16) Προτείνεται η διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μια αξία και άνω, αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ανοικτών στη πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.

Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Εφόσον κρίνετε θετικά το μέτρο ποιες προϋποθέσεις θα βελτίωναν την εφαρμογή του;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:49 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Να ελέγχονται όλες οι συναλλαγές, εμπορικές ή μη, καταθέσεων, εμβασμάτων, επιταγών και έλεγχος αναδρομικά 6 χρόνια. Όλες οι συναλλαγές, καταθέσεις, εμβάσματα, επιταγές κλπ, ιδιωτών από άτομο σε άτομο μη συγγενών και αναδρομικά τα έξι (6) τελευταία χρόνια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | Βασίλης Μακρής

    Σε συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου που πρότεινα τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού χρήματος και την πλήρη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων θα ήθελα να προσθέσω το εξής:
    Σε μεταβατικό στάδιο να «επιδοτηθεί» η χρήση ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών με πρόγραμμα τύπου «BONUS ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» το οποίο θα φτιάξει το ΥΠΟΙΚ μέσω του taxis net. Δηλάδή σε απλά λόγια η Εφορία θα επιστρέφει ποσοστό 2,5, 10% της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με την εκκαθάριση του φόρου του.
    Το ποσοστό επιστροφής θα είναι μεγαλύτερο όταν γίνονται συναλλαγές με ομάδες υψηλής φοροδιαφυγής π.χ. γιατροί, τεχνίτες, συνεργεία, κτλ, και χαμηλότερο για super market, εισητήρια κοκ.
    Ετσι και αποδείξεις δε θα χρειάζεται να μαζεύουμε και άμεσα γνωστό όφελος θα προκύπτει για τον κάθε φορολογούμενο. Ο πολίτης μεσω της ιστοσελίδας του taxis net θα μπορεί να βλέπει κάθε στιγμή το «ποσό bonus επιστροφής» και το «συνολικό αφορολόγητο» που έχει μαζέψει μέχρι στιγμής μέσα στη χρονιά απο της ηλεκτορνικές συναλλαγές του.
    Οποιος στο μεταβατικό στάδιο επιλέγει να πληρώνει με μετρητα θα χάνει αυτό το όφελος.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:34 | z k

    Η χορήγηση δανείων (κεφάλαιο κίνησης) σε επιχειρήσεις να μη μπορεί να γίνει μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών σε ενέχυρο αλλά μόνο σε τιμολόγια σε ενέχυρο τα οποία θα δίδονται στη ΔΟΥ για έκδοση χαρτοσήμου ώστε να μη μπορούν μετά να ακυρωθούν ή να δίδονται τα ίδια τιμολόγια σε πολλές τράπεζες με επιταγές πελατείας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 03:24 | Πετρος

    Το πρόβλημα είναι να εκδοθεί το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο, ο τρόπος πληρωμής προς στιγμή δεν μας ενδιαφέρει.
    Υπάρχουν τρόποι να πιαστούν οι φοροφυγάδες.
    Διασταύρωση στοιχείων, έλεγχος προμηθευτών και πελατών, κινήσεις επιταγών μέσω τραπεζών ( ΑΦΜ υποχρεωτικό ) και ξύπνιους υπαλλήλους.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 03:12 | Πετρος

    Πόσο ποιο αναλυτικά θέλετε όταν τα πάντα βρίσκονται στους υπολογιστές,
    Ε9 από το 1990 , Ε1, Ε2, Ε3 Ε5,Ε7 Ισολογισμοί, Ισοζύγια και όλες οι νόμιμες καταστάσεις προηγουμένων ετών.
    Κτηματολόγιο φακέλωμα πλήρες.
    Εργασία, λογική, υπευθυνότητα, τεχνολογία, ευρηματικότητα χρειάζεται μόνο.
    Λέγεται ότι με το πόθεν εσχές στις καταθέσεις έφυγαν καταθέσεις πάνω από
    5 δις, από τις ίδιες τις Ελληνικές τράπεζες προς τις θυγατρικές ή τις συνεργαζόμενες .
    Επόπτες στις τράπεζες έχετε μπορείτε αμέσως να πληροφορηθείτε και να ξεκινήσετε το πόθεν εσχες στα ακίνητα, κτήματα, κότερα τις βίλες το χρηματιστήριο κλπ από αυτούς, αφού μόνοι τους έπεσαν στην παγίδα.
    Δώστε σημάδια ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε να συλλάβετε την φοροδιαφυγή και ο κόσμος θα είναι μαζί σας.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 02:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    Τα σχόλια περί αδυναμίας του προτεινόμενου συστήματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών υποκρύπτουν διάθεση για συνέχιση της υπάρχουσας άδικης πραγματικότητας της φοροδιαφυγής. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φοροδιαφυγή στερεί σχολεία από τα παιδιά μας, νοσοκομεία από όλους μας, δρόμους κλπ. Το γεγονός ότι το κράτος δεν διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα είναι άλλο θέμα και θα συζητηθεί στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Συμφωνώ όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπέζης και μάλιστα να υπάρχει online ενημέρωση της εφορίας.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:04 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Συμφωνώ με το μέτρο. Προϋποθέτει καλή μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων και παροχή ανάλογων ευέλικτων προϊόντων από τις Τράπεζες. Παρά ταύτα, πολλοί επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι θέλουν την προσωπική επαφή κατά τη συναλλαγή με τον πελάτη, όπου γίνεται και η σχετική διαπραγμάτευση.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Πρέπει να σας πληροφορήσω κύριοι διαβουλευόμενοι, ότι οι τράπεζες παίρνουν προμήθεια από 1,50 έως 2,00 ευρώ για κάθε συναλλαγή και αυτά τα ποσά αν τα αναγάγεις σε ετήσια βάση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα εξυπηρετούσε αυτό το μέτρο φορολογικά (εκτός του να κάνει τις τράπεζες κατά πολύ πλουσιότερες) αφού όταν κάποιος θέλει να αποκρύψει συναλλαγή, δίνει τα λεφτά χέρι-χέρι και κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.Δίνετε όλοι την εντύπωση πως είστε τραπεζίτες και έχετε προσωπικό συμφέρον. Όσον αφορά δε την άποψη περί κατάργησης μεταχρονολογημένων επιταγών, εσάς τι σας νοιάζει, αφού τα βρίσκουν ο πελάτης με τον προμηθευτή? Και προς τι όλη αυτή η χολή που βγάζετε? Προτείνετε οι έμποροι που δύσκολα μπορούν να καταφέρουν να πληρώσουν και χρησιμοποιούν επιταγές να κλείσουν? Έχετε εσείς να τους προτείνετε κάποια άλλη απασχόληση, ή δεν σας πειράζει κι αν πεθάνουν από την πείνα, αφού εσείς φαντάζομαι πως είστε μια χαρά βολεμένοι? Προτείνω, πως θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο,να είστε φειδωλοί στις απόψεις σας για θέματα που δεν γνωρίζετε.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | ΠΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    πολύ σωστή σκέψη. Νομίζω ότι τουλάχιστον πρέπει να δοκιμαστεί στην εφαρμογή της.
    Έτσι όμως θα αυξηθεί ο τζίρος των Τραπεζών και φυσικά και τα κέρδη τους, τα οποία θα ππρέπει κάποτε να φορολογούνται όπως και των νομικών προσώπων .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:22 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    Το όριο ξεπερνιέται εύκολα, σπάζοντας τη συναλλαγή (τα τιμολόγια) σε μικρότερες αξίες. Μάλλον θα πρέπει να είναι οριοθετημένα τα επαγγέλματα τα οποία αφορά.

    Η μεταχρονολογημένη είναι κατάρα για την αγορά ειδικά αυτή την περίοδο, ωστόσο αποτελεί και μία κάποια εγγύηση ότι μπορείς να διεκδικήσεις τις απαιτήσεις σου, σίγουρα προτιμότερη από το ανοιχτό υπόλοιπο που θα μένει ανοιχτό για μήνες.

    Θα μπορούσε πάντως να καταργηθεί η οπισθογράφηση της επιταγής, δεν είναι δυνατό ο κάθε απατεώνας που δεν έχει δικό του μπλοκ γιατί είναι αφερέγγυος, να αγοράζει με αέρα. Αν καταργηθεί η δεύτερη οπισθογράφηση, οι επιταγές αναγκαστικά θα είναι πιο κοντινές και οι συναλλαγές λίγο πιο υγιείς.

    Το πλήρως πλαστικό χρήμα ή η αποκλειστική χρήση λογαριασμού τραπέζης, είναι ουτοπικά σε μία χώρα που έχει ακόμα αναλφάβητους. Μπορεί ωστόσο να επιβληθεί με τις όποιες δυσκολίες σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με χονδρική πώληση (πχ οπωσδήποτε μέσω τραπέζης ή κάρτας οι πωλήσεις με τιμολόγιο).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:36 | Θεόδωρος Χοχτούλας

    Θ.Χοχτούλας-ΜΜέμπορος.
    1. Μπορεί κάποιος να ελέγξει τις συναλλαγές των αλλοδαπών μέσω Western Union (κυρίως) σε σχέση με το εισόδημα που δηλώνουν?….αν δηλώνουν!!!!!!!!!!!
    2. Πόσοι είναι οι διαφυγόντες φόροι από το παραεμπόριο ,το οποίο δεν είναι μακρυά…δίπλα μας είναι (Σταδίου-Πανεπιστημίου-Πατησίων-ΑΣΟΕΕ-Χέυδεν) και απο τους Κινέζους της πλ.Κουμουνδούρου και πέριξ? Το εμπορικό κέντρο που έχουν επι της οδού Πειραιώς …το ξέρετε? Έχετε πάει ποτέ σαν αρμόδιες υπηρεσίες να το δείτε? ΠΟΣΑ μαγαζιά εκεί λειτουργούν με το ΙΔΙΟ ΑΦΜ …ξέρετε?
    Μπορούν να πιαστούν και είναι και πασίγνωστοι όπως πασίγνωστο είναι και το που δραστηριοποιούνται. Ποιος θα ξεχάσει το περιστατικό με τους Κινέζους στον Ασπρόπυργο και τη κινητοποίηση που έγινε απο την πρεσβεία τους? …Σε συνενόηση φυσικά με το Μαξίμου….επί εποχής του «εθνικού κεφαλαίου» βλ.Σημίτης
    ……και εσείς κάνετε διαβούλευση…….
    Καλά για μένα δεν μιλάω.Κλέφτη και απατεώνα με θεωρεί η εφορία -περαίωση πληρώνω-έκτακτη εισφορά – προκαταβολή φόρου (αλήθεια αν εγώ του χρόνου πεθάνω και κλείσει η επιχείρηση μου, η προκαταβολή φόρου θα επιστραφεί στα παιδιά μου?)……. Εύγε Κύριοι. Ισονομία και Ισοπολιτεία.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:02 | Φουσεκης Παναγιωτης

    Όλο το εμπόριο στη χώρα μας γίνεται με προχρονολογημενες επιταγες
    εάν για κάθε φορολογούμενο η εξωφληση τους καταλήγει στην βάση δεδομένων του Υπουργειου στον ΑΦΜ κάθε συναλασομενου έχουμε συλαβει το ύψος των συναλαγων ενός εκάστου αμέσως συγκρινοντας τη δήλωση του με το συνολικό πόσο που εισέπραξε από επιταγές που διακινούν σήμερα όλο το εμπόριο. Όμως πιστεύω ότι δεν θα γινη!!!!!!! Ευχαριστώ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:07 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | Αννάογλου Γεώργιος

    Όλες οι συναλλαγές από το πρώτο ευρώ μεταξύ επαγγελματιών να γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ώστε να καταργηθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Για μικροσυναλλαγές να γίνονται μέσω εταιρικών καρτών ή προπληρωμένων (prepaid) καρτών που να μην έχουν όμως καθόλου προμήθεια.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 19:51 | Kostas Oreopoulos

    Ας επανέλθω , γιατί μερικά ερωτήματα υπάρχουν και είναι πραγματικά απλό να απαντηθούν

    Όσοι ρωτάνε πως θα επιβληθεί η χρήση ηλεκτρονικής συναλλαγής. Άμα δεν θέλει ο άλλος, πληρώνει cash. ΛΑΘΟΣ. Είναι απλό.

