19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | ΠΗΓΙΑΔΙΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Η υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ να γίνει πάλι διμηνιαία διότι οι
    τρεις μήνες είναι χρονικό διάστημα που «χαλαρώνει»πολύ τους επιτηδευματίες αφ΄ενός και αφ΄ετέρου πολλές φορές βρίσκονται σε
    αδυναμία να πληρώσουν το ΦΠΑ λόγω του ύψους του ποσού που δημιουργήθηκε τους τρείς μήνες.Με αυτόν τον τρόπο είναι ευνόητο ότι και το Δημόσιο θα έχει συχνότερα έσοδα απο ΦΠΑ.
    Για το θέμα των αποδείξεων πιστεύω ότι στα θετικά του δεν θα έχει
    τα προσδικώμενα αποτελέσματα(βεβαίως καλύτερο από τα σημερινά ισχύοντα)αλλά πρακτικά είναι δύσκολο κάθε πολίτης να μεταφέρει
    στην Εφορία και από ένα σάκκο αποδείξεις,άσε που φοβάμαι ότι θα
    δημιουργήσετε και νέο επάγγελμα του «ΕΜΠΟΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ».
    Ισως θα ήταν καλή ιδέα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και μέχρι
    ένα τζίρο π.χ 150,000 ευρώ που είναι το όριο υποχρέωσης απογραφής,
    να τηρηθεί βιβλίο Αγορών αντί του Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων με παραλληλη
    αναθεώρηση των ΜΣΜΚ και ΜΣΚΚ στις πραγματικές συνθήκες.
    Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ασχοληθούν
    σοβαρά πλέον με την παραγωγή και την διακίνηση των αγαθών και όχι
    να ασχολούνται με το αν έχει καταχωρηθεί μια πατάτες,ενα τζατζίκι
    στην απόδειξη της ταμ.μηχανής δίκην ψιλικατζή και με τις γνωστές
    σε όλους πρακτικές.
    Η τήρηση του βιβλιου Αγορών όπως είναι ευνόητο καταργεί τις πιστω-
    τικές δηλώσεις ΦΠΑ.
    Να καταργηθεί η απαλλαγή υποχρέωσης από ΦΠΑ των γνωστών επαγγελμά-
    των(γιατροί,δικηγόροι,συμβολαιογράφοι κ.λ.π).Το μέτρο αυτό πέραν
    των οικονομικών αποτελεσμάτων θα λειτουργήσει και ψυχολογικά με την
    έννοια ότι το «μάτι» της εφορίας θα στρέφεται προς αυτούς συχνότερα
    κατά την διάρκεια της χρήσεως(με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ)ΚΑΙ ΌΧΙ
    ΕΦ ΑΠΑΞ με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
    Να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε επαγγέλματα αυξημένου κινδύνου
    απόκρυψης εισοδημάτων σε συνδιασμό με την εφαρμογή αντικειμενικών
    κριτηρίων και του πόθεν έσχες.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | Θεόδωρος Ασημακόπουλος

    Πρέπει να καταλάβουμε πολίτες και πολιτικοί ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο θέμα μηχανισμών και αποδέιξεων αλλά κυρίως ζήτημα νοοτροπίας. Ένα παράδειγμα: Η έκπτωση των αποδείξεων ιατρικών υπηρεσιών από το φορολογητέο εισόδημα ισχύει πάνω από είκοσι χρόνια και όμως ο κλάδος των γιατρών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν. Συνεπώς, η επαναλήψη της έkπτωσης των αποδείξεων που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.Εκτός αυτού θα μεγενθύνει τη γραφειοκρατία στις ΔΟΥ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αντί να είναι κυρίως μηχανισμοί ελέγχου των συναλλαγών και των δραστηριοτήτων των επιτηδευματιών. Αν επισκεφθεί κάποιος αρμόδιος (Γ. Γραμματέας) μία ΔοΥ και παραμείνει εκεί μια- δυο μέρες θα αντιληφθει ότι ναι μεν οι εκεί υπάλληλοι εργάζονται σκληρά, όμως το αντκείμενό τους είναι τελείως αντιπαραγωγικό και η απασχόλησή τους περιστρέφεται γύρω από την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και γενικώς την παρακολούθηση μίας απίστευτης γραφειοκρατίας που ο νομοθέτης έχει φορτώσει στις εφορίες όλα τα προηγούμενα χρόνια,με αποτέλεσμα τα συνεργεία ελέγχου των επιτηδευματιών να είναι ανύπαρκτα ή να λειτουργούν υποτυπωδώς. Μετά τις διαπιστώσεις αυτές προτείνω: 1) Για τα επόμενα δύο-τρία οικονομικά έτη οι δηλώσεις των μισθωτών να εκκαθαρίζονται και να αρχειοθετούνται όπως αυτές υποβάλλονται, χωρις αυτό να ανακοινωθεί δημοσίως. Οι φόροι που ενδεχομένως θα διαφύγουν θα είναι ασήμαντοι. Με το ανθρώπινο δυναμικό που θα εξοικονομηθεί , το κύριο βάρος να πέσει στο συστηματικό έλεγχο των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων. 2) Να καταστεί συνυπεύθυνος και ο πολίτης στην έκδοση των παραστατικών και να επιβάλλεται καισ΄αυτόν διοικητικό πρόστιμο όταν καταλαμβάνεται να συναλλάσσεται χωρίς παραστατικά. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη καμπάνια και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνικό έργο και πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Στις συναλλαγές μεγάλης αξίας χωρίς παραστατικά να προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σε όλους τους συμβαλλόμενους. 3) Στα διόδια, γέφυρα Ρίου, λιμάνια και άλλα κεντρικά σημεία διακίνησης προϊόντων να εγκατασταθούν μόνιμα πολυμελή μεικτά συνεργεία (εφοριακών, αστυνομικών) προκειμένου να ελέγχεται δειγματοληπτικά η διακίνηση των προϊόντων. 4) το ελεγκτικό τμήμα των εφοριών να στελεχωθεί από εκπαιδευμένους και έντιμους εφοριακούς, το μισθολόγιο των οποίων ενδεχομένως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί επό εκείνων που ασχολούνται ως απλοί υπάλληλοι της κρατικής γραφοιοκτατίας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | Ηλίας Ιλανίδης

    Προτείνεται η κατάργηση του ΦΠΑ στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς κλπ. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης δε θα έχει λόγο να μη ζητάει απόδειξη ώστε να ωφεληθεί το ΦΠΑ της εργασίας. Έτσι θα φανούν τα πραγματικά εισοδήματα των τεχνιτών που σήμερα αποκρύπτονται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:02 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Να γίνει αντικειμενικοποίηση του συστήματος ελέγχου των εταιρειών και των φυσικών προσώπων, όπως έγινε με τις τιμές ζώνης στα ακίνητα, για να πάψει η συνδιαλαγή με τους εφοριακούς. Επίσης για να δείξει το κράτος ότι πονά τον ιδρώτα του Έλληνα να αποκόψει τους επίορκους εφοριακούς και να αποκτήσουν μερικοί νέα στέγη » Τον Κορυδαλλό». Μια άλλη καλή λύση είναι μεγάλος αριθμός υπαλλήλλων να είναι διυπουργικοί και να μετακινούνται περιοδικά από Υπουργείο σε Υπουργείο για να μην δημιουργούνται εστίες διαφθοράς.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:01 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΠΙΟ «ΕΞΥΠΝΟΣ» ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΨΗ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΡΤΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ π.χ. :
    Α) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2000κε
    Β) ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
    Γ) ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
    Δ) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ
    ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ 5.000-6.000 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ 600 ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ???

    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ,ΤΑΞΙ, ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:39 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Μεγάλη φοροδιαφυγή επιτυγχάνεται από τις συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια και μάλιστα όταν είναι μετρητοίς ή με επιταγές ημέρας.
    Έλεγχοι στις διακινήσεις εμπορευμάτων.
    Τακτικοί έλεγχοι αποθηκών.
    Εξόφληση εμπορικών συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογ/σμών με δυνατότητα πρόσβασης σαυτούς από τις ελεγκτικές αρχές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 05:20 | Βασίλης Σταράκης

    Πιστεύω επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη οικον. παιδεία για τους στατιστικολόγους του υπ. Οικον. γιατί έχω την αίσθηση, ότι έτσι όπως παρουσιάζουν τους αρίθμούς τους, πολλές φορές σηματοδοτούν άλλους στόχους απ’ αυτούς που πρέπει να έχουν.
    Να ένα παράδειγμα:
    Κάποιος πολίτης ξέρει να κάνει μια Χ δουλειά και σαν μισθωτός θα έπαιρνε 15000 Ευρώ το χρόνο και θα πλήρωνε φόρο 810 ευρώ. Τό ίδιο και η γυναίκα του. Δηλαδή συνολικά θα έβγαζαν 30.000 και θα πλήρωναν 1620 Ευρώ φόρο ετησίως.
    Αντί να δουλεύουν όμως ως μισθωτοί, είπαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και κάνοντας μια εταιρία, έγιναν «ελεύθεροι επαγγελαμτίες». Στο τέλος της χρονιάς είχαν βγάλει καθαρά κέρδη 30.000 Ευρώ. Όσα και ως μισθωτοί. Η εφορία όμως λέι: το 50% το φορολογώ με 20%. Άρα για τις 15000 των κερδών εισπράτει 3.000 Ευρώ φόρο. Το δε υπόλοιπο από τα κέρδη λέει η εφορία θα το θεωρήσετε προσωπικό εισόδημα και θα φορολογηθείτε ανάλογα με την κλίμακα. Επειδή λοιπόν το ζευγάρι έχει 50-50 την επιχείρηση, αναλογούν στον καθένα 7.500 Ευρώ, που δηλώνονται σαν εισόδημα πλέον των φυσικών τους προσώπων. Και όπως ξέρουμε όλοι οι 7.5000 είναι αφορολόγητες. Έχουμε λοιπόν:
    1. Ως μισθωτοί πλήρωναν 1820 Ευρώ. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες 3.000 Ευρώ.
    2. Τα ξεφτέρια της στατιστικής του Υπ.Οικον. τους ξεφώνισαν στο λαό ως φοροφυγάδες ολκής, γιατί δήλωσαν μόνο 7,500 Ευρώ.
    3. Τι είναι ψέμα, τί είναι λαϊκισμός και τί αμάθεια; Ξέρει κανείς;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:16 | Βασίλης Σταράκης

    Νομίζω ότι οι προλαλήσαντες είπαν πολλά που με βρίσκουν σύμφωνο (αφαίρεση άδειας από ελ. επαγγελματίες, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.)

