Ποια είναι η άποψή σας για τη δομή του Τεχνολογικού Λυκείου, και για τις δυνατότητες που προσφέρει για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

  • 25 Ιουνίου 2011, 02:50 | Νίκος

    Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι συνάρτηση της αγοράς εργασίας στους τομείς για τους οποίους πραγματεύεται. Η έντονη αποβιομηχάνηση και η καταστροφή του παραγωγικού και δημιουργικού ιστού της χώρας μας δυστυχώς είναι η αιτία της μη επιτυχούς πορείας όλων των μεταρρυθμίσεων ως σήμερα, όσο αγαθές και να ήταν οι προθέσεις των νομοθετούντων και αξιέπαινες οι προσπάθειες των συναδέλφων. Έχω την αίσθηση ότι λειτουργούμε σαν συντηρητές της μνήμης μιας ανθρωποκεντρικής βιομηχανικής εποχής που πέρασε πλέον στην ιστορία. Παλεύουμε κάθε μέρα να μην χαθούν οι τέχνες που διδάσκουμε.
    Σαν δομή το νέο λύκειο βελτιώνει στα σημεία το υπάρχων ΕΠΑ.Λ. αλλά πιστεύω ανάποδα. Για ακόμα μια φορά ο καυγάς γίνεται για την είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ενώ θα έπρεπε να βελτιώσουμε το υπόβαθρο των μαθητών μας. Διδάσκοντας πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα διαπίστωσα ότι οι μαθητές έχουν καίριες ελλείψεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία στα βασικά εργαλεία κατανόησης αυτών των εννοιών, δηλαδή τα μαθηματικά και τη φυσική. Η δυστυχία είναι ότι παρόλες τις προσπάθειες μας είναι αδύνατο να καλύψουμε πλήρως κενά χρόνων στην τελευταία τάξη στα μαθήματα ειδικοτήτων. Τα κενά αυτά οφείλονται σε δύο κυρίως λόγους:
    1. στην χρονική απόσταση μεταξύ της προσφοράς των βασικών έννοιών των μαθηματικών και της φυσικής και της χρήσης των γνώσεων αυτών
    2. στην απλούστευση των εννοιών, που αναγκαστικά γίνεται λόγω της τεράστιας δυναμικής ανομοιογένειας των τμημάτων καθόλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Καλά είναι τα μαθήματα επιλογής αλλά κάλλιστα είναι τα τμήματα ενδυνάμωσης που και ενδιαφέρον στους καλύτερους και επίπεδο στους αδύναμους προσφέρουν, ήδη από το γυμνάσιο, με πρακτικά παραδείγματα από όλες τις επιστήμες ώστε κάθε μαθητής να ανακαλύψει τις κλίσεις του και να συνειδητοποιήσει υπεύθυνα τη ρότα του.
    Η τέταρτη τάξη πιστεύω ότι είναι αχρείαστη μια και είναι ανταγωνιστική των ΙΕΚ από τα οποία κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διέξοδος για τα ΑΤΕΙ πάντα με εξετάσεις.
    Η μείωση των ωρών διδασκαλίας είναι θετική γιατί θα μας δώσει και μια εμβόλιμη ευέλικτη ζώνη για παρουσιάσεις-εκδηλώσεις που συμβάλλουν άπειρα στην κοινωνική λειτουγία του σχολείου, που έλειπε από τα ΕΠΑΛ.
    Επίσης πουθενά δεν γίνεται λόγος για την βελτίωση των συνθηκών των σχολείων, όσον αφορά τη φιλοξενία των μαθητών όλες τις ώρες. Στο σχολείο που υπηρετώ πχ υπάρχουν 4 υπαίθρια παγκάκια για 250 μαθητές.

  • 25 Ιουνίου 2011, 00:21 | ΧΑΛΑΒΑΤΖΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

    Πολυ καλο αναβαθμίζει τηνν τεχνολογική εκπαίδευση και επισης πολύ θετικό η πιστποίηση και τεταρτο ετος,και η προσβαση χωρίς εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτηκά ιδρίματα.δινει προοπτική και όραμα στον μαθητή που έλειπε.

  • 24 Ιουνίου 2011, 23:20 | Τσιπάς βασίλειος

    Άποψη σοβαρή έχουν μόνον όσοι εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι υπόλοιποι περισσεύουμε.

  • 24 Ιουνίου 2011, 23:20 | ΦΩΤΗΣ

    Σωστές οι παρατηρήσεις για τις φυσικές επιστήμες για περισσότερες ώρες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις.Αυτό που έχουμε και αυτό που προτείνεται είναι λύκειο με ισάξιο πτυχίο με το γενικό ??? και τα δύο έχουν τον όρο λύκειο, όμως το 18 του ενός πχ. δεν έχει καμία σχέση με το 18 του άλλου. Μήπως να ορισθούν καλλύτερα οι προόπτικές του κάθε λυκείου. Μήπως να ορισθεί επίπεδο μίνιμουμ γνώσεων για κάθε τύπο σχολείου και να ελέγχετε πανελλαδικά αυτό με εξετάσεις.
    Επίσης αφού προωθείται το Τεχνολογικό λύκειο με ένωση ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ , θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ανεξάρτητες βαθμολογίες, μία για τα μαθήματα γενικής παιδείας και μία για της ειδικότητας.Η μία να δίνει βαθμό λυκείου και η άλλη βαθμό πτυχίου. Έχω παραδείγματα που μαθητές προχωρούν τάξεις λόγω των μαθημάτων ειδικότητας και στα μαθήματα γενικής παιδείας τα περισσότερα κάτω από την βάση. Επίσης να καταργηθεί επιτέλους το αίσχος με μέσο όρο το 9,5. Μαθητής ΕΠΑΛ με τους παρακάτω βαθμούς πέρασε την τάξη , αν είναι δυνατόν. (10,5 12 9,8 10,8 6 5,5 7,8 9 6,5 10,5 5,5 15 15).

  • 24 Ιουνίου 2011, 21:55 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΓΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ
    ΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ
    ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΛ ΕΠΛ ΤΕΕ ΕΠΑΛ ΤΕΣ ΕΠΑΣ ΟΛΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 24 Ιουνίου 2011, 20:26 | ΠΕΚΑΠ

    Θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.)
    σε σχέση με την Πληροφορική στο εξαγγελθέν Τεχνολογικό Λύκειο.

    Είναι θετική η ύπαρξη μαθήματος γενικής παιδείας με τίτλο «Εφαρμογές Πληροφορικής» στην Α’ τάξη. Το μάθημα αυτό επιτρέπει την εξοικείωση των μαθητών με την Πληροφορική και καλύπτει την ανάγκη για ανάπτυξη ψηφιακής ικανότητας (βασική ικανότητα σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του Τεχνολογικού Λυκείου). Για τον ίδιο λόγο θεωρείται απαραίτητο ένα αντίστοιχο μάθημα και στην Α’ τάξη του Νέου Γενικού Λυκείου έτσι ώστε να ικανοποιείται η απαίτηση για κοινά μαθήματα και στους δύο τύπους Λυκείου που θα διευκολύνει τη μετακίνηση μαθητών από τον ένα τύπο Λυκείου στον άλλο. Θεωρούμε απαραίτητο το μάθημα αυτό, όπως και το σύνολο των μαθημάτων Πληροφορικής, να είναι εργαστηριακό.
    Προκαλεί απορία η απουσία από την Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου ενός μαθήματος επιλογής/προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής. Από τα επτά προσφερόμενα μαθήματα επιλογής, εισαγωγικά για διάφορους τομείς, απουσιάζει μάθημα σχετικό με τον τομέα Πληροφορικής. Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη του μαθήματος επιλογής «Εισαγωγή στην επιστήμη των Υπολογιστών» ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές της Α’ τάξης που επιθυμούν, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης των Υπολογιστών και τις δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα της Πληροφορικής στους αποφοίτους της.
    Θεωρούμε αυτονόητη τη δημιουργία αυτόνομου τομέα Πληροφορικής στις Β’ και Γ’ τάξεις. Στην έρευνα για την Τεχνολογική εκπαίδευση αποτυπώνεται ότι το 14,4% των μαθητών επιλέγει τον τομέα Πληροφορικής. Το ποσοστό αυτό καθιστά την ειδικότητα της Πληροφορικής ως την πολυπληθέστερη ειδικότητα, αφού ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας, ο μόνος τομέας που έχει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες. Ο μεγάλος αριθμός μαθητών που επιλέγει την Πληροφορική οφείλεται στις αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει καθώς και τη δυνατότητα εισαγωγής σε αρκετά Τμήματα ΤΕΙ.

    Είναι απαραίτητη η αλλαγή και επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών των Β’ και Γ’ τάξεων καθώς και η σύνταξη ολοκληρωμένου προγράμματος για το Δ’ έτος το οποίο θα επιτρέπει στους μαθητές να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες σε αντικείμενα της Πληροφορικής άμεσα εφαρμόσιμα στην πράξη και τα οποία ζητούνται στην αγορά εργασίας. Επίσης, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού που θα υποστηρίζει αυτά τα μαθήματα.

    Με την εφαρμογή του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα και ελλείψεις του σημερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

    Συγκεκριμένα:
    Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε με τις ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ μαθημάτων στα ΕΠΑ.Λ., όπου οι καθηγητές Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20 δεν μπορούσαν να διδάξουν καθαρά μαθήματα Πληροφορικής σε άλλους τομείς, ενώ μπορούσαν να διδάξουν μαθήματα Πληροφορικής και πιστοποιημένοι στις Τ.Π.Ε., συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων.
    Να αλλάξει η καταφανώς άδικη ρύθμιση, η οποία ισχύει σήμερα στα ΕΠΑ.Λ. και προβλέπει ότι στα εργαστηριακά μαθήματα ΜΟΝΟ του τομέα Πληροφορικής δεύτερος εκπαιδευτικός διατίθεται αν ο αριθμός των μαθητών είναι από δεκαεπτά (17) και άνω, ενώ σε όλες τις άλλες ειδικότητες ισχύει το μάθημα να διεξάγεται από δύο εκπαιδευτικούς σε τμήματα με δεκατρείς (13) μαθητές και άνω.

    Να ισχύσει και για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής ΣΕΚ η 3ωρη απαλλαγή από το υποχρεωτικό ωράριο, όπως ισχύει για τους καθηγητές –υπεύθυνους των εργαστηρίων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτό απαιτείται ειδικά τώρα που ανακοινώθηκε ότι τα ΣΕΚ φιλοδοξούν να γίνουν «βασικά εκπαιδευτικά κέντρα πραγματοποίησης εργαστηριακών μαθημάτων τόσο για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όσο και για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης».

    Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θα ανακοινώσει σύντομα αναλυτική πρόταση για το περιεχόμενο των μαθημάτων Πληροφορικής για όλες τις τάξεις του Τεχνολογικού Λυκείου, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους ύστερα από σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

    6 Ιουνίου 2011
    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 24 Ιουνίου 2011, 20:11 | Γιάννης Μακρής

    Εισαγωγή μαθήματος 1 ή 2 ωρών ΣΕΠ στη Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν σωστή και έγκυρη πληροφόρηση για τους τομείς και τις ειδικότητες που καλούνται να επιλέξουν στη Β΄ Λυκείου. Το μάθημα να διδάσκεται από πιστοποιημένο καθηγητή-σύμβουλο σταδιοδρομίας.

  • 24 Ιουνίου 2011, 18:51 | Αριστοτέλης

    Νομίζω στόχος του Υπουργείου είναι να καταργήσει το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ να την ονομάσει Τεχνολογικό Λύκειο.

    Το πρόγραμμα σπουδών χωρίς την διδασκαλία Φυσικών Επιστημών, δεν μπορεί να είναι επαρκές.

    Θα συμφωνήσω με προλαλήσαντα που ανέφερε ότι το καλύτερο σχολείο ήταν το ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ.

    Φέρτε ξανά πίσω το ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ και πείτε το Τεχνολογικό.

    Στα ΤΕΙ το επίπεδο Φυσικής και Μαθηματικών είναι πολύ αξιόλογο γι αυτό και φοιτητές που προέρχονται από Τεχνικά Σχολεία συνήθως έχουν πρόβλημα να τελειώσουν την φοίτησή τους και αφήνουν τελευταία αυτά τα συγκεκριμένα μαθήματα.

    Θα συμφωνήσω ότι πρώτιστη ανάγκη είναι πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη η πολιτεία να δώσει. Γιατί το Τεχνικό Λύκειο θέλει τα περισσότερα λεφτά και γι αυτήν μόνο την εκπαίδευση η ΕΕ δίνει κονδύλια.

  • 24 Ιουνίου 2011, 18:23 | ΝΙκος Ρ.

    Το σχεδιο για το τεχνολογικο λυκειο ειναι προς την σωστη κατευθυνση. Ενα προβλημα που εντοπιζουμε ειναι η συνδεση της εκπαιδευσης με την αγορα . Ενας αποφοιτος τεχ . λυκειου για να παρει αδεια εργασιας απαιτηται ενας σχετικος χρονος προϋπηρεσιας ο οποιος ειναι δυσκολο να αποκτηθει γιατι οι επαγγελματιες δεν μπορουν να απασχολουν και να ασφαλιζουν εναν εργαζομενο που εχει παει να μαθει και δεν τους αποδιδει τουλαχιστον τον μισθο του, η να κρατανε ανασφαλιστο εναν εργαζομενο ρισκαροντας τραυματισμο ή ελεγχο και διωξη για εισφοροδιαφυγη. Καλα θα ηταν να καθιερωθουν ενσημα μαθητειας καιευρεση εργασιας μεσω του σχολειου, ωστε να μπορει να περνει τον χρονο προϋπηρεσιας πιο ευκολα και να βγαινουν τεχνιτες και οχι μονο πτυχιουχοι.

  • 24 Ιουνίου 2011, 18:22 | Βασίλης Κ. Γούναρης

    Είναι γνωστή η καταλυτική αυτοκριτική του Γεωργίου Ράλλη για την αποτυχία του να ριζώσει το τεχνικό λύκειο. Αμέλησε κι αυτός το γεγονός πως τα δύο εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα που λειτουργούν στην Ελλάδα, του δαιμόνιου Έλληνα από τη μια και του λουφαδόρου από την άλλη, έχουν κοινό χαρακτηριστικό την απαξία κάθε χειρωνακτικής τέχνης. Η στροφή στην τεχνική εκπαίδευση σηματοδοτούσε και σηματοδοτεί την εφηβική αποτυχία. Παρά τις εντυπωσιακές τους υποδομές, τα ΕΠΑΛ περιβάλλονται με την εικόνα ή τον μύθο του κατέργου, όπου φοιτούν περιθωριακοί μαθητές (Η ζούγκλα του μαυροπίνακα.) Κι αν δεν είναι ζούγκλα το σίγουρο είναι πως πολλά από τα παιδιά αυτά δεν χαρακτηρίζονται αναγκαστικά από τις απαραίτητες δεξιότητες. Δεν είχαν κλήση στην χειρωνακτική. Κατέληξαν εκεί πχ ως δυσλεκτικοί. Σαν να μην έφτανε αυτά τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι πανταχού παρόντα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή μαθητών που επέλεξαν στα ΕΠΑΛ για να απαλλαγούν από αυτά. Πρόκειται για στερεοτυπικές απόψεις που καθιστούν ορισμένα γνωστικά αντικείμενα ως απαραίτητα για τους Νεοέλληνες. Δεν βλέπω πολλές δυνατότητες μεταστροφής ούτε της νοοτροπίας ούτε των στερεοτύπων. Έχουν αντέχει για δύο αιώνες. Μάλλον η απίστευτη διεύρυνση –πληθωρισμός– της Ανωτάτης Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης, θα υποκαταστήσει τελικά τη μέση τεχνική. Ο ηλεκτρολόγος μας θα είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός ή ίσως κάποιος επιδέξιος φυσικός.

  • Φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση των σπουδών στην μέση εκπαίδευση και ειδικότερα στα ΕΠΑΛ που αποκτούν νέο όνομα για μια φορά ακόμα όμως φοβάμαι ότι θα γίνει ότι και τις προηγούμενες φορές δηλαδή θα συνεχιστεί τελικά η υποβάθμισή τους (αν υπάρχει πιο κάτω επίπεδο).
    Τα θέματα μεταρρυθμίσεων της παιδείας δεν είναι κομματικά αλλά εθνικά και θα έπρεπε πέρα από την διαβούλευση (που είναι βέβαια θετικό βήμα) να είναι προϊόν διακομματικών επιτροπών που να έχουν την κατάλληλης διάρκειας θητεία και σύνθεση ώστε να μην στήνει ο εκάστοτε υπουργός το …δικό του εκπαιδευτικό σύστημα.
    Μετά από 6 χρόνια θητείας στα ΕΠΑΛ φεύγω βλέποντας ότι δεν χρειάζομαι πια αφού η Φυσική και η Χημεία υποβαθμίζεται και από μάθημα Γενικής παιδείας με 11 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα (όχι βέβαια πως είχαν και αποτελεσματικότητα αλλά θέλει πολύ ανάλυση το γιατί που …ίσως πονάει η σχετική συζήτηση όπως πολλά άλλα σήμερα)φαίνεται να καταλήγει σε μάθημα γενικής παιδείας …β διαλογής με 3 ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ ανά εβδομάδα(δεν μου μοιάζει και πολύ να εξυπηρετεί ένα Τεχνολογικό λύκειο που θέλει μάλιστα να συνδέεται και με ανώτερες σπουδές (δεν τελείωνε πριν σχεδόν ποτέ τα ΤΕΙ στο τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου μαθητής των ΕΠΑΛ που έκανε Χημεία 2+1 ώρες στα ΕΠΑΛ, τώρα που θα κάνει 1 ώρα Χημεία στην Α τεχν. λυκείου δεν βλέπω να τελειώνει τα σίγουρα ποτέ ένα αντίστοιχο τμήμα).
    Τέλος νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία όλοι οι εμπλεκόμενοι και να πάψουμε να νοιαζόμαστε μόνο για την ευημερία των αριθμών , δεν είναι δυνατόν όλοι οι απόφοιτοι του Γυμνασίου να γίνονται …με το ζόρι απόφοιτοι Λυκείου.
    Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση στην μαθητική και εκπαιδευτική εξέλιξη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με βάση τις ικανότητες των παιδιών και όχι με βάση την ανθρωπιστική μας διάθεση που τελικά οδηγεί σε μια ισοπέδωση. Να δεχτούμε ότι όταν το παιδί ή ο μαθητής μας υστερεί σε κάποιες ικανότητες να το(ν)κατευθύνουμε κάπου αλλού ώστε να γίνει χρήσιμος στην κοινωνία και τελικά να μην ψάχνουμε πως θα ζήσει παρασιτικά καταλαμβάνοντας μια θέση για την οποία είναι ανεπαρκής (Π.χ ηλεκτρολόγος στο νοσοκομείο που δεν ξέρει να αλλάξει μια λάμπα ).
    Πρέπει με λίγα λόγια μετά το Γυμνάσιο να υπάρχει και μια βαθμίδα πιο κάτω από το Τεχνολογικό Λύκειο που θα δίνει στην κοινωνία όχι τεχνίτες αλλά βοηθούς τεχνιτών (χωρίς το παιδί να καλείται εκεί να μάθει Φυσική, Νέα και άλλα μαθήματα γενικής παιδείας ,έχει πάρει ήδη την γενική μόρφωση στα 9 προηγούμενα χρόνια δεν χρειάζεται να τον …βασανίζομαι άλλο).
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε τις ταπεινές μου απόψεις.

  • 24 Ιουνίου 2011, 17:35 | Μιχάλης Τ

    Παρά το ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας των μαθητών, η υστέρησή τους στα μαθήματα και ειδικά σε αυτά της γενικής παιδείας είναι μεγάλη, πράγμα το οποίο οφείλεται :
    1. Στο υψηλό επίπεδο απαιτήσεων των μαθημάτων Γενικής παιδείας για τα οποίο οι μαθητές δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.
    2. Στο χαμηλό επίπεδο γνώσεων αλλά και στον τρόπο σκέψης πολλών μαθητών.

    Διαπιστώνουμε ότι η επίδοση είναι φθίνουσα, και οι στοιχειώδεις γνώσεις Γυμνασιακού επιπέδου δ ε ν α π ε κ τ ή θ η σ α ν από πολλούς μαθητές, παρόλο που απελύθησαν από το Γυμνάσιο.
    Επισημαίνουμε ότι η αντίληψη της υποχρεωτικής 9χρονης εκπαίδευσης ως «αναγκαίας» από εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και η γενικότερη κρίση των αξιών, λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης της αντίληψης του «περνάνε όλοι».
    Επιπροσθέτως η κατεύθυνση που δίνεται στους αποφοίτους του Γυμνασίου πολλές φορές είναι εσφαλμένη ως προς τον τύπο Σχολείου που επιλέγουν.
    Τέλος, η άποψη πολλών εξωσχολικών αλλά και ενδοσχολικών παραγόντων ότι οι «κακοί – μέτριοι» μαθητές πάνε στην Τεχνική Εκπαίδευση, πολύ φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσει και το ΤΕ.Λ, κι αυτό έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε καθηγητές, γονείς, αλλά προπάντων στα παιδιά, τα οποία έρχονται στο Σχολείο σαν να κάνουν αγγαρεία.
    • Μήπως στα πλαίσια της 9χρονης εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να τελειώνουν όλοι το γυμνάσιο τόσο εύκολα, χωρίς να έχουν μάθει αυτά που θα έπρεπε.
    • Μήπως θα έπρεπε ο δρόμος για την ανώτατη τεχνική εκπαίδευση να περνά υποχρεωτικά μέσα μόνο από το ΤΕ.Λ; Ας δίνονταν η πρώην «τεχνολογική του ΓΕ.Λ στο νέο ΤΕ.Λ
    • Μήπως έτσι δοθεί πραγματικά μια μορφή αναβάθμισης, με το να έρχονται στο Τεχ. Λύκειο μαθητές με καλύτερα απολυτήρια γυμνασίου; Που δεν θα έρχονται μόνο για να πάρουν το «χαρτί».

  • 24 Ιουνίου 2011, 17:28 | Γιάννης

    Το σχέδιο του Τεχνικού Λυκείου δεν είναι κακό αλλά δεν λύνει τα πιο βασικά προβλήματα.

    Ο κυριότερος λόγος που τα ΕΠΑΛ είναι τόσο υποβαθμισμένα είναι γιατί το επιλέγουν οι πιο αδύνατοι μαθητές. Όταν από το 100% των αποφοίτων του γυμνασίου δουλεύεις με το 10% των πιο αδύνατων (με ελάχιστες βάσεις στα περισσότερα μαθήματα) δεν είναι δυνατόν στα μαθήματα γενικής παιδείας να μοιράζεσαι ύλη και βιβλία με το γενικό Λύκειο ούτε και να ανεβάσεις το θεωρητικό επίπεδο στα μαθήματα κατεύθυνσης.

    Ίσως να βοηθήσει εάν γίνει ενημέρωση στα γυμνάσια για τις προοπτικές που προσφέρει το Τεχνικό Λύκειο ώστε να το επιλέγουν και πιο δυνατοί μαθητές. Αναβάθμιση και πρόσβαση στην τριτοβάθμια με μαθητές ανύπαρκτης βάσης δεν είναι δυνατή.

    Επίσης δεν είναι δυνατόν να καταργείται η Φυσική και η Χημεία και από την άλλη να είναι δυνατή η εισαγωγή στα ΤΕΙ και πολύ περισσότερο στα ΑΕΙ. Οι καθηγητές της τριτοβάθμιας σίγουρα δεν ρωτήθηκαν.

    Καλή η αναβάθμιση υποδομών και η πρακτική αλλά θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο υλικό και κίνητρο.

  • 24 Ιουνίου 2011, 17:13 | Σπυρος Παπακωστας ΤΕ 01 25

    Τυχαίνει να είμαι απόφοιτος της Μέσης Δημόσιας Σχολής Εργοδηγών Ωρολογοποιών-Χρυσοχόων.[1977]Δεν γνωρίζω αν ακολουθούσαμε το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας επακριβώς.Γνωρίζω όμως οτι όσον αφορά τα μαθήματα γενικής παιδείας,στις ώρες των νεων Ελληνικών διδασκόμασταν πως να συντάξουμε ένα βιογραφικό, μία αίτηση,μία αναφορά,και οτι άλλο θα μας ήταν χρήσιμο στην καθημερινότητά μας.Στα μαθηματικά οτι αφορούσε την ειδικότητά μας.Π.χ στη χρυσοχοία πως να υπολογίζουμε τις αναλογίες στα κράματα πολύτιμων μετάλλων.Στη Φυσικη και στη Χημεια το ίδιο.Και στις ξένες γλώσσες,Ιταλικά οι χρυσοχόοι,Γαλλικά οι ωρολογοποιοί.[Ορολογία κυρίως].Και βέβαια υπήρχε και η Λογιστική.Και τότε μπορούσαμε να μπούμε στα ΤΕΙ.[ΚΑΤΕΕ].

    Μήπως κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει τώρα.

  • 24 Ιουνίου 2011, 17:07 | Λαφατζης Δημήτριος

    Η φυσικη αποτελεί τη βαση της τεχνολογίας και εως εκ τούτου, είναι αδιανόητη η υποβάθμισή της στον βαθμό αυτό, αφού καταργείται από την Β και Γ Λυκείου. Είναι αδύνατο σχολές όπως π.χ. Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας να βγάλουν καταρτισμένους ανθρώπους χωρίς το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο που προσφέρει το μάθημα της Φυσικής. Επιπλέον η έλλειψη του μαθήματος στις δύο τελευταίες τάξεις ακυρώνει στην πράξη την επιλογή ενός μαθητή να αποφασίσει να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις στην σχετική κατεύθυνση αφού διδάσκεται μόνο δύο ώρες στην Α’ Λυκείου. Πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη σημασία στο σημείο αυτό εάν πραγματικά θέλετε το Τεχνολογικό Λύκειο να πετύχει την αποστολή του και δεν αποτελεί έναν ακόμα τρόπο «οικονομίας» σε βάρος της εκπαίδευσης

  • 24 Ιουνίου 2011, 16:51 | Μάρθα κουτρομάνου ΠΕ2 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

    Είμαι εκπαιδευτικός ειδικότητα φιλόλογος και διανύω το 30 έτος εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην τεχνική επαγγελματική εκαπίδευση. Έχω βιώσει μεταβατικές περιόδους και αλλαγές ελπίζοντας πάντα ότι η τεχνική εκπαίδευση θα έχει τον καλύτερο προσανανολισμό που μπορεί να έχει. Ασφαλώς η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι ανεξάρτητη από το ευρύτερο πλέγμα της κοινωνίας και υπόκειται στις όποιες μεταβολές επέρχονται στη χώρα μας και στις όποιες συγκυρίες. Είμαι βέβαιη ότι έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα όλες οι απόψεις σχετικά με την αξία της τεχνικής εκπαίδευσης και το ρόλο της από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν διατίθενται σχετικά κονδύλια τόσο για εξοπλισμό των σχολικών μονάδων όσο και για την πρακτική άσκηση των αποφοιτούντων. Το θέμα είναι υπόθεση συνεργασίας πέρα από το Υπουργείο Παιδείας και άλλων Υπουργείων και φορέων της τοπικής κοινωνίας. Εκτιμώ ότι η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη τόσο της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο στη συνειδητοποίηση της ίδιας εκπαιδευτικής κοινότητας ότι οι νέοι χρειάζονται καλλιέργεια χαρακτήρων και κάποια ειδίκευση ώστε να απασχολούνται επαγγελματικά. Ο μη προσδιορισμός εγγραφών και η δημιουργία τμημάτων κατά βούληση ενδιαφερομένων αναπόφευκτα οδηγεί στον κορεσμό ορισμένων ειδικοτήτων και στην έλλειψη κάποιων άλλων. Οι μαθητές κατά κανόνα επιλέγουν σχολείο με κριτήριο τους φίλους τους, με κριτήριο την απόσταση ή με άλλο κριτήριο, το οποίο δε βοηθάει στην καλύτερη επαγγελματική επιλογή. Οι μαθητές πρέπει να κατευθύνονται. Τα τμήματα, οι ειδικότητες, οι τομείς, να ορίζονται ύστερα από εισηγήσεις επιτροπών οι οποίες θα μελετούν και θα αποφαίνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και όχι βέβαια σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο. Προέχει η ανάγκη εξειδίκευσης, η ανάγκη ενίσχυσης ειδικοτήτων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας και η καθοδήγηση των μαθητών ότι είναι άλλο πράγμα η επιβίωση και η εργασία και είναι άλλο πράγμα ο ερασιτεχνισμός και η επιθυμία. Μακάρι να είχα δυνατότητα ως μαθήτρια να σπουδάσω στη Γαλλία αλλά δεν ήταν εφικτό. Πρέπει να ρυθμίζουμε τα πράγματα εξεταζόμενα από εφικτή σκοπιά και όχι από πλευράς αρεσκείας. Αν στην εποχή μας η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί βάση για την ανάπτυξη της χώρας ας δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα κι ας κατευθυνθούν οι μαθητές προς αυτά εφόσον βέβαια με υπευθυνότητα και απόλυτη γνώση των αναγκών δημιουργούνται ανάλογα τμήματα. Αν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται στη γεωργία ας δημιουργηθούν τμήματα γεωργίας. Αν χρειάζεται ενίσχυση ο τομέας πληροφορικής ας ενισχυθεί αυτός ο τομέας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ευέλικτο σχολείο στην τοπική κοινωνία για καλύτερο αποτέλεσμα. Ως φιλόλογος θεωρώ ότι όποια μορφή κι αν έχει το τεχνολογικό σχολείο πρέπει να έχει αυξημένες ώρες διδασκαλίας λογοτεχνίας για διάπλαση ήθους αφού στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας παρατηρούνται ανομοιομορφίες οι οποίες χρειάζονται κοινό πλαίσιο αναφοράς με κοινούς κανόνες συμπεριφοράς και κοινά αποδεκτούς.

  • 24 Ιουνίου 2011, 16:51 | Γιαννούλη

    Όλα τα σχέδια και τα προγράμματα σπουδών έχουν σκοπό να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Αλλά υπάρχει ένα σοφό ρητό που είπε ο Πλάτων στον Πρωταγόρα, αν θυμάμαι καλά:»Πάντων μέτρο άνθρωπος και των όντων και των μη όντων…». Όταν στα ήδη υπάρχοντα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ οι μαθητές μένουν στην ίδια τάξη από απουσίες (Φυσικά ο κηδεμόνας το μαθαίνει τελευταίος με ευθύνη του σχολείου), όταν γίνονται κάθε χρόνο καταλήψεις χωρίς λόγο οποιοσδήποτε νέος σχεδιασμός θα προσκρούσει…

  • 24 Ιουνίου 2011, 16:22 | Καραφύλλη Μαριάνθη

    Συμπληρωματικά με το προηγούμενό μου σχόλιο θα συμφωνήσω με προγενέστερη άποψη ότι θα πρέπει να ξακαθαριστεί ότι το Απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου θα είναι εντελώς ισότιμο με το Απολυτήριο Λυκείου των τμημάτων Γενικής Παιδείας και του Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου. Αν η σκέψη του νομοθέτη είναι να είναι ίσότιμα, όπως μας διαβεβαίωσε η Υπουργός, τί νόημα έχει η διαφορετική ονομασία;

    Επίσης θα συμφωνήσω με προηγούμενη άποψη ότι αν δεν αλλάξει η άποψη του κόσμου για τα Σχολεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν θα προσελκύσει μαθητικό δυναμικό καμιά αλλαγή. Και η άποψη θα αλλάξει μόνο αν για τα επαγγέλματα περιωπής (Ιατρικής, Πολυτεχνείου)προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ θα είναι η παρακολούθηση Τεχνικής Εκπαίδευσης. Άλλωστε αν θέλουμε να ασπαστούμε και την άποψη των οπαδών της Κλασσικής Παιδείας, κατά τον Αριστοτέλη ο γιατρός τεχνίτης δεν ήταν;

  • 24 Ιουνίου 2011, 16:06 | Καραφύλλη Μαριάνθη

    Θεωρητικά η δομή που προτείνεται φαίνεται πολύ καλή, όπως και οι δυνατότητες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προβληματική όμως θα είναι η λειτουργία στην πράξη των τμημάτων Γενικής Παιδείας της Γ τάξης και των τμημάτων ειδίκευσης του Δ έτους, αφού ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι 15. Οι μαθητές στη Γ τάξη είναι κατά μέσο όρο 18. Οι μισοί απ’ αυτούς εισάγονται σε ΤΕΙ. Πού θα βρεθούν οι 15; Επίσης λόγω των μεγάλων αποστάσεων από σχολείο σε σχολείο είναι αδύνατη η συγκέντρωση μαθητών σε ένα σχολείο. Αν δεν ελαττωθεί ο αριθμός η διάταξη θα μείνει μόνο στα χαρτιά.

  • 24 Ιουνίου 2011, 15:58 | Γεράρδης Γ.

    Αυτό που βλέπω προσωπικά είναι ότι τα σημερινά ΕΠΑΛ βγάζουν μαθητές και δίνουν πτυχία τα οποία δεν έχουνε αξία στην αγορά. Από προσωπική μου πείρα ως εκπαιδευτικός πληροφορικής σε ΕΠΑΛ έχω να τονίσω ότι τα σημερινά βιβλία δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα, πολλές φορές περιέχουν λάθη και ανακρίβειες. Δεν είναι δυνατόν να διδάσκονται PASCAL και HTML1, ενώ η αγορά ζητάει JAVA, HTML5 κ.α. Βέβαια η μεγάλη δυσκολία είναι να βρεθούν και κατάλληλοι εκπαιδευτικοί που να έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Έτσι αυτό που προτείνω τελικά είναι:

    1. Εκσυγχρονισμός των μαθημάτων & βιβλίων
    2. Οι καθηγητές να πρέπει να έχουν πιστοποίηση σε κάθε μάθημα που διδάσκουν (δεν φτάνει να έχεις ανάθεση ένα μάθημα λόγω ειδικότητας αλλά θα πρέπει και να το γνωρίζεις σε βάθος).

  • 24 Ιουνίου 2011, 14:49 | Γιώργος Παπαδημητρίου

    Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι ίσως ένα βήμα προς την σωστή Κατεύθυνση. Το μεγάλο (τεράστιο) πρόβλημά του είναι η ανυπαρξία φυσικών επιστημών στη Β και Γ τάξη του.
    σ
    Είναι αδιανόητο, έως παρανοϊκό, να ονομάζεται «Λύκειο» χωρίς ΦΥΣΙΚΗ και ΧΗΜΕΙΑ και παραπλανητικό να ονομάζεται «Τεχνολογικό» χωρίς τη βάση κάθε τεχνολογίας που είναι η Φυσική. Κι αυτός που γυρνάει το κατσαβίδι (ίσως περισσότερο αυτός) πρέπει να έχει καταλάβει τι είναι η ροπή…

    Ας μην σχολιάσω το οξύμωρο της δυνατότητας επιλογής στη Γ τάξη του τμήματος Γενικής Παιδείας και συμμετοχής στις Εξετάσεις των ΑΕΙ. Αν θέλουμε να μήν κλείσουμε πόρτες στα παιδιά πρέπει να τους εφοδιάσουμε με τις κατάλληλες γνώσεις.

    Επειδή βλέπουμε δικούς μας μαθητές που περνάνε σε κάποιο ΤΕΙ και έρχονται παρακαλώντας να τους λύσουμε ασκήσεις (φυσικής και μαθηματικών) για τη σχολή τους, όχι δυσκολότερες από αυτές που έκαναν στο ΕΠΑΛ, το να περιμένουμε να τα βγάλουν πέρα σε οποιοδήποτε ΤΕΙ με λιγότερες ώρες μαθηματικών και ανύπαρκτες ώρες φυσικών επιστημών είναι καθαρή ουτοπία.

    Καλή και η Ιστορία (που τη διδάσκονται από 1η Δημοτικού) καλά και τα Αγγλικά (που το 90% των μαθητών και των ΕΠΑΛ έχει Lower στην Α Λυκείου) αλλά εις βάρος των Φυσικομαθηματικών; Στο Τεχνολογικό Λύκειο;???

  • 24 Ιουνίου 2011, 14:30 | ΙΚΓΟΡ

    Δεν μπορώ να σχολιάζω το σύστημα επειδή δεν ξέρω το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αλλά θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια.
    1. Το πρώτο πρέπει να αποφασίσατε τη βασική δομή του συστήματος εκπαίδευσης. Το σύστημα αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Προσωπικά βλέπω ότι η θέση του υπουργού εκπαίδευσης αντιλαμβάνονται σαν ένα σκαλοπάτι στην επόμενη εξουσία. Επίμονα παρακολούθησα ξεκινώντας από το υπουργό κ. Παπανδρέου και τελειώνοντας με τον κ. Στυλιανίδη.
    2. Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ πρωτοβάθμιου, δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου εκπαίδευσης.
    3. Εάν ο επαγγελματικός προσανατολισμός ξεκινάει στο Λεύκιο, κατά τη γνώμη μου, το παιχνίδι έχει χαθεί. Μέχρι και την τρίτη δημοτικού τα παιδιά έχουν όνειρα για το μέλλον επάγγελμά τους. Που αυτά τα όνειρα χάνονται;
    Στη διάρκεια των 15 ετών που βρίσκομαι στην Ελλάδα δεν έχω συναντήσει απόφοιτο Λευκίου ο οποίος ξέρει τι θέλει να κάνει. Πιθανόν ήμουνα άτυχος αλλά ρώτησα πολλούς. Δεν μπορείς να έχεις σχέδια για το κεφάλι εάν τα πόδια πάνε αλλού και το σώμα βρίσκεται κάπου.

  • 24 Ιουνίου 2011, 14:14 | Δημήτρης Πούλος ΠΕ04

    Εισαγωγικά θα ήθελα να σημειώσω ότι προκαλεί λύπη η έλλειψη ρεαλισμού στα πλαίσια προσωπικών και συντεχνιακών συμφερόντων από μεγάλο μέρτος της εκπαιδευτικής κοινότητας που καταθέτει τις απόψεις της και στην παρούσα διαβούλευση. Ακολούθως σας παρουσιάζω απόψεις που όταν συζητάμε στο σχολείο ανά δύο ή τρεις καθηγητές είναι ευρέως αποδεκτές και προσωπικά έχω διαμορφώσει μέσα από την καθημερινότητα στην τάξη σε όλες τις κατηγορίες των σχολείων της Βθμιας με τελευταίο σταθμό το ΕΠΑΛ..

    1. ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΩΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΩΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ (ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ).

    2. ΑΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ, ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ.Λ.Π. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΩΦΕΛΗΜΕΝΑ, ΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΓΛΩΣΣΑ,ΙΣΤΟΡΙΑ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ).

    3. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΔΟΜΗ ΕΑΝ ΔΕ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ.

    4. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑ.Σ. ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
    5. Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΝΩ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ.

  • 24 Ιουνίου 2011, 13:30 | Κατερίνα Π.

    Θεωρώ αυτονόητο κατ΄αρχήν ότι θα είναι ισότιμο με το Γενικό Λύκειο με τη μορφή που θα έχει σήμερα.

    Η δομή του θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να βοηθηθούν με τις σχετικές γνώσεις, τα παιδιά που προτιμούν να εισαχθούν σε Τεχνολογικής φύσεως ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως Μηχανολογίας, Ναυπηγικής, Ηλεκτρολογίας, Δομικών Έργων, Τεχνολογία Υλικών κλπ.

    Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν και κοινά Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία να μπορούν να εισαχθούν οι μαθητές και από τα δύο Λύκεια, Γενικό και Τεχνολογικό.

    Επίσης, μέσω της πρακτικής εργασίας, θα βοηθηθούν πολύ τα παιδιά με δυσλεξία που κατανοούν περισσότερο δια της πρακτικής μεθόδου και όχι διά της ανάγνωσης και που κανείς έως τώρα δεν έχει ασχοληθεί «ζεστά» με το θέμα τους.

    Με βαρύτητα στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την τεχνολογία για παράδειγμα θα μπορούν οι μαθητές να εισαχθούν καλύτερα και πιό προετοιμασμένοι στις ανάλογες σχολές.

    Εδώ βέβαια δεν έχουν νόημα οι Φιλολογικές και γενικά θεωρητικές Σχολές όπως η Κοινωνιολογία και η Νομική. Γι΄αυτές θα προετοιμάζεται καλύτερα ο μαθητής στο Γενικό Λύκειο.

    Πιστεύω ότι το Τεχνολογικό Λύκειο, εάν λειτουργήσει ΣΩΣΤΑ, θα αποδώσει και ανάλογα, αρκεί να μην υποβαθμιστεί η σημασία της λέξης :τεχνολογία, διότι αυτό πολύ συχνά και κακώς, συμβαίνει.

    Ευχαριστώ,

  • 24 Ιουνίου 2011, 13:14 | Απόστολος Γ.

    Επί 15 χρόνια διδάσκω σε ΕΠΑΛ.

    Απαριθμώ τα συμβαίνοντα:

    -Επίπεδο μαθητών τραγικό. Αδιάφοροι , με μη αποδεκτή συμπεριφορά , κοπάνες , φασαρίες , ουσίες , καβγάδες και άλλα όμορφα που σε δημόσιο λόγο δεν περιγράφονται.

    -Επίπεδο καθηγητών αντίστοιχο των μαθητών (κάποιοι γενικών ειδικοτήτων ξεχωρίζουν αλλά έχουν ενσωματωθεί). Αγράμματοι από ΤΕΙ και από χρυσές χτένες που παριστάνουν τους καθηγητές όταν δεν είναι κοπανιστοί. Εργαστήρια με δύο διδάσκοντες που πάντοτε παραβρίσκεται ο ένας εκ περιτροπής και ο άλλος ξεκουράζεται στο σπίτι του.

    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ εκτός και υπάρχουν χρήματα για πέταμα γιατί η λειτουργία τους είναι πεταμένα λεφτά. Αυτά που υποτίθεται ότι διδάσκονται εκεί διδάσκονται πολύ καλλίτερα σε ΙΕΚ και Τεχνικές Σχολές.

    Περισπούδαστες αναλύσεις για έναν αποτυχημένο θεσμό , περιγράφουν ένα ανύπαρκτο σχολείο.

  • 24 Ιουνίου 2011, 11:35 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Υπηρετώντας αρκετά χρόνια στην Τεχνική Εκπαίδευση με τις πολλές αλλαγές επί σειρά ετών,δεν πείστηκα ποτέ ότι την πρώτη θέση έχει ο μαθητής.Μπορεί οι προθέσεις να είναι καλές, αλλά πάντα το αποτέλεσμα μας διαψεύδει.Το ¨Εύκολο απολυτήριο¨ έχει γίνει αυτοσκοπός.Πολλοί μαθητές που πολλές φορές δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα γραφής-ανάγνωσης και αριθμητικής τελειώνουν το Τεχνικό (Επαγγελματικό) λύκειο.
    Κ. κ. του Υπουργείου αυτό που πρέπει να δείτε είναι το επίπεδο σπουδών να ανταποκρίνεται -τουλάχιστον- στο Μ.Ο. των γνώσεων των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά. Και αυτό μπορείτε να το δείτε από τούς βαθμούς των απολυτηρίων των μαθητών το γυμνασίου που εγγράφονται στα Επαγγελματικά λύκεια.Οι καλοί απολυτήριοι τίτλοι είναι ελάχιστες εξαιρέσεις.Αν μπορέσετε να αλλάξετε αυτό, δηλ. ο μαθητής να πιστέψει στην αξία της Τεχνικής Εκπαίδευσης και στην εύκολη επαγγελματική του αποκατάσταση στο μέλλον, τότε η Τεχνική Εκπαίδευση θα πάρει την αξία που της αρμόζει και ισχύει στα Ευρωπαϊκά κράτη.
    Το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα μπορεί να είναι τα καλύτερα,νοοτροπία όμως αναρωτηθήκατε πως μπορεί να αλλάξει;;;;

  • 23 Ιουνίου 2011, 23:06 | ΚΑΚΑΖΙΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Η πρόταση για το τεχνολογικό λύκειο κατα την γνώμη μου παρουσιάζει αρκετά θετικά αλλά και μερικά πολύ αρνητικά σημεία. Πριν αρχίσω ομώς να τα απαριθμώ θα σταθώ λίγο στο χρονοδιάγραμμα μετάβασης και στη μετατροπή των υπαρχόντων ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ σε Τεχνολογικά λύκεια. Θα πρέπει όλα τα ΕΠΑ.Λ και οι ΕΠΑ.Σ που λειτουργούν σήμερα και έχουν πάνω απο 200 μαθητές να μετατραπούν σε Τεχνολογικά λύκεια. Καμία ειδικότητα απο τις ήδη υπάρχουσες να μην καταργηθεί αν καλύπτει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν και νέες ειδικότητες με βάση τις αναγκές των τοπικών κοινωνιών. Οι ΕΠΑ.Σ πρεπεί να μετατραπούν σε Τεχνολογικά λύκεια στο ωράριο που λειτουργούσαν. Επίσης όσο αφορά στο μεταβατικό στάδιο θα πρέπει απο το σχολικό έτος 2011-12 παράλληλα με την Α’ ΕΠΑ.Σ να λειτουργήσει Α’ Τεχνολογικού λυκείου έτσι ώστε το σχολικό έτος 2012-13 να μην εμφανιστεί το φαινόμενο να υπάρχουν Τεχνολογικά λύκεια χωρίς τη Β’τάξη.
    Θα αρχίσω με τα θετικά σημεία, που είναι :
    1) Η δημιουργία ενός αυτοδύναμου σχολείου, του Τεχνολογικού Λυκείου που ενσωματώνει τον θέσμο των ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ.
    2) Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Τεχνολογικού Λυκείου προβλέπεται η επιλογή 2 τρίωρων μαθημάτων αντιπροσωπευτικών των τομέων, το οποίο είναι θετικό. Πιο θετικό θα ήταν βέβαια η επιλογή 4 τρίωρων μαθημάτων για να έχει ο μαθητής ευρύτερη εικόνα για το αντικείμενο των τομέων που καλείται να επιλέξει στη Β’ τάξη.
    3) Η ίδρυση και λειτουργία Τμημάτων ειδίκευσης Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ( Δ’ έτος ) θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της.
    4) Η πρακτική άσκηση χωρίς να αναφέρονται βέβαια λεπτομέρειες για το πώς αυτή θα επιτευχθεί.
    5) Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και ένα από τα αρνητικά σημεία που συνέβαλλαν στην απαξίωση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    6) Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκάδες χρόνια.
    7) Η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων. Έλπιζω η εξαγγελία να γίνει και πράξη και να μην μείνει εξαγγελία.

    Συνεχίζω με τα αρνητικά σημεία της πρότασης που είναι:
    1) Σημαντικό είναι η μείωση του υποχρεωτικού ωραρίου από 35 ώρες την εβδομάδα, που εφαρμόζεται σε όλες τις προηγούμενες μορφές σχολείων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις 31 υποχρεωτικές ώρες για όλους τους μαθητές με την προσθήκη των 4 ωρών των μαθημάτων υποστήριξης μέσα στο σχολικό πρόγραμμα , τις οποίες δεν θα παρακολουθούν όλοι οι μαθητές, άλλα μόνο όσοι έχουν μαθησιακές αδυναμίες. Θετικό σημείο είναι οι ώρες μαθημάτων υποστήριξης να περιλαμβάνονται μέσα στο σχολικό πρόγραμμα άλλα όχι σε βάρος των άλλων υποχρεωτικών μαθημάτων. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και θα πρέπει να αυξηθεί το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα τους και πέραν του 35ωρου, μέχρι 38 ώρες εβδομαδιαία ώστε να συμπεριληφθούν και τα μαθήματα υποστήριξης.
    2) Η δραστική μείωση των μαθημάτων γενικής παιδείας στην Β΄ τάξη και στην Γ΄ τάξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μηδενισμός των ωρών διδασκαλίας Φυσικής και Χημείας στην Β’ και Γ΄ τάξη, μαθημάτων που είναι αναγκαία για να συνεχίσουν οι μαθητές τις σπουδές τους στα ΑΤΕΙ και μείωση των ωρών διδασκαλίας στα μαθηματικά που και αυτά είναι απαραίτητα για τα ΑΤΕΙ . Δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής που φοιτά σε Τεχνολογικό Λύκειο να διδάσκεται μαθήματα Φυσικής και Χημείας 3 ώρες σε όλη την διάρκεια των σπουδών του ( με το ισχύον σύστημα διδάσκεται σύνολο 12 ώρες )και Μαθηματικά 9 ώρες συνολικά ( με το ισχύον σύστημα διδάσκεται 15 ώρες). Με την πρότασή σας αυτή αναιρείται οι ίδιοι τις αιτιάσεις που αναφέρετε για την αποτυχία των ΕΠΑΣ που δεν διδασκότανε γενικά μαθήματα με τον μηδενισμό διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων.
    3) Ο διαχωρισμός των μαθητών στην Γ΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου. Θα πρέπεινα μην υπάρχει κανένας διαχωρισμός στην Γ΄ τάξη αλλά να ισχύσει ότι εφαρμόζεται και στα ΕΠΑΛ. Οι μαθητές στην Γ΄ τάξη να δηλώνουν ποιοι επιθυμούν να διδάσκονται μαθήματα κορμού γενικής παιδείας με διέξοδο κατόπιν ειδικών εξετάσεων στα ΑΤΕΙ και ποιοι επιθυμούν να διδαχθούν μαθήματα κατεύθυνσης γενικής παιδείας με πανελλήνιες εξετάσεις σε 6 μαθήματα για τα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ, όπως ισχύει στο ΕΠΑΛ.
    4) Η λειτουργία Τεχνολογικών Λυκείων υπό την ευθύνη άλλων Υπουργείων ή ΝΠΔΔ. Η μέχρι σήμερα λειτουργία σχολείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει δείξει ότι στα σχολεία των άλλων Υπουργείων ή ΝΠΔΔ δεν εφαρμόζετε η υπάρχουσα νομοθεσία αλλά έχουν προνόμια που αποβαίνουν σε βάρος πάντα των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει επιτέλους να αναμορφώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και εκπαίδευση να παρέχει μόνο το Υπουργείο Παιδείας, ενώ όλα τα άλλα παραγωγικά υπουργεία να παρέχουν μόνο κατάρτιση.

  • 23 Ιουνίου 2011, 21:15 | Αχιλλεας

    Ειναι αληθεια ότι με το νεο συστημα(χωρις φυσικη που είναι η βαση της τεχνολογίας) το τεχ/κό δεν θα ειναι ισοδυναμο με το γενικό λυκειο ούτε μελλον θα μπορει να εχει ενα παιδί στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Ειναι αληθεια ότι το προγραμμα συνταχθηκε στο ποδι και αυτό φαινεται απο τα θρησκευτικά, την ιστορια, τη λογοτεχνια που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Τεχνολογικό ειναι το λυκειο καταλαβετε το.

    Ειναι αληθεια ότι τα μαθηματικά αυξάνονται σε ωρες.(Φαινεται τα θεωρηματα των διαμεσων και διχοτομων, η διαίρεση πολυωνύμων κλπ είναι ζωτικής σημασιας για τις θετικες επιστημες και ως γνωση γενικης παιδείας. Προτεινω την επαναφορα της στερεομετριας για να ολοκληρωθει το παζλ).

    Τέλος μια ερώτηση. Ειναι αληθεια ότι ο άνδρας της Διαμαντοπουλου είναι μαθηματικός;;

  • 23 Ιουνίου 2011, 19:19 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Είμαι στην Τεχνική εκπαίδευση για 12 χρόνια τώρα και αυτό που πιστεύω είναι ότι το παλιό ΤΕΕ ,σημερινό ΕΠΑΛ, υπήρξε υποβαθμισμένο όλα αυτά τα χρόνια λόγω της υποχρηματοδότησης της Τεχνικής εκπαίδευσης και του γεγονότος ότι οι μαθητές κατέφευγαν σε αυτό για να πάρουν ένα «εύκολο» απολυτήριο, που στην πορεία ανακάλυπταν ότι λόγω των απαιτητικών μαθημάτων γενικής παιδείας μόνο έυκολο δεν ήταν.

    Όσες μεταρυθμίσεις και να υπάρξουν αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι μαθητές να μπουν σε σύγχονα εργαστήρια , εξοπλισμένα , με τα απαιτούμενα εργαλεία και αναλώσιμα, το αποτέλεσμα θα είναι να μιλάμε σε 10 χρόνια πάλι για μεταρρυθμίσεις και νεοτερισμούς.
    Η πρακτική άσκηση είναι κάτι που ο ΟΑΕΔ στις σχολές μαθητείας του, εφαρμόζει για δεκαετίες τώρα ,με επιτυχία και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και για τους μαθητές του Υποθργείου Παιδείας.
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε ορισμένες ειδικότητες.

  • 23 Ιουνίου 2011, 18:49 | Κώστας

    Να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι της επιτροπής που συνέταξαν το σχέδιο και το πρόγραμμα σπουδών του τεχνολογικού λυκείου: με ποια λογική τα παιδιά, τα οποία θα έχουν σκοπό να εξειδικευτούν σε τεχνικές ειδικότητες, θα πρέπει να διδάσκονται ιστορία ή ξένη γλώσσα στην γενική παιδεία και όχι φυσικές επιστήμες που είναι συναφείς με τα μαθήματα τεχνικών ειδικοτήτων και θα τους καθιστούσαν,θεωρώ, ως υποψήφιους με πληρέστερη κατάρτιση για αυτό που προορίζονται και θα στοχεύουν στην επαγγελματική τους ζωή;

  • Αυτή τη στιγμή το ΕΠΑΛ το επιλέγουν μαθητές που θέλουν να πάρουν απλώς ένα ‘χαρτί’ με έναν εύκολο τρόπο. Για μένα το Τεχνολογικό Λύκειο θα πρέπει να είναι ένα Λύκειο κλειστό με εξετάσεις εισαγωγής σε αυτό οι οποίες θα ανιχνεύουν αν υπάρχει ένα προαπαιτούμενο υπόβαθρο το επίπεδο του οποίου δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αλλά θα απαιτεί κάποια εξοικείωση με έννοιες Φυσικής και Μαθηματικών που υποτίθεται ότι έχουν αφομοιωθεί στο Γυμνάσιο. Με αυτό τον τρόπο αυτόματα οι ίδιοι οι μαθητές που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις θα αποκτήσουν μια βελτιωμένη εικόνα για τους εαυτούς τους και για το σχολείο το οποίο βρίσκονται. Θα αποφευχθεί έτσι, με έναν επιδέξιο και σχετικά ανέξοδο για το κράτος τρόπο, η σημερινή αντιμετώπιση των Τ.Ε.Λ./ΕΠΑ.Λ./Τ.Ε.Ε. ως σχολείων μειωμένων προσδοκιών. Τα παιδιά από την πρώτη μέρα κιόλας στο Τεχνολογικό Λύκειο θα νοιώθουν ικανά και άξια που βρίσκονται μέσα σε αυτό και θα ατενίζουν το μέλλον με πιο πολλή αισιοδοξία. Όσοι έχουν ασχοληθεί εκ των έσω με την Τεχνική Εκπαίδευση καταλαβαίνουν πως το κυριότερο πρόβλημα με τα παιδιά είναι η μειωμένη αυτοεκτίμηση που αποκτούν μόνο και μόνο από τη φοίτηση τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Τα παιδιά που δεν θα πετύχουν σε αυτές τις εισαγωγικές εξετάσεις θα μείνουν προσωρινά εκτός Τεχνολογικού Λυκείου αλλά θα μπορούν να φοιτήσουν την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου και να προετοιμαστούν, εφόσον συνεχίζουν να το επιθυμούν, για την επιτυχή εισαγωγή τους στη Β’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου. Το Τεχνολογικό Λύκειο, ενταγμένο μέσα στο νέο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, αποτελεί μονόδρομο για την οικογένεια που θέλει να δώσει εφόδια ποιοτικότερης ζωής στο παιδί της. Το ζήτημα δεν είναι το αν και το πως θα περάσει το παιδί σε κάποιο ΤΕΙ αργότερα αλλά αν θα γίνει δουλειά σωστή μέσα στο Τεχνολογικό Λύκειο. Ο τρόπος εισαγωγής στα ΤΕΙ ας είναι μέλημα των διοικήσεων των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Πιστεύω πως η κάθε βαθμίδα πρέπει να έχει ως μέλημά της το πως θα μπαίνουν οι μαθητές στη δική της δομή και όχι πως θα βγαίνουν.Έτσι θα συμπαρασύρει και τις προηγούμενες δομές να αλλάξουν (Γυμνάσιο).

  • 23 Ιουνίου 2011, 13:17 | Αντώνης Χρονάκης

    Στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο υπάρχει πλήρης υποβάθμιση αν όχι κατάργηση των Φυσικών επιστημών. Αυτό είναι αναβάθμιση ? Στην Α Λυκείου από 5 ώρες Φυσική και Χημεία ελαττώνονται στις 3. Στη Β Λυκείου από 4 ώρες Φυσική και Χημεία με το νέο πρόγραμμα δεν θα γίνεται καμία. Στη Γ Λυκείου από 3 ώρες δεν θα γίνεται καμία.
    1ο ερώτημα
    Πώς θα μπορούσε ένας μαθητής από την Α Τεχνολογικού Λυκείου να πάει στο Γενικό, στο οποίο διδάσκονται όχι 3 αλλά 6 ώρες Φυσικές Επιστήμες?
    2ο Ερώτημα
    Πώς μπορεί ένας μαθητής που θα περάσει σε κάποιο ΤΕΙ από το Τεχνολογικό Λύκειο να ανταποκριθεί στα προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ.
    Δεν μιλάω για την δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιο ΑΕΙ….
    Η άποψή μου είναι ότι η πλήρης υποβάθμιση των Φυσικών Επιστημών υποβαθμίζει πλήρως και το νέο Τεχνολογικό Λύκειο

  • 23 Ιουνίου 2011, 13:07 | ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Για τους μαθητές που θέλουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να λάβουν πτυχίο, τους δύνεται η δυνατότητα παρακολουθώντας 35-38 ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας.

    Για τους μαθητές που θέλουν πτυχίο κάποιας ειδικότητας και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα με πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθούν σε κάποιο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, οι ώρες παρακολούθησης των μαθημάτων ειδικότητας αλλά και γενικής παιδείας είναι αναλογικά σωστές.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
    Πρέπει να αλλάξει το ποσοστό εισαγωγής υποψηφίων στα Α.Τ.Ε.Ι. από την Τεχνική Εκπαίδευση.

    Οι μαθητές των τεχνικών σχολείων, στην πλειοψηφία τους επιθυμούν, να εκπαιδευτούν σε μία τεχνική ειδικότητα και στη συνέχεια να εργαστούν σε αυτή. Πρέπει να τους δύνεται η δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, πέρα από το λύκειο στην ειδικότητα αυτή.

    Γιατί δηλαδή ένας μαθητής από το Γενικό λύκειο που συγκέντρωσε 10.150 μόρια (η βάση πέρυσι ήταν 10.143 μόρια) να εισαχθεί στο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Πάτρας, έχοντας αυτήν την επιλογή σαν 25η επιλογή στο μηχανογραφικό του και ένας μαθητής της Τεχνικής Εκπαίδευσης συγκεντρώνοντας 1.500 (η βάση πέρυσι ήταν 1.532 μόρια) που το γνωρίζει – αγαπάει το αντικείμενο, γιατί το επέλεξε συνειδητά σαν 1η επιλογή, να μην μπορεί να περάσει στη σχολή αυτή;

    Δηλαδή υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για τον μελλοντικό ηλεκτρολόγο – «αποτυχημένο» του Γενικού Λυκείου έναντι του μελλοντικού ηλεκτρολόγου – μέσου μαθητή του Τεχνικού Λυκείου;

    Θα πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εισαγωγής στα Α.Τ.Ε.Ι. στους μαθητές του Τεχνολογικού Λυκείου.

    (Με τον όρο «αποτυχημένο» δεν έχω σκοπό να προσβάλω το κάθε μαθητή που δεν μπορεί να επιτύχει υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις, αλλά να τονίσω ότι η επιλογή αυτή δεν ήταν καν στις πρώτες 10-20)

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

  • 23 Ιουνίου 2011, 12:48 | Α.Παπαζιαν

    Η αποψη μου με βάση εμπειρία μου απο τα τελευταία 15 χρονια που υπηρετώ στη τεχνική εκπαιδευση ειναι οτι η καλλίτερη μορφή τεχνικής εκπαιδευσης που πέρασε απο την Ελλαδα ηταν αυτη του Πολυκλαδικου σχολείου, συνδίαζε την τεχνολογική γνώση σε ενα επίπεδο ικανοποιητικό για τη ηλικία των 15 -17 ετών και εδινε τη δυνατότητα τόσο της προσβασης στην τριτοβάθμια εκπαιδευσης οσο και τη δυνατότητα ειδικευσης σε καποιο τεχνικο επαγγελμα (τεταρτη χρονιά)
    Ενα αλλο στοιχείο που για μένα ειναι απαραιτητο είναι ο προσδιορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μαθητών ετσι ωστε να ξέρουν οι μαθητές τι μπορουν να κάνουν.
    Η συνδεση ειδικοτήτων με τις ανάγκες τις αγοράς θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο

  • 23 Ιουνίου 2011, 12:12 | Παναγιώτης

    Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν σηκώνει άλλους πτυχιούχους Πανεπιστημίου Έχω δύο κόρες αποφοίτους Πανεπιστημίου των Αθηνών,άνεργες εδώ και τρία χρόνια.Παρακολουθούν τώρα ΙΕΚ Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκόμων για να μπορέσουν να βρούν δουλιά.Διδάσκω επί χρόνια σε ΕΠΑΛ πρωην ΤΕΕ πρώην ΤΕΛ,(Είμαι απόφοιτος Πολυτεχνείου). Μετανιώνω γιατί με είχε πιάσει η κομπλεξική μου διάθεση και τις πίεσα για Πανεπιστήμιο.Πρέπει να εξοβελιστεί η κακή γνώμη πολλών για τα Τεχν.Λύκεια.Θα πρέπει η γνώση που θα παρέχεται σε αυτά να μην είναι αντίγραφο των Γεν.Λυκείων(όσον αφορά στα Γενικά Μαθήματα).Τα παιδιά αντι για τα όρια και τις παραγώγους να μάθουν κλάσματα,να λύνουν τα προβλήματα του Δημοτικού την απλή αριθμητική όπως τη λέγαμε. Αυτό θα τους βοηθήσει επαγγελματικά.Να λύνουν συναρτήσεις και ακουλουθίες που θα βοηθούσε?.Αλλά θα πρέπει να μάθουν Ελληνικά ,τη γλώσσα μας ,να μάθουν να εκφράζονται ,να πείθουν.Να κάνουν πολλά εργαστήρια.(το ωράριο των εργαστηρίων θα πρέπει να σηζητηθεί)Δεν είναι σωστό ας πούμε να κάνουν 5 ώρες εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας και καμμία ώρα Εργαστήριο Ηλεκτρ.Μηχανών.Ας μοιραστούν οι ώρες.Θα πρέπει να υπάρχει ΣΕΠ ,όχι σαν μάθημα αλλά σαν τόπος πληροφοριών.Θα μπορούσε να διοργανωθεί κάποια σεμινάρια απο καιρού εις καιρό για πληροφόρηση των επαγγελμάτων κ.α.,αλλά μάθημα εβδομαδιαίο γιατί? .Ελπίζω να μη σας κούρασα.

  • 23 Ιουνίου 2011, 11:50 | Γιώργος Καρράς

    1. Τεχνολογικό Λύκειο. Ο προσδιορισμός Τεχνολογικό στο Λύκειο είναι εντελώς λάθος και συγχέεται με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που είναι το ΤΕΙ. Το ένα είναι Λύκειο το άλλο είναι Ίδρυμα!
    Το όνομα θα μπορούσε να είναι: Λύκειο Ανάπτυξης Ικανοτήτων.

    2. Η αξία του απολυτήριου του Λυκείου. Κάποιος προηγούμενος έγραψε πως το απολυτήριο Λυκείου είναι προσόν για να εργαστεί κάποιος σε γραφείο. Αυτό είναι λάθος. Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί εργαζόμενους με ειδικεύσεις, με ικανότητες. Το σημερινό απολυτήριο δείχνει τις δυνατότητες σε γενική παιδεία του μαθητή, όχι την ικανότητα να εργαστεί με όρους ανταγωνιστικότητας. Για το δεύτερο πρέπει ο μαθητής να έχει ένα πιστοποιητικό ικανότητας. Όπως για παράδειγμα η άδεια οδήγησης και η πιστοποίηση της ξένης γλώσσας. Προς το παρόν αυτά παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι η χρησιμότητα ενός Λυκείου Ανάπτυξης Ικανότητας θα φαίνονταν σε εκείνες τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιώτες για να αναπτύξουν τις ικανότητες των παιδιών τους.

    3. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε έναν δημόσιο τομέα να καλύπτει την ανάπτυξη ικανοτήτων, με έναν πρόσθετο φόρο, ή να αναθέσουμε υποχρεωτικώς την ανάπτυξη ικανοτήτων σε επιχειρήσεις με την φοίτηση εντός εργασίας με παροχή του μαθητή το λιγότερο τετράωρης εργασίας μη αμειβόμενης αλλά ασφαλισμένης στο ΙΚΑ, που θα οδηγεί σε απόκτηση πιστοποιητικού ικανότητας. Έτσι αν θέλουμε το δεύτερο θα μπορούσαμε να μετακυλήσουμε το κόστος στον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουμε το ΙΚΑ…να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις με ελαφρούς εργαζόμενους. Μάλιστα θα μπορούσαμε να έχουμε διπλό σύστημα..Μια χρονιά στα θρανία, μια στην επιχείρηση, και πάλι μια χρονιά επιστροφή στα θρανία και τελικές εξετάσεις.

  • 23 Ιουνίου 2011, 10:20 | Ψαθάς Κωνσταντίνος

    Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι:
    α) υποβαθμισμένο Γ.Λύκειο προθάλαμος των ΑΕΙ- ΑΤΕΙ
    Β) περιφρονημένο κοινωνικά και εκπαιδευτικά ΕΠΑ.Λ
    Το ποσοστό 75% – 25% των προτιμήσεων είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας της Ελληνικής οικογένειας, η οποία παραδοσιακά θεωρεί την πνευματική εργασία ανώτερη της χειρωνακτικής-πρακτικής.
    Το εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμόσθηκε πάνω στην αντίληψη αυτή, δημιουργώντας μια τεράστια «εκπαιδευτική βιομηχανία» με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και φθηνά προϊόντα.
    Ταυτόχρονα αφαιρέθηκε η δημιουργικότητα και κυριάρχησε η απομνημόνευση στην εκπαίδευση ως μέσο για την επιτυχία.
    Είναι ευκαιρία με την ίδρυση του τεχνολογικού λυκείου να ξαναμπεί ο ζωογόνος αέρας της δημιουργικότητας στην εκπαίδευση και να αποτελέσει αυτή το κίνητρο επιλογής περισσότερων μαθητών. Ισως αλλάζοντας την φιλοσοφία της η εκπαίδευση, ξυπνήσει από τον λήθαργο που της έχει επιβληθεί από τα οικονομικά συμφέροντα που λοιμένονται την κατάσταση αυτή.
    Τεχνολογικό λύκειο, δηλαδή δημιουργικό σχολείο, όπου ο μαθητής με την αυτενέργεια και την εφευρετικότητά του θα μαθαίνει δημιουργώντας και θα νοιώθει και αυτός και οικογένεια του ότι έχει κάνει την σωστή επιλογή.

  • 23 Ιουνίου 2011, 09:25 | Γαβαλάς Μ.

    Το τεχνικό λύκειο υποτίθεται ότι έχει στόχο να βγάλει τεχνίτες ή τεχνικούς σε διάφορες ειδικότητες. Η ισοδυναμία απολυτηρίου με το γενικό λύκειο είναι λάθος απαίτηση. Το να μπορεί κάθε απόφοιτος να βρίσκει εργασία με βάση τα προσόντα του, είναι σωστό και επιθυμητό και άρα σε κάποιες θέσεις πρέπει (μεταξύ άλλων) να απαιτείται απολυτήριο ΓΕΛ (πχ υπάλληλος γραφείου), σε κάποιες άλλες απολυτήριο ΤΕΛ (πχ συντήρηση δικτύων επικοινωνιών), ενω σε κάποιες άλλες να είναι αδιάφορο. Αυτό είναι ισότιμη αντιμετώπιση των πτυχιούχων (που πρέπει να επιδιώκεται) και όχι ισοδυναμία δυό ανόμοιων αντικειμένων.

    Ενας παραλληλισμός: πτυχιούχος ΑΕΙ με πτυχίο πολιτικού μηχανικού ή πτυχίο νομικής . Τ πτυχία είναι ισοδύναμα , ισότιμα ή κάτι άλλο; για θέση σε γραφείο κατασκευαστικό, σε δικηγορικό γραφείο, στους ελλεκτες εναέριας κυκλοφορίας.

    Νομίζω ότι αν δεν τεθούν σωστά οι στόχοι τα υπόλοιπα όσο και να συζητούνται δεν έχουν νόημα.

  • 23 Ιουνίου 2011, 08:25 | Χρήστος

    Στη δομή του τεχνολογικού Λυκείου παρατήρησα ότι στο πρόγραμμα σπουδών δεν υπάρχουν στη Β και Γ μαθήματα Φυσικής ή Χημείας.
    Πιστεύω ότι είναι λάθος γιατί με αυτό το τρόπο δεν μπορεί το απολυτήριο να είναι ισότιμο με του Γενικού Λυκείου, αφού είναι διαφορετικό το πρόγραμμα σπουδών και ελλιπές.
    Επίσης τα μαθήματα αυτά είναι βασικά μαθήματα για τεχνικές ειδικότητες όπως μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων κ.α. αφού διασφαλίζουν το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται.
    Πρόταση: Θα μπορούσε το μάθημα της φυσικής να ενταχθεί στο πρόγραμμα των ωρών κάθε ειδικότητας και μάλιστα τμήμα τέτοιο της ύλης ανάλογα με την ειδικότητα. Για παράδειγμα οι ηλεκτρολόγοι να κάνουν ηλεκτρισμό, οι μηχανολόγοι μηχανική, οι νοσηλευτές θα μπορούσαν να κάνουν φυσική που να εμπεριέχει τις έννοιες των ακτίνων Χ κ.α.

  • 23 Ιουνίου 2011, 07:48 | Κώστας Αρχοντάκης

    Για να προχωρήσει ο θεσμός του Τεχνολογικού λυκείου στην κοινωνία θα πρέπει να γίνει σαφές από την αρχή ότι το απολυτήριο του Τεχνολογικού Λυκείου είναι ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου. Αν δεν γίνει αυτό πρακτικά οι μαθητές του Τ.Λ αποκλείονται από τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ όπου προσόν ορίζεται το απολυτήριο Λυκείου. Και το γράφω αυτό γιατί στις προτάσεις του υπουργείου υπάρχουν, για το θέμα αυτό νεφελώδεις διατυπώσεις.
    Γρήγορα λοιπόν να ξεκαθαριστεί το θέμα.
    Ευχαριστώ

  • Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο θεσμός του Τεχνικού Λυκείου δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι αναχρονιστικός, παρωχημένος, δημιουργεί έναν αδικαιολόγητο ταξικό διαχωρισμό των μαθητών, και εν τέλει δεν πετυχαίνει και το σκοπό του διότι δίνει πτυχία χωρίς αντίκρυσμα σε ειδικότητες όπου υπάρχει πληθώρα από πτυχιούχους επαγγελματικής (ΙΕΚ) και ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ).

    Την εποχή που δημιουργήθηκε η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση η Ελλάδα δεν είχε τεχνικούς επιστήμονες να αναλάβουν την παραγωγή και χρειαζόμασταν καταρτισμένους εργοδηγούς (μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, κλπ.) να καλύψουν το κενό. Αυτή η ανάγκη έχει πια εκλείψει. Αν εξαιρέσουμε την κομμωτική και την αισθητική όλες σχεδόν οι ειδικότητες του τεχνικού λυκείου αφορούν σύγχρονα τεχνικά αντικείμενα τα οποία έχουν εξελιχθεί και ταυτισθεί με ολόκληρες επιστήμες (πληροφορική, ηλεκτρολογία, ηλεκτρονική, μηχανολογία, κλπ.). Επιστήμες οι οποίες απαιτούν υψηλότατο επίπεδο σπουδαστών, και όχι ανήλικους μαθητές που επέλεξαν το τεχνικό λύκειο επειδή και μόνο δυσκολεύοταν να παρακολουθήσουν το γενικό λύκειο. Είναι οξύμωρο από τη μία να ωθούμε τους κακούς μαθητές στα τεχνικά λύκεια και από την άλλη να τους ζητούμε να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών αντικειμένων.

    Οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα το 90% των αποφοίτων λυκείου βρίσκει διέξοδο στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, κολλέγια), ενώ ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αυτών δεν αρκείται στην ανώτατη εκπαίδευση και αναζητά επιπρόσθετα και τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση. Είναι λοιπόν αδιανόητο μέσα σε αυτό το σύγχρονο τοπίο εμείς να επιμένουμε στη διατήρηση μιας χαμηλότατης βαθμίδας τεχνικής εκπαίδευσης που δεν παράγει απολύτως τίποτα. Και μη γελιόμαστε, κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει πτυχίο τεχνικού λυκείου. Ποιος θεωρεί σήμερα ότι το πτυχίο τεχνικού λυκείου προσφέρει πραγματικά ένα προσόν; Κανείς!

    Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι η τεχνική εκπαίδευση δεν έχει θέση στη δευτεροβάθμια. Το αντίθετο μάλιστα! Μια στοιχειώδη τεχνική εκπαίδευση θα έπρεπε να προσφέρεται σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές μέσα από το ενιαίο πρόγραμμα του λυκείου, π.χ. ως μαθήματα επιλογής που θα διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντες των μαθητών και θα τους βοηθούν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το λύκειο σε γενικό, τεχνικό, εκκλησιαστικό, μουσικό, κ.ο.κ. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να δούμε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ενιαίο και αδιάσπαστο τρόπο.

  • 22 Ιουνίου 2011, 23:46 | Κώστας

    Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί αυτή την ύστατη ώρα για την χώρα μας πρέπει να μην κάνουμε το σύνηθες. Ο κάθε υπουργός παιδείας άφηνε και από ότι φαίνεται συνεχίζει να αφήνει το στίγμα του στον εκπαιδευτικό χώρο με μια μεταρρύθμιση. Ειδικά για την απαξιωμένη επαγγελματική εκπαίδευση ακροβατεί. Είχαμε τα ΤΕΛ, μετά ήρθαν τα ΤΕΕ, έγιναν τα ΕΠΑΛ, τώρα έρχεται το Τεχνολογικό Λύκειο. Και όλα αυτά σε μια εικοσαετία. Πάντα μια επιτροπή έπαιρνε εντολή και ανακάτευε την τράπουλα. Κανένας μαχόμενος εκπαιδευτικός δεν ρωτήθηκε, κανένας τεχνοεπαγγελματικός φορέας και ακόμη κανένας μαθητής. Η υπουργός μόλις ανέλαβε κατήργησε τα Γρασύ. Τιμώρησε τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Άρα λοιπόν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. («Το πρώτα ο μαθητής» που είναι) Φτάνει πια.
    Αν θέλουμε το τεχνολογικό λύκειο, να γίνει πραγματικά «ισότιμο», με το γενικό/ενιαίο λύκειο, καλό θα ήταν, η εισαγωγή σε τεχνολογικές/ πολυτεχνικές σχολές (τεχνολογική κατεύθυνση), να γίνεται αποκλειστικά από αυτό. Οι εκπαιδευτικοί να επιμορφώνονται σε νέες τεχνολογίες πάνω στην ειδικότητά τους χωρίς όμως πάρτυ προγραμμάτων αλλά ουσίας. Να εξοπλιστούν τα σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι απαραίτητα η πληροφορική με τον στενό όρο αλλά η δυνατότητες αυτής στην κάθε ειδικότητα. Άρα σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Και βέβαια ο εκπαιδευτικός που θα δώσει αυτή τη μάχη να μην είναι ο πιο κακοπληρωμένος. Μόνο τότε ο μαθητής θα φοιτήσει σ’αυτό το σχολείο ώστε να πάρει τα κατάλληλα εφόδια για την μελλοντική του εργασία και επομένως και να βοηθήσει και τον τόπο του να αναπτυχθεί.

  • 22 Ιουνίου 2011, 23:13 | Παναγιώτης

    H προτεινόμενη δομή για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο κρίνεται ικανοποιητικά στοχευμένη προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαραίτητες προυποθέσεις για ισχυρό Τεχνολογικό Λύκειο με ενίσχυση του τομέα της παραγωγής με εξειδικευμένους επαγγελματίες και όχι άνεργους πτυχιούχους ΤΕΙ/ΑΕΙ με ασαφές ή παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο είναι:
    1. Ενσωμάτωση όλων των ΕΠΑΣ των υπουργείων που παρέχουν τεχνική εκπαίδευση(Υγείας, Τουρισμού κλπ)στο Τεχνολογικό Λύκειο και όχι απλή εποπτεία από το ΥΠΔΒΜΘ.
    2. Εισαγωγή μαθήματος 1 ή 2 ωρών Ε.Π (Επαγγελματικού Προσανατολισμού) στη Γ’ τάξη του Τε.Λ, ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν γνώσεις για το τρόπο αναζήτησης – εύρεσης εργασίας, επαγγελματικών δικαιωμάτων, εναλλακτικών επιλογών εργασίας, σύνταξη βιογραφικού, συνέντευξη με εργοδότη κλπ. Το μάθημα θα διδάσκεται από καθηγητή της ειδικότητας που επέλεξε κάθε μαθητής.
    3. H ροή μαθητών προς σχολές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Γενικό Λύκειο)να ρυθμίζεται εξ΄ολοκλήρου από το Τεχνολογικό Λύκειο, ενώ οι Θεωρητική και Θετική Κατεύθυνση να παραμείνουν ως συνιστώσες στο Γενικό Λύκειο.
    4. Εκσταρτεία ενημέρωσης στις Γ τάξεις των Γυμνασίων για τη νέα μορφή του Τεχνολογικού Λυκείου και τις προοπτικές – διεξόδους που παρέχει.

  • 22 Ιουνίου 2011, 23:00 | Αρναούτογλου Γεώργιος

    Για μια ακόμη φορά στην προτεινόμενη Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου συγχέεται η έννοια της Χρήσης Λογισμικών(μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής) με την Επιστήμη των Υπολογιστών που δεν μπαίνει ως Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών στα μαθήματα επιλογής. Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας να καταλάβει ότι άλλο οι δεξιότητες χρήσης λογισμικών και άλλο η Επιστήμη Υπολογιστών. Γιατί λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος και είναι πλέον σαφής πρόθεση υποβάθμισης της Πληροφορικής σε πάτημα πλήκτρων.

    Ελπίζω σαν καθηγητής Πληροφορικής σε ΕΠΑΛ να αλλάξει άποψη το υπουργείο για την πρόσβαση των μαθητών του τομέα Πληροφορικής στα ΑΤΕΙ και να εμπλουτίσει τον αριθμό των ΑΤΕΙ στα οποία μπορούν να περάσουν με τις ειδικές εξετάσεις και να μην επιμείνει στο σημερινό διασκεδαστικό μηχανογραφικό των 15 σχολών.

  • 22 Ιουνίου 2011, 22:38 | Αλέξανδρος

    Ελπίζω στο Τεχνολογικό Λύκειο να μην γίνει ότι έγινε στο ΕΠΑ.Λ.
    Για όσους δεν γνωρίζουν στο ΕΠΑ.Λ. τα μαθήματα ειδικότητας προέκυψαν από μια επιλογή από αυτά των Τ.Ε.Ε. και εννοείται με τα ίδια βιβλία.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ένα νέο λύκειο με μαθήματα και βιβλία του πιο-προηγουμένου…

  • 22 Ιουνίου 2011, 19:55 | Κυριαζόπουλος Ιωάννης

    Αν θέλουμε το τεχνολογικό λύκειο, να γίνει πραγματικά «ισότιμο», με το γενικό/ενιαίο λύκειο, καλό θα ήταν, η εισαγωγή σε τεχνολογικές/ πολυτεχνικές σχολές (τεχνολογική κατεύθυνση), να γίνεται αποκλειστικά από αυτό.

  • 22 Ιουνίου 2011, 19:39 | Δημήτρης

    Η δομή, όπως ακούγεται, είναι καλή. Για να ενθαρρυνθεί η Τεχνική Εκπαίδευση και να μην είναι διασπασμένη, νομίζω ότι δεν έχει νόημα ύπαρξης η Τεχνολογική Κατεύθυνση στο Γενικό Λύκειο, από τη στιγμή που θα λειτουργεί το Τεχνολογικό Λύκειο.

  • 22 Ιουνίου 2011, 19:12 | Νίκος

    Το Τεχνολογικό Λύκειο, πρέπεινα είναι αποκληστικά και μόνο για τις τέχνες. Πρέπει επιτέλους να ανοιχτούν ορίζοντες απέναντι στην τέχνη. Οχι έτσι όπως είναι τώρα. Τα τελευταία χρόνια η τέχνες έχουν υποβαθμητεί δραματικά. Μόνο η ονομασία αλλάζει. Είχαμε τα ΤΕΛ, μετά ήρθαν τα ΤΕΕ, έγιναν τα ΕΠΑΛ, τώρα έρχεται το Τεχνολογικό Λύκειο. Ας ελπίσουμε οτι αυτή η ονομασία θα είναι και ένας νέος ορίζοντας απέναντι στην τέχνη. Μέχρι τώρα το σύστημα της τεχνικής εκπαίδευσης είναι απογοητευτικό, ένας νέος που θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος, υδραβλικός κλπ κάθε άλλο παρα αυτό διδάσκεται. Η λύση είναι μια. Τεχνολογικό Λύκειο αποκληστικά για τις τέχνες. Η γενική παιδεία στο τεχνολογικό λύκειο πρέπει να προσφαίρει μόνο τα βασικά κριτήρια γνώσης και η βαρύτητα να δίδεται στη χειροτατική εργασία. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Τέχνη χωρίς κατσαβίδι δε μαθαίνεται.

  • 22 Ιουνίου 2011, 17:03 | Σωτήρης

    Πως γίνεται η κυρία Διαμαντοπούλου να λέει:
    «Όσο για την πληροφορική: Από τη στιγμή που, υπό την πίεση της ψηφιακής επανάστασης, πλήθος ειδικοτήτων περνούν ήδη από την περιοχή της παραδοσιακής τεχνικής στην περιοχή της «Νέας Τεχνολογίας», οφείλουμε την ψηφιακότητα να την καταστήσουμε ένα από τα ισχυρά πρόσημα του νέου Τεχνολογικού Λυκείου. Τώρα είναι χρυσή η ευκαιρία.»
    και παράλληλα να μειώνονται οι ώρες της πληροφορικής από 3(που ήταν) σε 2 στην Α, ενώ να μην υπάρχει ως βασικό μάθημα σε Β και Γ Λυκείου;

  • 22 Ιουνίου 2011, 16:37 | Parasxos`

    Θα ηταν σκοπιμο να αναφερόταν και η επιτροπή / επιτροπές που δούλεψαν για την προετοιμασάι του Σχεδίου (με ονόματα και κυρίως την προέλευση / αντικείμενό τους).

    Πάντως σε κάθε περίπτωση λείπε ο συνολικός σχεδιασμός / προγραμματισμός για την Β-θμια εκπαίδευση και όχι μόνο.

    Οπότε και οι όποιιες καλές προθέσεις θυσιάζονται στο βωμό της προχειρότητας και αποσπασματικής αντιμετώπισης της Παιδείας. Για άλλη μια φορά…