ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ Θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (άρθρα 79-85)

Άρθρο 79
Επαγγελματικός προσανατολισμός μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου – Τροποποίηση άρθρου 26Β ν. 4368/2016 και παρ. 1 άρθρου 21 ν. 4115/2013

 

  1. Στο άρθρο 26Β του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), περί του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών της Α` τάξης Λυκείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου, οι λέξεις «μαθητών Α΄ τάξης Λυκείου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, βα) μετά από τις λέξεις «της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης «gov.gr»», προστίθεται η λέξη «και», ββ) μετά από τις λέξεις «σε μαθητές του» προστίθενται οι λέξεις «Γυμνασίου και», γ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2, μετά από τις λέξεις «έχουν οι μαθητές της» προστίθενται οι λέξεις «Γ΄ τάξης Γυμνασίου και», δ) οι παρ. 3 και 4 αντικαθίστανται, ε) η παρ. 5 διαγράφεται, στ) στην παρ. 7 προστίθεται πέμπτο εδάφιο, ζ) στην παρ. 8, προστίθενται οι λέξεις «βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και», η) στην παρ. 9 οι λέξεις «των οικονομικών φορέων και ο τρόπος υλοποίησής τους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.», θ) η παρ. 10 διαγράφεται, ι) στην παρ. 11, οι λέξεις «θέματα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης του οικονομικού φορέα, τη διαδικασία καταβολής της και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την αποζημίωση του φορέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα ζητήματα της επιμόρφωσης των Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της διασύνδεσής τους με τα Γραφεία Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και θέματα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης των Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τη διαδικασία καταβολής της και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την αποζημίωσή τους», ια) στην παρ. 12, οι λέξεις «της ατομικής συνεδρίας με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, την καταγραφή των δεδομένων αυτών, την ελάχιστη επεξεργασία τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και τους φορείς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των ατομικών συνεδριών με τον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την καταγραφή των δεδομένων αυτών, την ελάχιστη επεξεργασία τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.», και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 26Β διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 26Β

Επαγγελματικός προσανατολισμός μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου

 

  1. Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης «gov.gr» και πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, με σκοπό τηv παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Η εφαρμογή αναπτύσσεται και λειτουργεί στον «Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  2. Δικαίωμα πρόσβασης στις ανωτέρω υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή του Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) ή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.), με στόχο να διαπιστωθούν οι κλίσεις και δεξιότητές τους, οι οποίες είναι χρήσιμες, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Η πρόσβαση κάθε χρήστη διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου μέσω αυθεντικοποίησης των διαπιστευτηρίων, που διαθέτει στον κατάλογο μελών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.).
  3. Η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού διενεργείται κατά τη διάρκεια των δύο (2) πρώτων τριμήνων του σχολικού έτους και περιλαμβάνει δύο (2) μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου (τεστ) επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει δύο (2) ατομικές συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά, με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος στην πρώτη συνεδρία προβαίνει σε αξιολόγηση του ανωτέρω τεστ, διερεύνηση των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή με γνώμονα τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και στη δεύτερη συνεδρία προβαίνει σε πληροφόρηση του μαθητή αναφορικά με τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και διαδρομές και σε παρουσίαση στον μαθητή εξατομικευμένου σχεδίου δράσης.
  4. Ο μαθητής, κατόπιν αιτήματός του, αντιστοιχίζεται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής με τον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος αναλαμβάνει την προσφορά των υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού (συνεδρίες).
  5. (καταργείται)
  6. Κατά τη διενέργεια της ατομικής συνεδρίας επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση ήχου ή εικόνας σε πραγματικό χρόνο για την πραγμάτωση του σκοπού των παρ. 2 και 3. Απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση της ατομικής συνεδρίας.
  7. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην εφαρμογή συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό της παρ. 1. Τα ανωτέρω δεδομένα τηρούνται για τους σκοπούς του παρόντος, για περίοδο τριών (3) ετών, και στη συνέχεια διαγράφονται. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως υπεύθυνος επεξεργασίας διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, και ιδίως, με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΕΕ L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α` 137). Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναλαμβάνει, επίσης, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού με δυνατότητα αξιοποίησης των εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού της Δια Βίου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας (ΣυΕΠ).
  8. Η χρηματοδότηση του έργου του παρόντος βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δύναται να πραγματοποιείται από εθνικούς ή συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
  9. 9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύναται να εξειδικεύεται το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3.
  10. (καταργείται)
  11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα ζητήματα της επιμόρφωσης των Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της διασύνδεσής τους με τα Γραφεία Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και θέματα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης των Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τη διαδικασία καταβολής της και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την αποζημίωσή τους.
  12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον χρόνο έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τους όρους, τον ειδικότερο χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα, το περιεχόμενο, τα στοιχεία που καταχωρίζονται, τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη – μαθητή, τη συμπλήρωση του τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού, τις απαιτούμενες διαλειτουργικότητες, τη διαδικασία προγραμματισμού και διενέργειας των ατομικών συνεδριών με τον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την καταγραφή των δεδομένων αυτών, την ελάχιστη επεξεργασία τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και κάθε άλλη τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την εφαρμογή της παρ. 7 από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.».

 

 

Άρθρο 80

Επιλογή Συντονιστών Εκπαίδευσης – Αντικατάσταση περ. Α’ άρθρου 13 ν. 4415/2016 – Εξουσιοδοτική διάταξη

 

Η περ. Α’ του άρθρου 13 του ν. 4415/2016 (A’ 159), περί των συντονιστών εκπαίδευσης, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Α. Συντονιστές Εκπαίδευσης

  1. Για την επιλογή των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού συνιστάται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Συμβούλιο Επιλογής με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο συγκροτείται ως εξής:

α) ένας (1) εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρος,

β) ένα (1) μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Παιδαγωγικού Τμήματος ή παιδαγωγικού τομέα Τμήματος Πανεπιστημίου ή ειδικευμένο σε θέματα Σχολικής Ψυχολογίας, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

γ) ένας (1) σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π..

δ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εξωτερικών,

ε) ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων ή Τμήματος αυτής.

  1. Η θητεία των μελών είναι τριετής.
  2. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζονται δύο (2) γραμματείς με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων, διοικητικοί υπάλληλοι ή αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
  3. Υποψήφιοι για τις θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον διαθέτουν:

α) Δέκα (10) έτη τουλάχιστον πραγματικής υπηρεσίας στην εκπαίδευση, από τα οποία έξι (6) έτη τουλάχιστον διδακτικής υπηρεσίας σε σχολεία.

β) Άριστη γνώση (Γ2/C2) της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση (Γ1/C1) της γλώσσας της χώρας υποδοχής, η γνώση της οποίας αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 10 του π.δ. 85/2022 (Α’ 232), κατά την εξέταση της αίτησης.

Σε περίπτωση έλλειψης υποψηφίων με απόδειξη γνώσης της γλώσσας της χώρας υποδοχής, εξετάζονται υποψήφιοι που διαθέτουν άριστη γνώση μιας (1) εκ των αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.

γ) Πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) Α’ επιπέδου, η οποία αποδεικνύεται με τη σχετική πιστοποίηση ή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 85/2022 για την απόδειξη της γνώσης χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) και τεκμαίρεται για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ86 και

δ) άσκηση καθηκόντων για τρία (3) τουλάχιστον έτη σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης του άρθρου 30 του ν. 4823/2021 (Α’ 136).

  1. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

α) όσοι εκπαιδευτικοί απολύονται αυτοδίκαια λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως Συντονιστών,

β) όσοι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι ή έχουν αποσπαστεί στο παρελθόν ως εκπαιδευτικοί ή Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού ή Αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού,

γ) εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ή έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο απόσπασής τους στα Ευρωπαϊκά Σχολεία.

  1. Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται η επιστημονική συγκρότηση, η διδακτική, η συμβουλευτική – καθοδηγητική και η διοικητική – υποστηρικτική εμπειρία.
  2. Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης που επιλέγονται, αποσπώνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί και υπηρετούν σε αυτές για πέντε (5) έτη, με τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό.
  3. α. Στους Συντονιστές Εκπαίδευσης που επιλέγονται παρέχεται υποχρεωτικά πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους επιμόρφωση σε θέματα διοικητικής, διαχειριστικής και νομικής φύσης σε συνάρτηση με την περιοχή ευθύνης τους.

β. Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια της θητείας τους μπορούν να μετατεθούν ως εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αναφέρονται στην έκδοση προκηρύξεων για πλήρωση των θέσεων των Συντονιστών Εκπαίδευσης, στα δικαιολογητικά που απαιτούνται και στις προθεσμίες υποβολής αυτών, στα κριτήρια επιλογής, στα τυπικά προσόντα και στη μοριοδότησή τους, στα κωλύματα συμμετοχής, στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, στην οποία περιλαμβάνονται και η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων και η μοριοδότηση αυτής, στη σύνταξη πινάκων επιλογής και στη διάρκεια ισχύος τους, στην τοποθέτηση, στην καταχώριση των αποφάσεων στο πληροφοριακό σύστημα και σε κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

 

Άρθρο 81
Διδακτικό προσωπικό Προτύπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 19 ν. 4692/2020

 

Στην παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί διδακτικού προσωπικού των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «πενταετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «τετραετή», β) στο δεύτερο εδάφιο η λέξη «πενταετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «τετραετή», και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Ως εκπαιδευτικοί των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τετραετή διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί με τετραετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα, τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος νόμου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση κενής θέσης εκπαιδευτικού σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. της περιοχής διορισμού τους, στην οποία και τοποθετούνται κατά το δεύτερο έτος διορισμού τους. Αν ο νεοδιοριζόμενος δεν κριθεί κατάλληλος προς μονιμοποίηση στο τέλος του δεύτερου έτους διορισμού του, η θητεία του στο Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. διακόπτεται αυτοδίκαια. Σε περίπτωση προκήρυξης θέσης εκπαιδευτικού κοινής ειδικότητας της μίας (1) βαθμίδας, γίνονται δεκτές και αιτήσεις εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας της άλλης βαθμίδας, οι οποίες εξετάζονται, εάν δεν υποβληθούν υποψηφιότητες από εκπαιδευτικούς της βαθμίδας της προκηρυσσόμενης θέσης.».

 

Άρθρο 82
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 2740/1999

 

Στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (Α΄ 186), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο, μετά από τις λέξεις «δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» προστίθενται οι λέξεις «και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)», β) στην περ. α), μετά τις λέξεις «Κεντρική Υπηρεσία» η λέξη «και» αντικαθίσταται από τη λέξη «ή», γ) στην περ. β), οι λέξεις «από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και λοιπούς εποπτευόμενους φορείς,», δ) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο, ε) στο τελευταίο εδάφιο, οι λέξεις «σε εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού φορείς της περ. β)» και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.):

α) στην Κεντρική Υπηρεσία ή στις ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και

β) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και λοιπούς εποπτευόμενους φορείς, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων οργάνων τους.

Η διάρκεια των ως άνω αποσπάσεων είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης. Με όμοια απόφαση, κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιών, η οποία αξιολογεί την ενσωμάτωση στην υπηρεσία, δύναται να διακόπτεται η απόσπαση. Αν η απόσπαση διακοπεί για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατή η εκ νέου αίτηση απόσπασης στον ίδιο φορέα, για την επόμενη τριετία. Ειδικώς, στην περίπτωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού φορείς της περ. β απαιτείται, εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων, ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφορικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας.».

 

Άρθρο 83
Μετατάξεις εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Προσθήκη παρ. 16 στο άρθρο 6 του ν. 2740/1999 – Εξουσιοδοτική διάταξη

 

Στο άρθρο 6 του ν. 2740/1999 (Α΄186), περί λοιπών διατάξεων, προστίθεται παρ. 16 ως εξής:

 

«16. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας υπηρετούν με απόσπαση τουλάχιστον επί πέντε (5) συναπτά έτη στην Κεντρική Υπηρεσία, σε περιφερειακές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δύνανται, με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να μεταταγούν στον φορέα που υπηρετούν σε κενή οργανική θέση, εφόσον υπάρχει, σε κλάδο ίδιας κατηγορίας, βάσει των τυπικών τους προσόντων, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση λήξης της απόσπασης πριν από την έκδοση της πράξης μετάταξης, αυτή παρατείνεται αυτοδικαίως έως την έκδοση της τελευταίας. Η ως άνω διαδικασία μετάταξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης του υπαλλήλου. Οι εν λόγω μετατάξεις εντάσσονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού του Δημοσίου. Οι μετατασσόμενοι κατά την παρούσα παράγραφο διατηρούν όλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα βάσει της θέσης που κατείχαν στους φορείς προέλευσής τους. Το μισθολογικό καθεστώς των μετατασσόμενων υπαλλήλων ρυθμίζεται από τις ειδικότερες μισθολογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στον φορέα υποδοχής, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί σε αυτόν, καθώς επίσης και του χρόνου υπηρεσίας που έχει νομίμως αναγνωριστεί από τον φορέα προέλευσης. Στους μετατασσόμενους εξακολουθεί να καταβάλλεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α` 176). Αν ο αριθμός των προς μετάταξη υποψηφίων είναι μεγαλύτερος των υφιστάμενων οργανικών θέσεων, τότε προηγούνται κατά σειρά οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που είναι συναφείς με τη Δημόσια Διοίκηση, τα Οικονομικά και τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης και σε περίπτωση όμοιων προσόντων, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος προϋπηρεσίας στη θέση. Προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρούσα δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετατάξεις της παρούσας, καθορίζονται η διαδικασία για τη διενέργειά τους, τα όργανα και η διαδικασία αξιολόγησης των τίτλων σπουδών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. Αν δεν υποβάλλεται αίτηση μετάταξης, οι αποσπάσεις αυτές δύνανται να ανανεώνονται άπαξ για μια τριετία, και οι υπάλληλοι επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις με τη λήξη της απόσπασης. Αν δεν προβλέπεται χρονικό διάστημα της απόσπασης, αυτή λήγει με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

 

Άρθρο 84
 Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 ν. 4415/2016

 

Στο πρώτο εδάφιο της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 (Α΄159), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και προσδιορισμού υπηρεσιακών αναγκών, μετά από τις λέξεις «με επιμίσθιο» οι λέξεις «μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης» διαγράφονται, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. α) Η απόσπαση των εκπαιδευτικών με αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό γίνεται για τρία (3) συνολικά σχολικά έτη.

β) Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) επιπλέον έτη με επιμίσθιο, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων. Μετά την ολοκλήρωση της συνολικά πενταετούς κατά τα ανωτέρω απόσπασης στο εξωτερικό, είναι δυνατή η παράταση της απόσπασης για ένα (1) ακόμη έτος χωρίς επιμίσθιο, με την ως άνω διαδικασία. Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα στο Α` τετράμηνο του σχολικού έτους απόσπασης, σύμφωνα με την ισχύουσα διάρκεια του σχολικού έτους στην ημεδαπή. Η απόσπαση που γίνεται μετά το Α` τετράμηνο του σχολικού έτους, διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου σχολικού έτους. Σε περίπτωση που η έκδοση της απαιτούμενης άδειας εργασίας (visa) καθυστερήσει πάνω από έξι (6) μήνες, χωρίς υπαιτιότητα του εκπαιδευτικού, μπορεί να τροποποιηθεί η αρχική απόφαση απόσπασης με την ίδια χρονική διάρκεια, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, αν η απόσπαση λήγει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους στη χώρα υποδοχής, όπως αυτή ρυθμίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 της περίπτωσης Α` του άρθρου 4, η απόσπαση παρατείνεται αυτοδικαίως και διαρκεί μέχρι τη λήξη του ανωτέρω σχολικού έτους. Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο απόσπασής τους στα Ευρωπαϊκά σχολεία, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης στη διαδικασία των αποσπάσεων στις άλλες εκπαιδευτικές μονάδες. Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τρία (3) συνολικά έτη απόσπασης, με το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού, ακόμα κι αν δεν είναι συνεχόμενα, μπορεί να αποσπαστούν μέχρι τη συμπλήρωση αυτών. Περαιτέρω παράταση της απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού αποκλείεται. Δεν μπορούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει έξι (6) συνολικά έτη απόσπασης.

γ) Κατ’ εξαίρεση, παράταση της απόσπασης μπορεί να γίνει και πέραν της πενταετίας, όταν η απόσπαση:

αα) επιβάλλεται από διακρατικές συμφωνίες,

ββ) οι ανάγκες της υπηρεσίας είναι επείγουσες και δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του αποσπασμένου. Η παράταση χορηγείται για ένα μόνο σχολικό έτος, χωρίς το ειδικό επιμίσθιο, κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ.).

δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία για την απόσπαση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 1Α, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο.

ε) Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών που έχουν διανύσει το προβλεπόμενο, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, χρονικό διάστημα απόσπασης, όταν οι ανάγκες είναι επιτακτικές και δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη των κενών, έπειτα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται ειδική πρόσκληση μετά την ολοκλήρωση και των αποσπάσεων της περ. γ).

Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται κατά τα ανωτέρω, δεν δικαιούνται κανένα είδος επιμισθίου και εξόδων μετάβασης και επιστροφής.

στ) Εκπαιδευτικοί που υποβάλλουν αίτηση ανάκλησης μετά την κύρωση των τελικών αξιολογικών πινάκων, καθώς και όσοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία στη χώρα απόσπασης μετά την έκδοση της απόφασης απόσπασής τους, διαγράφονται από τους πίνακες για όλες τις επιλογές τους και αποκλείονται από κάθε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εντός του ίδιου έτους, καθώς και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό για τα δύο (2) επόμενα σχολικά έτη.

ζ) Για την ταχύτερη συγκέντρωση, επεξεργασία, έλεγχο και ενταλματοποίηση, τα δικαιολογητικά για την καταβολή του ειδικού επιμισθίου αναρτώνται από τα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης, με ευθύνη του Συντονιστή, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με χρήση εγκεκριμένης ψηφιακής υπογραφής από τους Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές. Η υποχρέωση της παρούσας ισχύει παράλληλα με την υποχρέωση έγκαιρης αποστολής των πρωτότυπων δικαιολογητικών και σε έντυπη μορφή.».

 

Άρθρο 85

Παράταση ισχύος των μέτρων στήριξης των συγγενών, των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 για την εισαγωγή τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες – Τροποποίηση περ. α) παρ. 3 άρθρου 64 ν. 5039/2023

 

Στο τελευταίο εδάφιο της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 64 του ν. 5039/2023 (Α΄ 83), περί των μέτρων ενίσχυσης των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των συγγενών τους, οι λέξεις «και 2025» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως 2027» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της παρ. 1 ισχύουν τα εξής:

α) Όσοι υπέβαλαν αίτηση – δήλωση και θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής και επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου του έτους 2023, εισάγονται σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Α.Ε.Α., για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια της παρούσας περίπτωσης.

Για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. παρέχεται προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%) σε κάθε βαθμολογική επίδοση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών.

Προϋπόθεση μετά από την προσαύξηση του δευτέρου εδαφίου είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με τον συνολικό αριθμό μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Τα εδάφια πρώτο, δεύτερο και τρίτο εφαρμόζονται και στους υποψηφίους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της παρ. 1 που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, τακτικής και επαναληπτικής περιόδου, των ετών 2024 έως 2027.

β) Σε όσους πρόκειται να μετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Α.Ε.Α., για το έτος 2023, με το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), χωρίς νέα εξέταση, παρέχεται προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%) σε κάθε βαθμολογική επίδοση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, που είχαν επιτύχει τα έτη 2021 και 2022. Προϋπόθεση μετά από την προσαύξηση του πρώτου εδαφίου είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν συνολικό αριθμό μορίων, τουλάχιστον ίσο με τον συνολικό αριθμό μορίων, του τελευταίου εισαχθέντος, στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων.

γ) Κατά τα λοιπά, ιδίως ως προς τις προϋποθέσεις εισαγωγής, εφαρμόζεται ο ν. 4186/2013 (Α΄ 193).».

  • 10 Μαρτίου 2026, 10:02 | think (3)

    Σχετικά με το άρθρο 83:

    Η «τιμωρητική» διάταξη «αν δεν υποβάλλεται αίτηση μετάταξης, οι αποσπάσεις αυτές δύνανται να ανανεώνονται άπαξ για μια τριετία, και οι υπάλληλοι επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις με τη λήξη της απόσπασης» πρέπει να καταργηθεί αφού αντιβαίνει στο θεσμικό πλαίσιο που ορίστηκε στο άρθρο 82 «η διάρκεια των ως άνω αποσπάσεων είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης».

  • 10 Μαρτίου 2026, 10:01 | Με τα σχολική φροντίδα του Αριστοτέλη

    Σχετικά με το άρθρο 84:
    Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την παράταση του επιμισθίου και για πέμπτο έτος και για τους εκπαιδευτικούς που ήδη διανύουν το 4ο, αλλά καί το 3ο έτος απόσπασής τους στο εξωτερικό. Χωρίς μια τέτοια ρύθμιση, οι ήδη σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κινδυνεύουν να επιδεινωθούν περαιτέρω.

    Ιδιαίτερα στις περιοχές του Μονάχου και της Νυρεμβέργης, όπου τα κενά είναι ήδη σημαντικά, η παραμονή των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών για ένα ακόμη σχολικό έτος αποτελεί στην παρούσα συγκυρία τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αποδυνάμωση των σχολικών μονάδων. Η άμεση αυτή μεταβατική πρόβλεψη θα επιτρέψει να αποτυπωθεί στην πράξη το θετικό αποτέλεσμα της νομοθετικής παρέμβασης και να διασφαλιστεί η στοιχειώδης εκπαιδευτική συνέχεια για τους μαθητές της ομογένειας.

    Η μη πρόβλεψη μιας τέτοιας ρύθμισης θα οδηγήσει, πρακτικά, σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ήδη πιεσμένης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

    Σχετικά με το άρθρο 80:
    Ο προβλεπόμενος αποκλεισμός από τη θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης όσων έχουν υπηρετήσει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση από τη θέση του εκπαιδευτικού στο εξωτερικό είναι μια ρύθμιση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη λογική και τη σκοπιμότητά της. Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι εκπαιδευτικοί αυτοί μέσα στο ίδιο το περιβάλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο γνώσης και ουσιαστικής κατανόησης των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων, των μαθητών και των οικογενειών της ομογένειας.

    Στην περίπτωση μάλιστα της Βαυαρίας, η εμπειρία αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Στο κρατίδιο έχει διαμορφωθεί διαχρονικά ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας και το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας, το οποίο απαιτεί γνώση των ιδιαιτεροτήτων του τοπικού εκπαιδευτικού και διοικητικού περιβάλλοντος.

    Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, τα ελληνικά σχολεία λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ειδικού καθεστώτος συνεργασίας με το κρατίδιο, το οποίο συνοδεύεται και από σημαντική οικονομική στήριξη από τη βαυαρική πλευρά, που αγγίζει συνολικά περίπου τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδεται από τις τοπικές αρχές στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δύσκολα κατανοητό τα σχολεία αυτά να συνεχίζουν να λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η απομάκρυνση από θέσεις ευθύνης ανθρώπων που γνωρίζουν εκ των έσω τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και το πλαίσιο συνεργασίας με τις τοπικές αρχές δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως στερεί από το σύστημα πολύτιμη εμπειρία και άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων.

    Για τον λόγο αυτό, η προϋπηρεσία στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό θα έπρεπε να αξιολογείται ως ουσιαστικό προτέρημα, καθώς ενισχύει την ικανότητα κατανόησης, διαχείρισης και αποτελεσματικής υποστήριξης των ιδιαίτερων συνθηκών της εκπαίδευσης της ομογένειας.
    Γενικό σχόλιο:
    Τα ελληνικά σχολεία στη Βαυαρία χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις της Άνω Βαυαρίας και της Φραγκονίας με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξωπραγματικό να συζητείται αν οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το 4ο έτος απόσπασης θα παραμείνουν ή όχι, αν θα δοθεί κάποια αύξηση στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών ή αν βρεθεί επιτέλους άνθρωπος με το απαραίτητο IQ και τις γνώσεις για να ηγηθεί της εκπαίδευσης στην Βαυαρία. Όταν υπάρχει τέτοια σημαντική χρηματοδότηση και τόσο ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τη συνέχεια και τη σταθερότητα στη στελέχωση των σχολείων, αντί να δημιουργεί αβεβαιότητα για ζητήματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:57 | think (2)

    Σχετικά με το άρθρο 83:

    Η πραγματικότητα που ισχύει σε πολλές Διευθύνσεις εκπαίδευσης στη χώρα είναι η εξής: Πολλοί εκπαιδευτικοί καλύπτουν θέσεις σε διοικητικές θέσεις, ακόμα και 20 συναπτά έτη με διάφορους τρόπους, αποσπάσεις με υπουργική απόφαση και ολικές διαθέσεις για διοικητικό έργο από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, είτε επειδή τα προηγούμενα δεν είχαν επικαιροποιηθεί τα οργανογράμματα των υπηρεσιών με θέσεις ΠΕ, είτε επειδή στην τελευταία κινητικότητα δεν κατείχαν το υποχρεωτικό τυπικό προσόν χρήσης Η/Υ κατόπιν αλλαγής του προσοντολογίου, είτε για προσωπικούς λόγους δεν μετατάχθηκαν στις θέσεις που υπηρετούσαν. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μάλιστα δεν ενθαρρύνονταν να υποβάλλουν αιτήσεις απόσπασης, αφού συνήθως ανήκαν στα οικεία ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, προκειμένου να διευκολύνουν αποσπάσεις νεότερων εκπαιδευτικών από άλλα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Ακόμα και αν υπέβαλλαν αίτηση απόσπασης, δεν προτάσσονταν για τον ίδιο λόγο. Συνεπώς οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες μετάταξης του παρόντος άρθρου αφού δεν καλύπτουν τα 5 συναπτά έτη με απόσπαση.
    Σε κάθε περίπτωση, επειδή η διαδικασία που προβλέπει το παρόν άρθρο είναι άπαξ και έρχεται να διορθώσει προσωρινά την κατάργηση της κινητικότητας για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο, προτείνεται να υπάρξει δυνατότητα αίτησης για κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό χωρίς εξαίρεση. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν τα κριτήρια με τα οποία η διοίκηση του φορέα υποδοχής θα εκφράσει τη γνώμη της και θα δημοσιοποιήσει τη σειρά επιλογής.
    Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητικότητα των υπαλλήλων του δημοσίου πρέπει να επανέλθει ως είχε. Η ίδια η κινητικότητα τέλος, πρέπει να αποκτήσει κανόνες διαφάνειας με σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

  • Ως θεσμος (Σύλλογος) στην Μαδρίτη που λειτουργεί το Τμήμα ΤΕΓ εδώ και 5 χρόνια, με παραπάνω από 90 παιδιά, αιτουμαστε την αναθεώρηση του άρθρου μπροστά στο κίνδυνο το ΤΕΤ να σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Το επιμησθιο είναι πολύ χαμηλό και το κόστος ζωής είναι υψηλό. Παράλληλα παρότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ήδη διαμένουν στην Μαδρίτη δεν μπορούν να δουλέψουν σε ωρομησθια βάση. Οι επιλογές και η λειτουργία του ΤΕΓ είναι αδιέξοδος. Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να υποστηριχθεί στο εξωτερικό και είναι τόσο επίκαιρο και επείγον όσο ποτέ.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:49 | Ομογενής Εκπαιδευτικός

    Σχόλιο στη Δημόσια Διαβούλευση επί του άρθρου 84

    Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 ν.4415/2016

    Η προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4415/2016 κινείται προς θετική κατεύθυνση ως προς τη δυνατότητα παράτασης της απόσπασης με επιμίσθιο. Ωστόσο, στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εξακολουθεί να υφίσταται ένα σημαντικό κενό που αφορά μια ειδική κατηγορία εκπαιδευτικών, η οποία φαίνεται να έχει παραλειφθεί κατά τη μετάβαση από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό στον ν.4415/2016.

    Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται πλέον ρητά η περίπτωση ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρετούν ήδη σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) ή σε άλλες σχολικές μονάδες της αλλοδαπής και διορίζονται ή είναι ήδη διορισμένοι στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε αυτές.

    Στην προγενέστερη νομοθεσία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό (ν.4027/2011) υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές. Προβλεπόταν ότι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της αλλοδαπής, των οποίων φορέας δεν είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δημόσια εκπαίδευση της Ελλάδας, μπορούν να ορκίζονται ενώπιον του συντονιστή εκπαίδευσης ή των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών και να αποσπώνται στη θέση που ήδη κατέχουν, με δυνατότητα παράτασης της απόσπασης χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από την Ελλάδα και χωρίς ειδικό επιμίσθιο.

    Στο ισχύον πλαίσιο του ν.4415/2016, το άρθρο 19 αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα ορκωμοσίας των εκπαιδευτικών αυτών στο εξωτερικό, χωρίς όμως να προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασής τους στη θέση που ήδη κατέχουν. Έτσι δημιουργείται ένα εμφανές νομοθετικό κενό.

    Το ζήτημα αφορά κυρίως ομογενείς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ΤΕΓ ή σε σχολικές μονάδες ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας οργανώνεται σε συνεργασία με τα κρατίδια ή άλλες τοπικές αρχές.

    Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές είναι προσωποπαγείς, δηλαδή συνδέονται με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό που υπηρετεί σε αυτές και χρηματοδοτούνται από τοπικές αρχές της χώρας υποδοχής.

    Εάν ένας τέτοιος εκπαιδευτικός, ο οποίος υπηρετεί ήδη σε τέτοια θέση και αμείβεται από τοπική αρχή, υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα για να μην χάσει την οργανική του θέση:

    η θέση αυτή συχνά παύει να υφίσταται ή μετατρέπεται,

    οι τοπικοί φορείς ή σύλλογοι προχωρούν σε επίσημη αναγνώριση Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ),

    και τελικά το ελληνικό δημόσιο καλείται να καλύψει τη θέση με απόσπαση άλλου εκπαιδευτικού από την Ελλάδα.

    Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα προφανές διοικητικό και δημοσιονομικό παράδοξο.

    Ενώ ο ήδη υπηρετών εκπαιδευτικός θα μπορούσε να συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση του μέσω απόσπασης χωρίς τακτικές αποδοχές από το ελληνικό δημόσιο και χωρίς επιμίσθιο, αφού η μισθοδοσία του καταβάλλεται από τις τοπικές αρχές της χώρας υποδοχής, η επιστροφή του στην Ελλάδα οδηγεί τελικά στο να αποσπαστεί άλλος εκπαιδευτικός από την Ελλάδα, ο οποίος λαμβάνει:

    τακτικές αποδοχές από το ελληνικό δημόσιο

    και ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού.

    Με άλλα λόγια, μια θέση που κόστιζε μηδενικά (0) ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, μετατρέπεται σε θέση με πλήρη δημοσιονομική επιβάρυνση.

    Παράλληλα χάνεται η συνέχεια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες δομές, καθώς ο ήδη υπηρετών εκπαιδευτικός διαθέτει εμπειρία στο τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα και γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

    Για τους λόγους αυτούς είναι σκόπιμο να συμπληρωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα απόσπασης της κατηγορίας αυτής εκπαιδευτικών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου και με στόχο τη διατήρηση υφιστάμενων δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

    Προτεινόμενη νομοθετική προσθήκη

    «Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς ειδικό επιμίσθιο, όταν οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν ήδη σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) ή σε άλλες σχολικές μονάδες της αλλοδαπής, ενταγμένες ή μη στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, και η μισθοδοσία τους καταβάλλεται από τοπικούς φορείς ή αρχές της χώρας υποδοχής, σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι διορισμένοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής.

    Η απόσπαση αυτή δύναται να χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις ανωτέρω σχολικές μονάδες, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί στο παρελθόν και τελούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών, χωρίς να υφίσταται υποχρέωση προηγούμενης υπηρεσίας στην οργανική τους θέση στην Ελλάδα και χωρίς να προαπαιτείται η πενταετής υπηρεσία στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα απόσπασης στο εξωτερικό.

    Στις περιπτώσεις αυτές οι εκπαιδευτικοί δύνανται να ορκίζονται ενώπιον του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης ή των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών και να αποσπώνται στη θέση που κατέχουν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους της χώρας υποδοχής.

    Η απόσπαση μπορεί να παρατείνεται ύστερα από αίτηση του εκπαιδευτικού και εισήγηση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, για δύο (2) έτη κάθε φορά.

    Η απόσπαση και οι παρατάσεις της πραγματοποιούνται χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς ειδικό επιμίσθιο..»

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:47 | Ομογενής Εκπαιδευτικός

    Σχόλιο στη Δημόσια Διαβούλευση επί του άρθρου 84

    Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 ν.4415/2016

    Η προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4415/2016 κινείται προς θετική κατεύθυνση ως προς τη δυνατότητα παράτασης της απόσπασης με επιμίσθιο. Ωστόσο, στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εξακολουθεί να υφίσταται ένα σημαντικό κενό που αφορά μια ειδική κατηγορία εκπαιδευτικών, η οποία φαίνεται να έχει παραλειφθεί κατά τη μετάβαση από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό στον ν.4415/2016.

    Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται πλέον ρητά η περίπτωση ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρετούν ήδη σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) ή σε άλλες σχολικές μονάδες της αλλοδαπής και διορίζονται ή είναι ήδη διορισμένοι στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε αυτές.

    Στην προγενέστερη νομοθεσία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό (ν.4027/2011) υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές. Προβλεπόταν ότι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της αλλοδαπής, των οποίων φορέας δεν είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δημόσια εκπαίδευση της Ελλάδας, μπορούν να ορκίζονται ενώπιον του συντονιστή εκπαίδευσης ή των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών και να αποσπώνται στη θέση που ήδη κατέχουν, με δυνατότητα παράτασης της απόσπασης χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από την Ελλάδα και χωρίς ειδικό επιμίσθιο.

    Στο ισχύον πλαίσιο του ν.4415/2016, το άρθρο 19 αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα ορκωμοσίας των εκπαιδευτικών αυτών στο εξωτερικό, χωρίς όμως να προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασής τους στη θέση που ήδη κατέχουν. Έτσι δημιουργείται ένα εμφανές νομοθετικό κενό.

    Το ζήτημα αφορά κυρίως ομογενείς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ΤΕΓ ή σε σχολικές μονάδες ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας οργανώνεται σε συνεργασία με τα κρατίδια ή άλλες τοπικές αρχές.

    Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές είναι προσωποπαγείς, δηλαδή συνδέονται με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό που υπηρετεί σε αυτές και χρηματοδοτούνται από τοπικές αρχές της χώρας υποδοχής.

    Εάν ένας τέτοιος εκπαιδευτικός, ο οποίος υπηρετεί ήδη σε τέτοια θέση και αμείβεται από τοπική αρχή, υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα για να μην χάσει την οργανική του θέση:

    η θέση αυτή συχνά παύει να υφίσταται ή μετατρέπεται,

    οι τοπικοί φορείς ή σύλλογοι προχωρούν σε επίσημη αναγνώριση Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ),

    και τελικά το ελληνικό δημόσιο καλείται να καλύψει τη θέση με απόσπαση άλλου εκπαιδευτικού από την Ελλάδα.

    Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα προφανές διοικητικό και δημοσιονομικό παράδοξο.

    Ενώ ο ήδη υπηρετών εκπαιδευτικός θα μπορούσε να συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση του μέσω απόσπασης χωρίς τακτικές αποδοχές από το ελληνικό δημόσιο και χωρίς επιμίσθιο, αφού η μισθοδοσία του καταβάλλεται από τις τοπικές αρχές της χώρας υποδοχής, η επιστροφή του στην Ελλάδα οδηγεί τελικά στο να αποσπαστεί άλλος εκπαιδευτικός από την Ελλάδα, ο οποίος λαμβάνει:

    τακτικές αποδοχές από το ελληνικό δημόσιο

    και ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού.

    Με άλλα λόγια, μια θέση που κόστιζε μηδενικά (0) ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, μετατρέπεται σε θέση με πλήρη δημοσιονομική επιβάρυνση.

    Παράλληλα χάνεται η συνέχεια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες δομές, καθώς ο ήδη υπηρετών εκπαιδευτικός διαθέτει εμπειρία στο τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα και γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

    Για τους λόγους αυτούς είναι σκόπιμο να συμπληρωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα απόσπασης της κατηγορίας αυτής εκπαιδευτικών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου και με στόχο τη διατήρηση υφιστάμενων δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

    Προτεινόμενη νομοθετική προσθήκη

    «Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς ειδικό επιμίσθιο, όταν οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν ήδη σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) ή σε άλλες σχολικές μονάδες της αλλοδαπής, ενταγμένες ή μη στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, και η μισθοδοσία τους καταβάλλεται από τοπικούς φορείς ή αρχές της χώρας υποδοχής, σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι διορισμένοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής.

    Η απόσπαση αυτή δύναται να χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις ανωτέρω σχολικές μονάδες, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί στο παρελθόν και τελούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών, χωρίς να υφίσταται υποχρέωση προηγούμενης υπηρεσίας στην οργανική τους θέση στην Ελλάδα και χωρίς να προαπαιτείται η πενταετής υπηρεσία στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα απόσπασης στο εξωτερικό.

    Στις περιπτώσεις αυτές οι εκπαιδευτικοί δύνανται να ορκίζονται ενώπιον του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης ή των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών και να αποσπώνται στη θέση που κατέχουν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους της χώρας υποδοχής.

    Η απόσπαση μπορεί να παρατείνεται ύστερα από αίτηση του εκπαιδευτικού και εισήγηση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, για δύο (2) έτη κάθε φορά.

    Η απόσπαση και οι παρατάσεις της πραγματοποιούνται χωρίς καταβολή τακτικών αποδοχών από το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς ειδικό επιμίσθιο.»

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:40 | Μαργαρίτα

    Μετατάξεις εκπαιδευτικών, άρθρο 83

    Είναι απαραίτητο να δικαιούνται αίτηση μετάταξης και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με πενταετή απόσπαση βάση του Ν.4957/2022, άρθρο 315, παρ. 6, των οποίων η απόσπαση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ή πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της.
    Και εφόσον συμπεριληφθούν οι ανωτέρω αποσπασμένοι, θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος υποβολής της αίτησης μετάταξης, άμα τη λήξει της πενταετίας.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:34 | Μαργαρίτα

    Μετατάξεις εκπαιδευτικών, άρθρο 83

    Είναι απαραίτητο να δοθεί το δικαίωμα αίτησης για μετάταξη και στους αποσπασμένους με πενταετή απόσπαση σύμφωνα με το Ν.4957/2022, άρθρο 315, παρ. 6, των οποίων όμως η απόσπαση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ή είναι κοντεύει να ολοκληρωθεί.
    Στη συνέχεια και εφόσον συμπεριληφθούν οι ανωτέρω αποσπασμένοι, θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος υποβολής της αίτησης μετάταξης, άμα τη λήξη της πενταετίας.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:31 | Ευαγγελία

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Παρακαλούμε για το άρθρο 83
    να δοθεί οριζόντια η δυνατότητα σε όλους τους ενεργούς αποσπασμένους μόνιμους εκπαιδευτικούς να μεταταχθουν!
    Όπως έγινε πρόσφατα για όλους τους αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους και σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα Σ.Α.Ε.Κ.
    Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα θέλατε οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται άνισα ως εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων».
    Συνεπώς ελπίζουμε να αφαιρέσετε την προϋπόθεση των 5 ετών για μετάταξη των ήδη αποσπασμένων εκπαιδευτικών.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:27 | Π. Παπανικολάου

    Σε σχέση με το Άρθρο 83, θεωρώ ότι θα ήταν εύλογο και δίκαιο να προβλεφθεί ότι για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης πενταετίας λαμβάνεται υπόψη και η τρέχουσα σχολική χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αποκλειστούν εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας μέσα στο σχολικό έτος 2025-2026. Μια τέτοια πρόβλεψη θεωρώ ότι θα απέτρεπε αδικίες και θα εναρμονιζόταν με τη λογική της αναγνώρισης της πραγματικής υπηρεσιακής εμπειρίας.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:15 | Γιώργος

    Eπί του άρθρου 83:
    Η προϋπόθεση «5 ετών απόσπασης» είναι ποσοτικό φίλτρο που δεν αποδεικνύει καταλληλότητα. Προτείνεται η διαγραφή του χρονικού όρου και η μετάταξη να εγκρίνεται μόνο με τεκμηριωμένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ/φορέα υποδοχής (ανάγκες + προσόντα/έργο), με διατήρηση της 5ετούς υποχρέωσης παραμονής μετά τη μετάταξη ως δικλείδα σταθερότητας.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:10 | think (1)

    Σχετικά με το άρθρο 82:

    Στις διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο μόνο τμήμα που μπορούν και να δικαιολογηθούν συστηματικά αποσπάσεις εκπαιδευτικών, είναι στο τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων λόγω συναφούς αντικειμένου. Τα υπόλοιπα τμήματα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους για τους λόγους που έχουν αναφερθεί στη διαβούλευση.
    Σε κάθε περίπτωση, ένα σύστημα αποσπάσεων πρέπει να συνοδεύεται από μοριοδότηση και διαφάνεια, τόσο στον τρόπο επιλογής όσο και στην αιτιολόγηση των αναγκών του φορέα βάσει του οργανογράμματός του. Έτσι δεν χρειάζεται να εισαχθεί και να αποτελεί κριτήριο ο νέος όρος της «ενσωμάτωσης», αφού οι αποσπασμένοι υπάλληλοι αξιολογούνται ετησίως με τον ίδιο νόμο 4940/2022 που αξιολογούνται όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς καλύπτουν κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας, ανεξάρτητα του χρονικού διαστήματος της απόσπασής τους.
    Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις επομένως, μπορούν να ακολουθήσουν τις διατάξεις της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ισχύσουν ξανά χωρίς εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς με όλες τις δικλείδες της αποδέσμευσής τους, πλην ειδικών αποσπάσεων εντός του Υπουργείου Παιδείας σε τμημάτα εκπαιδευτικών θεμάτων και συναφών θέσεων, ΚΕΔΑΣΥ κλπ.
    Οι διατάξεις της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο για αποσπάσεις όσο και για μετατάξεις δεν ακολουθούν ένα αντικειμενικό και διάφανο σύστημα επιλογής διαχρονικά, πράγμα που πρέπει να αλλάξει άμεσα και να ισχύσει για το σύνολο των υπαλλήλων του δημοσίου.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:08 | ΣΟΦΙΑ Β.

    Σχετικά με το άρθρο 83-Μετατάξεις εκπαιδευτικών, η πρόβλεψη για τριετείς αποσπάσεις εκπαιδευτικών αποτελεί μια θετική και καλοδεχούμενη ρύθμιση. Ωστόσο, θα μπορούσε να εξεταστεί η επέκταση της διάρκειας της απόσπασης σε πέντε (5) έτη, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διοικητική συνέχεια και αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες που αξιοποιούν το προσωπικό αυτό.

    Μετά τη λήξη της πενταετίας, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση μετάταξης, είτε στον φορέα στον οποίο υπηρετούν με απόσπαση είτε σε άλλους συναφείς φορείς με παρεμφερές διοικητικό αντικείμενο.

    Για να καταστεί εφικτή μια τέτοια ρύθμιση, είναι απαραίτητο:

    -να αναθεωρηθούν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών,

    -να προβλεφθεί η δυνατότητα δημιουργίας προσωποπαγών οργανικών θέσεων,

    ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που καλύπτουν σταθερά τις ανάγκες τους μέσω αποσπασμένων υπαλλήλων κάθε έτος.

    Με τον τρόπο αυτό:

    ->ενισχύεται η θεσμική σταθερότητα των υπηρεσιών,

    ->αξιοποιείται καλύτερα η εμπειρία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών,

    και αποφεύγεται η συνεχής ανακύκλωση προσωπικού που συχνά δυσχεραίνει τη διοικητική λειτουργία.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:08 | Γ.Κ

    Επί του προτεινόμενου Άρθρου 84:
    Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη που να ρυθμίζει την κατά προτεραιότητα παράταση της απόσπασης εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν επί μακρό χρονικό διάστημα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού και έχουν δημιουργήσει οικογενειακούς δεσμούς στη χώρα όπου υπηρετούν. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει έξι ή περισσότερα συνεχόμενα έτη απόσπασης και έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με υπήκοο ή ομογενή/μόνιμο κάτοικο της χώρας υποδοχής.Παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί προσφέρουν αδιάλειπτα το έργο τους επί σειρά ετών και μάλιστα με τις συνήθεις, περιορισμένες αποδοχές της οργανικής τους θέσης στην Ελλάδα, παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τη συνέχιση της υπηρεσίας τους. Η απουσία σχετικής ρύθμισης δημιουργεί έντονη ανασφάλεια για τη διατήρηση της οικογενειακής τους ζωής, την ώρα μάλιστα που οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του εξωτερικού όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται.Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 21 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι η οικογένεια, ο γάμος και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, γεννάται εύλογος προβληματισμός ως προς το πώς υπηρετείται στην πράξη η συνταγματική αυτή επιταγή όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και η ανάγκη διατήρησης της οικογενειακής τους συνοχής.

    Επιπλέον, είναι σκανδαλώδες πως για κάποιες, φωτογραφικές περιπτώσεις, οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου 4415/2016 προβλέπουν την παραμονή εκπαιδευτικών μέχρι την συνταξιοδότηση. Οι όροι που τέθηκαν τότε δημιουργεί αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης, αφού μόνο γάμοι με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προστατεύθηκαν, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους στο έλεος της υπηρεσίας… Καμία ευαισθησία δεν επιδείχτηκε από την υπηρεσία για ανθρώπους που έχουν οικογένεια, μικρά παιδιά και δεν παίρνουν επιμίσθιο και από τους οποίους ζητούνταν κάθε χρόνο να αλλάζουν σχολεία τα οποία βρίσκονταν εως και 300 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους με συνηθισμένη την επωδό «είναι δική σας απόφαση, εσείς θέλετε να παραμείνετε», λές και το να παραμείνει κανείς κοντά στην οικογένειά του και τους ανθρώπους που αγαπά (μετά από σχεδόν 20 χρόνια απόσπασης στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται υπηρετώντας την ελληνόγλωσση) είναι θέμα ελεύθερης βούλησης…Ας είμαστε ειλικρινείς… εδώ και χρόνια το Υπουργείο θέτει στους εκπᾶιδευτικούς το πιο ανήθικο ερώτημα: διαλέξτε ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά σας! Είναι στιγμή η αδικία να αρθεί!

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:05 | Πάνος

    Σχόλιο επί του άρθρου 83:
    Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο των αποσπάσεων παραμένει ενεργό (άρθρο 82), δεν προκύπτει λόγος να τίθεται πρόσθετος χρονικός φραγμός ειδικά στη μετάταξη, όταν αυτή συνοδεύεται ήδη από 5ετή υποχρέωση παραμονής στον φορέα υποδοχής. Προτείνεται η διαγραφή του χρονικού όρου και η μετάταξη να εγκρίνεται αποκλειστικά με τεκμηριωμένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ/φορέα υποδοχής, βάσει αναγκών και αξιολόγησης προσόντων/έργου, με διατήρηση της προβλεπόμενης δέσμευσης μετά τη μετάταξη. Ενδεικτικά, στον ν. 5237/2025 (άρθρο 18) για δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. προβλέφθηκε μετάταξη αποσπασμένων χωρίς προϋπόθεση ετών απόσπασης.

    Σχόλιο επί του άρθρου 82:
    Καθώς το άρθρο 82 θεσμοθετεί ότι οι αποσπάσεις θα συνεχιστούν (με καθορισμένη διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης), είναι κρίσιμο το πλαίσιο να υπηρετεί τη σταθερότητα και τον ορθό προγραμματισμό. Προτείνεται η διάρκεια των αποσπάσεων να οριστεί πενταετής με δυνατότητα ανανέωσης, ώστε να μειωθεί η συχνή διοικητική επιβάρυνση των επαναλαμβανόμενων ανανεώσεων και να ενισχυθεί η συνέχεια στο έργο των φορέων υποδοχής (ιδίως ΑΕΙ). Η δυνατότητα αιτιολογημένης διακοπής παραμένει ως μηχανισμός ελέγχου όπου συντρέχουν λόγοι.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:05 | ΣΟΦΙΑ Β.

    Σχετικά με το άρθρο 83-Μετατάξεις εκπαιδευτικών, η πρόβλεψη για τριετείς αποσπάσεις εκπαιδευτικών αποτελεί μια θετική και καλοδεχούμενη ρύθμιση. Ωστόσο, θα μπορούσε να εξεταστεί η επέκταση της διάρκειας της απόσπασης σε πέντε (5) έτη, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διοικητική συνέχεια και αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες που αξιοποιούν το προσωπικό αυτό.

    Μετά τη λήξη της πενταετίας, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση μετάταξης, είτε στον φορέα στον οποίο υπηρετούν με απόσπαση είτε σε άλλους συναφείς φορείς με παρεμφερές διοικητικό αντικείμενο.

    Για να καταστεί εφικτή μια τέτοια ρύθμιση, είναι απαραίτητο:

    -να αναθεωρηθούν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών,
    -να προβλεφθεί η δυνατότητα δημιουργίας προσωποπαγών οργανικών θέσεων,ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που καλύπτουν σταθερά τις ανάγκες τους μέσω αποσπασμένων υπαλλήλων κάθε έτος.

    Με τον τρόπο αυτό:

    ->ενισχύεται η θεσμική σταθερότητα των υπηρεσιών,

    ->αξιοποιείται καλύτερα η εμπειρία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών,

    και αποφεύγεται η συνεχής ανακύκλωση προσωπικού που συχνά δυσχεραίνει τη διοικητική λειτουργία.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:02 | MX

    Επί του προτεινόμενου Άρθρου 80

    Η προτεινόμενη ρύθμιση φαίνεται να αποκλείει από τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη υπηρετήσει ή υπηρετούν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος αποκλεισμός στερεί από το σύστημα πολύτιμη εμπειρία και γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων της διασποράς.

    Η εμπειρία από την εκπαιδευτική πραγματικότητα του εξωτερικού θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό προσόν και να αξιολογείται θετικά στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής. Για το λόγο αυτό, προτείνω να μην αποκλείονται από τη διαδικασία υποψηφιότητας εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στο εξωτερικό.

    —-

    Επί του προτεινόμενου Άρθρου 83:

    Να υπάρξει προσθήκη που να αφορά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για μετατάξεις σε θέσεις Ε.Ε.Π. στα ΑΕΙ από προσοντούχους εκπαιδευτικούς.

    —-

    Επί του προτεινόμενου Άρθρου 84:

    Για το άρθρο 84 πρέπει να υπάρξει προσθήκη που να αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει 8ετια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα: Εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει οκτώ (8) συνεχόμενα έτη απόσπασης σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικές μονάδες ή λοιπές δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να παραμείνουν κατά προτεραιότητα στις θέσεις τους, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες στην περιοχή τοποθέτησής τους. Η εξέταση των αιτήσεων των εκπαιδευτικών αυτών προηγείται κάθε άλλης αίτησης απόσπασης ή ανανέωσης. Η παραμονή πέραν της οκταετίας δεν
    συνεπάγεται χορήγηση επιμισθίου. Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν αποκλειστικά τις τακτικές αποδοχές τους. Η παραμονή εγκρίνεται για ένα (1) σχολικό έτος κάθε φορά και μπορεί να ανανεώνεται κατόπιν ετήσιας αίτησης του ενδιαφερομένου. Η κατά τα ανωτέρω παραμονή χορηγείται ανεξαρτήτως της εξάντλησης ή μη των πινάκων νέων αποσπασμένων. Η διοίκηση λαμβάνει ιδίως υπόψη ότι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει επί οκτώ έτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν δημιουργήσει ουσιώδεις κοινωνικούς και
    οικογενειακούς δεσμούς στο εξωτερικό.

  • 10 Μαρτίου 2026, 09:00 | Ζωή

    Η παρουσία έμπειρων εκπαιδευτικών είναι σημαντική για την ποιότητα της εκπαίδευσης.
    Ως γονέας μαθητών θεωρώ σημαντικό να μην αποκλείονται
    από τη θέση Συντονιστή Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη υπηρετήσει στο εξωτερικό.
    Η εμπειρία εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού είναι
    πολύτιμη και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή Συντονιστών.
    Οι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί σε σχολεία της ομογένειας διαθέτουν σημαντική εμπειρία
    που πρέπει να αξιοποιείται.
    Για χώρες όπως η Γερμανία είναι σημαντικό οι Συντονιστές Εκπαίδευσης να γνωρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής.

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:45 | Γεώργιος Χατήρας

    Σχόλιο επί του άρθρου 83

    Η πρόβλεψη δυνατότητας μετάταξης εκπαιδευτικών που υπηρετούν επί σειρά ετών με απόσπαση σε διοικητικές δομές του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί μια θετική και αναγκαία πρωτοβουλία, καθώς αναγνωρίζει την εμπειρία και τη συμβολή εκπαιδευτικών που έχουν στηρίξει επί μακρόν τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διοίκησης. Ωστόσο, η διατύπωση της ρύθμισης, όπως προτείνεται, δημιουργεί ορισμένες αδικίες και περιορισμούς που θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστούν.

    Καταρχάς, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ρητά ότι για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης πενταετίας λαμβάνεται υπόψη και η τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση, εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει ουσιαστικά επί πέντε σχολικά έτη σε διοικητικές θέσεις ενδέχεται να αποκλειστούν από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ελάχιστη χρονική απόκλιση λίγων ημερών ή μηνών. Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα ήταν προφανώς άδικος και δεν θα ανταποκρινόταν στο πνεύμα της ρύθμισης, το οποίο είναι η αναγνώριση της πραγματικής υπηρεσιακής εμπειρίας.

    Παράλληλα, θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας από πέντε σε τέσσερα έτη. Η τετραετής υπηρεσία σε διοικητικές ή συντονιστικές δομές της εκπαίδευσης είναι επαρκής για την απόκτηση ουσιαστικής εμπειρίας και διοικητικής επάρκειας, ενώ θα επέτρεπε την αξιοποίηση περισσότερων στελεχών που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο διοικητικό έργο.

    Επιπλέον, η δυνατότητα μετάταξης θα ήταν σκόπιμο να μην περιορίζεται αποκλειστικά στον φορέα στον οποίο υπηρετεί ο εκπαιδευτικός κατά τον χρόνο της απόσπασης. Αντίθετα, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης και σε συναφείς διοικητικές θέσεις στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, όπως σε υπηρεσίες του Υπουργείου, σε εποπτευόμενους φορείς ή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εφόσον υπάρχει συνάφεια καθηκόντων και τα απαιτούμενα προσόντα. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο διοικητικό και συντονιστικό έργο της εκπαίδευσης.

    Μια πιο ανοιχτή και δίκαιη ρύθμιση θα ενίσχυε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης για εκπαιδευτικούς που έχουν επενδύσει σημαντικό μέρος της επαγγελματικής τους διαδρομής στη στήριξη της εκπαιδευτικής διοίκησης. Παράλληλα, οι προτεινόμενες βελτιώσεις δεν επιφέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού στη διοίκηση της εκπαίδευσης.

    Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η σχετική διάταξη να επανεξεταστεί και να διατυπωθεί εκ νέου κατά την τελική νομοτεχνική επεξεργασία του άρθρου.

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:44 | Α. Παπαστάμου

    Ως γονέας μαθητή που φοιτά σε ΔΗΜ.ΩΣ. Γυμνάσιο, παρακαλώ για τις ενέργειές σας σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση της αυτόματης μετάβασης των αποφοίτων ΔΗΜ.Ω.Σ Γυμνασίων σε συσχετιζόμενα ΔΗΜ.Ω.Σ. ΛΥΚΕΙΑ, όπως ήδη συμβαίνει και με τα πρότυπα. Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο.

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:40 | Eλευθερία Αρβανιτάκη

    Συμφωνώ με το αίτημα /παράκληση για νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη μετάβαση των αποφοίτων ΔΗΜ.Ω.Σ. Γυμνασίων στα συσχετιζόμενα ΔΗΜ.Ω.Σ. Λύκεια, κατ΄ αντιστοιχία με τα Πρότυπα σχολεία.

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:31 | Ασημίνα Παπαστάμου

    Ως γονέας μαθητή που φοιτά σε ΔΗΜ.ΩΣ. Γυμνάσιο, Θα ήθελα να παρακαλέσω για τις ενέργειές σας σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση της αυτόματης μετάβασης των αποφοίτων ΔΗΜ.Ω.Σ Γυμνασίων σε συσχετιζόμενα ΔΗΜ.Ω.Σ. ΛΥΚΕΙΑ, όπως συμβαίνει με τα Πρότυπα.

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:07 | Ελένη Μ.

    – η προϋπόθεση 5ετους διορισμού στην Ελλάδα είναι υπερβολικά
    – δεν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών έπειτα από τη λήξη της 5ετιας της απόσπασης, το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα
    – επιβάλλεται η αξιολόγηση δασκάλων που βρίσκονται ησηυστη χώρα
    -θα πρέπει να αναδιαμορφωθει το άρθρο 84 σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και εξελίξεις.
    Δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

  • 10 Μαρτίου 2026, 08:02 | Μαρία

    Αποσπάσεις εκπαιδευτικών, άρθρο 83
    Γιατί δεν μοριοδοτούνται τα τυπικά προσόντα και τα χρόνια προϋπηρεσίας στον φορέα; Οι λεγόμενες «αξιολογικές λίστες» των υποψηφίων μόνο αξιολογικές δεν είναι (ας δει κάποιος την λίστα των αποσπασμένων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και ας δικαιολογήσει τη θέση των περισσότερων αποσπασμένων, με αντικειμενικά κριτήρια). Εκπαιδευτικοί χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους ή επαρκή εμπειρία βρίσκονται πιο ψηλά από εκείνους με διδακτορικά και πολυετή εμπειρία στον κάθε φορέα, το ίδιο και εκπαιδευτικοί χωρίς εμπειρία ή τίτλους που παίρνουν για 1η φορά απόσπαση. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει ούτε δύο χρόνια μάχιμου εκπαιδευτικού στην τάξη, θα είναι όμως ενεργοί αποσπασμένοι, ώστε να ζητήσουν μετάταξη, όπως το ζητούν και στη διαβούλευση. Για τους περισσότερους από εμάς δεν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε κυβέρνηση από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις. Για να μη μιλήσουμε για εκείνους που αποσπάστηκαν έχοντας απορριφθεί από τον φορέα. Τα πώς και τα γιατί συμβαίνει αυτό είναι εύλογα, χρόνια τώρα. Κανείς δεν τόλμησε να αλλάξει ριζικά τις αποσπάσεις. Ας είστε η υπουργός που θα υποστηρίξει την πλήρη διαφάνεια, όπως γίνεται και για τις μεταθέσεις.

  • 10 Μαρτίου 2026, 07:52 | ΜΑΝΟΣ

    Επί του άρθρου 83
    Η διάταξη περί μετατάξεων εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ, όπως είναι διατυπωμένη, δεν εξυπηρετεί πλήρως το σκοπό για τον οποίο εισάγεται. Απεναντίας δημιουργεί στρεβλώσεις, ανισότητες και αποκλεισμούς με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από το πλαίσιο της καλής νομοθέτησης του νομικού μας πολιτισμού.
    Ειδικότερα:
    Ο θεσμός της απόσπασης λειτουργεί πολλές φορές ως δούρειος ίππος για την εξυπηρέτηση της επιθυμίας κάποιων εκπαιδευτικών να μετακινηθούν από την περιοχή της οργανικής τους σε άλλη περιοχή, π.χ. σχολικό έτος 2023-2024, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, (12) αποσπάσεις, όλες από άλλες περιοχές – σχολικό έτος 2020-2021, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, (15) αποσπάσεις, όλες από άλλες περιοχές. Περαιτέρω, συγχρόνως με το θεσμό της απόσπασης λειτουργεί παράλληλα και ο θεσμός της ολικής διάθεσης για παροχή διοικητικού έργου με αποτέλεσμα η εργασιακή διαδρομή πολλών εκπαιδευτικών να παρουσιάζει εναλλαγές μεταξύ αποσπάσεων και ολικών διαθέσεων ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν συνεχόμενα την ίδια θέση στον ίδιο φορέα συνδράμοντας επί μακρόν στην κάλυψη διοικητικών αναγκών, καλύπτοντας ουσιαστικά οργανικά κενά, υποβάλλοντας κάθε χρόνο αίτηση απόσπασης και η μη απόσπασή τους να μην αποτελεί δική τους επιλογή, αλλά αποτέλεσμα αποφάσεων της Διοίκησης. Ακόμη η κατανομή των αποσπάσεων ανά Διεύθυνση Π.Ε. δεν φαίνεται να προσεγγίζεται ορθολογικά, π.χ. σχολικό έτος 2025-2026 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, (7) αποσπάσεις – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, (13) αποσπάσεις, με την πρώτη να διαχειρίζεται σαφώς μεγαλύτερο όγκο εργασιών από τη δεύτερη.
    Προς επίρρωση των ανωτέρω παραθέτονται και τα παρακάτω πραγματικά παραδείγματα:
    – Εκπαιδευτικός (AM: 607846 για όσους θέλουν να ελέγξουν την ακρίβεια των όσων γράφονται) με 17 έτη απόσπασης τα προηγούμενα 18 σχολικά έτη σε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έλαβε απόσπαση το τρέχων σχολικό έτος 2025-2026 αν και αιτήθηκε σχετικά υποβάλλοντας και αίτηση επανεξέτασης με αποτέλεσμα να μην πληροί το κριτήριο της υπηρέτησης με απόσπαση κατά την έναρξη ισχύος της υπόψη διάταξης και να αποκλείεται από τη διαδικασία. (σ.σ. και κατά το τρέχων σχολικό έτος 2025-2026 υπηρετεί στην ίδια υπηρεσία με ολική διάθεση για παροχή διοικητικού έργου με απόφαση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης).
    – Εκπαιδευτικός, νέα μητέρα, με πολλά έτη απόσπασης σε περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ, λόγω απουσίας της από την εργασία κατά το τρέχων σχολικό έτος με άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνου, δεν υπέβαλε αίτηση απόσπασης για το σχολικό έτος 2025-2026 με αποτέλεσμα να μην πληροί το κριτήριο της υπηρέτησης με απόσπαση κατά την έναρξη ισχύος της υπόψη διάταξης και να αποκλείεται από τη διαδικασία.
    – Εκπαιδευτικός με πολλά έτη απόσπασης σε περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ, λόγω προβλήματος υγείας μέλους της οικογενείας του, έλαβε άδεια άνευ αποδοχών σε προηγούμενο σχολικό έτος με αποτέλεσμα να μην πληροί το κριτήριο των 5 συναπτών ετών απόσπασης και να αποκλείεται από τη διαδικασία.
    Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται επιτακτική η τροποποίηση της υπόψη διάταξης ως εξής:
    Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας υπηρετούν με απόσπαση τουλάχιστον επί πέντε (5) συναπτά έτη ή έχουν συμπληρώσει επτά (7) συνολικά έτη απόσπασης τα τελευταία οκτώ (8) έτη στον ίδιο φορέα, στην Κεντρική Υπηρεσία, σε περιφερειακές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δύνανται, με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να μεταταγούν στον φορέα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν σε κενή οργανική θέση, εφόσον υπάρχει, σε κλάδο ίδιας κατηγορίας, βάσει των τυπικών τους προσόντων, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.