19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 00:04 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα πρέπει α) οι υπηρεσίες του κράτους να πάψουν να «κάνουν τα στραβά μάτια» απέναντι στις συνήθεις πρακτικές μεθόδους που εφαρμόζουν οι συναλλασσόμενοι, προκειμένου να φοροδιαφεύγουν και β) να θεσπισθούν αποτελεσματικοι μηχανισμοί, με τους οποίους θα αποτρέπεται ή θα καθίσταται δυσχερής η υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων φοροδιαφυγής στο μέλλον, ώστε να επέλθει εξορθολογισμός και να τεθεί φραγμός σε απαράδεκτες συμπεριφορές, τις οποίες ανέχεται υποκριτικά το κατά τα άλλα «φτωχό» μας κράτος.
    Οι παρακάτω προτάσεις μου προέρχονται από επαγγελματίες που γνωρίζουν πολύ καλά τις φορολογικές, τραπεζικές και νομικές διαδικασίες (όπως φίλους μου φοροτεχνικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους) και, ως εκ τούτου, είναι τεκμηριωμένες.
    Β) ΑΚΙΝΗΤΑ
    Είναι γνωστό ότι η φοροδιαφυγή στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι τεράστια, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Είναι δηλαδή γνωστό ότι σε όλα (σχεδόν) τα συμβόλαια, το αναγραφόμενο τίμημα ισούται με την αντικειμενική αξία , που είναι πολύ κατώτερη της εμπορικής, ενώ το πραγματικό τίμημα που καταβάλλεται από τον αγοραστή στον εργολάβο ή στον ιδιώτη πωλητή είναι πολύ μεγαλύτερο, πολλές φορές, το υπερδιπλάσιο.
    Τις περισσότερες φορές, στην καταβολή των λεγόμενων «μαύρων» χρημάτων διαμεσολαβούν οι τράπεζες με το άνοιγμα δεσμευμένων λογαριασμών στο όνομα των υποψηφίων αγοραστών, με ποσό που αντιπροσωπεύει το εκτός συμβολαίου τίμημα. Για την αγορά ενός διαμερίσματος η τράπεζα χορηγεί συνήθως δύο (2) δάνεια, ένα (1) στεγαστικό, ποσού ίσου προς το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, και ένα (1) δεύτερο, επισκευαστικό ή με άλλη ονομασία, ίσο προς το εκτός συμβολαίου τίμημα, το οποίο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι να εγγραφεί προσημείωση υπέρ της τραπέζης, οπότε απελευθερώνεται και, εν συνεχεία, αναλαμβάνεται από τον αγοραστή, ο οποίος το καταβάλει στον πωλητή (εργολάβο ή ιδιώτη).
    Πολλές τράπεζες ανοίγουν ενόψει της χορήγησης του στεγαστικού δανείου τους ως άνω δεσμευμένους λογαριασμούς απευθείας στο όνομα του πωλητή, ο οποίος με την εγγραφή της προσημειώσεως υπέρ της τραπέζης και την αποδέσμευση του λογαριασμού αναλαμβάνει το κατατεθειμένο από την τράπεζα ποσό.
    Πέρα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα πρέπει να εξομειώνονται κάθε χρόνο με τις εμπορικές, θα πρέπει να υπάρχει ελεγκτική αρχή στο πλαίσιο του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην οποία οι τράπεζες να καταθέτουν τα συμφωνήτικά στεγαστικών δανείων (στεγαστικών και επισκευαστικών) με τους πελάτες τους και τα παραστατικά με τις συναφείς με αυτά συναλλαγές (εντάλματα χορηγήσεων, λογαριασμοί, άνοιγμα σχετικών λογαριασμών), μαζί με τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, με ταυτόχρονη άρση τραπεζικού απορρήτου, στοιχεία με βάση τα οποία η αρχή αυτή θα μπορεί να διαπιστώσει τυχόν προσπάθεια φοροδιαφυγής, όπως π.χ ότι την ημέρα του συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου ανοίχτηκε λογαριασμός για διάστημα τριών μηνών, το ποσό του οποίου αναλήφθηκε κατά την ημέρα χορήγησης του (εμφανούς) στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή του εμφανούς τιμήματος, γεγονός που συνδέεται με τη χορήγηση έτερου δανείου για την επισκευή του ίδιου διαμερίσματος κ.λπ.
    Δεύτερο μέτρο θα ήταν τα έσοδά των εργολάβων από μεταβιβάσεις ακινήτων να φορολογούνται όχι μόνο με βάση το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα που ισούται προς την αντικειμενική αξία και υπολείπεται κατά πολύ της αντικειμενικής αλλά επιπροσθέτως με ένα ποσοστό (30% για παράδειγμα) επ’ αυτού που συνιστά το λογικό περιθώριο κέρδους τους, αφού κανείς εργολάβος δεν πωλεί ακίνητο στην αντικειμενική αξία. Έτσι, θα επέλθει διαφάνεια στις συναλλαγές και εκλογίκευση της διαδικασίας, η οποία επιτρέπει στους εργολάβους να αποκομίζουν αφορολόγητα τεράστια ποσοστά κέρδους.
    Γ) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    Ευκταίο είναι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και κάθε φορολογούμενος άλλωστε, να φορολογείται με βάση την εξατομικευμένη εικόνα για την οικονομική του κατάσταση και όχι με βάση κάποια γενικά και μη αντιστοιχούντα στην πραγματικότητα αντικειμενικά κριτήρια που αδικούν τους αδύνατους και ευνοούν τους δυνατούς εκάστου κλάδου.
    Γι’ αυτό και προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης του συστήματος, για παράδειγμα στους δικηγόρους, πρέπει να διπλασιαστούν, κατά το αντίστοιχο του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι ελάχιστες αμοιβές που με βάση υπουργική απόφαση προεισπράττονται σήμερα από τους Δικηγορικούς Συλλόγους με αντίστοιχη παρακράτηση μέρους του φόρου, αφού οι αμοιβές αυτές είναι, κατά γενική παραδοχή, υποδιπλάσιες των ισχυουσών στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό κάθε δικηγόρος που τηρεί λογιστικά βιβλία, ανεξαρτήτως του εάν παρέδωσε ή όχι στον πελάτη του απόδειξη, θα υποχρεώνεται να αναγράφει στο βιβλίο εσόδων – εξόδων ως έσοδο αμοιβή που θα προσεγγίζει την πραγματική αμοιβή του, ενώ σήμερα του επιτρέπεται να αναγράφει ως αμοιβή υποδιπλάσια της πραγματικά εισπραχθείσης στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με τον μέτρο αυτό, αυτομάτως η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων που δήλωνουν χαμηλά έως και αφορολόγητα εισοδηματα, θα δηλώνουν εφεξής εισοδήματα που δε θα απέχουν πολύ από τις πραγματικές εισπράξεις τους. Πάλι όμως θα υπάρχουν αποκλίσεις, από ορισμένους που λαμβάνουν πολύ μεγάλες αμοιβές, γι’ αυτό και θα πρέπει τόσο με βάση τα χρόνια στο επάγγελμα, όσο και αναλόγως με το βαθμό των δικαστηρίων στα οποία παρίστανται να προσαυξάνονται οι ελάχιστες αυτές αμοιβές που θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν με νέα υπουργική απόφαση, με την πρόσθεση επί της ελάχιστης αμοιβής ποσοστού π.χ 10% για όσους έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω, 20% για όσους έχουν εμπειρία 20 ετών και άνω ή/και συν 5% επιπλέον ειδικώς για παραστάσεις στα Εφετεία Κακουργημάτων ή στον Άρειο Πάγο κ.ο.κ
    Το ίδιο με τους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέτουν κατάσταση από τα νοσοκομεία (ιδιωτικά ή δημόσια) όπου υπηρετούν για τα χειρουργεία στα οποία συμμετείχαν, καθώς και τις σταθερές αμοιβές που λαμβάνουν για κάθε επίσκεψη στα ιατρεία τους, σε συνδυασμό με κατάσταση επισκέψεων πελατών που θα πρέπει να τηρούν, ώστε να γίνεται έλεγχος της αξιοπιστίας των φορολογικών τους δηλώσεων.
    Δ) Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο θα πρέπει να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλουν όσους επαγγελματίες δε χορηγούν απόδειξη. Η ανώνυμη καταγγελία δε θα συγκροτεί κατηγορία, αλλά θα είναι γνωστό ότι θα δίνει έναυσμα στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ να πραγματοποιούν έλεγχο, π.χ ως «απλοί πελάτες» του ιατρού, ο οποίος δεν κόβει απόδειξη ή παζαρεύει την απόδειξη.

  • Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

    Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές και βασίζονται κυρίως
    – στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης
    εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ,

    Ερώτηση : με ποιο μέτρο θα εντοπίσετε το μαύρο χρήμα : του τοκογλύφου, του
    λαθρέμπορου, του εμπόρου λευκής σαρκός, του ναρκέμπορου, το πολιτικό μαύρο
    χρήμα, του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, από τις μίζες των προμηθειών
    ολόκληρου του Δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ, των ΔΕΚΟ, από το φακελάκι, από το
    ποσοστό, στα αναλώσιμα των νοσοκομείων (εκτός των προμηθειών) και στα
    φάρμακα, από τα ανεξέλεγκτα έσοδα των απογευματινών ιατρείων των
    Νοσοκομειακών ιατρών, από τις μίζες από φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις,
    αναπηρικές συντάξεις των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, από αδίστακτες
    κλοπές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων από ιατρικά και παραϊατρικά
    επαγγέλματα που φτάνουν στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν
    τα κλεμμένα στο κράτος, ενώ τελικά όλοι οι ¨Κύριοι» αθωώνονται.
    Μπορώ να αναφερθώ σε εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα με αγιάτρευτη
    διαφθορά, που κανένα, περίπου σαν τα δικά σας μέτρα, δεν έχουν καταλήξει σε
    κανένα αποτέλεσμα. Το ζούμε καθημερινά.
    Δεν πρόκειται για απόκρυψη εισοδημάτων αλλά για καθαρή κλοπή που είναι
    σχεδόν αδύνατον να εντοπισθεί με τα μέτρα που θα πάρετε και τα οποία, είναι
    ήδη θεσμοθετημένα.

    – στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων,
    Δεν αμφιβάλω ότι είναι ένα μέτρο που έχει προσφέρει πολλά στη πάταξη της
    φοροδιαφυγής και πρέπει να πλατειάσει σε κάθε οικονομική δραστηριότητα των
    φορολογουμένων. Αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ακουμπήσει τα κλεμμένα.

    – στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς,
    Δεν θα το εφαρμόσετε για πρώτη φορά. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της
    30ετίας που πέρασε, έψαξαν το πόθεν έσχες των εφοριακών με ένα και μόνο
    αποτέλεσμα : να τους κάνουν ποιο προσεκτικούς, όχι όμως και λιγότερο θρασύς.
    Αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με ορισμένους φορολογουμένους με μεγάλο
    εισόδημα, τους υποδεικνύουν τα παραθυράκια της φορολογικής νομοθεσίας, και
    με ένα TAXIS που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε για να εκπληρώνει το σκοπό του,
    θησαυρίζουν και οι δύο πλευρές σε βάρος του κράτους. Παραμένουν δε θρασύς
    επενδύοντας προκλητικά σε μια ακριβή ποιότητα ζωής, σε ακίνητα μεγάλης
    αξίας κλπ. Θα χάσετε ακόμη μια φορά το χρόνο σας χωρίς αποτέλεσμα.

    – Η πρότασή μου : Τρεις πηγές μπορούν να αποδείξουν αν ο φορολογούμενος διαθέτει μαύρο χρήμα. Η πρώτη πηγή είναι η ακίνητη περιουσία του, η δεύτερη πηγή οι καταθέσεις του και η τρίτη πηγή είναι αυτή που επιβεβαιώνει αν διαθέτει ή όχι μαύρο χρήμα.
    Πρώτη πηγή : η ακίνητη περιουσία του μπορεί να μην είναι παρά ένα μέρος της δηλωμένη στο Ε9. Ένα άλλο μέρος της μπορεί να υπάρχει διασκορπισμένη σε διάφορα υποθηκοφυλάκεια ανά την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο κτηματολόγιο και δεν έχουν ακόμη μηχανογραφηθεί. Τέλος το τελευταίο κομμάτι μπορεί να υπάρχει σε offshore σε κάποιον από τους φορολογικούς παράδεισους της γης.
    Δεύτερη πηγή : οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες ή διασκορπισμένες με μικρά ποσά σε διάφορες τράπεζες της Ενωμένης Ευρώπης, ή τέλος στην offshore, που φιλοξενεί και την ακίνητη τους περιουσία. Όλες οι καταθέσεις δεν είναι προσπελάσιμες από καμιά ελεγκτική αρχή, ιδιαίτερα οι καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες χάρις στο απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών.
    Τρίτη πηγή : η ετήσια φορολογική δήλωση δεν περιγράφει την πραγματική οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου, με την προστασία που του παρέχει το κράτος με τους μηχανισμούς του.

