4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | Γιαννης Π.

    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγηση επιδομάτων είναι, ασυζητητί, μέτρο αναγκαίο και ορθό. Εξάλλου, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων αφορά τους Δημόσιους Υπαλλήλους (γιατί άραγε?), το συγκεκριμένο μέτρο πιστεύω ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα του δημοσίου και τα αποτελέσματά του θα φανούν άμεσα (κάτι που είναι και το ζητούμενο λόγω της δημοσιονομικής στενότητας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα). Από εκεί και πέρα θέλω να αναφερθώ και σε μια άλλη παράμετρο της επιδομάτικής πολιτικής του δημοσίου, η οποία είναι πραγματικά εξοργιστική και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Θα αναφέρω τα δύο πιο τρανταχτά παραδείγματα, αλλά πιστέψτε με υπάρχουν πάμπολλα ανάλογα. Λοιπόν έχουμε και λέμε:

    1) Οι Υπάλληλοι της Βουλής: παίρνουν ΔΥΟ μισθούς επιπλέον (σύνολο 16) και μάλιστα όχι δεν πρόκειται για τον βασικό μισθό, όπως θα περίμενε κανείς αλλά ΜΕΙΚΤΟΊ, ΜΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΌΜΑΤΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΈΝΑ (μιλάμε για πάνω από 3500€ έκαστος, σύνολο 7000€) ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΛΌΓΗΤΟΥΣ!!! και ρωτάω γιατί κύριοι συμβαίνει αυτό? Μάλιστα του παίρνουν όταν κλείνει η Βουλή το καλοκαίρι (για να κάνουν καλές διακοπές μάλλον!!!) και όταν ανοίγει η Βουλή το Φθινόπωρο (ποιος ξέρει γιατί? ίσως για επιβράβευση που γύρισαν τελικά να δουλέψουν)
    Βγήκε τις προάλλες ο κ. Πρόεδρος της Βουλής και είπε ότι το συγκεκριμένο έχει θεσμοθετηθεί από παλιά (εποχή του Βενιζέλου, αν και άλλα είναι αυτά που ξέρω εγώ!) και δίνεται ως αντιστάθμισμα για το γεγονός ότι το ωράριο των υπαλλήλων της Βουλής είναι διαφορετικό από των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και δεν εισπράτουν κάποιο άλλο επίδομα!!! Τι θα πει διαφορετικό κύριοι? Γνωρίζω εκ των έσω ότι το 95% των υπαλλήλων στη βουλή εργάζεται 6 ώρες την ημέρα (ούτε καν 7:30 όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι) και επιπλέον τις περιόδους που κλείνει η Βουλή και λειτουργεί με τα καλοκαιρινά θερινά τμήματα εφαρμόζεται και σε αυτούς κάποιο αντίστοιχο ιδιότυπο καθεστώς απασχόλησης με αποτέλεσμα να κάνουν και 15 ημέρες να πατήσουν στο γραφείο τους, χωρίς να δηλώνουν καν άδεια. Αν αυτό είναι το διαφορετικό για το οποίο πληρώνονται αδρά, να το εφαρμόσουν όλοι. Και λιγότερο θα δουλεύουν και περισσότερα λεφτά θα εισπράτουν. Για να μην αναφέρω και το αναληθές του ότι δεν εισπράτουν άλλο επίδομα. Όχι μόνο εισπράτουν όλα τα κλασσικά επιδόματα το δημοσίου, αλλά παίρνουν επιπρόσθετα, εν είδη εξόδων κίνησης και υπερωριών γύρω στα 1000€ μηνιαίως έκαστος. Χώρια που ακόμα και ο βασικός τους μισθός είναι αυξημένος σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Για να μην αναφέρω και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις με τις οποίες συνταξιοδοτούνται και με βάσει τις οποίες το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους φτάνει το 120% του μισθού τους, όταν για όλους τους υπόλοιπους είναι στο 70% και συζητάνε να το περιορίσουν κι άλλο. Μετά απορεί κανείς πως καταρρέουν τα ταμεία του Δημοσίου και δε μπορούν να χορηγήσουν ούτε το εφάπαξ (υποσημείωση οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν και ένα εφάπαξ γύρω στα 200.000+€ έτσι για επιβράβευση που κοπίασαν πολλοί στη ζωή τους!!!).
    Άκουσα, επίσης τον κ. πρόεδρο της Βουλής να εισηγείται να μην κοπούν οι δύο επιπλέον μισθοί αλλά να φορολογηθούν! Γιατί παρακαλώ?
    Να κοπούν και να μην ξαναδοθούν ποτέ. Και να κοπούν και τα έξοδα κίνησης και όλα τα πάσης φύσεως χαριστικά επιδόματα που έχουν να λαμβάνουν, έτσι απλά γιατί κάποιος Πρόεδρος της Βουλής κάποτε (παλιότερα) αποφάσισε να χρυσώσει τους υπαλλήλους του (που παρεπιπτόντως τους διόρισε ο ίδιος βυσματικά για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα ή άλλων βουλευτών), επειδή τελικά, όπως προκύπτει, δουλεύουν λιγότερο και σε καλύτερο ωράριο από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο υπάρχει σήμερα (δεν αντιπαραβάλω υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, γιατί τότε θα μας πιάσουν τα κλάματα). Και να ρυθμιστεί και το ποσό της σύνταξης όπως σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και το εφάπαξ στα όρια του αποδεκτού. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο σου το σπίτι και στην ουσία η Βουλή αποτελεί το σπίτι της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εδώ θα φανεί αν, όντως, υπάρχει διάθεση να μπει ένα φρένο στη σπατάλη και να γίνουν ρηξικέλευθες αλλαγές

    2)Οι μηχανικοί του Δημοσίου: Εισπράτουν 2 επιδόματα (6 & 7% επί των κονδυλιών για τα δημόσια έργα και κάτι μικρότερο για τους απόφοιτους ΤΕΙ) τα οποία ανέρχονται στα 900€ μηνιαίως. Αφορά όλους τους μηχανικούς (δηλ. όσους έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με πτυχίο μηχανικού), ανεξαρτήτως αν κάνουν δουλειά μηχανικού ή όχι!!!! Και ερωτώ κύριοι: Γιατί δίνεται αυτό το επίδομα? Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πέραν των συντεχνιακών συμφερόντων (ΤΕΕ κοκ) που το κυνήγησε και το πέτυχε?? Χώρια την αδικία που προκύπτει ένας πτυχιούχος μη μηχανικός που κάνει την ίδια δουλεία να παίρνει στην ουσία τα μισά λεφτά από τον αντίστοιχο μηχανικό κάντε έναν πρόχειρο υπολογισμό για το πόσοι μηχανικοί έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο x 900€ x 12 μήνες, για να βρείτε πόσα λεφτά πετάει το Ελληνικό κράτος σε άχρηστα και αναξιοπρεπή επιδόματα.

    ΤΈΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΜΆΤΩΝ/ EXTRA ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΣ. ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΑ ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:39 | Μαίρη Πιπεράκη

    Καμμία φοροαπαλλαγή για κανένα. Είναι αντισυνταγματικό. Όλοι να πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Στελλιος

    Πεθαινει διευθυντης του δημοσιου η γυναικα του αποποιηται την συνταξη γιατι ειναι και αυτη ΔΥ και οπου ναναι βγαινει και αυτη. και η συνταξη περναει στην κορη τους 20χρονων ισοβια αρκει να μην παντρευτει η να μην πιασει ποτε δουλεια στην ζωη της.να κατι προνομια που πρεπει να κοπουν και ειναι 99% στο δημοσιο μολις κοπουν αυτα τοτε να μιλησουμε και για ταλλα

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:38 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

    ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΜΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ (ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ)ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΚΥΡΗ,ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ (ΟΠΟΙΟ)ΘΙΓΟΜΕΝΟ.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΜΕ Η ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ.(15% ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ).ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ…ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΚΑΙ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.ΤΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΕΙΝΑΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | Στελλα

    κύριε υπουργέ,
    εμείς οι ανύπανδρες μητέρες (οι οποίες μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ολομόναχες γιατί το κράτος απουσιάζει) που έχουμε τον τίτλο «ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» περιμένουμε να μας αντιμετωπίσει η πολιτεία σαν ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Ενα ΔΙΚΑΙΟ φορολογικό σύστημα είναι το σύστημα που αντιμετωπίζει τον ΜΟΝΟΓΟΝΕΑ ως ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Είναι οικογενειακό το εισόδημα του ΜΟΝΟΓΟΝΕΑ. Επίσης το παιδί του ΜΟΝΟΓΟΝΕΑ δεν είναι ουδόλως διαφορετικό απο το παιδί του πολύτεκνου, εκτός από το γεγονός οτι το παιδί του πολύτεκνου απολαμβάνει τη θαλπωρή της μεγάλης οικογένειας (η όποια πρόβλεψη από την πολιτεία για την μονογονεική οικογένεια εξαντλείται μέχρι την ηλικία των 16 χρόνων του παιδιού σε αντίθεση με την αντίστοιχη του πολύτεκνου).
    Κοινωνική ευαισθησία ζητάμε απο εσάς και γενικότερα από την Πολιτεία. Γιατί ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ οτι την έχετε και περιμένουμε (καθώς τώρα πια έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση) να τη δούμε και στην πράξη για τις ΑΝΥΠΑΝΔΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ κι εμείς…

    καλή μας τύχη

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 12:35 | MARIA

    ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΦΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ»;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:47 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

    Είναι αλήθεια ότι η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της οικονομική της ιστορίας και είναι γενικά αποδεκτό ότι πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής περιστολής για την εξυγίανση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
    Οι γιατροί του ΕΣΥ και ιδίως της επαρχίας προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό έργο, που ούτε της κατάλληλης αναγνωρίσεως έτυχε τόσο από τους υπόλοιπους όσο και από τις ηγεσίες των υπουργείων και κυρίως του Υγείας, ούτε ανταμείφθηκε όπως σε όλη την Ευρώπη σωστά και δίκαια ανάλογα και σύμφωνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους .Μη ξεχνάμε την ανά δέκα – δώδεκα χρόνια αναπροσαρμογή του ¨ειδικού¨ μισθολογίου που είναι κατώτερο από τους δασκάλους και τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης – η αναφορά σ΄ αυτούς δεν έγινε για λόγους απαξίωσης αλλά λόγω των ωρών απασχόλησης τους εβδομαδιαίως .
    Οι γιατροί του ΕΣΥ συμπληρώνουν τα έσοδα τους με τις εφημερίες , καλύπτοντας για ολόκληρα εικοσιτετράωρα τις ανάγκες των νοσοκομείων , και ιδίως των επαρχιακών . Ας κάνουν μια σύγκριση οι ¨υπεύθυνοι¨ τις υπερωριακές και εξαιρέσιμες αποζημιώσεις των τεχνικών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ μ’ αυτές των γιατρών του ΕΣΥ κι αν τους απέμεινε λίγη ¨τσίπα¨ θα γίνουν παντζάρια από την αδικία εις βάρος των τελευταίων.
    Από της πρώτης ιδρύσεως του ΕΣΥ από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά αυτή η αδικία είχε εντοπιστεί και γι΄ αυτό από την πρώτη αρχή καθιερώθηκε η αυτοτελής φορολόγηση των εφημερίων των γιατρών του ΕΣΥ ως ένα είδος ¨ παροχής ¨ . Από τότε το ΕΣΥ αντί να δεχθεί εποικοδομητικές διόρθωσης και βελτίωσης δέχεται συνεχείς μειώσεις , με μοναδική εξαίρεση την μεταρρύθμιση στη διοίκηση του Αλέκου Παπαδόπουλου που κατέληξε , δυστυχώς , στο ¨ βόλεμα ¨ κομματικών στελεχών και όχι στην ορθολογική και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργία των νοσοκομείων .
    Πολύ λογικό είναι να συνεισφέρουν και οι γιατροί του ΕΣΥ στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας κατά τη μοίρα που τους αναλογεί , όχι βέβαια με τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που λόγω της ανικανότητας του να ελέγξει και να πατάξει την φοροδιαφυγή (φοροκλοπή ) καταφεύγει στα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους , αλλά προσμετρώντας την κοινωνική προσφορά και την ηθική καταξίωση των γιατρών του ΕΣΥ.
    Πρόσφατα είδαμε , στις εθνικές εκλογές το ένα κόμμα να βιάζεται να παραδώσει την εξουσία και το άλλο να τρέχει υποσχόμενο πολλά να αδράξει την εξουσία , που στην ουσία ήταν και είναι όχι απλώς καυτή πατάτα αλλά πυρωμένο κάρβουνο . Ξεχνούν όμως και τα δυο ότι η δική τους ασυλλόγιστη και ανεύθυνη οικονομική πολιτική κατάντησε τη χώρα σ΄αυτά τα χάλια , οι ενδιάμεσες φωτεινές προσπάθειες , επιβεβαιώνουν τον κανόνα ως εξαιρέσεις . Δυστυχώς τίποτα σωστό δεν διατηρήθηκε ή βελτιώθηκε , αντίθετα όλες οι αλλαγές προκαλούσαν επιδείνωση με αποτέλεσμα την αύξηση συνεχώς του εθνικού χρέους από τα συνεχή ελλείμματα της οικονομίας .
    Ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι να πάρει μέτρα , σκληρά μέτρα , αλλά αν δεν έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης και της αναλογικότητας θα ξεσπάσει αντίδραση , κοινωνική αναταραχή , αναφέροντας και το σύνηθες ότι η αντίθεση αυτή μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς πραγματικό κέρδος για κανένα . Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά και βέβαια πρέπει να υπάρξει ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και θέσπιση αυστηρών ποινών για τους παραβάτες και παρανομούντες είτε είναι αυτοί πολίτες που διαφεύγουν των υποχρεώσεων και την αναλογική συμμετοχή στα εθνικά ¨βάρη¨ , είτε αυτοί είναι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν εκτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο . Επίσης ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι να απαλλάξει τον πολιτικό κόσμο από την ρετσινιά της απομύζησης και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος σ΄όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου .
    Είναι λοιπόν κατανοητό η αύξηση του ποσοστού της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημερίων από 20% σε 25% για ένα μικρό χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων και όχι η κατάργηση του . Ας μη ξεχνάμε πως με τις υπόλοιπες ¨ διαρροές ¨που σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει για τη δημοσιοοικονονική εξυγίανση περιλαμβάνει και ονομαστική ελάττωση των συνολικών αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ . Η μετά δώδεκα χρόνια κάποια βελτίωση στις αποζημιώσεις των γιατρών του ΕΣΥ , θα εξανεμισθεί με τη νέα κατάσταση πραγμάτων . Όσο δε για την αναδρομική εφαρμογή ορισμένων μέτρων και για το 2009 , αυτό αποτελεί καταστρατήγηση πολλών κανόνων δικαίου αλλά και συνταγματικών δικαιωμάτων , αφού αναδρομική ισχύ νόμου δεν συνάδει με τη δημοκρατία , τη δικαιοσύνη και την ευνομούμενη πολιτεία .
    Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αρνούνται τη δίκαια και αναλογική συμμετοχή τους στην ανάληψη και καταβολή των ¨βαρών¨ που τους αντιστοιχούν για την έξοδο της χώρας από την κρίση . Δε θα ανεχθούν όμως , από τα δικά τους μετρημένα και συγκεκριμένα να καλυφθούν ¨κενά¨ κρατικής ανικανότητας , έξυπνης και πονηρής αποφυγής ευθυνών και βέβαια της φοροδιαφυγής και τελικά της κυβερνητικής ατολμίας και αδυναμίας . Τότε πράγματι θα προκύψει πόλεμος .
    Και μια επισήμανση οι γιατροί του ΕΣΥ όλης της χώρας δεν μπορεί να ταυτίζονται μ΄αυτούς του λεκανοπεδίου , δεν μπορεί να λαμβάνονται μέτρα σύμφωνα και ανάλογα μ΄αυτούς, δεν μπορεί να εξισώνονται με τους γιατρούς του ΕΣΥ της επαρχίας . Οι λόγοι είναι γνωστοί , πασιφανείς και δεν χρειάζονται αναφορά , εξάλλου είναι τόσοι πολλοί . Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ας το λάβει σοβαρά υπόψη αυτό και να μη γίνει σαν την περίπτωση των εργολάβων οικοδομών, που για να τους φορολογήσουν ( διότι απολαμβάνουν επίσημη φοροδιαφυγή ) αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες των ακίνητων και έτσι στο τέλος πληρώνει τη νύφη ο αγοραστής που τις περισσότερες φόρες είναι ένας μισθωτός οικογενειάρχης με δάνειο και χίλιες υποχρεώσεις .

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ
    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 08:51 | ΚΩΒΑΙΟΣ Λ

    Καλημέρα, είμαι λογιστής και μέσα από την δουλεία μου βλεπω μεγάλες αδικίες, μια από αυτές είναι η αυτοτελής φορολόγηση που υπάρχει στα φορτηγά δημοσίας χρήσης και ιδίως τα βυτιοφόρα. Στο γραφείο έχουμε πελάτη που έχει λογιστικά κέρδη 215.000,00 ευρώ και πληρώνει φόρο 4500,00 ευρώ μόνο όταν εγώ που είμαι μισθωτός με 14.000,00 εισόδημα πληρώνω 600,00 ευρώ. Ο ανωτέρω επαγγελματίας με 2 φορτηγά γλιτώνει περίπου 60.000,00 ευρώ φόρο. Παρακαλώ σκεφτείτε πολυ κάλα τί μπορεί να γίνει με αυτό το θέμα. Ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Πιστεύω ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εξής φοροαπαλλαγές:
    – Το εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.
    – Τα προβλεπόμενα για τις αναδρομικές αμοιβές
    – Ότι αφορά σε πραγματική δαπάνη, που να τεκμηριώνεται με αποδείξεις (π.χ. αποδείξεις για ξενοδοχεία στα έξοδα ταξιδιών κτλ)
    – τα επιδόματα περιποίησης ανάπηρων ατόμων
    – τα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση και παραχώρηση χρήσης ακινήτων
    – οι υποτροφίες σε σπουδαστές

    Οι λοιπές φοροαπαλλαγές να καταργηθούν. Καμία κατηγορία εισοδήματος να μη φορολογείται αυτοτελώς. Τα πάσης φύσεως εισοδήματα να εντάσσονται σε ενιαία φορολογική κλίμακα.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | Νεκταρία Παπανικολάου

