονός.
    Πρεπει να οριστεί επακριβώς τι σημαίνει κακοποίηση. Ένας σκύλος που ζει για χρόνια στην αλυσίδα πρέπει να θεωρείται κακοποιημένος, κανένα ζωο δεν μπορεί να περάσει σε 32 τ.μ. τηζωή του όλη.
    Και επιτέλους σε τέτοιες και αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποίησης να μπορεί να επέμβει το κράτος.

  • πως μπορει να βασανιζουμε ενα ζωο το οποιο εχουμε αποφασισει να κρατησουμε για τα επομενα 10 χρονια?

  • 3 Απριλίου 2011, 09:34 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω για τα γουνοφόρα ζώα καλό θα ήταν να υπάρξει σαφής διάταξη που να απαγορεύει ρητώς την εκτροφή τέτοιων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και την πώληση. Ευχαριστώ.

  • 3 Απριλίου 2011, 08:06 | Φωτεινή

    Λύσανε όλα τα άλλα προβλήματα του τόπου για ν’ασχοληθούν τώρα ξαφνικά με την ……. κακοποίηση των «ακρωτηριασμένων» Ντόμπερμαν. Ρε ουστ από κει χάμω. Αγράμματοι!

  • 3 Απριλίου 2011, 08:59 | Φωτεινή

    Συμφωνώ απόλυτα με την κα Ν. Μαργαρώνη, οφείλει να υπάρξει διαχωρισμός στο θέμα της «κακοποίησης» και να μην υπάρχουν οριζόντιες απαγορεύσεις. Πως ξύπνησαν έτσι οι «ιθύνοντες» της τόσο «συντεταγμένης» μας «σοσιαλδημοκρατίας» ξαφνικά και στο ξεκούδουνο; Αναρωτιέμαι…. Τους πείραξε τι ακριβώς; Ότι στα Ντόμπερμαν ή τα ΠιτΜπουλ ή ακόμα και σε κάποια Σπάνιελς είναι επιβεβλημένη η αφαίρεση της ουράς ακριβώς για λόγους προστασίας των ίδιων των ζώων από τραυματισμό τους; Χαχαχα… Και φαντάζομαι ότι δεν τους «πειράζουν» τα εγκλήματα που σημειώνονται σε βάρος των ζώων στην Ελλάδα. Βλέπουν με «καλό μάτι» τις σακκούλες με τα νεογέννητα γατάκια π.χ. ή τα βιτριόλια και τους ακρωτηριασμούς, τις αυτοσχέδιες πυρές, τις εκτελέσεις, τους πνιγμούς, το πόντισμα από βράχια, τις τριχιές ακόμα και τους βιασμούς η την κτηνοβασία και όλα αυτά τα φλοράλ εμπριμέ που απαντώνται ως «φυσιολογικές» πράξεις ανά την σοσιαλδημοκρατική «μας» επικράτεια ε; Τώρα ξύπνησαν για τα Ντόμπερμαν…. Που στο κάτω κάτω τα κομμένα αυτιά και η κοντή ουρά αποτελούν μορφολογικά στοιχεία της φυλής. Μιά Αστυνομία Ζώων και μιά σχετική αναδιάρθρωση των Εισαγγελικών παρεμβάσεων και του κολασμού των πράξεων αυτών δεν την σκέφτηκε κανείς τους ε; Ρε δε πάνε να πνιγούνε λέω γω. Ένα θέλω. Να πέσουν επάνω σε κανέναν ιδιοκτήτη Ντόμπερμαν που δεν έχει κόψει αυτιά και ουρά και να το περάσουν για…. κυνηγόσκυλο. Ε, άμα το ζώο τους κόψει κανά χέρι μετά ποιός θα φταίει ακριβώς; Ο……. ιδιοκτήτης που δεν «εκπαίδευσε» τον σκύλο του; Χαχαχαχα Πάλι λάμπουν δια της βλακείας τους τα πολιτικά άστρα μας! Εύγε σας μπούφοι!

  • Πρεπει να γινει αναθεώρηση του νόμου, για να γίνεται δεκτή η κοπή με πλαστική χειρουργική κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες από επαγγελματίες κτηνίατρους και με την έκδοση κατάλληλου πιστοποιητικού (βεβαίωσης).

    Μην ακουτε κοψιμο αυτιων και φανταζεστε οτι ζουμε στο μεσαιωνα.. Ειναι μια απλη χειρουργικη επεμβαση.. Γιατι την απαγορευετε?

  • Αν τελικα περασει ο νομος περι απαγορευσης το μονο αποτελεσμα που θα εχει, ειναι να μην παιζουν σε εκθεσεις και να διακρινονται τα καλυτερα προς αναπαραγωγη δειγματα της καθε φυλης γιατι ο κοσμος θα συνεχιζει τα κοβει τα αυτια και τις ουρες στο Ντομπερμαν. Εμεις ζουμε με Ντομπερμαν και δεν μπορουν αλλοι να αποφασιζουν για εμας..
    Γιατι θα τιμωρησει εμενα ο νομος (που εκοψα την ουρα αλλα το σκυλι μενει μεσα στο σπιτι μαζι μου?) οταν καθημερινα βασανιζονται χιλιαδες ζωα ειτε με φολες, ειτε με καυτο λαδι, ειτε με πυροβολισμους?

    Ενα παραδειγμα που το κρατος δεν εκανε τιποτα ουτε καν για παραδειγματισμο..
    Απο Οκτωμβρη 20007!!
    Καταζητούμε το φοιτητή, Παναγιώτη Κυριακού που σπούδαζε στη Χίο, για βασανισμό σκύλου με καυτό λάδι – διαδώστε το.. ποτέ δεν ειναι αργα!!

