Άρθρο 10 Διαχείριση και πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα εισροών – εκροών

Η Α.Α.Δ.Ε. καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για την ανάπτυξη και διαχείριση του λογισμικού εφαρμογών των πληροφοριακών συστημάτων εισροών – εκροών και των συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μεταφορικών μέσων (GPS), καθώς και για τη διαχείριση των δεδομένων αυτών. Υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα εισροών – εκροών και εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μεταφορικών μέσων (GPS) που έχουν σχεδιαστεί ή λειτουργούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου περιέρχονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία υπεισέρχεται και σε τυχόν δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβατικά κείμενα και αφορούν στα συστήματα αυτά. Πρόσβαση στα ανωτέρω πληροφοριακά συστήματα έχουν, πέραν των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και οι λοιπές συναρμόδιες αρχές, για σκοπούς ελέγχου.

  • 19 Οκτωβρίου 2020, 12:11 | ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού μεταξύ βυτιοφόρων οχημάτων & πλωτών εφοδιαστικών μέσων, όπως επανειλημμένα έχει διευκρινιστεί. Τα χερσαία μεταφορικά μέσα εντοπίζονται βάσει GPS (Global Positioning System – Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης), τα δε πλωτά μεταφορικά μέσα βάσει AIS (Automatic Identification System – Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως), το οποίο ενσωματώνει και GPS. Ήδη για το σύνολο του παγκόσμιου στόλου (όπου περιλαμβάνονται και τα εν Ελλάδι πλωτά εφοδιαστικά μέσα) και σύμφωνα με τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία, το AIS αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση άδειας αξιοπλοϊας οιουδήποτε πλοίου. Σε όλα τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα στην Ελλάδα το AIS είναι ήδη εγκατεστημένο.

    Ήδη μέσω Υ.Ε.Ν. και μέσω της Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας https://nmsw.hcg.gr/ καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία που αφορούν ταξίδια των πλωτών εφοδιαστικών μέσων. Επιπλέον, λόγω του ότι τα ναυτιλιακά καύσιμα ανήκουν στα επικίνδυνα φορτία, υπάρχει και υποχρέωση καταχώρησης των σχετικών ποσοτήτων.

  • 9 Οκτωβρίου 2020, 11:38 | ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ

    Θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι τα πληροφοριακα συστηματα εισροων-εκροων,υφισταμενα και μελλοντικα εφ’οσον δεν ειναι πιστοποιημενα
    (συνηθως συμφωνα ISO/IEC 25000) απο καποιο αναγνωρισμενο φορεα πιστοποιησης (π.χ AQC labs) τα αποτελεσματα που θα εξαγουν δεν θα ειναι αξιοπιστα ως προς την ακεραιοτητα τους και συνεπως δεν θα εχουν νομικη ισχυ (τα αποτελεσματα θα ειναι δηλαδη μονο πληροφοριακου χαρακτηρα ).

    Σημειωτεον οτι τα οργανα μετρησης που χρησιμοποιουν ολα τα συστημα εισροων-εκροων ειναι πιστοποιημενα απο πιστοποιημενο φορεα ( third party) οπως προβλεπει η νομοθεσια .Για παραδειγμα οι μετρητες εκροων καυσιμων ειναι πιστοποιημενοι απο καποιο φορεα συμφωνα με την directive 2004/22/EU & directive 2014/32/EU (ΦΕΚ 521/Β 12-4-2007 ) ως προς την αξιοπιστια και την ακεραιοτητα των μετρολογικων δεδομενων που παραγουν .