Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:22 | Αγγελος Γιακουμής

    Απλό, σαφές, καθαρό φορολογικό σύστημα χωρίς υποσημειώσεις και εξαιρέσεις, στο οποίο θα συμφωνήσουν το 80% των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα δανειζόμαστε φθηνότερα και θα γίνουν επενδύσεις στην χώρα.

    Ενδεικτικά μερικοί κανόνες:
    1. Αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας ή τέλος πάντων κάποια κλίμακα αφορολόγητου ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

    2. Κατάργηση των κλιμακίων φορολόγησης και καθιέρωση του ίδιου συντελεστή φορολόγησης για το υπερβάλλον του αφορολόγητου εισοδήματος.

    2. Φορολόγηση του αθροίσματος των εισοδημάτων της οικογένειας που προέρχονται από εργασία με συντελεστή χαμηλό (πχ 10%).

    3. Φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (νοίκια, δάνεια προς τρίτους κτλ) με αυξημένους συντελεστές φορολόγησης (πχ 30%). Υπολογισμός του ελαχίστου των ενοικίων σαν ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας (πχ 7%).

    4. Αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων από εισηγμένες μετοχές, της υπεραξίας των μετοχών, των τόκων των καταθέσεων ίδια για όλους.

    5. Κατάργηση των αποδείξεων για δικαιολόγηση των αφορολογήτων ποσών (το κόστος ελέγχου μεγαλύτερο του κέρδους).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:37 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Παντα ξεκινατε απο τους απλους πολιτες.Δηλαδη εμμεσους και αμεσουσ φορους πρωτα σε μισθωτους ,μετα σε συνταξιουχους και μετα στους Ελευθ.Επαγγελαμτιες και τελος σε αγροτες.Ολοι ξερουμε οτι οι πρωτοι και οι δευτεροι πληρωνουν παντα τα περισσοτερα.Στοθς ελευθερους επαγγελματιες υπαρχουν πλαφον και για ΣΑΝΤΙΓΥ οποτε του καπνιση το κρατος εχουμε ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΕΝΤΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΩΣΗ Κ.Τ.Λ
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΝΕ ΛΑΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Κανενας και δυστυχως ουτε εσεις παλι δεν κανεται κατι νεο.ΟΚ ξεκινα με αυτους που πληρωνουν παντα αλλα!!!!!!!!!!!!
    1.ΠΕΣΤΕ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΕ ΜΠΟΝΟΥΣ ,ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΣΑΜΠΑ ,ΣΕ ΛΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ κ.τ.λ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    2.ΠΕΣΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 43 ΕΤΩΝ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ,ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Κ.Τ.Λ!!!!!!!!!!
    3.ΠΕΣΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΝΟΘΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΔΥΟ ΘΗΤΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!!!!!!!!!!!
    4.ΠΕΣΤΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΤΕΝΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ.ΑΥΤΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Λώρα Φλωρά

    1.θεωρώ μια καλή αρχή,το να καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε δόσεις-ίσως και η τελευταία με την εξόφληση των τιμολογίων.
    2.οι πωλήσεις στο κράτος (δεδομένου του ότι εξοφλούνται σε μήνες ή και χρόνια), να φορολογούνται αργότερα και η καταβολή του ΦΠΑ να καθυστερεί.
    Επίσης να λαμβάνεται υπ όψιν ότι ο παραγωγός έχει πληρώσει ήδη τις ΄΄πρώτες ύλες».
    Το πιο σημαντικό που θέλω να αναφέρω είναι το εξής:
    Συζητάμε για φορολογία ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ
    Μα πως φθάνουμε εκεί παραβλέποντας το ότι ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ (προμηθευτή του) και ειδικά σε τέτοια οικονομική κατάσταση, δεν εξοφλεί τον προμηθευτή του -και πριν την πολύχρονη καθιερωμένη χρονική περίοδο- για να μπορέσει και ο πολίτης να κινηθεί στην αγορά?

    Κύριε Υπουργέ
    αν το κράτος αγοραστής πλήρωνε τον προμηθευτή άμεσα

    θα αγόραζε πολύ φθηνά !!!
    θα απέκλειε τους ενδιάμεσους (που βγάζουν χρήματα από αγορές του κράτους
    θα υπήρχε χρήμα στην αγορά
    θα μπορούσαν πολλοί περισσότεροι να προμηθεύσουν το κράτος και όχι μόνο αυτοί που »αντέχουν μεγάλες πιστώσεις»
    θα πληρώνονταν τα ΦΠΑ & ΙΚΑ στην ώρα τους
    θα μειωνόταν η ανεργία
    θα μειωνόταν η μαύρη εργασία
    οι μικρότερες εταιρείες δεν θα πλήττονταν τόσο από την έλλειψη »ρευστού» και δεν θα ήταν υπερχρεωμένες

    και πολύ περισσότερα που δεν φαντάζομαι

    με εκτίμηση
    Λώρα Φλωρά

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Να εξειδικευτεί το ερωτηματολόγιο με περισσότερες ερωτήσεις ανά θέμα προκειμένου να υπάρχει ευελιξία απαντήσεων πλησιέστερα στις απόψεις του κόσμου και να μη εμφανίζεται σαν καθοδήγηση σε συγκεκριμένες απαντήσεις.
    Επίσης όταν περιμένετε απαντήσεις θα πρέπει προηγούμενα να έχετε αναφέρει ποιο συγκεκριμένα τις σκέψεις σας (προτάσεις) για ξέρει ο κόσμος τις προθέσεις σας και να απαντήσει ανάλογα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Θα υπάρξει ενα αμάχητο τεκμήριο ,γιά το αν πρόκειται να αποτύχει,η να επιτύχει ο υπουργός.
    Αυτό θα είναι το ακροτελεύτιο αρθρο του νέου φορολογικού νόμου.
    Δηλαδή θα υπάρξει διάταξη που να γράφει
    «κάθε έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου,για τον παρόντα νόμο είναι άκυρη,και οι προιστάμενοπι των ΔΟΥ καλούνται να μην την εφαρμόσουν»
    ίδωμεν….

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:17 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Ενα πρόβλημα που αντιμετωπιζει ο κόσμος αφορά τις αμοιβες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφω. Πολλί θα ήθελαν να ξέρουν ποσο κοστιζει κάθε νομική πράξη (διαζύγια. αγωγες,παρασταση, εξοδα δικαστηρίου κλπ) γιατί όταν ρωτας εννα δικηγόρο ποσο κοστιζει κάποια νομική πράξη σου λέει έννα ποσό στο οποιο ισχυρίζεται ότι το 85-90% είαι άξοδα και χαρτόσημα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,
    Προς Θεού μην τρέξετε να φορολογήσετε ΟΛΟΥΣ έχουν δεν έχουν.Θα είναι έγκλημα!!!Λέγονται πολλά.Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα της ελληνικής οικονομίας.Εξειδικεύσετε τα φορολογικά μέτρα κατά περίπτωση και ΟΧΙ φορολογικά μέτρα για όλους αλλά σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν εισόδημα και το αποκρύπτουν:

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

    1.-Πώς ελεύθερος επαγελματίας{π.χ.γιατρός,δικηγόρος,μηχανικός,μεγαλέμπορος,ασφαλιστής,μεσίτης,ηλεκτρολόγος,υδραυλικός κλπ]δηλώνει εισόδημα που προκαλεί γέλιο,και κατά τα άλλα έχει 2-3 πολυτελή αυτ-τα,εξοχικά,βίλες,σκάφη,οικιακές βοηθούς,κάνει ζωή μεγιστάνα;Αυτός ΠΟΤΕ δεν πλήρωσε φόρο.

    2.-Πώς υπάλληλος των ίδιων επαγγελμάτων κάνει την ίδια ζωή και έχει την ίδια οικονομική άνεση με τους παραπάνω ενώ ο μισθός του είναι κατά πολύ κατώτερος από την ζωή που κάνει;

    3.-Επειδή κινδυνεύουν να παραγραφούν ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ καλέσετε τον ενδιαφερόμενο και κλείστε τις υποθέσεις αυτές με ποσό πολύ κατώτερο από το προβλεπόμενο αφού έτσι και αλλιώς ΔΕΝ πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ τα χρήματα αυτά.Προς Θεού όμως μην αφήσετε το ποσό αυτό σε διαπραγμάτευση με τις εφορίες αλλά να είναι σε δόσεις προκαθορισμένο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | ΚΑΨΥΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ (ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ)

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΜΕΙΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 25 %, Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 1,25. (Π.Χ. ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΩΝ 10.000 €, ΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 12.500 €) ΕΤΣΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΤΖΙΡΟ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ, ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ). ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ (ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΣΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΟΨΕΩΣ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΤΟ ΑΦΜ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΕΙ). ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ «ΚΟΒΟΥΝ» ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ,ΔΗΜΟΙ ΚΛΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Κ.Β.Σ. ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ,ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ,ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΣΦΑΛΩΣ. ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΟΜΩΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΚΑΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΥΦΛΗΣ ΚΑΙ ΑΔΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | Γιώργος Ρουσόπουλος

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2008 κάναμε εισαγωγές αγαθών (οχι υπηρεσιών) αξίας 62.550.000.000 και εξαγωγές αγαθών 22.842.000.000. Οπότε καταλαβαίνεται ότι υπάρχει έλειμμα περίπου 40.000.000.000. 4.000 χιλιάδες ευρώ το χρόνο δείνει ο κάθε Έλληνας στο εξωτερικό για να καλύψει της ανάγκες του σε αγαθά.

    Μάλλον η χώρα μας είναι τριτοκοσμική και δεν μπορεί να παράγει αυτά που έχουμε ανάγκη οπότε θα τα πάρουμε από τους ξένους, και αφου δεν έχουμε και λεφτά θα μας δώσουν ένα δανειάκι ώστε να αγοράσουμε τα καλά τους πράγματα.
    Μετά θα έρθει η κυβέρνηση και θα μας πει οτι πρέπει να πληρώσουμε το χρέος άρα θα μας ξεσκίσει στην φορολογία.

    Μα καλά αγαπητέ μου υπουργέ δε με θυμάσαι; Είμαι ο δανειολύπτης. Εσυ πιστεύεις ότι άν είχα να πληρώσω τους φόρους σου θα έπερνα δάνεια και κάρτες ώστε να αγοράζω τα βασικά αγαθά που χρειάζομαι;

    Μόνη διέξοδος η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ και η εξαγωγή τους σε άλλα κράτη ώστε να μπει χρήμα στη χώρα. Δεν αρκεί ο Τουρισμός χρειαζόμαστε και άλλα λεφτά. Έχουμε ανέργους που μπορούν να βγάλουν χρήμα δώστε τους τα μέσα.

    Ο άνθρωπος για να ζει χρειάζεται αγαθά.

    Στην Ελλάδα σήμερα ένας το παράγει, πέντε το πουλάνε, δύο το μετράνε, άλλοι δύο το κοιτάνε και μετά θέλουν τα το φάνε και οι δέκα!!!!

    ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ η μόνη διέξοδος!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Αντώνης

    Προσέξτε πολύ τό θέμα των αποδείξεων. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα συνταξιούχο ή και μισθωτό ,που ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του διατίθεται για έξοδα διατροφής,φάρμακα, κοινόχρηστα, φως, νερό,τηλέφωνο, καύσιμα, να συγκεντρώσει μεγάλο ποσόαποδείξεων από γιατρούς,τεχνίτες ,ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κλπ . Δεν θα μπορέσει να καλύψει το αφορολήτο και έτσι πάλι αυτός θα σηκώσει το φορτίο των άμεσων φόρων . ‘Οσο καλή διάθεση και να έχει να συμβάλει στην προσπάθεια ,την τόσο καλή για τον τόπο μας , πάλη ο ίδιος θα πληρώσει και θα ελαφρυνθούν οι έχοντες . Ευχαριστώ !

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:27 | SOFIA

    ΟΧΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΠΡΟΤΑΣΗ:ΦΙΛΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ,Η ΑΝΑΒΟΛΗ,ΔΗΛΑΔΗ Ο ΧΡΟΝΟΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | yg

    Στην περίπτωση που ως φαίνεται θα επιβληθούν τεκμήρια διαβίωσης προσέξτε το τεκμήριο της πιστωτικής κάρτας (αν επιβληθεί). Ένα τέτοιο τεκμήριο πρέπει να εξετάζεται διαζευτικά. Δηλαδή όχι πάνω στα άλλα τεκμήρια. Η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείται για να πληρώσει άλλους λογαριασμούς που συχνά αντικατοπτρίζονται σε άλλα τεκμήρια: πχ. πληρωμή εξόδων αυτοκινήτου με πιστωτική κάρτα. Ήδη ένα τεκμήριο κατοχής αυτοκινήτου λαμβάνει υπόψη τη δαπάνη.
    Οι δαπάνες για πληρωμή πιστωτικών καρτών μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν είναι υψηλότερες όλων των άλλων τεκμηρίων (αθροιστικά).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:19 | basilis

    ποθεν εσχες για ολους
    να μην υπαρχει συναλλαγη εφοριακου φορολογουμενου για να γινει διακανονισμος
    να αυτοματοποιηθουν/τυποποιηθουν οι διαδικασιες για να υπαρχει οσο το δυνατον μικροτερη επεμβαση ανθρωπινου παραγοντα
    βαλτε τους υπολογιστες να δουλεψουν για σας ειναι πολυ ισχυρο εργαλειο
    τα βενζιναδικα/ ταξι και αλλοι γιατι δεν δινουν αποδειξεις

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εκτιμώ ότι το μόνο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής για την οποία όλοι συμφωνούμε ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο και βασικά δεν προέρχεται βασικά από μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η καθολική καθιέρωση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

    Ουδέποτε στην χώρα αυτή εφαρμόσθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντα οι φορείς που φοροδιαφεύγουν αντιδρούσαν με διάφορα προσχήματα όπως π.χ θα νεκρώσει η αγορά του αυτοκινήτου, θα νεκρώσει η οικοδομή και δεν θα έχουν έργασία 40-50 περί την οικοδομη επαγγέλματα και άλλες αντριδράσεις που νομίζω ότι είναι υπόψη σας. Τελικά αυτό που θα νεκρώσει είναι η χώρα επειδή το σύστημα δίνει την δυνατότητα να σε όλους, πλήν μισθωτών, να φοροδιαφεύγουν.

    Καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες. Ο,τι επένδυση γίνεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία πρέπει να αποδεικνύει την οικονομική δυνατότητα του πολίτη. Δεν είναι δυνατόν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα μέχρι € 12.000 να πληρώνει στεγαστικά δάνεια, δόσεις αυτοκινήτου και να ζεί 4μελή οικογένεια. Τα ακίνητα, τα εξοχικά , τα αυτοκίνητα τύπου JEEP δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με ετήσια εισοδήματα κάτω από €30.000 που δηλώνει η πλειονότητα γιατρών και άλλων ελεύθερων επαγγελμάτων.

    Τολμήστε κάτι που δεν τόλμησε καμία Κυβέρνηση. Αν είχε εφαρμοστεί το πόθεν έσχες,όπως ισχύει σε άλλες χώρες, δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑΚΟΥΩ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.(ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ)

    (ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ)

    ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΙΣΑ – ΙΣΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΕΛΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΟΥΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΕΣ, ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΣΗΜΕΡΑ 23-12 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ 1 ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, 1 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ, ΚΑΙ 1 ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ. ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ, ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΧΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ.
    ΜΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ? ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ , ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΕΝΑ ΑΝΟΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | ΝΙΚΟΣ

    χαίρεται…θα ήθελα να καταθέσω την αποψη μου για την φορολογια………….1).πριν απο ελάχιστο χρονικο διαστημα έκτισα μια οικοδομή στο νησι που μενω..και τρελαθηκα με την φοροδιαφυγη που γινεται..για παραδειγμα..οι οικοδομη στοιχισε τελικα γυρο στα 300000 ευρο…και η πολεοδομια της συρου (..που βάζε παντα τον ελαχιστο προυπολογισμο)..το ειχαι στα 57000 ευρο…..εγω τούς αναγκασα τελικα να μου κοπσουν αποδεικσοις γύρο στα 76000 ευρο…αλλα οπός καταλαβαίνεται απο τα 300000 ευρο που έδωσα… (μετα απο αγωνα κιόλας) …καταφερα να καταθεσω μονο 76000 ευρο αποδεικσεις ..τα αλλα 224000 ευρο ειναι ΜΑΥΡΑ…με την αποδοχη του κρατους-πολεοδομιας………………….2)..σε πολλα ειδή οπος η ενδύσει-υποδήσεων για παράδειγμα ..υπαρχει και εδω μεγαλη φοροδιαφεύγει….αγοράζεις για παραδειγμα ρουχα οξείας 100 ευρο και σου κανη εκπτωση 10 ευρο εαν δεν κοψη αποδεικση κανονικη..και σου λεει κιολας ..οτι εαν σε ελεξουνε θα πεις πως ειναι για διορθωση τα ρουχα που εχεις στην τσαντα………….3)….οι γιατροι κοβουν οτι θελουν απο αποδεικσοις..αλλα το πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι …οταν μια φορα που πηγα την μανα μου στον γιατρο …κοιτούσα μετα το βιβλιαριο υγειας της…και ειδα οτι ..πολλες φορες ο/οι γιατροι που πηγαίνει η μανα μου στα γιατρειά τους…αυτοι ειχαν γράψει επισκεψη στο σπίτι…..ενώ ΠΟΤΕ δεν την εχουνε εξεταση στο σπίτι της…..ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ χαος κυριοι………………4)…να μην αναφέρω την μαυροι εργασια…..εδω στο νησί που μενω..στην ΚΕΑ υπάρχουμε γυρω στους 1400 μονιμους κατοικους(..οχι οι δηλωμένοι..στα δηματολογια)..υπαρχουν αλλοι 1500 περίπου αλλοδαποι(αλβανοι-βούλγαροι-ινδοι-ρουμάνοι..και αλλοι)…απο αυτους τους ανθρώπους οι 450 περιπου ειναι νομιμοι αρα οι υπολοιποι 1050 ειναι παρανομοι…και δεν φταίνε αυτοι αλλα οι εργοδοτες τους(εργολαβοι οικοδομων κυριος) που δεν τους ..κολανε τα απαραίτητα ενσημα-τους εχουν με αυτον τον τροπο χαμηλα μεροκαματα-και τα λεφτα που περνουν ειναι το ΜΑΥΡΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ που φεύγει απο την χωρα….απο το να αγορασουν-εως αυτο που στελνουν στην χωρα τους ειναι ΜΑΥΡΟ…οι πρωτοπόρες-χαιδεμενες τραπεζες μας …εβγαλαν αμέσως προγράμματα-και δράσεις ιδικα για καταθέσεις αλλοδαπων για να παρουν οι καθε μια .οσους περισσοτερους πελατες μπορουν..διευκολύνεται με αυτον τον τροπο την διαρροή του χρηματος …………….5 )….στο νησί που μενω (ΚΕΑ) ανήκει στα νησια που εχουν κατω απο 5000 κατοικους …αυτο συνεπαγεται απο καποια προνομια ,για τους κατοικους που μενουν εδω…ολα τα προνομια ειναι σωστα..πλην τοις ελαφρύτεροι φορολογιας ..για το λογω οτι πολλοι (το 90 %) ειναι ευποροι..(το 90%..ασχολείται με την οικοδομεί)…και μονο το 10% ειναι πολίτες που χρειάζονται βοήθεια πραγματικα(κηριος οι αγροτες-μελισσοκομοι)..μιας και οι καιρικες συνθηκες ειναι δυσκολες (ξερασια και αλλα..)….με την μονόπλευροι(οικοδομικη) αναπτύξει που εγινε εξαφανισαι τα αγροτικα επαγγελματα(που ηταν ιδιαίτερα και ειχαν πολύ καλή ποιότητα…αλλα οχι μεγαλης ποσοτητας, λογο μικρων ιδιαιτέρων οικοσυστημάτων) ……………μπορω να γραφω για ώρες ..χωρις καν να χρειαστώ να σκεφτω…τα βλεπουμε γυρο μας..καθε μερα…ευχαριστω….και συγγνώμη για τα ορθογραφικά μου λάθει

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | Βασίλης

    Για τους γιατρούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους να ορίσετε ένα σύγχρονο ελάχιστο όριο αμοιβών για τις σχετικές πράξεις τους και να φορολογούνται κατ’ ευθείαν στην πηγή του εισοδήματος. Δηλαδή π.χ. θέλω να ασκήσω αγωγή για μια υπόθεσή μου. Πηγαίνω στον δικηγόρο και μου ζητά για τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσής μου (κατάθεση αγωγής και εκδίκαση αυτής μέχρι και τον β’ βαθμό) το ποσόν των 2.200€, ενώ το ελάχιστο όριο για τις συγκεκριμένες ενέργειες ορίζεται στο ποσόν των 1.200€. Θα πρέπει να νομοθετήσετε να υποχρεώνομαι να προσέρχομαι στο δικηγορικό σύλλογο, στον οποίο ανήκει αυτός ο δικηγορος, και να καταβάλω εκεί το ποσόν των 2.200€ και ο δικηγορικός σύλλογος να παρακρατά το φόρο 15% και κατ’ ευθείαν, (την ώρα που πληρώνω στο γκισέ του συλλόγου για την έκδοση των παραστατικών του δικηγόρου), αυτός ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο. Μετά δε την εκκαθάριση, να αποδίδεται η αμοιβή στον δικηγόρο απο τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο και αυτός να μου εκδίδει την σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, χωρίς την οποία να μην γίνεται δεκτή η παράστασή του στα δικαστήρια. Δηλαδή με άλλα λόγια, η οικονομική συναλλαγή να μην γίνεται απ’ ευθείας μεταξύ δικηγόρου, ιατρού, συμβ/φου και πελάτη, αλλά να μεσολαβεί, κατά νόμο, ο οικείος επαγγελματικός σύλλογος. Έτσι, δεν θα χρειάζεται θέσπιση ΦΠΑ για αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, αφού το Δημόσιο θα έχει ημέρήσια και μάλιστα στην πηγή της είσπραξής του τον αναλογούντα φόρο και σαφέστατα χωρίς καμία απόκρυψη, αφού ο πελάτης θα δικαιολογεί στο Δημόσιο την εκπιπτέα δαπάνη του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | Mαρία Γοργορίνη

    Τα εντοκα γραμμάτια του δημοσίου – ομόλογα, να διατίθενται στους πολίτες-επενδυτές και όχι μόνο στις τράπεζες που τα μεταπωλούν σαν repos και θησαυρίζουν σε βάρος του κράτους και του πολίτη.

    Αν θέλετε να βοηθήσετε επιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, φροντίστε ταυτόχρονα να τους ελέγχετε να μάθουν να σέβονται το κράτος, και να μη το θεωρούν ‘τσιφλίκι’ τους και εσας υπαλλήλους τους.

    Γνωρίζω οτι έχουμε καπιταλισμό, αλλά πρέπει να υπάρχουν, οσο είναι δυνατόν, κανόνες που να μας προστατεύουν απο τους άπληστους και τους αεριτζήδες επιχειρηματίες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:45 | Γιώργος

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Κατά την άποψή μου, ένα από τα φλέγοντα ζήτηματα που απασχολήθει μεγάλη μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχηρήσεων και εταιριών που συναλάσσονται με το Δημόσιο Τομέα, ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού είναι η υποχρέωση «άμεσης» καταβολής του αναλογούντα Φ.Π.Α. (αναλόγως των περιπτώσεων από 1 έως και 2 μήνες) σε κάθε έκδοση παραστατικού πώλησης.
    Βασική διαπίστωση είναι το γεγονός ότι, ενώ ο προαναφερόμενος Δημόσιος Τομέας στο σύνολό του κατέχει πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, είναι και ο πλέον κατά κοινήν ομολογίαν «κακοπληρωτής». Χαρακτηριστικό παράδσειγμα είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμα και οι Τράπεζες είναι φιδολές στην εκχώρηση και χρηματοδότηση συμβάσεων κυρίως των ΟΤΑ.
    Χαρακτηριστικό παράδσειγμα είναι επίσης η γνωστή και μάλιστα λανθασμένη έκφραση ότι » μπορεί να σε καθυστερούν αλλά τουλάχιστον δεν τα χάνεις».Οφειλές μετά πάροδο 5ετίας παραγράφονται.
    Γνωρίζω ότι τουλάχιστον στην Ιταλία ισχύει το εξής:
    Στην περίπτωση που κάποιος έχειν να λαμβάνει από το Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΟΤΑ Α’και Β’ βαθμού κάποιο ποσό, ο αναλογούντας Φόρος Πριστιθέμενης Αξίας αυτόματα βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής – «stand by». Δηλαδή ο υπόχρεος δεν υποχρεούται στην καταβολή του ΦΠΑ σύμφωνα με τη γνωστή πρακτική αλλά είναι υποχρεωμένος να το καταβάλλει ΑΜΕΣΑ με την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού. Ας αναλογιστούμε και ας αναλύσουμε λοιπόν τις συνέπεις μίας τέτοιας πρότασης.
    Α) ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Α.1) Κατά την άποψή μου μεγάλο μέρος της αγοράς θα ανασάνει από ένα σημαντικότατο και μάλιστα συνεχόμενο οικονομικό βάρος που αν μη τι άλλο περιορίζει δραστικά τη ρευστότητα στην αγορά(ιδίως σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με αυτή την οικονομική ύφεση που διανύουμε).
    Α.2. Είμαι βέβαιως ότι όλη η αγορά θα το επικροτήσει και θα το εκλάβει ως πολύ μεγάλη ανακούφηση.
    Α.3. Δεν είναι δυνατόν το Δημόσιο να σου χρωστάσει και να σε καθυστερεί, και από την άλλη να είναι υποχρεωμένος να του καταβάλλεις επιπλέον 19% από το οφειλόμενο καθαρό ποσό. Αν το σκεφτούμε αυτό είναι «ΤΡΕΛO»
    Α.4. Ας σταματήσει ο ιδιώτης να είναι, εμμέσως πλην σαφώς, χρηματοδότησης του Δημοσίου.
    A.5. Πόσοι χρεωκόπησαν λόγω της μη καταβολής του ΦΠΑ. Χωρίς φορολογική ενημερότητα δεν μπορείς να συνεχίζεις να δραστηροποιείσαι
    Α.6 Κλπ, κλπ.
    Β) Δημόσιος Τομέας.
    Β.1. Ειληκρινά και μη έχοντας πλήρη εικόνα, δεν μπορώ να γνωρίζω τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο κρατικό ταμείο εν γένει.
    Β.2. Ως προς την διασφάλιση του Κράτους, μήπως και χαθεί το ΦΠΑ από κακοπληρωτές ή ακόμα και από απατεώνες, το ποσό αυτό που αναλογεί στο ΦΠΑ, αυτόματα θα πληρώνεται στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. του οφειλέτη και θα προσκομίζεται από τον Δημόσιο Φορέα, βεβαίωση παρακράτησης του αναλογούντα ΦΠΑ.

    Έλπίζω, και πολύ περισσότερο εύχομαι κάποιος ή κάποιοι να σκεφτούν σοβαρά την πρόταση αυτή και ας αναλύσουνε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτή η λύση.

    Εύχομαι επίσης να συνέβαλα έστω και με ένα λιθαράκι στην ανοικοδόμηση ενός υγειούς και δίκαιου φορολογικού Νομοσχεδίου.

    Καλές γιορτές και ευχές για ένα χαρούμενο και φωτεινό 2010.

    Φιλικά
    ΟΠ.Γεώργιος Ν. Παπαϊωάννου

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | Τουβαλας Γρηγόρης

    Κύριε Ππακωνσταντίνου. Το θέμα αποδείξεις , δεν είναι…πανάκεια.Αφήστε που οι αποδείξεις δεν είναι ονομαστικές και θα δίνονται απ΄τον ένα στον άλλο.. Το ουσιαστικό είναι ένα αυστηρό πόθεν έσχες.Ειδικά για ειδικές ομάδες πολιτών. π.χ. δικαστικούς , εφοριακούς, γατρούς… Όχι όμως απλά εάν δεν δικαιολογείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων απο το εισόδημα να επιβάλλεται κάποιο πρόσθετο ποσό, αλλά να καλείται ο εν λόγω να δικαιολογήσει πράγματι πού τα βρήκε.Σε αντίθετη περίπτωση,κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου. Επίσης να υποχρεωθούν όλοι για αγορά άνω των , ας πούμε 2.000 , να εκδίδεται τιμιλόγιο στο όνομα του αγοραστή ,το οποιο να εισάγεται στο Taxis , ούτως ώστε να διασταυρώνονται οι δαπάνες που έκανε κάποιος , με το δηλούμενο εισόδημά του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:17 | Τριδήμας Μιχαήλ

    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    Χαμηλή Φορολογία

    Έμφαση στον ΦΠΑ αφού όμως γίνει πρώτα μια γενναία μείωση για να κινηθεί η ΑΓΟΡΑ.

    Κύριοι με ΦΠΑ στο 15% και με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης κανείς δεν είναι κορόιδο να κλέβει.

    Η πλειοψηφία των Πολιτών αυτής της χώρας θέλουν να ζήσουν τίμια χωρίς προβλήματα και αγαπούν την ΧΩΡΑ που γεννήθηκαν.

    ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ και αλλάξτε τώρα τρόπο σκέψης για να σας ευγνωμονούμε. Δώστε κίνητρα στον κόσμο να δουλέψει και να παράγει για να πληρωθούν και ΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ που θα μας βγάλουν από την άσχημη θέση.
    Δείτε τα πράγματα από άλλη σκοπιά.Σίγουρα ο δρόμος της πραγματικής ανάπτυξης θα δώσει διέξοδο.

    ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΨΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που έχουμε ήδη πάρει.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    1. οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν ρόλο συμβούλου των επιχειρήσεων που θέλουν να είναι συνεπείς απέναντι στο Κράτος. Ειδικά στα φορολογικά ζητήματα όπου σήμερα επικρατεί δαιδαλώδες τοπίο και οδηγεί σε λάθη και προβλήματα. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που δεν θα περιορίζεται σε αναφορά της νομοθεσίας αλλά σε ανάλυση με απλά λόγια της νομοθεσίας και σε παραβολή παραδειγμάτων θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των λαθών των φορολογουμένων. Η δημιουργία της βάσης αυτής θα είναι στο διαδικτυο. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τα σχετικά θέματα και κάθε αλλαγή που θα αναρτάται και αφορά το θέμα τους θα τους αποστέλλεται αυτόματα με email (όπως συμβαίνει πολύ εύκολα σε χιλιάδες ιστοσελίδες σήμερα).

    2. να καθιερωθεί προαιρετικό σύστημα συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη της επιχείρησης και η συμμετοχή τους να σημαίνει χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Από την ώρα που οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μερίδιο από τα επίσημα κέρδη της επιχείρησης θα είναι οι καλύτεροι ελεγκτές πιθανής φοροδιαφυγής του επιχειρηματία και ταυτόχρονα θα εργάζονται αποδοτικότερα για μεγαλύτερα κέρδη. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σύστημα αυτό θα απολαμβάνουν προνόμια σε σχέση με τις υπόλοιπες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ Κ.Β.Σ ΚΑΙ Κ.Φ.Ε ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ(ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ, ΞΕΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ Ή ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΒΛΕΠΕ ΙΚΑ). Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕ ΤΙΣ «ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ» Ή ΤΙΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ» ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ», ΩΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΩΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΙΚΑΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Με την υπάρχουσα στελεχιακή υποδομή των εφοριών και ιδιαίτερα της ΥΠΕΕ είναι αδύνατον να επιτύχετε οτιδήποτε. Η διαφθορά είναι τόσο μεγάλη που ότι μέτρα και να λάβετε απλά κάνετε πλουσιότερους τους διεφθαρμένους εφοριακούς. ΟΙ σωστοί είναι η απόλυτη εξαίρεση. Μπορείτε να τους αλλάξετε όλους? Κάτι μπορεί να πετύχετε. Διαφορετικά ματαιοπονείτε. Η διαφθορά είναι απίστευτη. Τα πάντα είναι διαλυμένα. Κυκλώματα εφοριακών και λογιστών μοιράζονται μεταξύ τους άνω του 50% των δημοσίων εσόδων. Αυτά τα κυκλώματα αν μπορούσατε να τσακίσετε δεν θα χρειαζόταν να επιβάλετε κανέναν νέο φόρο. Η αγορά βοά ότι οι εφοριακοί χρυσοπληρώνουν στελέχη του υπουργείου για να πάρουν τις θέσεις που εξασφαλίζουν μεγάλα λαδώματα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:10 | Ιωάννης Μπρατσιάκος

    Εκείνοι οι οποίοι συλαμβάνονται επ’ αυτοφόρω να κλέβουν έστω και αντικείμενα ευτελούς αξίας οδηγούνται στο αυτόφορο προφυλακίζονταικαι φέρνουν την επωνυμία του κλέφτη.Εκείνοι οι οποίοι κλέβουν τα έσοδα του δημοσίου(Φ.Π.Α,Φόρο εισοδήματος) με την μή έκδοση παραστατικών στοιχείων φέρουν τον τίτλο του φοροφυγάδα και όχι του φοροκλέφτη.Γνώμη μου είναι οτι θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα και παραπομπή στο αυτόφορο με όλα τα συνακόλουθα εκείνων οι οποίοι δεν εκδίδουν αποδείξεις και εκείνων οι οποίοι δεν λαμβάνουν αποδείξεις,διότι είναι συνένοχοι στην κλοπή του εθνικού εισοδήματος.Μόνο τότε θα μπεί τάξη(και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:36 | ΝΙΚΟΣ

    Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να κλείσω στα Γιάννενα, ραντεβού με πολύ γνωστό νευρολόγο (ιδιώτη) για τον πατέρα μου. Πρωινό ραντεβού ήταν διαθέσιμο για μετά από τέσσερις μέρες και απογευματινό μετά από οκτώ μέρες. Την πρώτη φορά που τον επισκεφθήκαμε (αρχές 2009) πληρώσαμε 50 € επίσκεψη χωρίς να μας δοθεί απόδειξη. Το ίδιο φυσικά συνέβηκε και προχτές. Όταν ένας τέτοιος γιατρός σε δέχεται μετά από τόσες μέρες και κάθε ασθενή τον εξετάζει για όχι παραπάνω από 20 έως 30 λεπτά, μπορεί ο καθένας μας να καταλάβει τα ετήσια έσοδα αυτού του γιατρού. Επίσης, μπορεί πολύ εύκολα να κάνει και τη σύγκρισή του ανάλογα με αυτά που τελικά δηλώνει. Αρκεί λοιπόν ένα απλό τηλεφώνημα ή επίσκεψη από ένα υπάλληλο της οικείας εφορίας. Καλή χρονιά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:35 | Αλμπάνης Γιώργος

    Ας μας πει ο κύριος Χάρης (επίθετο δεν έχει;;;), με το μαγαζάκι (όπως λέει) που ζητά τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων πόσο εισόδημα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση, πόσα κρύβει από την εφορία και το κράτος και μετά το συζητάμε!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    1η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
    Κανείς απο «εσας τους μέσα» δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της διάβρωσης και της διαφθοράς.
    Κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης θα αποτύχει,γιατί δεν υπάρχει ούτε μια χούφτα στέρεο έδαφος για να πατήσει.
    Δεν υπάρχουν διέξοδοι?
    Ασφαλώς..εξαιρετικά απλοί..αλλα ριζοσπαστικοί
    Κατάσταση των ελεγθέντων,με φύλλο ελέγχου,αποστέλλεται καθημερινά σε συνεργαζόμενη εταιρεία Ελεγκτών.
    Η ελεγκτική εταιρεία,ανα 50 ελεγθέντες πραγματοποιεί επανέλεγχο.

    2η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
    Ποτέ κανένας έλεγχος πουθενά,δεν εντόπισε γιατρό κρατικού νοσοκομείου
    η γιατρό του Κολωνακίου (το επάγγελμα ενδεικτικά),με τα κλασσικά ελεγκτικά μέσα (π.χ «για να δώ τα βιβλία σου,και αν απέδωσες ΦΠΑ–Ασφαλώς και τα βιβλία του είναι άψογα,και η μηδενική περιοδική ΦΠΑ)
    Ο μόνος τρόπος είναι η επίσκεψη του «ύποπτου» σαν πελάτης.
    Υ.Γ ηδη η πειοψηφία των γιατρών τηρεί ηλεκτρονικά δεδομένα,αλλά remotly δηλαδή η οθόνη ειναι στο ιατρείο και ο σκληρός δίσκος στο σπίτι!!!!!!!!!

    3η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Κλιμάκιο ελέγχου εντοπίζει σπείρα φοροδιαφυγής,που δρά πανελλάδικα.
    Γυρίζει στα γραφεία και αρχίζει να γράφει υπηρεσιακά σημειώματα προς ανά την Ελλάδα ΔΟΥ,γιά εντοπισμό της «σπείρας»
    Εις μάτην.
    Ολα τα στοιχεία εχουν ηδη εξαφανισθεί.
    Μονη πανελλαδικό σύστημα «‘αμεσης δράσης» μπορεί να αποδώσει,που λειτουργεί με e-mails (και τα συναφή) και λειτουργεί σε 24ωρη Βάση,και την επόμενη μισή ωρα,κλιμάκιο βρίσκεται στην έδρα του «συνένοχου 1» στην Λαρισσα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Γεώργιος Βλουτής

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    η χώρα εδώ και κάποια χρόνια βιώνει δύσκολες στιγμές στα δημοσιονομικά της και οι πολίτες της χάνουν ημέρα με την ημέρα μέρος από την αγοραστική τους δύναμη, την εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς αλλά και από την ποιότητα της ζωής τους. Τείνει να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία πολιτών… αυτή των νεόπτωχων.
    Εκτιμώ ότι σύντομα πρέπει να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά και ρεαλιστικά τα οποία θα είναι βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, η εφαρμογή των οποίων θα γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και παράθυρα. Προτείνω τα παρακάτω:
    1) Δημιουργία Υφυπουργού Εσόδων Κράτους (Συνταξιούχος Εισαγγελέας)
    2) Πραγματοποίηση τακτικών (προγραμματισμένων) και έκτακτων ελέγχων σε Κέντρα διασκέδασης,ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταχυφαγία,κουρεία, ταξί, ελεύθερους επαγγελματίες,συνεργεία αυτοκινήτων, Ιατρικά κέντρα, Ιατρεία, Δικηγορικά γραφεία κ.ο.κ από ομάδα αδιάφθορων από τις κατατόπους εφορείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θα ελέγχονται από ανεξάρτητη επιτροπή.
    3) Επιβολή εξαντλητικών προστίμων σε όσους παρανομούν ως προς τις υποχρεώσεις τους για την καταβολή φόρου καθώς και οριστική ανάκληση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος
    4) Πόθεν έσχες σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως Ιατροί, Δικηγόροι καθώς και στο σύνολο των υπαλλήλων που εργάζονται στις εφορείες, ανεξάρτητα από τα έσοδα τα οποία δηλώνουν
    5)Φορολογία σε Καζίνο, δημιουργία βάσης δεδομένων των πελατών τους και έλεγχος περιουσιακών στοιχείων αυτών
    6)Αυξηση της Φορολογίας επί των κερδών σε παίκτες του χρηματιστηρίου Αθηνών
    7)Συνέχιση των Αποκρατικοποίησεων με ευνοϊκούς για το κράτος όρους
    8)Σε όσους εκ των συμπολιτών μας προκύπτει η ανάγκη αγοράς πολυτελούς αυτοκινήτου ή σκάφους να διασταυρώνεται η δήλωση του εισοδήματός τους
    9)Περικοπή Δαπανών κατά 20 με 30% στο σύνολο των υπουργείων και ο υπεύθυνος τήρησης της να αμοίβεται με bonus ή θα απομακρύνεται
    10)Εκτακτη και αναλογική εισφορά από όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ
    Μετά τιμής
    Γεώργιος Βλουτής

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Βασίλης Αξελής

    Τετραψήφιο αριθμό καταγγελιών όσων δεν εκδίδουν αποδείξεις.
    Έχω τύχει σε γιατρό με 30 ασθενείς πελάτες και δεν έδωσε σε κανένα γεροντάκι απόδειξη δηλ. 30χ80ευρω 2400 σε μια μέρα , μαύρο χρήμα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | μανος Δρακακης

    1)Ολοι ξερουμε ποιοι μας κλεβουν και εμεις ειμαστε συνυπευθυνοι με το να μην ζηταμε αποδειξεις αρα πρεπει να αλλαξουμε νοοτροποια.
    2)Το κρατος πρεπει να μας δωσει κινητρα για να μαζεουμαι αποδειξεις. 3)Οποιος πιανεται να φοροδιαφευγει να τιμωρητε αυστηρα και το ονομα του να δημοσιευτε στο ιντερνετ σε ειδικη σελιδα. 4)Nα φορολογηθουν με τους ανωτατους συντελεστες η τραπεζες που μας κατακλεβουν τοσα χρονια και να δοθει το δικαιωμα στους πολιτες να περνουν δανεια και απο τραπεζες της ευρωπαικης ενωσης που σιγουρα εχουν καλυτερο επιτοκιο. 5)Να φορολογηθει η εκκλησια και οι επιχειρησεις της και να πληρωνει μονοι της τους ιερεις. 6)Να καταργηθει η βουλευτικη ασυλια και τα αδικηματα να μην παραγραφοντε (χρηματιστηριο ζιμενς βατοπεδιο)και αυτοι που τα πηραν να μπουνε φυλακη. 7)Ολοι οι διαγωνισμοι δημοσιων εργων να δημοσιευωνται στο ιντερνετ και αυτος που αναλαμβανει το εργο να πληρωνει για καθε μερα καθυστερησεις και για τυχον ελλατωματικη κατασκευη. 8)Να βαλουν ολοι υποχρεωτικα ταμιακες μηχανες (βενζιναδικα ταξι)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Γιώργος Ιωάννου

    Κύριε Παπακωνσταντίνου είμαι ένας μικρομεσαίος μισθωτός, ο οποίος φορολογείται βαριά από το ελληνικό κράτος με έμμεσους και άμεσους φόρους. Παρ’ όλ’ αυτά θα ήμουν πρόθυμος να συνεχίσω να επωμίζομαι όλ’ αυτά τα βάρη αδιαμαρτύρητα, αρκεί να αισθανόμουν ότι υπάρχει στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη στην χώρα μας και αληθινή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και σας ρωτώ το πολύ απλό: γιατί δεν απαγορεύετε εντελώς την λειτουργία των offshore εταιρειών στην Ελλάδα με παράλληλη, βεβαίως, δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να απαγορευτούν σε ολόκληρη την Ε.Ε; Μήπως δεν ξέρετε ότι οι εταιρείες αυτές αποτελούν «σφηκοφωλιές» φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος; Αφήστε τα αστεία ημίμετρα για δήθεν «φορολόγηση των offshore», και πείτε μου κύριε Υπουργέ: Μέχρι πότε θα υπερασπίζεστε τις εταιρείες αυτές;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:26 | Κίμων Σολδάτος

    Σύμφωνα με τα θέματα για σχολιασμό που προτείνετε,θα ήθελα να απαντήσω συνολικά με ένα παράδειγμα:
    Εστω μισθωτός που μετά από 30 χρόνια εργασίας και επτά χρόνια σύνταξης
    δημιούργησε ένα κεφάλαιο λόγω του ότι ούτε σπαταλούσε ούτε δανειζόταν όταν ήταν νέος αλλά και εκπληρώνοντας τη φορολογική του υποχρέωση αφού ο φόρος παρακρατείτο στην πηγή,έχοντας κατά νου ότι τα γηρατειά είναι δύσκολα.
    Το κεφάλαιο αυτό είχε την πρόνοια και μέσα στα νόμιμα πλαίσια να καταθέτει στις τράπεζες έναντι κάποιου επιτοκίου πολλές φορές μικρότερου εκείνου που δάνειζαν οι τράπεζες.Επίσης αγόραζε μετοχές αφού όλοι τον ωθούσαν να το κάνει,παίρνοντας ελάχιστο σε ποσοστό μέρισμα,αλλά και με ζημία όταν τις πωλούσε όταν οι τιμές κατρακυλούσαν για να αποφύγει περισσότερη ζημία ενώ δεν είχε τη δυνατοτητα να επέμβει στη διακυβέρνηση των επιχειρήσεων και να εμποδίσει την κατρακύλα τους.Είχε σπίτι δικό του και νοίκιαζε και ένα άλλο για το οποίο εισέπραττε νοίκι και πλήρωνε φόρο και χαρτόσημο.Και είχε και γυναίκα που είχε και κείνη σπίτια από τους γονείς της,τα οποία νοίκιαζε και έπαιρνε συμβολικά νοίκια αφού ήταν πολύ παλαιά και όχι σε καλή περιοχή,άλλωστε όσοι τα νοίκιαζαν βρίσκονταν σε καλλίτερη οικονομική θέση από αυτούς.
    Υπάρχουσες αντιφάσεις:Ο άνθρωπος αυτός εξακολουθεί και συμβάλλει στα δημόσια έσοδα περισσότερο από άλλους,φορολογείται έστω και λίγο ως κατέχων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πρόσθετο εισόδημα,κινδυνεύει να χάσει ότι δημιούργησε με φειδώ.Εσείς σκοπεύεται να του πάρετε κιάλλα;ή σκέπτεστε να πάρετε αυτά που χρειάζεστε από τους φοροδιαφεύγοντες και τους εισφοροδιαφεύγοντες;όσον αφορά τους δανειολήπτες σκέπτεστε να ελέγξετε καθέναν χωριστά ή θα τους τα «σβήσετε» σε όλους;Οταν λέτε ότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι λχ 30 δισ.τι ανάγκη έχετε να φορολογείτε τους ίδιους;σκέπτεστε μήπως να φορολογήσετε όσους έκτισαν παράνομα;όσους καταπάτησαν δημόσια εδάφη;
    όσους έκλεισαν τους εγυαλούς;όσους ζουν με τρόπο που δεν αποδεικνύεται;
    Εγώ θα συμφωνούσα κάθε σπίτι και λογιστήριο,κάθε διαχείριση πολυκατοικίας και άλλο λογιστήριο για να πιάνουμε τους ξύπνιους υδραυλικούς,ηλεκτρολόγους,καυστηρατζήδες,κηπουρούς και κάθε λογής επαγγελματίες.Εάν έχετε πράγματι σχεφτεί όλα αυτά και άλλα πολλά και δε φοβάστε το πολιτικό κόστος,σίγουρα θα έχετε ακολουθήσει το σωστό δρόμο,αλλοιώς φοβάμαι πως θα χρειαστεί να ξανακάνω οικονομίες όπως όταν ήμουν νεοπροσληφθείς με τη διαφορά ότι τώρα τα γειρατιά είναι στο παρόν και όχι στο μέλλον.Σκεφθήτε πως το δικό μου κεφάλαιο είναι μη αναλωθείσα αξία εργασίας,δεν νομίζω να πρέπει να χαρακτηριστώ κεφαλαιούχος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | χαρης

    πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στα πλάισια της αγοράς.είναι πρόκλιση πια!μιλάω με φίλους μου που δουλεύουν στο δημοσιο,καθαρίζουν 1200-1300 το μήν με 14 μισθούς παρακαλώ ,δουλεύουν 200 μέρες το χρόνο ,4 ώρες τη μέρα και εγώ εμποράκος 6 μέρες επί 10 ώρες 310 μέρες το χρόνο και με απολαβές τα μισά!
    να σταματήσει το παραμύθι των κρατήσεων στο δημόσιο που είναι σαφές οτι είναι εικονικές…..
    εγώ με ένα μαγαζάκι και χιλιάδες σαν και μένα μόνο πληρώνουμε.οι μεγάλοι τίποτα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | NIKOΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Kαταρχήν καλά χριστούγεννα και καλο χρόνο σε όλους τους πολίτες και Σε εσάς Κε Αξιότιμε κύριε Υπουργέ :

    Εγω θα σταθώ στο θέμα της Εκδοσης Αποδείξεων , όσον αφορά την Παροχή Υπηρεσιων κατα 1ο λόγο :

