2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Χάρης Νιούμαν

    Είμαι 46 χρονών με τρία ανήλικα παιδιά. Ειμαι ελεύθερος επαγγελματίας απο το 1990 και δουλεύω πρωί,απόγευμα, και βράδυ.Η σύζηγος μου δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 22 χρόνια απο το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το πρόβλημα;;; Χωρίς άμεση οικογενιακή βοήθεια απο γονείς, πεθερούς,πεθερές η λύση για μας ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός και αυτό όχι γιατί έχουμε κάτι με τούς δημόσιους,αλλά γιατί πρέπει να μπούμε σε λίστα αναμονής λόγω οτι υπάρχουν οικονομικά ασθενέστεροι απο εμας και δεν τα δέχονται γιατί καλύπτονται οι θέσεις απο άλλες οικογένειες. Το δέχομαι και δεν δυσανασχετό καθόλου. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 1,000 ευρώ το μήνα για τα δύο παιδιά (ο τρίτος θα ξεκινήσει του χρόνου)και δέν το κρύβω οτι είναι μία οικονομική πληγή για τον οικογενειακό προυπολογισμό μας αλλά στερώντας άλλες ανέσεις από εμάς τα καταφέρνουμε. Μάζευα λοιπόν όλες τις αποδείξεις για να μου έρθει η ψυχρολουσία οτι δέν περνάνε στην εφορία όπως τίποτα που έχει να κάνει με το παιδί όπως ρούχα,παπούτσια,βιβλία κτλ.Στην Αγγλία για παράδειγμα οτιδήποτε έχει σχέση με τα παιδιά δεν έχει ΦΠΑ.Που θέλω να καταλήξω;; Να περνάνε όλες οι αποδείξεις.Μόνο ετσι ο Ελληνας πολίτης θα αποκτήση φορολογική συνείδηση.Πρεπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να προγραμματίσουν τον οικογενειακό τους προυπολογισμό. Να ξέρουν ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους και να μπορούν να κάνουν σωστό χειρισμό των οικομομικών τους. Η εξίσωση είναι πάρα πολύ εύκολη και εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαικές χώρες: έσοδα μείον όλα τα έξοδα ίσον φόρος που αναλογή στον καθένα μας. Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απο εμάς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε το κράτος να ορθοποδήσει.Πως θα γίνει αυτό όμως όταν το ίδιο το κράτος αλλάζει κάθε τρείς και δύο το φορολογικό σύστημα;; Πώς θα γίνει αυτό όταν δέν ξέρουμε τί μας ξημερώνει αύριο; Πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν δεκάδες επαγγέλματα π.χ. γιατροί που δηλώνουν λιγότερα και απο υπάλληλο του δημοσίου;; Και πόσο καιρό ακόμα θα αντέξουμε την ψυχολογική αδικία που γίνεται είς βαρος αυτών που θέλουν να είναι νομοταγείς, που ενδιφέρονται για τον συνανθρωπό τους, για το περιβάλλον,για την εκπαίδευση κτλ.;; Μέχρι τώρα λόγω και της αλλοδαπής νεοτροπίας που μου έχει μεταδώσει ο πατέρας μου ότι κάνω έχει γνώμονα το σωστό και την αρετή. Ως πότε όμως δέν ξέρω……

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Παναγιωτόπουλος Ευστάθιος

    Αριστα θα πράξετε.Ελάχιστο το 20% της δαπάνης . Προσδιορίστε τις πηγές φοροδιαφυγής και δώστε ανάλογα τους συντελεστές ανά δραστηριότητα .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    Είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε απόδειξη, για να προσφέρει οικονομικό όφελος στον αποδέκτη, πρέπει να του δημιουργεί μείωση από τον φόρο μεγαλύτερη από την ενδεχόμενη έκπτωση που θα δώσει ο υποχρεωμένος να εκδόσει την απόδειξη.
    Με απλά λόγια, για να επιμείνω στον υδραυλικό να μου δώσει απόδειξη σε μια εργασία 100 ευρώ, θα πρέπει το όφελος που θα έχω να είναι μεγαλύτερο από τη συνήθη έκπτωση – χωρίς απόδειξη- που θα μου κάνει ο υδραυλικός (π.χ. 80 ευρώ).
    Το παραπάνω σημαίνει ότι πραγματικό κίνητρο για να ζητεί αποδείξεις έχει μόνον ο φορολογούμενος της κλίμακας 35-40%, γιατί μια τέτοια έκπτωση δύσκολα θα του κάνει ο εκδίδων την απόδειξη.
    Σημαίνει επίσης ότι η καθιέρωση των αποδείξεων ως κινήτρου έκπτωσης από το εισόδημα για φορολογούμενο της κλίμακας 15-20% είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει αφού ανάλογη έκπτωση είναι βέβαιο ότι θα του κάνει ο εκδίδων την απόδειξη, αν είναι να πληρωθεί χωρίς απόδειξη.

    Αναπόφευκτα επομένως η χρήση αποδείξεων για εκπτώσεις από το εισόδημα θα οφελήσει αποκλειστικά τους φορολογούμενους υψηλής κλίμακας. Οι χαμηλόμισθοι θα εξακολουθούν να μη ζητούν αποδείξεις αφού όφελος δεν θα υπάρχει.

    Επομένως η συσχέτιση του αφορολόγητου με την έκδοση αποδείξεων δεν έχει νόημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Καταρχή συμφωνώ με την έκτωση της φορολογίας λόγω αποδείξεων, εκεί που θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις είναι στο τρόπο.
    θα πρότεινα ολες οι αποδείξεις ανω κάποιου ορίου (πχ 100 euro)να φέρουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του πελάτη (εισαγωγή από την ταμιακή μηχανή ή τον υπολογιστή), έτσι η εφορία θα μπορεί να παίρνει σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις δαπάνες ανα ΑΦΜ στο οποίο μπορεί να προωθήσει τις ανάλογες εκπτώσεις αλλά και ταυτόχρονα τεκμήριο φοροδιαφυγής αν το δαπανόμενο ποσό ανα ΑΦΜ είναι μεγαλύτερο από το εισόδημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΕΛΣ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤ ΟΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ,ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ.ΑΝ ΑΥΤΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΚΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΔΥΣΗ,ΥΠΟΔΗΣΗ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΛΠ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 2-3000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

    Γ’ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
    ΓΑΛΑΞΙΔΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | Νεκτάριος Α

    Στους ελέυθερους επαγγελματίες να μειωθεί το ΦΠΑ ετσι ωστε και να μας λένε να πληρώσουμε το ΦΠΑ εμείς να δεχόμαστε αλλα να το εισπράτουμε ολο πίσω ως πιστωτικό στην εκκαθάρηση φόρου. Ετσι αυξάνοντας το φορολητεό εισόδημα του καθενος- μιλαμε για τεράστια αυξηση σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα- το κράτος θα έχει καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα του απο εκεί και οχι απο το ΦΠΑ που έτσι κι αλλιως δε το εισπράτει.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:34 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συμφωνώ με την σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό, με την προϋπόθεση να αφαιρείται όλο το ποσό και όχι το 40% όπως ισχύει σήμερα. Πιστεύω οτι πρέπει να προσμερτούνται όλες οι αποδείξεις, εκτός απο τα SUPER MARKET, γιατί το θεώρω πρακτικά αδύνατο, και άλλωστε απο εκεί κόβουν ούτως ή άλλως αποδείξεις οπότε δεν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
    Δείτε τι θα κάνετε με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και άλλων κλάδων που δεν πληρώνουν μία, γιατί οι αποδείξείς δεν αρκούν απο μόνες τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Πολύ μπελαλιδικο το συστημα των αποδειξεων. Προσωρινα για φετος μπορω να το δεχτω,να μη συνεχιστει ομως , δεν μπορω να κανω τη δουλεια των εφοριακων χωρις να αμοιβομαι. Αυτοι παιρνουν και ΔΕΤΕ αφοπολογητα παρακαλω, ας δουλεψουν και λιγο.Για φετος και για τα εισοδηματα του 2009 αντικειμενικα κριτηρια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | Γιώργος Ν.

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους διαμένουν ως φιλοξενούμενοι (συνήθως γονείς, συγγενείς) και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά σε αποδείξεις, και τα έσοδα τους είναι μικρά. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι αδικία να πληρώνουν εξτρά χρήματα από τα ήδη λίγα που λαμβάνουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | Άρης Λούκας

    Συγχαρητήρια, καταρχάς, σχετικά με την πρωτοβουλία σας για τη δική μας ενεργό συμμετοχή στην προσπάθειά σας αυτή.

    Επειδή, αυτό το διάστημα, έχει επιτευχθεί μια άσχημη (δικαιολογημένη) καθολική συνείδηση στους πολίτες για τη γενικότερη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά και της μη υπεύθυνης συμπεριφοράς μας ως προς τις υποχρεώσεις μας, θα πρότεινα στο θέμα των αποδείξεων τα κάτωθι :

    1. Για το πρώτο έτος (2010) να γίνεται συλλογή και προσκόμιση όλων των αποδείξεων από τους πολίτες.

    Όμως, να λεχθεί από εσάς καθαρά και υπεύθυνα προς τους όλους ότι οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (γιατρούς, δικηγόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μαθήματα ιδιωτικά, παραθεριστικά καταλύματα, κ.ο.κ.) θα τύχουν επιστροφής του ΦΠΑ κατά 80% και ίσως και περισσότερο, έτσι, ώστε, όλοι αυτοί (οι χιλιάδες επαγγελματίες να γίνουν γνωστοί από εσάς) να φορολογούνται δίκαια όπως οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.

    Ένα πιστεύω αποτελεσματικό μέτρο που θα παρουσιάσει – κατά μεγάλο ποσοστό – την πραγματική κατάσταση και θα δώσει καθαρές λύσεις.

    2. Να γίνεται περιοδική καμπάνια από πλευράς των επικοινωνιολόγων, σε αυτό το σημείο, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Ν.Καραβαζάκης

    Πρέπει το ΣΥΝΟΛΟ των δαπανών-όπως γίνεται και στις επιχειρήσεις-να αφαιρείται του δηλούμενου εισοδήματος,ανεξαίρετα!Προπάντων δε τα ενοίκια κατοικιών,που αποτελούν μέγιστη ύλη φοροδιαφυγής.
    Στις εκπιπτόμενες δαπάνες,πρέπει να συμπ/νται και οι λογ/σμοί Κ.Ω. και τα δίδακτρα και…τα πάντα!
    Μόνον έτσι θα περιορισθεί δραστικά η φοροκλοπή.
    Πρέπει,εντούτοις,να υπάρχει ένα ελάχιστο αφορολόγητο,κατ’ άτομο,νομίζω 12.000,το οποίο να ισχύει και άνευ προσκόμισης αποδείξεων-με συμψηφισμό,σε κάθε περίπτωση,της ιδιοκατοίκησης-για τις περιπτώσεις συμπολιτών μας που αδυνατούν να συλλέγουν αποδείξεις…
    Πέραν αυτού του αφορολογήτου ή των δηλούμενων δαπανών,να ισχύει προοδευτική φορολογία ανά 12.000 € με 10%.
    Ως άμεσο δραστικό ταμιακό μέτρο,θα χρησίμευε η κατάργηση,για το 2009,του ατεκμηρίωτου ΙΧ,με τιμή ανά όχημα > των 30.000 €…
    Οπωσδήποτε πρέπει,αρχής γενομένης απο το 2010 (εισοδήματα 2009),να αθροίζονται στα εισοδήματα οι μεταβολές των τραπεζικών καταθέσεων.
    Η πονηριά ότι θα φύγουν οι καταθέσεις ή θα αποσυρθούν,είναι κοντόθορη αφού όποιος τα ‘χει,αργά ή γρήγορα θα τα φανερώσει για κάποια αγορά και τότε-όπως σε όλες της περιπτώσεις σύλληψης φοροδιαφυγής-η κλίμακα φορολόγησης πρέπει να είναι εκθετική.
    Ειδικά για τις τράπεζες,πρέπει να υπάρξει διαφορετική φ. κλίμακα απ’ ότι των άλλων επιχειρήσεων,διότι οι τράπεζες,δεν προσφέρουν κάποιο παραγωγικό έργο.Αντίθετα,τα εξωφρενικά κέρδη τους με τεχνικές και μέσα που κανενός άλλου είδους επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει,τους παρέχει τεράστιο πλεονέκτημα κι ένεκα τούτου,δεν πρέπει να τυγχάνουν ίδιας φορολογικής μεταχείρισης!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΙΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ ΤΡΟΠΟ.ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Γεωργιος

