Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 17 Απριλίου 2014, 23:04 | Ζαχαρίας Π.

    Θεωρώ σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω όσον αφορά την Β/Θμια:

    1. Να μοριοδοτείται μεταπτυχιακός τίτλος στην αντίστοιχη ειδικότητα. Αν για παράδειγμα κάποιος Πληροφορικός έχει 2 μάστερ (ένα στην Πληροφορική και ένα στην Ειδική Αγωγή) γιατί να μην μοριοδοτείται το επιπλέον μεταπτυχιακό της ειδικότητας αφού για αυτήν προσλαμβάνεται;
    Προτείνω επιπλέον 4 μόρια και για το μεταπτυχιακό της ειδικότητας.

    2. Το μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή να μοριοδοτείται παραπάνω δεδομένου πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα παιδαγωγικά τμήματα. Προτείνω 4 μόρια.

    3. Αν κάποιος διαθέτει και επιπλέον μεταπτυχιακό στις επιστήμες της αγωγής (όχι στην ειδική αγωγή) να μετράει και αυτό επιπλέον 2 μόρια.

    4. Τα σεμινάρια δεν πρέπει να μετράνε καθόλου. Τουλάχιστον αυτά των 400 ωρών που δεν είχαν καμία αξιολόγηση από πανεπιστήμια και τα έκαναν διάφορες ενώσεις.

    5. Η προυπηρεσία πρέπει να μοριοδοτείται αλλά λιγότερο. Προτείνω 0.1 μόριο ανά μήνα. Εξάλλου αποκτήθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων με τα σεμινάρια των 400 ωρών που όλοι κατακρίνουν. Ας μετράει αλλά σε τέτοιο βαθμό που να μην επηρεάζει απόλυτα την σειρά κατάταξης.

    6. Να μετράνε και τα μόρια ΑΣΕΠ στην αντίστοιχη ειδικότητα γενικής παιδείας. Για παράδειγμα κάποιος πληροφορικός που έγραψε καλά σε εξετάσεις ΑΣΕΠ να μοριοδοτείται παραπάνω από κάποιον που απέτυχε.

  • 17 Απριλίου 2014, 22:18 | Πασχαλίνα

    Ειναι περα για περα αδικο αυτο που παει να ψηφιστει. Ειναι δυνατον να δουλευω μια ζωη στην ειδικη αγωγη να εχω δυο μεταπτυχιακα, προυπηρεσια μεγαλη και να σταματα την επαγγελματικη μου αποκατασταση ενας 25 χρονος που εχει τα μισα χρονια εμπειριας απο εμενα; Αυτο που πατε να κανετε ειναι τραγικο, λυπηρο, χανουμε τη δουλεια μας οι κοποι χρονων για να αποκτησουμε τα προσοντα μας τα λεφτα που ξοδεψαμε εμεις και οι γονεις μας για να σπουδασουμε, τον αγωνα που καναμε για να βοηθαμε παιδια με ιδιατεροτητες τα ριχνετε στα σκουπιδια εν μια νυκτι.. Πραγματικα αυτη τη στιγμη γραφω και κλαιω..σκεφτηκατε καλα αυτα που δημοσιευσατε; Το άρθρο 22 θέλει επανατοποθετηση μια συμβιβαστικη λυση για ολους θιγετε και υποβιβαζετε αξιολογους ανθρωπους που εχουν οικογενειες και ζουν απο αυτη τη δουλεια.. Σας παρακαλουμε υπαρχουν συμβιβαστικες λυσεις για ολους μην καταρριπτετε μεταπτυχιακες σπουδες και προυπηρεσιες χρονων για ενα βασικο πτυχιο που στο κατω κατω ολοι εχουν!! Σεβαστειτε τον αγωνα που εχουν κανει ολοι!!

  • 17 Απριλίου 2014, 22:04 | Λίνα

    Μόνο 3 μόρια για ένα μεταπτυχιακό;;; Αυτό δεν αποτελεί αξιολόγηση των ακαδημαικων κριτηρίων!

  • 17 Απριλίου 2014, 22:00 | Χρήστος

    Μιλώντας για τη Δ/θμια Εκπ/ση, ελπίζω όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο να μη δούμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη μοριοδότηση. Τα μόρια που προτείνονται είναι σχετικά δίκαια (ίσως επιδέχονται κάποιων βελτιώσεων). Αυτό που θα είναι απαράδεκτο είναι να εξακολουθήσει να ισχύει ο διαχωρισμός των πινάκων σε Α και Β. Δε μπορεί ένας π.χ. μαθηματικός με ειδικές ανάγκες και χωρίς προϋπηρεσία ή άλλα προσόντα να προτάσσεται κάποιου της ίδιας ειδικότητας, με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και προϋπηρεσία. Ελπίζω, όπως προείπα, να μη δούμε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου διαχωρισμό των πινάκων σε Α και Β ή μοριοδότηση τύπου 7 μόρια η αναπηρία και 3 το μεταπτυχιακό…

  • 17 Απριλίου 2014, 21:53 | Δέσποινα

    Επιτέλους, δικαίωση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής (ΠΕ 61/ ΠΕ 71). Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν υπήρχε αυτή η πρόταξη των μεταπτυχιακών, χωρίς βασικό τίτλο σπουδών. Και ρωτώ τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, θα συμφωνούσαν αν ένας απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής με μεταπτυχιακό στις θετικές επιστήμες ήταν πρώτος στον πίνακα των Φυσικών;
    Ήρθε η ώρα να μας αναγνωρίσει το Υπουργείο Παιδείας ως ισότιμους Δασκάλους. Ελπίζω να μας ανοίξει το δρόμο και για την ένταξή μας στους πίνακες της Γενικής Αγωγής. Κάτι που, επίσης, γίνεται στις προηγμένες χώρες τις Ευρώπης. Μην θυμόμαστε την Ευρώπη μόνο όπου μας συμφέρει, αγαπητοί συνάδελφοι!

    Το μόνο απαράδεκτο είναι η ισχύς των σεμιναρίων. Κατανοώ, πως για τους συναδέλφους της δευτεροβάθμιας είναι μία λύση, αλλά θα μπορούσε το υπουργείο να παρέχει την απαραίτητη εξιδείκευση στην Ειδική Αγωγή με σχετικά μαθήματα που θα παρέχονται στις πανεπιστημιακές καθηγητικές σχολές.

    ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

  • 17 Απριλίου 2014, 21:49 | ΜΑΝΤΩ

    Θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις για το πως θα μοριοδοτηθούν οι συνάδελφοι που έχουν μεταπτυχιακό και σεμινάριο.Είναι πέρα από κάθε λογική να μη μοριοδοτείται και το μεταπτυχιακό όταν υπάρχει διδακτορικό αλλά να μοριοδοτείται το σεμινάριο όταν υπάρχει και μεταπτυχιακό.το μεταπτυχιακό είναι ανώτερο του σεμιναρίου φυσικά οπότε δε θα έπρεπε να έχουν επιπλέον μοριοδότηση οι συνάδελφοι που έχουν και τα δύο. Κάτι τέτοιο θα είναι φοβερά άδικο και εμένα προσωπικά με βάζει σε υποψίες ότι το υπουργείο θέλει να ξαναρχίσει αυτή η υστερία με τα σεμινάρια επειδή κάποιοι βγάζουν χρήμα..ελπίζω να μη δω συναδέλφους με μεταπτυχιακά να γυρίζουν προς τα πίσω και να κάνουν σεμινάρια για να πάρουν έστω ένα επιπλέον μόριο…ελπίζω..

  • 17 Απριλίου 2014, 21:44 | Χρυσακι

    όπως ορίζει η νομοθεσία ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι βασικό και τυπικό προσον διορισμού έτσι θα έπρεπε και στο ΝΣΧ της ΕΑΕ να λαμβάνει έστω και αυτό κάποια μόρια. Εδώ τα ΜΤΧ της Βουγγαρίας δίνουν ολόκληρη παιδαγωγική επάρκεια και εμείς της ΑΣΠΑΙΤΕ_ΕΠΠΑΙΚ τίποτα?

  • 17 Απριλίου 2014, 21:41 | Γιάννης

    Να προσμετρηθει το μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο και να γίνονται προσλήψεις των ειδικών κατηγοριών 20% των θέσεων. Τέλος τα προσόντα να πηγαίνουν προσθετικά π.χ. μεταπτυχιακό + διδακτορικό 3+6=9.

  • 17 Απριλίου 2014, 21:32 | Ελισάβετ

    Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί πως ένας μεταπτυχιακός τίτλος στην ειδική αγωγή προσφέρει εξειδίκευση στον εκπαιδευτικό και ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται σε θέση με προτεραιότητα έναντι ενός προπτυχιακού και ας έχει βασικές σπουδές στην ειδική αγωγή. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό είναι άδικο και φέρνει στο προσκήνιο μεγάλες αντιδράσεις άπαξ και περάσει.