    Κάτι που δεν έχει αναφερθεί είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» στο εισόδημα των μεταναστών. Καλή όλη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες. Άνθρωποι είναι κι αυτοί και ως ανθρώπους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

    Όμως, ως άνθρωποι είναι κι αυτοί οικονομικά ενεργοί. Άρα το «πόθεν έσχες» για το συνάλλαγμα που εξάγουν στις πατρίδες τους ή τις αγορές που κάνουν εδώ, έχει διπλό φορολογικό ενδιαφέρον. Πρώτον, γιατί δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, αν και έχουν την υποχρέωση και δεύτερον γιατί έτσι θα «πιαστούν» και όσοι αδήλωτα τους απασχολούν (όταν δεν δηλώνεις εργαζόμενο σηματοδοτεί ότι τον πληρώνεις και με έσοδα αδήλωτα, αφήνω την εισφοροδιαφυγή…).

    Σημ. αφήνω απέξω το εισόδημα από εγκληματικές πράξεις. Αυτό είτε εγχώριο είτε αλλοδαπό δεν πιάνεται με φορολογικούς ελέγχους…

    Πόθεν έσχες λοιπόν στην εξαγωγή συναλλάγματος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:24 | Dreamdaylost

    Ένα μέτρο!!!

    Να ελεγχθούν όλοι οι εφοριακοί που ήταν υπέθυνοι των δηλώσεων των ιατρών του Κολωνακίου και αν πρέπει να πάνε φυλακί!!

    Απλά πράματα!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | Ελευθ.Ελευθεριαδης

    1-Σχετικα με τον ΦΠΑ.Φρονω οτι περαν της μη αποδοσης του στο Δημοσιο απο φυσικα η νομικα προσωπα που τον εισπρατουν,μεγαλη φοροδιαφυγη -φοροκλοπη πραγματοποιειται με την ΥΠΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΑΘΩΝ και ειδικα αυτων που διακινουνται ενδοκοινοτικα.
    Ετσι ενα προϊον με πραγματικη αξιαπ.χ. !000ευρώ πρεπει να πληρωσει ΦΠΑ 190,αν διακινηθει με τιμολογιακη αξια 600 ευρω θα πληρωσει φπα 104 ευρω.
    Η διαφορα ειναι προφανης και δελεαρ για τους φοροφυγαδες αφου ξερουν οτι ελεγχος της αξιας των εμπορευματων δεν γινεται.ΤΟ φινομενο της υποτιμολογησης ειναι συνηθες στις ενδοκοινοτικες συναλλαγες.
    2- Η υπερ-υποτιμολογηση χρησημποιειται κατα περιπτωση για ξεπλημα χρηματος,διογκωση εξοδωνγια μικροτερη φορολογηση κλπ.
    3-Φοβουμαι οτι η διαφορα μεταξυ εμπορικης και αντικειμενικης αξιαςτων ακινητων διαφευγει σαν φορολογητεα υλη.Ελεγχος στους κτηματομεσητες.
    Ευχαριστω για την προσοχη σας
    ε.ε 23-12-09

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:22 | Αντωνης

    Ενταξη ειναι οι αποδειξεις 6500€ για τα χαμηλα εισοδηματα προκειμενου
    να απαλαγουν για φορολογητεο ποσον 12000€ αλλα τι γινεται με τα μεγαλυτερα η μεγαλα εισοδηματα οπου και οι μεγαλυτερες συναλλαγες που σε μερικες φορες μπορει το ΦΠΑ που γλυτωνουν ειναι πολλαπλασιο απο το συνολικο κερδος της απαλλαγης.Μηπως μετα τις 6500€ δοθει ενα ποσοστο % επι των συνολικων αποδοχων για κινητρο στα μεγαλυτερα εισοδηματα αναλογα με τις αποδειξεις.Μην ξεχνατε οτι οι 12000€ γιατα χαμηλα εισοδηματα αποτελει το 100/100 εως και 50/100 η απαλλαγη επι των συνολικων εισοδηματων ενω για τα μεσαια και μεγαλα εισοδηματα ειναι ελαχιστα σε σχεση του ΦΠΑ που γλυτωνουν.Νομιζω οτι αυτο πρεπει να γινει τουλαχιστον μεχρι να αποκτησει ο ελληνας φορολογικη συνειδηση και παραλληλα και η πολιτεια αποκτησει μια αποψη για την συνολικη κινηση του χρηματος.Οσοι εχουν χαμηλα εισοδηματα ισως βρεθουν σε δυσκολοι θεση να μαζεψουν και τις 6500€ σε αποδειξεις αφου δεν τα ξοδευουν εχοντας και αλους τροπους συντηρησεως πχ ιδιες καλιεργειες,δωρεες παλαιων ρουχων και υποδηματων απο εχοντες η απο το εξωτερικο, διαφορα βοηθηματα απο συγγενεις κλπ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | Κώστας Κ.

    Πόθεν έσχες για όλους, το οποίο θα ισχύει και αναδρομικά. Σε δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και κατέχοντες τώρα ή στο παρελθόν θέσεων εξουσίας. Και όπου υπάρχει αναντιστοιχία πραγματικών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ή τρόπου διαβίωσης (δυσκολότερο να αποδειχθεί) να θεσμοθετηθούν αυστηρές κυρώσεις.Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και παύση καθηκόντων στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Υψηλότατα-εξουθενωτικά πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων, χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις. Ειδάλλως η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται. Και φυσικά το πόθεν έσχες να επεκτείνεται και στα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται βάσει εισοδημάτων.
    Απλά μέτρα,τα οποία μόνο στην Ελλάδα φοβόμαστε να πάρουμε γιατί οι περισσότεροι έχουν λίγο ή πολύ λερωμένη τη φωλιά τους, μη εξαιρουμένων ίσως και αυτών που νομοθετούν. Αλλά πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση κάποια στιγμή. Αν ο εφοριακός ή ο γιατρός ή ο δικηγόρος ή ο υδραυλικός που εντοπιστεί να έχει περιουσία που δε δικαιολογείται από τα εισοδήματά του αναγκαστεί να πληρώσει ως εισφορά το 70 ή το 80% αυτής, θα δείτε πόσο γρήγορα θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
    Επίσης η δημοσιοποίηση όσων διαπιστώνονται να διάγουν πλούσιο βίο με χαμηλά εισοδήματα, και να κατέχουν πλούτο που δε δικαιολογείται θα λειτουργήσει παραδειγματικά και για τους υπόλοιπους πολίτες.

    Διασταύρωση των εισοδημάτων των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πότε την απέκτησαν;Τη δικαιολογούν τα εισοδήματά τους; Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μετοχές, καταθέσεις, κινητά περιουσιακά στοιχεία (σκάφη, πολυτελή αυτοκίνητα).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:55 | Γιάννης Φ.

    Όποιος φοροδιαφεύγει να χάνει το δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΦΟΡΙΑ) ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΕΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΦΟΡΜΟΥΛΆ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΦΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΕΙΤΑΙ Ο,ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΑΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΜΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΩΣ Η ΥΓΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΠΑΖΑΡΙΑ». ΑΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΚΥΛΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ 20% ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΧΘΗΣΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | ΗΛΙΑΣ Π

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ?
    Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ?
    ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ?
    Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ?

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ?

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ?
    ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ?
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ !!!
    ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ?

    ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ?
    ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ?
    Σ΄ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ !!!
    ΑΠΛΑ, ΣΙΩΠΗΛΑ, ΣΑΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΠΟΤΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΕΙ , Ή ΤΗΝ ΣΙΧΑΜΑΡΑ, Ή ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, Ή ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, Ή ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ , ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ , ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΠΟΥ ΕΓΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑ.

    ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ Ή ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΠΑ !!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ
    ΟΤΑΝ ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ)
    ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ?

    ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΘΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Να δοθει βάρος στις ελεγκτικές αρχές.
    Αν δεν διορθωθούν οι ελέγχουσες Υπηρεσίες δεν πρόκειται να επιτύχουμε τίποτε. Ο νοών νοείτο. Πόθεν έσχες Υπαλλήλων και οικογενειών τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΖΩ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΑ ΕΥΠΟΡΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΤΟ ΕΝΟΩ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ.ΕΡΓΑΖΟΜΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΑΝ ΔΕΙΤΕ Η ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΤΕ ΠΟΣΑ ΜΑΣΑΝΕ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΗΤΕ,ΟΥΔΕΙΣ ΟΥΔΕΙΣ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ,ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΔΕ ΔΕΙΛΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΤΟΥΣ .ΟΙ ΔΕ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΓΙΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΟΥΓΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΔΕ,ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΕΣΑ
    ΔΥΣΤΗΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | Δημήτριος Πάτσιος

    Πρέπει να καταπολεμηθεί καίρια η παραοικονομία.Ο μόνος τρόπος πιστεύω πως είναι η άμεση εφαρμογή ρεαλιστικών τεκμηρίων διαβίωσης σε συνδιασμό με το πόθεν έσχες κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και καταστηματαρχών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:37 | ΔΕΛΗΓΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ Π.Χ ΤΣΕΜΔΕ.ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ,
    ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 100 Ε ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ 20 Ε,ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.ΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ 100 Ε,ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ
    ΤΩΝ 1ΟΟ Ε ΓΙΝΕΤΑΙ 120.ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ;ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΧΩ;
    ΠΡΟΤΑΣΗ:ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ,ΙΣΩΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.
    ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ,Σ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ, ΘΑ ΣΥΛΗΦΘΕΙ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | Βασίλης

    Αν βάλετε μεγαλύτερα κίνητρα στο καταναλωτη ωστε να ζηάει αποδείξεις τότε θα υπάρχει πάλι προβλημα γιατί πολλοί θα ζητάνε αοδείξεις πληρώνοντας μόνο το ΦΠΑ χωρίς να πέρνουν το προιον για να εχουν μεγαλύερο όφελος.Πρέπει να υπολογίσετε όλες τις περιπτώσεις για να εχετε μεγαλύτερα εσοδα.Ακόμα μπορείτε να ζητήσετε απο τις τράπεζες το καταλογο με τα μεγάλα ποσα που εφυγαν στο εξωτερικό το τελευταιο καιρο και να βρείτε τους κατόχους για να δικαιολογησουν που τα βρηκαν

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Μια πρωτοποριακή καινοτόμος ριζοσπαστική και ανατρεπτική λύση στο πρόβλημά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ελλαδίτσα μας, προσωπικά πιστεύω λόγο ιδιότητας,ότι είναι η κατάργηση της δυνατότητας τήρησης βιβλίων Εσόδων-εξόδων, από επιχειρήσεις εμπορίας και μόνο, που ο τζίρος τους δεν ξεπερνάει τα όρια της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων Γ’ Κατηγορίας. Αν τηρούνται βιβλία Αγορών τότε οι αγορές μετατρέπονται σε πωλήσεις και τελειώσαμε. Εδώ βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λήψη συμπληρωματικών-διαρθρωτικών μέτρων π.χ. α)»σφιχτός» έλεγχος στην διακίνηση, β)όσον αφορά τους ΜΣΚΚ και ΜΣΜΚ αναθεώρησή τους, γ)τι θα γίνει με τα μένοντα εμπορεύματα κατά την διακοπή, δ)τα κατεστραμμένα εμπορεύματα, κλπ.
    Για τους Ελευθέρους Επαγγελματίες μόνο η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων σε συνδυασμό με ένα πραγματικό πόθεν έσχες που θα βασίζεται σε Αμερικάνικα πρότυπα (δυνατότητα ελέγχου όλων των λογαριασμών από εφοριακούς ελεγκτές χωρίς δικαστική συνδρομή)αλλά και η έμφαση στους συχνούς και λεπτομερείς προληπτικούς ελέγχους θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | Pantelis Simvoulidis

    Θεωρώ ότι το να μαζεύουμε αποδείξεις δεν θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για τον απλούστατο λόγο οτι αυτοί που φοροδιαφεύγουν σου λένε οτι αν θέλεις απόδειξη θα πρέπει να πληρώσεις τουλάχιστον το ΦΠΑ, και ενδεχομένως και κάτι παραπάνω. Συνεπώς, κανένας δεν θα επιλέξει σε μια συναλλαγή 100euro να πληρώσει 19 επιπλέον για να οφελειθεί τα 11,9euro απο φοροαπαλλαγή (σε περίπτωση που το εισόδημα του είναι στο αφορολόγητο).

    Θεωρώ ότι η δυνατότητα υποβολής καταγγελειών στην ΥΠΕΕ για θέματα φοροδιαφυγής θα πρέπει να επανέλθει, οχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και στην πράξη, με ελέγχους.

    Επιτέλους να υπάρχει κάποιος στον οποίο θα καταθέτουμε αυτό που ζούμε καθημερινά! Ζητάμε απόδειξη, και μας κοιτάζουν σαν να είμαστε από άλλο πλανήτη. Μαλώνουμε μαζί τους γιατί θέλουν να τους πληρώσουμε επιπλέον το ΦΠΑ…και μας λένε ότι «Καλά, εσύ που ζεισ? Έτσι δουλεύει η αγορά. Η τιμή που λέμε είναι πάντα χωρίς απόδειξη»

    Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν αυστηρότερα και τα μέτρα για όσους βρεθούν να φοροδιαφεύγουν με τη μή έκδοση αποδείξεων. Αυστηρό μέτρο δεν είναι να του βάλεται 500 ή 1000Euro πρόστιμο, ούτε φυσικά και το να του απορρίψεται τα βιβλία….ποια βιβλία? Αυτά στα οποία υπάρχουν μηδαμινές συναλλαγές? Αυστηρό πρόστιμο είναι να του κατασχεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να μπεί λουκέτο στο μαγαζί του για ένα μήνα. Αν δεν χτυπηθεί στην τσέπη του…θα συνεχίσει.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | Γιαννης Ψ.

    Καθε χρονο διαβαζουμε για τα τεραστια ποσα που παιζονται σε καθε μορφη διαδικτυακου τζογου (εκατομμυρια ευρω, μπορει και δις). Δεν μπορει να βρεθει καποιος τροπος να φορολογηθουν τα κερδη των εταιριων αυτων? Το δυσκολο ειναι οτι ανηκουν οι servers και οι εδρες των εταιριων σε αλλες χωρες. Ας ανακοινωσει η κυβερνηση οτι θα απαγορευθει η προσβαση σε αυτες τις σελιδες στους κατοικους της Ελλαδας και ας δοθει ενα εξαμηνο διορια σε αυτες τις εταιριες να ερθουν στην Ελλαδα και να προσφερουν τις υπηρεσιες τους απο τον τοπο μας, ωστε να μπορει να υπαρχει ελεγχος και φορολογηση των κερδων τους. Να υπαρξει δηλαδη προσβαση σε site διαδικτυακου τζογου μονο αν εχουν καποιο παραρτημα στη Ελλαδα και σε ελληνικους servers…Σιγουρα οι εταιριες, αν οχι ολες, οι περισσοτερες θα το πραξουν, καθως δεν θα θελουν να χασουν την πελατεια τους. Στην χειροτερη περιπτωση, θα κρατησουμε δισεκατομμυρια ευρω στην χωρα μας και οχι στην τσεπη εταιριων αλλων χωρων. Ειναι απλο και θα επιφερει αρκετα χρηματα στον προυπολογισμο, αλλα θελει πολιτικη βουληση…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | P.A.S.

    ΄Οχι συλλογή κι άλλων αποδείξεων για μισθωτούς-συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 30χ ευρώ.
    Δεν είναι καλοταισμένος εφοριακός η επαγγελματίας λογιστής ο κάθε πολίτης για να κάνει τη συλλογή φορολ.στοιχείων δεύτερο επάγγελμα.
    Μόνο σχεδόν μηδενικό ΦΠΑ θα αποκάλυπτε τη ζητούμενη φορολογητέα ύλη χωρίς ο καταναλωτής να αχοληθεί περαιτέρω με την απόδειξη που κόπηκε.
    Ασχολείστε δεκαετίες τώρα με την είσπραξη/απόδοση του ΦΠΑ και αγνοείτε το πραγματικό εισόδημα.Πάλι σε ανόητους απευθύνεστε;Στα όρια της χρεωκοπίας φτάσαμε επειδή υπάρχουν σοβαρές βλάβες στους μηχανισμούς και τους διοικούντες και δεν φταίνε μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν. Τους αφήσατε τα περιθώρια.
    Σας καταλογίζω βαρύτατες ευθύνες(αρχής γενομένης από το 1981,όταν ξεκίνησα τον εργασιακό μου βίο) γιατί κλεψατε τα όνειρα και τη ζωή μας,ισοπεδώνοντας αρχικά την κοινωνία και μετά βυθίζοντάς τη στην άβυσσο της μαγκιάς,της λαμογιάς,της φοροκλοπής και της κοροιδίας.
    Ποιός φανταζόταν τότε ότι διορισμένος με μόνο προσόν και τίτλο το απολ.γυμνασίου,όχι μόνο θα έπαιρνε τώρα διπλάσιες αποδοχές από πτυχιούχο ΑΕΙ,αλλά,το κυριώτερο,θα είχε το περιθώριο να υποθηκεύσει το μέλλον και να ζεί πλουσιοπάροχα σε βάρος των υπολοίπων;
    Είστε το λιγότερο απαράδεκτοι όχι μόνο γιατί εκθρέψατε αυτά τα φαινόμενα,αλλά και γιατί συνεχίζετε ακόμα με την ίδια λογική.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΕΥΘΥΜΗΣ

    Ενώ σε όλες τις άλλες χώρες η φοροδιαφυγή και η μη απόδοση του ΦΠΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα (βλ. Αμερική, που είναι η πατρίδα του καπιταλισμού και της ελεύθερης οικονομίας – κακούργημα), εδώ εξακολουθούμε να μην το θεωρούμε. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και η θέσπιση της μη απόδοσης ΦΠΑ ως κακουργήματος ως κακουργήματος. Το αυτό να ισχύσει και για την έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.
    Και η μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και τα πλαστά ή εικονικά στοιχεία, είναι στοιχεία στα οποία υπάρχει δόλος (με την ποινική του έννοια) και συνεπώς, είναι η στοιχειοθέτηση αυτών των αδικημάτων είναι η πιο εύκολη
    Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει κατάσχεση και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων αυτών που δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ως προϊόντα εγκλήματος (φοροδιαφυγής κλπ.)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Κώστας

    Θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:

    α)Οι Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι και άλλες παρεμφερείς κατηγορίες να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες που προσσφέρουν. Π.χ. ο Δικηγόρος, όταν αναλαμβάνει κάποια δίκη, να είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών στο δικαστήριο ή στο Δημόσιο Ταμείο για να συμμετάσχει στη δίκη, αλλιώς δεν πρόκειται να δώσει απόδειξη κανένας. Αντίστοιχα, ο Συμβολαιογράφος να εκδίδει απόδειξη, η οποία να είναι απαραίτητη για την εγγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλάκειο ή στην εφορία. Παρόμοια, ο Μηχανικός που παρέχει αντίστοιχη υπηρεσία στην Πολεοδομία κ.ο.κ..

