Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας στην οποία έχει την κατοικία, ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του Ν. 604/ 1977 (ΦΕΚ 163 Α΄) και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α΄). Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, στις δε εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας, τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας, παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης και για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.

2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

3. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων.

4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας των ζώων συντροφιάς, ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας, και του αναγκαίου εξοπλισμού ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

  • 7 Απριλίου 2011, 15:48 | Valerie Peach

    1) Should include STERILISATION

    The requirements of breeders should include sterilisation and micro chipping PRE SALE. This obligation will stop the illegal breeders and ensure more effective control and management of animal populations. There must also be random inspections of these places to ensure that records are being kept, standards for animal care and welfare are met and all obligations under the law are being observed.

  • 7 Απριλίου 2011, 15:32 | Μαρίνα Μαρκοπούλου

    Δεν συμφωνώ με τον νόμο με την προυπόθεση ότι η κοπή γίνεται σωστά και κατω απο συνθήκες που προστατευουν το ζωό απο πόνο και μικρόβια.

    Απο εκεί και πέρα, σε περίπτωση που περάσει, να παρακαλέσω να μην συμπεριλάβει σκυλία που ήδη είναι με κομμένα αυτιά και που κατεβαίνουν σε αγώνες. Πρέπει να ρυθμιστέι έτσι ώστε και αυτο πού θέλετε να περάσει αλλά και τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους (κυριώς οι επαγγελματίες) που ήδη εχουν όλα τα σκυλιά τους έτσι να μπορουν να συμμετέχουν σε αγώνες και να αναπαράγουν τα σκυλιά τους. Ζητώ δηλαδή μια εξαίρεση.

    Επίσης το τι θα γίνουν αυτοί οι σκυλοί σε περίπτωση που αγνοείσετε το αιτημά μου και των ομόιών αιτημάτων, ειναι κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε και να τα προστατεψετε τα σκυλία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος απο περιπτώσεις όπως

    1) Έξαρση της παραγωγής κουταβιών χωρίς κριτήρια μορφολογίας, χαρακτήρα και υγείας.
    2) Αύξηση των αδέσποτων
    3) Νομιμοποίηση της μαζικης παραγωγής κουταβιών (Puppy Mills) στην Ελλάδα συμφωνά με την επέκταση των χώρων εκτροφης που ορίζετε
    4) Αύξηση των αυτοσχέδιων χειρουργείων από ιδιοκτήτες που θα κάνουν αυτό που θέλουν στον σκυλο τους όπως το θέλου με αποτέλεσμα την κακοποίηση και ταλαιπωρία του σκύλου

    Δείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

    Ευχαριστω.

  • 7 Απριλίου 2011, 15:05 | zeng26

    @ κκ Σμυρλή,Χαστούπη κά,

    Το άρθρο αυτό που σχολιάζουμε εδώ δεν αναφέρεται σε ερασιτέχνες εκτροφείς αλλά σε επαγγελματίες, εμπόρους:
    «1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που ***για εμπορικούς σκοπούς*** εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς…»
    Πόθεν συμπεραἰνετε ότι εμποδίζεται αυτή η μεμονωμένη αναπαραγωγή που λέτε;

  • 7 Απριλίου 2011, 14:32 | antreas

    Κ.Υπουργε
    συγχαρητηρια για τη νεα προσπαθεια που κανετε.θεωροντας οτι απευθηνομαι σε καποιον που πραγματικα ενδιαφερετε για τη λυση του προβληματος, και εννοω του προβληματος που εχουν τα ζωα λογω της υπαρξης των ανθρωπων, θεωρω αυτονοητο οτι πρεπει να προτεινω την απαγορευση της εκτροφης,αναπαραγωγης και εμποριας τους απο οποιονδηποτε.κι εγω ειμαι φιλοζωος με πραξεις ουσιας κι οχι λογια,κι εγω ειμαι λατρης και κηδεμονας σκυλου συγκεκριμενης ρατσας(dogue de bordeaux),αλλα αυτο δε με εμποδιζει να δω ποιο ειναι το δικαιο.το καπριτσιο μου οπως και καθε αλλου δε θα πρεπει να μπαινει πανω απ ολα.πρεπει να καταλαβουμε επιτελους οτι τα ζωα δε μας ανηκουν.ας μη προσπαθησουμε να μιμηθουμε για αλλη μια φορα τους σαφως πιο πολιτισμενους απο μας ευρωπαιους,ας τους ξεπερασουμε αυτη τη φορα.ας παμε ενα βημα πιο μπροστα.οσοι ασχολουνται γενικοτερα ξερουν οτι δε θα λυθει ποτε το προβλημα αν υπαρχει ελευθερη εμπορια.

  • 7 Απριλίου 2011, 13:58 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΤΙΑ

    Αν πράγματι θέλετε να αλλάξει κάτι στη χώρα μας όσον αφορά την φιλοζωία και την λύση του προβλήματος των αδέσποτων κατ’ αρχας το άρθρο αυτό θα πρέπει να να απαγορεύει την αναπαραγωγή και την εισαγωγή ζώων συντροφιάς μέχρι και το τελευταίο αδέσποτο να βρεί οικογένεια .Αντιλαμβάνομαι τον χορο των συμφαιρόντων γύρω από το θέμα αλλά αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θεωρώ ότι τα περαιτέρω γίνονται για το θεαθήναι.Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αναπαραγωγές όταν χιλιάδες ζώων ,ακόμη και καθαρόαιμα, βρίσκονται στους δρόμους και κανείς δεν τα θέλει .

  • 7 Απριλίου 2011, 13:15 | ΔΩΡΑ

    Τα ζώα συντροφιάς έχουν ψυχή και αισθήματα (πονάνε –αγαπάνε-εκτιμάνε).
    Θεωρώ άδικο να χρυσο-πωλούνται ζώα στα pet shops από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα αδέσποτα έξω στους δρόμους που λαχταρούν ένα χάδι και λίγο φαγάκι για να επιβιώσουν…
    Καλά τα καθαρόμαιμα αλλά όλοι έχουν ψωνιστεί και νομίζουν ότι παίρνοντας ένα σκύλο ράτσας είναι σαν να κρατάνε ένα i-phone και όχι μια απλή συσκευή.
    Οι πραγματικοί φιλόζωοι θα προτιμούσαν να σώσουν ένα ζώο του δρόμου!

    Επιτέλους κύριοι του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ελέγξτε που πηγαίνουν τα κονδύλια που παίρνουν οι δήμοι για στειρώσεις ζώων και περιθάλψεις… έχουμε γεμίσει στους δρόμους αδέσποτες ψυχές. Δεν σας νοιάζει καθόλου?

  • Άν ο νομοθέτης θέλει να βοηθήσει στην μείωση των αδέσποτων πρέπει να απαγορευσει τη πώληση ζώων απο pet-shops.
    Εχει υπολογιτσεί οτι το 80% οσων αγοραζουν σκυλιά θα τα εγκαταλείψουν είτε μονα τους έιτε με τα κουτάβια τους…

    Όποιος θέλει καθαρόαιμο ζώο να απευθύνεται σε εκτροφείς.

    Επιπλεον τα μαγαζια αυτα δεν εφαρμοζουν τους νομους εμβολιασμού και σήμανσης, και δεν εκπληρούν καμμία προυπόθεση Προστασίας των ζώων, διακινουν μαυρο χρήμα και επιδιώκουν παράνομο πλουτισμό με βιτρίνα νομιμότητας. Καταπατούν κάθε έννοια φιλανθρωπίας και νομιμότητας.

    Η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να κάνει ελέγχους/εφόδους και να κόβει πρόστιμα που να διέπονται απο το ίδιο θεσμικό πλαίσιο της παράνομης στάθμευσης, τα χρήματα να πηγαίνουν σε ειδικό κωδικό για την περίθαλψη αδέσποτων και για στειρώσεις στο ταμείο του Δήμου που βεβαιώνεται η παράβαση.

    Εαν για τις παραβιάσεις του 3170/2003 κοβόντουσαν πρόστιμα οι Δήμοι θα είχαν τις οικονομικές δυνατότητες να ακολουθήσουν πολιτικές προστασίας ζώων και δημιουργία ειδικών αστυνομικών κλιμακίων στα πρότυπά άλλων χωρών.

  • Αφηστε το αρμόδιο όργανο του κράτους (ΚΟΕ) να αποφασίζει για το μελλον των ΣΚΥΛΩΝ μας και κατ επέκταση και το δικο μας .
    Δεν είστε εσείς σε θεση να νομοθετείτε ,γιατί αν ήσασταν δεν θα έφτανε η χώρα εδω που είναι.
    Ο ΚΟΕ ξερει καλύτερα τις ανάγκες που εχει η κυνοφιλα και το τι ακριβώς χρειάζεται.

  • 7 Απριλίου 2011, 12:07 | ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Για το λογο οτι παλι γινεται πολυ κουβεντα και ολα αυτα ΘΑ ειναι μονον ΘΕΩΡΙΕΣ αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ των οποιων αποφασεων, ΦΕΚ κλπ θα προτεινα τα εξης:
    1) Συνεργασια της Κυβερνησης με τον ΚΟΕ ως συμβουλευτικου και γνωμοδοτικου οργανου.
    2) Εφοσον οι γεννες των εκτροφεων πρεπει να δηλωνονται στον ΚΟΕ για να θεωρειται ενα σκυλι καθαροαιμο, ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκτροφη, αναπαραγωγη και πωληση ΜΗ καθαροαιμων σκυλων απο ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ.
    3) Για τις γεννες που εγγραφονται στην Ελλαδα, να υπαρχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ διαδικασια ταυτοποιησης των κουταβιων με ληψη DNΑ απο κουταβια και γονεις.
    4) Για τις γεννες που εγγραφονται στην Ελλαδα, και απαιτειται (απο τον ΚΟΕ) η υπογραφη κτηνιατρου που επιβλεπει τη γεννα, να μετατεθει στους κτηνιατρους η ευθυνη για τη συλλογη ΟΛΩΝ τα απαραιτητων κτηνιατρικων πιστοποιητικων τα οποια θα προσκομιζονται στον ΚΟΕ και μετα να εγγραφεται η γεννα.
    5) Οι εκτροφεις να πληρωνουν ΦΟΡΟ για καθε εγγεγραμμενο κουταβι.
    6) Να γινει υποχρεωτικη η στειρωση σκυλων που ανηκουν σε ΜΗ εκτροφεις. Απο την ημερομηνια αποκτησης ενος κουταβιου και μεχρι μια συγκεκριμενη ηλικια (πχ 18 μηνων) απο ιδιωτη να πρεπει να παρουσιασει αποδεικτικα στοιχεια στειρωσης (πχ υπευθυνη δηλωση κτηνιατρου που την εκτελεσε) σε αρμοδια αρχη.
    7) Δεδομενου οτι υπαρκτο ποσοστο των υπαρχοντων εκτροφεων χρησιμοποιουν τις εγκαταστασεις της οικιας του οι ρυθμισεις που αφορουν σε αυτο το κομματι να γινουν ευρυτερες και να αποσκοπουν ΚΥΡΙΩΣ στη ορθη και υγειη διαβιωση γονεων και κουταβιων υπο το πρισμα της φιλοζωϊας και οχι υπο το πρισμα της πωλησης κουταβιων κλπ.

  • 7 Απριλίου 2011, 10:11 | Ροζίνα Χριστοδουλάτου

    Θα ήθελα να τονίσω πως η πώληση ζώων από τα pet-shops θα πρέπει να απαγορευτεί μιας και η παραμονή των ζώων στις βιτρίνες (σαν άψυχα εμπορεύματα)αντιβαίνει κάθε κανόνα ευζωίας και ηθικής.

  • 6 Απριλίου 2011, 23:52 | f

    αυστηρά πρόστιμα σε όσους αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στο δρόμο

    αλλά, ας πούμε ότι το θεσπίζετε αυτό… θα εφαρμοστεί? βρείτε ένα τρόπο να μπει ένα τέλος στην απελπιστική κατάσταση με τους δρόμους γεμάτους από περιττώματα σκύλων και με ασυνείδητους και απαράδεκτους ιδιοκτήτες να μην τα καθαρίζουν

  • 6 Απριλίου 2011, 23:52 | Silbas

    ΚΥΡΙΟΙ

    O νέος αυτός νόμος είναι εντελώς άστοχος, αγνοεί πλήρως την κατάσταση και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το χάος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Καταρχήν θα πρέπει να αντιληφθούμε την έννοια της εκτροφής ζώων συντροφιάς, όπως παγκοσμίως διαμορφώθηκε εκατοντάδες τώρα χρόνια. Αποσκοπεί στην βελτίωση των φυλών μέσω επιλεγμένων ζώων γεννητόρων, φυλών που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για να εξυπηρετήσουν σκοπούς του, είτε αυτοί ήταν εργασίας είτε συντροφιάς. Η εκτροφή τους και η επίδειξή τους σε εκθέσεις ουδεμία σχέση δεν έχει με διαγωνισμούς ομορφιάς, φυσικά έχει (όπως και όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες) με το προσωπικό ώφελος σε διάφορες μορφές, και οικονομική.

    Παρόλα αυτά είναι η πιο υγιής και ενδεδειγμένη πρακτική που μπορεί να εφαρμοστεί – και εφαρμόζεται παγκοσμίως – σχετικά με την συνέχιση αυτού που προ εκατονταετηρίδων άρχισε και συνεχίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, κατάσταση την οποία στην πράξη ο υπό διαβούλευση νόμος θα καταργήσει στην Ελλάδα, δημιουργώντας ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία και αγνοώντας χιλιάδες ανθρώπων που σίγουρα δεν έχουν οικονομικό ώφελος ούτε φοροδιαφεύγουν σε σημαντικό βαθμό, αλλά ασχολούνται απλά με το χόμπι τους.

    Η κατάσταση έχει ώς εξής, περίπου 11.000 καθαρόαιμα ζώα εγγράφονται στα αρχεία του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος, ο αριθμός των υπολοίπων καθαρόαιμων και ημίαιμων που αναπαράγονται και πωλούνται είναι ίσως και δεκαπλάσιος. Τα ζώα αυτά υφίστανται λόγω της άγνοιας – ή λόγω της σκοπίμου εκμετάλλευσης επίσης πολλαπλάσια κακοποίηση άμεσα και έμμεσα μιάς και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ούτε τύποις από καμία αρχή. Τα ζώα αυτά με τον καινούριο νόμο δεν προστατεύονται, και δεν υπάρχει τρόπος να ανεβρεθούν. Επίσης – και πολύ σημαντικό – καλώς ή κακώς το κοινό – η αγορά αν θέλετε – δεν είναι έτοιμη να δεχτεί και να υποστηρίξει έναν άρτια φορολογούμενο «νόμιμο» εκτροφέα ζώων συντροφιάς, κάτοχο κτήματος πολλών στρεμμάτων κλπ – όσοι μπορούν να ικανοποιήσουν τον νόμο τώρα – θα μπορούν και αργότερα και είναι πάρα πολύ λίγοι. Παραεμπόριο και εκτροφεία φαντάσματα είναι η μόνη κατάληξη που μπορούμε να περιμένουμε, δυστυχώς.

    Το σημαντικότερο όμως είναι να μην γίνουμε παγκόσμιο ανέκδοτο, για άλλη μία φορά, καταργώντας την ερασιτεχνική εκτροφή, που είναι ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος εκτροφής καθαρόαιμων, ποινικοποιώντας την και κάνοντας προσπάθεια να αποκομίσουμε ωφέλη – ηθικά και οικονομικά, από το ελάχιστο αυτό τμήμα του πληθυσμού που έχει πραγματικά κάποια γνώση και σεβασμό πρός το ίδιο το ζώο.

    – Καλώς να αναφέρεται microchip σε κάθε αγγελία πώλησης ζώων συντροφιάς.
    – Καλώς να υπάρξει βάση δεδομένων με αντιστοιχία των microchip αυτών κατά ιδιοκτήτη.
    – Καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι ότι οι ενημερώσεις των βάσεων αυτών θα είναι τόσο σύντομες ώστε να προλαβαίνουν την ελάχιστη ηλικία που μπορεί να τοποθετηθεί microchip – και την ενδεδειγμένη που το ζώο θα πρέπει να αλλάξει περιβάλλον, που είναι οι 8 – 12 εβδομάδες του.
    – Καλό όμως θα ήταν και να διαχωριστούν – και να «φορολογηθούν» αν θέλετε όσοι εκτρέφουν σε μικρή κλίμακα διαφορετικά, μη απαιτώντας από αυτούς να γίνουν κτηματίες για να μπορέσουν να εκθρέψουν. Να είστε σίγουροι, ότι ο μόνος τρόπος διαχωρισμού αυτών που πραγματικά σέβονται το ζώο και δεν εκθρέφουν από άγνοια και φιλαργυρία είναι αυτός.
    – Να δηλωθούν τα ζώα εκτροφής στην βάση δεδομένων και να πληρώνονται ανεξαρτήτως γεννών τους με ένα συμβολικό πάγιο τέλος ανά έτος, στην αντίστοιχη κτηνιατρική υπηρεσία ή δήμο.
    – Να κατέχονται ατελώς τα δύο πρώτα θηλυκά ζώα, να υπάρξει τέλος για τα επόμενα τέσσερα και να επιτρέπονται ακόμα τέσσερα σε συνιδιοκτησία, με τον συνιδιοκτήτη να διαμένει υποχρεωτικά σε άλλη διεύθυνση. Γιατί για να γεννήσει μία θηλυκιά σύμφωνα με τους κανόνες σεβασμού πρός το ίδιο το ζώο, πρέπει πρώτα να μεγαλώσει σωστά, επομένως να κρατηθεί κατά μέσο όρο δύο χρόνια σε συνθήκες ελεγχόμενες από τον εκτροφέα της, να εξεταστεί για γεννετικές ασθένειες, αλλά και να διαμένει σωστά μαζί με τον άνθρωπο ιδιοκτήτη της. Κανόνας σεβασμού δεν είναι ο τύπος της αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί το κλουβί της. Ανω των 6 + 4 θηλυκών ανά ιδιοκτήτη, ναι, χρειάζεται έκταση και χρειάζονται εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους των ζώων και του αν αναπαράγονται.
    – Να επιτρέπονται επίσης μέχρι 3 αρσενικά ζώα και απεριόριστα σε συνιδιοκτησία, πληρώνοντας μικρότερο από τα θηλυκά τέλος. Η γεννετική ποικιλία πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.
    – Ο έλεγχος των γεννών να γίνεται από έναν κτηνίατρο ή περισσότερους ανά δήμο με κυκλική σειρά οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των microchip σε ηλικία 40 ημερών και την αποστολή τους στην βάση δεδομένων. Ο κτηνίατρος αυτός θα υπογράφει και την δήλωση γέννας που αποστέλλεται στον Κυνολογικό όμιλο Ελλάδος, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις 20 ημέρες ζωής των κουταβιών, αν αυτά είναι καθαρόαιμα και υπάρχει τέτοια δήλωση γέννας να υπάρξει έκπτωση 50% στην χρέωσή του.

    Τα παραπάνω έχουν πραγματικό ηθικό και οικονομικό ώφελος για όλους, και για το κράτος.

    Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή στις ταράτσες και τις πίσω αυλές χωρίς γνώση και σεβασμό πρέπει να μειωθεί. Η υπεύθυνη και μικρής κλίμακας ερασιτεχνική εκτροφή πρέπει να ενθαρρυνθεί και να οργανωθεί, όχι να σβήσει. Οσοι δεν έχουν άδειες εκτροφής και εκτάσεις δεν μπορούν να έχουν, όσοι δεν έχουν άδειες εισαγωγής δεν μπορούν να έχουν. Δεν θα αποκτήσουν με τον νέο νόμο. Μαύρο παράνομο χρήμα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και δυστυχισμένα ζώα θα αποκτήσουμε μόνο.

  • 6 Απριλίου 2011, 21:15 | Βασίλης Ριζάκος Δικηγόρος Πειραιάς

    Πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις που να ρυθμίζονται οι εισαγωγές ζώων, καθώς και η απαγόρευση πώλησης εισαγομένων ζώων από τα PET-SHOP,γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της πώλησης ζώων που προέρχονται από εκτροφεία του εξωτερικού ,χωρίς προδιαγραφές ,τα οποία εχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.Η πώληση ζώων που στοιβάζονται σε μικρούς χώρους στις βιτρίνες των PET-SHOP πρέπει να απαγορευτεί επίσης γιατί βλάπτει την ευζωία και τον προορισμό των ζώων,αλλά και επειδή αγοράζονται σάν δώρα και σύντομα καταλήγουν αδέσποτα στο δρόμο,αφού οι αγοραστές τους αγνοούν η αρνούνται τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την αγορά τους.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:53 | Λουκία

    Κύριοι αρμόδιοι που θα λάβετε τις τελικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο, αναλογιστείτε ότι αν απαγορέψετε την πώληση ζώων από τα pet shop, θα σώσετε χιλιάδες ζωούλες και μείνετε στην ιστορία σαν οι πιο γνήσιοι φιλόζωοι που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα. Μην κλείνετε τα αυτιά σας στις ομόφωνες αγωνιώδεις κραυγές όλων των φιλόζωων, είτε συμμετέχουν στη διαβούλευση είτε όχι. Το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές είναι καλό. Αλλά με πρόσθεση αυτής της απαγόρευσης θα το απογειώσετε.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:17 | Ερατώ

    Παρακαλώ όλους τους αρμόδιους στο Υπουργείο να ψάξουν στο internet για να πληροφορηθούν τι είναι τα puppy mills. Να συνειδητοποιήσουν ότι όλες αυτές οι φρικαλεότητες που συμβαίνουν σε αυτά βοηθάμε να συνεχίζουν, να γιγαντώνονται, να επεκτείνονται και να πλουτίζουν σε βάρος των άμοιρων ζώων, με το να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την πώληση ζώων μέσω pet shop.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:43 | Άγγελος

    Να απαγορευτούν οι πωλήσεις ζώων στα pet shop. Τα pet shop εισάγουν τα μελλοντικά αδέσποτα. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μειώσουμε τα αδέσποτα και αποδείξουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι. Είναι καθολική απαίτηση των πάντων χωρίς ούτε μια διαφωνία και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:53 | Αλεξάνδρα

    Υπάρχει και η χομπιστική εκτροφή… κάποιος έχει κάποια σκυλιά, ζει μαζί τους, τα προσέχει τα έχει σαν παιδιά του και αυτή είναι η ζωή του… Αυτά τα σκυλιά τρώνε τα καλύτερα, έχουν την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Φέρνει και ζευγαρώνει τα σκυλιά με κάλους σκύλους από το εξωτερικό, πάει σε εκθέσεις Ελλάδα και Εξωτερικό, έχει ένα εκτροφικό όραμα για την βελτίωση της φυλής του, ψάχνει, ενημερώνεται και πάνω από όλα ΟΛΑ αυτά για την ευζωία των ζώων…

    Γιατί να μην χωρίζεται η εκτροφή σε χομπίστικη και επαγγελματική? Όχι με βάση τις γέννες αλλά με βάση των αριθμό των κουταβιών όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ. Πάνω από 21 κουτάβια να υπάρχει φορολόγηση ή να πληρώνει ένα πόσο για κάθε κουτάβι στο κράτος ή αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν για την διαχείριση των αδέσποτων…

    Και βέβαια ο χομπιστας εκτροφέας να το δηλώνει αλλά να μην χρειάζεται να έχει 4 στρέμματα οικόπεδο, ούτε αναγκαστικά κλούβες γιατί απλά τα σκυλιά του ζουν μαζί του στο σπίτι.. τι καλύτερο είναι αυτό για την ευζωία του σκύλου?

    ΝΑΙ στην καταγραφή αλλά ΟΧΙ στην καταστροφή της ελληνικής εκτροφής… το όλο θέμα είναι πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται…

    … και φυσικά ΟΧΙ πώληση ζώων στα pet shop…

  • 6 Απριλίου 2011, 19:45 | Χρυσάνθη Καραμάνου

    Θα πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου η πώληση ζώων σε petshop. Είναι πραγματικά το λιγότερο λυπηρό το θέαμα ψυχών εγκλωβισμένων σε γυάλινα, ασφυκτικά μικρά κλουβιά. Δεν πρόκειται για εμπορεύματα που απλά τοποθετούνται σε βιτρίνες καλώντας τον κόσμο να μπει και να αγοράσει, πρόκειται για ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα που υποφέρουν και βασανίζονται εγκλωβισμένα επί ώρες, πολλές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια που τα καταστήματα αυτά είναι κλειστά. Εγώ η ίδια επισκεπτόμενη ένα τέτοιο κατάστημα έχω ακούσει υπάλληλο να λέει σε υποψήφιους αγοραστές σκύλου τα εξής: «εάν σας παρουσιάσει κάποιο ελάττωμα π.χ να είναι μίζερο στο φαγητό ή να κυνηγάει την ουρά ή να γαβγίζει ασταμάτητα φέρτε το πίσω και θα σας το αλλάξουμε». Όλα τα προηγούμενα ειπώθηκαν για ένα ζωντανό πλάσμα που αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο χωρίς κανένα ενδοιασμό.Ψάχνοντας λοιπόν έμαθα ότι όσα ζώα επιστρέφονται στα petshop συνήθως απλά θανατώνονται! Εάν κάποιος θέλει ένα ζωάκι για να του προσφέρει αγάπη και συντροφιά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να δώσει σπίτι σε κάποιο από τα χιλιάδες αδέσποτα που υποφέρουν στο δρόμο παρά να αγοράσει από ένα petshop υποστηρίζοντας ένα απάνθρωπο εμπόριο.