    Ακόμα το γεγονός πως οι νηπιαγωγοί του Αριστοτελείου πανεπιστημίου μπορούσαν ως το 2010 να μπαίνουν και αυτοί στους πίνακες της ειδικής αγωγής και έχοντας κάνει 2 χρόνια 20 μαθήματα στην ειδική αγωγή(τομέας ειδικής αγωγής και ψυχολογίας) και διπλή πρακτική είναι 2 φορές πιο άδικο να αποκλείονται ΚΑΙ από την προσπάθεια τους έστω με μεταπτυχιακό να εργαστούν στις δομές της ειδικής αγωγής ως αναπληρωτές.

    Απαράδεκτο να μοριοδοτείται περισσότερο η προϋπηρεσία!Μετά αναρρωτιώμαστε γιατί υπάρχει κρίση και γιατί οι νέοι φεύγουν από την Ελλάδα! Αν μαζεύουν πτυχία με στόχο να καταρτιστούν σφαιρικά ως ειδικοί παιδαγωγοί και τελικά στο τέλος προτιμούνται όσοι έχουν δουλέψει ποιο ακριβώς είναι το νόημα να παλεύουμε σε ένα τέτοιο τόπο που θέλει να λέγεται και Ευρωπαϊκός ;!
    ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ

  • 17 Απριλίου 2014, 21:30 | Μονικα

    Είναι αδιανόητο στη σύγχρονη εποχή που ζούμε μια ευρωπαϊκή χώρα να ρίχνει τόσο πολύ τα master. Θα έπρεπε τα μεταπτυχιακά όχι μόνο να μοριοδοτούνται παραπάνω αλλά να προηγούνται αμέσως μετά τον βασικό τίτλο σπουδών. Πραγματικά εύχομαι το Υπ. Παιδείας να μιμηθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μην λειτουργήσει το σχέδιο νόμου υπό αυτή τη μορφή.

  • 17 Απριλίου 2014, 21:26 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.ΕΞΑΛΛΟΥ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ, ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ, ΣΑΦΩΣ Κ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 17 Απριλίου 2014, 21:17 | Ελένη

    Κύριε υπουργέ, σε ποια άλλη προηγμένη χώρα το μεταπτυχιακό έχει τόση μικρή αξία;; Θα έπρεπε έστω μετά από τους π.71 και π.61 να προηγούνται τα μεταπτυχιακά.Πως γίνεται κάποιος χωρίς μεταπτυχιακό κ απλώς με προϋπηρεσία να ανεβαίνει πάνω από κάποιον με μεταπτυχιακό; Είναι σαν να λέμε κάποιος που είναι δάσκαλος να κατέχει χαμηλότερη θέση από κάποιον που δεν είναι αλλά δούλεψε σαν δάσκαλος για 3 χρόνια.
    Πρόταση μου είναι να έστω να προηγούνται οι π.71 π.61 αλλά αμέσως μετά τα μεταπτυχιακά. Αλλιώς μιλάμε για μια νέα κατάφωρη αδικία. Ευχαριστώ!

  • 17 Απριλίου 2014, 21:12 | ΕΥΑ

    Δεν αναφέρεται πουθενά την πρόσληψη των ειδικών κατηγοριών που αποτελούσαν το 20% των προσλήψεων των αναπληρωτών. Αυτο θα συνεχίσει να ισχύει;

  • 17 Απριλίου 2014, 20:32 | Νώντας

    Αν η μοριοδότηση της προυπηρεσίας στην ειδική αγωγή αλλάξει θα αλλάξει και στη γενική παιδεία; Πώς θα μπεί η προυπηρεσία στους πίνακες γενικής μόλις ξεκλειδώσουν;;;

    Γιατί η προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα, ενώ η προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται;;; Ποια η δυσκολία του υπογισμού με κλάσματα που γίνεται ήδη χρόνια τώρα;;

    Αφήστε τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στο 1 μόριο ανά μήνα γιατί όλα τα άλλα μάλλον στοχευμένα μαγειρέματα δείχνουν.

  • 17 Απριλίου 2014, 20:22 | Ελένη

    Απαράδεκτο να μοριοδοτείται μόνο με 3 μόρια το μεταπτυχιακό και με 0,2 η προϋπηρεσία. Να αλλάξει άμεσα!! Θέλετε να διορθώσετε μια αδικία σε βάρος των π.71 κ π.61 (και σωστά κάνετε) αλλά εδώ μιλάμε για μια νέα αδικία σε βάρος των μεταπτυχιακών.

  • 17 Απριλίου 2014, 19:49 | Lena

    Αναφορικά με τη δευτεροβάθμια γιατί καταστρατηγήσατε τον ΑΣΕΠ; Δεν γνωρίζετε ότι οι της ειδικής αγωγής μια μέρα θα μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή; Με ποιον τρόπο; Με τα μεταπτυχιακά από τη Βουλγαρία-Ιταλία και Αγγλία; Γιατί δεν προσμετράται στην ειδική αγωγή ο ήδη υπάρχων ΑΣΕΠ; Παρακαλώ θέλω απάντηση.

  • 17 Απριλίου 2014, 19:46 | μάρω

    ..αναπηρία 67% από μια μόνο αναπηρία…..δεν το καταλαβαίνω αυτό…δηλαδη αν είναι από συμψυφισμό δύο παθήσεων δεν είναι ανάπηρος…..????

  • 17 Απριλίου 2014, 19:36 | Μαρία Σημαντηράκη

    Στα σχολεία κωφών- βαρήκοων σίγουρα θα πρέπει να προσλαμβάνονται άτομα με πολύ καλή γνώση της ΕΝΓ, το οποίο το αποδεικνύει κάποιος έχοντας την επάρκεια. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει τα άρθρο εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν πληρούται, τοποθετούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών,
    εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα. Καλό θα ήταν στις αιτήσεις των αναπληρωτών να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί με πιστοποίηση ολοκλήρωσης 4ου κύκλου σπουδών στην ΕΝΓ!

  • 17 Απριλίου 2014, 19:27 | ΦΑΝΗ

    Είναι απαράδεκτη η πριμοδότηση της προυπηρεσίας με 0,20 και η συνακόλουθη υποβάθμιση των μεταπτυχιακών. Επομένως γιατί να προσπαθήσει κάποιος (οιοσδήποτε)να εμπλουτίσει τις γνώσεις του?
    Πώς ένας νέος απόφοιτος καθηγητικής σχολής, (και με μεταπτυχιακό)θα μπορέσει να συναγωνιστεί, έναν που έχει επαναπαυτεί στην προυπηρεσία του την οποία απέκτησε εν πολλοίς από ένα εξάμηνο σεμινάριο παλαιού τύπου?
    Είναι απολύτως άδικο σε αυτές τις εποχές της τεράστιας ανεργίας, να μην δίνεται πραγματική διέξοδος, σε νέους προικισμένους υποψήφιους.

  • 17 Απριλίου 2014, 19:24 | Γεωργία

    Για ακόμη μία φορά καθίσταται σαφές πως ο κάθε κλάδος ενδιαφέρεται για το προσωπικό του συμφέρον-λογικό, ίσως, σε κάποιον βαθμό, δεδομένης της υφισταμένης ανεργίας.
    Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ορισμένες σημαντικές παράμετροι.
    α) Το ζητούμενο εδώ είναι πρωτίστως όχι η επαγγελματική αποκατάσταση ορισμένων «αδικημένων» κλάδων/ ατόμων που δεν πρόλαβαν να διοριστούν, όπως άνωθεν αναφέρθηκαν, αλλά η με υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευση των παιδιών.
    β) πόσα «αγορασμένα» μεταπτυχιακά υπάρχουν – και συνεχίζουν να «πουλούνται» ακόμα και τώρα, ιδιαίτερα τα εξ’αποστάσεως (κατ αναλογία με τα παλαιά σεμινάρια); Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα και ποσότητα των γνώσεων αυτών;
    γ) οι έχοντες προϋπηρεσία, πού πράγματι κοπίασαν, τι είδους, ωστόσο, γνώσεις κατέχουν;
    δ) όπως και να έχει υπάρχουν δύο τμήματα που παρέχουν τον πρέποντα τίτλο σπουδών, με αξιολογότατα προγράμματα σπουδών και πρακτική άσκηση. Με την λογική που προτάσσουν ορισμένοι, αν ένας φιλόλογος κάνει μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά, θα θέλατε να μπορούσε να διδάσκει στης πρωτοβάθμια;

  • 17 Απριλίου 2014, 19:15 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πρέπει να υπάρχει καμία μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία . Τα 3 μόρια δεν είναι αρκετά. Τους πετάτε στο καιάδα. Που είναι το κράτος πρόνοιας ?ποιος θα μεριμνήσει για αυτούς? δεν φταίνε αυτοί για το ΄΄πρόβλημα΄΄ τους,γιατί μετά από τέτοια μοριοδότηση θα είναι πρόβλημα.

  • 17 Απριλίου 2014, 19:09 | Χ.Σ.

