Άρθρο 4 – Αρμόδιοι για την παροχή έγκρισης για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης σε Δημόσια και Κοινόχρηστα Ακίνητα

(1)        Η χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης επί, υπό ή υπέρ Δημοσίων και Κοινοχρήστων Ακινήτων,  προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση των παρακάτω υπηρεσιών («εφεξής Υπηρεσίες») στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • (α) Σε προστατευόμενες περιοχές απαιτείται  η προηγούμενη έγκριση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών της  Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • (β) Σε παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η  προηγούμενη έγκριση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών της  Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • (γ) Επί, υπέρ ή υπό χώρων που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του ΓΕΕΘΑ.
  • (δ) Επί, υπέρ ή υπό χώρων όπου είναι απαραίτητη η κοπή δένδρων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση από την κατά νόμο αρμόδια αρχή.
  • (ε)  Σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • (στ)   Για την  εγκατάσταση υποδομών/κατασκευών, για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, απαιτείται η προηγούμενη έκδοση της οικοδομικής άδειας από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις.
  • (ζ)     Στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης εγκρίσεων για την έκδοση αδειών για τα πάσης φύσεως δημόσια και ιδιωτικά έργα, απαιτείται η σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 37 του Ν. 3028/2002 έγκριση των οικείων Εφορειών Αρχαιοτήτων (Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) εντός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων, εντός των ορίων των οποίων ασκείται ο υποχρεωτικός προληπτικός αρχαιολογικός έλεγχος”.
  • (η) Όσον αφόρα σε διελεύσεις από περιοχές αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένα και Λιμενικών Ταμείων θα ακολουθούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεννόηση με τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων.