10) Προτείνεται η αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

Προτείνεται η αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

Ποια μέτρα κρίνετε ότι θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων;

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:12 | Θεόδωρος

    Δίκαιη η φορολόγηση των OFFSHORE εταιρειών.
    Προς Θεού μην φορτώνετε άλλο τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων.Δεκαετίες είναι τα υποζύγια των φόρων του σπάταλου κράτους που το πολιτικό κατεστημένο και σύστημα δημιούργησε.
    Γιατί να πληρώσει ο γονέας ξανά την κληρονομιά ακινήτων στο(α) παιδί(α) του, αφού ο ίδιος πλήρωσε φόρο όταν το(α) αγόρασε.?

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 10% ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ 60% ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 16:18 | Κώστας

    Το σημαντικότερο είναι πρώτα απ΄ όλα να θεσπίσετε έναν τρόπο αποκάλυψης των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών αυτών. Μετά να βρείτε τρόπο συνεχούς ενημέρωσης για την μεταβίβαση των μετοχών και τον τελικό -κάθε φορά- νέο πραγματικό ιδιοκτήτη. Διασφαλίστε οτι αυτοί που κάθε φορά θα έχουν τις μετοχές των εταιρειών αυτών δεν θα είναι «αχυράνθρωποι».

    Η φορολόγηση ακολουθεί μετά. Το σημαντικότερο είναι η διαφάνεια του πραγματικού ιδιοκτήτη.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:42 | Panagiotis

    Η γενιά των 700 συμφωνεί στην αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ακόμα πιο σκληρή στάση και να αυξήσει παραπάνω το φόρο μόνο έτσι:

    * θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά καθώς η συσσώρευση περιουσίας δε θα είναι πλέον χρήσιμη
    * θα δοθούν ίσες ευκαιρίες στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και θα επιβραβευθούν όσοι πραγματικά εργάζονται

    ΝΑΙ στο υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας!
    NAI στη φορολόγιση εταιρίων εκμετάλευσης ακίνιτης περιουσίας!
    ΝΑΙ στο υψηλό φόρο κληρονομιάς!
    ΝΑΙ σε κάθε φόρο μεταβίβασης περιουσίας!
    ΝΑΙ στην αυστηρή τιμωρία τον επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν!
    ΝΑΙ στη μείωση μισθών στο δημόσιο!

    Στηρίζουμε τη κυβέρνηση σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί και ολίγοι μόνο διαμαρτύρονται.

  • Ποια μέτρα κρίνετε ότι θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων;

    Ασφαλώς γνωρίζετε τα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων και να προσδιορισθεί και ο φόρος του μαύρου χρήματος που δαπανήθηκε για να αποκτηθούν αυτά τα ακίνητα.
    Απλά θέλω να αναφερθώ στη μεθόδευση εφαρμογής μέτρων που θα διασφαλίσει το φόρο με τα ανάλογα πρόστιμα, του μαύρου χρήματος που διατέθηκε για την αγορά των offshore ακινήτων και το ΦΜΑΠ που θα προκύπτει από αυτά, κάθε χρόνο.

    Η ομόφωνη απόφαση των μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ κλπ, στη συνάντηση των G8 το περασμένο καλοκαίρι στο Στρασβούργο, να καταργηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι, 70 τον αριθμό ανά το κόσμο, βοηθά ιδιαίτερα τη υλοποίηση του στόχου μας. Η βοήθεια έρχεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης το οποίο με την ευκαιρία της παραπάνω απόφασης των G8, κατέγραψε το σύνολο των offshore εταιρειών ανά το κόσμο, για κάθε κράτος χωριστά. Μεταξύ των κρατών που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας είναι η Ελλάδα : οι offshore ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000 και διακινούν 500 (πεντακόσια) δισεκατομμύρια Ευρώ, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης κ. Τζον Κρίστενσεν σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ». Η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τη Δευτέρα 11 Μαϊου 2009.

    Θα μπορούσε το Πρωθυπουργικό γραφείο να πάρει μια ανάλογη πρωτοβουλία με αυτή που πείρε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ομπάμα, ο οποίος έστειλε προσωπική επιστολή προς συγκεκριμένες τράπεζες της Ελβετίας, ζητώντας να του σταλεί το ποσό των καταθέσεων για κάθε ένα από τους 10.000 Αμερικανούς πολίτες, (είχε την πληροφόρηση από το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης ;), οι οποίοι κατέθεσαν παράνομα τα τελευταία χρόνια, μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποφύγουν την φορολογία στη χώρα τους. Η Ελβετία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και έστειλε τα πρώτα 5.000 ονόματα και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

    Θα μπορούσε λοιπόν το Πρωθυπουργικό γραφείο να επικοινωνήσει με το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, να συνεργαστεί μαζί του, με το αζημίωτο αν απαιτείται και να λάβει απ΄αυτό καταστάσεις με ονόματα Ελλήνων ιδιοκτητών offshore εταιρειών ανά το κόσμο, με το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων. Στη συνέχεια ένας απλός λογιστής, μη εφοριακός, θα μπορούσε να υπολογίσει τον ανάλογο φόρο και να στείλει με τις νόμιμες διαδικασίες στον κάτοχο της κάθε offshore εταιρίας το φόρο που πρέπει να πληρώσει στο Ελληνικό κράτος. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι απαραίτητο άλλο μέτρο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Με τα τριακόσια δισεκατομμύρια φόρους που θα εισπράξει το κράτος (τα ακίνητα τους βρίσκονται στην Ελλάδα και τα χρήματά τους δεσμεύονται στις τράπεζες των φορολογικών παραδείσων), εξοφλείται το χρέος της Ελλάδας και παραμένουν αδιάθετα στα ταμεία του κράτους 15 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο που αντιστοιχούν στους τόκους του Εθνικού χρέους.

    Δεν χρειάζεται να αναζητηθεί το πόθεν έσχες στους κατόχους των offshore, διότι αυτό το πόθεν έσχες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εύρημα των πολιτικών για να αποδείξουν στον αφελή Έλληνα και κυρίως στον ομοϊδεάτη τους, ότι τα περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν στο όνομά τους δεν είναι παράνομα, μια που δεν βρέθηκε απόδειξη (λέτε και κάθε ένας που είναι κάτοχος μαύρου, παράνομου, πολιτικού χρήματος υπέγραψε απόδειξη ότι το παρέλαβε). Πάντως κανείς στο παρελθόν δεν έχει καταχωρήσει στη φορολογική του δήλωση το μαύρο χρήμα που έφτασε στα χέρια του από άγνωστη πηγή. Είναι καιρός τώρα να δηλωθεί, με προσωπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, που πιστεύω ακράδαντα ότι έχει το σθένος να την υλοποιήσει.

    Δεν χρειάζονται ούτε δίκες ούτε φυλακές διότι το ήθος αυτών των ανθρώπων είναι τόσο υποκριτικό, ευτελές που θα προτιμήσουν την πολυετή φυλάκιση από το να χάσουν ή τουλάχιστον να φορολογηθούν τα κλεμμένα τους. Αλήθεια ποιο θα ήταν το πολιτικό κόστος για έναν πολιτικό, για μια Κυβέρνηση, αν καταχωρούσε σε μια παράγραφο του φορολογικού νομοσχεδίου την παρακάτω πρόταση : «Το μαύρο χρήμα έχει φορολογικό συντελεστή 90%, υπολογιζόμενων επί πλέον και των προστίμων». Να ξέρει δηλαδή ο κάθε καταχραστής ότι αν αποκαλυφθεί, θα χάσει και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία.

    Θα διερωτηθεί κανείς αν με την παραπάνω διαδικασία δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το απόρρητο των καταθέσεων κλπ. των συγκεκριμένων πολιτών. Τα δικαιώματα του ανθρώπου δυστυχώς, υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα, κυρίως για την προστασία των λαμογιών, των κλεφτών του δημόσιου χρήματος, των εγκληματιών……

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 00:47 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Γιατί μόνο 3% φορολογία; Αποκτούν εισόδημα από ακίνητα ή όχι. Αν αποκτούν φορολόγηση με τον συντελεστή των Ν.Π. Αν το παραχωρούν δωρεάν να θεωρήται τεκταρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιόχρηση και να φορολογείται το ίδιο με το πραγματικό.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:01 | pyrforos

    1. Ολοι οσοι εχουν συγκεντρωσει ΜΑΥΡΑ χρηματα (κατά σύστημα δωροδοκίες κλπ) χρησιμοποιούν για την αγορά ακινητων το ακόλουθο τεχνασμα : αγοράζουν το οποιοδήποτε ακινητο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΓΟΡΑΣ. Ετσι, το ακινητο δεν εμφανιζεται ουτε στο Ε9, ουτε στο ΕΤΑΚ, ουτε στο πόθεν έσχες (αυτη την γελοιότητα). Αντιμετώπιση προτείνεται με την ΥΠΧΡΕΩΤΙΚΗ μεταγραφη απο τους συμβολαιογράφους, με ρήτρα την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους. Επιπρόσθετα, η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναφορα απο τους συμβολαιογράφους ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ σε ειδικο τμημα του taxis (ΓΓΠΣ) με βάση τον ΑΦΜ κάθε μετέχοντος στην συμβολαιογραφική πράξη και για τις εταιρείες, για ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ. Ετσι το δημόσιο θα εχει πινακα ΟΛΩΝ των ΑΦΜ που μετεχουν σε Αγοραπωλησίες.
    2. Ολα τα ακίνητα διδεται προθεσμια 30 ημερών να δηλωθουν, διαφορετικά περιέρχονται στην κυριοτητα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και πωλούνται με δημοσιους ηλεκτρονικούς πληστηριασμούς.
    3. Ολοι οι λογαριασμοί Ελληνων σε συνάλλαγμα στο εξωτερικό, εφοσον δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, δεσμευονται υπερ του Ελληνικού δημοσίου.
    4. Θεσπίθζεται η προσωπική ευθύνη ενος εκαστου δημοσιου υπαλληλου σε κάθε του υπογραφή. Ετσι θα πρέπει ο ίδιος να υπερασπίζεται την υπογραφή του κατα την διαδικασία στα δικαστηρια κι οχι το σημερινο συστημα, οπου για τα εσσκεμενα και μεθοδευμενα δήθεν λάθη καποιων δημοσιων υπαλληλων, φταιει δήθεν ο φορεας στον οποι εργαζονται.
    5. Ελεγχεται ηλεκτρονικα η παραγωγικότητα ενος εκαστου δημοσιου υπαλληλου (με την ευρυτερη εννοια – περιλαμβανω και ολους τους ΟΤΑ και τις νομαρχιες). Ας ανατειθει εργολαβικα αρχικα σε ιδιωτικη εταιρεία απο π.χ. Σουηδία ή Δανια, έτσι για να βεβαιωθούμε για την αθλιότητα μας.
    6. Αμεση εντολή για ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ σε ολη την Ελλαδα, ολων οσων μετειχαν σε Δημους, Νομαρχιες, θυγατρικες αυτών εταιρειες και Ανωνυμες ή Συνδέσμουςκι ό,τι άλλο), με εντολή του υπουργειου Δικαοσυνης σε Συμβολαιογραφεία, Τράπεζες κλπ, αφού δημοσιοποιηθούν οι ΑΦΜ ολων αυτων. Ετσι, να δουμε ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, αφου πριν θεσπιστει καταλληλα με νομικο τροπο.

    Ας γινει αντιληπτό
    οτι ΜΟΝΟ με ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ – ΔΗΜΕΥΣΗ μπορουν καποιοι να συνελθουν.
    Κι ο ελεγχος,
    οχι απο τους ιδιους ή τους …υπαλληλους τους,
    αλλα απο ιδιωτικες εταιρείες του εξωτερικού (ιδε ανωτερω…)
    με ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΡΗΤΡΕΣ.
    Ολα να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.
    …..
    Τι λετε?
    Ειστε συνενοχοι ή …βλακες????
    παντως…ο λαός πάντα θα πληρώνει τα Βατοπεδια, οποιουδήποτε χρώματος κι εποχής, καθως και τις αναθεσεις τυπου Σουφλιά….
    Εμεις τους εκλέγουμε, σε εμας αξιζουν.
    Ευχαριστώ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:46 | Τσιαρας Σταυρος

    Κρατηστε το υπαρχον καθεστος για ολες τις υπερακτιες εταιριες
    εκτος των εταιριων απο χωρες που ειναι γνωστοι φορολογικοι
    παραδεισοι.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:16 | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ OFFSHORE ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΊΝΗΤΑ.

    ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ OFFΣΗΟΡΕ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | Πολίτης

    Οι νόμοι που διέπουν τη φορολογία των off-shore εταιρειων, όταν ψηφίστηκαν, προφανώς είχαν κάποιους στόχους χρήσιμους, υποθέτω, για τη χώρα την εποχή που ψηφίστηκαν. Αν οι στόχοι αυτοί είναι σήμερα βλαπτικοί για τη χώρα, τότε η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί κατα τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύπτει καθαρό και ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ όφελος για τη χώρα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:05 | Γιάννης Χαλκιάς

    Σε ότι αφορά την φορολόγηση των ακινήτων των εξωχωρίων εταιρειών το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί είναι ένα. :
    Γιατί υπάρχουν?
    Δύο λόγοι :
    Α) Η Ελλάδα έχει ένα παράλογο, άδικο και αντιπαραγωγικό σύστημα
    φορολόγησης, διατήρησης και μεταβίβασης των ακινήτων.
    Αντί οι κυβερνήσεις να εξαλείψουν τα σφάλματα που οδηγούν τα
    κεφάλαια και τα ακίνητα σε κατοχή εταιρειών με έδρα το εξωτερικό,
    επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα αρνητικά “κίνητρα” της βαρύτατης
    φορολόγησης αυτών των ακινήτων.
    Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχει στο μέλλον φορολογική
    βάση ικανή να καλύψει τα όποια φορολογικά έσοδα.
    Β) Μέσω των εξωχωρίων εταιρειών οι κατέχοντες μαύρο χρήμα έχουν την
    δυνατότητα να το διαχειριστούν χωρίς να έχουν φόρο εισοδήματος και
    φυσικά χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν την πηγή τους.
    Ο έλεγχος των εξωχωρίων είναι από δύσκολος έως αδύνατος.
    Σε αυτήν την περίπτωση η βαρύτατη φορολόγηση των ακινήτων τους και
    των Συναλλαγών τους στην Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά γιατί με
    βάση τις διακρατικές συμφωνίες αυτό το κόστος θα είναι πάντα
    μικρότερο από το κόστος εμφάνισης των μαύρων εισοδημάτων και της
    αποκάλυψης της πηγής τους.
    Ασχοληθείτε με το να κάνετε ελκυστική την εμφάνιση όλων των
    εισοδημάτων από νόμιμες εργασίες, κυνηγήστε τις παράνομες
    δραστηριότητες που παράγουν χρήμα το οποίο ούτως ή άλλως δεν
    μπορεί να εμφανιστεί, και το πρόβλημα των εξωχωρίων εταιρειών θα
    λυθεί από μόνο του.
    Στο κάτω-κάτω πρέπει να καταλάβετε ότι όλοι οι νομοταγείς
    πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουμε την απαίτηση να ζούμε σε έναν
    “φορολογικό παράδεισο”.
    Η μόνη μας επιθυμία (απαίτηση πλέον) είναι να μην ζούμε σε μία
    “φορολογική κόλαση” τόσο από άποψη φόρων όσο και από άποψη
    αντιμετώπισης.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 17:38 | Γιώργος Ναρσής

    Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να αποσαφηνιστεί η έννοια της φοροδιαφυγής που συντελείται.Η φοροδιαφυγή αυτή κυρίως αφορά την δυνατότητα περαιτέρω μεταβίβασης του ακινήτου μέσω μεταβίβασης των μετοχών και άρα την αποφυγή καταβολής φόρου μεταβίβασης ή κληρονομιάς.Στην περίπτωση αυτή δεν βλέπω γιατί η υφιστάμενη εξαίρεση από το ειδικό φόρο του 3% εκείνων των εταιρειών που δηλώνουν τους μετόχους τους βοηθά.Επί παραδείγματι, κάποιος, απολύτως νόμιμα μεταβιβάζει ή αποκτά ακίνητο μεγάλης αξίας μέσω κυπριακής εταιρείας – που δεν είναι και εξωχώρια.Κατόπιν δηλώνει τους μετόχους της και δεν φορολογείται.

    Κατά την γνώμη μου το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαχωρίζοντας τις εταιρείες σε δύο κατηγορίες: εκείνες που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα (υποκατάστημα κλπ) και εκείνες που δεν έχουν. Στις δεύτερες θα πρέπει να πραγματοποιείται η συναλλαγή με ιδιαίτερα , διότι υψηλό αρχικό κόστος, τέτοιο που να αποθαρρύνει ή να δυσκολεύει πολύ την χρήση αυτής της δυνατότητας. Επί παραδείγματι διπλασιασμό του φόρου μεταβίβασης ή του ΦΠΑ κατά την απόκτηση από αυτές του ακινήτου. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει άμεσα τα δημόσια έσοδα ή θα μειώσει το φαινόμενο.

    Είναι βέβαιο πάντως ότι αν η λύση δεν είναι «στην πηγή» αλλά αφεθεί στο βάθος του χρόνου ( 3% το έτος) θα βρεθεί ο τρόπος παράκαμψης.Η λύση πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή της και να μην αφήνει περιθώρια, εισάγοντας ισχυρό αντικίνητρο.Απομένει να δεί κανείς την συμβατότητα με την ευρωπαική νομοθεσία καθώς και τι θα γίνει με την λεγόμενη ευρωπαική εταιρεία.

    Αντιλαμβάνομαι ότι σκοπός της ρύθμισης δεν είναι να αντιμετωπίσει την
    διακίνηση μη νομίμου χρήματος ή ζητήματα σχετικά με μη νόμιμο ή μη φορολογημένο εισόδημα. Για τις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται τελείως διαφορετική προσέγγιση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:55 | Κ. Κ. ιδιωτικος υπαλληλος Μελισσια

    Δικαιο, συνηθως οι εξωχωριες εταιριες ειτε εχουν υπο την διαχειρηση τους τεραστια ποσα ειτε/και αποτελουν μηχανισμους φοροδιαφυγης. Λιγο υψηλοτερη φορολογια σε τετοιους φοροαποφευγοντες οργανισμους δεν βλαπτει.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:42 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Ο θεσμός των εξωχωρίων εταιρίων υπήρξε χρήσιμος κάποτε. Σήμερα θα πρέπει μάλλον να καταργηθεί. Η χρήση τους στο θέμα των ακινήτων είναι προφανής, η φοροαποφυγή. Επιχειρηματικές ή παραγωγικές επενδύσεις μπορούν να τύχουν ευνοικότερης μεταχείρησης μόνον εφόσον προσφέρουν θέσεις εργασίας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:38 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    Απίστευτο, αλλά αληθινό!

    Το Πόρτο Χέλι έχει τόσες εξωχώριες εταιρείες όσες δεν έχει η υπόλοιπη Ελλάδα. Όλες ανήκουν σε Έλληνες. Καμία σε ξένους.
    Να γίνει έλεγχος, με μαύρο χρήμα ντόπιο και όχι εισαγωγής αγόρασαν πανάκριβα ακίνητα. Κανένας δεν πληρώνει ετήσιο φόρο.
    Να φορολογηθούν όλες με ποσοστό ετήσιο 10% στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.
    Εδώ είναι τα λεφτά του κράτους!

    Γ.Δ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | Σ.Μ.

    Σαφώς και είναι σωστό μέτρο. Αυτό πρέπει να γίνει για όλα τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, επενδυόμενα και μη. Δεν είναι το ακίνητο που άφησε ο παππούς. Πρόκειται για επενδυόμενο κεφάλαιο. Και δε θεωρώ οτι υπάρχει περίπτωση το μέτρο αυτό να διώξει τους επενδυτές από την Ελλάδα. Αυτούς που θα διώξει δεν αξίζει να είναι στην Ελλάδα, αφού προφανώς, εν τέλη, από αυτούς χάνει παρά κερδίζει.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:46 | Στέλιος Ηλιάδης

    Πρίν μπεί η Ελλάδα στο Ευρώ υπήρχαν κίνητρα και επιδοτήσεις για να επενδυθεί το ξένο συνάλλαγμα σε ακίνητα της χώρας μας.
    Μήπως σήμερα δεν το έχουμε ανάγκη;
    Η φορολόγηση τους κατά την άποψη μου έχει μεγάλο ρίσκο.Αν αυτά τα ακίνητα ειναι τόσο πολλά όσα μας λέτε, και τα βγάλουν στο σφυρί επειδή θα ειναι ασύμφορη η παρακράτηση τους, σκεφτήται η προσφορά ακινήτων που θα δημιουργηθεί και το συνάλλαγμα που θα φήγει.

    Με εκτίμηση

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Φορολόγηση με συντελεστή 40% στην ακίνητη περιουσία των εξωχώριων,αλλά
    και ουσιαστικός έλεγχος στις εν λόγω ετειρείες.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:16 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα έπρεπε να φορολογούνται όλα τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα), που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, είτε αυτά ανήκουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις, σε δημόσιους φορείς.

    Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν σε off shore εταιρείες, έτσι ώστε όλα να υπαχθούν και αυτά σε μια ενιαία φορολογία, όπως και όλα τα υπόλοιπα άκίνητα της ελληνικής επικράτειας.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:22 | BΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Να φορολογούνται όλες οι οff shore εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων με ένα ποοσοστό φόρου 2πλάσιο αυτού των εγχώριων εταιρειών και φυσικών προσώπων και χωρίς να προβλέπεται αφορογητο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:41 | ΝΑΟΥΜ ΜΑΤΣΑΣ

    Φυσικα,μια και ολογος υπαρξης τους ειναι η φοροαποφυγη.Και για να αιτιολογουμε οτι λεμε:ο θεσμος των εξωχωριων εταιρειων υπαρχει ωστε να δινονται κινητρα εγκατασταση αλλοδαπων εταιρειων στη χωρα μας με δραστηριοτητα εκτος Ελλαδος,με οφελος για εμας την απασχοληση καποιου ντοπιου προσωπικου και την πληρωμη καποιων λιγων φορων.
    Οταν λοιπον η μονη δραστηριοτητα τους στην Ελλαδα ειναι η ιδιοκτησια ακινητων τουε υποκρυπτεται φοροαποφυγη

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | ΕΥΗ

    αφού οι offshore κατά γενική ομολογία αποκλειστικό σκοπό έχουν την φοροδιαφυγή με νόμιμο τρόπο ,τότε ή αποδεχόμαστε ότι θα εισπράττει το κράτος τα ψύχουλα που δίνουν και τους αφήνει η πολιτία ανενόχλητους ή μια λύση υπάρχει η κατάργηση τους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | Δ. Κουκοδημος

    Κυρίες και Κύριοι,

    βεβαίως και θα πρέπει να φορολογηθούν αποτελεσματικά τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών διότι η δημιουργία των εταιρειών αυτών και μόνο υποθάλπτει δόλο.

    Σχηματίζονται για ξεπλύνουν ενδεχ. βρώμικο χρήμα και για να μήν πληρώνουν φόρους ‘οπως οι λοιποί πολίτες και οι επιχειρήσεις.

    Το σύνθημα, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, δεν ισχύει και είναι καταδικαστέο.

    Με χαιρετισμούς

    Δ. Κουκοδήμος

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1)Συμφωνώ με την φορολόγηση, αλλά είναι δυσχερής η πρακτική εφαρμογή του μέτρου, διότι το κάθε ακίνητο φαίνεται ότι ανήκει σε ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα τα οποία φορολογούνται αυτοτελώς για τα περουσιακά τους στοιχεία, ενώ τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται σωρευτικά για το σύνολο των ακινήτων τα οποία κατέχουν.
    2) Μία λύση θα ήταν υποχρεωθούν οι εξωχώριες εταιρείες να διατηρούν λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να καταθέτουν τα έσοδά τους από δραστηριότητες στην Ελλάδα σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος να ελέγχεται από την ΔΟΥ, ώστε να εντοπίζονται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία καταλήγουν τα έσοδα αυτών των εταιρειών και να φορολογούναται γαι τα έσοδα αυτά σαν να ήταν διανεμόμενο μέρισμα. 3) Επειδή αυτό δεν θα αποβεί επαρκώς αποτελεσματικό (διότι θα προβαίνουν σε εξαγωγή των κερδών τους στο εξωτερικό, τα οποία θα επιστρέφουν ως έμβασμα στα φυσικά πρόσωπα), θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με αυστηρώτερους ελέγχους ο νόμος περί μαύρου χρήματος και να εντοπίζονται τα χρήματα αυτά κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.
    4) Η δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί την δραστική ενεργοποίση των τελωνείων για τον εντοπισμό εισαγωγής και εξαγωγής μαύρου χρήματος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:03 | ELENH Z.

    τΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ . ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ( Α.Ε.Ε.Α.Π).
    ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΙΔΡΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ η εχουν εισαχθεί ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΛΠ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.Πιστευω οτι ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΉ ΤΗΣ. Ας το δουν οι αρμόδιοι. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ Τι θα γινει με το ΦΠΑ στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα κλπ, γιατι δε προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο. Ειναι μια πηγή φόρου που θέλει ερευνα γιατι μπορεί να αποδώσει χωρίς να πάψει ναναι μορφή ελκυστικής επενδυσης.
    Επίσης ειναι καλή η διαβούλευση και ο διάλογος, αλλά πρέπει να αλλάξει κουλτούρα ο έλληνας και για να γίνει αυτό πρέπει να εμπιστευτεί την εξουσία ..θα πρέπει να βλέπει οτι τα χρήματα του γίνονται έργα … και δεν σπαταλώνται ουτε τρώγονται σε προμηθειες κλπ.Πιστεύω οτι οπου ο έλληνας είδε έργο εδειξε φιλότιμο και πατριωτισμό θυμηθείτε τις λωρίδες κυκλοφορίας για τους ολυμπιακούς ποσο τις σεβαστήκαμε για μήνες μετά το πέρας των ολυμπιακών αγώνων !!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | Γιάννης Κόλλιας

    Είναι πολύ απλό να αποδείξετε την ειλικρίνεια των προθέσεων. Ελέγχος σε όλες τις off-shore εάν έχουν καταβάλει από το 2003 μέχρι σήμερα το 3% φόρο που οφείλουν και άμεση επιβολή του φόρου σε περίπτωση παραλείψεως. Γιατί ο νόμος δεν επιβάλει στο συμβολαιογράφο την επισύναψη πιστοποιητικού πληρωμής του φόρου πριν γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου?
    τελικά φαίνεται ότι κανείς δεν ελέγχει την καταβολή του σχετικού φόρου

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:25 | stauros

    10.- ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ OFF SHORE ΕΤΑΙΡΙΩΝ
    Ν.3091/2002 (ΦΕΚ 330 Α΄ 24-12-2002), όπως ισχύει
    (Άρθρο 15 ) Ειδικός φόρος επί των ακινήτων
    1. Εταιρείες οι οποίες έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας
    ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο
    φόρο τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας αυτών, όπως προσδιορίζεται με το άρθρο
    17 του νόμου αυτού.
    2. Από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται, ανεξάρτητα
    από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους: …………………………

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ του ανωτερω αρθρου 15 ΟΛΕΣ.-ο νομοςΝ.3091/2002 (ΦΕΚ 330 Α΄ 24-12-2002)
    (Άρθρο 15 )
    Ειδικός φόρος επί των ακινήτων με τις εξαιρεσεις δεν φορολογει την κρυμμενη ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΝ ΠΡΑΞΗ..

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ, ολες οι OFFSHORE με κρυμμενους ελληνες και δραστηριοτητες EINAI PERIPOY 30.000
    Ελαχιστες σε συγκριση με τα 20 εκατομμυρια των απανταχου ελληνων και ψηφοφορων σας

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:28 | Άγγελος Σ.

    Μα πως θα πιάσετε τις εξωχώριες; Οι του νόμου 89 θεωρητικά δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να πουλήσουν. Για αυτό στα πλαίσια αυτά τι κάνουν; Βάζουν τα παιδιά/ανήψια κτλ να κάνουν μια ΟΕ, η οποία παίρνει ένα δάνειο στη συνεργαζόμενη τράπεζα -που φυσικά ξέρει ότι υπάρχει φερεγγυότητα- κι έτσι αυτές οι εταιρείες μανιτάρια εκμετάλλευσης ακινήτων αποκτούν πανάκριβα ακίνητα τα οποία νοικιάζουν όλως τυχαίως στη μαμά εταιρεία!!! Εννοείται δε ότι η πλειοψηφία αυτών των ΟΕ δεν παρουσιάζει πραγματικά καμια δραστηριότητα παρά μόνο την αγορά του ακινήτου για λογαριασμό της offshore.

    Νόμοι, νόμοι, νόμοι και παράθυρα παράθυρα παράθυρα.

    Σε αυτές λοιπόν να ρίξετε ένα γερό ΦΜΑΠ που ως offshore ούτε ΦΠΑ πληρώνουν ούτε σε φορολογία υπόκεινται.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | Στάθης Ευσταθίου

    Αξιότιμε κ. υπουργέ,
    η προσπάθεια που κάνετε βρίσκει σύμφωνο πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας και εμένα προσωπικά. Εν τούτοις το έργο σας είναι πολύ δύσκολο καθ’ όσον η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού (πλούσιοι και πένητες) διαπλέκεται εν γνώσει της ή όχι.
    Επομένως η συμφωνία τους έγκειται στο ότι πρέπει να φορολογηθούν όλοι οι άλλοι πλην των ιδίων καθ’ όσον:
    1. Οι βιομήχανοι δεν θέλουν να πληρώσουν γιατί θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας
    2. Οι έμποροι, που νομίζουν ότι τα μετρητά του ταμείου τους είναι δικά τους, απαιτούν ρευστότητα και νομιμοποίηση της κατάχρησης δημοσίου χρήματος γιατί οι δουλειές τους δεν «πάνε καλά»
    3. Οι εφοπλιστές και οι άλλοι κατέχοντες δε θα πληρώσουν γιατί απειλούν ότι θα εκπατρίσουν τα κεφάλαιά τους
    4. Οι ενδιάμεσοι που ζουν και βασιλεύουν στο σύστημα αδιαφορούν γιατί κερδίζουν ούτως ή άλλως μαύρο χρήμα
    5. Οι μισθωτοί και τα υπόλοιπα φορολογικά υποζύγια πληρώνουν μεν φόρους αλλά συνεργάζονται μετά μανίας με τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον ιατρό και τον δικηγόρο ώστε να επιτύχουν εκπτώσεις μέσω της φοροκλοπής. Απαιτούν όμως αυξήσεις υπηρεσίες και δηλώνουν ανεύθυνοι
    6. Οι λαμβάνοντες επιδόματα κατ’ επάγγελμα, πχ ολόκληρα χωριά στην κρήτη και την Πελοπόνησο λαμβάνουν σε ποσοστά που αγγίζουν το 100% επιδόματα αναπηρίας, εθνικής αντίστασης κτλ. και φυσικά ούτε λόγος για συμβολή τουσ στα κοινά. Κάθε σκέψη περιορισμού τους θα τους κατεβάσει σε διαδήλωση υπό την σκέπη του ΚΚΕ & ΣΥΝ
    7. Οι λαμβάνοντες άνευ όρων δωρεάν υπηρεσίες, όπως η φοίτηση σε σχολεία, πανεπιστήμια κτλ, πλούσιοι που νοσηλεύονται με χαρτιά απορίας
    8. Τα αντικοινωνικά στοιχεία που καταστρέφουν άμεσα ή έμμεσα τον πλούτο είτε ανήκουν στο χώρο των εξαρχείων είτε στο χώρο των μονίμως διαμαρτυρομένων και μη επιθυμούντων καμία λύση.

    Κατόπιν τούτων θα πρότεινα:
    1. Ναι σε όλα τα μέτρα που εξαγγείλατε
    2. Διόρθωση ορισμένων όπως εκείνου που διπλασιάσατε το πρόστιμο σε επιχείρηση που δεν εκδείδει κανένα φορολογικό έγγραφο. Επιτρέψτε μου, είναι άδικο. Το σωστό είναι α)Κατάσχεση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας, μαγαζιού. β)οριστική αναστολή του επαγγέλματος στον παραβάτη για το ίδιο επάγγελμα. πχ. αν ο βενζινάς νοθεύει βενζίνη δεν μπορεί να ανοίξει αυτός και οι συγγενείς πρωτου βαθμού βενζινάδικο στην Ελλάδα για πάντα. Αν ο ιατρός παίρνει φάκελλο ή δεν εκδίδει απόδειξη απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος ανά την επικράτεια για πάντα κοκ
    3. Αποδείξεις: ανταμείψτε τον καταγγέλοντα φοροκλοπή με ποσό που πληρώνει επ’ αυτοφόρω ο παραβάτης πέρα των υπολοίπων επιπτώσεων για τον παραβάτη
    4. Προκυρήξτε το 1/2 του συνολικού αριθμού θέσεων στο δημόσιο μονίμων κτλ και επαναπροσλάβατε μέρος τους με κριτήρια εργατικότητας και απόδοσης. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να τελειώσει γαι πάντα.
    5. Αναφέραται στη ταυτότητα του καθ’ ενός (σε micro chip όπως οι πιστωτικές κάρτες) το ΑΦΜ του και την οικονομική δραστηριότητα του καθ’ ενός. Συνδέστε τις δωρεάν υπηρεσίες με επιδόσεις. ΠΧ μαθητής φοιτητής που χάνει τη χρονιά του πληρώνει δίδακτρα, βιβλία κτλ.
    6. Οι φόροι μεγάλης ακίνητης περιουσίας που εφαρμόζετε είναι μικροί
    7. Προσλάβετε συνεργεία ιδιωτικά και μη που θα συλαμβάνουν φοροκλέπτες και πληρώστε τους από τους πολλούς φόρους που θα προκύπτουν
    8. Ανοίξτε αμέσως τα κλειστά επαγγέλματα. Δε χρειάζεται διάλογος
    9. Θυμάστε το ρόλο του κομμισαρίου επί Σοβιετικής ένωσης? Νομίζω ότι ενδείκνυται στις ημέρες μας.
    Τελικό σχόλιο. Ο κ. Παπανδρέου σωστά είπε ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ολα δείχνουν ότι είναι μετριοπαθής. Οι Γερμανοί και οι παρέα τους δυστυχώς εγκαταστάθηκαν στις υπηρεσίες μας, στην ΤΤΕ και όλα αυτά χωρίς αίμα, πόλεμο και κυρίως χωρίς αντίσταση.

    Καλή επιτυχία
    Δεν αισιοδοξώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | Τυλιγαδάς Γεώργιος

    Το θέμα είναι να αιτιολογηθούν από τους ιδιοκτήτες οι off shore εταιρίες. Γιατί δηλαδή τις δημιούργησαν; Τι κενό ήθελαν να καλύψουν; Όσο για τα εισρρεόμενα κεφάλαια στη χώρα μας από τις εταιρίες αυτές, το ερώτημα είναι:Από πού ξεκινούν τα κεφάλαια αυτά;Τι νόημα έχει να επιστρέφουν στην Ελλάδα χρήματα που φεύγουν από αυτήν; Μήπως όμως αυτοί που δημιούργησαν το νομοθετικό παράθυρο της ίδρυσης αυτών των εταιριών είναι οι πρώτοι διδάξαντες ή οι πρώτοι ιδιοκτήτες; Μακάρι να βρεθεί τρόπος να φορολογηθεί αυτό το χρήμα. Ο λαός όμως πιστεύει ότι όλα αυτά είναι ένα πυροτέχνημα. Στο χέρι σας είναι να μας δείξετε ότι αξίζατε την ευκαιρία που σας δώσαμε με την ψήφο μας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:38 | Σταύρος Πάγκαλος

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι από τους πιο δίκαιους φόρους. Αν λειτουργεί σωστά πληρώνουν οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες.
    Μόνο που για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μην υπάρχουν αδικίες πρέπει να έχει καθολική ισχύ.
    Προτείνω να επιβληθεί ενας μικρός φόρος (π.χ. της τάξης του 2 τοις χίλιοις) επι της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου (κατοικίας, οικοπέδου, αγρού, δάσους, κλπ.). Ο κάτοχος δηλαδή οποιουδήποτε ακινήτου θα πρέπει να το δηλώνει υποχρεωτικά καταβάλλοντας κάθε χρόνο τον αντίστοιχο φόρο.
    Με αυτό τον τρόπο θα δηλώνονται κάθε χρόνο όλες ανεξαιρέτως οι ιδιοκτησίες.
    Θα είναι έτσι ο φόρος και τεκμήριο κυριότητας για κάθε ιδιοκτησία, καθώς δεν υπάρχει σήμερα και κτηματολόγιο για διασταύρωση των στοιχείων.
    Κάθε άλλος φόρος και τέλη επι της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να καταργηθούν (ίσως να διατηρηθεί μειωμένος ο φόρος κληρονομιας για τους μη κοντινούς συγγενείς).
    Για τους μικροϊδιοκτήτες και τους κατ επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους θα υπάρχει επιβάρυνση σημαντική, σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ενα αφορολόγητο όριο και να γίνεται επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας ή συμψηφισμός της με τον φόρο εισοδήματος
    Π.χ. Μια οικογένεια θα μπορεί να έχει αφορολόγητο όριο 1000 ευρώ από φόρο ακίνητης περιουσίας, ενω θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος 2000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα της επιστρέφονται τα 1000 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος.
    Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει μεταβατική περίοδος φοροαπαλλαγής για όσους έχουν πρόσφατα αγοράσει ιδιοκτησίες και έχουν πληρώσει φόρο μεταβίβασης (στην περίπτωση αυτή για μια περίοδο π.χ. 10 ετών να απαλλάσσονται από το φόρο ακίνητης περιουσίας, ή να υπάρχει κάποια άλλη περίοδος σταδιακής αύξησης του φόρου μέχρι να φτάσει στο κανονικό ποσοαστό)
    Νομίζω ότι τεχνικές λύσεις, για την ελάφρυνση ή την απαλλαγή από το φόρο των οικονομικά αδυνάτων, είναι εύκολο να βρεθούν.
    Πιστεύω όμως ότι αν δεν γίνεται υποχρεωτική δήλωση για όλα τα ακίνητα (σε καθε τόπο όπου αυτά υπάρχουν) και πληρωμή του φόρου δεν μπορεί να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
    Είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει το προτεινόμενο σύστημα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της χώρας (από 18 ετών και άνω) να κάνουν επίσης υποχρεωτικά φορολογική δήλωση εισοδήματος (έστω και μηδενική).
    Μόνον έτσι θα υπάρχει διασταύρωση με τις δηλώσεις-καταβολές του φόρου ακίνητης περιουσίας.
    Το σύστημα καθολικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνον, με πολύ βαρύτερους φορολογικούς συντελεστές από τον προτεινόμενο (και σε πολλές με βαρειά φορολόγηση και της κληρονομιάς) και αποτελεί μαζί με το φόρο εισοδήματος (και τον ΦΠΑ φυσικά) τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των δημοσίων οικονομικών.
    (Υπάρχουν χώρες όπου ο φορολογούμενος έχει πληρώσει στο κράτος με το φόρο ακ. περιουσίας, μέσα σε 50 ή 100 χρόνια, την αξία της ιδιοκτησίας του).
    Αντίστοιχος φόρος με παρόμοιο φορολογικό συντελεστή (π.χ. 2 τοις χιλίοις) θα πρεπει για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας να επιβληθεί και στην κινητή περιουσία (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κλπ.)

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:11 | ΓΕΔ

    Για την Ενότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, υπό-ενότητα 10
    1.Όλα τα κράτη προσπαθούν ορθώς να ανακαλύψουν το «μαύρο χρήμα» των εχόντων φορολογική κατοικία στην επικράτειά τους, αλλά κάνουν τα …«στραβά μάτια» για όλους τους άλλους (Η πρακτική αυτή, καταβάλλεται εσχάτως και διεθνώς προσπάθεια να αλλάξει, λόγω τρομοκρατίας…). Ερώτημα: Θα απέτρεπε μία χώρα σε ένα αλλοδαπό να κάνει μέσω μιάς εξωχώριας εταιρείας (εφεξής: Εξ.Ετ) επένδυση στην επικράτειά της; (Πρβλ. το φιάσκο του «τελικού» μετόχου…).
    2. Το Κράτος θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη χρήση Εξ.Ετ από Έλληνες για αποφυγή φορολογίας και κατά μείζονα λόγο για φοροδιαφυγή.
    Αλλά γιατί οι Έλληνες (εξαιρέσει των εφοπλιστών οι οποίοι έχουν ειδικούς λόγους) καταφεύγουν σε Εξ.Ετ για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας (την οποία αφορά η παρούσα «ενότητα») στην Ελλάδα; Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:
    2.1. Για να αποφύγουν το «πόθεν έσχες». Ενέργεια παράνομη η οποία θα πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να παταχθεί με την εξάλειψη της πρωτογενούς αιτίας, δηλ. του «μαύρου» χρήματος…
    2.2. Για να μειώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση από ένα φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι εύκολη: Τα ακίνητα των Εξ.Ετ. που ευρίσκονται στην Ελλάδα να φορολογούνται με το μέγιστο οριακό φορολογικό συντελεστή, εάν ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι προοδευτικός, χωρίς αφορολόγητο. Εάν ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αναλογικός (όπως προτείνω στην υπο-ενότητα 6), τότε το σύνολο (χωρίς δηλ. αφορολόγητο) της αξίας των ακινήτων των Εξ.Ετ να υπόκειται στον αναλογικό συντελεστή. Επί πλέον, το τυχόν εισόδημα των ακινήτων των Εξ.Ετ. να φορολογείται αυτοτελώς με το μέγιστο οριακό φορολογικό συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (σήμερα 40%) με εξάντληση της σχετικής υποχρέωσης.
    2.3. Για την αποφυγή του φόρου κληρονομιών (και δωρεών και γονικών παροχών). Το κίνητρο αυτό με τους νυν ισχύοντες σχετικούς Νόμους έχει σχεδόν εκλείψει , αφού η συγκεκριμένη αποφυγή θα παρήχετο και στις μετοχές μιάς εγχώριας Α.Ε που θα ήταν κυρία των υπ΄οψιν ακινήτων…
    2.4. Για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από νυν ή τέως συγγενικά, ή άλλα, πρόσωπα (συνήθως τέως συζύγους). Η ανάγκη αυτή είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί από το Κράτος με την ανάληψη κατάλληλης νομοθετικής πρωτοβουλίας…
    3. Αν και δεν υπάγεται στην παρούσα ενότητα, σημειώνεται εδώ ότι το Κράτος θα πρέπει να ελέγχει ενδελεχώς τις τιμές των αγαθών που εξάγονται όταν στις σχετικές συναλλαγές υπεισέρχονται Εξ.Ετ. διότι είναι δυνατόν να υποκρύπτεται φοροδιαφυγή με υποτιμολογήσεις αγαθών… (Η αγορά αγαθών από Εξ.Ετ. καλύπτεται, βλ. Υπο-ενότητα 17 στο Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων).
    Good luck!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:28 | γιάννης