    Τα μέτρα που με μεγαλύτερο πάθος, θα επιχειρήσετε να εφαρμόσετε δεν πρόκειται να ανοίξουν διάπλατα τη πόρτα των δύο πρώτων πηγών, για μπορέσει να γίνει σύγκριση των περιεχομένων τους, με τα δηλωθέντα από τον φορολογούμενο.

    Μια είναι η λύση. Ανοίγετε τα δημοτολόγια όλων των Δήμων και με αλφαβητική σειρά
    ελέγχεται κάθε πολίτη, ποια περιουσιακά στοιχεία έχει στο όνομά του και ποια χρηματικά ποσά είναι καταθετημένα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες είναι άγνωστοι στην εφορία, με τα ποιο προσοδοφόρα επαγγέλματα (τοκογλύφοι, λαθρέμποροι, έμποροι λευκής σαρκός, ναρκέμποροι κλπ). Αν χρησιμοποιήσετε το πόθεν έσχες θα περάσετε δίπλα από τους παραπάνω Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν είναι λίγοι και διαθέτουν τεράστια ποσά, που όπως προσπαθεί να επιβεβαιώσει ο Υπουργός προστασίας του πολίτη στηρίζουν την εγκληματικότητα στην Ελλάδα.
    Η παραπάνω δουλειά μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από εξειδικευμένες στη πάταξη της διαφθοράς εταιρείες, που είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα διότι είναι η κύρια πηγή φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα αποδιοργανώνει την Δημόσια Διοίκηση, Δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει μέλος στην Ε.Ε. εν δεν πάρει μέτρα σαν τα παραπάνω.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 21:04 | ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Συμφωνώ με το μέτρο των αποδείξεων. Να μην υπάρχει αφορολόγητο αλλά να μετρούν όλες οι αποδείξεις που θα μαζεύουμε για κάθε έξοδο-πληρωμή που θα κάνουμε(συμπεριλαμβνομένων και των ΔΕΚΟ).
    Να ληφθεί όμως υπόψη το πρόβλημα όσων έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Έχω την κόρη μου σε διδακτορικό στο Λονδίνο. Όλη μου σχεδόν η σύνταξη πηγαίνει εκεί. Για αγορές/αποδείξεις εγώ δεν θα μπορέσω να κάνω/μαζέψω παρά ένα μικρό ποσό (δεν περισεύουν για μένα πολλά από τη σύνταξη).
    Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Οι αποδείξεις του Λονδίνου φυσικά δε θα μου χρησιμεύσουν εδώ. Εκεί δίνουν αποδείξεις για τα πάντα και πληρώνονται με την πιστωτική κάρτα της κόρης μου από τον λογαριασμό μου στην τράπεζα εδώ.
    Ήδη τα περισσευούμενα για μένα είναι λίγα για να φθάσω το νέο αφορολόγητο με αποδείξεις και τώρα θα πρέπει να πληρώσω και περισσότερο φόρο μετά την κατάργηση του αφορολόγητου.
    Και δεν είμαι και μόνος, τόσοι άλλοι σπουδάζουν παιδιά στο εξωτερικό. Τι πρόνοια/ρύθμιση θα βρεθεί για εμάς;
    Ο θεός μαζί σας για να τα καταφέρετε.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 14:23 | «ΙΑΒΕΡΗΣ»-3

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

    Η επιτυχία στο έργο του Υπουργείου Οικονομικών κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες, όπως οι σημερινές, σηματοδοτεί επιτυχία για όλο το κυβερνητικό έργο και κατά συνέπεια μεγάλη προσφορά στην χώρα.
    Θέλοντας να συνεισφέρω στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Οικονομικών για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξασφάλιση εσόδων, παίρνω αυτή την πρωτοβουλία, για να σας ενημερώσω για ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα, ως κατωτέρω:
    Η κακοδαιμονία για την μη είσπραξη φόρων δεν είναι οι εφοριακοί (που είναι το μόνο εργαλείο που έχετε για την πάταξη της φοροδιαφυγής) και μη τους «χτυπάτε» «επί δικαίου και αδίκου».
    Χρησιμοποιήστε τους.
    Υπάρχουν επίορκοι εφοριακοί, όπως σε όλους τους κλάδους, αλλά υπάρχουν και εφοριακοί που δίνουν μεγάλο αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουν μεγάλη εμπειρία και γνώσεις και αντιμετωπίζουν άνετα μεγαλοδικηγόρους (καθηγητές πανεπιστημίων) «μεγαλολογιστές» και οικονομολόγους με μεταπτυχιακές σπουδές και άλλες περγαμηνές. Βρείτε τους και μην ψάχνετε για εφοριακούς με μεταπτυχιακά γιατί υπάρχουν εφοριακοί με πτυχίο Ελληνικού Πανεπιστημίου που κάνουν τον καθηγητές Οικονομολόγους να ιδρώνουν (ίσως φταίνε οι γραβάτες).
    Οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είναι κατά κύριο λόγο, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες για την βεβαίωση και την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων στα πλαίσια εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
    Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπισθεί διάφορες Φορολογικές Διατάξεις και διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας με τις οποίες παρέχεται η ευχέρεια στους φορολογούμενους να καταβάλουν χρήματα για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όταν έχουν την ευχαρίστηση ή να μην καταβάλουν καθόλου χρήματα «εάν πρόκειται να θιγούν τα συμφέροντα τους».
    Μπορεί να φαίνονται αδιανόητα τα ανωτέρω αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους μεγαλοαπατεώνες φοροφυγάδες, που όχι απλώς δεν πληρώνουν φόρους, αλλά έχουν βρει (με την βοήθεια μεγαλολογιστών και μεγαλοδικηγόρων) τις αδυναμίες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και έχουν «ρημάξει» το Δημόσιο Χρήμα.
    Κλείστε λοιπόν επιτέλους τα «παράθυρα» αυτά στους μεγαλοαπατεώνες φοροφυγάδες, για να δείτε να εισρέουν χρήματα στο Δημόσιο Tαμείο.
    Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πραγματικά μεγέθη και δεν θέλω καμία αμφισβήτηση γιατί το αποδεικτικό υλικό υπάρχει.
    Ένας «μεγαλοεπιχειρηματίας» αποφάσισε το 1992 να ανεγείρει μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ζάκυνθο έχοντας όμως ελάχιστα χρήματα για την επένδυση αυτή.
    Έχοντας όμως σύμμαχο την Πολιτεία, που αγωνιά πάντα για νέες επενδύσεις στη χώρα (και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό), χρησιμοποίησε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και διατάξεις προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του.
    Σύστησε λοιπόν τέσσερις (4) Ανώνυμες Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και για τις τρεις πρώτες εντάχθηκε στις ευεργετικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου 1892/1990 και έλαβε χρηματοδότηση ύψους 450.000.000 δρχ.
    Στην συνέχεια και για την περίοδο 1994-1998 έλαβε από την Δ.Ο.Υ Ζακύνθου επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ποσού (κρατηθείτε ή καθίστε αν είστε όρθιοι) 6.000.000.000 δρχ. (18.000.000€) εμφανίζοντας στην Δ.Ο.Υ εικονικά τιμολόγια, που έλαβε, συνολικής αξίας 33.000.000.000 δρχ.
    Τον Ιούλιο του 2002 έγινε τακτικός φορολογικός έλεγχος που τελείωσε (με όλες τις διαδικασίες) τον Μάρτιο του 2003.
    Καταλογίσθηκε συνολικό ποσό 78.000.000.000 δρχ.(225.000.000€).
    Και αρχίζει ο «φαύλος κύκλος» των Διοικητικών Δικαστηρίων αλλά και των Ποινικών Δικαστηρίων. Η φορολογική ασυλία που παρέχεται στους μεγαλοφοροφυγάδες (και όχι μόνο) με την Σφραγίδα και την Βούλα του Ελληνικού Δημοσίου, που με δαιδαλώδεις διφορούμενες και ελλιπείς διατάξεις παρέχει σε όλους αυτούς που διαθέτουν πολλά χρήματα («μήπως ίδρωσαν για να τα βγάλουν», όπως θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός) τη δυνατότητα για πολλά χρόνια να μην πληρώνουν τίποτα μα τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Το Ποινικό Δικαστήριο μετά από έξη (6) αναβολές με αστείες αιτιάσεις αποφάνθηκε ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής (λήψη εικονικών τιμολογίων και παράνομη είσπραξη ΦΠΑ) έχει παραγραφεί λόγω παρόδου χρόνου.
    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο με Αποφάσεις του που εκδόθηκαν αστραπιαία ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΏΝ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ (ΛΟΓΩ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
    Στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2007 άρχισε η εκδίκαση των προσφυγών που διήρκεσε μέχρι τον Ιούνιο του 2009.
    Τον Οκτώβριο του 2008 εκδόθηκαν δέκα (10) αποφάσεις που αφορούσαν πράξεις καταλογισμού παρακρατηθέντος φόρου εργολάβων και ελεύθερων επαγγελματιών συνολικού ποσού 1.500.000€, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι προσφυγές .
    Βεβαιώθηκε το ανωτέρω ποσό των 1.500.000€ και παράλληλα η επιχείρηση άσκησε έφεση.
    Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ με Προσωρινές Διαταγές αρχικά και με Αποφάσεις του μετά, ανέστειλε την είσπραξη του ανωτέρω ποσού (μέχρι εκδίκασης των εφέσεων), κατόπιν ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ που υπέβαλε ο φορολογούμενος.
    Πως θα εισπράξει το Δημόσιο χρήματα με τέτοιες διαδικασίες?
    «Κουβαλάνε νερό με το κόσκινο?».
    Για θεραπεία των ανωτέρω τραγελαφικών καταστάσεων σας παραθέτω συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα (ακόμη και με τροπολογία).
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ Ν. 2717/1999 (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)
    1. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 202 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (με την τροποποίηση του ν. 3659/2008), ως εξής: « Η χορήγηση αναστολής εκτέλεσης αποκλείεται αν πρόκειται για πράξη φορολογικού εν γένει περιεχομένου γιατί προδήλως η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης (είσπραξη προβεβαίωσης) επιβάλλεται για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος».
    2. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 208 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν (με την τροποποίηση του ν. 3659/2008), ως εξής: « Η χορήγηση αναστολής εκτέλεσης αποκλείεται αν πρόκειται για απόφαση που αφορά πράξη φορολογικού εν γένει περιεχομένου γιατί προδήλως η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης (είσπραξη βεβαιωμένων ποσών βάσει δικαστικής απόφασης) επιβάλλεται για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος».
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ν. 2238/94 (ΕΙΣΟΔΗΜΑ)
    1. Να τροποποιηθεί η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του ν. 2238/1994 και το ποσοστό προβεβαίωσης να επανέλθει στο ποσοστό 25% (που ήταν πριν τροποποιηθεί με την παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 3296/2004 σε 10%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών.
    2. Να καταργηθεί η διάταξη του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του ν. 2238/1994 ως απαράδεκτη (είναι αδιανόητο να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το ιδιωτικό συμφέρον υπερέχει του Δημοσίου συμφέροντος).
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ν. 2859/2000 (ΦΠΑ)
    1. Να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του ν. 2859/2000 και το ποσοστό προβεβαίωσης να επανέλθει στο ποσοστό 30% (που ήταν πριν τροποποιηθεί με την παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 3296/2004 σε 10%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου.
    2. Να καταργηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του ν. 2859/2000 ως απαράδεκτη (είναι αδιανόητο να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το ιδιωτικό συμφέρον υπερέχει του Δημοσίου συμφέροντος).
    Υ.Γ. Ευχαριστώ για την δυνατότητα να εκφράσω τα ανωτέρω.
    Θα επανέλθω με προτάσεις για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΙΣΩ ΠΩΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΑ
    ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
    ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΦΠΑ
    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΠΟΥ ΟΥΤΟΣ Η ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ ΕΠΙΣΗΣ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ 70% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΣΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΘΟΤΙ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΞΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΠ’ΕΞΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Θόδωρης Καμπουράκης

    Προτείνω την έκδοση ΑΦΜ για κάθε ‘επιτροπή πολυκατοικιας’ το οποίο δεν θα εμπλέκεται με το ΑΦΜ του εκάστοτε διαχειριστή. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο ευκολή η έκδοση τιμολογίων-αποδείξεων σε όλες τις αγορές αλλά και επισκευες που κάνει η πολυκατοικία. Υπενθυμίζω ότι συνήθως υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι-συντηρητές ανελκυστήρων κλπ είναι στην κορυφή της φοροδιαφυγής.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:04 | ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    1. Κωδικοποίηση όπου υπάρχει δυνατότητα στα διάφορα επαγγέλματα των παρεχομένων υπηρεσιών (π.χ. ιατρική επίσκεψη, εργασδία υδραυλικού κ.λ.π.) και υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκατολόγου σε εμφανές σημείο στον χώρο παροχής αυτών των υπηρεσιών με την επισήμανση ότι «στην τιμή του καταλόγου περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και είναι με απόδειξη» ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της τιμής σε περίπτωση που ζητηθεί η έκδοση απόδειξης.
    2. Συνυπευθυνότητα και των αγοραστών σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης και επί τόπου επιβολή προστίμου τουλάχιστον ίσον με το ύψος της συναλλαγής. Αυστηρός έλεγχος στην αρχή της εφαρμογής έως ότου αυτό καταστεί συνήθεια των συναλλασσομένων και στη συνέχεια αιφνιδιαστικοί ενδιάμεσοι έλεγχοι.
    3. Το παρακάτω μέτρο επειδή χρειάζεται προετοιμασία μπορεί να εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος και είναι το εξής: να εφοδιασθούν όλοι οι φορολογούμενοι από το Υπουργείο Οικονομικών με ειδική κάρτα (όπως η πιστωτική) που θα αναγράφει τον ΑΦΜ κάθε φορολογουμένου, παράλληλα δε να υποχρεωθούν όλοι οι επιτηδευματίες να εφοδιασθούν με μηχανήματα τα οποία θα έχουν σύνδεση με κεντρικό υπολογιστή του Υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε συναλλαγή ο αγοραστής θα παραδίδει στον επιτηδευματία την κάρτα και θα καταγράφεται στο μηχάνημα η αξία της συναλλαγής η οποία ταυτόχρονα θα μεταφέρεται στον κεντρικό υπολογιστή σαν αγορά στον ΑΦΜ του αγοραστή και σαν πώληση στον ΑΦΜ του επιτηδευματία. Για τις συναλλαγές μέσω αυτού του μηχανήματος θα εκδίδεται απλή απόδειξη προς ενημέρωση του αγοραστή και μάλιστα όχι λευκού χρώματος για να μην συγχέεται με τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Για τον επιτηδευματία το σύνολο των ημερίσιων καταγραφών της ταμειακής μηχανής και των καταγραφών αυτού του μηχανήματος θα αποτελούν τα ημερήσια έσοδα που θα αναγράφονται στο βιβλίο εσόδων του επιτηδευματία. Τα μηχανήματα αυτά θα φέρουν ειδικό κωδικό κατά κατηγορία επιτηδευματιών ώστε να είναι δυνατός ο διαχωρισμός του συνόλου των ετησίων αγορών ανά ΑΦΜ αγοραστή σε αγορές από (π.χ. super market, ενδύματα, ιατρούς, ηλεκτρολόγους κ.λ.π.) και να μπορεί να γίνει διαφορετική μεταχείριση και διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού για κάθε φορολογούμενο αφού το σύνολο ή μέρος του ποσού αυτού κατά κατηγορία μπορεί να διαμορφώνει το αφορολόγητο ποσό που θα αναγράφεται στο έντυπο της δήλωσης που αποστέλλεται και θα απαλλάσσει κάθε φορολογούμενο από τη διαδικασία συγκέντρωσης αποδείξεων και τις φορολογικές αρχές από την υποχρέωση ελέγχου τους. Σταδιακά ο τρόπος αυτός μπορεί να οδηγήσει στην κατάργιση των ταμειακών μηχανών.
    Με εκτίμηση
    Αντώνης Μαντζουράνης

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 10:19 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Πολλοι συμπολιτες φοβουνται οτι ζητωντας αποδειξη θα τους επιβαρυνουν με το φπα.Αυτο ειναι σαφεστατα λαθος και θα πρεπει να βγει καποια διαφημιστικη καμπανια που να εξηγει οτι βασει νομου οι τιμες που αναγραφονται η λεγονται σε διαφημισεις η σε προσφορες παροχης υπηρεσιων υποχρεωτικα περιλαμβανουν το φπα. Εξαλου ειναι γνωστο σε πολλους αυτο ασχετα αν κανουν τα στραβα ματια. Τιμη που απευθυνεται σε πελατη λιανικης και δεν περιεχει φπα ειναι παρανομη. Πρεπει καποια στιγμη και σε αυτη την χωρα να εφαρμοστουν οι νομοι.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 06:41 | Θεόδωρος Μπακάλης

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΣΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.
    ΑΠΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ ΚΛΠ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ. ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 01:25 | Γιάννης Λ.

    Όσον αφορά στις αποδείξεις το σίγουρο είναι ότι το μέτρο θα δημιουργήσει πολλά πρακτικά προβλήματα ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης
    ηλικίας ή/και κατώτερου μορφωτικού επιπέδου. Αναρωτιέμαι μήπως το κόστος για την καταγραφή τελικά αποδειχθεί μεγαλύτερο από το
    όφελος. Αν υποθέσουμε ότι κάθε απόδειξη χρειάζεται 1/2 λεπτό για να καταγραφεί, για ένα (μικρό) πλήθος 500 αποδείξεων τον χρόνο
    θα χρειάζονται πάνω από 4 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον μισή εργάσιμη μέρα ενός υπαλλήλου ΚΕΠ. Σκεφτείτε τώρα τον πανικό που θα γίνεται τις μέρες της υποβολής και τις ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθούν τελικά πόσοι φορολογούμενοι ? Ή πόσα χρήματα θα ζητήσει ένα λογιστικό
    γραφείο για την ίδια δουλειά ?

    Και βέβαια για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο και να μην δηλώνει ο καθένας ότι θέλει, θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύστημα
    διασταύρωσης των στοιχείων με τα δηλωθέντα από τις επιχειρήσεις. Πόσο εφικτό είναι αυτό ? Εμένα πάντως μου μοιάζει σενάριο
    επιστημονικής φαντασίας. Σκεφτείτε μόνο τα άπειρα λάθη στην αντιγραφή των στοιχείων των αποδείξεων όπως π.χ. του ΑΦΜ. Και
    βέβαια, αν, όπως ζητείται, συμπληρωθούν οι αποδείξεις σε ένα φύλλο χαρτί ποιός θα αναλάβει να τις καταχωρήσει στο μηχανογραφικό
    σύστημα ? Πόσοι ανθρωπο-αιώνες θα χρειαστούν για να γίνει αυτό ? Με τι κόστος ?

    Το πιθανότερο λοιπόν είναι, πάρα πολλοί να δηλώσουν μεγάλα ποσά ανύπαρκτων αποδείξεων ή οι ίδιες αποδείξεις να συμπεριληφθούν σε
    πολλές λίστες αφού όλοι θα βλέπουν ότι ουσιαστικός έλεγχος θα είναι αδύνατον να γίνει.

    Μια βοήθεια πάντως στο σύστημα θα μπορούσε να δοθεί αν ο κάθε φορολογούμενος καταχωρούσε μόνος του τις αποδείξεις του στο
    taxisnet, αλλά αυτό όχι την τελευταία στιγμή της υποβολής της δήλωσης. Αντίθετα, θα έπρεπε να αναπτυχθεί άμεσα η μηχανογραφική
    εφαρμογή ώστε σταδιακά και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους να μπορεί κάποιος να κάνει τις καταχωρήσεις του. Για πολύ μεγάλο
    μέρος του πληθυσμού φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον όμως ας δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν την γνώση και
    την βούληση για να το κάνουν.

    Εξίσου σημαντικά βέβαια με την συλλογή των αποδείξεων λόγω φορολογικών κινήτρων, θεωρώ ότι μπορούν να είναι και τα αυστηρά
    αντικίνητρα για την αποτροπή της μη έκδοσης αποδείξεων. Έτσι π.χ. θα μπορούσε να
    – επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα για την μη έκδοση απόδειξης π.χ. από 100 – 300 φορές την αξία της. Σε περίπτωση επανάληψης,
    προσωρινό ή ακόμη και οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης
    – καθίσταται συνυπεύθυνος και ο αγοραστής που δεν ζήτησε απόδειξη και τιμωρείται κι αυτός με πρόστιμο (πολύ μικρότερο βέβαια).

    Ακόμη θα πρέπει η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις διάφορες συντεχνίες που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να είναι αφορολόγητοι π.χ.
    βενζινοπώλες, ταξιτζήδες (ένας τρόπος για να «πειστούν» θα ήταν να ανεβεί το τεκμαρτό τους εισόδημα στο ύψος που το υπολογίζουν
    οι μελέτες που έχουν γίνει, π.χ. στις 40.000 € για τους ταξιτζήδες και ας αποφασίσει μετά ο καθένας με ποιό τρόπο θέλει να
    φορολογηθεί).

    Σημαντική επίσης είναι η πλατιά ενημέρωση των πολιτών αλλά και η διδασκαλία των παιδιών στα σχολεία σχετικά με τον ρόλο που οι
    φόροι επιτελούν στην λειτουργία του κράτους και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την φοροδιαφυγή.

    Και βέβαια, επειδή το σημαντικότερο από όλα είναι να αποκτήσουμε όλοι φορολογική συνείδηση και να θεωρούμε αυτονόητη την
    φορολογική συνεισφορά όλων, θα πρέπει να εκλείψει το σημαντικότερο αντεπιχείρημα που αποτρέπει την ελληνική κοινωνία από το να
    είναι συνεπής στην φορολογική της υποχρέωση. Και αυτό φυσικά είναι η αίσθηση ότι τα χρήματά που πληρώνει δεν προορίζονται για να
    παρέχει το κράτος καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες του αλλά για
    -ικανοποίηση των ορέξεων διάφορων αρπακτικών που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα
    -ανεύθυνη κατασπατάληση από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες του κράτους
    -βόλεμα των εκάστοτε ημετέρων σε κρατικές θέσεις και υπερπληθώρα δημόσιων υπαλλήλων που επιβαρύνουν υπέρμετρα το κράτος
    -προνόμια που προσφέρονται αφειδώς σε όσους έχουν τα μέσα για να τα διεκδικήσουν (πρόσφατο παράδειγμα οι 15ος & 16ος μισθός που
    «παραδοσιακά» παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής)
    -λειτουργούς της δικαιοσύνης που αποφασίζουν οι ίδιοι με δικαστικές αποφάσεις πόσα χρήματα θα τους πληρώσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι
    -μέλη κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν την εξουσία για ίδιο όφελος και ποτέ δεν τιμωρούνται καθώς έχουν κατοχυρώσει και στο ίδιο το
    Σύνταγμα την παραγραφή σε σύντομο χρονικό διάστημα παράνομων πράξεων για τις οποίες κάθε κοινός θνητός θα οδηγούνταν (τουλάχιστον) στα δικαστήρια
    -και πολλά άλλα για τα οποία ο έλληνας πολίτης έχει φθάσει σε ακραία αγανάκτηση και είτε έχει οδηγηθεί σε αμοραλισμό, ακολουθώντας το κυρίαρχο ρεύμα, είτε σε πλήρη απογοήτευση και απώλεια κάθε ελπίδας για ανατροπή της σήψης που έχει διαποτίσει σχεδόν κάθε λειτουργία του δημόσιου βίου.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 01:44 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Οποιος έχει εισόδημα 1.000,00 το μήνα δηλαδή 14.000,00 τον χρόνο και δεν ξοδεύει ούτε 6.000,00 το χρόνο ας φορολογηθεί και με 30% στο υπόλοιπο αφού θεωρητικά οι 8.000,00 θα του έχουν περισσέψει. (αν μένει κάποιος με τους γονείς του δεν ξοδεύει και πολλά ή σπαταλά πολλά)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΤΣΑΛΙΚΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    η ερώτηση τίθεται προς απάντηση: «υπάρχει πραγματική πολιτκή βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή μήπως η αλληλογραφία μέσω διαδικτύου είναι στάχτη στα μάτια μας;»

