Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας στην οποία έχει την κατοικία, ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του Ν. 604/ 1977 (ΦΕΚ 163 Α΄) και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α΄). Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, στις δε εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας, τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας, παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης και για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.

2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

3. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων.

4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας των ζώων συντροφιάς, ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας, και του αναγκαίου εξοπλισμού ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

  • 4 Απριλίου 2011, 10:22 | Αναστασία Σολομωνίδου

    Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω δυο είναι τα σημαντικά σε αυτό το
    άρθρο που πρέπει να γίνουν κατανοητά και ξεκάθαρα. Πρώτον να σταματήσει η πώληση ζωών απο pet shops και δεύτερον να υπάρξουν ποινές για τις παράνομες πωλήσεις και αγγελίες απο εφημερίδες ίντερνετ κτλ.Τα ζώα συντροφιάς είναι έμψυχα όντα οχι εκθέματα για βιτρίνες μαγαζιών.Αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρώπη το θέαμα αδέσποτων ζώων να αργοπεθαίνουν στους δρόμους πρέπει να σταματήσει.

  • 4 Απριλίου 2011, 09:59 | Aμαλία Β.

    Θα ήθελα σ’ αυτόν τον νόμο που όλοι περιμέναμε να έβλεπα περισσότερη μέριμνα για τα ζώα. Πρέπει να απαγορευτεί η πώληση ζώων συντροφιάς από pet shop. Μιλάμε για ψυχές! Επιτέλους ας γίνουμε πραγματικά πολιτισμένοι!
    Έπειτα πως διασφαλίζεται το μέρος από το οποίο είσαγονται τα προς πώληση ζώα; Έχουμε δει άπειρα βίντεο από παράνομα εκτροφεία (τα γνωστά pappy mills)σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή Ρουμανία, στα οποία εκτρέφουν ζώα κάτω από φρικτές συνθήκες. Τα ζώα αυτά εισάγονται στην χώρα μας, κατά μεγάλο ποσοστό είναι άρρωστα, και πωλούνται απο τα διάφορα pet shop με πλαστά πιστοποιητικά.
    Ας δοθουν άδειες σε εκτροφείς οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα ελέγχονται για τον αριθμό των γεννήσεων άνα σκύλο. Το κουτάβι να μην απομακρύνεται απο την μητέρα του πριν τις 8 εβδομάδες, να έχει ηλεκτρονική σήμανση και ο εκτροφέας να αξιολογεί τον επίδοξο αγοραστή.
    Επίσης θεωρώ σωστό να απαγορευτεί η αναπαραγωγή από ιδιώτες. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση μήπως και έτσι πάψει να υπάρχει το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων.

  • 4 Απριλίου 2011, 01:39 | Αλαχουζου Γ.

    Κυρια Υπουργε
    ο συγκεκριμενος νομος, ετσι οπως εχει διατυπωθει, θα πληξει τους ερασιτεχνες εκτροφεις και μονο,λατρεις της φυλης που εκτρεφουν ,οι οποιοι ειναι και η μοναδικη πηγη απο οπου μπορει, καποιος ενδιαφερομενος για καθαροαιμο ζωο,να προμηθευτει ενα ζωο υγιες ,σωματικα και πνευματικα, με γενεολογικο χαρτη που αποδεικνυει την καθαροαιμια του και προερχομενο απο γονεις οι οποιοι πληρουν τα οσα αναφερονται στο αρθρο 2 .
    Πως ειναι δυνατον να μπαινει στο ιδιο «τσουβαλι» ο ευσυνηδειτος εκτροφεας (ο εγκεκριμενος απο την Παγκοσμια Κυνολογικη Ομοσπονδια και απο τον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος) με τον κουταβεμπορο και με τον πετσοπα;
    Για ποιες ακριβως εγκαταστασεις μιλουμε; Τα ζωα των ερασιτεχνων εκτροφεων ζουν στα σπιτια μας ,στα κρεββατια μας , συμμετεχουν στην καθημερινοτητα μας.Δεν ζουν σε κλουβες 4Χ4 ουτε 10Χ10.Αυτη δεν ειναι προυποθεση για την ευζωια των σκυλων, αλλα πραγματικη κακοποιηση.
    Η απομονωση τους και η ζωη σε συνθηκες ασυλου ζωων ειναι το ζητουμενο για την αδεια εκτροφης σε ενα πολιτισμενο και συγχρονο Ευρωπαικο κρατος;
    Πρεπει να γινουμε φαρμα ζωων για να εκτρεφουμε;Αυτο ειναι πολιτισμος;
    Οι σκυλοι ενος κουταβοπαραγωγου ,που ζουν στις συνθηκες φυλακης που οριζει ο νομος σας, ειναι ευτυχεστεροι και υγιεστεροι των δικων μου που κοιμουνται μακαριως στον καναπε, πηγαινουν καθημερινες βολτες, γυμναζονται, και γενικα μοιραζονται την καθημερινοτητα μου και το σπιτι μου ως ισοτιμα μελη της οικογενειας μου;

    Ορισατε λοιπον τις συνθηκες κατω απο τις οποιες θεωρειτε οτι πρεπει να γινεται η εκτροφη στη χωρα μας. Ωστοσο εξακολουθειτε να επιτρεπετε την πωληση ζωων απο πετ σοπ.Οι συνθηκες κατω απο τις οποιες εκτρεφονται αυτα τα αμοιρα κουταβια της βιτρινας , ειναι αυτες τις οποιες οριζετε;
    Οχι βεβαια, τα κολαστηρια της Ουγγαριας και της Σλοβενιας ειναι γνωστα σε ολους μας!!!
    Ο νομος αυτος μονο τους εισαγωγεις-κουταβεμπορους θα ωφελησει ,οι οποιοι με την αδεια σας θα εισαγουν ανεξελεγκτα (οπως κανουν σημερα) αρρωστα ζωα 30-35 ημερων (αρθρο 3) για να διατεθουν προς πωληση (οσα επιβιωσουν) στις βιτρινες των πετ σοπ , στον οποιονδηποτε εχει να διαθεσει τα χρηματα, χωρις κανενας ποτε να ελεγξει αν ειναι καταλληλος για ιδιοκτητης ζωου και χωρις ποτε κανεις να μαθει τι απεγινε αυτο το ζωο στη συνεχεια.Τα microchip των ζωων απο πετ σοπ ειναι ΠΑΝΤΑ αδηλωτα.
    Αλλωστε μια επισκεψη σε οποιοδηποτε πετ σοπ θα σας δωσει την ευκαιρια να δειτε την επιγραφη «ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ»!
    Και αφου δεν επιστρεφονται τι απογινονται;Την απαντηση την γνωριζουμε ολοι! Πετιουνται στο δρομο!

    Σας ζητω λοιπον να επανεξετασετε τον συγκεκριμενο νομο και να διαχωρισετε την επιλεκτικη ερασιτεχνικη εκτροφη, απο καθε αλλη περιπτωση.Σας παρακαλω να συζητησετε και να συνεργαστειτε με εκπροσωπους του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος προκειμενου να διαπιστωσετε οτι αυτοι οι ερασιτεχνες εκτροφεις, ειναι και οι μονοι οι οποιοι υποκεινται σε ελεγχους για την ποιοτητα των ζωων που εκτρεφουν , για τις απαιτουμενες εξετασεις υγειας στις οποιες υποβαλουν τους σκυλους τους ,για τον αριθμο γεννων που πραγματοποιει καθε θηλυκος σκυλος στην ζωη του και με ποια συχνοτητα, αλλα και κατω απο ποιες συνθηκες πραγματοποιειται μια γεννα μιας και ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος διαθετει ελεγκτικο μηχανισμο και παραλληλα αποτελει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προυποθεση για την δηλωση γεννας στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος, η υπογραφη κτηνιατρου ο οποιος υπογραφει, αφου εξετασει σε δυο διαφορετικες χρονικες στιγμες την μητερα και τα νεογεννητα.
    Επισης σας ζητω να απαγορευσετε την πωληση ζωων απο πετ σοπ ακομα και αν δεν παραμενουν τα ζωα στο χωρο του καταστηματος ,προκειμενου να σταματησει η εισαγωγη αυτων των βασανισμενων πλασματων που το μεγαλυτερο μερος τους θα καταληξει στον δρομο, καθιστωντας αλυτο το θεμα των αδεσποτων.

  • Στο παρόν άρθρο πιστεύω πως τα σχόλια μας είναι περιττά. Προτείνω λοιπόν στους μελετητές και τελικούς συγγραφείς-νομοθέτες, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τους αντίστοιχούς άρτιους νόμους άλλων Ευρωπάικων χωρών που δεν αντιμετωπίζουν τα ζώα ως εμπορεύματα πίσω από βιτρίνες.Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου βέβαια αυτοί οι νόμοι είναι και η αιτία που τα ζώα στο εξωτερικό είναι λιγοστά και έτσι πάρα πολλά δυστυχή και εγκαταλελημένα δικά μας ζώα βρίσκουν, μέσω υιοθεσιών, αγάπη και στοργή στο εξωτερικό!

  • 4 Απριλίου 2011, 00:34 | mari.Κ

    4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας των ζώων συντροφιάς, ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας, και του αναγκαίου εξοπλισμού ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

    Νομιζω ειναι ανανγκαιο και μειζωνος σημασιας να γραφτει ειδικο αρθρο στο τομεα αυτο για να γνωριζουν , οι υποψηφιοι εκτροφεις η οποιοι ιδιωτες το κανουν μεχρι τωρα με δικη τους πρωτοβουλια και εφοσον επιθυμουν να συνεχισουν νομιμα πως μπορουν να αποκτησουν αδεια , τις λεπτομερειες για τις προυποθεσεις για να γινει καποιος εκτροφεας . Εκτροφεας μπορει να εισαι και με δυο ζωα ,δεν ειναι απαραιτητο οτι το κανεις για το κερδος ,αλλα επειδη αγαπας και θελεις να σεινεισφερεις στην διαιωνηση καποιας συγκεκριμενης ρατσας ζωου.Υπαρχουν και παγκοσμια ιδιωτικοι συλογοι αναγνωρισμενοι.
    Στο εξωτερικο μεσα απο εκθεσεις αποκτας πιστοποιηση απο ειδικους οτι το ζωο σου ανηκει σε συγκεκριμενη ρατσα ,πρεπει να υπαρχει pedigree ,ταυτοποιηση DNA ,τηρειτε γεννεαλογικο δεντρο ,απαρατητες εξετασεις ,και υπαρχει και διαδικασια που μπορει να ακολουθησει καποιος για να παρει pedigree κλπ.
    Με ολα αυτα ειναι σημαντικο λοιπον να γνωριζουμε λεπτομερως για ολες τις περιπτωσεις ολες τις προυποθεσεις , ,τις εγκατατασεις ,τους χωρους ,τις συνθηκες,τα παντα
    αναλυτικα ,να γλυτωσουμε και απο τη γραφειοκρατεια και την ελειπης ενημερωση

  • 4 Απριλίου 2011, 00:12 | νατασα

    να απαγορευτεί το να έχει κανείς ζώα σε πανηγύρια ή σε πετ σοπ και να τα περιφέρει

    να απαγορευτεί η αγοραπωλησία ζώων χωρίς να ελέγχεται από το κράτος (να ΄γινει όπως η αγοραπωλησία αυτοκινήτων)

    να κάνουν στειρώσεις με μικρό αντίτιμο οι φοιτητές για πρακτική άσκηση στα πανεπιστήμια

  • 3 Απριλίου 2011, 23:27 | Όλγα

    Θα πρέπει επιτέλους να απαγορευτούν οι πωλήσεις ζώων από τα pet shops καθώς και η μαζική εισαγωγή κουταβιών με σκοπό την πώληση.

    Οι συνθήκες διβίωσης των ζώων στις φάρμες αναπαραγωγής είναι ΑΘΛΙΕΣ τα ζώα κακοποιούνται, βασανίζονται, γεννιούνται-ζουν-γεννανε-πεθαίνουν μέσα στο ίδιο κλουβι, μέσα στα ούρα και τα κοπρανά τους χωρίς καν τις βασικές φροντίδες.
    Τα κουτάβια που εισάγωνται μαζικά προς πώληση στα pet shop και στις διάφορες αγγελίες που υπόσχονται «καθαρόαιμα κουτάβια απο τα καλύτερα εκτροφεία του εξωτερικου» προέρχονται από τέτοιες φάρμες αναπαραγωγής puppy-mills.
    Τα κουτάβια αυτά απομακρύνονται από τις μητέρες σε πολύ μικρή ηλικία, στοιβάζονται σε φορτηγά και μεταφέρονται κάτω από εξίσσου άθλιες συνθήκες στις αποθήκες των μεσαζώντων και στη συνέχεια στις βιτρίνες των pet shop (όσα καταφέρουν να επιβιώσουν από το ταξίδι). Τις περισσότερες φορές εμφανίζουν προβλήματα υγείας που πολλές φορές οδηγούν σε σύντομο θάνατο. Σχεδόν πάντα εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

    Πρέπει να σταματήσει πια αυτό το άθλιο «σκλαβοπάζαρο» και είναι καιρός το κράτος να ασχοληθεί λίγο με αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Τα pet shop να πωλούν προϊόντα για τα ζώα ΟΧΙ ζώα.
    Δεν αρκεί όμως να απαγορευτεί η μαζική εισαγωγή, καθώς μετά θα ανθίσει ακόμα περισσότερο η εγχώρια αναπαραγωγή τετοιου είδους (όχι πως δεν υπάρχει ήδη). Οπότε μαζί με την απαγορευση μαζικής εισαγωγής να απαγορευτεί και η πώληση ζώων στα καταστήματα αυτά.

    Προσπαθήστε να μην απογοητευσετε κι άλλο (σαν κυβέρνηση και σαν κράτος) ΚΑΙ τους φιλόζωους όπως τόσες και τόσες άλλες «κοινωνικές ομάδες» δεν είναι τόσο δύσκολα αυτά που ζητάμε, ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ!

  • 3 Απριλίου 2011, 23:40 | mari.Κ

    Στο Άρθρο 13 Εξαιρέσεις αναφερεται

    Εξαιρουντε απο το αρθρο 12 ολα τα παρακατω

    1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.

    2. Οι διατάξεις του άρθρου 12 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του παρόντος νόμου καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και στις ιπποδρομίες

    Δηλαδη εκτος απο τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας η παρανομια και η εκμεταλευση των ζωων αυτο για το οποιο ο νομος εκφραζει βρισκει εδω εδαφος να εκολαπτετε νομιμα και τα ζωα χωρις ελεγχο της παραγωγης ,της διαβιωσης τους ,της υγειας τους ,να διατιθεντε οπως επιβαλει το κερδος ,μακρυα απο τις φιλοζωικες οργανωσεις ,και τους φιλοζωους ,καποια μικροτσιπ για να ισυχασουν οι φιλοζωικες οργανωσεις ,και να γλυτωσουν και απο τη διαφυγη κερδων απο breeders η ιδιωτες χωρις να εξασφαλιζετε τιποτα ουσιαστικο για το μελλον των ζωων

  • 3 Απριλίου 2011, 22:27 | Μαίρη

    Θα πρέπει να απαγορευτεί το εμπόριο ζώων γενικότερα.
    Τόσες κακοποιήσεις,τόσες εγκαταλήψεις και δεν έχετε καταργήσει ακόμα το εμπόριο των ζώων, απο τα πετσοπς(όπου οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για τα ζώα),
    τις αγγελίες,και τους εκτροφείς.
    Όταν πίσω απο ένα ζώο υπάρχει κέρδος υπάρχει και εκμετάλευση.
    Τα ζώα πρέπει να δίνονται με έλεγχο όπως κάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και όχι με κριτίριο το πορτοφόλι.Αν μπορούν οι εκτροφείς να τα δίνουν όπως τα φιλοζωικά σωματεία έχει καλώς αλλά εγώ πιστεύω οτι αυτός που αγαπάει σκύλους και γάτες δεν κοιτάζει ράτσες.
    Να απαγορευτεί και η πώληση εξωτικών ζώωων(παπαγάλοι,ινγκουάνα,ταραντούλες,ερπετά κ.α)γιατί δυστηχώς αν εγκαταλειφθούν δεν μπορούν να επιβιώσουν στην χώρα μας.
    Όπως και κουνέλια και κάθε είδους ποντικάκια γιατί και αυτά ζουν σε κλουβιά.Το σκυλί αν κακοποιηθεί απο τον ιδιοκτήτη του θα το πάρει χαμπάρι ο γείτονας, το χάμστερ,όμως;Ή το κουνέλι που μπορεί να το κάνει στιφάδο;
    Επίσης είναι απαράδεκτο να αναγκάζουμε αυτά τα ζώα(ειδικά παπαγάλοι και καναρίνια και ινγκουάνα) να ζούν στην αιχμαλωσία σαν να είναι διακοσμητικά.
    Με λίγα λόγια να κατέχουμε γάτες και σκυλιά και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια να πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον και να ζήσουν ελεύθερα,και όχι σε κλουβιά και γυάλες για να τα χαζεύουν οι εγωιστές.
    Ειλικρινά λατρεύω όλα τα ζώα αλλά απο το να κακοποιούνται ή να μελαγχολούν στην αιχμαλωσία η γνώμη μου είναι να μην βρίσκονται σε ανθρώπινα χέρια.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:22 | ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΣΑΒΕΛΛΑ

    ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΕΣ.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:46 | Αθανασια

    Ονομαζομαι Αθανασια Δ… και ειμαι τελειόφοιτος Ζωικης Παραγωγης. Θεωρω πως η απαγόρευση του κοψιματος ουρας και αυτιων ειναι απλα λάθος… για τους εξης παρακατω λογους:
    1. απο την εμπειρια που εχω στη ζωικη παραγωγη τετοιου ειδους παρεμβασεις στα ζωα γινονται για την προστασια του ιδιου του ζωου και για συγκεκριμενους σκοπους που ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ,ΒΑΣΙΚΟΙ και ΟΥΣΕΙΩΔΕΙΣ. πχ. στους χοιρους λιγες μερες μετα την γεννηση τους,εχουμε κοπη ουρας και κοπη κυνοδοντων. Αυτο γινεται γιατι υπαρχουν ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ! Με αποτελεσμα τα ζωα να υποφερουν και οχι μονο. Με τον ιδιο απλο τροπο καποιες ρατσες σκυλων που εχουν λεπτες,μακριες και ευαισθητες ουρες αντιμετωπιζουν σοβαρα προβληματα υγειας εξαιτιας τραυματισμων. Με συνεπεια την κοπη της ουρας σε μεγαλυτερη ηλικια και με ΠΟΛΥ πιο ασχημες επιπτωσεις για τον σκυλο απο οτι αν γινοταν με λαστιχακι οταν ηταν νεογεννητο! Δεν ειναι τυχαιο οτι στις χωρες που πρωτοαπαγορευτηκε η κοπη συζηταν να ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ παλι! και εδω θα αναφερω προσφατες ερευνες που εχουν γινει απο κτηνιατρους…

    UK Tail Damage Report & campaigning against the ban on docking

    Dogs with docked tails are significantly less likely to sustain tail injuries, finds research published in this week’s UK Veterinary Record.

    Among the 138,212 dogs seen by vets at the 52 UK practices during the study period, 281 were treated for a tail injury.

    The owners of 224 of these injured dogs, as well as a random sample of 799 owners whose dogs had not been treated for tail injury were sent a questionnaire on dog tail injuries and docking.

    Only 97 of the owners whose dogs needed treatment and 227 of those whose dogs had not been injured replied.

    But their responses indicated that around one in three tail injuries (36%; 35 cases) had occurred at home as a result of the dog knocking its tail against a wall, kennel wall or other household object.

    A further 17.5% (17 cases) were sustained outdoors, while 14.4% (14 cases) were caused by the tail being caught in a door. In 15 (15.5%) other causes were cited; and in 16 (16.5%), the cause was unknown. Almost half of the injuries (44%) were recurrent.

    Over half the cases were treated with drugs and dressings, but in almost one in three cases, amputation was required. Eleven dogs did not need any treatment.

