Άρθρο 27: Βαθμοί Διοικούντων

1. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας φέρει το βαθμό του Αντιστράτηγου Αστυνομίας. Τον ίδιο βαθμό φέρουν ο Υπαρχηγός και οι Γενικοί Επιθεωρητές των Κλάδων Τάξης και Ασφάλειας.

2. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Κλάδου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου ή του Υποστράτηγου.

3. Οι Γενικοί Διευθυντές Ασφάλειας των Γενικών Διευθύνσεων Ασφάλειας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος και οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου Αστυνομίας.

4. Οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφερειών, οι Διευθυντές της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων Προσώπων και Ευπαθών Στόχων καθώς και ο υγειονομικός αξιωματικός που τοποθετείται Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου ή του Ταξίαρχου Αστυνομίας.

5. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου και οι Διευθυντές των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης φέρουν το βαθμό του Ταξίαρχου Αστυνομίας ή του Αστυνομικού Διευθυντή. Επίσης, το βαθμό του Ταξίαρχου Αστυνομίας φέρουν και οι αξιωματικοί που τοποθετούνται ως βοηθοί των Γενικών Διευθυντών Ασφάλειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος και των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

6. Διευθυντές των Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Υποδιεύθυνσης τοποθετούνται Αστυνομικοί Διευθυντές ή Αστυνομικοί Υποδιευθυντές.

7. Τμηματάρχες των Τμημάτων των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου τοποθετούνται Αστυνομικοί Διευθυντές ή Αστυνομικοί Υποδιευθυντές ή Αστυνόμοι Α΄.

8. Διοικητές και Προϊστάμενοι των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών επιπέδου Τμήματος τοποθετούνται Αστυνομικοί Υποδιευθυντές ή Αστυνόμοι Α΄ ή Αστυνόμοι Β΄ ή Υπαστυνόμοι Α΄ και Β΄.
9. Διοικητές των Αστυνομικών Σταθμών τοποθετούνται Υπαστυνόμοι Α΄ και Β΄ ή Ανθυπαστυνόμοι – Αρχιφύλακες.

10. Διευθυντές των Διευθύνσεων Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτικού Προσωπικού τοποθετούνται πολιτικοί υπάλληλοι με βαθμό Διευθυντή. Στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών δύναται να τοποθετείται και πολιτικός υπάλληλος. Σε θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετούνται και πολιτικοί υπάλληλοι των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό.
11. Οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετούνται με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος. Η τοποθέτηση των ομοιόβαθμων Γενικών Επιθεωρητών των Κλάδων Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης καθώς και του Προϊστάμενου του Κλάδου Διοικητικού και Οικονομικοτεχνικών πραγματοποιείται ανεξαρτήτως της σειράς αρχαιότητάς τους.

  • 5 Αυγούστου 2013, 10:16 | ΝΙΚΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤ/ΚΕΣ(ΜΗ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ) ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧ/ΚΑ(ΜΑΥ). ΝΑ ΕΞΕΛΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΦ/ΚΕΣ(ΑΥ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ (ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΧ/ΚΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ). ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ…

  • 5 Αυγούστου 2013, 09:05 | κωστας

    Η σχολή αστυφυλάκων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλη σχολή αλώστε και η αξιωματικών ήταν 3 χρονιά, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής πάλι 3 χρονιά κάνουν και τους αναγνωρίζουν ως Α.Ε.Ι χωρίς καμιά αμφισβήτηση.
    Όλα αυτά πρέπει να τεθούν στο παρέλθουν και να σταματήσουν τα πίσω γυρίσματα. Ας κάνουμε ένα ουσιαστικό και σύγχρονο βαθμολόγιο και όλα λύνονται.
    ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ-ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ προάγονται έως τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου αποστρατεύονται Υ/Β
    ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ προάγονται έως τον βαθμό του Υ/Α αποστρατεύονται Α/Β
    ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ λίγοι στον αριθμό 250 την χρόνια προάγονται έως αστυν.υποδ-διευθυντές και αποστρατεύονται ταξίαρχοι με σεμινάριο τεμα στο βαθμό Υ/Β
    ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 75-80 άτομα την χρόνια
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
    Πρέπει να δοθεί κίνητρο στο προσωπικό, δεν μπορείς να το έχεις καθηλωμένο χρόνια χωρίς καμία ηθική απολαβή εννοώ του βαθμού, να έχει κίνητρο και στόχους ώστε να προσφέρει και να προσπαθεί να γίνετε καλύτερος, όχι όμως με αποκλεισμούς όπως γίνετε σήμερα και σε όλα τα σεμινάρια επί το πλείστων τα παρακολουθούν μόνο αξιωματικοί.
    Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω θέσεις αξιωματικών, αλλά καλυτέρα κατανεμημένες έτσι και αλλιώς από Σχολή Αστυφυλακών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι.
    Έχει χαθεί πλέον η αξία του αξιωματικού στην Ελληνική Αστυνομία ακόμα και σε πορεία θα δεις Αστυνομικό Διευθυντή γιατί; Ή Ταξίαρχος να διευθύνει 20 άτομα είναι όλα αυτά λογικά;

  • 3 Αυγούστου 2013, 18:19 | Βαγγέλης

    Η χρήση της μείξης των στρατιωτικών-αστυνομικων βαθμών στην ΕΛ.ΑΣ έγινε γιατί ή ΕΛ.ΑΣ είναι καρπός της ένωσης της Αστυνομίας Πόλεων και Της Χωροφυλακής. Η ΕΛ.ΑΣ δεν ασκεί μόνο αστικά καθήκοντα αλλά και γεινκότερα σκληρά αστυνομικά αφού δεν υπάρχει άλλη αστυνομική υπηρεσία στην ελληνική επικράτεια να τα ασκήσει (π.χ.0 Χωροφυλακή). Αν υπήρχε Ελληνική Χωροφυλακή βεβαίως να είχαν μόνο αυτοί στρατιωτικούς βαθμούς και η ΕΛ.ΑΣ να αποκτούσε κάποιους ευρωπιακιούς βαθμούς. Μην συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες που έχουν τουλάχιστον 3 βασικές αστυνομίκές υπηρεσίες: Χωροφυλάκη-Εθνικής Αστυνομία-ΕΝΟΠΛΗ Δημοτικής Αστυνομία. Η αναδιοργάνωση και εξέλιξη ενός θεσμού οπως η Αστυνομία έρχεται από την εργασία και το έργο που επιτελεί πρωτίστως.

  • 30 Ιουλίου 2013, 00:28 | Κων-νος Μανιφάβας

    Επειδή πολλοί Αξιωματικοί αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία και χωρίς να συμπληρώνουν καλά-καλά 30 χρόνια υπηρεσίας, να αυξηθούν τα χρόνια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε όταν φτάνει κάποιος στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, να έχει τουλάχιστον 35 χρόνια υπηρεσίας. Ειδικά στο βαθμό του Υπαστυνόμου, οι Αξιωματικοί να παραμένουν πολύ περισσότερα χρόνια, ανεξάρτητα από τις μισθολογικές προαγωγές που πρέπει να δίνονται, γιατί όλοι έχουν ανάγκες. Έτσι θα υπήρχε πληθώρα μάχιμων Αξιωματικών σε παραγωγικότατη ηλικία και δεν θα παρουσιαζόταν το φαινόμενο στις υπηρεσίες να υπάρχουν διοικητές, υποδιοικητές, Β΄,Γ΄ Αξιωματικοί κλπ και την μάχιμη υπηρεσία να την ασκούν βαθμοφόροι μη παραγωγικής σχολής και άλλο ακατάλληλο προσωπικό. Η παράλληλη επετηρίδα, να παραμένουν δηλαδή Αξιωματικοί στην υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων, σε περίπτωση προαγωγής νεοτέρων, δεν θα ήταν καθόλου λειτουργική και μάλλον θα δημιουργούσε προβλήματα παρά θα έλυνε.

  • 29 Ιουλίου 2013, 22:11 | Αλεξανδρος

    Πρέπει στον παρόντα νόμο να εισαχθεί το βαθμολόγιο της Αστυνομίας.
    Δεν βλέπω τον λόγο για να μην γίνει αυτό.
    Επιβάλετε η πλήρη αποστρατικοποίηση και των βαθμών του σώματος.
    Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν βγαίνει.
    Είναι γενικά αποδεκτό ότι το προτεινόμενο βαθμολόγιο από πολλούς

    [Αστυφύλακας – Αρχιφύλακας – Υπαστυνόμος – Αστυνόμος – Επιθεωρητής – Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής – Γενικός Επιθεωρητής – Αρχηγός ] είναι το πλέον κατάλληλο για την ΕΛ. ΑΣ.

    Τι διαφορά έχει πλέον ο Αστυφύλακας από τον Υπαρχιφύλακα ??
    Τι διαφορά έχει πλέον ο Αρχιφύλακας από τον Ανθυπαστυνόμο ?? ή ο Υπαστυνόμος Β από τον Α ???

    Κάντε την υπέρβαση και μην υπολογίζετε μικρόψυχα της θέσεις των ανωτάτων αξιωματικών που θα χαθούν

    Βάλτε ένα λιθαράκι για την Ελληνική Αστυνομία του μέλλοντος και είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός των θεμάτων αστυνομίας θα σας το αναγνωρίσει.

  • 29 Ιουλίου 2013, 18:04 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣ,

    προτεινω την εξής βαθμολογική εξέλιξη του κατώτερου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

    1.Αστυφυλακας , 5 ετη παραμονής στο βαθμό
    2.Υπαρχιφύλακας ,με την συμπλήρωση 5 ετών στο βαθμό του Αστ/κα και κατόπιν εξετάσεων
    3.Αρχιφύλακας , με την συμπλήρωση 5 ετων στο βαθμό του Υπαρχιφύλακα αυτοδίκαια
    4.Υπαστυνόμος, με την συμπλήρωση 5 ετων στο βαθμό του Αρχιφύλακα και κατόπιν εξετάσεων
    5.Αστυνόμος , με την συμπλήρωση 5 ετών στο βαθμό του Υπαστυνόμου αυτοδίκαια εφόσον κατέχει τουλάχιστον ‘ενα πτυχία ΑΕΙ Ή ΤΕΙ
    6.Επιθεωρητής , μΕ την συμπλήρωση 5 ετών στο βαθμό του Αστυνόμου και εφόσον είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού τίτλου
    7.Γενικός, με την συμπλήρωση 3 ετών στο βαθμό του Επιθεωρητή αυτοδίκαια
    8.Αρχηγός με την συμπλήρωση 3 ετών στο βαθμό του Επιθεωρητή , εφόσν κριθεί σχετικά.

    Πρότείνεται η αναβάθμιση της ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ , ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ 4 ΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ,ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΕΙ , ΤΕΙ.
    ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΝΟΕΤΕΣ,ΩΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΜΕΝΟΙ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ.

  • 29 Ιουλίου 2013, 16:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΓΕΝΗΣ

    ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑΞΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Β’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ……
    1 Αντιστράτηγος, 2 Υποστράτηγοι, 5 Ταξίαρχοι.

    Ο προιστάμενος κλάδου
    ……….. ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ μέ βαθμό γ’

  • 27 Ιουλίου 2013, 21:11 | Μάριος Καραγιάννης

    Έχει μεγάλη σημασία για την εσωτερική πειθαρχία του Σώματος, οι βαθμοί να αντιστοιχούν σε αξία και ικανότητα.
    Είναι αυτονόητο ότι όταν είναι διακριτή η ποιοτική διαφορά υπέρ του κατωτέρου, ο ανώτερος αδυνατεί να επιβληθεί στην ουσία, αφού πάντα κρίνεται το αποτέλεσμα και συνεπώς η ικανότητα σε μια αστυνομική δραστηριότητα. Αν ο κατώτερος ουσιαστικά κατευθύνει τον προιστάμενό του, αυτό καταλύει την αξία της πειθαρχίας και της ιεραρχίας.
    Δεν αντέχει σε καμία λογική, η εξουσία ενός 22χρονου αξιωματικού (άπειρου σε αστυνομική και κοινωνική πρακτική) πάνω σε έναν υφιστάμενο …40χρονο αστυνομικό!
    Η σύγκριση είναι εκ των ουκ άνευ καταδικαστική για τον 22χρονο. Το σίγουρο είναι ότι ο 22χρονος αξιωματικός θα ακολουθεί τις οδηγίες του έμπειρου αστυνομικού. Ποια ιεραρχία λοιπόν;
    -Σύμπτυξη του βαθμολογίου σε πέντε συνολικά βαθμούς (αστυφύλακας, αρχιφύλακας, υπαστυνόμος, αστυνόμος, επιθεωρητής)
    -Αρχικός βαθμός ο αστυφύλακας, για όλους.
    -Δικαίωμα προαγωγής μόνο μετά από παρέλευση 7 ετίας, σε κάθε βαθμό.
    -Για κάθε προαγωγή, θα προηγείται σεμινάριο.
    -Κατάργηση της άδικης και ισοπεδωτικής επετηρίδας.
    -Καθιέρωση του μέτρου της καθαίρεσης από τον φέροντα βαθμό.
    -Προαγωγή στον επόμενο βαθμό, μόνο υπό προϋποθέσεις, με κύριο κριτήριο τις ατομικές επιτυχίες-επιδόσεις και την ηθική ακεραιότητα.
    -Βαθμολογική εξέλιξη, μόνο από μάχιμες θέσεις.
    -Οι επιτελικές θέσεις θα καλύπτονται μόνο από έμπειρους μάχιμους αστυνομικούς.
    -Διαρκής μετεκπαίδευση και εξειδίκευση, σε πανεπιστημιακές έδρες ή ειδικές σχολές, για τους τρείς τελευταίους βαθμούς.
    -Κατάργηση της Σχολής Αξιωματικών και ίδρυση Αστυνομικής Ακαδημίας, διάρκειας φοίτησης 10 μηνών. Άμεση απόλυση ακατάλληλων δοκίμων.
    -Τα δύο πρώτα χρόνια μετά την Σχολή, δοκιμαστική περίοδος.
    Ευχαριστώ.

  • 27 Ιουλίου 2013, 21:36 | ΝΙΚΟΛΟΣ Ιωάννης

    Ο συνωστισμός των Αξιωματικών στους υψηλούς βαθμούς δημιουργεί «πληθωρισμό» και μειώνει την αξία των βαθμών.
    Τα στρατεύματα της Λατινικής Αμερικής ορίζονται σάν » Πολλοί στρατηγοί, λίγοι Συνταγματάρχες και τίποτε παρακάτω !!! «.
    Ας μην τους μοιάσουμε.
    Οι Υπηρεσίες αναβαθμίζονται όχι από το βαθμό των διοικούντων, αλλά κυρίως από την ποιότητά τους. Το ειδικό βάρος των αξιωματικών πρέπει να είναι αντίστοιχο του βαθμού τους.
    Η ταχύτητα βαθμολογικής εξέλιξης είναι επίσης πρόβλημα για την απόδοση όλων των δομών, ειδικά στα επίπεδα Αστυνομικών Διευθύνσεων και άνω, όπου οι διοικούντες συνήθως «απλώς διέρχονται», χωρίς πολλές φορές να αντιληφθούν τα προβλήματα και το ρόλο τους.
    Στις Αστυνομίες των περισσότερων Χωρών οι διοικούντες παραμένουν στην ίδια θέση για 5-6 ή και περισσότερα χρόνια βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό τους και αυτούς που θα τους κρίνουν, για τα καλύτερα και πάντα μετρήσιμα αποτελέσματα.
    Η αναδιάρθρωση ενός Οργανισμού, όπως η Αστυνομία, δεν είναι απλή υπόθεση. Όταν γίνεται επιφανειακά, είναι απλά για να «βρισκόμαστε σε δουλειά». Δημιουργεί μόνο αναταραχή και προετοιμάζει την «επόμενη αναδιάρθρωση» που συνήθως έρχεται σύντομα.

  • 27 Ιουλίου 2013, 17:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣ,

    Άμεση κατάργηση των βαθμών των Ανθυπαστυνόμων, Υ/Α΄, Αστυνόμων Β΄, Αστ. Υποδιευθυντών, Ταξιάρχου

    Εξυγίανση και δημιουργία συστήματος αξιοκρατικά , προαγωγών.

  • 27 Ιουλίου 2013, 15:36 | Babis

    Η ΕΛ.ΑΣ. ειναι πολιτικό σώμα ενστολο, με ιδιαιτερους κανονες κλπ αλλά μη στρατιωτικό. Πολλά δε στελέχη της μετα το 1995 δεν έχουν υπηρετησει καν στο στρατό. Τώρα πως είναι δυνατόν να εχουν βαθμό Στρατηγού (στα ελληνικα Στρατηγός ειναι αυτός που ηγείται στρατού) είναι ανεξηγητο.. Αλλά και ταξιαρχος της αστυνομίας? αφου η αστυνομια δεν εχει ταξιαρχιες..γιατι οχι τοτε και λοχαγους ταγματαρχες κλπ?

  • 27 Ιουλίου 2013, 12:51 | Ηλιας

    Με το παρόντα νομό να άλλαξε το βαθμολογιο
    Κατάργηση των άνευ ουσίας βαθμών
    Πλήρη απαλλαγή από τον στρατό
    Κατάργηση των βαθμών του Υπαρχιφυλακα, Ανθυπαστυνομου και Αστυνομικού Υποδιευθυντή
    Ενας βαθμός στην θέση του υπαστυνομου και αστυνομου
    Αλλαγή των ανώτατων βαθμών σε αστυνομικος επιθεωρητής , γενικός αστυνομικος διεύθυντης γενικός επιθεωρητής υπαρχηγός και αρχηγός

  • 26 Ιουλίου 2013, 18:49 | Βασίλειος Χρήστου

    Τμηματάρχες των Τμημάτων των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου τοποθετούνται Αστυνομικοί Διευθυντές ? Υπερβολικό για να βολεύονται άτομα στα γραφεία. Αν δεν τους χωράει το Αρχηγείο να βγουν να διοικήσουν διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις. Μειώστε επιτέλους τον αριθμό των Ταξιάρχων και των Αντιστρατήγων – Υποστρατήγων. Ούτε ο στρατός των ΗΠΑ ή της Κίνας τόσους στρατηγούς.

  • 25 Ιουλίου 2013, 23:00 | ΝΙΚΟΛΟΣ Ιωάννης

    Η μεγάλη γκάμα βαθμών που μπορεί να διοικεί μια Υπηρεσία (π.χ. Αστυνομικό Τμήμα διοικείται από Υπαστυνόμο Β μέχρι Αστυνομικό Υποδιευθυντή) εκφυλίζει και τους βαθμούς και τις Υπηρεσίες. Φαίνεται οτι παρέχει ευελιξία στην κινητικότητα του προσωπικού, αλλά στην πραγματικότητα αποδομεί τη λειτουργικότητα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμμία οργανωμένη Αστυνομία στον Κόσμο. Κάθε βαθμός πρέπει να έχει συγκεκριμένο ρόλο. Αν ο Υπαστυνόμος Β με 1 μήνα εμπειρίας κάνει την ίδια δουλειά με τον Αστυν. Υποδιευθυντή με 20 χρόνια εμπειρίας, καταρρέουν όλοι οι κανόνες διοίκησης.

  • 25 Ιουλίου 2013, 19:26 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το βαθμολόγιο του κατώτερου προσωπικόυ το οποίο είναι Ανακριτικοί Υπάλληλοι πρέπει να αλλάξει. Πρόταση:
    Υπαρχιφύλακας 8 έτη υπηρεσίας.
    Αρχιφύλακας 12 έτη υπηρεσίας.
    Ανθυπαστυνόμος 18 έτη υπηρεσίας.
    Υπαστυνόμος Β΄ 25 έτη υπηρεσίας.
    Υπαστυνόμος Α΄ 31 έτη υπηρεσίας.
    Αστυνόμος Β΄ 37 έτη υπηρεσίας.
    Αστυνόμος Α΄ 40 έτη υπηρεσίας.

    Για τους μή ανακριτικούς:
    Υπαρχιφύλακας 10 έτη υπηρεσίας.
    Αρχιφύλακας 15 έτη υπηρεσίας.
    Ανθυπαστυνόμος 22 έτη υπηρεσίας.
    Υπαστυνόμος Β΄ 30 χρόνια υπηρεσίας.
    Υπαστυνόμος Α΄ 38 χρόνια υπηρεσίας.
    Αστυνόμος Β΄ 40 χρόνια υπηρεσίας.
    Μέχρι και το βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄ οι ανωτέρω θα ασχολούνται λίγο πολύ με τα ίδια καθήκοντα που είχαν στους προηγούμενους βαθμούς εκτός φυσικά απο σκοπιές και παρεμφερή καθήκοντα. Το ανωτέρω προτείνεται κυρίως για να μην υπάρχει αίσθημα αδικίας στο κατώτερο προσωπικό το οποίο είναι και η εικόνα του Σώματος και φυσικά για την οικονομική εξέλιξη του προσωπικού.

  • 25 Ιουλίου 2013, 17:38 | Κων/νος λ. Στςφανής

    Η Αστυνομία να είναι ανεξάρτητο σώμα και ο Αρχηγός να εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων με 180 ψήφους και γιά 4 χρόνια. Να είναι υποχρεωτική η επιλογή του από Αντιστρατήγους και όχι από κατώτερους βαθμούς. θα διοικεί την Αστυνομία και θα ελέγχεται αυστηρά από την εκάστοτε κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα του έργου του. Η εν λόγω διάταξη να αλλάζει μόνον με νόμο που θα ψηφιστεί από 180 Βουλευτές.

  • 24 Ιουλίου 2013, 20:19 | George Papadopoulos

    Η Εξέλιξη των αποφοίτων της σχολής αστυφυλάκων πρέπει να συμβαδίζει βαθμοόγικά με αυτήν των σχολών υπαξιωματικών του στρατού…Δεν είναι δυνατόν ένας αστ/κας να γίνεται αρχ/κας σε 15 χρόνια υπηρεσίας, απο την στιγμη που ο αντίστοιχος απόφοιτος της ΣΜΥ γίνεται σε 6 χρόνια…

  • 24 Ιουλίου 2013, 20:03 | Γιάννης

    Σχετικά με το άρθρο 27 ! Ποιος ο λόγος να υπάρχει τόσος μεγάλος
    Αριθμός ανώτατων αξιωματικών ! Εχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ανώτατων
    Αξιωματικων Αναλογικά με τον πληθυσμο μας απο πολύ μεγαλύτερες χώρες !
    Πιστεύω ότι Αντιστράτηγος θα πρέπει να ειναι μόνο ένας , ο Αρχηγός του Σώματος , υποστράτηγοι δυο , όπως επίσης πιστεύω πως οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις πρέπει να καταργηθούν και να
    Επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς , να υπάρχουν μόνο Αστυνομικές Διευθύνσεις , γιατί το μόνο που
    Επιτυγχάνεται με τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις ειναι οι αύξηση των επιτελικων θέσεων , ενώ αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να ειναι σε μάχιμες υπηρεσίες και οι Διευθύνσεις να εποπτεύονται από τις Επιθεωρήσεις Βορείου και Νότιου Ελλάδας αντίστοιχα ! Ετσι θα έχουμε την κατάργηση πολλών επιτελικων θέσεων !! Ευχαριστώ !

  • 24 Ιουλίου 2013, 19:05 | Γιάννης

    Οι πολιτικοι υπαλλοι πως θα τοποθετουνται σε θεση προισταμενου με τι κριτηρια και ποια διαδικασια.Η κινηση ειναι πολυ καλη ειδικα για τυς π.ε.

  • 24 Ιουλίου 2013, 14:25 | Ηλίας

    Για τις θέσεις των ανωτάτων αξιωματικών πρέπει να καταργηθεί το διαζευκτικό » ή »

    Ο βοηθός μιας Γενικής Αστ. Δ/νσης φέρει το βαθμό του Υποστρατήγου ενώ ο Γενικός Αστ. Δ/ντης μια άλλης Γενικής Αστ. Δ/νσης φέρει το βαθμό του Ταξιάρχου

    Πρέπει να καθιερωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση θα φέρει τον συγκεκριμένο βαθμό.