    θεωρώ απαράδεκτο ένας προπτυχιακός τίτλος σπουδών να προηγείται ενός μεταπτυχιακού τίτλου που είναι εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο. Είναι άδικο επίσης το γεγονός ότι ένα master στην ΕΑ ισοδυναμεί με μόνο 1,5 χρόνο προϋπηρεσία.

  • 17 Απριλίου 2014, 19:08 | ΕΙΡΗΝΗ

    Απορώ τι δε γίνεται κατανοητό….
    Για τις θέσεις που αφορούν την Ειδική Αγωγή έχοντας μεταπτυχιακό στην Ε.Α. δίνεται το δικαίωμα να ενταχθείς στον εν λόγω πίνακα όχι να προηγείσαι αφού ο προπτυχιακός τίτλος δεν είναι στην Ε.Α.
    Διαφορετικά θα έπρεπε και και οι έχοντες προπτυχιακό στην Ε.Α. και μεταπτυχιακό στη γενική αγωγή να μπαίνουν σε θέσεις γενικής εκπαίδευσης και να προηγούνται στον αντίστοιχο πίνακα.
    Δε γίνεται οι απόφοιτη των παιδαγωγικών τμημάτων να εντάσσονται σε όποιο πίνακα θέλουν ενώ οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής ΜΟΝΟ σε έναν στον πίνακα ειδικης αγωγής δηλαδή όπως γινόταν μέχρι σήμερα….

  • 17 Απριλίου 2014, 18:56 | ελενη

    Συγνωμη ρε παιδια..θεωρειτε εσεις ισαξιο το μεταπτυχιακο των δυο χρονων με τα 4 χρονια σπουδων πανω στην Ειδικη Αγωγη??Με πρακτικη ασκηση και τα σχετικα? E oxi βεβαια!! Οπως φανταζομαι οτι θεωρειται δικαιο να μπορουνα να διδαξουν οι δασκαλοι γενικης και στην ειδικη αγωγη και της Ειδικης οχι στη γενικη!Γιατιδ ηλαδη οι Π71 να μη μπαινουν στο πινακα γενικης? Αυτα ειναι οι αδικιες…!!! Εχετε μαθει ποσες καταγγελιες γονεων εχουν γινει στο Υπουργειο Παιδειας για τους Δασκαλουςς Γενικης Που εχουν μπει σε παραλληλη στηριξη? Ο καθε τομεας υποτιθεται οτι ειναι διαφορετικος…μονο στην Ειδικη αγωγη αν δεν απατωμαι γινεται αυτο το μπαχαλο με τους ΠΕ70 ! ο καθενας στο πινακα του λοιπον!!και αν οχι αυτο εστω κατω απο τους υπολοιπους που εχουν τελειωσει το συγκεκριμενο αντικειμενο,..οι Π71 δεν μπαινουν σσε αλλους πινακες εσεις γιατι???

  • 17 Απριλίου 2014, 18:49 | Εφη

    Είναι δίκαιο να προηγούνται όσοι έχουν βασικό τίτλο σπουδών, συνπέπως στον πίνακα ειδικής αγωγής να προηγούνται οι ΠΕ71/61, όπως και στον πίνακα των δασκάλων προηγούνται οι ΠΕ70, ότι γίνεται δηλάδη και στους υπόλοιπους κλάδους.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:49 | Κώστας

    Πάλι «μονοπωλείται» η κουβέντα από τους 71 61 60.50 70.50 έλεος δεν είσαστε οι γκουρού της Ε.Α.Ε
    Μοριοδότηση +2 και η επιτυχία Α.Σ.Ε.Π επιβεβαιώνοντας το καλό γνωστικό και τους κόπους κάποιων, εφ’ όσον μοριοδ/κε και ο βαθμός πτυχίου.
    Μοριοδ/ση 0.3 ανά μήνα προυπηρεσία η εμπειρία στην τάξη αναντικατάστατη
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ!!!!!!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:48 | Νίκος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !

    Είναι εντελώς άδικο και χωρίς καμία λογική το γεγονός, πως δεν τίθενται σε ισότιμη βάση οι πτυχιούχοι Ε.Α. με του απόφοιτους Π.Τ.Δ.Ε. με μεταπτυχιακό.
    Οι απόφοιτοι των Π.Τ.Δ.Ε. και τις βασικές 4ετής σπουδές στα παιδαγωγικά έχουν πραγματοποιήσει και την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων για 1 ή 2 έτη σε προγράμματα αμιγώς ειδικής αγωγής.
    Πρέπει να τεθεί σε επανεξέταση το ζήτημα της πρόταξης αρχικά και της στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής., των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης. Οι « ειδικοί» να τοποθετούνται σε ειδικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ.70.50 σε τμήματα ένταξης και παράλληλες στήριξης στο κοινό τυπικό σχολικό πλαίσιο απ τη στιγμή του διαχωρισμού και τις ειδικότητας που θέτει το σαθρό αυτό σχέδιο νόμου.
    Επίσης είναι απόλυτα άδικο και απαράδεκτο το γεγονός της ισότιμης τοποθέτησης στου πίνακες ΠΕ 70 με μεταπτυχιακό στην Ε.Α. με ΠΕ. 70 με 300 μέρες διδακτική εμπειρία. Οι μεν έχουν καταρτιστεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο, οι δε για μία σχολική χρονιά και έναν επιπλέον μήνα έχουν εμπειρία στην Ε.Α. θεωρώντας πως έχουν ισότιμες γνώσεις. ΕΚΤΡΟΜΑ !!!!!!!!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:47 | Πασχαλίνα

    Αυτη τη στιγμή ειμαστε στο Πινακα αναπληρωτων Νηπιαγωγων 525 νηπιαγωγοι εκ των οποιων οι 25 ειναι ΠΕ61. Προηγουνται οι 25 ολων εκεινων που εχουν βασικα πτυχια μεταπτυχιακα, διδακτορικα και προυπηρεσια;;;; ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ!! Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που δρομολογούνται που ακριβώς αποσκοπούν; Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα δυο πανεπιστημιακών τμημάτων του Παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι οποίοι αιτούνται τι; Το βασικό τους πτυχίο να προτάσσεται όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που προχώρησαν σε εξειδίκευση ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές κάνοντας συνολικα 5 και 6 χρονια σπουδών; Και εντέλει η δικιά τους εξειδίκευση ποια είναι; Μήπως τελικά θα πρέπει να προχωρήσουν οι ίδιοι σε εξομοίωση ή περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές για να θεωρούνται ισάξιοι των υπολοίπων που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και έχουν προϋπηρεσία σαφέστατα μεγαλύτερη από τη δική τους; Αυτα που διαβαζω σήμερα δεν δυναται να ψηφιστουν ειναι περα για περα παραλογα!!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:45 | Κ.Χ.

    Επειδη βλεπω πανικο απο συναδελφους. Συναδελφοι εχετε δικιο. το νομοσχεδιο παλι δεν ικανοποιει κανεναν. καια υτο γιατι ξεχωριζει την Ειδικη Αγωγη στην νομοθεσια για τους αναπληρωτες σε σχεση με τους αλλους κλαδους.Οταν αιτηθειτε και στους Πινακες Γενικης να μετρανε ολα αυτα που ζητατε στην Ειδικη,τοτε με το καλο θα θεωρησουμε οτι εισαι ΔΙΚΑΙΟΙ και θελετε ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. εως τοτε να απαντησουμε στα περι μεταπτυχιακων.οι πιο πολυ αγαπησατε την Ειδικη γιατι ειχατε 6.000 για να κανετε 10 μαθηματα εκ των οποιων δεν εχετε μαθει ΤΙΠΟΤΑ παρα μονο ορισμους και θεωριες! επισης διεκδικηστε να μετρανε τα μεταπτυχιακα στον κλαδο σας και μετα…βγειτε απο τα ρουχα σας για την Ειδικη Αγωγη!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:45 | ΕΙΡΗΝΗ

    Στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μπορεί κανείς να δει πολλές φορές τη λέξη ΑΔΙΚΙΑ. Ωστόσο θέλω να παραθέσω πως αδικία είναι…

    Να υπάρχουν αναπληρωτές ΕΑΕ απόφοιτοι των πανεπιστημίων του Βόλου και του Μακεδονίας εδώ και 12 χρόνια όταν οι δάσκαλοι γενικής κατά εκατοντάδες μονιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με προϋπηρεσία 30 μηνών ακόμη και δέκα.
    Οι δάσκαλοι γενικής να τοποθετούνται (ως αναπληρωτές) σε Τμήματα Ένταξης, Παράλληλες Στηρίξεις κτλ. όταν οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής δεν έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται σε γενικές τάξεις ακόμη και με την κατοχή αντίστοιχων μεταπτυχιακών.
    Όταν θέλει κάποιος να μιλήσει για αδικία καλό έιναι να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενικός και να μην εκφράζεται σκεπτόμενος μόνο το προσωπικό και ατομικό του συμφέρον.

    Μετά από τόσα χρόνια αδικίας λοιπόν Το Υπουργείο αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις πρόσληψεις ως όφειλε και να δώσει προτεραιότητα σε αυτούς που πρέπει.
    ΕκΦράζω τα συγχαρητήρια μου και ελπίζω στη ψήφιση του συγκεριμένου νομοσχεδίου η οποία εκτός των άλλων θεωρώ πως θα προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση στα ΑΜΕΕΑ.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:45 | Φωτεινη

    Αυτο με το σεμιναριο της 1 και 1,5 μοναδας ειναι επιεικως απαραδεκτο! Βαζετε τους ανθρωπους να ξαναψαχνουν και να ξαναξοδευουν για το νεο σεμιναριο της 1,5 μοναδας! Στην ουσια ανοιγετε την πορτα για μια νεα ακομα εκπμεταλλευση των εκπαιδευτικων απο τα εκαστοτε Πανεπιστημια. Θα μπορουσατε τουλαχιστον να μοριοδοτησετε τα σεμιναρια με τις ιδιες μοναδες η να μην τα μοριοδοτειτε καθολου. Το σημαντικοτερο ολων βεβαια ειναι η μοριοδοτηση του μεταπτυχιακου η οποια ειναι τουλαχιστον αστεια. 1,5 χρονος προυπηρεσιας ισοδυναμει με ενα μεταπτυχιακο 2 χρονων; Πρεπει να αυξηθει η μοριοδοτηση τους!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:44 | Anna

    Παρακαλώ στα ετήσια σεμινάρια να προσμετρηθεί και το ετήσιο σεμινάριο του ΠΑΜΑΚ των 300 ωρών(μέχρι το 2008)όπως ισχύει και στις μέχρι τώρα προκηρύξεις.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:42 | Νώντας

    Απαράδεκτο να μην μοριοδοτείται στην δευτεροβάθμια(για τις τεχνικές ειδικότητες) η παιδαγωγική κατάρτιση από ΑΣΠΑΙΤΕ.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:40 | Νώντας

    Από τη στιγμή που μοριοδοτείται ο βαθμός πτυχίου πρέπει να μοριοδοτείται και Οποιοδήποτε Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό σχετικό με το μοριοδοτούμενο πτυχίο και ας εχει μικρότερο συντελεστή από αυτών στην ΕΑΕ. Δεν είναι δίκαιο ένας με διδακτορικό να μοριοδοτείτε λιγότερο από έναν που έχει μόνο πτυχίο.

    Η μοριοδότηση 1 μόριο ανά μήνα δεν πρέπει να αλλάξει για να μη γίνουν οι πίνακες έρμαια της εκάστοτε κοινωνικής πολιτικής.

    Κοινωνικά κριτήρια σε μορφή Ποσόστοσης εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας

  • 17 Απριλίου 2014, 18:37 | Δώρα

    Θεωρώ απαράδεκτο, μετά από όλες τις διακηρύξεις περί ισότητας στην εκπαίδευση και ολικού σχεδιασμού, να γίνεται τέτοιος εμπαιγμός εναντίον των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής που έκαναν μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό, με σκοπό να εργάζονται με παιδιά με ΕΕΑ. Μάλιστα πολλοί έχουν αφιερώσει τη μέχρι τώρα πορεία τους στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, η επαγγελματική τους εμπειρία -ίσως και το πάθος τους, να πετάγεται στον κάδο των αχρήστων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αναγκαιότητα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των συναδέλφων ΠΕ 71 και 61, αλλά εδώ δεν πρόκειται για μια τέτοια πράξη. Πρόκειται για πράξη εξευτελισμού των ΠΕ 7Ο.50 και ΠΕ 60.50.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:32 | chris

    Απαράδεκτο να μην μοριοδοτείται στην δευτεροβάθμια(για τις τεχνικές ειδικότητες) η παιδαγωγική κατάρτιση από ΑΣΠΑΙΤΕ.

  • 17 Απριλίου 2014, 18:26 | ΕΛΕΝΗ

    Δηλαδή ένας που τελείωσε το Βόλο τώρα, χωρίς καθόλου προϋπηρεσία, θα πάει πιο μπροστά από έναν ΠΕ70.50 με χρόνια προϋπηρεσίας και μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ;;; Απαράδεκτο!!!!

  • 17 Απριλίου 2014, 18:24 | Κωνσταντίνος Σ.

    Πραγματικά τώρα, σε ποια χώρα πανευρωπαϊκά ακριβώς θεωρείται περισσότερο καταρτισμένος ένας απόφοιτος με βασικό τίτλο σπουδών (σε μια ειδικότητα η οποία έτσι, ξεκρέμαστη, χωρίς προπτυχιακό βασικό παιδαγωγικό υπόβαθρο και μετέπειτα μεταπτυχιακή / διδακτορική εξειδίκευση δεν ισχύει ΠΟΥΘΕΝΑ, πρωτοτυπήσαμε πάλι…) από έναν άλλο απόφοιτο, του ίδιου ή άλλου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ τμήματος ΜΕ επιπλέον ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ / ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ;!

    Δηλαδή, από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην περίπτωση που έχουμε έναν απόφοιτο (Α) με προϋπηρεσία τριών ετών και βαθμό πτυχίου 8, κι έναν απόφοιτο (Β) του ίδιου τμήματος, κάτοχο μεταπτυχιακού, με προϋπηρεσία τριών ετών παρά μίας μέρας και ίδιο βαθμό, ο (Α) θα «καπελώσει» τον (Β) λόγω μιας μέρας προϋπηρεσία παραπάνω, από τη στιγμή που βγαίνει άχρηστος ουσιαστικά ο μεταπτυχιακός τίτλος του Β.

    Και τώρα, αυτό το θεωρείτε λογικό ή δίκαιο; Θεωρείτε πως δεν είναι μικροπρεπές ή δεν κρύβονται ατομικά συμφέροντα, με βάση το τι σας βολεύει; Γιατί έχουμε τόσα κόμπλεξ, νέοι συνάδελφοι, και γιατί δε μπορούμε να δεχτούμε και να παραδεχτούμε την «ανωτερότητα» κάποιων συναδέλφων που μπορεί να είναι, ξαναλέω, απόφοιτοι της ίδιας σχολής με μας, με την ίδια περίπου προϋπηρεσία, και που μπόρεσαν και έκαναν κι ένα διδακτορικό/μεταπτυχιακό;

    Απευθύνομαι κυρίως στους αποφοίτους και μέλη των Σ.Α.Τ.Ε.Α., που θεωρούν ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν πρέπει να παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο – έχω παρακολουθήσει σχετικές συζητήσεις εντός του Φόρουμ.
    Οπότε για ποια ακριβώς διά βίου μάθηση μιλάμε, συνάδελφοι;
    Πώς να αποκτήσεις κίνητρο για συνέχιση των σπουδών σου (και δε χρειάζεται να στριφογυρίσουμε την ίδια καραμέλα του τύπου «εγώ δεν έχω χιλιάδες ευρώ να δώσω για μεταπτυχιακό» – εντάξει, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά που γίνονται δωρεάν από ελληνικά πανεπιστήμια ή ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε αιτήσεις για υποτροφίες στο ΙΚΥ ή αλλού, έλεος με τα παπαγαλάκια)

    Κωνσταντίνος Σ. (απόφοιτος ΠΑΜΑΚ – ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ)

  • 17 Απριλίου 2014, 18:13 | Μαγδα

    Και κάτι ακόμα..τουλάχιστον ας μοριοδοτηθούν τα μεταπτυχιακά με παραπάνω μόρια..ΕΊναι δυνατόν να δίνουν 3 μόρια ????? Τί άλλο θα δούμε??

  • 17 Απριλίου 2014, 18:04 | Άννα Μ.

    Μιλώντας ως απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρώ απαράδεκτο να μη μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά παρά μόνο η υπηρεσία ανάμεσα στους ΠΕ71 και ΠΕ61. Είναι κατάφωρη αδικία η καταστρατήγηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων και η ανάδειξη της προϋπηρεσίας και μόνον ή ο βαθμός του προπτυχιακού. Δηλαδή, γιατί να μη βρίσκεται ψηλότερα από εμένα στον πίνακα αυτός που έχει μεν την ίδια προϋπηρεσία, αλά ταυτόχρονα είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού;

    Ως εκ τούτου, προτείνω να καταρτιστεί ένας πίνακας αναπληρωτών ΠΕ 71/ ΠΕ 61, όπου θα ισχύουν ακαδημαϊκά κριτήρια (πρόταξη διδακτορικού – μεταπτυχιακού τίτλου), έπειτα η προϋπηρεσία κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα κριτήρια. Κοινώς, να υπάρχει μεν πρόταξη των ΠΕ 71/ ΠΕ 61, αλλά μεταξύ τους να υπάρχει μοριοδότηση των όποιων επιπλέον σπουδών έχει κάνει ο καθένας. Υπενθυμίζω, μιλώ από τη σκοπιά της απόφοιτης του Π.Τ.Ε.Α., με 6 χρόνια προϋπηρεσίας και κανένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:55 | Νάση Μαρία

    Αγαπητοί συνάδελφοι πραγματικά εκπλήσομαι με ότι διαβάζω. Προφανώς και κάποια πράγματα έχουν παραρμηνευθεί. Πολλοί από εσάς πιστεύετε πως τα παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής είναι υποβαθμισμένα με τα αντίστοιχα παιδαγωγικά τμήματα. Να σας πληροφορήσω λοιπόν πως στην πρακτικη μας άσκηση υπηρετούμε ένα χρόνο σε δομές γενικής αγωγής και ένα χρόνο σε δομές ειδικής αγωγής. Επίσης να σας ξεκαθαρίσω πως πολλοί συνάδελφοι ΠΕ 61, 71 κατέχουμε ή κάνουμε και οι ίδιοι μεταπτυχιακούς τίτλους πάνω στην Ειδική Αγωγή και ακόμα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ισχύ του νέου νόμου. Επίσης δεν θα αναφερθώ καν στα μεταπτυχιακά εκ Βουλγαρίας, Ιταλίας ορμώμενα (και υπάρχουν με τα τσουβάλια). Επίσης 15 ετία ζούμε σε εργασιακή ομηρία χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, διορισμούς, πίανακες κτλ. Οπότε μην μας μιλάτε για αδικίες, τις τρώμε στα μούτρα χρόνια.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:43 | αφροδιτη

    Οσο αναφορα τα μεταπτυχιακα και ο τροπος αποκτησης τους εφθασε ακομα και στα αυτια της ηγεσιας του Υπουργειου. Δεν ειναι δυνατον να μοριοδοτουνται μτπ με υποχρεωτικη παρακολουθησει και ο κατοχος να εχει παει 2 φορες στο πανεπιστημιο π.χ βουλγαρια η να ξεκιναει να κανει μτπ σε ιταλικο πανεπιστημιο στα ιταλικα χωρις να γνωριζει καθολου την ιταλικη γλωσσα και απλως να παρακολουθει σε φροντηστηριο της πατρας ιταλικα. Αυτες οι καταγγελιες ειναι ΓΝΩΣΤΕΣ σε ΟΛΟΥΣ πλεον.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:36 | Αγγελική

    Το προφιλ μου:
    • Βασικό πτυχίο: τμήμα «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών.
    • Ετήσιο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής πριν το 2010
    • Επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα,
    • Επάρκεια στο Σύστημα Γραφής και Ανάγνωσης Τυφλών Braille,
    • Μεταπτυχιακό στην διδακτική του Αντικειμένου μου, που μου προσδίδει και την παιδαγωγική επάρκεια
    • κάποια μόρια προϋπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ ως αναπληρώτρια Πληροφορικής ειδικής αγωγής (ΠΕ19.50)
    επιπλέον
    • Πρόσφατα ξεκίνησα μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και
    • Εισήλθα με κατατακτήριες στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών.

    Οι απορίες/ ενστάσεις μου σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που αφορά την Ειδική Αγωγή:

    1. Για ποιο λόγο δίδεται τόσο μεγάλη μοριοδότηση στο βαθμό πτυχίου; Έτσι θα επωφεληθούν οι αποφοιτήσαντες με μεγάλο βαθμό στο πτυχίο, αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη κατάρτιση. Συγκριτικά με την προϋπηρεσία, θεωρώ ότι υπερεκτιμάται ο βαθμός του πτυχίου χωρίς νόημα.

    2. Γιατί δεν μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχιακό που μπορεί να έχει κάποιος γύρω από την διδακτική του αντικειμένου του; Δίδεται μεγάλη αξία στο βαθμό του πτυχίου, αλλά η εξειδίκευση σχετικα με διδακτική του αντικειμένου, δεν μας αφορά;;;

    3. Που εντάσσεται κάποιος με παιδαγωγική επάρκεια και που εκείνος που δεν διαθέτει;

    Το προσόν αυτό, διαχωρίζει κυρίως αποφοίτους ειδικοτήτων που το βασικό πτυχίο δεν παρέχει παιδαγωγική επάρκεια, όπως τεχνικές ειδικότητες και απόφοιτοι τμήματος Πληροφορικής.

    Το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει πουθενά την παιδαγωγική επάρκεια, που μέχρι τώρα θεωρούνταν υποχρεωτική, σημαντική στην κατάταξη και βασική προϋπόθεση ένταξης στους πίνακες μετά τον επόμενο ΑΣΕΠ!

    Πολλοί από τους καθηγητές που διεκδικούν κάθε χρόνο θέση αναπληρωτή, έσπευσαν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα (σπαταλώντας χρόνο, κόπο και φυσικά χρήμα) προκειμένου να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια, αποκλείοντας μοιραία τη δυνατότητα να εργαστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, μιας και δεν είναι δυνατό να συμπίπτουν ο τόπος εργασίας ενός αναπληρωτή, με τον τόπο φοίτησης.

    Ως αποτέλεσμα της επιπλέον επιμόρφωσης, το νέο σχέδιο νόμου, αδιαφορεί για το κριτήριο της παιδαγωγικής επάρκειας και επικροτεί μάλλον, εκείνους που δεν έκαναν τον κόπο να την αποκτήσουν, μιας και το διάστημα που κάποιοι σπούδαζαν, εκείνοι εργαζόντουσαν και κέρδιζαν μόρια.

    4. Θεωρώ επίσης, άδικο να προτάσσονται οι δάσκαλοι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71), έναντι των δασκάλων με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή (ΠΕ70,50).

    Οι δεύτεροι, μπορεί να έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία και προσόντα τα οποία δεν μπορούν με τίποτα να φτάσουν οι νέοι απόφοιτοι ΠΕ71 χωρίς προϋπηρεσία και επιπλέον επιμόρφωση.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:32 | Ιωάννα

    ΟΧΙ στην κατάργηση του Πίνακα Α’. Οι εκπαιδευτικοί Αμέα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό πίνακα και να έχουν την προετεραιότητα τους όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:30 | Κωνσταντίνος

    Ποιος είναι τελικά ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
    ή ο Ειδικός Παιδαγωγός ή ο Παιδαγωγός της Ένταξης;

    Δηλαδή, τι πρόγραμμα σπουδών είναι καλό να έχει παρακολουθήσει;

    Αναπόφευκτα, η συζήτηση γύρω από την κατάταξη και τα ακαδημαϊκά προσόντα στην Ειδική Αγωγή μας οδηγούν στην προσπάθεια να οριοθετήσουμε το «ποιος είναι ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής». Με άλλα λόγια, να προβληματιστούμε για τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη φιλοσοφία για την εκπαίδευση που (σαν κοινωνία ορίζουμε) ότι θα πρέπει να έχει αυτός που θα δουλέψει ως εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Τι πρέπει να περιέχει το πρόγραμμα σπουδών του; Τι πρέπει να γνωρίζει και σε τι πρέπει να έχει εξασκηθεί;

    Ας το σκιαγραφήσουμε:

    Το σχολείο είναι ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΩ

    Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Το σχολείο διδάσκει συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει την «ύλη» για να τη διαφοροποιεί όταν χρειάζεται (στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στην Ιστορία κτλ.) έτσι ώστε να γίνει αυτή κτήμα των μαθητών. Πρέπει να γνωρίζει πως θα δουλέψει διαθεματικά στην προσπάθεια του να στηρίξει την εκπαίδευση, όχι ενός μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά ολόκληρης της τάξης. Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά απλουστεύοντας, ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει τα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, την ύλη αλλά και τις μεθόδους της Γενικής Αγωγής όπως και τα στάδια της τυπικής ανάπτυξης των παιδιών.

    Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Δεν είσαι ακόμα εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Γιατί ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίσει και τη μη τυπική ανάπτυξη, τα «διαφορετικά» παιδιά, αυτά με αναπηρία, με διαφορετικές μορφές αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση κτλ.), παιδιά που εμφανίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην αλληλεπίδραση τους με το σχολείο, γενικό σχολείο ή ειδικό σχολείο (γιατί κάθε σχολείο ως θεσμός, ως περιεχόμενο, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια για να ενταχθούν τα παιδιά και να μάθουν).

    Κάπου εδώ ξεκινά η Ειδική Αγωγή και η Παιδαγωγική της Ένταξης. Ξεκινά με πολλά ερωτήματα για τον εκπαιδευτικό:

    Πώς θα εντάξω κοινωνικά-συναισθηματικά αλλά και γνωστικά ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με ΔΕΠ/Υ, με δυσλεξία, με αυτισμό κτλ.) στο Γενικό Σχολείο; Τι χρειάζεται; Κάποια διαφοροποίηση στην ύλη των μαθημάτων ή στη μορφή αξιολόγησης του μαθητή; Μήπως συγκεκριμένους στόχους στις Κοινωνικές Δεξιότητες; Τι και πως πρέπει να διδάξω τα παιδιά έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη τους στο Γενικό Σχολείο;

    Μήπως θα επιτύχω τα παραπάνω, διδάσκοντας όλα τα παιδιά, σε τομείς της ανάπτυξης που το Γενικό Σχολείο παραμελεί (π.χ. παιχνίδι) και που είναι σημαντικοί για την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
    Μήπως δεν υπάρχει ο χώρος, ο χρόνος, η ανάγκη ή η δυνατότητα να διδάξω όλα τα παιδιά μαζί και πρέπει τελικά να συγκεκριμενοποιήσω κάποιους στόχους για συγκεκριμένα παιδιά, δουλεύοντας εξατομικευμένα μαζί τους ή σε μικρή ομάδα;
    Μήπως πρέπει να κάνω και τα τρία μαζί (πρόγραμμα για όλη την τάξη, για μικρή ομάδα μαθητών, εξατομικευμένο);
    Μήπως δεν μπορεί να ενταχθεί τελικά ο μαθητής στο Γενικό Σχολείο με τις «σκληρές» προϋποθέσεις που αυτό θέτει, μήπως δεν έχω τελικά τις (κοινωνικές, σχολικές, ατομικές) προϋποθέσεις μιας επιτυχούς (γνωστικής και κοινωνικό-συναισθηματικής) ένταξης; Αν δεν τις έχω, τι κάνω; Προτείνω στους γονείς ότι το παιδί πρέπει να πάει σε κάποιο Ειδικό Σχολείο;

    Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ή Ειδικός Παιδαγωγός ή Παιδαγωγός της Ένταξης κτλ. Να θυμίσουμε εδώ ότι το σχολείο μας, το «ακαδημαϊκόκεντρικό» σχολείο της Ελλάδας, δίνει ελάχιστη βαρύτητα σε κάποιους τομείς της ανάπτυξης των παιδιών, όπως η επικοινωνία, οι κοινωνικές δεξιότητες, το αυτό-συναίσθημα κ.α. Αντίθετα, για τα παιδιά που δεν έχουν τυπική ανάπτυξη, για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτές οι πλευρές της ανάπτυξης έχουν ζωτική σημασία: πρέπει να ενισχυθούν συστηματικά (το Αυτό-Συναίσθημα, η Επικοινωνία κτλ.) για να ενταχθούν τα παιδιά στο Γενικό Σχολείο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για παιδιά με αναπηρία π.χ. με αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση, δίνουν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτούς τους τομείς της ανάπτυξης. Και οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα Αναλυτικά Προγράμματα όπως και τις μεθόδους διδασκαλίας που είναι (συνήθως, όχι πάντα) γόνιμες για συγκεκριμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες π.χ. μέθοδοι διδασκαλίας γραφής και ανάγνωσης για παιδιά με δυσλεξία.

    Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σπουδών που προετοιμάζει έναν εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής:
    Α) Μαθήματα Παιδαγωγικά: από τις Θεωρίες Διδασκαλίας μέχρι Κοινωνιολογία και Ιστορία της Εκπαίδευσης.
    Β) Μαθήματα στα Γνωστικά Αντικείμενα με έμφαση στη Διδακτική: Γλώσσα-Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες κτλ.
    Γ) Μαθήματα Ψυχολογίας: Σχολική/Εκπαιδευτική, Εξελικτική/Αναπτυξιακή, Γνωστική, Συμβουλευτική, Κλινική, Κοινωνική.
    Δ) Μαθήματα που αφορούν τις διαφορετικές μορφές αναπηρίας ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και σχετικές διδακτικές στρατηγικές π.χ. αυτισμός, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των αυτιστικών παιδιών και διδακτικές στρατηγικές για τη διδασκαλία των αυτιστικών μαθητών π.χ. στην επικοινωνία.
    Ε) Ειδική Αγωγή και Παιδαγωγική της Ένταξης: η ιστορία της, η φιλοσοφία της, τα εξατομικευμένα προγράμματα, η διαφοροποίηση κ.α.
    Ζ) Πρακτική Άσκηση με εποπτεία σε δομές του Γενικού και Ειδικού Σχολείου διότι δεν είναι δυνατόν να προετοιμάζεις κάποιον για να διδάξει στην Ειδικής Αγωγή χωρίς να έχει μπει καν στο Ειδικό Σχολείο, στο Τμήμα Ένταξης ή στη γενική τάξη (όπου σχεδόν πάντα υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες).

    Τα Α+Β+Γ μαθήματα τα συναντάμε στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Δημοτικής ή Προσχολικής Εκπαίδευσης μαζί με πρακτική άσκηση στα Γενικά Σχολεία. Τα συναντάμε και στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής της χώρας σε μικρότερο βαθμό. Εκεί συναντάμε έντονα τα Δ+Ε+Ζ τα οποία υπήρχαν και στη διετή μετεκπαίδευση των δασκάλων/νηπιαγωγών στην Ειδική Αγωγή. Μετά την κατάργηση των Διδασκαλείων, το ερώτημα που μας θέτει η εποχή είναι: σε ποια μεταπτυχιακά της χώρας ή του εξωτερικού συναντάμε τώρα τα Δ+Ε+Ζ;

    Υπάρχουν μεταπτυχιακά που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Περιλαμβάνουν Πρακτική Άσκηση με εποπτεία αν και συνήθως εξειδικεύονται σε μια μορφή αναπηρίας π.χ. Κώφωση ή Δυσλεξία (Πανεπιστήμιο Πάτρας). Παρολαυτά, αναφέρονται στην Παιδαγωγική της Ένταξης, μαθαίνουν τον εκπαιδευτικό να αξιολογεί, να διαφοροποιεί, να εξατομικεύει αν χρειαστεί. Είναι μεταπτυχιακά που θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι λειτουργούν ως Μετεκπαίδευση. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα όμως. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή δεν περιλαμβάνουν καν Πρακτική Άσκηση. Κάποια από αυτά είναι εξ’ αποστάσεως ή ευέλικτης φοίτησης, δηλαδή πηγαίνεις στο Πανεπιστήμιο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι (όταν δηλαδή τα σχολεία είναι κλειστά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι: μπορεί η κατοχή ενός τέτοιου μεταπτυχιακού προγράμματος να σε κάνει να θεωρείσαι Ειδικός Παιδαγωγός;

    Είναι η κρίσιμη ώρα να μπουν ΚΡΙΤΗΡΙΑ στο ποια μετεκπαίδευση, ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δίνει τα απαραίτητα εφόδια σ’ έναν εκπαιδευτικό για να γίνει εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και ποια μεταπτυχιακά έχουν φτιαχτεί τελικά για να χρησιμοποιηθούν μόνο ως χαρτί στους πίνακες αναπληρωτών και στις υπηρεσιακές μεταβολές. Διότι μετά την πρώτη γενιά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που προέρχεται από τα Διδασκαλεία της χώρας, μετά τη δεύτερη γενιά που προέρχεται από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, είμαστε αντιμέτωποι με μια τρίτη γενιά που «παράγεται μαζικά» με μεταπτυχιακά αμφίβολης ποιότητας. Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Πολιτεία και οι φορείς της Ειδικής Αγωγής πρέπει τώρα να συζητήσουν το θέμα πριν είναι αργά. Δυστυχώς το νέο σχέδιο νόμου προσπαθεί να βάλει κριτήρια στα σεμινάρια και όχι στα μεταπτυχιακά!

    Άποψη δική μου είναι πως ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει να γνωρίζει (πέρα από τα Α+Β+Γ) και τα Δ+Ε και να έχει περάσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από Πρακτική Άσκηση με εποπτεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών απαιτεί ασφαλώς πλήρη φοίτηση και όχι μερική, ευέλικτη ή εξ’ αποστάσεως φοίτηση. Επιπλέον: η εξειδίκευση σε μια μόνο μορφή αναπηρίας δεν φτάνει. Τα Διδασκαλεία έδιναν έμφαση στη νοητική καθυστέρηση και τις μαθησιακές δυσκολίες, τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σήμερα έχουμε αυξητικές τάσεις και στα παιδιά με σύνδρομο ΔΕΠ/Υ και στα παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας/Asperger. Η στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας και στις ειδικές εκπαιδευτικές της ανάγκες π.χ. αυτισμό, δεν μπορεί να εξοπλίσει τον εκπαιδευτικό με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για ν’ αντιμετωπίσει το πολυποίκιλο σχολικό περιβάλλον του Ειδικού Σχολείου, του ΕΕΕΚ, του Τμήματος Ένταξης και αν θέλετε του ίδιου του Γενικού Σχολείου όπου πρέπει να επιτευχθεί η ένταξη παιδιών με ΔΕΠ/Υ, αυτισμό, δυσλεξία κ.α. ταυτόχρονα, στην ίδια τάξη.

    Γνωρίζω ότι οι προϋποθέσεις που θέτω για τη μετεκπαίδευση ακούγονται αυστηρές (πλήρης φοίτηση, πρακτική άσκηση με εποπτεία, όχι στενή εξειδίκευση σε 1 μόνο μορφή αναπηρίας/ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, γνώση της παιδαγωγικής της ένταξης και της φιλοσοφίας και των πρακτικών της διαφοροποιημένης διδασκαλίας) αλλά εν τέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που γίνονταν στα Διδασκαλεία και που απαιτεί το ίδιο το Κράτος για το διορισμό εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (έτσι όπως αυτό εκφράστηκε με την ύλη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής). Η ύλη του ΑΣΕΠ δείχνει ότι η Πολιτεία αντιφάσκει: άλλα κριτήρια θέτει για το διορισμό στην Ειδική Αγωγή και άλλα για την είσοδο στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής…

    Σημείωση 1: δεν σχολιάζω καν ότι στον «ερμαφρόδιτο» νεοσύστατο κλάδο ΠΕ70.50 (που κακώς δημιουργείται) υπάρχουν εκπαιδευτικοί χωρίς σπουδές στην Ειδική Αγωγή ή μόνο με τα περιβόητα «σεμινάρια»… Όσο για τη μοριοδότηση, δεν έχει κανένα νόημα όταν δεν έχουν λυθεί άλλα βασικά προβλήματα π.χ. περιεχόμενο του μεταπτυχιακού…

    Σημείωση 2: Παραθέτω και τα μεταπτυχιακά που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στους πίνακες Β΄ Αναπληρωτών Δασκάλων Ειδικής Αγωγής. Και μόνο από τον τίτλο μερικών βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για το αν είναι μετεκπαίδευση…Τα τρία διδακτορικά δεν τα σχολιάζω αφού ούτως ή άλλως το διδακτορικό δεν είναι μετεκπαίδευση αλλά έρευνα…

    ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ένσταση περί μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών υποψήφιων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), κλάδου Δασκάλων

    Σε απάντηση σχετικής ένστασής σας, σας υποβάλλουμε λίστα Α) των μεταπτυχιακών και Β) των διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψήφιων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ του Πίνακα Β΄, κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 (Δασκάλων ΕΑΕ), για το σχολικό έτος 2013-2014:

    Α. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών (προστέθηκαν πενήντα πέντε νέοι):

    1. Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή» (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): οκτώ υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 7/6/2013, 1/7/2013, 11/7/2013 και 12/7/2013,
    2. Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία): δύο υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 26/4/2013 και 20/6/2013,
    3. Ειδική Αγωγή, Κατεύθυνση «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 12/2/2013,
    4. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: δύο υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 4/2/2013 και 19/6/2013,
    5. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): δύο υποψήφιοι με ημερομηνία κτήσης 27/6/2013,
    6. Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση «Ψυχολογικές και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις της Διαφορετικότητας. Ειδική Εκπαίδευση-Εγγραμματισμός και Μειονότητες» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 4/6/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    7. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδίκευση «Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 17/1/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    8. Παιδαγωγική, Πρωτεύων Κλάδος «Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση» (ΑΠΘ, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής): ένας υποψήφιος με ημερομηνία κτήσης 29/1/2013 (βάσει της αναλυτικής του βαθμολογίας),
    9. Κοινωνική Ψυχιατρική (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιατρικής): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 20/9/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    10. Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 4/10/2011,
    11. Master of Education [Special Education: Autism (Children)] (University of Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/2/2013,
    12. Master of Arts in Special Needs (University of Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/8/2013,
    13. Master of Science in Psychology (Universiteit Leiden, Ολλανδία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 12/3/2009 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    14. Master di Secondo Livello in Mettodologia e didattica speciale per l’integrazione degli allievi con disabilità (Università degli Studi Roma Tre-Σχολή Επιστημών Αγωγής, Ιταλία): δέκα υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 29/4/2013, 27/5/2013, 29/5/2013 και 30/5/2013,
    15. Master Universitario di Secondo Livello Dinamiche Emotivo-Affettive ed Educazione (Università degli Studi di Roma «Tor Vergata», Ιταλία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013,
    16. Master di Secondo Livello in Competenze relazionali per insegnanti che interagiscono con alunni e famiglie con bisogni educativi speciali (Università degli Studi di Torino, Ιταλία): έξι υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013, 29/7/2013 και 1/8/2013,
    17. Master di Secondo Livello in Metodologie Didattiche e Psicologiche dell’ Educazione (Universita degli Studi dell’ Aquila, Ιταλία): τρεις υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013 και 1/8/2013
    18. Diploma Magistr στην Ειδική Αγωγή – Παιδαγωγού για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Πανεπιστήμιο Σόφιας «Αγ. Κλιμέντ Οχρίντσκι», Βουλγαρία): έντεκα υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 12/4/2013, 23/5/2013, 6/8/2013, 8/8/2013, 9/8/2013, 30/8/2013, 10/9/2013, 22/11/2013 και 25/11/2013,
    19. Diploma Magistr με ειδικότητα «Επικοινωνιακές διαταραχές», Επαγγελματική ειδίκευση «Παιδαγωγός ατόμων με διανοητική υστέρηση» (Πανεπιστήμιο «Π. Χιλεντάρσκι», Πλόβντιβ, Βουλγαρία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/8/2013.

    Οι υπόλοιποι εξήντα δύο υποψήφιοι με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών είναι ενταγμένοι στον Πίνακα Β΄ κλάδου Δασκάλων ΕΑΕ ήδη από το σχολικό έτος 2012-2013 (τουλάχιστον). Οι τίτλοι τους είναι οι ακόλουθοι:

    1. Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία): μία υποψήφια,
    2. Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: τέσσερις υποψήφιοι / Κατεύθυνση «Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική»: δύο υποψήφιες,
    3. Ειδική Αγωγή, Κατεύθυνση «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): τρεις υποψήφιες,
    4. Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): μία υποψήφια,
    5. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: δεκαεννέα υποψήφιοι,
    6. Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους, Κατεύθυνση «Ψυχοπαιδαγωγική παιδιών με ειδικές ανάγκες» (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου): τρεις υποψήφιες,
    7. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδίκευση «Μαθησιακές Δυσκολίες, Δυσλεξία – Αγωγή Κωφών», Υποειδίκευση «Αγωγή Κωφών» (Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): μία υποψήφια,
    8. Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση «Ψυχολογικές και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις της Διαφορετικότητας» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    9. Σχολική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας): μία υποψήφια,
    10. Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία (ΑΠΘ, Τμήμα Ψυχολογίας): μία υποψήφια,
    11. Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία, Κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς» (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και Σερρών του ΑΠΘ, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): μία υποψήφια,
    12. Master of Arts: Education (Inclusion and Special Educational Needs) (University of Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο): ένας υποψήφιος,
    13. Master of Education in Special Education (University of Bristol, Ηνωμένο Βασίλειο): τρεις υποψήφιες,
    14. Master of Arts in Deaf Studies (University of Bristol): μία υποψήφια,
    15. Master of Education (University of Bristol): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    16. Master of Philosophy (Special Education) (Brunel University, Ηνωμένο Βασίλειο): δύο υποψήφιες,
    17. Master of Philosophy (θέμα έρευνας: The differences in eye movement of children with dyslexia & MMR while reading) (Brunel University): μία υποψήφια,
    18. Master of Science in Inclusive and Special Education (University of Edinburgh, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    19. Master of Science in Advanced Professional Studies (University of Edinburgh, College of Humanities & Social Science, Moray House School of Education): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),
    20. Master of Education in Inclusive Education (University of Glasgow, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    21. Master of Arts in Special Educational Needs (University of Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    22. Master of Arts in Special and Inclusive Education (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Institute of Education): μία υποψήφια,
    23. Master of Arts in Work Based Learning Studies (Special Education) (Middlesex University-London, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    24. Master of Education – Special Educational Needs (University of Newcastle upon Tyne, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    25. Master of Arts in Special Needs (University of Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    26. Master of Arts in Autism (Sheffield Hallam University, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    27. Master of Arts in Specific Learning Difficulties (Dyslexia) (University of Southampton, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    28. Master of Arts in Autism (University of Wales, Ηνωμένο Βασίλειο): ένας υποψήφιος,
    29. Master of Arts in Special Educational Needs (University of Wales, Newport, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,
    30. Master of Arts – Speech-Language Pathology, (Saint Xavier University, Σικάγο): μία υποψήφια,
    31. Master of Arts, Major: Special Education (New Jersey City University, ΗΠΑ): μία υποψήφια και
    32. Master of Special Education (University of Western Australia): μία υποψήφια.

    Β. Διδακτορικοί τίτλοι σπουδών (τρεις υποψήφιοι):

    1. «Η ευεργετική μοναξιά στην παιδική ηλικία: κατασκευή κλίμακας και προτάσεις για παιδαγωγικές εφαρμογές» (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2009-2010.
    2. «Γλωσσικές ικανότητες στην αναπτυξιακή δυσλεξία και την ειδική γλωσσικής διαταραχή: μια συγκριτική και διαγλωσσικής μελέτη» (ΑΠΘ, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2011-2012.
    3. «Η συμβολή της αφής, της ακοής και της όσφρησης στη διαμόρφωση και ενημέρωση νοητικών χαρτών από άτομα με πρόβλημα όρασης» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2012-2013.

    Όλοι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχουν Πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας τους με τους απονεμόμενους από τα ελληνικά πανεπιστήμια από το ΔΟΑΤΑΠ (και βάσει αυτής αναγράφονται οι παραπάνω τίτλοι).

    Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 117746/Γ6/27-8-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΜ9-Α5Ν) εγκύκλιο, η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών δεν επηρεάζουν την κατάταξη των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι της ίδιας κατηγορίας (κάτοχοι είτε διδακτορικού είτε μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών) κατατάσσονται βάσει της προϋπηρεσίας τους στην ΕΑΕ και, στην περίπτωση που αυτή συμπίπτει, βάσει α) των μορίων των δύο τελευταίων διαγωνισμών ΑΣΕΠ και β) της ημερομηνίας κτήσης (και ακολούθως του βαθμού) του βασικού τους πτυχίου (ΜΕΡΟΣ Δ΄-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄.1.1, Επισήμανση Ι, σελ. 32-33).

    Ο ΠΡΟЇΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΛΙΤΣΑΣ

  • 17 Απριλίου 2014, 17:22 | Ειρήνη

    Θεωρώ ότι σε ότι αφορά τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα πρέπει να γίνει μία διάκριση μεταξύ αυτών που είναι μονοετούς φοίτησης και αυτών που είναι διετούς. Δεν μπορεί να λαμβάνουν όλα τα ίδια μόρια. Τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως αυτά των τελευταίων χρόνων είναι αμφιβόλου ποιότητας σε ότι αφορά την παρεχόμενη γνώση και εξειδίκευση που παρέχουν στους φοιτητές τους, διότι έχουν εμπορευματοποίηση πλήρως τους τίτλους τους σε ότι αφορά την ειδική αγωγή!

  • 17 Απριλίου 2014, 17:09 | Γιάννης

    Θεωρώ οτι είναι απαράδεκτο να δίνονται 0,2 μόρια για κάθε μήνα προυπηρεσίας και μόλις 3 μόρια στο μεταπτυχιακό και 6 στο διδακτορικό.
    Ενας απόφοιτος μεταπτυχιακού και πόσο μάλλον διδακτορικού τίτλου σπουδών κατέχει εξειδίκευση στον τομέα του, εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει σε κάθε περίπτωση,θεωρητική γνώση με την οποία μπορεί να βοηθήσει γονείς, μαθητές και άλλους εκπαιδευτικούς. Γνωρίζει την χαρακτηριστικά της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.Είναι σε θέση να παρέμβει σε συμβουλευτικό επίπεδο(προς γονείς,μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό). Όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση έχει προκύψει απο μελέτη, πρακτική άσκηση και έρευνα. Κατα συνέπεια μπορεί να ανταποκριθεί σε πληθώρα απαιτήσεων κατα την διάρκεια της εκπαιδευτικής του πορείας ( αξιολόγηση μαθητών, συμβουλευτική γονέων και μαθητών, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, προγράμματα παρέμβασης και εντόπισης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών).
    Η πριμοδότηση με 0,2 μόρια ανα μήνα εμπειρίας πριμοδοτεί την εμπειροτεχνία και την μάθηση με δοκιμή.Απαξιώνει την προσπάθεια για διαβίου μάθηση και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.Αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών αφού οι οποιες παρεμβάσεις δεν θα λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες τάσεις.Πόσοι απο τους εκπαιδευτικούς, που έχουν προυπηρεσία χωρίς να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου στην ειδική αγωγή, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικα των μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες, να παρέμβουν υποστηριστικά και συμβουλευτικά προς γονείς και μαθητές, να συμβάλλουν στην άρση των στερεοτύπων προς τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να ερευνήσουν αλλά και να προτείνουν λύσεις εφαρμόσιμες;
    Kατα συνέπεια οι κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην ειδική αγωγή είναι φύσει και θέσει υπερμαχοι της ισότητας των ευκαιριών.
    Προτείνω την μείωση της προυπηρεσίας σε 0,10 μόρια ανα μήνα και την μηδενική πριμοδότηση των σεμιναρίων ειδικής αγωγής.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:06 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που δεν υπάρχει αντίστοιχο Πρώτο Πτυχίο Ειδικής Αγωγής, όπως γίνεται στη Πρωτοβάθμια, να ισχύει η προτεραιότητα Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Τίτλων.
    Τα σεμινάρια να μην μοριοδοτούνται. Να χαμηλώσει ο συντελεστής μοριοδότησης της προϋπηρεσίας.

  • 17 Απριλίου 2014, 17:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

    Το μεγάλυτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανεργία, όπως όλοι ξέρουμε και ακούμε από τους πολιτικούς που τώρα για άλλη μια φορά ζητάνε την ψήφο μας.
    κ. Υπουργέ,
    κάναμε τις επιλογές μας (σωστές ή λάθος θα φανεί στο τέλος) και με κόπους και θυσίες της εφηβικής μας ζωής και με σημαντική οικονομική επιβάρυνση της οικογένειάς μας αριστεύσαμε και μπήκαμε σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ Πανεπιστήμια ώστε να αποκομίσουμε ακαδημαϊκές γνώσεις για να ασκήσουμε το επάγγελμα του δασκάλου στην ΕΛΛΑΔΑ. Έτσι λοιπόν έγινα εκπαιδευτικός ΠΕ70 και χαίρομαι γιαυτο. Όμως, τώρα που μετά από σχεδόν 3 χρόνια αναμονής και ανεργίας νιώθω μεγάλη απελπισία με την κατάσταση της παιδείας στη χώρα μας και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να απασχολεί όλους μας. Το μέλλον δηλαδή των νέων παιδιών, αλλά όμως τι θα γίνει με το μέλλον το δικό μου και των συναδέρφων μου; Μήπως θα πρέπει οι πολιτικοί να επανεπενδύσουν στην ουσιαστική παιδεία και εννοώ να γίνουν προσλήψεις ΝΕΩΝ εκπαιδευτικών και όχι μόνο λιμενικών, αστυφυλάκων και λοιπών…
    Τι προοπτική έχω εγώ ως νέος αριστούχος και άρτια εκπαιδευμένος σύγχρονος εκπαιδευτικός απο τη στιγμή που δεν έχω τη δυνατότητα να αποκτήσω και ΕΓΩ προυπηρεσίαααααα;;;;
    Αποφάσισα λοιπόν να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου και τις ικανότητές μου και να αποκτήσω στον χρόνο της ανεργίας μου ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, όχι μόνο γιατί υπήρχε η ελάχιστη πιθανότητα να δουλέψω ως αναπληρωτής ΠΕ70.50 αλλά γιατί ήθελα να εμπλουτίσω τις παιδαγωγικές μου γνώσεις και με θέματα και τομείς ΠΕΡΑ του βασικού μου πτυχίου. Νιώθω δηλαδή πιο ολοκληρωμένος επαγγελματίας και πιο αρμόδιος να χειριστώ, αν φυσικά μου δοθεί η δυνατότητα, ποικίλες εκπαιδευτικές καταστάσεις ΕΝΤΟΣ του γενικού σχολείου (στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης-συμπερίληψης).
    Παρακάλω τους αρμόδιους να ξανασκεφτούν την μοριοδότηση της προυπηρεσίας με 0.2 μόρια, το θεωρώ υπερβολικό και αντίθετο με τους αγώνες και τις θυσίες μου, όπως επίσης και τη μοριοδότηση των σεμιναρίων 400 ωρών. Θέλω να υπάρχει δίκαιη αξιοκρατία για όλους!! Σε όλο τον κόσμο ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα είναι ΑΝΩΤΕΡΟ του βασικού τίτλου σπουδών!!!
    Ευελπιστώ στην συναδερφική αλληλεγγύη των αγαπητών μου φίλων ΠΕ71/61, που καλά κάνουν και προασπίζονται τα δικαιώματά τους αλλά ήρθε η στιγμή να κάνω κάτι και γω!
    Εύχομαι Καλό Πάσχα και … Καλές Εκλογέςςςς…

  • 17 Απριλίου 2014, 17:04 | Δ. Τρευλόπουλος

    Δεν θα πρέπει κάποιος που έχει μεταπτυχιακό να παίρνει μόρια και από το σεμινάριο. Δηλαδή να παίρνει 3 + 1 ή 1,5 μόριο. Τα μόρια των σεμιναρίων να συνυπολογίζονται μόνο για εκείνους που δεν έχουν μεταπτυχιακό. Όπως όταν έχεις διδακτορικό δεν παίρνεις 6 + τα 3 μόρια του μεταπτυχιακού. Με αυτό που εσείς προτείνετε, κάποιος που έχει ήδη μεταπτυχιακό, θα υποχρεώνεται να παρακολουθήσει και σεμινάριο για να βελτιώσει την κατάταξή του, κάτι που ουσιαστικά δεν βελτιώνει τις γνώσεις του, αλλά τις επαναλαμβάνει. Ακυρώνεται κατά κάποιο τρόπο η επάρκεια του μεταπτυχιακού.