Άρθρο 26: Διοίκηση

1. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ασκεί τη διοίκηση του Σώματος και είναι υπεύθυνος έναντι του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Αρχηγός επιλέγεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) για θητεία δύο ετών, η οποία δύναται να παραταθεί μέχρι ένα ακόμη έτος. Η αποστρατεία του Αρχηγού πριν από τη λήξη της θητείας του επιτρέπεται, είτε κατόπιν αιτήσεώς του είτε για σοβαρούς λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του ή το κύρος της θέσεώς του, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. Με την ίδια απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. μπορεί στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που αποστρατεύεται να απονέμεται ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία.
2. Ο Υπαρχηγός είναι ο αρχαιότερος Αντιστράτηγος μετά τον Αρχηγό και άμεσος βοηθός του Αρχηγού, τον οποίο και αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.
3. Ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός βοηθούνται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους από τους Γενικούς Επιθεωρητές Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών.
4. Οι Γενικοί Επιθεωρητές καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν το έργο όλων των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών του οικείου Κλάδου, καθώς και των αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών του Σώματος των οποίων η εποπτεία και ο έλεγχος τους έχει ανατεθεί.
5. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζει στον Υπαρχηγό, στους Γενικούς Επιθεωρητές, στον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών, στους Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και στους Προϊσταμένους των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης, ορισμένες αρμοδιότητές του, εκτός από αυτές που του μεταβίβασε με απόφασή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μπορεί να μεταβιβάζει στα πιο πάνω όργανα το δικαίωμα να υπογράφουν «με εντολή του».
6. Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Γενικοί Επιθεωρητές, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Κλάδων του Αρχηγείου και οι Προϊστάμενοι των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης μπορούν να μεταβιβάζουν, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε υφισταμένους τους το δικαίωμα υπογραφής «με εντολή τους» για θέματα αρμοδιότητάς τους, εκτός από αυτά που τους μεταβίβασαν με αποφάσεις τους οι προϊστάμενοί τους.

  • 5 Αυγούστου 2013, 15:31 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΟΣ

    Κυριε Υπουργε, 2 χρονια θητειας ειναι αρκετα για την διοικηση του Σωματος απο τον Αρχηγο της Ελληνικης Αστυνομιας. Δεν χρειαζεται παραταση της θητειας του για 1 χρονο ακομη. Επισης θα πρεπει να διαγραφει η παραγραφος η οποια παρεχει την δυνατοτητα οταν αποστρατευεται ο Αρχηγος να του απονεμεται ο βαθμος του Στρατηγου. Βαθμο Στρατηγου φερει μονο ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ. Μονο κατα την περιοδο κηρυξεως πολεμου και εφοσον οι στρατιωτικες επιχειρησεις στις οποιες θα λαβει μερος η Ελληνικη Αστυνομια ειναι επιτυχεις και νικηφορες τοτε κατ εξαιρεση θα μπορει να απονεμηθει κατα την αποστρατεια στον Αρχηγο τιμητικα ο βαθμος του Στρατηγου.

  • 30 Ιουλίου 2013, 17:01 | Δημήτρης

    Συμφωνώ με πολλά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο άλλα κύριε Υπουργέ και κύριοι του Αρχηγείου το άρθρο 26 παρ. 1 είναι λάθος, είναι χωρίς όραμα και χωρίς κανέναν νεωτερισμό.

    Δείτε σας παρακαλώ μια είδηση των ημερών:

    Ο πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζέιμς Κόμεϊ, επελέγη από τη Γερουσία ως ο νέος Γενικός Διευθυντής του FBI. Την υποψηφιότητα του Κόμεϊ είχε προτείνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Κόμεϊ, 52 ετών, πρόκειται να

    αντικαταστήσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διηύθυνε την υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 2001, οπότε και είχε λάβει χώρα η διπλή τρομοκρατική επίθεση.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 93 υπέρ και 1 κατά.
    ———————————————————————

    Εμείς δηλαδή πόσο ανάξιοι είμαστε να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή.
    Πόσο δύσκολο θα ήταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να πρότεινε στην Βουλή των Ελλήνων 5 ή 10 αξιωματικούς [προφανώς τους 5 ή 10 αρχαιότερους αξιωματικούς] και να αποφάσιζε η Βουλή ή αρμόδια επιτροπή της ποίος θα είναι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σας καλώ κύριε Υπουργέ να κάνετε μια αλλαγή που να έχει μέλλον και όραμα. Που να στοχεύει και να φθάσει την αστυνομία ψηλά και στα μάτια των πολιτών και στα μάτια των Ελλήνων αστυνομικών.

  • 27 Ιουλίου 2013, 20:54 | ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ Νεκτάριος

    Ο ποιο κατάλληλος Διοικητής στην παρούσα φάση ( αν και δε συμφωνώ απόλυτα ) φαίνεται να είναι αυτός που συνδυάζει τα χαρίσματα του Ηγέτη με την ικανότητα στο Μάνατζερ . Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά από ηγέτες και με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης , αυτά ως προς την ποιότητα των διοικητικών στελεχών. Συστημικά , θα πρέπει από τον βαθμό του αστυνόμου Α και πάνω να προβλέπεται η απόλυση κατά τις τακτικές Κρίσεις , με το σκεπτικό ότι , όσο μεγαλύτερη και ταχύτερη δυνατότητα προαγωγής και επιλογής των καλύτερων υπάρχει , τόσο ποιοτικότερο θα είναι το δυναμικό των διαχειριστών της αστυνομικής πραγματικότητας .

  • 27 Ιουλίου 2013, 15:43 | Κων/νος Λ. Στεφανής

    Οι εν αποστρατεία βαθμοί που δίδονται να καταργηθούν και να αυξηθούν οι συντάξεις. Να δημιουργηθούν φύλλα παραγωγικότας για το προσωπικό. Να καταχωρείται από τον ίδιο τον υπάλληλο σε ηλεκτρονικό αρχείο η καθημερινή του παραγωγικότητα και να ελέγχεται.

  • 27 Ιουλίου 2013, 13:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ.

  • 26 Ιουλίου 2013, 16:14 | Κων/νος Λ. Στεφανής

    Ο Αρχηγός πρέπει να είναι υπερκομματικός, όπως και όλοι οι αρχηγοί των άλλων σωμάτων. Διαφορετικά η Αστυνομία θα είναι εξαρτημένη υπηρεσία και οι αστυφύλακες που θα ανοίκουν στο κυβερνών κόμμα θα διοικούν την Αστυνομία με αποτέλεσμα να έχουμε μία από τα ίδια, ενώ θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

  • 26 Ιουλίου 2013, 15:41 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΛΙΤΣΑΣ

    ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΘΑ ΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ.. ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ.

  • 25 Ιουλίου 2013, 18:23 | νικος

    μεταρύθμιση στο πειθαρχικό δίκαιο
    – ΕΔΕ κατόπιν μηνύσεων για ποινικά αδικήματα πριν ακόμα εκδικασθούν στα ποινικά δικαστήρια και για λόγους άσχετους με την υπηρεσία ( μηνύσεις απο πρώην συζύγους)
    – δυνατότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου κατωτέρων μέσω έγγραφης αναφοράς χωρίς την δυνατότητα της προσφυγής στα ποινικά δικαστήρια απο τον ελεγχόμενο, για αδίκημα που έχει σχέση με το ελεγκτέο πειθαρχικό του παράπτωμα.
    – ποσόστοση στην εντοπιότητα διότι το μόνο που προσφέρει είναι προβλήματα στην αστυνόμευση και κάθοδος αστυνομικών σε δημοτικές εκλογές. Απαγόρευση της δυνατότητας αυτής. Ή αστυνομικός ή οτιδήποτε άλλο.