  • 6 Απριλίου 2011, 19:42 | Φλωρα Μαρινακη

    Eπιμένω όπως έγραψα και σε άλλο σχόλιο ότι οριστική λύση του προβλήματος των αδέσποτων θα δοθεί μόνο με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων.
    Και σε αυτούς που δεν δέχονται να τα στειρώσουν να επιβάλεται φόρος ανάλογος αυτού των εκτροφέων.
    Επίσης μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και με τα πετσοπ που φέρνουν κουτάβια από ανατολικές χώρες και παράνομα εκτροφεία.
    Να υπάρχουν νόμιμα εκτροφεία σε περιορισμένο αριθμό και να ελεγχονται οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
    Επανέρχομαι όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γέννες των δεσποζόμενων.
    Όλα τα κουτάβια που βρίσκονται σε καθημερινή βάση σε όλη την Ελλάδα είναι απο σπίτια που έχουν ένα η περισσότερα σκυλιά δεν τα στειρώνουν και όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν τα κουτάβια τα πετάνε στο δρόμο.
    Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν σας ότι δεν δίνονται όλα τα κουτάβια απο αγγελίες για να ελεγχθουν.
    Οι περισσότεροι τα δίνουν σε γνωστούς τις περισσότερες φορές πιέζοντας τους και αυτοί στη συνέχεια τα πετάνε στο δρόμο.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.

  • 6 Απριλίου 2011, 16:24 | Χαστούπη Κρινιώ

    το γνωριζετε κε υπουργε οτι οι περισσοτεροι χομπιστες εκτροφεις ,αυτοι που εχουν στην κατοχη τους 1-2 σκυλια ,συνεργαζονται με τους καλλυτερους κτηνιατρους και πολλες φορες πραγματοποιουν ακομα και αναπαραγωγες με τεχνητη γονιμοποιηση και κανουν εκγυχηση κατεψυγμενου σπερματος που εχουν φερει απο αλλο μερος του πλανητη μονο και μονο γιατι εχουν αυστηρα κριτηρια επιλογης γεννητορων και προσπαθουν να καλυτερευσουν τους απογονους μιας φυλης ? γιατι οι ανθρωποι αυτοι να αφανιστουν ? γιατι αυτο κανετε τους αφανιζετε, ζητοντας εγκαταστασεις απο τετοιους ανθρωπους κατοχους 1-2 σκυλων με υψηλα κριτηρια ,λατρεις και χομπιστες,που τα σκυλια τους ζουν μεσα στο σπιτι ,εχοντας την αναλογη εκτονωση και αθληση σε καταλληλους εκπαιδευτικους χωρους που επισκεπτονται, αλλα που παντα επιστρεφοντας ζουν μεσα στο σπιτι με ολα τα μελη τις οικογενειας ,καλιεργοντας ετσι ψυχικη ισοροποια και σωστη ενταξη στην ανθρωπινη κοινωνια

    και ολα αυτα κυριε υπουργε ειναι απο αγαπη για μια φυλη και που τα αποτελεσματα φαινοντε στην πραξη και οχι με λογια ,γιατι οι ανθρωποι αυτοι συμμετεχουν σε εθνικες αλλα και διεθνεις εκθεσεις μορφολογιας και εργασιας ,στις οποιες κρινονται βαση προτυπου φυλης

    αυτα που αναφερω ,τα λεω με καθε σεβασμο προς ολους τους εκτροφεις επαγγελματιες και μη ,απλα τα αναφερω για να δειξω την προσπαθεια των μη επαγγελματιων που ειναι μεγαλη και σεβαστη και που θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψην σας για το καλο της κυνοφιλιας

  • 6 Απριλίου 2011, 13:29 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΓΟΥΝΑΣ

    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα φιλοζωικά σωματεία , ενώσεις κλπ και εκατομμύρια πολιτών προτείνουν να κλείσουν οι βιοτεχνίες γούνας και να δοθούν κίνητρα στους γουνέμπορους για άλλες ήπιας μορφής βιοτεχνίες , που δεν θα βασίζονται στον βασανισμό και τον θάνατο ζώων

    Επισημαίνουμε ότι εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα γδέρνονται και πολλές φορές ζωντανά για να κατασκευαστεί ένα άχρηστο προϊόν, μόνο και μόνο για λόγους ματαιοδοξίας και κέρδους. Αυτό είναι ένα θέμα που εγείρει μεγάλα ηθικά και συνειδησιακά διλήμματα και είναι καιρός πια η Πολιτεία να σταματήσει αυτό το έγκλημα γι’ αυτό και ζητάμε επανακαθορισμό της θέσης του υπουργείου σας. Σας έχουμε ήδη επισυνάψει τον Αυστριακό Νόμο που απαγορεύει οριστικά την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους.

  • 6 Απριλίου 2011, 10:01 | Κώστας Σμυρλής

    Κύριε Υπουργέ,
    Με έκπληξη διαπιστώνω ότι στον προς ψήφιση νέο Νόμο καταργείτε εντελώς το άρθρο 3 του Ν. 3170/2003 που αφορά την επιλεκτική εκτροφή, από Εκτροφείς που διαθέτουν μέχρι 2 θηλυκούς σκύλους στο σπίτι τους και δικαιούται μέχρι 2 το πολύ γέννες το χρόνο.

    Σας υπενθυμίζω τα εξής σχετικά με τους εν λόγω ερασιτέχνες εκτροφείς:
    1. Το 94% των επίσημων ρατσών στην Ελλάδα εκτρέφονται αποκλειστικά από ερασιτέχνες εκτροφείς.
    2. Διαθέτουν στο σύνολό τους Επωνυμία Εκτροφείου που τους έχει αποδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (ΚΟΕ) και την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).
    3. Είναι Υποχρεωμένοι τα προς ζευγάρωμα σκυλιά τους να διαθέτουν Γενεαλογικό Χάρτη με όλες τις πληροφορίες Υγείας, Μορφολογίας και Εργασίας που διαθέτουν οι πρόγονοί τους.
    4. Είναι Υποχρεωμένοι η κάθε γέννα που πραγματοποιείται να δηλώνεται στον ΚΟΕ, να φέρει την δήλωση και υπογραφή του Κτηνιάτρου που βεβαιώνει για την Υγεία των κουταβιών και της μάνας.
    5. Προβλέπεται από τον ΚΟΕ ο θεσμός του Ελεγκτή που με ξαφνικούς ελέγχους πιστοποιεί την γνησιότητα της Γέννας.
    6. Οι συγκεκριμένοι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι για τα σκυλιά τους να δαπανούν αρκετά χρήματα για εξετάσεις υγείας, εκπαιδεύσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας και εργασίας.
    7. Στο σύνολό τους σχεδόν τα σκυλιά τους αποτελούν μέλη της οικογένειάς τους (Μένουν μέσα στο Σπίτι τους).
    8. Εκπληρούν στο ακέραιο τον όρο Ευζωία που είναι και το ζητούμενο.
    9. Η εκτροφή τους είναι χόμπι, πραγματοποιούν κατά μέσω όρο 1 γέννα τον χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα.

    Καταργώντας την ερασιτεχνική εκτροφή, θα πρέπει να γνωρίζετε :
    1. Μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στο εξής την ποιότητα (Υγεία, μορφολογία και χαρακτήρα) των νέων σκύλων.
    2. Καταργείται στην ουσία την Ελληνική εκτροφή!!!
    3. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξωθείται στην αθρόα εισαγωγή σκύλων από το εξωτερικό, άρα και επιπλέον οικονομική αιμορραγία της χώρας.
    4. Οδηγείται τους περισσότερους Έλληνες στην αγορά σκύλων μέσω pet-shops πλέον, όταν αποδεδειγμένα τα περισσότερα σκυλιά έχουν σημαντικά προβλήματα Υγείας, Μορφολογίας και Χαρακτήρα.
    5. Όταν η Ευρώπη απαγορεύει την πώληση σκύλων από τα pet-shops εσείς με αυτόν τον Νόμο αντί να την καταργείται, στην ουσία την ενθαρρύνεται!!!
    6. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο υποβαθμίζεται η ποιότητα των νέων σκύλων τόσο θα αυξάνονται οι παράνομες γέννες και δυστυχώς και τα αδέσποτα !!!
    Ευχαριστώ

    Υ.Γ. Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία από τα σχόλια του ΚΟΕ…

  • 6 Απριλίου 2011, 10:42 | Βίκυ

    Να απαγορευτεί άμεσα η πώληση ζώων από τα pet shop. Είναι απαράδεκτο να πωλούνται ζώα σαν να είναι εμπορεύματα με μόνο στόχο το κέρδος. Είναι απαράδεκτο με τέτοιο αριθμό αδέσποτων ζώων να πωλούνται ζώα στα pet shop και επιπλέον σε συνθήκες απαράδεκτες.