    Με τον ίδιο τρόπο που σταμάτησε να κυκλοφορεί η δραχμή και κυκλοφορεί το ευρώ. Καταργείς την συναλλαγή με χρήμα. Αν οι τράπεζες δεν δέχονται καταθέσεις σε ρευστό (αντίστοιχα δεν δέχονται σε δραχμές) αναγκαστικά θα μπεις στην διαδικασία.

    Τα βήματα είναι απλά.

    1) Εξαπλώνεις ΤΑΧΥΤΑΤΑ τεχνολογίες τύπου wimax για κάλυψη με internet σε όλη την επικράτεια

    2) Σχεδιάζεις ένα online συστημα, για να μην βασίζεσαι στο τραπεζικό (κάτι σαν proxy του ΔΙΑΣ).

    3) Εκδίδεις σύστημα καρτών (χρεωστικών βέβαια) με βιομετρικό κλείδωμα (η κάποιο άλλο πολυ ισχυρό) με δυνατότητες εύκολης ακύρωσης κάρτας και επαναπίστωσης του λογαριασμού με το απολεσθέν ποσό.

    4) Δίνεις στον κόσμο την δυνατότητα χρήσης του μέσου για 6 μήνες πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του με κίνητρα ελάφρυνσης της φορολογίας

    5) Καταργείς οριστικά συναλλαγές με χρήμα και απαγορεύεις την κατάθεση μετρητών στις τράπεζες (εκτός βέβαια απο ξένους… κλπ… εκεί θέλει ρύθμιση)

    6) Σταματάς το όργιο με τις επιταγές. Δεν γίνεται να κινείται η αγορά με χρήμα που δεν υπάρχει. Τι νόημα έχει 8μηνη επιταγή με ποσό που δεν θα καλυφθεί? Δυνατότητα έκδοσής επιταγών μέχρι συγκεκριμένο ποσό, που συσχετίζεται με πραγματικά οικονομικά στοιχεία του χρήστη.

    Οτιδήποτε άλλο απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να λειτουργήσει.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 16:07 | Ε.Μάρκου

    Επιτέλους αρχίζουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο!Φυσικά και πρέπει όλες οι συναλλαγές να γίνονται διατραπεζικά, μέτρο με διαφάνεια και εύκολία στον έλεγχο.
    Οι ‘Ελληνες μάθαμε τον εύκολο και υψηλότοκο δανεισμό από τις τράπεζες και κάθε μέρα επισκεπτόμαστε τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τραπέζας, έχουμε δε όλοι στα πορτοφόλια πιστωτικές κάρτες. Λοιπόν είναι τελείως απλό να χρησιμοιποιούμε χρεωστικές κάρτες, μιας και οι μισθοδοσίες γίνονται μέσω τράπεζας, για τις συναλλαγές μας και υπηρεσίες διαδικτύου τραπεζικών συναλλαγών από το σπίτι μας.
    Επίσης αντί να φορολογηθούν οι κάρτες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα εύκολο τρόπο συλλογής αποδείξεων και μείωσης διαροοών του ΦΠΑ.Στο τέλος του χρόνου θα έρχεται μια συγκεντρωτική λίστα αγορών, ενώ οι τράπεζες μπορούν να συνεργάζονται απευθείας με το Υπουργείο Οικονομικών και να αφήνουν τα στοιχεία.
    Κάποιοι δε πονηροί π.χ.τεχνίτες, ταξιτζίδες, ελεύθεροι επαγγελματίες,μικροπολιτές κτλ με πρόφαση την αγραμματοσύνη δε δικαιολογούν τους ισχυρισμούς τους με τις πράξεις του να έχουν μπλοκ επιταγών, να παίζουν στο χρηματιστήριο, να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, να ιδρύουν επιχειρήσεις και να είναι επί παντός επιστητού ενήμεροι για κάθε λαμογιά.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΖΙΡΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 06:39 | Θεόδωρος Μπακάλης

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ
    ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ.
    ΑΠΛΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ. ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ. ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 01:02 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πολύ σωστό το μέτρο αλλά χωρίς όριο. Όλες οι συναλλαγές υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, ακόμη και για 0,01 Ευρώ. Αλλίως θα σπάνε τις συναλλαγές σε μικρότερες για να αποφύγουν την συναλλαγή μέσω τραπέζης.
    Θα πρέπει με την ίδρυση της επιχείρησης να συντάσσεται μελέτη βιωσιμότητας και άνοιγμα λογαριασμού και πίστωσης στην Τράπεζα. Ο προμηθευτής θα προσκομίζει αντίγραφο τιμολογίου στην τράπεζα εντός μηνός και θα εξοφλείται αμέσως. Με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν και οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Αλλωστε σήμερα οι επιταγές έχουν γίνει ένα αναχρονιστικό μέσω πληρωμής. Πολλοί θα διαμαρτυρηθούν αλλά οι παρανομίες αυτές γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Καιρός να επιβιώσουν μόνο οι σωστοί επαγγελματίες.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:35 | Χρηστος Κοτρωτσος.

    Για το μέτρο αυτό έχω ξαναγράψει
    1) διαφωνώ με τους φίλους που λένε για ηλεκτρονικές συναλλαγές από το πρώτο ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει-δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Να αγοράζεις σουβλάκι και να πληρώνεις με πιστωτική
    2) διαφωνω με τους φίλους που απορρίπτουν το μέτρο με επιχειρήματα του τύπου «στην επαρχία δεν υπάρχουν τράπεζες»

    το μέτρο πρέπει να ισχύσει όπωσδήποτε και προτείνω το όριο των 999 ευρώ. Θα μπορούσε να γίνει και 500 ευρώ ή 1500 ευρώ.

    Δεν καταλαβαίνω τη διάκριση του «επαγγελματικού» τραπεζικού λογαριασμού από τον ιδιωτικό.
    Για ελέυθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσης, η διάκριση αυτή θα καταστήσει το μέτρο ανενεργό.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:12 | Γρηγόρης Τσακίρδαης

    Το μέτρο θα φέρει θετικά ποτελέσματα μόνο εφ’ όσον θα υπάρξει η δυνατότητα να ελέγχονται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές (όχι από μία αξία και άνω, ακόμη και για το τελευταίο Ευρώ). Το όριο ποσού αφήνει οδό διαφυγής. Στις μικρές επιχειρήσεις γίνονται συναλλαγές μικρών ποσών. Αν δεν καταγράφονται τα μικρά ποσά δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί το σύνολο. Εκτός τούτου θα δίδεται η δυνατότητα να σπάνε οι συναλλαγές σε περισσότερες για να διαφεύγουν του ελέγχου.

    Στις εμπορικές συναλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι λιανικές πωλήσεις -με μετρητά- που γίνονται στο κατάστημα του επαγγελματία (θα πρέπει και αυτές να περνούν από τον τραπεζικό λογ/σμό) και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια, μισθοί προσωπικού (καλό είναι περνούν και οι μισθοί από τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων), ασφαλιστικές εισφορές, όλων ανεξαιρέτως των δαπανών χωρίς όριο ποσού, ακόμη και οι απολήψεις των επαγγελματιών για τις οικογενειακές τους ανάγκες. Έτσι με τις απολήψεις αυτές θα ελέγχεται και το πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών, ως φυσικών προσώπων.

    Προβλήματα θα παρουσιασθούν στις επί πιστώσει συναλλαγές. Θα πρέπει αυτές να δηλώνονται με τη γένεσή τους (έκδοση τιμολογίου) στις φορολογικές αρχές (ή στις τράπεζας), να παρακολουθούνται με ιδιαίτερους – κατά φορολογούμενο – λογαριασμούς και στη συνέχεια η με οποιοδήποτε τρόπο εξόφλησή τους να περνάει από τον ταμειακό τρπαεζικό λογαριασμό των συναλλασσομένων και να ενημερώνονται αυτόματα οι λογαριασμοί των επι πιστώσει συναλλαγών. Έτσι δεν θα μπορεί να ξεφύγει τίποτε. Χρειάζεται προσεκτική οργάνωση και ειδικό λογισμικό, που στο τέλος κάθε έτους να βγάζει ισοζύγιο (αναλυτικό κατά ΑΦΜ συνελλασσομένου) τόσο των επί πιστώσει συναλλαγών όσο και των ταμειακών ροών. Το ισοζύγιο αυτό θα δίδεται στους φορολογουμένους για έλεγχο, επιβεβαίωση και ενημέρωση του αρχείου τους.

    Αυτές είναι και οι προτεινόμενες προϋποθέσεις που θα βελτιώσουν την εφαρμογή του μέτρου.

    Πιστεύω και προτείνω ότι κάτι ανάλογο (για όλες τις εισπράξεις και πληρωμές κάθε φυσικού προσώπου μέσω τραπεζικών λογαριασμών, χρεωστικών καρτών, για το σύνολο των δαπανών – χωρίς όριο ποσού) θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τόσο τη φοροδιαφυγή όσο και τη διαφθορά. Για τα φυσικά πρόσωπα και για τα μικροέξοδά τους έχω έτοιμη μελέτη την οποία μπορώ να στείλλω αν οι πρόταση μου κριθεί ενδιαφέρουσα.

    Θα μου πείτε «πλήρες φακέλλωμα»; Θα απαντήσω ναι!! γαιτί όχι; εμένα δεν θα με ενοχλούσε. Όταν το μέτρο είναι γενικό και δεν εξαιρείται κανείς (ούτε βουλευτής – εκλογικές δαπάνες -, υπουργός, πρωθυπουργός, κανείς) είναι δίκαιο και δεν θα παραπονεθεί κανένας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:57 | Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

    Συμφωνώ με το μέτρο. Είναι ένας καλός τρόπος να υπάρχει αυτοματοποιημένος έλεγχος και διαφάνεια στις συναλλαγές, σε έναν τομέα της οικονομίας που διαφάνεια δεν υπάρχει και οι έλεγχοι είναι εν πολλοίς αναποτελεσματικοί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:17 | Γιώργος Ναρσής

    Δεν νομίζω ότι η θέσπιση της υποχρεωτικής συνδιαλλαγής μέσω του τραπεζικού συστήματος είναι ένα πολύ δημοκρατικό μέτρο.Πως θα υποχρεώσει κάποιος κάποιον να συναλλαγεί μέσω ενός ιδιώτη ενδιάμεσου; Αν οι τράπεζες πρόκειται να αναλάβουν δημόσια εξουσία είναι άλλο θέμα. Αλλά τότε το κράτος πρέπει να αναλάβει την πλήρη εγγυητική ευθύνη των καταθέσεων και των τραπεζικών προϊόντων και συναλλαγών.Πως θα υποχρεωθεί ο ιδιώτης να καταθέτει τα χρήματά του στο ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου στην συνέχεια να προβεί σε συναλλαγή; Ποιος θα επιβαρύνεται με τα όποια έξοδα; Και εν πάση περιπτώσει τι χρειάζεται τότε το νόμισμα
    αν αυτό δεν μπορεί να διακινηθεί ελεύθερα;

    Εξαιρώ το γεγονός ότι το μέτρο δεν θα είναι και αποτελεσματικό διότι μπορώ να φανταστώ αμέσως μερικούς τρόπους. Επί παραδείγματι ο τεμαχισμός των συναλλαγών, ώστε να βρίσκονται κάτω από το όριο.Η χρήση πιστωτικής κάρτας που θα πληρώνεται στην ελάχιστη δόση κανονικά, όποτε η Τράπεζα που θα έχει όφελος θα αυξάνει το όριο, του οποίου η ελάχιστη δόση θα πληρώνεται πάλι κανονικά, πλένοντας μη νόμιμο χρήμα, με δανεισμένο όμως εικονικά τον συναλλασσόμενο.

    Και τα δικαστήρια τι θα πουν στα οποία κάποιος θα προσφύγει;

    Η σχέση κράτους και πολίτη προϋποθέτει σταθερούς κανόνες παιχνιδιού.
    Η θεώρηση των πάντων ως αιφνιδίως υπόπτων απλά οδηγεί στην δημιουργία
    ομάδων πλειοψηφίας που άσχετα από τις ιδιαιτερότητες τους, αποκτούν ως κοινό σκοπό την αντίθεση στο κρατικό κυνηγητό.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:52 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και την περιορισμό του <> χρήματος που ενδεχόμενα κυκλοφορεί θα πρέπει οι συναλλαγές πέραν από ένα ποσό να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι να είναι προσβάσιμοι από τις Φορολογικές αρχές . Το ποσό των 15.000 € και άνω ( με επιταγές ή μέσω εμβασμάτων ) που ισχύει σήμερα να περιορισθεί σημαντικά

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | ΑΣΠΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ ΠΧ300-500ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 8ΜΗΝΕΣ. ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ??

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος πληρωμής των συναλλαγών αλλά αν θα εκδοθεί το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο για τις συναλλαγές.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:21 | Κυριάκος Ζαχαράκης

    Εγώ θα ασχοληθώ μόνο με την φοροδιαφυγή που συντελείται στην μεταβίβαση των ακινήτων. Ειναι γνωστό σε κάθε έλληνα και στο Υπουργειο Σας, ότι όλα τα ακίνητα, που μεταβιβάζονται, φορολογούνται με με βάση την αντικειμενική αξία τους και όχι με βάση την αγοραία, την πραγματική. Μάλιστα οι Τράπεζες, σε όσα ακίνητα αγοράζονται με δάνειο, χορηγούν δάνειο στον υποψήφιο αγοραστή του ακινήτου διαχωρίζοντας το στο ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο και στο » μαύρο» που δεν φαίνεται.Αυτό που δεν φαίνεται καταβάλεται στον λογαριασμό του πωλητή κατά την ημετρομηνία υπογραφής του συμβολαίου και παραμένει δεσμευμένο μέχρι την μεταγραφή του συμβολαίου και την εγγραφή της υποθήκης υπέρ της Τράπεζας, οπότε αποδεσμεύεται και εισπραττεται από τον πωλητή μαζί με το ποσό που έχει χορηγηθεί και αναφέται στο συμβόλαιο. Με λίγα λόγια οι Τράπεζες συνεργούν » εν γνώση τους » σε φοροδιαφυγή με τον τρόπο αυτό, που καταβάλλουν το δάνειο στον πωλητή του ακινήτου.
    Ειναι γνωστό ότι η αντικειμενική αξία σήμερα των ακινήτων υπολείπεται της πραγματικής, κατά κανόνα, κατά το μισό.Συνεπώς για να μειωθεί η φοροδιαφυγή στις συναλλαγές αυτές θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ο αρμόδιος οικ. ΄Εφορος να επεμβαίνει στις συναλαγές ακινήτων είτε ζητώντας στοιχεία από της τράπεζες είτε από τους συναλλασομένους( πχ. ανοιγμα των λογαριασμών του αγοραστή και πωλητή,διευκρινήσεις για τα ποσά που μήκαν στο λογαριασςμό του πωλητή και βγήκαν από λογαριασμούς του αγοραστή. )
    Τα παραπάνω θα πρέπει να εξετασθουν ακόμη και άν αυξηθούν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:40 | AΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ

    Μ Ε Ι Ω Σ Τ Ε Τ Ω Ρ Α Τ Ο Ν Φ. Π. Α. Δ Ο Κ Ι Μ Α Σ Τ Ι Κ Α Γ Ι Α Τ Ρ Ε Ι Σ Μ Η Ν Ε Σ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ, ΘΑ ΤΟΝΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΑΝ ΤΟΝ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Δ Ο Κ Ι Μ Α Σ Τ Ι Κ Α ΕΣΤΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | Γεώργιος Νικολάου

    Μεγάλη ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ουρές σε τράπεζες, σπάσιμο των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ. Σε πολλά σημεία της επαρχίας δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση στις τράπεζες.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:29 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Το μέτρο είναι λογικό και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:37 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Σε μια ιδεατή κοινωνία και όχι κατ ανάγκη Ελληνικής νοοτροπίας και συ-
    μπεριφοράς,η διεξαγωγή όλων των συναλλαγών για αξίες πάνω από 1.000,00
    Ευρώ μέσω τραπεζικών λογαριασμών,θα ήταν όντως αν μη τι άλλο στην φορο-
    λογική της σπουδαιότητα πράξη σημαντική.Όμως τίποτα δεν εγγυάται ότι με
    την υποχρέωση κατάθεσης στην Τράπεζα των ποσών για τις εμπορικές συναλ-
    λαγές θα σταματήσει αυτόματα και η υποτιμολόγηση στις εμπορευματικές αξίες.Ποιός θα ελέγξει ότι η αναγραφόμενη αξία επί του τιμολογίου είναι
    η πραγματική και όχι η πλασματική?Τι κατ ουσία προτείνεται γι αυτές τις περιπτώσεις?
    Άποψή μου είναι ότι και εδώ θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος που θα προ-
    σεγγίζει τις πραγματικές αξίες των εμπορευμάτων που είναι εφικτός και
    των προϊόντων (κοστολόγηση),που θα διασφαλίζει την αποφυγή κάθε εικονι- κής συναλλαγής.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:42 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Λάθος. Το ίδιο γίνεται και τώρα με τις συναλλαγές που υπερβαίνουν τις 15.000,00 € σε καθαρή αξία. Η πληρωμή γίνεται, είτε μέσω τραπεζικής δίγραμμης επιταγής, είτε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Αν κάτι εκεί είναι παράνομο, μήπως το έχει ανακαλύψει ή μπορεί να το ανακαλύψει το ελληνικό κράτος ; Σίγουρα όχι, όπως έχει αποδειχθεί. Και οι συγκεκριμένες συναλλαγές αφορούν τους πάντες (ανέγερση οικοδομών ιδιωτών με υπερτιμολογήσεις, αγορές προϊόντων με υπερτιμολογήσεις για είσπραξη επιδοτήσεων, ψεύτικες αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών για μείωση φορολογητέου εισοδήματος, κ.τ.λ.) και όχι μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Επίσης, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν, ας πούμε επενδυτικά προγράμματα, σύμφωνα με τις οποίες πληρωμές πάνω από ορισμένα χαμηλά όρια καθαρής αξίας συναλλαγής, οι πληρωμές πρέπει να γίνονται με τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Μήπως το ελληνικό κράτος, θεσπίζοντας αυτές τις διατάξεις καταπολέμησε την φοροδιαφυγή ; Όχι, βέβαια. Οπότε, δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Αντίθετα, έχω την εντύπωση, ότι θα δυσκολέψει αρκετά όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι είναι, κατ’ εξακολούθηση, νόμιμοι και ενεργούν χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον μετρητά, έτσι ώστε να μην χρωστάνε πουθενά (κράτος, ιδιώτες, επιχειρήσεις, κ.τ.λ.). Άρα, το συγκερκιμένο μέτρο δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας και σε όλες τις φορολογούμενες τάξεις.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:54 | Γιώργος Κουτσουμπός

    Για το ζητημα της καταργησης του φυσικου χρηματος:

    Δεν μπορεί να γίνει παρά μονο ως εξής:
    Κάθε χαρτονόμισμα να έχει ημ/νια λήξης και αν δεν το βάλεις στη τράπεζα το χάνεις!
    Κάθε αναληψη από τράπεζα να καταγράφεται και να ειναι υποχρεωμενος ο αναληψασας να επιστρέψει στη τράπεζα τα συγκεκριμενα χαρτονομισματα ή τις νομιμες αποδείξεις που τα χρησιμοποιησε εντος συγκεκριμενου χρονικου διαστηματος.
    Να επιστρέψει τα ίδια χαρτονομίσματα.
    Αν τα χάσει να δηλώσει ότι τα έχασε, και τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα να δηλωθούν ως κλαπέντα και να μην τα δέχεταιι καμία τράπεζα.
    Προφανως πρέπει οι τράπεζες να έχουν ειδικα μηχανηματα καταγραφης των αριθμων των χαρτονομισματων.

    Μόνο έτσι μπορεί σταδιακά να καταργηθεί η ασύδοτη χρήση του χρήματος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:35 | Γιώργος Κουτσουμπός

    Να παρέχεται έκτπωση ΦΠΑ 1-2 μοναδες για αγορες λιανικής μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, και η τράπεζα να υποχρεουται να παρακρατεί και να αποδίδει το ΦΠΑ στο κράτος απευθείας. Παραλληλα, να ενημερωνεται αυτοματα βαση δεδομενων του κατοχου της πιστωτικης καρτας ώστε να βγαινει κατασταση «αποδειξεων» που θα χρησιμοποιηθουν στο αφορολογητο.

    Έτσι θα παταχθει το φαινομενο της μη απόδοσης ΦΠΑ, ενώ παράλληλα το κράτος θα έχει δεδομένα για τις πωλήσεις των εμπόρων χωρις να χρειαζεται να μαζευει τόσες αποδείξεις.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:31 | Νικος Μπεζεριάνος

    ΠΡΟΣΟΧΗ στα όρια γιατί θα το σπάνε σε πολλές μικρότερες.

    Αν πχ το όριο είναι 10€ τότε δύσκολα θα μπορούν να το σπάνε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | Πέτρος Ντ.

    καλησπέρα,

    καλό μέτρο αλλά με το κόστος/προμήθειες των συναλλαγών που θα επιβάλουν οι Τράπεζες τι θα γίνει; Πάλι οι τράπεζες θα πλουτίσουν…

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | ΣΠΥΡΟΣ ΒΕΡΟΝΙΚΗΣ

    ΠΟΛΥ ΣΟΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΤΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΣΕ ΠΙΑ ΧΩΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΥΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 19% Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:50 | Σπύρος Μαρκάτης

    θεωρώ οτι η τάση θα πρέπει να είναι όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω προπληρωμένων καρτών. Είναι ο μόνος τρόπος για ελλάτωση της συναλλαγής στην έκδοση αποδείξεων. Οι κάρτες αυτές θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένες και με το TAXISNET επι παραδείγματι. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο μάλλον δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, διότι όσο υπάρχει συναλλαγή με ρευστό, πάντα θα υπάρχει το αντικίνητρο της αυξημένης τιμής του προΐόντος ή της υπηρεσίας. Θα πρέπει όμως το κράτος να δώσει κίνητρα για την έκδοση και την χρήση των καρτών αυτών.

    Επίσης, ένα άλλο μέτρο που αφορά την περίθαλψη, είναι η ασφάλιση όλων των πολιτών και σε ασφαλιστικές εταιρείες για περίθαλψη και υγεία. Τούτο θα έχει πολλαπλά ωφέλη τόσο για την οικονομία , όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα για την ασφάλιση αυτή, που θα είναι επι πλέον από την κανονική ασφάλιση των ταμείων. Όλες λοιπόν οι συναλλαγές υγείας και περίθαλψης θα γίνονται μέσω ασφαλειών και όχι επί χρήμασι.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΞΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ – ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ- ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:07 | Θεόδωρος Πιτικάρης

    Η λειτουργία του επαγγελματικού λογαριασμού, αποτελεί μια σημαντική κίνηση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, άλλα πάσχει στο σημείο εκείνο κατά το οποίο θα ύπαρξη συνδιαλλαγή μεταξύ των εμπλεκομένων μερών με αμοιβαία ωφέλεια και των δυο (λ.χ έκπτωση ιση με το 25% της αξίας της υπηρεσίας όταν αυτή προσφέρεται με απόδειξη) και στην συνεχεία η πληρωμή θα λαμβάνει χωρά με μετρητά χωρίς την έκδοση παραστατικού.

    Επιπρόσθετα, υπάρχει και το θεμα προστασίας προσωπικών δεδομένων αφού ο κάθε πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώνει σε δημόσιο έγγραφο (φορολογική δήλωση) άλλα και με ιχνηλατήσιμο τρόπο, το σύνολο των δαπανών του με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που αφορούν τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, πολιτικά πιστεύω (λ.χ συνδρομή στον ριζοσπάστη) κ.τλ

    Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το μέτρο δεν πρέπει να προχωρήσει, θα έπρεπε ίσως στα πρώτα χρόνια να εφαρμοστεί ένας υψηλός συντελεστής ανταμοιβής των καταναλωτών ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσα από την νόμιμη οδο. Ετσι θα γίνει δυνατή η εκπαίδευση των καταναλωτών σε νέα ήθη.

    Μετα την εδραίωση της ζητούμενης νοοτροπίας τα κίνητρα θα μπορούσαν αν υποχωρήσουν όσον αφορά το ατομικό εισόδημα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα ωφελη σε επίπεδο κοινωνίας

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:21 | Τουλιάτος Γεράσιμος

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ?

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΒΕΛΓΙΚΟ ΚΟΝΚΟ
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
    ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ.ΜΕΣΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ.
    ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ .
    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ
    ΧΡΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ
    ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
    ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΧΑΝ
    ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ
    ΤΟΥ ΦΟΡΟΙ.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΗΤΑΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ
    ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ ΤΩ ΕΛΕΓΚΤΩΝ.
    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
    ΕΦΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ
    ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Η ΤΑΞΙΤΖΗ ΓΙΑ ΝΑΔΟΥΝ ΑΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:05 | ΕΜΜΑΝΥΗΛ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΟ ΤΙΜ/Ο ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥ, Ο ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΦΠΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΟΙΤΗΣ. Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ ΕΞΟΦΛΟΥΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΞΕΡΕΣΗ ΠΟΙΝΕΣ.
    Η ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΜ/ΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜ/ΟΥ. ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΕΩΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗς ΕΠΙΧ/ΩΣ ΜΕ 1,5% ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

    Γενικώς πρέπει να γίνει προσπάθεια των συναλλασσόμενων ελλήνων να συναλλάσσονται περισσότερο ηλεκτρονικά και λιγότερο με μετρητά και επιταγές. Ο λόγος είναι απλός: αυξάνει την παραγωγικότητα και την ασφάλεια των συναλλαγών. Εν πολλοίς αυτό δεν γίνεται, γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό (αντίθετα προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία). Ναι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αλλαγή νοοτροπίας σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά από άποψη προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας συναλλαγής δεν πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση το υπουργείο στους λογαριασμούς, πέραν από τις περιπτώσεις φορολογικού ελέγχου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:16 | ΚΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ. ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ (ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΨΥΚΤΙΚΟΣ), ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ (24 ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ (ΟΧΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ) ΔΗΛ. ΚΑΡΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ Ή ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ VALEUR ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ).

    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ Ή ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ Ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ (1 ΕΤΟΣ Ή 2 ΕΤΗ) ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ, ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ (ΩΣ ΩΦΕΙΛΕ ΑΛΛΩΣΤΕ..!)

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ (… ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:52 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    Συμφωνω απόλυτα

    Όλες οι εμπορικές συναλλαγές, αλλά ακόμα και αυτές μεταξύ εμπόρου-ιδιώτη (έκδοση απλής απόδειξης) θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπέζης ή κάποιου κεντρικού συστήματος συναλλαγών (π.χ. νέο TAXISNET).

    Με αυτό το τρόπο θα καταγράφεται το είδος της συναλλαγής, τα ΑΦΜ και το χρηματικό ποσό και θα ενημερώνονται οι αντίστοιχοι λογαριασμοί και υποσυστήματα (π.χ. φορολόγησης).

    Επίσης θα αποτελεί ένα νομικό όπλο στην περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέρη δεν καταβάλλει το χρηματικό ποσό (π.χ. ακάλυπτη επιταγή.)

    Να απαγορευτεί η έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών. Όλες θα είναι εξοφλητέες επί τη εμφανίσει.

    Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να φέρουν ευθύνη για την έκδοση μπλοκ επιταγών στους πελάτες τους. Κανένας επαγγελματίας δεν έχει τα μέσα να παρακολουθεί τη φερεγγυότητα του συναλλασσόμενου μέρους, παρά μόνο οι τράπεζες. Με αυτό το τρόπο θα εκλείψει το φαινόμενο των σκοπίμων ακάλυπτων επιταγών και θα προστατευτούν οι υγιείς επιχειρήσεις.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:04 | Δημήτριος Μ. Φαρμάκης

    Συμφωνώ με το μέτρο όλες οι συναλλαγές να γινονται με debit card ή και με credit card. Προτείνω όλες οι συναλλαγές, αγορές και πωλήσεις, άνω των 300 ευρώ να γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, αλλά και οι κάτω των 300 ευρώ προαιρετικά. Η συλλογή αποδείξεων να γίνεται και με την υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης που θα παρέχεται απο την τράπεζα στο τέλος του έτους και θα την υποβάλλουν οι φορολογούμενοι στις εφορίες,χωρίς χρέωση από την τράπεζα. Να αυξηθεί το ΦΠΑ κατά 1% και το ποσό αυτό για τους χρήστες χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών άμεσα να κατατίθεται στο λογαριασμό τους (άμεση επιστροφή), ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τη χρησιμοποίηση των καρτών από το σύνολο του πληθυσμού, εκτός των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων-αύξηση του αφορολογήτου για όσους συλλέγουν μεγάλο αριθμό αποδειξεων, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγης. Για τους ελεύθερους επαγελματίες γιατρούς, κάθε ασθενής με την είσοδο στο ιατρείο να δίνει την κάρτα του ΑΜΚΑ που να καταχωρείται άμεσα ηλεκτρονικά στο σύστημα.
    Οι καταθέσεις και η κίνηση των πιστωτικών καρτών να ελέγχονται άμεσα από τις εφορίες.
    Για να μπορέσει η χώρα μας να σηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να περιορίσουμε δραστικά την κίνηση του «μαύρου» χρήματος.
    Σχετικά με τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο χώρο της υγείας να συνταγογραφείται η φαρμακευτική ουσία και όχι η εμπορική ονομασία του φαρμάκου (π.χ. Παρακεταμόλη και όχι Depon) και τα γενόσημα να προτιμούνται όχι όμως στο 80% της αξίας των πρωτότυπων, αλλά στο μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων γενόσημων στην Ευρώπη. Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η λίστα των φαρμάκων, εάν δεν εφαρμοσθεί η προηγούμενη πρότασή μου δεν μπορεί αποτελεσματικά να περιορίσει το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρακτικούς τρόπυς μείωσης των δαπανών του κράτους/ασφαλιστικών φορέων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:05 | stauros

    Όχι από μία αξία και πάνω αλλά ΚΑΘΕ αξία έστω και 1 Ευρώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | Στέφανος Οικονομίδης

    Συμφωνώ απολύτως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (πιστωτικές κάρτες, χρεωπιστώσεις τραπεζικών λογαριασμών, cash cards κτλ) για την πραγματοποίηση εμπόρικών πράξεων, είναι ο μόνος τρόπος για να καταγράφονται αποτελεσματικά και να φορολογούνται οι τελευταίες, το μέτρο των αποδείξεων είναι ανεπαρκές για πολλούς λόγους.

    Αρχικά θα μπορούσε να οριστεί ένα σχετικά υψηλό όριο πχ € 1.000 για την υποχρεωτική διεκπαιρέωση εμπορικών πράξεων μέσω ηλεκτρονικών μέσων το οποίο σταδιακά να μειώνεται και να φτάσει να χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές ακόμα και αυτές με € 1.

    Το πρόβλημα είναι πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο σε ομάδες που πιθανότατα φοροδιαφεύγουν. Π.χ. ένας καθηγητής (ενδεικτικό το επάγγελμα, θα μπορούσε να είναι ιατρός, ηλεκτρολόγος κτλ) ώς δεύτερη απασχόληση κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με αμοιβή € 30 την ώρα, πως θα μπόρούσε να υποχρεωθεί να δεχθεί ηλεκτρονική πληρωμή και συνεπώς να είναι εφικτός ο ακριβής έλεγχος των εσόδων του; Δυστυχώς νομίζω ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο είναι με το φόβο των συνεπειών για τη μη τήρησή του για των πωλήτή καθώς και ο ορισμός συνυπευθυνότητας του αγοραστή. Για παράδειγμα σε περίπτωση μη χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για πληρωμή όπου αυτό επιβάλλεται να δημεύεται η περιουσία του πωλητή η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του με το σκεπτικό ότι είναι προιόν παράνομων συναλλαγών ενώ θα πρέπει να προβλέπεται και πρόστιμο για τον αγοραστή που συναίνεσε στην παράνομη συναλλαγή.

    Κατανοώ την σκληρότητα ενός τέτοιου μέτρου αλλά η χρήση του είναι δικαιολογημένη δεδομένου της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας καθώς και της αποκατάστασης μιας κοινωνικής αδικίας η οποία ωθεί σε ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | Βασίλης Μακρής

    Συμφωνώ 1000% με την ιδέα της υποχρεωτικής χρήσης τραπεζικών καρτών, χρεωστικών (DEBIT) και πιστωτικών, σε ΟΛΕΣ τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Το μέτρο θα ξεκινήσει από κατηγορίες που φοροδιαφεύγουν πιο πολυ και για ποσά π.χ. άνω των 10 ευρώ και σταδιακά θα επεκταθεί ΠΑΝΤΟΥ και για ΚΑΘΕ ποσό.
    Το taxis net θα μαζεύει κάθε μήνα όλα τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες και θα γίνεται αυτόματα εκκαθάριση ΦΠΑ και εσόδων κάθε νομικού προσώπου.
    Η χρήση του μέτρου συτού θα πρέπει να συνδεθεί με φορολογικά κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες.
    Σε β’ φάση θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν τα χαρτονομίσματα από την ελληνική αγορά.
    Μέσω αυτού του μέτρου θα καταγράφονται αυτόματα και οι δαπάνες των πολιτών που θα εκπίπτουν και θα αυξάνουν το αφορολόγητο. Η συλλογή αποδείξεων είναι αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό μέτρο. Πολλές θερμικές αποδείξεις σβήνουν μετά από διάστημα λίγων μηνών. Πώς θα τις ελέγχει η εφορία;

    Η πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών με απόσυρση των χαρτονομισμάτων ειναι το μέτρο που θα καταργήσει την φοροδιαφυγή απαξ και δια παντός. Η τεχνολογία των ηλεκτρονικών πληρωμών υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται σε ποσοστό άνω του 80% σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Τόλμη και πολιτική βούληση στην Ελλάδα υπάρχει;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Συμφωνά απόλυτα. Να επεκταθεί σε όλες τις συναλλαγές των επαγγελματιών και των νομικών προσώπων και των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήωτως ποσού, μέσω πιστωτικών ή prepaid καρτών ή καρτών για συγκεκριμένες συναλλαγές (π.χ. για αγορά βενζίνης, όιπως ισχύει στην Ολλανδία και το Βέλγιο). Η συλλογή αποδείξεων είναι προβληματική από κάθε άποψη. Ο φορολογούμενος χρειάζεται λογιστή και οι εφορίες δεν έχουν το προσωπικό για τον έλεγχο των αποδείξεων. Οι αποδείξεις ταμειακής μηχανής εκτυπώνονται σε θερμικό χαρτί το οποίο μέσα σε 5-6 μήνες γίνεται λευκό κλπ κλπ. Ούτε το να αναγράφει τις συναλλαγές του σε πίνακα ο φορολογούμενος είναι σωστή μέθοδος γιατί θα γόνονται λάθη, ακόμα και ηθελημένα. Οι πιο σωστές λύσεις είναι πάντα οι απλές λύσεις.