    Βλέπω κάποιους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό και ζητούν να δοθεί το δικαίωμα άμεσης διακοπής της απόσπασης, σε περίπτωση κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του επιμισθίου. Αν και θεωρώ ότι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να είναι δεδομένο, δε νομίζω ότι καλύπτει τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους υπαλλήλους. Οι εκπαιδευτικοί που δέχονται να αποσπαστούν παίρνουν μια πολύ σοβαρή απόφαση που επηρεάζει τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Υποβάλλονται σε έξοδα, τα οποία φυσικά και δεν καλύπτονται από την αποζημίωση για τη μεταφορά οικοσκευής που δίνει το υπουργείο. Αποκτούν προβλήματα υγείας λόγω των κλιματικών συνθηκών. Προσαρμόζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους στο δεδομένο της απόσπασης. Δε μπορεί όλα αυτά να τα τινάζει κανείς στον αέρα. Όταν έχεις οργανώσει τη ζωή σου με κάποιες προδιαγραφές για κάποια χρόνια, το να τη διαλύσεις σε μια στιγμή έχει τεράστιο οικονομικό, προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό κόστος.
    Ο υπάλληλος, όπως και κάθε πολίτης, οφείλει να γνωρίζει και να μην υπόκειται σε τέτοιου είδους αιφνιδιασμούς και δυσάρετσες εκπλήξεις εκ μέρους του κράτους. Η εκ των υστέρων αλλαγή των «όρων του παιχνιδιού» παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | Κώστας

    Δεν πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελης φορολόγηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο εξωτερικο διοτι το επιμισθιο ειναι πενιχρό (έχει να δοθεί αύξηση εδώ και 10 χρόνια)ενώ η ζωή έχει γίνει πολύ ακριβότερη (ενοίκια,μεταφορές και είδη καθημερινής ανάγκης) .Σε περίπτωση δε που καταργηθεί πρεπει να ενημερωθούμε έγκαιρα ώστε να διακόψουμε την απόσπαση. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν είμαστε μόνοι αλλά έχουμε και οικογένειες μαζί μας.Και δεν ξέρω με ποια λογική δεν το ξεκαθαρίζετε άμεσα αυτό το θέμα.
    Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δείξει περισσότερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα διότι ήταν και υπουργός παιδείας

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:23 | MENH

    Υπάρχουν επιδόματα που ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και αντικειμενικά οικονομικά αίτια, αλλά ακόμη και σήμερα που είμαστε μέλη της ΕΕ, ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ!
    Όπως το επίδομα μητρότητας (σπουδών και άλλα σχετικά) ακόμη και μέχρι την ηλικία των 25 ετών, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!!
    Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη για να γίνουμε άξια μέλη της ΕΕ!!!
    Έχω όμως την εξής απορία.
    Οι Βρυξέλες ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά θέματα (κι από αυτά μόνο τα εισπρακτικά)?
    Για τα κοινωνικά θέματα? Είναι δευτερεύοντα ή είδος πολυτελείας?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | ΖΩΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ

    Πρέπει να προβλεφθεί αφορολόγητο της διατροφής που δίνεται από γονέα για τα παιδιά του καθόσον δίνεται σε άλλο γονέα και δεν αποτελεί πραγματικό εισόδημα για αυτόν που την δίνει. Παράδειγμα. Μηνιαίο εισόδημα γονέα 1400 ευρώ και διατροφή 1200 ευρώ. Πραγματικό ετήσιο εισόδημα ο γονέας αυτός έχει 200 ευρώ επί 14 =2800 ενώ φορολογείται για 19600 σήμερα τα οποία δεν λαμβάνει καν… είναι σημαντικό και άδικο

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:30 | MENH

    Ένας μισθωτός, πέρνει βασικό μισθό 800 € και άλλα 800 € επιδόματα.
    Προτείνετε να φορολογηθούν τα επιδόματα. Με άλλα λόγια να αντιμετωπισθούν σαν ΜΙΣΘΟΣ.
    Τότε ΠΡΕΠΕΙ να συνυπολογισθούν ΚΑΙ στο ποσό της ΣΥΝΤΑΞΗΣ!!!
    Βάση υπολογισμού της σύνταξης ΟΧΙ 800€ ΑΛΛΑ 1600€!!!
    Οι τροπολογίες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα διάφορα θέματα σ’όλες τις διατάξεις με κοινό γνώμονα,όχι κατά το συμφέρον !!!

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:22 | Γιωργος Βλασσης

    Κύριε Υπουργέ. όταν ήμουν στη Γερμανία, η Λογιστριά μου είπε ότι θεωρητικά, σαν φορολογητέο εισόδημα μου, θεωρείται καιη αξία του φαγητού που έτρωγα και πληρωνα από το expense account της εταιρίας, όταν έβγαζα κάποιον πελάτη για φαγητό. ΝΑΙ λοιπόν όλα τα αποκτώμενα εισοδήματα θα πρέπει να προστίθενται στο αποκτωμενο εισόδημα και να φορολούνται συνολικά με τους ανάλογους συντελεστές.Ειναι ΔΙΚΑΙΟ ο κόσμος να γνωρίζει ότι όλοι υπόκεινται στους ιδιους κανόνες. Αν θα πρέπει να υπάρξουν,απαλαγές/ποσά, εκ των προτέρων γνωστές σε όλους,που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα,και που θα εξαρτώνται από την κοινωνική πολιτική που κάθε κυβέρνηση θα θέλει να εφαρμώση. Οποια δήποτε άλλη εξαίρεση θα δημιουργεί γρίζες ζώνες που θα ενθαρύνουν την φοροδιαφυγή,από όλους ακόμα και από τους μισθωτούς και Συνταξιούχους που παρα την γενικώς (μαρέσει η λέξη) γνωστή από ανάγκη φορολογική εντιμοτητα όλο και καποιο εισόδημα έχουν και κρίβουν.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:58 | Xρήστος M.

    Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο εξωτερικό. Το ιδιαίτερα χαμηλό επιμίσθιο φορολογείτε αυτοτελώς.Τα έξοδα διαβίωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης αποδείξεων στην εφορία. Θεωρώ δίκαιο εφόσον το κράτος αλλάξει μονομερώς τη συμφωνία να δώσει και τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει την απόσπαση του στο εξωτερικό. Δε γίνετε να δουλεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα να μην του φτάνουν τα χρήματα για να επιβιώσει και να είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην ξενιτειά 3 έως 5 χρόνια.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 08:59 | Θάνος

    Πιστεύω ότι η αυτοτέλης φορολόγηση για στην αποζημίωση απόλυσης δεν πρέπει να αλλάξει και είναι άδικο να μη ανακοινώνεται προκαταβολικά η λίστα των κοινωνικών παροχών που θα εξαιρεθούν η θα παραμείνουν μειωμένοι από την αυτοτελή φορολόγηση προκειμένου να αποτελέσει μέρος της διαβούλευσης

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Άρθρο 8 Ν 3790/2009
    Ως αποτέλεσμα του άρθρου εν λόγω άρθρου είναι η επιβάρυνση κατά 15% του ΚΑΕ για αποζημίωση εξωτερικού Π/Υ 2010 σε σχέση με τον Π/Υ 2009, καθόσον όσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο εξωτερικό και ανήκουν στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε πήραν στην ουσία αύξηση από 1/1/2010.
    Όμως ο νόμος αυτός έχει μία λογική βάση καθόσον πριν την ισχύ αυτού , φορολογούνταν (έστω και αυτοτελώς κατά 15%) εισοδήματα που ΄΄αποκτιόντουσαν΄΄ στο εξωτερικό ή / και προσμετρήθηκαν ως εισοδήματα στην έκτακτη εισφορά (για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ). Ως αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι προσέφυγαν και πιθανόν να συνεχίσουν να προσφεύγουν στα δικαστήρια για επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων. Όπως αντιλαμβάνεστε υφίσταται μελλοντικός κίνδυνος να τελεσφορήσει υπέρ αυτών μία δικαστική απόφαση και δεν μπορεί μια ζωή να τα μεταφέρουμε όλα στα εγγόνια μας.
    Κατόπιν των ανωτέρω προτείνονται τα κάτωθι :
    Α. Διατήρηση της φοροαπαλλαγής σύμφωνα με το άρθρου 8 Ν 3790/2009.
    Β. Μείωση του ποσοστού, επί του μισθού του Πρέσβη, με το οποίο πληρώνονται οι υπάλληλοι του εξωτερικού κατά τόσες ποσοστιαίες μονάδες, ώστε, το καθαρό μηνιαίο εισόδημα αλλοδαπής (από την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου ή και άμεσα εφόσον διατηρηθεί το αφορολόγητο) να ισούται με το αντίστοιχο μηνιαίο εισόδημα του υπαλλήλου προ της ισχύος του εν λόγω άρθρου, δηλαδή όσες ήταν οι καθαρές αποδοχές το 2009 .
    Με την ανωτέρω μεθόδευση επιτυγχάνονται τα κάτωθι:
    Α. Μείωση δαπανών κατά 15% στον εν λόγω ΚΑΕ Π/Υ 2010 σε σχέση με Π/Υ 2009.
    Β. Ικανοποίηση των εν λόγω υπαλλήλων καθόσον δεν θίγονται τα κεκτημένα εισοδήματα (2009) και ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.
    Γ. Κοινωνική δικαιοσύνη καθόσον οι εν λόγω υπάλληλοι δεν θα λάβουν αδικαιολόγητα τόσο μεγάλη αύξηση , όταν μάλιστα ο μισθός τους στην αλλοδαπή είναι ικανοποιητικός.
    Δ. Έμμεση αύξηση του μισθού του πρέσβη.
    Ε. Αδυναμία προσφυγής των υπαλλήλων στα δικαστήρια για επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων , αλλά και εξοικονόμηση πόρων από την παύση άσκοπων προσφυγών.
    Κύριε Υπουργέ
    Στο εν λόγω σημείο κάποιοι μπορεί να σας προτείνουν απλά την κατάργηση του εν λόγω άρθρου και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης με 15%. Πιστεύω όμως ότι η εν λόγω πρόταση μου είναι ισχυρότερη καθόσον διαφυλάσσει το Ελληνικό Δημόσιο από δυσάρεστες μελλοντικές εκπλήξεις.
    Μετά τιμής

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:38 | c.g.