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ή «Δικτυωθείτε» επιδοτήστε την υποχρεωτική σύνδεση όλων των επαγγελματιών αλλά και οποιασδήποτε συναλλαγής εντός και εκτός χώρας με on line (ενσύρματα ή ασύρματα) σύνδεση των ταμειακών μηχανών, υπολογιστών και οποιουδήποτε μέσου έκδοσης απόδειξης ή τιμολογίου συναλλαγής με Κεντρικό Υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε απόδειξη τυπώνεται ο ΑΦΜ του αγοραστή και γνωρίζουμε πού ακριβώς πηγαίνει κάθε αγαθό, ούτως ώστε να μη συλλέγει ούτε να καταχωρεί ο φορολογούμενος αποδείξεις, οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθούν.
    Το όλο εγχείρημα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις με όλη την τεχνογνωσία και το υπάρχον δίκτυο γρμμών του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων τηλεφωνικών εταιριών (τόνωση της ανάπτυξης με μακροπρόθεσμα οφέλη-θέσεις εργασίας), χρονικά δεν ξεπερνάει τους έξι μήνες. Έτσι εντός του 2010 (2ο εξάμηνο)θα είναι εφικτή η διασταύρωση στοιχείων εισεχομένων και εξερχομένων αγαθών στα καταστήματα αλλά και η διακίνηση αγαθών εντός και εκτός χώρας (πάταξη παρεμπορίου και λαθρεμπορίου).
    Υποχρεωτική προμήθεια ειδικού εξοπλισμού ανάγνωσης καρτών υγείας με μονάδες χρέωσης Ιατρικών επισκέψεων και πράξεων σε ασφαλισμένους με υποχρεωτική διατήρηση Ιατρικού Ιστορικού για κάθε ασθενή (στην αρχή μόνο διαγνώσεις παθήσεων και κατόπιν και εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων-φύλλο πορείας παρακολούθησης ασθενούς στη μαγνητική μνήμη chip της κάρτας-μοναδική για κάθε ασθενή.). Σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση, πόσο δε περισσότερο ενιαίου, ιστορικού από οποιοδήποτε Ιατρό για τους ασθενείς του (έγκειται στη δική του προσωπική καλή θέληση).
    Έμφαση στη διαφήμιση του κρατικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων-επιβραβεύσεων των φορολογουμένων που ζητούν απόδειξη γιατί έτσι τονώνεται η αξία του αφορολόγητου ορίου. Οι φορολογούμενοι χωρίς κόπο, μόνο με τη γνώση του ΑΦΜ τους (ή του ΑΜΚΑ τους) θα συλλέγουν πόντους όπως αυτοί από τις πιστωτικές κάρτες (π.χ. Bonus Visa).
    Διατήρηση των προσωπικών δεδομένων με την ίδια λογική που διατηρείται από τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ.) και άρση τους μόνο σε επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια καταστάσεις (π.χ. Τρομοκρατικές Ενέργειες για ανίχνευση της διαδρομής των όπλων και των εξαρτημάτων κακόβουλων μηχανισμών).

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

    Στην παρούσα συγκυρία είναι ευκολότερο να πείσει και να πειστεί κανείς ότι ένα δίκτυο ενημέρωσης του κρατικού μηχανισμού και παρακολούθησης των οικονομικών συναλλαγών με απώτερο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αναγκαίο.
    Αυτοί που πάντα υπήρξαν νομότυποι και τυπικοί στις συναλλαγές τους νιώθουν δικαιωμένοι, οι συνταξιούχοι και χαμηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου νιώθουν ασφάλεια και ότι δεν χρειάζεται να καταβάλουν ιδιαίτερο κόπο για τα οικονομικά τους αλλά και επιβραβεύονται όταν οι συναλλαγές τους είναι νόμιμες και νομότυπες.
    Έτσι οι πολίτες θα γίνουν ο ελεγκτικός μηχανισμός του μεγαλύτερου όγκου των καθημερινών οικονομικών συναλλαγών.
    Εμπεδώνεται η δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη και φορολογκή συνείδηση του φορολογουμένου προς το κράτος (μακροπρόθεσμο όφελος και από πολλών ετών ζητούμενο).
    Ελέγχεται ευκολότερα ο μικρός όγκος των μεγαλόποσων συναλλαγών από τα επίσημα όργανα του κράτους και αν αλλάξει και το καθετσώς με την επιβολή προστίμων άμεσα καί όχι από τα δικαστήρια, τότε και η φοροδιαφυγή θα είναι μικρότερη αλλά και η είσπραξη προστίμων ανάλογη του Τζίρου, θα είναι εγγυημένη και άμεση.
    Ελαττώνεται ο αριθμός αυτών που θα τολμούν να φοροδιαφεύγουν και άρα περισσότεροι θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
    Όσον αφορά τις συναλλαγές των ιατρών στα ιατρεία τους με την ηλεκτρονική κάρτα, θα κατατίθεται αυτόματα ένα ποσό στον τραπεζικό λαγαριασμό τους (ελεγχόμενο), αλλά και ο ασθενής δεν θα δανείζει την ασφαλιστική του κάρτα σε άλλον γιατί έτσι θα ξεμένει ο ίδιος από ιατρική φροντίδα (προϋπόθεση η μετά από κόπο-χωρίς δουλειά τίποτα δε γίνεται-αναθεώρηση του πεπαλαιωμένου πλαισίου χρέωσης των πράξεων ιατρικής φροντίδας).
    Ο ΦΠΑ θα παρακρατείται αυτόματα και έτσι κανείς δεν θα τον αποδίδει εκ των υστέρων (ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος). Αυξανομένων των εσόδων μπορεί να ελαττωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί δώσει ώθηση στο κεφάλαιο για επενδύσεις και ουσιαστικά αύξηση του ΑΕΠ. Εάν ελαττωθεί και ο ΦΠΑ κατά 2% μονάδες στο 17% και 7% αντίστοιχα, με την πτώση των τιμών θα αυξηθεί η καταναλωτική κίνηση και τα ποσά συναλλαγών. Αναμένεται έτσι να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα, ώστε και κοινωνική πολιτική να είναι εφικτή.
    Εναλλακτικά θα μπορούσε το ποσοστό του ΦΠΑ να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και 2% αυτού αυτόματα να αποδίδεται στα τραπεζικά ταμεία των δήμων βάσει του πληθυσμού του καθένα, με προβολή της διακοπής καταβολής δημοτικών τελών και τελών ΕΡΤ στους λογαριασμούς των καταναλωτών οι οποίοι κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν να επιβραβεύονται και την έκδοση αποδείξεων στην περιοχή τους γιατί έτσι οι επαγγελματίες αλλά και οι τοπικές συναλλαγές ευνοούν τους ίδιους και τους δήμους τους. Εμπεδώνεται έτσι ένα σύστημα αλληλεγγύης των τοπικών φορέων οι ποίοι θα βλέπουν τα χρήματά τους να επενδύονται στον τόπο τους.

    Χάρηκα πραγματικά για αυτό το βήμα που μου δόθηκε. Θα χαρώ περισσότερο αν καταλάβω ότι έβαλα ένα λιθαράκι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα.

    Με τιμή

    Δ.Ν. Τσαλίκης

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Στάθης

    Αλήθεια, τους πάσης φύσεως μεσάζοντες πως σκέπτεστε να τους πατάξετε;;;
    Δεν έχει ακουστεί τίποτα απολύτως περί αυτού..Και για να γίνω συγκεκριμένος::
    Καταρχάς είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν το υψηλό κόστος των τιμών που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής δηλ. εμείς όλοι.
    Αρχίζοντας απο τα γεωργικά προιόντα που τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και τα μεταπωλούν δύο η και πέντε φορές πάνω απτην τιμή αγορά τους..
    Τι σκέπτεστε να κάνετε;;;Αγοράζουν π.χ τις πατάτες το κιλό δέκα με είσοσι λεπτά και εμείς την αγοράζουμε ογδόντα λεπτά και.. το κιλό.
    Τις ντομάτες ομοίως.Το λάδι τό ίδιο. Το κρασί επίσης.Ολα μα όλα τα προιόντα τα γεωργικά τα αγοράζουν από τον παραγωγό σε τιμές σχεδόν κάτω του κόστους, και τα πωλούν 5 φορες πάνω στον καταναλωτή δηλ. σε μάς.
    Αποτέλεσμα είναι να μην συμφέρει πλέον καμιά σχεδόν μορφή καλλιέργειας, να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς σχεδόν η ύπαιθρος, τα περισσότερα αγροτικά προιόντα να είναι εισαγόμενα και να καθίσταται ασύμφορη κάθε σκέψη ενασχόλισης νέου με τα αγροτικά.
    Με ποιό τρόπο θα τους πατάξετε αυτούς;;
    Και δεν είναι μόνα τα αγροτικά προιόντα.Ειναικαι πάρα πολλά άλλα.
    Τα ίδια προιόντα έμείς τα αγοράζουμε πολύ πιο ακριβά από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης..
    Σαν αντιπολίτευση τόχατε αναδείξει το θέμα. Τώρα;;;

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Κωνσταντίνος Βαδράτσικας

    1ον: Κάθε πολίτης θα πρέπει να συναλλάσεται με την εφορία μόνο μέσω λογιστή

    2ον: ΟΛΕΣ οι αποδείξεις θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και ο πολίτης θα φορολογείται για το υπόλοιπο

    3ον: Εγκατάσταση νέων ταμειακών μηχανων, οι οποίες θα εκδίδουν αποδείξεις με Barcode στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι πληροφορίες έκδοσης της απόδειξης [Ημερομηνία, ποσό, ΑΦΜ που εκδίδει την απόδειξη]
    Αυτό αποτελεί αναγκαίο μέτρο για την διασφάλιση ότι οι αποδείξεις θα καταχωρούνται μόνο μία φορά, καθώς επίσης και για την εύκολοτερη καταχώρηση των αποδείξεων.

    4ον: Κάθε πολίτης θα πηγαίνει τις αποδείξεις στον λογιστή του ο οποίος θα καταχωρεί στον κεντρικό σύστημα των φορολογικών υπηρεσιών τις αποδείξεις (με τη χρήση της τεχνολογίας του barcode)

    5ον: Αφαίρεση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για παρακράτηση ΦΠΑ

    6ον: Απόλυτη εφαρμογή του πόθεν έσχες σε κάθε μεγάλη συναλλαγή

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΦΡΩΝΗΣ

    ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΕ ΘΛΙΨΗ ΕΒΛΕΠΑ ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ , ΤΑ ΠΟΤΑ , ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΥΩΧΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ , ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΧΡΕΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΙ ΤΑΓΟΙ?
    ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΤΕ? ΣΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΜΩΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ?
    ΣΥΣΧΕΤΙΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΥΧΤΟΚΑΜΑΤΑ? ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ)ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ? ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 23.000 € ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΙ ΥΠΟΖΥΓΙΟ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΦΡΩΝΗΣ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:50 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Το θεμα των δημοσιων υπαλληλων και συνταξιουχων που αισθανονται αδικημενοι απο το μετρο των αποδειξεων το καταλαβαινω σαφως αλλα θα πρεπει κιαυτοι να καταλαβουν οτι αυτο δεν γινετε για να τους φορολογησουν περισοτερο αλλα για να αποκτησουν φορολογικη συνειδηση στο θεμα της αποδειξης και να μην την χαριζουν στον καθε τυχαρπαστο ελ. επαγγελματια η επιχειρηματια.
    Το αφορολογητο ειναι μηχανισμος πιεσης για να ζητουνται ολες οι αποδειξεις απο εναν ελληνα που μεχρι προτινος πληρωνε χωρις να ζηταει τιποτα (και να φανταστεις οτι ηταν και αυτονοητο).
    Κατα το κοινο λαικο οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ραβδος.
    Να μην διαμαρτυρονται λοιπον τωρα, ειναι αργα πια.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:35 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Επισης θεωρω πολυ αδικο στο θεμα των εισφορων προς το κρατος καποιοι επαγγελματιες να ειμαστε συνεπεστατοι και καποιοι που δεν ειναι στο τελος να τους χαριζονται κιολας.
    Απο την στιγμη που καποια επιχειρηση δεν μπορει να πληρωσει τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ, το ΦΠΑ, θα πρεπει να σταματαει η δραση της με συνοπτικες διαδικασιες σε πολυ λιγο χρονικο διαστημα ωστε να μην επιβαρυνει τον ελληνα φορολογουμενο.
    Αυτα που λενε καποιοι για δηθεν εργαζομενους που απολυονται δεν μπορουν να σταθουν αν αναλογιστουμε οτι μονο αν υπαρξει υγιες επιχειρηματικο εδαφος μπορουμε να καταπολεμησουμε σοβαρα την ανεργια με δουλειες που θα αμοιβονται σωστα απο υγιεις επιχειρησεις που δεν θα επιβαρυνουν το ελληνικο δημοσιο με την μη καταβολη των οφειλων τους.
    Εργαζομενους που να αμοιβονται αθλια σε τρισαθλιες επιχειρησεις δεν θελουμε.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:39 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Θεωρω οτι η φορολογηση καποιων κλαδων με ενα ποσο εφαπαξ ειναι αδικη περα για περα για τους υπολοιπους επαγγελματιες. Ο καθενας πρεπει να φορολογηται αναλογα με το εισοδημα του.
    Ισως το 2010 ο ελληνας να μην καταλαβει καλα τι σημαινει η συλλογη αποδειξεων και να ειναι λιγο πιο χαλαρος προς τους διαφορους επαγγελματιες, αλλα μολις διαπιστωσει τι θα πληρωσει το 2011 στην φορολογια που θα γινει, τοτε σιγουρα θα βαλουν πολλοι μυαλο και δεν αφηνουν ουτε χαρτακι να πεσει κατω.
    Ακουω τις τελευταιες μερες καποια γελοια πραγματα απο την τηλεοραση, οπως, στις ταβερνες ποιος θα περνει την αποδειξη, στις εργασιες πολυκατοικιων πως θα μοιραζονται οι αποδειξεις για τα εξοδα κ.α.
    Τα θεωρω ολα περα για περα γελοια διοτι εμενα σαν επαγγελματια αν μου ζητησεις αντι για μια συγκεντρωτικη αποδειξη να σου εκδωσω 10 αποδειξεις με μοιρασμα του ποσου δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα.
    Ο ελληνας εκει που δεν τον συμφερει βρισκει παντα προβληματα λες και αυτοι που τον ακουνε τρωνε κουτοχορτο.
    Το πιο μεγαλο ομως λαθος στην προκειμενη περιπτωση ειναι το οτι μερικοι ανεγκεφαλοι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι αυτο συμφερει την Ελλαδιτσα και κατα συνεπεια και τους πολιτες της.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Το μετρο της συλλογης αποδειξεων με κινητρα(ελαφρυνση φορολογιας) ειναι οτι καλυτερο εχουν σκεφτει οι κυβερνησεις τα τελευταια χρονια. Θα πρεπει ομως να υπαρχει παραλληλα και αμεση δραση ως προς τις καταγγελιες των πολιτων που θα γινονται ετσι ωστε να γινει συνειδηση ακομη και σε αυτους τους επαγγελματιες που δεν λενε να το καταλαβουν.
    Το μεγαλο οφελος εκτος της αυξησης του φπα στα ταμεια, θα ειναι να σταματησει καθε λογης μαυρη εργασια που γινοταν μεχρι σημερα και απο ελληνες αλλα και απο αλλοδαπους.
    Τελικα με ενα τοσο απλο μετρο θα ξεκαθαρισουν πολλα πραγματα στην οικονομια, αρκει φυσικα τα χρηματα που θα συσωρευθουν να μην τα φανε
    παλι καποιοι εξυπνοι σε υψηλα ισταμενες θεσεις γιατι ο ελληνας εχει βαρεθει να τους πληρωνει συνεχεια.
    Συγχαρητηρια στην κυβερνηση για το μετρο των αποδειξεων, και να μην δειξει καμια ελαστικοτητα (να μπουν ταμειακες παντου,ακομα κιαν μερικοι εξυπνοι διαμαρτηρονται πχ. ΤΑΧΙ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, κ.α.)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:57 | Χρηστος Κοτρωτσος.

    Σε μια ευνομούμενη χώρα θα πρέπει να ισχύουν τα εξής

    – πλήρης αρση των απορρήτων (πχ τραπεζικού) έναντι των φορολογικών αρχών
    – συστηματικοί έως εξαντλητικοί έλεγχοι σε ελέυθερους επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο. Οι έλεγχοι αυτοί θα εστιάζονται σε δυο σημεία α) έλεγχο των εισερχομένων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς (εφόσον το απόρρητο δε θα ισχύει) και β) εκτάκτους ελέγχους των εξερχομένων πελατών εαν φέρουν αποδείξεις (πχ μπαρ-εστιατόρια-ιατρεία-συνεργεία-καταστήματα)
    -κατάργηση συναλλαγών σε μετρητά για ποσά άνω των 999 ευρώ. Αυτό θα ισχύει φυσικά και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων
    – κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και φορολόγηση των ακινήτων με βάση την τιμή συμβολαίου (εφόσον οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά χωρίς μετρητά και οι λογαριασμοί θα ελέγχονται
    -φορολόγηση της περιουσίας (ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη) όχι μόνο των φυσικών προσώπων αλλά και των εταιριών είτε είναι ελληνικές είτε αλλοδαπές (εντός ή εκτός ΕΕ)
    -ειδικό σώμα που θα αναφέρεται απ ευθείας στον υπουργό για των δίωξη των επίορκων φορο-ελεγκτών. Ειδική τηλ. γραμμή για καταγγελίες και ενημέρωση του πολίτη από τα μαζικά μέσα για ενέργειες που μπορεί να κάνει αν δεχθεί εκβιασμό.
    – έλεγχος του πόθεν έσχες όλων και είδικοί έλεγχοι σε όσους κάνουν χρήση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε εταιρείες. Οι εταιρείες (και οι αλλοδαπές) θα δηλώνουν υποχρεωτικά ποιοί είναι οι χρήστες (ακίνητα-σκάφη-αυτοκίνητα) και αυτοί θα φορολογούνται εξτρά ώστε να είναι ασύμφορο
    -κατάργηση της νόμιμης φοροδιαφυγής (αυτοτελής φορολόγηση, φορολόγηση με εξωλογιστικό τρόπο, τεκμερτό εισόδημα κλπ)

    Μέτρα όπως τα αντικειμενικά κριτήρια για ελέυθερους επαγγελματίες ή η συλλογή αποδείξεων ή η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για ακίνητα θα είναι μόνο προσωρινά λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουμε αλλά θα πρέπει να αρθούν σε 2-3 χρόνια εφόσον η διακίνηση μαύρου χρήματος περιοριστεί (κυρίως με τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και την απαγόρευση των συναλλαγών με μετρητά άνω των 999 ευρώ)

    Σε καμμια περίπτωση να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί θα τον πληρώσουν όσοι ήδη πληρώνουν

    Εάν κάποια μέτρα όπως η άρση του τραπεζικού απορρήτου προσκροόυν σε συνταγματικές διατάξεις, θα πρέπει να γίνει άμεσα τροποποίηση με συνεργασία των μεγάλων κομμάτων. Εαν η φορολόγηση αλλοδαπών εταιρειών με εδρα την ΕΕ για τα ακινητα τους προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΕΕ την εξαίρεση μας για την περόδο που βρισκόμαστε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείματος

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:55 | Παναγιώτης

    Η αποψή μου είναι να σταματήσουν τα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν απόδειξη ή δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α και να τιμωρούνται με τις ποινές που τιμωρούνται οι κλέφτες και οι διαρήκτες όταν συλλαμβάνονται.
    Να τηρείται ηδιαδικασία του αυτόφωρου,όπως γίνεται με όλους τούς κλέφτες.
    ΕΡΩΤΩ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ Η Ο ΛΗΣΤΗΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ,ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Η ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΕΙΚΙΑ?.?
    Πιστεύω επίσης πώς η πρώτη διοικητική ποινή να είναι η αφαίρεση της άδειας και να ακολουθουν η δήμευση της περιουσίας και η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
    Ως πιο δίκαιότερο σύστημα και ωφελιμότερο για το κράτος θεωρώ ότιείναι
    μετά το αφορολόγητο και τις εκπτώσεις από τις αποδείξεις ένας φορολογικός συντελιστής για τα υπόλοιπα εισοδήματα π.χ 18-20%.
    Ετσι καί ο φόρος θα εισπράτεται και επενδύσεις θα γίνονται.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 17:47 | Πολίτης

    Μην πειράξετε, με κανενα αιτιολογικό π.χ. αποδειξεις κλπ. τα καθιερωμένα αφορολόγητα όρια! Ουδείς θα αντιληφθεί το οποιοδήποτε σκεπτικό της μείωσης, με συνέπεια πολλοί να σας θεωρήσουν ‘κρυπτοκαπιταλιστική’ σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, να σας καταψηφίσουν με πρώτη ευκαιρία, και όλες σας οι πραγματικά σοβαρές προσπάθειες δημιουργίας ΚΡΑΤΟΥΣ να πάνε χαμένες.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 17:16 | Ιορδανίδης Νικόλαος

    Φοροδιαφυγη υπαρχει οταν δεν ασκω ελεγχο οποτε τι κανω οταν ελεγχω?.
    διαχωριστε την εφορια απο το ΣΟΕ, δηλαδη καποιος ανηκει στην εφορια ως ατομο και σαν επιχειρηση με το ΑΦΜ του.
    αυτος τωρα που θα ελεγξει το ατομο η την επιχειρηση εν προκειμενω το ΣΟΕ θα παιρνει την εντολη ελεγχου για ατασθαλειες
    απο την εφορια.
    Το ΣΟΕ ομως θα πρεπει να εχει εξουσιες να ελεγχει και τα περιουσιακα στοιχεια σε Τραπεζες, ακινητα, μετοχες,
    διαβιωση, off shore και άλλα η λεπτομερεια ειναι οτι οταν προκυπτει θεμα στην εφορια παρανομου πλουτισμου
    ενος ατομου η επιχειρησεως, το ΣΟΕ θα πρεπει να απαντηση θετικα στον ελεγχο δηλαδη με διαπιστωση
    της αιτιας του παρανομου πλουτισμου, αλλά και ως προς το μέγεθος του, για να αποκλειστουνε και τα φαινόμενα χρηματισμου των
    ελεκτών, που βεβαια θα αποτασονται απο την υπηρεσία σε περιπτωση αναμειξης τους.
    Τωρα για τους προληπτικους ελεγχους της εφοριας θα πρεπει να ειδοποιούνται βαθμηδών τα ατομα ή οι επιχειρήσης
    για την μεταβολή ως προς το αρνητικο της εικονας τους και οταν δεν διορθωνεται
    να ειδοποιουνται για ελεγχο με ραντεβου εντος ολιγων ημερών.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | ΡΙΖΟΣ ΗΛΙΑΣ

    Γιατί δεν κάνετε την φοροδιαφυγή ιδιονυμο ;

    Να ξέρει ο υποψήφιος φοροφυγάς οτι έχει φυλάκα οταν τολμήσει κάτι ανάλογο.
    Τι φοβάστε ;
    Ιδιόνυμο και για αυτόν που δεν παίρνει απόδειξη.
    Δεν παίρνουν με το καλό, φοβίστε τους.
    Και τις τρανταχτές περιπτώσεις να επιτρέπεται να τις δείχνει και η TV.
    Σε 6 μήνες δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε τα λεφτά απο ΦΠΑ και φόρους.
    Και ο Πρωθυπουργός ξέρει τι σημαίνει IRS.
    FBI ο Χρυσοχοϊδης, IRS ο Παπακωνσταντίνου.
    Και τέλος εφαρμογή των νόμων. Πρώτα θα βάλετε μερικούς δικούς σας στη φυλακή. Μετά θα φοβηθεί όλος ο κόσμος.
    Μετα 1000 νεα νηπειαγωγεία, 2000 μικρα γηπεδακια σε αλάνες σε όλη την Ελλάδα, μουσικά σχολεία, ειδικά σχολεία, internet σε όλη την Ελλάδα και στο πιο μικρό νησί, σιδηρόδρομοι με 300 χλμ την ωρα, 1.000.000 παραθεριστικές κατοικίες για να αγοράζουν οι ξένοι και να ξοδευουν την συνταξή τους. Θέλετε και άλλα ; Και μην ακούτε τον κάθε Παπουτση, Πετσαλνικο και Πρετεντέρη. Σε λίγα χρόνια κανένας δεν θα θυμάται τα μέτρα. Θα βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Σταμ. Μαλικέντζος

