2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:00 | ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ .ΕΙΜΑΙ 63 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 5000ε
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΟΥ (12000ε).
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΕΗ ΟΤΕ ΝΕΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ (12000ε).
    41 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕΣΕΟΣ).
    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 1000ε ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΗΛΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Κ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ…
    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ…
    ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΟΜΩΣ ΜΕ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΣΑΡΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ…
    ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ…
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ…
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ Θ’ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…
    ΙΣΟΤΗΤΑ(ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ)…ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | Δημήτριος Λουκάς

    Με βρίσκει σύμφωνο. Θα πρέπει όμως να δωθεί και κάτι σαν bonus για όσους μισθωτους και συνταξιούχους (και μόνο για αυτούς) βρίσκονται κάτω από το φορολογικό όριο. Εάν πχ. προσκομίσουν αποδείξεις 1.000 ευρώ από υπηρεσίες (π.χ. υδραυλικές εργασίες) να έχουν 100 ευρώ bonus.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:53 | Βασίλης

    Θεωρώ λογικό να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις από το εισόδημα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν παροχές υπηρεσίας θα σταθμίζει ο πελάτης αν το κέρδος απο την εφορία θα είναι μεγαλύτερο απο το ΦΠΑ που θα καταβάλει. Αυτό συμβαίνει γιατί στις παροχές υπηρεσίας δεν υπάρχει τυποποίηση τιμών για όλα τα είδη των υπηρεσιών. Επιπλέον δεν είναι δυνατός ο έλεγχος αντικειμενικά. Δηλαδή πως θα «συλλάβεις» τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο που φοροδιαφεύγει όταν ο πελάτης του συμμετέχει σε αυτό? Ακόμη και στις περιπτώσεις των ιατρικών αμοιβών που έχουν οριστεί κατώτατες τιμές συνήθως οι πραγματικές τιμές στις μικρές πόλεις είναι μικρότερες οπότε οι ασθενείς προτιμούν να πληρώσουν λιγότερο και να μην πάρουν απόδειξη η οποία θα ανέγραφε υποχρεωτικά την κατώτερη αμοιβή για τις ιατρικές πράξεις. Τέλος τα μέτρα θα πρέπει να ισχύσουν πρωτίστως για τους μισθωτούς του Δημοσίοιυ για τους οποίους υπάρχουν οι εξής τρείς κατηγορίες: 1) Αυτοί που ζούν μόνο από το μισθό τους (λίγοι)2)Αυτοί που χρησιμοποιούν τη δουλειά τους για να ψωνίζουν πελάτες ώστε να δουλεύουν τις ελεύθερες ώρες τους (πχ δάσκαλοι, καθηγητές κλπ)και 3)Αυτοί που χρησιμοποιούν τη δουλειά τους για να εξυπηρετήσουν μόνο όσους τους πληρώσουν (έχει κανείς ακουστά το γρηγορόσημο? – ορισμένοι χειρουργοί του ΕΣΥ κλπ). Ο μόνος τρόπος να συλλάβεις τη Φοροδιαφυγή είναι η καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες τουλάχιστον για τα ακίνητα στις πραγματικές εμπορικές τους αξίες κατά τη στιγμή της αγοράς.Πράγμα δύσκολο αλλά οχι και αδύνατο. Το πόθεν έσχες των καταθέσεων αν και είναι θεάρεστο, προϋποθέτει πόλεμο με τις τράπεζες και ισως να μην αποδώσει αφού δεν εμποδίζεται η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟς ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 600 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΓΘΟΥΝ 300 ΜΕΡΕΣ χ 2 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ/ΗΜΕΡΑ =600 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ/ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ χ 5.000.000 ΦΟΡΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ = 3.000.000.000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΠΙΟ ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ 3.000.000.000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ :

    Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΓΑΣΕΙ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Παναγιώτης Δημητρόπουλος

    Επειδή οι μισθωτοί κατά βάση πληρώνουν φόρους πρέπει το μεν αφορολόγητο να ισχύει για τους μισθωτούς – συνταξιούχους αλλά όχι για όλους τους άλλους. Είμαι υπέρ των αποδείξεων, με το ποσό να αφαιρείται από το εισόδημα. Χρειάζεται όμως σύσταση τιμοκατάλογου υπηρεσιών και προϊόντων έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα του τύπου τόσο με απόδειξη και τόσο χωρίς,καθώς και ΑΥΣΤΗΡΑ πρόστιμα στους παραβάτες με ενταντικοποίηση των ελέγχων.
    Ίσως θα πρέπει να μείωθει ο ΦΠΑ στο 10%,γιατί το 19% είναι υψηλό και δημιουργεί «συνθήκες» για την αποφυγή του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

    Ο μόνος τρόπος να συλληφθεί η φοροδιαφυγή, είναι το κίνητρο για να ζητάει κάποιος απόδειξη. Πρέπει όμως να δοθεί η δυνατότητα στον αγοραστή ή λήπτη υπηρεσιών να ωφελείται πραγματικά από την έκπτωση φόρου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχει κίνητρο.
    Πολλές φορές συμβαίνει, ειδικά στις κατηγορίες επαγγελματιών που κάνουν παροχή υπηρεσιών , να μην ζητάμε απόδειξη γιατί το ποσόν του ΦΠΑ που γλυτώνουμε είναι μεγαλύτερο από την έκπτωση φόρου που έχουμε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | Δημήτρης Ν*

    Προτείνω:κάθε κατάστημα ή επαγγελαματίας που παρέχει υπηρεσίες να διαθέτει ή να αποκτήσει σε ευλογο διάστημα internet και πουλώντας κάποιο προϊόν ή προσφέροντας υπηρεσίες να αποστέλλει στο taxis.net μήνυμα το οποίο θα αναγράφει
    α/την αξία του προϊοντος ή της υπηρεσίας που πλήρωσε ο καταναλωτής

    β/το ΑΦΜ του καταναλωτή ώστε να καταχωρείται αυτομάτως το ποσό στις δαπάνες του καταναλωτή.

    Προφανώς κάθε νέα επιχείρηση δεν θα αδειοδοτείται χωρίς να διαθέτει σύνδεση στο ιντερνετ.
    Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | Κυριάκος Ξουμαλλούδης

    Δεν καθορίζει την υπευθυνότητα του πολίτη η συλλογή των αποδείξεων.Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό συνείδηση όλων , πως το εκδίδουν αποδείξεις είναι τουλάχιστον ωφέλιμο.Αυτό δεν επιτυγχάνεται με το να θεωρείται ο Έλληνας πολίτης ένας εν δυνάμει κλέφτης του Δημοσίου.Πρώτα η πολιτεία να δείξει υπευθυνότητα(επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί,είσπραξη βεβαιωμένων παραβάσεων,σοβαρότητα ελεγκτών, κλπ.)και κατόπιν να ζητάμε απο τους πολίτες της χώρας υποστήριξη και κατανόηση.Το μέτρο πάει κι έρχεται τα τελευταία χρόνια,πιθανότατα διότι οι εισηγητές του θέλουν να αποφύγουν το οφθαλμοφανές:…δεν τους αξίζει η θέση τους.

  • Κύριοι, όπως και οι υπόλοιποι καλωσορίζω τη νέα διαβούλευση, αλλά τίθεμαι κατά των αποδείξεων για το αφορολόγητο, τουλάχιστον στο βαθμό που προτείνετε.

    Δεν γίνεται να μαζεύουμε ένα χρόνο αποδείξεις, η γραφειοκρατεία θα αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό. Φυσικά να υπάρχουν κάποιες αποδείξεις από μεγάλα έξοδα όπως φροντιστήρια, ενοίκιο κλπ, αλλά αποδείξεις για 10-20-30 ευρώ είναι παράλογο να τις κρατάμε.

    Ως εκ τούτου, αυτό το μέτρο με βρίσκει ενάντιο. Είμαστε φυσικά πρόσωπα, όχι επιχειρήσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:26 | Γιώργος Κάραλης

    Το μέτρο είναι καλό.Πρέπει να εφαρμοσθεί όμως.Η ανησυχία εντοπίζεται στην εφαρμογή του.Εδώ πρέπει να συσταθεί ειδικός αριθμός καταγγελιών γιατί όπως προειπώθει θα έχουμε δραματικές αυξήσεις όλων των υπηρεσιών με την πρόφαση οτι η απόδειξη θα πρέπει να επιβαρύνει τον λήπτη με ΦΠΑ και άλλα έξοδα.
    Λογικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμα και το αφορολόγητο όριο, αλλά με κάποιες προυποθέσεις, υπολογίζοντας τα έξοδα διαβίωσης ανα άτομο σε οικογένειες.Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνυπολογίζονται όλα ακόμα και τα καύσιμα του ι.χ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:09 | Γιώργος

    1)Πλήρης λογιστική έκπτωση όλων των δαπανών από όλες τις πηγές εισοδήματος στο φυσικό πρόσωπο.
    Αυτό σημαίνει έκπτωση ΔΕΗ και συνεισπραττομένων, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κοινοχρήστων, ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, λοιπών μαθημάτων, δαπανών για την λειτουργία του σπιτιού (επίπλωση κλπ),τόκων δανείων, ενοικίων, ενοικίων παιδιών, δαπανών διαβίωσης (αγορά φαγώσιμων, φαγητό είτε έξω, είτε delivery), διασκέδαση είτε εντός(DVD κλπ), είτε εκτός κ.λ.π. όπως γίνεται στις επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης.

    2) Μόνο με την ανωτέρω έννοια έχει νόημα η κατάργηση του αφορολόγητου για όλους διότι τότε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αφορολόγητου κλίμακας εισοδήματος.

    3) Τροποποίηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ελεύθερα και να φορολογούνται νόμιμα για αυτές (συλλαμβάνει την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή ιδιαιτέρων μαθημάτων από καθηγητές κλπ.)

    4) Τροποποίηση του ασφαλιστικού πλαισίου ώστε συνταξιούχοι να μπορούν να εργάζονται ως ελεύθεροι. επαγγελματίες νόμιμα χωρίς να χάνουν την σύνταξή τους εκδίδοντας ΑΠΥ (συλλαμβάνει την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε περιπτώσεις όπως συνταξιούχοι επαγγελματίες που εξακολουθούν να δουλεύουν)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | Mikros Fokion

    Θα πρεπει να μπαινουν ολα τα εξοδα στις αποδειξεις… ενοικιο ή δόση σπιτιού (ο ενας μισθός εκει πάει) , δανείων, οτε, δεη, ευδαπ, βενζινη, σουπερ μαρκετ, λαικη… τα παντα. καθεευρω που ξοδευουμε να υπολογιζεται στα εξοδα.
    Για το θεμα της αυξησης τιμων στις παροχες υπηρεσιων. ειναι ενα ζητημα που πρεπει να βρεθεί μια λυση. Αυτη τη στιγμη που σκεφτεσαι και το 1 ευρω οταν ο υδραυλικος σου λεει 100 ευρω μαυρα ή 120 με αποδειξη το σκεφτεσαι. Και μετα καπως η ασυδοτη «ελευθερη αγορά» πρεπει να συμμαζευτεί. Δεν μπορεί ο υδραυλικός (ως παραδειγμα, ισχυεισε πολλες κατηγορίες) να σου ζητάει 30 ευρω (ενα ημερομισθιο αν δεν το γνωριζετε,γιατι με αλλα ποσα εχετε μαθει) για να δει την βρυση που σταζει. Καιμην πειτε για ερευνα αγορας γιατι θα γελαει ολη η ελλαδα.
    Ναι λοιπον στην συνδεση αποδειξεων (ΟΛΩΝ) εχοντας μιαπρωτη βαση αφορολογητου και να βρεθει τροπος να μην μας ξεζουμισουν και τελικα πληρωσουμε εμεις και τον δικο μας φορο και των ασυδοτων επαγγελματιων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:55 | Γιαννης

    Να πω οτι το αφορολογητο των 12000 ευρω πρεπι να μεινει αλωβητο .

    Δεν μπορει να εινα προιον δαιπραγματεσυης αυτο το ποσο . Ας δωθει ενα μπονους για οποιες αποδειξεις ενισχυουν αυτο το ποσο απο εκει και πανω .

    Υπαρχουν ανθρωποι που δεν μπορουν να καταναλωσουν λογω μικρης οκοινομικης δυαντοτητας θα πρεπι να τιμωρηθουν για αυτο.

    Σε αλλη περιπτωση ας μπαινουν στο αφορολογητο ΟΛΕΣ οι αποδειξεις ακομα και των τροφιμων απο τα σουπερ μαρκετ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | Δημόπουλος Φ

    Θεωρώ ότι το θέμα και οι αντιδράσεις του αν συμφέρει ή οχι να παίρνει κανείς άπόδειξη ειναι ανευ ουσίας και δυστυχώς πολλόι συνμπολίτες μας εχουν μπεί σε αυτές τις σκέψεις και την λογική.

    Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
    Δεν ειναι λογικο να συζητουμε αν μας συμφέρει ή οχι να ζητάμε απόδειξη αλλά το οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ…

    Το μόνο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την αλλαγή τρόπου σκέψης είναι η κατάργηση του αφορολόγητου γιά όλους και η αντικατάσταση του με όλες τις αποδείξεις που μπορεί να μαζέψει ο πολίτης μέχρι του ποσού των 12.000 Ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο (κάθε είδους αποδειξη).

