ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ – ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤ1 ΣΤΟΝ Ν. 4763/2020 – Άρθρο 13 – Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Προσθήκη Κεφαλαίου ΣΤ1 και άρθρων 40 Α έως 40 ΙΑ στον ν. 4763/2020

Μετά από το άρθρο 40 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), προστίθεται Κεφαλαίο ΣΤ1 με τίτλο «ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ», στο οποίο εντάσσονται άρθρα 40 Α έως 40 ΙΑ ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ1
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Άρθρο 40Α
Αποστολή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) έχουν ως αποστολή την ενίσχυση της σύζευξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Για την επίτευξη της αποστολής τους επιδιώκουν: α) τη βέλτιστη αξιοποίηση της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, β) την ολιστική αντιμετώπιση της μάθησης διαμέσου συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), στα οποία αναπτύσσεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.) του άρθρου 1, καθώς και γ) την προώθηση της καινοτομίας και της διάχυσης καλών πρακτικών.

Άρθρο 40Β
Προϋποθέσεις ίδρυσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. α) Στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), εντάσσονται εκπαιδευτικές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της παρ. 3 με κοινό τοπικό προσδιορισμό, στις οποίες δύναται να παρέχονται ειδικότητες που επικεντρώνονται στις οικονομικές δραστηριότητες συγκεκριμένης περιοχής της επικράτειας, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών που σχετίζονται με αυτές.
2. Τα Κ.Ε.Ε.Κ. αποτελούν υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ.).
Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δομές των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.) της παρ. 3, που εντάσσονται σε Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρούν την αυτονομία και την οργανική διάρθρωσή τους.
3. Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. απαιτούνται:
α) Υποχρεωτικά, μία (1) δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης (Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο-Π.ΕΠΑ.Λ., ή Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑ.Λ.), και ένα (1) Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)., και
β) τουλάχιστον μία (1) εκ των ακολούθων δομών: Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης – Ε.Σ.Κ. και Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).

Επιπλέον, στα Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να παρέχεται το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας των άρθρων 35 έως 41, το οποίο εντάσσεται στο Επίπεδο πέντε (5) του Ε.Π.Π..
4. Δεν είναι δυνατή η ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ., όταν στον ίδιο χώρο λειτουργεί Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.).
5. Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. συνεκτιμώνται τα ακόλουθα κριτήρια:
α) η λειτουργική επάρκεια αιθουσών διδασκαλίας και συστεγαζόμενων εργαστηρίων,
β) η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία,
γ) η δυνατότητα πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς,
δ) η υφιστάμενη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας,
ε) η συνεργασία με κοινωφελή ή ερευνητικά ιδρύματα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.),
στ) η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και
ζ) η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια.

Άρθρο 40Γ
Θεματικά Ερευνητικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) μπορεί να συστήνεται ένα (1) Θεματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), ύστερα από εισήγηση του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ., η οποία υποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) του άρθρου 5, σύμφωνα την περ. ιγ) του άρθρου 40Θ.
2. Τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. έχουν ως αποστολή: α) την έρευνα για τη διάγνωση των αναγκών της τοπικής οικονομίας συγκεκριμένης περιοχής και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, σε συνεργασία με το οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), β) την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και οδηγών κατάρτισης θεματικού χαρακτήρα στα ενδεικνυόμενα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς.
3. Για την εκπλήρωση του σκοπού τους, τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. αναπτύσσουν συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), ερευνητικούς φορείς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές επιχειρήσεις, εργοδοτικούς φορείς, οργανώσεις εργαζομένων, τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις και κλαδικά συμβούλια.
4. Μετά από εισήγηση του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ., τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. συστήνουν ομάδες εργασίας για τη μελέτη ζητημάτων, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σκοπού τους.

Άρθρο 40Δ
Επιλογή ειδικοτήτων στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Στις εκπαιδευτικές δομές που εντάσσονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) παρέχονται και λειτουργούν ειδικότητες που προτείνονται από το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. στο οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), το οποίο οφείλει να συμπεριλάβει τις προτάσεις του Συμβουλίου στην εισήγησή του προς το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.)
2. Ανάλογα με τις ανάγκες που καταγράφονται από το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ., αυτό εισηγείται στο οικείο Σ.Σ.Π.Α.Ε. την κατάργηση ειδικότητας/τομέα ανά επίπεδο προσόντων.

Άρθρο 40Ε
Όργανα διοίκησης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Όργανα διοίκησης του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι:
α) το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. και
β) ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ., ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ..

Άρθρο 40ΣΤ
Συμβούλιο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Το Συμβούλιο του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
2. Μέλη του Συμβουλίου είναι: α) οι Διευθυντές των επιμέρους δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης που υπάγονται στο Κέντρο, β) ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.), γ) ένας (1) εκπρόσωπος του οικείου Δήμου, στον οποίο εδρεύει το Κ.Ε.Ε.Κ. και ο οποίος έχει την ευθύνη των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και δ) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της οικείας περιφερειακής ενότητας.

Άρθρο 40Ζ
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Το Συμβούλιο των Κέντρων Επαγγελματικών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι αρμόδιο για:
α) Την κατάρτιση της ετήσιας στοχοθεσίας του Κ.Ε.Ε.Κ., η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Κ.Ε.Ε.Κ. σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και το πλαίσιο της αποστολής του,
β) τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, την οποία κοινοποιεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) μέσω του οικείου Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),
γ) την εποπτεία της λειτουργίας του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) του Κ.Ε.Ε.Κ.,
δ) την ανάπτυξη συνεργασίας με το Σ.Σ.Π.Α.Ε. της οικείας περιφέρειας για τη διάγνωση των ιδιαίτερων αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και την υποβολή στο Σ.Σ.Π.Α.Ε., μέχρι το τέλος Ιουνίου εκάστου έτους, ετήσιων εκθέσεων με τις προτάσεις του για πρόβλεψη νέων ειδικοτήτων ή για την αναστολή λειτουργίας των ειδικοτήτων που δεν εξυπηρετούν πλέον τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς,
ε) την ανάθεση εκπόνησης μελετών και ερευνών επί θεμάτων, τα οποία άπτονται των δραστηριοτήτων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
στ) τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και με φορείς του ιδιωτικού τομέα,
ζ) την προσέλκυση δωρεών και την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού,
η) τη διερεύνηση ανάγκης δημιουργίας Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.),
θ) την αναζήτηση οποιασδήποτε πληροφορίας, εγγράφου ή στοιχείου που σχετίζεται με τη λειτουργία του Κ.Ε.Ε.Κ. και είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του και
ι) τη συγκρότηση επιτροπών και ομάδων εργασίας για τη μελέτη ή τη διεκπεραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Άρθρο 40Η
Οργανωτικός Συντονιστής
1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) συστήνεται θέση Οργανωτικού Συντονιστή, ο οποίος επιλέγεται κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης, και τοποθετείται ή αποσπάται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ή στην περίπτωση της απόσπασης με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων του φορέα προέλευσης και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για θητεία τεσσάρων (4) ετών, η οποία δύναται να ανανεωθεί μία φορά.
2. Για την επιλογή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. εκδίδεται δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνται εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δίκαιου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου φορέων του δημόσιου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143). Τα πρόσωπα του δεύτερου εδαφίου υποβάλλουν αίτηση, που συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στην πρόσκληση, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα (10) ημέρες από την ανάρτησή της στο πρόγραμμα Διαύγεια. Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά εξετάζονται από Τριμελή Επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αποτελείται τουλάχιστον από έναν Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης και δύο (2) Προϊσταμένους Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου.
3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς και τα πρόσθετα επιθυμητά προσόντα τα οποία συνεκτιμώνται, τον τρόπο και τα δικαιολογητικά απόδειξης των προσόντων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση των υποψηφίων, την ακριβή προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και τον τρόπο υποβολής τους, καθώς και τη δυνατότητα διενέργειας προσωπικής συνέντευξης των υποψηφίων.
4. Ως ελάχιστα προσόντα για την επιλογή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. ορίζονται τα εξής:
α) Πτυχίο και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
(Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμοι τίτλοι της αλλοδαπής,
β) πολύ καλή γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
γ) επαγγελματική εμπειρία έξι (6) τουλάχιστον ετών σε θέματα σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Πλέον των προσόντων επιλογής της παρούσας, απαιτείται ο υποψήφιος να έχει τα γενικά προσόντα διορισμού και να μην έχει τα κωλύματα διορισμού, όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο Α΄ του Μέρους Α΄ του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
5. Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρεί το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο έχει καταταγεί κατά την τοποθέτηση ή απόσπασή του και λαμβάνει το επίδομα Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176). Η αμοιβή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. είναι δυνατό να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
6. Η θητεία του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να λήξει πρόωρα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για σπουδαίο λόγο, αφού προηγηθεί προηγούμενη ακρόασή του, που ανάγεται σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του ή μη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. ή αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του, καθώς επίσης και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δυνητικής θέσης σε αργία κατά την παρ. 1 του άρθρου 104 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. Η σύμφωνα με τον ως άνω τρόπο λήξη της θητείας του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δεν γεννά δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλης αξίωσης του υπαλλήλου και ισοδυναμεί με: α) λήξη της τοποθέτησής του στην εν λόγω θέση και επιστροφή του στη θέση και την οργανική μονάδα όπου υπηρετούσε πριν από την επιλογή του, αν είναι υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και β) λήξη της απόσπασης, αν έχει την ιδιότητα υπαλλήλου άλλου φορέα του δημοσίου τομέα.

Άρθρο 40Θ
Αρμοδιότητες του Οργανωτικού Συντονιστή

Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Προεδρεύει των εργασιών του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματα αυτής ή ορίζει άλλον εισηγητή,
β) επιβλέπει την εφαρμογή της πολιτικής και την υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 5, καθώς και της ετήσιας στοχοθεσίας του Κ.Ε.Ε.Κ.,
γ) μεριμνά για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Κ.Ε.Ε.Κ., σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές δομές του Κέντρου,
δ) υποστηρίζει τους Διευθυντές των επιμέρους δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Κέντρου, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους,
ε) εισηγείται επί θεμάτων σχετικών με την οργάνωση, τη λειτουργία και τον συντονισμό των δράσεων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
στ) συντονίζει και επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ζ) σχεδιάζει και συντονίζει τις δράσεις προβολής και εξωστρέφειας του Κ.Ε.Ε.Κ. και για τον σκοπό αυτόν καταρτίζει σχέδια δημοσιότητας και προβολής,
η) εισηγείται προς τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Κέντρου,
θ) υποβάλλει στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., μέσω του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ι) έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) του Κ.Ε.Ε.Κ.,
ια) αναπτύσσει και μεριμνά για τις συνεργασίες του Κ.Ε.Ε.Κ. με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
ιβ) έχει την ευθύνη για τη συνεργασία των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. με εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού,
ιγ) εισηγείται τεκμηριωμένα στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. τη δημιουργία Θεματικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.),
ιδ) έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της εποπτείας του Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ., καθώς και τον συντονισμό των δομών του Κ.Ε.Ε.Κ., την οργάνωση και τη συνεργασία των φορέων του και εποπτεύει την υλοποίηση των απαραίτητων, για την εκπλήρωση των σκοπών του, δραστηριοτήτων,
ιε) υποβάλλει προς έγκριση προγράμματα σπουδών και οδηγούς κατάρτισης της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 40Γ, ως ακολούθως: ιεα) τα προγράμματα σπουδών υποβάλλονται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και ιεβ) για τους οδηγούς κατάρτισης ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 41.

Άρθρο 40Ι
Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1. Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.), το οποίο έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους που φοιτούν στις δομές του Κ.Ε.Ε.Κ., καθώς και την ενεργό προώθηση συνεργειών με φορείς, σε κλαδικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.
2. Στις αρμοδιότητες των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνονται, πέραν των γενικών αρμοδιοτήτων της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 32 και οι ακόλουθες : α) η ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους και τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, υπηρεσίες, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη βέλτιστη αντιστοίχιση των προσόντων των φοιτούντων και των αποφοίτων δομών του Κ.Ε.Ε.Κ. με τις υφιστάμενες και ανακύπτουσες θέσεις εργασίας,
β) η μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από τους συνεργαζόμενους εταίρους σε περιφερειακό επίπεδο για την κατάσταση της αγοράς εργασίας,
γ) η διερεύνηση των επαγγελματικών αναγκών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και
δ) η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. και ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά και τις επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος της επιλογής τους, καθώς και για τις δυνατότητες διαπερατότητας σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ως εξής: δα) πρόσβαση από τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), δβ) από τα ΕΠΑ.Λ. στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) ή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δγ) από τις Σ.Α.Ε.Κ. ή το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
3. Αν ιδρυθεί Κ.Ε.Ε.Κ. στο οποίο εντάσσεται Σ.Α.Ε.Κ., αναστέλλεται η λειτουργία του Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργεί στη Σ.Α.Ε.Κ. και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται αυτοδικαίως στο Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ..
4. Τα Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. στελεχώνονται με:
α) Συντονιστές Συμβούλους. Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ. απασχολείται ένας (1) Συντονιστής Σύμβουλος για κάθε εκατόν πενήντα (150) μαθητές, μαθητευομένους και καταρτιζόμενους. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα, τη διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν και τη χρονική διάρκεια απασχόλησής τους, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία Κ5/159637/22.12.2022 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 6879), όπως εκάστοτε ισχύει.
β) Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους φοιτούν σε δομές του Κ.Ε.Ε.Κ.. Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ. απασχολούνται ένας (1) ψυχολόγος και ένας (1) κοινωνικός λειτουργός για κάθε διακόσιους (200) μαθητές, μαθητευομένους και καταρτιζομένους.
5. Η λειτουργία και στελέχωση των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. μπορούν να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
6. Στα Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. δημιουργείται βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρίζονται:
α) Οι ειδικότητες που παρέχονται σε κάθε εκπαιδευτική δομή του Κ.Ε.Ε.Κ.,
β) η ολοκληρωμένη παρουσίαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που αφορά στη διενέργεια της πρακτικής άσκησης/μαθητείας, συχνές ερωτήσεις και στοιχεία υπεύθυνων επικοινωνίας για παροχή πληροφοριών σε μαθητές, μαθητευόμενους, καταρτιζόμενους και επιχειρήσεις,
γ) ο κατάλογος των επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, ο οποίος περιλαμβάνει τα στοιχεία των υπεύθυνων επικοινωνίας,
δ) το πεδίο αναγγελίας από τις επιχειρήσεις για αναζήτηση μαθητών, μαθητευόμενων, καταρτιζόμενων και αποφοίτων για πρακτική άσκηση/μαθητεία,
ε) τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την επαγγελματική εξέλιξη και αποκατάσταση των αποφοίτων.

Άρθρο 40ΙΑ
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξειδικεύονται η αποστολή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), τα καθήκοντα, οι ειδικότερες αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των οργάνων διοίκησης των Κέντρων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των άρθρων 40Α, 40Ε, 40Ζ και 40Θ.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), δύναται να ιδρύονται Κ.Ε.Ε.Κ., και να ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών ίδρυσης και λειτουργίας τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Β.
3.α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), συστήνονται Θεματικά Ερευνητικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), ρυθμίζονται η σύνθεσή και συγκρότησή τους, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, η διαδικασία που ακολουθείται για τη συνεργασία των Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), επιχειρήσεις, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Γ.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, τα αρμόδια όργανα διαχείρισης, οι υποχρεώσεις τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 40Γ.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), κατόπιν εισήγησης του Θεματικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.), και μόνο για θέματα αρμοδιότητας του τελευταίου, καθορίζονται τα προγράμματα σπουδών θεματικού χαρακτήρα όλων των τάξεων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζονται:
α) Οι ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ.,
β) τα ειδικότερα προσόντα και ο τρόπος μοριοδότησης των κριτηρίων επιλογής,
γ) το περιεχόμενο της δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απαιτείται για την έναρξη της διαδικασίας επιλογής,
δ) η διαδικασία επιλογής,
ε) η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις διενέργειας προσωπικής συνέντευξης και
στ) κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 40Η.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής των Συντονιστών Συμβούλων, των Ψυχολόγων και των Κοινωνικών Λειτουργών που απασχολούνται στα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή της παρ.4 του άρθρου 40Ι.
6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναστέλλεται η λειτουργία Γ.Ε.Α.Σ. δημόσιας Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία έχει ενταχθεί σε Κ.Ε.Ε.Κ. και καθορίζονται ο χρόνος έναρξης της αναστολής λειτουργίας του Γ.Ε.Α.Σ., τα ειδικότερα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Γ.Ε.Α.Σ., η λειτουργία του οποίου αναστέλλεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 40Ι.
7. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται ο αριθμός των Συντονιστών Συμβούλων που απασχολούνται στο Γ.Ε.Α.Σ. κάθε Κ.Ε.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40Ι.
8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, ο αριθμός και τα απαιτούμενα προσόντα των Ψυχολόγων και των Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι στελεχώνουν το Γ.Ε.Α.Σ. κάθε Κ.Ε.Ε.Κ., η διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν, η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 40Ι.
9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται η οργάνωση, η τήρηση και η λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. και κάθε άλλο τεχνικό και οργανωτικό ζήτημα για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 40Ι.»

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 10:15 | Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Πολύ σωστή και εποικοδομητική η “ολιστική αντιμετώπιση της μάθησης δια μέσω συνεργειών και συνεργασιών” μεταξύ των φορέων κατάρτισης των επιπέδων 3, 4 και 5 του Ε.Π.Π., διότι , έτσι θα αντιμετωπισθεί η κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας και η αποφυγή ανταγωνιστικών τάσεων μεταξύ των ιθυνόντων προς όφελος των καταρτιζομένων.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 08:59 | Θανάσης Μιτζιφίρης

    Η φιλοσοφία ίδρυσης των ΚΕΕΚ αυξάνει την εξωστρέφεια με άλλους φορείς που είναι απαραίτητο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση (εφεξής Ε.Ε.). Εκ’ πρώτης όψεως φαίνεται θετική εξέλιξη. Δυστυχώς όμως, η χώρα μας έχει αποδείξει ότι ο σχεδιασμός με την υλοποίηση απέχει έτη φωτός και η πραγματικότητα διαφοροποιείται. Για παράδειγμα η προϋπόθεση ίδρυσης ΚΕΕΚ που αφορά «η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία» προκαλεί αμηχανία με τους υπάρχοντες κτιριακούς και αύλειους χώρους των σχολείων μας. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί χρήσιμες δομές που δημιουργούνται στα ΚΕΕΚ, όπως τα ΓΕΑΣ, να μην υπάρχουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, ή να μην εξυπηρετούν όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Γενικότερα οι διάφορες προϋποθέσεις ίδρυσης των ΚΕΕΚ αποκλείουν πολλά ΕΠΑΛ ή Δ.ΙΕΚ από τα όσα πλεονεκτήματα φαίνεται να έχουν τα ΚΕΕΚ. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε όλες οι δομές της Ε.Ε., έστω και αν δεν ανήκουν στα ΚΕΕΚ να επωφελούνται από αυτά. Επίσης όσον αφορά τον Οργανωτικό Συντονιστή: 1)Σε ένα σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης όπου είχε πλήρη στελέχωση, ΝΑΙ θα ήταν επιβεβλημένη η δημιουργία ενός στελέχους με συντονιστικό ρόλο. Όμως ας στελεχώσουμε πρώτα όλες τις δομές Ε.Ε. με α)γραμματέα, β) ψυχολόγο, γ) κοινωνικό λειτουργό, δ) σχολικό φύλακα και φυσικά ε)με καθηγητές (από τον Σεπτέμβρη και όχι τον Δεκέμβριο). Η επιτυχής λειτουργία των σχολείων ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό και την κάλυψη βασικών αναγκών και όχι από την δημιουργία Επιτελικών θέσεων, οι οποίες χωρίς την κάλυψη των προαναφερθέντων βασικών θέσεων εργασίας, δεν θα αξιοποιηθούν επαρκώς. 2) Στα προσόντα επιλογής του Οργανωτικού Συντονιστή θα εκτιμούσα περισσότερο την ταυτόχρονη εμπειρία στην Δημόσια Ε.Ε. και την εξάσκηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας. 3) Χρήσιμη είναι η γνώση 2 ξένων γλωσσών αλλά όχι προαπαιτούμενο. Προσωπικά ως συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για πάνω από 15 χρόνια, γνωρίζοντας μόνο Αγγλικά (C2), δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα επικοινωνίας. Τέλος να αναφέρω ότι όσες αλλαγές και να γίνουν στην Ε.Ε. αυτό που δεν αλλάζει είναι το μαθητικό δυναμικό. Οι μαθητές θα είναι οι ίδιοι είτε με το υπάρχον καθεστώς είτε με διαφορετικό. Μια αποτελεσματική Ε.Ε. απαιτεί ένα συνολικά αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Απαιτούνται επιπρόσθετες δομές και στρατηγικές παράλληλης στήριξης, ενισχυτικής διδασκαλίας, οικογενειακής υποστήριξης και Πρόνοιας από το Δημοτικό. Αν οι μαθητές έρχονται στο Λύκειο με πολύ χαμηλό γνωστικό επίπεδο, με μαθησιακές δυσκολίες, με νευροαναπτυξιακές διαταραχές (που δεν έχουν ποτέ διαγνωστεί), τότε όσα Συμβούλια και επιτελικές θέσεις και να δημιουργήσουμε το αποτέλεσμα θα είναι μηδαμινό. Ο Ευρωπαϊκός στόχος μείωσης του drop out, αν δεν συνοδευτεί από ένα συνολικά υποστηρικτικό εκπαιδευτικό σύστημα, οδηγεί για τις μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών, σε μια φιλοσοφία (δυστυχώς) «περιορισμού στον χώρο του σχολείου», όπου όλοι (μαθητές και εκπαιδευτικοί) ταλαιπωρούνται.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 08:24 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΕ)

    Στα ΚΕΕΚ πρέπει να λειτουργούν όλοι οι τομείς και όλες οι ειδικότητες και να προσφέρει μαθητεία σε όλες τις ειδικότητες.
    Όλα αυτά ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία κλήματος σύγχυσης και ανησυχίας για τους γονείς και μαθητές καθώς κάθε τύπος έχει και διαφορετικές προοπτικές εξοπλισμό και δυνατότητες.
    Δεν μπορεί να δαπανώνται κοινοτικοί πόροι για διεύρυνση των ανισοτήτων στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.
    Δημιουργούνται επιπρόσθετες επιτροπές ΘΕΙΕΕΚ που θα συνεργάζονται με επιτροπές που συστήθηκαν με τον νόμο 4763/2020 και δε συνεδρίασαν επι της ουσίας ποτέ (ΣΣΠΑΕ, ΚΣΕΕΚ) και θα συστήνουν άλλες ομάδες εργασίας για τη μελέτη ζητημάτων, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σκοπού τους μέσα σε χρονοδιαγράμματα που δεν μπορούν να τηρηθούν όπως συμβαίνει και με τα χρονοδιαγράμματα του νόμου 4763 από το 2020.
    Το άρθρο 40Δ περιγράφει την γραφειοκρατία που δημιούργησε ο νόμος 4763 και θα συμπληρώσει αυτός για την απόφαση που τελικά θα πάρει ο Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν
    Άρθρο 40Ε
    Η ίδρυση των ΚΕΕΚ φέρνει τον οργανωτικό συντονιστή πάνω απο τους Διευθυντές σχολείων ο οποίος μπορεί να είναι και αποσπασμένος δημόσιος υπάλληλος και θα επιλέγεται απο τριμελή επιτροπή του Υπουργείου μετά απο “συνέντευξη” όπως ορίζει το 40Η.
    Και το 40ΣΤ την δημιουργία και άλλων επιτροπών με φορείς εκτός σχολείου που δεν θα έχουν ποτέ συμμετοχή καθώς θα πρέπει καθημερινά να συνεδριάζουν για όλα όσα προβλέπει το άρθρο 40Ζ με τους 10 άξονες και αναπόφευκτα θα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της παραγράφου 6 του άρθρου 40Η για την αντικατάστασή του.
    Θα πρέπει να υπάρχει άξονας αναζήτησης θέσεων μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ
    Για να αποφύγει ο Οργανωτικός συντονιστής του ΚΕΕΚ την παύση του θα πρέπει να πιέζει όλους τους υπόλοιπους υφιστάμενους για την σύνταξη όλων των επιπρόσθετων εκθέσεων, την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπουν οι νόμοι 4763, 4692, 4823 καθώς και τα λοιπά καθήκοντα των εκπαιδευτικών. Τα ΚΕΕΚ προβλέπεται να έχουν άνω των 1200 μαθητών και άνω των 150 εκπαιδευτικών. Είναι λοιπόν αδύνατον να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω καθώς η καθημερινότητα θα απορροφά όλο το εργασιακό ωράριο και θα δημιουργεί άλλες τόσες εργατοώρες προετοιμασίας της επόμενης ημέρας.
    Προβλέπεται να υπάρξει υποστελέχωση εκπαιδευτικών και εργασιακή εξουθένωση, καθώς όλες οι άλλες δομές θα είναι πολύ πιο ελκυστικές για εργασία με τον ίδιο μισθό
    Το άρθρο 40Θ δίνει 15 αρμοδιότητες στους οργανωτικούς συντονιστές τις οποίες θα μετακυλήσει στους υφιστάμενους για την υλοποίηση τους και θα προκαλέσει επιπλέον γραφειοκρατία σε σχολεία με 1200 μαθητές που θα έχει απίστευτη γραφειοκρατία.
    Το άρθρο 40Ι δημιουργεί τα ΓΕΑΣ στα ΚΕΕΚ. Αυτά τα γραφεία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε άλλο τύπο ΕΠΑ.Λ και να δημιουργούν ένα δίκτυο μεταξύ τους ώστε να υπάρχουν συνέργειες.
    Οι παιδοψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι πάγιο αίτημα όλων των ΕΠΑ.Λ. Δεν πρέπει να είναι μόνο στα ΚΕΕΚ και πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η μονιμοποίηση της εργασίας των προσώπων ώστε να μπορεί να παραχθεί έργο. Η πρακτική με το πρόγραμμα ΜΝΑΕ το οποίο καθυστερούσε πολύ για να ξεκινήσει και τελείωνε κάθε Ιούνιο και κάθε χρόνο με διαφορετικό πρόσωπο, αποδείχθηκε προβληματική καθώς οι μαθητές χάνανε το σταθερό περιβάλλον και δεν μπορούσε ο/η ψυχολόγος να ολοκληρώσει τη δράση που απαιτούνταν για τον κάθε μαθητή.
    Το 40ΙΑ ορίζει τις άπειρες εξουσιοδοτικές διατάξεις για την ρύθμιση όλων των παραπάνω που δεν πρόκειται να είναι ποτέ ετοιμες στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει.
    Ιδρύει και τα ΘΕΙΕΕΚ στα οποία θα κάνουν έρευνα κάποιες επιτροπές και θα παράγουν προγράμματα σπουδών. Οι επιτροπές αυτές πρέπει να αμείβονται και να έχουν απαλλαγή ωραρίου για να κάνουν την έρευνα. Να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότηση και απο τον ΕΛΚΕ.
    Θα πρέπει επίσης σε κάθε ΚΕΕΚ να προβλεφθεί υποχρεωτικά η στελέχωση γραμματείας.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 08:21 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΤΕΕ)

    Να αποσυρθεί το Άρθρο 13 και να επανέλθουν τα αντιστοιχα γραφεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε κάθε ΔΔΕ και Περιφέρεια και να μην εφαρμοστεί ο θεσμός των Κ.Ε.Ε.Κ γιατί θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, τα ΕΠΑ.Λ, τα Π.ΕΠΑ.Λ και τα Κ.Ε.Ε.Κ καθώς επίσης και τα ΕΝΕΕΓΥΛ.
    Σε κάθε ΕΠΑ.Λ να υπάρχουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών παιδοψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί καθώς είναι πάγιο αίτημα όλων των ΕΠΑ.Λ και πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η μονιμοποίηση της εργασίας των προσώπων αυτών ώστε να μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 07:58 | Τεχνικός

    Παραγρ.3Βν,
    να θεωρείται δομή και η μαθητεία των ΕΠΑΛ για την ίδρυση ΚΕΕΚ δηλ.
    Να προστεθεί «..μία εκ των ακολούθων δομών….. ή μεταλυκειακό έτος μαθητείας το οποίο εντάσσεται στο επίπεδο 5 του ΕΠΠ για όλους τους τομείς του ΕΠΑΛ-ΠΕΠΑΛ που θα λειτουργεί στο ΚΕΕΚ»
    Άρθρο 40Δ
    Να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη ειδικοτήτων σε δομές που λειτουργούν στο ίδιο ΚΕΕΚ
    Στα ΚΕΕΚ θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι τομείς και ειδικότητες και να μη γίνεται λόγος για ίδρυση και κατάργηση ειδικοτήτων, σα να είμαστε σε επιχείρηση που ακολουθεί τους κανόνες του marketing. Πρέπει να δίνεται ισότιμα η δυνατότητα στους μαθητές να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν και όχι ότι είναι “πιασάρικο” στην αγορά.Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι αυτές που επιβάλλουν την προσθήκη νέων διδακτικών αντικειμένων σε πολλές ειδικότητες ιδίως σε αυτές που οδηγούν σε θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα .
    Η κατάργηση ειδικότητας/τομέα φέρνει μείωση και εξαφάνιση οργανικών θέσεων. Η αλλαγή ειδικοτήτων προϋποθέτει μη μόνιμο προσωπικό.
    Άρθρο 40ΣΤ
    Στο συμβούλιο του ΚΕΕΚ να εκπροσωπείται και η τοπική ΕΛΤΕΕ με εκπρόσωπο.
    Άρθρο 40Ζ
    Στις αρμοδιότητες του συμβουλίου του ΚΕΕΚ να προστεθεί:
    κ). Την αναζήτηση σε τοπικό επίπεδο θέσεων μαθητείας στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα για τις τάξεις μαθητείας των ΕΠΑΛ-Π.ΕΠΑΛ που λειτουργούν στο Κ.Ε.Ε.Κ.

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 04:46 | ΚΑΡΑΤΖΑΣ

    Άρθρο 40ΙΑ Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ1 παρ.3γ.
    Τα Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ. θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών θεματικού χαρακτήρα των ΕΠΑΛ;
    Στο άρθρο 9 (προγράμματα σπουδών ΕΠΑΛ) αναφέρει για γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολισμού, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, ειδικά μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή που εδρεύει το ΕΠΑ.Λ. και πρακτική άσκηση. Δεν υπάρχουν θεματικά μαθήματα, είναι τα ειδικά μαθήματα; Αν είναι τα ειδικά γιατί το πρόγραμμα σπουδών το εισηγείται το Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ;

  • 4 Ιανουαρίου 2024, 01:07 | Βασίλειος

    Η πολύ καλή γνώση 2 ξένων γλωσσών ως ελάχιστο προσόν για τη θέση του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. είναι υπερβολική και θα αποκλείσει υποψηφίους με ουσιαστικά προσόντα για τη θέση αυτή. Η άριστη ή πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας επαρκεί, διότι όλοι οι οργανισμοί στην Ευρώπη με αυτή τη γλώσσα επικοινωνούν μεταξύ τους. Η 2η ας μοριοδοτηθεί.

    Ως ελάχιστο προσόν θα είχε περισσότερο νόημα η κατοχή πτυχίου/μεταπτυχιακού σχετικού με τη διοίκηση (π.χ. διοίκηση στην εκπαίδευση, μάνατζμεντ, διοίκηση επιχειρήσεων, αποφοίτηση από την ΕΣΔΔ κ.ο.κ.). Άλλωστε η θέση του οργανωτικού συντονιστή του ΚΕΕΚ είναι ξεκάθαρα θέση διοίκησης/μάνατζμεντ.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 23:12 | Δημήτρης

    Στο άρθρο 40Θ, αναφέρονται οι αρμοδιότητες του Οργανωτικού Συντονιστή στα Κ.Ε.Ε.Κ. και οι οποίες αφενός είναι αρκετές και αφετέρου θα υπηρετούν υψηλούς σκοπούς.
    Συνεπώς, μήπως θα πρέπει ως προαπαιτούμενο προσόν, ο υποψήφιος να έχει συμμετάσχει σε ομάδες συγγραφής οδηγών κατάρτισης, εγχειριδίων και μαθησιακών ενοτήτων των ΔΙΕΚ, και/ή να έχει υψηλού επιπέδου συγγραφικό-ακαδημαϊκό έργο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για να κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις για την επαγγελματική κατάρτιση; Αυτά τα προσόντα εάν δεν είναι προαπαιτούμενα, θεωρώ ότι τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν υψηλή μοριοδότηση.

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 14:46 | Μάριος Μουρατίδης

    Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει μια νέα πνοή στην Ε.Ε.Κ. κυρίως με την ίδρυση των ΚΕΕΚ, αλλά και την ταυτόχρονη ίδρυση των Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Θ.Ε.Ι.Ε.Ε.Κ.) και ιδιαιτέρως των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.). Η εφαρμογή των παραπάνω θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα κυρίως στο ζητούμενο (πέρα από την εκπαίδευση & αρχική κατάρτιση) που είναι η διασύνδεση με την Παραγωγή και την Αγορά εργασίας. Θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο για τις καινοτόμες και σύγχρονες, στοχευμένες ιδέες!!!
    Κάποιες παρατηρήσεις ως προς τον Οργανωτικό Συντονιστή:
    α) Δεν χρειάζεται να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από την στιγμή που η επιλογή του θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης. Ο υποψήφιος μπορεί να μοριοδοτηθεί ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτει σε μια πλατφόρμα αντίστοιχη με αυτή των υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, Διευθυντών Σχολείων, Συμβούλων, κλπ. Δεν βρίσκω κανένα λόγο που ενδεχομένως έμπειρα ή/και ικανά στελέχη θα αποκλειστούν εξαιτίας «προϋποθέσεων». Μοριοδότηση και ακολούθως συνέντευξη, (ή αν θέλετε συνέντευξη και μετά μοριοδότηση) θα οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή.
    β) Το επίδομα θέσης (επίδομα Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης), μοιάζει υπερβολικό. Αν θεωρηθεί ότι είναι ένας υπερδιευθυντής (αφού θα είναι ιεραρχικά πάνω από τις 3- 4 δομές εκπαίδευσης που συντονίζει), πόσο μεγαλύτερο έργο και όγκο εργασίας θα έχει από τον Δ/ντή του ΕΠΑΛ για παράδειγμα ώστε να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά στο επιμίσθιο; Επιπλέον ένας Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιφορτισμένος με όλα τα σχολεία Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μήπως να το σκεφτεί καλύτερα και να γίνει Οργανωτικός Συντονιστής;

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 13:33 | Καλλέργη Τζένη

    Τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ για μια ακόμα φορά προσπερνιούνται σαν να είναι αόρατα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ο μοναδικός θεσμός που μαζί με τα ΣΔΕ στηρίζουν τη Δια Βίου Μάθηση αναφέρονται μόνο σε παρενθέσεις αντί να υπάρξει μελετημένη μεταρρύθμιση με βάση μελέτες των αναγκών τους.
    Σε μια εποχή που οι πολίτες θα αλλάζουν επάγγελμα ανά πενταετία τουλάχιστον λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και θα πρέπει να προετοιμάζονται για την επόμενη καριέρα ενώ δουλεύουν σε ένα Εσπερινό ΕΠΑ.Λ το Ν/Σ δεν αφιερώνει όχι Άρθρο αλλά ούτε παράγραφο… Ντροπή…
    Τα Εσπερινά συστεγάζονται με Γυμνάσια και ΓΕΛ άρα αποκλείονται με μια μονοκοντυλιά να ενταχθούν στα ΚΕΕΚ. Παράδειγμα το Περιστέρι, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής με 2 Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. Το ένα συστεγάζεται με Γυμνάσιο και το άλλο με ΓΕΛ. Δηλαδή το ΚΕΕΚ του Περιστερίου δεν θα διαθέτει Εσπερινό ΕΠΑ.Λ για τις ανάγκες των εργαζομένων που θέλουν να εξελιχθούν;
    Ειλικρινά τόσα χρόνια στην εκπαίδευση δεν έχω δει να γίνονται σοβαρές μελέτες των αναγκών του εκπαιδευτικού μας συστήματος με βάση τις οποίες να γίνονται οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως σε όλα τα σοβαρά κράτη ανατολής και δύσης.
    Που είναι οι μελέτες και οι έρευνες που έγιναν για αυτές τις αλλαγές να τις διαβάσουμε και εμείς;
    Όλα στο πόδι και πρόχειρα. Σα να προσπαθείς με σάπια υλικά να ετοιμάσεις δείπνο για κάποιους έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες και χωρίς ούτε καν να τους ρωτήσεις για αυτές…
    Συνεχίστε να κάνετε τρύπες στο νερό…
    Είστε πολύ επιτυχημένοι σε αυτό.
    Συνεχίστε να αγνοείτε πως υπάρχουν Εσπερινά ΕΠΑ.Λ που δίνονται αγώνες ζωής και επιβίωσης απο εκπαιδευόμενους αλλά και από εκπαιδευτικούς.
    Εμείς το έχουμε συνηθίσει αλλά θα συνεχίσουμε για το νήμα της καλύτερης ζωής για τα τους σπουδαστές/-στριες μας μόνοι μας όπως κάναμε πάντα με όσα μέσα και ψυχή χρειάζονται για να τους στηρίξουμε όταν για σας είμαστε όλοι εμείς αόρατοι και άξιοι μόνο για παρενθέσεις…

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 11:32 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Για να υπάρξουν αποτελέσματα, ο συντονιστής θα πρεπει να υπηρετεί στην επαγγελματική εκπαιδευση και να εχει διοικητική εμπειρία. Η προυπόθεση της δευτερης ξενης γλώσσας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕΚ

  • 3 Ιανουαρίου 2024, 09:06 | ΔΙΑΣ

    Πρόταση.
    Προτείνω να αντικατασταθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση, η γνώση δύο ξένων γλωσσών, από δύο θητείες σε θέση Διευθυντή ΕΠΑΛ ή ΔΙΕΚ.
    Επίσης η εξαετής θητεία να γίνει δεκαέξι έτη θητείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 22:28 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί τομή στην πολύπαθη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου, το σχέδιο νόμου έρχεται να βελτιώσει κάποια κακώς κείμενα και να δημιουργήσει νέες συνθήκες και προοπτικές καλύτερης λειτουργίας και εξέλιξης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
    Ειδικότερα, οι οργανωτικοί υπεύθυνοι των ΚΕΕΚ θα πρέπει να συντονίζουν την λειτουργία όλων των δομών της ΕΕΚ (ΣΑΕΚ,ΕΠΑΛ,ΕΣΚ) για το καλό όλων των εμπλεκομένων στην ΕΕΚ. Σαφώς και θα πρέπει να διαθέτουν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα που προβλέπει το παρόν σχέδιο. Σαφώς και θα πρέπει να γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο 2 ξένες γλώσσες αφού ένας εκ των στόχων του ΚΕΕΚ είναι η διεθνοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και “η ευθύνη για τη συνεργασία των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. με εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού” (Άρθρο 40Θ, παρ. ιβ). Πώς θα επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, αν ο οργανωτικός υπεύθυνος δεν διαθέτει άριστη γνώση ξένων γλωσσών; Από τα σχόλια της διαβούλευσης διαπιστώνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τα προσόντα των υπευθύνων των ΚΕΕΚ και μάλιστα να τα προσαρμόσουν στα δικά τους αφού θεωρούν τον εαυτό τους κατάλληλο για την θέση αυτή. Πρότασή μου προς τους συντάκτες του παρόντος σχεδίου νόμου, είναι εκτός των ανωτέρω, να προστεθεί στα απαραίτητα προσόντα των οργανωτικά υπευθύνων και η πιστοποιημένη γνώση ΤΠΕ Β΄ επιπέδου. Εξάλλου ο οργανωτικά υπεύθυνος των ΚΕΕΚ θα πρέπει να είναι σε θέση, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, να “συντονίζει και να επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του Κ.Ε.Ε.Κ.” (Άρθρο 40Θ, παρ. στ) καθώς και “ την τήρηση και λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. και κάθε άλλο τεχνικό και οργανωτικό ζήτημα ”. (Άρθρο 40ΙΑ, παρ.9).

    Ωστόσο είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν κάποια επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα τα εξής:

    Στο άρθρο 40Ι παρ.3 προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του ΓΕΑΣ των ΣΑΕΚ που εντάσσονται σε ΚΕΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι την εποπτεία και την επίβλεψη της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών της ΣΑΕΚ θα την έχει το ΓΕΑΣ του ΚΕΕΚ;;;Ποιος θα εγκρίνει την έναρξη πρακτικής άσκησης των σπουδαστών των ΣΑΕΚ; Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την συνάφεια μεταξύ της ειδικότητας κατάρτισης και της επιχείρησης πρακτικής άσκησης;

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 22:26 | ΓΕΩΡΓΙΑ Π.

    Η ίδρυση των ΚΕΕΚ είναι η ευκαιρία να δοθούν επιπλέον παχυλοί μισθοί σε κάποιους.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 22:25 | ΓΕΩΡΓΙΑ Π.

    Στα ΚΕΕΚ θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι τομείς και ειδικότητες και να μη γίνεται λόγος για ίδρυση και κατάργηση ειδικοτήτων, σα να είμαστε σε επιχείρηση που ακολουθεί τους κανόνες του marketing. Πρέπει να δίνεται ισότιμα η δυνατότητα στους μαθητές να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν και όχι ότι είναι <> στην αγορά. Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι αυτές που επιβάλλουν την προσθήκη νέων διδακτικών αντικειμένων σε πολλές ειδικότητες ιδίως σε αυτές που οδηγούν σε θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα .
    Η κατάργηση ειδικότητας/τομέα φέρνει μείωση και εξαφάνιση οργανικών θέσεων.Η αλλαγή ειδικοτήτων προϋποθέτει μη μόνιμο προσωπικό.

  • 2 Ιανουαρίου 2024, 13:47 | ΜΙΧΑΗΛ

    Οργανωτικός Συντονιστής

    Οι 2 ξένες γλώσσες σαφέστατα και πρέπει να είναι στα προαπαιτούμενα προσόντα. Ο Οργανωτικός Συντονιστής θα είναι ο συνδετικός κρίκος με ξένα Πανεπιστήμια και αντίστοιχες δομές, πως λοιπόν θα γίνει αυτό αν δεν έχει πολύ καλή γνώση τουλάχιστον 2 ξένων γλωσσών; Πως θα συντονίζει και θα υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα; Μήπως θα πρέπει να γίνει και εξέταση των 2 ξένων γλωσσών; Τέλος το επίπεδο θα πρέπει να είναι C2.

  • 1 Ιανουαρίου 2024, 13:57 | Γιάννης Αναγνωστάκης

    Η εμφαντικότητα των ουσιαστικών προσόντων που θα συγκροτούν το «προφίλ» του Οργανωτικού Συντονιστή θα πρέπει να δοθεί -όπως πολύ σωστά αποδίδεται στο αρθ. 40θ του σχεδίου νόμου-στις αρμοδιότητες που συνυφαίνονται με την εκπλήρωση των καθηκόντων του.
    Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι πλεονασμός η κατοχή από τον υποψήφιο δύο ξένων Γλωσσών ως ένα από τα ελάχιστα προσόντα για την επιλογή του, προτείνοντας την πολύ καλή γνώση μίας ξένης Γλώσσας και δη της Αγγλικής. Κι αυτό γιατί η κατοχή δύο αντί μιάς ξένης Γλώσσας ενδέχεται να αποκλείσει υποψηφίους που έχουν αυξημένα ουσιαστικά προσόντα θέσης και ικανότητες που προσιδιάζουν με τον ρόλο που θα κληθούν να υπηρετήσουν.

  • 1 Ιανουαρίου 2024, 11:06 | ΔΙΑΣ

    άρθο 40Η Παρ. 5

    «5. Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρεί το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο έχει καταταγεί κατά την τοποθέτηση ή απόσπασή του και λαμβάνει το επίδομα Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176). Η αμοιβή του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. είναι δυνατό να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.»

    Από 1/1/2024 ο ΟργαΣυν επίδομα «Χίλια Τριακόσια» Ευρώ -1300 € – με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης 1170 €. Ήτοι ο ΟργαΣυν του ΚΕΕΚ τοποθετείται στην κορυφή της Οικονομικής Πυραμίδας της Εκπαίδευσης.

    Με τις προϋποθέσεις της Θέσης που βάζει το προς ψήφιση νομοσχέδιο,
    η συνάδελφος των Αγγλικών στο ΕΠΑΛ με Β2 στα Ιταλικά, καθώς και ο Γυμναστής με πτυχίο από τη Ρουμανία και διδακτορικό στην Σερβία,
    έχουν την δυνατότητα υποβολής αίτησης.
    Σε ένα σύλλογο 55 εκπαιδευτικών μόνο αυτοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και να τοποθετηθούν στην κορυφή του ΟΛΥΜΠΟΥ ώστε να συντονίσουν τους διευθυντές των σχολικών δομών του ΚΕΕΚ. (sic)

    Μήπως κάτι πρέπει να σκεφτείτε ?

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 21:39 | ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Στα προσόντα του Οργανωτικού Συντονιστή δεν πρέπει να θεωρείται ελάχιστο προσόν η πολύ καλή γνώση της δεύτερης ξένης γλώσσας, αντίθετα θα πρέπει να πριμοδοτείται ισχυρά η επαγγελματική εμπειρία σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης η οποία απαραίτητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έτη πραγματικής διδασκαλίας και θητείας σε θέσεις διοίκησης σε σχολικές μονάδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 20:41 | ΟΛΓΑ

    ΔΥΟ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
    ΑΣ ΜΠΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 19:25 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

    ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΕΚ, ΔΝΤΕς ΚΑΙ ΥΠΝΤΕΣ ΔΙΕΚ, ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 17:29 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    – Η ίδρυση ειδικοτήτων να μην υπόκειται μόνο στις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας γιατί αν κάποιοι μαθητές θέλουν π.χ έναν τομέα ή μια ειδικότητα που δεν προτείνεται από το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. στο οικείο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) οι επιλογές που θα έχουν είναι συγκεκριμένες. Ή να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή και στη χειρότερη σε άλλο νομό ή θα αλλάξουν παρά τη θέλησή τους τομέα ή ειδικότητα. Το πρόβλημα προκύπτει κυρίως από τη διάταξη περί ολιγομελών όπως είναι διατυπωμένη. Σκεφτείτε τι θα συμβεί σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Δεν μπορούμε να καταστρατηγούμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση στηριζόμενοι σε «λογιστικά» και αυστηρά αριθμητικά κριτήρια. Είναι λάθος οικογένειες να «εξαναγκαστούν» σε αστική μετανάστευση προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το βασικό δικαίωμα στη μόρφωση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 10:18 | Βυζανιαρη Αργεττα

    Πραγματικά χρειαζόμαστε την βοήθεια για τις απουσίες στα Εσπερινά ΕΠΑΛ εμείς που είμαστε πολύτεκνοι που εργαζόμαστε μας είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες απουσίες… έχουμε βάλει ένα στόχο γιατί οι συνθήκες δεν μας επέτρεπαν νωρίτερα και τώρα καλούνται όλοι να δυσκολεύουν καθημερινά τη ζωή τους ώστε να μην ξεπεράσουμε τις απουσίες που προβλέπονται..θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει..

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 21:44 | Δημήτρης

    Στο άρθρο 40Η σχετικά με τον Οργανωτικό Συντονιστή στα Κ.Ε.Ε.Κ. αναφέρεται ως ελάχιστο προσόν η πολύ καλή γνώση δύο ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Αυτό όμως δεν είναι ξεκάθαρο για το τι σημαίνει. Σημαίνει γνώση της ελληνικής και μίας άλλης γλώσσας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σημαίνει τη μητρική δηλαδή τα ελληνικά και πολύ καλή γνώση δύο επιπλέον ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
    Η γνώση μιας δημοφιλής ξένης γλώσσας είναι ένα σημαντικό προσόν για τη θέση, καθώς μπορεί να προσφέρει στους Οργανωτικούς Συντονιστές τη δυνατότητα να επικοινωνούν αποτελεσματικά με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και να συμμετέχουν σε διεθνείς συνεργασίες.
    Τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλο ποσοστό μητρικής ομιλίας και με ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γνώσης από όλο τον πληθυσμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (>51%). Τα γαλλικά είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρίτη είναι μάλλον τα γερμανικά. Τα αγγλικά παραμένουν η ευρύτερα ομιλούμενη ξένη γλώσσα στην Ευρώπη με 38% των πολιτών (πέρα από τους κατοίκους της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που την μιλούν ως μητρική γλώσσα) να δηλώνουν ότι διαθέτουν επαρκή γνώση της γλώσσας ώστε να κάνουν μια συζήτηση. Ακολουθούν τα γαλλικά με 12% τα γερμανικά με 11% και τα ισπανικά με 7%.
    Εάν λοιπόν στο άρθρο 40Η, σχετικά με τον Οργανωτικό Συντονιστή στα Κ.Ε.Ε.Κ., που αναφέρεται ως ελάχιστο προσόν η πολύ καλή γνώση δύο ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θεωρείται η μητρική δηλαδή τα ελληνικά και η πολύ καλή γνώση δύο επιπλέον ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν τα Κ.Ε.Ε.Κ.. Για να γίνω αντιληπτός θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Εάν ένας υποψήφιος καταθέσει ότι έχει πέραν της ελληνικής, πολύ καλή γνώση της πορτογαλικής και της λετονικής γλώσσας, θα του προσφέρει αυτό πραγματικά τη δυνατότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και να συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες όταν αυτές οι γλώσσες (πορτογαλική και λετονική) ομιλούνται συνολικά σε λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της ευρωπαϊκής ένωσης; Σε αυτό το πλαίσιο, εάν ένας άλλος υποψήφιος καταθέσει ότι έχει, επιπλέον της ελληνικής, πολύ καλή γνώση μόνο της αγγλικής ή της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας και συνεπώς θα μπορεί να επικοινωνεί κατά τεκμήριο με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της ευρωπαϊκής ένωσης αυτός θα αποκλείεται από τη διαδικασία; Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό αφενός είναι παράδοξο και αφετέρου άδικο.
    Συνεπώς, θεωρώ πως μια επιπλέον δημοφιλής ξένη γλώσσα πέραν της ελληνικής είναι ένα απαραίτητο προσόν και οτιδήποτε άλλο θα μπορεί απλά να μοριοδοτείται όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα τυπικά προσόντα. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος υποψηφίων, θα μπορείτε να επιλέξετε πραγματικά τους καλύτερους για Οργανωτικούς Συντονιστές.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 19:07 | ΒΑΡΒΑΡΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,

    ΕΚΤΙΜΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ
    ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ «ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ»
    ΚΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ

    ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ

    Κ.Λ.Π.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ MANAGER
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 11:03 | Αθανάσιος Δημητριάδης

    Συμφωνούμε με το εν λόγω περιεχόμενο του άρθρου. Είναι αναγκαίο, οι ειδικότητες των Ι.Ε.Κ να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες της αγοράς. Σας φέρνω παράδειγμα την Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, όπου από μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις λείπουν οι αναγκαίες ειδικότητες. Παρακαλώ, να δοθεί προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως το Κιλκίς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:52 | Κωνσταντίνα

    Άρθρο 40Η

    Σε σχέση με τα ελάχιστα προσόντα του Οργανωτικού Συντονιστή Κ.Ε.Ε.Κ.:

    α) Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην επαγγελματική εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος από τα έξι (6) στα δέκα (10) χρόνια και επιπλέον να προστεθεί και ελάχιστος χρόνος 4 ετών σε θέση στελέχους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

    β) Η γνώση δύο ξένων γλωσσών (ως ελάχιστο προσόν) είναι υπερβολική, τη στιγμή που ακόμη και πολιτικοί που εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό δεν είναι γνώστες ούτε μιας ξένης γλώσσας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 07:11 | Δημήτρης

    Θα πρέπει στα προσόντα του Οργανωτικού Υπεύθυνου να υπάρχει κάποιο ΜΒΑ ή συναφές με το Μάνατζεμεντ πτυχίο, όχι οποιοδήποτε Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό. Θέλει στοχευμένο προφίλ.
    Επίσης θα πρέπει να έχει μεγάλη προυπηρεσία στην ΕΕΚ, τουλάχιστον 10ετία σε θέση ευθύνης και να είναι εκπαιδευτικός.
    Η 2η ξένη γλώσσα δεν χρειάζεται τόσο όσο η άριστη γνώση της Αγγλικής και οποσδήποτε αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείρηση και όχι συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 21:39 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    -Στο Συμβούλιο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης να προβλεφθεί η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για θέματα που αφορούν τη βαθμίδα που εκπροσωπούν.
    -Να λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) όχι μόνο στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) αλλά και σε κάθε ΕΠΑ.Λ.,Π. ΕΠΑ.Λ. ΕΝΕΕΓΥ-Λ, ΕΕΕΕΚ και Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 15:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

    Άλλο ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τον διαχωρισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με ποια λογική δεν επιτρέπεται σε ιδιωτικούς παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης να ιδρύσουν Κ.Ε.Ε.Κ.; Γιατί να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ΕΠΑ.Λ. και να μην δίνεται ως εναλλακτική η λειτουργία Κ.Δ.Β.Μ. προκειμένου να αδειοδοτηθεί ένα Κ.Ε.Ε.Κ.; Γιατί να μην μπορούν ιδιωτικοί φορείς να ιδρύσουν Ε.Σ.Κ.; Αυτοί οι αποκλεισμοί μόνο στην Ελλάδα υφίστανται . Ας λειτουργήσουμε επιτέλους με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 14:12 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΠΕΔΜΕΔΕ

    Κύριε Υπουργέ,
    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μελετήσαμε το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
    Η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την σύνδεση της κατάρτισης με την αγορά εργασίας και την Οικονομία.
    Ο Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του, δηλαδή να δώσει επαγγελματική διέξοδο στους νέους και στις νέες και να εκσυγχρονίσει δεξιότητες του ήδη απασχολούμενου δυναμικού με ειδικά προγράμματα και επιδοτούμενα σεμινάρια.
    Όπως συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι χρειάζεται και η Χώρα μας να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, εφαρμόζοντας το skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του τεχνικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
    Βρίσκουμε στην πρωτοβουλία σας αυτή, μία εξαιρετική ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά από τις δεξιότητες που διαθέτει το υφιστάμενο και αρκετά γερασμένο και μειούμενο τεχνικό δυναμικό.
    Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα μπορέσουν να αποτελέσουν το όχημα τόσο για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υφιστάμενου τεχνικού δυναμικού, όσο και εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς με τα απαραίτητα και σύγχρονα προσόντα που απαιτεί η αγορά εργασίας και οι νέες τεχνολογίες.
    Η εμπειρία της ΠΕΔΜΕΔΕ από την συμμετοχή της τόσο σε πολλά Erasmus+ προγράμματα, που έχουν ως στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, όσο και στο εμβληματικό, διευρωπαϊκό Πρόγραμμα Construction Blueprint, που χαρτογράφησε τις απαιτούμενες δεξιότητες του Κατασκευαστικού Κλάδου στην Ευρώπη με την συμμετοχή 24 εταίρων από 12 χώρες, μας έχει προσδώσει την τεχνογνωσία για την επίτευξη αυτής της διασύνδεση.
    Λόγω αυτής της εμπειρίας μας, αντιληφθήκαμε αμέσως ότι το ως άνω Σχέδιο Νόμου μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη ευκαιρία να συνδεθούν τα τεχνικά επαγγέλματα με την παραγωγή και να αναπτύξουν οι νέοι εργαζόμενοι δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις προκλήσεις του Κλάδου και θα συνδέονται με τους τρεις βασικούς πυλώνες, στα πλαίσια του Green Deal :
    • την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων (Digitalization)
    • την κυκλική οικονομία (Circular Economy) &
    • την ενεργειακή αποδοτικότητα (Energy Efficiency)

    Οι ταχύτατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των νέων δεδομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο, απαιτούν αναντίρρητα και το upskilling, crosskilling, και reskilling του τεχνικού δυναμικού, δηλαδή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις.
    Καθώς όμως σε ολόκληρη την Ευρώπη οι παραγωγικοί φορείς του Κατασκευαστικού οικοσυστήματος συμμετέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, εκτιμούν και προσδιορίζουν το αντικείμενο, ως φορείς της αγοράς και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτοί που υλοποιούν και τα προγράμματα κατάρτισης, έτσι και στην Χώρα μας είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες οι παραγωγικοί φορείς – Εργοληπτικές Οργανώσεις ως πάροχοι, εφόσον διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια και εμπειρία στη διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης.

    Κύριε Υπουργέ,
    Είναι σαφές και απαραίτητο να συμμετέχουμε ως ΠΕΔΜΕΔΕ σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση και στην απόκτηση & αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, για να αναβαθμιστεί το τεχνικό δυναμικό της Χώρας,

    Θα είναι σημαντικό και ιδιαίτερα αναπτυξιακό να συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και στις Επιτροπές που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο και θα καταγράψουν τις δεξιότητες που πρέπει να αναβαθμιστούν ή να εισαχθούν ως νέες, μεταφέροντας εκεί την ευρωπαϊκή μας εμπειρία.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας, ευελπιστώντας να προσθέσετε την επιθυμητή διάταξη στις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου, που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση,

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 10:13 | Ερμής

    Άρθρο 40Η

    Ερωτήματα:
    1. Η θητεία θα θεωρείται ως εκπαιδευτική ή διδακτική ?
    Απάντηση: Προφανώς «όχι». Πως θα γίνει ελκυστική η θέση στους εκπαιδευτικούς όταν για τέσσερα χρόνια είναι εκτός.

    2. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, ούτε στην διοίκηση, ούτε στη υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
    Απάντηση: Δεν έχω.

    3. Απαιτείται η πολύ καλή γνώση 2 γλωσσών Ε.Ε.
    Απάντηση: Για να το περνούν στον νόμο φαίνεται πως δίνουν μεγάλη σημασία!!! Ενώ δεν δίνεται ανάλογη σημασία η γνώση

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Αντικατάσταση των 4β και 4γ από…
    «Απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν μια πλήρη θητεία (4 έτη) σε Διεύθυνση δομής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης, οι οποίοι να έχουν υλοποιήσει – ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.»
    «Η θητεία θεωρείται ως εκπαιδευτική ή διδακτική για κάθε συνέπεια.»

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 23:10 | Απόλλων

    Η γνώση 2 ξένων γλωσσών είναι υπερβολικό και μάλλον κραυγαλέα φωτογραφικό, ακόμα και στον αντίστοιχο εκτελεστικό Διευθυντή στα ΑΕΙ, ζητείται ορθά γνώση μίας (1) γλώσσας.
    Πρέπει να αλλάξει σε ΑΡΙΣΤΗ γνώση ΜΙΑΣ γλώσσας των επισήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά Άριστη γνώση των Ελληνικών.
    Επίσης καλό θα ήταν να αυξηθεί η εμπειρία στην Κατάρτιση πλησιάζοντας τα 10 έτη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 20:44 | ΓΚΟΥΤΖΙΑΝΤΑΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Είναι μια σπουδαία αλλαγή για την επαγγελματική εκπαίδευση που υπόσχεται καλύτερες προοπτικές για τους μαθητευόμενους σχετικά με τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και την εργασιακή αποκατάσταση τους.
    Ταυτόχρονα η αγορά εργασίας θα αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικό με τις δεξιότητες που απαιτεί ο κάθε επαγγελματικός χώρος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 20:38 | ΑΝΝΑ

    Ελπιδοφόρες αλλαγές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Οι νέοι χρειάζονται τη στήριξή μας και ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η σύνδεση με την αγορά εργασίας πρέπει να είναι ουσιαστική και να στηρίζεται από ικανά στελέχη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 18:05 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΠΕΔΜΕΔΕ

    Κύριε Υπουργέ,
    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μελετήσαμε το Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
    Η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την σύνδεση της κατάρτισης με την αγορά εργασίας και την Οικονομία.
    Ο Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του, δηλαδή να δώσει επαγγελματική διέξοδο στους νέους και στις νέες και να εκσυγχρονίσει δεξιότητες του ήδη απασχολούμενου δυναμικού με ειδικά προγράμματα και επιδοτούμενα σεμινάρια.
    Όπως συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι χρειάζεται και η Χώρα μας να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, εφαρμόζοντας το skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του τεχνικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
    Βρίσκουμε στην πρωτοβουλία σας αυτή, μία εξαιρετική ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά από τις δεξιότητες που διαθέτει το υφιστάμενο και αρκετά γερασμένο και μειούμενο τεχνικό δυναμικό.
    Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα μπορέσουν να αποτελέσουν το όχημα τόσο για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υφιστάμενου τεχνικού δυναμικού, όσο και εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς με τα απαραίτητα και σύγχρονα προσόντα που απαιτεί η αγορά εργασίας και οι νέες τεχνολογίες.
    Η εμπειρία της ΠΕΔΜΕΔΕ από την συμμετοχή της τόσο σε πολλά Erasmus+ προγράμματα, που έχουν ως στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, όσο και στο εμβληματικό, διευρωπαϊκό Πρόγραμμα Construction Blueprint, που χαρτογράφησε τις απαιτούμενες δεξιότητες του Κατασκευαστικού Κλάδου στην Ευρώπη με την συμμετοχή 24 εταίρων από 12 χώρες, μας έχει προσδώσει την τεχνογνωσία για την επίτευξη αυτής της διασύνδεση.
    Λόγω αυτής της εμπειρίας μας, αντιληφθήκαμε αμέσως ότι το ως άνω Σχέδιο Νόμου μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη ευκαιρία να συνδεθούν τα τεχνικά επαγγέλματα με την παραγωγή και να αναπτύξουν οι νέοι εργαζόμενοι δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις προκλήσεις του Κλάδου και θα συνδέονται με τους τρεις βασικούς πυλώνες, στα πλαίσια του Green Deal :
    • την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων (Digitalization)
    • την κυκλική οικονομία (Circular Economy) &
    • την ενεργειακή αποδοτικότητα (Energy Efficiency)

    Οι ταχύτατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των νέων δεδομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο, απαιτούν αναντίρρητα και το upskilling, crosskilling, και reskilling του τεχνικού δυναμικού, δηλαδή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις.
    Καθώς όμως σε ολόκληρη την Ευρώπη οι παραγωγικοί φορείς του Κατασκευαστικού οικοσυστήματος συμμετέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, εκτιμούν και προσδιορίζουν το αντικείμενο, ως φορείς της αγοράς και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτοί που υλοποιούν και τα προγράμματα κατάρτισης, έτσι και στην Χώρα μας είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες οι παραγωγικοί φορείς – Εργοληπτικές Οργανώσεις ως πάροχοι, εφόσον διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια και εμπειρία στη διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης.

    Κύριε Υπουργέ,
    Είναι σαφές και απαραίτητο να συμμετέχουμε ως ΠΕΔΜΕΔΕ σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση και στην απόκτηση & αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Κλάδο, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, για να αναβαθμιστεί το τεχνικό δυναμικό της Χώρας,

    Θα είναι σημαντικό και ιδιαίτερα αναπτυξιακό να συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και στις Επιτροπές που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο και θα καταγράψουν τις δεξιότητες που πρέπει να αναβαθμιστούν ή να εισαχθούν ως νέες, μεταφέροντας εκεί την ευρωπαϊκή μας εμπειρία.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας, ευελπιστώντας να προσθέσετε την επιθυμητή διάταξη στις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου, που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση,

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 17:08 | ιουλία

    Η μία ξένη γλώσσα να είναι υποχρεωτική σε επίπεδο ADVANCED.
    Οι υπόλοιπες ξένες γλώσσες να μπουν ως επιπλέον μόρια.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 12:32 | Δημήτρης

    Το
    4.Δεν είναι δυνατή η ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ., όταν στον ίδιο χώρο λειτουργεί Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.).
    μάλλον θέλει ανδιαμόρφωση, αφού υπάρχουν πολλά ΙΕΚ που είναι μαζί με ΓΕΛ αλλά και με Γυμνάσια.
    Τι θα γίνει με αυτά;
    Πολλά ΙΕΚ χρησιμοποιούν ΕΚ τα οποία είναι σε γειτονικά ή σε απομακρυσμένα συγκροτήματα ΕΚ/ΕΠΑΛ. Με αυτά τι θα γίνει;
    Μελλοντικά θα πρέπει να υπάρξει κάποια δυνατότητα συνεργασίας, ακόμα και με ιδιωτικές δομές. Είναι πολύ δεσμευτικός ο όρος…

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 12:17 | Vasily Psarommatis

    Bravo congratulations

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 11:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. απαιτούνται:
    α) Υποχρεωτικά, μία (1) δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης (Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο-Π.ΕΠΑ.Λ., ή Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑ.Λ.), και ένα (1) Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)., και
    β) τουλάχιστον μία (1) εκ των ακολούθων δομών: Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης – Ε.Σ.Κ. και Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).

    Στα υπόλοιπα ΕΠΑ.Λ(που εχουν διαφορετικούς τομείς και ειδικότητες) και ΕΚ που δεν θα ανήκουν σε ΚΕΕΚ δεν θα υπάρξει μέριμνα για την «ενίσχυση της σύζευξης της Ε.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας»
    Δεν έχουν όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες την ανάγκη ενίσχυσης της σύνδεσης με την αγορά εργασίας;

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 10:50 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕΚ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

  • 26 Δεκεμβρίου 2023, 11:25 | Δημήτρης

    Αντι του β) πολύ καλή γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
    προτείνεται η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας ( επίπεδο C2 ) και η εμπειρία στην υλοπίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2023, 22:09 | ΡΟΔΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    Στις ξένες γλώσσες, η μία θα πρέπει να είναι η Αγγλική και η δεύτερη γλώσσα κράτους μέλους της Ε.Ε. (η Μεγάλη Βρετανία δεν ανήκει πια στη Ευρωπαϊκή Ένωση).

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 11:03 | NIKH

    Γιατί χρειάζονται 2 ξένες γλώσσες ως ελάχιστη προϋπόθεση ;
    Η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής είναι αρκετό.
    Βάλτε ως μοριοδότηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 07:52 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΤΑ ΚΕΕΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ

  • 24 Δεκεμβρίου 2023, 07:12 | Νίκος

    Η γνώση 2 ξένων γλωσσών για την θέση του συντονιστή ΚΕΕΚ είναι υπέρ ολική.

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 20:50 | Αναστάσιος Κουτσουκος

    Νέα
    πολλά τεχνικά σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρα καταληψιών ναρκεμπορων και κάθε λογής παραβατικότητας λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    Τώρα δήθεν θα αλλάξει ο Μανωλιός.
    Αν δεν καταργηθεί να έχουν οι συνδικαλιστές και οι αιρετοί μειωμένο διδακτικό ωράριο τίποτα και ποτέ δεν θα αλλάξει λένε άλλοι πολλοί πλέον
    Γιατί δεν τολμούν να στείλουμ τους συνδικαλιστές και αιρετούς στα σχολεία να διδάξιυν ρωτάνε πολλοί πλέον.
    Οι μετονομασίες δεν λύνουν τα προβληματα χρειάζονται βαθιές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα λένε άλλοι πολλοί πλέον .

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 00:07 | ΤΑΣΟΣ

    Σχετικα με το αρθρο γιατα προσοντα οργ δ/τη.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ Δ/ΤΗ Δ/ΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ και ειδικα ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΠΩς ΗΤΑΝ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.οι τιτλοι ΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ γενικα δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο .
    απο την στιγμη που ασκει ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΦΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑ ΡΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΙ ΣΥΝΑΦΗΣ.

    Επισης δεν πρεπει να αποκλειονται υποψηφιοι απο τον ιδιωτικο χωρο του μανατσμεντ., αν και πιστευω ο αρχικος σχεδιασμος ΔΕΝ ηταν αυτος. Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΕ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ
    ΟΕΕΚ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ 60 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕς ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 22:27 | ΗΛΙΑΣ

    Άρθρο 40Η
    Οργανωτικός Συντονιστής

    ΤΟ ΠΡΟΣΟΝ

    πολύ καλή γνώση δύο (2) ξένων γλωσσών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

    να μειωθεί σε 1 ξένη γλώσσα Β2

    και να μπει ΑΝΤΊ ΤΗΣ ΔΕΎΤΕΡΗΣ ΓΛΏΣΣΑΣ

    προσον ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

    ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΟ
    ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΝΠΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

    ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΠΟΥ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΟΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 17:51 | Παναγιώτης Ανδρέου

    Πολύ σωστή η δημιουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα αναβαθμίσει την λειτουργία των ΙΕΚ. Τα υπόλοιπα ΙΕΚ, που δεν θα λειτουργούν σε τέτοια κέντρα, θα πρέπει να καταργηθούν, καθώς δεν έχουν τις αντίστοιχες υποδομές, ενώ δημιουργούνται προβλήματα με τα σχολεία που τα φιλοξενούν.