    Ο περιορισμός της απώλειας του ΦΠΑ στο κύκλωμα της οικοδομής

    Στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας είναι γνωστό πως παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Από την παραγωγή και διακίνηση οικοδομικών υλικών όπως τούβλα, πέτρα, τσιμεντοπροϊόντα, κεραμίδια, συνδετικές ύλες όπως έτοιμα κονιάματα, αδρανή υλικά, ασβεστοπολτός, τσιμέντο, σιδηρούς οπλισμός, μέχρι τον τελικό εξοπλισμό της οικοδομής όπως υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, κουφώματα, είδη υγιεινής, χρώματα, πλακάκια, μονωτικά, κλπ., διακινούνται χωρίς τα απαιτούμενα φορολογικά δικαιολογητικά. Όπως επίσης οι αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών που απασχολούνται στη χρησιμοποίηση και τοποθέτησή τους παραμένουν αφορολόγητες, κυρίως στην ιδιοανέγερση οικοδομών.
    Στη γενική προσπάθεια έκδοσης στοιχείων για πάταξη της φοροαποφυγής με παράλληλη προστασία όσων είναι νόμιμοι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και υφίστανται τον εξουθενωτικό αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παρανομούντες, προτείνω:
    1. Στις νόμιμες πολεοδομικά ανεγέρσεις οικοδομών και μετά την περάτωσή τους, εκτός από τη δήλωσή τους στο Ε9, να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να προσκομίζει στις φορολογικές Αρχές τα νόμιμα δικαιολογητικά από τους προμηθευτές των υλικών και υπεργολάβους ή από το συγκεντρωτικό τιμολόγιο του εργολάβου (παράδοση με το κλειδί στο χέρι), στα οποία να εμφανίζεται η επιβάρυνση του ΦΠΑ. Με αντικειμενικό προσδιορισμό, που είναι ανάγκη άμεσα να θεσπιστεί, θα υπολογίζεται το πραγματικό και όχι το ελάχιστο κόστος ανέγερσης και ο αναλογών ΦΠΑ. Σε περίπτωση μη κάλυψής του θα υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να καταβάλει με σημαντική προσαύξηση τη διαφορά μεταξύ του αναλογούντος ΦΠΑ και του καταβληθέντος βάσει των υποβληθέντων (ή μη) δικαιολογητικών.
    2. Στις αυθαίρετες κατασκευές, επεκτάσεις, προσθήκες κλπ. οι πολεοδομίες να υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις φορολογικές Αρχές τις διαπιστούμενες αυθαίρετες κατασκευές και το μέγεθός των. Ο ιδιοκτήτης της παράνομης ανέγερσης πέραν των πολεοδομικών συνεπειών να υφίσταται και τις υποχρεώσεις της παραπάνω παραγράφου, ανεξάρτητα από την κατεδάφιση του κτίσματος ή όχι.
    3. Το πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργούν οι πολεοδομικές Αρχές κυρίως στην αυθαίρετη δόμηση, αφορά ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης και της επιβαλλόμενης αναγκαίας αναδιοργάνωσης και ελέγχου των πολεοδομιών. Η διασύνδεσή τους με τις φορολογικές Αρχές (προφανώς ηλεκτρονικά) θα επιφέρει σημαντικότατη μείωση της φοροκλοπής στο όλο κύκλωμα της οικοδομικής δραστηριότητας.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | anastasios

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ; ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΜΠΟΡΕΙ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΜΕΝΗ ΠΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΑΤΙΜΟΡΙΣΙΑΣ. ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΠΙΔΕΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ Η ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    1.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣΜΟ Η ΣΤΗΝ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ.
    2. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΑ ΕΚΦΟΒΙΖΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    3. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ.
    4. ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΕΔΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΙΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.
    5. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ, ΑΥΤΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΡΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΟΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΑΣΥΛΙΠΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΙΓΟΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ, ΧΤΙΣΤΕΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΛΠ. ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΠΟΤΕ ΠΗΡΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΡΟΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ… ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 19%
    6. Η ΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ)ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΩ ΤΟΥ 20% ΙΣΩΣ ΚΑΙ 30% ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΚΛΙΣΤΙΚΑ. ΑΝ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ 50€ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 60€ (ΚΑΠΕΛΟ 10€) ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΟΦΕΛΗΘΕΙ 15€.
    7. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΟΓΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΤΖΙΡΟΥ (ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ.
    8. ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΤΡΟ ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΙΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΦΟΡΟΥ… ΙΣΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΩ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ. ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ 7. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 00:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΣΤΟΧΟ ΤΟ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 6.000 € ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΟΡΙΟ. ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΩΣ 1/4 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΠΧ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΛΠ)ΚΑΘΟΣΟΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ (ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΥΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ) ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΘΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 40% ΑΥΤΗΣ ΟΥΤΕ ΜΕΧΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΥΨΟΥΣ 8.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΤΣΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΙΣΟΠΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ 5000 ΕΥΡΩ. ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΟΣΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΥ Η ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΤΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 35% ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΖΗΤΕΙ ΑΜΟΙΒΗ ΕΥΡΩ 50 ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ 70 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 70 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑ 24,5 ΕΥΡΟ ΟΠΟΤΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 45,5 ΕΥΡΩ. ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ¨»100 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ, 118 ΜΕ ΦΠΑ» ΠΑΛΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ 118 ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΔΑΠΑΝΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ
    ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΓΓΑΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 22.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ. Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2.500 ΕΥΡΩ. ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΕΣ 10.000 ΟΥΔΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΟ. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:06 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Είμαι μισθωτός και για 26 χρόνια δηλώνω το σύνολο του εισοδήματος μου.
    Θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων στο θέμα των αποδείξεων. Για μένα το πράγμα είναι απλό.Εισπράττεις έστω και 0,50€? Ε τότε που είναι το πρόβλημα στο να μου δώσεις απόδειξη?
    Αυτά που λένε, για δυσκολίες στις ταμειακές, για αγράμματους που δεν ξέρουν να τις χειριστούν,και ότι άλλη τρελή η λογικοφανή δικαιολόγία ακόύμε κάθε μέρα στα κανάλια,για να το πω απλά: «τ ακούω βερεσέ».
    Αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα, κάτι καλό θα προκύψει.
    Σήμερα όποιος μπορεί φοροδιαφεύγει. Οι αποδείξεις θα κόψουν λίγο τη φόρα ορισμένων.
    Τώρα στο πως θα καταγράψουμε τις αποδείξεις μας…. Ακούω να μιλάνε για 2.000 έως και 3.000 αποδείξεις ανά φορολογούμενο. Δηλαδή 5,5 (το λιγότερο)αποδείξεις τη μέρα. Σήμερα 7/1 έχω στα χέρια μου μόλις 5 αποδείξεις. Σύνολο το πολύ 500 για όλη τη χρονιά. Ε δεν είναι και τόσο τρομερή η καταγραφή τους. Αυτοί που μπορούν να μαζέψουν 2.000 αποδείξεις, σίγουρα μπορούν να πληρώσουν και κάτι παραπάνω για την καταγραφή τους από το λογιστή τους. Σίγουρα θα βοηθούσε αν η καταγραφή γινόταν κατά ομάδες, ανά είδος δαπάνης, και μετά την υποβολή τους ακολουθούσε έλεγχος σε κάποιους φορολογούμενους με αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις ψευδούς δηλώσεως.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | Βασιλης Αγγελιδης

    Με τις δαπανες που καταβαλουμε μεσω κοινοχρηστων:συντηρηση ανελκυστηρα,συντηρηση καυστηρα,θερμανση κτλ καθως επισης και την αμοιβη του γραφειου διαχειρησης τι εχετε σκεφθει;Πως θα τις υποβαλλουμε ωστε να εκπιπτουν απο το φορολογητεο εισοδημα;;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:47 | Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

    Για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, πρέπει να καταργηθεί το απόρρητο στις τραπεζικές καταθέσεις. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός και γρήγορος έλεγχος. Οι χώρες που έχουν περιορίσει τη φοροδιαφυγή, το πέτυχαν λόγω του ότι δεν υπάρχει απόρρητο στις καταθέσεις, οι τράπεζες καταγράφουν διακινήσεις ποσών οι οποίες εν συνεχεία ελέγχονται. Εάν η κυβέρνηση κάνει πίσω τώρα σε αυτό το μέτρο, η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται ποτέ να χτυπηθεί στην Ελλάδα, ακυρώνοντας την προσπάθεια για ισοκατανομή των φόρων. Οι μόνοι προσωρινά ωφελημένοι θα είναι οι τραπεζίτες και φυσικά όσοι φοροδιαφεύγουν. Η πλειοψηφία των καταθετών δεν έχει τίποτα να κρύψει, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που φοροδιαφεύγουν, δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, ενώ οι θυρίδες είναι ασύμφορες. Αυτοί που θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα το πάρουν απόφαση πως το μέτρο ήρθε για να μείνει και θα αλλάξουν τακτική.

    Προτείνω, εφαρμογή του πόθεν έσχες για τις καταθέσεις, αμνηστία για το 2010 προκειμένου να μη φύγουν κεφάλαια από τη χώρα, σε συνδιασμό με εφάπαξ μέτρα επαναπάτρισης κεφαλαίων και έλεγχοι από το 2011 σε μία λογική «ότι έγινε-έγινε, από εδώ και πέρα ελέγχουμε». Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι λογικό και δημοκρατικό, χάρην των κεφαλαίων των τραπεζιτών και των μεγαλοαστών που φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους και να επιβαρύνονται με περισσότερα μέτρα λιτότητας οι φορολογούμενοι. Αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές κράτος δικαίου στο μέλλον (που δε θα το βρίζουμε), η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην πάρει αυτό το μέτρο!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

    Συμφωνώ απολύτως με το μέτρο. Να περιοριστεί το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στις 6-7000, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες και στις λοιπές ομάδες όπου εικάζεται ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή στα 1500-2000 ευρώ, να υπάρχει διαβάθμιση στη βαρύτητα της κάθε προσκομιζόμενης απόδειξης, π.χ μια απόδειξη από σούπερ μαρκετ να έχει βαρύτητα Χ 1, ενώ μία απόδειξη από γιατρό ή τεχνίτη Χ1.5, προκειμένου να έχει κίνητρο ο πολίτης να μην εμπλακεί σε συνδιαλλαγή, αλλά να ζητήσει απόδειξη.

    Επίσης, να υπάρξει κίνητρο για όφελος πλέον του αφορολογήτου ορίου από την προσκόμιση αποδείξεων με ελάφρυνση ποσοστού επί επιπλέον δαπανών για τις οποίες προσκομίζονται αποδείξεις.

    Επιπλέον, να μπουν ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα και στις λαϊκές αγορές. Είναι αστείο να απειλούν οι πωλητές ότι θα αυξήσουν τις τιμές, όταν στα σουπερ-μαρκετ τα προϊόντα τους έχουν τις ίδιες και καλύτερες τιμές παρόλο που πληρώνουμε ΦΠΑ! Στα περίπτερα γίνονται μικρές δαπάνες και είναι καλύτερο το σύστημα να συνεχίσει ως έχει, γιατί δε νομίζω να είναι πολλοί πολίτες οι οποίοι θα περιμένουν για αποδείξεις για 20 και 30 cents, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν οι ιδιοκτήτες. Όσον αφορά τα ταξί, να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος φορολόγισης από τη διατήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

    Στις χώρες του εξωτερικού εγκαθίσταται σύστημα που καταμετρά τα χιλιόμετρα που διανύει το ταξί, και βάσει αυτού φορολογείται. Εφόσον δε βρεθεί εναλλακτική λύση, ας μπουν ταμειακές μηχανές καθότι είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι οδηγοί ταξί φοροδιαφεύγουν.

    Πλέον των μέτρων για τις αποδείξεις, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι μηχανισμοί συλλογής των φόρων από ΦΠΑ. Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ ΦΠΑ που δεν έχουν αποδωθεί στην εφορία και δεν κινείται τίποτα για να τους συλλεξει, με αποτέλεσμα να παραγράφονται μετά από κάποια χρόνια. Αν δεν λειτουργήσει μηχανισμός συλλογής ΦΠΑ, ολα τα μέτρα θα αποδειχθούν μάταια.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | Αλέξανδρος Τσάμης

    Κάποιες σκέψεις για τις αποδείξεις.
    Προυπόθεση επιτυχίας η δυνατότητα συνεχούς ελέγχου των αποδείξεων. Δυνατότητα που πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων (εκδότη και αγοραστή).
    Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει:
    α. Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες που θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις.
    Υποθέτω ότι το Υπουργείο, ακόμα και σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, θα συνεργαστεί με εταιρία για την καταχώρηση των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι επιλεγμένοι πολίτες που δεν θα έχουν καταχωρήσει τις αποδείξεις τους ηλεκτρονικά. Μικρό μέρος του κόστους αυτού θα μπορούσε να είναι και το κίνητρο των πολιτών που καταχωρούν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις.
    β. Ανάπτυξη προγράμματος μέσω του taxis που θα επιτρέπει την σωστή καταχώρηση. Καταχώρηση που περιλαμβάνει:
    Κατηγορία αποδείξεων (πχ ένδυση, τρόφιμα,…)που θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης απο λίστα. Η κατηγοριοποίηση θα δώσει την δυνατότητα υπολογισμού βαρών ανα κατηγορία.
    Έλεγχος ορθότητας ΑΦΜ (check digit) αλλά και δυνατότητα εμφάνισης του τίτλου της εταιρίας απο το ΑΦΜ (ίσως και δυνατότητα εμφάνισης του ΑΦΜ απο τον τίτλο).
    Δεν γνωρίζω άν υπάρχει κωδικοποίηση στον ΑΦΜ που θα επέτρεπε επιπλέον έλεγχο καταχώρησης.
    γ. Συνεχής έλεγχος κατά την διάρκεια του έτους και όχι μόνο μετά την υποβολή των δηλώσεων.
    Εκτιμώ ότι με κατάλληλη προβολή θα υπάρχουν πολίτες που θα καταχωρούν τις αποδείξεις συνεχώς και με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο θα μπορεί να κάνει τις διασταυρώσεις κατά την διάρκεια του έτους.
    Δεν μου φαίνεται κακό οι εφορίες να ζητούν κατα την διάρκεια του έτους απο επιλεγμένους πολίτες, που δεν κάνουν ηλεκτρονική καταχώρηση και επιθυμούν, να προσκομίζουν τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει.
    Μια τέτοια ενέργεια θα διευκόλυνε την συνολική εργασία του ελέγχου αλλά κυρίως θα είχε και τους πολίτες σε συνεχή εγρήγορση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.
    δ. Έλεγχο των πολλαπλών καταχωρήσεων της ίδιας αποδείξεως απο διαφορετικούς πολίτες.
    Ένας τέτοιος έλεγχος θα ήταν το μαρκάρισμα των αποδείξεων στο αρχείο των αποδείξεων του εκδότη όταν γίνεται η πρώτη διασταύρωση.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:10 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

    Συνεχής έλεγχος για τις αποδείξεις με κυρώσεις καταναλωτών που δεν παίρνουν.
    Ενημέρωση φορολογουμένων ότι οι φοροφυγάδες επι της ουσίας κλέβουν τους συνεπείς και ότι αν συμβάλλουν στην εξάλειψή της θα ωφεληθούν και οι ίδιοι πληρώνοντας λιγότερους φόρους.
    Οργάνωση τμήματος καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων για φοροδιαφυγή στα πρότυπα της Αγγλίας.
    Κλείσιμο με αυτόφωρη και συνοπτική διαδικασία επιχείρησης για δυο μήνες στην πρώτη παράβαση, δέκα μήνες στη δεύτερη και πέντε χρόνια για τη τρίτη για τον επιχειρηματία και για τα συγγενικά πρόσωπα α΄βαθμού.

    ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΦΠΑ πέρα απο το τεκμαρτό εισόδημα για να μην έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας να παζαρέψει την έκδοση απόδειξης

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:20 | Πέτρος Στόκος

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός ΕΜΠ.
    Χωρίς να θέλω να κουράσω, πιστεύω ότι εάν δεν ρυθμιστεί το μέτρο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε συνάρτηση με την εμπορική αξία, πολλές προσπάθειες της Κυβέρνησης θα είναι άχρηστες. Η εμπορική αξία των ακινήτων πρέπει να αναγράφεται στο συμβόλαιο. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργείται «μαύρο» εισόδημα για τον πωλητή και υπάρχει δυνατότητα ελέγχου «πόθεν έσχες» για τον αγοραστή.
    Για να γίνει αυτό και να μη δημιουργηθεί «χάος» φορολογικό, μια από τις λύσεις είναι να αναγράφονται και οι δύο τιμές στο συμβόλαιο αγοράς ακινήτων. Η αντικειμενική αξία θα χρησιμοποιείται για τα φορολογικά και πληρωμές των επαγγελματιών που υπεισέρχονται στη διαδικασία και η εμπορική αξία για να μη δημιουργείται «μαύρη» αξία είτε για τον πωλητή είτε για τον αγοραστή.
    Η εμπορική αξία φαίνεται συνήθως στην πληρωμή του Μεσίτη (2 τις χιλίοις επί της αγοράς). Μπορεί βέβαια να προσδιοριστεί και με άλλους τρόπους.
    Καταγράφω κάτι που γνωρίζεται πολύ καλά.
    ΟΙ ΘΥΡΙΔΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ.
    Ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:32 | ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το φορολογικό νομοσχέδιο και με το μετρο των αποδείξεων.
    Ειμαι ελεύθερος επαγγελματίας και το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω, όσον αφορά τις αποδείξεις, που με επιρρεάζει προσωπικά,είναι για τις οικογένειες που έχουν παιδιά, που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
    Τα έξοδα σπουδών ειναι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος μας, που δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε αποδείξεις . Παρακαλώ να λάβετε υπ΄ όψιν την περίπτωση αυτήν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:24 | ηλιας πατριανακος

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΩΝ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΕΣ ΝΑΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:10 | «ΙΑΒΕΡΗΣ»-2

    ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
    Όποιος αποφασίζει να ασκήσει ένα επάγγελμα πηγαίνει πρώτα-πρώτα σε έναν «καλό» λογιστή.
    Πως βρίσκει έναν «καλό» λογιστή?
    Όπως ακριβώς βρίσκει έναν «καλό» δικηγόρο, έναν «καλό» γιατρό κλπ. Ρωτά δηλαδή το περιβάλλον του (οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό κλπ.).
    Ποιος είναι ο «καλός» λογιστής?
    Ποια είναι τα κριτήρια που τον προσδιορίζουν?
    Μα σαφέστατα «καλός» λογιστής είναι εκείνος που γνωρίζει καλά την δουλειά του και τα «μυστικά» της και μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα τα συμφέροντα του πελάτη του, καταφέρνοντας με κάθε τρόπο την πληρωμή όσο το δυνατόν λιγότερων φόρων, επ’ ωφελεία του πελάτη του.
    Ο «καλός» λογιστής γνωρίζει τα πάντα για κάθε πελάτη του όπως:
    o Το αντικείμενο εργασίας
    o Το επιχειρηματικό μέγεθος
    o Την οικονομική κατάσταση
    o Την περιουσιακή κατάσταση
    o Την οικογενειακή κατάσταση
    o Τις υποχρεώσεις
    o Τις απαιτήσεις
    o Τα επιχειρηματικά σχέδια κλπ.
    Ο «καλός» λογιστής επίσης είναι και ο οικονομικός σύμβουλος καθώς και ο νομικός σύμβουλος σε Φορολογικά θέματα.
    Επομένως γνωρίζει οπωσδήποτε αν ο πελάτης του είναι νομοταγής και συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά είναι και εκείνος ο οποίος συμβάλει, κατά κύριο λόγο (με τις γνώσεις του), στην φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα:
     Εμφανίζει διαφορετική εικόνα των βιβλίων της επιχείρησης, από την πραγματική, με εικονικές εγγραφές,
     Καταχωρεί στα βιβλία εικονικά τιμολόγια,
     Υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών καθώς και λοιπών στοιχείων (Συγκεντρωτικές καταστάσεις Πελατών –προμηθευτών, μεταβολές Μητρώου κλπ.) για να πληρωθεί λιγότερος φόρος ή και καθόλου ή και στην χειρότερη περίπτωση να εισπραχθεί παράνομα Φόρος Εισοδήματος ή ΦΠΑ.
    Επομένως η πηγή της φοροδιαφυγής είναι ο «καλός» λογιστής και πρέπει οπωσδήποτε να έχει τις ίδιες ευθύνες και συνέπειες, με τον φορολογούμενο που βοηθά να φοροδιαφεύγει, ποινικά και φορολογικά και να είστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεται, στην περίπτωση που θεσμοθετήσετε την ποινική και φορολογική (για την απόδοση των φόρων κλπ.) ευθύνη των λογιστών, το κυνήγι των αποδείξεων, που στο τέλος θα αποδειχθεί «κυνήγι μαγισσών».

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:57 | μανολισ

    ελεγχοσ παντου .παλια θυμαμαι το ικα εκανε εφοδουσ στισ οικοδομεσ τωρα τιποτα , οι βενζινεσ στα αμαξια κανεισ δεν ξερει τι περιεχουν,κτιζονται βιλεσ στα εκτοσ σχεδιου οικοπεδα με τιμεσ αγορασ 30000$,κανεισ δεν ελεγχειελεγχοσ παντου απο κλιμακεια σδοε με υψηλη εξιδικευση,

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΟΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ SUPER MARKET ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΣΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΚΑΝΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΩΡΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΤΛ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΦΜ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΜ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ 2Η ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΦΜ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ(ΜΗΤΕΡΑΣ Ή ΠΑΤΕΡΑ).ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΟΝΤΟΥΣ».ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΩΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ.ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΗΝΑΝΑΚΙΑ ΤΥΠΟΥ SCANNER, ΦΟΡΗΤΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ ΚΟΨΟΥΝ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ SCANNER ΑΣ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ Σ’ΑΥΤΟ.ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΛΩΝ.

    ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | Αναγνώστου Τάσος

    Προβλέπω ΤΟ αλαλούμ με τις αποδείξεις! Να δεχθώ τη καλή διάθεση του υπουργείου να κάνει κάτι σωστό. Αλλά αν «δουλέψουν» χωρίς πρόβλημα οι λίστες με τις αποδείξεις αγορών που θα δίνουμε στην εφορία βρίσκω πρακτικό το να κρατάμε αποδείξεις για μια 5ετία ώστε να είμαι έτοιμοι για έλεγχο δειγματοληπτικό όποτε κι αν μας καλέσει η εφορία. Πολλές αποδείξεις είναι με θερμικό χαρτί και αρκετό καιρό πριν τα 5 έτη θα έχουν σβηστεί.’Η να αναφερθώ στο συνωστισμό που θα παρατηρηθεί στις εφορίες όποτε καλούν κόσμο για τις αποδείξεις; ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑ «ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ» ΠΟΥ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ (RANDOM ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ) ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;;;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

    Για την φοροδιαφυγή επαναφέρετε και εφαρμόστε το μέτρο της προσωπικής κράτησης για κάθε ποσό πάνω από π.χ. 1.000 ευρώ. Επίσης το ίδιο να εφαρμόζετε και για κάθε οφειλή σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο. Συντονιστείτε με το Νόμο περί προσωποκράτησης από αδικοπραξία. Επιπλέον θέλω να σας πω ότι: 1) στην Ελλάδα κάθε αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κυβικά είναι μέσο επίδειξης και τίποτα άλλο.Το ίδιο ισχύει για μοτοσυκλέτες πάνω από 750 κυβ και σκάφη πάνω από 10 μέτρα. Πράξτε ανάλογα και σε υπερθετικό βαθμό.2)Μην φορολογείτε επιπλέον αυτούς που δεν μπορούν εκ του επαγγέλματός τους να κλέψουν. 3)Φορολογείστε ανάλογα την «οικονομική ανάπτυξη»=(δικός μου όρος) του κάθε ενός. Αλλη φορολογία πρέπει να έχει κάπιος που αναπτύσσεται και δημιουργεί κάθε χρονιά και άλλο αυτός που τρώει από τα έτοιμα. Παράδειγμα: Κάποιος έχει ανεγείρει σκελετό δυορώφου οικοδομής με δάνειο ή χωρίς. Είναι συνεπείς στο δάνειό του και σε κάθε υποχρεώσή του. Εχει αποπερατώσει τον ένα όροφο και ζει σε αυτόν, προκειμένου να μην πληρώνει και ενοίκιο. Θέλει να αποπερατώσει και τον δεύτερο όροφο σιγά σιγά και σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Αν για φέτος έχει προγραμματίσει όλο το χτίσιμο του μη αποπερατωμένου ορόφου και τον φορολογήσετε επιπλέον, τότε αυτός δεν θα το κάνει. Αρα οι χτίστες, το ΙΚΑ, τα καταστήματα οικοδομικών υλικών δεν θα πάρουν τίποτα. Αυτό θα κυλήσει και την επόμενη χρονιά για τους σοβατζήδες, τους ηλεκτολόγους κλπ. οικοδομικά επαγγέλματα.Ο σημερινός 30άρης ή 40άρης ή 50άρης που βγάζει 60 ή 70 η 80 ή 100 χιλιάδες το χρόνο είναι οικογενειάρχης ως επί το πλείστον και παιδί της φτωχολογιάς του ’60 ή του ’70 ή του ΄80 που καταξιώνεται και καταξιώθηκε και αναπτύσσεται μόνιμα. Μην του κόβετε την καταξίωση, την ανάπτυξη και το όνειρο, αν είναι έντιμος φορολογικά . Μη τμωρείτε αυτούς που έφτιαξαν και φτιάχνουν . Πάρτε τα από αυτούς οπου τα βρήκαν έτοιμα από τις προηγούνμενες γενιές , έμειναν στάσιμοι καλοπερασάκηδες με βόλτες στην Ευρώπη για σκί κλπ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:41 | Μιχάλης

    Ο πολίτης για να έχει κίνητρο να παίρνει απόδειξη από τους γιατρούς και τους κυρίως φοροφυγάδες μεγαλογιατρούς, θα πρέπει να γίνει επιτέλους ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ στις αμοιβές τους. Αν ξέρω ότι πάω στον τάδε καθηγητή, που στην επίσκεψη δεν μπορεί να μου ζητήσει πάνω πχ. από 100 Ευρώ (η διατίμηση μπορεί να είναι ανάλογη με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και τους τίτλους), θα έχω και απαίτηση να μου κόψει την απόδειξη και το κεφάλι μου ήσυχο, διότι δεν θα μπει εκβιαστικά το δίλημμα αν θες απόδειξη 120 €.
    Για τους δικηγόρους και τους κυρίως φοροφυγάδες μεγαλοδικηγόρους. Κόβεται διπλότυπο είσπραξης για κάθε δικαστήριο. Για ποιό λόγο να μην υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα διπλότυπα είσπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου στη φορολογική τους δήλωση και να γίνεται διασταύρωση στοιχείων. Σαφώς παίρνουν πολύ περισσότερα από αυτά. Αλλά και αυτά είναι μια αρχή κι ας μη χρειάζεται να τους ζητήσουμε ιδιαίτερη απόδειξη. Να αρκεί το διπλότυπο είσπραξης ως απόδειξη για μας και να γίνει έτσι αφορμή για διασταυρωτικό έλεγχο.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 08:06 | Ντεννις Λιδης

    Μετρα

    1. Αρση του πολιτικου ασυλου. Δρακονια ποινικα μετρα σε πολιτικα προσοπα με φυλακιση και δημευση περιουσιας για αποδεδηγμενη διαφδορα.

    Δεν μπορει η κυβερνηση να απαιτη την συννοχη του πολιτη εαν υπαρχουν αλλα μετρα και σταθμα για αυτους στην εξουσια.

    2. Αρση της προστασιας των τραπεζικων λογαριασμων για ολους. Φυσικα και εταιρικα προσοπα.

    3. Δρυμητατα μετρα σε δημοσιους υπαληλους που ειναι διευθαρμενοι. Απωληση, ποινικη διωξη.

    4. Κτηματολογιο, εδω και τορα.

    5. Εξερουμενου του ποθεν εσχες, αποσυνδεση τον φορολογικων μετρων απο τετραγωνικα μετρα για ακινητη περιουσια.

    6. Μειωση του φορου μεταβιβασης σε ακινητη περιουσια στο 2% στην πραγματικη τιμη συμβολαιου.

    7. Ολα τα εσοδα στην κλιμακα.

    8. Παραδηγματικη και καλα δημοσιευμενη ποινικη διωξη φοροδιαφεφγοντες.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 02:07 | ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
    Μόνο με την καθιέρωση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την τελεταία 20ετία θα λυ-
    θεί σε ένα μέρος το έλλειμμα του Δημοσίου χρέους-με την επιβολή προ-
    στίμου εάν δεν δικαιολογείται η απόκτηση της περιουσίας.
    Η συλλογή των αποδείξεων πρέπει να γενικευθεί σε όλα τα επαγγέλματα
    και στα ΤΑΧΙ και τα ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ,αλλά πρέπει να ελέγχονται αν τα
    εισοδήματα δηλώνονται. Πρέπει όμως τα όρια των αποδείξεων να συναρτών-
    ται με το ύψο του εισοδήματος.
    Η φοροδιαφυγή πρέπει να τιμωρείται αυστηρά καιτο κυριότερο να ειπρά-
    τονται τα πρόστιμα και να εφαρμόζονται οι ποινές.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    Το όριο των 400.000,00 € είναι πολύ χαμηλό για να θεωρείται Μεγάλη
    Ακίνητη Περιουσία. Πρέπει να ανέλθει περίπου στις 700.000,00 €.
    Επίσης δεν πρέπει να φορολογούνται τα κτήματα που δεν καλλιεργούνται
    και δεν αποφέρουν εισόδημα-γιατί οι περισσότεροι Έλληνες κατάγονται από χωριά-έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους κάποια αγροτεμάχια-
    αλλά δεν καλλιεργούνται και δεν υπάρχει εισόδημα.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Ν.Π.
    Ενιαία φορολογία για τα Ν.Π. και κυρίως για την ακίνητη περιουσία,
    ίδια φορολογία και για την Εκκλησιαστική περιουσία.
    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    Εφαρμογή των Νόμων-τίποτα περισσότερο.
    ΑΥΞΗΣΗ Φ.Π.Α.
    Ακούγεται ότι μπορεί να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. κατά 1 ή 2 μονάδες. Αυτό
    είναι αύξηση των εμμέσων φόρων, δηλαδή θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται αύξηση των αμέσων φόρων και τίποτα άλλο.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ
    Είναι επό τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Μείωση χρειάζεται των φορο-
    λικών κλιμακίων για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας.
    ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ
    Ακούγεται τελευταία ότι θα επιβληθούν πράσινα τέλη ή ειδικός φό-
    ρος για την προστασία του περιβάλλοντος. Να εγκαταληφθεί η σκέψη αυτή
    γιατί θα είναι ένας επιπλέον φόρος με δικαιολογία που δεν ευσταθεί.
    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
    Η αύξηση των τελών είναι αδικαιολογητη και άδικη για τα αυτονίνητα
    που έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και έχουν ΚΑΡΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ. Νομίζω ότι είναι κανονικό χαράτσι. Στους δύο μήνες από την ανάληψη τη διακυβέρνη-σης είναι ο πλέον άγριος φόρος. Παλαιά αυτοκίνητα έχουν αυτοί που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργιο. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα οι διορθώσεις που θα γίνουν σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    Η έκδοση αποδείξεων δεν έπρεπε να τεθεί σε διαβούλευση γιατί είναι
    αυτονόητη η υποχρέωση έκδοσης. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπρα-ξη των εσόδων είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δεν χρειαζόταν διαβού-
    λευση. Πιστεύω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφισθεί και να εφαρμοζόταν ήδη. Επίσης δεν πρέπει να επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αλλά να μειωθούν οι υπάρχοντες γιατί αυτό θα βοηθήσει στην αύ-
    ξηση της παραγωγής, στη δημιουργία πλούτου και την πρόοδο του τόπου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:03 | Γ.ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ

    Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου, όπως και η σύζυγός μου. Μέχρι τώρα είχαμε 12000 ευρώ αφορολόγητο , όπως όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και αυτό φυσικά χωρίς αποδείξεις. Παρά ταύτα , όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από τη Γ.Γ.Π.Σ. , ύστερα από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το 65% των φορολογικών εσόδων.Η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις φοβάμαι πολύ ότι θα πλήξει πάλι τους μισθωτούς και συνταξιούχους γιατί δεν θα μπορούν να δαπανήσουν ποσό τόσο όσο θα χρειάζεται για την κάλυψη του αφορολόγητου με αποτέλεσμα να πληρώσουν περισσότερο φόρο και το κράτος θα τους δώσει άλλη μια σφαλιάρα και θα φανείτε και ανακόλουθοι με τις προεκλογικές και μετεκλογικές σας δεσμεύσεις . Ακόμα το μέτρο αυτό το βλέπω αναποτελεσματικό γιατί κι άλλες φορές εφαρμόστηκε και μετά το πήρατε πίσω. Αν ήταν αποτελεσματικό γιατί το καταργήσατε?Θα ήταν πιο έντιμο , επειδή η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, να πείτε ευθέως ότι σας μειώνω το αφορολόγητο ποσό ας πούμε στις 10.000ευρώ , παρά να το συνδέετε με τις αποδείξεις , μέτρο το οποίο και αναποτελεσματικό θα είναι και άδικο.Θεωρώ ότι πρέπει να αποκαταστήσετε μια έντιμη σχέση κράτους-πολίτη, να αλλάξει η νοοτροπία του καθενός μας, καλά το είπε και ο πρωθυπουργός μας, γιατί με την νοοτροπία της αρπαχτής και ωχοδερφισμού δεν πάμε μπροστά. Νοοτροπίες που καλλιεργήθηκαν χρόνια τώρα και είναι ριζωμένες βαθειά , αλλά νομίζω δε φταίει ο απλός πολίτης . Οι πρώτοι διδάξαντες είναι οι πολιτικοί και πολύ σωστά λεέι ο λαός μας «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι , «τα υποζύγια» καθ’ ομολογία όλων , περιμένουμε ελαφρύνσεις , όχι άλλο φορτίο γιατί θα γονατήσομε!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    1) Καταρχήν να γίνει υποχρεωτική η έκδοση αποδείδεων απο όλους τους επαγγελματικούς κλάδους είτε με ταμιακή είτε διαφορετική.
    2) Να ανοιχτεί τηλεφώνική γραμμή οπου θα μπορεί ο καθένας να αναφέρει όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Τα στοιχεία αυτά να τα αξιοποιεί η εφορία και να προγραμματίζει τους ελέγχους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | ΧΡΗΣΤΟΣ Β.

    1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, Η ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ…

    2. ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ POINT SYSTEM ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ…ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ ΒΑΘΜΩΝ ΠΟΙΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ…

    3.ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΗΛ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΕΛΛΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ.

    4.ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΠΟΤ ΟΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ… «ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»… ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ.

    5.ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ . ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ- ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ- ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:06 | T.P

    Κυριο Υπουργε

    Σημείωση:
    Κοινοτική οδηγία μεταφραστεί από τα αγγλικά

    Άρθρο 110 της ΣΛΕΕ
    (πρώην άρθρο 90 της ΣΕΚ)

    «Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανώτερους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.

    Επιπλέον, κανένα κράτος μέλος δεν πρεπει να επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων.»

    Σε περίπτωση να συνδεθή το αφορολόγητο με αποδείξεις από την Ελλάδα και οχι απο άλλη χώρα μελος το ΕU είναι παρίαβαση tήν κοινοτικη οδηγια επάνω, δηλαδή οχι μονο
    ευνοεί μόνο τα προϊόντα που αγοράζονται στην Ελλάδα αλλα ποινικοποι την ευθεια αγορα απο άλλη ΕU Xώρα(επειδει αγορές απο Διαδίκτιου δεν εχουν ΑΦΜ και δεν επιπτει). Που σημαίνει εμμεσα επιπλέον φορο

    Πώς θα προστατευθεί αγορές στο Διαδίκτυο; διαφορετικά θα μας πανε στο ΕU δικαστηριου.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:39 | Άρτεμις

    Μπράβο στον πρωθυπουργό μας κ. Γεώργιο Παπανδρέου που έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα πολίτη να εκφράσει τις απόψεις του. Επιτέλους έχουμε Δημοκρατικό πολίτευμα!
    Ωστόσο,αν δεν θέλει η κυβέρνηση του να στιγματιστεί στην Ιστορία οπως όλες οι προηγούμενες,καλά θα κάνει να ζητήσει το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών,των μεγαλογιατρών του ΕΣΥ,των ιδιοκτητών ακινήτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ – μια βόλτα των αρμοδίων στα πολυτελή προάστεια της Αθήνας,στη Μύκονο και όχι μόνο,αρκεί – των ιδιοκτητών πολυτελών τζιπ τεραστίου κυβισμού,υπερπολυτελών σκαφών αναψυχής και άλλων χλιδάτων αγαθών,υπερβολικά προκλητικών για τους πενιχρούς μισθούς και τα ασήμαντα έσοδα που δηλώνουν!
    Οι περιβόητες υπεράκτιες και άλλες εταιρείες πρόκειται να ελεγχθούν άραγε ποτέ;
    Αλήθεια,τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία πολλαπλών αστέρων, χιλιάδων στρεμμάτων – προφανώς ο συντελεστής δόμησης είναι άγνωστη λέξη για τους εν λόγω επιχειρηματίες – πολλαπλών καταπατήσεων αιγιαλού και ανυπολόγιστης αξίας, πως χρηματοδοτήθηκαν, πως φορολογούνται;
    Προτείνω λοιπόν στους αρμοδίους που επιθυμούν να σώσουν τη χώρα από την ιδιότυπη αυτή κρίση που οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε ΔΕΝ αφορά όλους τους πολίτες, να αφήσουν ήσυχα τα σπιτάκια των ανθρώπων που με χίλιους κόπους και στερήσεις και δάνεια με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη απόκτησαν!
    Να φοροαπαλλάσονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ, τα απίστευτα έξοδα της δήθεν δωρεάν παιδείας και παραπαιδείας κι όσο για τις αποδείξεις μη μας κοροϊδεύετε!Αν εσείς μπορείτε τόσο άνετα να ζητήσετε απόδειξη από τον υδραυλικό που θερμοπαρακαλούσατε επί μέρες να έρθει για κείνη τη διαρροή να μου τον συστήσετε κι εμένα !