2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:13 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ
    ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΚΑΘΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Η ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΟΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 60% ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  • Όλες οι αποδείξεις να μετράνε ακόμα και ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητά, κοινόχρηστα, θέατρα, γήπεδα, εισιτήρια, κ.λ.π. και σε ένα με δύο χρόνια όλες οι πληρωμές να γίνονται με cash cart, ώστε να μην διαφεύγει τίποτε και αυτοί που βγάζουν <> να μην μπορούν να το ξοδέψουν. Νομίζω ότι αυτό το σύστημα το έχουν στην Σουηδία πάνω από 10ετία και δουλεύει μια χαρά.
    ευχαριστώ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 10:03 | Λεωνίδας

    Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες ΠΟΛΙΤΩΝ.
    Όπως οι εταιρείες έχουν βιβλία για τον λογιστικό προσδιορισμό των εσόδων-εξόδων έτσι θα πρέπει να έχουν και όσα φυσικά πρόσωπα το επιθυμούν.
    Δεν μπορεί να ισχύουν 2 μέτρα και 2 σταθμά, οι μισθωτοί να έχουν όλο το εισόδημά τους κέρδος και φορολογητέο χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν ότι η ζημία να μπορεί να μεταφερθεί από το ένα λογιστικό έτος στο επόμενο.
    Άλλο παράδειγμα, από την στιγμή που εισοδήματα έχουν χρησιμοποιηθεί και καταναλωθεί και έχουν αγοραστεί προϊόντα και υπηρεσίες και έχει εισπραχθεί από το κράτος 19 τα εκατό ΦΠΑ, είναι ΗΘΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το ίδιο ποσό να είναι μέρος φορολογητέου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ. Στο εν λόγω αντικείμενο προστίθενται 25-42 τα εκατό φόρο και φτάνει ένα αντικείμενο να φορολογείται με 45 έως και 50 τα εκατό το οποίο είναι ληστρικό.
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνει μόνο όταν δεν θα υπάρχει κέρδος από την πλευρά του συναλλασσομένου πολίτη να συναινέσει. Αν το οικονομικό επιτελείο δεν εφαρμόσει λογιστικά πρότυπα ώστε να αποδεικνύονται τα εισοδήματα (κέρδη-ζημίες) από τους πολλούς ώστε να ελέγχονται τα εισοδήματα των ολίγων τότε είτε δεν θέλει την διαφάνεια είτε άλλοι λόγοι το εμποδίζουν.
    Το Αμερικανικό κράτος ζήτησε και πήρε από τις τράπεζες της Ελβετίας τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών Αμερικανών υπηκόων, είναι ΗΘΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ να γίνει και από το Ελληνικό κράτος το ίδιο και να μην ακούμε ότι έφυγαν 4 δις ευρώ και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:55 | ΠΑΣΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Δεν ξέρω αν έχει προταθει απο αλλους…

    Θα μπορούσατε να ανοίγατε στο ΑΦΜ του καθε πολιτη που κανει ηλεκτρονικά τη δηλωση του μια σελιδα που θα μπορει να μπαίνει καθολη τη διάρκεια του ετους και να καταχωρεί εκεί τις αποδείξεις του αντι να τις γράφει σε φύλλο χαρτιου σπίτι του.

    Οφέλη:
    1.Τις έχετε άμεσα
    2.Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τις αλλάξει(μου περισσεύουν πάρτες εσύ)
    3.Εχει μέλλον καθώς όλη η νέα γενιά κινείται ηλεκτρονικά.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 03:51 | Βασιλική

    Καλή χρονιά σε όλους μας και κουράγιο

    1.Οι αποδείξεις ενοικίων θα εκπίπτουν?

    ή τουλάχιστον ενα 20% επι των ενοικίων που κάποιος πληρώνει όλο το χρόνο?
    Ξέρουμε όλοι ότι καταθέτονται ενοικιοστάσια στην εφορία με ενοίκιο 400€ ενω το πραγματικό ενοίκιο είναι 800€.

    Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα κίνητρο φοροαπαλλαγής για τον ενοικιαστή, ετσι ώστε να να μη δέχεται τετοιου είδους διαπραγματεύσεις.

    Ο ιδιοκήτης όμως γλυτώνει πολλά χρήματα από την εφορία, και ακόμη
    περισσότερα οι μεγαλοεισοδηματίες, με την είσπραξη των άπειρων ενοικίων.

    2.Μήπως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελέγχονται οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που κάνουν τους ελέγχους?
    Μέχρι τώρα παμπολλα τα ακούσματα, ότι προκειμένου κάποιος να γλυτώσει από την εφορία 50.000€, δίνει στον υπάλληλο 5.000€ και όλα τακτοποιούνται.
    Μήπως θα πρέπει να μαγνητοφωνούνται οι συνομιλίες (ελεγκτή και ελεγχόμενου)και ο υπάλληλος να είναι υποχρεωμένος να καταθέτει τις συνομιλίες για έλεγχο?

    3.Οι ποινές για τους φοροδιαφεύγοντες στην Ευρώπη είναι αυστηρώτατες.
    Εδώ υπάρχουν άραγε?

    Γίνετε όσο πιο ΑΥΣΤΗΡΟΙ μπορείτε, μπας και γίνουμε κάποτε άνθρωποι, έστω και με τη ράβδο.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 00:52 | ΜΕΜΝΩΝ

    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

    ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΕΚΑΝΕ;
    ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎΣ;

    ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ….

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΧΑΙΡΕΤΕ
    ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
    ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ & ΕΙΣΟΔΗΜΑ 16500
    ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12000 + 2000 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ 1000 ΕΩΣ 2000 ΕΥΡΩ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ 15000 ΕΩΣ 16000
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ 150 ΕΥΡΩ
    ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΛΟΝΟΝΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12000 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΓΩ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΩΝ 16500 ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΡΟ ΓΙΑ 4500 ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ 1350 ΕΥΡΩ
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ 1200 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
    ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΑΝ ΠΡΑΜΑ ΖΗΤΩ ΕΛΕΟΣ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:27 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π.

    Στους μονίμους κατοίκους εξωτερικού δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα δηλαδή € 10.500,00.-

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εκπτωση 100% των δαπανών χωρίς αφορολόγητο όριο.
    Εναλλακτικά μπορεί να ισχύει αφορολότητο όριο 3000,00 Ευρώ για τον φορολογούμενο και 1000,00 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μην ξεχνάτε ότι η αγορά έχει στεγνώσει από τους τόκους δανείων και καρτών. Οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για το επιτόκιο. Να μην φορολογούμαστε και για την κλοπή που υφιστάμεθα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:43 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εκπτωση 100% των δαπανών χωρίς αφορολόγητο όριο.
    Εναλλακτικά μπορεί να ισχύει αφορολότητο όριο 3000,00 Ευρώ για τον φορολογούμενο και 1000,00 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    -Έκπληκτος άκουσα πριν από λίγο καιρό (καταξιωμένο) συνάδελφο φοροτεχνικό, σχεδόν μόνιμο σχολιαστή των πρωϊνάδικων της μιζέριας και του πανικού, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του επειδή ο Υπουργός δεν ψήφισε έγκαιρα το σχετικό νόμο ώστε να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι από την αρχή του νέου έτους ποιες αποδείξεις τους συμφέρει να μαζεύουν.
    Λες και δεν είναι αυτονόητη αλλά και θεσμοθετημένη η υποχρέωση του κάθε πολίτη να λαμβάνει απόδειξη σε κάθε συναλλαγή του.
    Ειλικρινά λυπάμαι όταν τέτοιες θέσεις εκφράζονται από συναδέλφους και μάλιστα δημόσια.

    κύριε Υπουργέ

    -Το να παροτρύνεται ο φορολογούμενος για τη συλλογή αποδείξεων ορισμένων δαπανών χάριν άσκησης πολιτικών (κοινωνικής, αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής κ.λ.π.) μέσω της φορολογίας και θεμιτό και ωφέλιμο είναι.
    Το να καλείται όμως ο κάθε πολίτης να κάνει το λογιστή για να καλύψει την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τα έσοδά της, ενώ διαθέτει ένα τεράστιο φορολογικό μηχανισμό με τους καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, αυτό είναι κατάντια.

    Αφού όμως έτσι πρέπει να γίνει προτείνω:

    Στο νέο φορολογικό νόμο να υπάρχει πρόβλεψη του ποσού μέχρι του οποίου θα μπορεί να φτάνει το αφορολόγητο, ρητή διατύπωση ότι όλες οι αποδείξεις θα συνυπολογίζονται για το σχηματισμό του και σχετική εξουσιοδοτική διάταξη σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός οικονομικών θα καθορίζει, με εγκύκλιο που θα εκδίδει μέχρι το τέλος του χρόνου, τόσο το ύψος του αφορολόγητου όσο και ποσοστό συμμετοχής της κάθε δαπάνης (απόδειξης) στο σχηματισμού του.

    η σκοπιμότητα είναι αυτονόητη.

    -συλλογή αποδείξεων με μεγαλύτερη επιμέλεια και χωρίς καταστρατηγήσεις
    -κλιμάκωση των φοροελαφρύνσεων ανάλογα με την πορεία των εσόδων ανά κλάδο δραστηριότητας,
    -περιθώρια χρόνου για ποιό σωστή μελέτη και δίκαιη αντιμετώπιση επί μέρους θεμάτων
    (π.χ. αφορολόγητο χωρίς δικαιολογητικά μόνο για τους συνταξιούχους, κατηγοριοποίηση δαπανών, ποσοστό συμμετοχής κάθε δαπάνης στο σχηματισμό του αφορολόγητου, μείωση τεκμηρίου όταν προσκομίζονται σχετικές με το τεκμήριο αποδείξεις, κ.λ.π.)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:51 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΤΡΑ

    Συμφωνούμε με τη συλλογή αποδείξεων, και με την καταγραφή τους σε καταστάσεις για την υποβολή στην εφορία. Έχουμε να προτείνουμε, οι αποδείξεις του σούπερ μάρκετ να μην αναγράφονται αναλυτικά (η καθε μια ξεχωριστά), αλλά να αναγράφεται το συνολικό ποσό για όλο το χρόνο, επειδή ούτως ή άλλως τα σούπερ μάρκετ κόβουν πάντα απόδειξη! Η πρόταση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Παράδειγμα προτάσεως: ΑΦΜ….. (Σκλαβενιτης): 2.000 ευρώ

    Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να εκφράσουμε την άποψή μας και εύχομαι με την πρόστασή μου αυτή να βοηθήσω και εγώ σε αυτό το έργο.

    Ελευθερία Πετρά

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | Νίκος

    – Κύριοι τι γίνεται στις περιπτώσεις (ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν) που πηγαίνεις με παρέα σε μια ταβέρνα, κάνεις ένα λογαριασμό 150 ευρώ και αντί για απόδειξη σου φέρνουν δελτίο παραγγελίας και όταν ζητάς απόδειξη σου λένε ότι έχει χαλάσει η ταμιακή;
    – Λογομαχείς με τον σερβιτόρο διότι ο ιδιοκτήτης απουσιάζει και χαλάς το κέφι της παρέας;
    – Κάνεις τον μαλάκα για άλλη μια φορά ως μισθωτός και βγαίνοντας χαζεύεις το πορσε τζιπάκι του ταβερνιάρη με τα 7,000 δηλωθέν εισόδημα;

    Εαν δεν ενεργοποιήσετε άμεσα τον ελεγκτικό μηχανισμό μια απο τα ίδια θα συμβεί και πάλι.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | Νικηφόρος Βάρδας

    Θέλετε να μαζεύουμε αποδείξεις, κύριοι;

    Να μαζεύουμε, αλλά…

    ΟΛΟΙ να έχουν το δικαίωμα να εκπίψουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό που προκύπτει!

    100% άνευ «κοινωνικά δικαίων» κλιμακίων!

    Θέλετε να κυνηγήσουμε ΕΜΕΙΣ αυτούς που φοροδιαφεύγουν / φοροαποφεύγουν γιατί δεν μπορείτε εσείς;

    Να το κάνουμε… αλλά να μας ανταμείψετε!

    Θέλετε να ανοίξουμε λογιστήρια στα σπίτια μας;

    Ευχαρίστως… αλλά να μας ανταμείψετε!

    100% έκπτωση του ποσού για ΟΛΑ από ΟΛΟΥΣ.

    Τόσο απλώς.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:16 | Loxos

    Εγώ πάντως στο σαλόνι μου κρέμασα μία σακούλα και ζητησα από γνωστούς και φίλους όταν συγκεντρωνόμαστε να δούμε κανα ποδοσφαιρικό αγώνα να φέρνουν ως συμμετοχή στο refene αποδείξεις και να τις ρίχνουν στο σακκί. Στο τέλος και ανάλογα με τι θα αποφασιστεί θα διανεμηθούν αντίστοιχα στους έχοντες έλλειψη αποδείξεων. Κάτι δηλαδή σαν και αυτό που κάναμε πιτσιρικάδες με τις κάρτες «δός μου Δομάζο να σου δώσω Παπαϊωάνου». Σοβαρευτειτε κύριοι. Οι «αποδείξεις» δείχνουν έλλειψη ικανοτητας για σύλληψη της φοροδιαφυγής που οφείλεται είτε στην στήριξη και ενθάρυνση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου είτε στην αρμόδια υπηρεσία και τα οργανά της ή ακόμη ότι η ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης λόγω «μορφωτικής ιδεοπληξίας» και δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι πιο ρηξικέλευθο και αποτελεσματικό ή ίσως δεν θέλει, για να μη θιγούν κάποιοι ή να μη ταραχτεί η καθεστηκία τάξη και συνεπώς συνεχίζουμε την πεπατημένη. Προσωπικά πιστεύω ότι οι αποδείξεις δε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί οι «νομοταγείς» πάντα κόβουν αποδείξεις πώλησης αλλά παίρνουν και κατι «τιμολόγια εξόδων» που ακόμη και το ξενοδοχείο της ερωμένης του αφεντικού το βαζουν στα έξοδα της επιχείρησης.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:09 | Οικονόμου Ηλίας

    ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ , ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ)ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, ΜΗΠΩΣ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ; ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΤΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10.000€ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.500€).

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:48 | Χρηστος Κοτρωτσος.

    Ειδικά για το μέτρο των αποδείξεων:
    για να είναι δίκαιο θα πρέπει να κάνει δεκτά τα πάντα!

    Εαν το υπουργείο επιλέξει τη λύση της αποδοχής μόνο ορισμένων κατηγοριών αποδείξεων (άδικο για τον χαμηλόμισθο φορολογούμενο) προκειμένου να εξισώσει την αδικία και να πατάξει τη συναλλαγή, να δέχεται το 150% ή το 200% της αξίας της απόδειξης. Λ.χ. απόδειξη 40Ε από γιατρό να χτίζει αφορολόγητο 80Ε κ.ο.κ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:31 | Spitalas Nicolas

    Ως Πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ και εκπρόσωπος του 1.000.000 διαζευγμένων ζευγαριών, στην Ελλάδα, ζητώ να μάθω εάν και πότε:
    1) Θα πληρώνονται οι διατροφές των απόρων από το κράτος ώστε να μην εντείνεται η αντιδικία γονέων με αντικείμενο διαμάχης (διατροφής εις αντάλλαγμα επικοινωνίας) για τα παιδιά.
    2) Θα μπορεί να δηλώνει και ο διαζευγμένος πατέρας τα παιδιά του στη φορολογική δήλωση (για φοροαπαλλαγή αλλά και για ηθικούς λόγους).
    3) Θα μπορεί ο διαζευγμένος πατέρας, να δηλώνει τη διατροφή που καταθέτει για τα παιδιά του ώστε να αφαιρείται από τα εισοδήματά του?
    Για τα δύο τελευταία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους αιτούντες πατεράδες.
    Εξ’άλλου, σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν οι παραπάνω ρυθμίσεις οι οποίες βελτιώνουν τη ζωή αλλά και τις σχέσεις των γονέων με αποτέλεσμα να γίνεται ηπιότερη η διαμάχη.
    Τα παραπάνω, σε συνδιασμό με την ψυχική κατάσταση όλων των εμπλεκόμενων ανθρώπων στο θέμα ‘διαζύγιο’, την απουσία διαμεσολαβητή, οικογενειακών δικαστηρίων, πραγματογνωμόνων, ψυχολόγων και άλλων ειδικών, την άνιση αντιμετώπιση των γονέων, την μη ύπαρξη συνεπειμέλειας και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων κάνουν τη ζωή αφόρητη στα παιδιά και στους ενήλικες.
    http://www.sos-sygapa.eu
    http://internationalienation.blogspot.com
    Με τιμή
    Νίκος Σπιτάλας

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:56 | Γιώργος Γεωργιου

    Ζευγάρι συνταξιούχων.Μικτό εισόδημα (με ΕΚΑΣ του ενός ) 10.094.29
    Ξοδέυουμε: 1250 για την ΔΕΗ,490 νερό,480 τηλ.800 πετρ.Θέρμανσης ( εδώ
    είναι βοράς ),1880 δόση στεγαστικού , 2160 δόση αυτοκινήτου ( μένουμε εκτός πόλης )400 ασφάλιστρα , 200 συντήρηση αυτοκινήτου ,300 βενζίνη
    ( κάνουμε οικονομία όταν έχει καλό καιρό ποδήλατο )250 για φάρμακα.
    Σύνολο 8250. Ας μου πει κάποιος πως μπορώ να έχω καναλωτικές δαπάνες
    με τα υπόλοιπα χωρίς ν’ αφήσω την οικογένεια νηστική. Εννοείται
    καφενείο και ταβέρνα είναι σπάνια. Επειδή δε στην ίδια κατάσταση
    βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ ( γεγονός
    γνωστο στο οικονομικό επιτελείο ) κάπου περνάει απ το μυαλό μου ότι
    τελικά σκοπός του ζητήματος με τις αποδείξεις είναι η ένταξη τους στην
    άμεση φορολογία .Μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι αφορλόγητος ( Εμμεσοι
    φόροι και ΦΠΑ ) Μήπως?

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:01 | Η. ΔΑΝΔΟΛΟΣ

    Συμφωνώ ότι το μέτρο μπορεί να αποδόσει πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο και ταυτόχρονα να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
    Για να συμβεί σίγουρα αυτό, θα πρέπει να δοθούν στους φορολογούμενους από το ΥΠ.ΟΙΚ. οι»στόχοι». π.χ. εστιατόρια, μίνι market, καφέ, ηλεκτρολόγοι, γιατροί κλπ που κατά το ΥΠ.ΟΙΚ. φοροδιαφεύγουν.
    Για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο θα πρέπει οι αποδείξεις των στοχευμένων επαγγελμάτων να έχουν προνόμια, όπως ολική αφαίρεση από το ετήσιο εισόδημα των φορολογουμένων, ώστε να περνά σε δεύτερη μοίρα η δαπάνη με ή χωρίς ΦΠΑ και τα γνωστά κόλπα μη απόδειξης.
    Βέβαια υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που λόγω ηλικίας, έχουν ορισμένη ομάδα κατανάλωσης αγαθών ή υπηρεσιών.
    Το Υπουργείο επομένως πρέπει να επιλέξει τις κατηγορίες των αποδείξεων
    με τρόπο δίκαιο και προς την ηλικιακή σύνθεση των πολιτών και των οικογενειακών βαρών.
    Το μεγάλο θέμα είναι η πληρωμή από τους επιτειδευματίες του ΦΠΑ γιατί αν πληρώνουν όπως σήμερα τότε είμαστε για …. την Αργεντινή.
    Πρόταση : όλες οι ταμειακές ON-LINE με την εφορία τους, μέσα σε ένα τρίμηνο όλοι θα πληρώνουν τον ΦΠΑ.

    Όλες οι προτάσεις σεβαστές, αλλά σαν πολίτες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:44 | george2006

    Προτείνω υοχρεωτική εγγραφή όλων των ελλήνων (ΦΠ και ΝΠ) στο facebook και την ανάπτυξη εφαρμογής από τη ΓΓΠΣ όπου όπως τώρα ανταλλάσεις αρκουδάκια, ροζ αγελάδες, σοκολάτες και άλλες αηδίες θα κόβεις «vitual FB αποδείξεις».

    Έτσι ο καθένας θα μπορεί να δει πόσες αποδείξεις έκοψε κι ο άλλος συν της παράλληλες εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν προσφέροντας θέσεις εργασίας (πχ εφαρμογή «συνοικεσίων» που θα τεριάζει ανθρώπους με βάση τα γούστα τους στις αγορές).

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΘΕΜΑ: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ.
    ΕΙΜΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΕΣΑΙΟ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 8.000,00€ ΦΟΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ( ΩΡΑΡΙΟ-ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΛΠ.).ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΝΑ ΦΤΗΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΚΤΙΡΙΟ,ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΛΠ. ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ( ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙΧΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΔΗΜΟΣΙΟ). ΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΩΣ ΕΝΟΣ ΠΟΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΟΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΑΠΑΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 16:53 | Ν.Π.

    · Το ελληνικό κράτος έκανε και πάλι το θαύμα του!
    Επειδή είναι ανίκανο να κινήσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, φορτώνει το καθήκον του (το οποίο θα έπρεπε να διεκπεραιώνουν οι για αυτό το σκοπό παχυλά αμειβόμενοι εφοριακοί) στα αιώνια υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι καταφέρνει να βρει άλλον ένα τρόπο να τιμωρήσει τους μόνους ειλικρινείς φορολογούμενους στην Ελλάδα, καταργώντας ουσιαστικά το αφορολόγητο.
    Σας διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες:
    – Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς νέους (και κάποιους όχι και τόσο νέους) να μένουν στο πατρικό σπίτι. Τί θα γίνει λοιπόν με τις αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κτλ; Θα τις βάζουν τα μέλη της οικογένειας σε κλήρωση; Δε φτάνει που οι χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα στερούν από πολλούς ανθρώπους μια στοιχειώδη αυτονομία, θα τους τιμωρήσετε τώρα και οικονομικά; Τί θα γίνεται επίσης όταν φίλοι βγαίνουν για καφέ, φαγητό κτλ; Θα μαλώνουν για το ποιός θα πάρει την απόδειξη;T
    – Ένας μισθωτός με εισόδημα 15.000-17.000 ευρώ δεν είναι σε θέση να προσκομίσει αποδείξεις της τάξης των 6.000 από αγορές, διότι απλά δεν είναι σε θέση να καταναλώσει τόσο. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του δαπανάται στο σούπερ μάρκετ (έχετ υπόψιν σας το ύψος των λογαριασμών με τη συνεχή άνοδο όλων των καταναλωτικών αγαθών;), στη λαϊκή, στις ΔΕΚΟ, στις εταιρείες κινητής και μη τηλεφωνίας, στη βενζίνη και τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου ή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και (επειδή οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα είναι υποδειγματικές) στα ταξί, στα κοινόχρηστα, στα δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Για να αφήσω δε το Γολγοθά του ενοικίου… Τί θα γίνει με τις περισσότερες κατηγορίες αυτών των εξόδων; Είναι δυνατό να μη συνυπολογίζονται όλα αυτά;
    – Είναι επίσης δυνατό να μη συνυπολογίζονται τα έξοδα για βασικές μορφές αναψυχής, όπως ο κινηματογράφος και το θέατρο; Αν κάποιος επιλέγει από το υστέρημά του να πληρώσει το θέατρο αντί να τρέχει στις ταβέρνες και στα μπουζούκια, θα πρέπει να τιμωρηθεί και γι’αυτό;
    – Τί θα γίνει επίσης με αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, οργανωμένα ταξίδια, αγορές από το ίντερνετ; Ή μήπως να τα καταργήσουμε όλα αυτά και να ξοδεύουμε το εισόδημά μας μόνο όπου θα μας υπαγορεύσει το Υπουργείο Οικονομικών;
    – Ο λόγος που θέλετε να βάλετε τον κόσμο στην περιπέτεια της συλλογής αποδείξεων υποτίθεται ότι είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Επειδή όμως τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν είναι γνωστά και συγκεκριμένα, κοιτάξτε καλύτερα να κυνηγήσετε αυτά, αντί να βασανίζετε τους πολίτες. Εξάλλου, αν ζητήσω απόδειξη από ελεύθερο επαγγελματία, εγώ θα πληρώσω τη νύφη, διότι εγώ θα επιβαρυνθώ με το δικό του ΦΠΑ και θα καταλήξω να πληρώνω και τους φόρους που αντιστοιχούν σε μένα και στους άλλους. Ή μήπως θα τολμήσει κανείς να ζητήσει απόδειξη από γιατρό, όταν διακυβεύεται η υγεία του; Για ποιό δίκαιο φορολογικό σύστημα μιλάμε λοιπόν;
    Επειδή λοιπόν αυτά που προτείνετε είναι ανεφάρμοστα και θα οδηγήσουν μόνο σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου των μισθωτών και των συνταξιούχων, την αγανάκτηση και την οργή των οποίων πρέπει να αρχίσετε επιτέλους να παίρνετε στα σοβαρά, η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η διατήρηση του (έτσι κι αλλιώς χαμηλού) αφορολόγητου των 12.000 με την παροχή πρόσθετων ελαφρύνσεων για αποδείξεις πάνω από αυτό το όριο. Ταυτόχρονα αυστηρούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες με υποχρεωτική ύπαρξη ταμειακών μηχανών ή Η/Υ σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους και online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών. Πολύ καλή βρίσκω την ιδέα και της έκδοσης μιας κάρτας για όλους τους φορολογούμενους, ώστε να πιστοποιείται η ταυτότητα των συναλλαγών. Τέλος, βαρύτατα πρόστιμα και δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων όσων φοροδιαφεύγουν. Οι δράστες είναι γνωστοί. Δε μπορεί να μη γνωρίζετε ότι η ελληνική οικογένεια ξοδεύει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στους γιατρούς, χωρίς να ΤΟΛΜΑ να ζητήσει απόδειξη. Αν δεν σπάσει το απόστημα αυτό, δε μπορούμε να μιλάμε ούτε για στοιχειώδη φορολογική δικαιοσύνη. Όπως δημιουργήσατε γραφείο καταγγελίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας, κάντε το ίδιο για τους επίορκους γιατρούς που πλουτίζουν ξεδιάντροπα εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων.
    Μελετήστε καλά το θέμα. Διαβάστε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις των πολιτών, πριν πάρετε αποφάσεις που θα αποδειχθούν τεράστιο λάθος στην πράξη, όπως έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας. Ο κόσμος είναι αφάνταστα ταλαιπωρημένος. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | AM

    Σε περιπτώσεις πληρωμών με πάγιες εντολές (ασφαλιστήρια, κινητή τηλεφωνία, internet, e-pass διοδίων κλπ) ποιο παραστατικό θα χρησιμοπoιείται για απόδειξη ?

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:36 | Ευαγγελάτος Ευάγγελος

    Είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας στις συναλλαγές μας με την απαίτηση των αποδείξεων. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η μη έκδοση απόδειξης θίγει όχι αφηρημένα τον πολίτη αλλά συγκεκριμένα τα χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή αυτός που δεν δίνει απόδειξη στην κυριολεξία «κλέβει» τον φτωχό γιατί δεν παρέχει τη δυνατότητα στο κράτος να εξεύρει πόρους και να αναδιανείμει τον πλούτο υποστηρίζοντας έτσι τους ασθενέστερους. Το μέτρο αυτό παρά τις όποιες αντιδράσεις θιγομένων συντεχνιών, εάν βρεθεί και τεχνικά εύκολη φόρμουλα για τη δήλωση των αποδείξεων, θα περάσει γιατί είναι συμβατό με την πνευματικότητα των Ελλήνων και συγκεκριμένα στο περί δικαίου αίσθημά τους και εις στον υπερ του αδυνάτου λόγου. Μια παράπλευρη ωφέλεια θα είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να καταναλώνουν για να βρουν αποδείξεις δεδομένου ότι στη δύσκολη οικονομικά αυτή εποχή ενστικτωδώς δεν θα κατανάλωναν και θα επιτείνετο ο φαύλος κύκλος με την υποτονική αγορά που θα συνέτεινε στην αύξηση της ανεργίας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Νομίζω πως στην περίπτωση των συνταξιούχων θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση ως προς το αφορολόγητο. Εννοώ πως θα πρέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο ως έχει και να μην εξαρτάται από τη συλλογή αποδείξεων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνθρωπο 70 -80 χρονών να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα η μητέρα μου είναι 70 χρονών και υποφέρει από ιλίγγους , τη φορολογική δήλωσή της την κάνω εγώ. Aπό τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εγκατασταθώ στο εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρω δουλεία. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ τη μητέρα μου να συλλέγει αποδείξεις και να καταγράφει το ΑΦΜ κάθε επιχείρησης, χωρίς τη βοήθειά μου.

    Με εκτίμηση,

    Βασίλης

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | ΕΥΘΥΜΗΣ

    Σε συνέχεια του σχολίου μου της 04-01-2010 δίνω ένα παράδειγμα για το πως εννοώ να καταγράφονται οι αποδείξεις
    Έστω ότι σχεδόν κάθε μέρα
    α} πίνω καφέ στην Α καφετέρεια και μαζεύω π.χ. 300 αποδείξεις
    β} αγοράζω τυροπιτα από το Β τυροπιτάδικο και μαζεύω 320 αποδείξεις
    γ) αγοράζω ψωμί από τον Γ φούρνο και μαζεύω 280 αποδείξεις
    δ) ψωνίζω στο Δ super market και μαζεύω 250 αποδείξεις
    Συνολικά στο τέλος του χρόνου θα έχω μαζέψει 300+320+280+250=1150 αποδείξεις και θα πρέπει να κάνω 1150 εγγραφές στην κατάσταση, πράγμα σχεδόν αδύνατον, και μάλιστα εάν οι αποδείξεις είναι περισσότερες.
    Αντί γι’αυτό
    αθροίζω τις 300 αποδείξεις της καφετέρειας που π.χ. έχουν ΦΠΑ 9%
    αθροίζω τις 320 αποδείξεις του τυροπιτάδικου που π.χ. έχουν ΦΠΑ 9%
    αθροίζω τις 280 αποδείξεις του φούρνου που π.χ. έχουν ΦΠΑ 9%
    αθροίζω ξεχωριστά τα ποσά των 250 αποδείξεων του super market
    που έχουν ΦΠΑ 9% και ξεχωριστά αυτά που έχουν ΦΠΑ 19%
    Έτσι τελικά αντί για 1150 εγγραφές θα κάνω μόνο 1+1+1+2=5 εγγραφές
    πράγμα που είναι κατα τη γνώμη μου πανεύκολο.
    Την κατάσταση την κάνω σε ηλεκτρονική μορφή με το EXCEL και υποβάλλω στην ΔΟΥ και τις αποδείξεις σε ματσάκια ανά κατάστημα δηλαδή ανά ΑΦΜ
    για να μπορεί να κάνει τον έλεγχο ο ελεγκτής.
    Με αυτόν τον τρόπο μπορεί για κάθε κατάστημα ο ελεγκτής
    να βγάλει ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ διότι αυτά κατά τη γνώμη μου είναι τα πιό σπουδαία και όχι η ημερομηνία κ.λ.π.

    ΑΦΜ ΟΝΟΜΑ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΣΥΝΟΛΟ ΦΠΑ
    ΑΠΟΔΕΙ- ΑΠΟΔΕΙ- ΑΠΟΔΕΙ-
    ΞΕΩΝ 9% ΞΕΩΝ 19% ΞΕΩΝ
    111111111 ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ 600,00 600,00 54,00
    222222222 ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΟ 450,00 450,00 40,50
    333333333 ΦΟΥΡΝΟΣ 500,00 500,00 45,00
    444444444 SUPER MARKET 3500,00 2500,00 6000,00 790,00

    Στα δύο τελευταία κελιά δηλαδή κάτω από το ΣΥΝΟΛΟ και ΦΠΑ βάζω τύπους
    για να βγαίνουν αυτόματα τα νούμερα.
    Για κάθε διευκρίνηση έχετε το email μου τα τηλεφωνά μου
    2109769798 6999769798.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | Ν.Π.

    Το ελληνικό κράτος έκανε και πάλι το θαύμα του!

    Επειδή είναι ανίκανο να κινήσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, φορτώνει το καθήκον του (το οποίο θα έπρεπε να διεκπαιρεώνουν οι για αυτό το σκοπό παχυλά αμειβόμενοι εφοριακοί) στα αιώνια υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι καταφέρνει να βρει άλλον ένα τρόπο να τιμωρήσει τους μόνους ειλικρινείς φορολογούμενους στην Ελλάδα, καταργώντας ουσιαστικά το αφορολόγητο.

    Σας διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες:

    – Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς νέους (και κάποιους όχι και τόσο νέους) να μένουν στο πατρικό σπίτι. Τί θα γίνει λοιπόν με τις αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κτλ; Θα τις βάζουν τα μέλη της οικογένειας σε κλήρωση; Δε φτάνει που οι χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα στερούν από πολλούς ανθρώπους μια στοιχειώδη αυτονομία, θα τους τιμωρήσετε τώρα και οικονομικά; Τί θα γίνεται επίσης όταν φίλοι βγαίνουν για καφέ, φαγητό κτλ; Θα μαλώνουν για το ποιός θα πάρει την απόδειξη;T
    – Ένας μισθωτός με εισόδημα 15.000-17.000 ευρώ δεν είναι σε θέση να προσκομίσει αποδείξεις της τάξης των 6.000 από αγορές, διότι απλά δεν είναι σε θέση να καταναλώσει τόσο. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του δαπανάται στο σούπερ μάρκετ (έχετ υπόψιν σας το ύψος των λογαριασμών με τη συνεχή άνοδο όλων των καταναλωτικών αγαθών;), στη λαϊκή, στις ΔΕΚΟ, στις εταιρείες κινητής και μη τηλεφωνίας, στη βενζίνη και τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου ή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και (επειδή οι συγκοινωνίες στην ελλάδα είναι υποδειγματικές) στα ταξί, στα κοινόχρηστα, στα δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Για να αφήσω δε το Γολγοθά του ενοικίου… Τί θα γίνει με τις περισσότερες κατηγορίες αυτών των εξόδων; Είναι δυνατό να μη συνυπολογίζονται όλα αυτά;
    – Είναι επίσης δυνατό να μη συνυπολογίζονται τα έξοδα για βασικές μορφές αναψυχής, όπως ο κινηματογράφος και το θέατρο; Αν κάποιος επιλέγει από το υστέρημά του να πληρώσει το θέατρο αντί να τρέχει στις ταβέρνες και στα μπουζούκια, θα πρέπει να τιμωρηθεί και γι’αυτό;
    – Τί θα γίνει επίσης με αερπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, οργανωμένα ταξίδια, αγορές από το ίντερνετ; Ή μήπως να τα καταργήσουμε όλα αυτά και να ξοδεύουμε το εισόδημά μας μόνο όπου θα μας υπαγορεύσει το Υπουργείο Οικονομικών;
    – Ο λόγος που θέλετε να βάλετε τον κόσμο στην περιπέτεια της συλλογής αποδείξεων υποτίθεται ότι είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Επειδή όμως τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν είναι γνωστά και συγκεκριμένα, κοιτάξτε καλύτερα να κυνηγήσετε αυτά, αντί να βασανίζετε τους πολίτες. Εξάλλου, αν ζητήσω απόδειξη από ελεύθερο επαγγελματία, εγώ θα πληρώσω τη νύφη, διότι εγώ θα επιβαρυνθώ με το δικό του ΦΠΑ και θα καταλήξω να πληρώνω και τους φόρους που αντιστοιχούν σε μένα και στους άλλους. Ή μήπως θα τολμήσει κανείς να ζητήσει απόδειξη από γαιτρό, όταν διακυβεύεται η υγεία του; Για ποιό δίκαιο φορολογικό σύστημα μιλάμε λοιπόν;

    Επειδή λοιπόν αυτά που προτείνετε είναι ανεφάρμοστα και θα οδηγήσουν μόνο σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του οικονομικού και βιωτικού επιπέδου των μισθωτών και των συνταξιούχων, την αγανάκτηση και την οργή των οποίων πρέπει να αρχίσετε επιτέλους να παίρνετε στα σοβαρά, η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η διατήρηση του (έτσι κι αλλιώς χαμηλού) αφορολόγητου των 12.000 με την παροχή πρόσθετων ελαφρύνσεων για αποδείξεις πάνω από αυτό το όριο. Ταυτόχρονα αυστηρούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελαμτίες με υποχρεωτική ύπαρξη ταμειακών μηχανών ή Η/Υ σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους και online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών. Πολύ καλή βρίσκω την ιδέα και της έκδοσης μιας κάρτας για όλους τους φορολογούμενους, ώστε να πιστοποιείται η ταυτότητα των συναλλαγών. Τέλος, βαρύτατα πρόστιμα και δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων όσων φοροδιαφεύγουν. Οι δράστες είναι γνωστοί. Δε μπορεί να μη γνωρίζετε ότι η ελληνική οικογένεια ξοδεύει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στους γιατρούς, χωρίς να ΤΟΛΜΑ να ζητήσει απόδειξη. Αν δεν σπάσει το απόστημα αυτό, δε μπορούμε να μιλάμε ούτε για στοιχειώδη φορολογική δικαιοσύνη. Όπως δημιουργήσατε γραφείο καταγγελίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας, κάντε το ίδιο για τους επίορκους γιατρούς που πλουτίζουν ξεδιάντροπα εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων.

    Μελετήστε καλά το θέμα. Διαβάστε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις των πολιτών, πριν πάρετε αποφάσεις που θα αποδειχθούν τεράστιο λάθος στην πράξη, όπως έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας. Ο κόσμος είναι αφάνταστα ταλαιπωρημένος. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:10 | ΜΠΑΓΕΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΙΧΕ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΩΣ ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ.
    ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΟΘΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΘΑ ΑΠΕΔΙΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΟΥ) ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΕΣΠΑΓΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΕΙΣΗΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΘΑ ΑΠΕΔΙΔΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΑΦΟΙ ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:13 | Βασιλική Β.

    Θέλω να ελπίζω ότι οι αποδείξεις από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία θα συμπεριληφθούν στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών, βρίσκομαι σε μια περιοχή που το πλησιέστερο δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι μου, δουλεύω μέχρι τις 5 η ώρα το απόγευμα και υπό αυτές τις συνθήκες το ιδιωτικό σχολείο είναι η μοναδική λύση.
    Πληρώνω σε ιδιώτες για μια υπηρεσία η οποία θα έπρεπε να μου παρέχεται δωρέαν – για την ακρίβεια την έχω ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας και δεν κάνω χρήση αυτού του δικαιώματός μου, προς όφελος του δημοσίου (διότι για φανταστείτε όλοι να έπαιρναν από τα ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά τους ποιο θα ήταν το επιπλέον κόστος για χώρους, προσωπικό, εξοπλισμό κτλ). Για τον λόγο αυτόν και μόνο θεωρώ ότι οι αποδείξεις των σχολείων θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στο μέτρο.
    Με εκτίμηση.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | dakis

    τα εισιτήρια μετρό, λεωφορείων κλπ. δεν πρέπει να υπολογίζονται και αυτά? Επίσης εισιτήρια αθλητικών αγώνων, θεάτρων, κινηματογράφων θα υπολογίζονται?

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    1. ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 15.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    2. ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 30.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    3. ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 45.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    4. ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 75.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    5. ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 100.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    6. ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000€ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    – ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ.
    – ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΛΕΓΧΟ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:37 | Νικ;oλαος Αποστόλου

    Καλησπέρα κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομικών.

    Το μέτρο των ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ αν και κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων πρέπει να λάβει υπόψη του σχεδόν όλα τα είδη δαπανών ώστε να θεωρηθεί δίκαιο.
    Για παράδειγμα στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών οι «φήμες» λένε ότι θα χρειάζονται αποδείξεις της τάξεως των 10.500 ευρώ. Άρα στην ουσία επαναφέρετε το μέτρο της Ν.Δ. για άρση του αφορολόγητου. Βέβαια αυτό το ποσό θα μπορεί να καλύπτεται από αποδείξεις ίδιας αξίας.
    Άρα:
    1. Ουσιαστικά ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ την έννοια της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ, αναγκάζοντας το φυσικό πρόσωπο να καταναλώνει όλα τα χρήματά του.
    2. Εάν ισχύσει αυτό το μέτρο θα πρέπει να προσμετρώνται ΟΛΕΣ οι αποδείξεις. Για παράδειγμα: ΕΙΣΗΤΙΡΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ΠΛΟΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (Π.Χ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ), ΤΑΞΙ, ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΚΛΠ. Τα έξοδα που κάνει το κάθε φυσικό πρόσωπο είναι απώλεια χρημάτων ανεξαρτήτως του που αυτή λαμβάνει χώρα. Με λίγα λόγια ο καθένας πρέπει να καταναλώνει τα χρήματά του ανάλογα με τις προτιμήσεις του και ΟΧΙ ανάλογα με το τι θα δικαιολογείται σαν δαπάνη από την εφορία. Οι μετακινήσεις παράδειγμα των κατοίκων της επαρχίας προς Αθήνα κλπ κοστίζουν πολλά χρήματα κάθε χρόνο. Δεν είναι δίκαιο αυτά τα χρήματα να μην προσμετρώνται στην μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Υπάρχουν βέβαια και άλλες πολλές κατηγορίες εξόδων που δεν σας αναφέρω εδώ αλλά θα πρέπει και αυτές να προσμετρώνται.
    Η παρατήρηση αυτή δεν αφορά μόνο τους Ελευθ. Επαγγελματίες αλλά γενικώς όλα τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης ας μην είμαστε καχύποπτοι με όλους τους Ελευθ. Επαγγελματίες διότι κάποιοι (π.χ. Μηχανικοί) δουλεύουν με Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών για 800 και 900 ευρώ με ΦΠΑ και φορολογούνται σαν φοροφυγάδες, λόγω του οτι κάποιες άλλες κατηγορίες Ελευθ. Επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

    Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
    Δικαιοσύνη πάνω απ’όλα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:28 | Χρήστος Γιαννακόπουλος

    1. Υποχρεωτικά όλες οι συναλλαγές με super market, τηλεφωνία, ρεύμα, ύδρευση, καύσιμα να γίνονται με ΑΦΜ. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, & ασφάλεια ο κάθε πολίτης να προμηθευθεί κάρτα (όπως με τον ΑΜΚΑ) με bar code όπου θα σαρώνεται στα σημεία πώλησης. Θεωρώντας ότι αυτες οι δαπάνες καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της κατανάλωσης των πωλητών, θα λειτουργούν ως τεκμήριο διαβίωσης. Με τις κατάλληλες αναλύσεις των δηλώσεων εισοδήματος θα μπορούν έστω κραυγαλέες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων να εντοπίζονται, οπότε θα ξεκινά περαιτέρω διερεύνηση από τις αρχές. Το μέτρο σε βάθος χρόνου να επεκταθεί στο σύνολο των σημείων λιανικής πώλησησης.
    2. Συναλλαγές σε φαρμακεία υποχρεωτικά να γίνονται με συνταγή του γιατρού και τον ΑΦΜ του (θα πρέπει να εξεταστούν ποια ειναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, να λυθούν θέματα όπως μακροχρόνιες θεραπείες κλπ). Στη συνέχεια θα διασταυρώνονται οι αποδείξεις του γιατρού με τις αγορές στα φαρμακεία.
    3. Συναλλαγές σε είδη υγιεινής-υδραυλικά, άνω συγκεκριμένων ποσών μόνο από υδραυλικό με τον ΑΦΜ του. Αντίστοιχη διασταυρωση των αγορών του με τη δήλωση του. Αντίστοιχα και σε άλλα επαγγέλματα (ηλεκτρολογικό υλικό, ξυλεία, αλουμίνια)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | kontos

    ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΠΕΡΟΠΤΕΡΑ ΤΑΞΙ. ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΔΟΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΟΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝ ΔΩΡΟΚΗΘΟΥΝ . ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΠΡΩΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. ΜΕΙΩΣΗ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΕ ΕΡΤ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΑΞΙΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΩΝ. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΔΡΟΜΟΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΗ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΟΣΗ ΨΙΛΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΗ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:55 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Σωστό σαν μέτρο αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον τρόπο καταχώρησης. Αφου δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης των αποδείξεων που εξέδωσε μια επιχείρηση με τους λήπτες των αποδείξεων , το μέτρο της καταχώρησης σε καταστάσεις αποσκοπεί στην αποφυγή της δυνατότητας ανταλλαγής των αποδείξεων μεταξύ των φορολογούμενων.
    Θα μπορούσε λοιπόν η καταχώρηση να γίνεται μαζικά ανα επιχείρηση , καταχωρόντας ΑΦΜ , αριθμό αποδείξεων και συνολικό ποσό.
    Επίσης θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να καταχωρούν τις αποδείξεις τους ηλεκτρονικά κάθ’ όλη την διάρκεια του έτους . αλλιώς θα είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς για τους λογιστές-φοροτεχνικούς που διεκπεραιώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων και δεν θα αρκούν τα χρονικά περιθώρια που ισχύουν για την υποβολή τους.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:41 | Άγγελος Μανουσίδης

    Ξαναγυρίζουμε στο παρελθόν;
    Μήπως φοροδιαφεύγουν οι οικογιένειες και η γιαγιά που θα πάρει το γάλα από το supermarket;
    Μήπως το supermarket δεν κόβει αποδείξεις;
    Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;
    Μήπως δεν ξέρετε πού να ψάξετε για την φοροδιαφυγή.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | Γ.Ο.

    Σωστό το μέτρο των αποδείξεων αλλά πολύ μεγάλο το πόσο που ακούγεται για να καλύψει κάποιος το αφορολόγητο για μεσαίο εισόδημα.

    Παράδειγμα :
    Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 18000 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο θα πρέπει να συλλέξει 6-7000 ευρώ σε αποδείξεις δηλαδή περίπου 600 ευρώ το μήνα. Αν δεν κάνει μεγάλες αγορές και δεν έχει ενοίκιο είναι υπερβολικό το ποσό.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:07 | Κάσσαρης Διονύσιος

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΤΕ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΕΛΩΝ!!!!
    Oι φοροδιαφυγή με τις αποδείξεις γίνεται στο σκέλος της παροχής υπηρεσιών. Οποιοδήποτε μέτρο εκεί πρέπει να εστιαστεί. Κανένας πολίτης δεν θα ζητήσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών αν αυτός που την κόβει του πει: «ναι απόδειξη αλλά δώσε μου και επί πλέον τον ΦΠΑ 19%». πιστεύετε ότι αν κάποιος μπορεί να μην πληρώσει επί πλέον 20% θα ζητήσει απόδειξη για να του επιστραφεί, αν του επιστραφεί μετά από ενάμιση χρόνο!!! Κύριοι εσείς είσαστε κυβέρνηση και έχετε υποχρέωση να πιάσετε τους φοροφυγάδες με τους μηχανισμούς που διαθέτετε και όχι να βάζετε μία κατηγορία πολιτών να κυνηγά την άλλη.
    Δεν κυβερνούμε την χώρα μαζί.
    Αυτό που εισπράττω εγώ είναι: ξέρετε αγαπητοί πολίτες είμαστε ανίκανοι να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή γι΄ αυτό βάζουμε εσάς τους πολίτες ο ένας να καρφώνει τον άλλο.
    Δεν έχετε καταλάβει ότι η φοροδιαφυγή στο λιανεμπόριο γίνεται όπως προείπα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών;
    Προτείνω όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες να κόβουν αποδείξεις χωρίς να παίζουν το κόλπο: ναι απόδειξη αλλά πλήρωσε μου τον ΦΠΑ που είναι επί πλέον 20%.
    Αφού η υπηρεσία προσφέρεται στον τελικό καταναλωτή να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, αλλά η τιμή να είναι τελική. Σε άλλη περίπτωση ο καταναλωτής να μπορεί να κάνει καταγγελία στις εφορίες και ανώνυμη μάλιστα και μετά από αυτό να γίνεται μία πρώτη σύσταση στον παροχέα και μετά να ακολουθούν οι όποιες συνέπειες θα έχετε θεσπίσει..
    Επίσης κάθε τέτοιος επαγγελματίας να προμηθεύεται μία ταμπέλα από την εφορία την οποία θα τοποθετεί σε εμφανές σημείο στο κατάστημα του ή στο επαγγελματικό αυτοκίνητο του, αν δεν έχει κατάστημα που να λέει: υποχρεούμαι στην κοπή απόδειξης με ενσωματωμένο ΦΠΑ ή κάτι ανάλογο που θα σας υποδείξουν οι σοφοί και σαφώς θα αποτρέπει από την ανωτέρω δικαιολογία περι ξεχωριστού ΦΠΑ.
    Βάσει των ανωτέρω οι αποδείξεις θα είναι δικαιολογητικό κενό περιεχομένου.
    Τέλος πιστεύω ότι το προφανές δεν χρειάζεται να το αποδείξεις με αποδείξεις αφού προς τούτο έχετε την δική σας υπηρεσία δηλαδή την στατιστική υπηρεσία που με τις στατιστικές αναλύσεις μπορεί να καθορίσει το κόστο διαδίωσης. Το αφορολόγητο είναι όριο που αφορά το μίνιμουμ για να ζήσει κάποιος. άρα οποιαδήποτε σύνδεση αφορολογήτου με αποδείξεις πρέπει να γίνει πέραν του ισχύοντος αφορολογήτου.

    Κάσσαρης Διονύσιος
    Οικονομολόγος
    Τηλ: 2621071320
    Επιτάλιο Ηλείας Τ.Κ. 27058

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ). ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΟΠΩΣ ΒΑΨΙΜΑΤΑ,ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ κλπ)ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ(ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ)ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ?
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟ ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΒΑΨΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΥΜΑΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ 1000 ΜΕΡΙ 1500 ΕΥΡΩ. ΔΕΧΤΗΚΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΨΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:
    ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ : 1)ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 2)ΔΙΟΔΙΩΝ
    3)ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΕΝΤΩΝ – ΜΟΚΕΤΩΝ(ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ)4)ΒΕΝΖΙΝΗΣ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 5)ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 11:17 | LSNM (Life Shows No Mercy)

    Δείτε κύριοι διαβάζοντας τις προτάσεις και τις αναλύσεις του απλού Έλληνα πολίτη πόσο χαζοφιλότιμο έχουν ακόμη. Μετά από τόσες δεκαετίες υπερδιόγκωσης του δημόσιου τομέα για ψηφοθηρικούς-ψηφοεγκλωβιστικούς λόγους (η μόνη μετεξέλιξη του Μακαρθισμού δεν θα μπορούσε να είναι παρά η δημιουργία μιας αντιπαραγωγικής ορδής μεσαίας τάξης) τώρα τα θύματα θα σώσουν τον θύτη. Αχαχαχαχα !
    Το σύστημα ζητά το άλλωθί του και τα θύματα συμμετέχουν !!
    Όχι στις αποδείξεις !
    Αιτιολογία ?
    Εάν τυχόν με την εφαρμογή του μέτρου η αύξηση της φορολογητέας ύλης ξεπεράσει κάθε προσδοκία τότε πως θα αντέξουμε (για όσους σκέφτονται όχι μόνον προυπολογιστικά αλλά και απολογιστικά …) το γεγονός οτι τόσες δεκαετίες ούτε αυτό δεν είχε γίνει κι έπρεπε να φτάσουμε στο γκρεμό ? Και γιατί δεν θα μας κατακυριεύσει κατάθλιψη που μείναμε σε αυτή τη χώρα ?

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΧΛΙΑΡΑ ΜΕΤΡΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ.
    ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΤΑ ΧΑΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | ΗΛΙΑΣ Θ

    Για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό θα πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή αποδείξεων.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 11:48 | Ιωάννης Κωτσιόπουλος

    Κάποια απαλλαγή φόρου με αποδείξεις έχει νόημα, όπως π.χ. σε δαπάνες υγείας (ιατρικές και φαρμακευτικές). Ομως αυτό απέχει πολύ από την τρέλλα της συλλογής αποδείξεων που το υπουργείο και ο ίδιος δυστυχώς ο Υπουργός με τις δηλώσεις του ξεκίνησε. Δεν υπάρχει κράτος στην Ευρώπη το οποίο αντί να κοιτάξει να στρέψει τους πολίτες του σε παραγωγικές-εξαγωικές δραστηριότητες τους αναγκάζει να κυνηγούν και να ανταλλάσουν χαρτάκια μεταξύ τους. Δυστυχώς κύριε Υπουργέ το μόνο που θα επιτύχετε είναι να αυξήσετε την ομφαλοσκόπηση και να προσθέσετε και άλλα άχρηστα βάρη στον πολίτη ο οποίος τώρα θα κληθεί να παραστήσει τον λογιστή καταγράφοντας και αθροίζοντας άπειρα χαρτάκια με μικροποσά.
    Ετσι κ. Υπουργέ διαιωνίζετε την πάγια αντίληψη του κράτικού μηχανισμού ότι ο πολίτης έχει άπειρο χρόνο διαθέσιμο τον οποίο χρόνο μπορεί να υποκλέπτει το κράτος με διάφορες μορφές άχρηστης εργασιοθεραπείας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:40 | ΡΕΓΚΑΣ ΦΩΤΗΣ

    ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ, ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ,ΣΤΙΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΣΤΑ ΤΑΞΙ, ΣΤΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
    ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:23 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    και κάτι ακόμη….σε μια τόσο σοβαρή οικονομική κατάσταση όπου ζητάμε από τους πολίτες (όσους έχουν φυσικά) να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν περισσότερα και όπου η ανεργία αυξάνεται γεωμετρικά, καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να έχουν μια σεμνότητα όταν κάνουν δηλώσεις. Τα χαμόγελα της Κας Λ. Κατσέλη περισσεύουν. Καταλαβαίνουμε την χαρά της για το αξίωμα το οποίο κατέλαβε! Ας δουν και λίγο στις ειδήσεις τους ομολόγους τους στην Ευρώπη και την σοβαρότητα που κάνουν τις δηλώσεις για την οικονομία.
    Αν θέλετε μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία μου από την διεύθυνση του email. Είναι στην διάθεσή σας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Ήθελα να σχολιάσω πως με την σύζυγό μου πληρώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια πάνω από € 20,000 στην εφορία κατά μέσω όρο ετησίως το οποίο αναλογεί κοντά στο 30% των συνολικών εισοδημάτων μας. Συζητώντας με πολλούς συμπολίτες μας, φίλους και συνεργάτες, και κοιτώντας κάποια στατιστικά η εικόνα που πήραμε είναι πως το ποσό αυτό που πληρώνουμε είναι από τα υψηλότερα για την Ελληνική πραγματικότητα. Ο λόγος είναι γιατί απλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι είτε πληρώνουν ελάχιστη εφορία (<€ 12,000) είτε φοροδιαφεύγουν. Παρόλο λοιπόν που η συμβολή μας στα έσοδα του Ελληνικού κράτους είναι αρκετά υψηλή πηγαίνοντας να γράψουμε το παιδί μας σε ένα δημοτικό παιδικό σταθμό πριν τρία χρόνια μας απέρριψαν γιατί λέει ήμαστε υψηλόμισθοι και βοηθούν τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Πέρυσι ψάχναμε για ολοήμερο δημόσιο σχολείο όπου διαπιστώσαμε πως αυτό της περιοχής μας δεν είχε αυτή την παροχή (ολοήμερη) λόγω έλλειψης δασκάλας (είχε πάρει άδεια εγκυμοσύνης και δεν είχε αντικατασταθεί ακόμα). Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε καταφύγει στη λύση του ιδιωτικού σχολείο για το παιδί μας του οποίου όμως το κόστος δεν εκπίπτει φορολογικά.
    Το ερώτημα μου είναι γιατί το Ελληνικό κράτος από την στιγμή που το πληρώνω και δεν μου παρέχει μια υπηρεσία δεν μου την δικαιολογεί σαν έξοδο, έτσι για να πιάσουν τόπο κι εμένα οι φόροι που πληρώνω. Τώρα λένε θα καταργήσουν και όλες τις φοροαπαλλαγές για τους υψηλόμισθους, στους οποίους σίγουρα θα συμπεριληφθώ έτσι όπως θα το ορίσουν.
    Έψαξα στο Internet τις αργίες των δημοσίων σχολίων στην Ευρώπη και διαπίστωσα ότι η Ελλάδα έχει τις περισσότερες εβδομάδες αργίες, σύνολο περίπου 18 εβδομάδες έναντι μέσου όρου περίπου 12 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δανία – 11, Σουηδία – 12, Γερμανία 13, Αγγλία – 13, Ισπανία – 12, Γαλλία – 15 κλπ. Στις περισσότερες χώρες τα σχολεία κλείνουν τέλη Ιουνίου και ανοίγουν αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ γιατί είναι κλειστά για πάνω από τρεις μήνες το καλοκαίρι? Πως θα μπορέσει ένα εργαζόμενο ζευγάρι να καλύψει αυτό το διάστημα? Αφού πληρώνουμε φόρους γι αυτούς τους δασκάλους και καθηγητές, γιατί δεν προσφέρουν την υπηρεσία που θα έπρεπε στην εποχή μας? Είμαστε στο 2010 και όχι στο 1960 όπου οι γυναίκες ήταν στο σπίτι. Και τέλος πάντων αν πιστεύουν ότι δεν αμείβονται αρκετά αυτοί οι άνθρωποι τότε και οι υπόλοιποι Έλληνες ίσως να πιστεύουν το ίδιο, απλά πηγαίνουν στις δουλειές σους για 11 μήνες τον χρόνο (μείον ένα μήνα την άδεια).
    Θα πρέπει λοιπόν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα να εξασφαλίζει πως αρχικά το κράτος είναι δίκαιο απέναντι στον πολίτη. Πως του παρέχει τις βασικές υπηρεσίες, αυτές για τις οποίες πληρώνει. Αν δεν το κάνει τότε γιατί ο πολίτης να πληρώσει παραπάνω? Όσοι έχουν την δυνατότητα θα το εγκαταλείψουν και θα μείνουν εδώ μόνο οι αργόμισθοι και αυτοί που έτσι κι αλλιώς φοροδιαφεύγουν.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    8-1-2010

    KYΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.

    …ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΙΜΑ ΕΙΔΗ,ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ 7/1Ο ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ[ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ] ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ,ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΞΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ,ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΡΟΥΧΙΣΜΟ,κλπ.,ΕΙΔΗ,ΘΑ ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ,ΕΝΩ ΕΝΑΣ π,χ.ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ,ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ,ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΝΤΥΣΕΙ…ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ,ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ…ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ[ΕΑΝ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΞΟΔΑ…]
    Τ’ΑΝΩΤΕΡΩ ΝΑ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΥΠΟΨΗ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΣ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ!
    ΙΩΑΝΝΗΣ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 09:13 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

    Δεν διαφωνώ με την συλλογή αποδείξεων και τη σύνδεσή τους με το αφορολόγητο, απλώς αμφισβητώ την υπερβάλλουσα σημασία που έχει δοθεί στο μέτρο και η οποία αποπροσανατολίζει την δημόσια συζήτηση από τα σημαντικότερα θέματα της φορολογικής αναθεώρησης όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην οποία το μέτρο θα έχει μηδαμινή ή ελάχιστη συμβολή δεδομένου ότι μόνο με τις αποδείξεις π.χ. των σούπερ μαρκετ θα καλυφθείένα μεγάλο ποσό του αφορολογήτου και όπως είναι γνωστό τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 00:36 | Ευθυμίου Απόστολος και Ζησοπούλου Μαρία

    Συμφωνούμε κατ’ αρχήν με την πρόταση για ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων, διότι το μέτρο αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε μεγάλο βαθμό, σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όλες οι αποδείξεις να ισχύουν.
    Πρέπει, όμως, να ενισχυθούν οπωσδήποτε και να δραστηριοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να ελέγχονται αυστηρότατα οι υπάλληλοι που εφαρμόζουν αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα περιουσιακά τους στοιχεία με νόμο του «Πόθεν έσχες». Επίσης, να απαγορευθεί αυστηρά στους εφοριακούς να μετέχουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, νομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, περιφερειακοί γραμματείς κ.λπ.. Παρατηρείται ότι εφοριακοί υπάλληλοι ως υποψήφιοι σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές παίρνουν τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το επίπεδό τους Το φαινόμενο αυτό μας βάζει σε υποψίες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΔΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ …

    ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ …

    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ …

    ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ !