2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Ιωάννης K

    Μετα λύπης μου διάβασα σε κάποια δημοσιεύματα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη αποδείξεις από σούπερ μαρκετ κλπ.

    Είμαι μισθωτός με ένα παιδί και εγώ και η σύζυγός μου από τα χρήμαατα που παίρνουμε, έχουμε στεγαστικό, καταναλωτικό, ΔΕΚΟ, κάρτες (υπήρξε μεγάλη περίοδος που η σύζυγος μου ήταν άνεργη και ζούσαμε από αυτές και τώρα τις ξεπληρώνουμε) να τρώνε τους μισθούς μας, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στα απαραίτητα προς την διαβίωση, δηλαδή σούπερ μαρκετ, λαϊκες, αρτοποιεία που από ότι διάβασα σε κάποια δημοσιεύματα δεν θα προσμετράνται.

    Για όλα τά είδη που αναγράφονται στα δημοσιεύματα δεν ξοδεύουμε παρά ελάχιστα και αυτά μόνο όταν είναι ανάγκη (π.χ κομμωτήριο η γυναίκα μου πάει μόνο πριν από καμμια κοινωνική υποχρέωση). Δηλαδή όταν θα έρθει η ώρα να πάω 6.000 € αποδείξεις για να έχω το αφορολόγητο, θα πάω μόνο 1.000 και θα πληρώσω φόρο. Η άλλη λύση είναι να αγοράζω καταναλωτικά αγαθά που δεν χρειάζονται απλά και μόνο για να μην πληρώσω εφορία, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό.
    (αν είναι να πληρώσω 500 € εφορία ενώ τα έχω ξοδέψει σε λαϊκες και σούπερ μάρκετ που δεν προσμετρώνται), προτιμώ να χρεωθώ 500 € και να πάρω καταναλωτικά αγαθά που στο κάτω κάτω θα μου μείνουν, όπως νέα τηλεόραση, υπολογιστή κλπ

    Γιατί? Είναι δίκαιο αυτό?

    Προτάσεις :
    1. Όλες οι αποδείξεις ακόμα και από σούπερ – μαρκετ, αρτοποιεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ (ότι έχει ΑΦΜ να δηλώνεται) να προσμετρώνται στην εφορία.

    2. Ταμειακές μηχανές εκεί που δεν υπάρχουν και υπάρχει φοροδιαφυγή (π.χ ταξί, βενζινάδικα,λαϊκες αγορές – λοιποί πλανόδιοι πωλητές (π.χ χαλία – φρούτα εποχής πουλάνε οι αθίγγανοι αλλα αν δείτε κάτι σπίτια που έχουν μερικοι…..)

    3. Συνυπολογισμός και αποδείξεων από ΔΕΚΟ στο παραπάνω όριο, με διπλό σκοπό. Αφενός για να ανεβεί το όριο των αποδείξεων και της φοροαπαλλαγής για τους πραγματικά μη έχοντες και από την άλλη για να εντοπιστούν τυχον φοροφυγάδες (π.χ. ταπεινός ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος οικογενειακά σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ξοδεύει υπέρογκα ποσά κ.α)

    4. Εναλλακτικά, αν δεν γίνεται λόγω όγκου να μαζεύονται αποδείξεις από παντού, τότε να υπάρχει ήδη ένα αφορολόγητο με βάση την οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, παιδιά, τυχόν λοιπά μέλη – π.χ γονείς) προκειμένου να καλύπτονται οι βασικές δαπάνες διαβίωσης που οι αποδείξεις τους δεν θα προσμετρώνται στο όριο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Ιωάννα Παπαστεργίου

    Η αδελφή του πατέρα μου ζει με 720 Ευρώ το μήνα (600 ΙΚΑ + 120 ΕΚΑΣ = 10.080 τό χρόνο). Μένει σε μια «προικώα» γκαρσονιέρα, η οποία διαθέτει την πολυτέλεια να έχει ηλ. ρεύμα, τρεχούμενο νερό, και την κραιπάλη του σταθερού τηλεφώνου. Τα πληρώνει όλα αυτά, πληρώνει επίσης το 25% της αξίας των φαρμάκων που χρειάζεται, αν και η σύνταξή της υπόκειται σε κρατήσεις για περίθαλψη. Καμιά φορά τρώει κιόλας.
    Αν θέλει να πάει κάπου, πάει με τα πόδια, όπου καταφέρνει. (Μήπως είναι και αυτό τεκμήριο;) Για να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο αν θεσπίσετε τον όρο των αποδείξεων θα πρέπει:
    α) να γραφτεί σε φροντιστήριο να μάθει καμιά ξένη γλώσα;
    β) να αλλάζει κουφώματα και θερμοσίφωνο κάθε χρόνο;
    γ) να μαζεύει τα λεφτά και να δίνει μια δεξίωση αξίας τουλάχιστον 4.000 ευρώ την παραμονή του καινούριου χρόνου (γιατί νωρίτερα δεν θα έχει τα λεφτά), απαιτώντας να πάρει απόδειξη από το Holiday Inn(λέμε τώρα);
    Και μια τελευταία ερώτηση: Αν για τα έξοδα κηδείας το παιδί της πάρει απόδειξη, εκπίπτει αυτή από το εισόδημά του;
    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ…

    Η συλλογή αποδείξεων θα πρέπει να είναι είτε συμπληρωματική του αφορολόγητου ορίου, είτε να συμπεριλαμβάνει όλες -μα όλες τις αποδείξεις ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Και εννοούνται πρώτα απ΄ όλα οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ και οι αποδείξεις αγοράς των βασικών αγαθών διαβίωσης (Σ.Μ., λαϊκή αγορά, θέρμανση, συμμετοχή στην αγορά απαραιτήτων φαρμάκων), και μετά οι αποδείξεις από …..δεξιώσεις, ανακαινίσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.λ.π. (και άλλων πρασίνων; αλόγων στη ζωή του κάθε χαμηλόμισθου.
    Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε κάποια είδη, απλώς θα οδηγήσει σε μείωση του όγκου των πωλήσεων και άρα της είσπραξης Φ.Π.Α., αλλά και του κέρδους των ελευθέρων επαγγελματιών (λέγε με περιπτερά ή ψιλικατζή) – ακρίβηναν το κρασί, η μπύρα, τα τσιγάρα, οι εφημερίδες; – ΔΕΝ θα αγοράσω (= 0 Φ.Π.Α.). Ξέρω ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την Ε.Ε να αυξήσουμε το φόρο στα καύσιμα, όμως αυτή η αύξηση, επηρρεάζοντας το κόστος των μεταφορών, αναπόφευκτα θα αυξήσει την τιμή σχεδόν όλων των καταναλωτικών αγαθών. Εμεις οι ενήλικοι λοιπόν μπορεί να τρώμε τη μια μακαρόνια, την άλλη πέννες, την άλλη βίδες, την παράλλη φιδέ. Αυτοί που έχουν παιδιά τί θα κάνουν;
    Εδώ και πολύ καιρό αγοράζω ό,ποιο ρούχο χρειάζομαι από τη λαϊκή αγορά. 2 ευρώ το κομμάτι. Ο πωλητής το έχει προμηθευτεί από μαγαζί που κλείνει ή έχει κλείσει (σημαίνει κάτι αυτό;). Ποιός θα σωθεί με τα 0,76 λεπτά του Φ.Π.Α;
    Από την άλλη, τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα έχουν από χρόνια καταργηθεί. Δηλαδή, είτε Skoda Octavia 1800 των 18.000 πάρεις, είτε Saab 1800 των 40.000, προφανώς τα ίδια λεφτά βγάζεις – απλό. Το γεγονός ότι πέρα από την οικονομική δυνατότητα αγοράς υπάρχει και η δυνατότητα συντήρησης (βενζίνη, service, ασφάλιστρα κ.λ.π), αφήνει προφανώς τους ιθύνοντες παγερά αδιάφορους (μάλλον γιατί αυτοί εποχούνται στο Saab και όχι στο Fabia…).
    Σύμφωνα με τό δικό μου φτωχό μυαλό, η λύση είναι μία: ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.
    Ολα τα υπόλοιπα σενάρια είσπραξης χρημάτων από αυτούς που ΔΕΝ τα έχουν, θα οδηγήσει σε νέκρωση της αγοράς και μηδενική είσπραξη, με αποτέλεσμα ασφαλώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν και ευχόμαστε -σχεδόν – όλοι να πετύχουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:08 | Κώστας Νικολακόπουλος

    Θα αναφερθώ μόνο στους Ιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες.Το πράγμα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ:να μην υπολογίζεται όλο το ποσό των αποδείξεών τους στο μέτρο του αφορολόγητου ορίου αλλά:τα ταμεία στα οποία ανήκουμε να μας δικαιολογούν και να μας επιστρέφουν είτε όλο το ποσό της απόδειξης(λίγο δύσκολο!!),είτε εναλλακτικά ένα σεβαστό ποσοστό(π.χ.60%-70%)του ποσού που πληρώνουμε.
    Παράδειγμα:100 € η επίσκεψη;100 χ 70% =70,00 € να μας επιστρέφει το ταμείο μας.Την διαφορά των 30,00 € να την υπολογίζουμε για την κάλυψη του αφορολογήτου.
    Με τον απλό αυτό τρόπο η «φοροδιαφυγή των Ιατρών» ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:06 | Παναγιώτης Κολλιόπουλος