    Σήμερα , Υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός Αποδείξεων που περνάνε στην εφορία , πρέπει να εσωματωθούν μέσα και αποδείξεις απο και απο άλλους επαγγελματικούς κλάδους .ΕΠΊΣΗΣ ΜΕΙΏΣΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ,είναι αντικίνητρο να ζητήσει σήμερα κάποιος απόδειξη , με ΦΠΑ 19% , κάντε τον ΦΠΑ 6 %, μια και ο στόχος είναι να καταβάλλεται ο ΦΠΑ που σήμερα , τον παρακρατούν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ,και απο την άλλη αποκρύπτοντας απο την Εφορία έτσι και τα πραγματικά τους εισοδήματα .
    Σε αυτό το σημείο να προτείνω κάτι που γίνεται στην Αμερική , όπου ο Φόρος (ΤΑΧ ) , κατάβάλεται την στιγμή και στον τόπο συναλλαγής , και αυτόματα πηγαίνει με κάποιο σύστημα ΟΝ-ΛΙΝΕ , στο Υπουργειο Οικονομικών .
    Και να προτείνω κάτι ακόμα όταν κάποιος πολίτης , καταγγελει μια περίπτωση Εξαπάτησης στην συναλλαγή του με μια επιχείρηση , ο μέν πολίτης να τυγχάνει μιας τιμητικής Διάκρισης -μιας επιπλέον φοροαπαλλαγής της τάξης των 1320 ευρώ για κάθε περίπτωση που καταγγελει , το ποσό δεν είναι τυχαίο , αν Διαιρέσουμε τον
    Αριθμό των φορολογουμένων γύρω στα 5000000 ,που δεν έχουν υποβάλλει καμία απόδειξη παροχής υπηρεσιών , με τα περίπου 6,6 δίς , τον χρόνο που χάνει το
    ελληνικό κράτος απο τα έσοδα του ΦΠΑ , που υποκλέπτεται απο τους Ελευθερους Επαγγελματίες -Επιτιδευματίες , ετησίως προκύπτει αυτό το ποσό .
    Επίσης να λαμβάνονται Υπόψη και Αποδείξεις Διαβίωσης , όπως αποδείξεις απο Καταστήματα τροφίμων , Αποδείξεις κοινοχρήστων(απο εδώ θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές κατηγορίες ελευθέρων επγγελματιών που κάνουν εργασίες σε κάποια πολυκατοικία και ενώ η δαπάνη για την εργασία εγγράφεται στην απόδειξη κιονοχρήστων δεν παρέχουν οι εν λόγω επγγελματίες καμία απόδειξη !)
    Επίσης θεωρώ ότι όταν καποιος Αγοράζει ένα καινούργιο σπίτι , ο Εφορία να Λαμβάνει Υπόψη την την Πραγματική (Εμπορική Αξιά ) για ακίνητα πάνω απο 200000 ευρώ Πραγματικής Αξίας , ώστε να μην κάνουν φοροδιαφυγή οι Κατασκευαστες ακινητων και ειδικά οι Μεγαλοκατασκευαστές .Επίσης στο θέμα των ακινήτων που μισθώνονται να εφαρμοστεί σύστημα Υπολογισμού με βάση τις πραγματικές τιμές μίσθωσης ανα περιοχή , και για τον χρόνο που ένα ή περισσότερα Ακίνητα δεν έχουν μισθωθεί να αφαιρείται ο χρόνος αυτός απο την προείσπραξη του φόρου για το ακίνητο αυτό .επίσης να λαμβάνεται Υπόψη και οι Δαπάνες για τις Φυσικές φθορές , που μπορεί να έχει ένα μισθωμένο ακίνητο , με την παροδο του χρόνου , και με βάση τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις Απαιτούμενες Επισκευές , να Υπολογίζονται στο σύνολο τους ώστε κάποιος να δικαιούται το Αφορολόγητο των 12000 ευρώ.

    Οι Δαπάνες των πολιτών , για την Υγεία που είναι και απο τις Υψηλότερες στην ΕΕ , όπως αγορές φαρμάκων , όταν δεν υπάρχει κανένα απο τα 3 ποσοστα συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά του φαρμάκου ,να λαμβάνονται Υπόψη απο την εφορία , μέχρι του ποσού των 3000 ευρώ , και να μειωνεται έτσι το φορολογητέο εισόδημα , ή να δικαιολογείται ως ένα μέρος των Δαπανών , για να δικαιούται κάποιος το Αφορολογητο των 12000 ευρώ.Αυτό θά ανακούφιζε οικονομικά ηλικιωμένους που ζούν με μια χαμηλή σύνταξη , και δέν έχουν άλλους πόρους .
    Το ίδιο να ισχύσει και για την απόδειξη (που θα αποδυκνειεί και τα πραγματικά εισοδήματα του ιδώτη ιατρού )και απο την Επίσκεψη σε κάποιον ιδιώτη γιατρό , ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο των ιατρών του κολονακιου και όχι μόνο.Σε περίπτωση που Διαπιστωθεί Φοροδιαφυγή νά κινείται Αυτοματα το Δημόσιο για την Καταβολή των Διαφυγόντων φόρων .
    Αν και σε αυτό το σημείο , αν κάποιος συντηρεί τον ανήμπορο γονέα του , και ανήκει στην φορολογική κλίμακα 15000-25000 ευρώ , να μπορεί τα χρήματα που δίνει στον γονέα του , να τα δικαιολογεί στην εφορία με την μορφή δωρεας , και μέχρι του ποσού των 12000 ευρώ το χρόνο .
    Για τις εταιρίες ο φορολογικός τους έλεγχος σέ όλα τα επίπεδα να γίνεται ηλεκτρονικά με την αποστολή με ηλεκτρονικά μέσα των στοιχείων Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων , των Ισολογισμών τους ,των Ετήσιων απογραφών Αποθήκης , κλπ , ειδικά σε εταιρίες με κύκλο εργασιών απο 200000 ευρώ και πάνω , το όριο δεν είναι τυχαίο γιατι για να στηθεί μια ανώνυμη εταιρία το βασικό της κεφάλαιο πρέπει να είναι γύρω στα 100000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος .Αυτό θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της Διαφθοράς των εφοριακών και ειδικά της Υπηρεσίας Ειδικών ελέγχων, γιατί επιπλέον θα καταργούνταν και η απευθείας επαφή Εφοριακόυ-Φορολογουμένου .

    Σύσταση Ειδικής υπηρεσίας για την Διαφθορά σε όλο το δημόσιο Τομέα , στις ΔΕΚΟ , εξοπλισμένης με ΗΥ , και διασυνεδεμένης με άλλες Υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ ,τα τελωνεία ,Πολεοδομίες Εθνικό κτηματολόγιο λιμεναρχεία και άρση του Τραπεζικού απορρήτου για λογαριασμούς καταθέσεων απο 100000 ευρώ και άνω , που είναι στο όνομα ,του Δημόσιου Υπάλληλου , είτε σε ονόματα συγγενών , και βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού ή του Εξωτερικού.Στην εν λόγω Υπηρεσία αυτονόητο είναι ότι θα υπάρχουν ενας Ικανοποιητικός Αριθμός εισαγγελέων , για την ταχύτερη δίωξη των επίορκων κρατικών λειτουργών .
    Να καταργηθεί το ποσοστό της επιστροφής του 10 % , για Προμήθειες του Δημοσίου , γνωστού και
    ως μίζα , και να εντοπιστούν οι ευκολίες που κάνουν οι <> σε Υπηρεσίες και στελέχη των Υπηρεσιών αυτών για την απόκτηση Εξόπλισμου πληροφορικής ,παροχές καταναλωτικών ειδών , κλπ παροχών σε είδος .

    Επίσης για τα πάσης φύσης και ειδους Κέντρα διασκέδασης , αυστηρός έλεγχος των λειτουργικών
    Δαπανών τους , ( Δηλωθείσες Αμοιβές προσωπικού , Ασφαλιστική Ενημερότητα , για το προσωπικό που απασχολούν , Περιοδικός ελεγχός των λογιστικών τους βιβλίων και εδώ ηλεκτρονικά , έλεγχος με το ΣΔΟΕ ,της προέλευσης κεφαλαίων που απαιτούνται για το άνοιγμα τους ,Διασταύρωση στοιχείων των συναλλαγών που έχουν με προμηθευτές τους το 30-40% της παραοικονομίας , και ως γνωστό προέρχεται απο τέτοιου είδους επιχειρήσεις , και για έλεγχο τους μήπως χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρωμικού χρήματος .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:14 | Γιάννης

    1. Οι δικηγόροι , συμβολαιογραφοι να πληρώνονται μόνο μέσω τραπέζης με κωδικοποιημενους κωδικούς πληρωμής ανάλογα με την κάθε υπηρεσία , πχ φονική παροχή κόστος συγκεκριμένο και πληρωμή μέσω τραπέζης με άμεση γνωστοποίηση και στο κράτος

    2. Έλεγχος στα συμβόλαια των υποθηκοφυλλακιων και καταμέτρηση πχ γονικων παροχών και συγκριση παρελθόντων δηλώσεων στις εφορίες

    3. Έλεγχος πόθεν εσχες σε εφοριακους, πρώην δήμαρχους, νομάρχες, πολεοδομους δασαρχες συμβολαιογραφους Τοσο για τους ίδιους αλλά και για τις γυναίκες παιδιά τους και κοντινούς συγγενείς καθώς πολλοί τα έχουν πάρει και τα ζουν γράψει στα παιδιά τους.. Και βλέπεις νεαρά παιδιά με περιουσίες που δεν δικαιολογούνται

    4. Ελεγχος απευθείας σε εργολάβους

    5. Όλα τα τιμολόγια να κόβονται ηλεκτρονικά και μόνο

    6. Δεσμευση περιουσιών όταν αυτές έχουν δημιουργηθεί με κατάχρηση δημοσίου χρήματος

    7. Οι εφοπλιστές αλήθεια πληρώνουν κάτι η έχουν φοροαπαλλαγη;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Ρωσσίδης Γεώργιος

    Καλησπέρα σας .

    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν διαβάζονται τα σχόλιά μας , πόσο δε μάλλον αν λαμβάνονται υπ΄ όψιν , όμως απο την στιγμή που μας δίδεται αυτή η δυνατότητα , θα υποβάλω και εγώ τα σχόλιά μου .

    Θεωρώ πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στά ελεύθερα επαγγέλματα (γιατροί , δικηγόροι , νυκτερινά κέντρα , υδραυλικοί , αρτοποιία ,πρατήρια καυσίμων ,καταστήματα ένδυσης κλπ ) πλην των περιπτέρων (δεν εχω περίπτερο !).

    Αυτός ο τρόπος είναι η κατάργηση των μετρητών . Καμία πληρωμή προς ελεύθερους επαγγελματίες να μην γίνεται με μετρητά . Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί .

    Ο εφοδιασμός του κάθε Έλληνα πολίτη με μία κάρτα (τύπου ΑΜΚΑ , όπου θα αντιστοιχεί ένας τραπεζικός λογαριασμός ) θα είναι το μέσον συναλλαγής .

    Σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία να διατεθεί , δωρεάν , φορητό μέσον υποδοχής της κάρτας το οποίο θα συνδέεται on line με την κατά τόπους εφορία ή κάποια άλλη (νέα) υπηρεσία . Κάθε συναλλαγή θα αφαιρεί από τον λογαριασμό του πελάτη και θα προσθέτει στον λογαριασμό του ελεύθερου επαγγελματία το ανάλογο αντίτιμο της συναλλαγής αφού άμεσα θα έχει αφαιρέση τον ΦΠΑ .

    Έτσι κάθε ευρώ που θα παίρνει ο ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι ταυτόχρονα και απόδειξη για τον πελάτη , αλλά και άμεσα ελεγκτέο από τους αρμόδιους φορείς .

    Να σημειώσω δε εδώ , πως έτσι βγαίνει απ΄ την δύσκολη θέση ο πελάτης λ.χ. του γιατρού , από το να ζητήσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών .

    Πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος γιά άμεση είσπραξη ΦΠΑ , ακόμη και απο μεγάλες επιχειρήσεις .

    Βέβαια να αναπτύξω όλο το σκεπτικό μου σε μία φόρμα σχολίων είναι κάπως δύσκολο , αλλά πιστεύω πως μία ιδέα πήρατε .

    Κάθε Έλληνας πολίτης με εισόδημα έως 15000 ευρώ (οικογενείας έως 30000 ευρώ) να μήν πληρώνει καθόλου φόρο , αφού με αυτό το ποσό έτσι κι αλλιώς δεν περισσεύει . Λάβεται υπ΄ όψιν ότι εφ΄ όσον ξοδεύει όλο αυτό το εισόδημα έχει ήδη πληρώσει ΦΠΑ (μέσω όρο) 16% , ήτοι 4800 ευρώ . Αυτο αν δεν είναι καπνιστές . Αν είναι καπνιστές ενός πακέτου ημερησίως το ποσό πλησιάζει τις 6000 ευρώ .

    Πέραν των ορίων αυτών εφαρμόστε κλιμακωτά αυξανόμενη φορολογία αλλά σε σημείο τέτοιο ούτως ώστε να μην αισθάνεται ο φορολογούμενος ότι «τιμωρείται» επειδή έχει υψηλό εισόδημα .

    Πάντα στη διάθεσή σας .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΜΙΛΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

    Αμεσα και οικονομικά οφέλη από μία ορθή Αστυνόμευση της Οδικής Κυκλοφορίας τόσο στα έσοδα (πρόστιμα), όσο και στις δαπάνες (π.χ μέιωση εξόδων περίθαλψης μακρόχρονα τραυματιών).

    Ανυπαρξία Αστυνόμευσης κύρια αιτία για τους 1500 νεκρούς το χρόνο στην Ελλάδα

    Μία ορθή Αστυνόμευση της Οδικής Κυκλοφορίας θα εκπαιδεύσει άμεσα και γρηγορα τους Ελληνες οδηγούς στην τήρηση του ΚΟΚ. Προγράμματα στα σχολεία κτλ έχουν μόνο μακροπρόθεσμη απόδοση

    Ακουσα χθες τον Πρωθυπουργό και ένα Υπουργό να μιλούν για τη σοβαρότητα του θέματος της Οδικής Ασφάλειας. Ενοιωσα ικανοποίηση, που επι τέλους αναγνωρίζεται αυτή σαν Εθνικό Θέμα. Απαγοητεύθηκα όμως, που στα εξαγγελόμενα μέτρα δεν άκουσα να γίνεται λόγος για τον τρόπο επιβολής της τήρησης των υφιστάμενων κανόνων του ΚΟΚ, που τόσο βάναυσα καταπατούνται στη χώρα μας.

    Εχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, φιλοξενώ συχνά συγγενείς, φίλους Ευρωπαίους, οι οποίοι τρομοκρατούνται με τον τρόπο, που οδηγούμε ειδικά στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και απορούν, που δεν βλέπουν πουθενά αστυνομικούς να ελέγχουν τόσο χονδροειδείς και επικίνδυνες παραβάσεις.

    Για τον τριπλάσιο αριθμό νεκρών από τροχαία ατυχήματα (150 ανα 1.000.000 κατοίκους), από ό,τι εχουν οι άλλες Ευρωπαικές χώρες δεν φταίει ούτε η ποιότητα των δρόμων (εμείς φταίμε που δεν προσαρμόζουμε την οδήγησή μας στην υπάρχουσα κατάσταση των δρόμων), ούτε η ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης (εμείς φταίμε που πέρνουμε το αυτοκίνητο να πάμε σε μέρη, που γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης).

    Παραδέιγματα:

    1. Οταν σε δρομους μέσα στην πόλη, όπως π.χ. είναι η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος, μέ όριο ταχύτητας 70, οι περισσότεροι από μας οδηγούμε με 110 και μερικοί πιο βιαστικοί με 150 ή καί περισσότερο, είναι επόμενο να μην προλαβαίνουμε να σταματάμε πάντα στο κόκκινο ή να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε εγκαιρα σε μια απροσεξία κάποιου άλλου οδηγού ή αφηρημένου πεζού.
    Ειναι αστείο μάλιστα, που σε μερικά σημεία της λεωφόρου Ποσειδώνος, π.χ. στη Βούλα, υπάρχουν και διαγραμμισμένες ζέμπρα διαβάσεις πεζών με επι πλεον σήμανση 10 μέτρα πριν τη διάβαση. Συμφωνα με τον ΚΟΚ οι πεζοί έχουν προτεραιότητα σε τέτοιου είδους διαβάσεις, πράγμα, που γίνεται απόλυτα σεβαστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκεί οι οδηγοί καρφώνουν το αυτοκίνητο μόλις δούν πεζό στο πεζοδρόμιο, που δείχνει την πρόθεσή του να περάσει απέναντι. Μπορεί να διανοηθεί πεζός στην Ποσειδώνος να κάνει χρήση της προτεραιότητας που του προσφέρει ο ΚΟΚ ; Τέτοιου είδους διαβάσεις στην Ελλάδα είναι μόνο παγίδες θανάτου για κανένα αφελή Ευρωπαίο τουρίστα και θα έπρεπε αμέσως είτε να καταργηθούν είτε να τοποθετηθεί μόνιμος τροχονόμος και να εισπράττει τσουχτερά πρόστιμα.

    2. Παραπονιόμαστε για την ποιότητα των δρόμων, όμως χρησιμοποιούμε π.χ. για δωρεάν parking τις λωρίδες εισόδου στην λεωφόρο Συγγρού, αντί να τις αφήνουμε ελεύθερες για την επιτάχυνση και ομαλή είσοδο των εισερχομένων στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αριστος σχεδιασμός δρόμου, αλλά η ανυπαρξία αστυνόμευσης καταργεί την προσδοκόμενη από το σχεδιασμό ασφάλεια.

    3. Σε μερικούς κάθετους δρόμους της λεωφόρου Βουλιαγμένης, π.χ. στην περιοχή Βούλας, υπάρχει πολύ σωστά απαγόρευση αριστερής στροφής. Ομως περίπου τα μισά από τα οχήματα την αγνοούν επιδεικτικά, με αποτέλεσμα μόλις αλλάζει το φανάρι να εγκλωβίζονται πολλές φορές στη μέση ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας. Αυτή την επικίνδυνη παράβαση την έχω δει να γίνεται μάλιστα και με την παρουσία αστυνομικού αυτοκινήτου, το οποίο βέβαια και αυτό έστριψε αριστερά.

    4. Αλλο παράδειγμα, πάλι απο την Παραλιακή λεωφόρο, όπου στο ρεύμα προς Βουλιαγμένη, λίγο μετα την διασταύρωση με τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, υπάρχει στο πεζοδρόμιο ενα περίπτερο, ο επονομαζόμενος „ΚΟΥΤΑΛΑΣ“ (γιατί βγάζει μια κουτάλα, με την οποία προσφέρει το εμπόρευμα και εισπράττει τα χρήματα χωρίς οι οδηγοί να βγαίνουν απο το αυτοκίνητό τους). Η δεξιά λωρίδα λοιπόν ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας χρησιμοποιείται σαν ιδιωτική οδός ενος „drive-in” περιπτέρου με τους οδηγούς, που ακολουθούν τους πελάτες του περιπτέρου να αναγκάζονται να φρενάρουν, να προσπαθούν να βγούν στην αριστερή λωρίδα, στην οποία βέβαια η κυκλοφορία γίνεται με ταχύτητες γύρω στα 100 km/h και να δημιουργούνται καταστάσεις ιδιαίτερα επικύνδυνες.

    Η Αστυνομία, όταν σπάνια παραβρίσκεται, δίνει την εντύπωση ότι είτε αδιαφορεί πλήρως ή ότι έχει άγνοια του ΚΟΚ.

    Η κυκλοφοριακή αγωγή του Ελληνα δεν θα βελτιωθεί με τα κάθε τόσο εξαγγελόμενα προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία και σωστές εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης. Αυτά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα κάποιο όφελος. Η σωστή συμπεριφορά των οδηγών μπορεί όμως άμεσα να επιβληθεί με την παρουσία εκπαιδευμένων τροχονόμων και την επιβολή προστίμων ειδικά για τις επικίνδυνες παραβάσεις. Γιατί νομίζετε στην Ελβετία π.χ., όπου έζησα 20 χρόνια, δεν διανοείται κάποιος να υπερβεί το όριο των 120 km/h στους υπέροχους αυτοκινητόδρομους. Υπάρχουν σε πολλά σημεία κάμερες, φωτογραφίζουν τους παραβάτες και ο λογαριασμός του προστίμου ταχυδρομείται αυτόματα στο σπίτι. Σίγουρα αυτά τα συστήματα δεν στοιχίζουν περισσότερο από όσα δαπάνησε το Ελληνικό Κράτος για την πρόληψη της γρίππης, που σε ένα χρόνο προκαλεί τοσους νεκρούς όσο τα τροχαία σε μία εβδομάδα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | Πάνος

    Διάβασα ότι θέλετε να καταργήσετε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, και σας έχω κάποιες παρατηρήσεις:

    Πως θα εκπίπτουν από το εισόδημα ή από τον φόρο οι αποδείξεις δαπανών κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης όταν για αυτές τις αποδείξεις δεν θα υπάρχουν κωδικοποιημένες διατάξεις που να ορίζουν τον τύπο τους αφού θα καταργηθούν;

    Μήπως θα θέλατε να απλοποιήσετε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων με το να καταργήσετε όλα τα μέχρι σήμερα ισχύοντα παραστατικά αξίας και θεσπίζοντας μόνο δύο (2) στοιχεία αξίας το δελτίο λιανικης για ιδιώτες (η όπως αλλιώς θέλετε να το αναφέρεται) και το δελτίο χονδρικής για συναλλαγές μόνο μεταξύ των επιτηδευματιών; Με συνέπεια την αποσυμφόρηση των εφοριών από θεωρήσεις, την μείωση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών λογιστών για θεωρήσεις, την επιβολή λιγότερων προστίμων σε περιπτώσεις μη έκδοσης του προσήκοντος στοιχείου, τον προβληματισμό για το ποιό στοιχείο θα κοπεί εάν η παροχή υπηρεσιών υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αξίας του στοιχείου,να απαλλαγούμε πια από τα πρόστιμα τις εκθέσεις ελέγχου, τις πράξεις επιβολής, το άγχος, την ανησυχία, την οικονομική επιβάρυνση του φορολογουμένου για λόγους τύπου και όχι ουσίας και τέλος μείωση της αξιοπιστίας του Υπουργείου Οικονομικών στους πολίτες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | NIKOΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Kαταρχήν καλά χριστούγεννα και καλο χρόνο σε όλους τους πολίτες και Σε εσάς Κε Αξιότιμε κύριε Υπουργέ :

    Εγω θα σταθώ στο θέμα της Εκδοσης Αποδείξεων , όσον αφορά την Παροχή Υπηρεσιων κατα 1ο λόγο :

    Σήμερα , Υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός Αποδείξεων που περνάνε στην εφορία , πρέπει να εσωματωθούν μέσα και αποδείξεις απο και απο άλλους επαγγελματικούς κλάδους .ΕΠΊΣΗΣ ΜΕΙΏΣΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ,είναι αντικίνητρο να ζητήσει σήμερα κάποιος απόδειξη , με ΦΠΑ 19% , κάντε τον ΦΠΑ 6 %, μια και ο στόχος είναι να καταβάλλεται ο ΦΠΑ που σήμερα , τον παρακρατούν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες , απο την άλλη αποκρύπτοντας απο την Εφορία έτσι και τα πραγματικά τους εισοδήματα .
    Και να προτείνω κάτι ακόμα όταν κάποιος πολίτης , καταγγελει μια περίπτωση Εξαπάτησης στην συναλλαγή του με μια επιχείρηση , ο μέν πολίτης να τυγχάνει μιας τιμητικής Διάκρισης -μιας επιπλέον φοροαπαλλαγής της τάξης των 1320 ευρώ για κάθε περίπτωση που καταγγελει, το ποσό δεν είναι τυχαίο , αν Διαιρέσουμε τον
    Αριθμό των φορολογουμένων γύρω στα 5000000 ,που δεν έχουν υποβάλλει καμία απόδειξη παροχής υπηρεσιών , με τα περίπου 6,6 δίς , τον χρόνο που χάνει το
    ελληνικό κράτος απο τα έσοδα του ΦΠΑ , που υποκλέπτεται απο τους Ελευθερους Επαγγελματίες -Επιτιδευματίες , ετησίως προκύπτει αυτό το ποσό .
    Στην ΕΛΛΆΔΑ , πολύς κόσμος χρησιμοποιεί ταξί είτε τακτικά είτε για κάποιο εκτακτό λόγο για τις μετακινήσεις του , Υποχρεώστε τους ταξιτζίδες να δίνουν απόδειξη , με ταμειακή που να είναι σε on-line σύνδεση με το υπουργείο οικονομικών , το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε και με άλλες κατηγορίες Επαγγελματιών .Σε αυτό το σημείο να προτείνω κάτι που γίνεται στην Αμερική , όπου ο Φόρος (ΤΑΧ ) , κατάβάλεται την στιγμή και στον τόπο συναλλαγής , και αυτόματα πηγαίνει με κάποιο σύστημα ΟΝ-ΛΙΝΕ , στο Υπουργειο Οικονομικών .
    Επίσης να λαμβάνονται Υπόψη και Αποδείξεις Διαβίωσης , όπως αποδείξεις απο Καταστήματα τροφίμων , Αποδείξεις κοινοχρήστων(απο εδώ θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές κατηγορίες ελευθέρων επγγελματιών που κάνουν εργασίες σε κάποια πολυκατοικία και ενώ η δαπάνη για την εργασία εγγράφεται στην απόδειξη κιονοχρήστων δεν παρέχουν οι εν λόγω επγγελματίες καμία απόδειξη !) , Ακόμα και οι κάρτες ελευθέρων Διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς , ακόμη και τα εισιτήρια , ώστε να μην έχουμε φαινόμενα να δίνει ό ένας επιβάτης στον άλλο , ένα χρησιμοποιημένο εισιτήριο , στερώντας έτσι τον Συγκοινωνιακό φορέα
    απο έσοδα , όταν ξέρει πως η δαπάνη για την μετακίνηση του , μπορεί να τον κάνει να δικαιούται
    το αφορολόγητο των 12000 ευρώ.

    Επίσης θεωρώ ότι όταν καποιος Αγοράζει ένα καινούργιο σπίτι , ο Εφορία να Λαμβάνει Υπόψη την την Πραγματική (Εμπορική Αξιά ) για ακίνητα πάνω απο 200000 ευρώ Πραγματικής Αξίας , ώστε να μην κάνουν φοροδιαφυγή οι Κατασκευαστες ακινητων και ειδικά οι Μεγαλοκατασκευαστές .Επίσης στο θέμα των ακινήτων που μισθώνονται να εφαρμοστεί σύστημα Υπολογισμού με βάση τις πραγματικές τιμές μίσθωσης ανα περιοχή , και για τον χρόνο που ένα ή περισσότερα Ακίνητα δεν έχουν μισθωθεί να αφαιρείται ο χρόνος αυτός απο την προείσπραξη του φόρου για το ακίνητο αυτό .επίσης να λαμβάνεται Υπόψη και οι Δαπάνες για τις Φυσικές φθορές , που μπορεί να έχει ένα μισθωμένο ακίνητο , με την παροδο του χρόνου , και με βάση τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις Απαιτούμενες Επισκευές , να Υπολογίζονται στο σύνολο τους ώστε κάποιος να δικαιούται το Αφορολόγητο των 12000 ευρώ.

    Οι Δαπάνες των πολιτών , για την Υγεία που είναι και απο τις Υψηλότερες στην ΕΕ , όπως αγορές φαρμάκων , όταν δεν υπάρχει κανένα απο τα 3 ποσοστα συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά του φαρμάκου ,να λαμβάνονται Υπόψη απο την εφορία , μέχρι του ποσού των 3000 ευρώ , και να μειωνεται έτσι το φορολογητέο εισόδημα , ή να δικαιολογείται ως ένα μέρος των Δαπανών , για να δικαιούται κάποιος το Αφορολογητο των 12000 ευρώ.Αυτό θά ανακούφιζε οικονομικά ηλικιωμένους που ζούν με μια χαμηλή σύνταξη , και δέν έχουν άλλους πόρους .
    Αν και σε αυτό το σημείο , αν κάποιος συντηρεί τον ανήμπορο γονέα του , και ανήκει στην φορολογική κλίμακα 15000-25000 ευρώ , να μπορεί τα χρήματα που δίνει στον γονέα του , να τα δικαιολογεί στην εφορία με την μορφή δωρεας , και μέχρι του ποσού των 12000 ευρώ το χρόνο .

    Το ίδιο να ισχύσει και για την απόδειξη (που θα αποδυκνειεί και τα πραγματικά εισοδήματα του ιδώτη ιατρού )και απο την Επίσκεψη σε κάποιον ιδιώτη γιατρό , ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο των ιατρών του κολονακιου και όχι μόνο.Σε περίπτωση που Διαπιστωθεί Φοροδιαφυγή νά κινείται Αυτοματα το Δημόσιο για την Καταβολή των Διαφυγόντων φόρων .

    Για το θέμα του Ασφαλιστικού , να φορολογηθούν και το 1 εκατομύριο Μετανάστες που ζούν και εργάζονται στην χώρα μας σαν ελύθεροι επαγγελματίες , αυτό θα πρόσθεται έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία ταμεία και στον κρατικό προυπολογισμό.

    Για τις εταιρίες ο φορολογικός τους έλεγχος σέ όλα τα επίπεδα να γίνεται ηλεκτρονικά με την αποστολή με ηλεκτρονικά μέσα των στοιχείων Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων , των Ισολογισμών τους ,των Ετήσιων απογραφών Αποθήκης , κλπ , ειδικά σε εταιρίες με κύκλο εργασιών απο 200000 ευρώ και πάνω , το όριο δεν είναι τυχαίο γιατι για να στηθεί μια ανώνυμη εταιρία το βασικό της κεφάλαιο πρέπει να είναι γύρω στα 100000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος .Αυτό θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της Διαφθοράς των εφοριακών και ειδικά της Υπηρεσίας Ειδικών ελέγχων, γιατί επιπλέον θα καταργούνταν και η απευθείας επαφή Εφοριακόυ-Φορολογουμένου .

    Σύσταση Ειδικής υπηρεσίας για την Διαφθορά σε όλο το δημόσιο Τομέα , στις ΔΕΚΟ , εξοπλισμένης με ΗΥ , και διασυνεδεμένης με άλλες Υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ ,τα τελωνεία ,Πολεοδομίες Εθνικό κτηματολόγιο λιμεναρχεία και άρση του Τραπεζικού απορρήτου για λογαριασμούς καταθέσεων απο 100000 ευρώ και άνω , που είναι στο όνομα ,του Δημόσιου Υπάλληλου , είτε σε ονόματα συγγενών , και βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού ή του Εξωτερικού.Στην εν λόγω Υπηρεσία αυτονόητο είναι ότι θα υπάρχουν ενας Ικανοποιητικός Αριθμός εισαγγελέων , για την ταχύτερη δίωξη των επίορκων κρατικών λειτουργών .
    Να καταργηθεί το ποσοστό της επιστροφής του 10 % , για Προμήθειες του Δημοσίου , γνωστού και
    ως μίζα , και να εντοπιστούν οι ευκολίες που κάνουν οι <> σε Υπηρεσίες και στελέχη των Υπηρεσιών αυτών για την απόκτηση Εξόπλισμου πληροφορικής ,παροχές καταναλωτικών ειδών , κλπ παροχών σε είδος .

    Επίσης για τα πάσης φύσης και ειδους Κέντρα διασκέδασης , αυστηρός έλεγχος των λειτουργικών
    Δαπανών τους , ( Δηλωθείσες Αμοιβές προσωπικού , Ασφαλιστική Ενημερότητα , για το προσωπικό που απασχολούν , Περιοδικός ελεγχός των λογιστικών τους βιβλίων και εδώ ηλεκτρονικά , έλεγχος με το ΣΔΟΕ ,της προέλευσης κεφαλαίων που απαιτούνται για το άνοιγμα τους ,Διασταύρωση στοιχείων των συναλλαγών που έχουν με προμηθευτές τους ,το 30-40% της παραοικονομίας ως γνωστό προέρχεται απο τέτοιου είδους επιχειρήσεις , και για έλεγχο τους μήπως χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρωμικού χρήματος .

    Σας Εχαριστώ για τον Ηλεκτρονικό βήμα που μας παρέχετε ,
    με τιμή Μιχαηλίδης Νικος Χειριστής ΗΥ
    ΤΗΛ 210-9569861 ΚΡΕΜΟΥ 109 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | Γ.Δ. ΓΙΩΤΑ

    Συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας.
    Χρόνια πολλά και καλά για όλους.
    Συμμετέχω σ’ αυτή την πανελλαδική «συζήτηση» όχι για να καταθέσω προτάσεις (αυτό ήδη συμβαίνει από δεκάδες συμπολιτών μας), αλλά για να εκθέσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μου.
    Αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως η πολυπληθέστατη, μέση ελληνική κοινωνία (κυρίως λόγω των προβλημάτων της οικονομίας)θυμίζει κάποιον που σέρνεται στην έρημο ψυχορραγώντας, αλλά προσπαθεί να συνεχίσει να σέρνεται ελπίζοντας ότι θα βρει κάπου μια σταγόνα νερό και λίγη σκιά, μήπως έτσι αναλάβει δυνάμεις και σωθεί απ’ τα όρνια (π.χ. «οίκοι» αξιολόγησης)που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του περιμένοντας ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή για να τον ξεσκίσουν (έως τότε, κάνουν στιγμιαίες επιθέσεις και «τσιμπούν» ένα κομματάκι του!).
    Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι ούτε λογικό ούτε εφικτό να ζητήσει κάποιος απ’ τον ταλαιπωρημένο ετοιμοθάνατο είτε να προσφέρει ο,τιδήποτε είτε να σηκωθεί και να βαδίσει.
    Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι επιβεβλημένο να δοθεί στον ψυχορραγούντα ΑΜΕΣΗ αρωγή, κάθε δυνατή βοήθεια.
    Κι όταν αναφέρεται η λέξη «ΑΜΕΣΑ», φυσικά δεν εννοείται ούτε χρονικό διάστημα 5 εβδομάδων μήτε οι 5 μήνες (κατά την κυρία Κατσέλη, τότε θα ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η ανάταξη της ελληνικής, πραγματικής αγοράς). Άραγε, θα υπάρχει αγορά τότε;;;
    Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι είναι περισσότερο επείγον:
    Να εισπραχθούν φόροι (τους οποίους πάρα πολλοί, ενώ έχουν τη θέληση, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους πληρώσουν)
    ή
    να βοηθηθούν αμέσως -ει δυνατόν κι εχθές, όπως λέγεται-και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ οι προσοδοφόρες δραστηριότητες, που έχουν πάρει την κατιούσα με ταχύτητα φωτός;;;
    Όπως ο ετοιμοθάνατος στην έρημο χρήζει νερού, σκιάς και τροφής ώστε να σωθεί και να δυναμώσει, έτσι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όλων των τύπων και ειδών)-η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ δηλαδή της ελληνικής οικονομίας- χρήζουν αρωγής και με τα 13 δις μετρητών που δόθηκαν στις τράπεζες και με το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο ενισχύει μόνο τις λίγες υγιείς-εύρρωστες-κερδοφόρες επιχειρήσεις και με το ΕΣΠΑ, όπου για να συμμετάσχει κάποιος είναι υποχρεωμένος να προσλάβει Σύμβουλο Επιχειρήσεων και (παρότι άνεργος) να διαθέτει τουλάχιστον το 25% του κεφαλαίου…
    Εάν λειτουργήσει η αγορά ομαλά, τότε και οι φόροι θα καταβάλλονται ομαλά και οι εισφορές θα αυξηθούν, αφού η αύξηση εργασίας προσφέρει και νέες θέσεις.
    Κατά την άποψή μου, λοιπόν, για να μιλήσουμε διεξοδικά περί φορολόγησης, ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ είναι όχι να σταματήσει απλώς η ραγδαία επιδείνωση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (εκτός της «αρπαχτής», φυσικά), αλλά να ξεκινήσει η ανοδική -έστω κι αργή κι επίπονη- πορεία τους, για να επιτευχθεί το πρώτο στάδιο προς την όποια ανάπτυξη.
    Και, όταν (κι εάν) η χώρα φθάσει σε αυτή τη φάση, τότε μπορεί όντως να γίνει ουσιαστική και αξιόπιστη συζήτηση, της οποίας τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις θα φέρουν, σίγουρα, όχι μόνο δίκαια αλλά και αποτελεσματικότατα μέτρα.
    Κυριε υπουργέ, ασχέτως με τις δικές μου απόψεις, σας δίνω πάλι συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας και σας εύχομαι να έχετε δύναμη για να συνεχίσετε με την ίδια εργατικότητα κι ευθύτητα.
    Υ.Γ. Ακούστε, σας παρακαλώ, τους πολίτες και τιμωρείστε εμπράκτως τους διασπαθιστές του δημοσίου χρήματος: φυλακή και δήμευση περιουσίας.
    1-2 αν τιμωρηθούν έτσι – και με τη σωστή δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών- δεν θα υπάρχουν πολλοί που θα επιζητούν τη διαφθορά.
    Υ.Γ. Νο 2
    Οφείλουμε, όμως, να δώσουμε και κάποια εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί την επανίδρυση του κράτους και πρόλαβε να κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: Όπως, συνήθως, τα μονής κατεύθυνσης μυαλά πιστεύουν ότι η επανίδρυση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ επάνω σε συντρίμμια και χαλάσματα!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Κουφογιαννίδης Αριστοτέλης

    Μην παιδεύεται τον κόσμο με εφορίες και σχετικά.

    Καταργήστε το απόρρητο των καταθέσεων, δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Ελβετία.

    Όλες οι καταθέσεις είναι με ονοματεπώνυμο. Όσες είναι σε ονόματα πολλών δικαιούχων, θα πρέπει να ζητηθεί ποιος είναι ο κύριος δικαιούχος και οπότε

    Στο τέλος της χρονιάς, όποια είναι η μεταβολή των καταθέσεων, εκεί θα γίνει και η φορολόγηση.

    Έτσι και αλλιώς για κάθε κατάθεση οι τράπεζες ζητούν και το ΑΦΜ. Άρα όλα είναι έτοιμα.

    Δεν είναι κάτι φοβερό. Μερικές εντολές στην βάση δεδομένων είναι (ξέρω από βάσεις δεδομένων και μπορώ να πω το πόσο γελοίο είναι).

    Στο τέλος της χρονιάς θα δίνονται οι μεταβολές όλων των καταθέσεων από τις τράπεζες στην Εφορία και από εκεί θα δίνονται τα ραβασάκια για το τι έχουμε να πληρώσουμε.

    Υπάρχει η πολιτική βούληση να πληρώσουν ΟΛΟΙ φόρους; ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

    Ελπίζω να τα διαβάζετε αυτά, που γράφουμε όλοι εμείς που ανησυχούμε και δίνουμε ιδέες και να μην είναι πάλι καμιά εφετζιά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΖΑΒΟΣ

    ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ – ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    1) Δημιουργία Ειδικού Τραπεζικού λογαριασμού για απόδοση Φ.Π.Α. από όλες τις επιχειρήσεις.
    2) Καταβολή του ΦΠΑ πριν την πώληση σε λογαριασμό του Δημοσίου.
    Σύνδεση της πληρωμής με τους ΑΦΜ Πωλητή και Αγοραστή.
    3) Είσπραξη του ΦΠΑ από το Δημόσιο για όλες τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα καθημερινά.
    4) Υπολογισμός και επιστροφή σε κάθε επιχείρηση κατά τους επόμενους μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία που θα δημιουργηθεί. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα εξαρτηθεί από το στόχο ενίσχυσης της ρευστότητας.
    (Υπάρχει ερωτηματικό για τις συναλλαγές με ιδιώτες και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο. Οι υπηρεσίες πληροφορικής καλούνται να δώσουν λύση)

    Αποτέλεσματα:

    1) Ενίσχυση της ρευστότητας
    2) Εξαφάνιση πλαστών στοιχείων
    3) Καμία Φορολογική επιβάρυνση
    3) Απελευθέρωση ανθρ.δυναμικού και ενίσχυση ελέγχων, όχι απαραιτήτως επί τόπου.
    4) Παρακολούθηση σε καθημερινή βάση του κόστους του Δημοσίου
    5) Μείωση κόστους στις επιχειρήσεις
    6) Κατάργηση του μίζερου συστήματός μας, όπλο στα χέρια των επιτήδειων

    Θέματα Απαλλαγών ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν. Η δημιουργία ενός συντελεστή για όλους και για όλα, θα απλοποιούσε τα πράγματα.
    Αν αποκτήσει πανευρωπαικό χαρακτήρα ίσως δοθεί λύση σε πολλά προβλήματα που απασχολούν όλες τις χώρες.

    Αν οι σκέψεις μου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ελπίζω να βρούν ανταπόκριση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Σπιτάλας Βασίλειος

    Προκειμένου να εκδίδονται αποδείξεις, προτείνω:
    1. Να θεσμοθετηθεί υπηρεσία, όπου ο καταναλωτής σ’ έναν πανελλαδικό τηλεφωνικό αριθμό να μπορεί ν’ αναφέρει επώνυμα ή ανώνυμα τον παραβάτη και την παράβαση, για μη έκδοση απόδειξης ή αποδείξεων.
    2. Η κάθε καταγγελία θα κοινοποιείται αυτόματα α) στην υπηρεσία ΡΑΜΠΟ (που πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί) και β) στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. όπου αναφέρεται το περιστατικό. (π.χ. για Σαμοθράκη στην Αλεξ/πολη).
    3. Παράλληλα με τα κίνητρα των καταναλωτών για επισύναψη αποδείξεων στην φορολογική τους δήλωση, η υποψία και μόνον του επιτηδευματία ότι ο κατάναλωτής που δεν έλαβε απόδειξη, μετά από την συναλλαγή μπορεί να καταγγείλει το γεγονός θα τον συμμορφώνει.
    4. Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να συνοδευτεί από μια μεγάλη καμπάνια μέσα από τα Μ.Μ.Ε. σχετική με το «αγαπάς την Ελλάδα, Απόδειξη».
    5. Οι υποτροπιάζοντες, υποχρεωτικά να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη.

    Το μέτρο αυτό δεν είναι χαφιεδισμός γιατί αυτός που δεν εκδίδει απόδειξη κλέβει το κράτος τους πολίτες και τον εαυτόν του και ούτε έχει σχέση με προσωπικά δεδομένα.
    Εκτιμώ ότι το μέτρο αυτό:
    α. Θα έχει άμεσα αποτελέσματα (αφορά και αγαθά και υπηρεσίες).
    β. Συνοδευόμενο και με τα οικονομικά κίνητρα επισύναψης αποδείξεων, θα εμπεδώσουν πανελλαδικά και μέσα από τον φόβο της καταγγελίας, «φορολογική συνείδηση».
    γ. Δεν υπάρχει φόβος «εκδικητικών καταγγελιών», αφού αυτό που θα αξιοποιείται θα είναι η πληροφορία ότι ο τάδε παρανομεί! Η διαπίστωση της παραβατικότητας και η διασταύρωση των πληροφοριών θα είναι υπόθεση των υπηρεσιών.

    Σπιτάλας Βασίλης (οικονομολόγος) Τηλ. 6974949838

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΑ Ε9
    ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΑΙΣΟΑΝΕΤΑΙ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | giannis

    Θέλω να ξεκινήσω με τα συγχαρητήρια μου προς τους κυβερνώντες μας, γιατί κατάφεραν να τρομοκρατήσουν ένα μεγάλο ποσοστό του λαού με τα λεγόμενα τους.
    Κατάφεραν να διχάσουν τους Έλληνες κάνοντας τους μισθωτούς να κατηγορούν τους επαγγελματίες για φοροδιαφυγή και τους επαγγελματίες να κατηγορούν τους δημόσιους για διαφθορά.
    Ναι υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά δεν είναι αυτή η πρώτη αιτία για την κατάσταση της χώρας μας.
    Ας ξυπνήσουμε κάποτε.
    Για την κατάσταση της οικονομίας φταίει κυρίως το διεφθαρμένο και σπάταλο κράτος.
    Όσους φόρους και να πληρώσουμε δεν φτάνουν για να πληρωθούν τα δημόσια έργα που κοστίζουν πολλαπλάσια από οποιοδήποτε άλλο κράτος.
    Δεν φτάνουν για να πληρωθεί ο τεράστιος ευρύτερος δημόσιος τομέας που συνήθως έχει τους τριπλάσιους υπάλληλους από ότι χρειάζεται(και δεν είμαι κατά του δημόσιου τομέα αλλά κατά της κακής διαχείρισης).
    Δεν φτάνουν για να πληρωθούν τα 16.000.000 εμβόλια που παρήγγειλαν όταν οι υπολογισμοί έλεγαν ότι χρειαζόμαστε 3.000.000.(Αλήθεια η νέα κυβέρνηση που λέει ότι θέλει δήθεν να βάλει τάξη γιατί δεν στέλνει στον εισαγγελέα αυτούς που τα παρήγγειλαν).
    Δεν φτάνουν για να πληρώσουμε τις τεράστιες προμήθειες που πήραν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιποί κουμπάροι από την SIEMENS(και το ότι αυτή η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα τι έγινε;)
    Δεν φτάνουν για να πληρώσουν τόσες εθελούσιες εξόδους για να ξεπουλήσουν-χαρίσουν τόσες εταιρείες.
    Ακόμα κι αν πληρώσω 671€ για τέλη κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό μου, που για το ίδιο αυτοκίνητο ο Γερμανός πληρώνει 130€(και στο Γερμανικό κράτος περισσεύουν), δεν πρόκειται να σας φτάσουν.
    Αλλά ξέχασα ο Γερμανός με τόσα λίγα τέλη δεν απολαμβάνει άνεση και ασφάλεια στους δρόμους του.Ενώ εμείς έχουμε και τα Τέμπη!!!
    Ας δούμε τώρα όμως και πως μάθαμε στην φοροαποφυγή.
    Μεγάλωσα με τον πατέρα μου να δουλεύει 2 δουλειές για να πληρώνει τα φροντιστήρια μήπως και σπουδάσω. Σαν μισθωτός πλήρωνε όλους τους φόρους που του αναλογούσαν για να έχω δωρεάν παιδεία. Αλλά εγώ έβλεπα ότι και στο σχολείο οι δάσκαλοι ,που πληρωνόντουσαν από τους φόρους του πατέρα μου, δεν έκαναν δουλειά γιατί έτσι κι αλλιώς θα πήγαινα φροντιστήριο. Και όλη μου η παιδεία ήταν τελικά να γράψω καλά στα 4 μαθήματα των πανελληνίων.
    Στην συνέχεια άνοιξα μια εμπορική επιχείρηση. Ας δούμε πως δουλεύω.
    Αγοράζω στην επιχείρησή μου ένα προιόν 1000€. Έχω μέσο ποσοστό κέρδους 12%. Άρα το πουλάω 1120€. Από αυτά το 19%(πάνω στην καθαρή αξία) δηλαδή 178,82€ είναι το ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος. Από τα 120€ που είναι το κέρδος μου πληρώνω κατά μέσο όρο 30% φόρο εισοδήματος.(μπορεί να φτάσει και 40%).Δηλαδή 36 € φόρο. Δηλαδή εγώ δουλεύω για να κερδίσω τελικά από αυτή την πώληση (120-36)=84€ και το κράτος εισπράττει (178,82+36)=214,82 €.
    Ας είναι, μου προσφέρει τουλάχιστον δωρεάν παιδεία(1100 € το μήνα σε φροντιστήρια για 2 παιδιά)
    και δωρεάν υγεία.
    Και ας συνεχίσω. Από τα 84 € του κέρδους μου, έβαλα 50 € βενζίνη (όπου περίπου τα μισά είναι φόροι του κράτους) και πλήρωσα και 20 € διόδια (πάλι δλδ. στο κράτος) για να περάσω τον μέγα αυτοκινητόδρομο για Θεσσαλονίκη (Μαλιακός-Τέμπη) τώρα τα Χριστούγεννα. Τα υπόλοιπα 14 € θα τα αποταμιεύσω στην τράπεζα για μια ώρα ανάγκης (λόγω κοινωνικού κράτους) και θα πληρώνω και 10% φόρο για τους τόκους.

    Εεε!!!! Φτάνει πιά.

    Συγνώμη αν κούρασα με το παράδειγμα μου.
    Ευχαριστώ.

    ΥΓ. Βλέπω γύρω μου πολλούς άξιους ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά εκεί που καταντήσατε κύριοι την πολιτική απλά δεν ασχολούνται με τα κοινά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Θανάσης

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ

    Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή εκ μέρους των ιατρών.

    Για τους ιατρούς (χειρουργούς κάθε ιδικότητας), γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους κλπ οι οποίοι διενεργούν επεμβάσεις σε ιδωτικού δικαίου θεραπευτήρια, κλινικές, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να υποβάλλουν κάθε χρόνο μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, αναλυτική κατάσταση όλων των κατά κατηγορία επεμβάσεων που έχουν διενεργήσει ανά θεραπευτήριο για το υπόψη έτος.( Δεν απαιτείται να αναφέρονται τα ονόματα των ασθενών.)Διασταύρωση των σοιχείων γίνεται εύκολα με τα υφιστάμενα στοιχεία στα αντίστοιχα θεραπευτήρια. Από τις καταστάσεις αυτές είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν υπάρχει και ποιά η έκταση της φοροδιαφυγής, ιδίως στις περιπτώσεις ιατρών των μεγάλων αστικών κέντρων. Ας σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν στοιχεία για τις αμοιβές ιατρών ανα επέμβαση κλπ. από τις πληρωμές σε ασφαλιζομένους τους.

    Ετσι είναι δυνατό να ελεγχθεί ένα μέρος των εισοδημάτων τους που αφορούν έσοδά τους από τις απ’ ευθείας πληρωμές από ασθενείς τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | dwros

    Θα προτεινα μετα την ολοκληρωση του διαλογου για το φορολογικο, αλλα κυριως για το ασφαλιστικο, να προκηρυχθει δημοψηφισμα.
    Ετσι θα αναλαβουν ολοι τις ευθυνες τους και η κυβερνηση θα εχει λαϊκη στηριξη, την οποια δεν παρεχει η αντιπολιτευση