Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:46 | ΒΕΝΕΤΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    1.Oι διαχειριστές πολυκατοικιών και τα Γραφεία Διαχείρισις κοινοχρήστων -έκδοσις λογ/σμών,να υποχρεωθούν να λαμβάνουν θεωρημένες αποδείξεις δαπανών σε όσες περιπτώσεις προβλέπονται,άλλως να τιμωρούνται με πρόστιμα.
    Η διανομή πετρελαίου θέρμανσης να γίνεται με αναγραφή στην απόδειξη λιανικής πώλησης των στοιχείων & του ΑΦΜ του διαχειριστή και το πρακτικό διορισμού του διαχειριστή να κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 10 ημερών,όπως προβλέπεται και για τα συμφωνητικά μεταξύ επιτηδευματιών και τρίτων.

    2.Να επανέλθει η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών,ανάρτησις σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή του γραφείου,πινακίδας ότι «Υποχρεούμαι σε έκδοση και παράδοση της Απόδειξις πώλησις ή παροχής Υπηρεσιών».

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    Όταν θα μου κόψει εμένα απόδειξη ο ηλ/γος που θα έρθει να φτιάξει δύο πρίζες, ή ο υδραυλικός που θα μου φτιάξει δυό βρύσες ή ο βενζινάς που θα βάλω βενζίνη τότε θα πάει να γίνει κάτι σωστό. Τα λοιπά τα ακούμε βερεσέ.
    Τα πράγματα είναι απλά, ΤΕΛΟΣ πια στην ανελέητη φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούων ας σταματήσει επιτέλους πλέον αυτή η νοοτροπία της φοροδιαφυγής

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:31 | Γιώργος

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.

    Θέλω να ευχηθώ το καλύτερο για την προσπάθεια σας να ανατάξετε την οικονομία. Αν και δεν είμαι οικονομολόγος, θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές από τις ιδέες μου πάνω σε μερικά θέματα του δικού μου επαγγελματικού χώρου.
    Πιστεύω ότι όλοι μας γνωρίζουμε ότι για να γίνει μία αγοροπωλησία ακινήτου χρειάζονται σχέδια μηχανικού (τοπογραφικό, κατόψεις κ.τ.λ.). Για αυτά τα σχέδια οι μηχανικοί παίρνουν κάποιες αμοιβές που συνήθως δεν κόβουν αποδείξεις γιατί οι ίδιοι οι πελάτες δεν θέλουν. Αν επιβληθεί σε κάθε αγοροπωλησία ακινήτου, που πρέπει να υποβληθούν σχέδια από μηχανικό, να αναγράφονται στα συμβόλαια οι αποδείξεις του μηχανικού και του δικηγόρου για παράσταση δεν θα υποχρεωνόταν ο πολίτης να ζητά απόδειξη από τον μηχανικό και το δικηγόρο; Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να βρεθούν εκατομμύρια μαύρα χρήματα σε δοσοληψίες που δεν εμφανίζονται πουθενά. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και ένας πίνακας ελάχιστων αμοιβών για να μην επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια καθενός να γράψει ως αμοιβή ότι επιθυμεί.
    Επίσης πολλές δοσοληψίες δεν φαίνονται όταν ένας πολίτης προσπαθεί να κάνει αλλαγή χρήσης σε κατάστημα αφού ούτε και εκεί απαιτούνται αποδείξεις αμοιβής μηχανικού παρά μόνο σχέδια. Επιβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν αμοιβή μηχανικού με τον ίδιο τρόπο προσδιορισμού όπως επάνω.
    Θα πρέπει να αναφερθώ και σε ένα θέμα φοροδιαφυγής που δεν έχει σχέση με το επάγγελμα μου αλλά με ενοχλεί τρομερά. Αυτό είναι η απόδοση αποδείξεων από καφετέριες, νυκτερινά κέντρα και εστιατόρια. Όταν τα επισκεπτόμαστε μας φέρνουν τις παραγγελίες με αποδείξεις που έχουν κοπεί πριν από μία ή δύο ώρες από την παραγγελία (ούτε mentalist να ήταν!!!). Η λύση είναι απλή. Λήψη παραγγελιών από τους σερβιτόρους με ασύρματο computer παραγγελιών συνδεδεμένο με την ταμιακή. Άμεση έκδοση απόδειξης και επαφή της ταμιακής μηχανής με την εφορία μέσω internet.
    Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει για όλες τις ταμιακές μηχανές ακόμα και για όσους λένε ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγο του όγκου και του μικρού μεγέθους των αποδείξεων όπως οδηγοί ταξί, εμπόρων σε λαϊκές αγορές και περίπτερα οι οποίοι έχουν τρομερά ποσοστά φοροδιαφυγής. Σκεφτείτε απλά την προμήθεια, από όλους όσους έχουν υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων ή αποδείξεων, ταμειακών μηχανών με σύνδεση στο internet χωρίς χαρτιά, απλά με δωρεάν σύνδεση σε κάποιο 3G δίκτυο (παροχή και επιλογή του κράτους) και άμεση εκκαθάριση του Φ.Π.Α. από το σύστημα της εφορίας κάθε μήνα, χωρίς παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Τέρμα με τα βιβλία, τις αποδείξεις, τα τιμολόγια (τα πλαστά τιμολόγια), γενικά με την γραφειοκρατία.
    Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι ο μόνος τρόπος για την μείωση της διαφθοράς σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να γίνει με την μείωση της επαφής των υπαλλήλων με τους πολίτες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Οραματιστήτε μία Ελλάδα όπου μέσω internet οι μηχανικοί θα υποβάλουν τις μελέτες τους στην πολεοδομία και θα παίρνουν άμεσα την άδεια χωρίς περιττούς ελέγχους. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουν δοσοληψίες με την πολεοδομία. Οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για την μελέτη και την επίβλεψη ενός έργου. Σε περίπτωση δε αυθαιρεσίας ή κακής μελέτης,που θα ελέγχεται από ιδιώτες μηχανικούς εντεταλμένους από το κράτος και οι περαπάνω από υπαλλήλους της πολεοδομίας, να υπάρχουν κυρώσεις πρώτα στους μηχανικούς του έργου και μετά στους ιδιοκτήτες. Κυρώσεις όπως αφαίρεση του πτυχίου ή της δυνατότητας υποβολής μελέτης. Μόνο δημιουργώντας ελεύθερους από την γραφειοκρατία του δημοσίου αλλά και υπεύθυνους πολίτες και επαγγελματίες θα μπορέσει η Ελλάδα να πάει μπροστά.

    Με κάθε ευχή για επιτυχία στο έργο σας

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:25 | MANIA

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ.ΑΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.
    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ,
    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 23:20 | Θερσίτης

    Να γίνει άμεση καταγραφή και παρακολούθηση από το Υπουργείο των ΑΜΚΕ (Αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών)και των εικονικών σωματείων που δεν δηλώδουν κανένα έσοδο ενώ εκτελούν φορολογητέες πράξεις που τις νέμονται αφορολογητα. Να γίνει υποχρεωτική η υποβολή με βεβαίωση από τράπεζα των καταθέσεων που διατηρούν.
    Οι Δικαστικοί επιμελητές με χιλιάδες επιδόσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις να υποβάλουν υποοχρεωτικά και τον α/α των επιδόσεων βάσει του βιβλίου του Πρωτοδικείου που τηρούν και να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ γιατί όταν εκτελούν κατασχέσεις για λογαριασμό Τραπεζών οι εμπόρων, δεν νομίζω ότι επιτελούν κοινωνικό έργο που να τους απαλάσει από το ΦΠΑ.
    Οι Δικηγόροι να υποχρεωθούν σε τήρηση βιβλίου πελατών όπως οι συμβολαιογράφοι όπου ο α/α κάθε νομικής πράξης να είναι υποχρεωτικός σε κάθε έγγραφο που εκδίδουν και σε κάθε παράσταση στα Δικαστήρια, επίσης να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.
    Ελεγχος μεταφορικών εταιρειών τύπου τουριστικών γραφείων που μεταφέρουν δέματα σε χώρες των βαλκανίων με ιδιωτικά ΙΧ χωρίς να εκδίδουν Τιμολόγια και αποδείξεις οι οποίες λειτουργούν συνήθως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
    Μη κυβερνητικές οργανώσεις να δημιουργηθεί μητρώο σε κάθε νομαρχία και να υποβάλεται κατάσταση των επιχορηγήσεων τους και του ετήσιου έργου τους των δαπανών τους στην Βουλή. Καμια επιχορήγιση από το Δημόσιο σε Μη κυβερνητική και σε ΑΜΚΕ και Σωματείο που δεν είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Οικονομικών.
    Κάθε ιατρική πράξη προς νοσοκομεία και συνταγή προς τα Φαρμακεία υποχρεωτικά να έχει τον ΑΜ του Ιατρού με σκοπό να ελέγχεται ηλεκτρονικά για τα έσοδα του.
    Το 50% των εσόδων για την ΕΡΤ να πηγαίνει στο Υπουγειο Οικονομικών η καλή τηλεόραση και η Τέχνη μπορεί να κάνει πολλά και με λίγα λεφτά.
    Το πλεόνασμα του ταμείου για τους πυρόπλυκτους το οποίο είναι αδιάθετο να πάει στην αποπληρωμή χρεών του ελληνικού Δημοσίου.
    Υποχρεωτκό πόθεν έσχες των λογαριασμών των δημοσίων λειτουργών και άμεση δήμευση των καταθέσεων τους που δεν μπορουν να δικαιολογηθούν.
    Υποχρεωτική υποβολή δήλωσης των καταθέσεων της εκκλησίας της Ελλαδός των Ιερών μονών και κάθε φύσης Δογμάτων που υπό την σκέπη σωματείων νέμονται έσοδα χωρίς να επιτελούν κοινωνικό έργο και την φορολόγηση αυτών εαν σε μία πενταετία δεν διατεθούν υπέρ κοινωνικής ωφέλειας.
    Φορολόγηση των Ιδριμάτων που για για μία πενταετία δεν εχουν κινήσει τους λογαριμούς και τις καταθέσεις τους για τους σκοπούς που έχουν συσταθεί.
    Σε περίπτωση δωρεάς προς Ιδρύματα, Μονές, Εκλησσία, Σωματεία, ακινήτων αν αυτά πουληθούν το 50% των εσόδων να περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο.Υποχρεωτική έκδοση επιταγής σε μεταβίβαση ακινήτου με σύνδεση της στην φορολογία με την ετήσια κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή και του πωλητή.
    Αποδέσμευση των εφοριών από τους ελεγκές και τους επόπτες, οι εφορίες να μετατραπόυν καθαρά σε Δημόσια Ταμεία σύσταση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου φορολογίας όπου ο πολίτης δεν θα έχει καμία άμεση επαφή και θα αντλνούν τα στοιχεία ηλεκτρονικά ή με ελέγχους ανα την επικράτεια.
    Υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από τους τις Ιερόδουλες και τήρηση βιβλίων πάταξη της παραοικονομίας.
    Υποχρεωτική υποβολή δήλωσης από όλους και σε μηδενικές δηλώσεις εισοδήματος έλεγχος διαβίωσης.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | Θέμης Μπίρτας

    Αξιότιμε κ. υπουργέ,

    Καταρχάς καλή σας χρονιά και καλή επιτυχία στο δύσκολο πράγματι έργο σας.
    Με αφορμή το σημαντικότατο θέμα των αποδείξεων και την εξ’ αυτών φοροελάφρυνση που θα προκύπτει, θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας δύο θέματα σχετικά:

    1) Θερμικά εκτυπούμενες αποδείξεις και εξαφάνιση των επ’ αυτών αναφερομένων στοιχείων μετά μερικών μηνών.
    Το συγκεκριμένο θέμα σίγουρα το έχουμε βιώσει και παρατηρήσει όλοι από παλιά. Τότε όμως οι αποδείξεις δεν έπαιζαν τον σημαντικό ρόλο που φαίνεται ότι θα παίξουν το 2010 και ίσως και μετέπειτα. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση «στην εξαφάνιση» των στοιχείων των αποδείξεων αυτών. Εν’ ανάγκη αν η τεχνολογία της θερμικής εκτύπωσης δεν έχει να δώσει λύση, αυτή να καταργηθεί ως μέσο εκτύπωσης αποδείξεων.

    2) Τυποποίηση! Το χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδος. Τυποποίηση και στα των αναγραφομένων στις αποδείξεις!
    Τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο όμως και από πλευράς μορφοποίησης, θα πρέπει να τυποποιηθεί και να καθιερωθεί απαρέγκλιτα το τι και πως θα αναγράφεται σε μία απόδειξη!
    Αυτή την στιγμή ο καθείς αναγράφει ότι θέλει, όπως θέλει και όλες αυτές οι αποδείξεις είναι ΝΟΜΙΜΕΣ! (ενδεικτικό δυστυχώς της καταστάσεως οργάνωσης του Ελληνικού Δημοσίου). Χαρακτηριστικό, ενδεικτικό παράδειγμα, ο αύξων αριθμός μιας απόδειξης.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την παροχή δυνατότητας έκφρασης της απόψεώς μου.

    Θέμης Μπίρτας

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 13:02 | ΠΚΠ

    Ακούω σενάρια για τεκμήριο πιστωτικής κάρτας. Αστεία πράγματα.
    1) Οι φοροδιαφεύγοντες θα πληρώνουν μετρητοίς, και ουδέν πρόβλημα γι’ αυτούς.
    2) Θα θιγούν οι φτωχοί, αφού με την κάρτα έχουν κάποια πίστωση.
    3) Θα πέσει η κατανάλωση, άρα η πραγματική οικονομία, άρα και οι εισπράξεις του κράτους.

    Πισίνες ώς τεκμήριο. Κόστος κατασκευής όσο ένα μικρομεσαίο ΙΧ. Κόστος συντήρησης λίγο χλώριο 1 φορά το χρόνο, αν έχει δικό του νερό (πηγάδι). Και λοιπόν τι σημαίνει;;

    Ακούω επίσης για πόθεν έσχες. Αν αφορά ακίνητα ή άλλα είδη μεγάλης αξίας που αγόρασε ο φορολογούμενος πριν 30-40 χρόνια, χαιρέτα μου τον πλάτανο. Αν αφορά αγορές του τρέχοντος οικονομικού έτους, κάτι λέει, αλλά και πάλι πώς αποδεικνύει ότι είχε τα λεφτά αυτά στο σεντούκι, κάτι που είναι δικαίωμά του.

    Ιδιοκτησία κάποιων ακινήτων που απέκτησε κάποιος προ ετών, και στεγάζει την πρώην σύζυγό του, τα παιδιά του κλπ., ή είναι οικόπεδα, άρα δεν αποδίδουν εισόδημα, δεν σημαίνουν καμιά φοροδοτική ικανότητα, αν είναι π.χ. ένας συνταξιούχος. Τα δε έξοδα συντήρησης δεν μπορούν να είναι τεκμήριο γι’ αυτόν, αφού βαρύνουν τους διαμένοντες σ’ αυτά.

    ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΡΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΦΠΑ ΚΑΙ Φ. ΕΙΣΟΔ. ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΤΟΝΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 11:46 | John P

    ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Αποδείξεις
    Να γίνεται μηνιαια αποστολη σε λιστα προς τη εφορια για να κανουν συνεχη ελεγχο οι αρμοδιοι καθ ολη την διαρκεια του χρονου. Αντιγραφο της μηνιαιας δηλωσης να αποστελεται στο τελος του χρονου παλι ταχυδρομικα μαζι με την φορολογικη δηλωση

    2. ΕΡΤ
    Να εκδιωχθουν αμεσα οι υψηλομισθοι της ΕΡΤ

    3. Οπωσδηποτε να υποχρεουνται ΤΑΧΙ και βενζιναδικα να εκδιδουν αποδειξεις απο ταμειακες μηχανες. Δεν υπαρχει καμμια δικαιολογια για εξαιρεση. Τα ταχι παιρνουν συνεχως 2-3-4 επιβατες συγχρονως γιαυτο αρνουνται

    4. Να τακτοποιηθει το προκληκτικο θεμα των επιδωματων των εργαζομενων στην βουλη

    5. Να ανακοινωθουν υποχρεωτικα στο διαδικτυο οι μισθοι και τα επιδωματα ολων των νεων γραμματεων, συμβουλων, διευθυντων ΔΕΚΟ

    Αν δεν γινουν τα ανωτερω ο απλος πολιτης δεν προκειται να πιστεψει σε καθενα και θα συνεχιζει να φοροδιαφευγει οπου μπορει

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ.

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ

    ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

    ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ.ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙΣΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ.

    ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 55000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΑΡΟ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ.ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 120000 ΕΥΡΩ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 55000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΝΩ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΣΤΑΥΡΩΣΗ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΕΝΟΥ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΜΕΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ.ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΠΟ 1000 ΕΥΡΩ Ή ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕΣ 100000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ.ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ 10 ΕΥΡΩ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ 100000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΔΩΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΩΣΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 09:27 | Δέσποινα Δρυμαλίτου

    Οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται κατά την απόκτηση εισοδήματος και όχι επί του αποτελέσματος.
    Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να απογραφεί ο πληθυσμός κατά επάγγελμα, ώστε να γνωρίζει η πολιτεία ποιοί υπόκεινται σε φορολογία.
    Εδώ υπάρχουν πολλοί ενήλικες ΄Ελληνες που δεν μπορούν να πουν τι δουλειά κάνουν.
    Έπίσης κάποτε πρέπει να εξετασθούν τα φορολογικά συστήματα των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.
    Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να εντοπισθεί το μαύρο χρήμα στην πηγή του.
    Οι μηχανικοί για παράδειγμα δεν μπορούν να εισπράξουν αμοιβές από το Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα για προσφερθείσες υπηρεσίες αν δεν προκαταβάλλουν τους φόρους που προβλέπονται από τον νόμο.
    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους μισθωτους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
    Οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία τους φυρίζουν αδιάφορα?

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:20 | dina

    ΄Οταν επισκέπτομαι το carefour στο ταμείο προσκομίζω μια κάρτα για να έχω τις εκπτώσεις μου και επίσης διότι συμφωνα με το ποσό των αγορών μου έχω επιστροφή χρημάτων.Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε όλοι με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιούμε μια πλαστική κάρτα για όλες μας τις αγορές και να μην χρειάζετε να μαζεύουμε αποδείξεις.Στο τέλος του χρόνου να μας έρχετε μια βεβαίωση την οποία θα καταθέτουμε στην φορολογική μας δήλωση.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:03 | dina

    Οσο ο έφορας έχει την εξουσία να παζαρεύει το φόρο ,θα γεμίζει μόνο η τσέπη του και όχι το ταμείον του κράτους,Δεν είναι βέβαια χαζός να τα καταθέτει στην Ελληνική τράπεζα.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 00:40 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αυτά είναι αυτονόητα. Αυστηρός έλεγχος όμως στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:49 | ο ειδικός

    Τα πράγματα είναι απλά και εντελώς αντίθετα από αυτά που αντιλαμβάνεται ο κ. Παπακωνσταντίνου.
    Μερικές αλήθειες:
    1. Για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή πρέπει να βρεις τους φοροφυγάδες
    2. Αυτό είναι δουλειά του κράτους. Δε βάζεις όλο τον ελληνικό πληθυσμό και τους μισούς εφοριακούς να ασχολούνται με τις αποδείξεις με τεράστιο κόστος και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αυτά ούτε στον τρίτο κόσμο δε συμβαίνουν.
    3. Το κράτος ξέρει, οφείλει να ξέρει ποίοι φοροδιαφεύγουν δε θα το μάθει από τις αποδείξεις. Θα τους ελεγξει δειγματολειπτικά. Οταν λέμε ελέγξει εννοούμε θα τους κάνει φύλλο και φτερό. Όσους πιάνει να φοροδιαφεύγουν θα τους τα παίρνει όλα. Όσους πιάνει για δεύτερη φορά, στέρηση άδειας, διαπόμπευση και 2 χρόνια φυλάκή. Έτσι κάνουν στα πολιτισμένα κράτη. Ο φοροφυγάς είναι κατάπτυστο άτομο.
    4. Οι εφοριακοί θα ελέγχονται από ειδικό σώμα στα χέρια του οποίου όταν θα πιάνονται θα πρέπει να εύχονται να μην είχαν γεννηθεί.
    5. Πλήρης αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών στη πάταξη αυτού του εξίσου ειδεχθούς εγκλήματος της φοροδιαφυγής.

    Αυτά που σκέπτεται να κάνει ο Παπακωνσταντίνου φαντάζουν αφελή και παιδαριώδη. Σαν ένα παιδικό τυμπανάκι εμπρός σε μια 100νταμελή συμφωνική ορχήστρα.
    Η ΑΠΟΔΕΙΞΗΟΜΑΝΙΑ ΘΑ ΞΕΘΥΜΑΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ – ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΟΛΎ.ΜΕΤΑ;

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:39 | stauros

    κυριε υπουργε
    καλη επιτυχια .ομως προσπαθηστε ν α πιασετε και τους παρακατω φοροδιαφευγοντες

    Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο.

    Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.

    Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, επιστροφες φπα απο ψευδεις εξαγωγες, ερειπια νταλικες με πλαστα τιμολογια -φορτια -βαρος πλαστες πινακιδες που κυκλοφορουν χωρις ελεγχο στις εθνικες οδους,ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, ιδιοι ανθρωποι κερδισμενοι σε προπο -λαχεια (μαιμου)βασει λογισμικου που συγκεκριμενοι ανθρωποι προμηθευσαν στον οπαπ,αγοραπωλησίες παικτών-χαρισμα χρεων στις ομαδες-μηδενικη φορολογηση στις μεταγγραφες ποδοσφαιριστων-μισθους τους λογω offshore, εικονικά συμβόλαια,. πουλανε φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια-δεκαπλασια τιμή, ψευδεις αναλωσεις φαρμακων-υλικων , εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύονται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό , αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια και εκπομπες που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, επενδυει στο χρηματηστηριο χωρις ποθεν εσχες για ξεπλυμα.. μπράβοι. κοτερα-γιωτ που δηθεν νοικιαζονται σαν επαγγελματικα, η ειναι σε offshore.. βιλλες που μονο η μανδρα περιφραξης κοστιζει οσο μια συνοικια στο αιγαλεω..

    Μια χώρα που δεν παράγει αρκετα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους.

    Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου.

    Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.

    Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους.

    Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.

    Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερς

    γιωτ,βιλλες,Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι,
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΦΕΡΘΕΙΤΕ ΤΟΥς ΣΑΝ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡς ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑς. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ…ΡΙΞΤΕ ΤΙς ΔΥΝΑΜΕΙς ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥς. ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗς ΓΟΝΙΚΗς ΠΑΡΟΧΗς ΤΟΥ ΠΟΠΟΛΟΥ.. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ..ΤΟΣΗ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟς ΠΑΠΠΟΥ;

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | ΤΑΣΣΟΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΕ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

    ΘΕΜΑ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΜΕΤΟΧΕΣ,ΟΜΟΛΟΓΑ,Κ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2000&3000 Κ.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 9,000.00 ΕΩΣ 15,000.00 ΕΥΡΩ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
    1) ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΕΡΟΥΜΕΝΟΥ.
    2) ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
    3) Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.
    Η ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | Γιώργος

    Γνωριζοντας πολυ καλα τις ιδιαιτεροτητες της Ελληνικης φυλης, θεωρω οτι για να αντιμετωπιστει αποτελεσματικα η φοροδιαφυγη -αλλα και οποιαδηποτε αλλη παρανομη πραξη, θα πρεπει να υπαρξει, απαρεγκλιτα, τιμωρια αναλογη της διαπρατομενης παρανομιας. Θα πρεπει δηλαδη να εφαρμοστει -χωρις εξαιρεσεις και παραθυρακια- το δογμα της μηδενικης ανοχης στους παρανομουντες (zero tolerance).
    Θεωρω οτι θα ειναι εξαιρετικα αποτελεσματικη η αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης εαν :
    1) Ψηφιστει νομος ωστε η φοροδιαφυγη να αντιμετωπιζεται σαν κακουργημα με ολες τις προβλεπομενες συνεπειες
    2) Σε περιπτωση που Δημοσιος Λειτουργος συλληφθει φοροδιαφευγων η που αποδειχθει οτι υπαρχει αδικαιoλογητος πλουτισμος να δημευεται η περιουσια του (καθως και η περιουσια της οικογενειας του) μεχρι του ποσου της αποδειχθεισης καταχρησης και να παραπεμπεται στο Δικαστηριο για κακουργηματικη πραξη

    Θεωρω οτι η φοροδιαφυγη οπως και πασης φυσεως παρανομιες μπορουν να αντιμετωπιστουν ΑΜΕΣΑ και αποτελεσματικα, αρκει να ψηφιστουν σκληροτατοι νομοι οι οποιοι ομως να τηρουνται χωρις καμμια διακριση (οπως αλλωστε γινεται σε ολες τις χωρες του κοσμου, συμπεριλαμβανομενων και των τεταρτοκοσμικων.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:46 | Κωνσταντοπουλος Παναγιωτης

    Ας μην παιζουμε τις κουμπαρες σαν τα μικρα παιδια. Οταν μπορειτε και συλλαμβανετε τρομοκρατες, μου ειναι αδυνατο να πιστεψω οτι δεν μπορειτε να εντοπισετε τους φοροφιγαδες, τουλαχιστον τους καραμπινατους.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:41 | ΚΑΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να βασίζεται σε ελέγχους που στηρίζονται σε επιστημονικά παραδεδεγμένους ελεγχτικούς κανόνες που εφαρμόζουν οι ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

    Επίσης θα πρέπει το ΥπΟικ να τηρεί βάσει δεδομένων σχετικά με τους Οικονομικούς δείκτες αναλυτικά που αφορούν τους διάφορους κλάδους της Οικονομίας πχ Βιομηχανία,Εμπόριο,Υπηρεσίες .

    Ο Φορολογικός ελεγκτής θα υποχρεώνεται να εξηγεί την διαφοροποίηση των αριθμοδεικτών που παρουσίαζει η συγκεκριμμένη επιχείρηση που ελέγχεται σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου όπως αυτός διαμορφώνεταιαπο τα στοιχεία που τηρούνται στα αρχεία του ΥπΟικ.

    Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι αλλος είναι ο τρόπος φοροδιαφυγής στις μικρές επιχειρήσεις και άλλος στις μεγάλες και στους πολυεθνικούς Ομίλους.

    Στις μικρές επιχειρήσεις η φοροδιαφυγή εστιάζεται στην μη έκδοση φορολογικών παραστατικών και στην λήψη και έκδοση εικονικών.

    Στις Πολυεθνικές αντίθετα η φοροδιαφυγή εστιάζεται στην μέθοδο του transfer pricing δηλαδή τον κεντρικό φορολογικό σχεδιασμό ώστε να δέχεται υπερτιμολογηγμένα τα Εμπορεύματα ή τις πρώτες ύλες απο αντίστοιχες εταιρείες του Ομίλου στην Ευρώπη ή αλλαχού και επίσης να λαμβάνει τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για χρήση σημάτων ,πατέντας ,τεχνογνωσίας ,Διοικητικής υποστήριξης κοκ

    Στο παρελθόν οι επιτροπές που σύστησε το ΥπΟικ για τον ακριβή προσδιορισμό των υπηρεσιών που πρέπει να δέχονται οι Πολυεθνικές επιχειρήσεις απο την Μητρική βάλτωσε στα συμφέροντα των υπαλλήλων του Υπουργείου που αυτοί εξυπηρετούσαν.Οι επιτροπές θα πρέπει να απαρτίζονται και απο άλλους εγνωσμένης αξίας και κύρους.

    Επίσης αυστηρό «πόθεν έσχες» σε εφοριακούς και προσοχή στην λήψη εικονικών δανείων απ αυτούς για την δικαιολόγηση του.

    Καλή επιτυχία

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | Βασίλης Βρέντζος

    Αφου οι Ελληνες θέλουν να τους πληρώνεις-δινοντας τους οικονομικό κίνητρο-για να κάνουν το αυτονόητο δηλ να μαζευουν αποδειξεις τους αξιζει αυριο να τους πειτε οτι δε ισχυει η φοροελαφρυνση και τις αποδειξεις να τις κρατησουν ως ενθυμιο για να τις δειχνουν στα εγγόνια τους λέγοντας οτι βοήθησαν τη χωρα να ορθοποδησει.
    Αυτό που λένε μερικοί πως μόνο το κράτος πρέπει να ελέγχει τους φοροφυγάδες εδώ δε γίνεται γιατί πρέπει οι μισοι Ελληνες να γινουν Δημόσιοι υπαλληλοι-εφοριακοι- να ελεγχουν τους αλλους μισους και τα εξοδα της πολιτείας θα ειναι περισσοτερα
    Σχετικα με τη πρόταση που είχα κάνει σε προηγούμενο μήνυμα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να καταχωρηθούν μόνο μηχανογραφικά απο τους πολίτες-Βρειτε τροπο γιατι μονο μηχανογραφικα μπορειται να βγαλετε ακρη- για κάποιο χρονικό διαστημα ολες οι αποδειξεις ωστε να έχετε αμεσα μια εικονα-εχοντας το κατάλληλο λογισμικό που προσθέτει τα ποσα που αντιστοιχούν στο ιδιο ΑΦΜ– για το ελάχιστο φπα που πρεπει να καταβάλει η κάθε επιχείρηση….Αν τελικα η επιχειρηση καταβάλει μεγαλύτερο δε υπάρχει πρόβλημα γιατι μερικοι πολίτες μπορεί να μην καταχωρησαν αποδειξεις αν ομως ειναι λιγοτερο αυτο δε δικαιολογειται σε καμια περιπτωση και υπαρχει φοροδιαφυγη
    Μεγάλη διαφορα απο μηνα σε μηνα στο τζιρο καθε επιχειρησης με βαση τις καταχωρημένες αποδειξεις απο τους πολίτες συνιστα ελεγχο γιατι ισως καποιο μηνα να εκλεβε
    Να καταχωρείται και ο αριθμος αποδειξης για διευκόληνση του ελέγχου
    Εξεταστε τη περίπτωση καθε μηνα εκτος απο τις φοροελαφρυνσεις
    με βαση τον ΑΦΜ και το αριθμο της αποδειξης να κανετε κληρωση και να δινεται π.χ 5 σπιτια οπως επισης οι αποδειξεις να μη ειναι απαραίτητο να καταχωρηθουν μαζι με τη φορολογικη δηλωση αλλα οποιαδηποτε στιγμη του χρονου-ευκολα γινεται μηχανογραφικα-…μπορειται να κανονισετε και βαρυτητα στη κληρωση για τη καθε.αποδειξη αναλογα με το ποσο η με
    το ειδος της αποδειξης απο γιατρο κ.λ…εννοειται πως δε θα πρεπει καποιος να ασχολειται με τη αθροιση των ποσων γιατι αυτο ευκολα γινεται μηχανογραφικα με τη καταχωρηση.
    Οι εφοριακοι που ελεγχουν επιτοπου θα πρεπει να εχουν φορητο υπολογιστη για να εχουν αμεση προσβαση στα φορολογικα δεδομενα του ελεγχόμενου
    Περιπτωσεις χρηματισμου εφοριακων η αλλων Δημσίων υπαλληλων να τιμωρουνται εκτος
    από τη αποπομπη απο τη Υπηρεσια (γιατι δε ειναι τιποτα οταν εχουν πολλα χρηματα)με δημευση της περιουσιας και αυτων που εχουν μεταβιβασει σε συγγενικα προσωπα οπως και η συνταξη να ειναι ισα ισα για να ζησει
    Ετσι θα μειωθει και ο Δημοσιος τομέας αφου πολλοί ειναι διεφθαρμένοι
    Προσέξτε με τους εμμεσους φορους γιατι τη πληρωνουν και αυτοι που φυτοζωούν π.χ.εγω παιρνω μια μικρη συνταξη λογω αναπηριας και τα μοναδικα εξοδα που εχω ειναι τα τσιγάρα το νοβα και το ιντερνετ -τιποτα αλλο-και τη πληρώνω εγώ με επιβάρυνση με 45 ευρω το μηνα με τη τελευταία αυξηση.
    Ειναι προτιμότερο η τελευταία παραγραφος που αφορα εμενα να μη την εμφανίσετε στο σαιτ γιατι απλουστατα δε μου αρεσει
    ο κοσμος που θα τη διαβάζει να με λυπαται

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 09:50 | Σεραφειμ Τομαρας

    H επιβολη ΦΠΑ στις ελαχιστες αμοιβες δικηγορων για παραστασεις ενωπιον δικαστηριων ,αλλα και για την συνταξη συμβολαιων θα εξορθολογηση την κατασταση και θα υπαρξουν εσοδα για να καλυψουν αναγκες αλλα και για να δημιουργηθουν νεες θεσεις εργασιας με την ιδρυση φυλακων ή ειδικων φυλακων .Επισης και η μειωση των εφετειων και πρωτοδικειων, ειρηνοδικειων θα συμβαλει στην μειωση των λειτουργικων εξοδων ,για την χρηση αυτων των κονδυλιων στην λειτουργεια των φυλακων

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 08:56 | ΠΕΤΣΙΝΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ (ΦΙΧ, ΤΑΞΙ ΚΛΠ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 08:16 | Lefteris Amerikanos

    • Λέξεις και εκφράσεις κλειδιά :
    • Διαδίκτυο, Περιουσιολόγιο , Υποκειμενική αξία περιουσιακoύ στοιχείου, Κρατική Βάση Πληροφοριών στο διαδίκτυο προσβάσιμη από ολους , αναρτημένη πινακίδα με μοναδικό αριθμό σε κάθε ακίνητο και όχημα-ξαθ (ξηράς αέρα και θαλάσσης ) , point system, ελάχιστοι έλεγχοι , εξοντοτικές ποινές, ετήσιος φόρος του πολίτη θα είναι μαθηματικά ανάλογος της συνολικής αξίας της περιουσίας του σε σχέση με την συνολική αξία της περιουσίας ολων των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, περιουσιακά στοιχεία Βασικής Ανάγκης, ε-γή.gr .
    • Ευχή : ας μην χαθεί ( όπως το 1981) άλλη μια μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν επαναστατικά μέτρα.απο μια κυβέρνηση οσο ακόμα εχει ισχυρή λαική αποδοχή.
    • Στο ψητό :
    • Κάθε επιχείριση , νομικό πρόσωπο κλπ πρέπει να έχει ένα ΑΦΜ αντίστοιχο με αυτό των φυσικών προσώπων και να κάνει δοσοληψίες ΜΟΝΟ μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς γνωστούς στην εφορία.
    • Κάθε τραπεζική κατάθεση – ανάληψη ανω των 10000 ευρώ πρέπει να συνδέεται βάσει του μοναδικού αριθμου δοσοληψίας με αντίστοιχη ανάληψη – κατάθεση άλλου λογαριασμού και να απαιτείται λεπτομερής περιγραφή της δοσοληψίας. Δηλαδή αν πωλείται ένα ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ , τα στοιχεία του χρεούμενου και πιστούμενου λογαριασμού και ο αριθμός τραπεζικής δοσοληψίας θα αναφέρονται στο συμβόλαιο.
    • Αν το σύνολο των ατομικών – οικογενειακών λογαριασμών φυσικού προσώπου χρεωπιστώνεται με τον παραπάνω τρόπο πάνω από 10 φορές σε διάστημα 1 μηνός θα μπαίνει σέ κλήρωση για έλεγχο. Παρόμοια κριτήρια μπορουν να ισχύσουν και για επιχειρήσεις.
    • Το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους πρέπει κάποτε να σταματήσει. Χρειάζονται ελάχιστοι έλεγχοι με εξοντοτικές ποινές [σε συνδυασμό με καποιο point system]. Ενας έλεγχος επιχείρησης την ημέρα αρκει , αν αυτή γνωρίζει ότι θα υπάρξει εξοντοτικό πρόστιμο για τυχον παραβάσεις του νομου.Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται από επιτροπή 50 εμπειρογνωμώνων ετσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος μέσα σε μια μέρα ακόμα και της μεγαλύτερης επιχείρησης και να απαιτούνται πλέον 50 μίζες για να αποφύγει η επιχείρηση τον πραγματικό έλεγχο.
    • Πρέπει κάποτε να καταλάβουν οι νεοέλληνες ότι οι φορολογικοί νόμοι δεν θα ανήκουν στην κατηγορία αυτων που ισχύουν για τρεις μέρες !
    • Τραπεζικές καταθέσεις ανω των 10000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται θα φορολογούνται εξοντοτικά και θα διέπονται από νομοθεσία ανάλογη με αυτή που ίσχυε παλιά στην εισαγωγή συναλλάγματος.
    • Κάθε ακίνητο και όχημα-ξαθ (ξηράς αέρα και θαλάσσης ) πρέπει να είναι δηλωμένο στο Περιουσιολόγιο (Κρατική Βάση Πληροφοριών [ΚΒΠ]) με αντίστοιχες λεπτομέρειες αυτών που εχει το Κτηματολόγιο και επιπρόσθετα την αξία αγοράς , τα στοιχεία της τραπεζικής χρέωσης / πίστωσης που δικαιολογεί την αγοραπωλησία και τα οποία πρέπει να αναφέρονται στο συμβόλαιο ή στην απόδειξη αγοράς/πώλησης και αλλα στοιχεία που το περιγράφουν με λεπτομέρεια (πχ. Ίπποι , κυβικά , μάρκα κλπ για κάθε όχημα-ξαθ.
    • Επί πλέον ο πολίτης θα δηλώνει και την Υποκειμενική αξία που ο ίδιος εκτιμά για κάθε περιουσιακό του την οποία μπορεί να αυξομειώνει μια φορά το χρόνο [για λόγους θα γίνουν προφανείς παρακάτω]
    • Ο ετήσιος φόρος (Φ) του κάθε πολίτη θα είναι μαθηματικά ανάλογος της συνολικής αξίας (α) της περιουσίας του σε σχέση με την συνολικής αξία της περιουσίας (Σ) ολων των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών
    o Φ = ( α / Σ ) * Π
    o Π = ετήσια συνολικά φορολογικά έσοδα που απαιτεί ο Προυπολογισμός.
    • Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου είναι προσβάσιμα από όλους (δες παρακάτω την εφαρμογή ε-γή.gr ) και αν κάποιος θεωρεί ότι κάποιο περιουσιακό στοιχείο άλλου με αξία α1 εχει συμφέρουσα τιμή κάνει επίσημη προσφορά α2 για την αγορά του.
    o Αν η προσφερόμενη τιμή είναι ανώτερη του διπλασίου της τρέχουσας τιμής (α2 > 2*α1) ο ιδιοκτήτης οφείλει να δεχτεί την προσφορά και να το πωλήσει εκτός και αν το έχει ήδη χαρακτηρίσει στο Περιουσιολόγιο σαν στοιχείο Βασικής Ανάγκης
    o Κάθε πολίτης μπορεί να χαρακτηρίσει ως στοιχεία Βασικής Ανάγκης ένα σπίτι εως 150τμ ένα αυτοκίνητο εως 2000 κε και 1 μηχανή εως 1000 κε
    o Για ζευγάρια οι τιμές προφανώς διπλασιάζονται (300 τμ ακίνητα , 2 αυτοκίνητα εως 4000 κε και 2 μηχανές εως 2000 κε)
    o Αν η προσφερόμενη τιμή είναι κατώτερη του διπλασίου της τρέχουσας τιμής (α2 < 2*α1) ο ιδιοκτήτης εχει δυο επιλογές
     Να το πωλήσει στον προσφέροντα αξία α2 ο οποίος είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει
     Να ενημερώσει την ΚΒΠ αυξάνοντας την υποκειμενική αξία α1 στο ύψος α2 πληρώνοντας ταυτόχρονα την διαφορα ΕΤΑΚ για όλα τα χρονια που εχει το στοιχείο στην κατοχή
    • Στη παραπάνω διαδικασία ο προσφέρων θα έχει δικαίωμα να επισκεφθεί το ακίνητο μαζί με υπάλληλο της εφορίας και ένα μηχανικό για να το εκτιμήσει σωστά. Αν η προσφορά του δεν κριθεί σοβαρή από την εφορία θα πληρώνει ένα τσουχτερό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και στην εφορία για τον χρόνο που ασχολήθηκαν μαζί του.
    • Με τον παραπάνω τρόπο θα είναι προς το συμφέρον ολων των ιδιοκτητών να δηλώνουν την πραγματική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων για να μην κινδυνεύουν να τα χάσουν ή να πληρώσουν την διαφορά ΕΤΑΚ που προκύπτει από την υποτίμηση της δηλωμένης αξίας τους με αποτέλεσμα να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και προφανώς μείωση της φορολογίας στους οικονομικά ασθενέστερους.
    • Όλα τα ακίνητα και οχήματα –ξαθ οφείλουν να εχουν αναρτημένη πινακίδα με τον αριθμό ταυτότητας (Τ) του Περιουσιολογίου. Ειδικά για τα ακίνητα ο αριθμός ταυτότητας θα θα είναι ενημερωμένος και στο ε-γή.gr (Ελληνική γή) που θα είναι εφαρμογή της ΚΒΠ τύπου google earth οπου θα είναι ευκολο να εντοπιστουν όλα τα ακίνητα συνοδευόμενα από όλα τα στοιχεία (υποκειμενική αξία, ετος κατασκευής, , αριθμό ταυτότητας Περιουσιολογίου, φωτογραφίες εξωτερικών όψεων κλπ) ώστε να μπορεί να εκτιμήσει κάποιος αν η δική του υποκειμενική αξία υπερκαλύπτει αυτην που δηλώνει ο ιδιοκτήτης και να μπει στη διαδικασία προσφοράς (bid)
    • Οποιος ανακαλύψει ακίνητο ή οχημα-ξαθ που δεν είναι δηλωμένο στην ΚΒΠ το αποκτά πληρώνοντας μόνο το 10% της αξίας του σαν φόρο και 10% στον ιδιοκτήτη του αν βρεθεί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΕΦΗ

    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ.
    ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΠΑΓΚΟΙ ΜΕ CD , ΒΙΒΛΙΑ,ΤΣΑΝΤΕΣ ,ΨΕΥΔΟΚΟΣΜΗΜΑΤΑ κ.α ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΠΟΥ ΓΥΡΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ CD.
    ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ,ΠΑΝΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ,ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:05 | Jim Cooper

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ .
    Η απόφασή σας για το θέμα των αποδείξεων , κινείται περισσότερο προς την σωστή παρά στην αντίθετη κατεύθυνση .
    Η απορία μου όμως , είναι η εξής .
    Όλοι μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες προκλητικής φοροδιαφυγής , σε όποιο εστιατόριο , ή μπαρ καθίσουμε προκειμένου να διασκεδάσουμε .
    Ποτέ δεν κόβονται αποδείξεις , οι υπεύθυνοι των καταστημάτων περιφρονούν εσάς και την νομοθεσία με μεγάλη προκλητικότητα .
    Είναι τεράστια τα ποσά που χάνει η Ελληνική οικονομία από την φοροδιαφυγή την νύχτα .
    Είναι όμως τόσο εύκολο να τους εντοπίσετε .
    Και οι δικοί σας άνθρωποι , διασκεδάζουν , βγαίνουν έξω .
    Που είναι τα σώματα ελέγχου , τα οποία να εργάζονται νύχτα μέρα ?
    Που είναι τα εξοντωτικά πρόστιμα που θα πείσουν επιτέλους πως εσείς και το επιτελείο σας ΔΕΝ αστειεύεστε ???
    Όταν κάποιος μεγαλομαγαζάτορας κλέβει κάθε μέρα χιλιάδες ευρώ , και αν εσείς ΌΤΑΝ κάποτε τον πιάσετε , του επιβάλλετε πρόστιμο 2 ή 3 ή και 10.000 ευρώ , αυτός ο άνθρωπος γιατί να σας φοβάται ?
    Κύριε υπουργέ , για ένα πράγμα ΔΕΝ μπορείτε να πείσετε τον πολίτη .
    Πως είστε ανεπαρκείς και αδύναμοι , να πιάσετε όλους αυτούς τους τύπους , και να τους κάνετε πέρα . Το ότι δεν έχει γίνει έως σήμερα , αποδεικνύει διαπλοκή κάποιων συμφερόντων .

    Αυτά λοιπόν τα συμφέροντα , καλείστε να εξολοθρεύσετε .
    Διαφορετικά , δεν θα διαφέρετε σε ΤΙΠΟΤΕ από τους προηγούμενους.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:24 | CHRISTOS TASSOULAS

    ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ .ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:22 | Ανώνυμη

    Εγώ έχω κάθε καλή διάθεση να ζητάω απόδειξη. Αλλά π.χ. στον χώρο της οίκοδομής επικρατεί μία τακτική που λες εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα και θα κάνω τον Ράμπο της εφορίας;

    Όποιο συνεργείο ή εργάτης μπει στο σπίτι σου να σου κάνει δουλειά, σου λέει τα εξής:

    – Μία τιμή εργολαβία γιατί κανείς δε δουλεύει μεροκάματο παρά μόνο στους εργολάβους. (π.χ. για να βάψεις ένα σπίτι 80 τετραγωνικά ο άλλος σου λέει θέλω 2000 ευρώ. Αν το δεις όμως με μεροκάματα, θέλει 3 μέρες 2 άτομα για να βαφτεί, που σημαίνει 80 ευρώ μεροκάματο ο αρχιμάστορας (πολύ καλοπληρωμένο σε σχέση με πτυχία κτλ) και 50 ο βοηθός για 3 μέρες 390 ευρώ και 300 ευρώ τα ένσημά τους και 150 ευρώ τα υλικά 900 ευρώ και είναι τα πάντα πληρωμένα και με απόδειξη…)

    – Ότι θέλει επιπλέον από αυτή την τιμή τα ένσημα, ή αν θες να σου κάνει καλύτερη τιμή να του δώσεις τα μισά από όσο κάνουν τα ένσημα στο χέρι.

    – Ότι η τιμή δε συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ και αν θέλω να κόψει απόδειξη είναι συν ΦΠΑ αλλά ο ΦΠΑ είναι δική μου ευθύνη και όχι δική του. Οπότε μου κάνει «χάρη» χωρίς να μου κόβει.

    – Επιπλέον δουλεύοντας εργολαβία, προκύπτουν πράγματα τα οποία θεωρεί ότι δεν είχαν καλυφθεί στην αρχική συννενόηση (πως θα μπορούσαν άλλωστε) και ζητάει έξτρα λεφτά. Π.χ. δε μου είχατε πει ότι θέλετε σκούρο χρώμα, αυτό θέλει παραπάνω χέρια και δεν έχει καλυπτικότητα θα πάει 100 ευρώ παραπάνω… Στο μεροκάματο αυτό το πρόβλημα δε θα το είχες, θα έβγαιναν στα ίδια μεροκάματα.

    – Τέλος εγώ δεν έχω τίποτα για εκείνον ενώ εκείνος πολλά να με εκβιάσει (π.χ. ΙΚΑ – Εφορία – Πολεοδομία – Ξέρω που μένεις…). Γιατί έχεις πληρώσει και τα μαλλιοκεφαλά σου, και δεν είσαι νόμιμος, και θα σου ζητήσουν και παραπάνω λεφτά. Άσε που πιθανότατα έχεις βάλει αλλοδαπό μέσα.

    Το αποτέλεσμα; Λες δε θα κάτσω εγώ να μπλέξω με τη μαφία και πληρώνεις τελικά γύρω στα 2200, έχει χάσει και η εφορία και το ΙΚΑ, λες και ευχαριστώ, και ο άλλος έχει πάρει 350 ευρώ μεροκάματο με μηδέν μόρφωση, χωρίς να φαίνεται πουθενά και χωρίς να έχεις τρόπο να δεις και τη δουλειά του για το αν είναι καλός…

    – Και βρείτε μου έναν που έχει πληρώσει 900 ευρώ για να του βάψουν το σπίτι με ένσημα και ΦΠΑ μέσα στην τιμή…

    Ίσως να βοηθούσε ένα ενιαίο μέτρο τιμολόγησης και πλαφόν στην τιμή (π.χ. δεν είναι εξωφρενικό να θες 2500 ευρώ για να φρεσκάρεις ένα σπίτι;).

    Π.χ. ο ένας έρχεται και μου μετράει τετραγωνικό, ο άλλος τετραγωνικό και τρέχον μέτρο για τη Χ δουλειά κτλ. Ο άλλος μου μετράει επί 3 τα τετραγωνικά γιατί θα κάνει 3 στρώσεις, ο άλλος δίνει τιμή με υλικά, χωρίς υλικά, με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ, με ένσημα, χωρίς ένσημα …

    Γενικότερα Έλεος με την οικοδομή! Ολόκληρο πάρτυ γίνεται με την τιμολόγηση και δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:49 | K.Frangos

    κ.Υπουργέ,
    έπειτα απο τις τόσες , διάφορες και …ενδιαφέρουσες, κυρίως τις τελευταίες τοποθετήσεις, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι τις αντιλήψεις των κάθε είδους εισηγητών οι οποίοι προσπαθούν να σας επηρεάσουν στη λήψη αποφάσεων. Μήπως είναι αυτοί που ….παραπλάνησαν τους προκατόχους σας ???
    Με τα μέτρα αποδείξεων και του αμερικανικού τύπου διωκτικού συστήματος κατά της φοροδιαφυγής θα πείσετε τους πραγματικά ειδικούς και εμπειρογνώμονες της ευρώπης ???
    ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ??? ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΣΗΓΗΤΑΙ ???? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ????
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΠΗΓΗ, στα εργοστάσια, στις εισαγωγές , στις πρώτες ύλες, αλλά επιλέγετε τους τελευταίους και γδαρμένους απο την ακρίβεια καταναλωτές τους οποίους θέλετε να συμβουλεύσετε , ή μάλλον να υποχρεώσετε να βγάλουν τα κάστανα απο τη φωτιά και τους συστήνετε εξυπηρετώντας δήθεν το δημόσιο συμφέρον. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, καλέστε μας να καταβάλουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας αυτό που μας αναλογεί, χωρίς πονηρίες, μηχανοραφίες και δόλια τεχνάσματα όπως αυτά του παρελθόντος π.χ. τα διάτρητα τιμολόγια και τα αμάχητα δια νόμου τεκμήρια !!! Δεν θα έφτανε , όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο μια απλή απόδειξη με τα στοιχεία του κάθε επιτηδευματία επιτηδευματία ?
    Γιατι π.χ. επιμένετε στην επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ??? δεν φτάνει…… ο απλός , ή κλιμακωτός Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ??? Τί πάει να πεί μεγάλη και μικρή ???? Απλά για να έχουν αυτοί που σας το εισηγήθηκαν δουλειά ???
    Με λίγα λόγια αγνοήστε τις δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του μέχρι σήμερα. Μπορείτε άν θέλετε να θεσμοθετήσετε άμεσα μια απλή , αλλά αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και κατ επέκταση της σύλληψης της φορολογητέας ύλης που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα ! Μή χασουμε και αυτή την ευκαιρία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:45 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Χθές όπου πλήρωσα δεν μου έδωσαν απόδειξη.Ντράπηκα να ζητήσω απόδειξη. Αγανάκτησα με τον εαυτό μου και την λωποδυσιά τους.
    Απαιτείται να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρόκειται για άμεση ΚΛΟΠΗ του 19% του ποσού που πληρώνει (ΚΛΟΠΗ ΦΠΑ)και αποφυγή φορολογίας τουλάχιστον 10% στο ποσό που πληρώνειΔηλαδή κλέβουν τουλάχιστον το 30% κάθε ποσού.Πρέπει αυτά να γίνουν κατανοητά από τον κόσμο με σποτάκια στα κρατικά κανάλια .Πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος να υπάρξει παντού διαφάνεια.Να ενεργοποιηθούν όλοι οι εφοριακοί που ήδη αμείβονται καλά να παρέξουν ουσιαστικό ελεγκτικό έργο.Τον τρόπο θα τον βρούν αρκεί να έχουν πολιτική κάλυψη ιδιαίτερα στις μεγάλες ατασθαλίες.
    Γενικότερα θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν ουσιαστικό έργο. Οι πολεοδομίες να μη επεμβαίνουν μόνο μετά από καταγγελίες πολιτών.Το τμήματα εμπορίου να ελέγχουν όλες τις Α.Ε αν έχουν την απαραίτητη ουσιαστική στελέχωση.Τα κάθε είδους μητρώα να είναι πραγματικά.Οι πολιτικοί να μη παρέχουν προστασία στα μεγάλα συμφέροντα αλλά να καλύπτουν τους υπαλλήλους όταν αυτοί αντιπαρατίθενται με αυτά και να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 07:33 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η σύληψη της φοροδιαφυγής είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Εάν θέλετε να την συλάβετε μπορείτε. Θέλετε; Ιδού μερικές απλές σκέψεις.
    Γιατί φοροδιαφεύγουν 9 στους 10 Έλληνες;
    α)Γιατί είναι πολύ εύκολο, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκέστατοι ποιοτικά και διευθαρμένοι ως το κόκκαλο.
    β)Γιατί συμφέρει, μιας και ο ενδεχόμενος εντοπισμός τους, επιφέρει τέτοιες ποινές, που μηδενίζουν το όποιο ρίσκο.
    γ)Είναι τέτοια η απαξίωση του κράτους, ως διαχειριστή των δημόσιων εσόδων στη συνείδηση του μέσου πολίτη, που καταργεί κάθε ηθική αναστολή. Χρειάζεται πραγματικός ηθικός ηρωισμός για να παραμείνει κανείς έντιμος στο θέμα αυτό. Αφού και η εκκλησία στο σύνολό της και κάθε μητρόπολη,ναός και μοναστήρι, φοροδιαφεύγουν ασύστολα.
    δ)Ο καλύτερος δάσκαλος φοροδιαφυγής είναι το ίδιο το κράτος πού με τις άπειρες χαριστικές ρυθμίσεις στους φοροαπατεώνες, τη διαφθορά των υπαλλήλων του,τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις σε στρατιές κατηγοριών (ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες επιχειρήσεις κ.λ.π),το παράδειγμα των στελεχών του(υπουργοί,βουλευτές,κρατικοί αξιωματούχοικ.λ.π)έχει αναγάγει την φορολογική εντιμότητα από επαινετή πράξη σε ηλιθιότητα.
    ε)Το συγκεκριμένο κράτος,με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα,έχει χάσει προ πολλού κάθε ηθικό κύρος,έτσι,που όταν κατά καιρούς παίρνει κάποια μέτρα, αυτά αυτοακυρώνονται,είτε από αδυναμία εφαρμογής, είτε από τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων μπροστά στις οποίες οπισθοχωρεί άτακτα,επιβεβαιώνοντας τον αυτοεξευτελισμό του. Τις προτάσεις μου,λόγω χώρου θα αναπτύξω στο κεφάλαιο «γενικές παρατηρήσεις.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 02:12 | johnjoxan

    KURIOI TROGONTAS ERXETE I OREKSI

    POTHEN ESXES APARETITA GIA OLOUS KAI MALISTA PRIN APO 20 XRONIA

    PERISTATIKO AKOUSTE MONO EN ELLADI GINONTAI AYTA KAI ISOS KAI STIN ZIMAMPOUE

    IPALILAKOS IPOURGIOU SE IPIRESIA ME THESI ELENKTI EPI PQSOK PRIN PERIPOU 10 XRONIA DILONE PASOK ERXETE I N DIMOKRATIA DILONI N DIMOKRATIA KAI PERNI TIN THESI PROISTAMENOY ENOS TMIMATOS ZOTIKIS SIMASIAS

    KRATITHITE KAI AKOUSTE EMENE KA PREPI NA MENI SE MIA APO TIS PIO AKRIBES PERIOXES MIAS POLIS TIS XORAS MAS KAI KIKLOFORI ME IPER PΟLITELES AYTOKINITO
    1 EROTHMA POSI INE TETIOI STHN XORA MAS
    2 POSES EPIXIRISIS EXI KSEZOUMISI KAI PIA EPIXIRISI THA MPOROUSE NA ANTISTATHI SE KAPIOUS TETIOUS PROISTAENOUS
    3 STHN XORA MAS PLIRONOUN MONO AUTI POU FENONTE AUTOI POU DEN FENONTAI POTE THA PLIROSOUN

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 02:47 | johnjoxan

    KIRIOI SEBOME KAI EKTIMO TIN DIABOULEUSI KAI TIS PROTASIS TON SIMPOLITON MOU

    AN TIS LABETE UP OPSIN SAS KAI TIS AKSIOLOGISETE SOSTA THA EXETE FTIAKSI ENA ISXIRO KAI AKLONITO FOROLOGIKO SISTIMA KAI NOMIZO OTI THA KERDISETE KAI POLA XRIMATA DIOXNONTAS ENA MEGALO MEROS APO TOUS SIMBOULOUS SAS OI OPIOI PITHANO NA INE KAI ASXETOI ME TO ANIKIMENONO

    EPISIS NOMIZO POS EKTOS APO TIS TAMIAKES MIXANES IPARXI MIA POLI APLI LISI KATHE SINALAGI PANO APO 50EYRO POU INE KAI I KATOTERI BIZITA SE ENA GIATRO IDRAYLIKO K.T.L I SYNALAGI NA GINETE MESO TRAPEZON I EPITAGIS

    EPISIS AYSTHROS ELENXOS SE OLA TA PORT MPAGAZ TON IX EPIBATIKON APO EDO KSEKINAI KAI ENA MEGALO MEROS TIS FORODIAFIGIS

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:19 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΟΣ

    Αγαπητέ κύριε συντοπίτη Υπουργέ χρόνια πολλά και πολύ δύναμη στα καθήκοντα σας (το έχετε ανάγκη).
    Νομίζω ότι η έλλειψη έλεγχου είναι αυτή που υποθάλπει τη φοροδιαφυγή.
    Πρέπει να θεωρούνται συνένοχοι και αυτός που δεν κόβει απόδειξη αλλά και αυτός που δεν τη ζητά γιατί μπορεί να υπάρχει συναλλαγή. Έτσι πρέπει να επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο εξίσου και στους δυο.
    ‘Όποιος υποτροπιάζει το πρόστιμο θα πρέπει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αλλά και το κλείσιμο της επιχείρησης. Θα πρέπει οι ελεγκτές εφοριακοί να γνωρίζουν ότι αν δωροδοκηθούν θα απολύονται αμέσως και δεν θα μπορούν να μπουν άλλη φορά στο δημόσιο . Όταν υπάρχουν επαγγελματίες 20 έτη και ούτε μια φορά δεν του έγινε έλεγχος πώς να είναι τυπικοί; Ακόμη οι λογιστές- φοροτεχνικοί να είναι συνυπεύθυνοι για κάθε δήλωση στην εφορία που είναι ψευδής και γίνετε είτε από δική τους προτροπή είτε από αίτημα των πελατών για να γλιτώσουν χρήματα. Θα πρέπει και αυτοί να μην αναλαμβάνουν ψευδείς δηλώσεις αλλά και να μην τις υποθάλπουν.
    Θα μπορούσα και πολλά αλλά να αναφέρω αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ποιο ειδήμονες από εμένα αυτόν τον τομέα.
    Με εκτίμηση σου εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου γατί το έχει ανάγκη Ελληνική κοινωνία και περισσότερο η νέα γενιά.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:59 | Ελπίδα Παπά

    Kοι&ες υπουργοί και πρωθυπουργέ της χώρας μας σας εύχομαι μια ολοκληρωτική νίκη στα χάλια της χώρας …κυρίως νίκη …ανάιμακτη.

    Για τις αποδείξεις θέλω να συμπληρώσω …είμαι δημόσιος υπάλληλος με 22.000 ευρώ..δηλώνω από τότε που άρχησα να κολάω ένσημα τα ΠΑΝΤΑ στην εφορία.(πριν δούλευα μάυρη εργασία όπως πολλοί από εμάς). Νοικιάζω σπίτι με 350 ευρώ και δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να μου δώσει απόδειξη.Ο ιδιοκτήτης έχει πάνω από 50 σπίτια και από όσο γνωρίζω το ίδιο κάνει εδώ και πολλά χρόνια σε όλους.
    Επιπλέον χρειάστηκε να πάω σε γιατρό και πλήρωσα 40 ευρώ χωρίς απόδειξη..μου είπε επί λέξη :» η σου κόβω απόδειξη 70 ευρώ ή χωρίς και δώσε μου 40″!

    Πιστέυετε ότι μπορούμε να τα βάλουμε με όλους αυτούς? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! και να τσακωνόμστε όλοι οι Έλληνες μεταξύ μας ,πάλι δεν θα βγει άκρη.

    Η κατάσταση είναι εκτροχιασμένη. Γιατί δεν τους πιάνετε όλους αυτούς οπως γίνεται στην Ευρώπη? Χωρίς αποδείξεις και με τα πόθεν έσχες?

    Δεν θα βγει τίποτα ..είναι παμπόνηροι και είμαστε αδύναμοι να τσακονόμαστε όλη την ημέρα μεταξύ μας..

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | Γ. Μηλιώτης

    Θέματα που σε άλλα κράτη είναι αυτονόητα, εδώ γίνεται ολόκληρος σχεδιασμός μπας και μαζέψει το κράτος κάποια έσοδα αλλά δεν έχω ελπίδα ότι θα μπορέσει να τα εφαρμόσει το κράτος παρά τις όποιες καλές προθέσεις των αρμοδίων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, γιατροί, υδραυλικοί, γκαραζιέρηδες΄κλπ ότι και να κάνει το κράτος σκαρφίζονται χίλιους δυο τρόπους για να αποφύγουν την αυτονότητη υποχρέωσή τους : να εκδίδουν αποδείξεις. Εάν κλέβει κανείς την τράπεζα πάει φυλακή. Ε! λοιπόν φυλακή και σε όσουν φοροδιαφεύγουν. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ. ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ, ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΚΛΕΦΤΩΝ». Αν ο Γιώργος Παπανδρέου καταφέρει αυτό θα μείνει στην Ιστορία ότι έβαλε τάξη στον Ελληνικό ελντοράδο, ειδάλως πάλι θα μείνει στην Ιστορία αλλά για το ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ΠΤΩΧΕΥΣΗ της Ελλάδος παρά το ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται για το σημερινό χάλι της Ελληνικής οικονομίας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:02 | Ιωάννης .Κ

    Καλή χρονιά

    κατά αρχήν, ελπίζω τα χιλιάδες μηνύματα που γράφουν χιλιάδες συμπολίτες μας να διαβαστούν, να αξιολογηθούν και να μην είναι το διαδίκτυο και η διαβούλευση, μια κίνηση προπαγάνδας Γκεμελιστικού τύπου. Ας σκεφτούμε τι έγινε με τα Τέλη κυκλοφορίας…

    Μιας και το θέμα των αποδείξεων, κάπου θα καταλήξει, ελπίζω να προβλέψετε και την καταχώρηση των αποδείξεων, για από ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, διαφορετικά, ο νόμος θα αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Κρίμα είναι να σας τρέχουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να δικαιωθούμε μετά από χρόνια.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:17 | energos politis

    Την ημέρα των Θεοφανίων [6-1-2010] 8 άτομα επισκεφτήκαμε την πιο γνωστή ταβέρνα της περιοχής μας ( και του Νομού ίσως) . Το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο με εκατοντάδες πελάτες. Καθίσαμε και παραγγείλαμε ενώ στο τραπέζι μας η σε γειτονικά τραπέζια δεν υπήρχε κατάλογος. Όση ώρα τρώγαμε παρατηρούσα ότι τουλάχιστον σε 10 παρέες που ζητούσαν λογαριασμό σε καμία δεν έκοβε ούτε νόμιμη απόδειξη αλλά ούτε και παράνομη και κανένας δεν διαμαρτυρόταν. Ο υπάλληλος κοιτούσε τι είχε πάρει η κάθε παρέα , τα έγραφε σε ένα πρόχειρο μπλοκάκι και τους πληροφορούσε μόνο το συνολικό ποσό χωρίς να τους δίνει ούτε την πρόχειρη απόδειξη. Όταν ήρθε η σειρά μας να πληρώσουμε το έργο επαναλήφθηκε : ο υπάλληλος ρώτησε τί πήραμε , τα έγραψε στο μπλοκάκι του και χωρίς να μας δώσει ούτε την πρόχειρη απόδειξη μας είπε τι χρωστάμε. Του λέω ότι θέλω νόμιμη απόδειξη . Αυτός άρχισε να γράφει ξανά (?) τί πήραμε για να κόψει την απόδειξη ……!!! Μετά από λίγο μάς φέρνει την απόδειξη . Στο μαγαζί αυτό έχω ξαναπάει και επαναλαμβάνεται πάντα το ίδιο σενάριο. Τα ερωτήματα μου είναι:
    1]Πως αυτός ο επιχειρηματίας έχει τόσο θράσος να φοροδιαφεύγει ασύστολα τεράστια ποσά σε ένα μαγαζί με πάρα πολύ κόσμο !
    2]Γιατί εμείς οι πελάτες δεχόμαστε να μας εξαπατούν και να μη διαμαρτύρεται κανένας.
    3]Στο μαγαζί αυτό δεν βρέθηκε ένας υπεύθυνος σαν πελάτης να καταγγείλει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή?
    Αυτό το έργο το έχω δει πολλές φορές και δεν ξέρω πού να διαμαρτυρηθώ.
    Προτείνω να δημιουργηθεί Άμεσος Δράση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής . Να υπάρχει ένας τριψήφιος αριθμός στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν όλο το 24ωρο , όλες τις μέρες του χρόνου και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα επεμβαίνουν ΑΜΕΣΩΣ, όπως στην Άμεση Δράση της Αστυνομίας (100) .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Λουκόπουλος Νικόλαος

    Διαβάζω στα άρθρα για τα τεκμήρια:

    «Προκειμένου για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης η τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται βάσει των μέτρων ολικού μήκους του σκάφους ως εξής:
    Μήκος σκάφους Ετήσια τεκμαρτήδαπάνη διαβίωσης(σε ευρώ)
    Μέχρι 8 μέτρα 10.500€»

    Δηλαδή όσοι δουλεύουν με μπλοκάκια και έχουν αφορολόγητο 10.500€ μπορούν να διαθέτουν και ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο σκάφος με χώρο ενδιαίτησης συνολικού μήκους έως και 8 μέτρα!!!

    Μπα! Κάτι δεν έχω καταλάβει! Δεν μπορεί να λέει αυτό ο νόμος!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | Αντωνης

    Καλα θα ηταν να γινει και αμεσος πραγματικος ελεγχος απο ελευθερες αρχες και οχι των τοπικων πολεοδομικων υπηρεσιων, ιδιωτικων κατασκευων με οικοδομικη αδεια.Εκει θα διαπιστωστε ανεγερση κατοικιων αξιας και 500000€ απο ανθρωπους που η οικονομικη τους επιφανεια ειναι τετοια που μολις επιζουν, δημοσιων υπαλληλων κλπ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:52 | G.N.L

    ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ

    Είναι πλέον κοινή αντίληψη ότι ο συνολικός φορολογικός μηχανισμός έχει αποδιοργανωθεί εντελώς και ευρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση.
    Οι Δ.Ο.Υ (Εφορίες) αδυνατούν να ανταποκριθούν στα κύρια και ουσιαστικά καθήκοντα τους, μόλις δε και μετά βίας μπορούν να ανταποκρίνονται στα απολύτως στοιχειώδη, από φιλότιμο και πατριωτισμό των εργαζομένων.

    1. Επί μία εικοσαετία, το προσωπικό καθημερινά στενάζει κυριολεκτικά κάτω από τον εξαιρετικά υπερβολικό φόρτο εργασίας (ανά εργαζόμενο), την ασύλληπτη γραφειοκρατία και τις απορρέουσες ευθύνες, την τρομακτική πολυπλοκότητα νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων, τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πολλαπλές πιέσεις, τις συχνές δημόσιες επιθέσεις λαϊκισμού και υποκρυπτόμενων συμφερόντων.

    2. Επί μία εικοσαετία ή και περισσότερο η αξιολόγηση-αξιοποίηση του προσωπικού –ιδιαίτερα των καίριων θέσεων- γίνεται μέσο άνωθεν παρεμβάσεων, έχει υποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η νομιμότητα από την νομιμοφάνεια με καλπάζουσα έξαρση την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα ακόμη και τελεσίδικες και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις να μην εκτελούνται κατά παράβαση ακόμη και ποινικών νόμων αλλά να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

    3. Επί μία εικοσαετία έχουν γεμίσει οι Δ.Ο.Υ με χιλιάδες μεταταγέντες από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή ΔΕΚΟ με ουσιαστικό κίνητρο την ‘’καλλίτερη αμοιβή’’ των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών.
    Μερικές χιλιάδες μεταταγέντες χωρίς οικονομικές, λογιστικές ή φορολογικές γνώσεις μετετάγησαν απαράδεκτα στις Δ.Ο.Υ, μόνο και μόνο γιατί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη και μάλιστα πολύ εξ αυτών προωθήθηκαν προκλητικά σε ιδιαίτερα σημαντικά αξιώματα και θέσεις, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτές, χάριν στις αθέμιτες πιέσεις εφήμερων ή και μόνιμων παραγόντων του δημόσιου ή ιδιωτικού βίου.

    4. Επί μία εικοσαετία οι υπολογιστές έχουν μπει στην ζωή μας και όμως οι Δ.Ο.Υ έχουν παραμείνει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δυστυχώς υπάρχει υπερπληθώρα υπολογιστών που σκουριάζουν χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα και εφαρμογές διασύνδεσης. Η πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες, γνώσεις και σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης, διοίκησης, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας είναι σχεδόν απούσες, όχι γιατί δεν το επιθυμούν οι εργαζόμενοι αλλά κυρίως γιατί οι καταστάσεις αυτές εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και διαφορετικές σκοπιμότητες.
    Η μόνιμη και διαρκής σύγκρουση της παραδοσιακής γραφειοκρατίας με την σύγχρονη μορφή της πρέπει να λάβει οριστικό τέλος με θεσμοθέτηση πολιτικών διαδικασιών.

    5. Επί μία εικοσαετία ακούγεται καθημερινά σχεδόν ότι οι 13.000 εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ είναι υψηλόμισθοι. Κανένας όμως δεν γνωρίζει ή δεν λέει ότι οι 26.000 εργαζόμενοι σε ολόκληρο το Υπουργείο Οικονομικών αμείβονται κατά τον ίδιο τρόπο και φυσικά έχουν παρόμοιες συνολικές αποδοχές.
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνολικές αποδοχές των εφοριακών είναι υψηλότερες από τις αποδοχές άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όχι όμως όλων και όχι τόσο υψηλότερες από αυτό που εντέχνως ‘πλασάρεται’.
    Οι Εφοριακοί –από την φύση της δουλειάς τους- έχουν μία δυνατότητα που ταυτόχρονα είναι και ένα είδος ‘προνομίου’. Μέσα από τις κατ΄ έτος υποβαλλόμενες φορολογικές δηλώσεις και τις βεβαιώσεις αποδοχών όλων των μισθωτών-συνταξιούχων, μπορούν να βλέπουν με απόλυτη ακρίβεια, να κρίνουν και να συγκρίνουν υψηλότατες αποδοχές δεκάδων χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων, αποδοχές που επί δεκαετίες αποτελούν πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα, ιδιαίτερα δε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της χώρας.
    Για να μην μακρηγορώ θα φέρω το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα:
    Ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ ανωνύμων εταιρειών (και τα 20 ανώτερα στελέχη της) είναι υπεύθυνα για την πλήρη παρακολούθηση και εφαρμογή των διαδικασιών σε περίπου 20.000 ανώνυμες εταιρείες (τράπεζες, πολυεθνικές, βιομηχανίες, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο κ.λ.π).
    Οι άνθρωποι αυτοί με τόσες ευθύνες αλλά και ικανότητες ή γνώσεις που απαιτούνται, αμείβονται με 3.000 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουν στην υλοποίηση του ενός περίπου τετάρτου του κρατικού προϋπολογισμού (από πλευράς εσόδων) και κατ επέκταση στην δυνατότητα να πληρώνονται όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι , κ.λ.π.
    Οι άνθρωποι αυτοί είναι όντως καλοπληρωμένοι έναντι χιλιάδων άλλων στελεχών κρατικών οργανισμών, ημιχρεοκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων, κρατικών τραπεζών, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων, κρατικής τηλεόρασης και φυσικά αντίστοιχων στελεχών του ιδιωτικού τομέα (όχι golden boys) ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ ήταν πάντα και είναι υπέρ της αντίληψης της αναλογικής εξομοίωσης των αποδοχών και παροχών προς τα πάνω, αντίθετα προς τις προβαλλόμενες και κατευθυνόμενες αντιλήψεις οργανωμένων συμφερόντων, φοροφυγάδων, ‘’ειδικών’’ αναλυτών, golden boys κ.λ.π που μονίμως επιζητούν και προωθούν μειώσεις, με τελική μακροπρόθεσμη στόχευση την καθιέρωση ενός ‘’κινέζικου’’ μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να ικανοποιήσουν κι άλλο την μόνιμη απληστία τους και ταυτόχρονα να σώσουν την χώρα των ιθαγενών τους.

    6. Δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία ότι η διαφθορά είναι σε έξαρση σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης με την σχετική της αναλογία στις εφορίες και στους εφοριακούς. Αλλά όχι μόνο στους εφοριακούς, ούτε σε όλους τους εφοριακούς και πολύ λιγότερη συγκριτικά στους εφοριακούς
    Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.
    Εμφανίσθηκε, εξελίχθηκε και ρίζωσε με ομού ρυθμού ευθύνες πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και συνετέλεσε τα μέγιστα στην σημερινή διαμόρφωση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.
    Η διαφθορά, η διαπλοκή και η φοροδιαφυγή είναι από κοινού το ‘’σαράκι’’ που έφαγε και τρώει τις σάρκες της χώρας επί μια εικοσαετία.
    Κορυφαία πολιτική ευθύνη να αντιμετωπισθούν ριζικά σήμερα, με οποιοδήποτε κόστος.
    Η Ελλάδα, οι προϋπολογισμοί της, οι εργαζόμενοι έχασαν τα τελευταία είκοσι χρόνια περισσότερα από 1 τρις ευρώ, όλοι δυστυχώς ξέρουν τι έγινε, αλλά και κανένας δεν ξέρει τίποτα για το τι έγιναν.
    Το 20% αυτών των χρημάτων αν είχαν μπει στα κρατικά ταμεία, σήμερα δεν θα χρωστούσαμε ούτε ένα ευρώ και φυσικά θα είχαμε αποφύγει τον διεθνή διασυρμό και την γελοιοποίηση.
    Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για αργότερα. Έχει ήδη προ πολλού αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
    Όλοι μαζί προχωράμε και πετυχαίνουμε ή όλοι μαζί βουλιάζουμε.
    Πρέπει επί τέλους κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι «των πολλών ο θάνατος, ουκ έστι θάνατος».

    7. Όλα όσα προανέφερα –υπό τύπο περιγραφής- είναι κατ΄ουσία οι κύριες προτάσεις που πρέπει αφού μελετηθούν σοβαρά να αρχίσουν και να υλοποιούνται.
    Επιπροσθέτως θα ήθελα να προτείνω άμεση αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, τον διαχωρισμό των διοικητικών του υπηρεσιών από τον ελεγκτικό μηχανισμό με την σύσταση ενιαίου ελεγκτικού σώματος που θα τελεί υπό νέα ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών και ετησίως θα απολογείται Δημόσια αλλά και στην Βουλή.

    8. Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δείχνουν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση παρά τα όποια λάθη, παραλείψεις ή μικροπαλινωδίες διαπιστώνονται στην καθημερινή διαχείριση.
    Όλα δείχνουν ότι ‘’έχουν ήδη πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα’’ και τον πάνε εκεί που πρέπει.
    Σίγουρα στην πορεία αυτή θα γίνουν αρκετά λάθη αλλά και θα ματώσουν. Έτσι όμως πρέπει να γίνει.
    Δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις. Όλα κρίνονται στην πράξη και κυρίως στο αποτέλεσμα.
    Για την παρούσα Κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι η πορεία προς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένας στενός και δύσκολος μονόδρομος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα αποτυχίας εκτός και αν αποφασισθεί η εγκατάλειψη και η ομαδική αυτοκτονία, κάτι που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
    Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε δύο –το πολύ τρία χρόνια- θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που αξίζει πραγματικά στους Έλληνες..

    Καλή χρονιά, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:02 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πρόταση για την είσπραξη του παρακρατουμένου και μη αποδιδομένου Φ.Π.Α στο Δημόσιο.

    Ο προσδιορισμός του αφορολογήτου επί τη βασει των προσκομιζομένων αποδείξεωναγορών είναι σωστός, και μπορεί μεν να αναδείξει το πραγματικό εισόδημα των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών , πλην όμως δεν βοηθάει καθόλου στην απόδοση του παρακρατηθέντος υπ’αυτών Φ.Π.Α.

    Απαιτείται , ως εκ τούτου, επιβολή μέτρων που δεν θα αφήνουν περιθώρια συστηματικής ασυνέπειας στην απόδοση του ΦΠΑ,
    και εξηγούμαι :

    Α) Αγορές λιανικής μέχρι 100 ευρώ , μόνο με απόδειξη ταμειακής μηχανής ή χειρόγραφη απόδειξη ελεύθερου επαγγελματία.

    Β) Οι ταινίες των ταμειακών μηχανών και τα μπλοκ αποδείξεων των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι ειδικώς σχεδιασμένα και εκτυπωμέ-
    να ( προς αποφυγήν παραχάραξης ) και θα διατίθενται από τις οικείες Δ.Ο.Υ . Για τις ταινίες ταμειακών μηχανών δεν χρειάζεται η αναγραφή των στοιχείων του επιτηδευματία γιατί η εκτύπωση αυτών γίνεται από τις ίδιες τις μηχανές. Για τα μπλοκ των χειρογράφων αποδείξεων θα προβλεφθεί χώρος κατάλληλος για την αναγραφή των στοιχείων αυτών διά σφραγίδος.

    Γ) Η παραλαβή των ταινιών και των μπλοκ των χειρόγραφων αποδείξεων , σε ποσότητα καθοριζομένη εκάστοτε αναλόγως της κατηγορίας του επιτηδεύματος , θα γίνεται την πρώτη φορά χωρίς την καταβολή χρημάτων εκ μέρους των επιτηδευματιών .

    Δ) Ο ανεφοδιασμός των επιτηδευματιών με ταινίες ταμειακών μηχανών ή μπλοκ χειρόγραφων αποδείξεων θα γίνεται μόνο μετά την προσκόμιση στην οικεία Δ.Ο.Υ των στελεχών των προηγουμένων αποδείξεων προς υπολογισμό και απόδοση του ήδη παρακρατηθέντος ΦΠΑ.

    Ε) Για εμπορικές συναλλαγές με ιδιώτες άνω του ποσού των 100 ευρώ
    [ εξαιρείται η παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες όπου ισχύουν τα όσα διαλαμβάνονται στις ως άνω παραγράφους β, γ και δ ] ή με επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ποσού, θα εκδίδεται:
    -για τους μεν πρώτους χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη απόδειξη
    -για τους δεύτερους δε τιμολόγιο χειρόγραφο ή μηχανογραφημένο.
    Επί των αποδείξεων ή τιμολογίων και επί του στελέχους αυτών θα επικολλάται κινητό ένσημο ΦΠΑ ισόποσο του αναλογούντος.

    ΣΤ) Τα κινητά ένσημα ΦΠΑ , ειδικώς σχεδιασμένα και εκτυπωμένα , προς αποφυγήν παραχάραξης, θα διατίθενται από τις οικείες Δ.Ο.Υ . Οι επιτηδευματίες θα παραλαμβάνουν την πρώτη ποσότητα , που θα καθορίζεται εκάστοτε και αναλόγως της κατηγορίας του επιτηδεύματος , χωρίς την καταβολή χρημάτων.

    Ζ) Ο ανεφοδιασμός των επιτηδευματιών με κινητά ένσημα θα γίνεται τακτικώς μεν ανά τρίμηνο , εκτάκτως δε οσάκις παρουσιασθεί έλλειψη ενσήμων, λόγω κακής πρόβλεψης ή μη αναμενόμενης αύξησης του κύκλου εργασιών του επιτηδευματία.

    Η) Τα εκδιδόμενα ανά τρίμηνο ένσημα θα φέρουν ημερομηνία και αλλαγή χρώματος ,προς αποφυγήν του ετεροχρονισμού στην επικόλληση του ενσήμου στο στέλεχος των τιμολογίων ή αποδείξεων.

    Θ) Για τιμολόγια ή αποδείξεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ( που θα καθορισθεί ) θα ζητείται από την οικεία Δ.Ο.Υ η έκδοση τριπλοτύπου εισπράξεως του αναλογούντος ΦΠΑ, αντίγραφο του οποίου θα συρράπτεται επί του στελέχους του τιμολογίου ή απόδειξης.

    Ι) Φυσικά ο συμψηφισμός του ήδη καταβληθέντος ΦΠΑ από τους επιτηδευματίες στους προμηθευτές τους , είναι μια διαδικασία που θα μελετηθεί λεπτομερώς ,ώστε κατά την εφαρμογή της να μη δημιουργεί αδικίες και ενστάσεις.

    ΙΑ) Ευνόητο είναι πως επιβάλλεται ο τακτικός και αιφνιδιαστικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών για την παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων αυτών.

    Με βάση τα ανωτέρω ο επιτηδευματίας όχι μόνο δεν θα αποφεύγει την απόδοση του ΦΠΑ, αλλά θα σπεύδει για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:27 | Βασίλης Βρέντζος

    Αφήστε τώρα 6 μήνες το κόσμο να κυνηγάει αποδείξεις ώστε να μπορέσετε να βγάλετε στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα των ελευθερων επαγγελματιών αφου κόβωντας αποδείξεις θα είναι πλέον αναγκασμένοι να δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα.
    Από κει και μετά να τους φορολογείτε με αντικειμενικά κριτίρια με βάση τα προηγούμενα στατιστικά.Αν σε κάποιο ΄μειωθούν πολύ τα εσοδα θα πρεπει να το αποδειξει για να πεσει η φορολογια
    Οι πολίτες πρεπει να καταλάβουν πως ηδη ειχαν κινητρο για να μαζευουν αποδειξεις και οχι επειδη τωρα τους παρεχεται επιπλεον εκπτωση φορου γιατι ανεχόμενοι τη φοροδιαφυγη το κρατος επειδη οπωσδηποτε πρεπει να βρει χρήματα θα τα παρει απο τους ιδιους που ειναι νομιμοι με οποιαδηποτε μορφη αλλου φορου και ολα αυτα γιατι ανεχτηκαν καποιους να μη τους κοβουν αποδειξεις και να κλέβουν το κράτος
    Πρεπει να προσέξετε και να υπολογίσετε σωστά ωστε να μη χάσετε περισσότερα δινοντας χρήματα σ αυτους που εχουν αποδειξεις σε σχεση με το οφελος απο τη μειωση της φοροδιαφυγης
    Ακόμα πρεπει να λάβετε υποψη οτι ο Ελληνας εχει πάντα το μυαλο του στη κομπίνα και να λαβετε υποψη ολες της πιθανες παρατυπιες που μπορει να σκεφτει καποιος για να εχει τα μεγιστα οφελη απο τις παροχες σε εκπτωση φορου
    Επιπλεον υπολογιστε το μεγιστο ογκο δεδομενων που ενδεχομενως θα καταχωρηθει με τη καταφραφη των αποδειξεων ηλεκτρονικα ωστε να ελεγξεται αν μπορειτε να υποστηριξετε αυτη τη μεγαλη καταχωρηση πληροφοριων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:56 | stauros

    k ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

    α. υπαρχει λογισμικο που παρεμβαινει στις ταμειακες και απο τις π.χ 1000 εκδιδομενες αποδειξεις τελικα αποδιδονται για φορολογηση, νομιμα και αδιαμφισβητητα μονο οι 10;
    b.το μεγαλυτερο μερος των μεταφερομενων προιοντων(ακομη και αυτων που ερχονται ακτοπλοικα) γινεται οδικα με νταλικες , των οποιων και το ειδος,και το βαρος, ειναι κατα δηλωση/προσεγγιση (δεν υπαρχουν σκανερ για τα κοντεινερ),αρα ουτε τα ορθα τιμολογια υπαρχει κρατικος μηχανισμος να τα ελεγξει ,ουτε στη συνεχεια να αποδωθει /συγκριθει ο φπα χονδρικης με αντιστοιχους λιανικης;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:58 | GERMANOS ATHANASIOS

    Κ.Υπουργέ

    Απο πολούς έχει αναφερθεί ότι ο χώρος της οικοδομής ανέγερσης και συντήρησης αλλά και στα δημόσια έργα παρουσιάζει μεγάλη φοροδιαφυγή, στους παρέχοντες αυτές τις υπηρεσίες η εφορία (μάλλον ο Νόμος) τους χαρακτηρίζει εμπειροτέχνες οικοδόμους με μοναδική προυπόθεση την ασφαλιστική ικανότητα απο το Ι.Κ.Α. των 70 Η.Ε. τους χορηγεί φορολογικά στοιχεία στην συνέχεια αυτοί εκδιδουν εικονικές Α.Π.Υ. που θα είναι σύμφωνες με το Ε.Κ.Ο. η δεν εκδίδουν καθόλου χρησιμοποίουν ακόμα και άλλους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται χωρις παραστατικά και ασφάλιση έτσι διακινείται το χρήμα, το ίδιο συμβαίνει και στα δημόσια έργα όπου αναλαμβάνουν υπεργολαβικά τμήμα του έργου.Θα πρέπει να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων με το ασφαλιστικό ταμείο για να περιοριστεί και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Στη χώρα μας διαχρονικά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κύρια στην έλ-
    λειψη της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας απ την μεριά των κυβερνήσεων.
    Στην ασυδοσία,την ατιμωρησία,αλλά και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας
    περί δικαίου και ισοκατανομής των φορολογικών βαρών.Θεωρώντας ως δεδο-
    μένο ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για την λήψη μέτρων που θα αποσκο- πούν στην αντιστροφή της αναλογίας άμεσης προς έμμεση φορολογία,στην ανατροπή της σχέσης της φορολογίας μισθωτών προς λοιπές φορολογίες,άρα και στην σύλληψη κατ ουσία της φοροδιαφυγής,προτείνεται.
    1)Η καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής(αντικειμενικοποίηση)για ελεύθερους επαγγελματίες(γιατροί-δικηγόροι-λογιστές-μηχανικοί),σε συνδυασμό με το
    είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας.
    2)Ό έλεγχος στις επιχειρήσεις με πιστωτικό ΦΠΑ,ιδιαίτερα σε συνεχόμε-
    νες διαχειριστικές περιόδους.
    3)Κατοχύρωση των επαγγελματικών διακαιωμάτων και έλεγχος της αδήλωτης
    και αφορολόγητς εργασίας.
    4)Ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες σε πολιτικούς,Διοικητές ΔΕΚΟ,δη-
    μόσιους υπαλλήλους Υπουργείων.
    5)Αξιοποίηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων Πελατών-Προμη-
    θευτών.
    6)Καθιέρωση και επιβολή ορίου στις αμοιβές των Διοικητών των Δημόσιων
    Οργανισμών,οι οποίες σε καμμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνούν την αποζημίω-
    ση του Πρωθυπουργού.
    7)Εντατικοποίηση των ελέγχων από ΥΠ.Ε.Ε και ΔΟΥ,σε σταθερή βάση .
    8)Κατάργηση της αυθαιρεσίας από τον Εφοριακό ελεγκτή και έλεγχος δει-
    γματοληπτικός σε Εκθέσεις ελέγχου,σε δεύτερο βαθμό.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ

    καλησπέρα,χρόνια πολλά

    η φοροδιαφυγή δεν πιάνεται από αποδείξεις και από μειώσεις του αφορολογήτου.΄Ολα αυτά που ακούγονται τα καταλαβαίνουν μόνο αυτοί που τόσα χρόνια δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και ανησυχούν μήπως αυτοί πάλι πληρώσουν την νύφη.
    Οι αποδείξεις να περιοριστούν σε επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής (ελευθ.επαγγελματίες,γιατρούς,τεχνίτες κλπ).
    Τι να κερδίσεις από την απόδειξη σούπερ μάρκετ?? αυτός έτσι κι αλλιώς την κόβει πάντα.
    Επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για ειδικές κατηγορίες πολιτών πχ ανάπηροι,πολύτεκνοι όσο αναφορά το αφορολόγητο κλπ.
    Να ισχύσει αναδρομικά γιά όλους και γιά όλα πόθεν έσχες χωρίς καμμιά αναβολή.
    Το ελάχιστο κόστος στην οικοδομή αυτό που ισχύει σήμερα είναι γιά γέλια,δεν μπορεί να πληρώνεις γιά κουφώματα αλουμινίου 9-15 χιλ.ευρώ και το κράτος να σου ζητάει απόδειξη 1000 ευρώ.Τι θέλεις να κάνει πιά ο επαγγελματίας αλουμινάς είναι κορόιδο να δώσει απόδειξη παραπάνω απο 1000 ευρώ??
    Μπορώ να γράψω κι άλλα αλλά περιορίζομαι σε αυτά.
    Ευχαριστώ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΗΣ

    ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΠΛΑΣΤΑ – ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | Γιώργος Κουτσουμπός

    Θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αποδοχή από το δικαστηριο ηλεκτρονικων μέσω παρακολούθησης όταν αυτα αποδεικνυουν έγκλημα φοροδιαφυγής (πχ μικροκάμερες καταγραφης εφοριακων που κάνουν έλεγχο).

    Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθουν ανεξαρτητα δικαστηρια επιλυσης διαφορων με την εφορια.
    Δηλαδή, να μην μπορεί ο εφοριακός μονος του να βεβαιωνει φορολογικο προστιμο.
    Τυχον διαφορες, αν δεν τις αποδεχεται ο επιχειρηματιας να επιλυονται στα δικαστηρια, ενώ σε περίπτωση που αποδειξει αποπειρα του εφοριακου να χρηματιστει, ο επιχειρηματιας να έχει πλήρη φορολογική απαλλαγη για τουλάχιστον 2 έτη.

    Και το αναποδο φυσικα, σε περίπτωση που εφοριακος καταγραψει σε καμερα αποπειρα του επιχειρηματια να τον χρηματισει, να λαμβανει το 50% του προσθετου φορου που θα προκυψει ως μπονους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:55 | ΡΑΣΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
    ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑΠΕΝΙΧΡΑ!!! ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ .
    ΟΧΙ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΑΝΙ «ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»!!!
    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ
    ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΦΟΡΛΟΓΗΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙς ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ(ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ).
    ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ???? ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΕς ΣΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ,ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ,ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ , ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
    ΡΑΣΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
    ΓΡΑΜΜ ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:32 | Bαρβάρα Νούτσου

    Άριστα τα μέτρα για τις αποδείξεις. Το πρόβλημα θα εντοπιστεί στην ευαίσθητη ομάδα των ιατρών και λέω ευαίσθητη, διότι σε αυτούς εναποθέτουμε το αγαθό της υγείας μας. Επίσης θα πρέπει οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να τριπλασιαστούν, διότι είναι ασύλληπτο το «μαύρο» χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά ακινήτων. Από μία οικοδομή με οκτώ διαμερίσματα ο εργολάβος μπορεί να βγάλει έσοδα τριών εκατομμυρίων ευρώ και να δηλώσει κάτι λιγότερο απο ένα!!!!