Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Β ΚΑΤ. ΣΕ Α ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ,ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΚΜ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ Π.Χ. ΤΑΧΙ Κ.Λ.Π. ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ,ΕΛΕΧΓΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΣΔΟΕ,ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Π.Χ. ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ,ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Κ.Λ.Π., ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ,ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΠΟ 5% ΕΩΣ 40%,ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:29 | ΝΑΝΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    Κύριε Υπουργέ είμαι σε θετικό δρόμο το σχέδιο σας όσον αφορά το νέο φορολογικό σύστημα , όμως θα πατάξει όχι ικανοποιητικό ποσοστό της φοροδιαφυγής για τους εξής λόγους:

    α) Δεν είδα να γίνεται λόγος για την σύνδεση ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ των ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ( ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ),ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ Υπουργείο Οικονομικών -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. Ως αφετηρία θα μπορούσε να μπει το έτος 2010. Όλα τα μαύρα χρήματα ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος διακινούνται μέσω Τραπεζών ή άμμεσων επενδύσεων. Αυτό σε συνδιασμό με το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ πιστευω θα είχε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

    β) Δεν γίνεται επίσης λόγος για το μεγάλο θέμα της ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
    Αυτό το περιβόητο ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Αποτέλεσμα ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 400.000 ΕΥΡΏ να έχει ελάχιστο κόστος 60-80 χιλιάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ και να φοροδιαφέυγουν όλες οι υπόλοιπες αμοιβές. Παράλληλα θα έπρεπε όλες οι αποδείξεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΔΕΗ
    ΝΑ ΥΠΟΒΆΛΛΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟ TAXIS ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΑΔΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ για να δώσει την βεβαίωση με την προσκόμηση λιγότερων αποδείξεων.

    γ) ΣΥΛΟΓΟΙ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ( ΑΦΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΧΟΡΟΥ-ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ( 500 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΜΟΙΒΗ 30 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ) ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ?

    Δ) Αμοιβές Ναυτικών που δουλευουν σε ξένα πλοία, δηλώνουν στην Ελλάδα ότι θέλουν αφου τροποποιούν την βεβαίωση μισθοδοσίας της ξένης (δεν φορολογείται στην Ελλάδα) πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
    ΝΑΝΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Γιώργος Κοζάνη

    Κυριοι
    Στην Ελλάδα μας το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα ξεκινά από την φορολογική μας συνείδηση. Θεωρούμε ότι διευκολύνουμε και επιδοτούμε την μη έκδοση αποδείξεων. Πέραν όμως από αυτά Πιστεύω οτι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να θέση νέες βάσης στην φορολόγηση των εισοδημάτων. Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε νοοτροπία. Σ όλα τα νομοσχέδια μέχρι τώρα φορολογούνται και ξαναφορολογούνται τα εισοδήματα και όσο πιο ψηλά τόσο πιο πολλοί φόροι. Ας δούμε όμως τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Γιατί ένας με υψηλά εισοδήματα φορολογούμενος πρέπει να αυξήσει την επίδοση του όταν από ένα ορισμένο ποσό εσόδων και πάνω φορολογείτε με 45 η 50 % δηλ μοιράζεται την εργασία του κατά 50% με κάποιον άλλο. Σκεφτήκατε ότι θα μπορούσε να θεωρείτε ένα ανώτατο ποσό εσόδων κατά περίπτωση φορολογούμενο ίσως ο μέσος όρος εσόδων των δυο η τριών ετών και από εκεί και πάνω να αρχίζει να μειώνετε ο φορολογικός συντελεστής .Πχ επιτηδευματίας με όρο εισοδημάτων δηλώνει 1ος έτος 100.000€.Τοτε από 101.000€ έως 130.000€ να φορολογείτε με 25 % .Από 131.000€ μεχρι 150.000€ 15% από 151.000 έως 1.000.000€ 10%.( τα νούμερα και τα ποσοστά τυχαία) Μ αυτόν τον τρόπο θα επιβραβεύσουμε τους εργατικούς αλλά και τους ταλαντούχους. Αυτούς που μπορούν και θέλουν περισσότερα .Ακόμη θα αυξήσουμε την φορολογική βάση και θα παράγουμε φόρους δηλ θα αυξήσουμε την φορολογητέα υλη.
    Το ίδιο με και με τους εργαζομένους γιατί κάποιος που εργάζεται επιπλέον ώρες, να μοιράζεται την επιπλέον αμοιβή του με τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές αλλά και υψηλοτάτους φόρους. Όταν λέμε επιπλέον εννοούμε επιπλέον. Όλοι μας έχουμε ένα μέσο όρο εσόδων μοναδικό. Είναι αναγκαίο να δοθεί η σκυτάλη στους ικανούς και σ αυτούς που μπορούν περισσότερο και να επιβραβευτούν .Είναι απαραίτητο να απαλλάξουμε τους ικανούς από το βαρίδιο της φοροδιαφυγής. Γιατί κανένας μας δεν θέλει να είναι παράνομος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | Γεωργία Παναγοπούλου

    Είναι κοινά αποδεκτό ότι το φορολογικό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα.
    Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε ότι για την ενίσχυση ενός υγιούς φορολογικού συστήματος χρειάζεται η συμμετοχή του φορολογούμενου αλλά και του λογιστού του ή του φοροτεχνικού του;
    Πρόταση:
    1. Ο φορολογούμενος να υφίσταται αυστηρότατες κυρώσεις, εάν πράγματι αποκρύπτει εισοδήματα.
    2. Ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις στον φοροτεχνικό, ο οποίος αναλαμβάνει να συμπληρώσει την δήλωση εκάστου φορολογουμένου και τον κατευθύνει στην απόκρυψη στοιχείων.
    3. Να εκδίδουν αποδείξεις και οι, των φοροτεχνικών γραφείων και ο φορολογούμενος να τις συμπεριλαμβάνει στην φορολογική του δήλωση.
    4. Πολύ απλοποιημένη μορφή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μπορεί και μόνος του ο φορολογούμενος να συμπληρώσει την δήλωση, χωρίς λάθη και παραλείψεις. (Σε περίπτωση ανακρίβειας να του δίδεται η δυνατότητα, χωρίς κυρώσεις, να διορθώσει ό,τι κριθεί ότι δεν είναι σωστό ή είναι ελλειπές).

    Στον αγροτικό » πολύπαθο » τομέα πρέπει επιτέλους να εξετασθεί και ελεγχθεί:
    1. Κατά πόσον κάποιοι αγρότες ανήκουν στο περίφημο » ειδικό καθεστώς » και αναλόγως να γίνουν ρυθμίσεις.
    2. Περιπτώσεις απόκτησης γής.
    3. Οικονομική παροχή, βάσει χουντικών νόμων ή διατάξεων κλπ. Μήπως θα πρέπει να ρυθμιστεί;
    4. Να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός μεταξύ αγρότη-καλλιεργητή γής και αγρότη-κτηνοτρόφου.
    5. Επειδή οι περισσότεροι καλλιεργούν και γή αλλά διαθέτουν και κτηνοτροφικές μονάδες να δημιουργηθούν φορολογικοί κωδικοί διαφορετικοί και, αναλόγως των δραστηριοτήτων τους να δηλώνουν, επακριβώς, το αποκτηθέν εισόδημα.
    6. Οι έχοντες κτηνοτροφικές μονάδες δεν μπορεί να θεωρούνται απλά αγρότες, δεδομένου ότι η κτηνοτροφική μονάδα παράγει πρώτη ύλη δηλ. γάλα και εμπορεύεται με τις γαλακτοβιομηχανίες. Επομένως, πρέπει να θεωρείται επιχείρηση.
    7. Ο επιχειρηματίας-κτηνοτρόφος να καταγράφει καθημερινά τις αποδόσεις της μονάδος του, να φυλλάσσει τα αποδεικτικά στοιχεία παραδόσεως γάλακτος στην γαλακτοβιομηχανία, να φυλλάσσει κάθε τιμολόγιο το οποίο εκδίδεται στο όνομα της επιχείρησής του.
    Φυσικά, θα πρέπει να αποδεικνύει με τιμολόγια τις αγορές του για:
    Την απόκτηση ζωϊκού κεφαλαίου.
    Την διατροφή των ζώων του.
    Τα κτηνιατρικά έξοδα για τον έλεγχο της υγείας των ζώων του.
    Τα έξοδα γενικώς, για την διατήρηση της επιχείρησής του.

    Στην κατηγορία των αγροτών θα ήθελα να καταθέσω και την εξής θέση μου:
    Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ιδιαίτερη φορολογική δήλωση, όσο το δυνατόν πιό απλοποιημένη, ώστε να μπορεί να καταγραφεί η κάθε δραστηριότητα του αγρότη-καλλιεργητή και του επιχειρηματία-κτηνοτρόφου.

    Με τον τρόπο αυτό πιθανά να θεωρήσει και ο άνθρωπος της υπαίθρου ότι χρειάζεται να αλλάξει αντίληψη και να λειτουργήσει περισσότερο ως πολίτης με απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

    Εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Σταμάτης Στεφανάκος

    Κυρίες και Κύριοι,
    Μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης θα ήθελα να προσθέσω μερικές παρατηρήσεις:
    1. Πραγματικότητα 1 : Συμφώνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
    2. Πραγματικότητα 2: Έχουμε αναποτελεσματικό οικονομικό σύστημα διαχείρισης τόσο από πλευράς διαχείρισης (έσοδα- έξοδα ), όσο και πλευράς επενδύσεων.
    3. Πραγματικότητα 3: Σε θέματα στρατηγικής αυτό που λαμβάνω ως πολίτης είναι η απολυτή ασάφεια. Λείπουν τα ΑΠΛΑ λόγια , τι θα κάνουμε , πως, πότε και σε τι αποσκοπούμε. Είναι περιττή πολυτέλεια πλέον να ακούμε αιτιολογίες , παρελθοντολογίες και τι έφταιξε. Να ακούσουμε συγκεκριμένα βήματα σε ΑΠΛΑ λόγια, με στόχο συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, που να συνδέονται με δεσμευτικά αποτελέσματα.
    4. Πραγματικότητα 4: Ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή που να ελέγχει τους πάντες χωρίς παράθυρα. Είτε είναι απλός πολίτης είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος, επί απολύτως ίσους όρους. Κάτι που σήμερα ΔΕΝ ισχύει.
    Έχοντας αυτά κατά νου θα τολμούσα να προτείνω τα ακόλουθα
    1. Το φορολογικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και άνισο. Ένας φόρος (είτε σαν κλίμακα είτε όχι) για ΟΛΟΥΣ. Ούτε εξαιρέσεις ούτε παράθυρα. Και να είναι απλό και κατανοητό στην εφαρμογή του.
    2. Συμφωνώ απόλυτα με την εφαρμογή λύσεων πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβερνήσεις. Με την προϋπόθεση να μειωθούν τα έξοδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
    3. Αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει και να ελέγχεται. Να μην δρα αυθαίρετα. Να μην ξεκινά με το είσαι ένοχος με του εισέρχεται να ελέγξει. Και να ακολουθεί ενιαία εφαρμογή του νόμου και όχι κατά το δοκούν.
    4. Διαφάνεια σε κάθε σεντς που βγαίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, και που εισπράττεται από εμάς. Να δούμε για ποιο λόγο δεν έχουμε επαρκή παιδεία, υγεία κλπ.
    5. Και επιτέλους να υπάρξει μια στρατηγική που να είναι σαφής, ειδικά σε θέματα φορολογίας. Πως θέλετε να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν απλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από ένα χρόνο;
    6. Να μας πει κάποιος υπεύθυνα, πως περιμένουμε φορολογικά έσοδα, όταν έχουμε συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, άρα μειωμένη κατανάλωση, και να μας εξηγήσει ποιος θα ελέγξει τις εκατομμύρια αποδείξεις που θα καταθέσουμε, χωρίς να κοστίσει στο έλληνα φορολογούμενα εκατομμύρια ευρώ
    Τελειώνοντας θα ήθελα να μάθω τι γινήκανε τα λεφτά που έχουν χαθεί σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς , και πότε το ελληνικό κράτος θα τα ανακτήσει. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο να πάνε κάποιοι φυλακή χωρίς να έχουν επιστρέψει ότι από την φορολογία των ελλήνων καταχράστηκαν.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | ΚΟΜΠΟΣ ΘΩΜΑΣ

    Κύριε υπουργέ

    Τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει είναι ελάχιστα και το μόνο που θα πετύχετε είναι μία παράταση της σημερινής κατάστασης. Η ήπια προσαρμογή δεν αρμόζει σε χώρες με τόσο μεγάλο χρέος όπως η Ελλάδα. Τώρα χρειάζονται ΗΓΕΤΕΣ να εφαρμόσουν ριζικά μέτρα που θα βάλουν την Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Να μειωθεί ο μισθός των υπουργών και βουλευτών κατά 30% καθώς και των χρημάτων από τις επιτροπές. Αν δεν δώσουν αυτοί το παράδειγμα πώς να παρθούν τα μέτρα σε όλους τους άλλους.

    Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς και η βουλευτική ασυλία άμεσα. Όποιος εμπλέκεται σε σκάνδαλο να διαγράφεται αυτόματα και από το κόμμα.

    Να συληφθούν όλοι όσοι έφαγαν τα λεφτά (δομημένα ομόλογα,siemens κ.λπ.)
    και να δημευθεί η περιουσία τους ανά τον κόσμο, καθώς και των παιδιών τους.
    Αφ΄ ενός θα κερδίσει το δημόσιο κάποια χρήματα από αυτά που λείπουν, αφ’ ετέρου
    Θα παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, που σκέφτονται να κλέψουν.

    Να μπορεί ο καθένας να βλέπει την περιουσία του οποιοδήποτε, να μην υπάρχουν απόρρητα ούτε καταθέσεις ούτε τίποτα. Ποιό εξυπηρετεί το απόρρητο των καταθέσεων;

    Σταματήστε να βάζετε άλλους στο δημόσιο. Δεν μπορεί το κράτος να τους πληρώσει, δεν παράγουν τίποτα, δεν φέρνουν τα λεφτά τους, ΕΛΕΩΣ..
    Δεν χρειάζονται προσλήψεις ούτε στη παιδεία, ούτε στην υγεία, αυτοί που υπάρχουν πρέπει να δουλέψουν.
    Επειδή δεν μπορούμε πλέον να διώξουμε περισσότερους από τους μισούς
    γιατί αυτό χρειάζεται ας βάλουμε ένα μισθό 1200€ ανώτερο και να μειωθούν οι υπόλοιποι μισθοί. Αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα, μετά την πτώχευση θα το κάνουν άλλοι για μας. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει μεγάλους μισθούς, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που έχουν σχέση με την ασφάλεια του κράτους, και κάποιον ειδικών περιπτώσεων.

    Να συγχωνευτούν όλα τα ταμεία σε 2-3 και όλοι να έχουν την ίδια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον να υπάρξει έλεγχος στις εξετάσεις των ασφαλισμένων οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι συμμετοχή πληρώνουν ελάχιστοι και οι ιδιώτες γράφουν ότι θέλουν.

    Να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συντάξεις αστυνομικών, στρατιωτικών, και άλλων, αν κάποιος κάνει μία δουλειά πιο επικίνδυνη να παίρνει καλύτερα χρήματα όχι να βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν περισσότερα χρόνια σύνταξη από όσα έχουν δουλέψει.

    Να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια ώστε κανένας να μην φεύγει για σπουδές στο εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται από το υπουργείο παιδείας.

    Εταιρεία η οποία δεν μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο κράτος να σταματάει η λειτουργία της. Υπάρχουν σήμερα εταιρείες οι οποίες δεν πληρώνουν φόρο, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και λειτουργούν, για ποιο λόγο; Οι εργαζόμενοι που απασχολούν θα απορροφηθούν από άλλες υγιείς επιχειρήσεις.

    Να ζητηθεί όχι απλά φόρος από την εκκλησία άλλα και η βοήθειά της, ας θυμηθούν λίγο οι άγιοι πατέρες το παράδειγμα της εκκλησίας στο Βυζάντιο όταν κινδύνευε η Κων/πολη.

    Να μπεί έλεγχος στις στρατιωτικές δαπάνες.

    Αν εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα μέτρα και άλλα παρόμοια που δεν μπορουν να γραφούν σε λίγη ώρα, τότε δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε νέο δανισμό για το 2010.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | Dinos Arvanitis

    ΟΧΙ στην κατάργηση του 14ου μισθού σε ΟΛΟΥΣ τους δημοσίους υπαλλήλους. ΝΑΙ στην κατάργηση ΚΑΙ ΤΩΝ 14ων μισθών στους ΜΙΣΟΥΣ δημοσίους υπαλλήλους.

    Και αφού αυτό δεν γίνεται (ακόμα), τότε ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

    Να δώ πως θα βάλετε στην κλίμακα τα επιδόματα των εφοριακών και μετά θα τους πείτε «πήγαινε τώρα να μου φέρεις έσοδα». Δεν ξέρω αλλά εσείς τα πρέπει να βρέιτε την δύναμη και τον τρόπο. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΥΖΟΥΝ. Υπάρχει ΠΟΛΥΣ κόσμος που σας στηρίζει αλλά δεν φωνάζει. Βρήκε τώρα ένα βήμα εδω πέρα, ακούστε τον

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριοι,

    Αφού σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της Δημόσιας Διαβούλευσης,θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύουν οι μισθοί που αναφέρονται στο παρακάτω link http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_1624.html.
    Αν ισχύουν, θα ήθελα να μάθω αν νομίζετε ότι είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό και την οικονομική του κατάσταση, καθώς και για την οικονομική κατάσταση της εθνικής οικονομίας και τέλος τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση;
    Αν λάβω απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, έχω όλη την καλή διάθεση να συμβάλω στη δημόσια διαβούλευση, αλλιώς νομίζω πως δεν υπάρχει νόημα. Σας ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας.

    Τις ευχές μου για ένα επικοδομητικό διάλογο και γόνιμο 2010.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

    1. Αν συμφωνείτε ότι το πρόβλημα είναι η είσπραξη των οφειλόμενων (φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, εισφοροδιαφυγή ή πείτε το όπως θέλετε) τότε αντί κάθε χρόνο να αλλάζετε τα όρια και τους συντελεστές, φτιάξτε μηχανισμούς είσπραξης – ελέγχων (που να δουλεύουν και όταν κλείνουν τα γραφεία). Έχετε και ένα δίκτυο Σύζευξις και έναν φορέα Κοινωνία της Πληροφορίας – χρησιμοποιείστε τα. Τα μέχρις στιγμής μέτρα που ακούγονται ότι θα εφαρμοστούν, αφορούν (και θα πλήξουν περισσότερο) αυτούς που δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Αυτούς που δεν τα δηλώνουν πώς θα τους φορολογήσετε (αφού δεν τα δηλώνουν);
    2. Η φοροδιαφυγή αυξήθηκε όταν καταργήθηκαν τα τεκμήρια και το πόθεν έσχες. Τότε γέμισε η Ελλάδα πανάκριβα αυτοκίνητα (περισσότερες Porsche κυκλοφορούν εδώ από την Ελβετία), που η συντήρησή τους μόνο στοιχίζει άλλο ένα αυτοκίνητο κάθε χρόνο. Το κόλπο με τα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία εμείς το ξέρουμε, οι εφοριακοί δεν το ξέρουν;Και οι εξοχικές πετρόκτιστες βίλλες με τις πισίνες πώς γίνονται; Κοντεύει όλη η Ελλάδα να γίνει ένας ενιαίος οικιστικός χώρος.
    3. Οι κοσμικές συγκεντρώσεις που αναπαράγονται στα πρωινάδικα της τηλεόρασης, οι εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα λες και έχουμε καθημερινά απονομή oscar, τα απίθανα συμβόλαια που ακούγονται από τραγουδιστές, δημοσιογράφους, αθλητές κά, είναι δυνατόν να μην εντάσσονται στον έλεγχο του πόθεν έσχες; Εμείς τα βλέπουμε, οι εφοριακοί δεν τα βλέπουν; Αμφιβάλλει κανείς ότι εκεί διακινείται όλη η παραοικονομία της Ελλάδας; Βγάλτε τους εφοριακούς – ελεγκτές τη νύχτα.
    4. Θέλετε ενιαία κλίμακα για όλα; Εντάξει, αλλά για όλα. Όχι βγάζουμε έξω τους βουλευτές, δημοσιογράφους, και μερικούς άλλους που έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Γιατί το κόστος συντήρησης ενός αυτοκινήτου για άλλους να είναι έξοδο, για άλλους τεκμήριο διαβίωσης, για άλλους να αφαιρείται από το εισόδημα για άλλους όχι; Το πιο τίμιο είναι έσοδα μείον έξοδα, αυτό που απομένει φορολογείται. Άντε κι ένα μίνιμουμ αφορολόγητο; Φυσικά και όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν βγάζουν τα ίδια. Αλλά αν φορολογείται το πρώτο όνομα με 10-15% (το ίδιο και το τελευταίο όνομα), γιατί ο δημόσιος υπάλληλος να μην φορολογείται το ίδιο είτε πρώτο όνομα είναι είτε τελευταίο;

    Συμπερασματικά (Τουλάχιστον): εντατικοποίηση συλλογής χρεωστούμενων, εντατικοποίηση ελέγχων πόθεν έσχες, επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης, ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, χρήση νέων τεχνολογιών (επιτέλους), ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων με προσυμπληρωμένα τα γνωστά στοιχεία (χωρίς δικαίωμα αλλαγής).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:13 | ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ πΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ

    ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣΗΜΕΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΙΣΧΡΑ (ΟΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΙΚΡΟΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Κ.Α.)
    ΕΙΔΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΑΡΩΣΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ.
    κΥΡΙΟΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΜΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΚΑΤΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΞΩ ΕΦΟΣΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟς ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΞΩ.
    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
    54 ΕΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | Dinos Arvanitis

    ΚΑΜΜΙΑ εξαίρεση στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ εξαίρεση ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας επιβολής στα συμφεροντα των φαύλων συντεχνιών του δημοσίου και των τριτοκοσμικών υπανάπτυκτων κομματαρχών που τους στηρίζουν. Ισοδυναμεί με ταφόπλακα πάνω στην τελευτάια ελπίδα για δίκαια φορολογία. Και εαν σκέφτεστε το «πολιτκό κόστο» να ξέρετε ότι για κάθε έναν αναίσθητο, ακοινώνητο και ασυνείδητο που πιέζει και δικαιώνεται για ευνοική φορολόγηση και φοροαποφυγή υπάρχει άλλος ένας που νιώθει απογοήτευση, αδικία, παρίτηση και ΟΡΓΗ. Και η ψήφος του μετράει το ίδιο με αυτή των φαύλων. Και δεν θα αντέξει να την πληρώσει πάλι αυτός, αλλά για να μην περιμένει 4 χρόνια θα πάρει και αυτός στο δρόμο της φοροαποφυγής και φοροκλοπής ώστε να μην νοιώθει πια βλάκας για να μην πω κάτι άλλο ομοικαταληκτικό

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΕΙΡΕΣΗ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ….
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ Β’ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ Α’ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ,ΜΠΑΡ ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ….
    ΚΑΤ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΩΛΗΘΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ….ΤΑΜΕΙΟ…ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ….ΚΕΦΑΛΑΙΑ….ΚΤΛ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ …ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:58 | Μιχαλης

    Η γραφειοκρατια και η μονιμοτητα δημοσιων υπαλληλων αποτελει τον μεγαλυτερο εχθρο της ελληνικης οικονομιας.

    Παραδειγματα

    Εχω παει σε δημοσια υπηρεσια και μου εχουν πει οτι εμεις δεν ειμαστε υπαλληλοι σου..
    Με εχει σταματισει αστυνομια για ελενχο στοιχειων, αλλα λογο που ημουν σε αρκετα νεοτερη ηλικια απο τον αστυνομικο, εκεινος θεωρησε οτι μπορει να μου μιλαει οπως θελει..
    Στην δευτεροβαθμια εκπαιδευση οι καθηγητες δεν δινουν σημασια, διοτι αμα θελει το παιδι να μαθει θα κανει ιδιαιτερα..
    Στην υγεια χωρις φακελακι εισαι στο ελεος του θεου..
    Στο πανεπιστημιο περνας μαθηματα αμα ο καθηγητης ειναι της ιδιας παραταξης με σενα και βεβαια δεν υπαρχει ιχνος σεβασμου απο τους καθηγητες προς τους φοιτητες..
    Πλατιες, ποδηλατοδρομοι, βιβλιοθηκες, που ειναι ολα αυτα???

    Ακομα δεν μπορω να καταλαβω, γιατι να συντηρουμε αυτο το μοντελο?? Γιατι να φορολογηται ο ελληνας πολιτης και να εισπρατει αυτη την κακομεταχειρηση απο το κρατος, γιατι???

    Δεν ισχυριζομαι πως ενα συστημα μπορει να δουλευει αψογα, αλλα εχω την εντυπωση πως το ελληνικο συστημα δεν δουλευει καθολου, αρα η αυξυση φορων οσο δικαιη και να ειναι δεν θα αποφερει τιποτα το ουσιαστικο..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | NIKHTAKH

    ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΥΤΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | Β…Ν

    Κυριε υπουργε
    Μηλαμε για φοροδιαφυγη. Ξερετε εκτος των αλλων περιπτωσεων φοροδιαφυγης ποσες χιλιαδες αυτοκινητα με ξενες πινακιδες οικονομικων μεταναστων με το προσχημα του επισκεπτη κυκλοφορουν στους ελληνικους δρομους χωρις να πληρωνουν τελη κυκλοφοριας στο ελληνικο δημοσιο και ποσοι οικονομικοι μεταναστες περνουν επιδομα ενοικιου ενω στο τοπο καταγωγης τους εχουν φτιαξει σπιτια και μαγαζια.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:51 | ΣΗΦΗΣ

    1. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ (ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ)
    ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΜΑΘΗΜ. ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ

    2. ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΕΡΔΗ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

    3. Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ
    Π.Χ. ΣΤΗΝ 1 ΗΜΕΡΑ 20%
    10 ΗΜΕΡΕΣ 19%
    30 » 15%
    100 » 10%
    ΑΠΟ 300 ΗΜ ΚΑΙ ΠΑΝΩ 2%

    4. ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Φ.Π.Α.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Μέτρα και την περιστολή της φοροδιαφυγής στο κύκλωμα οικοδομής-Δημοσια έργα

    Είναι γνωστόν οι τεχνιτες που ασχολούνται στην οικοδομή συναλλάσονται είτε με ιδιώτες είτε με κατασκευαστές
    Και στις 2 περιπτώσεις οι συναλλασόμενοι έχουν σαν κοινό συμφέρον
    να μην κόβουν τιμολόγια
    Οι μεν κατασκευαστές και οι ιδιώτες λόγω χαμηλού ΕΚΟ ζητούν και παίρνουν ελάχιστα τιμολόγια ίσα ίσα να καλύψουν το ΕΚΟ με συνέπεια να χάνονται τεράστια ποσά λόγω αποφυγής του ΦΠΑ.
    Οι δε τεχνίτες εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των κατασκευαστών φοροδιαφεύγουν.
    Επειδή ο λόγος του ΕΚΟ προς το πραγματικό κόστος οικοδομής είναι της τάξεως του 1/3 και σε πολλές περιπτώσεις 1/10 (στις περιπτώσεις πολυτελών βιλλών σε εκτός σχεδίου οικόπεδα) παραμένει αφορολόγητο ένα τεράστιο ποσό (ίσως είναι κάποια δις Ευρώ)
    Μα η φοροδιαφυγή δεν σταματά εδώ αλλά διαπλασιάζεται με το εξής τρόπο.
    Προς το τέλος της χρονιάς επειδή οι τεχνίτες έχουν κάνει διάφορες αγορές κατόπιν συμβουλής των φοροτεχνικών τους προσφέρουν τιμολόγια σε τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με Δημόσια έργα αλλά και σε ξενοδοχεία οι αλλές επιχειρήσεις που χρειάζονται έξοδα με συνέπεια
    1.οι μεν τεχνίτες να κόβουν τιμολόγια αλλά φροντίζοντας να είναι μέσα στα αφορολόγητα πλαίσια
    2.Οι τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με δημόσια έργα να περιορίζουνε δραστικά τα κέρδη τους
    3.Οι δε ανωνυμες Τεχνικές εταιρείες (και δή οι εισηγμένες στο ΧΑΑ) εκτός του ότι περιορίζουνε δραστικά τα κέρδη τους κλέβουν τους μετόχους αφού παρουσιάζουν εικονικά έξοδα.
    Γιαυτό έχουμε το φαινόμενο οι τεχνικές ανώνυμες εταιρείες να πτωχεύουν η μία μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες τους να είναι ζαμπλουτοι.

    Η λύση που θα περιορίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα είναι η αυξηση του ΕΚΟ στο ύψος του πραγματικού κόστους ανεγέρσεως της οικοδομής.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Δημήτρης

    Τελευταία, βλέπω, ότι «κλείνεται» προς τα τεκμήρια διαβίωσης μόνον στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εγώ είμαι εντελώς αντίθετος με τα τεκμήρια γιατί:
    Α) Δεν είναι δίκαια ποτέ.
    Β) Δεν θα «πιάσουν» την φοροδιαφυγή, όπως και παλιά που υπήρχαν.
    Γ) Και παλιότερα είχαν βγει αντισυνταγματικά, όπως θα βγουν και τώρα, γιατί κάνουν διάκριση στους πολίτες της χώρας.
    Δ) Το εμβαδόν της κατοικίας, που λέγεται ότι θα είναι τεκμήριο, είναι πλασματικό, και πολύ λιγότερο από το πραγματικό. Σχεδόν το 80% των σπιτιών έχουν άδεια οικοδόμησης (και άρα δηλώνονται) κάτω από το μισό της καλυμμένης επιφάνειας, με πισίνα, που πουθενά δεν φαίνεται.
    Ε) Τα μεγάλα αυτοκίνητα, είναι στην εταιρεία και εκεί έχουν μόνον τέλη.
    ΣΤ) Θα πιαστούν πάλι, μόνον οι τίμιοι, οι μικροί και οι «χαζοί».
    Ζ) Δεν υπάρχοι κάθε χρόνο το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Άλλοτε είναι καλύτερη η χρονιά, και άλλοτε χειρότερη. Υπάρχουν και ασθένειες, και φωτιές, και ατυχήματα, κλπ.
    Προτείνω:
    Α) Το αφορολόγητο να είναι για όλους μέχρι 6.000,00€
    Β) Οι αποδείξεις να μετράνε για ανεξάρτητο ποσό, ή μέχρι 80.000,00€
    Γ) Να λαμβάνονται υπ όψιν, μόνον οι αποδείξεις για τον μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ (τώρα είναι 19%).
    Δ) Ο μικρότερος συντελεστής φορολογίας, να είναι 20%.
    Ε) Να επανεξεταστούν τα κριτήρια των εξόδων στις ΑΕ και ΕΠΕ, γιατί εκεί γίνεται η μεγάλη φοροδιαφυγή.

    Έτσι, λοιπόν, θα πετύχουμε:
    Α) Οι καταναλωτές να ζητάνε αποδείξεις, γιατί θα εκπίπτει όλο το ποσό από το εισόδημα και θα κατεβαίνουν κλίμακα φορολογίας.
    Β) Οι ελ. επαγγελματίες θα κόβουν αποδείξεις, γιατί θα τις ζητάνε οι καταναλωτές και δεν θα έχουν όφελος (οι καταναλωτές, δεν θα «γλιτώνουν» το ΦΠΑ, γιατί θα το πληρώνουν σαν φόρο εισοδήματος).
    Γ)Οι διάφοροι «παρείσακτοι» των κλάδων, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ΔΕΝ θα μπορούν να κόβουν αποδείξεις και έτσι θα φύγουν από τα διάφορα επαγγέλματα. Πχ, οι εφοριακοί, δεν θα μπορούν να κάνουν τους λογιστές, οι ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ, κατασκευές στα σπίτια, οι διάφοροι υπάλληλοι τους κηπουρούς, κλπ
    Ε) Όλοι θα πληρώνουν σύμφωνα με το εισόδημα τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | ANTONIS

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ.ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
    ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ.
    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ:
    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ -ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ -ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ -ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ(ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΛΠ),ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ 20,000-25,000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΟΣ ΦΠΑ.
    ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΓΟΡΩΝ-ΠΩΛΗΣΕΩΝ
    ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΙΣΩΣ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ.

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ
    (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ

    Πώς θα αντιμετωπιστεί η τεράστια φοροδιαφυγή από τα ενοίκια;
    Ως γνωστόν, ο ενοικιαστής δεν μπορεί να καταγγείλει τον σπιτονοικοκύρη του για δύο λόγους:
    1. Θα τιμωρηθεί ως, κατά Νόμο, συνυπεύθυνος για την φοροδιαφυγή.
    2. Θα παραμείνει …άστεγος, μέχρι, πράγμα πολύ δύσκολο, να βρεθεί ο «πατριώτης» που θα δεχθεί να κόβει αποδείξεις για όσα πληρώνεται.
    Τα ποσά των ενοικίων που δεν δηλώνονται είναι τεράστια. Έχω στοιχεία που ανεβάζουν το ποσοστό στο 45% του ενοικίου που εισπράττεται.
    Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ενοικιαστής υποχρεώνεται να πληρώνει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που απορρέουν από την ιδιοκτησία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ! Πχ. Το ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Γιατί;
    Είναι βέβαιο πως η καταπολέμηση αυτού του κλάδου της φοροδιαφυγής είναι δύσκολη μέχρι αδύνατη, χωρίς καταγγελία του ενοικιαστού, έστω κι αν του χορηγηθεί …αμνηστία!
    Βρέθηκα σε μια σύναξη μερικών συνομηλίκων μου (85 και άνω, όλων επιστημόνων), που το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή. Αυτή η γάγκρενα που κατατρώει τις σάρκες του Κράτους και που χωρίς δραστικά και άτεγκτα μέτρα, δεν μπορεί να ξεριζωθεί.

    Ένα άλλο πεδίο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι η ιδιωτική οικοδομή:
    Οι περισσότεροι, παίρνουν μια άδεια για ένα σπιτόπουλο και στη συνέχεια ενσωματώνουν το μαύρο τους χρήμα σ’αυτό, μεταβάλλοντάς το σε υπερπολυτελή βίλα, χωρίς «πόθεν έσχες», χωρίς να καταβάλουν εισφορές, φόρους κλπ. παρά μόνο τα «λαδώματα».
    Άσε πια τους εμποροσπιτάδες με τις «μεζονέτες….

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Γιαννης

    Σταθερο προνομιακο φορολογικο συστημα για τις επιχειρησεις που επενδυουν στην Ελλαδα, θα ελεγα οι επιχειρησεις να εχουν πολυ χαμηλο φορολογικο συντελεστη οταν επενδυουν στην Ελλαδα, ετσι τα εσοδα που θα ΄΄χασει΄΄ το κρατος θα τα συμπληρωσει απο τις νεες θεσεις εργασια που θα δημιουργηθουν (αρα νεες δηλωσεις) και απο την αυξηση της καταναλωσης – μειωση της ανεργιας. Αντι να μειωθουν οι μισθοι ας μειωθει ο φορος σε αυτους που προσφερουν εργασια, ετσι κι αλλιως το μεγαλο κεφαλαιο σχεδον ποτε δεν φορολογειτε και σε μεγαλη πιεση μεταφερει τις δραστηριοτητες του σε αλλες γειτονικες χωρες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | Μανώλης Κοσμίδης

    Δεν είναι δυνατόν κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει, να αναμορφώνει το φορολογικό σύστημα, τον αναπτυξιακό νόμο, ή να καταργεί εν εξελίξει διαδικασίες όπως η απόσυρση. Το ράβε ξήλωνε του κάθε νεόκοπου σωτήρα είναι ένας από τους κύριους λόγους που έλληνες και ξένοι αποφεύγουν τις επενδύσεις στην ελλάδα. Ο αναπτυξιακός για τις ΆΠΕ έχει αλλάξει 2 φορές μέχρι τώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση και επίκειται εκ νέου η αλλαγή του από την νέα. Πείτε μου ποιος λογικός άνθρωπος θα επενδύσει με ορίζοντα 20ετίας σε μια χώρα που το ρυθμιστικό πλαίσιο της επένδυσης αλλάζει με ΜΟ 1 φορά τα 2 χρόνια;
    Νομικό πλαίσιο υπάρχει, μήπως χρειάζονται μόνο μέτρα για την εφαρμογή του; Ελεγκτικός μηχανισμός με μετρήσιμη απόδοση και διαφανή λειτουργία χωρίς εκπτώσεις πρέπει να είναι το μέλημα κάθε κυβέρνησης.
    Πχ 50 ελεγκτες μηχανικοί που θα οργώνουν την ελλάδα καταγράφωντας πολεοδομικές παρανομίες και επιβάλλοντας πρόστιμα (που εισπράττονται), αρκούν για να δημιουργήσουν νοοτροπία νομιμότητας στις κατασκευές σε βάθος 10ετίας.
    Το κράτος αντ’αυτού, επιχειρεί την νομιμοποίηση της παρανομίας (βλ.υμιυπαίθριους) λέγοντας στον συνετό πολίτη ότι είναι βλάκας και δίνοντας συγχαρητήρια στον παρανομούντα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | ΜΑΚΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    Στο πόθεν έσχες, και στις περιπτώσεις αγοράς ακινήτων, να χρησιμοποιείται απαρέγκλιτα η πραγματική αξία των ακινήτων και όχι η αντικειμενική. Η αντικειμενική να χρησιμοποιείται μόνο για τους φόρους αγοράς, κληρονομιάς κλπ.
    Πχ, εάν αγοράσει κάποιος ένα σπίτι στη Φιλοθέη, που η αντικειμενική του είναι 700.000€, η πραγματική του είναι 2.000.000€ . Έτσι ο αγοραστής θα κληθεί, -εάν κληθεί-, να δικαιολογήσει που βρήκε 700.000€ και όχι 2.000.000€. δηλαδή το κράτος χάνει 1.300.000 Χ0,4= 520.000€ φόρους εισοδήματος από την μη δικαιολόγηση της πραγματικής αξίας.
    Ξέρω, θα βγούνε οι μεσίτες , οι κατασκευαστές να πούνε ότι θα παγώσει η οικοδομή κλπ κλπ.
    Αυτός ο τόπος όμως χρειάζεται σόκ, ώστε ο καθ’ ένας ,μικρός ή μεγάλος να πληρώνει αυτά που του αναλογούν. Μη ξεχνάτε ότι στην Αμερική τον Αλ Καπόνε τον πιάσανε από την φοροδιαφυγή. Από αυτήν δεν ξεφεύγει κανείς. Γι’αυτό οι ΗΠΑ είναι ισχυρό κράτος.
    Και εκεί υπάρχουν Έλληνες. Όμως δεν διανοούνται να φοροδιαφύγουν.Διότι είναι σίγουροι ότι θα τους πιάσουν, και θα πάνε σιδηροδέσμιοι- χέρια και πόδια – στη φυλακή.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Αντώνης

    Στις περισσότερες χώρες την απόλυτη ευθύνη για τα οικονομικά των
    επαγγελματιών όλων των κατηγοριών την έχει ο Λογιστής .
    Σε περιπτώσεις οικονομικών παραβάσεων η εφορία καλεί τον λογιστή
    και όχι τον επιχειρηματία.
    Και επειδή ο λογιστής θα είναι απόλυτα συνυπεύθυνος με το επιχειρηματία
    και σε χρηματικά πρόστιμα και σε ποινικά αδικήματα ,θα είναι πολύ προσεκτικός και απαιτητικός στην εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι ότι πει το αφεντικό θα τον φτιάξω νομιμοφανές .
    Έτσι ο λογιστής θα είναι σχεδόν υπάλληλος της εφορίας στην επιχείρηση.
    Αυτό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όχι για
    Α.Ε. που έχουν ορκωτούς λογιστές .

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | Βασίλειος Πανουσόπουλος

    Επιπλέον

    Έσοδα:
    1) αδειοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων ΜΜΕ (σταθμών τηλεόρασης,
    ραδιοφώνου, εντύπων)μετά από 20 χρόνια λειτουργίας των ιδιωτικών
    ΜΜΕ δεν έχει υπάρξει αδειοδοτηση (δηλαδή έσοδα για το δημόσιο
    από την έναρξηκαι τη λειτουργία). Εξέταση των οφειλών τους προς
    το δημόσιο και το ΙΚΑ
    2) αδειοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών
    3) αδειοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας
    ενέργειας.

    Δαπάνες:
    1) κατάργηση πρόωρων συντάξεων ΟΓΑ προς ασφαλισμένους και μη
    ασφαλισμένους, (χορήγηση σε ανθρώπους άνω των 70 ετών και όχι σε
    αλλοδαπούς)
    2) κατάργηση των αντιδημαρχων, (είναι γελοίο δήμοι δύο χιλιάδων
    κατοίκων να έχουν τρεις αντιδημάρχους επί πληρωμή) – σε περίπτωση
    απουσίας του αντιδημάρχου χρέη δημάρχουν να εκτελεί ο Γενικός
    Γραμματέας.
    3) πώληση δημόσιας γης, (είναι ο μόνος τρόπος για να πέσουν οι τιμές
    των ακινήτων να υπάρξουν νέα χωροταξικά άρτια δομημένα προάστια
    γύρω από τις υπάρχουσες πόλεις και να περιοριστεί το δημόσιο
    χρέος)
    4) Συμφωνία με την εκκλησία για την παραραχώρηση δημόσιων εκτάσεων
    προς το δημόσιο και πώληση τους για την κατπολέμηση του δημόσιου
    χρέους
    5) σταδιακός περιορισμός και τελικά κατάργηση των επιδοτήσεων στην
    παραγωγή γεωργικών προϊόντων, ενέργειας, υπηρεσιών.
    6) επανεξέταση των (στατιστικών) στοιχείων στα οποία βασίζεται η
    κοινωνική πολιτική του κράτους. Τα στοιχεία είναι ανακριβή πολλές
    φορές ψευδή περιορίζονας την αποτελεσματικότητα άσκησης της
    δημόσιας πολιτικής.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | Νίκος Στέκος

    Αντί να ανακαλύπτουμε τον τροχό, απλά ας κάνουμε ότι κάνουνε άλλοι και δουλεύει. Όταν το μαξιλάρι είναι βολικό, δεν είναι εύκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι. Τα έσοδα από έμμεσους φόρους είναι τερατώδη, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει διάθεση να κάνει το παραμικρό.
    (*) Μείωση ΦΠΑ 5% στα πάντα, χωρίς ειδικές κατηγορίες, εξαιρέσεις, κλπ. Ο υπερβολικός ΦΠΑ είναι το ΕΝΑ και ΑΠΟΛΥΤΟ κίνητρο για φοροδιαφυγή.
    (*) Δειγματοληπτικός έλεγχος και ο όποιος παραβάτης επιχειρηματίας εντοπίζεται κλείνει και δεν του επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα για 5 χρόνια. Ούτε πρόστιμα, ούτε παραγραφές, ούτε φυλακές με αναστολή, ούτε τίποτα. 5 χρόνια στο ψυγείο.
    (*) Ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων του πελάτη σε μαγνητικό μέσο (αν είναι δυνατόν να μαζεύουμε χαρτάκια εν έτη 2010).
    (*) Κάθε απόδειξη υπογράφεται ηλεκτρονικά και από τον πελάτη (με μηχανάκι ανάλογο με αυτό που διαθέτουν οι τράπεζες στους πελάτες τους για το login) ώστε να μην «μεταβιβάζονται» αποδείξεις μεταξύ φίλων.
    (*) Κρατικό λαχείο ανά μήνα με βάση τον μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης. Τα κέρδη μοιράζονται στον πελάτη και την επιχείρηση. Τα τιμολόγια εξαιρούνται.
    (*) Δημοσιοποίηση των καταλόγων μόνιμου προσωπικού όλων των δημόσιων οργανισμών και φορέων (για να ξέρουμε ΠΟΣΟΙ είναι).
    (*) Δημοσιοποίηση με ανώνυμη λίστα όλων των συνολικών ετήσιων αποδοχών (μισθοί, επιδόματα, κλπ) κάθε υπαλλήλου, όλων των δημόσιων οργανισμών και φορέων (για να ξέρουμε ΠΟΣΟ μας κοστίζουν).
    (*) Δημοσιοποίηση των εξόδων (φαγητού, ρεύματος, καθαριστικών υλικών, κλπ) όλων των δημόσιων οργανισμών και φορέων (για να ξέρουμε ΠΟΣΟ μας κλέβουν).

    Κάποτε, λόγω της εργασίας μου, είχα δει με τα μάτια μου βάσεις δεδομένων προσωπικού δημοσίων οργανισμών. Αν τα πήγαινα στις εφημερίδες θα γινόταν επανάσταση (και εγώ εκατομμυριούχος). Όπως και είχα δει με τα μάτια μου κυριούλα του δημοσίου η οποία επί 8ωρου βάσεως έπλεκε, υπάλληλο εφορίας να μιλάει στο κινητό του επί 1 ώρα απολαμβάνοντας τον φραπέ του ενώ εγώ περίμενα στην ουρά, ενώ άλλος καθούμενος παραδίπλα δέχτηκε φιλικό δώρο μια σακούλα με καρύδια και μέλι (ποινικό αδίκημα στις USA).
    Όπως επίσης πολιτικό προσωπικό σε στρατιωτική βάση να χτυπάει 3ωρες υπερωρίες καθημερινά *επί μήνες* παίζοντας τάβλι κρυμμένοι σε μια παράγκα (μην τυχόν και τους πάρει κάνα μάτι…). Με την κάλυψη φυσικά του οικονομικού αξιωματικού και του διοικητή.
    Δεν μπορεί οι πολίτες της Ελλάδας να είναι 2 κατηγοριών. Αλλά αφού αυτό δεν αλλάζει (μονιμότητα), τουλάχιστον ας γίνει περιουσιακό στοιχείο η θέση στο δημόσιο, πωλήσιμη, μεταβιβάσιμη, με αντικειμενική αξία, φορολογίσιμη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | Μάκης

    Πέραν της φοροδιαφυγής για την οποία επιχειρείται πλύση εγκεφάλου για να ενοχοποιηθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα πρέπει να ληφθεί και υπόψη ότι μεγάλο ρόλο στην έννοια «έλλειμμα» παίζει και ο ρόλος των δαπανών που κάνει το κράτος και δαπανεί περισσότερα από ότι εισπράττει, εξού και το έλλειμμα. Άρα σώφρον θα ήταν να δούμε και προς την κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών τολμηρές τομές και όχι μόνο επιδρομή στον φτωχό μικρομεσαίο. Άλλωστε είναι υπερβολή να πληρώνουμε τόσα Δις Ευρώ για την δημόσια διοίκηση και να μην λαμβάνουμε ως πολίτες καμία παροχή (παιδεία, πρόνοια, υγεία) και να καλούμαστε να πληρώνουμε όλο και περισσότερα επειδή κακοί δημόσιοι υπάλληλοι και κακιά δημόσια διοίκηση είναι στο απυρόβλητο!
    Σχετικά με την φοροδιαφυγή τώρα. Βλέπω ότι στοχοποιούνται γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή πράγματι αρκετές φορές κάποιοι προκαλούν με τις ανύπαρκτες δηλώσεις εισοδήματος ενώ κατέχουν πολυτελέστατες βίλες και σκάφη αναψυχής, αλλά είναι μόνο αυτοί που φοροδιαφεύγουν? Οι οικονομικοί μετανάστες που απλώνουν στην οδό Ερμού και σε όλη την επικράτεια στην μέση του δρόμου τα μαϊμού προϊόντα και φοροδιαφεύγουν με τον πιο απροκάλυπτο προκλητικό τρόπο στέλνοντας απευθείας τα χρήματα με Western Union στην πατρίδα τους γιατί είναι στο ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ? Ο δικηγόρος ο γιατρός ο ελεύθερος επαγγελματίας τουλάχιστον έχει έδρα, ΑΦΜ μητρώο και καμιά φορά και υπαλλήλους και επειδή τους έχουμε πρόχειρους και ξέρουμε ποιοι είναι τους βάζουμε να πληρώσουν για τα πάντα? Αυτό είναι άδικο και άνισο. Το ηθικό δίδαγμα δε που απορρέει από αυτή την μέθοδο είναι «να αποφύγει κανείς να έχει έδρα και να δηλώνει» μιας και τελικά την πληρώνει «συλλογικά» αυτός που δηλώνει έστω την «φτωχή» του πραγματικότητα εξαιτίας της φοροδιαφυγή του κακού συναδέλφου του ενώ ο παντελώς παράνομος που δεν υπάρχει πρακτικά στα μητρώα της εφορίας, επειδή το κράτος είναι ανίκανο να τον ελέγξει, απολαμβάνει το ακαταλόγιστο και εξάγει με την ησυχία του το συνάλλαγμα του. Και εσείς κυνηγήστε της 3500 περίπου offshore. Aυτές μας κατέστρεψαν? Ήμαρτον!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | Διονυσόπουλος Θεόδωρος

    Οι ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν,κυρίως αυτών των υψηλών εισοδημάτων(επιχειρηματίες ,επενδυτές κλπ)και των ελευθέρων επαγγελμάτων να είναι πολύ αυστηρές καιυψηλές 10-20 χρόνια και χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα. Επίσης το Δημόσιο να προχωρεί και στη Δήμευση μέρους ή όλης της περιοσίας τους ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής. Το ίδιο να ισχύει και για όσους καθυστερούν ή αρνούνται να καταβάλουν το ΦΠΑ και αυτών που δεν εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:40 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ , ΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ , ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ , ΠΟΙΟΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΚΛΠ.
    ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥΡΩΝΗΣ

    Πιστευω οτι μεγαλο προβλημα στην καταβολη του ΦΠΑ ειναι η μεταχρονολογημενη εξοφληση του απο τον πελατη προς τον προμηθευτη. Ενα μετρο που θα βοηθουσε ειναι αν ηταν υποχρεωτικη δια νομου η χρηματοδοτηση με μακροχρονια εξοφλησησ απο τραπεζες προς τις επιχειρησεις που ειναι υγιεις (σε κερδοφορια ή μονο τελευταια χρηση ζημιογονα και με ενημερες οφειλες προς τις τραπεζες) στο υψος του οφειλομενου ΦΠΑ. Για τη διασφαλιση του οτι τα δανεια αυτα θα καταληξουν στο κρατος οι επιταγες απο τις τραπεζες εκδιδονται απευθειας στο ονομα της εφοριας της επιχειρησης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | Βασίλειος Πανουσόπουλος

    Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της χώρας επιβάλουν την απλοποίηση των διαδικασιών φορολόγισης και την λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των δημισιονομικών προβλημάτων. Τα προτεινόμενα μέτρα διατηρούν το βαρύ γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρα του φορολογικού μας συστήματος.

    Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με απλά μέτρα που δεν απαιτούν την κινητοποίηση των παραδοσιακών θεσμικών μηχανισμών οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί ως αναποτελεσματικοί (και σε πολλές περιπτώσεις «διεφθαρμένοι»).

    ΈΤσι θα ήταν προτιμότερο αν το υπουργείο οικονομικών

    1) έθετε ως έκτακτη ετήσια εισφορά ίση με το 10% της αξίας της
    ακίνητης περιουσίας που αποκτήθηκε την τελευταία δεκαετία από
    τους Έλληνες φορολογούμενους και επιχειρήσεις
    2) έθετε ως έκτακτη ετήσια εισφορά το 10% της αξίας των αυτοκινήτων
    που αποκτήθηκαν την τελευταία εξαετία.
    3) έθετε ως έκτακτη ετήσια εισφορά καταπολέμησης του χρέους από
    2.000 – 4.000 ανα κατηγορία φορολογούμενου (για την επόμενη
    οχταετία).
    4) έθετε ως φόρο επαγγελματικής στέγης για τους ελεύθερους
    επαγγελματίες το 10% της αξίας μίσθωσης του ακινήτου για την
    επόμενη οχταετία.
    5) έθετε ως έκτακτη ετήσια εισφορά 0,2%-1% επί των πωλήσεων των
    επιχειρήσεων για τα επόμενα οχτώ χρόνια
    6) φορολογούσε επγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν (ταξιτζήδες,
    κομμωτές και δεν συμμετέχουν στο πόθεν έσχες (δικηγόροι, γιατροί)
    7) επιδιωκε να εγκρίνει η Κοινοτική Επιτροπή, η Ελληνική συμμετοχή
    στα έργα του ΚΠΣ να μην ξεπερνά το 20% (80% Κοινοτική εισφορά,
    20% Ελληνική) αυτό και μόνο θα περιόριζε τις αλόγιστες δαπάνες
    4) καταργούσε τον 14ο μισθό των δημόσιων υπαλλήλων
    5) καταργούσε τη χρηματοδότηση αυτών που συμμετείχαν σε επιτροπές
    6) περιόριζε τους αντιπροέδρους οργανισμών σε ένα πρόσωπο και μόνο
    και τα μέλη σε τρια. Περιόριζε τους συμβούλους που έχουν μισθούς
    ίσους με 5 υπαλλήλους (και πολλές φορές είναι υπερήλικες)
    7) περιόριζε τη συμμετοχή σε ανευ ουσίας συμμετοχή των δημόσιων
    υπαλλήλων σε Κοινοτικές Επιτροπές που επιβάλουν ανέυ ουσίας και
    περιεχομένου μηνιαία και εβδομαδιαία ταξίδια (θα αρκούσε η
    τηλεδιάσκεψη)
    8) επανεξέταζε το μισθολόγιο υπαλλήλων σε υπουργεία και
    οργανισμούς οι οποίοι την τελευταία οχταετία συμμετείχαν
    καταχρηστικά σε μεγάλο αριθμό «επιτροπών» και θα απαιτούσε την
    επιστροφή των χρημάτων
    9) έθετε ως στόχο τα υπουργεία να αποκτήσουν δικές του πηγές
    χρηματοδότησης και θα περιόριζε την άμεση χρηματοδότηση τους
    από τον προυπολογισμό (πχ. το Υπουργείο Πολιτισμού – έσοδα από
    τουρισμό, θέατρα, μουσεία, εκδηλώσεις, νυχτερινά κέντρα,
    άθλητικέςεκδηλώσεις, το Υπουργείο Ενέργειας έσοδα από τη
    Βενζίνη/κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, Υπυργείο Εθ οικονομίας
    και οικονομικών ποσοστό επί του ΦΠΑ), Υπουργείο Παιδείας (έσοδα
    από την ιδιωτική και δημόσια εκαπίδευση)
    10)Αντιμετώπιζε το φαινόμενο να μειώνεται ο αριθμός υπαλλήλων των
    Υπουργείων και να αυξάνεται ο αριθμός των υπαλλήλων των
    ανεξάρτητων διοικητικών αρχών)
    11)Καταργούσε Οργανισμούς και διοικητικές αρχές που δεν έχουν
    πραγματικό ανικίμενο.
    12) περιόριζε τις αμυνιτκές δαπάνες και τις αλόγιστες δημοσιες
    δαπάνες περίθαλψης (φάρμακα)
    13) καταργούσε το δικαίωμα ελάχιστης
    σύνταξης σε κατηγορίες αλλοδαπών από την Ανατολική Ευρώπη και τα
    Βαλκάνια που παρουσιάζουν συντάξιμα χρόνια τα χρόνια εργασίας
    της πατρίδας τους και ορισμένης εργασίας στην Ελλάδα)
    14)και τέλος επεδίωκε δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο μέσω της
    Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και όχι τις εμπορικές τράπεζες.

    ΒΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | Mavropoulos Spyros

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
    ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | Θανάσης

    Τα περισσότερα έχουν γραφτεί και δεν θα ήθελα να επαναλαμβάνω τα ίδια. Θα ήθελα να μεταφέρω την αίσθηση μου για την λειτουργία του κράτους που αφορά και την φορολογία. Δεν υπάρχει άγνοια για τίποτε παρά μόνον έλλειψη βούλησης για διάφορους λόγους και συμφέροντα. Υπάρχουν μετριότητες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης πού έχουν επιλεγεί κατά καιρούς με απαράδεκτα κρητήρια, οι εφορίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλυψουμε την Αμερική, οι λύσεις υπάρχουν απο άλλους έτοιμες και δοκιμασμένες. Ασχετοι άνθρωποι που εργάζονται στα μίντια τους επιτρέπεται να σχηματίζουν την κοινή γνώμη με συζητήσεις καφενείου χωρίς να έχουν καμία συναίσθηση της ζημιάς που κάνουν (ή έχουν) και όταν λέω τους επιτρέπεται για να μην παρεξηγηθώ ενοώ ότι δεν γίνεται ενημέρωση απο τους επίσημους φορείς ώστε οι πολίτες να μην είναι θύματα του κάθε άσχετου που ενημερώνει μέσα απο τα κανάλία κ.α. Τέλος θα έλεγα ότι οι αλλαγές επιβάλλεται να ξεκινήσουν μέσα απο τις εφορίες, γιατί ο κόσμος βλέπει και δεν θα ακολουθήσει κανένα όραμα χωρίς αποδείξεις.

    Υ.Γ.
    Εφαρμόστε και κανένα νόμο και κοινοποιήστε το θα βοηθήσει ο παραδειγματισμός των φοροφυγάδων, βγάλτε και κανένα ονοματάκι, γιατί ο ¨Ελληνας μπορεί όλα να τα ανέχεται αλλά τον κοινωνικό εξευτελισμό δεν τον καταπίνει εύκολα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΝΙΚΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΤΗ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 08:24 | Kandyliaris Daniil

    Aν βάζανε φορολογία στους Δικηγόρους και Ιατρούς ανάλογα όπως στους Μηχανικούς, νομίζω οτι το πρόβλημα της οικονομίας του Κράτους θα είχε λυθεί προ πολλού.
    Σκέψου να προπλήρωναν όλοι στην εφορία 10% για κάθε εγχείρηση, η για κάθε δίκη η δικηγορική παράσταση κλπ.
    Σκέψου να πλήρωναν 2% απο την τσέπη τους και όχι απο τον πελάτη όπως πληρώνουν οι μηχανικοί.
    Σκέψου να υπήρχε και ΦΠΑ.
    Ετσι σκέψου να εγκατασταθεί φορολογικό τμήμα σε κάθε κλινική, νοσοκομείο που θα ελέγχει αμοιβές και ΦΠΑ για κάθε εισαγωγή και για κάθε εγχείρηση αν πληρώθηκε ο γιατρός με βάση τις τιμές που κατελάχιστο θα ορίσει η εφορία και όχι με βάση τις τιμές που έχουν στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΚΥΤ.
    Σκέψου να χρεώνουν με την ώρα την παρουσία ατόμου σε δικηγορικό γραφείο όως ήδη γίνεται στο εξωτερικό.
    Τώρα και πάντα με μεγάλη πλειοψηφία δικηγόρων και γιατρών στην Βουλή περιμένεις να γίνει κάτι τέτοιο; εγώ όχι. Ολα θα ξεφουσκώσουν όπως και η μείωση του μισθού των βουλευτών.
    Οι OffSor και οι εδώ πωλητές τους, φαίνεται οτι ήδη ξεκίνησαν νέο κύκλο διαφήμηση τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:12 | Ηλίας

    Κατάργηση των δωρεών

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:03 | Φίλιππος

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=158&cp=55#comment-5103

    Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή του για τον ΕΛΕ
    Σε συνεργασία με μηνιαία ισοζύγια και απογραφή λύνει το πρόβλημα της διαφθοράς 100%

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 06:02 | Μύρων Κιοτές

    θα ήθελα να αναφερθώ στα χρήματα που πληρώνουν οι γονείς για την άθληση των παιδιών τους.Συγκεκριμένα πληρώνουν σε αθλητικούς συλλόγους μηνιαία ή τριμηνιαία συνδρομή (300-500 ευρώ ετησίως) και οι υπεύθυνοι των συλλόγων δίνουν αποδείξεις που δεν <> στην εφορία γιατί είναι αθλητικοί σύλλογοι.Τα χρήματα βεβαίως χρειάζονται για τα λειτουργικά έξοδα των συλλόγων,αλλά πιστεύω ότι πολλά καταλήγουν και στα χέρια κάποιων για τις υπηρεσίες τους .Αυτό θα ήταν θεμιτό εφόσον τα χρήματα αυτά φορολογούνταν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 06:16 | Θρασύβουλος Μίαρης Φοροτεχνικός Σύμβουλος

    Κύριε Υπουργέ

    Στην προσπάθεια μας να χαλιναγωγήσουμε το δημοσιονομικό έλειμα ξεχνάμε βασικά δεδομένα.
    Η φορολόγηση όλων δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό του φορολογικού συστήματος,βλέποντας το δένδρο χάνουμε το δάσος.
    Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί βασικό κορμό για την διερεύνηση των προθέσεων των πολιτών , αλλά εδώ χρειάζονται πιο δραστικά δεδομένα , χρειάζεται ανάπτυξη και παραγωγή , διεύρηνση της φορολογικής βάσης και φορολογική δικαιωσύνη.
    Αν υποθετικά ξεκινήσουμε απο την παιδεία πρέπει να δώσουμε κίνητρα αποδοχής των όρων που διάγεται το εκπαιδευτικό σύστημα, ας παραδεχτούμε λοιπόν οτι η παιδεία δεν παρεχέται δωρεάν,η μεγαλύτερη πληγή για την σημερινή Ελληνική οικογένεια είναι η φοροδιαφυγή από τα ιδιαίτερα μαθήματα , είναι λοιπόν ενδεδιγμένο να φορολογηθούν υποχρεωνοντας ολους τους καθηγητές Δημοσίους ή μη ακόμα και φοιτητές να τηρούν βιβλία δίνοντας τους το δικαίωμα να εκπίπτουν το σύνολο των δαπανών να λειτουργούν απαρέκλητα σαν επιχειρματίες, που ετσι κι αλλιώς το κάνουν παράνομα.
    Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που έχει αναπτύξει μεγάλες οικομικές μονάδες βαριάς βιομηχανίας, παραγωγικές δραστηριοτητες, στηρήζεται στην παροχή υπηρεσιών και τους μικροεπακελματίες, δεν θα ήταν σοφό να σταματήσουμε αυτή την δραστηριότητα γιατί θα εχουμε εκτιναξη της ανεργίας και πάυση οικονομικής δραστηριότητας ,με αποτέλεσμα την μείωση των έμμεσων φόρων,μη ξεχνάμε οτι οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας.
    Η υπέρμετρη φορολόγηση των <> ακίνητα-αυτοκίνητα θα οδηγήσει σε απαξείωση της προσωπικής περιουσίας.
    Η ανάπτυξη μέσω προγραμμάτων (ΕΣΠΑ)θα φέρει πολύ περισότερα έσοδα απο τα προσδοκόμενα,η ψυχολογία του Ελληνα μικροεπαγγελματία πρέπει να αλλάξει όπως επίσης και οι μηχανισμοί ελέγχων , πρέπει ολα να γίνουν πιο συνοπτικοί και πιο γρήγοροι,ας αφήσουμε λοιπόν πίσω τον αργό ρυθμό και ας στρωθούμε ολοι στην δουλειά.
    Η φοροδιαφυγή είναι φαινόμενο απαξιώσης του συστήματος που εχει καταντήσει πολυδιάστατο με πολλές ερμηνίες και παραθυράκια , πρέπει να στραφούμε σε απλοποίηση και δραστικά την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους με έναν πολύ περιεχτικό οδηγό φορολογίας και οδηγίες προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διάγουν χρηστή διοίκηση και να μην φτάνουν στα όρια της υπερβολής,η υπερβολή βέβαια είναι ιδίωμα του Ελληνα ,αλλά θα έπρεπε να είναι πρβλέψημη και με όρια.
    Προτείνουμε πάγιο φορολογικό σύστημα κλειστό για μια πενταετία ,κινητρα αναάπτυξης , σωστό και αποτελεσματικό έλεγχο ,φορολόγηση όλων των εισοδημάτων στην πηγή,άνοιγμα τραπεζών,δημιουργία και πιστοποίηση φορέων ενημέρωσης πολιτών αποτελούμενων από οικονομολόγους-δικηγόρους-φοροτεχνικούς-λογιστές(συμβουλευτικές υπηρεσίες).
    Προτείνουμε άμεση πληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών κρατήσεων με υποχρεωτική σύνδεση όλων των συναλλασόμενων με on line σύστημα ,πληρωμή όλων από 100 ευρώ μέσω τραπεζών,κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών και μετατροπή τους σε βραχυπρόθεσμα δάνεια,ενοποιήση των υπηρεσιών ελέγχου και αναφοράς,κατάργηση των υπερεξουσιών των υπαλλήλων ,μέτρα τόνοσης του εμπορίου, της βιομηχανίας τουρισμού , των πράσινων μορφών ενέργειας,της παροχής υπηρεσιών.
    Οι προτάσεις δεν εξαντλούνται εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο ρόλο σας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 06:36 | Ηλιανα Συνοδινου

    Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατι με τις διάφορες πωλήσεις που κάνουν ιδιώτες στα site δημοπρασιών.Διακινούνται μέγαλα ποσά καθημερινά σε αυτά τα site και το κράτος δεν εισπράττει το παραμικρό έσοδο αφου ολα αυτα είναι παράνομα και δεν εμφανίζονται πουθενά.Αντί κάποιος να αγοράσει απο ενα μαγαζί ενα προιόν πληρώνοντας και ΦΠΑ,το αγοράζει απο εκει και γλυτώνει ετσι χρήματα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:48 | George Kesarios

    Και καταργήστε την προκαταβολή φόρου!!! Ο φόρος να πληρώνεται κάθε τρίμηνο και στο τέλος να γίνεται εκκαθάριση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:01 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

    Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Το μέτρο αυτό σήμερα αποτελεί πέρα για πέρα το πιο άδικο μέτρο φορολόγησης. Σύμφωνα με τα τωρινά μέτρα μια οικογένεια που διαθέτει 3 Mercedes των 1800 κ.ε. πληρώνει λιγότρο από τον πολίτη που επέλεξε να κυκλοφορεί ένα φθηνό diesel των 2000 κ.ε. Επίσης ένας φτωχός πολίτης που δεν έχει δυνατότητα αλλαγής του αυτοκινήτου του θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από εναν πλούσιο που διαθέτει νέο μοντέλο των 4000 κ.ε. Επειδη το κράτος δεν μπορεί πρακτικά να φοροληγήσει το αυτοκίνητο με βάση τη χρήστη του θα μπορούσε.
    Να φορολογήσει τα κυβικά / ιπποδύναμη του αυτοκινήτου πλήρως αναλογικα. π.χ. ενά ποσό ανά κυβικό εκατοστο. Να φορολογήσει επιπλέον τη ρύπανση που προκαλεί με βάση τα στοιχεία των εταιρειών αυτοκινήτων και μετέπειτα του ΚΤΕΟ. Αν δεν περάσει απο ΚΤΕΟ θα φορολογείται με το μέγιστο ποσοστό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:37 | Γιώργος Δήμος

    1. Αποφύγετε να αυξήσετε τους φορολογικούς συντελεστές και μην αλλάξετε προς το χειρότερο για τα φυσικά πρόσωπα, τις υπάρχουσες κλίμακες. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα (θα εκπλαγώ εάν δεν το γνωρίζετε!)
    2. Εξαγγείλτε προθέσεις που τεχνικά μπορείτε να υλοποιήσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Π.χ. εάν οι μηχανογραφικές ικανότητες των ΔΟΥ είναι (όπως φαντάζομαι) υπό αμφισβήτηση, χρησιμοποιείστε αυτές των Τραπεζών. Εκεί αποτυπώνονται όλες οι συναλλαγές (είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε!)
    3. Εφαρμόστε στην Δημόσια Διοίκηση τον κώδικα ηθικής (κι εάν δεν υπάρχει, ψηφίστε τον εν μία νυκτί – δεν θα είναι δα η πρώτη… νυχτερινή ψήφος!) απολύοντας τους επίορκους και τους συνειδητά άχρηστους (γνωρίζω ότι δεν εκπλήσσεστε από την πρόταση, αλλά μάλλον δεν είστε σίγουροι για το πώς :-)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:52 | George Kesarios

    Καταργήστε τα τεκμήρια και αφήστε να έρθει όσο χρήμα θέλει να έρθει από το εξωτερικό.

    Μειώστε τις συντάξεις έτσι ώστε η ανώτατη σύνταξη να είναι 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές και δικαστικοί θα παίρνουν μόνο 600 ευρώ. Και αυτό αν το δικαιούνται. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν έχεις κερδίσει το λαχείο η είσαι πλούσιος δεν πρέπει αν δικαιούσαι σύνταξη.

    Καταργήστε την υποχρέωση να είναι κανείς ασφαλισμένος το ΤΕΒΕ.

    Καταργήστε όλα τα δημαρχεία της Αθήνας και να έχουμε μόνο ένα δήμαρχο αντί 52 … η Νέα Υόρκη έχει μόνο ένα δήμαρχο με τον διπλό πληθυσμό.

    Κάντε στάση πληρωμών στα ομόλογα για 12 μήνες για να μπορεί να γίνει αναδιοργάνωση τους κράτους

    Καταργήστε την υποχρέωση των εταιρειών να δημοσιεύουν ισολογισμούς τις εφημερίδες.

    Κλείστε την ΕΡΤ και πουλήστε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει για να μην μπορεί να γίνει κανένα ρουσφέτι.

    Μειώστε τους φόρους και μειώστε το κράτος ακόμα περισσότερο

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:28 | SOFIA

    ΟΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ,ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ,ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ,ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:35 | SOFIA

    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΡΤ ,ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ,ΜΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΑΔΙΚΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | SOFIA

    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΙΤΟ, ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 2 ,ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ 2.500.000.ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ,ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑΤΕ ,ΓΡΑΜΜΕΝΟ ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΝΤΡΟΠΗ.ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΑΣ.ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΠΟΤΕ,,ΑΛΛΑ ΤΗ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ,ΑΚΟΥ ΕΡΤ ΣΤΗ ΔΕΗ ,ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ. Η΄ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΒΑΘΙΑ Η΄ΑΠΑΡΑΤΉΣΤΕΤΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:46 | SOFIA

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ,ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟΛΜΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.ΑΝ ΤΟ ΤΟΛΜΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΑΤΕ ,ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:29 | SOFIA

    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000 ΕΥΡΩ Π.Χ. ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2100 ΤΟ ΜΗΝΑ ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ 1900 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΚΑΘΕΝΑΣ ,ΔΗΛΑΔΗ 3800 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ,ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,ΤΟ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ,,ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΟΛΜΑΤΕ ,ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ,ΠΟΥ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ,,ΕΙΣΤΕ ΑΔΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ , ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:31 | Μαλακάσης Γεώργιος

    Κυρίες και κύριοι θα ήθελα να σας εκφράσω μερικές σκέψεις μου μετά την επιβολή του προσθίμου ρυπάνσεως στους κατόχους παλαιών οχημάτων.
    Αυτό το μέτρο είχε παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση,σε συνδιασμό με το μέτρο της αποσύρσεως,στα πλαίσια ενισχύσεως της αγοράς,αλλά και για την καταπολέμηση της ρυπάνσεως του περιβάλοντος.
    Μετά την άνοδο σας στην εξουσία,καταργήσατε το μέτρο της αποσύρσεως,διότι δεν έδινε όπως είπατε,κανένα όφελος στην χώρα.
    Πιστεύετε ότι οι εμπορικοί αντιπρόσωποι είναι ξένοι;
    Ή ότι οι φόροι που θα πλήρωναν θα πήγαιναν στο εξωτερικό;
    Ή ότι η μείωση καυσαερίων θα ωφελούσε την Αγγλία;
    Ίσως ένα μεγάλο κέρδος να είχαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες,την απώλεια του οποίου σας έδειξαν πιστεύω ξεκάθαρα οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ,που εσείς όμως ή δεν θελήσατε ή δεν μπορέσατε να καταλάβετε.Παράληλα όμως υπήρχε ένα κέρδος έστω και μικρό για την χώρα.Και ερωτώ τι είναι προτιμότερο η ύπαρξη ενός μικρού κέρδους ή η ανυπαρξία κέρδους;
    Κρατήσατε όμως το πρόσθιμο επιβάλοντας την πληρωμή του σε όσους δεν μπορούν να αγοράσουν νέο όχημα.Αλήθεια,γνωρίζετε ποίους τιμωρείτε με αυτό το πρόσθιμο;
    Θα σας απαντήσω εγώ,λέγοντας ότι αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι θα είναι οι φτωχοί και οι ανύμποροι.Όταν κάποιος ζεί με το μεροκάματο και με τα χίλια ζόρια κατάφερε να αγοράσει ένα αυτοκινητάκι για την οικογένεια του,δεν μπορεί να το αλλάζει κάθε τόσο και αυτός θα πληρώσει το πρόσθιμο.
    Από την άλλη πλευρά όμως στην καλύτερη περίπτωση θεωρώ γελείο το γεγονόςτου ότι πληρώνοντας το πρόσθιμο δεν ρυπαίνουμε πλέον.Αυτό θέλετε να μας κάνετε να πιστεύσουμε;
    Πρέπει πιστεύω να αλλάξετε τρόπο σκέψεως,και ή να επαναφέρετε την απόσυρση,ή να καταργήσετε το πρόσθιμο.
    Αλιώς δεν θα διαφέρετε σε τίποτα απο μερικούς μπακάληδες της παλαιάς εποχής,που κλέβαν τον κοσμάκη,πουλώντας 3 το λάδι,3 το ξύδι και 6 το λαδόξυδο.