    Θα ήθελα με την παρέμβασή μου να σας επιστήσω την προσοχή στην παρακάτω περίπτωση: Εργάζομαι στο εξωτερικό ως αποσπασμένος υπάλληλος του υπουργείου παιδείας (είμαι εκπαιδευτικός σε ελληνικό σχολείο της Γερμανίας). Που θα βρω εγώ τις απαιτούμενες αποδείξεις για να δικαιολογήσω το αφορολόγητο όριο μου που ως μισθωτός είναι 12000 ευρώ; Στην κατηγορία τη δική μου ανήκουν χιλιάδες έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό σ’ όλα τα σημεία του πλανήτη.
    Η άποψή μου είναι η εξής:
    Το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτικών δαπανών. Φυσικά ως καταναλωτική δαπάνη δεν μπορεί να λογίζεται η αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σκάφους αναψυχής. Οι αποδείξεις πρέπει να είναι αυστηρά καταναλωτικές. Επίσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι καταναλωτικές αγορές μέσω Internet και γενικά όλες οι αγορές ανεξαρτήτως της χώρας έκδοσης του παραστατικού. Γνωρίζω ότι η λογική του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται στη χώρα μας. Όμως δεν θα πρέπει να γίνεται αδικία σε βάρος όσων διαβιούν και συνεπώς καταναλώνουν σε άλλες χώρες και φορολογούνται στην Ελλάδα. Όταν προσπαθείτε να πάρετε ένα μέτρο θα πρέπει να εξετάζετε όλες τις περιπτώσεις. Για να είναι δίκαιο το μέτρο, πρέπει να υπολογίζονται οι καταναλωτικές δαπάνες ανεξάρτητα της χώρας στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΚΩΣΤΑΣ

    Ενας μισθωτός ή συνταξιούχος με 12.000 – 15.000 ευρω τον χρόνο πόσες επίδικες υποθέσεις έχει κάθε χρόνο, πόσα συμβόλαια συνάπτει, πόσα έξοδα κάνει σε κουρεία, πόσα παπούτσια και ρούχα θα αγοράσει κλπ κλπ σε ένα χρόνο ώστε να καλύψει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
    Μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια;
    Γιατί δηλ. όταν τρώω την μπριζόλα μου στην ταβέρνα αυτό είναι έξοδο και εκπίπτει, ενώ όταν την τρώω στο σπίτι μου αγορασμένη από το κρεοπωλείο δεν είναι έξοδο και δεν εκπίτπει, μήπως μου την χαρίζουν;
    Οι εθνικές και πολυεθνικές αλυσίδες των super makkets εχουν κατακυριεύσει την χώρα με τζίρους κατά πολύ υψηλότερους του κρατικού προϋπολογισμού. Από πού προέρχονται αυτοί οι τζίροι; Υπάρχει πιο βασικό καθημερινό έξοδο για το σπίτι από τα τρόφιμα, τα λαχανικά, τα φρούτα κλπ, Δεν είναι έξοδα η ΔΕΗ,ο ΟΤΕ, η κινητή τηλεφωνία, η ύδρευση, τα κάυσιμα και άλλα εξοδα του αυτοκινήτου και τόσα άλλα καθημερινά μικροέξοδα;
    Αν η πραγματική βούληση είναι η κατάργηση και αυτού του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων, ας πάρει κάποιος το θάρρος να το πεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | Νικος Φραγκούλης

    Στο αντίστοιχο μέτρο για την στγκέντρωση αποδείξεων που ίσχυε λίγα χρόνια πρίν, οι αποδείξεις υπήρχαν στα λογιστικά γραφεία και περιφέρονταν σε διάφορους φορολογούμενους που τις έδειχναν σε τυχόν ελέγχους. Αυτό μπορεί πολυ έυκολα να αντιμετωπιστεί με το υποχρεωτικό μαρκάρισμα-σφράγισμα των αποδείξεων εξόδων με χρήση μιας απλής σφραγίδας που θα περιλαμβάνει π.χ. το ΑΦΜ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | Θωμάς Β

    Την αδυναμία του κράτους την μεταφέτε στον καταναλωτή και βέβαια θα αποτύχει γιατί αν ο επαγγελματίας (γιατρός ,υδραυλικός κ.λ.π) πει 50 ευρώ χωρίς απόδειξη και 100 με απόδειξη όλοι θα πληρώσουν 50 ευρώ.
    Αλήθεια τί έγινε το μπαρ της Μυκόνου που το καλοκαίρι δεν έκοψε καμία απόδειξη,γιατί οι εφοριακοί δεν πάνε την παραμονή της πρωτοχρονιας στα κέντρα διασκέδασης ;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Νικος Β.

    Και πως θα μαζεψουν αποδειξεις οσοι υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσιου υπηρετούν στο εξωτερικο 9-10 ή 11 μήνες το χρόνο ; Σε Πρεσβειες, αντιπροσωπείες, δάσκαλοι, στρατιωτικοι κλπ ? Υπαλληλοι ειναι όχι επιχειρηματιες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:46 | ΟΛΓΑ

    Κατά την άποψή μου όλες οι αποδείξεις από εργασίες «παροχής υπηρεσιών» πρέπει να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Κανείς δε θέλει να εκδώσει αποδείξεις. Να δώσετε το κίνητρο ώστε να δοθεί ένα τέλος στη φοροδιαφυγή αυτής της κατηγορίας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | ΜΠΑΖΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης των τελευταίων χρονών. Αφού μας λήστεψε, επιβάλλοντας υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας σε όσους δεν χρεωθήκαμε για να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, έρχεται τώρα να καταργήσει το αφορολόγητο σε μισθωτούς & συνταξιούχους. Τις μοναδικές κοινωνικές ομάδες που δεν φοροδιαφεύγουν & είναι ο εύκολος στόχος, Αίσχος!!!!!
    Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά υποσχέθηκε φορολογική ελάφρυνση για τα χαμηλά & μεσαία εισοδήματα & τώρα θέλει να καταργήσει το αφορολόγητο, μέτρο που πλήττει κυρίως τα χαμηλά & μεσαία εισοδήματα. Λίγη ντροπή δεν υπάρχει;
    Μας λέτε να μαζεύουμε αποδείξεις.
    Τι αποδείξεις να μαζέψει κάποιος σαν εμένα που αποταμιεύει όλη του την ζωή για να αγοράσει ένα ακίνητο & συνεπώς καταναλώνει αποκλειστικά είδη πρώτης ανάγκης (super market – ΔΕΚΟ). Πρέπει να τιμωρηθεί επειδή αποταμιεύει (χρηματοδοτώντας την αγορά με τις καταθέσεις μου) & δεν δαπανά το εισόδημα του σε καταναλωτικά είδη;
    Τι αποδείξεις να προσκομίσει κάποιος ο οποίος έχει χρεωθεί για να αγοράσει ένα σπίτι (όπως οι περισσότεροι Έλληνες) & δαπανά μεγάλο μέρος του εισοδήματος του σε αποπληρωμή δόσεων με αποτέλεσμα να καταναλώνει μόνο τα απαραίτητα;
    Τι αποδείξεις να προσκομίσει ένας χαμηλόμισθος ο οποίος καταναλώνει μονό είδη πρώτης ανάγκης & όχι διαρκή καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες;
    Η κατάργηση του αφορολογήτου είναι η μεγαλύτερη & πιο άδικη φορολογία που θα έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ένα ανήθικο μέτρο το οποίο στρέφεται απ’ ευθείας κατά μισθωτών & συνταξιούχων & δείχνει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να πιάσει την φοροδιαφυγή με θεμιτά μέσα.
    Πάντα ήμουν συνεπής στις φορολογικές μου υποχρεώσεις & πάντα ήμουν αντίθετος σε κάθε μορφή φοροδιαφυγής. Εάν όμως επιβληθεί ένα τέτοιο άδικο μέτρο σκέφτομαι να ζητήσω από τον εργοδότη μου να μου κάνει απόλυση, να παίρνω ταμείο ανεργίας & να εργάζομαι ανασφάλιστος μη πληρώνοντας φόρους. Δεν με συμφέρει σε καμία περίπτωση αυτό, αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ ένα ληστρικό κράτος να με κλέβει τι στιγμή που εγώ για όλη μου τη ζωή ήμουν συνεπής στις υπερχρεώσεις μου. Είναι θέμα ηθικής τάξης.
    Στην εικοσαετή & πλέον καριέρα μου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να έγινε φορολογικός έλεγχος είτε από εφορία, είτε από το ΣΔΟΕ & να μην πήραν το φακελάκι τους για να φύγουν.
    Κύριοι του υπουργείου οικονομικών σοβαρευτείτε. Ξεκινήστε από εκεί που πρέπει & όχι βάζοντας μισθωτούς & συνταξιούχους να κάνουν αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε εσείς.
    Μην μας αναγκάσετε να αρχίσουμε & εμείς να φοροδιαφεύγουμε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Θα ηθελα να ρωτησω.Δηλαδη ολες οι αποδειξεις θα εκπιπτουν?Και ολο αυτο το αρχειο με τα τοσα χαρτακια θα πρεπει να τα κρατω εγω?ΘΑ εκπτιτουν ΟΛΑ??????????????.Πληρωνω καμπινγκ καθε καλοκαιρι 1200 € σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!αυτα θα εκπιπτοθν????????????//