    Certain breeds seemed to be more at risk, with springer and cocker spaniels almost six times as likely to sustain a tail injury as labradors and retrievers.

    Greyhounds, lurchers, and whippets were almost seven times as likely to do so, possibly because of the lack of protective hair on their tails, say the authors. Dogs with a wide angle of wag were also almost four times as likely to be injured in this way, while dogs kept in kennels were more than 3.5 times as likely to sustain a tail injury.

    Only 35 owners said their dogs had had their tail docked, and on the basis of their overall findings, the authors calculated that tail docking would reduce the risk of injury by 12%.

    PLEASE REMEMBER that the 281 dogs with damaged tails were from just 52 veterinary practices. According to the RCVS there are 3000 verified vet practices in the UK. If these 52 were representative of them all, then circa 16,000 dogs would have suffered tail injuries in the UK for that 12 month period and circa 5,000 would have undergone adult tail amputation! Even if it were 50% of this figure, this is nothing short of a scandal, resulting from an Act of Parliament that was designed to protect the welfare of animals.

    The full official study in pdf format can be viewed at http://www.cdb.org/News/news38.html

    The Council of Docked Breeds has restarted its campaign to overturn the ban in the UK based on these shocking results.
    Η Αγγλια ειναι ενα δειγμα ακολουθουν και αλλες χωρες οπως Αυστραλια κλπ.

    2. Θεωρω πως ειναι κριμα με την κριση που περναει η Ελλαδα να αναγκαστουν οι Ελληνες εκτοφεις να αρχισουν να δηλωνουν τα εκτροφεια τους σε αλλες χωρες,επειδη οι πωλησεις θα πεσουν κατακορυφα. Ενδεικτικα θα παραθεσω ενα πινακα ερευνας που εγινε στην Αυστραλια πριν και μετα την απαγορευση http://www.cdb.org/News/news35.htm
    Ευχαριστω πολυ Αθανασια

  • 3 Απριλίου 2011, 20:02 | Ευσταθιος Πατουνας

    Η παραλειψη της εξαιρεσης απο την αδεια εκτροφειου των στην ουσια ερασιτεχνων εκτροφεων ( εστω και αν πωλουν τα κουταβια τους) οι οποιοι δεν πραγματοποιουν πανω απο 2 γεννες το χρονο, ΔΗΛΩΜΕΝΕΣ στον κυνολογικο ομιλο, απο ζωικο δυναμικο ελεγμενο σε εκθεσεις, εξετασεις χαρακτηρα και εργασιας και επισης με επισημες εξετασεις δυσπλασιας και η προωθηση στην ουσια μεσω της υποχρεωτικης αδειοδοτησης μονο εκτροφειων με μεγαλες «εγκαταστασεις» οπου τα ζωα αν δεν κακοποιουνται σωματικα κακοποιουνται αναγκαστικα, λογω συνθηκων, ψυχικα, ειναι ενα πολυ μεγαλο ελλατωμα του νομοσχεδιου.
    Η προταση μου ειναι να εκδιδεται αδεια εκτροφεα σε οποιον εχει μεχρι 2 θηλυκιες προς εκτροφη, δηλωμενες στον κυνολογικο ομιλο, με επισημο τεστ δυσπλασιας ισχυου, και ο οποιος πραγματοποιει μεχρι 2 γεννες το χρονο, χωρις προυποθεσεις ειδικων εγκαταστασεων.
    Οι θηλυκιες αυτες περα απο την συνηθη σημανση ( τσιπ ) θα πρεπει να δηλωνονται επισημα στη Νομαρχια ως «προς εκτροφη» ζωικο δυναμικο και να ειναι γνωστη στις αρχες η εναρξη και η ληξη της χρησης τους σε αυτο το ρολο.
    Να μπορουν να πραγματοποιηθουν γεννες απο τετοιες θηλυκιες ακομα και σε μονοκατοικιες και φυσικα να υπαρχει ελεγχος των συνθηκων διαβιωσης τους απο την Νομαρχια.
    Επισης να παρεχεται η δυνατοτητα σε τετοιους εκτροφεις να εκδιδουν αποδειξεις για τα πωλουμενα, δηλωμενα στον ΚΟΕ και σημασμενα κουταβια τους ωστε να μπορει να αποδωθει στο κρατος ΦΠΑ, κατι που δεν ειναι ευκολο σημερα, η ανταυτου να προεισπρατεται αναλογος ετησιος φορος για την ανανεωση της αδειας, ανεξαρτητα απο το αν τελικα θα πραγματοποιηθουν γεννες.
    Μονο αυτοι οι εκτροφεις σχεδον, εκτος απο καποιους λιγους σωστης νοοτροπιας εκτροφεις με μεγαλυτερο αριθμο γεννων και εγκαταστασεις, υπηρετουν αυτη τη στιγμη την οποια ποιοτικη εκτροφη σκυλων στη χωρα. ΚΑΜΙΑ σχεση δεν εχουν με τους ανεξελεγκτους εκτροφεις των αγγελιων οι οποιοι παραγουν σωρηδον ζωα μετρια και χωρις γενεαλογιο.
    Αν το υπουργειο μεινει στην αρχικη του διατυπωση θα προωθησει δυστυχως μονομερως την συνηθως καθαρα εμπορικη εκτροφη των μεγαλων εγκαταστασεων και επισης δεν θα θιξει ουσιαστικα την παρανομη εκτροφη ακαταγραπτων ζωων χωρις γενεαλογιο – δεδομενου οτι τα προιοντα αυτης της εκτροφης- η οποια παραγει ελειψη ποιοτητας και ακομα επικινδυνα η και ασθενη «προιοντα » – θα βρεθει τροπος απο τους αιωνια παρανομουντες ανεξελεγκτους ιδιωτες «εκτροφεις της πισω αυλης» να διοχετευονται στην «αγορα’ για καθαρα κερδοσκοπικους λογους, δεδομενου οτι αυτοι οι εκτροφεις εξ ορισμου δεν μπαινουν σε κανενα σχημα ελεγχου.

  • 3 Απριλίου 2011, 13:01 | Katsigianni Eleftheria

    Η ρύθμιση για να σταματήσει η πώληση κατοικιδίων ζώων από πετ σοπ είναι απολύτως απαραίτητη καθώς:

    – τα ζώα μένουν απούλητα σε γυάλινα κλουβιά για μακρά διαστήματα με συνέπειες την έλλειψη κοινωνικοποίησης,την επιθετική ή φοβική συμπεριφορά και αποτέλεσμα την εγκατάλειψη/διαιώνηση αδέσποτων.

    – διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Στον περιορισμένο χώρο του γυάλινου κλουβιού-ειδικά τα σκυλιά-εξαναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με τις ακαθαρσίες τους, πράγμα οδηνυρό γιατί είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα, και αρκετά συχνά καλλιεργεί τη δυσάρεστη συνήθεια της κοπροφαγίας με τελικό αποτέλεσμα πάλι την εγκατάλειψη ή ευθανασία.

    -αν μείνουν απούλητα για μακρά διαστήματα αποτελούν εκροή για την επιχείρηση με κατάληξη την ευθανασία με βίαιες, ενίοτε, συνθήκες.

    -στηρίζεται το εμπόριο των puppy mills του εξωτερικού, όπου ζώα διασταυρώνονται ανεξέλεγκα (αιμομικτικές διασταυρώσεις όπου προκύπτουν ζώα με σοβαρές ασθένειες, ενώ οι γονείς αποτελούν μηχανές αναπαραγωγής που διαβιώνουν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες για να καταλήξουν κυριολεκτικά στα σκουπίδια όταν πια δεν είναι παράγουν έργο)

    -δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, τα εισαγώμενα από πετ σοπ ζώα έχουν μόνο κατ’ όνομα εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, ενώ υψηλό ποσοστό από αυτό νοσεί και καταλήγει από τύφο.

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στην Ελλάδα, η καλλιέργεια συνείδησης των πολιτών για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου (πχ συνθήκες διαβίωσης), τους εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης κατοικίδιου ζώου (υιοθεσία), καθώς και ελάχιστες ή εσφαλμένες γνώσεις για τις ζωονόσους/ζωοανθρωπονόσους με αποτέλεσμα και λάθος συμπεριφορές. Εφικτό με την:
    -στήριξη των ζωοφιλικών οργανώσεων.
    -διαπαιδαγώγηση στα σχολεία για τη συμπεριφορά των παιδιών προς τα δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα (παιδιά που κακοποιούν ζώα τι θα κάνουν ως ενήλικοι?)

    Ευχαριστώ,

    Ελευθερια Κατσιγιάννη

    ΥΣΤ: Υποστηρικτικό παράδειγμα στα παραπάνω, η ιστορία του σκύλου μου όπου:
    Η Vida, ένα θηλυκό wire fox terrier, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2009 στην Ουγγαρία. Της τοποθέτησαν το μικροτσιπ και την έστειλαν στην Ελλάδα ενώ δεν ήταν δύο μηνών, και αυτό φάνηκε από την μετέπειτα δυσκολία κοινωνικοποίησης του ζώου.

    Φτάνοντας στην Ελλάδα, ξεκινάει η μεγάλη ταλαιπωρία της. Το ζώο έχει μείνει στο γυάλινο κλουβί απούλητο για τουλάχιστον 5 μήνες, πιθανότατα με άλλα σκυλιά που τη δάγκωναν (το συμπεραίνει ο κτηνιάτρος από τη συμπεριφορά της)

    Ο «φιλέσπλαχνος» ιδιοκτήτης του pet shop, προκειμένου να «σπρώξει» την πώλησή του ενημερώνει γνωστό του κτηνίατρο ότι αν το ζώο δεν πουληθεί σύντομα, θα ζητήσει ευθανασία. Ο κτηνίατρος με τη σειρά του μεταφέρει το νέο σε ζωόφιλη κυρία: «κρίμα είναι» και να πάει κάποιος να πάρει το ζώο. Για να χαριστεί ούτε κουβέντα στους φιλόζωους που το ζητούν. Η πρώτη ιδιοκτήτρια του ζώου το βρίσκει κλεισμένο, συμπιεσμένο για την ακρίβεια μέσα σε ένα κλουβί γάτας, αφημένο στο πεζοδρόμιο μες τον ήλιο και έτοιμο για μεταφορά προς άγνωστη κατεύθυνση. Έφυγε με 250 € λιγότερα και ένα σκυλί καλυμμένο με τις ακαθαρσίες του και πολύ άρρωστο. Μόλις έφτασαν σπίτι και έκανε τον πρώτο εμετό βγάζοντας υπερμεγέθη σκουλήκια (το ζώο δεν είχε ποτέ αποπαρασιτωθεί), έσπευσε να το μεταφέρει σε κτηνίατρο για θεραπεία. Ο γιατρός κράτησε τη Vida για 2-3 24ωρα στο ιατρείο για θεραπεία από τα παράσιτα, την ωτίτιδα και τις φοβίες που την έκαναν να πέφτει κάτω με την παραμικρό θόρυβο ή να γίνεται επιθετική όταν συναντά δύο άλλα σκυλιά. Ζητώντας το λόγο από τον ιδιοκτήτη του pet shop, η απάντηση ήταν «έχουμε και οικογένειες να ζήσουμε. . .»

    Το ζώο περιήλθε στην ιδιοκτησία μας μετά από δύο μήνες. Του πήρε αρκετό καιρό να μας εμπιστευτεί και σήμερα διαβιώνει αξιοπρεπώς σαν σκύλος συντροφιά με την οικογένειά μας. Καθοριστική ήταν η συμβουλευτική υποστήριξη της φιλοζωικής οργάνωσης http://www.sapt.gr για την ποιοτική ζωή όλων μας.

    Η υιοθεσία κακοποιημένου ζώου είναι η αρχή για μια πολύ ξεχωριστή σχέση. Σύνθετη διεργασία γιατί χρειάζεται μεγάλα αποθέματα υπομονής, σταθερότητας και δημιουργικής απασχόλησης ώστε το ζώο να ξεχάσει – όσο αυτό είναι δυνατόν – τα δυσάρεστα βιώματα και να μπορέσει ξανά να εμπιστευτεί είτε άλλα ζώα είτε τους ανθρώπους. Αξίζει και σε αυτά τα πλάσματα μια αξιοπρεπής διαβίωση.

    Απαραίτητη λοιπόν η καλλιέργεια των πολιτών στα εξής θέματα:

    o Υιοθετώ, δεν αγοράζω ποτέ ζώα

    o Στηρίζω τις ζωοφιλικές οργανώσεων (φιλοξενία, εθελοντισμός κλπ)

    o Σέβομαι το περιβάλλον-μαζεύω τα περιττώματα του κατοικιδίου μου,

    o Σέβομαι τους συμπολίτες μας, δένω στο δρόμο το κατοικίδιο με λουρί

    Και τέλος υλοποίηση – επιτέλους – των προγραμμάτων φιλοξενίας ζώων από τους Δήμους καθώς η ανυπαρξία υποδομών των Δήμων καθώς και η ανευθυνότητα ορισμένων συμπολιτών μας που εγκαταλείπουν ζώα να συσσωρεύει αδέσποτα στους δρόμους με τις τόσες άλλες επιπτώσεις.

  • 3 Απριλίου 2011, 13:06 | ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!!! Είναι απαράδεκτο, αν όχι εγκληματικό να φιγουράρουν σε γυάλες προς πώληση!
    Όπως εχει ηδη προαναφερθεί απο πολλούς στα σχόλιά τους, οι λόγοι πολλοί, γνωστοί και φυσικά προφανείς!! Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γραφτεί και θεσπιστεί ήδη μια παράγραφος η οποία να απαγορεύει κάθε τέτοιου είδους πώληση;
    Αν ακολουθούμε την νομοθεσία της Ευρώπης σε τόσα άλλα ζητήματα, πως είναι δυνατόν να παραλείπουμε ένα πρωτίστης σημασίας και σημαντικότητας;;;
    Ας αλλάξουμε επιτέλους αυτήν την ενχώρια λανθασμένη νοοτροπία που κυριαρχεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε τη συντροφιά μιας ψυχής!
    Όχι στην πώληση ζώων σε pet shop!!!

  • μια παρατήρηση: ο δόκιμος όρος για την αγάπη προς τα ζώα είναι ζωοφιλία. Ο όρος φιλοζωϊα κατα βάση σημαίνει αγάπη προς τη ζωή. Επειδή οι λατινόφωνοι έχουν βιάσει τον όρο ζωοφιλία και τον χρησιμοποιούν για «διαστροφικές καταστάσεις με ζώα» όπως πχ και τον όρο «παιδοφιλία» που όλοι ξέρουμε πια το τι σημαίνει, προτείνω να γίνει μια καμπάνια απο το κράτος ώστε να επαναποκτήσουμε τις ελληνικές λέξεις και όρους και να τους προβάλουμε παντού εκτός Ελλάδας. Η απαίτηση της χρήσης από τους ξένους και στην περίπτωση αυτή (απο ανθρώπους ιδιαιτέρων αποκλίσεων) ελληνικών λέξεων με την σωστή τους έννοια νομίζω είναι εθνικό χρέος.

  • Προτείνω την αλλαγή των ελαχίστων εβδομάδων που θα πρέπει να φεύγει απο τη μητέρα του το κουτάβι απο 7 υποχρεωτικά σε 12 εβδομάδες. Στο εξωτερικό όπου υπάρχουν σοβαροί εκτροφείς δεν δίνουν ποτέ τα κουτάβια πριν κλείσουν 3 μήνες ζωής ακόμα και 4, μερικοί. Είναι σημαντικό για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του ζώου και απαραίτητη προυπόθεση για να συμπεριφερθεί φυσιολογικά σαν ενήλικο ζώο αργότερα.

  • 3 Απριλίου 2011, 11:47 | Ναυσικά Κορνηλίου

    Πρέπει επιτέλους να απαγορευτεί η πώληση κατοικιδίων στα pet shops. Πρέπει να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη και να σταματήσουν να υπάρχουν σκύλοι και γάτες στις βιτρίνες. Όσα από αυτά τα κουτάβια και γατάκια επιζήσουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό γίνονται μελλοντικά αδέσποτα.

    Να σταματήσει η αθρόα μαζική εισαγωγή κατοικιδίων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Να υπάρξει πρόβλεψη στο όριο ηλικίας των ζώων που παραμένουν στις βιτρίνες των pet shops για να πωληθούν. Βλέπουμε πολλές φορές σκυλάκια που έχουν φτάσει στην ηλικία 5-6 μηνών και παραμένουν υπό απαράδεκτες συνθήκες σε μικρά κλουβιά μέχρι να τα αγοράσει κάποιος. Να γίνεται έλεγχος και το κάθε κατοικίδιο που διατίθεται προς πώληση να διαθέτει τα ανάλογα παραστατικά/τιμολόγια αγοράς.

    Περισυλλέγουμε κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό καθαρόαιμων σκύλων με ουγγαρέζικο microchip που δεν έχει καταχωρηθεί στα αρχεία του Κτηνιατρικού συλλόγου. Το κάθε pet shop πρέπει επιτόπου να καταχωρεί άμεσα το microchip στον νέο ιδιοκτήτη και να διατηρεί αρχεία.

    Η πώληση ζώων να γίνεται μόνο από καταχωρημένους εκτροφείς και όχι από ιδιώτες. Να υπάρξει έλεγχος και πρόστιμα σε όσους πωλούν ιδιωτικά ζώα χωρίς απόδειξη.

    Nαυσικά Κορνηλίου

  • 3 Απριλίου 2011, 10:36 | Dimitris

    Η πώληση των ζώων μέσω ιδιώτη η pet shop αλλά και στη συνέχεια η αγορά απο τον ιδιοκτήτη πρέπει να περνάει μέσα απο κάποια διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλίζετε στη συνέχεια οτι το ζώο δε θα καταλήξει στο δρόμο.
    Ολα τα σκυλιά θα πρέπει να έχουν ταυτότητα ωστε ανα πάσα στιγμη να μπορεί να γίνει ταυτοποιηση στοιχείων και να βρεθεί ο ιδιοκτήτης.
    Να μπουν βαριά πρόστιμα οσον αφορά τους πωλητές σκύλων και pet shop που δίνουν σκυλιά χωρις τσιπ .
    Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει άμεσα την απώλεια του σκύλου του βάση του αριθμού μητρώου που θα έχει το κατοικιδιο αλλά και σε περίπτωση που ο σκύλος μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη (βαρύ πρόστιμο σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν το δηλώσει ).
    Δειγματοληπτικος έλεγχος απο κάποιος δημοτικού φορείς σε κάθε περιοχή και τα χρήματα απο τα πρόστιμα να πηγαινουν στο Δήμο στην υπηρεσία που θα ασχολείται με τα αδέσποτα ζώα.

  • 3 Απριλίου 2011, 09:24 | Ταμμυ Πολιτη

    Περα του οτι ο νομος δεν φαινεται να ξεκαθαριζει σε ποιους θα δινεται το δικαιωμα εκτροφης των ζωων,τι ακριβως ορους θα πρεπει να τηρει ενα εκτροφειο αλλα και που η σε ποιους θα επιτρεπεται να πωλουνται τα ζωα και παντα φοβουμενη για ολα τα παραπανω τα οποια πολυ ευστοχα σχολιασαν οι προλαλησαντες,θα επισημανω αλλο δυο σημεια.

    Θα πρεπει να γινει διευκρίνιση ποσες φορες μπορει ενας εκτροφεας να αναπαραγει ενα του ζωο ετσι ωστε να μην διακινδυνευει η υγεια του ιδιου του ζωου οπως και η υγεια των νεογεννητων!

    Θα πρεπει επισης να γινεται ελεγχος και αξιολογηση του εκτροφικου χωρου και οχι μονο προκειμενου να δωθει η αδεια αλλα και κατα τακτα χρονικα διαστηματα!

  • 3 Απριλίου 2011, 01:54 | Vasiliky B.

    Πρέπει κάτι να γίνει με τα petshops ο νόμος αυτός πρέπει να τα απαγορεύει, περιμέναμε χρόνια για κάτι τέτοιο και όλοι μας (οι φιλόζωοι) πιστεύουμε οτι ήρθε η στιγμή τέτοιου είδους μαγαζιά να μην αντικρίσουνε τα μάτια μας ξανά στην Ελλάδα!

    Επίσης κάτι πρέπει να γίνει με τις ιδιωτικές γέννες, ειδικά στα χωριά που για την φύλαξη των ζώων τους ή για το κυνήγι αναπαράγουν σκυλιά κρατάνε όσα θέλουνε και τα υπόλοιπα πετιούνται στο πρώτο ποτάμι που θα βρεθεί μπροστά τους!

    Σε διάφορα χωριά επίσης συνηθίζεται να «κυνηγάνε» το ζώο πριν το σκοτώσουν (π.χ. το αρνί το Πάσχα) σαν ένα είδος παιχνιδιού και μάλιστα βάζουν μικρά παιδιά να παρακολουθούν το θέαμα και ειδικά αγόρια ώστε «να γίνουν άντρες όταν μεγαλώσουν», τέτοια περιστατικά πρέπει να είναι καταδικαστέα, κανένα ζώο να μην θανατώνεται σε οποιοδήποτε άλλο χώρο εκτός σφαγείου και να υπάρχουν μεγάλες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται!

  • 2 Απριλίου 2011, 20:44 | Ρίτα

    Παρατήρησα ότι δεν ανεφέρθη πουθενά μέριμνα (εκτός κι αν σφάλλω), σχετικά με την εισαγωγή και πώληση (παράνομη και μη) των «εξωτικών» ζώων, αλλά και των ειδών που τελούν υπό εξαφάνιση. Άποψή μου είναι ότι, η μεταφορά των ζώων σε κλιματολογικές συνθήκες που δεν τους ταιριάζουν, μόνο επιζήμια μπορεί να είναι, ασχέτως των τεχνικών μέσων που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την μίμηση του φυσικού τους περιβάλλοντος. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος και δεν εχω την γνώση να προτείνω κάτι συγκεκριμένα. Παρακαλώ όμως, όπως προσθέσετε τα δέοντα και γι’αυτές τις περιπτώσεις.

  • 2 Απριλίου 2011, 19:23 | sandy zouzaneas

    καμμια πωληση ζωων ειτε απο ιδιωτες, pet shops,μεσω αγγελιων η εκθεσης σε βιτρινα. αν και εφοσον επιτρεπεται η αγοραπωλησια, αυτη να γινεται μονο απο εγκεκριμενους εκτροφεις που πληρουν τα νομιμα. Κ ακομα ο προτιθεμενος αγοραστης να περασει ελεχγο για τις προθεσεις του και του που θα εγκαταστησει το ζωο. Αυτο σημαινει πως αποτεινομενος στον εκτροφεα, αυτος ενημερωνει την αρμοδια υπηρεσια για την προθεση αγορας. Αρμοδια υπηρεσια μπορει να ειναι δημοτικη, κρατικη και επανδρωμενη απο ατομα γνωστες των αναγκων του ζωου.
    σε γενικοτερο πλαισιο, οταν ενα ζωακι βρει σπιτι, ο ιδιοκτητης να οφειλει εκτος αποτο υποχρεωτικο chip, να πληρωνει στον Δημο ενα ποσο που να του παρεχει αδεια να εχει ζωο συντροφιας. η αδεια αυτη ανανεωνεται καθε χρονο και ανα πασα στιγμη το αρμοδιο οργανο του δημου να ελεγχει τις συνθηκες διαβιωσης του κατοικιδιου.

  • 2 Απριλίου 2011, 19:46 | mari

    Καλησπερα ,διαωαζω με ενδιαφερον ολα τα σχολια ,και εχω πολλλεs αποριες .Καταρχας στο νομο αυτο δεν ειναι ξεκαθαρο αλλο να εχεις εκτροφειο κι αλλο να εισαι breeder που στη δευτερη περιπτωση δεν γινετε μαζικη διαθεση ζωων ,αλλα σε ιδιωτικο χωρο που σηνηθως ειναι και η οικια σου που πρεπει να πληρει απαραιτητες προυποθεσεις με βαση τους διεθνεις κανονισμους οργανωσεων.Σαν ιδιωτης αναλαμβανεις υπευθυνα και σηνηθως με πολυ μεγαλο κοστος την αναπαραγωγη ενος ζωου συγεκριμενης ρατσας αποκλειω τη περιπτωση καποιος ιδωτικα να αναπαραγει ζωα για το κερδος γιατι πολυ απλα δεν εχει κερδος.Καταρχας πρεπει να πραγματοποιει τις απαραιτητες εξετασεις ,τον εμβολιασμο ,την καθαριοτητα του χωρου ,τον χρονο που πρεπει να διαθεσει ,για να επιβλεπει τα ζωα ,την τροφη και ενα σωρο αλλα θεματα που μπορουν να προκυψουν .Τετοια περιπτωση δε βλεπω στον νομο χορηγηση αδειας για breeders που πραγματικα η αναπαραγωγη ειναι ελεγχομενη σεβεται τα δικαιωματα του ζωου και φυσικα επιλεγεται ο αγοραστης του ζωου ως καταλληλος και υπευθυνος για το ζωο που περνει και εκδιδεται συμβολαιο πωλησης . Ενω σε μαζικα εκτροφεια ποια θα ειναι η διαβιωση και η τυχη του ζωου ?Και ποιος μου λεει εμενα οτι στα ιδια τα pet shop δε θα χορηγηθουν αδειες και θα συνεχισουν ανενοχλητοι τη μαζικη παραγωγη ,γιατι οι νομοι εχουν παραθυρακια και εμεις σαν πολιτες επαναπαυομαστε στην υπαρξη του νομου και δεν ασχολουμαστε?
    Υπαρχουν οι οργανωσεις για την προστασια των ζωων ενημερωνουν ,υπαρχουν μεμωνωμενα ανθρωποι που βοηθουν αλλα παρολαυτα υπαρχουν αδεσποτα και τα μετρα θα παρει το κρατος θα βοηθησει προφανως τη κατασταση. Αλλα πρεπει να ειναι τα σωστα και θα προστατευουν τα ζωα και οχι να αναθεσουν την αναπαραγωγη σε εκτροφεια μεγαλα επειδη θα εχει ετσι μικροτερο κοστος και μεγαλυτερο κερδος ακομα και για το ιδιο το κρατος

  • 2 Απριλίου 2011, 14:03 | ANDREAS L.

    Η εκτροφή ζώων για πώληση,πώληση σε pet-shop κ.λ.π. να οριστεί ως «έγκλημα»(πλημ/μα ή κακούργημα)!
    Τα βίντεο κυρίως στο διαδίκτυο ,που έχουν δει οι ΠΑΝΤΕΣ(ενδιαφερόμενοι), είναι υπεραρκετά για να οδηγήσουν το Νομοθέτη στην αυστηρότατη αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς των «εμπόρων» άλλων μορφών ζωής.

    Η εμπορία, από μόνη της ,είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα. Ευθύνεται δε ολοφάνερα και για τα άπειρα αδέσποτα σε όλη την επικράτεια. Αυτή η συμπεριφορά από «άνθρωπο» (εμπορία ζωής) ,καλλιεργεί, κατά τη γνώμη μου, όλες τις άλλες μορφές παρέκκλισης των συνήθων εμπορικών συναλλακτικών πρακτικών του λεγόμενου «εμπορικού κόσμου».
    Ας φανταστεί ο νομοθέτης ότι: σήμερα επιτρέπεται να ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ζώα σε αναπαραγωγή για να τα «πουλήσεις» (σαν αντικείμενα). Τότε :αυτή η άθλια «εμπορική» πράξη διαχέεται στην κοινωνία ως αποδεκτή ,άρα «φυσιολογική».

    Ας αναλογιστεί ο νομοθέτης τα άλλα εγκλήματα που διαπράττονται από το λεγόμενο «εμπόριο» . Συγκρίνοντάς τα με την αναγκαστική αναπαραγωγή και πώληση «ζωής» είναι υποδεέστερα. Άρα ,»όχι και τόσο επιλήψιμα»,θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος…
    Για όποιον σώφρωνα νου ,που πιθανόν αμφιβάλλει ,προτείνεται να περάσει από pet-shop ,να δει ζωάκια ολίγων ημερών κλεισμένα σε γυάλινα κουτιά ,να εκλιπαρούν για κοινωνικοποίηση ,μετά τη βίαιη ,από εκτροφέα και έμπορο ,απομάκρυνση τους από τη μητέρα τους.

    Κατά τα άλλα ,όσoν αφορά το πως εκτρέφονται οι μητέρες τους ,δείτε τις ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ σε βίντεο που ,ευτυχώς υπάρχουν στο διαδίκτυο και δεν αφήνουν απορίες σε κανέναν για το πως λειτουργεί το «σύστημα» αυτό.

  • 2 Απριλίου 2011, 14:15 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΕΚΕΝΤΕ

    προσθεστε αμεσα παραγραφο που να απαγορευει ρητα και να προβλεπει και ποινη για τα πετ σοπ που πωλουν ζωα….εν ετει 2011 ειναι απαραδεκτο να πωλουνται ακομα ζωα σε πετ σοπ,οπου τα ζωακια περνουν μηνες κλεισμενα σε ενα κλουβι,αποκτωντας κινητικα προβληματα και αποξενωνονται και καταληγουν ημιαγρια…

  • 2 Απριλίου 2011, 14:27 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Επαναλαμβάνω το σχόλιο που έκανα παραπάνω.
    Εκτροφή κάνουν και ιδιώτες…. κυνηγοί, κυνόφιλοι σε διάφορες ράτσες σκύλων – με μια ως δυο γέννες το χρόνο δηλαδή έως και 10 κουταβάκια ανά έτος.

    Παρακαλώ να συμπληρωθεί το άρθρο με μια ακόμα παράγραφο.
    Οποιαδήποτε αγοραπωλησία ζώου ακόμα και αν πρόκειται για δωρεά να συνοδεύετε από παραστατικό (ακόμα και δήλωση του παλαιού Νο. 105) το οποίο θα συνοδεύει το ζώο στο οποίο θα φαίνεται ο κωδικός αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
    Σκεφτείτε το μετρό αυτό δηλαδή μου πουλάτε το αυτοκίνητο σας …. δεν θα πάμε να κάνουμε μεταβίβαση, δεν θα πάρω μια υπεύθυνη δήλωση να την βάλω στην φορολογική μου δήλωση, δεν θα δηλώσω έστω και με κάποια παρέκκλιση ένα ποσό για την αγοραπωλησία, ξέρετε πόσο πουλιούνται τα σκυλιά;

  • 2 Απριλίου 2011, 13:31 | Θανάσης Λαφαζανίδης

    Η εμπορία ζώων πρέπει να επιτρέπεται ΜΟΝΟ για ζώα που συλλέχθηκαν από τον δρόμο περιποιήθηκαν και πωλούνται προς ανεύρεση ιδιοκτήτη.
    Ο διαχωρισμός της αξίας της ζωής αναλόγως ράτσας παραπέμπει στις λογικές που καλλιεργήθηκαν επί Αδόλφου Χίτλέρ.
    Η πώληση ζώων συντροφιάς με αποκλειστικό γνώμονα την καθαρότητα της ράτσας τους, την ώρα που η χώρα είναι γεμάτη αδέσποτα, είναι επιοικώς ανόητη.
    Η εκτροφή ζώων συντροφιάς στηρίζεται αποκλειστικά σε επιδιώξεις γονιδιακής καθαρότητας και πρέπει να απαγορευθεί.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:16 | Σταματης Δεληγιαννης

    Αυτο το αρθρο ειναι καταστροφικο χωρις καμια υπερβολη. Δεν υπαρχει καμια παραγραφος που να καθοριζει την λειτουργεια των ιδιωτων-μικρων εκτροφεων, που ειναι οι μονοι που ασχολουνται με την επιλεκτικη εκτροφη, με επονυμια, με επισημα τεστ υγειας και χαρακτηρα, συμμετεχοντας σε εκθεσεις μορφολογιας και αγωνες εργασιας, κανοντας 2 γεννες το χρονο, συμφωνα με τον μεχρι τωρα νομο. Αντιθετα ανοιγει τις «πορτες» σε ζωεμπορους να συνεχισουν την «εκτροφη» τους, παραγοντας κουταβια σωρηδον, χωρις γνωση και αγαπη για τα ζωα, παρα με μονο αποτερο σκοπο το κερδος. Διοχετευοντας τα στις βιτρινες των καταστηματων σε αθλιες συνθηκες…καμια διαταξη βεβαια και για τα καταστηματα που πουλανε ζωα…γι αυτα ποτε θα παρετε θεση?…ποτε θα σταματησει, αυτου του ειδους η διακινηση?

  • 2 Απριλίου 2011, 12:33 | Θ. Κιούση

    Νομίζω και εγώ με την σειρά μου ότι πρέπει να απαγορευτούν τα ζώα της βιτρίνας και απλά τα πετ σοπ να γίνουν μεσάζοντες ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές και στους νόμιμους εκτροφεις. Άν ισχύσει ο συγκεκριμένος νόμος τότε οι «βιτρίνες-σπίτια» θα πρέπει εξ ορισμού να απαγορευτούν καθώς ΔΕΝ μεριμνείται η ευζωία των ζώων που πουλιούνται (κοινωνικοποίηση, καθημερινή άσκηση, επαρκής χώρος, αρρωσταίνουν από τύφο και μορβα-με θνησιμότητα πάνω από 90% και μεταδοτική σε άλλα σκυλιά μέσω εκκρίσεων). Εν έτει 2011 ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και ας το απαγορεύσουμε αυτό ΧΩΡΙΣ να μας πτοήσουν οι πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Επίσης η παράγραφος 3 είναι κατάλληλη για σκυλιά και γάτες αλλά όχι για άλλα ζώα συντροφιάς (ψάρια, ερπετά, τρωκτικά) ίσως θα έπρεπε εκεί να γίνει κάποια διευκρίνηση.

  • 2 Απριλίου 2011, 11:39 | ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤ ΣΟΠ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ Π ΘΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Κ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ.

  • 2 Απριλίου 2011, 10:02 | Ν.Μαργαρώνη

    Υποθέτουμε πως ο καθένας υποχρεούται να έχει έδεια εκτροφείου για να αναπαράγει το σκύλο του. Αυτό ισχύει γενικότερα για οποιονδήποτε ιδιώτη που δεν διαθέτει επαγγελματικό χώρο, δηλαδή μπορεί να κάνει έδρα το σπίτι του, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων;
    Ποιός θα ελέγχει τι γίνεται μέσα στο σπίτι του καθενός και πώς θα ξέρει ότι υπάρχει εκεί μια σκύλα του γέννησε παράνομα;
    Συνήθως αυτοί που νοιάζονται και λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης κάθε καρόαιμης φυλής είναι κατά πληοψηφία ερασιτέχνες εκτροφείς που κάνουν 1-2 γέννες το χρόνο. Αυτών τα κουτάβια συμμετέχουν στις εκθέσεις και παίζουν σημαντικό έργο στην πορεία της κάθε φυλής στη χωρα μας. Δαπανούν χρόνο και χρήμα για να φτάσουν στο επίπεδο που ορίζει ο κάθε ομιλος φυλής (εξετάσεις υγείας, μορφολογίας, εργασίας) για να θεωρήσει έναν σκύλο κατάλληλο για αναπαραγωγή.
    Αυτοί είναι λοιπόν που στο πέρασμα του χρόνου συνολικά δαπανούν περισσότερα χρήματα για να προσφέρουν τη φροντίδα, ευζωία αλλά και τις προϋποθεσεις αναπαραγωγής του ομίλου σε σύγκριση με τα έσοδα πώλησης των κουταβιών τους. Και αυτό επειδή είναι λάτρες της φυλής τους και οραματίζονται να δουν έναν σκύλο κοντά στο πρότυπο της φυλης.
    Εάν υποχρεωθούν αυτού του είδους οι ερασιτέχνες να έχουν άδεια για 1 γέννα, πιθανότατα θα σταματήσουν.
    Αυτό αυτόματα σημαίνει πως θα αυξηθούν οι αναπαραγωγές ημίαιμων σκύλων, ή καθαρόαιμων χωρίς χαρτιά όπως επίσης και οι γέννες επαγγελματιών εκτροφέων με άδεια που ενδιαφέρονται μόνο για την παραγωγή και πώληση. Οπότε θα υπάρξει τεράστια αλλοίωση των χαρακτηριστικών και της ποιότητας κάθε φυλής.
    Νομίζω πως οι προϋποθέσεις του προηγούμενου Νόμου για τις 2 γέννες ανά έτος πρέπει να παραμείνει. Θα πρέπει όμως να υπάρξει συνεργασία της Αρχής με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος για έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης των κουταβιών σε δηλωθήσες γέννες.

  • 1 Απριλίου 2011, 23:18 | Δουλαβέρη Αγλαϊα

    Εξαιρετικά σημαντικό είναι η απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα, σε βιτρίνες ως άλλο «διακοσμητικό». Πέραν του ότι τα κουτάβια αυτά παραμένουν σε γυάλινα κλουβιά, χωρίς την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη (που οδηγεί σε ασθένειες θανατηφόρες για τα ίδια), η πώλησή τους ενισχύει την ύπαρξη και επέκταση των παράνομων εκτροφείων.
    Επίσης, χρειάζεται να συμπεριληφθεί στον εν λόγω νόμο, η απαγόρευση ιδιωτικών ζευγαρωμάτων και η ενημέρωση των πολιτών για το τι σημαίνει η αναπαραγωγή ζώων. Αφ’ενός κάποιοι θησαυρίζουν παράνομα από την εκμετάλλευση των ζώων, αφ’ετέρου προχωρούν σε ζευγαρώματα ζώων ακόμα και όταν οι γεννήτορες μπορεί να είναι ακατάλληλοι για αυτό, για οποιονδήποτε ιατρικό, κληρονομικό, συμπεριφοριστικό λόγο.
    Υπεύθυνοι για αναπαραγωγή θα πρέπει να είναι νόμιμοι εκτροφείς, που θα τηρούν όλους του κανόνες υγιεινής του ζώου, την ευζωία του, και θα προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στους γεννήτορες για αναπαραγωγή υγιών απογόνων.

  • Για την παρανομη εκτροφή και αναπαραγωγή με σκοπό το κέρδος τι ποινες θα υπάρχουν?
    Ποιος θα ελεγχει αυτους που αναπαράγουν τα ζώα τους και μετά πετάνε τα μικρά?
    Αν η αναπαραγωγη δεν ελεγχεται και όλα τα α΄δεσποτα να μαζέψουμε την άλλη μέρα το πρόβλημα θα είναι το ίδιο απο τον ανευθυνο ιδιοκτητη που αναπαράγει το ζώο του ανεξέλεγκτα για νε δει το θαύμα της φύσης…

  • 1 Απριλίου 2011, 22:49 | Αναστασια Γιαγκοπούλου

    Επίσης,θα πρέπει να φροντίσετε ώστε οι λεγόμενοι εκτροφείς ζώων, εάν και εφόσον καταφέρουν να πάρουν την άδεια λειτουργίας, να τηρούν τη νομοθεσία για τις συνθήκες ευζωίας και υγιεινής των ζώων και να υπάρξει κάποιος έλεγχος όσον αφορά τις γέννες στα εκτροφεία. Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι «εκτροφείς» βάζουν τα θηλυκά ζώα να γεννούν συνεχώς με σκόπο το κέρδος, με αποτέλεσμα αυτά τα ζώα να είναι σε χείριστη κατάσταση, ταλαιπωρημένα και άρρωστα. Το σημαντικότερο είναι να δωθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα τέλος στην πώληση ζώων από pet-shop, αλλά και μέσω αγγελιών. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σοβαρότατος έλεγχος για την αυστηρή τήρηση της εν λόγω νομοθεσίας. Ας καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μιλάμε για τις τύχες αντικειμένων, αλλά για αθώες ψυχές. Ας γίνουμε μια πολιτισμένη χώρα και ας βγάλουμε, επιτέλους, τα εισαγωγικά από τη λέξη πολιτισμός.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 1 Απριλίου 2011, 18:12 | Stella

    Tha prepei na apagoreftoun oi polhseis zoon se petshop!
    Tipota apo tis proypotheseis efzoias ton zoon syntrofias -pou kalos orizei to sxedio nomou -den teireite s’ afta. Ta zoa zoun se stenaxora klouvia, pou fysika den askounte kai os epi to pleiston einai panvromika idiatera ta Savvatokyriaka. Afto ki an einai antifash: na mas endiaferei h efzoia ton zoon kai na epitrepetai aftos o egklismos se aparadektes synthikes se klouvia ektethimena ston hlio sth vitrina enos petshop!

  • 1 Απριλίου 2011, 18:07 | Δεκαριστου Μαρια

    Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παράνομα ή ημι-νόμιμα εκτροφεία μαζικής παραγωγής κουταβιών,που με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, αναπαράγουν ακατάπαυστα, σε άθλιες συνθήκες και μέχρι να πεθάνουν πάνω σε κάποια γέννα, άρρωστες, κακοταισμένες και κακοποιημένες θηλυκές, τα λεγόμενα «puppy mills» Τα κουτάβια συχνά έχουν ψεύτικα συνοδευτικά έγγραφα, είναι γεμάτα αρρώστιες, ανεμβολίαστα για τύφο και μόρβα και φεύγουν από τη μητέρα τους πάρα πολύ νωρίς, συχνά 30 ημερών, για να ταξιδέψουν προς τη γυάλα κάποιου pet shop. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια και στη χώρα μας. Τα ζώα στα pet shops αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα που το εκθέτουν. Πολλά ζώα μαζί στιβαγμένα στη γυάλα (για εξοικονόμιση χώρου) και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στριφογυρίζουν στριμωγμένα, αέναα γύρω από τον εαυτό τους, εκλιπαρώντας για ένα χάδι, περιμένοντας κάποιον να τα λυπηθεί και να τα γλυτώσει από αυτό το μαρτύριο της γυάλινης φυλακής. Και από το Σάββατο που κλείνουν τα μαγαζιά μέχρι τη Δευτέρα που ξανανοίγουν και θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα ζώα είναι χωρίς νερό. Αυτό δεν είναι κακοποίηση? Επιτρέποντας την πώληση ζώων από τα pet shops διαιωνίζουμε τα «puppy mills» και στη συνέχεια διαιωνίζουμε το πρόβλημα των αδέσποτων. ΟΧΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑ PET SHOPS

  • 1 Απριλίου 2011, 17:05 | Παπαδοπούλου Πολυξένη

    • Για τα pet shop.Τα ζώα είναι εγκλωβισμένα σε άθλια κλουβιά ,με φως μέσα και νύχτα ,άρρωστα εμπορεύματα που μόλις μεγαλώσουν τα ξεφορτώνονται; Τα εκτροφεία τους είναι χειρότερα από χοιροστάσια (όπως έδειξαν τα στοιχεία από τα τελευταία που ανακάλυψαν φιλόζωοι με μεγάλο ρίσκο προσωπικό).Είναι αναλώσιμα είδη με σκοπό το κέρδος. Τι όρους θα βάλατε σε αυτά; Όποιος ανοίγει ένα μαγαζί αρχίζει και πουλάει και ζώα.
    Δεν είναι «δημόσιο θέαμα» και « δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό» ο εγκλωβισμός σε ένα κλουβί για πολλές ημέρες ή και μήνες ενός ζώου σε pet shop; .

  • 1 Απριλίου 2011, 17:19 | Παρακώστα Μαρίνα

    Κυρία Υπουργέ
    Αν θέλουμε να λεγόμαστε Πολιτισμένη χώρα δεν μπορούμε να βλέπουμε ζωα στις βιτρίνες των pet shop να πωλούνται οπως τα παιχνίδια .
    Για να γίνει επιτέλους ένας νόμος ολοκληρωμένος, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τους νόμους που έχουν τα ανεπτυγμένα ευρωπαικά κράτη.Σε κανένα κράτος δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων σε pet shop,εκτός απο ποντίκια και πουλιά. Θα ξέρετε επίσης πώς γίνονται διαβήματα για να καταργηθεί και αυτό.

    Επίσης, να θεσμοθετηθεί και να απαγορεύεται η αναπαραγωγή απο ιδιώτες!
    Το κράτος έχει την υποχρέωση, να δημιουργήσει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο,που θα καθορίζει το ρόλο του εκτοφέα. Μόνο ο αυστηρά ελεγχόμενος απο το κράτος εκτροφέας, έχει άδεια, που να ανανεώνεται κάθε έτος, μετά από αυστηρούς επιτόπιους ελέγχους, αυτός να πουλά τα ζώα του.
    Το επιβάλλει άλλωστε και ο νόμος της Ε.Ε., γατί τον παραβλέπουμε εμείς;

    Ξαναδιαβάστε κυρία Υπουργέ τις επιστολές διαμαρτυρίας απο ευρωπαίους πολίτες,που λαμβάνει κατά καιρούς, τοσο το υπουργείο σας,αλλά και το υπουργείο πολιτισμού. Μη κλείνετε τα μάτια, η κατακραυγή των ξένων για τη χώρα μας, είναι μεγάλη και δεν μας τιμά !
    ευχαριστώ

  • 1 Απριλίου 2011, 16:31 | Καλαμαρας Βασιλης

    Η παραλειψη της εξαιρεσης απο την αδεια εκτροφειου των στην ουσια ερασιτεχνων εκτροφεων ( εστω και αν πωλουν τα κουταβια τους) οι οποιοι δεν πραγματοποιουν πανω απο 2 γεννες το χρονο, ΔΗΛΩΜΕΝΕΣ στον κυνολογικο ομιλο, απο ζωικο δυναμικο ελεγμενο σε εκθεσεις, εξετασεις χαρακτηρα και εργασιας και επισης με επισημες εξετασεις δυσπλασιας και η προωθηση στην ουσια μεσω της υποχρεωτικης αδειοδοτησης μονο εκτροφειων με μεγαλες «εγκαταστασεις» οπου τα ζωα αν δεν κακοποιουνται σωματικα κακοποιουνται αναγκαστικα, λογω συνθηκων, ψυχικα, ειναι ενα πολυ μεγαλο ελλατωμα του νομοσχεδιου.
    Η προταση μου ειναι να εκδιδεται αδεια εκτροφεα σε οποιον εχει μεχρι 2 θηλυκιες προς εκτροφη, δηλωμενες στον κυνολογικο ομιλο, με επισημο τεστ δυσπλασιας ισχυου, και ο οποιος πραγματοποιει μεχρι 2 γεννες το χρονο, χωρις προυποθεσεις ειδικων εγκαταστασεων.
    Οι θηλυκιες αυτες περα απο την συνηθη σημανση ( τσιπ ) θα πρεπει να δηλωνονται επισημα στη Νομαρχια ως «προς εκτροφη» ζωικο δυναμικο και να ειναι γνωστη στις αρχες η εναρξη και η ληξη της χρησης τους σε αυτο το ρολο.
    Να μπορουν να πραγματοποιηθουν γεννες απο τετοιες θηλυκιες ακομα και σε μονοκατοικιες και φυσικα να υπαρχει ελεγχος των συνθηκων διαβιωσης τους απο την Νομαρχια.
    Επισης να παρεχεται η δυνατοτητα σε τετοιους εκτροφεις να εκδιδουν αποδειξεις για τα πωλουμενα, δηλωμενα στον ΚΟΕ και σημασμενα κουταβια τους ωστε να μπορει να αποδωθει στο κρατος ΦΠΑ, κατι που δεν ειναι ευκολο σημερα, η ανταυτου να προεισπρατεται αναλογος ετησιος φορος για την ανανεωση της αδειας, ανεξαρτητα απο το αν τελικα θα πραγματοποιηθουν γεννες.
    Μονο αυτοι οι εκτροφεις σχεδον, εκτος απο καποιους λιγους σωστης νοοτροπιας εκτροφεις με μεγαλυτερο αριθμο γεννων και εγκαταστασεις, υπηρετουν αυτη τη στιγμη την οποια ποιοτικη εκτροφη σκυλων στη χωρα. ΚΑΜΙΑ σχεση δεν εχουν με τους ανεξελεγκτους εκτροφεις των αγγελιων οι οποιοι παραγουν σωρηδον ζωα μετρια και χωρις γενεαλογιο.
    Αν το υπουργειο μεινει στην αρχικη του διατυπωση θα προωθησει δυστυχως μονομερως την συνηθως καθαρα εμπορικη εκτροφη των μεγαλων εγκαταστασεων και επισης δεν θα θιξει ουσιαστικα την παρανομη εκτροφη ακαταγραπτων ζωων χωρις γενεαλογιο – δεδομενου οτι τα προιοντα αυτης της εκτροφης- η οποια παραγει ελειψη ποιοτητας και ακομα επικινδυνα η και ασθενη «προιοντα » – θα βρεθει τροπος απο τους αιωνια παρανομουντες ανεξελεγκτους ιδιωτες «εκτροφεις της πισω αυλης» να διοχετευονται στην «αγορα’ για καθαρα κερδοσκοπικους λογους, δεδομενου οτι αυτοι οι εκτροφεις εξ ορισμου δεν μπαινουν σε κανενα σχημα ελεγχου.

  • 1 Απριλίου 2011, 15:12 | dimos

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΚΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ CITES ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.ΓΙΑΤΗ Ο ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΕΧΗ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΑΚΤΥΛΙΔΟΜΕΝΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ ΠΟΥΛΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΧΙ.ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙ ΝΟΜΗΜΟΥ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΟΓΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ .

  • 1 Απριλίου 2011, 11:39 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΞΙΦΑΡΑΣ

    ο νομοθετης θα πρεπει αντιληφθει οτι υπαρχει και η ερασιτεχνικη εκτροφη που δεν επιπτει στις παραπανω διαταξεις και αποτελει ενα πολυ σημαντικο των «εκτροφεων».