    Καταρχάς πιστεύω ότι είναι σωστό όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται ενιαίως και λογική συνέπεια αυτού είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Όσον αφορά τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων ή τις εφημερίες των ιατρών ή των σωμάτων ασφαλείας κ.α. είναι εύκολο και απλοϊκό να ζητούν όλοι την κατάργηση τους. Και αυτό γιατί το ίδιο το κράτος δημιούργησε αυτό το καθεστώς και φυσικά το καλλιέργησε!!! Γιατί όμως το κράτος έδωσε αυτές τις παροχές στους εργαζόμενους? Ποιόν εξυπηρετούσε? Ποιόν συνέφερε η μη ύπαρξη ενιαίου μισθολογίου? Γιατί μπορούσαν οι Υπουργοί να αυξάνουν τα επιδόματα μόνο του δικού τους υπουργείου? Γιατί δίνονται αυξήσεις έστω και σε αυτά τα επιδόματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους? Οι απαντήσεις είναι γνωστές σε όλους!!! Έτσι λειτουργεί δυστυχώς το ίδιο το κράτος μας, ύπουλα και εκφοβιστικά!!! Η κατάργηση όμως της αυτοτελούς φορολόγησης θα οδηγήσει και σε μείωση του μισθού. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα του κάθε νοικοκυριού? Με το πάγωμα των μισθών? Τι θα γίνει με την κατανάλωση? Ωραία οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι μηχανικοί του δημοσίου (που για αυτούς δεν μιλάει κανείς, θα μειωθούν και σε αυτούς τα επιδόματα τους? Γιατί κατηγορούνται οι εφοριακοί για μεγάλους μισθούς αλλά τελικά άλλοι τους απολαμβάνουν και με μεγάλη διαφορά κιόλας!!!) αμείβονται αρκετά καλά στο δημόσιο τομέα. Θα ενσωματωθούν όμως τα επιδόματα στο μισθό? Θα υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο? Γνωρίζουν όλοι ότι το δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει καμία σχέση με το μηνιαίο μισθό γιατί το κράτος έχει βρει την πατέντα να πληρώνει δώρο υπολογίζοντας μόνο το βασικό και όχι το συνολικό σου μισθό? Γνωρίζουν επίσης ότι ενώ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται με 12 ½ μισθούς και όχι με 14 ενώ π.χ. οι υπάλληλοι της Βουλής αμείβονται με 2 μισθούς παραπάνω? (τώρα βέβαια το ξέρουν όλοι γιατί καθημερινά τα δελτία ειδήσεων βάλλονται κάθε μέρα κατά μιας κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων!! Τυχαίο?) Αυτά το κράτος πάντα τα έκρυβε και πάντα θα τα κρύβει!! Η λύση στη φοροδιαφυγή είναι η μείωση του μισθού του εφοριακού? Γιατί εγώ παρόλο που δεν ανήκω στην εκλεκτή κάστα των καλά αμειβόμενων του δημοσίου -το μοναδικό επίδομα μου είναι τα 176€- δεν επιθυμώ να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα!! Εγώ θέλω οι υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών να αμείβονται ακόμα καλύτερα αλλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!! Να βγαίνουν για ελέγχους και να μην απλώνουν το χέρι σαν ζητιάνοι στους επαγγελματίες!! Να γράφουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν και εν συνεχεία το κράτος να επιβάλλει την ανάλογη τιμωρία. Και θέλω να πάψουν να υπάρχουν μιζαδόροι δημόσιοι υπάλληλοι!! Γιατί κ. Υπουργέ κανείς δεν μπορεί να κάνει περιουσία με 2.500,00€ το μήνα!!! Από αλλού είναι αυτά και το ξέρετε καλύτερα από μένα !!!! Όμως αν πιάσει κάποιος αυτούς που λαδώνονται ποιος θα είναι εκεί για να κάνεις τις ‘’χάρες’’!!
    Και τελικά με τα μέτρα που προτείνετε ποιος τιμωρείται? Ο μιζαδόρος? Αυτός βγάζει τόσα μαύρα που ο μισθός του είναι ασήμαντος. Τιμωρείται τελικά ο δημόσιος υπάλληλος που προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, του οποίου για μια ακόμα φορά στερείται το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής γιατί αυτός δεν έχει δικαίωμα να βγάζει περισσότερα από ένα μιζαδόρικο, γλοιώδες ανθρωπάκι με κοινωνική καταξίωση και τεράστιες διασυνδέσεις.

    Οπότε, αν ακόμα επιθυμείτε να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα και μη επιδόματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο βασικό μισθό, αλλιώς ας μείνει η κατάσταση ως έχει. Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι να φορολογηθούν επιπλέον οι μισθωτοί για τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, αλλά να πληρώσουν φόρο οι μονίμως φοροαποφεύγοντες και φοροδιαφεύγοντες.

    Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που δίνεται σε εμάς τους πολίτες να συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση με την ελπίδα ότι οι απόψεις μας θα λαμβάνονται υπόψη.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    NA KATAΡΓΗΘΗ Η ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ 67% ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙ-
    ΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Στεφοπουλος Δημητρης

    Δεν καταλαβαινω για πιο λογο πρεπει να υπαρχουν δημοσιοι υπαλληλοι οι οποιοι παιρνουν 2 μισθους το χρονο παραπανω απο τους υπολοιπους. Σε οποιαδηποτε υπηρεσια και αν ανηκουν θα πρεπει να πληρωνονται οπως και οι υπολοιποι Ελληνες υπαλληλοι. Υπαρξη υπαλληλων 2 και 3 ταχυτητων ειναι απαραδεκτη σαν εννοια στην αντιληψη περι δικαιου κρατους. Και φυσικα να υπολογιζεται ο φορος στο συνολο των οποιων μισθων αποφασιστει.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:37 | ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ , ΤΑ ΑΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ , ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ , ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ,ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΗΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ (100%) ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ .

    ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:17 | Δημήτριος Μαντάς

    Με έκπληξη μου διαπίστωσα οτι στα πλαίσια κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης συμπεριλαμβάνεται και το εισόδημα από εφημερίες πανεπιστημιακών ιατρών δημοσίων νοσοκομείων. Θεωρώ οτι μια τέτοια απόφαση θα είναι ιδιαίτερα άδικη δεδομένου οτι το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών ιατρών δεν αναπροσαρμόστηκε με την τελευταία αναπροσαρμογή που πέτυχαν οι ιατροί του ΕΣΥ, τόσο οι εφημερίες όσο και οι μισθοί τους παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με ισόβαθμους ιατρούς και η αυτοτελής φορολόγηση της αμοιβής για πάνω από δύο εφημερίες το μήνα είναι το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιεί το ήδη χαμηλό εισόδημα των ιατρών που εργάζονται πλήρως και αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:06 | NG

    6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Επειδή έχει θιγεί το θέμα ειδικών περιπτώσεων όπως για παράδειγμα οι ιπτάμενοι η άποψη μου είναι σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις να αυξηθεί η αποζημίωση ώστε να μη μειωθεί το εισόδημα αλλά να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Στις καλές εποχές οι εξαιρέσεις λειτουργούν πάντα ως Δούρειος Ίππος για την επίτευξη κάθε είδους συντεχνιακού συμφέροντος διαφόρων κατηγοριών πολιτών.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:57 | Eλένη Μ.

    Το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία του εξωτερικού σήμερα φορολογείται αυτοτελώς με 15% και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο όπως όλα τα άλλα εισοδήματα. Τα πενιχρά επιμίσθια των εκπαιδευτικών, που παρέμειναν στάσιμα επί σειρά ετών ίσα-ίσα καλύπτουν τα έξοδα ενοικίου, διατροφής και μετακίνησης και καμία σχέση δεν έχουν με τις υπέρογκες αμοιβές υπαλλήλων άλλων υπουργείων αποσπασμένων επίσης στο εξωτερικό.
    Εάν καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση του επιμισθίου τότε κανείς εκπαιδευτικός δεν θα έχει λόγους να στερείται την οικογένειά του και τη χώρα του και να αποσπάται σε σχολεία του εξωτερικού.
    Κατά τη γνώμη μου θα υπάρξουν ανακλήσεις αποσπάσεων και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού.

  • Είναι πραγματικά εξοργιστικό,

    μπήκα να ρίξω μία ματιά μήπως και δω καμια δημιουργική πρόταση και αυτό που βλέπω είναι μία προσπάθεια ανθρώπων να δικαιολογήσουν τα λιγότερο ή περισσότερο αδικαιολόγητα. Να πω ότι είναι απλά κοινωνικά ανεύθυνοι, δε αισθάνονται την συλλογική ευθύνη ή ότι είναι απλά αδίστακτοι.

    Κε υπουργέ, είμαι δημόσιος υπάλληλος (καθηγητής ΑΕΙ), έχω εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, προχωρήστε τη ρύθμιση και μην διστάζετε, πάντοτε θα υπάρχουν αυτοί που το μόνο που τους νοιάζει είναι ο μικρόκοσμος τους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:19 | Ε.Χ΄΄Ιωάννου

    Η φορολόγηση φυσικών προσώπων,ΝΠΙΔ και Εκκλησίας οφείλει να είναι σύμφωνη με το «γράμμα» και «πνεύμα» του Συντάγματος,που ορίζει στο άρθρο 4 παρ.2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις » και παρ.5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»

    Αυτό σημαίνει ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ συντελεστή φορολόγησης ,για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα , με παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου.

    Η αναλογικότητα στη φορολόγηση προκύπτει απο το διαφορετικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου και όχι από το διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης,πρακτική που οδήγησε το σύστημα σε στρεβλώσεις και κοινωνική αδικία.

    ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:24 | Πετρος

    Όλα τα επιδόματα να μπουν στην ίδια κλίμακα εκτός των ιπτάμενων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας και των πιλότων δασοπυρόσβεσης , εννοείται ότι δεν θα υπαχθούν τα επιδόματα κοινωνικής ευαισθησίας.
    Είναι παράλογο να θέλει κάποιος να προσφέρει στα κοινά, να αμείβεται υπέρογκα και να μην θέλει να φορολογηθεί, τέτοιους ανθρώπους δεν τους χρειαζόμαστε που φροντίζουν για τον εαυτό τους και την αυλή τους.

    Να επιτρέπεται να εργασθεί ο δημόσιος υπάλληλος με ειδική άδεια σε οιανδήποτε εργασία εκτός από αυτήν ή παρεμφερή εργασία που έχει στο Δημόσιο και να φορολογείται με κλίμακα.
    Τα έξοδα σήμερα με τα παιδιά είναι τεράστια και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους.
    Ειδικά στους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν φροντιστήρια στους μαθητές του ιδίου σχολείου.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:18 | Βάιος Μπαρλάς

    Αγαπητέ υπουργέ,

    ένα σχόλιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών:

    Δεν κατανοώ τί θα πει κοινωνικά δίκαιη φοροαπαλλαγή. Όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν λειτουργούν πια, είναι απολύτως δίκαιη η φοροαπαλλαγή για ιδιωτική ασφάλιση για όλους.

    Όταν η δημόσια υγεία δεν λειτουργεί πια, είναι κοινωνικά δίκαιη η φοροαπαλλαγή των αντίστοιχων αποδείξεων υγείας για όλους.

    Όταν η δημόσια παιδεία νοσεί, είναι απολύτως δίκαιη η φοροαπαλλαγή για σπουδές, γλώσσες και «δια βίου εκπαιδευση» για όλους.

    Το γεγονός ότι τα ανώτερα εισοδήματα φαίνεται να οφελούνται περισσότερο από τις φοροαπαλλαγές είναι κάπως απατηλό και απλή απόρροια του ότι (δικαίως) φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή, άρα (και δικαίως) φοροαπαλλάσσονται με τον ίδιο συντελεστή. Κάτι άλλο θα ήταν και άδικο και παράλογο.

    Με τιμή,

    Βάιος Μπαρλάς – Χημικός Μηχανικός – Ιδιωτικός Υπάλληλος

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | Βάιος Μπαρλάς

    Αγαπητέ υπουργέ,

    θεωρώ ότι η αυτοτελής φορολόγηση είναι δίκαιη και πρέπει να επιβληθεί σε όλους εφόσον εξετασθούν πρώτα κάποιες ειδικές περιπτώσεις: Για παράδειγμα παίρνω τους δικαστές, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται κάτω από πίεση που προσιδιάζει αυτήν του ιδιωτικού τομέα, και που πραγματικά αγωνιούν για την ετήσια έκθεση αξιολόγησής τους. Ένα μέρος του μισθού των δικαστών δεν είναι αφορολόγητο. Ακούγεται αρχικά άδικο. Όμως, ένα μέρος του μισθού τούς δίνεται ως επίδομα εξόδων, δεδομένου ότι είναι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να κρατούν χώρο στο σπίτι τους για γραφείο, να καλύπτουν έξοδα υπολογιστή, εκτυπώσεων, Printers, κλπ. Είναι λοιπόν αυτό εισόδημα που πρέπει να φορολογηθεί; Είναι μήπως επίδομα από αυτά στα οποία πρέπει να επιβληθεί η συζητούμενη μείωση του 10%; ;Όχι. Αυτά είναι έξοδα που όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάζεται να κάνουν. Προσοχή λοιπόν!Το πραγματικό εισόδημα, ναι, να φορολογηθεί εις όλον.

    Με τιμή,

    Βάιος Μπαρλάς – Χημικός Μηχανικός – Ιδιωτικός Υπάλληλος

  • Να μην φορολογούνται τα εξής επιδόματα:
    1) επίδομα αναπηρίας
    2) επίδομα για τυφλούς
    3) το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
    4) τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ (σήμερα παρακρατείται φόρος)
    5) από το άρθρο 45 Ν 2238/1994
    α) με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 2 συμφωνώ, με τα άλλα που
    αναφέρονται με ΦΕΚ σε αυτό το άρθρο δεν γνωρίζω.
    β) με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 3 συμφωνώ.
    γ) με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 4 δεν γνωρίζω.
    δ) με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 5 συμφωνώ.
    ε) με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 6 συμφωνώ.
    6) με το άρθρο 5 Ν 2892/2001 διαφωνώ.
    7) με το άρθρο 10 Ν 3220/2004 συμφωνώ απόλυτα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:34 | george

    φορολογηση ναυτικων–πως θα φορολογηθω σαν στεριανος την στιγμη που εργαζομαι ,κοιμαμαι σε 10 ποντουσ λαμαρινα @ στερουμαι τα παντα???
    το βασικοτερο ειναι οτι δεν παταω ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟς???ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ////

    ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗς αρχή της ισότητας των πολιτών ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗς ΜΑς

    ΑΦΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΤΕΡΙΑΝΟΙ????(ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | Χριστίνα

    Υπηρετώ ως εκπαιδευτικός σε σχολείο του εξωτερικού και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο όλα τα εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς. Καμία σχέση δεν έχει το πενιχρό επιμίσθιο που λαμβάνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό με τις παχυλές αμοιβές υπαλλήλων άλλων υπουργείων αποσπασμένων επίσης στο εξωτερικό, με αμοιβές μελών ειδικών επιτροπών, και βεβαίως με τα μυθικά ποσά με τα οποία αμείβονται αθλητές ή προπονητές. Τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών, που παρέμειναν στάσιμα επί σειρά ετών και γι’ αυτό έχασαν την αγοραστική τους δύναμη, ίσα-ίσα καλύπτουν τα έξοδα ενοικίου, διατροφής και μετακίνησης.
    Μια τέτοια μεγάλη υποβάθμιση του επιμισθίου θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε μαζικές ανακλήσεις, καθώς κανείς δεν έχει λόγους να στερείται τη χώρα του και τους δικούς του χωρίς ελάχιστο οικονομικό όφελος. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες δυστυχώς και για την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού.
    Πάντως, σε περίπτωση που καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση του επιμισθίου, είναι δίκαιο, κατά τη γνώμη μου, να αναγνωρισθεί εκ μέρους της κυβέρνησης ως αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών η άμεση ανάκληση της απόσπασής τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς η κυβέρνηση μονομερώς αθετεί τους όρους με τους οποίους αποδεχτήκαμε την τοποθέτησή μας σε σχολεία του εξωτερικού.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | Κώστας Καρλής

    Οι διάφορες περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών έχουν θεσπισθεί είτε για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας είτε για πρακτικούς λόγους απλοποίησης και μείωσης της φοροδιαφυγής είτε ως κίνητρο είτε κατόπιν συνδικαλιστικών πιέσεων. Οι τελευταίες είναι αυτές που πρέπει να καταργηθούν.
    Κοινωνικού χαρακτήρα απαλλαγές που πρέπει να διατηρηθούν είναι οι εξής: άρθρο 15 του Ν. 1545/85 (επιδόματα ΟΑΕΔ), άρθρο 27 παρ. 2 και 3 Ν. 3016/2002, άρθρο 6 Ν. 3631/2008, άρθρο 10 παρ. 5 Ν. 3220/2004, άρθρο 6 παρ. 5 περ. ιγ΄ του Ν.2238/94 (ΕΚΑΣ), άρθρο 6 παρ. 5 περ. α), δ), ε), ζ), θ), ιβ) του Ν.2238/94, άρθρο 6 παρ. 4 περ. β΄ και γ΄ του Ν.2238/94, άρθρο 6 παρ. 6 περ. α΄, β΄,γ΄και δ΄ του Ν.2238/94, άρθρο 6 παρ. 5 περ. ιβ΄του Ν.2238/94,
    Η απαλλαγή του άρθρου 45 παρ. 4 περ. γ) του Ν.2238/94 (εφάπαξ καταβαλλόμενο ασφαλιστικά ταμεία) αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό σε απαλλαγή της απόδοσης κεφαλαίου ασφαλιστικών κρατήσεων για τις οποίες είναι πρακτικά αδύνατος ο διαχωρισμός του τμήματος που αποτελεί επιστροφή κεφαλαίου που δεν είναι εισόδημα και του τμήματος που αποτελεί απόδοση και θα έπρεπε να φορολογηθεί.
    Η απαλλαγή του άρθρου 45 παρ. 4 περ. δ) του Ν.2238/94 συνδέεται με το γεγονός ότι οι αναδρομικές αποδοχές των περιπτώσεων που περιλαμβάνει συνήθως καταβάλλονται άτοκα και συνδέεται επίσης με το άρθρο 46 του Ν. 2238/94 που προβλέπει την φορολογία των αναδρομικών στο χρόνο καταβολής/είσπραξης και όχι στον χρόνο που ανάγονται. Συνεπώς πρόκειται για πιο σύνθετο ζήτημα και όχι απλώς για διατήρηση ή κατάργηση απαλλαγής.
    Οι απαλλαγές που προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 1 περ. α) και β) του Ν.2238/94 (αλλοδαποί διπλωματικοί υπάλληλοι) αν και προέρχονται από νομοθέτημα της δεκαετίας του 1950 είναι αμφίβολο αν μπορούν να καταργηθούν ενόψει των διεθνών συμβάσεων για τις διπλωματικές ασυλίες, απαλλαγές και προνόμια.
    Η απαλλαγή του άρθρου 6 παρ. 4 περ. α΄ του Ν.2238/94 αντιστοιχεί στις αυξημένης τυπικής ισχύος διατάξεις του Ν. 27/1975 και δεν είναι δυνατό να καταργηθεί. Αλλά και αν καταργηθεί θα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 27/1975, ως διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος. Το ίδιο ισχύει και για την απαλλαγή του άρθρου 6 παρ.3 περ. θ΄ του Ν.2238/94 αν και κάποιες από τις περιπτώσεις που προβλέπει δεν περιλαμβάνονται πλήρως στις αυξημένης τυπικής ισχύος διατάξεις του Ν. 27/1975.
    Η απαλλαγή του άρθρου 6 παρ. 2 περ. α) του Ν.2238/94 αφορά ακίνητα που παραχωρούνται προς χρήση στο Δημόσιο κλπ χωρίς αντάλλαγμα και αποτελεί κίνητρο ή έμμεσο αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες. Η κατάργηση ή μη της απαλλαγής εξαρτάται από το αν εξυπηρετεί πλέον ανάγκες του Δημοσίου ή είναι πλέον χωρίς σημασία.
    Οι απαλλαγές που προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 2 περ. β΄ και γ΄ του Ν.2238/94 αντιστοιχούν στην μεταφορά των κατηγοριών εισοδημάτων αυτών στο άρθρο 16 του Ν.2238/94 , ως στοιχείων ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Αν καταργηθούν οι απαλλαγές αυτές και το τεκμαρτό εισόδημα επαναφερθεί στα άρθρα 21-23 του Ν.2238/94 θα πρέπει να καταργηθούν και οι αντίστοιχες προς τις απαλλαγές διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.2238/94. Δεν είναι δυνατό το ίδιο ποσό να αποτελεί συγχρόνως και τεκμαρτή δαπάνη και φορολογητέο εισόδημα, διότι δεν θα υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα.
    Οι απαλλαγές που προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 4 περ. δ) του Ν.2238/94 και το άρθρο 103 παρ. 1 περ.ιδ΄= άρθρο 36 του Ν. 3775/2009, αποτελούν κίνητρο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να διατηρηθούν.
    Οι απαλλαγές που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν. 3156/2003, το άρθρο 6 παρ. 3 περ. ζ΄ του Ν.2238/94, το άρθρο 69 παρ.9 του Ν. 3746/2009, το άρθρο 19 παρ 2 του Ν. 3610/2007, το άρθρο 12 παρ. 8, 9, 11, 12 του Ν.2238/94 και η αντίστοιχη αυτοτελής φορολόγηση ορισμένων από τα εισοδήματα αυτά αφορούν κατ’ αρχάς τίτλους που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο και έχουν επεκταθεί και σε τίτλους που εκδίδονται από άλλα νομικά πρόσωπα για σκοπούς ίσης μεταχείρισης. Κατάργηση των απαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης των περιπτώσεων αυτών συνεπάγεται αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των επενδυτών , η οποία πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου και των επιχειρήσεων ώστε να αντισταθμισθεί η φορολογική επιβάρυνση των επενδυτών.
    Οι απαλλαγές των άρθρων 6 παρ.3 περ. ι΄ , 39 του Ν. 3371/2005 , 33 του Ν. 3383/2004, 31 του Ν. 2778/1999 αφορούν αμοιβαία κεφάλαια και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αποτελούν αντιστάθμισμα του γεγονότος ότι οι οντότητες αυτές δεν φορολογούνται επί των κερδών τους αλλά επί της αξίας της περιουσίας τους. Η τυχόν κατάργηση των απαλλαγών αυτών θα πρέπει αναγκαίως να αντισταθμισθεί με αλλαγή της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακίνητης περιουσίας επί των κερδών και όχι επι της περιουσίας.
    Οι απαλλαγές που προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 3 περ. α΄και β΄ του Ν.2238/94 και το άρθρο 86 παρ.1 του Ν. 3746/2009 (= άρθρο 12 παρ.9 περ. δ΄ του Ν.2238/1994) αποσκοπούν στην προσέλκυση καταθέσεων στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρχει πλέον ο λόγος θεσπίσεώς της θα πρέπει να καταργηθεί.
    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων (άρθρο 54 παρ. 1 και 3 του Ν.2238/94) συνδέεται με το θέμα 3 και απλώς επαναλαμβάνεται και σε αυτή την ενότητα.
    Η αυτοτελής φορολόγηση στο άρθρο 11 του Ν. 2238/1994 για το εισόδημα από την εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών (συνήθως παλαιών θυρωρίων κλπ) εξυπηρετεί καθαρά πρακτικούς λόγους γιατί διαφορετικά το αντίστοιχο εισόδημα θα έπρεπε να κατανέμεται σε όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής της κάθε ιδιοκτησίας.
    Η αυτοτελής φορολόγηση της μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 2238/1994 θα πρέπει να εξετασθεί σε συνδυασμό με την αυτοτελή φορολόγηση των περιπτώσεων της παρ. 1 του ίδιου άρθρου. Η διαφορά μεταξύ της παρ. 1 και της παρ. 2 συνίσταται ότι στις περιπτώσεις της παρ.1 φορολογείται το κέρδος ενώ στις περιπτώσεις της παρ. 2 επιβάλλεται φόρος στο τίμημα ανεξάρτητα από την ύπαρξη κέρδους και για τον λόγο αυτό ο συντελεστής της παρ. 2 είναι μικρότερος. Και στις δύο περιπτώσεις η αυτοτελής φορολόγηση αφορά μόνον τα φυσικά πρόσωπα και προσωπικές εταιρείες. Ορθότερο είναι να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και στις δύο περιπτώσεις τόσο στην παρ 1 όσο και στην παρ.2, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναγνωρίζεται και η ζημία που τυχόν προκύπτει και η οποία λογικά θα πρέπει να μεταφέρεται για συμψηφισμό και στα επόμενα πέντε έτη όπως κάθε ζημία.
    Η αυτοτελής φορολόγηση του άρθρου 13 παρ. 6-8 και 12 -13 του Ν. 2238/94 αφορά εισοδήματα αλλοδαπών και ο φόρος επιβάλλεται επί των ακαθαρίστων εσόδων και όχι επί του κέρδους που δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί. Εν πάση περιπτώσει με βάση τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας ο φόρος αυτός δεν καταβάλλεται. Θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τους αλλοδαπούς που δεν αποκτούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (πχ παρουσία μέχρι 183 ημέρες σε κάθε ημερολογιακό έτος) και να καταργηθεί για τις περιπτώσεις που υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση. Τα φορολογικά οφέλη πάντως από την οποιαδήποτε αλλαγή είναι αμφίβολα.
    Η αυτοτελής φορολόγηση του άρθρου 13 παρ. 10 του Ν. 2238/94 θα μπορούσε να καταργηθεί εφόσον στις περιπτώσεις που αυτή αναφέρεται γίνει υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων και ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος, γεγονός όμως που θα οδηγήσει και στην αναγνώριση ζημιών.
    Η αυτοτελής φορολόγηση κέρδους από την μεταβίβαση οχημάτων δημόσιας χρήσης (επιβατηγών, φορτηγών , λεωφορείων κλπ) εξαρτάται από τον τρόπο προσδιορισμού των ετησίων εσόδων από την εκμετάλλευσή τους και την αναγνώριση ή μη αποσβέσεων, ενώ παράλληλα αποτρέπει αμφισβητήσεις ως προς το ύψος του κέρδους. Με το σημερινό καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή στις περισσότερες περιπτώσεις.
    Εκτός από τις παραπάνω οι υπόλοιπες περιπτώσεις απαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης πρέπει να καταργηθούν.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 17:33 | StaMiKous

    Αξιότιμοι κύριοι των κυβερνήσεων (διαχρονικά)
    Θα μπορούσα να αποδεχτώ την ενιαία φορολόγηση των εφημεριών εφόσον μου επιστέψετε το καταπατηθέν, από παλαιούς και ιδιαίτερα τον πρόσφατο νόμο 3754/2009, συνταγματικό μου δικαίωμα (αρ.22 παρ.4 του Συντάγματος 2008) να αρνούμαι την αναγκαστική εργασία και να επιλέγω ως εκ τούτου το χρόνο, τον αριθμό και το είδος των εφημεριών που με εξαναγκάζεται να εκτελώ. Δεν πάω μακριά για να αποδείξω το αφερέγγυο των ενεργειών σας διαχρονικά. Με τον νόμο 3754/2009 από τον Ιούλιο του 2009 κανένας γιατρός δεν θα έκανε πάνω από 7 εφημερίες. Θα γινόταν 2000 προσλήψεις και 2500 το 2010. Δεν έχει γίνει καμιά και ανακοινώσατε 1000 μόνο για το 2010. Με 30 χρόνια υπηρεσίας έκανα 10 εφημερίες και λόγω αναβάθμισης συναδέλφου από τον επόμενο μήνα θα κάνω 15!!!!! Αυτό δεν είναι εργασία αυτό είναι δουλεία. Δώστε μου λοιπόν πίσω το συνταγματικό μου δικαίωμα ώστε να κάνω εφημερίες μέχρι το ποσόν που λογιστικά με συμφέρει. Ελάτε να δουλέψετε εσείς ή φέρτε όποιους κι όσους συνάδελφους θέλετε. Θα έχω έτσι ήσυχη την συνείδηση μου ότι συμβάλλω στην μείωση της ενεργείας του κλάδου. Η εφημερία υπήρξε άλλωστε ένα εφεύρημα δικό σας για να κρατάτε όμηρους τους γιατρούς και για να πετάτε στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι φροντίζεται για την δημόσια υγεία του. Μόνο για τον πρώτο χρόνο του ΕΣΥ (1986) λειτούργησε σωστά. Πριν δίνατε κάτι ώρες που δεν έφταναν και μετά εισάγατε την πλασματικότητα, τις μορφές εφημερίας, τα πλαφόν τους κλειστούς προϋπολογισμούς κι όλα αυτά τα καλούδια που υποσκάψανε τον 1397/1983. Άντε λοιπόν φτύστε μας για άλλη μια φορά γι’ αυτό που εσείς επαίρεστε κι εμείς το κουβαλάμε στις πλάτες μας και το πληρώνουμε με την ζωή μας.
    Με τιμή, πάντα με τιμή ΣταΜιΚους
    ΥΓ: Α μην αρχίσετε πάλι για φακελάκια, παραοικονομία,, δημοσιουπαλληλίκι και τα ρέστα γιατί αυτά σαφώς υπάρχουνε αφού εσείς τα φτιάξατε και τα συντηρείτε πολεμώντας διαχρονικά ανθρώπους, θεσμούς και κάθε προσπάθεια αξιοπρεπούς, αξιοκρατικής και έντιμης αντιμετώπισης τους.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | ΔΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο εξωτερικό.Νομίζω ότι θα είναι άδικο να καταργηθεί η αυτοτελή φορολόγηση του επιμισθίου που παίρνουμε, για τον απλό λόγο ότι αφού θα βρίσκομαι στο εξωτερικό δεν θα έχω αποδείξεις να δώσω ώστε να πέσει το φορολογητέο ποσό.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:59 | Η. ΔΑΝΔΟΛΟΣ

    Η γνώμη μου είναι :
    Τέλος σε όλες τις φοροαπάλλαγές.
    Τέλος και στην αυτοτελή φορολόγηση, κάθε είδους δαπάνης, γιατί αν αρχίσουμε με ειδικές κατηγορίες τότε μέσα σε δύο χρόνια, όλοι θα έχουν ρυθμίσει τις απαλλαγές ως μισθό ή ως έκτακτη παροχή.
    Είναι δεδομένο ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων, δίκαια έχουν διάφορες απαλλαγές ή αυτοτέλεια στη φορολόγηση.
    Όμως είναι βεβαιότατο ότι τις λαμβάνουν διπλάσιοι τουλάχιστον από όσους έπρεπε πραγματικά να έχουν αυτά τα προνόμια.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 08:43 | Αλέξανδρος Λιόλιος

    Καλη χρονιά και να λέμε μη χειρότερα….Ξεκινάμε ανάποδα αφού μιλάμε για φορλόγηση αλλά ξεχνάμε την πληρωμή…Οφείλει ή οχι το «κράτος» να πληρώνει εις το ακέραιον τις εφημερίες;;;Χωρίς πλαφόν και παρόμοια παπατζιλίκια. Υπάρχει ισοτιμία μεταξύ ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και ταμειακών ;;;Πολύ σωστά τα έγγραψε η συνάδελφος Αγγελική Παπαδοπούλου. Είμαστε ή μας έχουν κάνει 3 ταχυτήτων,ισως και έτσι να είναι …. τι κοινό έχω εγώ με το όποιο διευθυντή ΕΣΥ των Αθηνών;; Μόνο το επίδομα εφημερίας….Το οποίο αν διαβάσετε πως περιγράφεται είναι «εφημερία ετοιμότητος»…. Ομως ποιός θα αγωνιστεί γιαυτό ;;; Αν κονομας 30-40 ή 50 000 ευρώ τον μήνα σιγά να μην εκτεθείς για 700;; Και ναι μεν ,στην Αθήνα είναι άλλο το ΕΣΥ, αλλά οι υπόλοιπο γιατί να πληρώνουμε για τα φακελακια των άλλων (Αθηναίων) ;;; Δεν συμφωνειτε συνάδελφε Αγγελική Παπαδοπούλου;;; Τα πράγματα είναι απλά: πληρωμή εις το ακέραιον όλων των υπερωριών,με οποιαδήποτε φορολόγηση. Οι κρατήσεις από την πληρωμή των εφημεριών να κατατίθενται στο ταμείο μας και όχι να χάνονται. Οι ωρες εφημεριών να θεωρούνται συντάξιμος χρόνος. Και διερωτηθήκατε ποτέ πως θα βρεθούν τα χρήματα για την μισθοδοσία των νεων 1500 ή 2000 ή 2754 ιατρών;;;Εδω δεν έχουν να πληρώσουν εφημερίες….Και μη χειρότερα λοιπόν αφού τα έξοδα του ΕΣΥ έχουν πολλαπλασιαστεί με την νοσηλεία μη δικαιούχων.
    Αλέξανδρος Λιόλιος
    Δντής ΜΕΘ -Θεσσαλονίκη

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 01:38 | Διονύσιος Χρύσης

    Συμφωνω απόλυτα ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να συμβάλλουμε στην ανόρθωση της οικονομίας. Είναι δίκαιο να καταργηθούν η αυτοτελής φορολόγηση και φοροαπαλλαγές όταν δεν υπάρχουν λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας.

    Αναρωτιέμαι άραγε αν θα καταργηθούν οι 2 επιλέον μισθοί των υπαλλήλων της βουλής που δεν νομίζω ότι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. Ειναι προκλητικό κύριοι να προτείνεται περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις χωρίς στην ουσία να αγγίζετε τις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της βουλής.

    Οι στοιχειώδεισ κανόνες της λογικής και ηθικής επιβάλλουν να αρχίσετε πρώτα απο την βουλή. Μην προκαλείτε!! Παρακαλώ δώστε το παράδειγμα, όχι μόνο λόγια! Αλήθεια με τους δικαστικούς θα κάνετε κάτι που μέσω αποφάσεων δικαστηρίων έχουν ξεζουμήσει το δημόσιο!

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 23:42 | κοντογιαννης Δημητριος

    οι εφημεριες των ιατρων ΕΣΥ σε αριθμο 4-6 αναλογως ζωνης να ενσωματωθουν και να φορολογηθουν συμφωνα μετην κλιμακα και να ειναι πραγματικες ενεργεις εφημεριες και να καταργηθουν οι πιστωσεις για εφημεριες πλην ελαχιστων για εκτακτες περιπτωσεις μετα απο προταση του επιστημονικου συμβουλιου οπως γινεται σε νοσοκομεια του εξωτερικου.
    το επιδωμα βιβλιοθηκης να φορογειται στην κλιμακα αφου αφαιρεθουνσυνδρομες επιστημονικων περιοδικων, εγγραφες συνεδριων εισητηρεια-ξενοδοχεια των αντιστοιχων ημερων του συνεδριου
    το τελευταιο περιοριζει τις εξαρτησεις των ιατρων απο τις φαρμακευτικες εταιρειες

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | Ανθή Κορμποπούλου

    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Ως τελωνειακός υπάλληλος (να υπενθυμίσω ότι το επίδομα ΔΕΤΕ είναι το μοναδικό δίκαιο επίδομα στο ΥπΟικ) που προ ολίγων ημερών βρισκόμουν σε μια δεξαμενή ύψους 30 μέτρων για ογκομέτρηση μετά το ωράριο του γραφείου (δηλαδή απο τις 7:30 έως τις 17:30) και όταν από το Μάρτιο έως και τέλος Οκτωβρίου δεν γνωρίζω τι σημαίνει οκτάωρο ή Σαββατοκύριακο ή αργία, ενίσταμαι στην κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των ΔΕΤΕ διότι δεν είναι εισόδημα που μας χαρίζεται αλλά χρήματα που μαζεύουμε με κόπο και πλέον πηγαίνουν κατευθείαν στον προϋπολογισμό. Εάν φορολογούνται ως εισόδημα τότε θα πρέπει να υπολογίζονται και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στο επίδομα και στη σύνταξη.
    Εν κατακλείδι νομίζω ότι οι καθαρίστριες δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ. Από εκεί θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:37 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΥΔΕΜΙΑ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 18:43 | Ευαγγελία

    Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένη στο εξωτερικό μόνο το ενοίκιο μου είναι 1000 ευρώ.Δε θα μιλήσω για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε αλλά θα αναφέρω ότι τα έξοδα διαβίωσης δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα.Ας καταργηθεί το αφορολόγητο αλλά δώστε την δυνατότητα που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες να περνάνε όλες οι αποδείξεις διαβίωσης στην εφορία .

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 13:41 | Κωνσταντίνος

    Κατάργηση όλων των φοροαπαλλάγων.Ολα τα επιδόματα των μισθωτών (πλήν ειδικών περιπτώσεων πχ αναπηρίας),να συναθροίζονται με τα λίπά εισοδήματα και να φορολογούνται με την εκάστοτε ισχύουσα κλίμακα.Διαφορές στο πληρωτέο, να εξαχθούν ωςπροσωπικό επίδομα που θα συμψηφιστεί με μελλοντικές αυξήσεις.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:08 | Δέσποινα Δρυμαλίτου

    Θα πρέπει να γίνει κάποτε κατανοητό ότι τα εισοδήματα πρέπει να φορολογούνται στην πηγή και όχι στο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στα ακίνητα ή στα αυτοκίνητα.
    Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να απογραφούν οι επαγγελματικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ενήλικες Έλληνες που ούτε οι ιδιοι δεν είναι σε θέση να πουν τι επάγγελμα ασκούν.
    Επίσης θα πρέπει ΟΛΟΙ οι ενήλικες Έλληνες να πληρώνουν φόρο, αγρότες, ναυτικοί, υδραυλικοί και λοιποί τεχνίτες.
    Δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως μηχανικοί. Συγκεκριμένα οι μηχανικοί προκειμένου να εισπράξουν αμοιβές από το Δημόσιο ή ιδιώτες πρέπει πρώτα να καταβάλλουν υψηλό φόρο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για οδηγούς ταξί, αγρότες που έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα λόγω επιδοτήσεων, πρατήρια καυσίμων κλπ.
    Επίσης φοροδιαφεύγουν οι off shore επιχειρήσεις.
    Μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα, όπως συντελεστές φορολόγησης κλπ, αφού προσδιοριστεί η φορολογητέα ύλη.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων ή επιδομάτων, εκτός όσων επιβάλλονται από αντικειμενικά ή οικονομικά αίτια. Η κοινωνική πολιτική να ασκείται από άλλους φορείς και όχι από την φορολογία εισοδήματος. (π.χ. ΟΑΕΔ, Πρόνοια, κλπ.).

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:59 | Κυριάκος Παπαϊωάννου (μη δημοσίευση επιθέτου παρακαλώ)

    Δεν σας απασχόλησε το αίσχος των πολυτελών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν με κόκκινες πινακίδες (απαλλαγή υποτίθεται επαναπατριζομένων)????
    Αγγίξατε καθόλου τις φοροαπαλλαγές των δημοσιογράφων, βουλευτών κ.α.???
    Ποιό είναι το σχέδιό σας για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς??
    Γνωρίζετε τι συνέβη με το ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών) τόσες δεκαετίες τώρα πριν φθάσουμε στο Βατοπέδι?? Ανήκει στην Εποτεία του Υπουργείου Οικονομικών.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Κώστας

    Είναι λάθος η βαση πάνω στην οποία γίνεται η κατάθεση απόψεων. Η απλοϊκή άποψη λέει να καταργηθούν όλοι οι ειδικοί φορολογικοί συντελεστές.Αλλά 1. Δεν κοστίζουν όλες το ίδιο στον κρατικό προϋπολογισμό, και 2. Ορισμένες έχουν λογική βάση εξυπηρετούν λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια, η πλειοψηφία τους όμως κινείται σε λάθος βάση.
    Ο τρόπος υπολογισμού της φορολογίας των δικαστών και των βουλευτών, η αυτοτελής φορολόγηση μέρους των επιδομάτων εφοριακών, τελωνειακών, μηχανικών είναι πασιφανώς προκλητικές φοροαπαλλαγές.Και άδικες. Δίδονται επιδόματα πολύ υψηλά σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους μιας κατηγορίας, φορολογούνται με ειδικό τρόπο, και ενώ δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών, προκαλούν το κοινό αίσθημα δικαίου.
    Άλλες αμοιβές όπως της υποχρεωτικής νυκτερινής απασχόλησης, ο πτητικό επίδομα των ιπταμένων εν ενεργεία, ασφαλώς και πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς ή και να ενισχυθούν.Η υποχρεωτική εφημεριακή εργασία των γιατρών του ΕΣΥ επίσης είναι δίκαιο να φορολογείται αυτοτελώς, με μία επισήμανση. Η αμοιβή που δίδεται για την εφημεριακή απασχόληση είναι ευτελής. Θα έπρεπε να είναι το λιγότερο υπερδιπλάσια. Από την άλλη δυστυχώς, επειδή στην Ελλάδα έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δεν πραγματοποιεί τις εφημερίες που φαίνεται ότι κάνει. Δημιουργούνται έτσι γιατροί δύο ταχυτήτων: αυτοί που εργάζονται στην εφημερία, παραμένουν στο νοσοκομείο, ξενυχτούν πλάι στους αρρώστους τους και καταθέτουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους, και για τους οποίους τα 100 και 150 ευρώ της αμοιβής για 24ωρη υπερωριακή απασχόληση είναι γελοία ποσά, ενώ από την άλλη μεγάλη μερίδα γιατρών (μεγαλύτεροι σε ηλικία και ειδικοτήτων 2ης γραμμής) πληρώνεται τα ιδια ευτελή ποσά για εφημερίες που στην ουσία δεν πραγματοποιεί. Σ’ αυτή τη 2η περίπτωση τα 100 και 150 ευρώ είναι υπερβολικά μεγάλα ποσά (βέβαια αν συγκριθούν με επιδόματα εφοριακών – δικαστικών, και συγκρινομένων των προσόντων των 2 κατηγοριών υπαλλήλων πάλι ψίχουλα είναι).
    Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ριζικά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων που πληρώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το κράτος (ΟΤΑ – ΝΠΔΔ – ΔΕΚΟ όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία κοκ). Να δημιουργηθεί για κάθε κατηγορία υπαλλήλων μισθολόγιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στο έργο που επιτελούν, στην εκπαίδευσή τους, στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν,να δοθούν επιδόματα σ’αυτούς που όντως τα δικαιούνται (πτητικό σ’αυτόν που πετάει και για όσο πετάει, ευθύνης στο διευθυντή και για όσο ασκεί τα καθήκοντα αυτά, ειδικό επίδομα στον εφοριακό που βγαίνει στο δρόμο και ελέγχει, αμοιβή στην εφημεριακή απασχόληση ανάλογα με την ευθύνη και το φόρτο εργασίας του κάθε γιατρού ( διαφορετικό συντελεστή ο καρδιολόγος ή ο χειρουργός από τον παθολογοανατόμο), σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα του υπαλλήλου, αυστηρές κυρώσεις (απόλυση, κατάσχεση περιουσιών) σε επίορκους υπαλλήλους.
    Ειδάλλως ο καθένας ανάλογα με τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντά του θα θεωρεί τις φοροαπαλλαγές του δίκαιες και των υπολοίπων υπερβολικές.
    Όλα στο φως, και δικαιοσύνη. Όχι στην ισοπέδωση των πάντων. Αλλά η ίδια εργασία από εργαζόμενους ιδίων προσόντων στο ίδιο εργοδότη (δημοσιο) να αμοίβεται με τον ίδιο τρόπο. Να σταματήσουν οι αδικίες. Όσο κι αν αυτό θίξει μεγάλη μερίδα υπαλλήλων.Όσες αντιδράσεις κι αν υπάρξουν από προνομιούχους. Είναι εξίσου πολλοί αυτοί που θα «ευνοηθούν» ή έστω θα πάψουν να αισθανονται αδικημένοι.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:39 | Ανδρέας Καύκασος

    Διάβασα σήμερα στα ΝΕΑ ότι έχουν φύγει ήδη από την χώρα τις τελευταίες μέρες 5 δισ.ευρώ απο τραπεζιτικές καταθέσεις.Αυτός/αυτοί που διέρευσαν στον τύπο ότι επίκειται φορολόγηση τραπεζιτικών καταθέσεων παραμένουν στην κυβέρνηση/δημόσια διοίκηση;

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Κώστας Παρασκευόπουλος

    Πιστεύω ότι όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης πρέπει να καταργηθούν γιατί δημιουργούν αδικίες και στρεβλώσεις.
    Εκτιμώ ότι μόνο η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πρέπει να είναι τελείως αφορολόγητη ενώ η πέρα της νόμιμης αποζημίωσης να φορολογείται βάσει κλίμακας.
    Γενικά πιστεύω ότι όσα λιγότερα «IF» υπάρχουν στο νόμο, τόσο λιγότερα παραθυράκια διαφυγής από το νόμο θα έχουμε.
    Από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα που τυγχάνει της όποιας αυτότέλειας μπορεί να επιχειρηματολογεί για να υποστηρίξει το «κεκτημένο» της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αίτημα της είναι δίκαιο διότι:
    Υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν έχουν τη συντεχνιακή δύναμη της ομάδας ώστε να διεκδικήσουν και αυτοί κάποιο προνόμιο και δεν παίρνουν τίποτα, ενώ προσφέρουν ΠΟΛΛΑ.