Άρθρο 65:

Στο άρθρο 19 του ν. 3086/2002 προστίθεται παράγραφοι 2, 3 και 4 ως εξής:
«2. α. Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) συνιστάται Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ). Το Γραφείο στελεχώνεται με ένα Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και έναν Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ.
β. Στην αρμοδιότητα του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ν.Σ.Κ. ανήκει η γενική εποπτεία της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που προβλέπεται από το άρθρο 23 του ν.3918/2011 (Α-31) όπως ισχύει, και η διεκπεραίωση κατά τη διαδικασία που διέπει το Ν.Σ.Κ. των ερωτημάτων που υποβάλλονται προς έκδοση γνωμοδότησης από τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
γ. Ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ, με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., που δημοσιεύεται με ανάρτηση επί δεκαήμερο στα Κεντρικά Καταστήματα του Ν.Σ.Κ. και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ορίζονται η διαδικασία άσκησης της εποπτείας, όπως κατανομή της ύλης, διαδικασία αποδοχής αποφάσεων, άσκησης ένδικων βοηθημάτων και μέσων, αναγνώρισης απαιτήσεων, δικαστικών και εξώδικων συμβιβασμών και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Για την ανάρτηση και τη διάρκεια της απόφασης συντάσσονται πρωτόκολλα από το Ν.Σ.Κ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ τα οποία τηρούνται στο Ν.Σ.Κ.
δ. Οι θέσεις των Νομικών Συμβούλων του Κράτους αυξάνονται κατά μία και ανέρχονται συνολικά σε πενήντα επτά (57).
3. ι. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), που λειτουργεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ), έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Την εκπροσώπηση του Τ.Π.Δ. ενώπιον όλων των ανώτατων δικαστηρίων με μέλη του Ν.Σ.Κ.. Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου με αιτιολογημένη πρότασή του και ύστερα από έγκριση του Προέδρου του ΝΣΚ μπορεί να αναθέτει σε μέλη του Γραφείου Νομικού Συμβούλου τον δικαστικό χειρισμό υποθέσεων ιδιαίτερα σημαντικής σπουδαιότητας. β) Τη διεκπεραίωση, κατά τη διαδικασία που διέπει το Ν.Σ.Κ., των ερωτημάτων που υποβάλλονται προς έκδοση γνωμοδότησης από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ. γ) Την εποπτεία και την καθοδήγηση των δικηγόρων του Τ.Π.Δ.
ιι. Η διαδικασία άσκησης της εποπτείας, όπως η κατανομή της ύλης, η διαδικασία αποδοχής αποφάσεων, άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, αναγνώρισης απαιτήσεων, δικαστικών και εξώδικων συμβιβασμών και κάθε άλλη λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., που δημοσιεύεται με ανάρτηση, επί δεκαήμερο, στα κεντρικά καταστήματα του Ν.Σ.Κ. και του Τ.Π.Δ. Για την ανάρτηση και τη διάρκειά της συντάσσονται πρωτόκολλα από το Ν.Σ.Κ. και το Τ.Π.Δ. τα οποία τηρούνται στο Ν.Σ.Κ.
ιιι. Οι υποθέσεις του Τ.Π.Δ., που εκδικάζονται σε πρωτοδικεία και εφετεία εκτός του νομού Αττικής στις έδρες των οποίων λειτουργεί υπηρεσιακή μονάδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διεξάγονται από την οικεία υπηρεσιακή μονάδα του Ν.Σ.Κ. Οι λοιπές υποθέσεις ανατίθενται σε δικηγόρους οι οποίοι ορίζονται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 24 και 25 του ν. 3086/2002 και, κατά προτίμηση, ανατίθενται στους δικηγόρους του Δημοσίου, όπου αυτοί έχουν ορισθεί.
4. ι. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), που λειτουργεί στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Την εκπροσώπηση του Ο.Γ.Α. ενώπιον όλων των δικαστηρίων του Νομού Αττικής και τη διεκπεραίωση, κατά τη διαδικασία που διέπει το Ν.Σ.Κ., των ερωτημάτων που υποβάλλονται προς έκδοση γνωμοδότησης από τον Διοικητή ή τον Υποδιοικητή του Ο.Γ.Α., εφόσον ο τελευταίος είναι ειδικά εξουσιοδοτημένος προς τούτο. β) Την εποπτεία και την καθοδήγηση των δικηγόρων του Ο.Γ.Α. που τον εκπροσωπούν ενώπιον των δικαστηρίων που εδρεύουν εκτός του νομού Αττικής.
ιι. Η διαδικασία άσκησης της εποπτείας, όπως η κατανομή της ύλης, η διαδικασία αποδοχής αποφάσεων, άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων αναγνώρισης απαιτήσεων, δικαστικών και εξώδικων συμβιβασμών και κάθε άλλη λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. που δημοσιεύεται με ανάρτηση επί δεκαήμερο στα Κεντρικά Καταστήματα του Ν.Σ.Κ. και του Ο.Γ.Α. Για την ανάρτηση και τη διάρκεια της συντάσσονται πρωτόκολλα από το Ν.Σ.Κ. και τον Ο.Γ.Α., τα οποία τηρούνται στο Ν.Σ.Κ.
ιιι. Ο Ο.Γ.Α. παρίσταται ενώπιον όλων των δικαστηρίων που εδρεύουν εκτός του νομού Αττικής είτε με δικηγόρους είτε με υπαλλήλους του, νομίμως εξουσιοδοτημένους. Για τον ορισμό των δικηγόρων, τον τρόπο παροχής των νομικών τους υπηρεσιών, τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τις αμοιβές τους εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 24 και 25 του ν. 3086/2002 (Α΄324), όπως κάθε φορά ισχύουν. Με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ, ύστερα από σύμφωνη γνωμοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, που δημοσιεύεται με ανάρτηση, επί δεκαήμερο, στο Κεντρικό Κατάστημα του Ο.Γ.Α., ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των προηγουμένων εδαφίων. Για την ανάρτηση και τη διάρκειά της συντάσσεται πρωτόκολλο από τον Ο.Γ.Α. το οποίο τηρείται στον Ο.Γ.Α.
iv. Δικαστικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου ενώπιον δικαστηρίων εκτός νομού Αττικής, στις έδρες των οποίων λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες του Ν.Σ.Κ., διεξάγονται μέχρι τελικής περατώσεώς τους από τις οικείες υπηρεσιακές μονάδες του Ν.Σ.Κ.».