Άρθρο 12 – Λοιπές Υποχρεώσεις των αρμοδίων Δημόσιων Αρχών και Υπηρεσιών

(1) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Δημόσιες Αρχές των άρθρων 4 και 5 της παρούσας, κατά την έγκριση ή χορήγηση αντίστοιχα Δικαιώματος Διέλευσης, ακολουθούν αποκλειστικά και μόνο τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στην παρούσα και τηρούν τις αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ίσης μεταχείρισης.

(2) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Δημόσιες Αρχές των άρθρων 4 και 5 της παρούσας μεριμνούν για την άμεση εκπαίδευση του προσωπικού τους σχετικά με τις προβλεπόμενες στην παρούσα υποχρεώσεις τους, προκειμένου να μην παρακωλύεται η διαδικασία χορήγησης Δικαιώματος Διέλευσης.

(3) Στις περιπτώσεις, που οι ως άνω αρμόδιες για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης Δημόσιες Αρχές διατηρούν παράλληλα και την κυριότητα ή τον έλεγχο επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται δίκτυα ή / και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ασκούν την ανωτέρω δραστηριότητά τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

(4) Οι αρμόδιες Δημόσιες Αρχές δημοσιεύουν με κάθε πρόσφορο μέσο και σε εμφανές σημείο των επιμέρους υπηρεσιών τους, καθώς επίσης χορηγούν σε κάθε ενδιαφερόμενο Πάροχο, κατόπιν σχετικού αιτήματος, τις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Υπ. Απ. 72146/2316 (ΦΕΚ Β’21). και καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, για την εκτέλεση έργων εγκατάστασης δικτύων εντός των χώρων αρμοδιότητάς τους. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι κατά τόπους αρμόδιοι συγκοινωνιακοί φορείς σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εκτέλεση έργων που παρεμποδίζουν τα συνήθη δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

(5) Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος του έργου δεν συμμορφώνεται προς τις γραπτές υποδείξεις των Δημοτικών Αρχών οι Δημοτικές Αρχές, μετά από τρεις γραπτές συστάσεις, έχουν δικαίωμα ανάκλησης της άδειας και κατάπτωσης υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής καλής εκτέλεσης.

(5) Οι αρμόδιες Δημόσιες Αρχές οφείλουν να τηρούν ενημερωμένο και εμπιστευτικό αρχείο των δικτύων που είναι εγκατεστημένα εντός της ζώνης αρμοδιότητάς τους, έτσι ώστε κατά την χορήγηση και υλοποίηση των Δικαιωμάτων Διέλευσης να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης ζημιών και αποφυγής ατυχημάτων.

(6) Οι αρμόδιες Δημόσιες Αρχές παρακολουθούν και εποπτεύουν την εκτέλεση των εργασιών που απορρέουν από τα χορηγηθέντα Δικαιώματα Διέλευσης και προτείνουν στον υπεύθυνο του έργου τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή κινδύνων και, σε περίπτωση βλαβών, τις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάστασή τους.

(7) Οι αρμόδιες Δημόσιες Αρχές, οι οποίες προβαίνουν σε ανακατασκευή ή/ και επέκταση οδικών δικτύων, στα οποία έχουν εγκατασταθεί ή/ και λειτουργούν δίκτυα και ευκολίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση μεταφοράς αυτών και κάλυψης των σχετικών εξόδων. Η διακοπή, επανασύνδεση και επανενεργοποίηση του δικτύου και των ευκολιών γίνεται με ευθύνη του Παρόχου.

  • 18 Ιουνίου 2010, 16:50 | HELLAS ONLINE

    Άρθρο 12,
     Πρέπει να προστεθούν 2 νέοι παράγραφοι:
    «(8) Η αρμόδια Δημόσια Αρχή κοινοποιεί κάθε απόφαση χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης σε όλους τους Παρόχους, στους οποίους έχει χορηγήσει στο παρελθόν αντίστοιχη άδεια διέλευσης στην περιοχή εκσκαφής.»
    «(9) Η αρμόδια Δημόσια Αρχή υποχρεούται να ενημερώνει τον εκάστοτε αιτούντα Πάροχο για την ύπαρξη υπογείων δικτύων τρίτων(Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα, Φυσικό Αέριο, Δίκτυα ΔΕΗ κλπ)ως προς τα οποία έχει χορηγηθεί κατά το παρελθόν άδεια διέλευσης στην περιοχή εκσκαφής.»
    Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν ατυχήματα και βλάβες δικτύων με προφανές αποτέλεσμα την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.