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΜΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Π.Χ 20.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΩΜΕ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ,ΕΑΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Η ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ,ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΘΕΙ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΩΜΕ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΗΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΙΝΗΤΑ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Κ.Α.ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΕΑΝ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Η ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΡΟΥΧΑ,ΤΑΞΙΔΙΑ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΕΚΜΗΡΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Τζαβέλλας Γιώργος

    Θεωρώ ότι είναι πολύ δίκαιο τό αμερικάνικο σύστημα.Θά απαλάσσεσαι βάσει συνόλου αποδείξεων καί όχι βάσει αφορολόγητου ορίου.Τό όριο θά πρέπει νά εκλείψει εκτός από κάποιο μικρό όριο γιά τά πολύ χαμηλά εισοδήματα.
    Οι δηλώσεις θά πρέπει νά υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά γιά νά αποφύγουμε τήν πολύ χαρτούρα καί τό πολυέξοδο ταχυδρ.αποστολών μέ συστημένα αλλά καί τίς χιλιάδες εργατοώρες στησίματος στίς ουρές τής εφορίας.Οι μή έχοντες υπολογιστή νά πηγαίνουν στά ΚΕΠ.Οι αποδείξεις νά φυλάσσονται γιά τήν περίπτωση δειγματοληπτικών ελέγχων, οι οποίοι όμως θά πρέπει νά πυκνώσουν περισσότερο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | Βασίλης

    Σε σημερινή τηλεοπτική εκπομπή άκουσα τον ΓΓ κ. Γεωργακόπουλο να χαρακτιρίζει ηλιοθιότητες την επιστροφή του ΦΠΑ των αποδείξεων των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν με τη δικαιολογία ότι το Κράτος τελικά δεν κερδίζει τίποτα.
    Κύριε Γεωργακόπουλε ! Απο ένα ελεύθερο επαγγελματία (πχ Ηλεκτρολόγος) που προσφέρει εργασία αξίας 100,00 €, εάν δεν χορηγήσει απόδειξη το Κράτος κερδίζει τίποτα? . Ασφαλώς ΌΧΙ !!
    Εάν ο ίδιος Ηλεκτρολόγος χορηγήσει απόδειξη θα εισπράξει 19,00 € ΦΠΑ και θα τον αποδόσει στο Κράτος το οπόίο με τη σειρά του θα τα επιστρέψει στον ιδιώτη ή μισθωτό που θα υποβάλει και αυτός ανά 2/μηνο ή 3/μηνο τις αποδείξεις για επιστροφή του ΦΠΑ, το Κράτος κερδίζει ή όχι ? . Βεβαίως ΝΑΙ !!. αφού ο Ηλεκτρολόγος το ποσό των 100,00€ θα πρέπει να το εμφανίσει σαν εισόδημα και θα φορολογηθεί με συντελεστή από 0% (ελάχιστοι) μέχρι 45% !!. Ναι βεβαίως υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί ελευθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι στο 45% και δεν δηλώνουν παρά μόνο 10-15.000 € ετησίως.
    Εξ΄ αυτού του γεγονότος το Κράτος δεν πρόκειται να χάσει, παρά μόνο και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει.
    ΠΡΟΣΟΧΗ παρακαλώ να μην είναι το όφελος των φορολογουμένων μικρότερο από την επιβάρυνση του ΦΠΑ εάν ζητήσουν απόδειξη. είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει γιατί στην ίδια συναλλαγή θα έχουν και οι δύο συναλλασσόμενοι όφελος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:35 | Κώστας Κ.

    Από αυτά που δειγματοληπτικά διάβασα,μπορώ να συμπεράνω ότι η πλειοψηφία των ελλήνων δεν έχει φορολογική συνείδηση.
    Η συλλογή αποδείξεων,αν δε συνδεθεί με κάποιο όφελος για το φορολογούμενο, δύσκολα θα επιτύχει το στόχο της.Δυστυχώς οι Έλληνες θα ζητάμε αποδείξεις μόνο αν έχουμε άμεσο όφελος. Δεν μπορούμε να δούμε λίγο μακρύτερα από τη μύτη μας.Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όταν δε ζητάμε απόδειξη υποβαθμίζουμε το επίπεδο ζωής (=ελαττώνονται τα κονδύλια για υγεία,παιδεία, δημόσια έργα,υποδομές,κ.ο.κ.). Αν δεν το αντιληφθεί αυτό ο μέσος Έλληνας, δύσκολα θα παταχθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Και το λέω αυτό γιατί στο πλείστο των περιπτώσεων που σήμερα δεν εκδίδονται αποδείξεις,δεν προκύπτει άμεσο όφελος για αυτόν που δεν τη ζητάει. Δε θα πληρώσει λιγότερο στο κομμωτήρια, ή στο μαγαζί που θα αγοράσει ρούχα ή στην καφετέρια ή στην ταβέρνα. Μόνο αν σκεφτεί κάποιος ότι για κάθε 100 ευρώ που θα δώσει, αντι να μπουν όλα στην τσέπη του φοροδιαφεύγοντος, θα πάνε τα 16 (ΦΠΑ) συν 84*25% ή 84*35% (21 έως 29 ευρώ), δηλαδή τα 37-45 ευρώ θα πάνε στο κράτος που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, υπάρχει ελπίδα κάτι να αλλάξει.
    Ίσως τελικά το πρόβλημα που δεν περπάτησε η υπόθεση με τις αποδείξεις είναι η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση στους πολίτες, ότι ακόμα κι αν τα χρήματα αυτά μπουν στον κρατικό κορβανά, το πιθανότερο είναι με αδιαφανείς διαδικασίες να δοθούν σε ημέτερους,οι οποίοι παρέχουν δήθεν υπηρεσίες στο κράτος.
    Αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά αυτή από την πλευρά του κράτους,η ιστορία με τις αποδείξεις δεν πρόκειται να περπατήσει όσα κίνητρα και να μπουν.
    Ευτυχώς βλέπω ότι για πρώτη φορά υπάρχει η διάθεση από το πρωθυπουργό να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εξουσία και η διαχείριση του κράτους.Αν η κυβέρνηση αντισταθεί στις κομματικές πιέσεις να συνεχίσει τις πρακτικές του παρελθόντος, και τελικά φανεί ότι κάνει πράξη τη διαφάνεια που υπόσχεται,και μόνο τότε θα έχει σύμμαχο τον πολίτη η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΔΙΣ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ? ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | Κατάνιας Αντώνης

    Το μέτρο θα είναι επιβαρυντικό κυρίως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους εφόσον μειωθεί δραστικά , όπως τουλάχιστον φημολογείται στον τύπο , το αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις .
    Για να γίνω πιο συγκεκριμένος οι παραπάνω κατηγορίες έχουν συγκεκριμένα εισοδήματα που ελέχονται άμεσα από το κράτος και φορολογούνται . Τα ποσά που θα θεσπιστούν να εκπέσουν με αποδείξεις είναι υπερβολικά υψηλά και δεν μπορούν να καλυφθούν ώστε να πλησιάσουν ή και να υπέρβούν το σημερινό αφορολόγητο όριο .Αν σκοπεύετε πράγματι το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις να είναι πολύ υψηλό δηλ . 5.000 και άνω πρέπει να συμπριλάβετε όλες τις αποδείξεις και τις αγορές τροφίμων – καυσίμων κλπ . Αν θέλετε και στα καύσιμα να δώσετε ένα κίνητρο στους καταναλωτές προκειμένου να κτυπήσετε την φοροδιαφυγή .
    Μια οικογένεια μπορεί να κάνει μια σφιχτή οικονομική διαχείρηση στις δαπανες τις προκειμένου να αποταμιεύσει χρήματα για μελλοντικές επενδύσεις. Με το κίνητρο που δίνετε για την συλλογή των αποδείξεων ελαχιστοποιείτε αυτόν τον σχεδιασμό και την αναγκάζετε , παρά την θέληση της , να προβαίνει σε καταναλωτικές δαπάνες προκειμένου να καλύψει το αφορολόγητο όριο .
    Τελική πρόταση τολμήστε παντού ταμειακές μηχανές : σε καύσιμα – ταξί – υδραυλικούς – ηλεκτρολόγους κλπ . και όλες τις αποδείξεις να τις δέχεστε για την αύξηση του αφορολογήτου και όχι επιλεκτικές δαπάνες που δεν αφορούν την μεγάλη πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας και όχι αυτές που δεν ‘εχουν μονιμο χαρακτήρα , όπως η αγορά οικιακών συσκευών, οικοδομικών κατασκευών ή επιδιορθώσεων κλπ .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | Βασίλης Κ. Γούναρης

    Είναι προφανές από τα σχόλια δεκάδων συμπολιτών στη διαβούλευση ότι η πρόταση των αποδείξεων όχι μόνο θα γεννήσει πολλές αδικίες αλλά και θα αποτύχει αφού τα αντικίνητρα (των εκπτώσεων) είναι σοβαρότερα. Η ιδέα της ηλεκτρονικής φορολογικής κάρτας, όπου θα καταχωρούνται υποχρεωτικά όλες οι αγορές και οι δαπάνες υπηρεσιών ανά ΑΦΜ καθώς και η συνακόλουθη έκπτωση των ποσών αυτών από το φορολογητέο εισόδημα (εξαιρουμένων των δόσεων δανείων και άλλων επενδύσεων εκ του περισσεύματος) είναι η μόνη η οποία θα αναδείξει αφενός τα αφορολόγητα εισοδήματα αφετέρου τη δεινή κατάσταση πολλών νοικοκυριών.
    Μια ανάλογη κάρτα υγείας θα βοηθούσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ξεφύγουν από τις καταχρήσεις ιατρικών αμοιβών, νοσηλίων και φαρμάκων.
    Η τεχνολογία είναι απλή και διαθέσιμη. Ο Πρωθυπουργός ας αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή του για σύγχρονες λύσεις.

