Άρθρο 99
Μετακίνηση υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ιθαγένειας εντός της Περιφέρειας Αττικής – Αντικατάσταση παρ. 12 άρθρου 248 ν. 4555/2018
Η παρ. 12 του άρθρου 248 του ν. 4555/2018 (Α’ 133), περί της μεταφοράς Διευθύνσεων και Τμημάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνιστώμενες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Η μετάθεση και κάθε είδους μετακίνηση των υπαλλήλων της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας σε οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας προς την Κεντρική Διεύθυνση Ιθαγένειας ή άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών διενεργείται για τις ανάγκες της υπηρεσίας και μόνο κατόπιν υποβολής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο. Κατ’ εξαίρεση, η μετακίνηση υπαλλήλου σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, εντός της Περιφέρειας Αττικής, μπορεί να διενεργείται βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς την υποβολή αίτησης. Οι πάσης φύσης πρόσθετες αμοιβές ή μισθολογικές διαφορές των μετακινούμενων υπαλλήλων διατηρούνται.».
Άρθρο 100
Παράταση προθεσμίας έκδοσης απόφασης καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των αποκεντρωμένων διοικήσεων από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Τροποποίηση έκτου εδαφίου περ. 1 παρ. Α άρθρου 20 ν. 4354/2015
- Στο έκτο εδάφιο της περ. 1 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αποζημίωσης για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου του προσωπικού των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Δ.Α.Μ.) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2026», β) οι λέξεις «το οικονομικό έτος 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα οικονομικά έτη 2025 και 2026» και το έκτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:
«Ειδικά για το προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έως την 31η.12.2026 η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιμες μέρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκδίδεται από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ειδική αιτιολογία, από την οποία προκύπτει η αναγκαιότητα αυτή, προς αντιμετώπιση αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026.».
- Στο δεύτερο εδάφιο της υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015, περί αποζημίωσης για εργασία καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου και για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, η ημερομηνία «30.6.2025» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.12.2026» και η υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ` διαμορφώνεται ως εξής:
«δ) Για το προσωπικό που υπηρετεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικά για κάθε υπάλληλο, το μέγιστο όριο υπερωριακής εργασίας, νυχτερινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, ορίζεται ως ακολούθως:
δα) Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 120 ώρες ανά εξάμηνο.
δβ) Νυχτερινή υπερωριακή εργασία (από 22ης ώρας μέχρι 6ης πρωινής) 96 ώρες ανά εξάμηνο και
δγ) Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 96 ώρες ανά εξάμηνο. Η διάταξη της παρούσας ισχύει έως 31.12.2026.»
Άρθρο 101
Σύμφωνη γνώμη Ο.Τ.Α. για τη συμμετοχή προσωπικού στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 4 ν. 4440/2016
Στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί προϋποθέσεων συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «συμπεριλαμβάνονται» αντικαθίσταται από τη λέξη «περιλαμβάνονται», αβ) πριν από τις λέξεις «είναι αποσπασμένοι» προστίθενται οι λέξεις «οι οποίοι», β) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) το τέταρτο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής καθώς και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου, στο οποίο ποσοστό δεν περιλαμβάνονται υπάλληλοι, οι οποίοι απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια, όπως ιδίως, άνευ αποδοχών, υπηρεσιακής εκπαίδευσης ή οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλον φορέα. Επίσης, πρέπει ο αιτών υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο τόσο κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης. Ειδικά για την απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου από Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων αυτών, απαιτείται επιπλέον η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.
Ειδικά για υπηρεσίες που εδρεύουν εν όλω ή εν μέρει σε νησιωτικές περιοχές ή ορεινές ή παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για τις υπηρεσίες που έχουν αποκεντρωμένες ή περιφερειακές υπηρεσίες σε άλλη περιφερειακή ενότητα από την έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας, η κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού υπολογίζεται βάσει του πρώτου εδαφίου και επιπλέον βάσει της οικείας απόφασης κατανομής θέσεων, εφόσον υπάρχει, ή της τοποθέτησης των υπαλλήλων στην έδρα της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος, ο οποίος μετέχει στην κινητικότητα, για την κατηγορία και κλάδο του οποίου πραγματοποιείται ο υπολογισμός. Για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης, σε περίπτωση που συγκρίνονται περισσότεροι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί προς μετακίνηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου κινητικότητας, εφόσον δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή για το σύνολο των συγκρινόμενων υπαλλήλων, προτάσσονται προς βεβαίωση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής οι υπάλληλοι εκείνοι που έχουν διανύσει εν τοις πράγμασι τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην υπηρεσία προέλευσης και, σε περίπτωση που έχουν διανύσει τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας, η σχετική βεβαίωση συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής χορηγείται μόνο για όσους υπαλλήλους κατόπιν εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών, μπορούν να μετακινηθούν κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου προς διορισμού οργάνου του φορέα προέλευσης.».
Άρθρο 102
Συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4440/2016
Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) η περ. β) καταργείται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας είναι επταμελής και αποτελείται από τους εξής: α) δύο (2) μέλη του Α.Σ.Ε.Π. που υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων το ένα (1) μέλος ορίζεται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. ως Πρόεδρος, β) [Καταργείται], γ) έναν (1) νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ που ορίζεται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ με τον αναπληρωτή του, δ) τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνου δυναμικού δημόσιου τομέα Γενικό Γραμματέα με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, ε) τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού Γενικό Γραμματέα, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, στ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ζ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης. Στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ. και ένας (1) εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., εκτός των περιπτώσεων μετατάξεων της παρ. 4, όπου συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ.. Αν η Επιτροπή συνεδριάζει για την εξέταση των αιτημάτων της παρ. 5 του άρθρου 7 για λόγους υγείας, δύναται να παρίσταται στη συνεδρίαση, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής, για παροχή εξειδικευμένης γνώσης ιατρός που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς δικαίωμα ψήφου.».
Άρθρο 103
Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας μεταξύ υπηρεσιών Ο.Τ.Α. – Ανανέωση αποσπάσεων για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 7 ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη
- Στην παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), περί της διαδικασίας αξιολόγησης υποψηφίων από την υπηρεσία υποδοχής και έκδοσης απόφασης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο όγδοο εδάφιο οι λέξεις «ανταποδοτικού χαρακτήρα», όπου αναφέρονται, διαγράφονται, β) προστίθενται νέα ένατο, δέκατο και ενδέκατο εδάφιο, γ) στο δωδέκατο εδάφιο, γα) πριν από τη λέξη «απόφαση» προστίθεται η λέξη «κοινή», γβ) μετά από τη λέξη «υποδοχή» προστίθενται οι λέξεις «και προέλευσης», γγ) προστίθενται οι λέξεις «λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου», και η παρ. 5, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Η πράξη απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερους σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου, συζύγου ή συμβιούντος ή προσώπου με α’ βαθμό συγγένειας προς τον αιτούντα ή προσώπου του οποίου ο αιτών μετά τον διορισμό ή την πρόσληψή του, διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης και του ανατίθεται δικαστικώς και η επιμέλεια, εφόσον η καθημερινή φροντίδα του προσώπου αυτού δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής προστασίας, εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Για την απόδειξη των λόγων υγείας απαιτούνται έγγραφα από δημόσια αρχή. Σε περίπτωση που οι λόγοι υγείας αφορούν σε γονέα, απαιτείται βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη και να προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος της αναγκαιότητας για απόσπαση ή μετάταξη και των λόγων υγείας. Ειδικά κατά την εξέταση του αιτήματος δόκιμου υπαλλήλου λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας αν οι λόγοι υγείας, των οποίων γίνεται επίκληση, είναι επιγενόμενοι του διορισμού του ή προϋπήρχαν ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του υπαλλήλου. Αν οι επικαλούμενοι λόγοι υγείας προϋπήρχαν του διορισμού του υπαλλήλου ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του, η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Στην περίπτωση υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ο υπάλληλος δύναται να μεταταχθεί/μεταφερθεί σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αν το προσωπικό του όγδοου εδαφίου ανήκει οργανικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, η απόσπαση ή μετάταξη επιτρέπεται μόνο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες άλλου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. β’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού. Απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού για λόγους υγείας σε υπηρεσίες εκτός Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που δεν υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες ή δεν υπάρχει κενή θέση στον Ο.Τ.Α. υποδοχής. Αποσπάσεις, οι οποίες διενεργούνται για λόγους υγείας ανανεώνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων για διορισμό οργάνων του φορέα υποδοχής και του φορέα προέλευσης για μια ή και περισσότερες φορές και για όσο χρόνο εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι υγείας, για τους οποίους έγιναν, οι οποίοι αποδεικνύονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο, λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου.».
- Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις για ανανέωση απόσπασης για λόγους υγείας.
Άρθρο 104
Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Προσθήκη άρθρου 8Α στον ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη – Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Στον ν. 4440/2016 (Α’ 224) προστίθεται άρθρο 8Α ως εξής:
«Άρθρο 8Α
Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
- Το παρόν εφαρμόζονται σε όλες τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, εφεξής φορείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που εδρεύουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
- Για τους φορείς της παρ. 1 το ποσοστό κάλυψης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) τουλάχιστον.
- Για τους υπαλλήλους που αποσπώνται βάσει των κύκλων κινητικότητας ή βάσει των διατάξεων της παρ. 5 στους φορείς της παρ. 1 η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία (3) έτη με δυνατότητα ανανέωσης έως τρία (3) έτη ακόμα.
- Εφόσον ο υπάλληλος παραμείνει με απόσπαση για τρία (3) έτη σε φορέα υποδοχής της παρ. 1 έχει δικαίωμα μετάταξης σε κενή οργανική θέση της ίδιας ή, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, άλλης υπηρεσίας των φορέων της παρ. 1, με μόνη αίτηση που υποβάλλεται στον φορέα υποδοχής ανεξαρτήτως των κύκλων κινητικότητας. Με την αίτησή του ο υπάλληλος δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα μετάταξης για έξι (6) έτη. Η μετάταξη ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της μετάταξης.
- Οι φορείς της παρ. 1 δύνανται, οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη κάλυψης αναγκών με απόσπαση ή πλήρωσης κενών θέσεων με μετάταξη, να υποβάλλουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για έκτακτο κύκλο κινητικότητας πέραν των πάγιων κύκλων κινητικότητας. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στο πλαίσιο του έκτακτου κύκλου υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην υπηρεσία, όπου μετατάσσονται για έξι (6) έτη. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Ως προς τη διάρκεια της απόσπασης εφαρμόζεται η παρ. 3. Η διαδικασία του έκτακτου κύκλου ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσιοποίηση των θέσεων και αναγκών κατόπιν έγκρισής τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον έκτακτο κύκλο οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά σε φορείς της παρ. 1.
- Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς στο παρόν, εφαρμόζονται τα άρθρα 1 έως 7.
- Υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετατάσσονται με τις διατάξεις του παρόντος στους φορείς της παρ. 1 δικαιούνται αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν στους φορείς αυτού προσαύξηση της δικαιούμενης κανονικής άδειας κατά έξι (6) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος. Η χρήση των επιπλέον εργασίμων ημερών κανονικής άδειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την εξάντληση της αρχικώς δικαιούμενης κανονικής άδειας. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά εντός του έτους που αφορά και μεταφέρεται στο επόμενο έτος αποκλειστικά εφόσον λόγω υπηρεσιακών αναγκών η άδεια δεν χορηγήθηκε ή ανακλήθηκε εν όλω ή εν μέρει και εφόσον ο υπάλληλος συνεχίζει να υπηρετεί σε φορέα της παρ. 1.
- Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες της παρ. 1 σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την παρέλευση του ημίσεος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά τρία (3) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εφόσον ο υπάλληλος είναι ήδη στον καταληκτικό βαθμό, ο χρόνος των τριών (3) ή δύο (2) ετών, αντίστοιχα, προστίθεται ως πλεονάζων χρόνος στον καταληκτικό αυτό βαθμό. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη, στον οποίο συνυπολογίζονται και τα προβλεπόμενα έτη απόσπασης ή μετάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 8.».
- Η παρ. 1 εφαρμόζεται και σε όσους υπαλλήλους είναι αποσπασμένοι ή έχουν μεταταχθεί και υπηρετούν στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 8Α κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δηλώσουν ότι αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 8Α του ν. 4440/2016.
Άρθρο 105
Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν
- Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί με απόσπαση σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, στον φορέα υποδοχής όπου υπηρετεί, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, καθώς και περί διατήρησης τυχόν προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχουν τα τυπικά προσόντα ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται για τον σκοπό αυτό με την απόφαση της μετάταξης, με παράλληλη δέσμευση ισάριθμων οργανικών θέσεων. Οι μετατάξεις της παρούσας ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή, κατ’ ελάχιστον, οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος από το Εθνικό Τυπογραφείο. Σε περίπτωση λήξης των σχετικών αποσπάσεων μετά την υποβολή αίτησης μετάταξης, αυτές παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ή την άπρακτη πάροδο του τριμήνου. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
- Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη.
- Οι μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2026, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
Άρθρο 106
Ρύθμιση θεμάτων επιτυχόντων Προκήρυξης 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π.
- Οι επιτυχόντες των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 (Α.Σ.Ε.Π. 8) προκήρυξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) διορίζονται κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 (Α’ 230), περί εισαγωγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, με πράξη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. Στη συνέχεια, το προσωπικό αυτό καλείται για ορκωμοσία. Ειδικά για τους επιτυχόντες των οριστικών πινάκων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή στα σώματα ασφαλείας, το προεδρικό διάταγμα αποστρατείας εκδίδεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων.
- Οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν την εισαγωγική εκπαίδευση της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 εντός της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας τους και δεν μονιμοποιούνται, εάν δεν την ολοκληρώσουν επιτυχώς.
- Μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγικής εκπαίδευσης, αν στον οικείο δήμο δεν υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί ασκούν τις αρμοδιότητες των περ. α), γ), δ), στ), ζ), ιβ) της παρ. 1, των περ. α) και β) της παρ. 2 και των περ. α) και δ) της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 5003/2022, ενώ στους δήμους όπου υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, ασκούν τις αρμοδιότητες του άρθρου 4 του ν. 5003/2022. Ο προϊστάμενος ορίζει τους εκπαιδευτές, οι οποίοι επιτηρούν τους διορισθέντες.
- Διορισθείς δόκιμος δημοτικός αστυνομικός βάσει της προκήρυξης υπό στοιχεία 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π. που δεν ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης απολύεται, με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 ή από την απόρριψη της ένστασης κατά της απόφασης αποβολής της παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Κατά της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόλυση δόκιμου δημοτικού αστυνομικού, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 3 έως 9 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022.
- Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος ορίζονται στην κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 5003/2022.
Άρθρο 107
Μεταβολή του ορίου ηλικίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ως προς την αυτοδίκαιη απόλυση
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το άρθρο 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, ως προς το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καταργείται και εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 49 του π.δ. 410/1988 (Α’ 191), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας.
- Προσωπικό, που έχει απολυθεί αυτοδικαίως δυνάμει του άρθρου 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο στις 31.12.2024 συμπλήρωνε το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του, αλλά δεν είχε συμπληρώσει σαράντα (40) έτη υπηρεσίας, μπορεί να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία, κατόπιν αίτησής του, εφαρμοζομένης περαιτέρω της παρ. 1.
άρθρο 105
Δεν είναι δυνατόν από τη μια να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης επιτέλους των εγκλωβισμένων υπαλλήλων και από την άλλη να είναι υποχρεωτική η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Εννοείται ότι δεν θα δοθούν σύμφωνες γνώμες. Να αφαιρεθεί η υποχρεωτικότητα αυτή. Και μόνο που η στη νέα θέση θα είναι υποχρεωτικά για 5 έτη φτάνει, δε χρειάζεται επιπρόσθετη δέσμευση!
Άκρως ενδιαφέρουσες οι διατάξεις ανθρώπινου δυναμικού.
Το άρθρο 105 είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να απεγκλωβίσει τους αποσπασμένους υπαλλήλους. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μέριμνα και να δοθεί μια μόνιμη λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των αιτούντων δημοσίων υπαλλήλων για συνυπηρέτηση σε παραμεθόρια περιοχή ούτως ώστε να προστατευτεί ο θεσμός της οικογένειας επί του πρακτέου.
Ο ήδη υπάρχον νόμος (4440/2016) προβλέπει απόσπαση 2 + 2 χρόνων μέσω της επιτροπής κινητικότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 11Α μόνο οι τρίτεκνοι/πολύτεκνοι δικαιούνται μετάταξη αφού λήξει η απόσπαση.
Όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι με συνυπηρέτηση σε παραμεθόριο περιοχή τι θα κάνουμε; Θα διαλύσουμε τις οικογένειες μας; Θα χωρίσουμε στα 4 χρόνια;
Σαφέστατα υπάρχει σοβαρότατο νομοθετικό κενό στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Θα πρέπει ο νομοθέτης να συμπεριλάβει ειδική μέριμνα για την συνυπηρέτηση σε παραμεθόρια περιοχή καθιστώντας την υποχρεωτική με δικαίωμα μετάταξης για όλους τους συνυπηρετούντες υπαλλήλους (όχι μόνο για τρίτεκνους/πολύτεκνους).
Οι παραμεθόριες περιοχές μόνο θετικά οφέλη θα έχουν από μία τέτοια απόφαση καθώς θα εδραιωθεί η οικογένεια των εκάστοτε υπαλλήλων όπως προβλέπει το σύνταγμα ενώ οι παραμεθόριες υπηρεσίες θα στελεχωθούν και θα καλύψουν σημαντικότατα κενά.
Στο άρθρο 105 αναφέρεται πως η αίτηση για μετάταξη υποβάλλεται εντός 60 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αφού παρέλθει το διάστημα αυτό τι προβλέπεται;
Μήπως ισχύει μόνο για 60 μέρες και μετά δεν μπορεί να κάνει κανείς αίτηση;
Επίσης δικαίωμα αίτησης θα πρέπει να έχουν και οι δόκιμοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.
Το άρθρο 101 αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την συμμετοχή των υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στην κινητικότητα.
Επίσης το άρθρο 105 αναφέρει για σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης του αποσπασμένου υπαλλήλου.
Και στα δυο άρθρα θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνωμοδότηση του φορέα προέλευσης καθώς όλοι οι φορείς προέλευσης σπανίως δίνουν την σύμφωνη γνώμη τους!
Άραγε το άρθρο 105 θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς???
Πρέπει να αφορά και τους μόνιμους υπαλλήλους η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 105!!! Το σωστό θα ήταν να έχει εφαρμογή και στους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.
Σχετικά με το άρθρο 105, αν και φοβάμαι πως είναι ανώφελο να σχολιάζω εφόσον ποτέ δεν εισακουγόμαστε στις Διαβουλεύσεις, έχω να ζητήσω τα κάτωθι:
1. Να μην ζητείται σύμφωνη γνώμη, διότι κανένας φορέας προέλευσης δεν τη δίνει για να μπορεί να επικαλείται έλλειψη προσωπικού (κι ας έχει παραπάνω προσωπικό από όσο χρειάζεται).
2. Να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής.
3. Να συμπεριλάβει και τους μετακινούμενους υπαλλήλους.
4. Να μην δεσμεύει τους υπαλλήλους για μία 5ετία, καθώς ποτέ κανείς δεν γνωρίζει πώς διαμορφώνεται η ζωή κάποιου στο μέλλον (π.χ. πρόβλημα υγείας παιδιού και μετάβαση εκ νέου από επαρχία σε μεγάλη πόλη)
5. Να συμπεριλάβει και όσους μέσα στο 2025 έληξε η απόσπαση και δεν ανανεώθηκε παρ’όλο που οι φορείς υποδοχής το επιθυμούσαν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχετικά με το άρθρο 105, αν και φοβάμαι πως είναι ανώφελο να σχολιάζω εφόσον ποτέ δεν εισακουγόμαστε στις Διαβουλεύσεις, έχω να ζητήσω τα κάτωθι:
1. Να μην ζητείται σύμφωνη γνώμη, διότι κανένας φορέας προέλευσης δεν τη δίνει για να μπορεί να επικαλείται έλλειψη προσωπικού (κι ας έχει παραπάνω προσωπικό από όσο χρειάζεται).
2. Να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής.
3. Να συμπεριλάβει και τους μετακινούμενους υπαλλήλους.
4. Να μην δεσμεύει τους υπαλλήλους για μία 5ετία, καθώς ποτέ κανείς δεν γνωρίζει πώς διαμορφώνεται η ζωή κάποιου στο μέλλον (π.χ. πρόβλημα υγείας παιδιού και μετάβαση εκ νέου από επαρχία σε μεγάλη πόλη)
5. Να συμπεριλάβει και όσους μέσα στο 2025 έληξε η απόσπαση και δεν ανανεώθηκε παρ’όλο που οι φορείς υποδοχής το επιθυμούσαν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Άρθρο 103:»Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας ……………..»
Τα θέματα υγείας των υπαλλήλων είναι ορθό να τίθενται σε προτεραιότητα…
Η αλλαγή που θέλουν να κάνουν είναι απάνθρωπη.δεν πρέπει να χρειάζεται να συμφωνήσει και ο φορέας προέλευσης για τις εν λόγω μετατάξεις ή αποσπάσεις φαντάζει ουτοπικό δεδομένης της έλλειψης προσωπικού ή άλλους υπηρεσιακούς και ενδεχομένως προσωπικούς λόγους.
με αποτέλεσμα να μη μπορεί ΠΟΤΕ να φύγει ο υπάλληλος.πρέπει να μείνει ως έχει η διάταξή και το κομμάτι αυτό να μείνει προστατευμένο.
συμφωνω η ΔΗμοτικη αστυνομια πρεπει να εκπαιδευτει πως θα βγουν στον δρομο πολιτες χωρις να ξερουν ουσιαστικα τιποτα? Σε δημουν που υπαρχουν 2 δξημοτικοι αστυνομικοι θελετε να μ πειτε θα εκπαιδευσουν τους 5, 10 .9 νεους συναδελφους? οχι…..
και αυτο με την μεταταξη σε ΟΤΑ…. ποιος φορεας θα επιτρεψει να του φυσουν υπαλληλοι…κανενας? πρεπει να γινεται με αντικειμενικα κριτηρια, μοριοδοτηση και συμφωνα με τις συνθηκες (υγειας οικογενειας κλπ) πως θα λυθει το δημογραφικο αν οι οικογενειες χωριζονται για εναν βασικο μισθο και μοιραζονται στα 2 τα μελη της?
Το άρθρο 105 βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης αφού μέχρι στιγμής η χρήση της φράσης αυτής δεν βοήθησε τους φορείς προέλευσης να απεγκλωβίσουν οργανικές θέσεις που εμφανίζονται να είναι δεσμευμένες από υπαλλήλους που ουσιαστικά δεν υπηρετούν σε αυτές. θα επιτευχθεί έτσι ο κυριότερος στόχος των υπηρεσιών προέλευσης που είναι η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη.
Επιπλέον οι φορείς προέλευσης έχουν επωμιστεί διοικητικό βάρος όλα αυτά τα χρόνια καθώς ασχολούνται με την έκδοση διοικητικών πράξεων και εγγράφων για υπαλλήλους που δεν υπηρετούν σε αυτές π.χ. έκδοση απόφασης μισθολογικών κλιμακίων, διαβίβαση κάποιων αιτημάτων τους σε υπηρεσιακά συμβούλια, δήλωση πολυθεσίας ανά εξάμηνο κ.λ.π.
Επίσης να αφαιρεθεί η φράση «Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη» καθώς αυτό δεν βρίσκεται στο πνεύμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που είναι η βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Στην απόσπαση για λόγους υγείας πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε τα άτομα με θέμα υγείας να επιστρέφουν ποιο γρήγορα κοντά στους ανθρώπους που τους χρειάζονται με τον νέο νόμο άρθρο 103 όχι δεν τους βοηθάει αλλά δεν θα μπορούν να φύγουν με αποτέλεσμα να παραιτηθούν ή να πάρουν αδεια άνευ αποδοχών οταν θελει σύμφωνη γνώμη φορέα προέλευσης .Πρέπει να γίνει διόρθωση το ίδιο και στο άρθρο 101 οι υπάλληλοι τον ΟΤΑ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην κινητικότητας δηλαδή άνιση μεταχείριση υπαλλήλων .
Θα παρακαλεί ο υπάλληλος το δημοτικό συμβούλιο .
Δεν πρέπει να υπάρχει ισονομία των ανθρώπων.
Ας βοηθηθούν και οι οικογένειές με δύο παιδιά .
Πρέπει η οικογένεια να είναι μαζί και όχι να διαλύεται.
Το άρθρο 105 είναι στο σωστό δρόμο, όμως θα πρέπει να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν θα δώσει κανένας φορέας την έγκριση
Πολύ καλό το άρθρο 105, Θα πρέπει να αναφέρεται οτι ισχύει για όλων των ειδών τις αποσπάσεις όπως και να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης
Στο Άρθρο 105 πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί «Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος»
Κανένας φορέας δεν θα δώσει σύμφωνη γνώμη. Υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται στις Υπηρεσίες απόσπασης πάνω από 8 χρόνια, δεν έχουν ακόμη μεταταχθεί και δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στις Υπηρεσίες προέλευσής τους. Πρέπει επιτέλους να λυθεί αυτό.
Θα πρέπει από το άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης γιατί όλοι ξέρουμε ότι θα πάει άδικα αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία! Μόνο ελάχιστοι θα επωφεληθούν της διάταξης και δεν θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία προορίζεται! Επίσης πολύ ορθώς αναφέρεται σε όλων των τύπων τις αποσπάσεις χωρίς διακρίσεις.
Άκρως ενδιαφέρουσες οι διατάξεις ανθρώπινου δυναμικού.
Το άρθρο 105 είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να απεγκλωβίσει τους αποσπασμένους υπαλλήλους. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μέριμνα και να δοθεί μια μόνιμη λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των αιτούντων δημοσίων υπαλλήλων για συνυπηρέτηση σε παραμεθόρια περιοχή ούτως ώστε να προστατευτεί ο θεσμός της οικογένειας επί του πρακτέου.
Ο ήδη υπάρχον νόμος (4440/2016) προβλέπει απόσπαση 2 + 2 χρόνων μέσω της επιτροπής κινητικότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 11Α μόνο οι τρίτεκνοι/πολύτεκνοι δικαιούνται μετάταξη αφού λήξει η απόσπαση.
Όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι με συνυπηρέτηση σε παραμεθόριο περιοχή τι θα κάνουμε; Θα διαλύσουμε τις οικογένειες μας; Θα χωρίσουμε στα 4 χρόνια;
Σαφέστατα υπάρχει σοβαρότατο νομοθετικό κενό στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Θα πρέπει ο νομοθέτης να συμπεριλάβει ειδική μέριμνα για την συνυπηρέτηση σε παραμεθόρια περιοχή καθιστώντας την υποχρεωτική με δικαίωμα μετάταξης για όλους τους συνυπηρετούντες υπαλλήλους (όχι μόνο για τρίτεκνους/πολύτεκνους).
Οι παραμεθόριες περιοχές μόνο θετικά οφέλη θα έχουν από μία τέτοια απόφαση καθώς θα εδραιωθεί η οικογένεια των εκάστοτε υπαλλήλων όπως προβλέπει το σύνταγμα ενώ οι παραμεθόριες υπηρεσίες θα στελεχωθούν και θα καλύψουν σημαντικότατα κενά.
Στο άρθρο 105 αναφέρεται πως η αίτηση για μετάταξη υποβάλλεται εντός 60 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αφού παρέλθει το διάστημα αυτό τι προβλέπεται;
Μήπως ισχύει μόνο για 60 μέρες και μετά δεν μπορεί να κάνει κανείς αίτηση;
Επίσης δικαίωμα αίτησης θα πρέπει να έχουν και οι δόκιμοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.
Το άρθρο 101 αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την συμμετοχή των υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στην κινητικότητα.
Επίσης το άρθρο 105 αναφέρει για σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης του αποσπασμένου υπαλλήλου.
Και στα δυο άρθρα θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνωμοδότηση του φορέα προέλευσης καθώς όλοι οι φορείς προέλευσης σπανίως δίνουν την σύμφωνη γνώμη τους!
Λόγω της λήξης της πανδημίας, πρέπει να γίνει άρση της εξαίρεσης που προβλέπεται στις διατάξεις του αρ. 66 του ν. 4722/2020, σύμφωνα με τις
οποίες «Το πάσης φύσεως προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής,
συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και
Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και των στρατιωτικών νοσοκομείων, της
Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και των λοιπών εποπτευόμενων φορέων του
Υπουργείου Υγείας, εξαιρείται από τη συμμετοχή κύκλους κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος
Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και
για όσο χρόνο απαιτούνται τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αυτής. Η ως άνω εξαίρεση
αίρεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας.».
Το άρθρο 105 είναι ευεργετικό για αποσπασμένους υπαλλήλους που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες για πολλά έτη και έχουν αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται. Όμως, για να είναι και πιο δίκαιη και υλοποιήσιμη δεν θα πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, αφού ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ φορέας δεν επιτρέπει την μετάταξη των αποσπασμένων υπαλλήλων του (πλήν κάποιων ειδικών περιπτώσεων…), ανεξάρτητα αν αυτοί δεν παρέχουν καμία υπηρεσία στον φορέα προέλευσης και μόνο κρατάνε οργανική θέση σε αυτόν. Ας επισημανθεί ότι οι περισσότεροι των αποσπασμένων αυτή τη στιγμή έχουν τελέση την απόσπασή τους με ειδικές διατάξεις και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του φορέα τους, που τους κρατάει δέσμιους και έχοντας μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να ισχύσει το άρθρο 105 ΧΩΡΙΣ την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Περί άρθρου 101
Αυτήν την στιγμή από τη κινητικότητα έχουν εξαιρεθεί ή έχουν περιορισμούς ως φορείς προέλευσης οι εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, υπάλληλοι υπαγόμενων στο Υπουργείο Υγείας, υπάλληλοι ΑΑΔΕ, υπάλληλοι θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π κ.α. Εκτός από αυτούς μέχρι το 2027 οι πλειοψηφία των ΟΤΑ ‘Α βαθμού που ενσωμάτωσαν τα ΝΠΔΔ τους παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά. Με το άρθρο 101 ουσιαστικά τελειώνει η κινητικότητα καθώς κανείς δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν αφήνει κόσμο να φεύγει, ακόμα και αν έχει 100% πληρότητα. Θα μπορούσατε πολύ απλά να καταργήσετε εντελώς την κινητικότητα αφού όπως φαίνεται πλέον δεν υπάρχει κανένα νόημα σε αυτήν. Αν θέλετε να περιορίσετε την φυγή από τους ΟΤΑ θα μπορούσατε να αυξήσετε το ποσοστό από 65% σε 75%, τον χρόνο παραμονής μετά από απόσπαση/μετάταξη, τον χρόνο παραμονής μετά από διορισμό, να δώσετε κίνητρα για να πάνε (ιδίως σε μη ελκυστικούς φορείς) κ.α. Αυτό που θα πετύχετε είναι να έχετε εργαζόμενους που θα νιώθουν εγκλωβισμένοι που αυτό συνεπάγεται με μείωση των επιδόσεων, μη ανανέωση του προσωπικού και μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς ουδείς θα θέλει να μετακινηθεί σε έναν φορέα που πιθανόν να εγκλωβιστεί και φυσικά δυσαρέσκεια γιατί δεν θα υπάρχει ίση μεταχείριση υπαλλήλων καθώς ο εκάστοτε Δήμαρχος/Περιφερειάρχης θα αφήνει μόνο τους ημέτερους να φύγουν.
Στο άρθρο 105 θα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση όσων υπαλλήλων Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ 2+2 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.
Η κυβέρνηση που τόσο προσπαθεί να στηρίξει την παραμεθόριο ας δει πως υπάρχουν υπάλληλοι που θέλουν και ζητούν να μεταταχθούν στην παραμεθόριο, αλλά η απόσπαση τους λόγω συνυπηρέτησης 2+2 ετών έχει λήξει προ διετίας και έχει χωριστεί στα δύο η οικογένειά τους, με δύο ανήλικα τέκνα, προκαλώντας τεράστια οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Σχετικά με το άρθρο 105 πολύ σωστή πρωτοβουλία, είναι όμως απαράδεκτο και πρέπει επιτέλους να να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης! Όλοι ξέρουμε τι γίνεται με αυτό! και τέλος να προβλεφθούν και οι υπάλληλοι Μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ των οποίων οι αποσπάσεις λόγω συνυπηρέτησης 2+2 ετών έχουν ήδη λήξει και έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες διορισμού τους. Να αναφέρω ακόμη για όσους έθεσαν θέμα και για τους μόνιμους υπαλλήλους στο άρθρο 105 αναφέρει ότι Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Στο άρθρο 103 που αφορά την ανανέωση της απόσπασης για λόγους υγείας δεν θα πρέπει να ανανεώνονται με κοινή απόφαση του φορέα προέλευσης και του φορέα υποδοχής ,γιατί καμία υπηρεσία από φορέα προέλευσης δεν θα εγκρίνει ανανεώσεις αποσπάσεων για λόγους υγείας. Επίσης ,η ανανέωση απόσπασης για λόγους υγείας αφορά μια ευαίσθητη κατηγορία που δεν θα πρέπει να την αγγίξετε, διότι έχουν ήδη ελεγχθεί από την επιτροπή της ΚΕΚ. Ακόμη να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση της ισχύουσας διάταξης διευκολύνεται η ζωή τους (έχουν τα προβλήματα υγείας ας τους αφήσουμε τουλάχιστον να ζήσουν με αξιοπρέπεια κοντά στους γιατρούς τους). Είναι άδικο να γίνει η τροποποίηση αυτή.
Αποκορύφωση της κρατικής αναλγησίας οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις μετατάξεις των υπαλλήλων ΟΤΑ, ιδίως για τους διορισθέντες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τους με την 3Κ/2018.
Αρχικά υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στις θέσεις του επί επτά έτη, με ειδική διάταξη που εντελώς αντισυνταγματικά ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Και μάλιστα χωρίς κάποιο προνόμιο (ακόμη και η δέσμευση παραμονής σε υπηρεσίες παραμεθορίου μοριοδοτείται προνομιακά).
Στη συνέχεια, κι ενώ έληγε η πενταετία του διορισμού τους και θα μπορούσαν τουλάχιστον να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό, επεκτάθηκε η απαγόρευση συμμετοχής στα ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Και τώρα, κι ενώ απομένουν άλλα δύο χρόνια για να ασκήσουν το δικαίωμα για μετάταξη, βρίσκονται εξαρτημένοι από την αυθαίρετη βούληση του κάθε «οργάνου διορισμού».
Πραγματικά, για ποιον λόγο να συμφωνήσει ο κάθε δήμαρχος στη μετάταξη ενός υπαλλήλου, εκτός εάν πειστεί με κάποιες «ισχυρές πλάτες»;
Αποτελεί απίστευτη χυδαιότητα η χρήση ανθρωπίνων ζωών σε κομματικά παιχνίδια αιρετών.
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι στο υπόλοιπο δημόσιο μπορούν να αλλάζουν υπηρεσίες, απλά και μόνο για καλύτερες συνθήκες εργασίας ή απολαβές.
Ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν μπορούν καν να γυρίσουν στους τόπους διαμονής τους και υποχρεούνται σε άθλια διαβίωση, με τις πενιχρές αποδοχές που τους απομένουν.
Μην περάσετε αυτήν τη ρύθμιση. Έλεος πια με την ταλαιπωρία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης σε άλλον νομό, όπως σε φορείς με περιφερειακές υπηρεσίες; Είναι υπερβολικά δεσμευτική και εξαντλητική αυτή η ρύθμιση.
Τουλάχιστον επιτρέψτε τις μετατάξεις, χωρίς σύμφωνη γνώμη, από ΟΤΑ σε ΟΤΑ. Να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Μην είστε τόσο απάνθρωποι.
Στο άρθρο 105 θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δικαιούνται να συμμετάσχουν και οι δόκιμοι υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε απόσπαση για λόγους υγείας. Και φυσικά στην περίπτωση των λόγων υγείας να μην έχει λόγο ο φορέας προέλευσης γιατί θα έχει και την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε.
Ευχαριστώ πολύ
Το άρθρο 106 αποτελεί μια ρύθμιση που όχι μόνο δεν ενισχύει τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά τον υποβαθμίζει σε επικίνδυνο βαθμό. Η απόφαση να διοριστούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης 1Κ/2024 πριν από την ολοκλήρωση της εισαγωγικής εκπαίδευσης συνιστά σοβαρό ολίσθημα πολιτικής ευθύνης. Οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι υπάλληλοι πρώτης γραμμής με σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το να τοποθετούνται σε ενεργή υπηρεσία χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εισαγωγικής κατάρτισης, σημαίνει ότι καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να εκτελέσουν κρίσιμες αρμοδιότητες χωρίς τα βασικά εφόδια.
Αντί να θεσπιστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση της εισαγωγικής εκπαίδευσης —όπως θα ήταν θεσμικά ορθό— επιλέγεται μια πρόχειρη και μεταβατική λύση που μετακυλίει την ευθύνη στους ίδιους τους υπαλλήλους και στους ΟΤΑ. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας ενδιάμεσος και αμφίβολος ρόλος, όπου οι διορισθέντες χαρακτηρίζονται μεν ως δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία επαγγελματική συγκρότηση και αυτοπεποίθηση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Είναι σα να περιμένουμε από κάποιον να λειτουργήσει ως γιατρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την ιατρική σχολή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στους δήμους που δεν διαθέτουν ήδη στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία. Εκεί, οι ανεκπαίδευτοι δόκιμοι καλούνται να εφαρμόσουν διατάξεις με σημαντική επιχειρησιακή βαρύτητα, χωρίς σαφή καθοδήγηση, χωρίς υποδομές και χωρίς εποπτεία. Ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας έχει εδώ και χρόνια πληγεί από διαρκείς αλλαγές και αποδυναμώσεις. Η επιλογή του Υπουργείου να ξεκινήσει άλλη μία «μεταρρύθμιση» χωρίς να εξασφαλίζει τα βασικά εχέγγυα ποιότητας και σοβαρότητας, συνιστά άλλη μία ένδειξη ότι αντιμετωπίζεται ως θεσμός δεύτερης ταχύτητας.
Η εισαγωγική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προαιρετική, ούτε μπορεί να πραγματοποιείται εκ των υστέρων και παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων. Αυτό δεν είναι διοικητική και οργανωτική καινοτομία, είναι θεσμική προχειρότητα. Το Υπουργείο οφείλει να προστατεύσει όχι μόνο τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους ίδιους τους επιτυχόντες, οι οποίοι αξίζουν να εισέλθουν στο Σώμα με τα απαραίτητα εφόδια, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η πλήρης εκπαίδευση.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη πρέπει να αποσυρθεί ή να αναδιατυπωθεί, με γνώμονα τον σεβασμό στον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και τη σοβαρή και υπεύθυνη στελέχωσή της. Η λύση δεν είναι η επιτάχυνση μέσω παρακάμψεων, αλλά η επιτάχυνση με σχέδιο, επάρκεια και θεσμική σοβαρότητα.
Αναφορικά με το άρθρο 105 «Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν». Θα δοθεί λύσεις στους αποσπασμένους οι οποίοι προσφέρουν στην υπηρεσία στην οποία είναι αποσπασμένοι αλλά δεν μπορούν να μεταταχθούν καθώς η κινητικότητα τους έχει εγκλωβίσει! Θα πρέπει όμως να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης καθώς προκύπτουν άλλα ζητήματα.
Το άρθρο 105 είναι στο σωστό δρόμο, όμως θα πρέπει να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης γιατί όλοι ξέρουμε ότι θα απαξιωθεί εντελώς αφού ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ φορέας δεν αφήνει ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ υπάλληλο να φύγει ανεξαρτήτως στελέχωσης κλπ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποσπασμένων έχουν φύγει με προστατευτικές για αυτούς διατάξεις (υγείας, συνυπηρέτησης, αιρετών, υπηρεσιακές) χωρίς συναίνεση από το φορέα προέλευσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα είναι ευκαιρία για προισταμένους-διευθυντές και λοιπούς αρμοδίους να πάρουν το πάνω χέρι και να εμφανιστούν φαινόμενα εκδικητικότητας χωρίς πραγματικό όφελος για την υπηρεσία. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι απλά καταλαμβάνουν τις οργανικές χωρίς να μπορούν οι φορείς να τις επαναπροκυρήξουν και φυσικά μην μπορεί ο υπάλληλος να ζησει σαν ανθρωπος υπο τη συνεχή απειλή της λήξης απόσπασης κλπ.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να ισχύσει το άρθρο 105 ΧΩΡΙΣ την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Στο άρθρο 105 θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η περίπτωση των υπαλλήλων των οποίων η απόσπαση για λόγους ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ 2+2 χρόνια ΕΛΗΞΕ την τελευταία διετία-τριετία και υπηρετούσαν με απόσπαση λόγω ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ σε ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Άρθρο 101
Η προσθήκη της υποχρέωσης να υπάρχει «σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης» για μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων από ΟΤΑ περιορίζει υπερβολικά το δικαίωμα κινητικότητας των υπαλλήλων και ακυρώνει στην πράξη τον στόχο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
Πολλοί ΟΤΑ (ιδίως μικρότεροι) δεν συναινούν ποτέ στη μετακίνηση υπαλλήλων, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικειμενικά περιθώρια.
Δημιουργείται καθεστώς ομηρίας για υπαλλήλους που επιθυμούν να μετακινηθούν για επαγγελματική εξέλιξη, οικογενειακούς λόγους ή βελτίωση συνθηκών διαβίωσης.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα των υπαλλήλων των ΟΤΑ να συμμετέχουν ισότιμα στο ΕΣΚ, επιβάλλοντας μια διαδικασία που μετατρέπει την κινητικότητα από δικαίωμα σε χάρη.
Δηλαδη εχετε θεσπισει την κινητικοτα εχετε το 65% αλλα συμφωνα με το 4440/16 :
Άρθρο 1
Σκοπός
Αντικείμενο του παρόντος Κεφαλαίου είναι η καθιέρωση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη με μετάταξη ή απόσπαση. Σκοπός του ΕΣΚ είναι αφενός η βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, αφετέρου η διευκόλυνση των υπαλλήλων να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους, να αποκτήσουν εμπειρία σε θέσεις διαφόρων υπηρεσιών και να προωθήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Άρθρο 2
Γενικές αρχές
1. Το ΕΣΚ διέπεται από τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
2. Η κινητικότητα έχει εθελούσιο χαρακτήρα για τον υπάλληλο και διενεργείται με βάση την αρχή της δημοσιότητας.
3. Η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.—
και τωρα μας λετε για συμφωνη γνωμη.
Δηλαδη θα καλυπτεται το 65% αλλα στην ουσια θα το καταργείτε λογω μη συμφωνης γνωμης.
Κανοντας αυτο ειναι μεγαλο λαθος. Πιος θα παει σε ΟΤΑ οταν μετα θα ξερει οτι θα θελει συμφωνη γνωμη για να φυγει? Κανενας..
Το άρθρο 103 για αποσπάσεις λόγω υγείας πρέπει να μείνει ως έχει.τωρα βαζεται την σύμφωνη γνώμη του φορέα προσέλευσης ποιος φορέας θα δώσει την συμφωνεί γνώμη από την στιγμή που δεν έχει προσωπικό και από την άλλη το ποιο σημαντικό αναλαμβάνει ο δήμος την ευθυνη αν δεν δώσει την σύμφωνη γνώμη απόσπαση υγείας ότι ο υπάλληλος δεν θα πάθει κάτι αφού συντρέχουν λόγοι υγείας.αν πάθει θα γίνουν μηνεισεις και στο δήμο και στο υπουργείο λόγω μη σύμφωνης γνώμης.η υγεία είναι κάτι εκτατό που συμβαίνει πρέπει να υπάρχει εξαίρεση.σε αυτή την θέση μπορεί να εισασταν και εσείς..γενικώς.
Όντως έχει πολλά θετικά σημεία γιατί απαγκιστρώνονται αυτοί με τις αποσπάσεις καθώς είναι πολύ δύσκολο να ζεις εκτός της πόλης σου.
Επίσης συμφωνώ ότι οι οικογένειες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες
Καμία πρόβλεψη δεν βλέπω για αυτούς που είναι τρίτεκνοι με σύζυγο ιδιώτη .Οικονομικά ένας ιδιώτης δεν μπορεί να μετακινηθεί άλλα μάλλον θεωρεί η διοίκηση ότι τα δικά μας παιδιά δεν έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς .Πιο δίκαιο θα ήταν το σύστημα αν λειτουργούσε με μόρια όπως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών.
Επίσης σχετικά με το άρθρο 104 τις αποσπάσεις στην ΠΕ Έβρου εκτός Δήμου Αλεξανδρούπολης πολύ καλό το μέτρο.Μιλάτε για έκτακτο κύκλο κινητικότητας αλλά σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στην κινητικότητα με τα αυξημένα ποσοστά κάλυψης θέσεων και το λίγο προσωπικό .Επίσης η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης δίδεται πολύ δύσκολα και σπάνια.Βέβαια έχει και μία βάση που δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να φύγουν γιατί αλλιώς κάποιες υπηρεσίες θα είχαν απογυμνωθεί εντελώς.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε στατιστικά στοιχεία των δύο κύκλων κινητικότητας σχετικά με το πόσες από τις ζητούμενες θέσεις καλύφθηκαν και πόσες μείνανε κενές.Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πλέον σύστημα κινητικότητας μόνο για λόγους συνυπηρέτησης και υγείας μπορείς να μετακινηθείς.
Γιατί να αφορά μόνο τους ΙΔΑΧ και όχι και τους μόνιμους υπαλλήλους η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 105; Το σωστό θα ήταν να έχει εφαρμογή και στους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΦΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΤΑ ΑΡΘΡΑ 99-107
ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .
Σύμφωνα με το υπάρχον Νομικό Πλαίσιο ισχύουν τα παρακάτω :
Με την παρ. 2, του άρθρου 11, του Ν.4440/2016, η χρονική διάρκεια της απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέταση από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, ύστερα από αίτημα του υπαλλήλου, για εκ νέου απόσπαση, έως δύο έτη. Για τους πολύτεκνους που έχουν τουλάχιστον τέσσερα προστατευόμενα τέκνα, μετά το πέρας των τεσσάρων ετών, η απόσπαση δύναται να παραταθεί για άλλα δύο έτη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπαλλήλου. Επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του αρ. 11Α του ν. 4440/2016, όπως ισχύει, δίδεται επιπλέον η δυνατότητα στην κατηγορία των τρίτεκνων και πολύτεκνων υπαλλήλων να μπορούν να μετατάσσονται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για λόγους συνυπηρέτησης.
Συνεπώς, λόγω του έντονου προβλήματος στο Δημογραφικό ζήτημα, που υφίσταται, κυρίως, στις παραμεθόριες περιοχές της Επικράτειας, λόγω της προστασίας του θεσμού της οικογένειας καθώς με τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορεί μια οικογένεια στοιχειωδώς να επιβιώσει με τους
2 γονείς σε διαφορετικά μέρη αλλά και λόγω υποστελέχωσης των δημόσιων Υπηρεσιών στις περιοχές αυτές, πρέπει, με κάθε τρόπο και μέσο, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν εκεί δια των αποσπάσεων ή και μετατάξεων και να μην υφίστανται οι χρονικοί περιορισμοί που προβλέπονται από την ανωτέρω νομοθεσία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:
Μπορούν να απαλειφθούν οι χρονικοί περιορισμοί που προβλέπονται στην παρ. 2, του άρθρου 11, του ν.4440/2016, όσον αφορά στις αποσπάσεις λόγω συνυπηρέτησης των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές;
Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη όπως στο άρθρου 11Α, του ν.4440/2016 για μετάταξη όχι μόνο των τριτέκνων και πολυτέκνων αλλά και να διευρυνθεί αυτό σε όσους έχουν ανήλικα τέκνα.
Με βάση το Άρθρο 8. Μετάταξη – απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων – παραμεθόριων και ορεινών – νησιωτικών ΟΤΑ α’ βαθμού, Υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί για δύο (2) έτη συνεχώς σε υπηρεσία της παραγράφου 1 δύναται κατά τη λήξη της απόσπασης να μεταταγούν κατά προτεραιότητα κατόπιν αίτησής τους σε κενή θέση κλάδου της ίδιας υπηρεσίας, μετά από γνώμη του οικείου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 7, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για την υπηρεσία προέλευσης. Μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που θέλουν να συνυπηρετήσουν και να μην χρειάζεται να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για την υπηρεσία προέλευσης;
Μπορούν να γίνουν πράξη οι παραπάνω επισημάνσεις (άρθρο 105 και 104)
Πρέπει το υπουργέιο να κάνει αλλαγές προς την σωστή κατευθυνση το άρθρο 101 χρήζει διορθωση ως προς την συμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης το ίδιο και στο άρθρο 103 ,διαφορετικα θα δημιουργήσει πολλα προβλήματα.Επίσης θα έπρεπε η απόσπαση να μπορέι να γίνει σε οποιαδήποτε φορέα στο Νομό που ζητάς όπως ισχύει μέχρι σήμερα και όχι μόνο σε ΟΤΑ .Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όλα τα υπουργεία.
Πρέπει να βοηθηθουν οι οικογένεις που χωρίζουν και είναι μακριά όχι μόνο οι πολύτεκνοι , όταν υπάρχουν αρκετα κενά σε όλες τις υπηρεσίες κοντα στην κατοικία του εργαζόμενου.Επιτέλους ας προστατευθεί οι οικογένεια.
Στο άρθρο 101 και 103 πρέπει να γίνουν διορθώσεις ,να διαγραφεί οτι θα χρειάζεται η συμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.
Η διάταξη χρήζει προσοχή απο το υπουργείο .
Είδη με το ποσοστό είναι δύσκολο να φύγει καποιος.
Ο νόμος πρέπει να αλλάξει ωστε να βοηθηθουν και οι πολίτες και το υπουργείο .
Πρέπει να σκεφτουμε οτι καποιοι είναι μακρια με τους μισθους που υπάρχουν με να συντηρουν δυο και τρία σπιτια οταν σπουδάζουν και παιδιά, και εχει χωριστεί η οικογένεια.
Το άρθρο 105 θα πρέπει να περιλαμβάνει (εκτός από τους ΙΔΑΧ) και τους μόνιμους υπαλλήλους δημοσίου δικαίου αορίστου χρόνου και να προβλέπεται, μετά το πέρας της απόσπασης των 2+2 ετών για λόγους συνυπηρέτησης, η δυνατότητα για μετάταξη με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής και όχι του φορέα προέλευσης!
Πολύ καλό το άρθρο 105 έτσι θα μπορούν να μεταταχθούν οι υπάλληλοι που είναι εγκλωβισμένοι στην κινητικότητα απλά θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για λόγους εκδικητικότητας
Πολύ καλή κίνηση και στο σωστό δρόμο. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να μπουν σε σωστή βάση για να δώσει λύσεις το νομοσχέδιο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και όχι μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Με το άρθρο 105 δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αποσπασμένους κάθε τύπου να απεγκλωβιστούν από τη’ κινητικότητα(ποσόστωση για να σε αφήσει ο φορέας προέλευσης να φύγεις) και να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν σαν άνθρωποι κοντά στις οικογένειες τους. Καλό είναι να λυθεί και το πρόβλημα της συνυπηρέτησης που λήγει στα 2+2 χρόνια και να δωθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που συνυπηρετούν να συνεχίζουν να είναι με τους οικογένειες τους, ειδικά στην παραμεθόριο , όπου υπάρχουν και τα ακριτικά μας νησιά πέραν του Έβρου.
Πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ολοκλήρωση της μετάταξης.
Επίσης να ξεκαθαριστεί λίγο σχετικά με τις 60 μέρες που αναφέρεται , δλδ μετά τις 60 μέρες , ο Νόμος θα πάψει να ισχύει;;;
Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας μεταξύ υπηρεσιών Ο.Τ.Α. –
Ανανέωση αποσπάσεων για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 7 ν.
4440/2016 – Μεταβατική διάταξη
Αυτή η διάταξη είναι απαράδεκτη. Εάν πραγματικά χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ανανέωση απόσπασης τότε κανείς δεν θα την λάβει! Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συγκεκριμένα οι άνθρωποι που είναι αποσπασμένοι για λόγους υγείας είναι μια ιδιαίτερη ευαίσθητη κατηγορία που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο που εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Καμία υπηρεσία προέλευσης δεν θα δεχτεί να αποδεσμεύσει το προσωπικό της καθώς όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη την κατηγορία αυτή και να συνεχίσει η ανανέωση τους μέσω κεκ η φορέα υποδοχής όπως ήταν. Είναι δίκαιο και ανθρώπινο!
ΣΧΌΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 105Καλησπέρα σας,,Πολύτεκνος γονέας που Υπηρετώ στα Σώματα Ασφαλείας και η σύζυγός αποσπασμένη σε Υπηρεσια του τόπου όπου Υπηρετώ.
Χαιρετίζω την δυνατότητα μετάταξης των αποσπασμένων στην Υπηρεσία που Υπηρετούν ήδη,,,,,
πλην όμως για να ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ τυχόν ΑΔΙΚΙΕΣ σε βάρος ΣΥΖΥΓΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ πρέπει να πούμε τα κάτωθι:Ελπίζω αυτή την φορά να μην αποκλειστούν οι σύζυγοι Δημόσιοι Υπάλληλοι με σύζυγο Ένστολο, όπως έγινε και με το Άρθρο 34 του ν. 5027/2023 περι Συνυπηρέτηση τριτέκνων – πολυτέκνων, όπου Δημόσιος Υπάλληλος είχε την δυνατότητα μετάταξης,, με την διαφορα οτι ΔΕΝ επιασε τους αποσπασμένους Δημοσιους Υπαλλήλους Τρίτεκνους ή Πολύτεκνους που ηταν αποσπασμένοι με τον Νόμο 2946/01 συνυπηρετησης με Ένστολο και όχι με απαιτούμενο Ν.4440/16 περι Συνυπηρέτηση Δημοσίων Υπαλλήλων…..!!!!!Δηλαδή ανανωρίστηκε και νομοθετικά το δύσκολο «εγχείρημα» της Τριτεκνίας και Πολυτεκνίας, ιδίως τις σημερινές ημέρες και με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που επικρατεί, πλην όμως με διαχωρισμούς λόγω Νομοθεσίας….Όμως στην ίδια περίπτωση υπαγονται και σύζυγοι Ενστολων , πλην όμως, λόγω συνυπηρέτησης, με άλλον Νόμο, ήτοι τον «»2946/01″»και όχι «»4440/16″» (που απαιτείται για το δικαίωμα μετάταξης) και ως εκ τούτου αποκλείονται από το δικαίωμα να κάνουν αίτηση μετάταξης ως Πολύτεκνοι. Ουσιαστικά, ενώ οι σύζυγοι Δημοσιοι Υπαλληλοι με σύζυγο Ένστολο ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ όλα τα ΤΥΠΙΚΑ κριτήρια, ήτοι: Πολυτεκνία και απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης, πλην όμως έιχαν αποσπαστεί με άλλον Νόμο [2946/01] και όχι με τον Ν.4440/16 που ζητάει ο Νόμος για την Μετάταξη.Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, έστω ότι πολύτεκνος Ένστολος παντρεύεται στα 35 ηλικιακά του έτη έχοντας 20 έτη Υπηρεσίας και κάνει 4 παιδιά, ενώ σύζυγός του και αυτη 35 ετών διορίζεται τότε. Ο Ένστολος θα βγει στην σύνταξη έπειτα απο 20 έτη, ενώ η επίσης πολύτεκνη σύζυγος του θα θέλει τουλάχιστον αλλά 30++.Δηλαδή, όταν αποχωρήσει προς σύνταξη ο Ένστολος η γυναίκα αυτή θα πρέπει να επιστρέψει στη οργανική της θέση που μπορεί να είναι οπουδήποτε ανά την Ελλάδα. Δηλαδή «τιμωρείται», ο Ένστολος, η Πολυτεκνία και η σύζυγος ως εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα.Ενώ, υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα της φύσης της δουλειάς που κάνουμε ως Ένστολοι, με απώλειες ζωών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, συνεχείς μετακινήσεις για Υπηρεσιακούς λόγους κ.α, τιμωρούμαστε λόγω άλλης Νομοθεσίας ως προς την έκδοσης απόσπασης. Σκεφτείτε αν εγώ πάθω κάτι λόγω της φύσης του λειτουργήματος που εκτελώ, η σύζυγος μου θα επιστρέψει σε μια νύχτα στην οργανική της με 4 ανήλικα, που μπορεί να είναι ανά την Επικράτεια.Επίσης, αν δοθεί το δικαίωμα μετάταξης γι’ αυτη την περίπτωση, θα μπορέσει ο φορέας προέλευσης (οργανική της Υπηρεσίας) της συζύγου μου εν παραδείγμασι, αφού θα αδειάσει η θέση που καταλαμβάνει η σύζυγος μου, να ζητήσει την πλήρωση την κενής οργανικής θέσης που θα προκύψει, ενώ τώρα είναι θα κατειλημμένη για πολλά χρόνια!!—-Σας παρακαλώ δείτε λίγο σας παρακαλώ το συγκεκριμένο θέμα με ζέση, ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη και στους/στις συζύγους των Ενστόλων [που αγνοήθηκε με τον Νόμο περι μεταταξης Τρίτεκνων Πολυτεκων Δημοσιων Υπαλλήλων ]στα πλαίσια της συνυπηρέτησης με σύζυγο Δημόσιο Υπαλληλο, αφού είναι μόνο ΗΘΙΚΟ και όχι οικονομικό το ζήτημα.Η νομοθέτηση, να ισχύει επί ίσης όροις [Συνυπηρέτηση], επί ιδίων περιπτώσεων [σύζυγός]!! και όχι διαφορετικά πράγματα λόγω τεχνοκρατικων λεπτομερειών [τυχόν αλλος Νόμος για απόσπαση κλπ].Ας αναγνωρίσουμε, σε μας που Υπηρετούμε την Πατρίδα, μέτρα που διευκολύνουν την οικογενειακή μας γαλήνη, ώστε να αναπεξερχόμαστε αφοσιωμένοι στα δύσκολα και καθημερινά μας καθήκοντα, χωρίς να έχουμε και άλλα προβλήματα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Πολύ καλό το άρθρο 105 αρκεί να γίνει συγκεκριμένο και να συμπεριλάβει και όσους είναι αποσπασμένοι στην δόκιμη περίοδο για λόγους υγείας, καθώς όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερες ομάδες με αυξημένες ανάγκες σε σχέση με το γενικό ποσοστό υπαλλήλων και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Μην αμελησετε παρακαλώ να μπορούν να μεταδοθούν οι δόκιμοι αποσπασμένοι για λόγους υγείας υπάλληλοι! Αυτό είναι δικαιοσύνη.
Με το άρθρο 101 καταλαβαίνουμε ότι, ολοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ δεν θα μπορούν να μπουν στην κινητικότητα γιατί ξέρουμε οτι δεν θα παιρνει εγκριση απο τον φορέα προέλευσης κανείς μόνο όσοι έχουν υψηλές γνωριμίες.
Με το άθρο 103 επίσης θα πρέπει και σε περίπτωση υγειας να εγκρίνει ο φορεας προέλευσης αν δεν εγκρινει δυλαδή ο Δήμαρχος ο υπάλληλος δεν θα μπορει να φύγει ποτέ.
Το υπουργειο πρέπει να δει σοβαρα την εκγριση του φορέα προελευσης και ειδικά οταν υπάρχουν λογοι υγείας.
Επίσης σωστα για τρίτεκνους και πολύτεκνους βοηθάει αλλά και για αυτους που έχουν δύο παιδία και οι οικογένεια διαλύεται δεν θα έπρεπε να βοηθηθούν να ειναι ολοι οι οικογένεια μαζί.
Πολύ καλό το άρθρο 105, λύνει πολλά προβλήματα υπαλλήλων που αδυνατούν να μεταταχθούν με ότι συνέπειες στην οικογενειακή ισορροπία.
Θα πρέπει να αναφέρεται οτι ισχύει για όλων των ειδών τις αποσπάσεις όπως και να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης! Όλοι ξέρουμε τι γίνεται με αυτο!
Στο άρθρο 105 «Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν» αναφέρεται:»Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου»…..τεκμαίρεται ότι για τους ΙΔΑΧ ισχύει η ανωτέρω ρύθμιση?
Για τους υπολοίπους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου τι ισχύει?
Η διάταξη των 2+2 ετών συνυπηρέτησης δεν λύνει το θέμα για την προστασία του θεσμού της οικογένειας.
Είναι στον σωστό δρόμο η τροπολογία για τρίτεκνους και πολύτεκνους που βγήκε και εφαρμόζεται….ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση και για τους υπολοίπους με δυο(2),ένα(1) ίσως και κανένα παιδί προκειμένου να προστατευτεί ο ιερός θεσμός της οικογένειας.
Άρθρο 103:»Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας ……………..»
Τα θέματα υγειας των υπαλλήλων είναι ορθό να τίθενται σε προτεραιότητα….όσοι έχουν πραγματικό θέμα υγειας δεν αρνούνται τους ελέγχους ούτε την επανεξέταση αν και όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Το να χρειάζεται να συμφωνήσει και ο φορέας προέλευσης για τις εν λόγω μετατάξεις ή αποσπάσεις φαντάζει ουτοπικό δεδομένης της έλλειψης προσωπικού ή άλλους υπηρεσιακούς και ενδεχομένως προσωπικούς λόγους.
Χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε με συναισθηματική νοημοσύνη την πραγματική ανάγκη του υπαλλήλου που ταλαιπωρείται από θέμα υγειας.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!
Με το άρθρο 105 «Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν» επιτέλους δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αποσπασμένους κάθε τύπου να απεγκλωβιστούν από την ‘ουτοπική’ κινητικότητα και να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν σαν άνθρωποι κοντά στις οικογένειές τους. Θα πρέπει επίσης να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για να αποφευχθούν φαινόμενα εκδικητικότητας. Επίσης καλό είναι να λυθεί και το πρόβλημα της συνυπηρέτησης που λήγει στα 2+2 χρόνια ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.
Στο άρθρο 105 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι οι οποίοι γύρισαν στις οργανικές τους θέσεις λόγω της λήξης του χρόνου συνυπηρέτησης 2+2. Οικογένειες είναι και αυτές με 2 παιδιά, με 1 παιδί και χωρίς παιδί. ‘Όπως βγήκε τροπολογία για τρίτεκνους και πολύτεκνους να δοθεί λύση και για τους υπολοίπους.
Με το άρθρο 105 δεν προβλέπεται κάτι σχετικό με όσων υπαλλήλων οι αποσπάσεις έχουν ήδη λήξει και έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες διορισμού τους και ειδικά όταν έχει λήξει η απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης.
Έχει δοθεί λύση και δίνεται (και με το παρόν νομοσχέδιο) για όλες τις περιπτώσεις απόσπασης εκτός από αυτές που έληξαν και οι οικογένειες έχουν μοιραστεί στα δύο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σχετικά με το άρθρο 105 »Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν΄΄ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι των οποίων η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ 2+2 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ και δεν έχει δοθεί ακόμα λύση από το ΥΠΕΣ. Ειδικά όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα και η οικογένεια έχει διαλυθεί οικονομικά και ψυχολογικά.
Με το Άρθρο 101 μπαίνει η ταφόπλακα στο θεσμό της κινητικότητας και το προσωπικό στους ΟΤΑ θα σταματήσει να ανανεώνεται. Η δικλείδα του ποσοστού ήταν αρκετή για να μην αδειάσουν οι ΟΤΑ. Πλέον οι υπάλληλοι θα είναι εγκλωβισμένοι σε έναν φορέα και θα επικρατήσει διχασμός καθώς ο εκάστοτε Δήμαρχος/Περιφερειάρχης θα δίνει την σύμφωνη γνώμη μόνο σε αυτούς που είναι προσκείμενοι σε αυτόν. Αν ορισμένοι ΟΤΑ πριν δεν ήταν ελκυστική επιλογή, σκεφτείτε τώρα τι πρόκειται να γίνει.