    Από εκεί και πάνω να γινει μία επιλογή για αποδείξεις οι οποίες αφορουν σε προιοντα ή υπηρεσίες που βλέπουμε ότι αυτοί που τις προσφέρουν φοροδιαφέυγουν (Π.Χ Ιατροι, Υδραυλικοί,Κέντρα Διασκέδασης κλπ.).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:02 | Αλεξανδρος

    Παρακαλω προσδιορισετε με σαφηνεια την μορφη των αποδειξεων που οι Υπηρεσιες σας (ΔΟΥ) θα θεωρουν «νομιμες». Δηλαδή τι ειδους αποδειξη θα ζητα ο πολιτης απο τον καθε επαγγελματια
    Τι αποδειξη θα πρεπει να περιμενει,πως θα ξερει ο απλος πολιτης οτι αυτο
    που του δινουν ειναι αποδειξη και οχι ενα καποιο εντυπο με φιρμα και ενα ποσο ( δηλαδη μια καποια αποδειξη που θα αμφiσβητησει μεταγενεστερα η ΔΟΥ)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:52 | ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καταρχήν καλοσωρίζω και εγώ με την σειρά μου την δυνατότητα αυτή που δίνετε στους πολίτες, της συμμετοχής σε πράγματα και αποφάσεις που αφορούν τους ιδίους.
    Όσο αφορά τις αποδείξεις πιστεύω πως πρόκειται γιά μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο και όφελος που θα μπαίνει ο άλλος στον κόπο να ζητάει απόδειξη απο συγκεκριμένους επαγγελματίες που μέχρι τώρα δεν γινόταν.

    Πιό απλά εννοώ πως ποιός θα ζητήσει απόδειξη όταν το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ( άμεσα )θα είναι μικρότερο από το ποσό ( μετά από 1 χρόνο ) το οποίο στο τέλος θα εκπίπτει?

    Απλά πράγματα αφού οι μισθωτοί έχουν εξαντληθεί δώστε κίνητρα γιά να μπορέσετε να αποδείξετε αυτό που όλοι ξέρουμε, γιά κάθε μία απόδειξη που κόβεται από ελεύθερο επαγγελματία άλλες εννέα είναι μαύρες.

  • Το παράδειγμα των χωρών της Benelux είναι αυτό που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελληνική κυβέρνηση ώς προς τη δήλωση των εξόδων των πολιτών αλλά καί των επιχειρήσεων.

    Κάθε έξοδο δηλώνεται με το ονομα του παραλήπτη των χρημάτων και αυτό που προκύπτει ώς υπόλοιπο φορολογείται με μλια προκαθορισμένη κλίμακα ή αναλογία.

    Κάθε δηλωθέν έξοδο μεταβιβάζεται ως εισόδημα προς τον παραλήπτη και αναζητήται η φορολόγησή του από εκείνο το φορέα μείον τα δικά του δηλωθέντα έξοδα.

    Εάν κάποιος δέν δηλώνει έξοδα αλλά μόνο έσοδα, τότε είναι υπεύθυνος να πληρώσει εκείνος όλο τον αντίστοιχο φόρο.

    Εάν οι άμεσες δηλώσεις εσόδων διαφέρουν από τις μεταβιβάσεις χρημάτων (εξόδων) από τρίτους, τότε φαίνεται καθαρά τί δεν έχει δηλωθεί ή τι έχει δηλωθεί ώς ανύπαρκτο έξοδο και κάνει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να αφοσιώνεται στις διαφοροποιήσεις δηλώσεων και να ζητά πρόσθετη δήλωση ή αυτεπάγγελτο έλεγχο με καθαρούς στόχους προσδιορισμού φορολόγησης.

    Το καλό με το σύστημα είναι ότι μπορείς να δηλώσεις όλα σου τα έξοδα ώστε να απαλάσσεσαι από το φόρο κερδών, αλλά και να είναι εύκολο να ελεγθεί αν τα δηλωθέντα έξοδα αντιστοιχούν σε δηλωθέντα έσοδα τρίτων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | Κώστας Σταικος

    Δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο των μισθωτών, έστω και εν μέρει που είναι σήμερα 12.000 ευρώ με ένα ποσό από αποδείξεις.
    Οι αποδείξεις να επιφέρουν επιπλέον αφορολόγητο ανάλογα με το εισόδημα του μισθωτού.
    Στους χαμηλούς μισθούς των 12.000 ή 15.000 ευρώ να υπάρχει ένα ποσό αποδείξεων που θα δίνει σαν μπόνους π.χ το 10% ή περισότερο του ποσού των αποδείξεων που θα καταθέτει ο μισθωτός.
    Δεν είναι δυνατόν να δίνω για τα παιδίά μου που το ένα σπουδάζει 5.000 ευρώ ενοίκιο και στο άλλο που …δουλεύει με 600 ευρώ (και δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του των 400 ευρώ) το ενοίκιό που είναι 4.800 ευρώ και να μην είναι αυτό αφορολόγητο.
    Με το υπάρχον καθεστώς η έκπτωση του ενοικίου για τα παιδιά είναι ξεφτίλα…
    Πρέπει να επανέλθουν οι φορολογικοί συντελεστές του 5% και 15% σε μία λογική, κάθε 3.000 ή 5.000 ευρώ οι συντελεστές να αυξάνονται κατά 5% και μέχρι του ποσού των 40.000 ή 50.000 ευρώ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | christos

    Ενα θέμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο τους αρμοδίους, σχετικά με τις αποδείξεις, είναι το γεγονός οτι πολλές εξ’αυτών ( ειδικά απο ταμειακές μηχανές σε γιαλιστερό χαρτί) σβήνονται με την πάροδο του χρόνου λόγω κακής ποιότηητος μελανιού ή χαρτιού.
    Το βιώνω κάθε χρόνο διότι υποβάλλω ηλεκτρονικά την φορολογική μου δήλωση και ορισμένες απο τις αποδείξεις που έχω φυλλάξει έχουν σβηστεί.
    Επίσης, για να έχει ουσία και αντίνρισμα το μέτρο συλλογής αποδείξεων, θα πρέπει να εκπίπτει το 100%.

    Εχω βέβαια μια απορία. Ταξιδεύω συχνα στη Γερμανία και τρώω σε εστιατόρια. Δεν κόβουν αποδείξεις. Πως φορολογούνται λοιπόν? Απλα, μέσω των τιμολογίων αγοράς.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:57 | Τάκης

    Τέλειο, φοβερό μέτρο!!!
    Μόνο λίγη προσοχή στην περίπτωση που κάποιοι ίσως να ζητήσουν αύξηση στην αποζημίωσή τους λόγω απόδειξή και αυτό ίσως επιφέρει τιμαριθμικές αυξήσεις, αφαιρώντας εισόδημα προς διάθεση απο τους πολίτες.
    Έχω δει και το αισχρό απο μερικούς να ζητούν όχι μόνο το φπα αλλα και τον επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν (με συντελεστή 40%), αυξάνοτνας τόσο υπερβολικά τις τιμές που καθίσταται αδύνατη η αποδοχή του απο τον πελάτη.
    Για να αποφευχθεί αυτό ίσως πρέπει να μπεί χαλινάρι στον θεϊκό νόμο της ελεύθερης – ασύδοτης αγοράς, ότι η αγορά και η ζητηση καθορίζει τις τιμές. Ας ορισθούν κλιμάκια τιμών σε κάποιους φοροδιαφεύγοντες.
    Επίσης ας δοθεί επιβράβευση σε επαγγελματίες για να κόβουν αποδείξεις.

  • κύριε υπουργέ
    Θα ήθελα να επισημάνω μια πιθανή αδικία που μπορεί να συμβεί αν τελικά το ύψος του αφορολόγητου συνδεθεί με τις αποδείξεις. Η αδικία αυτή κύριε υπουργέ αφορά τους αποσπασμένους εκπ/κούς στο εξωτερικό και φαντάζομαι και τους υπολοίπους αποσπασμένους στο εξωτερικό υπαλλήλους.
    Όλοι εμείς κύριε υπουργέ που για υπηρεσιακούς λόγους ζούμε και κινούμαστε στο εξωτερικό δεν έχουμε την δυνατότητα να προσκομίσουμε καμία απόδειξη ενώ παράλληλα κάνουμε τα ίδια και περισσότερα έξοδα. Άρα λοιπόν αν ισχύσει το μέτρο αυτό θα πρέπει να εξαιρεθούν όλοι οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό υπάλληλοι

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | Νίκος Κουτουμάνος

    1. Να γίνεται λογιστικός προσδιορισμός κερδών για όλους ανεξάρτητα και φορολόγηση των κερδών από μηδενική βάση με περισσότερες κλίμακες. Δηλαδή να εκπίπτουν όλα τα έξοδα και η διαφορά έσοδα – έξοδα να φορολογείται με ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα.

    2. όλα τα έξοδα εννοώ ακόμα και τα έξοδα παγίων (ΔΕΗ – ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ – ΕΥΔΑΠ – ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κλπ.), ταξί (έχουν μηχανές έκδοσης αποδείξεων εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν και αυτοί επιτέλους), έξοδα υγείας, ταξίδια (όπου τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και δεν εκπίπτουν από το εισόδημα), βενζίνη – πλύσιμο αυτοκινήτων (κάποιοι τώρα τελευταία γίνονται πλούσιοι χρησιμοποιώντας φθηνά εργατικά χέρια μεταναστών), περίπτερα (που μοσχονοικιάζονται με χιλιάδες ευρώ αφορολόγητα μηνιαίως) κλπ. – ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΟΛΑ

    2. Για έξοδα άνω των 300 – 500 ευρώ να είναι υποχρεωτική η αναγραφή ΑΦΜ πωλητή και αγοραστή και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι καταστάσεις αγορών – πωλήσεων(όπως συμβαίνει με τον ΚΒΣ για τις επιχειρήσεις)

    3. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τις οικοδομικές εργασίες – επισκευές, ιατρικές επισκέψεις, δικηγορικές υπηρεσίες κλπ. ώστε να μην υπάρχει το αντικίνητρο-εκφοβιστικό δίλημμα του επιπρόσθετου κόστους με απόδειξη. Έτσι και αλλοιώς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ποτέ δεν πλήρωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ΦΠΑ, δεν θα χαθούν πολλά με την μείωση. Θα κερδίσουμε όμως με την φορολόγηση των πραγματικών τους εισοδημάτων αν ζητήσουμε όλοι απόδειξη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | Δημήτρης

    Οι εκπτώσεις πρέπει να είναι 100%. Διαφορετικά οδηγούν σε κάθε μορφής συναλλαγή. Ετσι το σύνολο των εξόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό εισόδημα για τους μισθωτούς ! Οτι τυχόν περισσεύει, μπαίνει στην φορολογική κλίμακα που ισχύει και αν είναι κάτω από το αφορολόγητο, εννοείται οτι δεν πληρώνεις φόρο! Ειδικά για το ενοίκιο πρέπει και αυτό να αφαιρείται από το εισόδημα 100%, διότι η κατοικία είναι πρωταρχικής σημασίας για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ζωή. Από την άλλη, υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να δηλώνει το πραγματικό μίσθωμα. Για όσους έχουν δάνειο, αντίστοιχα πρέπει να αφαιρείται η δόση του δανείου του 100%.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Bελιαδης Νικος

    Στο θεμα των αποδείξεων για φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, θα ήθελα να σας εφιστησω την προσοχή σε ορισμένες πρακτικές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμενα, θα πρέπει να βρείτε άλλη λύση για τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία κινούνται κάτω από το αφορολόγητο οριο. Δεν αναφέρομε στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά στους ηλικιωμένους συνταξιούχους τους άνεργους κλπ που επιβιώνουν με 6.000-7.000 ευρω. Μην τους υποβάλετε στην ταλαιπωρία να βρουν αποδείξεις για να μην φορολογηθουν. Θα τους δημιουργήσετε επίπλέον άγχος, χωρίς λόγο. Ουτε είναι δυνατόν να πηγαίνει και να πληρώνει φοροτεχνικό να του στέλνει τη δήλωση.
    Σχολιάζω με βάση αυτή που διαβάζω στον τυπο. Μπορεί και να μην είναι έτσι τα πράγματα, αλλά εάν είναι έτσι καλό θα ηταν να λάβετε υπόψη αυτην την παράμετρο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:08 | Τάκης

    Τέλειο, φοβερό μέτρο!!!
    Μόνο λίγη προσοχή στην περίπτωση που κάποιοι ίσως να ζητήσουν αύξηση στην αποζημίωσή τους λόγω απόδειξή και αυτό ίσως επιφέρει τιμαριθμικές αυξήσεις, αφαιρώντας εισόδημα προς διάθεση απο τους πολίτες.
    Έχω δει και το αισχρό απο μερικούς να ζητούν όχι μόνο το φπα αλλα και τον επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν (με συντελεστή 40%), αυξάνοτνας τόσο υπερβολικά τις τιμές που καθίσταται αδύνατη η αποδοχή του απο τον πελάτη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:48 | Καραλης Γ

    ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΗΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:11 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛ.

    Καλησπέρα σας.Αυτό που έχω να τονίσω,είναι οτι τελικά «τη νύφη» την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί.Εμείς συντηρούμε το κράτος,σ’ένα φορολογικό σύστημα ελλιπές,ΧΩΡΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!!Δεν μπορεί να δηλώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εισοδήματα πείνας της τάξης των 300-500 ευρώ!!!Δεν μπορεί μεγαλογιατροί και δικηγόροι με ακίνητα και αυτοκίνητα πολυτελείας να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο και από συνταξιούχο..και να αποκτούν σκάφη δηλώνοντας τα επαγγελματικά και με εικονικά τιμολόγια να ξεπλένουν χρήματα…!Δεν γίνεται να έχει το επάγγελμα του ιατρού-δικηγόρου 0% φπα σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα…!Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μέτρο που εφαρμόσθηκε για τις αποδείξεις…όλοι ξέρουμε πως αν πεις π.χ σ’ένα υδραυλικό,να σου κόψει απόδειξη (και η δουλειά κοστίζει 50 ευρώ),θα σου πει 65 για να μην πληρώσει πάλι φπα!Στην ουσία δηλαδή πάλι εμείς το πληρώνουμε!
    Έτσι λοιπόν και επειδή πιστεύουμε στην νέα κυβέρνηση του πασοκ ,ότι κινείται με γνώμονα το όφελος του πολίτη(εν αντιθέση με την προηγούμενη απαράδεκτη κυβέρνηση των ολίγων),θα ήθελα ένα φορολογικό σύστημα δικαιότερο για όλους.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | Καλαντίδης Στέφανος

    Η συλλογή αποδείξεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι ένα μέσον που θα αποδώσει, εντούτοις τα κλιμάκια ελέγχου θα πρέπει να στραφούν και σε επαγγέλματα που έμεναν μέχρι τώρα στο απυρόβλητο.

    Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με θεαματικά αποτελέσματα στα έσοδα θα γίνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής στις υπηρεσίες υγείας (ιατρεία, φαρμακεία κλπ), παιδείας (ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια κλπ ), παρεμπόριο (λαϊκές αγορές, αλλοδαποί μικροπωλητές κλπ.) . Μπορώ να απαριθμήσω δεκάδες πηγές εσόδων από εμπειρία ζωής και μόνο.
    Πόσοι γιατροί κόβουν αποδείξεις? ελάχιστοι έως κανείς.
    Πόσοι καθηγητές κόβουν αποδείξεις? κανείς.
    Πόσοι έμποροι στις λαϊκές κόβουν αποδείξεις? κανείς.

    Όταν μια απλή επίσκεψη σε ιατρείο κοστίζει από 50 € και πάνω μιλάμε για εκατοντάδες «μαύρα» ευρώ καθημερινά, πολλές χιλιάδες μηνιαία.

    Όταν η κάθε ώρα για ιδιαίτερα μαθήματα κοστίζει από 25 € και πάνω μιλάμε για δεκάδες «μαύρα» ευρώ καθημερινά, κάποιες χιλιάδες μηνιαία.

    Όταν ο καθημερινός τζίρος σε πάγκους λαϊκών αγορών φθάνει σε χιλιάδες «μαύρα» ευρώ, σημαίνει πολλές χιλιάδες € μηνιαία.

    Όταν ο καθημερινός τζίρος ενός, παράνομα ευρισκόμενου στη χώρα μετανάστη, μικροπωλητή «μαϊμούδων» πλησιάζει τα εκατοντάδες «μαύρα» €, μιλάμε για κάποιες χιλιάδες μηνιαία.

    Σε έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών φάνηκε ότι ο κάθε έγχρωμος κατά βάση μικροπωλητής παράνομων CD, τσαντών κλπ κερδίζει από 3000 – 8000 € μηνιαία.

    Το κάθε περίπτερο κεντρικού δρόμου πλησιάζει σε ετήσιο τζίρο το 1 εκατ. € και πάνω χωρίς να είναι υποχρεωμένο στην έκδοση αποδείξεων.

    Επειδή ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο καλό θα είναι να αλλάξει η στρατηγική των ΔΟΥ στο εύκολο πρόστιμο στο μικρομάγαζο της γειτονιάς (όχι ότι θα αφεθεί και αυτό να φοροδιαφεύγει) για απόδειξη 5 € και να κοπιάσει στον εντοπισμό υπερπολλαπλάσιων ποσών φοροδιαφυγής.

    είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω στην προσπάθεια του υπουργού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όχι μόνον ως απλός φορολογούμενος (συλλέγοντας αποδείξεις) αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο μου ζητηθεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | thatz

    Το 70% τοθ εισοδήματός μας πηγαίνει σε καταναλωτικά….Αν εκπίποτυν όλα δε μένει εισόδημα προς φορολόγηση…..Αν από αυτά το 30% πάει σε τροφή και ξοδεύεται σε σούπερ μάρκετ που όλα τα μεγάλα κόβουν αποδείξεις ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάνει τίποτε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:31 | Χρηστος

    τι προβλεπεται για αγορες που γινονται μεσω διαδικτυου (περισσοτερο απο χωρες της ΕΕ) και τις αποδειξεις που προερχονται απο αυτες; Υπαρχουν ανθρωποι (ο γραφων ειναι ενας απο αυτους) ο οποιοι βρισκουν πιο συμφερουσες αυτες τις συναλλαγες, μενουν καποια χρηματα στην «τσεπη» μας. Δεν θα εχουμε ομως ιση μεταχειρηση (φορολογικα) με τους πολιτες που για ιδιες δαπανες μπορουν να προσκομισουν αποδειξεις αφου τις πραγματοποιησαν στην εγχωρια αγορα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | markos

    H όποια έκπτωση πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να οδηγεί σε φοροαπαλλαγή μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ΦΠΑ , αλλιώς δεν έχει νόημα….

    Και αυτό γιατί η έκδοση απόδειξης οδηγεί σε επιπλέον χρέωση του ΦΠΑ με επιβάρυνση του πελάτη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | ΚΑΚΑΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
    ΝΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΕΙ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ [ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ]ΠΧ.
    ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΟΛΗ Η ΔΑΠΑΝΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ .ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟ.
    ΠΧ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Β»-Γ¨ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 4000-5000 ΧΙΛ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ 1000Ε .ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Μπορει να γινει μειωση του αφορολογητου αλλα με την προυποθεση να εκπιπτονται περισσοτερες δαπανες και κυριως αυτες που γινονται στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Αν εξαιρεθουν αυτες οι χαμηλομισθοι και χαμηλοσυνταξιουχοι θα επιβαρυνθουν πολυ περισσοτερο γιατι σχεδον τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ειναι οι μοναδικες τους δαπανες για να επιβιωσουν. Θα μπορουσε βεβαια να γινει και συνδεση του αφορολογητου με η χωρις αποδειξεις με το υψος του εισοδηματος. Μεγαλυτερο εισοδημα = μικροτερη φοροαπαλλαγη. Σε καθε περιπτωση εισοδηματα μεχρι 20.000 πρεπει να ειναι τελειως αφορολογητα , και μεχρι 30.000 να εχουν πολυ μικρο φορο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:37 | Παναγιώτης Καραβίτης

    Προτείνω την έκπτωση των δαπανών για ιατρική περίθαλψη σε ποσοστό 100% για όλους τους φορολογούμενους (ανεξάρτητα εισοδήματος). Είναι γνωστό ότι οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό πεδίο συναλλαγής που οδηγεί σε φοροδιαφυγή.Το γεγονός ότι τα ταμεία έχουν καθηλωμένες τιμές από το 1993 για την αποζημίωση των εξετάσεων που κάνουν οι ασφαλισμένοι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση από τις πραγματικές τιμές. Έτσι, το έδαφος είναι πρόσφορο για συναλλαγή κάτω από το τραπέζι (τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη). Αυτό συνήθως συμφέρει τον ασφαλισμένο, ο οποίος γλυτώνει ένα ποσό επί τόπου και αποφεύγει τη φασαρία να τρέχει στο ταμείο του – που όλοι ξέρουμε τι ταλαιπωρία είναι. Προτείνω, μάλιστα, ο ασφαλισμένος να αποζημιώνεται από το ταμείο του για το ποσό που αναγνωρίζει αυτό και να υποβάλλεται το υπόλοιπο ποσό για φοροέκπτωση. Παράδειγμα: ο ασφαλισμένος πλήρωσε 100 ευρώ για μια εξέταση που το ταμείο του τιμολογεί 30 ευρώ. Πηγαίνει την απόδειξη το ταμείο του, παίρνει τα 30 ευρώ -όπως προβλέπεται- και του χορηγείται βεβαίωση για τα υπόλοιπα 70 ευρώ, την οποία υποβάλλει στην εφορία και εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημά του.
    Επίσης, η αναγνώριση των ιατρικών δαπανών στο 100% θα μειώσει και το φακελάκι στα Νοσοκομεία (ως γνωστόν οι γιατροί δεν …. κόβουν απόδειξη γι` αυτό). Ο ασφαλισμένος θα προτιμήσει να πάει κάπου ιδιωτικά, να πάρει την απόδειξή του (οπότε θα φορολογηθεί ο γιατρός)και να έχει φοροέκπτωση παρά να πάει να δώσει ένα φακελάκι- για το οποίο ούτε ο ίδιος θα έχει έκπτωση, ούτε ο γιατρός θα φορολογηθεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:41 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η πρότασή μου είναι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει εκπίπτουν όλες οι δαπάνες με τέτοιο τρόπο που θα έχει συμφέρον ο οποιοσδήποτε να ζητάει αποδείξεις έτσι θα εισπράτεται και ΦΠΑ.
    Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι α) η φοροδιαφυγή και όλα τα άλλα (βλέπε πρόβλημα Ιρλανδίας)είναι δικαιολογίες και β) οι δαπάνες του δημοσίου και ιδιαίτερα των νοσοκομείων (λύση στο πρόβλημα δείνει το Σουηδικό μοντέλο στο τρίπτυχο ιατρική φροντίδα-φάρμακα-περίθαλψη).
    Επανερχόμενος στο θέμα συζήτησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες (βενζινάδικα-ταξί και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες).
    Προσοχή γιατί αυτό που ακούγεται, η σύνδεση του αφολόγητου να συνδυαστεί με το ύψος των αποδείξεων, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική μείωση του οικογενειακού αφολόγητου αφού θα είναι αναγκασμένος ο σύζυγος και η σύζυγος να <> το αφολόγητο όριο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:51 | Δημήτρης Χατζάκης

    Πρέπει να εκπίπτονται όλες οι αποδείξεις από κάθε είδους επιχείρηση. Ειδικότερα από κέντρα διασκέδασης κλπ που δεν κόβουν αποδείξεις σε προκλητικό βαθμό. Βεβαίως να συνδεθεί το αφορολόγητο με αποδείξεις. Μάλιστα προτείνω να εκπίπτεται από το συνολικό εισόδημα το σύνολο των αποδείξεων και το υπόλοιπο να φορολογείται με αυξημένο φορολογικό συντελεστή έτσι ώστε να αναγκάζονται όλοι να κυνηγούν τις αποδείξεις αλλά και το υπόλοιπο αν δεν εμφανίζεται ως κατάθεση ή επένδυση να φορολογείται με τον ανώτατο φορολογικό συνταλεστή. Για να σταματήσει δε το παζάρι μεταξύ καταναλωτή και παροχέα υπηρεσιών ή προϊόντων το κίνητρο για να πάρεις απόδειξη πρέπει να είναι ισχυρό.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:38 | peter80

    Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες;
    Πρέπει να προστεθούν και να καλύπτουν όλες τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά;
    Θα επιθυμούσα να περιλαμβάνονται όλες οι αποδείξεις εξόδων.
    Θα επιθυμούσα την έκπτωση φόρου 19% για αποδείξεις απο SUPER MARKET, λιανικού εμπορίου και γενικά ειδών πρώτης ανάγκης.
    Την έκπτωση φόρου 40% απο αποδείξεις νοσηλείων και όλων των ιατρών, εστιατορίων, καφέ, και γενικά υπηρεσιών (υδραυλικών, ταξί, ηλεκτρολόγων, ξενωδοχείων, εν. δωματίων, πρετηρίων καυσήμων, κ.α.)
    Την έκπτωση φόρου 60% απο καταβολή ενοικίων.

    Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;
    Ναι νομίζω πως θα μπορούσαν συμβολικά και για λόγους φοροδιαφυγής και μόνο για 2.000€ αποδείξεις αφορολόγητο 12.000€ όμως αποδείξεις απο παντού και super market. Αυτο θα δώσει κίνητρό να ζητούν όλοι αποδείξεις αλλα το πόσο για το αφορολόγητο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.000€. Κανέις δεν ζέι σήμερα με 12.000€.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:01 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΙΤΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ. ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΝΑ ΤΟΝΩΝΟΥΝ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΟΛΛΕΓΙΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝ/ΧΟΥΣ(ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΩΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ) ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.

    ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ. ΠΡΩΤΟΝ ΘΑ ΔΗΜΗΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΓΑΜΟΥΣ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓ/ΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΚΟΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    1) ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗς ΕΝΩΣΗΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ?
    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ?

    2) ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ , ΚΤΛ … ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ?
    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ?

    3) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΑΠΑΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΩΛΟΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Η ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΤΟ ΕΧΩΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ ΑΦΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ?
    ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ?

    4)ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?

    5)ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΗ ΔΑΝΙΣΤΕΙ ΠΟΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΡΟΝΙΜΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ?

    ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΣ ΠΛΗΠΟΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:11 | NIKOS

    Έρχεται ένας υδραυλικός σπίτι για επιδιόρθωση πλυντηρίου και ζητάει από τον πελάτη του 50 ευρώ . Ο πέλάτης ζητάει απόδειξη και ο υδραυλικός απαντά ..ε τότε με το ΦΠΑ και την εργασία μου θέλω 100 ευρώ!!

    Πως θα προστατευτεί από την αύξηση κόστους των υπηρεσιών ο καταναλωτής λόγο έκδοσεις αποδείξεων?

    Ορίσετε ως κράτος συγκεκριμένες τιμές στις υπηρεσίες διαφορετικά ο καθένας θα βάζει ότι θέλει στην απόδειξει πάνω άρα θα πληρώνουμε πολύ περισσότερα από ότι πρέπει!!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:12 | ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΔΕΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    1. Οι αποδείξεις απο εμπορικές επιχειρήσεις ως τεκμηριο για αγορολόγητο ποσό λίγο μπορούν να προσφέρουν δεδομένου ότι το εμπόριο μπορεί να ελεχθεί και απο πολλές άλλες πλευρές όπως εισαγωγή διακίνηση μεταπώληση τελικό καταναλωτή.
    2.Αυτό που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι οι παντός είδους παροχή υπηρεσιών.
    3. Προτείνω να μην γίνονται δεκτές για αφορολόγητο οι εμπορικές αποδείξεις αλλά να γίνονται εξολοκλήρου αποδεκτές οι αποδείξεις κι τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΧΆΝΕΙ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ ΩΣ ΑΦΟΡΟΛΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΊΤΗ ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΩΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ παροχο υπηρεσίας οπως Γιατρό – δικηγόρο – ελαιοχρωματιστή – υδραυλικό – ηλεκτρολόγο – κ.λ.π
    4. Να απαλάσονται εξ ολοκλήρου ως αφορολόγητα τα εξοδα αποδείξεων απο εταιρίες εστίασης – νυχερινά κέντρα – καφετεριες – ξενοδοχςεία κ.λ.π
    Θα υπαρξπουν τα ίδια οφέλη με τα παραπάνω για το κράτος
    Ετσι θα καταστήσουμε τον πολίτη σύμμαχο κατα της φοροδιαφυγής αλλά εκεί που πραγματικά υπάρχει και έναι δύσκολο να ελεγθεί.ΘΑ ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΕΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    1.Ο πολίτης στην παροχή υπηρεσίας
    2. Το κράτος στο εμπόριο, στην παραγωγή στην εισαγωγή.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:54 | Nίκη Λεανοπούλου

    Παρακαλώ όπως εξετάσετε τις περιτώσεις μισθωτών που καταβάλλουν δόσεις επισκευαστικού δανείου για Α’ κατοικία.
    Σημ. ανήκω σ’ αυτήν την κατηγορία (ιδ. υπαλλ.) επειδή απέκτησα την κατοικία μου (παλαιά) από γονική παροχή.

    Συνεπεία αυτού, απο τον καθαρό μισθό μου (1020,00 Ε) αφαιρώντας την μηνιαία δόση (περ. 360 Ευρώ) δεν υπάρχει περιθώριο για καταναλωτικές δαπάνες (ένδυση, ψυχαγωγία κλπ), που οι αποδείξεις αυτών, θα εξέπιπταν από το εισόδημά μου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις δαπάνες για εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ (υποχρεωτικές) και ΔΕΠΑ – ΟΤΕ (προαιρετικές).

    Νομίζω οτι οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το αφορολόγητο όριο εφόσον συμπεριληφθούν σ’ αυτές (ΔΑΠΑΝΕΣ) οι δανειακές υποχρεώσεις, οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι δαπάνες διατροφής των φορολογούμενων.
    Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:10 | kostas

    Προσωπική μου γνώμη είναι να είναι πιο χαμηλό το αφορολόγητο και να περνανε όλες οι αποδειξεις μέσα και να έχουν 100% εκπτωση απο το καθαρο φορολογητέο εισόδημα τι παει να πει εξαιρούνται τα σουπερ μαρκετ?κανενας δεν εξαιρείτε όλα μεσα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | NIKOS

    Δεν είναι λίγο δύσκολο για μισθωτό να μαζεύει αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες υδραυλικούς , ηλεκτρολόγους ….πόσες φορές ντε να έρθει σπίτι σου ? 6000 ευρώ ακούγετε πως πρέπει να μαζεύεις ως μισθωτός για να ανεβάσεις το αφορολόγητο σου στα 12000 άρα τι κάνετε με αυτό το μέτρο τιμωρείτε τον μισθωτό λέγοντας του αν δεν πάρεις απόδειξη θα πληρώσεις εσύ παραπάνω φόρο και όχι ο ελεύθερος επαγγελματίας.
    Αν μου πείτε πως και οι αποδείξες των supermarket θα μετράνε ε τότε ναι συμφωνώ μιας και το 70% των χρημάτων μας όλο το χρόνο εκεί πάει!!!

    Ναι σε κίνητρα για ποιό ψηλά ποσά δηλ εάν μαζεύει κανείς πάνω από 6-7000 ευρώ αποδείξεις να μπορεί να κατεβάσει ακόμα ποιό πολύ τον φόρο του!!

    Πολλά από τα χρήματα μας κάθε μέρα πάνε στις βενζίνες .Οστόσο οι βενζινοπώλες δεν έχουν ταμειακές για αποδείξεις και ουδέποτε δίνουν .Το μέτρο δεν έχει νόημα αν δεν βάλουν ταμειάκες σε αυτόν τον κλάδο και άρα χάνουμε χρήματα μέσω των αποδείξεων!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    Οι αποδειξεις μέχρι σήμερα ήταν οικογενειακές και βεβαιως δεν μπορούν να διαχωριστουν.
    Αν όπως ακούγεται οι ελευθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καλύπτουν όλο το αφορολόγητο με αποδείξεις θα συμβεί το παρακάτω.
    Ζευγάρι Ελεύθερος επαγγελματίας με σύζυγο δημ. υπάλληλο με εισοδημα 10.000 € και 30.000 € αντίστοιχα θα πρέπει η οικογένεια να μαζέψει αποδείξεις ποσού 40.000 €
    δηλαδή 10.000+30.000= 40.000 € συνολικό εισόδημα άρα έχουμε αναλογία στις αποδείξεις 25% και 75% για τους συζύγους.
    Συμπέρασμα 10.000 / 0,25 = 40.000 € ποσό αποδείξεων για να καλύψει ο ελευθερος επαγγελματίας το αφορολόγητο του το οποίο είναι και ανέφυκτο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:00 | Στρατής Αμπατζής

    Όλες οι αποδείξεις πρέπει να είναι χρήσιμες για όλους ειδάλλως θα γίνεται αγοροπωλησία αποδείξεων όπως και τώρα και μάλιστα από τους ίδιους τους λογιστές. Κλασική τακτική «Ο φόρος σου βγαίνει 2500 μπορώ να σου βάλω αποδείξεις και να δώσεις 300, βέβαια εγώ τις αποδείξεις τις πληρώνω» έτσι πληρώνεις 500 στο λογιστή για τις αποδείξεις γλυτώνεις 1700 και το κράτος στο γκρεμό.

    Προτείνω, μηδέν αφορολόγητο, αφαίρεση όλων των αποδείξεων από το εισόδημα ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος και του ύψους των αποδείξεων και φορολόγηση στο υπόλοιπο που δεν καταναλώθηκε.
    Εξάλλου γιατί να φορολογήσεις κάποιον αφού δεν του περισσεύουν; Το κράτος μας, τα έχει φορολογήσει στο ξόδεμά τους με περίπου 25% (ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι), έχουν ξαναμπεί τα λεφτά στην αγορά, δυο-τρεις φορές να γυρίσουν ακόμη έχει πάρει το 100% και όχι το 20 ή 30% εκείνου που τα έβαλε στην άκρη. Άσε που άμα γυρίζουν τα λεφτά μειώνεται η ανεργία, βελτιώνεται το εισόδημα και η ψυχολογία.

    Υπόχρεοι δήλωσης όλοι οι ¨Έλληνες πολίτες άνω των 18 και ας μην έχουν εισόδημα (ηλεκτρονική δήλωση με κουτάκι στην πρώτη σελίδα «Δεν έχω κανένα εισόδημα»). Τα επιδόματα να θεωρούνται εισόδημα για να φέρνουν αποδείξεις.

    Ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν όλοι ταμειακή μηχανή δεν ευσταθεί για μένα (ας βάλουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά). Εγώ πάντως θα προτιμήσω την
    βενζίνη και την εφημερίδα μου να τα αγοράσω από αυτόν που δίνει απόδειξη.

  • Ενα πιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν το εξής: Οποιος αγοράζει εμπόρευμα ή υπηρεσία και δεν παίρνει απόδειξη και το καταγγέλλει (με στοιχεία) να λαμβάνει ως ανταμοιβή με συνοπτικές διαδικασίες 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια η αρμόδια ΔΟΥ να διενεργεί έλεγχο στον επιτηδευματία.

    Οποιος κάνει ψευδή καταγγελία να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

    Να εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές παντού -ακόμα και στα περίπτερα και στα ταξί.

    Η ανταμοιβή θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τους επαγγελματίες που εισπράττουν χωρίς να δίνουν αποδείξεις.

    Ισως το μέτρο να χαρακτηριστεί ότι προωθεί τον χαφιεδισμό όμως η φοροδιαφυγή έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η οικονομική κατάσταση της χώρας το δικαιολογεί. Πιστεύω ότι θα εκπλαγείτε από τη φορολογητέα ύλη που θα δηλωθεί μετά την εφαρμογή του μέτρου.

    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 14:08 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

    Αγαπητοι

    Θεωρω πως η συνδεση της εκπτωσης δαπανων με μερος του αφορολογητου οριου που ισχυει σημερα ειναι ακρως επικινδυνο για την οικονομικη κατασταση μεγαλου μερους των Ελληνων φορολογουμενων, ειδικοτερα αυτων οι οποιοι εργαζονται με μπλοκακια.

    Αυτο ισχυει ΠΟΛΥ περισσοτερο για εναν ελευθερο επαγγελματια. Φανταστειτε να καταργηθει τελειως το αφορολογητο των 10.500 ευρω οπως ακουγεται. Θα πρεπει λοιπον ο συγκεκριμενος συμπολιτης μας να μαζεψει τις απαραιτητες αποδειξεις για 10.500 ευρω.

    ΟΜΩΣ…πως θα μπορεσει να καλυψει αυτο το ποσο απο το service του αυτοκινητου του, την αγορα ρουχων, η αποδειξεις απο εστιατορια μονο?

    Ενας ανθρωπος ο οποιος θελει να αποταμιευσει κατι για τον εαυτο του η τα παιδια του, ουσιαστικα θα τιμωρειται…γιατι η προθεση του να αποταμιευσει ουσιαστικα σημαινει λιγοτερα προσωπικα εξοδα…κατα συνεπεια λιγοτερες αποδειξεις..κατα συνεπεια αδυναμια καλυψης του αφορολογητου..κατα συνεπεια επιπλεον φορος…Αυτο ισχυει και για τους μισθωτους προφανως, αλλα σιγουρα πολυ περισσοτερο για τους ελευθερους επαγγελματιες, που θα πρεπει να καλυψουν πολυ μεγαλυτερο ποσο απο τους μισθωτους…

    Κατα συνεπεια αυτο που θα προτεινα ειναι ο εξης διαχωρισμος:

    1. να συμπεριληφθουν οσο το δυνατον περισσοτερες κατηγοριες εξοδων για εκπτωση…ακομα και οι αγορες των super market, ακομα και τα ενοικια που καταβαλει καποιος για οικογενειακη / επαγγελματικη στεγη, στο συνολο τους

    2. στους συνταξιουχους να εφαρμοστει το μετρο της εκπτωσης του ΦΠΑ στις αποδειξεις που θα αποδιδουν στην εφορια

    3. στους εργαζομενους, μισθωτους η ελευθερους επαγγελματιες με εισοδημα μικροτερο των 60,000 ευρω κατα την αμεσως προηγουμενη χρονια, ειτε να εκπιπτει το ΦΠΑ επι των αποδειξεων που αποδιδουν, ειτε να εκπιπτει μεγαλυτερο ποσοστο, π.χ. 50 – 60% επι του συνολου των αποδειξεων αυτων. Εννοειται οτι πρεπει να διευρυνθει σε πολυ μεγαλο βαθμο η λιστα των εκπιπτομενων εξοδων.

    4. στους εργαζομενους, μισθωτους η ελευθερους επαγγελματιες με εισοδημα μεγαλυτερο των 60,000 ευρω κατα την αμεσως προηγουμενη χρονια, να μειωθει το αφορολογητο κατα το μισο (6,000 ευρω στους μισθωτους, 5,250 ευρω στους ελευθερους επαγγελματιες), αλλα να μπορουν μεσω καταθεσης αποδειξεων να κερδισουν ξανα αυτο το αφορολογητο.

    Επισημαινω πως δεν ειναι κοινωνικα δικαιο να καταργηθει ολο το αφορολογητο των ελευθερων επαγγελματιων και το μισο περιπου αφορολογητο των μισθωτων οπως ακουγεται. Αυτο ειναι καθαρα κοινωνικη ανισοτητα.

    Με εκτιμηση

    Αντωνης Καλογηρου

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | Μπαλαφούτης Ιωαννις

    Γιατί οι μπλοκάκιδες (Δ.Π.Υ) να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες;
    Δηλαδή και χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με περισσότερος φόρος από κάθε άλλο πολίτη.
    Αναφέρω ενδεικτικά:
    Αφορολόγητο 10500 Ευρώ
    Συγκέντρωση αποδείξεων μέχρι το σύνολο του ανωτέρου ποσού

    Ο υπ. Εργασίας (κος Λοβέρδος) ανέφερε ότι μετά από τρεις μήνες όσοι έχουν συνεχόμενα δελτία σε έναν εργοδότη τότε αυτόματα θα θεωρούνται ότι έχουν σύμβαση εργασίας. Επομένως είναι μονόδρομος να φορολογούνται και με αυτό το καθεστώς των υπαλλήλων.

    Με το νέο φορολογικό νόμο θα τιμωρούνται όλοι όσοι αποταμιεύουν και δεν χρησιμοποιούν πίστωση. Δηλαδή οι σοβαροί άνθρωποι.
    Αν δεν κάνεις έξοδα και δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες αποδείξεις θα πληρώσεις παραπάνω φόρο από τον σπάταλο πολίτη.
    Περιπτώσεις: Φοιτητές που δουλεύουν, νέοι που συγκατοικούν με τους γονείς τους, ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα έσοδά τους σε αγορές και υπηρεσίες στο εξωτερικό, κ.α.
    Θεωρώ ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’οψιν και οι καταθέσεις στις τράπεζες για τον υπολογισμό του αφορολόγητου, όπως και στο πόθεν έσχες.