  • 6 Απριλίου 2011, 09:50 | Αριστομένης Τραγουστής

    Συγχαρητήρια για τις τομές που εισάγετε σε αυτό το νομοσχέδιο.
    Στο πνεύμα του νομοσχεδίου νομίζω μπορεί να ενσωματωθεί και η σταδιακή μείωση, έως τελικά την απαγόρευση, της εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς,ώστε να εκλείψει και αυτό το φαινόμενο βάρβαρης εκμετάλλευσης των φίλων μας των ζώων.Άν θέλουμε να είμαστε και να θεωρούμαστε μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει πρώτα να σεβαστούμε τα ζώα.Σε κάθε εκτρεφόμενο ζώο που διατίθεται στο εμπόριο αντιστοιχεί ένα αδέσποτο που χάνει την ευκαιρία να επιβιώσει.

  • 6 Απριλίου 2011, 03:49 | Καλιανιωτου Αμαλια

    Εγω ξερω εναν που εκτρεφει παρανομα σκυλους καθε χρονο.Μια σκυλα που εχει κουταβια τωρα που μιλαμε και δεν την ταιζει και προκειμενου να μην πεθανει, την ταιζω εγω.Κυριοι που να απευθυνθω;Γιατι αυτος που το κανει στο σπιτι του αν παει καποιος να τον πιασει δεν μπορει, γιατι ισχυριζεται οτι δεν τα εμπορευεται.Και ειναι και δημοσιος υπαλληλος.Τα πουλαει στα πετσοπ για να βγαζει λεφτα.Λοιπον που να απευθυνθω;Ποια ειναι η λυση αυτου του προβληματος;

  • 6 Απριλίου 2011, 02:10 | Ι.Σιώκου

    Ο νέος Νόμος θα πρέπει να περιορίσει τις πωλήσεις των εισαγόμενων κουταβιών από δεκάδες Πετ Σοπ και παράνομους εκτροφείς. Ο έλεγχος ως τώρα ήταν πλημμελής έως ανύπαρκτος. Τα Πετ Σοπ πωλούν με ..δόσεις ζώα συντροφιάς , καθώς και μικρά ζώα της άγριας πανίδας , όπως πίθηκους, ερπετά, τρωκτικά κ.α, σε όχι πάντα υπευθύνους ιδιοκτήτες και οι οποίοι συχνά εγκαταλείπουν το κατοικίδιο τους στον δρόμο ανακυκλώνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

  • 5 Απριλίου 2011, 20:18 | Δέσποινα Τσερτοπούλου

    Θέλω να αναφερθώ στον κυνολογικό όμιλο Ελλάδος.Ο όμιλος αυτός σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει υποχρέωση να ελέγχει τις εκάστοτε γέννες καθαρόαιμων σκύλων ως επίσης και τον αριθμό αυτών.
    Κύριος σκοπός του είναι η μορφολογία των ζώων, η οποία όμως δεν είναι ταυτόσημη με την υγεία τους.Ουδέποτα έχουν ελεγχεί οι γέννες.

    Το πιο απλό και εύκολο πράγμα είναι να γίνεις εκτροφέας.Αυτό δυστυχώς προσβάλει και αυτούς όλους που απο μεράκι ασχολούνται με την εκτροφή.Στο βωμό της κερδοσκοπίας γεννιούνται κουτάβια με σοβαρά προβλήματα υγείας,επώδυνα για το ζώο αλλα και για τον ιδιοκτήτη του.
    Τυχαίνει να έχω σκυλί που είναι εγγεγραμμένο στον ΚΟΕ,καθαρόαιμο με δυσπλασία του ισχίου.

    Θα μπορούσα λοιπόν να το ζευγαρώσω με οτι αυτό συνεπάγεται,μιας και δεν υπάρχει καμμία αρχή που να με ελέγξει.Δεν θα το έκανα ποτέ.

    Μηπως θα έπρεπε ο ΚΟΕ να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με την υγεία των σκυλιών και να γίνεται πιο προσεκτικά η χορήγηση των pedigrees ?Και μήπως το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο σ αυτό?

  • 5 Απριλίου 2011, 18:47 | Ρόζα Μηνακούλη

    Τα ζώα όπως κι εμείς έχουν δικαιώματα! Δεν είναι εμπορεύσιμα αντικείμενα, δεν είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι μας, είναι συναισθανόμενα όντα, είναι οι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη μας και ως εκ τούτου θα έπρεπε να απαγορευτεί η εκτροφή, η αναπαραγωγή και η εμπορία τους.

  • συμφωνώ ως επί το πλείστον με τα ανωτέρω σχόλια

  • 5 Απριλίου 2011, 16:54 | renata

    πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου η πώληση ζώων σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα petshops. Ταλαιπωρούνται τα ζώα εκτεθειμένα σαν αντικείμενα στις βιτρίνες , και τ αγοράζει ο κάθε ανεύθυνος όπως αγοράζει μια μπλούζα για να τα πετάξει στο δρόμο όταν θα μεγαλώσουν και θα πάψουν να είναι χαριτωμένα, ή θα τα ξεχνάει αλυσοδεμένα ή κλεισμένα σ ένα σπίτι επειδή θα βαριέται να ασχοληθεί μαζί του. Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται τις υποχρε΄ωσεις και τις ευθύνες αλλά βλέπουν τα ζώα σαν παιχνίδια προς πώληση !

    Γενικά το εμποριο και βιομηχανία αναπαραγωγής πρέπει να απαγορευθεί.
    Τα ζώα δεν μας ανήκουν.
    Υπάρχουν τόσα αδεσποτα για τους «φιλόζωους»

  • 5 Απριλίου 2011, 15:37 | Αμαλία Κατσούλα

    Όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα πώλησης ζώων ,διατηρούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εγκλωβισμένα τα ζώα εκθέτοντάς τα για καιρό και όποια δεν πωληθούν απλά τα πετούν.Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εκτεθειμένα ζώα σε βιτρίνες.ΑΥτό θα πρέπει να απαγορευθεί.Η πώληση ζώων θα πρέπει να επιτρέπεται κατά παραγγελία χωρίς την παραμονή του ζώου στο χώρο περισσότερο από 24 ώρες.

  • 3.»Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων»
    Αν και η πώληση ζώων από καταστήματα θα έπρεπε να απαγορευθεί, εάν συνεχιστεί, τότε το επτά εβδομάδων θα πρέπει να γίνει 8 εβδομάδων έτσι ώστε να μην απομακρύνονται (οι σκύλοι π.χ.) από την μητέρα και τα αδέλφια τους πριν από την ηλικία των 7 εβδομάδων (προκειμένου να ταξιδέψουν και να φτάσουν προς πώληση σε ηλικία 8 εβδομάδων).

  • 5 Απριλίου 2011, 14:29 | Χαστούπη Κρινιώ

    Είμαι κάτοχος 2 εξαιρετικών, βάση προτύπου φυλής, θηλυκών σκύλων,συμμετέχω σε εκθέσεις μορφολογίας και σε εξετάσεις χαρακτήρα και εργασίας ,ζουν μαζί μου μέσα στο σπίτι (μονοκατοικία),έχω καταχωρυμένη επωνυμία στο κυνολογικό όμιλο Ελλάδας και στη παγκόσμια κυνολογική ομοσπονδία ,πραγματοποιώ 1-2 επιλεκτικές αναπαραγωγές το χρόνο οι οποίες δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά έχουν στόχο την καλυτέρευση της φυλής που λατρέυω ,οι γεννήτορες είναι αυστηρά ελεγμένοι για την καταλληλότητα τους προς αναπαραγωγή ,είμαι δηλαδή εκτροφέας αλλά όχι επαγγελματίας, αλλά χομπίστας, τηρόντας όμως όλους τους κανόνες ασφαλείας υγειηνής και σωστής διαβίωσης των σκύλων μου ,φροντίζοντας γιά την οργανική και ψυχολογική υγεία και ισοροποία τους ,όσο για τα κουτάβια όταν έχω ,πραγματοποίω τη γέννα βεβαίως μέσα στο σπίτι και τα δίνω στους νέους κατόχους μόνο αφού έχουν κλείσει τους 2 πρώτους μήνες ζωής τους ,έχοντας κάνει τους πρώτους εμβολιασμούς ,αποπαρασιτώσεις και φορώντας microchip ,απο το κτήνιατρο που επιβλέπει και παρακολουθεί και τους γεννήτορες και τους απογόνους τους

    Παρακαλώ λοιπόν τους αρμόδιους να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές όπως τη δική μου, που δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά λάτρεις μιας φυλής και που προσπαθούμε το καλύτερο για αυτήν,εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε ειδικούς χώρους ούτε εγκαταστάσεις ,εμείς δεν κάνουμε μαζικη παραγωγή κουταβιών ,εμείς έχουμε μια αγάπη τα σκυλιά μας ,ο 3170 νομος αφου επέτρεπε την κατοχή 2 σκύλων μέσα στο σπίτι ,επετρεπε στους κατόχους αν και εφόσον αυτοι οι σκύλοι ήταν κατάληλοι για αναπαραγωγή να πραγματοποιήσουν 1-2 γεννες ανα έτος ,αυτο το κομμάτι λοιπόν που αφορά την ελεγχόμενη επιλεκτική αναπαραγωγή θα πρέπει να το εξετάσετε με ιδιαίτερη σημασία και λεπτομέρεια

    Προτείνω στους αρμόδιους να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν με τον κυνολογικό όμιλο Ελλάδας (κ.ο.ε),που οι άνθρωποι του πασχίζουν καθημερινά και δείνουν αγώνα για την κυνοφιλία ,είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πραγματικά και επι της ουσίας .

    Με κάθε σεβασμό
    Χαστούπη Κρινιώ

  • 5 Απριλίου 2011, 13:20 | μαρια τσαουση

    εκτος απο τους νομιμους εκτροφεις φυλων υπαρχουν και αυτοι που κατω απο αθλιες συνθηκες και χωρις να εχουν την αδεια παραγουν κουταβια συνεχεια προς γρηγορο κερδος τους .θα ηθελα να ρωτησω αυτους ολους που ειναι αρκετοι πως θα τους βρισκει ο νομος και εμεις τι μπορουμε να κανουμε γιαυτο?

  • 5 Απριλίου 2011, 13:00 | Αντώνης Π.

    Προτείνω:
    Α) Την υποχρεωτική υπογραφή συμβολαίου υιοθεσίας του ατόμου αμέσως με την απόκτηση ζώου (είτε από επίσημο εκτροφείο είτε από φιλοζωικό σωματείο) που θα τον δεσμεύει νομικά για την ευζωία (κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, φροντίδα, ψυχική και σωματική υγεία ) του ζώου.
    Στο συμβόλαιο θα αναγράφει υποχρεωτικά τη ράτσα, τον επίσημο εκτροφέα, τον αριθμό τσιπ, την ηλικία, το πιστοποιητικό καθαροαιμίας.
    Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο ζώο βρεθεί κακοποιημένο, παραμελημένο, εχθρικό, άρρωστο, υποσιτισμένο, εγκατελειμμένο κλπ., να προχωρά ΑΜΕΣΑ η διαδικασία του Αυτόφωρου, η απομάκρυνση της κηδεμονίας του συγκεκριμένου ζώου αλλά και των υπολοίπων που ενδεχομένως μπορεί να βρίσκονται στην ιδιοκτησία του συγκεκριμένου ατόμου.
    Β) Με την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβολαίου υιοθεσίας, να παίρνει αντίγραφο από τον εκτροφέα ή το φιλοζωικό σωματείο ή από το Υπουργείο, της νομοθεσίας και να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ενήμερος για τη νομοθεσία οπότε και να μην μπορέσει ποτέ να ισχυριστεί άγνοια.
    Γ) Να απαγορευτεί η πώληση οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ παρά μόνο να επιτρέπεται από τα επίσημα ελεγμένα ελληνικά εκτροφεία τα οποία θα αξιολογούνται ετησίως από αιφνιδιαστικούς και τακτικούς ελέγχους. Σε περίπτωση που ένα εκτροφείο δε συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, να αφαιρούνται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ζώων που έχει στην κατοχή του και να κλείνει. Ο δε εκτροφέας να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του Αυτόφωρου.
    Δ) Θέσπιση ειδικού φόρου σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων (ανάλογα με το ζώο/ζώα) τα οποία χρήματα θα πηγαίνουν στη στήριξη (υλική, με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ηλεκτρονικών μέσων, εξοπλισμού γενικότερα) του ελεγκτικού οργάνου που θα επιβλέπει και θα επιτηρεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας και ένα μέρος να πηγαίνει με μορφή δωρεάς ή ετήσιας βράβευσης μετά από αξιολόγηση σε φιλοζωικά σωματεία.
    Ε) Να δίδονται οικονομικά κίνητρα (η απαλλαγή από το φόρο των ιδιοκτητών κατοικίδιων) σε άτομα που υιοθετούν αδέσποτα ζώα από τα φιλοζωικά σωματεία.
    ΣΤ) Όλοι ανεξαιρέτως όσοι ζευγαρώνουν τα κατοικίδια ζώα τους , είτε πρόκειται για περιστασιακούς εκτροφείς είτε για επαγγελματίες εκτροφείς είτε απλά για ιδιώτες , να εγγράφονται στα μητρώα εκτροφέων και να φορολογούνται. Να διαγράφονται μόνο σε περίπτωση στείρωσης του ζώου.
    Ζ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ πώλησης και ζευγαρώματος με αυστηρές ποινές ενός μη καθαρόαιμου ζώου (χωρίς χαρτιά καθαροαιμίας).
    Η) Υποχρεωτική η στείρωση του μη καθαρόαιμου ζώου (χωρίς χαρτιά καθαροαιμίας) σε διάστημα έως τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του ζώου ή εντός τριών μηνών από την απόκτηση του, εάν προκειται για μεγαλύτερο ηλικιακά ζώο.
    Θ) Να απαγορευτούν δια παντός οι αγγελίες από οποιαδήποτε μέσο (διαδίκτυο, εφημερίδες, κλπ) που να αφορούν αγοροπωλησία ζώων συντροφιάς.
    Ι) Η θέσπιση ενιαίου κατώτατου τιμήματος για κάθε καθαρόαιμη ράτσα θα απέτρεπε τις κακές εκτροφές με αίματα αμφιβόλου ποιότητας από το εξωτερικό ή το εσωτερικό.

  • 5 Απριλίου 2011, 13:51 | Βασιλης Καλαμαρας

    Η εκτροφη πρεπει να συνδεθει πρωταρχικα με την ποιοτητα, τις εξετασεις γενετικης υγειας ( πχ τεστ δυσπλασιας )των γεννητορων , την καταγραφη της γεννας στον κυνολογικο ομιλο, τις καλες συνθηκες διαβιωσης των γεννητορων και των κουταβιων και την μειωση της υπερπαραγωγης σκυλων απο ασχετους.
    Αν ψηφιστει ως εχει ο νομος αυτος , ενας ασχετος με οτιδηποτε κυνολογικο, μπορει να θεωρηθει επιλεκτικη εκτροφη αλλα με τον καταλληλο αριθμο στρεμματων που εκτρεφει πχ 10 φυλες για καθαρα εμπορικους λογους χωρις να ξερει καμμια στα σοβαρα, χωρις γενεαλογικους χαρτες και καταγραφη στον κυνολογικο ομιλο των γεννων, μπορει να ειναι νομιμοτατος μονο λογω εγκαταστασεων. Αυτο ομως κυριοι θα ειναι ενα καθαρο …puppy mill. Προφανως ο νομος φροντιζει να εχουν «εμπορευμα» τα νομιμως οπως φαινεται λειτουργουντα καταστηματα πωλησεως ζωων. Ειναι ντροπη αυτα τα πραγματα… Σκυλεμποριο και τιποτα αλλο.

  • 5 Απριλίου 2011, 12:23 | despina pippou

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΩΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ !!!! ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΈΝΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ…ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ -ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ – ΜΕΣΩ ΠΟΡΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ (ΠΑΓΙΑ ΚΤΛ, ΚΤΛ) … Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΕΣ…

    ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ!!!

    ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!!!

  • 5 Απριλίου 2011, 12:38 | ΤΙΝΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ PET SHOPS ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΖΩΑ!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

  • 5 Απριλίου 2011, 11:42 | Κλέα Μοριανού

    Να συμπεριληφθουν οι εισαγωγείς στο άρθρο – έχουν ευθυνη για την μεταφορά, φροντίδα, ασφάλεια, υγεία και γενικά ευζωία των ζώων που εισάγουν.
    Είναι σημαντικό οι εισαγόμενοι προς πώληση σκύλοι και γάτες να καταχωρίζονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου από τη στιγμή που μπαίνουν στη χώρα!
    Να τηρούνται μητρώα εισαγωγης με τους αριθμούς μικροτσίπ και την επωνυμία του κάθε εισαγωγέα.
    Να ΜΗΝ επιτρέπεται η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ζώων συντροφιάς, προς πώληση, με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων!
    Να υποχρεούνται και οι εισαγωγείς να διαθέτουν χώρους προσωρινής διαμονής για τα ζώα που εισάγουν, προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια εισαγωγής.