  • Έχω δύο ερωτήσεις.
    1) Στον Νόμο 3170/2003 καθοριζόταν ότι: «Η άδεια αυτή απαιτείται όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος, σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής». Στο σχέδιο Νόμου δεν καθορίζεται κάτι τέτοιο. Λέει: «Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια»
    Δηλαδή ένα άτομο που έχει δύο-τρείς θηλυκούς σκύλους, κάνει μια-δύο γέννες τον χρόνο και πωλεί τα κουτάβια τους (και κάπως έτσι είναι οι περισσότεροι εκτροφείς στη χώρα μας),υποχρεούται ή δεν υποχρεούται να εφοδιαστεί με άδεια?

    2)Θα πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις είσπραξης του αντίτιμου για κάθε κουτάβι και από όλους που πωλούν κουτάβια? Ακόμα και από κάποιον που έχει μόνον μια γέννα τον χρόνο?

  • 31 Μαρτίου 2011, 23:19 | Μαρία

    Στο άρθρο 6 ,στην πρώτη παράγραφο όλα όσα λέτε θα μπορούσαν να ισχύουν στην θεωρία αλλά όχι στην πράξη.Δηλαδή,
    μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πουλήσει ζώα μέσω petshops με τα
    βιβλιάρια τους και τα διαβατήρια και όλα τα σχετικά τα οποία να είναι πλαστά.Αυτό ποιος μηχανισμός μπορεί να το ελέξει;
    Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει γιατί κατά καιρους ζώα που είχαν αγορασθεί απο τα petshops παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως δυσπλασίες,κ.α γιατι απλούστατα τα ζώα γεννήθηκαν σε κολαστήρια απο ζώα που είχαν διασταυρωθεί με αιμομιξίες και όχι έτσι όπως έγραφε το πλαστό βιβλιάριο τους.Για όλα αυτά έχουν γίνει έρευνες και σχετικά ντοκυμαντέρ.
    Βέβαια σαν φιλόζωη δεν συμφωνώ με το εμπόριο ζώων ακόμα και απο εκτροφείς,γιατί ο καθένας με κριτίριο το πορτοφόλι του μπορεί να αγοράσει ένα ζώο και να το κακομεταχειριστεί.
    Τα ζώα πρέπει να δίνονται με τον τρόπο που δίνονται απο τα φιλοζωικά σωματεία ,δηλαδή με έλεγχο.Τα βιβλιάρεια υγείας και οι άδειες δεν προστατεύουν το ζώο απο την κακομεταχείρηση και την εγκατάλειψη παρα μόνο εξασφαλίζουν στον ιδιοκτήτη την καθαρόαιμη ράτσα και την υγεία τους.
    Επίσης,δεν αναφέρατε απο ότι είδα τίποτα σχετικά με τα ιθαγενή ζώα όπως ινγκουάνα,παπαγάλους κ.α τα οποία έρχονται στην χώρα μας και πωλούνται στιβαγμένα σε βρώμικά κλουβιά χωρίς την απαραίτητη περιποίηση και τα αγοράζουν όλοι σαν διακοσμητικά στο σαλόνι τους! Και μπορεί κάποιοι να τα λατρεύουν αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που τα εγκαταλείπουν όπως ινγκουάνα σε υπονόμους.Αν κάποιος πραγματικά αγαπάει αυτά τα ζώα θα πρέπει να δεχθεί την απαγόρευσή τους στην χώρα μας γιατί απλούστατα όπου υπάρχει εμπόριο ζώων υπάρχει και εκμετάλευση και όσο και αν τηρούνται οι νόμοι πάντα υπάρχουν παραθυράκια για τους εγκληματίες.

  • 31 Μαρτίου 2011, 20:01 | Lilly Papagianni

    Αν όχι τώρα, πότε θα απαγορευτεί η πώληση ζώων σε pet shops?
    Εξίσου σκληρή και επικίνδυνη εμπορία με οποιαδήποτε άλλη που
    δεν φροντίζει την ευζωία των ζώων – ζώα που περνούν μήνες μέσα
    σε κλουβιά, χωρίς δυνατότητα κοινωνικοποίησης (παρά μέσα μόνο
    από ένα τζάμι), που αρρωσταίνουν συχνά με θανατηφόρες ασθένειες
    όπως τύφο.
    Ένας νέος νόμος το έτος 2011 δεν μπορεί να μην απαγορέψει κάτι τέτοιο.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:42 | Αντωνιος Καρυδακης

    Καλησπερα

    Το παρων σχεδιο νομου πιστευω οτι καλυπτει σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο τα ‘θελω’ των φιλοζωων ανα την Ελλαδα.
    Σαν φιλοζωος και ‘γω ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος με ολα αυτα που διαβασα στο νομοσχεδιο αυτο και το σημαντικοτερο ολων βεβαια ειναι να πετυχουμε ολοι μαζι την εφαρμογη τους .
    Η μονη μου ερωτηση ειναι τι θα γινει με αυτο το χαλι των pet shop οπου πουλανε τα ζωακια λες και ειναι κουκλες .Ολοι οι φιλοζωοι ξερουμε οτι το 95% των ζωων αυτων προερχονται απο τις λεγομενες φαρμες ζωων η puppy mils (απο Ουγγαρια ,Ρουμανια) φαρμες οι οποιες τις περισσοτερες φορες λειτουργουν με απαραδεκτες συνθηκες διαβιωσεις για τα ζωα . Τα video στο you-tube για τα puppy mils τα λενε ολα .Γιατι λοιπον να εισαγουμε αυτα τα κουταβια απο το εξωτερικο και να πωλουνται σε οποιον να’ναι και οπως να’ναι χωρις καποιον υποτυπωδη εστω ελεγχο , ενω απο την αλλη υπαρχουν χιλιαδες Ελληνικα κουταβια που ξεροσταλιαζουν στους δρομους και τα καταφυγια;
    Οποιος θελει σκυλο-γατα συγκεκριμενης ρατσας μπορει να αγορασει απο Ελληνες εκτροφεις εκ των οποιων οι περισσοτεροι (και απο προσωπικη εμπειρια) δεν δινουν τα ζωα τους σε ακαταλληλους ανθρωπους (Οχι παντα βεβαια) ,αλλα τουλαχιστον υπαρχει καποιος ελεγχος.
    Τα ζωα των pet shop ειναι τα μελλοντικα αδεσποτα των Ελληνικων δρομων.
    Η λογικη του το ειδα μου γυαλισε το πηρα το βαρεθηκα και στο τελος το πεταξα στο δρομο , πρεπει επιτελους να σταματησει στην Ελλαδα.
    Αν θελουμε να λεγομαστε Πολιτισμενη χωρα δεν μπορουμε να βλεπουμε ζωα στις βιτρινες των pet shop να πωλουνται οπως τα παιχνιδια .

    Ευχαριστω
    Αντωνιος Καρυδακης

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:21 | φροσω

    να απαγορευτει σε ολα τα πετ σοπ να πουλανε ζωα κ συντροφιας κ εξωτικα

  • Μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα παράνομα εκτροφεία και τα ζευγαρώματα ιδιωτών, που πωλούν ανενόχλητοι τα ζώα τους σε εφημερίδες και κυρίως στο Διαδίκτυο, μέσω αγγελιών. Θα πρέπει να μπορούμε να καταγγείλουμε τέτοιες αγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να αναλαμβάνει το ΣΔΟΕ χωρίς να χρειάζεται να υποκριθούμε τους αγοραστές, να τους πάρουμε τηλέφωνο, να ρωτήσουμε αν δίνουν απόδειξη κλπ κλπ κλπ.
    Μία ειδική υπηρεσία/τμήμα για καταγγελίες για τέτοιες αγγελίες ή οδηγία προς οδηγούς-τηλεφωνικούς καταλόγους και sites αγγελιών να απαγορεύουν ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΖΩΩΝ αν δεν παρέχεται απ τον πωλητή ο αριθμός πχ άδειας εκτροφής/πώς είναι καταχωρημένο το εκτροφείο.
    Αν απαντουν ότι δεν έχουν εκτροφείο ή άδεια, να μην γίνεται δεκτή η αγγελία τους.

    Ευχαριστώ,
    Κλειάννα Μαλαματίνα
    για το strayshelp.gr

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:31 | Ματθαίος

    Κυρία Υπουργέ, θα πρέπει να διευκρινιστούν και οι όροι για τις ιδιωτικές γέννες!

    Στην σημερινή εποχή, στην χώρα μας πραγματοποιούνται ανεξέλεγκτες γέννες από ιδιώτες με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.

    Σας προτρέπουμε, να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ όλες οι πωλήσεις κατοικίδιων μέσω διαδικτύου και εφημερίδων αγγελιών, καθώς θεωρούμε ότι αφενός μεν υπάρχει κέρδος και μεγάλη φοροδιαφυγή, και από την άλλη δεν πληρούν κανέναν όρο ευζωίας των ζώων και τήρηση πρωτοκόλλου αναπαραγωγής (προγεννετικές εξετάσεις για την βεβαίωση απαλλαγής από κληρονομικές ασθένειες, ταυτοποίηση DNA για την απόδειξη της καθαροαιμίας κλπ)

    Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αυτής αναπαραγωγής, είναι τα εκατομμύρια αδέσποτα που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους μας!

    Προτείνουμε: α) Χαμηλή φορολογία ανά έτος (30€ ας πούμε), για κάθε ιδιόκτητο αστείρωτο σκύλο, καθώς και για κάθε ιδιωτική γέννα επιπλέον φορολογία ανά κουτάβι! Τα δε έσοδα αυτής της φορολογίας να πηγαίνουν σε προγράμματα υπέρ της προστασίας των αδέσποτων σκύλων της χώρας! Έτσι καλύπτονται αρκετά λειτουργικά έσοδα των Δήμων!

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:25 | C Tsiotsios

    Who’s going to enforce this law? The first task is to ensure animals are not publish for sale in pets stores, published on websites or pet/vet store windows or newspapers. Those caught should be fined and the animal(s) taken away.

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:36 | Μαρία

    Όσον αφορά τα σκυλιά και τις γάτες, αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις γέννες ιδιωτών που αργότερα χαρίζουν τα ζώα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί κατ’ ουσίαν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Τώρα οι περισσότεροι βάζουν τα ζώα τους να γεννάνε και μετά πετάνε τα μωρά στο δρόμο.