Άρθρο 5 – Αρμόδιοι για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης

(1) Αρμόδιοι για την χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης  είναι:

Οι Δημόσιες Αρχές, οι οποίες έχουν το δικαίωμα διαχείρισης του συγκεκριμένου Δημόσιου ή Κοινοχρήστου Ακινήτου σύμφωνα με το νόμο ή άλλες ειδικές διατάξεις.

(2) Οι Δημόσιες Αρχές κατά την παραχώρηση ενοχικών ή περιορισμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε Δημόσια ή Κοινόχρηστα Ακίνητα μεριμνούν ώστε να μην περιορίζεται η δυνατότητα των παρόχων δημοσίων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών να ζητούν Δικαιώματα Διέλευσης, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές βιώσιμες δυνατότητες για τους παρόχους δημοσίων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

(3) Σε περίπτωση που Δημόσια Αρχή παραχωρήσει ενοχικό ή περιορισμένο εμπράγματο δικαίωμα σε Δημόσιο ή Κοινόχρηστο Ακίνητο σε πάροχο δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούται να μεριμνά ώστε να μην επέρχεται περιορισμός του ανταγωνισμού από αυτή την αιτία.

(4) Η ΕΕΤΤ παρέχει στους Παρόχους κάθε διαθέσιμη πληροφορία σχετική με τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές. Η ΕΕΤΤ, ειδικότερα, δύναται να αναρτά στην ιστοσελίδα της πίνακα με τις Δημόσιες Αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Ο πίνακας πληροφορεί σχετικά με  τη Δημόσια Αρχή, τη διεύθυνση και στοιχεία  επικοινωνίας με αυτή. Η ΕΕΤΤ ενημερώνει τον πίνακα  αυτό τακτικά. Ο πίνακας  εξυπηρετεί αποκλειστικά την ανάγκη διευκόλυνσης της ενημέρωσης των Παρόχων, χωρίς να υποκαθιστά ή τροποποιεί την κατά νόμο αρμοδιότητα των Αρχών.

  • 18 Ιουνίου 2010, 16:42 | Ιατρόπουλος Θανάσης

    Στην παρ. 2 αναφέρεται «….ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές βιώσιμες δυνατότητες για τους παρόχους δημοσίων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.» Να προστεθεί ότι «εξαιρούνται αιτήσεις για διέλευση από τεχνικά έργα΄ή κατασκευές (γέφυρες, σήραγγες) (π.χ. αιτήματα για ΄διέλευση από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου;)

    Στην παρ. 3 στην περίπτωση που η εκμετάλλευση του ακινήτου (π.χ. Εγνατία οδός) έχει ανατεθεί σε εταιρεία του Δημοσίου (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.) τότε αρμόδια για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης είναι η εν λόγω εταιρεία.

  • 18 Ιουνίου 2010, 16:34 | Ιατρόπουλος Θανάσης

    Στην παράγραφο 2 αναφέρεται «…… ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές βιώσιμες δυνατότητες για τους παρόχους δημοσίων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών». Να προστεθεί » Εξαιρούνται αιτήματα γιοα διέλευση από τεχνικά έργα ή κατασκευές (σήραγγες, γέφυρες)» (π.χ. αν ζητηθεί διέλευση από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου;)  

    Στην παράγραφο 3 να προστεθεί » εάν η εκμετάλλευση του ακινήτου (π.χ. η Εγνατία Οδός) έχει παραχωρηθεί σε εταιρεία του Δημοσίου (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.) τότε αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας διέλευσης είναι η εν λόγω εταιρεία.

  • 18 Ιουνίου 2010, 14:47 | HELLAS ONLINE

    Άρθρο 5,
     Παρ. (4)
    Από την πρόταση « Η ΕΕΤΤ ειδικότερα ,δύναται να αναρτά ……» πρέπει να απαλειφθούν  οι λέξεις «δύναται να», ούτως ώστε να διαμορφωθεί ως «Η ΕΕΤΤ ειδικότερα αναρτά ….»
    Προσθήκη Παρ. (4)
    «Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των Δημοσίων Αρχών ως προς την αρμοδιότητα διαχείρισης συγκεκριμένου Δημόσιου ή Κοινόχρηστου Ακινήτου, αρμόδια για την άρση αυτής είναι η ΕΕΤΤ, η οποία επιλαμβάνεται του ζητήματος κατόπιν αιτήματος Παρόχου και εκδίδει απόφαση εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή του σχετικού έγγραφου αιτήματος.»