  • 5 Απριλίου 2011, 11:42 | Στέλλα Ιωαννίδου

    Πρέπει διά νόμου ν απαγορευτεί σέ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ..τα PET SHOPS..(«αλυσίδες» ή μή..) νά εμπορευονται ζώα!!!Δίνουν ψεύτικα στοιχεία(εμβολιασμών κτλ),ταλαιπωρούνται τά ζώα ώς εκθέματα σέ κλουβιά στίς βιτρίνες τους,καταλήγουν προβληματικά(δειλά ή επιθετικά ή ατίθασα..) κι επι πλέον προσφέρουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ- ΑΓΟΡΑ σέ ανθρώπους πού δέν ειναι συνειδητοποιημένοι ζωόφιλοι,δέν γνωρίζουν τίς υποχρεώσεις καί ευθύνες απέναντι στό ζωάκι πού θ αγοράσουν, απλά ..δελεάζονται από τήν εικόνα του ή πιέζονται από τά παιδάκια τους καί προχωρούν στήν αγορά επιπόλαια κι ανεύθυνα!!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ: τά παρατάνε στούς δρόμους ή όπου τούς βολέψει..,μόλις δούν τά..»ζόρια» τής φροντίδας τους!!!! Ας παραδειγματιστεί η Ελλάδα από τίς προηγμένες καί πολιτισμένες χώρες τής ΖΩΟΦΙΛΗΣ Ευρώπης… Μόνο ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ-από κρατικούς μηχανισμούς- ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ πρέπει νά προμηθεύονται οι πολίτες τά ζωάκια τους..,αφού ελεγχθούν καί οι ίδιοι στό κατά πόσον ειναι κατάλληλοι γιά νά υιοθετήσουν ένα ζώο!!! Επίσης : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι Δημοι νά ενδιαφερθούν ΕΜΠΡΑΚΤΑ γιά τ αδέσποτά τους ΔΙΝΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ και ΥΠΟΔΟΜΕΣ στούς τοπικούς ζωοφιλικούς συλλόγους!!!! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ Η …ΕΥΚΟΛΗ…»ΛΥΣΗ» Ο Λ Ω Ν …προκειμένου νά…ξεφορτωθούν τ αδέσποτα!!!!! ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ!!! Οι νόμοι ψηφίζονται μά η εφαρμογή τους εγκειται στού κάθε αστυνομικού,Δημάρχου,Δικαστή,Δικηγόρου..τή ζωοφιλία ή μή….!!!! Γιατί νάναι υπεύθυνο ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ για τά τών αδέσποτων-δεσποζόμενων???????!!!!!!! Γιά αγελάδες καί γουρούνια ας ειναι αυτοί οι υπεύθυνοι…όμως μέχρι εκεί…ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ!!!!

  • 5 Απριλίου 2011, 09:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΧΟΣ

    Είμαι εκτροφέας με εκτροφείο καταχωρημένο στον ΚΟΕ και κατά συνέπεια και στην FCI. Έχω στο δυναμικό μου 2 θηλυκές τις οποίες παρουσιάζω σε εκθέσεις και βέβαια έχουν όλα τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Η ράτσα που εκτρέφω είναι μικρόσωμη και η εκτροφή που κάνω είναι επιλεκτική και δεν ξεπερνά τη μία γέννα το χρόνο. Δε βλέπω κάτι που να αφορά εμένα σαν εκτροφέα που κάνω εκτροφή για hobby και οι γέννες δηλώνονται στον Κ.Ο.Ε.
    Το νομοσχέδιο πρέπει ΡΗΤΑ να απαγορεύει τη πώληση ζώων που βρίσκονται σε βιτρίνα καταστήματος ή γενικά που εκτίθενται με σκοπό τη πώληση. Πρέπει ΡΗΤΑ να προφυλάσσει τους εγγεγραμένους εκτροφείς στους επίσημους Κυνολογικούς Ομίλους και να τους παρέχει μάλιστα και κίνητρα έτσι ώστε να προωθηθεί η νόμιμη και επίσημη εκτροφή.

  • ΟΙ διατάξεις για την εκτροφή είναι τουλάχιστον καταστροφική για τους χομπίστες εκτροφείς με μικρό δυναμικό το οποίο διαβιώνει σε οικογενειακό περιβάλλον. Δεν αναφέρομαι σε «ζευγαρώματα» αλλά σε επιλεκτική εκτροφή κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των ζώων είναι μικρός και οι γέννες ελάχιστες και πολύ προσεκτικά επιλεγμένες για την βελτίωση των φυλών και όχι εμπορικούς σκοπούς. Οι όροι αδειοδότησης είναι καταστροφικοί. Ποιες εγκαταστάσεις να έχει κάποιος με 3 ή 4 σκυλιά τα οποία ζουν στο σπίτι του; Μήπως θα πρέπει να επανεξεταστεί η παράγραφος αυτή; Ο προηγούμενος νόμος ξεκάθαρα ήταν πιο σωστός σε αυτό το επίπεδο καθώς ξεχώριζε τους μικρούς εκτροφείς.

  • 4 Απριλίου 2011, 22:42 | Γιαννής Χαντζής

    Αυτός ο νόμος αν ψηφιστεί όπως είναι, το μόνο που θα καταφέρει σε ορισμένες φυλές είναι:
    -Έξαρση της παραγωγής κουταβιών χωρίς κριτήρια μορφολογίας, χαρακτήρα και υγείας.
    -Αύξηση των αδέσποτων ορισμένων «κομμένων» φυλών, που κανείς δεν θα θέλει να βλέπει στους δρόμους ελεύθερα…
    -Εγκατάσταση και νομιμοποίηση κουταβοπαραγωγών στην Ελλάδα
    -Αύξηση των αυτοσχέδιων χειρουργείων από ιδιώτες και ταλαιπωρία των ζώων.
    -Εγγραφές Ελλήνων εκτροφέων σε άλλες χώρες
    -Μείωση των επισκεπτών και συμμετοχών από άλλες χώρες σε Ελληνικές εκθέσεις
    -Μείωση εξαγωγής κουταβιών σε άλλες χώρες.
    Και πολλά άλλα που θα φανούν στο μέλλον αλλά τότε κανείς δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:44 | Οικονόμου Ελένη

    συμφωνώ απολύτως με τον νόμο αλλά θα προτίνω κάτι άλλο προς όφελος των αδεσπότων: τα εκτροφεία ζώων συντροφιάς πρέπει να περιορίσουν τις γέννες τους προτού να δούμε τί θα γίνει με όλα τα αδέσποτα ζώα, τα οποία πρέπει να βρουν σπίτι.

  • 4 Απριλίου 2011, 18:38 | mari.Κ

    Νομιζω οτι αφου αναφερθηκαν για σκυλους πρεπει να αναφερθουν και για γατες αφου επι τω πλειστων επιλεγοντε για ζωα συντροφιας χωρις να αποκλειω αλλα ειδη ,παρακαλω οποιος εχει περισσοτερες γνωσεις για ζωα συντροφιας γενικα και κρινει οτι ειναι απαραιτητο ας τις παραθεσει.Εδω παραθετω απο την ιστιοσελιδα της διεθνης ομοσπονδιας γατων
    The Cat Fanciers’ Association
    την ιστιοσελιδα για τις ελαχιστες breeding πραδιαγραφες
    CFA Cattery Standard Minimum Requirements

    http://www.cfa.org/client/catterystandard.aspx

    Εδω παραθετω αποσπασμα απο τη νομοθεσια οπως παρουσιαζεται στην ιστιοσελιδα απο τη διεθνης ομοσπονδια γατων
    http://www.cfa.org/client/orglegal.aspx
    The CFA Legislative Group is charged with providing guidance to those individuals or member clubs who are opposing unreasonable animal control legislation in their geographic area. The committee members review and analyze proposals, offer opinions, and provide information to those working to overcome the pressure to limit and control the activities of pedigreed cat breeders as a way to end what has been termed «Pet Overpopulation».

    We continuously put forth a broader perspective, and this has led to our preference for the term, «cat and dog population surplus» since «pet» «overpopulation» implies that too much reproduction is the sole source of the problems which result in unnecessary euthanasia in shelters, and that people’s pets are entirely responsible . Neither premise is correct.

    The CFA Legislative Group has instead emphasized that there are many complex factors involved, including shelter operation policies, abandonment and relinquishment of once wanted animals, unnecessary limit laws, and lack of acceptance of pets in rental housing. Though we recognize that overpopulation is an important factor, it is the uncontrolled matings of feral cats and the unplanned reproduction of free roaming pet cats which need to be the focus. The numbers of cats of a recognizable breed found in shelters is negligible to extremely low in proportion to that of cats which are random bred, homeless, feral and/or unweaned kittens.

  • 4 Απριλίου 2011, 17:15 | mari.Κ

    The decision to breed

    Breeding a cat should not be undertaken without a thorough understanding of what is involved. Many people get into cat breeding thinking it would be fun to have a litter of kittens to play with. Often, consideration is not given to the need to have healthy kittens that will need to be placed in good homes. Properly caring for breeding animals; care of the queen during pregnancy, queening, and after delivery care of the kittens and finding good homes for the kittens is a time-consuming and very expensive endeavor. Ask any top quality breeder, and they will tell you it takes a lot of dedication, money, and knowledge to do it right.