    Το Πρεζα Tv,οπως και πολλα αλλα blogs,
    καταζητουμε τον μπασταρδο Κυπριο φοιτητη
    Παναγιωτη Κυριακου,που σπουδαζει στη Χιο
    στο τμημα «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
    του Πανεπιστημίου Αιγαίου»,
    για τον βασανισμο του σκυλου του,με καυτο λαδι…
    Οποιος γνωριζει περισσοτερα για το εν λογο καθαρμα
    παρακαλουμε να επικοινωνησει αμεσα
    με την «Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία».

  • 3 Απριλίου 2011, 00:31 | Αλεξιάννα Τσότσου

    Συγχαρητήρια, επιτέλους κάτι δείχνει να γίνεται στην Ελλάδα για τα καημένα τα ζωάκια. Βέβαια παράλληλα με το νόμο αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί και η εφαρμογή του, γιατί στη χώρα αυτή η ατιμωρησία είναι συχνή. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μέριμνα όχι μόνο για την τιμωρία της βίας αλλα και για την πρόληψή της μέσω της παιδείας.
    Ευχαριστώ πολύ

  • Θα ηθελα απλως να επισημανω οτι το νομοσχεδιο για τα ζωα συντροφιας εφαπτεται σε ενα σημειο με το νομοσχεδιο για τα γεωργικα φαρμακα, επισης στο Οπεν Γκοβ.

    Ολοι οι ζωοφιλοι γνωριζουμε οτι οι περισσοτερες φολες ‘μαγειευονται’ με γεωργικα φαρμακα εμποτισμενα σε τροφες οπως κοτοπουλο (για να δελεασουν τα ζωα να τις φανε). Ο θανατος ειναι αργο πνιξιμο (το ζωο πνιγεται αργα και αφροι βγαινουν απο το στομα του). Μακαρι να μην ειχα δει τετοιο θεαμα, γιατι ειναι ιδιαιτερως φρικτο. Στο εξωτερικο υπηρξε και δηλητηριαση ανθρωπου απο το ιδιο φαρμακο.

    Επισημαινω λοιπον σε οποιον διαβαζει εδω οτι πρεπει να μην πωλουνται τα φαρμακα αυτα σε ατομα που δεν εχουν αδεια γεωργου ή οπως αλλιως αποδυκειεται η γεωργικη ενασχοληση. Δεν γινεται ο καθενας με δολοφονικα ενστικατα κατα αθωων ζωών ( ο τονος στο δευτερο Ω) να ειναι ικανος να αγοραζει αυτα τα δηλητηρια και να σκορπα τον θανατο σε ολη την Ελλαδα προκαλωντας σωρεια διαμαρτυριων σε ολη τη γη τωρα πια μεσω των κοινωνικων δικτυων του Ιντερνετ… Αυτο ειχα να πω, ελπιζω να εισακουστει, Αννα Ζηνωνος, Φιλοζωη

  • 2 Απριλίου 2011, 20:56 | Νονια Κουσελα

    Κυριοι, εαν και εφοσον στον ορο «ακρωτηριασμος» περιλαμβανεται και το κοψιμο αυτιων και ουρας μεσω χειρουργικης επεμβασης απο ειδικο κτηνιατρο και ετσι οπως οριζει το προτυπο της εκαστοτε φυλης, θεωρω οτι ειναι μεγα λαθος αυτης σας η αποφαση. Εαν ανατρεξετε στα προτυπα μορφολογιας των φυλων, στις αντιστοιχες μελετες επ’ αυτων και στα δειγματα εκτροφης θα διαπιστωσετε οτι ειναι απαραιτητες αυτες οι επεμβασεις. Δεν υποστηριζεται επ ουδενι η κακομεταχειριση των τετραποδων φιλων μας, απλα γινεται μια προσπαθεια διευκρινησης και βελτιωσης του αρθρου 16 ωστε να αποφευχθει ο αφανισμος καποιων φυλων οπως αυτης των Ντομπερμαν. Γιατι αυτης σας η αποφαση εκει θα οδηγησει.

    Προτεινεται λοιπον, να επιτραπει το κοψιμο αυτιων και ουρας στις φυλες που οριζεται απαραιτητο βασει μορφολογικου προτυπου, με χειρουργικη επεμβαση απο εξειδικευμενο κτηνιατρο, ο οποιος θα ακολουθει συγκεκριμενο πρωτοκολλο με γνωμονα παντα την εξασφαλιση της υγειας του σκυλου. Η επεμβαση να δηλωνεται στον αντιστοιχο δημοσιο φορεα και να επικυρωνεται με σφραγιδα στο βιβλιαριο υγειας. Επισης το αντιστοιχο πρωτοκολλο να ακολουθει και ο εκαστοτε ιδιοκτητης για τη μεταχειρουργικη φαση και την καλη υγεια του ζωου, ο οποιος και θα ειναι υπευθυνος.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:44 | sandy zouzaneas

    πρεπει να δημιουργηθει υπηρεσια, εκτος αστυνομιας, που να ελεγχει καταγγελιες κακοποιησης η οποιουδηποτε αλλου προβληματος σχετικο με ζωα. Ως κακοποιηση ας θεσπιστει οποιαδηποτε ενεργεια εχει σαν αυτοσκοπο την προκληση πονου στο ζωο ωστε να επιτευχθει η υπακοη του η ακομα χειροτερα σαν μεσω «διασκεδασης». Αυτες οι πραξεις καθως και η θανατωση ζωων με φολες πρεπει να γινουν κακουργηματα. επισης πρεπει να υπαρχει τροπος να ελεγχεται η πωληση φυτοφαρμακων καθως οι περισσοτερες φολες τα περιεχουν.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:32 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ME TI ΣYXNEΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ? ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΦΙΜΩΤΡΟ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΣΕΙΣ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ (ΑΦΟΔΕΥΣΗ) ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗς ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗς ΚΑΙ ΤΗς ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ? ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΟΥΝ? ΟΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ? ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΕΟΣΤΙΜΟ 30.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ? ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟ Σ. (ΑΡΘΡ. 5 παρ.1&5, 21 παρ. 3, 24 1 και 6-γιατί ποιος πιστεύει αλήθεια ότι οι αδέσποτοι σκύλοι μπορούν να απομακρυνθού εύκολα από αρχαιολ. χώρους, νοσοκομ., σχολ., χώρους εστίασης,αγορές, κάδους απορριμάτων κλπ-). ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ Η ΕΣΔΑ (ΑΕΘΡ. 5)ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ? ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ?

  • 2 Απριλίου 2011, 20:26 | Σταματης Δεληγιαννης

    Πολυ μεθοδικα και υπουλα περναει ενα θεμα μεσα απο την κακοποιηση, και αυτο δεν ειναι αλλο απο την κοπη των αυτιων και της ουρας με τον ορο «ακρωτηριασμος». Σαφως και ειμαστε κατα του ακρωτηριασμου ενος ζωου με την μορφη του βασανισμου. Αλλα ειναι ενευθυνο και απαραδεκτο να συγχεεται η κοπη της ουρας και των αυτιων, που γινεται με ιατρικη πραξη, με τον απαραδεκτο κατα τα αλλα βασανισμο καποιου ζωου. Θα πρεπει να καταλαβετε Κυριοι οτι για καποιες φυλες(οπως τα ντομπερμαν) ειναι ζωτικης σημασιας για την συνεχεια της φυλης. Σε χωρες που εφαρμοστικε το μετρο αυτο, η αγαπημενη μας φυλη μαραζωνει. Κι επειδη εμας μας αφορα να ΜΗ καταστραφει η Ελληνικη εκτροφη ντομπερμαν, ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕ τις καταστασεις…ΤΟ ΚΟΨΗΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ κι επουδενι ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ…Αφηστε την επιλογη στους ιδιοκτητες…βαλτε παραμετρο να γινεται η κοπη απο εξειδικευμενο γιατρο…αλλα ΟΧΙ στην καθολικη απαγορευση.

  • 2 Απριλίου 2011, 18:37 | ΕΛΛΗ

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ ΠΧ.ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΦΤΑΝΕΙ) ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ,ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ 4 Η 5 Η ΚΑΙ 15 ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

  • 2 Απριλίου 2011, 15:16 | Ν.Μαργαρώνη

    Είμαι πολύ σύμφωνη με αυτό το άρθρο περί κακοποίησης. Όμως χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις ως προς το σκοπό για τον οποίο γίνεται η πράξη.
    Βέβαια η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός και το κάψιμο σε ένα ζώο δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μια πολύ άσχημη και απάνθρωπη χρήση βίας…
    Ο ακρωτηριασμός όμως έχει 2 πλευρές και θα πρέπει να διαχωριστεί. Υπάρχει ο ακρωτηριασμός που γίνεται χωρίς λόγο και αιτία με μορφή βασανισμού όπως και οι παραπάνω πράξεις. Αυτό είναι βεβαίως κακοποίηση!
    Υπάρχει όμως και η ανθρώπινη παρέμβαση για λόγους υγείας, όπου γίνεται είτε για λόγους πρόληψης είτε για λόγους αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.
    Τέτοια περίπτωση ακρωτηριασμού είναι και η στείρωση του αρσενικού π.χ. σκύλου είτε για να προληφθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, είτε για να αντιμετωπιστεί τυχόν έντονη-κυριαρχική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο.
    Άλλη περίπτωση τέτοιου είδους ακρωτηριασμού είναι η αφαίρεση τμήματος της ουράς σε ορισμένες φυλές σκύλων για την πρόληψη σοβαρού ατυχήματος στο μέλλον. Συνήθως τέτοιοι σκύλοι είναι σκύλοι εργασιακών φυλών και έχουν το χαρακτηριστικό του κοντού τριχώματος, χωρίς υποτρίχωμα όπως π.χ. το Ντόμπερμαν και κάποιες άλλες κυνηγετικές φυλές. Η ουρά αφαιρείται σε πολύ νεαρή ηλικία από ειδικό κτηνίατρο. Τα κατάγματα και οι συνεχείς τραυματισμοί στην ουρά σε αυτούς τους σκύλους, έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεσή της σε μεγάλη ηλικία όπου τότε είναι πραγματικά μια δύσκολη επέμβση όπου ο σκύλος υποφέρει.
    Μια ακόμη περίπτωση είναι η αφαίρεση του τμήματος των αυτιών. Το Ντόμπερμαν αποτελεί μια ειδική περίπτωση όπου η κοπή των αυτιών του αποτελεί μια ιστορία πολλών χρόνων, από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η φυλή. Το πρότυπο της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας αναγνωρίζει τη φυλή αυτή με αυτά τα χαρακτηριστικά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμφάνισης του συγκεκριμένου σκύλου. Η επέμβαση αυτή γίνεται από ειδικευμένους κτηνιάτρους εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα περί ασφάλειας της ζωής του σκύλου, με ολική αναισθησία, χωρίς πόνο και αιμοραγίες όπως κάποιοι το παρουσιάζουν. Θεωρείται άλλωστε μια αισθητική επέμβαση, και όπως το λέει και η λέξη δεν θα μπορούσε να θεωρείται βασανισμός. Θα πρέπει όμως οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός αυτής, να θεωρείται κακοποίηση και τότε να καταδικάζεται.
    Θεωρώ λοιπόν πως πρέπει να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις ότι κάποιες περιπτώσεις «ακρωτηριασμού» δεν θεωρούνται κακοποίηση με προϋποθέσεις βέβαια. Θα πρέπει η διαδικασία να συνοδεύεται με βεβαίωση ειδικευμένου κτηνιάτρου για την ουρά και τα αυτιά, και όσον αφορά τον ευνουχισμό των αρσενικών να συνοδεύεται από βεβαίωση κτηνιάτρου και εκπαιδευτή για τις περιπτώσεις της εντονης συμπεριφοράς.
    Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι όλες περιπτώσεις ίδιες και ότι κάποιος άνθωπος που έχει στα χέρια του νυστέρι, μπορεί να σκοτώσει αλλά μπορεί επίσης να σώσει μια ζωή…

  • 2 Απριλίου 2011, 15:15 | ρομινα

    Σωστο θα ηταν να δημιουργειθει Αστυνομια Ζωων,οπως στον Καναδα,την Αυστραλια και αλλες χωρες.
    Το συγκεκριμενο Σωμα,παρεμβαινει αμεσα,ειτε μετα απο καταγγελια για κακοποιηση ζωου,ειτε αυτεπαγγελτα,αν διαπιστωθει παραβαση νομων,οσον αφορα την διαβιωση των ζωων η’ κακη συμπεριφορα απεναντι τους!
    Επιτελους,ας δειξουμε οτι διαθετουμε πολιτισμο κι ευαισθησια,απεναντι στα ανυπερασπιστα πλασματα!
    Ευχαριστω και θα εκτιμουσα μια απαντηση,σχετικα με την αποψη του Υπουργειου,στην συγκεκριμενη προταση.

  • 2 Απριλίου 2011, 15:12 | ANDREAS L.

    Η κακοποίηση ζώου, με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, να οριστεί ως ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!

    Τί προτίθεται να κάνει το υπουργείο με το θέμα της γούνας???

    Πως αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους η εισαγωγή ξένων προς την ελληνική φύση ειδών (π.χ. βιζόν)?

    Ποιός αδειοδοτεί και με ποιούς όρους λειτουργούν τα σφαγεία για τα ,άσχετα με την Ελλάδα ,γουνοφόρα ζώα???

    Ποιές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την εκτροφή τους???
    Σε ποιούς χώρους???
    Πώς θανατώνονται?
    Πώς σφάζονται,ξεσκίζονται και ράβονται σαν «ρούχα»???

    Ο ευρωπαίος πολίτης :
    α)πώς λαμβάνει γνώση επίσημα για την ύπαρξη τέτοιων εκτροφείων-εκδοροσφαγείων?,
    β)πώς πληροφορείται επίσημα(με εικόνα ήχο) για τις ενέργειες των εκτροφέων-εκδοροσφαγέων των μικρών αυτών ζώων (που παρεμπιπτόντως είναι και άσχετα με την ελληνική φύση)???
    γ)πώς γνωρίζει ο Ευρωπαίος πολίτης (αλλά και το Ευρωπαϊκό Κράτος) πως συμπεριφέρονται στα ζώα αυτά οι εκδοροσφαγείς-εκτροφείς τους???
    δ)πώς γνωρίζει αν οι «διαδικασίες» στις οποίες υπόκεινται αυτά τα ζώα ,στο δρόμο για τον τραγικό τους προορισμό ,αποτελούν βασανισμό ζωών,κακοποίηση ζώων κλπ???

  • 2 Απριλίου 2011, 14:06 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Είμαι ένας Ελληνας που παρακολουθώ ποιο πολύ NOVA παρά Ελληνική τηλεόραση. Αν δείτε έστω και περιληπτικά πόσα κανάλια έχει και πόσα θέματα έχει σχετικά με τα ζώα θα δείτε την διαφορά της χωράς μας με τις άλλες χώρες.

    Λοιπόν στην Αμερική έχει και ειδική αστυνομία για τα ζώα. Που επιβάλει πρόστιμα ή μπορεί να σε πάει και στο δικαστήριο για την πλημμελή φροντίδα του ζώου.

    Αν περιηγηθείτε στην Ελλάδα π.χ τα γαϊδουράκια όταν γεράσουν τα δένουν σε ένα δέντρο να πεθάνουν από την πείνα.

    Δεν ζητάω αστυνομία των Ζώων. Ζητάω ΔΗΚΑΙΩΣΕΙΝΗ για να με καλύψει από τον κλέφτη του σκύλου μου μέχρι τον …………. “άνθρωπο” που πνίγει – γδέρνει ή ρίχνει φόλα σε ζώα.

    ΠΟΙΝΕΣ – ΠΟΙΝΕΣ να τις ακούω να φωνάζουν, να τις ακούνε όλοι ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει.

  • 2 Απριλίου 2011, 14:39 | Καλαμαρας Βασιλης

    Ο νεος Νομος ο οποιος απαγορευει τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ και ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ το ΠΡΟΤΥΠΟ της φυλης Ντομπερμαν «αισθητικες επεμβασεις», στρεφεται κατ’ουσιαν εναντια στον κοινωνικο ρολο της φυλης ως συντροφου και προστατη, ΑΠΕΙΛΕΙ την γενετικη υγεια της φυλης και… ειναι εχθρικη και οχι φιλοζωικη πραξη. Τα Ντομπερμαν υπαρχουν 140 χρονια περιπου και παντα με κομμενα ( ορθια ) αυτια και ουρα. Tα παραδοσιακα κομμενα αυτια και ουρα του ντομπερμαν ειναι ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΤΙΚΑ και για το ιδιο και για τον ιδιοκτητη τους και υπηρετουν σπουδαιους σκοπους. Η ΚΟΜΜΕΝΗ ΟΥΡΑ ειναι ενα σπουδαιο χαρακτηριστικο -( μην ξεχνατε οτι ο δημιουργος της φυλης ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ, προσπαθησε αρχικα για μια γενετικα κοντη ουρα ακριβως γιατι ειναι απαραιτητη στο ρολο της φυλης )- Επειδη η ουρα ειναι ενα σωματικο τμημα το οποιο μπορει ευκολα και σοβαρα να τραυματιστει. Ο τραυματισμος μπορει να προελθει απο ατυχημα, οπως χτυπημα σε σκληρη επιφανεια, η παγιδευση αναμεσα σε σκληρες επιφανειες, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ -( πορτες, παραθυρα, πορτες αυτοκινητων κλπ), καταστρεφονται δερμα, ιστοι και τριχωμα, με αποτελεσμα πιθανη γαγγραινα, καταγματα σπονδυλων και αλλα, τα οποια απαιτουν επιπονη χειρουργικη αποκατασταση η ακρωτηριασμο της ουρας. Επισης η μακρυα ουρα ειναι ¨λαβη¨ για εναν επιτιθεμενο ( μην ξεχναμε οτι το Ντομπερμαν ειναι φυλη καθηκοντων προστασιας ) και τραυματισμος της πανω σε αυτα τα καθηκοντα, ειναι πιθανο λογω του σοκ και του πονου να κανει το σκυλο να παρατησει τα καθηκοντα του – την προστασια του ιδιοκτητη. Ετσι λοιπον η κοπη της ουρας ηταν και ειναι μια λειτουργικη λυση που εκανε και κανει το Ντομπερμαν αποτελεσματικοτερο στο ρολο του και το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ. Τα κομμενα ( δηλαδη ΟΡΘΙΑ – οχι πετσοκομμενα ) αυτια ειναι επισης λειτουργικα, συμπληρωναν και συμπληρωνουν τα φυσικα σωματικα και ψυχικα προσοντα του Ντομπερμαν στο ρολο του ως σπουδαιου οικογενειακου συντροφου και ΠΡΟΣΤΑΤΗ, απο την αρχη της ιστοριας του. Υπαρχουν αρκετοι ΧΡΗΣΤΙΚΟΙ και για μας και για το σκυλο, λογοι που επιθυμουμε – εμεις οι φιλοι της φυλης – τα ορθια αυτια ( τα οποια επιτυγχανονται με την κοπη ενος μικρου μερους του χονδρου, απο ειδικο κτηνιατρο ). Κατ’ αρχην και παλι, το κομμενο και «σκληρο» αυτι ειναι πολυ λιγοτερο αποτελεσματικη λαβη για εναν επιτιθεμενο ( ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ), επισης ποναει λιγοτερο απο ενα μακρυ «μαλακο» αυτι σε τετοια περιπτωση. Το κομμενο αυτι λοιπον δινει στο ντομπερμαν ενα πλεονεκτημα απεναντι σε αυτον που τυχον θα επιτεθει στον ιδιοκτητη και την οικογενεια, η σε αυτο το ιδιο. Ενα δευτερο πλεονεκτημα εχει να κανει με τον καλυτερο – ευκολοτερο εντοπισμο της πηγης ενος ηχου. Το κομμενο αυτι μπορει να εντοπισει την περιοχη απο την οποια ακουγεται ενας ηχος σε κωνο γωνιας 5 μοιρων, ενω το ακοπο σε κωνο γωνιας 20 μοιρων. Μια και το ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ χρησιμοποιειται και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ, οπως και για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ, το κομμενο αυτι ειναι σημαντικο πλεονεκτημα στη δουλεια του. Αλλο πλεονεκτημα σημαντικο για το ιδιο το ζωο, ειναι οτι τα σκυλια με ορθια – κομμενα αυτια υποφερουν πολυ λιγοτερο απο ωτιτιδες δεδομενου του καλυτερου αερισμου του ακουστικου πορου. Οι αντιληψεις που θελουν να κανουν την φυλη οχι εναν χρηστικο σκυλο με θετικο ρολο στην κοινωνια αλλα αλλο ενα «παρασιτο πολυτελειας» – σκετο κατοικιδιο – «pet», βλαπτουν την ιδια την ευζωια των μελων της φυλης πολυ περισσοτερο απο την προσωρινη ταλαιπωρια της επεμβασης. Το οτι αυτη η επεμβαση οταν γινεται σωστα δεν ειναι η φρικιαστικος ακρωτηριασμος που δειχνουν τα βιντεακια των καλοθελητων – ( οι οποιοι πολυ ψυχρα προτιμουν μεταξυ αλλων και τον συνεπακολουθο γενετικο εκφυλισμο και ουσιαστικο «θανατο» της φυλης λογω του οτι απο τη στιγμη που θα περασει ο νομος για την απαγορευση κοπης τα δειγματα που θα ειναι στην σοβαρη – επισημη και σωστη εκτροφη θα μειωθουν δραματικα με συνεπεια μεγαλυτερη βλαπτικη πια ΕΝΔΟΓΑΜΙΑ )- το αποδεικνυουν τα ιδια τα ντομπερμαν. ΚΑΝΕΝΑ ψυχικο τραυμα δεν αφηνει η επεμβαση κοπης που γινεται σωστα, ακριβως επειδη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ αλλα μια καλα εκτελεσμενη ιατρικη πραξη. Τα ντομπερμαν σαν συνολο, ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ να τα χαιδευουν – ξυνουν στα κομμενα αυτια μετα την αποθεραπεια, ακομα και να τους τα τραβανε, ειδικα αν ο …ενδιαφερομενος ειναι παιδακι. Ο σωματικος πονος αν υπηρχε θα αφηνε καταλοιπα. Σκυλος αμυνας – προστασιας ΔΕΝ σημαινει επικινδυνος, επιθετικος, ψυχικα ανωμαλος σκυλος. Το ντομπερμαν οφειλει να ειναι κοινωνικο κι εξεταζεται για αυτο. Σημαινει σκυλος με θετικο κοινωνικο ρολο – ειδικα σε αυτους τους δυσκολους καιρους. Μην καταστρεφετε τη φυλη μας.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:00 | Θανάσης Λαφαζανίδης

    Άλλο πράγμα να αναφέρει ο (διπλωματικός μέχρι στιγμής) νόμος «δεν επιτρέπεται» και άλλο πράγμα να λογίζει την κακοποίηση ως «κακούργημα».
    Οι νόμοι δεν είναι για να χαρακτηρίζουν πράξεις ως «επιτρεπτές» ή «ανεπίτρεπτες» αλλά για να ορίζουν τί απαγορεύεται και πως τιμωρείται.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:07 | Θ. Κιούση

    Κυρία Υπουργέ
    Δεν είδα κανένα άρθρο περί ευθανασίας ζώων συντροφιάς. Είναι ένα φλέγον ζήτημα αν σκεφτείτε τις αμέτρητες, αναίτιες ευθανασίες που γίνονται, μόνο και μόνο επειδή είναι νόμιμο. Ορίστε παρακαλώ ένα άρθρο που να ξεκαθαρίζει ΠΟΤΕ είναι νόμιμη και ΠΟΤΕ ΌΧΙ μια ευθανασία και να ορισθούν επίσης βαρύτατες ποινές για κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες που προχωρούν σε τέτοιου είδους πράξεις.

    Ειδικά κάποια «φιλοζωικά» σωματεία προχωρούν σε ευθανασίες ζώων μόνο και μόνο επειδή είναι βαρύτατα πληγωμένα για να αποφύγουν τα μεγάλα κόστη των επεμβάσεων και της περιόδου ανάρρωσης.
    Υποθέτω εδώ ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν ειδικές τιμές απο τους κτηνιάτρους για τις φιλοζωικές όπως επίσης και να ισχύσει κάποιου είδους φοροαπαλλαγή ή διευκόλυνση για τους κτηνιάτρους που προσφέρουν αποδεδειγμένα ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους σε φιλοζωικά σωματεία τα οποία συνήθως αδυνατούν να τους πληρώσουν λόγω ανεπαρκών πόρων

  • Κυρία Υπουργέ, εχουμε βαρεθει να λεμε τα ιδια και τα ιδια. Πριν ψηφισετε την απαγορευση θα πρεπει να εχετε προσωπικη αποψη και να μας πειτε εσεις που ειναι η κακοποιηση. Αν υπαρχει..

  • 2 Απριλίου 2011, 11:12 | ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΩΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ Κ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ Κ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ Κ ΑΥΤΑ Κ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ Κ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙ’ΑΥΤΑ.

  • Αγαπητή Μιλένα αν και ήμουν βέβαιη για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σου, θα ήθελα να προτείνω τα εξής.
    Πρώτον σε ότι αφορά την κακοποίηση των ζωων,όλων των ζώων, ακόμη κι εκείνων που προορίζονται για σφαγή θα πρότεινα, ο νόμος να αντιμετωπίζει τις άθλιες πράξεις κακοποίησης ξεκάθαρα και απόλυτα, ως κακούργημα.Ταυτίζομαι πλήρως με την άποψη του adespoto.gr.
    Ακριβώς το ίδιο θα πρότεινα φυσικά και για τις περιπτώσεις εγκατάληψης, αφού πέραν της δυστυχίας που προκαλείται στο ζώο, προκαλείται επίσης και πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία με τυχόν ατυχήματα και επιθέσεις, ή και με αγελοποίηση και ανεξέλεγτο πολλαπλασιασμό τους.
    Δεύτερον αναφορικά με τις αρμόδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύω πως το πλαίσιο νόμου θα πρέπει, να γίνει πιο σαφές και πιο αποφασίστικο και να μην εξαρτάται από τα φιλοζωικά ή μη αισθήματα του εκάστοτε Δημάρχου.Δυστυχώς ελάχιστους τοπικούς άρχοντες,το σημειώνω από προσωπική εμπειρία – μιας και ανήκω στον χώρο της τοπικής αυτοδιοήκης τα τελευταια περιπού 10 χρόνια, τους χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους ευαισθησίες.Ως γνωστόν η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού καλείται, να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα και πιστεύω, πως τόσα χρόνια και μετά απο αρκετές κρατικές επιχορηγήσεις, κάθε άλλο από τα δέοντα έπραξε!Ευτυχώς την δουλειά-υποχρέωση τους σχεδόν πάντα έπραταν απλόι και καλοί άνθρωποι, που δεν δίσταζαν να προσφέρουν από το υστέρημα τους και να σώζουν ή να φιλοξενούν στα σπίτια τους τα δυστυχή αδέσποτα.Γι΄αυτό θα παρακαλούσα η πολιτεία να γίνει πιο αυστηρή και να υποχρεώσει τους αρμοδίους με ξεκάθαρες εντολές, να τηρήσουν τον νόμο του » πολιτισμού «.Εξάλλου από την συμπεριφορά μας στα ζώα, που είναι τα πλέον άδολα και ανυπεράσπιστα, αποδεικνύουμε την αξία του είδους μας,ως άνθρωποι.
    Τρίτον η τραγική εικόνα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα του 2011 θα πρέπει,να αντιστραφεί.Δεν επιτρέπεται να βλέπεις λχ.μέσα σε πλοία των Κυκλάδων φορτηγά με αυτοσχέδιες πλατφόρμες, να κουβαλούν στιβαγμένα πρόβατα το ένα κυριολεκτικά πάνω στο άλλο, να βελάζουν σπαρακτικά και να είναι έτοιμα να πεθάνουν από ασφυξία. Την ίδια μέρυμνα θα παρακαλούσα να λάβετε και σε ότι αφορά τα αισχρά σφαγεία της χώρας μας, τις υπαίθριες αισχρές επίσης λαικές αγορές ή υπαίθρια παζάρια(όπου πωλούνται ανεξέλεγτα ζώα σε άθλια κατάσταση-υπό το βλέμα των αρμοδίων της τοπικής αυτοδιούκησης και πάλι), τους φρικιαστικούς χώρους αναπαράγωγης και φυσικά τα γνωστά εν κινήση οχήματα-μαγαζια των αθίγγανων, που στιβάζουν επίσης διαφόρων ειδών ημιθανή ζώα προς πώλησιν σε απάνθρωπες συνθήκες. Ντροπή αν μη τι άλλο, μας προφέρουν το κρέας τους( για όσους βέβαια το προτιμούν).Τουλάχιστον ας δείξουμε έστω γι’αυτό τον σεβασμό που αρμόζει.Τα ζώα δεν είναι αντικέιμενα αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αξίζουν σεβασμό και αγάπη.
    Κλείνοντας εύχομαι το νέο αυτό νομοσχέδιο να θέσει επιτέλους νέες γερές βάσεις, ως προς το σοβαρότατο ζήτημα του σεβασμού των ζώων στην Ελλάδα, ώστε, να πάψουμε, να αισθανόμαστε ντροπή μιας και είμαστε Ευρωπαίοι. Τα τελευταία χρόνια αν κάποιος κάνει μια βόλτα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ θα αντικρίσει απαράδεκτες εικόνες φρίκης και όχι μόνο καθώς και την κατακραυγή όλης της Ευρώπης εναντίον της χώρας μας.Πιστεύω πως αλλάζοντας ο νόμος κάποιοι από εμάς θα βρούμε παρηγοριά και θα δικαιωθούμε για τον μακροχρόνιο βουβό αγώνα μας που η ψυχή μας μόνο ήξερε πως άντεχε!Με αυτόν τον νόμο αγαπητή Μιλένα θα αποκτήσουμε φωνή κι αν γίνει και πιο αναλυτικός και αυστηρός ακόμη θα πάψουμε, να ντρεπόμαστε για την κακία ορισμένων , αφού πλέον η πολιτειά θα πράξει το χρέος της και θα τιμωρήσει την απανθρωπιά!
    Μακάρι οι παραπάνω παρατηρήσεις να έβαλαν ένα λιθαράκι στην πολύ καλή δουλειά που κάνετε.Για οτιδήποτε θα μπορούσα, να φανώ χρήσιμη θα είμαι στην διαθεση σας. Με εκτίμηση Μαρία Παπαναγιωτάκη.

  • 2 Απριλίου 2011, 01:01 | Υρια Λιονακη

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΚΥΨΕΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΤΑΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ,,,,
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ???? ……….
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΕΤΕ !!!

    ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ,,,
    ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
    ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

  • 1 Απριλίου 2011, 22:55 | Κωνσταντίνος Ζήσης

    Παρακαλώ όπως εξετάστε την δυνατότητα ένταξης της εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς στις περιπτώσεις της κακοποίησης των ζώων. Απαντάται σποραδικά μεν σε οικόσιτα ζώα κατά κόρον όμως στα κυνηγετικά σκυλιά που λόγω γήρανσής τους καθίστανται «άχρηστα». Περιοχές της ελληνικής υπαίθρου που γειτνιάζουν με κυνηγότοπους αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα από αμέτρητα τέτοια εγκαταλελειμένα ζώα, που «ελέγχεται» συχνά με ομαδικές δηλητηριάσεις των ζώων (και πολλών άλλων ήμερων, οικόσιτων η αγρίων) από ακαλλιέργητους – ανενημέρωτους κατοίκους που επιμένουν ακόμη στην πρακτική αυτή. Μιά παρόμοια περίπτωση είναι και η, ασυγχώρητη από κάθε επιστημονική ή ηθική θεώρηση,του «ελέγχου» των «επιβλαβών» αγρίων ζώων με δηλητηριώδη δολώματα που εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα και πιθανώς εφαρμόζεται ακόμη από κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Πιθανώς θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει διάταξη που θα απαγόρευε δια παντός και την πρακτική αυτή.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας
    Με τιμή

    Κώστας Ζήσης

  • 1 Απριλίου 2011, 21:08 | Ermioni Giannakou

    Να μετατραπει απο πλημμελημα σε κακουργημα επειγοντος…θεωρω αδιανοητο το γεγονος οτι δεν εχει γινει ακομη…να υπαρχουν οι μεγιστες ποινες για τους παραβατες…εκτος των αλλων ειναι θεμα εικονας τις χωρας μας προς τις αλλες χωρες…

  • 1 Απριλίου 2011, 19:55 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΟΥΓΙΟΣ

    Παρόλα αυτά, η κακοποίηση παιδιού από γονέα, παραμένει πλημμέλημα… ούτε πρόστιμα 30000 Ευρώ, ούτε τίποτα… Πάνω απ’ όλα συνεχίζουμε να ιεραρχούμε τις κοινωνικές ανάγκες σ’ αυτήν την Χώρα…

  • 1 Απριλίου 2011, 19:35 | Ευσταθιος Πατουνας

    Αξιοτιμοι Κυριες-Κυριοι,
    το σχεδιο νομου που μολις διαβασα,κατα το μεγαλυτερο μερος του ,με βρισκει συμφωνο με δυο μονο εξαιρεσεις,που ομως θεωρω σημαντικοτατες .
    Το θεμα που αφορα τους «ακρωτηριασμους» σκυλων,εγγυμονει σοβαροτατους κινδυνους για καποιες φυλες σκυλων,που ειναι μορφολογικα,αλλα και λειτουργικα συνυφασμενες, με αυτο που αποκαλειται «ακρωτηριασμο» .Μια τετοια φυλη ειναι και τα Ντοπερμαν.

    Σε χωρες που εφαρμοσθηκαν ,οπως Ολλανδια και Αγγλια, η εκτροφη τους εκμηδενισθηκε ουσιαστικα!!!!Οπως καταλαβαινετε ,κατι τετοιο θα ηταν καταστροφικο και για μια μεγαλη μεριδα ανθρωπων που ασχολαουνται με τη φυλη αυτη.Πιστευω οτι η επικοινωνια με τους αντιστοιχους Κυνοφιλικους Ομιλους επιβαλεται,οπως και η σοβαρη εκτιμηση των προτασεων τους.τελος μια και συμφωνω με τον νομοθετη οτι δεν μπορει με ενα κλαδευτηρη να κοβονται μελη(οπως συμβαινει εκτος οργανομενης κυνοφυλιας) θα προτεινα να συμπεριληφθει στην τελευταια παραγραφο η εξαιρεση οτι επιτρεπεται σε σκυλια που υπαρχει αναφορα στο μορφολογικο τους προτυπο της διεθνους κυνολογικης ομοσπονδιας με την υποχρεωση να υπαρχει βεβαιωση κτηνιατρου που εκτελεσαι την επεμβαση.

  • Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπομένων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας»

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΗΝ για να ξέρουμε ακριβώς τι εννοειτε

  • Κύριοι θα πρέπει να βάλετε εξαιρέσεις στο νόμο περί ακρωτηριασμών.
    Ο ακρωτηριασμός θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο και εφόσων συντρέχει λόγος υγείας και εφόσων εκτελείται από γιατρό που έχει εμπειρία σε παρόμοιες εγχειρήσεις.
    Επίσης θα πρέπει με αυτή την εξαίρεση να επιτρέπονται ζώα να κατεβαίνουν σε εκθέσεις. Ένα μορφολογικό ζώο που έχει χάσει την ουρά του από τραυματισμό είναι άδικο να μην έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης του να συμμετέχει.

  • 1 Απριλίου 2011, 12:00 | Πηνελόπη Τσίλη

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    Καταγράφω αιτήματα που έχουν υπογραφεί από 2.263 άτομα

    1. Την υποχρεωτική δημιουργία φορέων και κτηνιατρικών επιτροπών από τις δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τη σίτιση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και εν γένει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
    2. Τη δημιουργία πρότυπων καταφυγίων (περιφραγμένοι φυσικοί χώροι) για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων.
    3. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα.
    4. Τη Δημιουργία Μητρώου για τα Κατοικίδια.
    5. Την αποσαφήνιση των όρων εμπορίας κατοικίδιων και τη συστηματοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων από τα pet shops.
    6. Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των ζώων (Συνήγορος Αδέσποτων και Κατοικίδιων Ζώων).
    7. Τη διαφάνεια στην επένδυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
    8. Τη θεσμοθετημένη σύμπραξη και τις από κοινού δράσεις μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και Φιλοζωικών Οργανώσεων.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:10 | C Tsiotsios

    Abuse of animals also needs to clearly state sex with animals as abuse, sale of materials such as video, magazine, website depicting sex with animals is considered abuse and/or contributing to abuse. Sale or rental of material of animal sex should be banned. Sexual acts with animals is offensive and punishable.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:27 | Ματθαίος

    Κυρία Υπουργέ, κακοποίηση θεωρείτε και η κατά περίπτωση χρήση βίας στην εκπαίδευση!

    Στο άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς ( http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/125.htm ) που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον Ν.2017/1992, ΦΕΚ 31 Α της 27.02.1992 περιγράφετε ότι απαγορεύεται η χρήση βίας και η πρόκληση πόνου κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης! Το άρθρο, δεν ορίζει καμία απολύτως εξαίρεση!

    Συνέπεια αυτού, ζητούμε να απαγορευτεί πλήρως η πώληση και η χρήση του «πνίχτη», ηλεκτρικού κολάρου κλπ τόσο από ιδιώτες, όσο και από επαγγελματίες εκπαιδευτές!

    Τέλος θα πρέπει να επανεξετασθούν οι μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων στα Σώματα Ασφαλείας.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:58 | φροσω

    να τους καταδικαζουν λπανω απο χρονο χωρις αναστολη κ να τους βαζουν τετοιο προστιμο που να τους τσουζει κ να ερχετε η αστυνομια κ να μην μας χλευαζει απο το τηλεφωνο οταν τους λεμε για κακοποιηση των ζωων

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:54 | Adespoto.gr Team

    Η κακοποίηση ζώων θα πρέπει ΡΗΤΩΣ να γίνει κακούργημα.
    Οποιαδήποτε μορφή εξόντωσης ζώων αποκαλύπτει άτομα με ψυχικές ασένειες, επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο, για άλλους ανθρώπους,γυναίκες και παιδιά.

    Ενδεικτικά:

    Σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν ότι το ίδιο άτομο που τις κακοποίησε είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιο τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998)

    Σε άλλη μελέτη αναφέρεται ότι το 88% όσων κακοποιούν παιδιά, είχαν επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι τους.

    Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000, σε 11 πόλεις των ΗΠΑ, η κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς!

    Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο, βρέθηκαν να έχουν κάνει κι άλλα εγκλήματα ενώ το 44% είχε πειράξει ανθρώπους. (Arluke, A. & Luke, C. 1997).

    Σε άλλη έρευνα, 99% (!!!) όσων κακοποιήσαν ζώο είχαν καταδικαστεί για άλλα εηκλήματα και το 100% ανθρώπων που είχαν διαπράξει σεξουαλική δολοφονία, είχαν επίσης κακοποιήσει ζώα! Το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο,είχαν επιτεθεί σε άνθρώπους. (Clarke, J. P. 2002)

    Το 63,3 % των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα, έχουν παραδεχτεί ότι έχουν κακοποιήσει ζώα (χώρια αυτούς που δεν το παραδέχονται)(Schiff Louw Ascione, 1999).

    Παράλληλα, η αστυνομία θεωρεί επίσημα ότι η κακοποίηση ζώων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί αν κάποιος θα διαπράξει στο μέλλον κάποια επίθεση (κυρίως σεξουαλική).

    Ευχαριστούμε.

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:16 | Μαρία

    Εκτός απο την Αστυνομία, πού αλλού μπορούμε να στραφούμε για να καταθέσουμε κάποια καταγγελία κακοποίησης; Επίσης τί είδους ποινές προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις;