Άρθρο 99
Μετακίνηση υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ιθαγένειας εντός της Περιφέρειας Αττικής – Αντικατάσταση παρ. 12 άρθρου 248 ν. 4555/2018
Η παρ. 12 του άρθρου 248 του ν. 4555/2018 (Α’ 133), περί της μεταφοράς Διευθύνσεων και Τμημάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνιστώμενες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Η μετάθεση και κάθε είδους μετακίνηση των υπαλλήλων της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας σε οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας προς την Κεντρική Διεύθυνση Ιθαγένειας ή άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών διενεργείται για τις ανάγκες της υπηρεσίας και μόνο κατόπιν υποβολής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο. Κατ’ εξαίρεση, η μετακίνηση υπαλλήλου σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, εντός της Περιφέρειας Αττικής, μπορεί να διενεργείται βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς την υποβολή αίτησης. Οι πάσης φύσης πρόσθετες αμοιβές ή μισθολογικές διαφορές των μετακινούμενων υπαλλήλων διατηρούνται.».
Άρθρο 100
Παράταση προθεσμίας έκδοσης απόφασης καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των αποκεντρωμένων διοικήσεων από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Τροποποίηση έκτου εδαφίου περ. 1 παρ. Α άρθρου 20 ν. 4354/2015
- Στο έκτο εδάφιο της περ. 1 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αποζημίωσης για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου του προσωπικού των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Δ.Α.Μ.) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2026», β) οι λέξεις «το οικονομικό έτος 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα οικονομικά έτη 2025 και 2026» και το έκτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:
«Ειδικά για το προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έως την 31η.12.2026 η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιμες μέρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκδίδεται από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ειδική αιτιολογία, από την οποία προκύπτει η αναγκαιότητα αυτή, προς αντιμετώπιση αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026.».
- Στο δεύτερο εδάφιο της υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015, περί αποζημίωσης για εργασία καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου και για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, η ημερομηνία «30.6.2025» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.12.2026» και η υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ` διαμορφώνεται ως εξής:
«δ) Για το προσωπικό που υπηρετεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικά για κάθε υπάλληλο, το μέγιστο όριο υπερωριακής εργασίας, νυχτερινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, ορίζεται ως ακολούθως:
δα) Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 120 ώρες ανά εξάμηνο.
δβ) Νυχτερινή υπερωριακή εργασία (από 22ης ώρας μέχρι 6ης πρωινής) 96 ώρες ανά εξάμηνο και
δγ) Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 96 ώρες ανά εξάμηνο. Η διάταξη της παρούσας ισχύει έως 31.12.2026.»
Άρθρο 101
Σύμφωνη γνώμη Ο.Τ.Α. για τη συμμετοχή προσωπικού στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 4 ν. 4440/2016
Στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί προϋποθέσεων συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «συμπεριλαμβάνονται» αντικαθίσταται από τη λέξη «περιλαμβάνονται», αβ) πριν από τις λέξεις «είναι αποσπασμένοι» προστίθενται οι λέξεις «οι οποίοι», β) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) το τέταρτο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής καθώς και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου, στο οποίο ποσοστό δεν περιλαμβάνονται υπάλληλοι, οι οποίοι απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια, όπως ιδίως, άνευ αποδοχών, υπηρεσιακής εκπαίδευσης ή οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλον φορέα. Επίσης, πρέπει ο αιτών υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο τόσο κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης. Ειδικά για την απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου από Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων αυτών, απαιτείται επιπλέον η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.
Ειδικά για υπηρεσίες που εδρεύουν εν όλω ή εν μέρει σε νησιωτικές περιοχές ή ορεινές ή παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για τις υπηρεσίες που έχουν αποκεντρωμένες ή περιφερειακές υπηρεσίες σε άλλη περιφερειακή ενότητα από την έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας, η κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού υπολογίζεται βάσει του πρώτου εδαφίου και επιπλέον βάσει της οικείας απόφασης κατανομής θέσεων, εφόσον υπάρχει, ή της τοποθέτησης των υπαλλήλων στην έδρα της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος, ο οποίος μετέχει στην κινητικότητα, για την κατηγορία και κλάδο του οποίου πραγματοποιείται ο υπολογισμός. Για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης, σε περίπτωση που συγκρίνονται περισσότεροι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί προς μετακίνηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου κινητικότητας, εφόσον δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή για το σύνολο των συγκρινόμενων υπαλλήλων, προτάσσονται προς βεβαίωση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής οι υπάλληλοι εκείνοι που έχουν διανύσει εν τοις πράγμασι τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην υπηρεσία προέλευσης και, σε περίπτωση που έχουν διανύσει τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας, η σχετική βεβαίωση συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής χορηγείται μόνο για όσους υπαλλήλους κατόπιν εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών, μπορούν να μετακινηθούν κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου προς διορισμού οργάνου του φορέα προέλευσης.».
Άρθρο 102
Συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4440/2016
Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) η περ. β) καταργείται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας είναι επταμελής και αποτελείται από τους εξής: α) δύο (2) μέλη του Α.Σ.Ε.Π. που υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων το ένα (1) μέλος ορίζεται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. ως Πρόεδρος, β) [Καταργείται], γ) έναν (1) νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ που ορίζεται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ με τον αναπληρωτή του, δ) τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνου δυναμικού δημόσιου τομέα Γενικό Γραμματέα με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, ε) τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού Γενικό Γραμματέα, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, στ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ζ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης. Στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ. και ένας (1) εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., εκτός των περιπτώσεων μετατάξεων της παρ. 4, όπου συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ.. Αν η Επιτροπή συνεδριάζει για την εξέταση των αιτημάτων της παρ. 5 του άρθρου 7 για λόγους υγείας, δύναται να παρίσταται στη συνεδρίαση, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής, για παροχή εξειδικευμένης γνώσης ιατρός που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς δικαίωμα ψήφου.».
Άρθρο 103
Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας μεταξύ υπηρεσιών Ο.Τ.Α. – Ανανέωση αποσπάσεων για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 7 ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη
- Στην παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), περί της διαδικασίας αξιολόγησης υποψηφίων από την υπηρεσία υποδοχής και έκδοσης απόφασης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο όγδοο εδάφιο οι λέξεις «ανταποδοτικού χαρακτήρα», όπου αναφέρονται, διαγράφονται, β) προστίθενται νέα ένατο, δέκατο και ενδέκατο εδάφιο, γ) στο δωδέκατο εδάφιο, γα) πριν από τη λέξη «απόφαση» προστίθεται η λέξη «κοινή», γβ) μετά από τη λέξη «υποδοχή» προστίθενται οι λέξεις «και προέλευσης», γγ) προστίθενται οι λέξεις «λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου», και η παρ. 5, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Η πράξη απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερους σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου, συζύγου ή συμβιούντος ή προσώπου με α’ βαθμό συγγένειας προς τον αιτούντα ή προσώπου του οποίου ο αιτών μετά τον διορισμό ή την πρόσληψή του, διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης και του ανατίθεται δικαστικώς και η επιμέλεια, εφόσον η καθημερινή φροντίδα του προσώπου αυτού δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής προστασίας, εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Για την απόδειξη των λόγων υγείας απαιτούνται έγγραφα από δημόσια αρχή. Σε περίπτωση που οι λόγοι υγείας αφορούν σε γονέα, απαιτείται βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη και να προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος της αναγκαιότητας για απόσπαση ή μετάταξη και των λόγων υγείας. Ειδικά κατά την εξέταση του αιτήματος δόκιμου υπαλλήλου λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας αν οι λόγοι υγείας, των οποίων γίνεται επίκληση, είναι επιγενόμενοι του διορισμού του ή προϋπήρχαν ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του υπαλλήλου. Αν οι επικαλούμενοι λόγοι υγείας προϋπήρχαν του διορισμού του υπαλλήλου ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του, η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Στην περίπτωση υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ο υπάλληλος δύναται να μεταταχθεί/μεταφερθεί σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αν το προσωπικό του όγδοου εδαφίου ανήκει οργανικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, η απόσπαση ή μετάταξη επιτρέπεται μόνο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες άλλου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. β’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού. Απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού για λόγους υγείας σε υπηρεσίες εκτός Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που δεν υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες ή δεν υπάρχει κενή θέση στον Ο.Τ.Α. υποδοχής. Αποσπάσεις, οι οποίες διενεργούνται για λόγους υγείας ανανεώνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων για διορισμό οργάνων του φορέα υποδοχής και του φορέα προέλευσης για μια ή και περισσότερες φορές και για όσο χρόνο εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι υγείας, για τους οποίους έγιναν, οι οποίοι αποδεικνύονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο, λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου.».
- Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις για ανανέωση απόσπασης για λόγους υγείας.
Άρθρο 104
Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Προσθήκη άρθρου 8Α στον ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη – Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Στον ν. 4440/2016 (Α’ 224) προστίθεται άρθρο 8Α ως εξής:
«Άρθρο 8Α
Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
- Το παρόν εφαρμόζονται σε όλες τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, εφεξής φορείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που εδρεύουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
- Για τους φορείς της παρ. 1 το ποσοστό κάλυψης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) τουλάχιστον.
- Για τους υπαλλήλους που αποσπώνται βάσει των κύκλων κινητικότητας ή βάσει των διατάξεων της παρ. 5 στους φορείς της παρ. 1 η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία (3) έτη με δυνατότητα ανανέωσης έως τρία (3) έτη ακόμα.
- Εφόσον ο υπάλληλος παραμείνει με απόσπαση για τρία (3) έτη σε φορέα υποδοχής της παρ. 1 έχει δικαίωμα μετάταξης σε κενή οργανική θέση της ίδιας ή, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, άλλης υπηρεσίας των φορέων της παρ. 1, με μόνη αίτηση που υποβάλλεται στον φορέα υποδοχής ανεξαρτήτως των κύκλων κινητικότητας. Με την αίτησή του ο υπάλληλος δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα μετάταξης για έξι (6) έτη. Η μετάταξη ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της μετάταξης.
- Οι φορείς της παρ. 1 δύνανται, οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη κάλυψης αναγκών με απόσπαση ή πλήρωσης κενών θέσεων με μετάταξη, να υποβάλλουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για έκτακτο κύκλο κινητικότητας πέραν των πάγιων κύκλων κινητικότητας. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στο πλαίσιο του έκτακτου κύκλου υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην υπηρεσία, όπου μετατάσσονται για έξι (6) έτη. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Ως προς τη διάρκεια της απόσπασης εφαρμόζεται η παρ. 3. Η διαδικασία του έκτακτου κύκλου ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσιοποίηση των θέσεων και αναγκών κατόπιν έγκρισής τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον έκτακτο κύκλο οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά σε φορείς της παρ. 1.
- Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς στο παρόν, εφαρμόζονται τα άρθρα 1 έως 7.
- Υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετατάσσονται με τις διατάξεις του παρόντος στους φορείς της παρ. 1 δικαιούνται αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν στους φορείς αυτού προσαύξηση της δικαιούμενης κανονικής άδειας κατά έξι (6) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος. Η χρήση των επιπλέον εργασίμων ημερών κανονικής άδειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την εξάντληση της αρχικώς δικαιούμενης κανονικής άδειας. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά εντός του έτους που αφορά και μεταφέρεται στο επόμενο έτος αποκλειστικά εφόσον λόγω υπηρεσιακών αναγκών η άδεια δεν χορηγήθηκε ή ανακλήθηκε εν όλω ή εν μέρει και εφόσον ο υπάλληλος συνεχίζει να υπηρετεί σε φορέα της παρ. 1.
- Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες της παρ. 1 σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την παρέλευση του ημίσεος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά τρία (3) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εφόσον ο υπάλληλος είναι ήδη στον καταληκτικό βαθμό, ο χρόνος των τριών (3) ή δύο (2) ετών, αντίστοιχα, προστίθεται ως πλεονάζων χρόνος στον καταληκτικό αυτό βαθμό. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη, στον οποίο συνυπολογίζονται και τα προβλεπόμενα έτη απόσπασης ή μετάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 8.».
- Η παρ. 1 εφαρμόζεται και σε όσους υπαλλήλους είναι αποσπασμένοι ή έχουν μεταταχθεί και υπηρετούν στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 8Α κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δηλώσουν ότι αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 8Α του ν. 4440/2016.
Άρθρο 105
Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν
- Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί με απόσπαση σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, στον φορέα υποδοχής όπου υπηρετεί, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, καθώς και περί διατήρησης τυχόν προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχουν τα τυπικά προσόντα ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται για τον σκοπό αυτό με την απόφαση της μετάταξης, με παράλληλη δέσμευση ισάριθμων οργανικών θέσεων. Οι μετατάξεις της παρούσας ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή, κατ’ ελάχιστον, οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος από το Εθνικό Τυπογραφείο. Σε περίπτωση λήξης των σχετικών αποσπάσεων μετά την υποβολή αίτησης μετάταξης, αυτές παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ή την άπρακτη πάροδο του τριμήνου. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
- Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη.
- Οι μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2026, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
Άρθρο 106
Ρύθμιση θεμάτων επιτυχόντων Προκήρυξης 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π.
- Οι επιτυχόντες των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 (Α.Σ.Ε.Π. 8) προκήρυξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) διορίζονται κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 (Α’ 230), περί εισαγωγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, με πράξη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. Στη συνέχεια, το προσωπικό αυτό καλείται για ορκωμοσία. Ειδικά για τους επιτυχόντες των οριστικών πινάκων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή στα σώματα ασφαλείας, το προεδρικό διάταγμα αποστρατείας εκδίδεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων.
- Οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν την εισαγωγική εκπαίδευση της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 εντός της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας τους και δεν μονιμοποιούνται, εάν δεν την ολοκληρώσουν επιτυχώς.
- Μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγικής εκπαίδευσης, αν στον οικείο δήμο δεν υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί ασκούν τις αρμοδιότητες των περ. α), γ), δ), στ), ζ), ιβ) της παρ. 1, των περ. α) και β) της παρ. 2 και των περ. α) και δ) της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 5003/2022, ενώ στους δήμους όπου υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, ασκούν τις αρμοδιότητες του άρθρου 4 του ν. 5003/2022. Ο προϊστάμενος ορίζει τους εκπαιδευτές, οι οποίοι επιτηρούν τους διορισθέντες.
- Διορισθείς δόκιμος δημοτικός αστυνομικός βάσει της προκήρυξης υπό στοιχεία 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π. που δεν ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης απολύεται, με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 ή από την απόρριψη της ένστασης κατά της απόφασης αποβολής της παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Κατά της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόλυση δόκιμου δημοτικού αστυνομικού, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 3 έως 9 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022.
- Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος ορίζονται στην κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 5003/2022.
Άρθρο 107
Μεταβολή του ορίου ηλικίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ως προς την αυτοδίκαιη απόλυση
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το άρθρο 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, ως προς το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καταργείται και εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 49 του π.δ. 410/1988 (Α’ 191), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας.
- Προσωπικό, που έχει απολυθεί αυτοδικαίως δυνάμει του άρθρου 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο στις 31.12.2024 συμπλήρωνε το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του, αλλά δεν είχε συμπληρώσει σαράντα (40) έτη υπηρεσίας, μπορεί να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία, κατόπιν αίτησής του, εφαρμοζομένης περαιτέρω της παρ. 1.
Άρθρο 103, ποιος θα εξετάσει αντικειμενικά τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης; Αν ο ίδιος φορέας προέλευσης, τότε σημαίνει ότι καμιά ανανέωση απόσπασης δεν θα πραγματοποιηθεί. Μάλλον πρέπει να αφαιρεθεί η παραπάνω διαδικασία.
ΑΡΘΡΟ 105: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Α ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ (ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ)
Έπρεπε να περιλάβουν τους φορείς εντός δημοσίου τομέα όπως αυτός ορίζεται στην περίπτωση α της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν 4270/2014 ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ τους φορείς εντός ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της περίπτωσης β.
ΑΡΘΡΟ 105: ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Α ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ)
Η εν λόγω διάταξη συνιστά φωτογραφική ρύθμιση, η οποία, με την περιοριστική εφαρμογή της και την παρεκκλίνουσα ισχύ της, δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων του Δημοσίου, προκαλώντας σοβαρές στρεβλώσεις στον θεσμό της κινητικότητας. Η επιλεκτική εξαίρεση ορισμένων φορέων και η βραχεία προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιτείνουν την αίσθηση αδικίας και περιορίζουν την καθολική εφαρμογή της κινητικότητας ως εργαλείου διοικητικής ευελιξίας και αξιοκρατίας.
Περαιτέρω, η διάταξη περιορίζεται μόνο στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περίπτωσης β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014, αποκλείοντας τους φορείς του δημόσιου τομέα όπως ορίζονται στην περίπτωση α) της ίδιας παραγράφου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται πλήρως το εύρος των δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων που θα έπρεπε να δικαιούνται την ίδια δυνατότητα μετάταξης. Η επέκταση της εφαρμογής της διάταξης σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα θα διασφάλιζε την ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων και θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα του θεσμού της κινητικότητας.
Τέλος, η διάταξη είναι διατυπωμένη με ιδιαίτερα τεχνικό και αόριστο τρόπο, που μόνο κάποιος με εξειδικευμένη γνώση θεμάτων προσωπικού μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις υπονοούμενες προθέσεις και τις επιπτώσεις της. Αυτό υποδηλώνει εντέχνως κρυφές σκοπιμότητες που υπονομεύουν την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο θεσμό.
Κατάργηση της απαίτησης σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης στα άρθρα 101 και 105
Η υφιστάμενη απαίτηση για σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, υπονομεύει στην πράξη τον θεσμό της κινητικότητας στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη καθιστά την κινητικότητα τυπικά διαθέσιμη αλλά ουσιαστικά ανενεργή, καθώς:
Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων προέλευσης αρνούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, ανεξαρτήτως των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών ή της ύπαρξης εγκεκριμένης θέσης στον φορέα υποδοχής.
Δεν υπάρχει διαφάνεια ή λογοδοσία στην άρνηση παροχής της σύμφωνης γνώμης.
Ο υπάλληλος εγκλωβίζεται σε καθεστώς «ομηρίας», χωρίς δυνατότητα επαγγελματικής ή γεωγραφικής κινητικότητας, γεγονός που αντιβαίνει στην έννοια της αξιοκρατίας και της διοικητικής ευελιξίας.
Ο θεσμός της κινητικότητας στο Δημόσιο σχεδιάστηκε για να προσφέρει ευελιξία, αξιοκρατία και επαγγελματική εξέλιξη στους υπαλλήλους. Ωστόσο, στην πράξη, οι φορείς προέλευσης μετατρέπονται σε τύραννους, χρησιμοποιώντας την αρμοδιότητα της σύμφωνης γνώμης ως μέσο παρεμπόδισης και ελέγχου.
Αντί να διευκολύνουν την κινητικότητα και να στηρίζουν τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, εξακολουθούν να παγιδεύουν τους υπαλλήλους σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η λειτουργικότητα του Δημοσίου και να πλήττεται η αξιοκρατία.
Η απαίτηση για σύμφωνη γνώμη, όταν γίνεται εργαλείο αυθαιρεσίας, μετατρέπει τους φορείς προέλευσης και τους αιρετούς στοςυ ΟΤΑ σε “τυράννους” της κινητικότητας, που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια ανανέωσης και βελτίωσης του δημόσιου τομέα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 105:»Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν»: ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ!!!
Το άρθρο περιορίζει τους φορείς στους οποίους μπορεί να γίνει η μετάταξη μόνο σε αυτούς της Γενικής Κυβέρνησης (περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014).
Εξαιρεί σημαντικούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, όπως ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ εκτός Γενικής Κυβέρνησης, Ανεξάρτητες Αρχές με προϋπολογισμό εκτός κρατικού κ.λπ.
Φωτογραφικό στοιχείο: Η ρύθμιση φαίνεται να στοχεύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπαλλήλων (κυρίως της Κεντρικής Διοίκησης) και συγκεκριμένους αποδέκτες (πιθανώς με βάση αιτήματα ή ανάγκες «εκ των έσω»).
Περιορισμός ωφελούμενων: Ενώ η ανάγκη μετάταξης είναι υπαρκτή σε όλο το Δημόσιο, η ρύθμιση δεν καλύπτει ισότιμα όλους τους αποσπασμένους υπαλλήλους.
Ανισότητα και αδικία: Δημιουργείται άνιση μεταχείριση υπαλλήλων με ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά, απλώς και μόνο λόγω του νομικού καθεστώτος του φορέα όπου αποσπάστηκαν.
Η διάταξη, όπως διατυπώνεται, δίνει την εντύπωση στοχευμένης εξυπηρέτησης συγκεκριμένων περιπτώσεων ή κατηγοριών υπαλλήλων, αφού δεν περιλαμβάνει μία καθολική και αντικειμενική πρόβλεψη που να καλύπτει όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014.
Για τους παραπάνω λόγους, προτείνεται η τροποποίηση της διάταξης ως εξής:
«Επιτρέπεται η μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς του Δημοσίου Τομέα, όπως ορίζεται στην περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, στους οποίους υπηρετούν κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.»
Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και να προστεθούν και οι μετακινημένοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε άλλο φορέα εκτός από τους αποσπασμένους.
Στο ζυγό της υγείας δεν υπάρχει βαρίδι. Όχι στη σύμφωνη γνώμη φορεα προέλευσης είτε αφορά ανανέωση απόσπασης είτε αποσπασμένους με λόγους υγείας να μεταταχθούν. Πέρα από αντισυνταγματικό είναι και άτοπο να κρίνει ο δήμαρχος ή ο κάθε προϊστάμενος αν τα θέματα υγείας που μας αφορούν είναι κατώτερα της κενής του θέσης. Και θα θυμηθούν όλοι τότε τα κενά. Τα κενά που δεν φρόντισαν να καλύψουν πολλές φορές ούτε καν με κινητικότητα. Πολλοί φορεία δεν δείχνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κινητικότητα. Αλλά θα εναντιωθούν να πουν το ναι μόνο και μόνο γιατί όταν αποσπαστήκαμε για λόγους υγείας δεν τους ρωτήσαμε καν. Πολλοί δε ζήτησαν μια καλύτερη αντιμετώπιση από τη διοίκηση και να σεβαστούς τα θέματα μας αλλά βρήκαμε τοίχος. Όποτε η φυγή ήταν μονόδρομος. Οι λόγοι υγείας πρέπει μα να εξαιρεθούν της συμφωνώ μια γνώμης ενός πχ δημάρχου που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι καν γιατρός!
Η δυνατότητα μετάταξης με σύμφωνη γνώμη από τον φορέα προέλευσης στο άρθρο 105 αποτελεί δώρο άδωρον καθώς το πρόβλημα δεν επιλύεται, αφού πολλοί φορείς δεν γνωμοδοτούν θετικά, παρόλο που οι αποσπασμένοι υπάλληλοι δεν υπηρετούν σ αυτούς και δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (τις οποίες θα μπορούσε ένας νέος υπάλληλος με μετάταξη να προσφέρει αν η θέση τους αποδεσμεύονταν και έτσι να έβγαινε κερδισμένος και ο αποσπασμένος και ο φορέας προέλευσης).. Αν όντως θέλουν να εξυπηρετήσουν τα προβλήματα των αποσπασμένων και να τους δώσουν ευκαιρίες ίσης μεταχείρισης μέσω μετάταξής τους στον φορέα που υπηρετούν, πρέπει να εξαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης!!!.. Αλλιώς και πάλι μόνο όσοι έχουν γνωριμίες θα τακτοποιηθούν.
Κατά την άποψη μου στα άρθρα 101 , 103 και 105 για την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης πρέπει να αφαιρεθεί αν θέλουμε πραγματικά να εφαρμοστεί η μετάταξη ή η απόσπαση με θέματα υγείας ισότιμα σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Χωρίς να γίνεται διαχωρισμός των υπαλλήλων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Άλλωστε, οι περισσότερες περιπτώσεις αποσπάσεων μπορεί να είναι κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων και ήδη δεν υπολογίζονται οι υπάλληλοι από τον φορέα προέλευσης.
Προτείνεται η προσθήκη ειδικά στο άρθρο 105 διατύπωσης σύμφωνα με την οποία η δυνατότητα μετάταξης αφορά και τις περιπτώσεις αποσπάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσης διετίας ή τριετίας στον φορέα υποδοχής. Να διαμορφωθεί δηλαδή ως εξής:
«Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετεί με απόσπαση επί δύο (2) ή τρία (3) τουλάχιστον έτη σε φορέα της Κεντρικής ή Γενικής Κυβέρνησης της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, δύναται, κατόπιν αίτησης εντός εξήντα (60) ημερών, να μεταταχθεί κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης στον φορέα υποδοχής. Ιδίως για τις αποσπάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για σοβαρούς λόγους υγείας, η δυνατότητα μετάταξης αποτελεί αναγκαία πρόβλεψη για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας της υγείας των υπαλλήλων. Η ρύθμιση εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό, με τις ίδιες εξαιρέσεις.»
Η εν λόγω πρόβλεψη τεκμηριώνεται θεσμικά και συνταγματικά:
• Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να λαμβάνει ειδικά μέτρα προστασίας.
• Η αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος) επιβάλλει την εξάλειψη κάθε άμεσης ή έμμεσης διάκρισης που σχετίζεται με ευαίσθητες προσωπικές συνθήκες, όπως προβλήματα υγείας.
• Η μη ρητή πρόβλεψη ενδέχεται να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση υπαλλήλων οι οποίοι, εξαιτίας σοβαρών λόγων υγείας, αναγκάστηκαν να αποσπαστούν σε διαφορετικό τόπο υπηρεσίας.
Η προσθήκη αυτή δεν εισάγει προνομιακή μεταχείριση, αλλά διασφαλίζει στοιχειώδη ισότητα και κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας και παραμένουν επί μακρόν αποσπασμένοι, πληρώντας όλες τις λοιπές ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου.
Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Υπάλληλοι που υπηρετούν ήδη με απόσπαση στον φορέα υποδοχής για χρόνια δεν έχει κανένα νόημα η παροχή της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης. Θα πρέπει να γίνει αναφορά και σε υπαλλήλους που υπηρετούν ήδη με 3μηνες μετακινήσεις στο φορέα υποδοχής για πάνω από 5 χρόνια μετά από 2 χρόνια απόσπασης.
Το Άρθρο 105 δίνει μια πραγματική ανάσα σε πολλούς ανθρώπους που για χρόνια υπηρετούν με απόσπαση, προσφέροντας σταθερά σε φορείς χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ουσιαστικά σε αυτούς.
Δεν μιλάμε για προνόμια, αλλά για δικαιοσύνη και αναγνώριση της πραγματικότητας. Όταν κάποιος είναι “παρών” κάθε μέρα σε μια υπηρεσία και σηκώνει βάρος, είναι δίκαιο να του δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσει με καθαρό καθεστώς, χωρίς αβεβαιότητα.
Τέτοιες ρυθμίσεις δεν είναι απλώς χρήσιμες είναι απαραίτητες για να γίνει το Δημόσιο πιο ανθρώπινο και λειτουργικό.
Απαράδεκτο να ζητείται η σύμφωνη γνώμη φορέα προέλευσης στο άρθρο 105. Δεν λύνει το πρόβλημα των αποσπασμένων αλλά το χειροτερεύει…
Σχετικά με το άρθρο 105 του παρόντος νομοσχεδίου, θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Μόνο όταν αφαιρεθεί θα επιλυθούν πραγματικά τα προβλήματα των αποσπασμένων υπαλλήλων αλλά και των φορέων προέλευσης. Τόσα χρόνια οι υπηρεσίες αυτές φαίνεται ότι έχουν στην διάθεση τους υπαλλήλους τους οποίους όμως στην πραγματικότητα δεν έχουν.
Σχετικά με το άρθρο 105:
Για να εφαρμοστεί το πνεύμα και ο σκοπός του δηλαδή η «Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν» τότε αναγκαστικά πρέπει να αφαιρεθεί η φράση «… περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης».
Μόνο όταν αφαιρεθεί θα επιλυθούν τα προβλήματα των υπαλλήλων αλλά και των υπηρεσιών κι αυτό διότι όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας φορέας δεν πρόκειται να δώσει την σύμφωνη γνώμη.
Σχετικά με το άρθρο 105 θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον για τους αποσπασμένους αορίστου χρόνου να μην χρειάζονται την σύμφωνη γνώμη φορέα προέλευσης κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα δοθεί. Δεν έχει νόημα το άρθρο όταν μπαίνουν τέτοια εμπόδια στην ολοκλήρωση των μετατάξεων.
Για να εφαρμοστεί το πνεύμα και ο σκοπός του άρθρου 105 δηλαδή η «Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν» τότε αναγκαστικά πρέπει να αφαιρεθεί η φράση «… περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης». Μόνο όταν αφαιρεθεί θα επιλυθούν τα προβλήματα των υπαλλήλων αλλά και των υπηρεσιών.
Η ratio της ρύθμισης του άρθρου 105 είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος των μακροχρόνια αποσπασμένων, προτού θεσμοθετηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου/Περιφερειάρχη για τη μετάταξη των υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Με το να απαιτείται και για μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία μετάταξης η σύμφωνη γνώμη Δημάρχου/Περιφερειάρχη στην ουσία δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός της ρύθμισης και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι των ΟΤΑ υφίστανται δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε σχέση με όσους υπηρετούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε φορείς εκτός ΟΤΑ, εφόσον πρόκειται για μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση και να απαλειφθεί εν προκειμένω η απαίτηση για σύμφωνη γνώμη.
Άρθρο 103: Να αποσαφηνιστεί οπωσδήποτε εαν η σύμφωνη γνώμη του άρθρου 101 θα εφαρμόζεται και στις μετατάξεις για λόγους υγείας. Υπάρχει ασάφεια στο νόμο.
Σχετικά με το άρθρο 101, θεωρούμε πως αποτελεί κατάφορη αδικία ο εγκλωβισμός των δημοτικών υπαλλήλων στον ίδιο χώρο εργασίας τους καθώς προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται το σκεπτικό του συγκεκριμένου άρθρου αφού προτείνει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη δημάρχου για την συμμετοχή του υπαλλήλου στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Αυτός ο περιορισμός αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλευση υπαλλήλων στους Δήμους με ότι αυτό συνεπάγεται. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι ακόμα ένα πλήγμα στους δημοτικούς υπαλλήλους, μιας συγκεκριμένης κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων που βάλλεται συνεχώς και δεν δίνεται κανένα κίνητρο, απεναντίας μας οδηγεί σε ψυχολογική καταπόνηση και εξάντληση. Υπάρχουν ικανοί υπάλληλοι που θέλουμε να εξελιχτούμε επαγγελματικά και με το δεδομένο ότι δεν μπορούμε να μετακινηθούμε οδηγούμαστε σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Πληττόμαστε χρόνια ως δημοτικοί υπάλληλοι. Τελευταία με την συγχώνευση των νομικών προσώπων στους Δήμους και την αύξηση κάλυψης του ποσοστού στο 80% για συμμετοχή στην κινητικότητα περιμέναμε, ως προβλεπόταν, να περάσει το χρονικό διάστημα της 31/12/2026 ώστε να επανέλθει το ποσοστό στο 65% όπως ισχύει άλλωστε για το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορούμε και εμείς να συμμετάσχουμε. Απεναντίας το άρθρο 101 αποτελεί την ταφόπλακα για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Δεν νοείται δημόσιοι υπάλληλοι σε όλους τους άλλους φορείς να έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν ανά δύο έτη εργασιακά περιβάλλοντα και πόστα και οι δημοτικοί υπάλληλοι να παραμένουμε τόσα χρόνια στον ίδιο φορέα. Παρακαλούμε θα θέλαμε να μας σκεφτείτε. Να βιώσετε τις ανησυχίες μας, να έρθετε στην θέση μας καθώς η ζωή προχωράει και δεν είναι φυσιολογικό να μένουμε στάσιμη, κάποιοι από εμάς διοριστήκαμε πριν πολλά χρόνια και προκύπτει η ανάγκη να πάμε σε άλλη πόλη και σε επαρχίες, μην μας στερείται μέσω του εγκλωβισμούς μας να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει εν τέλει το αίσθημα δικαιοσύνης και να αντιμετωπιστούμε και εμείς οι δημοτικοί υπάλληλοι ως εργαζόμενοι ίσοι προς τους υπολοίπους και να διορθωθεί το συγκεκριμένο άρθρο ως προς την αφαίρεση της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου.
H διάταξη που προβλέπεται με το άρθρο 105 του παρόντος νομοσχεδίου θα καταστεί πλήρως ανεφάρμοστη, διότι κανένας Δήμαρχος δεν θα παρέχει σύμφωνη γνώμη μετάταξης υπαλλήλου της αρμοδιότητάς του/της, επικαλούμενος αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες ή υποστελέχωση των Υπηρεσιών του/της. Συνεπώς, θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη Δημάρχου, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Σχετικά με το άρθρο 105 του παρόντος νομοσχεδίου, θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη δημάρχου, διότι κανένας Δήμαρχος δεν θα παρέχει σύμφωνη γνώμη μετάταξης υπαλλήλου, επικαλούμενος αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες ή/και υποστελέχωση των Υπηρεσιών του/της, αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζεται στην πράξη η εν λόγω διάταξη και να διαιωνίζεται η ομηρία των αποσπασμένων υπαλλήλων.
Οι αλλαγές στο άρθρο 101 , 103 και 105 για την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης πρέπει να αφαιρεθεί αν θέλουμε πραγματικά να εφαρμοστεί η κινητικότητά και η απόσπαση για θέματα υγείας,
αν παραμείνει ξέρουμε ότι τελικά κανείς δεν θα μπορεί να αποσπαστεί διότι δεν θα έχει την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης , εκτός από ελάχιστους που θα βοηθηθούν λογού γνωριμιών.
Δεν ξέρω αν είναι νόμιμο ή εγείρει νομικά ζητήματα ,διότι έμμεσα καταργείτε η μετακίνηση ακόμη και για τόσο σοβαρά θέματα όπως η υγεία.
Νομίζω ότι ο υπάλληλος θα αποδώσει καλύτερα θα εξελιχθεί αν είναι κοντά στο σπίτι του στην οικογένεια του και όχι σκεπτόμενος καθημερινά πως θα αντιμετωπίσει το δυσβάσταχτο κόστος ζωής μακριιά από το σπίτι του και καταθέτοντας αιτήσεις κάθε μήνα απόσπασης.
Το υπουργείο πρέπει στην κάθε αλλαγή να έρχεται και στην θέση των υπαλλήλων και του κάθε πολίτη ώστε οι αλλαγές που γίνονται να είναι για το καλύτερο όλων.
Άρθρο 103
Οι λέξεις «κοινή» και «προέλευσης» δεν θα πρέπει να προστεθούν, επειδή αλλάζουν όλο το σκεπτικό του νομοθέτη και του λόγου ύπαρξης του άρθρου. Κανένας φορέας προέλευσης δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία ανανέωση απόσπασης. Είναι μεγάλο πισωγύρισμα, σε πρακτικές παρελθόντων ετών, που αναιρούν και τον λόγο ύπαρξης της ΚΕΚ. Μονο περισσότερο φόρτο εργασίας θα αποκτήσει η ΚΕΚ με νεες αιτήσεις για αποσπάσεις για τις οποίες μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει τον προηγουμενο χρονο. Αφήστε τις αποσπάσεις για λόγους υγείας να συνεχίσουν να είναι αξιοκρατικές. Δώστε το δικαίωμα στα άτομα με σοβαρούς λόγους υγείας να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και να είναι λειτουργικά και χρήσιμα στην κοινωνία.
Θα πρότεινα να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη δημάρχου στο άρθρο 101 όσον αφορά τις μετατάξεις. Για ποιο λόγο να ζητείται σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης από τη στιγμή που για τη μετάταξη ο φορέας θα πρέπει να έχει πληρότητα του συγκεκριμένου κλάδου στο 65%. Θα πρέπει το νομοσχέδιο να λάβει υπόψιν τους υπαλλήλους με ανήλικα τέκνα στηρίζοντας έτσι και το θεσμό της οικογένειας .
Στο άρθρο 103/πργ2. του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι οι σχετικές αλλαγές «εφαρμόζονται και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις για ανανέωση απόσπασης για λόγους υγείας».
Στην περίπτωση όμως νέων εκκρεμών αιτήσεων μετάταξης για λόγους υγείας θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουν ισχύ οι παλαιότερες διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο της αίτησης και θα πρέπει να αναφέρεται αυτό στο σχέδιο νόμου.
Η διάταξη περί της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν έχει νόημα ένας φορέας να ζητεί προσωπικό μέσω της κινητικότητας και ο φορέας προέλευσης την στιγμή που υπάρχει κάλυψη του 65% των θέσεων μιας υπηρεσίας του, να μην υπογράφει την απόφαση μετάταξης. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα διοικητικό βάρος για όλες τις υπηρεσίες χωρίς αποτέλεσμα καθώς και εμπόδιο για όποιον υπάλληλο θέλει να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Εάν δείτε τα αποτελέσματα των τελευταίων κύκλων κινητικότητας θα διαπιστώσετε ότι συγκεκριμένοι φορείς ενώ δέχονται υπαλλήλους από άλλους φορείς ποτέ δεν εγκρίνουν την κινητικότητα (μετάταξη) υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς τους φορείς.
Καλό το σκεπτικό της νέας διάταξης, αλλα η συμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης δημιουργεί περιορισμούς καθως ελαχιστοι δήμοι θα δίνουν το οκ. Η μετατροπή της απόσπασης σε μετάταξη για αυτούς που έχουν συνεχόμενες ανανεώσεις θα ηταν το καλύτερο για να ελευθερωθουν θεσμευμένες θεσεις στους φορεις προέλευσης.
Επιτέλους πολύ σωστό το άρθρο 105. Θα δοθεί λύση στο αιώνιο πρόβλημα των αποσπασμένων. Πρέπει όμως να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, δεν έχει κανένα νόημα εφόσον οι αποσπάσεις έχουν εγκριθεί από την Κ.Ε.Κ. και είναι αορίστου χρόνου.
Η διάταξη περί της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν έχει νόημα ένας φορέας να ζητεί προσωπικό μέσω της κινητικότητας και ο φορέας προέλευσης την στιγμή που υπάρχει κάλυψη του 65% των θέσεων μιας υπηρεσίας του, να μην υπογράφει την απόφαση μετάταξης. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα διοικητικό βάρος για όλες τις υπηρεσίες χωρίς αποτέλεσμα καθώς και εμπόδιο για όποιον υπάλληλο θέλει να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Εάν δείτε τα αποτελέσματα των τελευταίων κύκλων κινητικότητας θα διαπιστώσετε ότι συγκεκριμένοι φορείς ενώ δέχονται υπαλλήλους από άλλους φορείς ποτέ δεν εγκρίνουν την κινητικότητα (μετάταξη) υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς τους φορείς.
Το άρθρο 103 θα πρέπει να συμπληρωθεί η φράση και για προσωποπαγη θεση μόνιμου προσωπικού,και να αφαιρεθεί ο φορέας προσέλευσης για σοβαρούς λόγους υγείας…Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η φράση Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου…
Παρακαλώ να γίνει αλλαγη στο άρθρο 103 και 103 ως προς την συμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης αν το υπουργείο θέλει πράγματι να κάνει ουσιαστικές αλλαγές και να βοηθήσει και τους υπαλληλου και τους φορείς.
Δεν μπορεί ο υπάλληλος να εχει σοβαρους λόγους να μετακινηθεί και να περιμένει να τον εγκρίνει ο Δήμαρχος .
Ας σκέφτουμε σοβαρα τι θα επακολουθήσει αν ψηφιστεί αυτό το άρθρο.
Επίσης ας βοηθήσουμε και τις οικογένεις με δύο παιδιά με σύζυγους ελευθέρους επαγγελματίες που δεν μπορουν να μετακινηθουν απο την κατοικίας.
Ας λύσουμε προβλήματα χρόνων μην δημιουργούμε χειρότερα.
Τι προβλέπεται στην περίπτωση που ο υπάλληλος ο οποίος μετατάσσεται κατοχυρώνει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης σε χρόνο μικρότερο των πέντε ετών?
Το άρθρο 105 είναι μία πολύ καλή εξέλιξη που θα δώσει επιτέλους λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα και αφορά πολλούς αποσπασμένους υπαλλήλους, ακόμα και αορίστου χρόνου που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τον φορέα προέλευσης, η ύπαρξη της πρότασης: «Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος», αναιρεί όλη την διάταξη.
Πρέπει να επανεξεταστεί και να αφαιρεθεί η αναφορά σε σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για να έχει νόημα και ουσία το συγκεκριμένο άρθρο.
Σχετικά με το άρθρο 105 του παρόντος νομοσχεδίου, θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη δημάρχου, διότι ως επί το πλείστον, κανένας Δήμαρχος δεν θα παρέχει σύμφωνη γνώμη μετάταξης υπαλλήλου, επικαλούμενος αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες ή/και υποστελέχωση των Υπηρεσιών του/της, αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζεται στην πράξη η εν λόγω διάταξη και να διαιωνίζεται η ομηρία των αποσπασμένων υπαλλήλων.
Να αφήσετε την απόσπαση για νοσηλευτικό προσωπικό με θέματα υγείας . . Έχω θέμα υγείας δικό μου , γονέα και αδερφού μου . . Αναπηρία ΕΦ όρου ζωής κιόλας . Μακριά από τον τόπο κατοικίας μου χιλιόμετρα μακριά και με υψηλά ενοίκια και μόνη μου . . Δεν μπορώ να κάνω τις φυσικοθεραπείες μου
Παρατηρώ ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ α΄βαθμού είναι εγκλωβισμένοι πλέον, λόγω της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου ακόμα και μέσω της κινητικότητας. Από 01/01/2024 το ποσοστό κάλυψης ανήλθε στο 80% και τώρα έρχεται και η σύμφωνη γνώμη. Στην ουσία καταργείται με αυτό τον τρόπο στην πράξη η συμμετοχή στην κινητικότητα αφού κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φύγει. Αποτελεί μεγάλη αδικία και άνιση μεταχείριση . Δεν θα λυθεί έτσι η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους.
Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Υπάλληλοι που υπηρετούν ήδη με απόσπαση στον φορέα υποδοχής για χρόνια δεν έχει κανένα νόημα η παροχή της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης.
Να αφαιρεθεί η πρόταση
«Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου.
Άρθρο 101
Η πλειοψηφία των ΟΤΑ Β’ Βαθμού δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στη διασφάλιση της στελέχωσης καθώς αποτελούν βασική επιλογή μετάταξης και διορισμού. Τα όποια προβλήματα στο ανθρώπινο δυναμικό προκύπτουν εξαιτίας κακής διαχείρισης και έλλειψης οργάνωσης και όχι εξαιτίας αποχωρήσεων με την κινητικότητα. Επίσης η όποια εικόνα υποστελέχωσης σε ένα βαθμό έχει προκύψει με τεχνικό τρόπο. Ενδεικτικά η Περιφέρεια Κρήτης το 2021 τροποποιησε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της και αύξησε κατά τουλάχιστον 100+ θέσεις διάφορων ειδικοτήτων. Το 2025 βρίσκεται εκ νέου σε διαδικασία τροποποίησης (ΑΔΑ: ΨΛΩΟ7ΛΚ-Ρ1Σ ) με εκ νέου αύξηση 179 νέων θέσεων διάφορων ειδικοτήτων. Όπως καταλαβαίνετε η υποστελέχωση είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων αυξήσεων θέσεων που δεν προϋπήρχαν. Ο ίδιος φορέας έχει 253 δεσμευμένες θέσεις, οπότε έχουν δρομολογηθεί άμεσα διορισμοί και μέσα σε αυτές τις θέσεις θα είναι και αυτές προς έγκριση για τον προγραμματισμό του 2026, οπότε έπεται και συνέχεια. Οι μόνες θέσεις που παρουσιάζουν κάποια ιδιομορφία και είναι κενές είναι οι θέσεις δευτεροβάθμιας που θα μπορούσαν σε κάποια από τις τροποποιήσεις να προχωρήσουν σε ανακατανομή ή μετατροπή. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών και σε αυτόν τον φορέα όπως και στις άλλες Περιφέρειες έχει κάνει όλες τις διαδικασίες για την συνεχόμενη στελέχωση τους. Κατά τα άλλα οι Περιφέρειες από τους κύκλους κινητικότητας έχουν βγει κερδισμένες γιατί περισσότεροι υπάλληλοι μετακινηθήκαν προς αυτές παρά φύγαν. Προφανώς η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη είναι άσκοπη και απλα θα λειτουργήσει ως εμπόδιο σε όσους υπαλλήλους επιθυμούν να μετακινηθούν σε θέσεις με αντικείμενο απασχόλησης σχετικό με την εξειδίκευση τους
Σχετικά
1) Με το άρθρο 105, θεωρώ ότι εφόσον η απόσπαση έχει εγκριθεί τόσο από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας όσο και στα πλαίσια της κινητικότητας (του 65%) , είναι περιττό να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Εφόσον η υπηρεσία υποδοχής μισθοδοτεί τον υπάλληλο, θα πρέπει με μια αίτηση ο υπάλληλος να μετατάσσετε στο φορέα υποδοχής, αποφεύγοντας περιττή γραφειοκρατία και φόρτο εργασίας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Πχ λόγοι υγείας
2) Ομοίως με το άρθρο 103, υποχωρεί η βαρύτητα των λόγων υγείας, δηλαδή του βασικού αιτίου απόσπασης και βαρύνει η σημασία της απόφασης του φορέα υποδοχής αλλά και του φορέα προσέλευσης. Διαφορετικά μπορεί να σημαίνει ότι και καρκίνο να έχεις προηγείται η μη ιατρική άποψη των φορέων διοίκησης, «καταργώντας» εν δυνάμει τον βασικό λόγο αναγκαιότητας της απόσπασης δηλαδή τους λόγους υγείας.
Στα άρθρα 103 και 105 πρέπει να αφαιρεθεί ο περιορισμός της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης για απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου για λόγους υγείας!
Είναι λόγοι υγείας οι οποίοι βεβαιώνονται από έγγραφα που ελέγχονται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας!
Σχετικά με το άρθρο 105, η διατύπωση: «το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί με απόσπαση σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης…» αποκλείει υπαλλήλους των οποίων η απόσπαση έχει εγκριθεί, αλλά θα υλοποιηθεί αργότερα (π.χ. μετά από ένα μήνα).
Προτείνεται η προσθήκη της φράσης: «ή η απόσπαση του οποίου έχει εγκριθεί» μετά από το σημείο «υπηρετεί με απόσπαση».
Παρακαλούμε για την εξέταση του εν λόγω αιτήματος, το οποίο υπηρετεί την ουσία και τη δικαιοσύνη.
Καλημέρα σας,
Σχετικά με την διάταξη, κινείται σε θετικό επίπεδο, όμως επειδή υπάρχουν στην ζωή μας και οι ημερομηνίες και μπορεί να υπάρξει μια αδικία, π.χ. αναφέρω ότι στο μεσοδιάστημα που τίθεται επι ΔΔ το Ν/Σ έως και την ημερομηνία που θα λάβει αριθμό ΦΕΚ, μπορεί ορισμένες αποσπάσεις να λήγουν.
Παρακαλώ θερμά να υπάρξει σχετική πρόνοια, αλλά και μέριμνα, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα, αυτές οι υπό λήξη ή ληγμένες αποσπάσεις να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της ευεργετικής διάταξης.
Δηλαδή πέρα από τις 60 ημέρες για την αίτηση, να δοθεί αναδρομική ισχύ της διάταξης έως και ένα μήνα πριν από την έκδοση του, σε αποσπάσεις που μπορεί να έχουν λήξει, μέχρι την έκδοση σε ΦΕΚ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και προσδοκώ στην αποδοχή της πρότασης, που σας υποβάλω.
Επιτέλους!
Το άρθρο 105 διορθώνει μια διαχρονική στρέβλωση στο Δημόσιο. Η αποσπασμένη εργασία χωρίς δυνατότητα ένταξης στον φορέα υποδοχής δημιουργούσε ένα παράδοξο: υπάλληλοι να προσφέρουν οργανικά σε υπηρεσίες όπου όμως δεν είχαν καμία σταθερή προοπτική. Με αυτή τη διάταξη, διασφαλίζεται η συνέχεια, η αξιοποίηση εμπειρίας και η διοικητική συνοχή.
Το έτος 2025 οδηγείτε ο υπάλληλος να εξαρτάται η αξιοπρεπής διαβίωση του , η ανάγκη του να ειναι κοντά στους ανθρώπους που τον χρειάζονται για θέματα υγείας ή και για δικά του θέματα από την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση.
Πραγματικά έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι που οδηγούν με αυτές τις αλλαγές στο άρθρο.
Μάλλον αντί να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις μελλοντικά θα υφίστανται ακόμη περισσότερο.
Νομικά μπορεί να υπάρχει η διάκριση αυτή, των υπαλλήλων με άνιση μεταχείριση σε θέματα απόσπασης και κινητικότητας σε διαφορετικά υπουργεία.
Έχουμε οικογένειες ανθρώπους πίσω μας γονείς με αναπηρίες έχουμε χάσει αδέρφια παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
Ας έρθει κάποιος και στην θέση του εργαζόμενου για λίγο.
Πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στο άρθρο 101 και στο άρθρο 103 και 105 ως προς την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την κινητικότητά , απόσπαση και ιδιαίτερα για λογους υγείας.
Το υπουργείο πρέπει να σκέφτεται τους υπαλλήλους που έχουν σοβαρούς λόγους υγείας να επιστρέψουν κοντά στην οικογένεια τους. Ακόμη και μετα την διετία πρέπει να επιστρέφει ο υπάλληλος στο σπίτι του.
Θεωρούν ότι με τους μισθούς αυτούς μπορεί μια οικογένεια να συντηρεί δύο και τρία σπίτια όταν εχει και παιδιά φοιτητές.
Με αυτό τον νόμο ποιο το αποτέλεσμα να διαλύονται οι οικογένειες να παραιτούνται οι υπάλληλοι, μετα από χρόνια παραμονής μακριιά από την οικογένεια και στο τέλος αδιέξοδο.
Προσφυγές με δικηγόρους για να δικαιωθείς να είσαι με την οικογένεια σου και να φροντίζεις τους ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη.
Είναι τόσο δύσκολο να προβλεφθεί νόμος να είναι ο εργαζόμενος κοντά στην κατοικία του , να στελεχωθούν οι υπηρεσίες να μην υπάρχουν κενές θέσεις, ώστε και οι εργαζόμενοι να ζουν αξιοπρεπώς και οι υπηρεσίες να λειτουργούν χωρίς κενά.
Παρακαλώ να γίνουν διορθώσεις στα αρθρα 101 και 103 στο άρθρο 105 πρέπει να προστεθούν και οι δόκιμοι υπάλληλοι
Ας λυθούνε θέματα που μας δυσκολεύουν χρόνια όχι να δημιουργούμε και αλλα μεγαλύτερα.
Άρθρο 105
Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν
»Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί με απόσπαση σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, στον φορέα υποδοχής όπου υπηρετεί, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, καθώς και περί διατήρησης τυχόν προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχουν τα τυπικά προσόντα ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται για τον σκοπό αυτό με την απόφαση της μετάταξης, με παράλληλη δέσμευση ισάριθμων οργανικών θέσεων. Οι μετατάξεις της παρούσας ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή, κατ’ ελάχιστον, οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος από το Εθνικό Τυπογραφείο. Σε περίπτωση λήξης των σχετικών αποσπάσεων μετά την υποβολή αίτησης μετάταξης, αυτές παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ή την άπρακτη πάροδο του τριμήνου. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη.
Οι μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2026, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.΄΄
Θεωρώ ότι εφόσον η απόσπαση έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, είναι περιττό να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη ενός κατώτερου οργάνου όπως το υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα προέλευσης. Εφόσον η υπηρεσία υποδοχής μισθοδοτεί τον υπάλληλο, θα πρέπει με μια αίτηση ο υπάλληλος να μετατάσσετε στο φορέα υποδοχής, αποφεύγοντας περιττή γραφειοκρατία και φόρτο εργασίας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Πχ λόγοι υγείας
Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Υπάλληλοι που υπηρετούν ήδη με απόσπαση αορίστου χρόνου στον φορέα υποδοχής για 9 χρόνια δεν έχει κανένα νόημα η παροχή της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης.
Στο άρθρο 105 να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Υπάλληλοι που υπηρετούν ήδη με απόσπαση αορίστου χρόνου στον φορέα υποδοχής για 9 χρόνια δεν έχει κανένα νόημα η παροχή της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης.
Επιτέλους θα δοθεί λύση στο αιώνιο πρόβλημα των αποσπασμένων υπαλλήλων ανά την Ελλάδα οι οποίοι έχουν κάθε σοβαρό λόγο να θέλουν να φύγουν από τον φορέα προέλευσης μετά από πολλά έτη απόσπασης. Η απαίτηση όμως για την έκδοση σύμφωνης γνώμης έρχεται σε αντίθεση με την λύση του προβλήματος γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν θετικές σύμφωνες γνώμες με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ομηρία των υπαλλήλων.