    β) Το ΣΔΟΕ, αν πραγματικά νοιάζεται για την είσπραξη των φόρων, διότι αμφιβάλλω αρκετά γι΄ αυτό, να μπορεί να κινείται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες ότι ερχόμαστε. Ενοοείται ότι πρέπει να έρχεται κλιμάκιο από άλλη πόλη, διότι οι ντόπιοι νομίζω ότι είναι δύσκολο να επιβάλλουν προστίματα και να ελέγξουν τους γνωστούς και φίλους τους. Άσε που σε αρκετές περιπτώσεις κρατάνε και τα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων οι ίδιοι οι εφοριακοί υπάλληλοι.

    γ)Επιπλέον, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή με τρόπο επαγγελματικό. Και τι εννοώ. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ελέγχεις το Σεπτέμβριο τα ψιλικαντζίδικα, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επίσης, δεν μπορεί να πηγαίνεις στα κέντρα διασκέδασης και να μην βλέπεις παραβάσεις, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι κόβονται μόνο οι απαραίτητες αποδείξεις και τίποτε περισσότερο. Ακόμη, να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με στοιχεία στατιστικά, τα οποία να μπορούν να επεξεργαστούν επαγγελματίες οικονομολόγοι και όχι υπάλληλοι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν ούτε καν τις βασικές γνώσεις επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | πελλης ανδρεας

    το ποθεν εσχες πρεπει να ισχυσει εκτος απο εφοριακους= δημοτικους συμβουλους.δημαρχους.νομαρχιακους.νομαρχες.απο το μικρο χωριο μεχρι
    τους υποργους και τον προεδρο της δημοκρατιας.ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ
    ΑΚΙΝΗΤΟ-ΚΙΝΗΤΟ οπως γνωριζετε μεταβιβαζεται στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
    επομενως ποθεν εσχες σε ολη την οικογενεια α βαθμου.για την ακινητη περιουσια η οποια αποκτηθηκε με καποιο ΕΦΑΠΑΞ η ΔΑΝΕΙΟ για υπαλληλους
    αυτο φαινετε απο τους ορους του δανειου τους εξοφλητικους. προσοχη.
    καθαρες αποδοχες=εξοδα δανειου+διαβιωση+τι κανει ολη η οικογενεια
    ετσι βγαζουμε τον φορο που πρεπει ο καθενας να πληρωσει.ΓΙΑΤΡΟΙ=ποθεν εσχες=ολη η οικογενεια γυναικα παιδια.ακινητα κινητα τα παντα.για να σταματηση η μεταφορα το ξεφορτωμα χρηματων η στην μεταβιβαση συμβολαιογραφικα το ΦΠΑ πρεπει να ειναι.80% προσοχη=ετσι αφου η μεταβιβαση κοστιζει ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ>και οχι μονο.ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ δεν ξεφευγει κανενας. τι τις θελετε λοιπον τις αποδειξεις? θα επανελθω…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Ιδού οι προτεινόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

    α) Οι φορολογικές δηλώσεις θεωρούνται κατα αρχήν οριστικές και ειλικρινείς.
    β) Η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα σε επίπεδο κακουργήματος και επιφέρει βαριά πρόστιμα ή/και φυλάκιση.
    γ) Τα πληροφοριακά συστήματα του ΥπΟικ βγάζουν σε κεντρικό επίπεδο κάθε χρόνο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ΑΦΜ/φορολογούμενων προς έλεγχο.
    δ) Το κλιμάκιο ελέγχου ορίζεται κεντρικά πάλι και αποτελείται από δύο υπαλλήλους. Οι δύο ελεγκτές και ο ελεχγόμενος είναι από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
    ε) Με την έναρξη του φορολογικού ελέγχου δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να κάνει συμπληρωματική δήλωση. Σε αυτήν την περίπτωση βαρύνεται μόνο με πρόστιμο για τυχόν διαφορές σε φόρο που προκύψουν.
    στ) Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς, αν ο φορολογούμενος υποστηρίξει τις αρχές στη σύλληψη των ελεγκτών εφοριακών (δια προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, κλπ), αυτός τυγχάνει αυτόματα πλήρους αμνηστείας για όλες τις παρελθούσες χρήσεις χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.

    Πιστεύω ότι τα παραπάνω θα βοηθήσουν σημαντικά. Όμως, εμείς οι ειλικρινείς πολίτες πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μες. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

    Εγώ προσωπικά δεν αφήνω απόδειξη ούτε για ένα ευρώ. Και την επόμενη φορά που κάποιος γιατρός ή ελεύθερος επαγγελματίες μου ερωτήσει δεύτερη φορά γιατί ζητάω απόδειξη, θα τον καταγγείλω επωνύμως στην οικεία ΔΟΥ. Νομίζω ότι όλοι μας θα καταγγείλαμε έναν κλέφτη, έτσι δεν είναι;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:31 | Ιωάννης Λεχωβίτης

    Μία πρόταση σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ:

    Είναι γνωστό ότι για τον επόμενο χρόνο αναζητούνται 8 δις. Ο μη καταβαλλόμενος ΦΠΑ είναι 6,5 δισ. Αν αυτό είναι αλήθεια τότε το φαινόμενο της μη καταβολής του ΦΠΑ είναι εξωφρενικό.

    Προτείνω την διακύμανση του ποσοστού φορολόγησης ανάλογα με το χρόνο καταβολής του. Δηλαδή:
    Ο ΦΠΑ να καταβάλλεται από τους υπόχρεους κάθε μήνα ενώ να υπάρχει παράταση 12 ημερών για όσους δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ εμπρόθεσμα. Ο υπόχρεος της καταβολής ΦΠΑ να πληρώνει 18% ΦΠΑ (1 μονάδα λιγότερο) όταν θα καταβάλει το ποσό εντός των πρώτων 5 εργάσιμων ημερών. Για τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τη λήξη του μήνα να ισχύει το 19% (το κανονικό ποσοστό ΦΠΑ) ενώ όσοι πληρώνουν το ΦΠΑ στην παράταση που δίνεται (δηλαδή στις 12 επόμενες ημέρες), να υποχρεούνται να καταβάλλουν μία μονάδα περισσότερο δηλαδή 20%.
    Τα όρια στις ημέρες και στα ποσοστά θα τα ορίσουν οι οικονομολόγοι ανάλογα με τις ανάγκες.

    Όταν τα πάντα αλλάζουν τόσο γρήγορα, θεωρώ ότι θα μπορούσε να αλλάξει και η λογική τιμολόγησης και απόδοσης του ΦΠΑ, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα. Ας πούμε ένα ελαστικό ΦΠΑ, που θα επιβραβεύει αυτούς που θα αποδίδουν τον ΦΠΑ πιο νωρίς. Όσοι θα βρίσκονται μέσα στο προβλεπόμενο όριο θα πληρώνουν τον κανονικό ΦΠΑ ενώ όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της παράτασης θα το σκέπτονται δύο φορές.

    Με το σκεπτικό αυτό ο επαγγελματίας θα έχει οικονομικό κέρδος 1 μονάδας εάν αποδώσει εντός των 5 ημερών τον ΦΠΑ.

    Το κράτος θα παίρνει 1% λιγότερο, ωστόσο θα συγκεντρώνει μεγάλο ποσό μέσα στις πρώτες 5 ημέρες του μήνα γεγονός που θα βοηθήσει στην ρευστότητα αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανούνται για «το κυνήγι του ΦΠΑ» ενώ παράλληλα θα δώσει ένα κίνητρο για την απόδοση του φόρου. Το «έλλειμμα» της μίας μονάδας θα καλύπτεται, ίσως και με το παραπάνω, από όσους προτιμήσουν να καθυστερήσουν την απόδοση του ΦΠΑ.

    Δεν είμαι οικονομολόγος, όμως θεωρώ ότι αυτό η παρόμοιο μέτρο, σε συνδυασμό με τα μεγάλα πρόστιμα τα οποία πρέπει να ισχύουν σε όσους «εκ πεποιθήσεως» δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ, θα έδινε τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να επανεκτιμήσει τις προθέσεις του και να βγει κερδισμένος από την συνέπειά του ή αντίθετα χαμένος από την ασυνέπεια.

    Εύχομαι να βρεθούν γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα και να ξεπεράσει η χώρα μας το οικονομικό πρόβλημα ώστε να έχουμε την ελπίδα πως τα παιδιά μας θα έχουν ένα πρόβλημα λιγότερο…

    Καλά Χριστούγεννα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Γιάννης

    Θεωρώ πως βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση η πρόθεση σύνδεσης μέρους του αφορολογήτου ποσού με την συλλογή αποδείξεων. Για την σωστότερη εφαρμογή του μέτρου νομίζω ότι θα ήταν σωστό να καθιερωθεί ένα κατώτερο όριο αφορολόγητου στα όρια των €6.000-€7.000 (που θα αποτελεί και το κατώτερο όριο διαβίωσης) που θα αυξάνεται αναλόγως των αποδείξεων που θα προσκομίσει ο φορολογούμενος( θεσπίζοντας συντελεστές βαρύτητος για το είδος της απόδειξης που προσκομίζεται π.χ 1,5 για αποδείξεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | ιωαννης Π.

    Γνωρίζουμε ότι για να εκδόσει κάποιος απόδειξη, προτείνει άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη χωρίς.
    Οποιος λοιπόν γιατρός ή οποιοσδήποτε επαγγελματίας, δεν εκδίδει απόδειξη ή ζητήσει επι πλέον αμοιβή απο την δεδομένη για να κόψει απόδειξη, η ενέργεια, ή η πρόταση αυτή να τιμωρείται.
    Πως θα υποχρεωθεί?
    Θα γνωρίζει ότι, εφόσον καταγγελθεί, θα ακολουθήσει αυστηρό «πόθεν έσχες» αναδρομικά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:48 | Νικός Γεωργούλας

    Επιπλέον μέτρα

    1. Φορολόγηση των Αδειων ΦΙΧ και ΤΑΞΙ τα οποία αξίζουν ως άδειες 200 – 250.000 Ευρώ σήμερα ενώ θεωρητικώς είναι δωρεάν)με 10% επί της αξίας μεταβίβασης η οποία θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος. Τις άδειες ΤΑΞΙ και ΦΟΡΤΗΓΩΝ να πουλά το Κράτος (αντί να είναι αντικείμενο πελατειακών σχέσεων) και τα λεφτά αυτά να θεωρούνται κανονικό Τεκμήριο και Πόθεν Εσχες. Αποτελεί ντροπή να διακινούνται δισεκατομμύρια μαύρα κάθε χρόνο.

    2. ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα. Το ΦΠΑ να εκπίπτει σε ποσοστό 50% σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου (εστιατόρια, ελεύθερους επαγγελματίες, κέντρα διασκέδασης κοκ) για να υπάρχει πραγματικό κίνητρο να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Η έκπτωση επιστροφή να μειωθεί στο 10% μετά από 5 έτη αφού εξομαλυνθεί η αγορά και μπορεί να γίνει σύγκριση με το πόθεν έσχες τότε. Στις ΗΠΑ ουδείς ενδιαφέρεται τι δηλώνεις αλλά συγκρίνουν το τρι δηλώνεις με το πως ζεις.

    3. Αυξηση της τιμής των τσιγάρων στα επίπεδα που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη (περίπου ένα πακέτο κάνει 5.5 έως 6.0 Ευρώ)Εχουμε τα φθηνότερα τσιγάρα στην Ευρώπη (σημειώνω ότι είμαι καπνιστής για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις)

    4. Το μέτρο δεν είναι οικονομικό αλλά επικοινωνιακό: Είναι απαραίτητο η Ελληνική Κοινωνία να αποενοχοποιηθεί από την «ντροπή του πλούτου» Εάν το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαφημίσει και επικοινωνήσει ότι είναι καλό και λεφτά να βγάζεις και να έχεις μεγάλη δήλωση και φόρους να πληρώνεις θα συνεχίσει η κρυψίνεια. Μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι είμαστε ενοχοποιημένοι με την επιτυχία. Εάν αυτό δεν αλλάξει ο Ελληνικός Λαός δεν θα ανταποκριθεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | Τάκης

    Πρέπει ίσως κάποιοι να θυμηθούν τα εξής:
    Οταν πληρώνω το πλήρες αντίτιμο και δεν μου δίδεται απόδειξη, ο έμπορος παίρνει τον φπα και τον βάζει στην τσέπη ώς μαύρα, δεν έχει άμεση είσπραξη το κράτος, ό έμπορος πληρώνει λιγότερο φόρο αφού έχει μικρότερο κύκλι εργασιών, το κράτος προσπαθεί να καλύψει την απώλεια εσόδων και έρχεται να φορολογήσει δυσμενέστερα εμένα τον μισθωτό που με ξέρει καλά.
    Πληρώνω φπα, πληρώνω νέο φόρο, δεν παίρνω υπηρεσίες και έργα απο το κράτος και ο έμπορος χαχανίζει ευτυχισμένος…
    ΕΛΕΟΣ!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | Δημήτρης Α

    Μερικά σχόλια θα κάνω μόνο σε αυτό το μέτρο…

    1) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

    Φοροδιαφεύγουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτούς ψάχνετε…

    2) Η ΛΥΣΗ ΣΑΣ:

    Να μαζεύονται όλες αποδείξεις.

    ΣΧΟΛΙΟ: Κατά την γνώμη μου δεν νομίζω πως είναι χρήσιμο να μαζεύονται όλες αυτές οι αποδείξεις. Τα καταστήματα με οργανωμένες αποθήκες (αλυσίδες) και άλλα μαγαζιά καθημερινών συναλλαγών (supermarket κλπ) έτσι και αλλιώς κόβουν αποδείξεις (έστω μικρότερες πολλές φορές) Τόσες πολλές αποδείξεις ποιος θα τις ελέγξει; Εργατοώρες χαμένες.

    Τις παροχές υπηρεσιών (υδραυλικούς, γιατρούς κλπ) πάλι δεν θα τους πιάσετε. Θα πει π.χ. ο γιατρός 50Ε χωρίς απόδειξη, 60Ε με απόδειξη. Οπότε ο κόσμος θα πει ας τα γλιτώσω τώρα από το γιατρό (μη με κοιτάει και με μισό μάτι που ζήτησα απόδειξη) και πληρώνω στο τέλος στην εφορία όποια διαφορά και αν προκύψει αφού θα προσκομίσω άλλες αποδείξεις πολύ περισσότερες. Γιατρούς, δικηγόρους και υδραυλικούς δεν χρειάζομαι κάθε μέρα.

    3) ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    Να παραμείνουν τα αφορολόγητα όρια ή ελαφρώς να μειωθούν (πάντως όχι κάτω από 10.000 Ε)

    Να δώσετε κίνητρα και μάλιστα οικονομικά για να ζητάει ο κόσμος αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Μερικά παραδείγματα:

    α) Τα ποσά αποδείξεων παροχής υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών να προσαυξάνουν το αφορολόγητο.

    β) Να επιστέφεται ποσοστό ή όλος ο ΦΠΑ που προέρχεται από αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Στέλιος

    ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΩΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ

    ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥς ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΝ ΩΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

    Θα μου πείτε αυτό χρειάζεται ρευστό, πράγμα που δεν έχει το Κρατος.
    Αν ανοιξει ο κύκλος είμαι σίγουρος οτι στη συνέχεια τα δημόσια ταμεία θα έχουν αρκετά χρήματα μιας και τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα εκτιναχθούν στο ΦΕΓΓΑΡΙ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:03 | manos

    Εάν θέλετε να χτυπήσετε την φοροδιαφυγή τότε κοιτάξτε να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο.

    Θα μιλήσω για τον εαυτό μου αναφέροντας τρανταχτό παράδειγμα.

    Αφορά αποδείξεις ιατρών σε προγράμματα εξωσωματικής.

    Έχουμε κάνει σε διάστημα τριών ετών έξι προσπάθειες.

    Τον πρώτο χρόνο κάναμε δύο προσπάθειες και έδωσα συνολικά χίλια διακόσια (1,200) ευρώ για την συμμετοχή των φαρμάκων και πέντε χιλιάδες στον ιατρό. Ζήτησα και έλαβα απόδειξη για όλο το ποσό.
    Το ταμείο (ΟΠΑΔ) μου έδωσε 352 ευρώ για κάθε προσπάθεια. Δηλαδή έδωσα 6.200 ευρώ και πήρα 700. Το ταμείο μου έδωσε βεβαίωση της διαφοράς για την εφορία. Όταν έγινε η εκκαθάριση διαπίστωσα ότι είχα ένα όφελος περίππου 800 ευρώ . Δηλαδή έδωσα 6.200 ευρώ για δύο προσπάθειες και το κράτος μου έδωσε 1.500 δηλαδή περίπου 750 ευρώ η προσπάθεια.
    Μια από τα ίδια και τις υπόλοιπες φορές.
    Στην τελευταία προσπάθεια μου προτάθηκε να δεχθώ έκπτωση επτακοσίων πενήντα ευρώ για μειωμένη απόδειξη στο ύψος των πεντακοσίων ευρώ.
    Αν και γνωρίζω ότι ο γιατρός κλέβει το κράτος (και εμένα) με την πράξη του, δεδομένου του ότι το κράτος δεν ενδιαφέρετε για εμένα, δέχθηκα την πρότασή του. Οπότε έχω την έκπτωση των 750 ευρώ που θα είχα από την εφορία, καθώς και τα 352 ευρώ του ταμείου. Λιγότερα βέβαια από τα χρήματα που έχασε το κράτος, αλλά περισσότερα από τα χρήματα που θα είχα από το κράτος.

    Εκτός των παραπάνω έχει και συνέχεια.
    Πάω στον οδοντίατρο και διαπιστώνω ότι για το σφράγισμα που έδωσα πενήντα ευρώ, το ταμείο μου έδωσε περίπου έξι.

    Ο γυναικολόγος που πήρε από την γυναίκα μου εξήντα ευρώ, το ταμείο μου έδωσε είκοσι.

    Πάω να πάρω μία ζακέτα και ο μαγαζάτορας μου λέει «κάνει 75 αλλά χωρίς απόδειξη 60″

    Τελικά οι μονοί που μου κόβουν χρήματα για μειωμένη απόδειξη είναι οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ.

    Σκεφτείτε τώρα να είχα περισσότερα οφέλη από την απόδειξη.
    Εγώ δεν θα δεχόμουν την έκπτωση, και όλοι οι παραπάνω θα πλήρωναν τον φόρο.
    Το κράτος θα είχε ευχαριστημένους πολίτες και παράλληλα θα είχε έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Οπότε πρώτα το κράτος πρέπει να φροντίσει τους Έλληνες και μετά να ζητά από τους Έλληνες να το φροντίσουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:32 | Ανέστης Ποντικάκης

    Η «κατάργηση των μετρητών» είναι γελοία! Ας σοβαρευτούμε!
    Για όσους δεν γνωρίζουν η τράπεζα χρεώνει κατά Μ.Ο. 3% στην επιχείρηση για είσπραξη μέσω πιστωτικής κάρτας!

    ¨οσο αναφορά το αφορολόγητο ΝΑΙ πρέπει να καταργηθεί ο τρόπος που σήμερα «δουλεύει». Αφορολόγητο μόνο με αποδείξεις αλλά με όλες τις αποδείξεις. Είναι το μόνο κίνητρο που πατάξει την φοροδιαφυγή!
    Φόρος 10% από το πρώτο ευρώ. Ή παίρνεις απόδειξη ή πληρώνεις άλλο ένα 10% σαν φόρο. Είναι απλό και λειτουργικό.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Γιαννης

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ ΚΡΙΝΩ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ Ή ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ.

    ΤΗ ΧΡΗΣΙΣΜΟΠΟΙΩ ΣΥΝΕΧΩΣ , ΞΕΡΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑ ΙΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ .

    ΑΣ ΠΡΟΠΟΡΕΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ.

    ΑΣΧΕΤΟ ΟΜΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΙΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΔΗΟΓΟΣ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:31 | ΑΡΗΣ

    Μονο η αποδειξη με την τιμη αγορας δεν φτανει. Θα πρεπει να αναγραφεται υποχρεωτικά το προιον που αγοραστηκε και το part number του.
    Επίσης να υπαρχει και βιβλιο στην αποθηκη του καταστηματος με το αποθεμα αλλα και τα part number των προϊοντων που υπαρχουνε στην αποθηκη.πχ. εχω τρεις τηλεορασεις στην αποθήκη με τα συγκεκριμένα part number και οχι γενικα εχω τρεις τηλεορασεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | Κωνσταντινος Ντουρτουνης

    Σε καμμια περιπτωση ομως μην φτασετε στο σημειο να τιμωρειτε οσους για τον Α ή Β λογο δεν ειναι σπαταλοι,συνδεοντας το αφορολογητο οριο με την συλλογη αποδειξεων.Αν καποιος δεν ξοδευει σε ενδηση,υποδηση,διασκεδαση,ινστιτουτα,επισκευες,γιατρους,δικηγορους κλπ πρεπει να τιμωρηθει χανοντας το αφορολογητο;Ειμαι οδοντιατρος και σας λεω μπραβο για την επαναφορα του μετρου αλλα με εναν ορθολογικο και δικαιο τροπο.Οι αποδειξεις των super market και των ΔΕΚΟ θα βρισκονται στη λιστα;Διοτι το σωστο ειναι αυτο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | Freedom

    Κύριε Υπουργέ,

    επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι θεωρώ υπερβολικά δυσμενές το μέτρο της σύνδεσης – ταύτισης αφορολόγητου με το ποσό των προσκομιζομένων αποδείξεων, ιδίως σε ό,τι αφορά νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν εξ ορισμού την οικονομική δυνατότητα να δαπανούν ποσά ίσα με τα εισοδήματά τους. Ναι μεν οι όμοιες περιπτώσεις πρέπει να απολαμβάνουν όμοιας μεταχείρισης (αρχή ισότητας), ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι συνεπές με την αρχή της ισότητας ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογείται με τους ίδιους όρους με τον παλαιότερο, καθώς εξ ορισμού δεν έχει την ίδια αφετηρία με τον παλαιότερο και δεν έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε μεγάλες δαπάνες, αφού δεν έχει και μεγάλα έσοδα. Μία τέτοια ταύτιση θεωρώ ότι μας εισάγει σε ένα σύστημα του «όσο πιο πολλά κερδίσεις και ξοδέψεις», την στιγμή που δεν μπορούν εξ ορισμού, λαμβανομένης υπόψιν ανεργίας, κορεσμού της αγοράς κτλ, όλοι να «τρέξουν» με τους ίδιους όρους, κι όμως φορολογούνται έτσι ακριβώς. Παρακαλώ σκεφτείτε το ενδεχόμενο λιγότερο δυσμενούς μεταχείρισης των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, όμοιας με αυτήν για τους χαμηλόμισοθυς και συνταξιούχους (αποδείξεις 1000 ευρώ κτλ.)
    Σας ευχαριστώ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | Νικόλαος

    Η καλύτερη νομοθετική ρύθμιση είναι: 1 Να γίνει κακούργημα η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή ανεξαιρέτως ποσού!!!!!!!!!!!!!!!!
    2 Οι φορολογικές δηλώσεις πχ με αλφαβητική σειρά να κατατίθενται από 1/2/2010 μέχρι 31/12/2010 στη ΔΟΥ του καθενός(δε θα υπάρχουν ουρές). Ο υπάλληλος που θα την παραλάβει αφού την εξετάσει κανονικά(έλεγχος όλων των δικαιολογητικών)θα υπογράψει για την παραλαβή και την ακρίβεια των στοιχείων και να τη στείλει στο Υπουργείο,μαζί με όλα τα παραστατικά.Το Υπουργείο(με ειδικό συνεργείο)την επανελέγχει ή την στέλνει σε άλλη ΔΟΥ για επανέλεγχο για την ορθότητα των αναγραφομένων.Δηλαδή διπλός έλεγχος και χωρίς να φαίνεται το ονοματεπώνυμο του πρώτου εφοριακού.

    Να δείτε πόσες χρεωστικές δηλώσεις θα γίνουν,από πιστωτικές που τις είχαν κάποιοι μέχρι σήμερα συνεχώς!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ

    Στις 31.12 κάθε χρόνου, οι τράπεζες να στέλνουν στην εφορία ανα ΑΦΜ το άθροισμα των ποσών που κατατέθηκαν μέσα στη χρονιά στους λογαριασμούς του κάθε δικαιούχου. Το ποσό αυτό να παραβάλλεται ανα ΑΦΜ με τα δηλούμενα εισοδήματα. Δεν ξέρω αν θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ,αλλά τουλάχιστον θα πάψουν οι φοροφυγάδες να κοιμούνται ήσυχοι (αφού θα πρέπει να κρύβουν τα μετρητά κάτω από το στρώμα τους).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:52 | ΑΛΙΦΕΡΗ ΓΙΑΝΝΑ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ, ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΕΛΑΜΒΑΝΕ 12000,00 ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΄Η 10500,ΟΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,
    ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝ ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΟ!
    ΜΕ ΤΑ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 10500,00 ΕΥΡΏ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΩΝ 6000,00 ΕΥΡΩ.
    ΜΗΠΩΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΕΣ ΜΙΚΡΕΣ, ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ? ΙΣΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΡΤΑΚΙΑ…. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΘΡΟΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΨΥΛΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ!!!
    ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ! ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ, ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΡΤΑΚΙΑ.. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΥΡΙΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ! ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΟΙΧΟ 1.000.000 ΔΡΧ. ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ? ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ? ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΦΙΑΦΥΓΗΣ?
    ΠΟΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΛΑΙΚΕΣ, ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΛΠ??ΕΛΑΧΙΣΤΗ! ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕΡΟΚΟΜΑΤΟ.
    ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΑΠΑΝΗΡΟ ΠΑΡΑ ΟΦΕΛΙΜΟ.ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΙΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΑΤΕ?
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ..ΙΣΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ , ΟΤΕ ΔΕΗ..ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ? ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΛΟΥΚΕΤΟ.
    ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ!.
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Π.Χ ΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ,ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΔΟΠΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.ΟΙ ΔΙΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΒΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..ΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ ΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | ιορδανιδης σωκρατης

    θελω αρχικα να κανω της εξης παρατηρηση ,

    γιατρος ζηαταει για την εξεταση 70 ευρω, με αποδειξη 100!!! πως αντιμετωπιζεται αυτο ?

    εαν εγω πρεπει να πληρωσω 100 για να παρω αποδειξη με την οποια α) θα δηκαιολογησω το αφορολογητο μου ή β) να μη παρω αποδειξη και να κερδισω τα 30 και να πληρωνω εφορια
    10 επισκεψεις = 300 ευρω κερδος
    ενα βαλω και 10-20 αλλες αποδειξεις μπορει το κερδος μου να ειναι περισσοτερα απο την ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

    δηλαδη με απλα λογια , ειτε ετσι ειτε αλλιως δεν την γλυτωνουμε !!! ασε που το υποργειο μας μετατρεπει σε ΦΟΡΟΕΛΕΚΤΕΣ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ !!! ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ !!!

    αλλα , συμφωνω οτι πρεπει να κοβονται αποδειξεις , πως ομως το κανεις ?

    αποψη ξεκαθαρη δεν εχω ακομη , ισως επανελθω σε καποιο αλλο μυνημα μου , καποιες πρωτες σκεψεις ομως ειναι

    για καποια εππαγγελματα (πχ γιατρος) για να ειναι αποδεκτος ο ασθενης πρεπει να καταχωρηθει με την καρτα υγειας (ωστε να υπαρχει ιστορικο οπου και ενα παει , ειτε ιδιωτης ειτε νοσοκομειο!!!!!) που πλεον ολοι εχουμε , ο γιατρος δεν πληρωνεται εκεινη την στιγμη , αλλα αφου καταθεσει την επομενη μερα ολους τους ασθενης ΤΟΤΕ ο ασθενης πληρωνει μεσω τραπεζης – ατμ ή αυτοματα με χρεωση στον λογαργιασμο του με τηλεφωνικη εγκριση ισως (ισως πρεπει να τον πληρωσει το κρατος και το κρατος να τα παρει απο το πολιτη , οκ τραβηγμενο αυτο αλλα και να χανεις 2 ωρες απο τη δουλεια ειναι δυσκολο, οπως τωρα που για οποιαδηποτε δημοσια επιχειρηση πρεπει να ΧΑΣΩ μεροκαματο!!!!) !!! ετσι ο γιατρος δεν απαιτειται να εχει αποδειξεις αλλα οτι λεφτα παρει θα ειναι δηλωμενα

    ενα αλλο θεμα ειναι η βενζινη , κανεις μα κανεις δεν δινει αποδειξεις ασε που μερικοι μου το παιζουν και τρελοι και πρεπει να μαλωνω

    σε ολα αυτα σημαντικο ρολο παιζει ενας μηχανισμος για την καταγγελια τετοιων φαινομενων , οπου ομως ο πολιτης δεν μπορει να ταλαιπωρειτε μετα , πχ , καλω στο 9999 και δηλωνω δ/νση βενζιναδικου -γιατρου ή οτι αλλο , και λεω το προβλημα , την αλλη μερα στο καταστημα πανε ως πελατες 2 ελενκτες και τον κανουν τσακωτο, αμεσο προστιμο που εαν δεν πληρωθει εντος 10 ημερων το αφαιρειτε η αδεια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!!!! ουτε παραθυρα ουτε νομοι μαστιχες , ξεκαθαρα πραγματα !!!

    ισως ολες οι πληρωμες να πρεπει να γινονται μεσω ηλεκτρονικων καρτων (ομως πρεπει να υπαρχει μεριμνα για τους παπουδες ή αγραμματους ή κτλπ)

    τελος , ειναι σιγουρο οτι ο πολιτης που ζηταει και απαιτει την αποδειξη πρεπει να εχει καποια καλυτερη αντιμετωπιση , αλλα το να συνδεεται το αφορολογητο ειναι μαλλον για γελια (ας σκεφτουμε του παπουδες και το γελιο που εχει να πεσει , μια φτωχη οικογενεια που ισως οι αποδειξεις δεν φτανουν κτλπ) οπως για γελια ειναι και η διαχειρηση ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ , να υποθεσω οτι 100.000 παπουδες θα πανε στα κεπ? για χρονια θα ειναι στην ουρα ή θα πανε στους λογιστες και θα πληρωνουν 50 και 100 ευρω εκαστος???

    δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα αντε βαλε το πολιτη να τρεχει ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ειμαι αχρηστο να ΜΑΖΕΨΩ τα ασυμμαζευτα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Δημόπουλος Φ

    Αξιότιμοι Κύριοι

    Θα ήθελα να προτείνω μία λύση γιά την πάταξη της φοροδιαφυγής στους Ελεύθερους Επαγγελματίες…

    Κάτάργηση της χρήσης μετρητών κατά την πληρωμή γιά τις υπηρεσίες τους και υποχρεωτική χρήση από τον πελάτη χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, μέσω της οποίας η αμοιβή του Πελάτη προς τον ελέυθερο Επαγγελματία θα γίνεται με πίστωση ενός συγκεκριμένου και δηλωμένου στην Εφορία Τραπεζικού λογαριασμού του Ελεύθερου Επαγγελματία.

    Η χρήση αυτού του μέτρου να γίνει υποχρεωτική πλεόν γιά όλους τους Ελευθερους Επαγγελματίες.

    Τυχόν ενστάσεις από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες οσον αφορά προβλήματα χρήσης του μηχανήματος γιά την πληρωμή μεσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας΄, δεν μπορούν να ευσταθήσουν διότι αυτή η λύση μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε Επαγγελματα που βρίσκονται σε κίνηση
    (Π.χ Ηλεκτρολόγοι,Υδραυλικοί, Οδηγοί Ταξί κλπ).
    Τεχνικά είναι εφικτή η χρήση και σε αυτούς με ειδικές συσκευές.
    Οι Τραπεζες γνωρίζουν πως μπορέι να υλοποιηθεί.

    Τέλος γιά να μην μπορεί ο τυχόν » κακός » Ελευθερος Επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει άλλο μηχανάκι ,που θα μπορούσε να οδηγεί σε άλλο Λογαριασμό, προτείνεται αυτά να έχουν ειδικές σημάνσεις που να τα ξεχωρίζουν.

    Επίσης ως δεύτερο μέτρο θα ήθελα να προτείνω την χρήση είτε ενός 4ψήφιου αριθμού, είτε μιας ιστοσελίδας, όπου ο Πολίτηε θα μπορεί να καταγγέλει ανωνυμα τον Ελευθερο Επαγγελματία που δεν δίδει , σήμερα απόδειξη ή αυριο αν εφαρμόσετε την πρόταση μου πίστωση του συγκεκριμένου λογαριασμού του αλλά ζητά μετρητά.

    Οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα δράσουν ως οδηγός γιά τις Υπηρεσίες σας ώστε να έχουν συγκεκριμένους στόχους Φοροφυγάδων.
    Φυσικά η καταγγελία από μόνη της δεν σημαίνει οτι κάποιος φοροδιαφεύγει αλλά δρουν ως οδηγός γιά τις Υπηρεσίες σας ώστε να έχουν συγκεκριμένους στόχους Φοροφυγάδων και να τους ελέγχουν..

    Ευχαριστώ γιά την ευκαιρία να βοηθήσω.

  • Κύριε υπουργέ
    Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι αντίστοιχα θέματα είχα αναπτύξει και σε άλλες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ αλλά όπως φαίνεται κανείς δεν θέλησε να ρίξει μια ματιά και τόση προσπάθεια πήγε χαμένη.
    Ελπίζω να μην μιλάμε και εδώ στον βρόντο.
    Στο θέμα μας τώρα.Τα πρώτα μέτρα που μελετάτε είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά τα αποτελέσματά τους επιτρέψτε μου να σας πω στον τομέα της φοροδιαφυγής θα είναι πενιχρά και αυτό για συγκεκριμένους λόγους που θα προσπαθήσω να αναπτύξω εν τάχη:
    α)Η φοροδιαφυγή οφείλεται εν πρώτης στην μαύρη(αφορολόγητη) ύλη που δημιουργείτε μεταξύ των παραγωγών κάθε είδους και των εμπόρων-μεταπρατών και μεταποιητών στην συνέχεια. Οι παραγωγοί δικαιολογώντας ένα δυσανάλογο για την νόμιμη παραγωγή όγκο πρώτων υλών με υποτιθέμενες ζημιές, αστοχίες κλπ δημιουργούν ένα απόθεμα πρώτων υλών που παράγουν τελικά τα προς φοροδιαφυγή προϊόντα. Μια ακόμη συνήθης πρακτική είναι η υπερβολική, ως προς την πραγματική,θεωρητική ανάγκη χρήσης πρώτων υλών. Έτσι ο εκάστοτε παραγωγός έχει την δυνατότητα να κάνει μια πολιτική χαμηλών τιμών σε κάποιους εμπόρους συνυπολογίζοντας την αφορολόγητη ύλη.
    όσον αφορά τους εμπόρους αυτοί κατά κανόνα έχουν Β΄ κατηγορίας βιβλία όπου μέσα στο χάος τους χάνονται όλα τα παράνομα στοιχεία. Άρα δικαιώνω την επιλογή σας για την κατάργησή τους, μέτρο που από μήνες προτείνω, μόνο που ελπίζω να αντικατασταθεί από κάτι που θα έχει μικρό λειτουργικό κόστος γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν τεράστια οικονομικά αδιέξοδα στις μικρές επιχειρήσεις.
    Έτσι λοιπόν για να λύσετε αυτό το πρώτο πρόβλημα αρκεί να καθοριστούν επακριβώς οι ανάγκες πρώτων υλών για την παραγωγή ενός προϊόντος και να προταθεί ένα ειδικό καθεστώς αποθήκευσης και διακίνησης υλικών που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες. Αυτό δεν έχει κόστος για το κράτος και θα κάνει εύκαιρο κάθε έλεγχο σε οποιαδήποτε βιομηχανία. Επίσης το περιθώριο για αστοχία ή καταστροφή υλικού δεν μπορεί να είναι πάνω από 2%.
    Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την δίοδο θα πιάσετε ένα μεγάλο μέρος της αφορολόγητης,μαύρης διακίνησης.
    β)Ένας δεύτερος παράδεισος φοροδιαφυγής είναι οι εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Εκεί η φοροδιαφυγή γίνεται με διάφορους τρόπους όπως: 1.αγοράζουν με αποδείξεις λιανικής, υποτιμολογημένες συνήθως και έτσι δεν παρουσιάζουν τιμολόγια 2.αγοράζουν χωρίς κανένα παραστατικό 3. υποτιμολογημένα τιμολόγια.
    Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι το γιατί που θα υποδείξει και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.
    Οι επιχειρήσεις αυτές φοροδιαφεύγουν για δύο λόγους ή μάλλον οι φοροδιαφεύγοντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
    Β1) Αυτούς που εκμεταλλεύονται την προβληματική των Β κατηγορίας βιβλίων και έτσι πάντα έχουν δύο επιχειρήσεις μια με βιβλία Γ΄ που περνάνε τα έξοδα και μια με Β΄που χρησιμοποιούν για να φοροδιαφεύγουν. Αυτοί όλοι με μια μικρή έρευνα σε όσους έχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορούν να βρεθούν και έτσι θα έχετε έναν πρώτο κατάλογο φοροκλεπτών, μικρών και μεγάλων.
    Β2) Αυτούς που τα υποτιθέμενα κέρδη των επιχειρήσεων δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για τα έξοδα των επιχειρήσεων τους και έναν μισθό γι’ αυτούς και έτσι αναγκάζονται να μετέρχονται τέτοιου είδους τεχνασμάτων για να μπορέσουν να επιζήσουν.
    Αν για την πρώτη κατηγορία θα είναι μια δίκαιη τιμωρία για την δεύτερη θα είναι μια λύτρωση το να μπορέσουν να επιζήσουν.
    Βέβαια οι δύο αυτές κατηγορίες διαπλέκονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους.Συνήθως μια επιχείρηση της Β1 κατηγορίας έχει δορυφορικές επιχειρήσεις της Β2.
    Το πρόβλημα όμως έχει λύση και αυτή λέγεται αφορολόγητες οι πραγματικές δαπάνες.
    Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει όλες οι μικρές επιχειρήσεις να δικαιολογούν σαν έξοδα τα ενοίκιο,ρεύμα,μισθούς υπαλλήλων,ασφαλιστικές εισφορές και επιτέλους ένας βασικός μισθός για τον επιχειρηματία. Αυτό κύριε υπουργέ θα αποτρέψει τον μεγαλύτερο αριθμό των επαγγελματιών από το να κλέβει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και θα δηλώσει μεγαλύτερα εισοδήματα. Σε πρώτη φάση αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από αύξηση του αφορολόγητου εφόσον δαπάνες όπως οι προαναφερόμενες δηλωθούν ότι πληρώθηκαν. Αυτό θα αύξανε αμέσως το ΑΕΠ κατά ένα μεγάλο ποσοστό σίγουρα μεγαλύτερο του 10 ή και 15% σε πρώτη φάση με προφανή τα κέρδη σε όλους τους τομείς.Το θεωρητικό πρωτογενές κόστος θα είναι ασήμαντο μια και άλλες επιχειρήσεις, αυτές της Β1 κατηγορίας θα αναγκάζονταν να δηλώσουν μεγαλύτερα έσοδα και κατά συνέπεια να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους που θα υπερκαλύψουν το προαναφερόμενο κόστος στο πολλαπλάσιο μια και οι συντελεστές είναι διαφορετικοί.
    Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν συνεργεία με συνεχή παρουσία παντού αλλά και συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο δράσης.Να αποφευχθούν δηλαδή παρανοήσεις που μέχρι τώρα είναι το κυρίαρχο γεγονός στους ελέγχους αλλά και να οριστούν ευκρινώς τα πρόστιμα και οι περιπτώσεις για να μην υπάρχει συναλλαγή.
    Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου θέματος είναι η λιανική πώληση και το μέτρο για τις αποδείξεις. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι μάλλον δεν θα αποδώσει πολλά και αυτό γιατί το κέρδος του καταναλωτή από μια μειωμένη απόδειξη ή χωρίς αυτήν φαντάζει μεγαλύτερο και είναι πιο άμεσο από το ενδεχόμενο και άγνωστο για τους πολλούς κέρδος στην φορολογία. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι αδύνατον να χειριστούν ένα τεράστιο όγκο αποδείξεων. Εκείνο που θα έφερνε αποτελέσματα θα ήταν η έρευνα από συνεργία για ύπαρξη αποδείξεως και ενδεχόμενα έστω και μικρά πρόστιμα. Αυτό από μόνο του σε συνδυασμό με την εμφανή παρουσία των συνεργείων αλλά και την υποτιθέμενη θα είχε πολύ περισσότερα αποτελέσματα. Αν μάλιστα τα συνεργεία δεν έμεναν μόνο στην απλή επίδειξη της απόδειξης αλλά προχωρούσαν στα γιατί και πως της τιμής τότε η επιτυχία θα ήταν αδιαφιλονίκητη.
    Το μέτρο των αποδείξεων θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά αρκεί να υπήρχε η δυνατότητα για σταδιακή κατάθεσή τους από τους πολίτες και επεξεργασία τους από την εφορία για την αλήθεια των αναγραφομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε η προσκόμιση από μεριάς των επαγγελματιών του καταλόγου των ειδών με τις τιμές πωλήσεως για να μπορεί να γίνει αντιπαράθεση.
    θα επανέλθω με νέα σχόλια

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:40 | Παντελής

    Εχω να προτείνω τα εξής:

    1. Αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους με οποιοδήποτε κόστος έτσι ώστε ο φορολογούμενος να θεωρεί οτι τα λεφτά του πιάνουν τόπο και ΔΕΝ πάνε στην τσέπη ημέτερων.

    2. Αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός «εσωτερικών υποθέσεων» για την ΥΠΕΕ και παραδειγματική και άμεση τιμωρία ενόχων χρηματισμού – θεωρώ οτι αυτή τη στιγμή είναι το υπ.αρ. 1 έγκλημα στον τόπο μας

    3. Να αρχίσουν να «μιλάνε» οι τράπεζες με την εφορία για δάνεια και για συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών.

    4. Κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος (χρεωστικού κατα προτίμηση) παντού, ενδεχομένως και φορολογικά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | Διονύσης

    Είναι δύσκολη η οργάνωση των φορέων ΙΚΑ – ΤΕΒΕ – ΝΠΔΔ ΝΠΙΔ κ.α. που αποδίδουν είτε συντάξεις είτε μισθούς και η ηλεκτρονική διασταύρωση τους στο σύνολο τους με αυτά των φορολογουμένων?
    Είναι δύσκολη η θέσπιση αντικειμενικών όρων διαβίωσης ανάλογα της οικογενοιακής και επαγγελματικής κατάστασης κάθε πολίτη ώστε να μην δηλώνει ο καθένας ότι θέλει κατά βούληση? (τουλάχιστον για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι στη χώρα μας είναι αρκετοί)
    Τέλος είναι δύσκολος ο έλεγχος όλων των δηλώσεων ή και συγκεκριμένων ομάδων στην απλή λογική των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης?
    Πόσοι απο όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν σήμερα θα έπειθαν ότι ζουν με εισοδήματα πείνας όταν έχουν στην κατοχή τους ακριβά κινητά και ακίνητα?
    Κατά πόσο μπορεί να φτάσει ο έλεγχος σε όλων των ειδών τις εταιρείες
    μέχρι τα φυσικά πρόσωπα ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των πάσης φύσεως ανταλαγής τιμολογίων και η μη πληρωμή φόρων?
    Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει ο κάθε μισθωτός <> (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ) ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πως είναι δυνατόν να δηλώνει περισσότερα από πολλούς άλλους φορολογούμενους και να μην μπορεί να αλλάξει το από δεκαετίας ή και παραπάνω αυτοκίνητο του όταν οι δρόμοι της Αθήνας είναι γεμάτοι από τζίπ κάθε είδους και κυβισμού από φορολογούμενους που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης!( τουλάχιστον με τα δεδομένα του μέχρι σήμερα φορολογικού μας συστήματος)
    Έννοιες όπως αυτή του ελέγχου και της απόδοσης Δικαιοσύνης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, είναι ανάγκη να γίνουν πράξη στο νεο φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδιασμό με τη χρηστή διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, διαφορετικά καμμία καλή πρόθεση και κανένας νόμος δεν είναι από μόνα τους ικανά να αλλάξουν τη ρώτα του πλοίου και θα συνεχίσουν αφενός οι μισθωτοί να θεωρούνται ως η άρχουσα τάξη στη χώρα μας αφετέρου να διευρύνονται οι οικονομικές ανισότητες με ότι αυτό συνεπάγεται στο κοινωνικό πεδίο.
    Σε κάθε μέτρο που λαμβάνετε για το φορολογικό νομοσχέδιο λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλες τις οικονομικές και κοινωνικές του διαστάσεις ώστε να μην εμφανιστούν φοινόμενα παρόμοια με αυτά που καταγγέλονται σήμερα, για το επίδομα κοινωνικής αληλεγγύης.
    Δεν αρκούν από μόνες τους οι φορολογικές κλίμακες για τη θέσπιση φόρων, ούτε από μόνα τους κάποια κριτήρια για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
    Μήπως ο συνδιασμός οικονομικών κριτηρίων είναι καλύτερος για τον εύστοχο εντοπισμό του πλούτου που δεν δηλώνεται?
    Πως είναι δυνατόν π.χ. ένας φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας πενταετίας κάτω και από τα όρια της φτώχειας να αλλάζει κάθε τρία – τέσσερα χρόνια αυτοκίνητο? Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσουμε και μερικά παραθυράκια? (έχουν γίνει τόσα πολλά που μπάζει από παντού!) Αν δεν έχουμε τη θέληση και τη βούληση να αντικρίσουμε την πραγματικότητα που βιώνει το 70% των φορολογουμένων τι νόημα έχει να συζητάμε για το φορολογικό όταν σε κάθε νεο μέτρο λοξοκοιτάμε και την ανάλογη ομάδα συμφερόντων(από τις χιλιάδες που έχει αυτό ο τόπος!) η οποία θίγεται και θέλει την τροποποίηση του μέτρου κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο ώστε να μείνει εκτός?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | Παπαδόπουλος Α

    Σας παρουσιάζω μια πρόταση να την εξετάσετε και πιστεύω ότι ίσως βαλει ένα λιθαράκι στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην πατρίδα μας.
    Η πρόταση αφορά παροχή υπηρεσιών και αγορές απο ένα ύψος και πάνω (ιατρούς δικηγόρους εκπαιδευτικούς αλλά και αγορές πχ μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μηχ/των κλπ.Ο αγοραστής παραγγέλνει πληρώνει στην εφορία το αντίτιμο και η εφορία τον πωλητή κατοχυρώνοντας και την αξία του εμπορεύματος.πχ ενα αυτοκίνητο καθορίζεται απο την εφορία η αξία του και δεν μπορεί να συνενοηθεί πωλητης αγοραστής για την αξια που γίνεται η πώληση ούτε να δηλώσει χαμηλώτερη αξία αφου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την αξία της εφορίας πχ στην ασφάλεια για κλοπή.
    με τον ιδιο τρόπο οι πωλήτες απο ενα ποσο και πανω δεν πληρώνουν ιατρους δηκηγορους κλπ αλλα την εφορια και εκεινη ηλεκτρονικα τους δικαιούχους ορίζοντας ταυτόχρονα τον φόρο η την εκπτωση φόρου.
    Κάποιος με παροχή θα μπορούσε να ζητήσει μισα λεφτα μετρητά και μισα με αυτο το συστημα για να φοροδιαφυγει αλλα ο πολιτης θα μπορεί μετα απο καταγελλια σε κεπ μεσα σε δέκα μέρες και αφού οι καταγγελίες είναι πάνω απο ένα αριθμό να εξετάζετε απο επιτροπή το θέμα του και να προχωρεί σε καταγγελία για παράνομο χρηματισμό.εδω σε αυτη την κατηγορία θελει λιγο ποιο πολυ δουλεια να πιαστούν ολοι οι τροποι φοροδιαφυγης που νομιζω σαν προγραμματιστης αναλυτης πληροφοριακων συστηματων δεν ειναι κατι το μη εφικτο.πιστευω η ιδεα να φανει καλή ευχομαι να λυθει το μεγαλο αυτο προβλημα της κλοπής του κράτους.Δεν επιθυμω να δημοσιευτει το κειμενο απλα εξετάστε το σαν ιδέα
    ευχαριστω .