Αρθρο 5: Οργάνωση [άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ]

1. Ως «αρμόδια αρχή» της Ελλάδας ορίζεται η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Η Επιτροπή ενημερώνεται αμελλητί για κάθε σχετική μεταβολή.

2. Η αρμόδια αρχή της Ελλάδας δημοσιεύεται από την Επιτροπή σε κατάλογο των αρχών των κρατών μελών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αρμόδια αρχή της Ελλάδας στα άλλα κράτη μέλη.

3. Ως «κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης» ορίζεται το Τμήμα Γ’ Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Η κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης ενεργεί:

α) ως «αιτούσα αρχή», που υποβάλλει αίτημα συνδρομής εξ ονόματος της αρμόδιας αρχής, και

β) ως «λαμβάνουσα αρχή», που λαμβάνει αίτημα συνδρομής εξ ονόματος της αρμόδιας αρχής.

Η αρμόδια αρχή της Ελλάδας είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση της Επιτροπής και των άλλων κρατών μελών σχετικά με τον ορισμό της κεντρικής υπηρεσίας διασύνδεσης.

4. Η κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης συνεργάζεται με κάθε αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, ανάλογα με την περίπτωση, για τους σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 2 έως και 24 του παρόντος νόμου.
5. Ως «τμήματα διασύνδεσης» ορίζονται:

α) η Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, και
β) η Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα τμήματα διασύνδεσης ενεργούν ως «αιτούσα αρχή» και «λαμβάνουσα αρχή», ανάλογα με την περίπτωση, για το σκοπό της εφαρμογής της διοικητικής συνεργασίας που προβλέπεται στα άρθρα 12 και 13 του παρόντος νόμου.

6. Η αρμόδια αρχή της Ελλάδας δύναται να ορίζει τμήμα ή τμήματα διασύνδεσης, εκτός των αναφερόμενων στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συνιστάται το τμήμα ή τα τμήματα αυτά και καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους. Η κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης με ευθύνη της ενημερώνει τον κατάλογο των τμημάτων διασύνδεσης της Ελλάδας και τον διαθέτει στις κεντρικές υπηρεσίες διασύνδεσης των άλλων κρατών μελών και στην Επιτροπή.

7. Όταν ένα τμήμα διασύνδεσης αποστέλλει ή λαμβάνει αίτημα ή απάντηση σε αίτημα συνεργασίας, ενημερώνει την κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης δια της αρμόδιας αρχής της Ελλάδας.

8. Όταν ένα τμήμα διασύνδεσης λαμβάνει αίτημα συνεργασίας που συνεπάγεται διοικητικές ενέργειες εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων του, διαβιβάζει αμελλητί το αίτημα αυτό στην κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης δια της αρμόδιας αρχής της Ελλάδας και ενημερώνει σχετικά την αιτούσα αρχή του άλλου κράτους μέλους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 8 αρχίζουν από την επόμενη ημέρα της διαβίβασης του αιτήματος συνεργασίας στην κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης.

9. Η κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης και τα τμήματα διασύνδεσης, όπως ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ενεργούν ως αρμόδιες αρχές κατ’ ανάθεση.