    Όσον αφορά τη φορολόγηση των μισθών και των επιδομάτων, η συζήτηση ανέδειξε απίστευτες αδικίες. Με τι προσόντα υπάλληλοι της Βουλής, της ΔΕΗ, του Υπ.Εξ. κι άλλων πολλών άλλων υπηρεσιών και υπουργείων λαμβάνουν μισθούς διπλάσιους από ό,τι πρωτοβάθμιος καθηγητής πανεπιστημίου μετά από 25 χρόνια προϋπηρεσίας; Πως μπορεί ένας απόστρατος συνταγματάρχης 45 χρονών να λαμβάνει 2500 ευρω σύνταξη για την υπόλοιπη ζωή του; Πως είναι δυνατόν να αρνούνται τη μείωση μισθών οι βουλευτές; Πως μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι αδικίες και ταυτόχρονα να ζητούνται θυσίες;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | Θόδωρος

    Σχετικά με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικής πώλησης για τον προσδιορισμό του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα αλλά και για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής εκτός των όσων ισχύουν ως σήμερα, σκόπιμο είναι να ισχύουν και να εκδίδονται υποχρεωτικά οι αποδείξεις αγοράς υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου για οικιακή χρήση και για κίνηση οχημάτων, οι αποδείξεις αγοράς ειδών και τροφίμων από κάθε εμπορική πηγή (κατάστημα, λαϊκή αγορά, περίπτερο, αγορά από το internet κλπ), οι αποδείξεις αγοράς βιβλίων, περιοδικών, μουσικών cd και dvd κλπ, οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από χρήση ΤΑΧΙ για την μεταφορά προσώπων και πραγμάτων.
    Καμία πώληση να μην επιτρέπεται χωρίς την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης προς τον αγοραστή και όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές χωρίς εξαίρεση κανενός κλάδου.

    Από το 19% του ΦΠΑ το 1% να προορίζεται για το ταμείο προστασίας που θα αφορά το ασφαλιστικό και το υπόλοιπο 18% να προορίζεται για τα κρατικά ταμεία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Θόδωρος

    Στις περιπτώσεις των ανήλικων που έχουν εισοδήματα από ακίνητα που τους έχουν δωρισθεί από τρίτους (όχι γονείς), [περίπτωση στην οποία υποβάλλεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τον κηδεμόνα στο όνομα του ανηλίκου] το όριο των εισοδημάτων μέχρι του οποίου ο ανήλικος θεωρείται προστατευόμενο μέλος παραμένει εδώ και χρόνια το ετήσιο εισόδημα των 2.900 ευρώ (!) και των 6000 ευρώ αν πρόκειται για πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.
    Τα όρια αυτά των εισοδημάτων δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης και απαιτείται η ορθολογιστική αύξησή τους.

    Αν για τον προσδιορισμό του αφορολόγητου χρειαστεί η προσκόμιση αποδείξεων λιανικής πώλησης τότε τα εισοδήματα που δηλώνει ο ανήλικος θα φορολογηθούν.
    Ιδιαίτερα αν τυγχάνει τα ετήσια εισοδήματά του ανήλικου να είναι κάτω του σημερινού ορίου των 2.900 ευρώ (και τότε θα θεωρείται ως προστατευόμενο μέλος) δεν θα μπορεί ως ανήλικος να προσκομίσει δικές του αποδείξεις.
    Για το λόγο αυτό ας αποτελέσει εξαίρεση από το μέτρο της προσκόμισης αποδείξεων λιανικής πώλησης αυτή η κατηγορία των ανήλικων φορολογουμένων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Χρήστος Νικολόπουλος

    Για ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών χωρίς την αγορά κάποιου φυσικού αντικειμένου που θα το συνοδεύει απόδειξη αλλά κάποια υπηρεσίας, ηλεκτρονικού προγράμματος κλπ…. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??? έτσι στηρίζεται το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση???

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:00 | Γιώργος Ρουσόπουλος

    Είναι πρακτικά αδύνατον να πάνε 2.000.000 Έλληνες στην εφορία τον Μάιο και ο καθένας να έχει μια σακουλίτσα με 1000(3 κάθε μέρα περίπου) τσαλακωμένες, μισοσκισμένες και ξεθωριασμένες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Πολύ καλή ιδέα η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας πιστωτικής ή μη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | basilis

    με τις αποδειξης απο το super market τι θα γινει .εχει υπολογισει το υπουργειο ποσα δινει η μεση οικογενεια τον μηνα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:34 | Παύλος Πλέσσας

    Οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α.( γέροντες – απόμαχοι της αγροτιάς )που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη ( σήμερα 360 ευρώ μικρά και 345,40ευρώ καθαρά ) δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση γιατί το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το όριο των 6.000 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρο.
    Αν επιχειρηθεί να συνδυασθεί το αφορολόγητο γι’ αυτούς με υποβολή αποδείξεων δαπανών, είναι σαν να θέλετε να τους τιμωρήσετε που ζούν και δεν πεθαίνουν, γιατί όλοι αυτοί με τη σύνταξή τους καλύπτουν κυρίως τα φαρμακά τους και στηρίζονται αποκλειστικά στα παιδιά τους για να ζήσουν.Δηλαδή τα 30 ευρώ που τους δώσατε αύξηση από τον Οκτώβριο ( από 330 σε 360 ευρώ την κατώτατη σύνταξη ) θα τους τα πάρετε πίσω στο πολλαπλάσιο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | Μιχάλης Μεταξάς

    Μια κατά τη γνώμη μου δίκαιη λύση, θα ήταν να υπάρχει ένα ελάχιστο αφορολόγητο ποσό ίσο με το όριο της φτώχειας και από αυτό το όριο και άνω να δικαιολογούνται ποσά με αποδείξεις. Στις δικαιολογούμενες δαπάνες με αποδείξεις να υπάρχουν κατηγορίες, π.χ. Δαπάνες Υγείας/Νοσοκ. , Δαπάνες Ασφάλισης (Ιδιωτικές ασφαλιστικές/Ταμεία ελευθ. επαγγελματιών), Δαπάνες Διαβίωσης κ.α. με στόχο την απλοποίηση των κωδικών, αλλά και την αποφυγή της συλλογής αδιακρίτως όλων των αποδείξεων για πρακτικούς λόγους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | Κώστας

    Η έκπτωση της φορολογητέας ύλης με βάση τις αποδείξεις μπορεί να έχει αποτελέσματα όταν ο κάθε επαγγελματίας ή επιτειδευματίας διέπεται από ειδικό κανονισμό υποχρεωτικότητας για την έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου,με ειδική ρήτρα ποινής(κλείσιμο καταστήματος,αναστολή λειτουργίας κ.λ.π) σε περίπτωση άρνησης.Αναρτάται καθορισμένος κατάλογος τιμών για εργασίες ή προϊόντα τον οποίο πρέπει να γνωρίζει από πριν ο πολίτης- πελάτης,τηρείται μηχανογραφημένο βιβλίο εισόδου και εξόδου στα συνεργεία με προκαθορισμένες τιμές ανταλλακτικών καιεργασιακού χρόνου.Επιβολή του μέτρου έκδοσης αποδείξεων παντού και ειδικότερα στο παρεμπόριο.Στους γιατρούς βιβλίο πόρτας μηχανογραφημένο και τιμοκατάλογο για κάθε ειδικότητα και κατηγορία γιατρών πανεπιστημιακών ή μη.Να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής και να μη διαπραγματεύεται το κόψιμο ή μη της απόδειξης,αν ο υπόχρεος να την εκδώσει θα γνωρίζει από πριν τις βαριές συνέπειες του νόμου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    κατι αλλο που σκεφτηκα, ειναι να επιστρεφεται στον πολιτη ο φπα των αποδειξεων που μαζευει, χωρις να πειραχτει το αφορολογητο και με την προυποθεση οτι ολοι οι επαγγελματιες θα υπαχθουν στο φπα (γιατροι, δικηγοροι κλπ)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | ΗΛΙΑΣ Κ. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ

    Παρακαλώ να προσεχθεί η περίπτωση που η απόδειξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση εγγύησης οικιακού εξοπλισμού και όχι μόνο. Π.χ. Αγοράζω ψυγείο τον Νοέμβριο, υποβάλλω την απόδειξη στην εφορία τον Μάϊο και προκύπτει βλάβη από τον Ιούνιο και μετά. Τι θα κάνω αφού δεν θα έχω πλέον την απόδειξη, όπως απαιτούν πολλοί πωλητές; Ευχαριστώ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:51 | Καμαρεδος

    Οι Ιατρηκες Δαπανες δεν πρεπει να φωρολογουνται αλλα και οι δαπανες που κανει καποιος για να ανιξξη καποιος η να λητουργεισει καποιος πρεπε να εχει μια γερει εκτωπτωσει αρκει να εχει ισοσκελεισμενους προυπολογισμους η δεν πρεπει να φωρολογουνται οταν ελλειματικους προυπολογισμους και οχι πλεονασματικους προυπολογισμους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | IOANNIS

    ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ 20000 ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 5000 ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΩΝ
    ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | Panagiotis

    Προφανώς δεν υπάρχει μια λύση «δια πάσαν νόσον». Όλες οι προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν, όχι στη βάση του αν είναι «συνολικά» δίκαιες, αλλά αν μειώνουν σε πρώτη φάση το πρόβλημα και την ίδια στιγμή να μην εντείνουν την αδικία, βέβαια.
    Να μια τέτοια λύση:
    Για τα εισοδήματα που αυτή τη στιγμή φοροδιαφεύγουν σε ποσοστό πάνω από 90% (υπηρεσίες παντός είδους προς πολίτες)να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ, ή αν αυτό προσκρούει σε κοινοτικούς κανονισμούς να επιβληθεί ένας πολύ μικρός συντελεστής – μέχρι 5-6%. Έτσι θα μειωθεί δραστικά η συναλλαγή ή καλύτερα ο εκβιασμός του στυλ τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη. Το κράτος θα χάσει αυτά που ούτως ή άλλως δεν εισπράττει, αλλα θα κερδίσει από το φόρο εισοδήματων των επαγγελματιών. Αν κάνετε τον υπολογισμό, θα δείτε ότι πρόκειται για τεράστιο όφελος για τα δημόσια ταμεία. Εξ άλλου, έτσι καλύπτονται και δαπάνες που γίνονται από τις οικοδομές και όχι από ξεχωριστά νοικοκυριά (βαψίματα, υδραυλικά, συντηρήσεις κλπ) για τις οποίες δεν έχω δει κανενός είδους πρόβλεψη στα υπό ανακοίνωση μέτρα.

    Και κάτι γενικότερο: Ότι κι αν κάνετε τελικά, περιορίστε δραστικά ή αν είναι δυνατό εξαλείψτε τις «εξαιρέσεις». Εξαίρεση σημαίνει παράθυρο, ακόμα να το μάθετε αυτό;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Πλεύρης Παύλος

    Θεωρώ, όπως και όλοι μας πιστεύω, ότι η πηγή όλων των κακών για τη χώρα μας είναι η φοροδιαφυγή και το «μαύρο χρήμα» και η λύση όλων των προβλημάτων η καταπολέμησή τους.
    Η λύση πιστεύω οτι είναι η φορολόγηση από το κράτος να μη γίνεται με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με βάση το περίσσευμα δηλαδή να αφαιρούνται από αυτό όλες οι δαπάνες και το περίσσευμα να φορολογηθεί με ένα συντελεστή 25% – 40%. ( Ο συντελεστής μπορεί να συζητηθεί και να κλιμακωθεί ανάλογα με το ποσό του περισσεύματος αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το συντελεστή ΦΠΑ για να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από κάθε συναλλαγή.)
    Βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές (οι συντελεστές για κάθε κατηγορία θα συζητηθούν) καθώς και ταμειακών μηχανών ή μπλοκ αποδείξεων σε όλες τις συναλλαγές και ΑΦΜ από όλους πολίτες.
    Με αυτό τον τρόπο ποιος δε θα ζητάει απόδειξη σε κάθε συναλλαγή αφού αν δεν πάρει θα φορολογηθεί από το κράτος για τα χρήματα αυτά και ας μην τα έχει. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές χωρίς απόδειξη θα είναι αδιανόητες και το σπουδαιότερο χωρίς το κυνηγητό από το κράτος που απαιτεί πολλούς υπαλλήλους για αυτή τη δουλειά και καταλήγει στο τέλος σε χρηματισμό τους.
    Άμεσα οι δηλωμένες εισπράξεις των γιατρών, δικηγόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, καλλιτεχνών, ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης και όλων όσων κατά κανόνα σήμερα φοροδιαφεύγουν θα φθάσουν στα πραγματικά τους επίπεδα και οι εισπράξεις του κράτους από ΦΠΑ και μόνο σε αφάνταστα επίπεδα.
    Αν κάποιος εισπράττει χρήματα και από ενοίκια όπως και σήμερα θα κόβει απόδειξη για το πραγματικό ενοίκιο γιατί ο ενοικιαστής δε θα δεχθεί να πληρώσει αυτός εφορία για τα χρήματα που θα δώσει χωρίς απόδειξη στον ιδιοκτήτη. Τα έξοδα που θα έχει για τη συντήρηση, επισκευές κλπ θα προκύπτουν από την συγκέντρωση των αποδείξεων αγοράς υλικών, κλπ καθώς και αποδείξεων τεχνιτών στην αμοιβή των οποίων θα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές τις οποίες θα καταβάλουν αυτοί στον ασφαλιστικό τους φορέα. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί και η εισφοροδιαφυγή, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Και βέβαια αφού δε θα υπάρχει εισφοροδιαφυγή και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορέσουν να γίνουν χαμηλότερες ενώ τα έσοδα των ταμείων μεγαλύτερα
    Αν κάποιος έχει και αγροτικό εισόδημα αλλά δεν είναι αγρότης κατά κύριο επάγγελμα θα μπορεί και αυτός να έχει ένα μπλοκ και να κόβει αποδείξεις όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων γιατί ποιος θα πάρει για παράδειγμα λάδι από αυτόν χωρίς απόδειξη αν δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει αποδείξεις. Τα έξοδα που θα έχει για την καλλιέργεια συγκομιδή λίπανση κλπ θα προκύπτουν από την συγκέντρωση των αποδείξεων αγοράς λιπασμάτων σπόρων κλπ καθώς και αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα έχουν το δικαίωμα να κόβουν και οι εργάτες στην αμοιβή των οποίων θα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές τις οποίες θα καταβάλουν αυτοί στον ασφαλιστικό φορέα..

    Υπεύθυνος για την ακρίβεια των στοιχείων θα είναι ο φορολογούμενος η δήλωση του θα είναι και υπεύθυνη δήλωση οι περισσότερες αποδείξεις θα φυλάσσονται στο σπίτι του για κάποια χρόνια για πιθανό δειγματοληπτικό έλεγχο ή για έλεγχο διασταύρωσης κάποιου ελεύθερου επαγγελματία. Κάποιες αποδείξεις πχ κάποιων κατηγοριών εξόδων ή από κάποιο ποσό και πάνω θα μπορεί να κατατίθενται στην εφορία μαζί με τη δήλωση για άμεσες διασταυρώσεις. Αυτό θα ανακοινώνεται λίγο πριν την υποβολή των δηλώσεων για να μη γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων ποιες κατηγορίες επαγγελματιών ή αποδείξεων θα ελεγχθούν τη συγκεκριμένη χρονιά. Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης τα πρόστιμα θα είναι πολύ υψηλά.
    Όσο αφορά στο μαύρο χρήμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από προηγούμενα χρόνια με δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να ξαναυπάρξει και με δεδομένη την οικονομική κρίση πιστεύω πως αντί να προσπαθήσετε να το κυνηγήσετε, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα τελικά, θα ήταν καλύτερο να δοθεί ένα περιθώριο 5 ετών (και αυτό μπορεί να συζητηθεί) για να μπει στην αγορά χωρίς ελέγχους πόθεν έσχες. Αυτό θα αυξήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ και φορολόγηση περισσευμάτων σε αυτούς που τελικά θα καταλήξει αυτό το νόμιμο πλέον χρήμα και τέλος θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην αγορά που τόση ανάγκη την έχει.

    Μια εναλλακτική λύση αν δε θέλετε να είναι αφορολόγητο όλο το ποσό των αποδείξεων (που ειναι το σωστό) είναι να συγκεντρώνονται όλες οι αποδείξεις και μετά το Γενάρη του επόμενου έτους να ανακοινώνεται ποιες θα χρησιμοποιηθουν για να προκύψει το αφορολόγητο με αποδείξεις έτσι ώστε να μη ξέρει κάποιος εκ των προτέρων ποιες δαπάνες θα μετρήσουν για τη χρονιά που πέρασε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Γεωργάτος

    Η ευρεία εφαρμογή του κινήτρου των αποδείξεων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    Θα προκαλέσει ενα μόνιμο αγχος στην πληοψηφεία των φορολογουμένων και ιδιαιτερα με μέτρια και χαμηλα εισοδήματα ΠΡΟΚΑΛΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.

    Ευχέρεια στη συλλογη αποδείξεων έχουν τα υψηλα εισοδηματα φανερα ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ (Ειναι οξύμωρο το μέτρο ιδιεταιρα για τα ΚΡΥΦΑ)

    Να γίνει απόλυτη εξειδίκευση του μέτρου (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;;;;) με στοχοποιηση των γνωστών φοροδιαφευγόντων ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ
    ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ χωρις αποδείξεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | ΡΟΥΣΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 2 ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΨΟΥΣ €5,000/ΕΤΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ.
    ΠΕΡΑΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΞΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ SUPER MARKETS.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΕ BAR, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΛΠ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ.
    Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟ SUPER MARKETS, ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΛΠ.
    ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    υπαρχει η εντυπωση στο υπουργειο σας οτι ο μεσος πολιτης της ελλαδας με εισοδημα περιπου 15.000 ευρω, ειτε ειναι μισθωτος, ειτε ελευθερος επαγγελματιας (ναι υπαρχουν στην ελλαδα και ελευθεροι επαγγελματιες που ζουν με εισοδημα 15.000 ευρω και λιγοτερα), καθε χρονο κανει ανακαινιση σπιτιου, αγοραζει επιπλα, κοσμηματα, παει σε δικηγορους για να παρει το χωραφι του διπλανου του, αλλαζει ολα του τα ρουχα, κανει 5-6 μηνες διακοπες και δεν μαζευει αποδειξεις για αυτα. ευτυχως τωρα για ολα τα παραπανω του δινεται το κινητρο να μαζευει.

    σοβαρα αναρωτιεμαι αν αυτος που εισηγειται τετοια μετρα εχει ζησει με 700 εως 1.500 ευρω το μηνα και εξηγω γιατι:

    θεωρω οτι ενας πολιτης με μεσο μισθο 1.000 δηλαδη εισοδημα 14.000 το χρονο. ζει μονος του χωρις δικο του σπιτι εχει αυτοκινητο να πηγαινει στη δουλεια του και δυστυχως καπνιζει.

    αναλυση των εξοδων του

    ενοικιο 300 ευρω χ 12 μηνες 3.600
    δεη 12 μηνες 1.000
    ευδαπ 12 μηνες 360
    οτε 12 μηνες 600
    τσιγαρα 200 ευρω χ 12 μηνες 2.400
    βενζινη 150 ευρω χ 12 μηνες 1.800
    super market 12 μηνες 3.000
    εφορεια 2.000 χ 30% 600
    τελη κυκλοφοριας 350
    συνολο 13.710

    και αν πουμε οτι ειναι ελευθερος επαγγελματιας εχει επιπλεον και τεβε 3.000 ευρω και πλεον το χρονο.

    απο ολα τα παραπανω ας μας εξηγησουν οι εισηγητες της προτασης με βαση τα παραπανω και το ξαναλεω με βαση τα παραπανω και οχι με βαση τη ζωη που κανουν αυτοι, τι αποδειξεις μπορουμε να μαζεψουμε.

    δεν εχετε καταλαβει οτι ο κοσμος περνει δανεια και χρησιμοποιει καρτες γιατι δεν του περισσευει τιποτα και οτι για εκτακτο εξοδο προκυπτει αναγκαζεται να καταφυγει στο δανεισμο. να μην σας αναφερω βεβαια και τι εχει να πληρωσει καποιος που εχει και παιδια. δεν πληρωνουμε αρκετα απο τους εμμεσους και αμεσους φορους (τσιγαρα, βενζινη) για να μας κοπει ουσιαστικα και το αφορολογητο, εκτος αν νομιζεται οτι ζουμε για να πληρωνουμε τους παχυλους μισθους αυτων που κανουν τις τρομερες εισηγησεις. τα παραπανω ισχυουν και για πολλους μικροεμπορους και ελευθερους επαγγελματιες, εχετε καταλαβει αραγε οτι πολλοι απο αυτους κρατανε τα μαγαζια τους μονο και μονο γιατι δεν εχουν τι αλλο να κανουν την επομενη μερα και αναγκαστικα τρωνε τις σαρκες τους.

    ας εξετασουμε ομως και την χρησιμοτητα και το αποτελεσμα της προτασης σας

    ας θεωρησουμε οτι ενας μισθωτος μπορει να μαζεψει αποδειξεις, πηγαινοντας στον γιατρο, στον εμπορο, στον ελευθερο επαγγελματια.

    εδω εχουμε 2 διαφορετικα δεδομενα, αυτους που υποκεται στον φπα και αυτους που δεν υποκειται.

    1) παει λοιπον σε αυτους που δεν υποκειται σε φπα δηλαδη γιατρους, δικηγορους κλπ και ζηταει αποδειξη, τι θα γλυτωσει? ποιος θα ειναι ο φορλογικος συντελεστης που θα φορολογηται το ποσο που σημερα ειναι αφορολογητο, εστω 10% δηλαδη το ανωτατο 1.200 ευρω. αρα αμα ζητησει αποδειξη θα γλυτωσει 10%, αμα ο γιατρος του πει αμα δεν σου δωσω αποδειξη θα σου κανω εκπτωση 20%, ο πολιτης τι θα κανει? θεωρω οτι θα κανει το αυτονοητο, δηλαδη θα προτιμησει την εκπτωση.

    2) παει σε αυτους που υποκειται στο φπα δηλαδη εμπορους και ελευθερους επαγγελματιες και ζηταει αποδειξη, το τι θα γλυτωσει γνωστο απο τα παραπανω, του προτεινει λοιπον ο εμπορος κλπ να μην του χρεωσει το φπα 19%, ο πολιτης τι θα κανει? θεωρω οτι θα κανει το αυτονοητο, δηλαδη θα προτιμησει την εκπτωση του 19%.

    απο τα παραπανω καταλαβατε ελπιζω οτι ο πολιτης ακομα και αν μπορουσε να μαζεψει μεγαλο υψος αποδειξεων, ουσιαστικα με την προταση σας δεν εχει κινητρο.

    ουσιαστικο κινητρο εχει μονο στην περιπτωση που και διατηρηθει το αφορολογητο και εχει επιπλεον αφορολογητο για ολο και το τονιζω ολο, το ποσο των αποδειξεων που μαζεψει.

    εξηγω, αποδειξεις πλεον του αφορολογητου ποσου σημανει οφελος απο την φορολογια του 30% και πλεον (θυμιζω το φπα ειναι 19%). αυτο ειναι και το μονο κινητρο που φερνει εσοδα στο κρατος, γιατι το 30% ή το 40% που θα εχει οφελος ο πολιτης, το κρατος θα το εισπρατει απο τον εμπορο, επαγγελματια κλπ, αρα το αποτελεσμα για την φορολογια θα ειναι μηδεν ή θετικο για τα εσοδα του κρατους απο αυτην, ενω ειναι 100% θετικο όσο αφορα τα εσοδα απο το φπα.

    τα συγχαρητηρια μου για το καθεστως της δημοσιας διαβουλευσης και ελπιζω να επικρατησει η λογικη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | AKIS

    φορολογική κάρτα.

    Το μέτρο να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις και να δημιουργούν αφορολόγητο είναι ΄πολύ σωστό.Προκύπτει όμως ένα μεγάλο κόστος διαχείρισης όλου αυτού του όγκου,ταξινόμηση άθροιση,επαλήθευση από την ΔΟΥ κλπ.,μετά την πρώτη χρονιά ο καθένας θα γράφει ότι ποσό θέλει,αφού θα καταλάβει ότι ο υπάλληλος είναι αδύνατον να τα ελέγξει.

    Απλούστερα θα γίνονταν τα πράγματα,αν ο κάθε ο φορολογούμενος διέθετε φορολογική κάρτα (σε συνεργασία με τις τράπεζες,χωρίς κόστος)που θα αθροίζει όλες τις αγορές χρήσης ανά ΑΦΜ,όπως κάνουν οι πιστωτικές κάρτες.Και ναί μεν για όσους αγοράζουν με πιστωτική αυτή θα μποορούσε να είναι και η φορολογική,αλλά επειδή οι περισσότεροι αγοράζουν με μετρητά ή με μετρητά σε δόσεις,μετά την πληρωμή οιασδήποτε αγοράς και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ (κάρτα ή μετρητά) θα δίνουν στον πωλητή και τη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡΤΑ να περάσει από το μηχάνημα καρτών για να αθροιστεί η συναλλαγή.
    Ετσι ή αλλιώς τα περισσότερα καταστήματα,πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων,διαθέτουν μηχάνημα καρτών,με αυτό το μέτρο θα πρέπει να διαθέτουν όλοι.

    Μόνο έτσι το σύστημα θα είναι αντικειμενικό και εφαρμόσιμο και επίσης ανάλογα με την αύξηση των εσόδων ΦΠΑ,στο τέλος της χρονιάς και πριν την υποβολή δηλώσεων,το αφορολόγητο με αποδείξεις να μπορεί να πάει και πιό πάνω,ώστε όλοι να έχουν κίνητρο να μαζεύουν αποδείξεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Για το κύκλωμα οικοδομής,η λύση είναι πολύ απλή.ΕΚΚΟ με πραγματικά δεδομένα για όλους,ιδιώτες και κατασκευαστές.Τώρα για να χτίσεις μιά 8-όροφη οικοδομή (πραγματικού κόστους 800 χιλ)το ελάχιστο κόστος προέβλεπε πχ.80 χιλ. εκ των οποίων για υδραυλικό 1.000,00 ευρώ,έκοβε ο υδραυλικός 1.200 και ήταν κύριος!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:42 | ΕΥΘΥΜΗΣ

    Τις τελευταίες ημέρες πολλά ακούγονται στα ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα των αποδείξεων. Αν τελικά προκριθεί η πρόταση περί σύνδεσης του αφορολογήτου με το ύψος των αποδείξεων, τότε θα πρέπει να γίνουν δεκτές όλες οι αποδείξεις και όχι μόνο για συγκεκριμένες καταγηγορίες επαγγελμάτων, στις οποίες εμφανίζεται φοροδιαφυγή. Η λίστα θα πρέπει να διευρυνθεί και να γίνονται δεκτές αποδείξεις και από Σούπερ Μάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπαντοπωλεία, μίνι μάρκετ (γενικά σε όλα τα καταστήματα τροφίμων), όλα τα εμπορικά καταστήματα και όχι μόνο ένδυσης και υπόδυσης, ραφεία, μοδίστρες, καταστήματα παιγνιδιών κλπ. Δηλ. να γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις. Τούτο, διότι η λίστα που προτείνεται είναι πολύ μικρή. Όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες δεν συναλλάσσονται κατ’ ανάγκην κάθε χρόνο και με μεγάλη συχνότητα με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλπ καταστήματα ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, συνεργεία κλπ. Έτσι δημιουργείται μία «αδικία» αφού μπορεί να υπάρξουν φορολογούμενοι, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν χρειάστηκε να ζητήσουν την παροχή υπηρεσιών ελευθέρων επαγγελματιών, ούτε κάθε χρόνο αγοράζουν ψυγεία, υπολογιστές κλπ. Έτσι, όμως, δημιουργείται μία αδικαιολόγητη τεχνητή καταναλωτική ζήτηση για τα συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει μία μελέτη από την οποία να προκύπτει πόσα χρήματα δαπανά ο φορολογούμενος κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για όλες αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
    Πρόταση, λοιπόν, είναι να γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις, ιδίως των καταστημάτων τροφίμων, αφού όλοι αγοράζουμε και από σούπερ μάρκετ αλλά και από παντοπωλεία, κρεοπωλεία, καταστήματα παιγνιδιών κλπ.
    Ως προς τον τρόπο κατάθεσης αυτών των αποδείξεων, υπάρχει το εξής ζήτημα: Αν όλα τα φυσικά και πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες γνωστοποιούν ηλεκτρονικά τον Α.Φ.Μ. του επιτηδευματία και το ποσό της συναλλαγής που εμφανίζεται στις αποδείξεις, τί τους εμποδίζει να δηλώνουν ό,τι θέλουν και όσα ποσά θέλουν (Μπορεί να παίρνουν αποδείξεις, να γνωρίζουν τον Α.Φ.Μ. της επιχείρησης και μετά να βάζουν ό,τι θέλουν). Για αυτό προτείνεται μαζί με τον Α.Φ.Μ. και το όνομα του επιτηδευματία να γνωστοποιείται και ο αριθμός τιμολογίου, ή απόδειξης προκειμένου να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση αλλά και να αποφευχθούν ψευδείς δηλώσεις από τους φορολογούμενους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Δημοσιοποιουνται διαφορα σχετικα με την συλλογη αποδειξεων χωρισ να διευκρινιζονται,ποιες αποδειξεις θα συμπεριλαμβανονται ποιο το ποσο.Ηδη το μετρο ισχυει,ομωσ με το να μειωθει το ηδη υπαρχον αφορολογητο σημαινειεπιβαρυνση για τους μισθωτους που δεν εχουν κανενα λογο να επιβαρυνθουν με επιπλεον φορολογουμενα ποσα αν δεν μαζεψουν αποδειξεις .Αυτο σημαινει οτι το κρατος αδυνατωντας να συλλαβει φορολογητεα υλη με τους αναλογους μηχανισμους και τους ηδη υπαρχοντες υπαλληλους ,αναθετει στον μισθωτο να κανει τον εφοριακο χανοντας και απο πανω την ηδη κατοχυρωμενη του απαλλαγη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | Γεώργιος Πολύζος

    Δεν νομίζω να έχει κανένα αποτέλεσμα (βλ. προηγηθέν σχόλιο ΗΡΑΚΛΗ). Φοβάμαι δε, να μην γίνει και επικίνδυνο. Φανταστείτε μια οικογένεια στα όρια του αφορολόγητου: Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος καταναλώνεται σε βασικές, εν πολλοίς, διατροφικές ανάγκες. Η οικογένεια αυτή δεν έχει την πολυτέλεια να συγκεντρώσει αποδείξεις 2000, 3000 ή 4000 ευρώ για αγορά ενδυμάτων, ξενοδοχεία κ.λ.π. Κατά συνέπεια, αν τυχόν από τις αποδείξεις εξαιρεθούν π.χ. τα σούπερ μάρκετ, τότε με το νέο μέτρο η οικογένεια αυτή θα χάσει το αφορολόγητο!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

    1. Πολύ σωστή η επανεισαγωγή του θεσμού των αποδείξεων, που είχε προοδευτικά ατονήσει και ουσιαστικά καταργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η προ διετίας από τον τότε υπουργό οικονομιών ήταν αστεία και σαν τέτοια είχε και αντίστοιχα αποτελέσματα.

    2. Η μη χρήση αποδείξεων είχε σαν συνέπεια το φούντωμα της παραοικονομίας και την θρασεία και αντικοινωνική συμπεριφορά σημαντικής μερίδας φορολογουμένων (χρήμα αδήλωτο στη τσέπη από προσφορές υπηρεσιών ή εμπορευμάτων, εισόδημα γύρω στο αφορολόγητο στη εφορία, ΦΠΑ ανύπαρκτος). Και επειδή είναι μεταδοτικό, έγινε εθνικό σπορ. Δηλαδή να πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι την υγεία, τη παιδεία, τη σύνταξη και τις υπόλοιπες κρατικές παροχές στους φοροφυγάδες και στις οικογένειές τους.

    3. Προτείνω καθολική εφαρμογή των αποδείξεων χωρίς πλαφόν προς τα πάνω. Παλιότερα που υπήρχε πλαφόν προς τα πάνω, αν κάποιος το έπιανε ή δεν ασχολείτο πλέον με τις αποδείξεις ή τις περισσευούμενες τις έδινε σε κάποιο γνωστό.

    4. Οι αποδείξεις να μην θεωρούνται μόνο εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά να θεωρούνται σαν δαπάνες του φορολογούμενου και της οικογένειάς του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις δαπάνες των επιχειρήσεων και να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

    5. Αν υπάρξει ατολμία, το σύστημα θα αποτύχει. Η απώλεια από τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος πολλών ατόμων, θα καλυφθεί πολλαπλάσια από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης-πολλοί καινούργιοι φορολογούμενοι θα ξεφυτρώσουν-, την αύξηση του ΦΠΑ, και την ξαφνική αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος αρκετών χιλιάδων φορολογουμένων που σήμερα είναι γύρω στο αφορολόγητο.

    6. Και κυρίως η τόλμη στη πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα αποκαταστήσει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης το οποίο εδώ και 2 δεκαετίες τουλάχιστον φθίνει.

    7. Να μη εξαιρεθεί κανένα επάγγελμα από τη παροχή αποδείξεων. Ολα τα επαγγέλματα είναι το ίδιο και εφόσον εισπράτουν χρήματα θα πρέπει να δίνουν απόδειξη και άρα φόρο στο Δημόσιο.

    8. Η μεγάλη παραοικονομία είναι στους δρόμους, στους πλανώδιους, τις λαϊκές, στη . Θα πρέπει να φορολογηθεί και αυτή. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς τεράστιες ποσότητες μαύρου χρήματος να αλλάζουν χέρι χωρίς καμμιά προσπάθεια ελέγχου και φορολόγησης. Στο κάτω κάτω οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πληρώνουνε την υγεία, τα φάρμακα και ότι άλλο οι φοροδιαφεύγοντες.

    9. Τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα. Νομίζω ότι η ισοπεδωτική αντιμετώπιση είναι άδικη. Δεν είναι όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα το ίδιο. Θα πρέπει να συσχετισθούν σαν ποσοστό των τακτικών αποδοχών του φορολογούμενου και πέραν κάποιου λογικού ορίου (ποσοστού επί των τακτικών αποδοχών) να ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές και να φορολογούνται ενιαία. Αλλα αυτοτελώς φορολογούμενα είναι κάποιο ποσοστό των τακτικών απολαβών, άλλα είναι σημαντικά πολλαπλάσια αυτών. Δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο.
    Με εκτίμηση Γιάννης Ζαγοραίος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Dreamdaylost

    Να καταργηθεί το μέτρο με τις αποδείξεις.

    Είναι υποχρέωση του καταναλωτή να παίρνει αποδείξεις καταρχήν.

    Απόδειξη δεν παίρνουμε, όπως κάποιοι χαμηλής νοημοσύνης νομίζουν επειδή θα μας μειωθεί ο φόρος, αλλά γιατί έτσι πρέπει.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με τον υδραυλικό την τιμή με ή χωρίς απόδειξη γιατί στην ουσία εμείς αποδεχόμενοι αυτή τη διαπραγμάτευση συμπράτουμε στην φοροδιαφυγή!!

    Γιαυτό όταν συλλαμβάνουν τα κλιμάκια της εφορίας καταναλωτή χωρίς απόδειξη, καταρχήν σε αυτόν θα έπρεπε να επιβάλλουν ποινή και μετά στον επιχειρηματία.

    Επίσης, είναι τόσο εύκολο να σταματίσει η φοροδιαφυγή!!!

    Από αύριο το πρωϊ όλες οι συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, δικηγόροι, σουπερμαρκετ όλα μα όλα) με πιστωτική κάρτα. Στο τέλος του έτους όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με 40% εκτός και αν προσκομίσει ο φορολογούμενος ανάλυση των αγορών της πιστωτικής του όπου όλα τα έξοδα θα μειώνουν το εισόδημα ώστε αυτό αν καλύπτεται από αγορές να φορολογείται με μειωμένο συντελεστή κλιμακίων όπως σήμερα!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:02 | ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1.ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ(ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ(ΝΟΙΚΙΑ,ΔΙΔΑΚΤΡΑ,ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ κλπ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

    2.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΟΥΤΕ ΚΑΛΤΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ,ΔΙΟΤΙ ΜΕ 9(ΕΝΝΕΑ) ΕΥΡΩ ΑΓΟΡΑΖΩ 1(ΕΝΑ) ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΛΤΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑΖΩ 3(ΤΡΙΑ) ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

    3.ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ,ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ,ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΞΗ ΣΑΣ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | Βασίλης Αξελής

    Η γειτονική Ιταλία αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή πριν από 50 χρόνια με την ίδρυση της οικονομικής αστυνομίας(FINANZA) με θεαματικά αποτελέσματα.
    Επειδή ο Έλληνας έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί μόνον με την απειλή του φόβου ….ΤΟΛΜΗΣΤΕ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:46 | Μανώλης

    Πιστεύω ότι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η θέσπιση τρόπων μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος μέσω αποδείξεων. Θα πρέπει να υπάρχει όμως και κάποιος τρόπος ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία που δηλώνει ο φορολογούμενος με αυτά της επιχείρησης. Ίσως θα ήταν ευκολότερο αν όλες οι δηλώσεις γινόταν ηλεκτρονικά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΜΕ ΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΟΥΤΕ ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | Λάμπρος Γ.

    1. Σωστή η κατεύθυνση του μέτρου. 2. Αποδείξεις για όλα τα αγαθά . 3. Επέκταση ταμειακών μηχανών ( φορητές ; )
    4.Εξαίρεση από υποχρέωση συλλογής αποδείξεων των χαμηλοσυνταξιούχων (χωρίς άλλα εισοδήματα ).
    5.Κατάλληλη ενίσχυση των εφοριών για να ανταποκριθούν στον φόρτο .
    6. Επιβράβευση ΄φορολογικής ειλικρινειας ελευθέρων επαγγελματιών ,εταιρειών κ.λ.π. με μείωση του φορολογικού συντελεστή (μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα )
    7. Τιμωρία των φοροκλεφτών με σημαντικά πρόστιμα ή και αύξηση του φορολογικού συντελεστή .
    8. Εντοπισμός φοροκλοπών μεγάλης κλίμακας , από ειδικό αδιάφθορο (ελεγχόμενο ) σώμα, επιλεγμένο σε κάθε περίπτωση με κλήρωση .
    9.Αποτελεσματικό χτύπημα της παράλογης αισχροκέρδειας (στόχος να επιβληθούν τιμές έστω Βερολίνου ) ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα ,να αυξηθεί η κατανάλωση και επομένως τα φορολογικά έσοδα .
    10.Να σταματήσει επιτέλους η Ελλάδα να διακρίνεται στους μονίμως δηλώνοντες (κορόϊδα) και στους μονίμως φοροκλέβοντες, που χρησιμοποιούν όμως τα όποια αγαθά τους παρέχει αυτή η χώρα και που τα χρηματοδοτούν δυστυχώς μόνο οι πρώτοι .
    11. Τέλος υποτίθεται πως τα φορολογικά έσοδα θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι των ημετέρων , παρασίτων κ.λ.π.
    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | Αχιλλέας Μ.

    Καλό το μέτρο με τις αποδείξεις αλλά προτείνω από πίσω να αναγράφεται το όνομα του φορολογούμενου ώστε να σταματήσει το φαινόμενου του φίλου εφοριακού που παίρνει τια αποδείξεις από τις δηλώσεις που έχουν κατατεθεί και τις δίνει ώστε ο γνωστός του να συμπληρώσει το προσδοκώμενο ποσό.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

    Ναι, να ενθαρρύνεται με κίνητρα (απαλλαγή του 19% του ποσού από το φόρο) η συγκέντρωση όλων των κατηγοριών αποδείξεων για να υποχρεωθεί να μου δώσει απόδειξη (ΝΟΜΙΜΗ) και ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος και ο μανάβης και.. και…
    Στο εξωτερικό δεν νοείται επαγγελματική κατηγορία που να μην εκδίδει νόμιμη απόδειξη, ουτε επιχείρηση χωρίς ταμειακή μηχανή (π.χ. το όργιο που γίνεται στις λαϊκές).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | Σ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ

    κ. Υπουργέ, θα ήθελα να λάβετε υπ’οψη σας τα παρακάτω πρακτικά ζητήματα σχετικά με το θέμα των αποδείξεων

    Στην καθημερινή μας ζωή έχουμε πολλές συναλλαγές για τις οποίες οι αποδείξεις δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στην εφορία ή λαμβάνεται υπ ‘οψη μέρος των εξόδων
    Για παράδειγμα για έξοδα φροντιστηρίου δικαιολογείται ποσό 1200 € ετησίως, δηλαδή 120 € το μήνα. Έχετε ακούσει ποτέ κ. Υπουργέ φροντιστήριο με 120 € το μήνα( κόστος 450 -550 €)? Κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια σας στην αγορά καταλήγετε στο να χάνετε τα έσοδα από τη δήλωση των διδάκτρων από το φροντιστήριο, που εκτιμώ ότι είναι περισσότερα από όσα θα σας κόστιζε να με φοροαπαλλάξετε για το σύνολο του ποσού (το οποίο στο κάτω κάτω έχω πληρώσει). Το ίδιο ισχύει για ενοίκια (ποιος δίνει σωστή απόδειξη όταν ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα να δηλώσει ελάχιστα ενώ ο ενοικιάζων πληρώνει πάρα πολλά και συνεπώς συμβιβάζονται με έκπτωση στο ενοίκιο και μισή απόδειξη) και για ασφάλειες κλπ.

    Επίσης εκτιμώ ότι όλοι όσοι πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας καταλήγουμε να είμαστε τα εύκολα θύματα του συστήματος, διότι μόνο εμάς που πληρώνουμε γνωρίζετε και ΞΑΝΑπληρώνουμε και το μερίδιο αυτών που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Δε νομίζω να υπάρχει έλληνας που να μην πληρώνει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του σε «μαύρες» υπηρεσίες :ιδιαίτερα,γιατρούς, καθαρίστριες, εργασίες από τεχνίτες, και άλλες υπηρεσίες. Όλοι αυτοί απολαμβάνουν τις Δημόσιες Ωφέλειες για τις οποίες Δεν έχουν πληρώσει και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πάλι γλυτώνουν και πάλι εγώ πληρώνω για όλους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | Αλμπάνης Γιώργος

    Ασφαλώς ήταν μεγάλο σφάλμα η κατάργηση των αποδείξεων στο παρελθόν και αυτό φάνηκε.
    Όμως αν πρόκειται να συγκεντρώνουμε αποδείξεις 5.000 ευρώ και πάνω, ασφαλώς πρέπει να γίνονται όλες δεκτές χωρίς διάκριση (και φυσικά και από τα supermarket).
    Έχω όμως να προτείνω και κάτι άλλο. Να γίνεται αποδοχή ειλικρινούς δήλωσης του φορολογούμενου για δαπάνες για τις οποίες δεν δίνονται αποδείξεις. Π.χ. έρχεται υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος στο σπίτι και δεν δίνει απόδειξη για την εργασία που προσφέρει ή ζητά επιπλέον χρήματα για να δώσει απόδειξη. Πρέπει να μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει την ημέρα και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η εργασία, την επωνυμία του επαγγελματία και το ποσό που δόθηκε και αυτό να γίνει δεκτό στη φορολογική του δήλωση με ταυτόχρονη διασταύρωση των αποδείξεων του επαγγελματία. Θα σας πω εγώ τότε αν θα υπάρξει φοροδιαφυγή. (Φυσικά το ίδιο πρέπει να γίνει και για επισκέψεις σε γιατρούς).
    Επίσης να μπουν ταμειακές μηχανές παντού (κι όχι με μελάνι που ξεθωριάζει μετά από μερικούς μήνες) όπως π.χ. στα βενζινάδικα.
    Γιατί ας μη γελιόμαστε, μια ζωή την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν (άλλωστε δεν μπορούν).