    Cats do not need to have a litter to be fulfilled. Spaying the female before her first heat cycle will eliminate the cycling, decrease her risk of mammary cancer as she ages, and eliminate the males coming around the house while she is in season. Even if she is used for breeding, after she has her last litter, consider spaying to prevent a future pyometra.

    On the male’s side, using a pet for breeding is unwise. He will be more inclined to spray and fight. If neutered, he will be less inclined to do so. Two big benefits of neutering are the decrease in the smell of the urine and the decrease in the frequency of spraying.

    No discussion on breeding is complete without mentioning pet population control and the hundreds of thousands of cats and kittens that are euthanized each year due to the lack of homes. Remember, breeding your cat adds to the problem. Do not breed unless you own healthy animals with excellent breed characteristics, and you are very committed to these kittens preferably for their lifetime. For each home you find for your kittens, there is a kitten at the shelter being euthanized.

  • 4 Απριλίου 2011, 16:53 | ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Νομίζω πως αφού μιλάμε για εκτροφή και ευζωία, θα ήταν πολύ βοηθητικό το να δημοσιευτούν οι Διεθνείς Κανονισμοί Εκτροφής που ακολουθούνται παγκόσμια και έχουν συνταχθεί από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία και ισχύουν για τα 86 κράτη – μέλη της FCI(στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και σκοπό έχουν την υγεία των εκτρεφομένων σκύλων.
    Δυστυχώς ούτε αυτός ο Νόμος , ούτε κανένας προηγούμενος στη χώρα μας, δεν έχει λάβει υπόψη του οτιδήποτε από αυτά.
    Κανένα pet shop δεν τηρεί κάποια από αυτές τις προυποθέσεις, παρά μόνον κάποιοι ευσυνείδητοι και όχι όλοι οι εκτροφείς, διότι από κανέναν Ελληνικό Νόμο δεν υποχρεούνται. Παρακαλώ τους αρμόδιους του Υπουργείου να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

    FCI INTERNATIONAL BREEDING STRATEGIES
    1. Introduction
    The goal in dog breeding is functionally healthy dogs with a construction and mentality typical to the breed, dogs that can live a long and happy life for the benefit and pleasure of the owner and the society as well as the dog itself. Breeding should be carried out in such a manner that it promotes the health and well-being of the progeny, as well as the welfare of the bitch. Knowledge, honesty and cooperation, both on national and international level, is basic in healthy dog breeding. Breeders should be encouraged to emphasize the importance of the combination of dogs as well as selection of the individual dog to be used for breeding.

    The FCI members and contract partners should conduct education programmes for breeders, preferably on an annual basis. Education of breeders is to be recommended rather than strict breeding regulations and stringent demands in breeding programmes, which can easily result in reduced genetic diversity in the breed as well as exclusion of excellent breed representatives and reduced cooperation with conscientious breeders. Breeders and breed clubs should be encouraged to cooperate with scientists in genetic health issues, to prevent combination of dogs from lines that will result in unhealthy offspring.

    Any dog used for breeding or screened for inherited diseases, must have identification (chip or tattoo).
    The breeders should keep the breed standard as the guideline for the breed specific features; any exaggerations should be avoided.

    2. Only functionally and clinically healthy dogs, with breed typical conformation, should be used for breeding; i.e. to only use dogs that do not suffer from any serious disease or functional disabilities.

    2.1 If close relatives of a dog suffering from an inherited disease or functional disability are used for breeding, they should only be mated to dogs from bloodlines with low or no occurrence of the same disease or disabilities. If a DNA-test for the disease/functional disability is available, the breeding stock should be tested in order to avoid mating of two carriers (see point 5).

    2.2 Mating combinations which from available information increase the risk of serious diseases or functional disabilities or impairment in the progeny, should be avoided.

    2.3 Only dogs having a sound temperament, typical for the breed, should be used for breeding. That is to only use dogs that do not show signs of behavioural disturbance in the form of excessive fear reactions or aggressive behaviour in unprovoked situations or situations that can be considered as everyday situations for the dog.

    3. To preserve, or preferably extend, the genetic diversity of the breed, matador breeding and heavy inbreeding should be avoided. Mating between siblings, mother to son or father to daughter should never be performed. As a general recommendation no dog should have more offspring than equivalent to 5% of the number of puppies registered in the breed population during a five-year period. The size of the breed population should be looked upon not only on national but also on international level, especially in breeds with few individuals.

    4. Screening results (positive or negative) for phenotypic appearance of polygenetic diseases should be available in open registries. The results should be used to aid the selection and combination of breeding dogs.

    4.1 Breeding values based on screening results should when possible be computerised to facilitate selection of the breeding stock not only on the phenotypic appearance but also by indicated genotype. As a general rule the estimated breeding value for a combination should be better than the average for the breed.

    4.2 Screening should only be recommended for diseases and breeds where the disease has major impact on the dogs’ functional health.

    5. Results from DNA tests for inherited diseases should be used to avoid breeding diseased dogs, not necessarily to eradicate the disease. Dogs shown to be carriers (heterozygote) for a recessive inherited disease should only be bred to a dog that is proven not to carry the allele for the same disease.

    6. Any dog should be able to mate naturally. Artificial insemination should not be used to overcome physical inabilities of the dog. A bitch should be excluded from further breeding if she is unable to give natural birth, due to anatomy or inherited inertia, or if she is unable to take care of the newborn puppies, due to mentality or inherited to agalactia (no milk production).

    7. Health issues that cannot be diagnosed by DNA-tests or screening programmes should have equal impact in the breed specific breeding programmes.

    8. As a general rule, a breeding programme should not exclude more than 50% of the breed; the breeding stock should be selected from the best half of the breed population.

    9. The raising of puppies, with correct feeding, environmental exposure, stimulation by their mother, breeder and others to develop social sense and response, must be basic in every breeding.

    More specific details about healthy dog breeding are given in FCI International Breeding Rules and
    FCI Standing Orders (Article 12 – Code of Breeding Ethics).

    These strategies were approved by the FCI Breeding Commission in Naples, May 23rd 2009.
    The document was approved by the FCI General Committee in Madrid, February 2010.

  • 4 Απριλίου 2011, 15:25 | Σταματης Δεληγιαννης

    Ο νομοθετης και ορισμενοι «φιλοζωοι» θα πρεπει να καταλαβουν καποια στιγμη το νοημα της επιλεκτικης εκτροφης. Ειναι τακτικη που εφαρμοζεται εδω και χιλιαδες χρονια απο τον ανθρωπο επιλεγοντας τα καλυτερα δειγματα των σκυλων που διεθετε, αναλλογα των απαιτησεων που ειχε, κι αυτο ειναι η ιστορικη αληθεια. Ο σκυλος εκτως απο συντροφια, ηταν και παραμενει «εργαλειο» για μεγαλο μερος του πληθισμου παγκωσμιως, και ολη η εξεληξη του οφειλεται στην επιλεκτικη εκτροφη…Δεν μπορειτε λοιπον να βαζετε στο ιδιο σακι ολες τις περιπτωσεις…Αλλο ειναι η «εκτροφη» σε φαρμες με στρεμματα και «εγκαταστασεις»-κολαστηρια που προωθει το νομοσχεδιο χωρις γεναολογιο και αμφιβολου ποιοτητας ζωα, αλλο ο ιδιωτης που ζευγαρωνει τον Αζορ για να «…ηρεμησει…» με την Μπουμπι για «…να γινει μανουλα…» αφηνοντας στο δρομο τα κουταβια, κι αλλο η επιλεκτικη εκτροφη ιδιωτων που ειναι λατρεις μια φυλης και την αναβαθμιζουν συνεχως, με κοπο και θυσιες…το νομοσχεδιο ειναι καταστροφικο και θα πρεπει να λαβετε σοβαρα υπ οψη σας οχι μονο τις «φωνες» των μικρων εκτροφεων αλλα την ιδια την ιστορια του σκυλου.

  • 4 Απριλίου 2011, 13:25 | ΑΝΝΑ

    να απαγορευτεί η πώληση ζώων από pet shop και να επιτρέπεται μόνο από νόμιμους εκτροφείς. τα ζώα που είναι στα pet shop δεν αντέχουν μέσα στα γυάλινα κλουβιά σαν να είναι ερπετά σε terrarum. είναι απαράδεκτο να συμβαινει κάτι τέτοιο το 2011!

  • 4 Απριλίου 2011, 13:20 | Dennis Manolikas

    ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ -ΟΠΩΣ ΤΟ PET CITY- ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Α) ΝΑ ΔΙΔΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ, Β) ΤΟ ΖΩΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 4 ΜΗΝΩΝ . ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΣΚΥΛΟ 2 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, ΜΕ ΜΟΝΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕ ΤΥΦΟ ΚΑΙ ΜΟΡΒΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ . ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ‘Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΓΕΘΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Ή ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