Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες

1. Ως ΣΜΕΑΕ ορίζονται:

α) Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

α1) τα νηπιαγωγεία ΕΑΕ και τμήματα πρώιμης παρέμβασης που λειτουργούν εντός των νηπιαγωγείων ΕΑΕ, για μαθητές μέχρι και το έβδομο (7ο) έτος της ηλικίας τους και
α2) τα δημοτικά σχολεία ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους. Παράταση φοίτησης για ένα έτος μπορεί να γίνει με απόφαση της ΕΔΕΑΥ εφ’ όσον υπάρχει ή του Συλλόγου Διδασκόντων.

β) Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

β1) τα γυμνάσια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Τα γυμνάσια ΕΑΕ περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του γυμνασίου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.
β2) τα λύκεια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους. Τα λύκεια ΕΑΕ, περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου με αναπηρία και ειδικές εκπαδευτικές ανάγκες μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του λυκείου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.

γ) Οι δομές της δευτεροβάθμιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κάτωθι:

γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.

Στην Ε΄ «Τάξη Μαθητείας» εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) του Ε.Ε.Γ. Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., Μαθήματα Ειδικότητας και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού, καθώς και στη Β΄ τάξη των ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ. Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Εάν πρόκειται να κατευθυνθεί σε ΕΕΓ, θα πρέπει να εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.
Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΕΛ, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.
Οι προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄ τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ. θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τη Δ΄ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ τάξη στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.

Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ-Γυμνασίων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ισχύουν τα εξής:

Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:
• Απόφοιτος Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
• Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
• Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΑ, στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.
Απόφοιτοι Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται:
• Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη ΕΕΛ και Α΄ τάξη ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α.
Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης:
• Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Β ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Γ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από την Α΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Από τη Β΄ γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη ΕΕΓ .
• Από την Γ΄ τάξη γυμνασίου γενικού ή ειδικού, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για κάθε μετακίνηση μαθητή προς την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Για την μετεγγραφή και κατάταξη από Ε.Ε.Ε.ΕΚ. σε Ε.Ε.Γ. ή αντίστροφα, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το ΚΕΔΔΥ.

γ2) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 η περίπτωση 1β τροποποιείται ως εξής:
«β) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), στην Α΄ τάξη των οποίων εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου, Δ΄ τάξης, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στην Β΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις κάτοχοι πτυχίου επιπέδου 2 απόφοιτοι του Ε.Ε.Γ. Στα Ε.Ε.Λ. προσφέρονται δύο κύκλοι σπουδών οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:
α. Ο Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών και
β. Ο Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας»

Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις κατ’ αντιστοιχία με τις τάξεις των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο μαθητής ως προϋπόθεση εγγραφής δεν ισχύει για τα ΕΕΛ. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται:
α) Απολυτήριος τίτλος Λυκείου ισότιμος με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, μετά τις
ενδοσχολικές εξετάσεις και
β) Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΕΕΛ.

Στο Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Ε.Ε.Λ.
Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η τάξη μαθητείας θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4186/2013 αρθ. 7.
Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων Σ.Δ. του Ε.Ε.Λ. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013.

Η λειτουργία των ΕΕΛ διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων και ως προς τα θέματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία του 5%. Θέματα που αφορούν προθεσμίες εγγραφών και μετεγγραφών εναρμονίζονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
Ο κανονισμός λειτουργίας των εσπερινών ΕΠΑΛ εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Λ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.

Για τα ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ν. 4186/2013, άρθρα 14 και 15 αντίστοιχα.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία των εσπερινών ΕΠΑΛ προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης.
Στα ΕΕΛ καθώς και στα Ειδικά Λύκεια και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Τα ωρολόγια προγράμματα και το σύνολο των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών, θα διαφοροποιούνται με εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.
Στα ΕΕΓ δύνανται να ιδρύονται Λυκειακές τάξεις με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εφ΄όσον υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

γ3) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τα ΕΕΕΕΚ μετονομάζονται σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συντομογραφημένα: Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται οι απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού ή του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και λειτουργούν με Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ΣΤ΄ « τάξη Μαθητείας».
Λειτουργεί προκαταρκτική τάξη, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων για την ομαλή ένταξη του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον. Τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται.
Στους απόφοιτους της Ε΄ τάξης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με δικαίωμα εγγραφής στην «τάξη μαθητείας» του ΕΕΕΕΚ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΕΑΥ όπου έχει συσταθεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ., έχουν οι μαθητές έως το 18ο έτος της ηλικίας τους κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ. Πρώτη εγγραφή δύναται να γίνεται έως το 20ο έτος, εάν εντός της οικείας Διεύθυνσης δεν λειτουργεί αντίστοιχη δομή.
Στην «Τάξη Μαθητείας» η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η «Τάξη Μαθητείας», έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 τριμήνων και το πολύ ενός (1) διδακτικού έτους και περιλαμβάνει μαθήματα πρακτικής με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο ή στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Το πρόγραμμα της «Τάξης Μαθητείας» μπορεί να συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Την ευθύνη υλοποίησης της «Τάξης Μαθητείας», καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.
Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύει ότι και στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 με δυνατότητα συνέχισης σπουδών μόνον σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί ή εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Στη φόρμα απολυτηρίου του ΕΕΕΕΚ, όπως αυτή έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1103/Β/23-8-2002, απαλείφεται η πρόταση «ο παρών τίτλος επέχει θέση πιστοποιητικού επιπέδου 1 του άρθρου 6 παρ.1α του ν. 2009/1992».
Στους ήδη αποφοιτήσαντες χορηγείται πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 και αντικαθίσταται ο παλαιός απολυτήριος τίτλος με τον νέο.

2. Θέματα Λειτουργίας:

α) Οι ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β(Κατώτερη), Γ+Δ(Μεσαία), Ε+ΣΤ(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης μπορούν οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της Α’/θμιας εκπ/σης να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπ/σης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται σε πρακτικό του συλλόγου προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του δ/ντή και έγκρισης από τον αρμόδιο σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε.

β) Η διάρκεια των διδακτικών ωρών στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι 40 λεπτά, τα δε διαλείμματα δύνανται να είναι ανά δίωρο δηλ. τρία, διάρκειας 15 λεπτών έκαστο. Κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος οι εργαστηριακές ώρες δύνανται στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δίωρες χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα μεταξύ τους. Τυχόν διαφοροποιήσεις γίνονται ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) και σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Ε.Α.Ε.

γ) Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης της διδασκόμενης ύλης, σε κάθε μάθημα, σε όλες τις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκόμενης ύλης, είναι ανάλογος με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και αναμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του δ/ντή του σχολείου και του σχ. Συμβούλου Ε.Α.Ε. ο δ/ντής εκπ/σης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 2 μαθητές και η οποία υπάγεται σε τμήμα τουλάχιστον 6 μαθητών. Επίσης δεν μπορεί να εντάσσονται περισσότεροι από τρεις μαθητές με διαταραχή αυτιστικού φάσματος στο ίδιο τμήμα σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

3. Η 3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.). Στις μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες ΣΜΕΑΕ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, (ΕΕΕΕΚ, ΕΕΓ και ΕΕΛ) θα λειτουργούν τμήματα αμιγώς με μαθητές της ειδικής κατηγορίας που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τις σχολικές αυτές μονάδες, αλλά με δυνατότητα εγγραφής και μαθητών με άλλες αναπηρίες και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν γνωμάτευσης ΚΕΔΔΥ. Οι ιδρυμένες ΕΠΑΣ σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 καταργούνται.
Στο ΕΕΕΕΚ «Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες» που ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω μπορούν να εγγράφονται ή να μετεγγράφονται και μαθητές χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ύστερα από εισήγηση του Γ΄ ΚΕΔΔΥ Αθηνών και σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων οι οποίες εγκρίνουν μεταξύ άλλων ότι η ένταξή τους στο σχολείο δεν ενέχει κινδύνους για τον μαθητικό πληθυσμό του συγκεκριμένου ΕΕΕΕΚ. Το ίδιο θα ισχύει και για όποιο ΕΕΕΕΚ ιδρυθεί στο μέλλον, ύστερα από εισήγηση του ΚΕΔΔΥ της οικείας Διεύθυνσης.
Του εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και των Διευθυντών όλων των ανωτέρω σχολικών μονάδων που υπηρετούν οργανικά, μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις και στις νέες σχολικές μονάδες. Οι μη υπηρετούμενες κενές οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις αντίστοιχες νέες σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον οργανικά τοποθετημένο εργαζόμενο στις ανωτέρω δομές.
4. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ίδια αναλογία, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών.
5. Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 πριν την πρώτη πρόταση προστίθενται το εξής:
«Οι αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται στους παρακάτω τρείς (3) τύπους σχολείων:
1) τα Γυμνάσια-Λύκεια Ε.Α.Ε. κατ’ αντιστοιχία με τα Γυμνάσια – Λύκεια της γενικής εκπαίδευσης
2) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
3) τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)
Κάθε άλλη διάταξη καταργείται.»
6. Προκειμένου για μετεγγραφές από Ε.Ε.Γ. σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ή αντίστροφα αρμόδιο είναι το ΚΕΔΔΥ της σχολικής μονάδας υποδοχής, εκδίδει δε γνωμάτευση ως προς τη δομή και εισήγηση για την κατάταξη των μετεγγραφόμενων στις κατάλληλες τάξεις. Ο Σ.Δ. του σχολείου υποδοχής ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα αποφασίζει για την τάξη στην οποία κατατάσσονται τελικά οι μαθητές.
7. Ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μπορεί τεκμηριωμένα να αποφασίζει για την παραπομπή μαθητών για αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση στο οικείο ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ και για το λόγο αυτό κοινοποιεί την απόφασή του τόσο στο ΚΕΔΔΥ όσο και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οι οποίοι υποχρεούνται εντός δεκαημέρου από τη λήψη της, να μεταβούν στο ΚΕΔΔΥ ώστε να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας να ζητήσει την υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ, κοινοποιώντας την απόφασή του αυτή στους γονείς/κηδεμόνες που η παραπάνω απόφαση αφορά.
8. Τα Ειδικά Γυμνάσια (εκτός κωφών, βαρήκοων και κινητικά αναπήρων) δύνανται να μετατρέπονται κατόπιν εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ, του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ) και οι φοιτούντες μαθητές σε αυτά εγγράφονται στις αντίστοιχες τάξεις των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

9. Στα σχολεία της παραγράφου 1(α) του παρόντος άρθρου μπορούν να λειτουργούν και τμήματα ολοήμερου προγράμματος. Στα σχολεία ΕΑΕ εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα. Στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης. Στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα των γυμνασίων και λυκείων ΕΑΕ μπορεί να περιλαμβάνονται και μαθήματα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

10. Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

11. Η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους και πέραν του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας τους. Για την παράταση αποφασίζει ο αρμόδιος διευθυντής εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.

12. Ο αναγκαίος αριθμός των μαθητών για τη λειτουργία ειδικού δημοτικού σχολείου και ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε και αποτελεί την προϋπόθεση ίδρυσής τους. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές είναι λιγότεροι, η λειτουργία της σχολικής μονάδας αναστέλλεται και στη συνέχεια προτείνεται η κατάργησή της. Στη θέση της ιδρύονται τμήματα ένταξης, με εξειδικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου.

13. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ γίνεται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης είτε με μεταφορικά μέσα μισθωμένα από την οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ επιτρέπεται η αγορά ή η μίσθωση σχολικών λεωφορείων εξειδικευμένων προδιαγραφών που τάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ΣΜΕΑΕ που διέθεταν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία από αγορά, δωρεά, αποκλειστική παραχώρηση και μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, διατηρούν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης. Για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ συνιστώνται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις οδηγών και συνοδών των μαθητών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ΣΜΕΑΕ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών. Η αντιμετώπιση των δαπανών κίνησης, συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν κατανεμηθεί στις ΣΜΕΑΕ γίνεται από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από πιστώσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

14. Το σχολικό και διδακτικό έτος των ΣΜΕΑΕ είναι το ίδιο με αυτό των αντίστοιχων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια είναι ισότιμα προς τα γυμνάσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

15. Σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα όρια καθορίζονται με απόφαση του αντίστοιχου Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εντός των ορίων της Δ/νσης ή με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εκτός των ορίων της Δ/νσης.
16. Μπορούν να εκπονούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. σε συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κατόπιν πράξης των δ/ντών των δύο σχολείων οι οποίες αποστέλλονται στον σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε. για έγκριση.

17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.

18. Οι συστεγαζόμενες στο ίδιο συγκρότημα ΣΜΕΑΕ ή αυτές που έχουν κοινή μεταφορά μαθητών εναρμονίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους κατόπιν σχετικής έγκρισης του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:23 | ΔΩΡΑ ΜΑΥΡΙΚΗ ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:20 | ΣΟΦΙΑ p.e. 71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:16 | Βασω

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:15 | ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ71

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:14 | Βίκυ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:07 | nektaria

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:04 | Κωνσταντίνος Σ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 18:19 | Γεωργία Δ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 18:08 | Μαρία Τ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 18:06 | ΕΙΡΗΝΗ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ2

  • 5 Μαΐου 2014, 18:04 | Τσινικας Κων/νος

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 17:52 | ΣΟΦΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 17:45 | ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 17:44 | Αλεξάνδρα Καραμάνη

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ».

  • 5 Μαΐου 2014, 17:40 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 17:30 | Αγγελική Μ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 17:29 | Georgia

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 17:17 | Δέσποινα Π.Ε 71 (7 χρόνια αναπλήρωσης))

    Στηριζω τις θεσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 17:14 | despina

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 17:08 | ΘΕΟΔΟΤΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 16:58 | Αγγελική

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 16:54 | Παυλάκος Μαυροειδής

    εξ ολοκλήρου νέες παράγραφοι

    παράγραφος 19 (νέα)

    19. Για την ολοκλήρωση της φοίτησης στην ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να δοθεί αναβολή στράτευσης και πέρα από το εικοστό πρώτο (21) έτος της ηλικίας του μαθητή και για όσα έτη είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

    Σύντομη Τεκμηρίωση

    Για την ολοκλήρωση των σπουδών στην ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτούνται περισσότερα έτη φοίτηση από την γενική εκπαίδευση και δεν προβλέπονται ειδικές διατάξεις για την αναβολή στράτευσης με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να διακόπτουν τις σπουδές τους.

    παράγραφος 20 (νέα)

    20. Στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας εφαρμόζεται, με απόφαση του συλλόγου και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Ανά δεκαπενθήμερο, μία ημέρα της εβδομάδας εκ περιτροπής, ορίζεται ως ημέρα δημιουργικής απασχόλησης και αφιερώνεται εξ ολοκλήρου σε αυτά. Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ανατίθενται με απόφαση του συλλόγου των καθηγητών ως συμπλήρωση ωραρίου, μέχρι δύο ώρες την εβδομάδα, σε μέλη του. Την ημέρα δημιουργικής όλοι οι διδάσκοντες βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

    Σύντομη Τεκμηρίωση

    Δημιουργική απασχόληση προβλεπόταν στον 2817/2000 και υπήρχε θεσμοθετημένη στα ωρολόγια των ΕΓ. Ας αφεθεί ως δυνατότητα, ώστε οι σύλλογοι κατά περίπτωση να αποφασίζουν. Πιστεύω ότι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να διατηρηθεί έστω και με αυτή τη μορφή.

    παράγραφος 21 (νέα)

    Στα ΕΕΓ και ΕΕΛ συστήνονται οργανικές θέσεις ως εξής:

    α) μία (1) θέση Ψυχολόγου κλάδου ΠΕ23
    β) μία (1) θέση Κοινωνικού Λειτουργού κλάδου ΠΕ30.
    γ) μία (1) θέση Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
    δ) μία (1) θέση Φυσικοθεραπευτή κλάδου ΠΕ28
    ε) μία (1) θέση Εργοθεραπευτή κλάδου ΠΕ29
    στ) μία (1) θέση Θεραπευτή του Λόγου κλάδου ΠΕ26 ή ΠΕ21

    Σύντομη Τεκμηρίωση

    Απαραίτητο για την πρόσληψη, μετάθεση ή απόσπαση ΕΕΠ και ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ είναι να υπάρχει οργανική θέση. Κατ ελάχιστο πρέπει να δημιουργηθεί μία θεση ΠΕ23 και μία ΠΕ30 οι οποίες είναι απαραίτητες σε κάθε ΣΜΕΑΕ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:49 | Παυλάκος Μαυροειδής

    παράγραφος 5, εδάφιο 2

    2) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
    Γενική Παρατήρηση
    Τα ΕΕΓ δεν είναι σε πλήρη αντιστοιχία με κανένα σχολείο της τυπική. Ως εκ τούτου πρέπει να εκδοθούν νέα ωρολόγια προγράμματα που θα είναι σε αντιστοιχία με αυτά των γυμνασίων και των ΕΛ συνδυάζοντας τα μαθήματα γενικής παιδείας, τις ομάδες προσανατολισμού τους τομείς και τις ειδικότητες, λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο αριθμό ωρών τεχνικών μαθημάτων για την έκδοση πτυχίου και μαθημάτων γενικής παιδείας για την ισοτιμία του γυμνασίου. (ισοτιμία γυμνασίου με τις λιγότερες ώρες μαθημάτων δίνουν τα ΣΔΕ και τις αμέσως λιγότερες τα εσπερινά γυμνάσια, 25 ώρες άνα τάξη σε τρία έτη).

    παράγραφος 17

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε «»

    17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. «Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης στα οποία λειτουργούν έξι (6) και πάνω τμήματα έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των σχολείων με αριθμό τμημάτων άνω των δώδεκα (12) της γενικής β/θμιας εκπ/σης δηλαδή 5 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτει και με ενισχυτική διδασκαλία μαθητή, προγράμματα καινοτόμων δράσεων ή οποιονδήποτε τρόπο συμπλήρωσης προβλέπει η γενική νομοθεσία για τους εκπαιδευτικούς β/θμιας χωρίς εξαιρέσεις. Για τον υπολογισμό του ωραρίου στην περίπτωση λιγότερων τμημάτων, κάθε τμήμα Σ.Μ.Ε.Α.Ε. θα υπολογίζεται ως δύο τμήματα της γενικής β/θμιας εκπ/σης.»
    Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων «που αντιστοιχεί σε δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίος.»

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    για να μειωθούν με το ίδιο σκεπτικό και οι ώρες των διευθυντών στη Δ/θμια.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:49 | ΙΣΜΗΝΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ!

  • 5 Μαΐου 2014, 16:46 | Παυλάκος Μαυροειδής

    παράγραφος 3

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε «»

    3. Η 3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται «σταδιακά» σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), «αρχίζοντας από τις Α΄ και Β΄ τάξεις το σχολικό έτος 2014-2015. Οι Γ΄, Δ΄, και Ε΄ τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2014-2015, 2015-2016 και 2016-2017 αντίστοιχα. Οι Γ΄ και Δ΄ Τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 αντίστοιχα»

    Γενική Παρατήρηση

    Με την μη ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων που να αφήνουν τους παλιούς μαθητές να τελειώσουν, στο σχολείο που γράφτηκαν, θα εφαρμόζουμε στην ειδική αγωγή όλες τις αλλαγές των ΕΠΑΛ πριν από την εφαρμογή τους στα τυπικά ΕΠΑΛ και τάξη μαθητείας από το 2014-2015 αφού όλες οι τάξεις αλλάζουν κατευθείαν.
    Τα Ειδικά ΕΠΑΛ θα κάνουν του χρόνου στην Τετάρτη τάξη ότι θα κάνουν τα αντίστοιχα εσπερινά το 2016-2017 ;;;;
    Παρακαλώ να επανεξετάσετε την σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών ανά σχολικό έτος μέχρι να τελειώσουν οι μαθητές που φοιτούν στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, εξαιρώντας την φετινή Α΄ Τάξη η οποία είναι γνώστης των αλλαγών δίνοντας το απολυτήριο γυμνασίου και στους αποφοίτους της Ε τάξης.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:46 | MINA

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:44 | Παυλάκος Μαυροειδής

    παράγραφος 2

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε «» και διαγραφή των φράσεων που είναι σε []

    γ) Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης της διδασκόμενης ύλης, σε κάθε μάθημα, σε όλες τις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 1.[, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα]. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκόμενης ύλης, είναι ανάλογος με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και αναμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

    δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί, 2.«ίδιου κλάδου ή δύο εκπαιδευτικοί με Α΄ ή Β΄ ανάθεση του κατά περίπτωση μαθήματος, η αξιολόγηση και βαθμολογία των μαθητών γίνεται από κοινού.» Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του δ/ντή του σχολείου και του σχ. Συμβούλου Ε.Α.Ε. ο δ/ντής εκπ/σης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 2 μαθητές και η οποία υπάγεται σε τμήμα τουλάχιστον 6 μαθητών. Επίσης δεν μπορεί να εντάσσονται περισσότεροι από τρεις μαθητές με διαταραχή αυτιστικού φάσματος στο ίδιο τμήμα σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. 3.«Στις νησιωτικές περιοχές δεν ισχύει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για την λειτουργία του πρώτου τμήματος κάθε τάξης.»

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    (οι αριθμοί υπάρχουν στο κείμενο)

    1 αρκετές φορές κάποιο μάθημα (π.χ. Θρησκευτικά) δεν διδάσκεται λόγο έλλειψης εκπαιδευτικού. Αν η προϋπόθεση μείνει τότε δεν θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να διαμορφώνει την ύλη του κάτι απαραίτητο στις ΣΜΕΑΕ.
    2 οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν ανάθεση τα μαθήματα
    3 στις νησιωτικές περιοχές να μην υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, γιατί δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο νησί ώστε να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός. Μπορεί να εγκρίνεται ως ολιγομελές τμήμα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:39 | Παυλάκος Μαυροειδής

    παράγραφος 1, εδάφιο γ, γ2

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε «» και διαγραφή των φράσεων που είναι σε []

    Στα ΕΕΛ , «ΕΕΓ» καθώς και στα [Ειδικά Λύκεια] «ΣΕΚ ΕΑ» και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού, «τομέων» και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    τμήματα ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων δεν προβλέπονται στα Γενικά Λύκεια αντίθετα προβλέπονται στα ΕΕΓ και ΣΕΚ ΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:35 | Παυλάκος Μαυροειδής

    παράγραφος 1, εδάφιο γ, γ1

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε «» και διαγραφή των φράσεων που είναι σε []

    γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
    Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις 1.«με ομάδες προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4186/2013, καθώς και των Σ.Ε.Κ. του άρθρου 20 του ν. 4186/2013». Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.

    Στην Ε΄ «τάξη» 3.[ «Τάξη Μαθητείας»] εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. 2.[ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) του Ε.Ε.Γ.] 2.[Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και] Περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., «και» Μαθήματα Ειδικότητας 1.[και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ.] Οι απόφοιτοι της «Ε΄ τάξης» 2.[«Τάξης Μαθητείας»] λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη 4.[του] «των» ΕΕΛ «και ΕΛ», σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού, καθώς και στη Β΄ τάξη των ΣΕΚ 4.«και» ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ. 2.[Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.]
    Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
    Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
    Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ.
    Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
    Εάν πρόκειται να κατευθυνθεί σε ΕΕΓ, θα πρέπει να εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.
    Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΕΛ, 4.«στα ΕΛ,» στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.
    Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.
    Οι προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄ τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ. θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τη Δ΄ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ τάξη στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
    Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.
    Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ-Γυμνασίων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ισχύουν τα εξής:
    Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:
    • Απόφοιτος Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
    • Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
    • Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
    • Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη 4.[του] «των» ΕΕΛ [και ΕΛ] ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
    • Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη 4.[του] «των» ΕΕΛ «και ΕΛ» στην ίδια 5.«ή άλλη» Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΑ, στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.
    Απόφοιτοι Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται:
    • Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη 4.«των» ΕΕΛ «και ΕΛ,» [και] «την» Α΄ τάξη ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α.
    Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης:
    • Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Β ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Γ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από την Α΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Από τη Β΄ γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη ΕΕΓ .
    • Από την Γ΄ τάξη γυμνασίου γενικού ή ειδικού, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

    Για κάθε μετακίνηση μαθητή προς την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
    Για την μετεγγραφή και κατάταξη από Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε Ε.Ε.Γ. ή αντίστροφα, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το ΚΕΔΔΥ.

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    (οι αριθμοί υπάρχουν στο κείμενο)

    1 πρέπει να είναι σαφές ότι τα ΕΕΓ είναι εναρμονισμένα με τις διατάξεις του ν. 4186/2013.
    2 η Ε τάξη να μην είναι τάξη μαθητείας. Οι μαθητές είναι ανήλικοι και κατά την άποψη μου (που δεν είναι μόνο δική μου) δεν πρέπει να εργάζονται. Επίσης δεν πρέπει να μεταχειριζόμαστε με διαφορετικό τρόπο τα ΕΕΓ από τα ΕΕΛ. Όπως στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις, χωρίς μαθητεία, έτσι πρέπει να χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 2 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις και στα ΕΕΓ.
    3 η εγγραφή στην Ε τάξη πρέπει να είναι φυσική συνέχεια του απολυτηρίου γυμνασίου του ΕΕΓ. Αν δεν είναι για πιο λόγο έχει κάνει ο μαθητής έναν χρόνο επιπλέον για να πάρει το απολυτήριο του ΕΕΓ. Πιο το όφελός του σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του των Γυμνασίων και ΕΓ. Με ποια «κριτήρια» θα εισηγηθείς αρνητικά για έναν απόφοιτο, για κάποιον δηλαδή που έχει κριθεί άξιος από τον σύλλογο με ότι κίνδυνους αυτό συνεπάγετε.
    4 προσθήκη του γενικού Επαγγελματικού Λυκείου ως δυνατότητα μετάβασης των αποφοίτων και πτυχιούχων των ΕΕΓ, αφού φαίνεται ότι εκ παραδρομής έχει ξεχαστεί (όλες οι άλλες δομές τυπικής και ειδικής αγωγής έχουν προβλεφθεί).
    5 συμπληρώθηκε για να ταυτιστεί με την αντίστοιχη πρόταση στην αρχή του άρθρου. Η φράσης «ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού» αντιστοιχεί πλήρως, σε αυτό το σημείο, τη γενική με την ειδική επαγγελματική εκπαίδευση.

    Γενική Παρατήρηση

    Δεν είναι απαραίτητες τόσες διευκρινήσεις για αποφοίτους γυμνασίου. Αφού το απολυτήριο των ΕΕΓ και ΕΓ είναι ισότιμό με απολυτήριο γυμνασίου τότε εννοείτε ότι οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν όπου τους δίνει δικαίωμα το απολυτήριο και να μην υπάρχουν περιορισμοί. Μπορούν να απαλειφθούν όλες οι γραμμές που αφορούν τους απόφοιτους Δ τάξης ΕΕΛ και Γ τάξης ΕΓ που αφορούν τη συνέχιση της φοίτησης.
    Αν στο μέλλον φτιαχτεί σχολείο άλλου τύπου που δεν μνημονεύεται στο νόμο θα μπορούν να κάνουν εγγραφή τα παιδιά;
    Ο 4186/2013 λέει ότι οι κάτοχοι τίτλου ισότιμου με απολυτήριο γυμνασίου εγγράφονται στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τις ΣΕΚ. Με τις τόσες διευκρινήσεις βάζουμε πάλι εμπόδια στους αποφοίτους των ειδικών σχολείων…

  • 5 Μαΐου 2014, 16:33 | Κωνσταντίνα Μ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:30 | Φωτεινή Γ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 16:27 | Olga T.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:17 | μαρια

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 16:17 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!!

  • 5 Μαΐου 2014, 16:17 | Εφη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:13 | ΚΟΦΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Θα ήθελα να τονίσω ένα θέμα στο οποίο κατα την γνώμη μου δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από το Υπουργείο και έχει σχέση με το μάθημα της Αυτόνομης Διαβίωσης.

    Με βάση το σχέδιο νόμου, το μάθημα της Α.Δ. στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. θα διδάσκεται για κάποιες (λίγες) ώρες σε μία «προπαρασκευαστική» χρονιά. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι εντελώς λανθασμένο.

    Τα παιδιά που φοιτούν στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι άτομα με προβλήματα νοητικής υστέρησης, στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με διάφορα σύνδρομα (Down)κλπ. Το μάθημα της Α.Δ. λοιπόν εχει σαν σκοπό να τους μάθει κάποιες δεξιότητες αυτονομίας, που περιλαμβάνουν θέματα ατομικής υγιεινής, ασφάλεια κατά την χρήση εργαλείων και απλών μηχανημάτων, την προετοιμασία ενος απλού γεύματος, θέματα ένδυσης, υπόδησης κλπ.

    Αν και ολες αυτές οι δεξιοτητες είναι απολυτα αυτονόητες σε μας, για αυτά τα παιδιά είναι δεξιότητες που κατακτώνται με μεγάλο κόπο αλλά και σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Επιπλέον, απαιτειται διαρκής επανάληψη για να κατακτηθεί καθε μια δεξιότητα και η μία δεξιότητα ειναι προαπαιτούμενη για την εκμάθηση μιας νέας.

    Σε ένα αρκετα μεγάλο ποσοστό το οικογενειακό τους ιστορικό είναι επίσης βεβαρημένο, με αποτέλεσμα η επανάληψη των πράξεων για την κατακτηση της δεξιότητας στο σπίτι να μην ειναι εφικτή.

    Με βάση όλα τα παραπάνω, (πραγματικά δεδομένα που δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να αμφισβητηθούν) βγαινει το εξής συμπέρασμα- πρόταση:

    -Το μάθημα της Α.Δ., δεν θα πρέπει να διδάσκεται μόνο σε ένα έτος σπουδών αλλά στο σύνολο των ετών φοίτησης ενος παιδιού στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

    Υ.Γ. Σκοπός της Ειδικής Αγωγής είναι η ένταξη των παιδιών στο κανονικο σχολείο αφενός, αλλά και η ένταξη του στην κοινωνία.
    Καλή και πολύ σωστή η επαγγελματική κατεύθυνση που θα προσφέρεται εφεξής, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε απόλυτη αρμονία με την πλήρη αυτονομία του ατόμου. Και το παραπάνω θα επιτευχθεί με πολλές ώρες Α.Δ., καθόλη την διάρκεια φοίτησης ενός παιδιού.

  • 5 Μαΐου 2014, 16:05 | Αντωνία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 16:04 | Ελένη Σεφέρογλου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:56 | Αθανασία – Πολυξένη Σαββοπούλου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:54 | Κωνσταντίνα Ν.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:49 | Βάνια

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:35 | Ειρήνη Μιχαηλίδου

    ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Θέλω, κατ΄αρχήν, να εκφράσω ένα γενικό σχόλιο, ότι δηλαδή η συζήτηση εξαντλείται αποκλειστικά ή σε θέματα προσωπικού της Ειδικής Αγωγής ή τις ΣΜΕΑ. Παραβλέπεται η λειτουργία των ΤΕ στα σχολεία της Δ/θμιας.
    Εξηγώ: Ενώ στην Πρωτοβάθμια υπάρχουν ΤΕ στα περισσότερα δημοτικά σχολεία, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των σχολείων της Δ/θμιας Εκπ/σης τα οποία μπορούν να δεχτούν μαθητές/τριες που χρήζουν ειδικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα είτε να χάνεται η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια είτε κάποια σχολεία της γενικής αγωγής να λειτουργούν ως σχολεία «ένταξης» όλων των μαθητών/τριών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρίες μίας ευρύτερης περιοχής χωρίς όμως να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή: οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής είναι αναπληρωτές ή ΕΣΠΑ πεντάμηνης εργασίας που τοποθετούνται το νωρίτερο τον Οκτώβριο στη σχολική μονάδα, απουσιάζουν κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, π.χ. γυμναστές, μουσικοί, εκπαιδευτικοί εικαστικών, εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, πληροφορικής, τεχνολογίας. Στην πράξη η ένταξη των μαθητών/τριών μετατρέπεται σε στιγματισμό σε ένα γενικό σχολείο.
    Προτείνω, εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν γνωματεύσεις,α) να κατανέμονται οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας σε όλα τα σχολεία της Δ/θμιας, β)να επαναλειτουργήσουν τα ΤΕ στα σχολεία όπου έχουν ιδρυθεί ΤΕ και με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων σταμάτησαν να λειτουργούν, χωρίς να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους γονείς για τον τρόπο λειτουργίας ή επαναλειτουργίας των ΤΕ, γ) οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, όλων των ειδικοτήτων, στο τέλος της πρώτης (Α΄) τάξης του Γυμνασίου να εισηγούνται τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών/τριών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες στη γενική εκπαίδευση ή τη φοίτησή τους σε άλλες μονάδες της Ειδικής Αγωγής αιτιολογώντας επαρκώς την εισήγησή τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ασφυκτικές συχνά πιέσεις κάθε είδους των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών/τριών δ)η απαλλαγή από τις γραπτές εξετάσεις να ελέγχεται, με εισήγηση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων οπωσδήποτε στο τέλος του Γυμνασίου, ε) η βαθμολογία προαγωγής στην επόμενη τάξη, να είναι ο μέσος όρος της επίσημης κατατιθέμενης βαθμολογίας των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, όπου λειτουργούν ΤΕ ή υπάρχει παράλληλη στήριξη, και στ)στα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων της Δ/θμιας να συμμετέχουν ισότιμα οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και να μην έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο.
    Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να καμφθεί η αντίσταση των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίσουν με σύγχρονο τρόπο τις εκπαιδευτικές προκλήσεις και με εποικοδομητικό τρόπο να αποδεχτούν οι γονείς τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών τους.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:33 | ΓΚΑΡΑΝΗ ΣΤΕΛΛΑ

    Είμαι κοινωνιολόγος με προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή και θα ήθελα να σχολιάσω το άρθρο του παροντος νομεοσχεδίου που αναφέρεται στη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.Συγκεκριμένα αναφέτεται ότι καταργείται το εργαστήριο της αυτόνομης διαβίωσης και ότι η αυτόνομη διαβίωση θα διδασκεται μόνο στην προκαταρκτική τάξη! Εγώ ως κοιωνιολόγος, εκτός από το μάθημα της Κοινωνικης Αγωγής φέτος διδάσκω και αυτόνομη διαβίωση (κοινωνιολογοι έχουν αναθεση και το ΚΕΑ και την αυτόνομη.Διαφωνώ πλήρως με την κατάργηση του εργαστηρίου της αυτόνομης και τον περιορισμό του μαθήματος αυτού για μόνο μια τάξη. Το μάθημα της αυτόνομης είναι σημαντικό για τα παιδιά αυτά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους φοίτησης. Υποτίθεται ότι τα παιδιά των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. προετοιμάζοντια να ζήσουν αυτόνομα σε ξενώνες. Πώς λοιπόν καταργείται το μάθημα της αυτόνομης από ολές τις τάξεις? Το μάθημα της αυτόνομης διαβίωσης είναι το πλέον σημαντικό και απαραίτητο στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ως εκ τούτου πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φέτος στο σχολείο μου στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης επικεντρωθήκαμε με τα παιδιά στην προετοιμασία της τραπεζαρίας, στην προετοιμασία του πρωινού γεύματος, επίσης στην στοματική υγιεινή, στο πλύσιμο ρούχων στο χέρι, στην καθαριότητα της τάξης, σε δουλειές σπιτιού, στο να γνωρίζζουν τη γειτονιά τους και τα καταστήματα της γειτονιάς, ώστε να ψωνίζουν τα απαραίτητα κ.ο.κ. Ενημερωτικά αναφέρω ότι όλες αυτές οι ενότητες διδάσκονταν σε παιδιά όλων τα τάξεων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και φυσικά στις μεγάλες τάξεις.Η αυτόνομη διαβίωση δεν είναι ένα μάθημα που το κάνεις μια χρονιά και τελειώνει. Είναι η ουσία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και της ειδικής αγωγής και αυτό πρέπει να λήφθει σοβαρα υπόψη. Το εργαστήριο αυτόνομης διαβίωσης και το εργαστήριο απόκτησης προεπαγγελματικών δεξιοτήτων είναι τα ακρως απαραίτητα για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 13-30 που φοιτουν σήμερα στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και δυστυχώς το υπουργείο κρίνει ότι αυτα πρέπει να καταργηθούν!!

  • 5 Μαΐου 2014, 15:00 | Παπακαλοδούκα Πανορμίτσα

    Με τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτω (ως υποψήφια διδάκτωρ ειδικής αγωγής εκτός των άλλων) και με την εμπειρία 29 χρόνων διδασκαλίας σε ειδικό σχολείο θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

    1)Ο αριθμός 4-8 σε ένα τμήμα σε ειδικό σχολείο δεν εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός ειδικού σχολείου. Δεδομένου ότι έχω εργαστεί και με 8 παιδιά, θεωρώ ότι είναι υπερβολικός αριθμός, δεδομένου ότι στις αυτόνομες μονάδες ειδικής αγωγής προωθούνται οι βαρύτερες των περιπτώσεων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο λειτουργίας ενός ειδικού σχολείου (πράγμα το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά) και δεδομένου ότι σε ένα σχολείο μπορεί να υπηρετούν δάσκαλοι-άτομα με ειδικές ανάγκες οι ίδιοι για τους οποίους ακόμη και τα 3 παιδιά είναι πολλά, θα προτείναμε ως αριθμό αυτόν που ήδη ισχύει, δηλαδή 3 έως 5.

    2)Η μετατροπή των κενών θέσεων ή θέσεων που κενούνται σε ΠΕ71 είναι λογική για τα ειδικά σχολεία, όπως είναι λογικό και να προηγούνται οι ΠΕ71 έναντι των δασκάλων γενικής αγωγής με μετεκπαίδευση ειδικής αγωγής. Όχι όμως στα τμήματα ένταξης. Εκεί πρέπει να προηγούνται οι ΠΕ70.5, δεδομένου ότι είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα των μαθητών που καλούνται να εκπαιδεύσουν (ως εξειδικευμένοι επιστήμονες) από ότι οι ΠΕ71.

    3)Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί των ΣΔΕΥ πρέπει να είναι διαφορετικοί από το προσωπικό που καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών των ειδικών σχολείων. Αν είναι τα ίδια πρόσωπα είναι βέβαιο ότι οι μαθητές των ΣΜΕΑΕ θα αδικηθούν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Οι διπλές ειδικότητες μπορούν να ισχύουν τουλάχιστον σε σχολεία ειδικής αγωγής από 4/θ και πάνω.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:59 | Αργυριου Χρήστος ΠΕ 72

    Κατάφορη και οφθαλμοφανής η αδικία. Προσυπογράφω τις θέσεις , αναφορικά με τα δικαιώματα των ΠΕ 72,όπως τις εξέφρασε, ο Βλάχος Φώτιος, ως πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του,Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΠαΜακ.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:55 | Ελένη Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 13:43 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:05 | Katerina

    1ον) «11. Η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους και πέραν του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας τους.
    Για την παράταση αποφασίζει ο αρμόδιος διευθυντής εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Επειδή υπάρχει έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης για τους ανάπηρους μαθητές – αποφοίτους, αλλά και δομών δια βίου εκπαίδευσης και εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσής τους μετά το πέρας της μαθητικής τους ζωής, θα πρέπει να οριστεί με σαφήνεια εδώ για πόσα έτη πέραν του 23ου δικαιούται το ΚΕΔΔΥ να εισηγείται και ο Δ/ντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης να αποφασίζει την παράταση της φοίτησης των μαθητών αυτών.

    2ον) «16. Μπορούν να εκπονούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. σε συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κατόπιν πράξης των δ/ντών των δύο σχολείων οι οποίες αποστέλλονται στον σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε. για έγκριση.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να συμπεριληφθεί εδώ ως ακολούθως: «Τα προγράμματα αυτά συνεκπαίδευσης μπορούν να αιτούνται προς τις ΣΜΕΑΕ οι γονείς των μαθητών, και να έχουν στόχο την επανένταξη των μαθητών στη γενική αγωγή. Στη σύνταξη των προγραμμάτων συμμετέχει ο σύμβουλος ΕΑΕ, το ΚΕΔΔΥ και οι ΣΔΕΥ.»

  • 5 Μαΐου 2014, 13:02 | Θεοδώρα Γ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:47 | Κατερίνα Ματθοπούλου

    Συμφωνώ με τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