    Πιστεύω οτι πρέπει να αποτελεί τεκμήριο – και μάλιστα ισχυρό η ύπαρξη έστω και ενός απο τα παρακάτω:
    -Ιδιωτικά ασφαλιστικά / συνταξιοδοτικά προγράμματα (για τα οποία τώρα υπάρχει φοροαππαλαγή μέχρι τα 1000 περίπου και είναι προγράμματα που αφορούν ανθρώπους που έχουν «περίσσεμα» χρημάτων (μιας και πρώτα κάποιος καλύπτει τις βασικές του αναγκες διαβίωσης και μετά κοιτά μια έξτρα ασφάλεια)
    -Διδακτρα ιδιωτικών σχολείων
    -Ιδιωτικά Ιατρικά, Νοσοκομιακά συμβόλαια και καλύψεις.
    Είτε πρόκειται για ατομικά οικογενειακά ή εταιρικά συμβόλαια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | PAS

    ΄Οχι συλλογή κι άλλων αποδείξεων για μισθωτούς-συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 30χ ευρώ.
    Δεν είναι καλοταισμένος εφοριακός η επαγγελματίας λογιστής ο κάθε πολίτης για να κάνει τη συλλογή φορολ.στοιχείων δεύτερο επάγγελμα.
    Μόνο σχεδόν μηδενικό ΦΠΑ θα αποκάλυπτε τη ζητούμενη φορολογητέα ύλη χωρίς ο καταναλωτής να αχοληθεί περαιτέρω με την απόδειξη που κόπηκε.
    Ασχολείστε δεκαετίες τώρα με την είσπραξη/απόδοση του ΦΠΑ και αγνοείτε το πραγματικό εισόδημα.Πάλι σε ανόητους απευθύνεστε;Στα όρια της χρεωκοπίας φτάσαμε επειδή υπάρχουν σοβαρές βλάβες στους μηχανισμούς και τους διοικούντες και δεν φταίνε μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν. Τους αφήσατε τα περιθώρια.
    Σας καταλογίζω βαρύτατες ευθύνες(αρχής γενομένης από το 1981,όταν ξεκίνησα τον εργασιακό μου βίο) γιατί κλεψατε τα όνειρα και τη ζωή μας,ισοπεδώνοντας αρχικά την κοινωνία και μετά βυθίζοντάς τη στην άβυσσο της μαγκιάς,της λαμογιάς,της φοροκλοπής και της κοροιδίας.
    Ποιός φανταζόταν τότε ότι διορισμένος με μόνο προσόν και τίτλο το απολ.γυμνασίου,όχι μόνο θα έπαιρνε τώρα διπλάσιες αποδοχές από πτυχιούχο ΑΕΙ,αλλά,το κυριώτερο,θα είχε το περιθώριο να υποθηκεύσει το μέλλον και να ζεί πλουσιοπάροχα σε βάρος των υπολοίπων;
    Είστε το λιγότερο απαράδεκτοι όχι μόνο γιατί εκθρέψατε αυτά τα φαινόμενα,αλλά και γιατί συνεχίζετε ακόμα με την ίδια λογική.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:30 | Τσαγκλης Βασιλειος

    Εκ πρωτης αποψης ειναι ενα καλο μετρο. Τι γινεται ομως με τους ανθρωπους (ειδικα τους νεους)που ειναι «υποχρεωμενοι» να εξοικονομουν και να αποταμιευουν χρηματα για μια μελοντικη επαγγελματικη επενδυση? αυτοι θα φορολογουνται περισσοτερο απο καποιον που χαλαει οτι βγαζει? θα μπορεσει ο δευτερος να αποτελεσει κομματι στην μελλοντικη αναπτυξη της οικονομιας? .Με αλλα λογια μηπως φτασουμε να θεωρουμε ως «κακους» αυτους που λειτουργουν αποταμιευτικα?Ισως το μετρο να χρειαστει να λειτουργει ετεροχρονισμενα σε ενα βαθος χρονου 3-5 ετων και τα οφελη να δινονται με την μορφη επιστροφης. Επισης ,το μεγαλυτερο μερος του προυπολογισμου ενος νοικοκυριου ειναι οι παγιοι λογαριασμοι και τα ειδη πρωτης αναγκης.Αυτοι οι λογαριασμοι θα περιλαμβανονται?Τελος, τι θα γινει με τις αποδειξεις απο κεντρα διασκεδασης, εστιατορια και καφε-μπαρ, οπου ενα μεγαλο κομματι της ελληνικης κοινωνιας απο 18-45 ετων ξοδευει ενα μεγαλο κομματι των εσοδων του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:10 | Ρωμαίος Χαρίτος

    Όταν πληρώνω από τους φόρους μου, τους εφοριακούς, απαιτώ απο αυτούς να κάνουν τον έλεγχο. Δεν έχω καμία διάθεση να διαπραγματεύομαι για μια απόδειξη.

    Τα λιανομάγαζα δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα, εφόσον έχουν συμμορφωθεί, το πρόβλημα είναι στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα καφε/μπαρ/ταβέρνες/μπουζούκια κλπ.

    Σε περίοδο κρίσης, όπου οι μισθοί μας φεύγουν σε τακτοποιήσεις δανειακών υποχρεώσεων και ΔΕΚΟ, κάθε ευρώ είναι πολύτιμο. Αν σου έχει χαλάσει ο θερμοσίφωνας και θες 100 ευρώ για να το φτιάξεις, 80 χωρίς απόδειξη, 120 με απόδειξη, τι θα διαλέξεις;

    Όχι ουτοπικά! Θα διαλέξεις 80, γιατί πολύ απλά τα 40 ευρώ, σήμερα δεν σου περισσεύουν!

    Θεωρώ την συζήτηση άνευ σημασίας. Το αφορολόγητο έπρεπε να είναι τουλάχιστον στις 20.000 / άτομο και τα διπλάσια οικογένεια με παιδί.

    Φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση καλό θα κάνει να αναζητήσει σε αυτούς που κάνουν trade το χρήμα για το χρήμα και όχι στον Έλληνα μισθωτό, επαγγελματία ο οποίος ότι βγάζει το γυρνάει στην αγορά.

    π.χ. Δεν θα ήταν δύσκολο να φορολογήσει τις πολλάκις καταχρηστικές προμήθειες των τραπεζών με συντελεστή 90%

    ή τους τόκους από πιστωτικές κάρτες με 90%

    Διότι ΕΓΩ δεν γνωρίζω καμία επιχείρηση στην Ελλάδα που να μπορεί να δουλεύει με 1000% μικτό κέρδος (2% κατάθεση – 20% δανεισμός)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | Κυπραίος Ελευθέριος

    Λέγομαι Λευτέρης Κυπραίος και είμαι οικοδιδάσκαλος
    (Καθηγητής Μαθηματικών)εδώ και 18 χρόνια, παντρεμένος
    και πατέρας δύο παιδιών ηλικίας 9 και 7 ετών. Το μεγαλύτερο
    μέρος του εισοδήματός μου το πληρώνω στο ΤΕΒΕ ( του οποιου οι
    εισφορές δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με το εισόδημά μου
    αλλά αυξάνονται αλύπητα και άσχετα αν έχει αυξηθεί ή όχι )
    στην ΔΕΗ στον ΟΤΕ στην Υδρευση στα Τέλη Κυκλοφορίας και στις ασφάλειες αυτοκινήτου.
    Τι άλλο θέλετέ πιά; Κουβέντα δεν λέτε για τους υπαλλήλους που κλέβουν
    το ψωμί του ελεύθερου επαγγελματία με τις δουλειές που κάνουν στην
    ζούλα. Αυτοί είναι που κλέβουν είτε είναι καθηγητές στα σχολεία είτε
    γενικά είναι κάθε λογής υπάλληλοι ή συνταξιούχοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κλέβουν και από τον φόρο αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβάλλουν. Αυτούς τους έχετε στο απυρόβλητο και βαράτε εμάς επειδή φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη αλλά απλά κοπανάτε αυτόν που είναι ανυπεράσπιστος.
    Μεγάλη σας ντροπή. Μετά από την απόπειρα επανάστασης του προηγούμενου
    χειμώνα ο λαός έχει αποθέσει τις ελπίδες του σε εσάς. Αυτός είναι ο
    λόγος που σταμάτησε την εξέγερση. Η ευθύνη σας είναι τεράστια. Σας
    ψηφίσαμε γιατι ισχυστήκατε ότι θα κάνετε κάτι διαφορετικό από την
    προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μας αρκεί να κάνετε το ίδιο με εκείνους δικαιολογόντας το ή ονομάζοντας το με άλλο τρόπο.
    Με οργή
    Κυπραίος Ελευθέριος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | Φίλιππος Ι. Κονδύλης

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
    θα σας ενημερώσω για μια παράδοξη όσο και τργελαφική κατάσταση. Εγώ και η γυναίκα μου εργαζόμαστε, εγώ προσωπικά είμαι γιατρός, και από ό,τι διαπιστώνω από τα δημοσιευόμενα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώνουμε καθαρό εισόδημα πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο των συναδέλφων μου και επίσης έχουμε και τρία μικρά παιδιά για τα οποία χρειάζεται να έχουμε στο σπίτι μας μία μετανάστρια σε καθημερινή βάση με μισθό και πληρωμένο το ΙΚΑ. Το σενάριο που σας λέω ισχύει από όσο γνωρίζω για αρκετές χιλιάδες οικογένειες στις πόλεις. Οι μετανάστριες αυτές επίσης διαθέτουν ΑΦΜ. Με τους 14 μισθούς και άλλα δώρα που τους παρέχουμε συν το ΙΚΑ, στην ουσία λειτουργούμε ως εργοδότες, αλλά στερούμεθα του δικαιώματος να εκπίπτει αυτή η σεβαστή δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημά μας ενώ αυτό αναγνωρίζεται σε κάποιον άλλο που στήνει μια εικονική επιχείρηση και το ανάλογο κόστος το περνάει στα βιβλία του ως έξοδο. Παράλληλα δε, οι μετανάστες θα υποχρεώνονταν να εκδίδουν ΔΑΠΥ προς εμάς και έτσι να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα.
    Μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε να βάλετε τέτοιες δαπάνες με ΔΑΠΥ στα εκπιπτόμενα έξοδα με αποδείξεις?
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | emmanouilidis filippos

    ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΕΙΠΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ.ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΖΕΙ ΛΗΤΑ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ <> ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ?ΕΡΩΤΗΜΑ…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:43 | Κωνσταντίνος Βλάχος

    Συμφωνώ πως πρέπει να συνδεθούν οι αποδείξεις με το αφορολόγητο! Όμως ΟΛΕΣ οι αποδείξεις! γιατί αν λάβουμε υπόψην το γεγονός ότι:
    1. Τα βενζινάδικα δεν υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις
    2. Οι αγορές στις λαικές αγορές δεν συνοδεύονται από αποδείξεις
    3. Τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ δεν εκπίπτουν από το αφορολόγητο εισόδημα
    4. Οι δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητό, κοινόχρηστα πολυκατοικιών κλπ δεν εκπίπτουν από το αφορολόγητο εισόδημα

    Τότε διαπιστώνουμε ότι το 60 με 70% των δαπανών ενός μικρομεσαίου νυκοκυριού δαπανώνται σε κατηγορίες εξόδων τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να συνδεθούν με το αφορολόγητο. Ακόμα λοιπόν και αν συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο εκτώς αν εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις και υποχρεούνται όλοι σε έκδοση αποδείξεων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:59 | ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Εγώ θα ήθελα να ερωτήσω το εξής σχετικά με την έκπτωση φόρου με αποδείξεις. Λέγεται ότι η 1η κλίμακα του αφορολογήτου ορίου δεν θα είναι 12.000 € , αλλά μικρότερη γύρω στα 7 με 8.000 € και για να φτάσει στο όριο των 12.000 € θα πρέπει να συμπληρωθούν με αποδείξεις. Εάν όμως είναι παντρεμένος συνταξιούχος πού θα βρει περίπου 8.000 € [4.000+ 4.000 €] αποδείξεις ,όταν η σύζυγός του είναι και αυτή συνταξιούχος;
    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ 5000Ε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!ΘΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΣΔΟΕ?????ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!!!ΠΙΟ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!ΟΥΤΕ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΡΩΜΕ!ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΗ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΒΕΝΖΙΝΗ ΔΕΗ ΟΤΕ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΙΝΗΤΑ ΕΤΑΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ!!!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:54 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ Η ΙΔΕΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ,ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠ’ΟΨΗΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ 1) ΤΡΟΦΗ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ,ΕΝΔΥΣΗ,ΥΓΕΙΑ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ.
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 90% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ.ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Π.Χ 200 ΕΥΡΩ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ 800 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ 9600 ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΗΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΥΤΟ ΝΑ ΥΣΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ.

    Αν αποφασισθεί η φορολογική χρήση διαφόρων αποδείξεων, πρέπει να ορισθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις αποδείξεις, ώστε να αποφευχθούν προστριβές με τους Ελεγκτές των ΔΟΥ και τους Εκδότες των αποδείξεων και συγκεκριμένα:
    – Να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις «θερμογραφικές» αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές και που σε λίγες μέρες δεν φαίνεται τι γράφουν,
    – Να καθορισθεί αν θα γράφονται, στις αποδείξεις, στοιχεία του αγοραστή και ποιά στοιχεία,
    – Να προκαθοσισθεί η «τύχη» των αποδείξεων και κυρίως για όσους υποβάλλουν την Φορολ. Δήλωση τους ηλεκτρονικά (μέσω Internet).
    ΒΕΒΑΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ, ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ, ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΟΤΕ κλπ.)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Να εκπίπτουν από το φορολογ.εισόδημα όλες οι άποδείξεις για αγορές από όλα τα καταστήματα , όλων των ειδών – για υπηρεσίες από ολους τους ελ.επαγγελματίες , κατά 100% και μέχρι ένα όριο π.χ. 20.000 ευρώ.
    Ελάχιστο αφορολόγητο 5.000 ευρώ και πάνω σαυτό να προστίθενται οι αποδείξεις αγορών-εξόδων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:32 | Τάκης Α.

    Απο τότε που έγινα πολύτεκνος (4 μικρά),άρχισα να παρακολουθώ τα έξοδά μου με προοπτική να μπορώ να τα ελέγξω.Κατέληξα,οσο μεγάλωναν τα παιδιά να… «κρατάω βιβλία Β κατηγορίας» με τα έξοδα-έσοδά μου.
    Κοιτώντας λοιπον σήμερα και ζώντας αρκετά λιτά,βλέπω οτι έχω:
    ~10.000€ εξοδα μόνο για Σουπερ μάρκετ -κρεοπωλείο -λαική.
    ~2000€ ρουχισμό και υπόδηση (με αποδείξεις απο μεγάλα καταστήματα )
    Επίσης ~800€ τηλέφωνικά έξοδα και internet
    ΕΥΔΑΠ ~300€,
    ΔΕΗ ~1000€
    Ιδιωτικά Ασφάλιστρα ~ 600€
    Για θέρμανση ~800€
    ~3000€ για βενζίνη και Τέλη και Ασφάλιστρα αυτοκινήτου.
    Φάρμακα,εμβόλια, εξετάσεις, Ιατροί ~800 €(με κάλυψη Δημοσίου)
    Συνολικά 19.300€ (πολυ μου λένε πώς τα καταφέρνεις) που όμως δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση να μπουν στις δαπάνες γιατί έτσι και αλλιώς σχεδόν το σύνολο δεν ανήκουν στις κατηγορίες που φοροδιαφευγουν!! ουτε στις κατηγορίες που συζητιόνται.
    Το μόνο που μου απομένει σαν έξοδα είναι,φροντιστήρια και αντίστοιχα Βιβλία των παιδιών,οι σχολικές εκδρομές (γνωρίζεται οτι χρειάζομαι ~10-12€ για κάθε παιδί για τις ετήσιες «εκδρομές» που πλέον είναι είτε κάποιο θέατρο είτε κάποια επίσκεψη σε ιδιωτικό αθλητικό χώρο;;) σουβλατζίδικο για φαγητό ή πίτσα στο σπίτι,έξοδα περιπτέρου και καμιά τυρόπιτα,καμιά εβδομάδα διακοπές το καλοκαίρι,κάποιο ηλεκτρονικό απο e-shop, ένας υδραυλικός για καμιά ζημιά, ισως κάποιος μπογιατζής για συντήρηση μια φορά στα 5-6 χρόνια,.Απο εκεί και πέρα οτι προκύψει…
    Ας σημειωθεί οτι λόγω τις ικανότητας των γονιών μου μένω σε ιδιόκτητο σπίτι που μου άφησαν το οποίο όμως εχει και αυτό τα έξοδά του.
    Όμως έχετε την εντύπωση οτι είμαι σε θέση να κάνω κάθε χρόνο τα έξοδα για τα οποία θέλετε να μαζεύω αποδείξεις για να μείνω αφορολόγητος;;;

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ …διατηρήστε (ή και αυξήστε) το οικογενειακό αφορολόγητο που έχετε τωρα και μετά βάλτε το όποιο επιπλέον αφορολόγητο με αποδείξεις.
    Η βάλτε τα ΟΛΑ με αποδείξεις…Ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ !!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:28 | Τάκης

    Επειδή κάποιος είπε οτι το 90% των εμπόρων δίνουν αποδείξεις, έχω να σας πληροφορήσω τα εξής:
    Πρίν δύο χρόνια πήγαμε οικογενειακά στην Κρήτη. Ξοδέψαμε 2.500€
    Εκτός απο τις βενζίνες που δεν είχε αποδείξεις, «μαζέψαμε» ως σουβενίρ 4 αποδείξεις των 22 € συνολικά.
    ΑΙΣΧΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | VASILIOS XIDAS

    PROTINO TIS APODEIXEIS GIA MEIOSH TOY FOROY EISODHMATOS.EPISHS GIA NA NA ELEXTHOYN OI ELEYTEROI EPAGKELMATIES(HLEKTROLOGOI,YDRAYLIKOI,ELEOXROMATISTES,SYNERGEIA,KAI ALLOI)EPEIDH MAS THETOYN TO EROTHMA THELETE APODHXH?EAN NAI THA PLHROSETE TO FPA.OI PERISOTEROI APANTOYN OXI.KAI ETSI OLOI OI ANOTERO FORODIAFEYGOYN.THA LEME NAI EFOSON META THN APODEIXH NA MOY EPISTREFEI H EFORIA TOFPA POY EPLHROSA.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Γιαννης

    Συμφωνώ πως πρέπει να συνδεθούν οι αποδείξεις με το αφορολόγητο! Όμως ΟΛΕΣ οι αποδείξεις! Ειδικα αποδείξεις απο SUPERMARKET ειναι για μια μικρομεσαία οικογένεια βασικό στοιχείο, που χωρίς αυτό ίσως να μη μπορέσει να καλύψει το όριο. Εδώ υπάρχει κόσμος που έχει μειώσει στα βασικά έξοδα τις αγορές του και οι περισσότερες είναι στο σουπερμάρκετ! Πού θα βρει αλλα 5.000-10.000 ευρώ απο άλλες αποδείξεις; Ξέρετε πόσες οικογένειες χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με στερήσεις σπουδάζουν παιδί στο εξωτερικό; Δεν είναι όλα πλουσιόπαιδα. Τα έξοδα του εκεί, δε μετράνε πουθενά στην Ελλάδα. Πού να βρει αλλα 5000 σε αποδείξεις αν βγάλετε βασικές αποδείξεις, όπως των supermarket ;

    Επίσης έτσι θα αποφευχθεί η σύγχιση, αφού στο παρελθόν, ποτέ ο φορολογούμενος δεν ήταν σίγουρος για το ποιές αποδείξεις μετρούσαν.

    Να γίνονται λοιπόν δεκτές ΟΛΕΣ οι αποδείξεις, ΧΩΡΙΣ εξαίρεση.

    Τα λεφτά είναι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί κοιτάξτε τι θα κάνετε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Και σε σχέση με το σχόλιο του κ Τσομπάνη, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σαφώς και ο έλεγχος των αποδείξεων εκ μέρους της κάθε ΔΟΥ είναι μία δύσκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος σε όλον τον κόσμο είναι δειγματοληπτικού χαρακτήρα με ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει εκείνος ο γνωστός που γνωρίζει τη κουμπάρα του Διευθυντή της ΔΟΥ. Αυτό είναι όμως άλλο θέμα…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Το μέτρο στην πράξη δεν θα προσφέρει πολλά αφενός γιατί οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών σβήνουν μέσα σε πέντε – έξι μήνες , αφετέρου γιατί για τον ουσιαστικό έλεγχο των αποδείξεων απαιτούνται πολλές επιπλέον εργατοώρες με αβέβαιο αποτέλεσμα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:17 | πετρος βαρδης

    Ποιος θα μετρησει ολες αυτες τις μικροαποδειξεις ?
    Ποιος θα αποτρεψει τον επιτηδευματια να πει με αποδειξη 100Ε,χωρις αποδειξη 70Ε? Η θα σου δωσω αποδειξη για 50Ε και θα μοιραστουμε την διαφορα?
    Εως τωρα ουδεις εφοριακος μετρησε αυτες τις αποδειξεις.Το μετρο ειναι χρονοβορο στον ελεγχο σε βαθμο που δεν αποδιδει και επιτεινει την γραφιοκρατεια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:21 | Ανέστης Ποντικάκης

    Φορολόγηση του νέου πλούτου. Άρα όλες οι δαπάνες να εκπίπτουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Είναι πολύ σωστό το μέτρο, αρκεί να δίνεται ισχυρό κίνητρο στον πολίτη ώστε να επιζητεί την απόδειξη ακόμη κι αν το ποσό που θα «γλιτώσει» είναι αρκετό.
    Παρεπιμπτώντως όταν μιλάμε για αποδείξεις, εννoούμε ΟΛΕΣ , ακόμη κι αυτές από supermarket!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:51 | Γιώργος

    Και γιατί να κυνηγάμε εμείς τις αποδείξεις, και να ερχόμαστε σε δύσκολη θέση να ζητάμε την απόδειξη, και να μην βγουν έξω απο τα γραφεία τους οι υπεύθηνοι για αυτή τη δουλειά-εφοριακοί, και να κάνουν τη δουλειά τους σωστά? Γιαυτό δεν πληρώνονται από τους πολίτες?
    Ας βάλουν μερικά πρόστιμα και η κατάσταση θα διορθωθεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | Νίκος Παπαδιονυσίου

    Συμφωνώ απόλυτα με την προϋπόθεση ότι όλες οι αποδείξεις θα καταγράφονται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα που θα το υπηρετούν νέα παιδιά, όχι καρεκλοκένταυροι εφοριακοί της γνωστής παλιάς σχολής, ώστε να συλλαμβάνεται και μη δηλωμένο εισόδημα επαγγελματιών και ειδικά αυτών που συνήθως φοροδιαφεύγουν: δικηγόρων, γιατρών, φαρμακοποιών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συμβολαιογράφων, κλπ.
    Για όλους τους παραπάνω, συν ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης,καθηγητών φροντιστηριακών ή ιδιαιτέρων μαθημάτων και άλλων, τα κίνητρα μείωσης φόρου να γίνουν ακόμη ισχυρότερα για ένα-δυο χρόνια ώστε να διαμορφωθεί αρχείο αυτών όπως πιο πάνω που φοροδιαφεύγουν και είναι κατά κοινή ομολογία από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες.
    Να είστε σίγουροι ότι το κόστος της καταγραφής που σίγουρα θα είναι ψηλό θα αποσβεστεί και με μέγιστο κέρδος από την αναγκαστική έκδοση αποδείξεων και τη σύλληψη διαφεύγουσας φορολογηταίας ύλης.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | Αντώνης

    Θεωρώ πως το καλύτερο από όλα είναι τα εξής απλά βήματα:
    1. Βάλτε τους πάντες να καταθέσουν οτιδήποτε έχουν στην κατοχή τους (περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, καταθέσεις τραπεζών, επενδύσεις και οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κάποιο εισόδημα από τα προηγούμενα χρόνια.
    2. Εφαρμογή ταμειακών μηχανών στους πάντες (από περίπτερα ως τις λαϊκές αγορές)
    3. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
    4. Κατάργηση του αφορολόγητου. Ο κάθε φορολογούμενος πολίτης κάθε χρόνο να δηλώνει όλα τα έξοδά του με προσκόμιση αποδείξεων. Ως έξοδα θα πρέπει να δηλώνονται και τα τιμολόγια ρεύματος, νερού, τηλεφώνων, αποδείξεις supermarket, δόσεις δανείων, ρούχα, ιατρικά και γενικά οτιδήποτε ξοδεύει μια οικογένεια.
    5. Τα έξοδα να αφαιρούνται από τα έσοδα και αυτό που περισσεύει να φορολογείται με ένα κλιμακωτό συντελεστή από 20% ως 50%. Αυτό που περισσεύει να αποτυπώνεται ως αποθεματικό. Εάν τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα να καλούνται να τα δικαιολογήσουν. Εάν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την διαφορά έξοδα μείον έσοδα να τους την φορολογείται με 98%.
    6. Κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι να δηλώνουν τις καταθέσεις τους και τις επενδύσεις τους . Εάν παρατηρείται διαφορά στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις από χρόνο σε χρόνο να καλούνται να την δικαιολογήσουν και εάν δεν μπορούν να τους την φορολογείται με 98%.
    Πιστεύω πως με τα παραπάνω βήματα το κράτος θα γνωρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση του κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη και οι πάντες θα δηλώνουν τα πάν

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχόλιο που δεν είναι ειδικό αλλά επί της αρχής:

    1. Κάθε πολίτης οφείλει να δηλώνει τα εισοδήματα που απέκτησε εντός του προηγούμενου οικονομικού έτους.
    2. Κάθε πολίτης οφείλει να δηλώνει όλα τα έξοδα που πραγματοποίησε εντός του προηγούμενου οικονομικού έτους προκειμένου να καλύψει τις προσωπικές του ή οικογενειακές του ανάγκες. Το είδος των εξόδων μπορεί να είναι από την αγορά τροφίμων έως και την αγορά σκάφους αναψυχής, και σε καμία περίπτωση και καμία κυβέρνηση δε μπορεί να προσδιορίσει/ εγκρίνει τις πραγματικές ή εικονικές ανάγκες ενός προσώπου ή μιας οικογένειας.
    3. Η φορολόγηση κάθε φυσικού προσώπου πρέπει να προσδιορίζεται επί των κερδών που παρουσιάζει στη βάση Έσοδα-Έξοδα.

    Σε ένα τέτοιο σύστημα τα φυσικά πρόσωπα θα κατανάλωναν περισσότερο και σε κάθε περίπτωση θα ζητούσαν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Στο ίδιο σύστημα το κράτος θα είχε μεγαλύτερα έσοδα από το ΦΠΑ (που με εξαίρεση κάποια είδη ικανοποίησης βασικών αναγκών θα μπορούσε να είναι από 20-22 % ή να διαμόρφωθεί με μία κατάλληλη κλίμακα).

    Η αναγνώριση ή όχι των δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών δεν εξυπηρετεί πλέον την διαπίστωση του τι χρήματα έφυγαν από το εισόδημα μας αλλά μέτρο για το κυνήγι ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, που έτσι και αλλιώς εφόσον δεν υπάρχει φορολογική παιδεία (και όυτε θα υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες) θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν.

    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Χρυσικόπουλος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | AΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΣΤΑ 12.000 ΕΥΡΩ. Τ Ε Λ Ε Ι Α Κ Α Ι Π Α Υ Λ Α!!! ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ (ΕΓΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ)ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ Η «ΑΝΙΚΑΝΟΙ»…ΣΑΣ ΛΕΩ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ!!!
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 90%…
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΜΕ 10% Η 15% Α Π Ο Μ Η Δ Ε Ν Ι Κ Η Β Α Σ Η Τ Ο Υ Σ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Υ Σ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ,ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (ΕΤΣΙ ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ).
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Λ Ο Γ Ι Σ Τ Ε Σ??
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ «ΚΛΑΦΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ»,ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:34 | Τασιγεώργος Γαβριήλ

    Η ενίσχυση των κινήτρων για την προσκόμιση αποδείξεων είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση για δύο λόγους:

    1. Διευρύνει την φορολογική βάση
    2. Εξομαλύνει τις ανισσότητες στα φορολογικά βάρη
    3. Δημιουργεί συνείδηση στους από θέση ή εξ’ ανάγκης τίμους φορολογούμενους να βοηθήσουν στα ανωτέρω.

    Κατά την άποψή μου έχει τις εξής προϋποθέσεις:

    1. Θα πρέπει ανάλογα την κατηγορία των φορολογουμένων να υπάρχει προσεκτική επιλογή του είδους και του ύψους των αποδείξεων ώστε αφενώς να μην υπάρχει πρόβλημα προσκόμισής τους
    α. να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας που προφανώς δεν τους φτάνουν τα έσοδά τους για σημαντικά έξοδα διασκέδασης, κίνησης, παράστασης (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που τα μόνα τους έξοδα είναι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και supermarket). Για αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση σχετικά με το είδος ή το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να προσκομισθούν.
    β. Να ισχύει η αρχή «όσο περισσότερες αποδείξεις τόσο μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή» ώστε να υπάρχει συνεχές κυνήγι όλο τον χρόνο και όχι μόνον μέχρι να «πιάσουμε το πλαφόν» και να μην ανταλλάσσονται αποδείξεις μεταξύ φορολογουμένων.
    γ. Να υπάρξει ένας τρόπος αποτελεσματικού ελέγχου των αποδείξεων. Είναι κοινό μυστικό ότι οι εφορίες δεν έχουν την δυνατότα να ελένξουν τον όγκο των αποδείξεων που θα τους προσκομισθούν.
    δ. Προς την σωστή κατεύθυνση η απόλυτη σύνδεση του αφορολόγητου ορίσυ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προσκόμιση αποδείξεων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | ΑΘΑΝΑΣΙΟς ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟς

    ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ????

    ΟΤΙ ΙΣΧΥΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000+1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ

    ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    Ως ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΥΠ ΑΡΙΘ 1 ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΗς ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΑΥΤΟ. ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙς ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ… ΑΝΑΜΕΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | Margarita Georgopoulou

    Οι αποδείξεις να συνδεθούν με το αφορολόγητο. Σωστό. Όμως όχι επιλεκτικές αποδείξεις. Όλες οι αποδείξεις. Γενικά και συνολικά. Από το ενοίκιο έως το σούπερ μάρκετ. Γιατί υπάρχουμε και μεις οι μη προνομιούχοι μισθωτοί που μένουμε σε ενοίκιο και οι αγορές μας συνήθως είναι μόνο από τις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) και ρούχων και άλλων ειδών.
    Προτείνω λοιπόν το αφορολόγητο κατά 50% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να ορίζεται από τις αποδείξεις. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 100% του αφορολόγητου να είναι από αποδείξεις και για τους έχοντες εισόδημα άνω των 50000 ευρώ το 80% του αφορολόγητου να είναι από συγκέντρωση αποδείξεων.
    Αλήθεια η συντήρηση του αυτοκινήτου, (ασφάλεια, ΚΤΕΟ, σέρβις, σήμα κυκλοφορίας, βενζίνες) εκτός από μέτρο ευημερίας θα συμπεριλαμβάνεται στο αφορολόγητο των δημοσίων υπαλλήλων;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | Θανάσης Τασιός

    Δεν πρέπει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να γίνουν «σάντουιτς» ανάμεσα στο κράτος και τους εν δυνάμει φοροφυγάδες!!!! Το αφορολόγητο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί τις αποδείξεις. Όσο για το τρόπο «σύλληψης» φορολογητέας ύλης σε προϊόντα και υπηρεσίες η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση. On line σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών και υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ του πελάτη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | Γριβοπουλου Ανδρι

    προτεινω να ανεβουν οι συνεπειες τις μη εκδοσεις αποδειξεις σε υπερβολικο βαθμο διοτι ο φοβος φυλαει τα εριμα και να τηρουν τους ελεγχους σε υψηλο βαθμο οι αρμοδιοι και να ενισχυθουν διοτι απλα θα σας πω τι θα γινει εαν ολοι ζηταμε οπωσδηποτε αποδειξης θα ακριβηνουν ολα και μετα θα μας ερχεται το ιδιο αν δεν παρουμε αποδειξει θα χρεωνουν τουλαχιστον 40% λιγοτερο και θα βγαινουμε απο κοπο καταλαβενετε. παραδειγμα περνουν εμπρος απο τροχονομους που περιπολουν μες την τρελη χαρα λεγοντας για της ομαδες τους μηχανακια χωρις κρανος και δεν τρεχει τιποτα ε αυτους τους τροχονομους καπιος που τους βλεπει να μπορει να τους κανει να πληρωσουν αυτοι διοτι χτυποντας αυτος που δεν φοραει κρανος τον πληρωνουμε εμεις οι υπολοιποι που φορολογουμαστε για να νοσυλευτη ενω τα χρηματα θα μπορουσαν να πανε σε καλυτερους σκοπους παιδει α ερευνα κλπ κα πως ετσει φερνονται η περισοτεροι ελληνες αδιαφοροντας τελικα και φτασε εδω που φτασαμε.- καντε τεραστιες τις συνεπειες τις φοροδιαφυγης και ολα θα αυτορυθμιστουν μην ξεχνατε τους χειρουργους και τους δικηγορους μονο απο αυτους θα περνει οι πολιτεια τουλαχιστον 15 δις ε, το χρονο.ευχαριστω

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:50 | Θεόδωρος Βραχάτης

    Το να υποχρεώνει μια κυβέρνηση, όσο δημοκρατική και να είναι, τους πολίτες της να γίνουν κυνηγοί κεφαλών, συγγνώμη γλώττα λανθάνουσα, κυνηγοί αποδείξεων, ενώ πιθανότατα το κάνει με καλή πρόθεση και σκοπό, στην πρἀξη όμως αυτό αναδεικνύεται επώδυνο για τον πολίτη. Αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους ή εν πάσει περιπτώσει είναι απολύτως υγιής, τότε το μέτρο εισαγωγής των αποδείξεων τον ΤΙΜΩΡΕΙ,και αν μάλιστα είναι μισθωτός, τότε τον εξοντώνει οικονομικώς. Εκτός και αν μέσα στις αποδείξεις συμπεριλάβετε το νοίκι ή νοίκι παιδιών που σπουδάζουν ή αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή γενικότερα από οποιαδήποτε αγορά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα θα ήθελα να πώ πως συμφωνώ με αυτό όπως ισχύει σήμερα αλλά σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση για τα αφορολόγητα όρια, νομίζω πως θα πρέπει -αν φυσικά στόχος δεν είναι μόνο η εισπρακτική πλευρά του μέτρου αλλά και η καλύτερη διαβίωση του πολίτη- να ισχύσουν και οι αποδείξεις απο τα supermarkets όπως και αυτές των πρατηρίων καυσίμων.Αυτές οι δαπάνες αποτελούν βασικά κριτήρια για κάθε οικογένεια και δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν γιατί τότε θα είναι πολύ δύσκολο για πολλές κατηγορίες πολιτών να συγκεντρώσουν το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται.για να γίνω πιο συγκεκριμένος: αν κάποια οικογένεια με δύο παιδιά που ο σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος και η σύζυγος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, τότε βάσει των όσων ακούγονται θα χρειάζονται τουλάχιστον 15000 € σε αποδείξεις για να πιάσουν το αφορολόγητο όριο (5000 ο σύζυγος και 10000 η σύζυγος).Αν εξαιρεθούν τα supermarkets, οι βενζίνες για δύο αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού, η ύπαρξη τυχόν δανείων (π.χ. καταναλωτικά και όχι πρώτης κατοικίας)όπου δεν αφαιρούνται τόκοι και σε αυτά προσθέστε την παραπαίδεια που οργιάζει για τα φροντιστήρια των παιδιών, τότε ειλικρινά πως θα βρουν τόσες αποδείξεις;’Η θα πρέπει να βγαίνουν έξω καθημερινά για φαγητό δαπανώντας ένα αξιοσέβαστο ποσό(γιατί δεν είναι όλοι στην Αθήνα που είναι πανάκριβη!), ή να τρέχουν στους γιατρούς, ή θα πρέπει να επισκευάζουν κάθε χρόνο το σπίτι τους για βρίσκουν τις απαραίτητες αποδείξεις.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ;;;;!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

    Επειδή διάβασα οτι μελετάται να εκπίπτει μόνο το ΦΠΑ των αποδείξεων από το φόρο εισοδήματος, πρέπει να λάβετε υπόψη οτι συχνότατα, κυρίως οι γιατροί ,επιβαρύνουν τον πελάτη πολύ περισσότερο απο το ΦΠΑ όταν αυτός ζητά απόδειξη. (π.χ λένε χωρίς απόδειξη 70, με απόδειξη 90 ή 100 € ).
    Είναι ευνόητο οτι ο πελάτης θα προτιμήσει να μην πάρει απόδειξη, γιατί το ποσόν του ΦΠΑ που θα εκπέσει είναι μικρότερο από το όφελος που θα έχει αν δεν πάρει απόδειξη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | ΚΥΡΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Θα συμφωνήσω με κάποιους πως το μέτρο των αποδείξεων θα οδηγήσει στο να τη πληρώσει πάλι ο καταναλωτής αν δεν υπάρξει τιμοκατάλογος παροχής υπηρεσιών ή κάποιος άλλος ελεγκτικός μηχανισμός των αμοιβών των ελευθέρων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες.