13) Προτείνεται η σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η ενσωμάτωση των απαραίτητων διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος.

Προτείνεται η σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η ενσωμάτωση των απαραίτητων διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος.

Ποιες μεταβολές θεωρείτε αναγκαίες ως προς τις διατάξεις που αφορούν στο κύρος των βιβλίων μιας επιχείρησης; Πως κρίνετε τις κυρώσεις του Κώδικα Φορολογικών Κυρώσεων;

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ
    Η ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΟΧΙ
    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ.
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΡΙΒΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ.
    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (ΕΣΤΩ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΚΠΙΠΤΟΝΤΑΙ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΜΙΖΑ ΝΑ ΑΠΟΡΙΨΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΟΕ ΕΠΕ ΑΕ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ-ΟΛΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ (ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ) ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΖΟΥΝΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΚΟ (2% ΤΟ ΜΗΝΑ) ΑΠΟ ΦΟΡΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:54 | Σ.Β.

    Είναι σημαντικό να απλοποιηθεί το σημερινό γραφειοκρατικό σύστημα. Κατά τη γνώμη μου δύο σημαντικά σημεία πρέπει να εξασφασλισθούν:
    1. Για κάθε διακίνηση να υπάρχει συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο και αντίστοιχο αξιακό, το οποίο (αξιακό) να συνδέεται ηλεκτρονικά με οικονομικές υπηρεσίες
    2. Να αναδιαρθρωθεί ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ο ελεγκτικός μηχανισμός. α) Να αντικατασταθεί όλη η ιεραρχία των εφοριών (έφορος, επόπτης, ελεγκτές κλπ) από νέους «αδιάφθορους» και β) να υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση και διασταύρωση του πόθεν έσχες τόσο των ελεγκτών όσο και των εταιριών που ελέγχουν

    Εργάζομαι 29 χρόνια σε λογιστήρια εταιριών όλων των παραγωγικών κλάδων και μόνο σε έναν φορολογικό έλεγχο συνάντησα αδιάφθορο ελεγκτή. Δυστυχώς, η διαφθορά δε σταμάτησε μετά τις τελευταίες εκλογές. Τελευταίο παράδειγμα, που έπεσε στην αντίληψή μου: Ελεγκτές του ΣΔΟΕ στις 27/12/2009, χρηματίστηκαν για να δώσουν κάποιο χρονικό περιθώριο στην ελεγχόμενη εταιρία να προσαρμόσει τα προς έλεγχο στοιχεία. (Τα στοιχεία στη διάθεση του Υπουργού)

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:04 | Πετρος

    Εάν καταργήσετε τον ΚΒΣ, πολύ προσπάθησαν αλλά η γραφειοκρατία του
    δικτατορίσκου προϊσταμένου, του πολύξερου υπαλλήλου στην πραγματι-κότητα του ημιμαθή δεν το επέτρεψε, θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα.
    Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι τα υψηλά πρόστιμα τα οποία ουδέποτε πληρώνονται γιατί περιμένουν κάποιες ευεργετικές διατάξεις- κυρίως αφορούν υπέρογκα ποσά λόγω ΚΒΣ- ή θα εξοντώσουν την επιχείρηση ή θα προσπαθήσουν να το καλύψουν με άλλους τρόπους.
    Είναι αποτρεπτικό για τους ξένους και Έλληνες επενδυτές.
    Καταστήστε υπεύθυνους τους εξωτερικούς λογιστές των επιχειρήσεων και τους ορκωτούς λογιστές, για την ακρίβεια των στοιχείων, κάνετε τους συνεργάτες σας, το κέρδος θα είναι τεράστιο.
    Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων, στην αρχή θα δημιουργηθούν κάποιες προστριβές με τους επιχειρηματίες μπορεί ακόμη και απολύσεις, να επιμείνετε αυτό ζητούν και οι λογιστές που αναγκάζονται να υπογράφουν κατασκευασμένα στοιχεία.
    Επίσης πρέπει να αναθεωρηθεί και το καθεστώς των ελεγκτών, αμείβονται πλουσιοπάροχα χωρίς καμία ευθύνη.
    Εκμεταλλευθείτε την ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων, εφαρμόστε το points system.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | Φιλιππίδης Γιώργος – Οικονομολόγος

    Αγαπητοί υπουργοί,

    Η κατάργηση του Κ.Β.Σ. είναι μία μεγάλη κουβέντα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία του Υ.Ο. εάν μπορέσει να δέσει τον Κ.Β.Σ., μετά από μεγάλη απλοποίηση των διατάξεών του, με την φορολογία εισοδήματος.

    Ελπίζω πραγματικά να λαμβάνονται σοβαρά οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων και να συλλέγονται και να επεξεργάζονται όλες οι ενδιαφέρουσες ιδέες.

    Κάθε φορά που έμπαινε θέμα τροποποιήσεων και απλοποιήσεων του Κ.Β.Σ. τα πράγματα γινόταν χειρότερα, τα σεμινάρια και οι επανεκδόσεις των τόμων των βιβλίων πολλαπλασιαζόταν εις όφελος του κατεστημένου του Υπουργείου Οικονομικών, που πολύ φοβάμαι ότι δεν θέλει να αλλάξουν και πολλά πράγματα. Οι επιτροπές συνήθως στελεχωνόταν και συνεχίζουν να στελεχώνονται με άτομα αδιάφορα, ή άτομα, που είχαν συμφέρον να παραμένουν τα πράγματα όπως ήταν και προς το χειρότερο, που δεν έχουν νοιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει γραφειοκρατία του Κ.Β.Σ., που δεν έχουν σπαταλήσει ώρες ατέλειωτες στις λεπτομέρειες των λεπτομερειών, που ξέρουν να αραδιάζουν θεωρίες από έδρας, αλλά από πρακτική δεν έχουν ιδέα. Όλες αυτές οι επιτροπές μπορεί να πληρώθηκαν αδρά αλλά απέτυχαν οικτρά. Και τώρα ακούμε έχουν συσταθεί επιτροπές και συνήθως ακούμε ονόματα πανεπιστημιακών, αλλά τι να μας πούνε αυτοί ρε παιδιά, που είναι οι έμπειροι συνάδελφοι οι οποίοι θα υποδειχτούν από ένα ακέραιο ηθικά οικονομικό επιμελητήριο να στελεχώσουν και να πουν την άποψή τους.

    Στα 25 χρόνια της εμπειρίας μου και της επαφής μου με τον χώρο των επιχειρήσεων και των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας μας, έχω να παραθέσω τις παρακάτω σκέψεις, που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις.

    Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

    1. Τα φορολογικά βιβλία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) Την Α’ κατηγορία, που θα αποκαλείται απλογραφική τήρηση βιβλίων μόνο κατά τις αγορές και τα έξοδα. β) Την Β’ κατηγορία, που θα αποκαλείται απλογραφική τήρηση βιβλίων κατά τα έσοδα και τα έξοδα, και γ) Την Γ’ κατηγορία, που θα αποκαλείται διπλογραφική τήρηση των βιβλίων.

    2. Βιβλία τηρούν όλοι οι χαρακτηριζόμενοι επιτηδευματίες ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μηδέ του δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. εξαιρούμενων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Επιχειρηματική δραστηριότατα για το δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., νοείται κάθε δραστηριότητά, που έχει έσοδα, τα οποία δεν προέρχονται άμεσα από τον προϋπολογισμό ή από την άμεση φορολογία των δήμων. Επιχείρηση θεωρείται και κάθε σωματείο ή σύλλογος ή μη κερδοσκοπική εταιρεία ειδικού ή πολιτιστικού ή θρησκευτικού, ή αθλητικού σκοπού, που έχει έσοδα εκτός άλλων, από δωρεές, συνδρομές μελών και από παροχή οποιονδήποτε υπηρεσιών προς τα μέλη της ή προς τρίτους. Επιχείρηση θεωρείται και κάθε συγγραφέας δημόσιος υπάλληλος, για τα έσοδά του από την πώληση βιβλίων και έχει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι άλλοι φορολογούμενοι, απλώς η δραστηριότητά του αυτή δεν θεωρείται ασυμβίβαστη με το δημόσιο λειτούργημα.

    3. Τα βιβλία τηρούνται με την απλογραφική ή με την διπλογραφική μέθοδο. Η απλογραφική μέθοδος μπορεί γι’ αυτούς που εμπορεύονται και ο τζίρος τους είναι μέχρι 100.000,00 € να αναφέρεται, μόνο στην αποτύπωση των αγορών-εξόδων τους (βιβλία Α’κατηγορίας). Το ύψος του τζίρου σε αυτή την περίπτωση για την υποχρέωση ή όχι τήρησης βιβλίων Β’ κατηγορίας την επόμενη διαχειριστική χρήση, θα προκύπτει με την προσαύξηση με ένα καθορισμένο σταθερό συντελεστή π.χ. 20 ή 30% του αθροίσματος των αγορών και των πάσης φύσης εξόδων της επιχείρησης. Η απόδοση των εμμέσων φόρων και το φορολογητέο εισόδημα σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται με συντελεστές, που σε καμία περίπτωση, η προστιθέμενη αξία που θα προκύπτει, συνυπολογιζομένων όλων των αγορών και εξόδων, δεν θα υπολείπεται του οριζομένου ως κατώτερο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς στη φορολογία εισοδήματος, με εξαίρεση ίσως μόνο την πρώτη χρήση. Στην περίπτωση που ο επιτηδευματίας της Α’κατηγορίας,πουλήσει αγαθά σε άλλο επιτηδευματία να αντιμετωπίζεται σαν ιδιώτης και ο αντισυμβαλλόμενος να εκδίδει Τιμολόγιο αγοράς – Απόδειξη διακίνησης με χρέωση χαρτοσήμου.

    Γι’ αυτούς που ο τζίρος τους σε μία χρήση υπερβεί τις 100.000,00 €, θα είναι υποχρεωτική ή τήρηση βιβλίων Β’ κατηγορίας. Τα έσοδά τους σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτουν με την έκδοση των στοιχείων τους με την χρήση μηχανισμού ή ταμειακής μηχανής.

    Όλοι οι επιτηδευματίες θα μπορούν τα βιβλία τους προαιρετικά και υποχρεωτικά εάν ο τζίρος τους υπερβεί το 1.000.000,00 € σε κάποια χρήση, να τα τηρούν με την διπλογραφική μέθοδο.

    Το αποτέλεσμα που θα προκύπτει από βιβλία απλογραφικά με την μέθοδο των εσόδων-εξόδων και εννοείται από το διπλογραφικό σύστημα, θα είναι λογιστικό και μόνο, για όλους τους φορολογουμένους.

    Η μη αναγραφή σε αυτά οποιουδήποτε εσόδου, ή κάποιων από των εξόδων που προκύπτουν από παραστατικά, και η αξία τους υπερβαίνει το 1% του τζίρου τους, αποτελεί λόγο απόρριψης των βιβλίων τους και προσδιορισμού εξωλογιστικά του φορολογητέου αποτελέσματός τους. Απαιτείται λοιπόν η καταγραφή όλων των εξόδων και οπωσδήποτε των αποσβέσεων και των χρηματοοικονομικών, τα οποία στα σημερινά βιβλία Β’κατηγορίας σε πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται, για να μπορεί ένας έλεγχος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

    4.Τα παραπάνω βιβλία, δεν θεωρούνται, υποχρεούται όμως ο κάθε επιτηδευματίας τα βασικά στοιχεία τους να τα καταχωρεί στην ηλεκτρονική μερίδα του, σε ειδική φόρμα, με την ανάλυση που θα έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται σε εύλογο χρόνο π.χ. σε διάστημα δύο μηνών από το κλείσιμο της κάθε φορολογικής περιόδου. Σαν φορολογική περίοδος θεωρείται η περίοδος των υποχρεώσεων, της κάθε κατηγορίας τήρησης βιβλίων στον ΦΠΑ, ή, ανάλογη περίοδος εάν δεν έχουν υποχρέωση Φ.Π.Α. Από τα ετήσια δεδομένα των βιβλίων, που θα βρίσκονται στην βάση της ηλεκτρονικής μερίδας σε συνδυασμό με την συμφωνία τους με την ετήσια εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ θα προκύπτει αυτοδίκαια το φορολογητέο εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα, από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    5.Οι παρέχοντες υπηρεσίες τηρούν βιβλία Β’κατηγορίας, θα μπορούν σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι π.χ.τα ΤΑΧΙ να τηρούν προαιρετικά βιβλία απλογραφικά Α’ κατηγορίας, όπου θα καταγράφουν τα έξοδά τους, χωρίς όμως δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους.(Μέχρι τώρα δεν τηρούν κανένα βιβλίο με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή γιατί δεν ζητούν τιμολόγια ή αποδείξεις για τα έξοδά τους). Τα έξοδά τους θα προκύπτουν από τα τιμολόγια καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων τους, από την μισθοδοσία του απασχολούμενου προσωπικού τους, από την απόσβεση της επένδυσής τους και από τα πιθανά χρηματοοικονομικά τους έξοδα. Τα τεκμαρτά κέρδη τους δεν μπορούν να υπολείπονται του διπλάσιου του κατώτατου ετήσιου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και σε αυτό το ποσό θα αποδίδεται και ο αναλογούν Φ.Π.Α. σε έξι δημινιαίες δόσεις όπως οι τηρούντες βιβλία Β’κατηγορίας. Ως αξία επένδυσης θεωρείται και η αγορά-μεταβίβαση της άδειας του ΤΑΧΙ, η οποία κατ΄ έτος θα προσδιορίζεται, από τα κρατούντα, στην κάθε τοπική αγορά χρήσης του ΤΑΧΙ. Φορολογικά η αξία πώλησης της αδείας μετά την αφαίρεση της αναπόσβεστης αξίας της θα φορολογείται σαν εισόδημα της χρήσης μέσα στην οποία πουλήθηκε η άδεια.

    6.Η ένταξη σε κατηγορία βιβλίων θα επιλέγεται κατά την έναρξη των εργασιών με τους περιορισμούς που θα βάζει ο νόμος. Εάν στη συνέχεια ο φορολογούμενος θέλει να αλλάξει κατηγορία βιβλίων αυτό θα γίνεται με επιλογή του έως και την 30η ημέρα της κάθε διαχειριστικής χρήσης. Θα ήταν σίγουρα προτιμότερο αυτή η επιλογή όπως και πολλές άλλες π.χ. γνωστοποιήσεις κ.λ.π. να γίνονται κατευθείαν στην μερίδα του κάθε φορολογούμενου στο διαδίκτυο.

    Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    1. Τα στοιχεία των επιτηδευματιών θα εκδίδονται με την χρήση ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικών μηχανισμών εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Θα είναι όλα αθεώρητα. Στα στοιχεία αξίας, θα αποτυπώνεται ένας μοναδικός αλγόριθμος, ο οποίος θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου ή άμεσα ή μέσα σε ένα διάστημα που θα καθορίζεται. Ο αλγόριθμος αυτός θα περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης, τον Α.Φ.Μ. του πελάτη (εκτός των ιδιωτών), το ποσό της καθαρής αξίας, το ποσό του Φ.Π.Α. και όσα άλλα στοιχεία κρίνει απαραίτητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι προδιαγραφές του χαρτιού που θα χρησιμοποιείται για την έκδοση των αποδείξεων και των παραστατικών θα πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε να μην εξαϋλώνονται οι χαρακτήρες, ειδικά του αλγόριθμου με το πέρασμα του χρόνου. Τα χειρόγραφα στοιχεία αξίας τα οποία θα είναι αθεώρητα και θα εκδίδονται κάτω από προϋποθέσεις, θα πρέπει να καταχωρούνται με ανάλυση, του αύξοντα αριθμού τους, του Α.Φ.Μ. του πελάτη στον οποίο απευθύνονται, της αξίας τους προ Φ.Π.Α. και του Φ.Π.Α. και σε καθορισμένο χρονικό διάστημα στην ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου. Με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία αξίας θα ενημερώνουν το υπουργείο, θα παρέλκει η υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης πωλήσεων σε επιτηδευματίες, παρά μόνο η υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης αγορών.

    2. Το στοιχείο που θα εκδίδεται για κάθε διακίνηση αγαθών, της εμπορικής δραστηριότητας του κάθε επιτηδευματία, θα αποκαλείται «Απόδειξη Διακίνησης» ή «Δελτίο Αποστολής». Στο στοιχείο αυτό θα αποτυπώνεται η ώρα έναρξης αποστολής και στις σημειώσεις του διευκρινήσεις, που θα είναι χρήσιμες σε ένα έλεγχο διακίνησης, (π.χ. αναχώρηση από τον τόπο φόρτωσης με διανυκτέρευση στο σπίτι του οδηγού και εν συνεχεία παράδοση την επόμενη ημέρα). Σε κάθε άλλη διακίνηση το στοιχείο θα προκύπτει από ένα απλό αθεώρητο έντυπο διακίνησης, που θα αναφέρει τα διακινούμενα είδη και τον σκοπό της διακίνησής τους και αυτό για να είναι εύκολος ο έλεγχος διακίνησης αγαθών.

    3. Σε περίπτωση οποιασδήποτε πώλησης, είτε αγαθών είτε υπηρεσιών, σε επιτηδευματία, θα εκδίδεται το στοιχείο «Τιμολόγιο εσόδων» ή απλά «Τιμολόγιο» με την δυνατότητα επεξήγησης στις σημειώσεις του κάθε παραστατικού, εάν είναι πώλησης αγαθών, υπηρεσιών, αγοράς, είσπραξης επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων κ.λ.π. , η επεξήγηση αυτή δεν θα σημαίνει διαφοροποίηση της σειράς του στοιχείου. Εάν συνδυάζεται με διακίνηση τότε το ενοποιημένο στοιχείο που θα εκδίδεται θα είναι το «Τιμολόγιο εσόδων-Απόδειξη διακίνησης» ή το «Τιμολόγιο-Απόδειξη διακίνησης». Σε περίπτωση οποιασδήποτε πώλησης σε ιδιώτη θα εκδίδεται το στοιχείο «Απόδειξη εσόδων» ή «Απόδειξη εσόδων και διακίνησης» εάν η μεταφορά γίνεται από τρίτο ή τον πωλητή. Από την περιγραφή θα προκύπτει το είδος των εσόδων, αν είναι από πώληση αγαθών ή υπηρεσιών. Για την επιστροφή αντίστοιχα θα εκδίδονται τα στοιχεία «Πιστωτικό Τιμολόγιο-Απόδειξη παραλαβής» ή σε περίπτωση λιανικής πώλησης το στοιχείο Απόδειξη επιστροφής και παραλαβής» Σε κάθε περίπτωση είτε τα επιστρεφόμενα αγαθά από ένα επιτηδευματία συνοδεύονται με απόδειξη διακίνησης, είτε όχι, κατά την επιστροφή τους θα εκδίδεται δελτίο παραλαβής το οποίο σε εύλογο χρονικό διάστημα εάν δεν συνδυάζεται με ενοποιημένο στοιχείο, θα μετατρέπεται σε πιστωτικό τιμολόγιο. Ο κάθε επιτηδευματίας στην περίπτωση που επιστρέφει, μη εμπορεύσιμα αγαθά, δεν είναι υποχρεωμένος, (δεν θα αποτελεί παράβαση), να εκδίδει απόδειξη διακίνησης. Την έλλειψη αυτή μπορεί να καλύπτει οποιοδήποτε έγγραφο με σχετικό περιεχόμενο.

    4. Η κάθε επιχείρηση ανάλογα με τα υποκαταστήματά της τους αποθηκευτικούς της χώρους και τις ανάγκες της θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία που κρίνει σκόπιμο για τις εσωτερικές διακινήσεις της, (λέγοντας εσωτερική διακίνηση εννοούμε κάθε διακίνηση μεταξύ των διαφόρων εγκαταστάσεων της κάθε επιχείρησης, ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ τους), προκειμένου να παρακολουθεί τις αποθήκες της. Τα στοιχεία αυτά είναι αθεώρητα και θα είναι τα συνοδευτικά από χώρο σε χώρο της ίδιας επιχείρησης, προκειμένου να μπορεί να γίνει ένας έκτακτος έλεγχος διακίνησης αγαθών.

    5. Για οποιαδήποτε δαπάνη δεν προβλέπεται η δεν είναι δυνατή η λήψη των παραπάνω στοιχείων θα εκδίδεται το στοιχείο «Απόδειξη δαπανών» με επισύναψη των σχετικών δικαιολογητικών. Σε αυτή την περίπτωση στην αξία της δαπάνης, προκειμένου να δικαιολογείται φορολογικά θα αποδίδεται χαρτόσημο 3,6% ή 2,4% ή τίποτα και κράτηση υπέρ ΙΚΑ 10% ή 5% ή τίποτα.

    6. Οι παρέχοντες υπηρεσίες θα τηρούν υποχρεωτικά όπως παραπάνω αναφέρω βιβλία Β΄κατηγορίας, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Τα στοιχεία τους θα εκδίδονται με την χρήση μηχανισμού σήμανσης με την αποτύπωση του αλγορίθμου όπως παραπάνω αναφέρω προκειμένου να μπορεί να γίνεται χρήση για την δικαιολόγηση κάλυψης του αφορολογήτου από τα φυσικά πρόσωπα. Για όσους εκδίδουν χειρόγραφα στοιχεία θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ίδιο στοιχείο, δεν θα χρησιμοποιηθεί από περισσότερα του ενός πρόσωπα, για την δικαιολόγηση του αφορολογήτου τους. Οι παρέχοντες υπηρεσίες δεν θα διακρίνονται σε ελεύθερους ή μη επαγγελματίες, απλά θα είναι οι παρέχοντες υπηρεσίες.

    7. Οι φορολογούμενοι, που έχουν έσοδα από την συμπτωματική παροχή υπηρεσιών μέχρι και 10.000,00 € ετησίως, (σε πρόσωπο διαφορετικό από τον εργοδότη τους, όταν πρόκειται για μισθωτούς), θα τιμολογούνται από τον δέκτη των υπηρεσιών με την έκδοση του στοιχείου «Απόδειξη Δαπανών» Στην αμοιβή τους θα γίνονται οι εξής κρατήσεις, υπερ ΙΚΑ 15% ή 10% ή τίποτα, για προκαταβολή φόρου εισοδήματος 20% και για χαρτόσημο 3,6% ή 2,4%. Η παρακράτηση φόρου θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για το ΙΚΑ και το χαρτόσημο. Η παρακράτηση υπέρ του ΙΚΑ δεν θα πιστώνεται σε κανένα πρόσωπο, απλώς θα είναι ένα έσοδο για το ΙΚΑ προκειμένου να αντιλογήσει έσοδά του, που χάνονται κατά το μέρος που τα παραπάνω έσοδα υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία. Η συμπτωματική αυτή παροχή υπηρεσιών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τις 2.000,00 € σε έναν και μόνο επιτηδευματία, ούτε σε καμία περίπτωση το ποσό των 10.000,00 € ετησίως. Εάν κάποιος σκεφθεί γιατί αυτά τα πρόσωπα να μην έχουν κάνει έναρξη και να αποδίδουν ΦΠΑ, μην ξεχνάτε ότι το αποτέλεσμα για το ΦΠΑ από αυτή την δοσοληψία είναι ουδέτερο (ο ένας τον εκπίπτει και ο άλλος τον αποδίδει)

    Η πρότασή μου για την αποτύπωση σε κάθε παραστατικό που εκδίδεται με μηχανισμό, ενός μοναδικού αλγορίθμου, συνδέεται με μία άλλη πρότασή μου, στην διαβούλευση για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα καταναλωτικών δαπανών με αποδείξεις, την οποία σας επισυνάπτω.

    « από Φιλιππίδης Γιώργος – — 24 Δεκεμβρίου 2009 @ 18:18
    Αγαπητοί υπουργοί,
    Χαίρομαι που μου δίνετε τη δυνατότητα να καταθέσω την άποψή μου για το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα δαπανών που καλύπτονται με νόμιμα φορολογικά στοιχεία.
    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οικονομολόγος, με εξειδίκευση την υποστήριξη των οικονομικών τμημάτων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έχω συνεργαστεί συμπτωματικά και με τον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένα υποστήριξα και επόπτευσα, τα λογιστήρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης για επτά περίπου χρόνια και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης για έξι περίπου χρόνια.
    Έχω μία εμπειρία 25 και πλέον χρόνων και άρα έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από το θέμα της φοροδιαφυγής και της οργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών της Ελλάδας.
    Αν μπορούσα να κάνω μια πρόταση, θα ήταν, να δώσετε την δυνατότητα σε έμπειρους συναδέλφους, που θα υποδειχθούν ίσως με ευθύνη των τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να υποβάλλουν σε σας απόψεις για θέματα της αρμοδιότητάς σας, που σας απασχολούν.
    Στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας έχει γίνει ξανά, πολύ πιο επίκαιρο το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πως οι πολίτες που απαρτίζουν αυτή την χώρα θα βοηθήσουν σε αυτό.
    Η άποψη η δικιά μου είναι πως το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων πρέπει να συνδέεται με τις πραγματικές δαπάνες μίας οικογένειας, ανάλογα με τα μέλη της. Άρα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δικαιολογείται σχεδόν στο σύνολό του, με νόμιμα φορολογικά στοιχεία.
    Υπάρχουν πολλές σκέψεις και εξειδικεύσεις για το παραπάνω και πιστεύω ότι μία μελέτη θα καταλήξει στις καλύτερες αποφάσεις.
    Πριν από κάποια χρόνια η παραπάνω πρόταση θα φάνταζε ουτοπική, σήμερα όμως με την τεχνολογική υποστήριξη τα πάντα λύνονται αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.
    Σίγουρα το να μαζεύουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι και να τις προσκομίζουν στις εφορίες για έλεγχο είναι κάτι παράλογο και αντιμετωπίζεται δίκαια με χλευασμό από το κοινωνικό σύνολο.
    Η πρόταση μου δεν αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα απαιτεί μία προεργασία για ένα έτος, δίνει όμως το στίγμα ότι αυτή η χώρα πρωτοπορεί σε ιδέες.
    Στα πλαίσια της κατάργησης ή εγώ θα έλεγα αναμόρφωσης του Κ.Β.Σ., που για μένα είναι απολύτως αναγκαία, θα μπορούσε να προβλεφθεί η έκδοση όλων των στοιχείων πλέον με την αποτύπωση σε κάθε ένα από αυτά ενός αλγορίθμου, (ίσως η σήμανση με την οποία εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία από τους φορολογικούς μηχανισμούς να καλύπτει αυτή την ανάγκη) που θα περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης το ποσό και τον Α.Φ.Μ. του εκδότη. Όταν λέω όλα τα στοιχεία όμως εννοώ όλα π.χ. και οι Α.Π.Υ. των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών όπως π.χ. ηλεκτρολόγων υδραυλικών και λοιπών τεχνικών. Με τι τεχνικά μέσα μπορεί να γίνει αυτό και πόσο θα κοστίσει ο εξοπλισμός και πως θα αποκτηθεί, για όλα αυτά ας απαντήσει το υπουργείο, θα μπορούσε π.χ. να επιδοτηθεί η απόκτηση του εξοπλισμού.
    Ο κάθε φορολογούμενος με τον προσωπικό του κωδικό θα εισέρχεται μέσω internet στην μερίδα του και θα την πιστώνει οποιαδήποτε ημέρα του έτους, που διανύουμε, με τον αλγόριθμο της κάθε απόδειξης ο οποίος θα είναι μοναδικός, δεν θα μπορεί δηλαδή να επαναληφθεί, η πληκτρολόγηση του ίδιου αλγορίθμου από άλλο πρόσωπο. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να καλύπτει η κάθε οικογένεια το αφορολόγητο που της αναλογεί με τις παντός είδους δαπάνες της, κάτι που είναι απόλυτα δίκαιο και κατ’ επανάληψη έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς και κόμματα. Η παραπάνω απόφαση θα δώσει το κίνητρο σε όλους τους φορολογούμενους να ζητούν τις αποδείξεις τους και να παρακολουθούν το ύψος του αφορολόγητού τους μέσα από την προσωπική τους μερίδα. Εδώ μπορεί να υπάρξουν πολλές επιλογές για το ποιο είναι το ύψος του αφορολόγητου ανάλογα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ή σε τι ποσοστό της αξίας θα εκπίπτει, ή σε τι ποσοστό θα αναγνωρίζεται χωρίς αποδείξεις, αφού είναι εύλογο να οριστεί ανάλογα ένα ποσό ελάχιστου κόστους για ηλεκτρισμό και επικοινωνίες εάν αυτές οι αποδείξεις δεν περνούν στην μερίδα του φορολογούμενου.
    Στο τέλος του χρόνου ο φορολογούμενος θα υποβάλει την δήλωσή του και με την εκκαθάρισή της, αυτόματα θα γίνεται ο συμψηφισμός του αφορολογήτου του, με βάση το ποσό που έχει πιστώσει την μερίδα του.»

    Γ. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

    Ο κάθε επιτηδευματίας ανάλογα με τη φύση των εργασιών του μπορεί να τηρεί οποιοδήποτε πρόσθετο βιβλίο με ανάλογη γραμμογράφηση, που θα επιτρέπει, να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια και οι αγαθές του προθέσεις, τα σημερινά πρόσθετα βιβλία είναι ενδεικτικά της οργάνωσης, που μπορεί να τηρήσει ο κάθε επιτηδευματίας ανάλογα με το είδος των εργασιών του.

    Δ. ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗΣ

    Ο κάθε επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία κατά την διπλογραφική μέθοδο θα πρέπει να παρακολουθεί το κάθε εμπορεύσιμο είδος του, σε αποθήκη κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή ούτως ώστε σε περίπτωση ελέγχου να μπορεί να δικαιολογήσει τα αποθέματά του. Εδώ είναι απαραίτητο να καθοριστεί ένα ποσοστό απόκλισης π.χ. 2% στα διάφορα είδη. Το ποσοστό αυτό μπορεί να προέλθει από ακούσια λάθη, τα οποία θα μπορούν να δημιουργούν έλλειμμα ή πλεόνασμα σε κάποια είδη. Η ενημέρωση της αποθήκης κατά την εισαγωγή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε χρόνο ανάλογο των φορολογικών υποχρεώσεων του κάθε επιτηδευματία., π.χ. εάν ο ΦΠΑ αποδίδεται ως την 25η του επόμενου μήνα και η αποθήκη ευλόγως πρέπει να είναι ενημερωμένη μέχρι αυτή την ημερομηνία. Η αποθήκη δεν θα εκτυπώνεται, απλώς θα είναι αποθηκευμένη στο εμπορικό πρόγραμμα της κάθε επιχείρησης και μέρος της ή κάποια είδη θα εκτυπώνονται όταν ζητηθεί για λόγους ελέγχου. Ανάλογα με την φύση των εργασιών τους κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως οι μεταποιητικές και ανάλογα με το τζίρο τους, θα μπορούν να τηρούν αποθήκη μόνο κατά την εισαγωγή των πρώτων & β’ υλών τους και αποθήκη παραγομένων προϊόντων που θα προκύπτει με ένα απλό εσωτερικό έγγραφο, χωρίς να τις αναγκάζουμε να προχωρούν σε ανάλωση, που είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία, στη συνέχεια την αποθήκη των προϊόντων την παρακολουθούμε κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή,(σίγουρα από μια τέτοια διαδικασία ο έλεγχος μπορεί να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα). Για μεταποιητικές από ένα ύψος τζίρου και πάνω να προκύπτει η αποθήκη των προϊόντων τους μέσα από την διαδικασία της παραγωγής με ανάλωση πρώτων & β’υλών.

    Θα μπορούσα να σας γράψω πάρα πολλά για κάθε ένα από τα σημερινά ισχύοντα και πως κατά την άποψή μου μπορούν να αλλάξουν, να απλοποιηθούν ή να καταργηθούν, με ανάλογη λογική όπως παραπάνω. Με μείωση των δοσοληψιών με τις εφορίες. Ο κύριος ρόλος των εφοριών να είναι οι ουσιαστικοί προσωρινοί δειγματοληπτικοί και ο τακτικός έλεγχος των επιχειρήσεων, πάντα όμως μετά από ραντεβού και όχι όπως γίνεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο. Το ΣΔΟΕ ή ΥΠΕΕ να επικεντρωθούν στον έλεγχο της διακίνησης, εάν επεκτείνουν τον έλεγχό τους και σε άλλα θέματα, να γίνεται με σημείωμα κλήσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δυνατόν ο έχων της ευθύνη λογιστής, να είναι ανα πάσα στιγνή διαθέσιμος Επιτέλους λίγο σεβασμός, ας γίνουμε πολιτισμένοι σε αυτό το επίπεδο.

    Με εκτίμηση
    Φιλιππίδης Γιώργος

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Θα πρέπει να καθορισθεί σαφώς τι στοιχεία θα πρέπει να τηρεί κάθε επιχείρηση, ανάλογα με την κατηγορία της, ασχέτως σε ποια νομολογία υπάγεται και η όλη διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν απλή και ξεκάθαρη, ώστε να διευκολύνεται ο επιχειρηματίας, αλλά και ο φορολογικός έλεγχος. Θα πρέπει δε να ενθαρρυνθεί η μηχανογράφηση και η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων, γεγονός που συνεπάγεται και την ανάπτυξη και διαμόρφωση με απλό τρόπο της λειτουργίας των σχετικών διαδικασιών.
    Θα πρέπει να διατηρηθεί το αντικειμενικό σύστημα επιβολής ποινών και προστίμων, ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες και να προβλέπεται τιμαριθμική ετήσια προσαρμογή των προβλεπομένων ποσών ποινής.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 00:15 | kostas athanasiou

    ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ 35 ΧΡΟΝΙΑ ,ΔΙΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΕΠΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ,Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ Ο ΚΒΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΚΟΙΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ. ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ. ΜΕ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΙΟ ΠΟΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ.ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΙΚΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:34 | δημητρης

    να καταργηθει αμμεσα ο ΚΒΣ διοτι εχει εφευρθει για να διαπλεκονται οι επιχειρησεις με τους εφοριακους.

    Απαλλαξτε τις επιχειρησες απο τους εφοριακους και θα δειτε μεγαλη αυξηση στα ταμεια του κρατους.

    Κανουν πολυ σωστα την δουλεια τους οι ορκωτοι λογιστες.Χρησιμοποιηστε τους για ελεγχο των επιχειρησεων.

    Βαλτε υπευθυνους ποινικα κ τους λογιστες που υπογραφουν τους ισολογισμους.Πολλες φορες κανουν εσκεμενα λαθη για να μπορουν να διαπαλεκονται με τους εφοριακους κ πληρωνει το μαρμαρο ο επιχειρηματιας.

    Νομιζω οτι με κινησεις σαν αυτες που σας προτεινω θα δημιουργηθει αισθημα δικαιου και ολοι θα μπουνε σε ταξη κ θα πληρωνουν τους φορους τους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:25 | basilhs

    ο κωδικας ΚΒΣ θα πρεπει να απλοποιηθεί αξιοποιωντας την τεχνολογια. Θα πρέπει παράλληλα με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα πρεπει να καθιερωθεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (E BANKING). Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑΣ. ΑΥΤΟ Τ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΩς ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΙΣΩς ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΜΕΣΗς ΧΡΕΩΣΗΣ Ή ΑΜΕΣΗς ΕΝΗΜΕΡΩΣΗς (ON LINE).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:13 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Άμεση κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των απαραίτητων διατάξεων στην νομοθεσία για τα νομικά πρόσωπα.
    Είναι ντροπή να συζητάμε ακόμα για την κατάργηση του ΚΒΣ και άλλων παρόμοιων αναχρονιστικών νόμων.
    Η νομοθεσία που θα διέπει της επιχειρήσεις πρέπει να είναι απλή και κατανοητή γιατί μόνο έτσι θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Άμεση κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των απαραίτητων διατάξεων στην νομοθεσία για τα νομικά πρόσωπα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΤΡΟΧΟ».

    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:38 | Κωνσταντίνος

    Ναι σταδιακή κατάργηση και ενσωμάτωση στη φορολογία εισοδήματος.Τον κύκλο του τον έκλεισε.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΚΒΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 00:18 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ο ΚΒΣ αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα μέρος προσδιορίζει πως θα λειτουργεί η έπιχείρηση και το άλλο το ποινολόγιο. Ο τρόπος που λειτουργεί το ποινολόγιο είναι αναχρονιστικός και προτρέπει στην συναλλαγή με τους εφοριακούς γιαυτό πρέπει να καταργηθεί. Το πρώτο μέρος να παραμείνει. Εάν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει ρητά δεν σημαίνει ότι πράτει και φοροδιαφυγή. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το κύρος των βιβλίων μιας επιχείρησης δεν πρέπει να εξαρτάται από την τυπολατρία αλλά από το κύρος της ίδιας της επιχείρησης. Εάν δεν μπορεί να πιστοποιηθεί φοροδιαφυγή με τον έλεγχο των αγορών και πωλήσεων (κλειστή αποθήκη) ή την σύλληψη είσπραξης ποσού χωρίς τιμολόγησής του Παροχή υπηρεσιών, τι να το κάνεις το κύρος των βιβλίων;
    Η τήρηση των βιβλίων να γίνεται υποχρεωτικά από λογιστές Α’ τάξης πιστοποιημένους, να επιτρέπεται η τήρηση και φύλαξη των βιβλίων στα λογιτικά γραφεία και να επιτρέπεται η έδρα επιχειρήσεων τα λογιστικά γραφεία με σύμβαση με τον λογιστή και όχι με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. (Αυτό μπορεί να γίνει και στην εμπορία εάν δεν χρειάζεται βιτρίνα αλλά η διακίνηση θα γίνεται μέσω αποθήκης).
    Προτείνω ο έλεγχος των βιβλίων να γίνεται από ανεξάρτητους Ορκωτούς Ελεγκές και τα πορίσματά τους να κοινοποιούνται στον Εισαγγελέα εάν προκύπτει φοροδιαφυγή.
    Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων να είναι μόνο ο φόρος που αναλογεί και οι προσαυξήσεις του, όχι στα αυτοτελή πρόστιμα.
    Για λόγους ισονομίας η προσαύξηση να είναι ίδια για κάθε είδους φόρο (εισόδημα, ΦΠΑ, ή τέλος και να είναι όσο το επιτόκιο υπερημερίας όπως διαμορφώνεται κάθε χρόνο από την Τράπεζα της Ελλάδας. Το ίδιο να ισχύει και για το Δημόσιο προς τους πολίτες χωρίς περίοδο χάριτος. Το επιβάλλει το Σύνταγμα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | xa

    Θα πρέπει να καταργηθεί ο ΚΒΣ και όχι να ενσωματωθεί στη Φορολογία εισοδήματος ή να αλλάξει όνομα. Ο ΚΒΣ δεν πρόσθεσε φορολογητέα έσοδα στο Κράτος, μόνο κόστος εφαρμογής του στις επιχειρήσεις, τυπολατρικό σύστημα φορολογικού ελέγχου αντί του ουσιαστικού, προσωπικούς εκβιασμούς, θέσεις εργασίας σε ΔΟΥ και Λογιστικά γραφεία και βέβαια καριέρες σε «ειδήμονες» υπαλλήλους του Υπ.Οικονομικών με βιβλία και επί πληρωμή διαλέξεις. Τα μόνα που πρέπει να εφαρμόζονται είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (έστω κι έτσι όπως τα έχει υιοθετήσει η ΕΕ) για τα βιβλία όλων των εταιριών, η φορτωτική για τη κάθε φυσική διακίνηση και η κωδικοποιημένη νομοθεσία της Φορολογίας Εισοδήματος. Οι σημερινές μορφές εταιριών πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν 2 (ΑΕ,ΕΠΕ), αν όχι 1(ΑΕ) με διαφοροποίηση στο απαιτούμενο κεφάλαιο. Για τις ΑΕ μικρού τζίρου το Υπουργείο να φιάξει ένα πρότυπο βιβλίων (έσοδα, έξοδα) στην ιστοσελίδα του, με δυνατότητα on line βοήθειας, για να μπορούν όσοι έχουν προσωπικές εταιρίες να τα συμπληρώσουν. Να ανοίξει το επάγγελμα των λογιστών με δικαίωμα υπογραφής σε λογ/στές άλλων κρατών μελών της ΕΕ και να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για τις Λογιστικές Εταιρείες η υποχρέωση ο μέτοχος να είναι λογιστής, λες και ο υπογράφων είναι ο μέτοχος!!! Γενικά, και με τη κατάργηση του ΚΒΣ και με διάφορες άλλες αλλαγές, μειώστε τους χρόνους και τα κόστη ίδρυσης/διατήρησης επιχειρήσεων για να υπάρχουν επιχειρήσεις (και κατ επέκταση λογιστές, έφοροι και κρατικός προυπολογισμός)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:07 | Σταμάτης Π.

    Το απίστευτο χάλι είναι αυτό που συμβαίνει με τα αθλητικά σωματεία-συλλόγους, τα περισσότερα από τα οποία δεν υποχρεώνονται ΚΑΝ να τηρούν βιβλία σύμφωνα με τον ΚΒΣ. Απλώς διατηρούν ένα δικό τους βιβλίο-ταμείο και γράφουν ό,τι…. προαιρούνται !
    Είναι γνωστό ότι αποτελούν βιτρίνες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
    Όποιος ξεπερνά κατά πολύ το αφορολόγητό του όριο, ιδρύει έναν αθλητικό σύλλογο και του κάνει συνέχεια δωρεές, οπότε τα χρήματα καταλήγουν πάλι σε αυτόν ή σε μέλη της οικογενείας του ή σε γνωστούς του, ανάλογα με το ποιός είναι εγγεγραμμένος ως μέλος στο αθλητικό σωματείο-σύλλογο.

    Αυτή η ξεφτίλα των αθλητικών συλλόγων με τα βιβλία μαϊμού πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:23 | Κώστας Γιαννακόπουλος

    Θεωρώ ότι ο τρόπος που προβάλλεται ως δήθεν συμμετοχή των πολιτών στήν διαμόρφωση μιάς πολιτικής για την κατάρτιση ενός Νομοσχεδίου είναι πλαστός και ψευτικος και αν μη τι άλλο δημαγωγικός,αφού οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και υπαγορευθεί άνωθεν εκ των προτέρων,κατα συνέπεια μόνο ένα σκοπό έχει να ξεγελάσει τον ανώνυμο πολίτη,ότι τάχα έχει εξουσία στα χέρια του κρίμα ….. Θα ήταν πιο σωστό αν είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προτάσεις ειδικών και της Κυβέρνησης και ο πολίτης να εξεφραζε την αποψίν του διότι οι εν λόγω προτάσεις προφανώς θα προήρχοντο απο ειδικούς με αποτέλεσμα και ο πολίτης να μαθαίνει κάτι απο εξειδικευμένες γνώσεις (οικονομικές) λέγοντας την αποψίν του και όχι όπως τώρα που περισσότεροι στο συνολό τους υποδεικνύουν γνώμες,οι οποίες καί αδύνατον να εφαρμοσθούν είναι και εκδίκηση έμπεριέχουν. Και ερωτώ εάν δύο εργαζόμενοι είναι ζευγάρι και υποβάλλουν κοινή ή χωριστή δήλωση και είναι μισθωτοί η συνταξιούχοι και έχουν εισόδημα απο 1300 ευρώ ό καθένας πιο θα ειναι το αφορολόγητο με αποδείξεις αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εμφανίζουν κατανάλωση η έξοδα γενικά πάνω απο 8000 έως 9000 ευρώ (υπέρ αρκετό νούμερο) και άντε ο ένας να καλυφθεί ό άλλος θά είναι ακάλυπτος κατά συνέπεια θα πληρώσει κάτι που δέν πληρωνε ώς τώρα αφού ίσχυε αφορολόγητο 120000 ευρώ γιά τον καθένα κάτι τέτοιο δεν φαινεται να έχει εξηγηθεί ώς τώρα καί τούτο(έκ του πονηρού αντιλαμβάνομαι) γιά σκεφθείται το… θά πληρώσουν φόρο και αυτοί που δεν πλήρωναν άν είναι ζευγάρι και μισθωτοί ή συνταξιούχοι έστω καί άν έχουν εισόδημα άπο 9000 εύρώ ο καθένας Κ Ρ Ι Μ Α !!! αλοίμονο σ αυτούς που δεν έχουν και χαρά σ αυτούς που τα’χουν …

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Ο ΚΦΣ έχει εφευθεθεί για να πολλαπλασιάζει την διαφθορά του συστήματος. Χρειάζεται άμεση κατάργηση. Χρησιμοποίηση του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου. Τρεις κατηγορίες βιβλίων με γνώμωνα τα ακαθάριστα έσοδα. Συνεχώς στην Ελλάδα προσπαθούμε να ανκαλύψουμε τον τροχό. Οι υπουργοί Εθνικής Οκονομίας των τελευταίων είκοσι ετών ήτνα άνθρωποι με μεγάλη μορφωση και γνώσεις. Γνωρίζουν άριστα τα φορολογικά συστήματα της Γερμανίας της Αγγλίας, των ΗΠΑ. γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ένα παρόμοιο σύστημα με ταυτόχρονη παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεψν και πληφωμές με επιταγές; Γιατί δεν εφαρμόσθηκε ένα σύγχρονο σύστημα φορολόησης το οποίο θα είχε συλλέξει το 85% της φορολογιταίας ύλης; Θα είχαμε ως κράτος πολύ μικρότερο έλλειμα και δημόσιο χρέος; Γιατι πριμένουμε είκοσι χρόνια, και τώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, για να μιλήσουμε ανοιτα΄για το φορολογικό σύστημα; Φοβάμαι ότι η απάνατηςση είναι ότι το ίδιο το κράτος ήθελε και συντηρούσε την φοροδιαφυγή, και βέβαα την διαφθορά.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:46 | Χαραλαμπίδης Αντώνιος

    Πριν είκοσι χρόνια εργαζόμουν ως λογιστής στο Λονδίνο. Ο αντίστοιχος ΚΒΣ έλεγε μόνο τα εξής: «ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»

  • α) Η ενσωμάτωση των διατάξεων του ΚΒΣ στη φορολογία πρέπει να είναι άμεση και όχι σταδιακή (έχουμε καθυστερήσει πάνω από 15 χρόνια).
    Επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, πανεπιστημιακών και καθημερινών εφαρμοστών του φορολογικού δικαίου, παρουσιάζει ένα σχέδιο ενιαίου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε εύλογο χρόνο 3-6 μηνών, παραλείποντας όλες τις αναχρονιστικές, ασαφείς, γραφειοκρατικές, αντιλογιστικές και ευθυνόφοβες διατάξεις .

    β) Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαζί με την εφαρμογή του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου να υποστηριχθεί η παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων σύμφωνα με το Λογιστικό Πρότυπο περί μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρόσφατα δημοσίευσε η επιτροπή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB). Προς τούτο οι φορολογικοί ελεγκτές να εκπαιδευτούν στις αρχές του προτύπου.
    Το αποτέλεσμα θα είναι φορολογικές καταστάσεις μικρομεσαίων με διεθνές διαβατήριο, δηλαδή πολλαπλώς ωφέλιμο.

    γ) Η εγκυρότητα των λογιστικών βιβλίων όταν τίθεται από την φορολογική αρχή τέτοιο θέμα, πρέπει να κρίνεται από τις Λογιστικές αρχές (ΕΛΤΕ) και τα Επιμελητήρια και όχι την ίδια τη Φορολογική αρχή που έχει άλλο έργο, δηλαδή την βεβαίωση των φόρων.

    δ) Ο Κώδικας Φορολογικών Κυρώσεων θα πρέπει κατ’ ανάγκη να ακολουθήσει τα παραπάνω και να αποτελέσει ιδιαίτερο έργο της ίδιας επιτροπής.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Ο Κώδικας Βιβλίων & Στοιχείων δεν χρειάζεται κατ ανάγκη κατάργηση,για-
    τί αυτό προδήλως διαφαίνεται μέσα απ την διατύπωση περί κατάργησης,έστω και με τον τρόπο της ενσωμάτωσης στη φορολογία εισοδήματος.Ο ΚΒΣ θέλει
    ριζικές τροποποιήσεις,ουσιαστική απλοποίηση και αποτελεσματική κατάργη-
    ση αναχρονιστικών διατάξεων,απηρχαιωμένων και άκρως ταλαιπωρητικών.
    Ενδεικτικά και μόνο προτείνεται.
    1)Η κατάργηση της θεώρησης και κατ επέκταση της διάτρησης όλων των Βι-
    βλίων & στοιχείων,με την ταυτόχρονη υποχρέωση υποβολής καταστάσεων κατά
    τα πρότυπα της ΠΟΛ.1082 & 1083/03,από όλες τις επιχειρήσεις,με την γνω-
    στοποίηση της τήρησης των οριζόμενων Βιβλίων και στοιχείων,κατ έτος.Αυ-
    τό προφανώς για τον έλεγχο των φορολογικών χρεών,της υποβολής δηλώσεων,
    αλλά και την προσκόμιση των Βεβαιώσεων από ασφαλιστικά ταμεία,Επιμελη-
    τήρια,ΙΚΑ κλπ.
    2)Η καθιέρωση ενός φορολογικού στοιχείου για την διακίνηση,πώληση,επι-
    στροφή,για όλες εν γένει τις συναλλαγές.
    3)Η κατάργηση φορολογικών στοιχείων,ως για παράδειγμα οι Φορτωτρικές,
    και η καθιέρωση ενός στοιχείου για τις παρεχόμενες υπηρεσίας.Της ΑΠΥ δηλ.για τις υπηρεσίες προς ιδιώτες χωρίς καμμία εξαίρεση(ελεύθεροιεπαγ- γελαματίες-τηρούντες πρόσθετα βιβλία)και του ΤΠΥ για τις υπηρεσίες προς επιτηδευματίες.
    4)Η διατήρηση των επιβαλλόμενων προστίμων,με την σε κάποιες περιπτώσεις
    μάλιστα αύξηση και των συντελεστών βαρύτητας αλλά και των οροφών(μη έκ-
    δοση στροιχείων)
    5)Η άπλοποίηση σ ότι αφορά την κατανόηση των παραβάσεων που σχέση να κά-
    νουν με το κύρος των Βιβλίων,αλλά και η αυστηροποίηση των κυρώσεων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:20 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα πρέπει ο Κ.Β.Σ. να γίνει πιο απλός, πιο κατανοητός και πιο εφαρμόσιμος, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει σωστή λειτουργία και έλεγχος για τις οποιεσδήποτε παραβάσεις των διατάξεών του.

    Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των επαγγελματικών κατηγορίων και όχι, ανάλογα τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται, να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.

    Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να γίνει πιο απλός και πιο κατανοητός, γιά όλους τους επαγγελματίες.

    Ευχαριστώ.

  • Σαφώς και να καταργηθεί ο ΚΒΣ, καθώς μόνο επιπρόσθετη γραφειοκρατία και συνακόλουθα πρόστιμα επιφέρει ειδικά σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν άμεσα να κατανοήσουν τις διατάξεις του και να τηρήσουν με τον «σωστό» τρόπο τα βιβλία ΚΒΣ. Η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος συνδέεται κατά κανόνα με την απλότητα στη λειτουργία του. Ας κωδικοποιηθούν με απλό τρόπο οι διατάξεις και ας καταργηθούν περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαιτήσεις.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:34 | ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

    Ο Κ.Β.Σ πρέπει να καταργηθεί διότι αποτελεί απολίθωμα παλαιότερων εποχών και μέσο συνδιαλλαγής των Εφοριακών Υπαλλήλων. Έχει ξεπεραστεί από την επιστήμη και δεν προάγει στο ελάχιστο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βιβλία τα οποία οι εταιρείες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας είναι υποχρεωμένες να διαφυλάττουν σε CD και τα οποία βιβλία ουδείς κοιτάζει διότι δεν έχουν καμία πρακτική αξία. Θα πρέπει να προσέξουμε όμως την ενσωμάτωση που αναφέρεστε.
    Επειδή η εμπειρία της ζωής μας έχει διδάξει πολλά και επειδή η διαστροφή στα στενά μυαλά κάποιων είναι μεγάλη, μήπως δεν προχωρήσουμε σε πραγματική κατάργηση αλλά μεταφορά απλά των διατάξεων.
    Συνεπικουρώντας τα παραπάνω θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι θεώρηση βιβλίων και στοιχείων δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Εμείς και οι Τούρκοι τα θεωρούμε.
    Οι υπόλοιπες χώρες λειτουργούν με διασταυρώσεις στοιχείων και ουσιαστικό έλεγχο των διακινήσεων. Μη εξετάζοντας αν λείπουν οξείες η περισπωμένες από τα Δ.Α.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

    Το να καταργηθεί ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων δεν είναι πανάκεια. Αρκεί να μην είναι τόσο αρτηριοσκληρωτικός όπως σήμερα με τις θεωρήσεις βιβλίων και παραστατικών. Κανόνες τήρηση βιβλίων σαφώς και πρέπει να υπάρχουν, αρκεί να είναι πιο πρακτικοί στην εφαρμογή. Ίσως θα έπρεπε να καταργηθεί τελείως για μεγάλες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να εφαρμοστεί σχεδόν καθολικά η ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:43 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    ΟΡΙΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (σε ευρώ)

    Ακαθ. έσοδα χρήσης 2010

    ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1.1.2009

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    ΠΡΩΤΗ μέχρι 300.000 ΕΥΡΩ

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 300.001 ΕΥΡΩ ΕΩΣ 3.000.000 ΕΥΡΩ

    ΤΡΙΤΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000.000 ΕΥΡΩ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    Η ενσωματωση καποιων απαραιτητων διαταξεων του σημερινου ΚΒΣ στη φορολογια εισοδηματος ειναι θετικη,κρινεται ομως απαραιτητο να υπαρξει εκσυγχρονισμος και απλοποιηση στη νομοθεσια .
    Πρεπει να αλλαξει η νοοτροπια και τακτικη τοσο του ελεγκτικου μηχανισμου οσο και ελεγχομενου.Ο ελεγχος θα πρεπει να μπει σε αλλη φιλοσοφια,θα πρεπει να γινεται αξιολογηση ολων των οικονομικων στοιχειων της επιχειρησης (αγορες,πωλησεις,αξοδα,ενοικιο,προσωπικο,θεση δραστηριοτητας,καθαρο κερδος,βιωσιμοτητα,μικτο κερδος, κλπ),θα πρεπει να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ η διακινηση εμπορευματων και προιοντων καθως και οι παρεχομενες υπηρεσιες.
    Το καθαρο εισοδημα ολων των επιτηδευματιων θα πρεπει να προκυπτει απο την τηρηση λογιστικων βιβλιων.
    Οι επιπτωσεις στο κυρος των βιβλιων θα πρεπει να ειναι διαβαθμισμενες αναλογα με τη βαρυτητα της καθε παραβασης.
    Μη ουσιωδεις παραβασεις οι οποιες δεν επηρεαζουν τα εσοδα και καθαρο κερδος δεν θα πρεπει να αποτελουν σημεια τριβης μεταξυ ελεγκτων και ελεγχομενων.Πρεπει ο ελεγχος να ειναι αντικειμενικος ,δικαιος και αδιαβλητος με ιδιαιτερη εμφαση στην διακινηση καιεκδοση αποδειξεων σε συνδυασμο με τα θεωρουμενα αντικειμενικα κριτηρια της καθε δραστηριοτητας.

    Ολοι οσοι ασκουν οποιαδηποτε συναλλακτικη – εμπορικη δραστηριοτητα
    περιλαμβανομενων και των υπαιθριων θεωρουμενων μικροπωλητων (Ελληνων και αλλοδαπων), πρεπει να τηρουν λογιστικα βιβλια και να εκδιδουν
    σχετικες αποδειξεις πωλησης.
    Ολες οι επαγγελματικες συναλλαγες να διενεργουνται μεσα απο ειδικο τραπεζικο λογαριασμο ο οποιος θα ελεγχεται με τα λογιστικα βιβλια

  • Γιατι να συνδεεται το κυρος των βιβλιων μιας επιχειρησης απο τυχον παραβασεις, οσες και αν ειναι αυτες; Δηλαδη οι ελεγκτες βαρυουνται να τις ελεγξουν ολες και ‘ριχνουν’ τα βιβλια; Δηλαδη, κατι αναλογο, στην δικαιοσυνη, οταν καποιος βαρυνεται με πολλες κατηγοριες, δεν θα πρεπει αυτες να εξεταζονται μια-μια αλλα απλως να τον στελνουμε στην φυλακη γενικα; και για ποσο χρονο; για παντα; Αυτο δεν το σκεφτηκε κανεις;
    Το ‘κυρος των βιβλιων’ ειναι εφευρημα των τεμπεληδων υπαλληλων ΔΟΥ / ελεγκτων και η λαβη για συνδιαλλαγη. Αφου υπαρχουν ‘βιβλια’ θα γινεται υποχρεωτικα ελεγχος καθε καταχωρησης. Τοσο απλα.

    Οσο για τις κυρωσεις ειναι τουλαχιστον αδικες και εξοντωτικες χωρις να καλυπτουν τελικα το σκοπο υπαρξης τους. Θα ειχαν λογο υπαρξης μονον εαν λειτουργουσαν οι ελεγχοι εγκαιρα και δικαια. Γνωριζω/ουμε πλειστες περιπτωσεις επαυτου.
    Και το γελοιοτερο ολων οι χρονοι παραγραφων που απο τα 5-ετη φτανουν στο ‘απειρο’…επιτελους και λιγη σοβαροτητα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:49 | NICK.GAS

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΙΣΧΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:14 | λαμπρος

    ΘΑ ΕΡΘΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | λαμπρος

    ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΩΣ Ο ΚΒΣ ΤΩΝ ΔΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΛΛΗΛΩΝ.ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ «ΤΡΥΠΑΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ» ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ INVOICE….ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ???…ΑΝΟΗΤΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΣΙΔΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ???..ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΒΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΩ INTERNET ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡ. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΘΕΣΕ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ…ΚΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΑ..Π.Χ. ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΗ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΟΥ Η΄ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ…ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ..ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ…ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ..!~

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | κυριακος

    καταργηση του ΚΒΣ με την σημερινη του μορφη. Δημιουργια πολυ απλου ΚΒΣ που ουσιαστικα θα επιβαλει την έκδοση μοναδικου παραστατικου πωλησης καθως και την υποχρεωση -τουλαχιστον πανω από ενα συγκεκριμενο οριο- οι εμπορικες συναλλαγες να γινονται μεσω τραπεζων.ιδιαιτερα αυστηρες ποινες οχι σε τυπικες παραβασεις αλλα σε περιπτωσεις φοροδιαφυγης, κυριως σε υποτροπους. ( Σε καποιες χωρες πχ το δημοσιο ανακαλει οριστικα και δια βιου την αδεια ασκησεως επαγγελματος σε οσους φοροφιαφυγουν)

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:08 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΗΤΗ

    Ο Κ.Β.Σ. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΝΟΣ ΟΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:58 | Ανδρεανου Γ.

    Και να μην ξεχνάμε κατι Αυτονόητο και Σημαντικό !
    Μεγαλύτερο Σεβασμό και συνεργασία με τους Λογιστές.. οι Υπουργοι ,οι αποφασεις, οι πλεύσεις των κυβερνήσεων αλλάζουν.. αυτοί Μένουν…!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:36 | Γ.Λ

    Κ Β Σ= ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΔΥΣΒΑΧΤΟΥΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥΣ (ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΗΜΑ @ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ)ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ……. Ο ΚΒΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Panagiotou Paris

    VALTE ANTIKIMENIKA KRITIRIA FOROLOGISIS GIA NA STAMATISETE KAI TIS SYHNOTES SYNALLAGES POU GINONTAI APO TOYS ELEKTIKOUS MIHANISMOUS
    EINAI TOSO SAPIO TO SYSTIMA POY KAI «AGIOS» NA EINAI KAPOIOS THA PEXEI TO PAIXNIDI TON POLLON KAI THA SKASEI H THA TA PIASEI
    O KOSMAKIS PERNAEI KRISI KAI EIDIKA TO EMPORIO

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | ΓΚΟΥΖΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ο ΚΒΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ , ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΛΣ (ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ – ΤΑΞΙ – ΕΙΔΗ ΨΙΛΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ.
    ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΓΛΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:40 | ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Κ.Β.Σ. Αθλιο κατασκεύασμα – Νόμος του Δράκωντα που κατήργησε ο Σόλων και τον επαναφέρατε εσείς .Μια περισπωμένη λάθος 3.000 ευρώ , μια δασία 2.000 ευρώ , μία ψιλή λάθος 1.000 ευρώ. Μοναδική του πλέον
    χρησιμότητα η συνδιαλλαγή .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:55 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Μήπως μιλάμε μόνο για αλλαγές ονομάτων?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:26 | Αθανάσιος Καϊκης

    Συμφωνώ απόλυτα στην κατάργηση του εντελώς και όχι στη ενσωμάτωση διατάξεων σε άλλους νόμους και στην καθιέρωση ενός και μόνον παραστατικού διακίνησης αγαθών και ελέγχους εξωτερικούς ΠΑΝΤΟΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | Γιάννης Γ

    Κύριε Υπουργέ
    Εχω μία επιχείρηση που ασχλείται με προμήθειες και μικρής κλίμακας έργα στο Δημόσιο.Μου είναι αδύνατο να πληρώσω το Φ.Π.Α μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και μέχρι τώρα δανειζόμουν από τις τράπεζες για το πληρώσω όχι μόνο αυτό αλλά και τούς φόρους απο έσοδα τα οποία έχω να εισπράξω εδώ και δύο χρόνια.Εδώ και ένα χρόνο η δανειοδότηση μέσω τραπεζών έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη με αποτέλεσμα να μήν μπορώ να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.
    Γιατί δεν δίνεται και σεμας μία εγγύηση των χρημάτων που μας οφείλεται!!!-όπως δώσατε στις τράπεζες-να μπορούμε έστω και να δανειστούμε χαμηλότοκα προκειμένου να μην προβούμε σε απολύσεις και κλείσιμο επειχειρήσεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΒΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΣΕ
    ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΛΕΣΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ
    ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΡΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ
    (ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΛΠ)
    2.ΟΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΝΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ
    ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ TAXISNET, MAZI ME TΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ
    3.ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    4.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΓΛΣ ΚΑΙ ΔΛΠ
    6.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
    7.ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
    8.ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΛΠ ΓΙΑ ΟΛΑ
    9.ΑΝΤΙ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΟΜΑΔΕΣ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ ΓΙΑ
    Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ)ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΩΝ -ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΠΑ
    10.ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΣΔΟΕ)
    11.ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΟΥΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Κυριε Υπουργε
    Ακουω απο πολλη μικρη καθε κυβερνησει που λαμβανει την εξουσια να αλλαξει τους νομους για το ασφαλιστικο,το φορολογικο,την παιδεια,τους αγροτες και τα εθνικα θεματα.Δεν μπορειτε επιτελους να εγκαταληψετε τα μικροκομματικα οφελη και να καταρτισετε νομους και κανονες για αυτους τους τομεις που ειναι βασικοι για τους πολιτες αυτης της χωρας ωστε να ξερουμε τη μας γινεται μετα απο 5 ή 10 χρονια βεβαιως διορθωσεις να γινονται οπου και οποτε το απαιτουν οι κατα στασεις.
    Επισης οποιος δημοσιος υπαλληλος συλλαμβανεται να λαδονεται οχι μονο να του επιβαλλεται μια απλη τιμωρια αλλα να χανει το δικαιωμα στην συνταξη του αφου χασει την δουλεια του και το κυριωτερο να υπαρχει τιμωρια γιατι αλλιως δεν αλλαζει τιποτα.Ειναι τοσα πολλα τα κακως κειμενα αυτης της χωρας που χρειαζονται σελιδες ολοκληρες για να αναφερθουν.Το βασικο ειναι σε αυτη την φαση να γινουν οσο λεγονται και το τηρηθουν

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | ΚΟΛΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΒΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗ
    ΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
    ΠΡΟΣΕΤΙ ΔΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ
    ΔΗΔΑΔΗ Η ΕΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 Η 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
    ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ .ΜΕΤΑ ΑΠΟ
    ΔΥΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
    ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΔ ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ
    ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | ΣΤΕΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Παρτε σκληρα και αυστηρα μετρα για ολους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:16 | Αλυγιζάκης Εμμανουήλ

    Αν καταργηθεί η θεώρηση Βιβλίων και Στοιχείων το πάρτι που γίνεται τώρα με τα εικονικά τιμολόγια θα φτάσει σε δυσβάσταχτα επίπεδα.

    Σήμερα σχεδόν κάθε αλλοδαπός που ετοιμάζετε να φύγει από την χώρα, κάνει έναρξη, θεωρεί το πολύ πέντε τιμολόγια στον Κ.Β.Σ. της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., και δίνει εικονικά τιμολόγια σε όποιον τα ζητήσει με απολαβή το μισό ΦΠΑ. Μόλις μαζεύει αρκετά χρήματα εξαφανίζεται. Άντε βρες τον μετά με το νομοθετικό σύστημα που έχουμε.

    Το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα και αρκετοί Έλληνες με ατομική επιχείρηση ή οι ΕΠΕ, Α.Ε. με μικρό μετοχικό κεφάλαιο στο καταστατικό ίδρυσης τους ή όσες έχουν βάλει υπεύθυνο κάνα παππού ή γιαγιά ή ανεγκέφαλο, και ετοιμάζονται να κλείσουν την εταιρεία τους.
    Έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα δεν πας φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο που είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορείς να κάνεις στην χώρα σου και κατά την γνώμη μου ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία.

    Τώρα με την θεώρηση στο τμήμα Κ.Β.Σ. τουλάχιστον θεωρούν από 10 έως 50 φύλλα τιμολογίων, ανάλογα με το είδος του επιτηδεύματος, με την έναρξη τωων εργασιών και αν δεν είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δεν τους θεωρεί ο Κ.Β.Σ. της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. άλλα στοιχεία οπότε μειώνεται η δυνατότητα ατελείωτου φαγοποτιού σε βάρος του κράτους.

    Αν λοιπόν δεν θεωρηθεί κακούργημα το χρέος προς το δημόσιο και η κλοπή του Φ.Π.Α. με ποινές αποτρεπτικές για τον κάθε επίδοξο κλέφτη Δημοσίου χρήματος, η κατάργηση του Κ.Β.Σ. θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην μισοπεθαμένη Ελληνική Οικονομία.

  • Καταργηση τραπεςικου απορρητου υπο την επιβλεψη του εισαγγελεα και του Συνηγορου του πολιτη.
    Καταγραφη στοιχειων για αναλυψεις μετρητων για ποσα ανω των 500€
    Δεν θα χρειαζονται πλεον να υποβαλλονται αποδειξεις εφοσον ολες οι συναλλαγες ανω των 100€ θα γινονται τραπεζικως. Με τη χρηση cash card, το κοστος του 1% της συναλλαγης να το μοιραζονται πολιτης, κρατος, τραπεζες
    Καταργηση πληρωμων σε μετρητα για ποσα ανω των 100€, εγγυημενες επιταγες αμεσης εξαργυρωσης η web banking για ολες τις επαγγελματικες συναλλαγες και τιμολογια , με εξοικονομιση πορων απο τη παραλληλη καταργηση κωδικα βιβλιων. Οι επιταγες να παψουν να ειναι μορφη πιστωσης και οι παραβατες θα διωκονται

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Να καταργηθούν μόνο οι αναχρονιστικές διατάξεις του ΚΒΣ και να επιβληθεί η ηλεκτρονική έκδοση των στοιχείων και η τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων από όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη μορφή και το μέγεθος τους.
    Η υποβολή των ηλεκτρονικών αρχείων στο Υπουργείο Οικονομικών να γίνεται μέσω διαδικτύου και οχι μέσω των Δ.Ο.Υ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | Νικόλαος Πετρόπουλος

    ωραία. Θα φτιάξετε φαντάζομαι και ειδικά φορολογικά δικαστήρια, Θα επιτρέψετε την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων του φορολογούμενου για φόρους που επιβλήθηκαν άδικα και κατά παράβαση του νόμου. Αλλοιώς ότι και να γίνει γράμμα καενό για τη φορολογική νομιμότητα