    Εννοείται οτι πρέπει να φορολογηθούν αυστρηρότερα οι off shore ωστε να μην αξίζει να τις ιδρύουν.
    1.να απαιτείται απο τις off shore να αναφέρουν τους μετόχους αυτών των εταιρειών και αν είναι ελληνες ή ελληνικές εταιρείεςτο ποσοστό ιδιοκτησία τους να υπολογίζεται , να προστίθεται στο Ε9 καινα υπολογίζεται για τον ΦΜΑΠ.
    2.Επίσης να απλοποιηθεί η νομολογία και η νομοθεσία στην ελλάδα και να κλείσετε τα παραθυράκια.Στην ελλάδα έχουμε τους περισσότερους νόμους ,τους περισσότερους εναφόρμοστους νόμους και τα περισσότερα παραθυράκια.ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:10 | Κωνσταντίνος Καζ.

    Κε Υπουργέ
    Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων πιστεύω οτι θα πρέπει να δημιουργηθούν αντικίνητρα γιά την ίδρυση και χρησιμοποίηση τέτοιων εταιρειών.
    Γιά παράδειγμα επιβολή φόρου κατοχής επι των ακινήτων(ή όποια άλλη ονομασία θέλετε να δώσετε στον φόρο αυτό) ιδιοκτησίας offshore εταιρειών με αυξημένο συντελεστή σε σχέση με τη κλίμακα που αφορά φυσικά η νομικά πρόσωπα ελληνικών συμφερόντων. Ο συντελεστής αυτός θα προκύπτει από το διπλάσιασμό, του αντίστοιχου συντελεστη φυσικών προσώπων πλέον συντελεστού τεκμαρτού εισοδήματος (η τεκμαρτή ή πραγματική εισοδηματική απόδοση του ακινήτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από χ ποσοστό της αντικειμενικής του αξίας).
    Το κλειδί για την εφαρμογή των παραπάνω είναι ότι η φορολογία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή ακολουθούν το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη.
    Σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι αναλογούντες φόροι πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή 2 ή 3 και όταν το οφειλόμενο ποσό φτάσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων της offshore εταιρείας η κυριότητα των ακινήτων περιέρχεται στο δημόσιο.
    Και φυσικά στα κτηματολογικά γραφεία ή στα υποθηκοφυλακεία δεν θα μπορούν να μεταγράφονται τα συγκεκριμάνα ακίνητα αν προηγουμένως δεν έχουν αξοφληθεί τα οφειλόμενα ποσά.
    Καλό κουράγιο στη προσπάθεια που κάνετε.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 15:43 | Μαρια Φ

    οι off shore εταιρείες έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες(πιθανώς και για άλλου είδους παρανομίες).Εξαντλήστε τα νομικά περιθώρια να τους κυνηγήσετε,τους πραγματικούς κατόχους και οχι μόνον τους αντιπροσώπους εννοείται.
    Φορολογήστε τίς εντός Ελλάδας συναλλαγές τους με τους ίδιους ή και χειρότερους όρους των φανερών και νόμιμων επιχειρήσεων,ώστε να πάψουν να τους είναι χρήσιμες.Πάρτε πρωτοβουλίες για κοινοτική νομοθεσία που θα καλύπτει όλες τις χώρες.Πρωτίστως όμως φτιάξτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ,αλλιως όλα τα άλλα ειναι στον αέρα.Πώς?Μη σας φανεί αστείο να παραδειγματιστείτε απο την ιστορία των αδιάφθορων του Ελλιοτ Νες.Φτιάξτε έναν στενό πυρήνα με προσωπικές συνεντεύξεις,βρήτε ανθρώπους που μισούν την παρανομία και καίγονται να προσφέρουν στη χώρα τους.Σιγουρα υπάρχουν!Αν βρέθηκαν στο Σικάγο,θα βρεθούν και εδώ.Εννοώ μέσα στον αχανή δημόσιο τομέα.Ευκαιρία να κάνετε μετατάξεις και να κάνετε χρήσιμους ανθρώπους που χαραμίζονται σε κάποια γραφεία χωρίς προοπτική.
    Είμαι κατά των υπερβολικά ψηλών συντελεστών φορολόγησης,κατι 45% που ακούγονται απλώς βοηθούν την υστερία,αλλά δεν είναι παρά μέτρα για το θεαθήναι.Λογική φορολογία ώστε να αντιστοιχεί στο περί δικαίου αίσθημα και να μπορεί να εφαρμοστεί.Βαρύτατα πρόστιμα στούς παραβάτες και ίσως και διαπόμπευση σε δεύτερη φάση.Τα περί ατομικών ελευθεριών μου φαίνονται γελοία οταν οι παραβάτες πρώτοι καταστρατηγούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των άλλων μη πληρώνοντας τη συμμετοχή τους για να λειτουργήσει το κράτος και η κοινωνία(γιατί αυτό είναι οι φόροι).

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Λάμπης

    Η ύπαρξη αυτών των εταιρειών, έχει ως μοναδικό σκοπό την φοροαποφυγή. Πως είναι δυνατόν να τις ανέχεται το κράτος; Αρχίζει κανείς να σκέφτεται ότι κάποιους προστατεύετε, αλλιώς, αφού όλη η συζήτηση είναι για πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί δεν τους επιβάλετε δυσβάσταχτους φόρους ώστε η δραστηριότητά τους να είναι ασύμφορη; Το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας δεν είναι απλά τεχνικό, αλλά πολυσύνθετο κοινωνικό, αναπτυξιακό και φορολογικό. Τα ακίνητα πρέπει να μείνουν στα χέρια των πολλών που τα δημιουργούν και όχι να καταλήξουν στους λίγους και «σκοτεινούς». Τα χρήματα που επενδύονται από το μέσο πολίτη στα ακίνητα, επενδύονται στην ανάπτυξη και τη δημιουργία, δεν είναι απλά κατανάλωση (πολυτελείς αγορές, ταξίδια, διασκέδαση κλπ). Για να πάρετε απάντηση στις ερωτήσεις σας περί την φορολόγηση των ακινήτων, πρέπει να ρωτήσετε τους εαυτούς σας τι κοινωνικό μοντέλο θέλετε να αντικατοπτρίζει η ανέγερση, κατοχή και χρήση των ακινήτων. Και μην ξεχνάτε ότι κάποτε πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του κράτους να απομιζά τον πολίτη όσο περισσότερο παράγει, διότι θα φτάσουμε στο σημείο να είναι ασύμφορο να είναι κανείς παραγωγικός και θα αναγκάζεται σε παροπλισμό.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:53 | Γιάννης

    Όταν Έλληνες υπήκοοι είναι κύριοι μέτοχοι (50% ποσοστό μεριδίων και πλέον) σε offshore εταιρεία, είναι βέβαιο ότι το κάνουν για τα φορολογικά ωφέλη.

    Εφ όσον λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο (αν δηλαδή το 50+% είναι Έλληνες υπήκοοι), πιστεύω πως η φορολόγηση της ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή των εγχώριων εταιρειών, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια.

    Επίσης, πέρα από τα ακίνητα, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ από αυτές τις εταιρείες (όταν δηλώνονται…) καλό θα ήταν να φορολογούνται με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα κέρδη των εγχώριων.

    Π.χ. η Κύπρος φορολογεί τις εταιρείες με 10%, η Ελλάδα με 25%.
    ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (15% επί των διανεμημένων κερδών = όφελος από offshore που αναλογεί στον Έλληνα μέτοχο), θα πρέπει να την απαιτεί το Ελληνικό Κράτος από τον Έλληνα πολίτη που είναι υπόχρεος (εφ όσον η εταιρεία είναι 50+% Ελληνικών συμφερόντων).

    Φυσικά τα παραπάνω προϋποθέτουν πλήρη διαφάνεια της μετοχικής σύνθεσης της offshore εταιρείας που είναι ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι μάλλον εύκολο να γίνει, με νόμο που θα υποχρεώνει την κατάθεση του μεταφρασμένου καταστατικού σε κάθε συναλλαγή (αγορά, μίσθωση κ.λπ.).

    Μετά από αυτά, πιστεύω πως μειώνεται δραστικά το κίνητρο για τον Έλληνα να κάνει offshore.

    Αν παράλληλα δοθούν και φορολογικά κίνητρα στις εγχώριες εταιρείες (ελαφρύνσεις, μείωση γραφειοκρατίας, διαφθοράς κ.λπ.), πιστεύω πως θα μειωθεί κατά πολύ το φαινόμενο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ …ΨΗΤΟ!ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑΙ.ΣΥΜΦΩΝΩ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:49 | Ιωάννης Μουράτογλου

    Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράμα , πως είναι δυνατόν όλοι μας να ξέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτήν την χώρα φοροδιαφεύγη , να γνωρίζουμε ότι υπάρχει παραοικονομία και τίποτα να μην γίνετε εν γνώσει όλων των πολιτικών . Μήπως υπάρχουν πολιτικές πλάτες από ιδιωτικά συμφέροντα; Γιατί ο κάθε Προθυπουργός σε αυτήν την χώρα αδυνατή να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα ; γιατί στην Ελβετία έχουν γεμίσει οι τράπεζες από Ελληνικά κεφάλαια ; γιατί μια ζωή ο μικρός δουλευεί για τον μεγάλο για τους λίγους ; Κύριε Παπακωνσταντίνου εγώ λέω να φύγετε και να δώσετε την θέση σας σε μένα και θα σας δείξω πως κυβερνάνε . ΕΕΕ δεν είμαστε και χαζοί …. αδιάστε μας έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλέων άλλο χρήμα για να πάρετε και οι φυλακές είναι γεμάτεςς .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Αναστασιος Φέγγος

    Ναι φυσικά και πρέπει να πληρώνουν. Να γίνει άμεσα αντιπαραβολή των ενοικίων που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες με τις εταιρείες που τις υπογράφουν καθώς και των δηλώσεων του κτηματολογίου με τα αντίστοιχα Ε9 και να επιβληθούν και προστιμα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:47 | ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    θεωρώ λάθος τη φορολόγηση των ακινήτων των off shore εταιρειών.
    Η καταπολέμηση την νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν είναι σωστό να υλοποιείται με φορολόγηση των συναλλαγών επί ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσω off shore εταιρειών. Η αγορά ενός ακινήτου στο όνομα off shore εταιρείας δεν είναι αυτονόητο ότι πραγματοποιείται για τη νομιμοποιήση παράνομων εσόδων.
    Με μία τέτοια φορολόγηση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μην πραγματοποιηθούν κάποιες συναλλαγές με αποτέλλεσμα να μην εισρεύσουν κεφάλαια στη χώρα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | Πέγκυ

    Αν το «ευχολόγιο» γίνει πράξη, τότε είναι βέβαιο πως θα μειωθεί σημαντικά το Κρατικό Έλλειμα και οι «υπό διωγμόν» μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες (ειδικά οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας -με ένα διαμέρισμα κι ένα εξοχικό- !) θα έχουν να λαμβάνουν σημαντικές επιστροφές φόρου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:44 | Panagiotou Paris

    eho kapoies epifylaxis an tha mporesete na forologisete ta akinita yperaktion etairion giati distixos einai para poli pou xeplenoun vromiko xrima meso afton ton etairion (eidika epiorki dimosioi ypalliloi olon ton vathmidon kai apoxroseon)xakte kai mesa sti vouli kapoioi tha symmetehoun se tetoia akinita!!!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:55 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Η πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.Ετσι αίρεται και η περίφημη ρήση πολιτικού πως «το νόμιμον είναι και ηθικόν»

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Αθανασιος

    ΝΑΙ!!! ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:06 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ Ή ΜΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΜΟΝΟ 4 Ή 6 ΤΟΙΣ ΧΙΛΟΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 3% ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΤΑ ΛΕΩ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ- ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΕΥΘΥΞΙΑΣ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΙΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ – ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ. ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΩΣ ΕΞΟΔΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:38 | Δημήτρης

    Γιατί δεν γινόμαστε εμείς ο φορολογικός παράδεισος ;
    Γιατί δεν μειώνουμε και δεν κλειδώνουμε τους συντελεστές για μια 15ετια με πρόβλεψη μόνο risk-management για τον πληθωρισμό;
    Μήπως και επιτέλους αναπτυχθούν επιχειρήσεις πέρα απο καφετέριες, σουβλατζίδικα και προπό;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | Γ.Λ

    ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ .ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ!!!!!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ.