Άρθρο 8 – Συντονισμός εργασιών εκσκαφής και διαδικασιών χορήγησης Δικαιώματος Διέλευσης όταν η αρμόδια Δημόσια Αρχή είναι ΟΤΑ

(1) Η αρμόδια Δημόσια Αρχή, στην οποία έχει κατατεθεί πλήρης Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής, υποχρεούται:

(α) εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της εν λόγω αίτησης να κοινοποιήσει στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην ΕΕΤΤ το ρυμοτομικό σχέδιο που έχει καταθέσει ο Πάροχος (δικαιολογητικό υπ’ αριθ. ε παραγράφου 3 του άρθρου 6) ή και την οριζοντιογραφία οδών (δικαιολογητικό υπ’ αριθ. δ, παραγράφου 3 του άρθρου 6).

(β) εντός της ίδιας προθεσμίας να δημοσιοποιήσει τα ανωτέρω σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.

(2) Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.

(3) Η ΕΕΤΤ υποχρεούται αμέσως και το αργότερο εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.

(4) Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Αίτησης Εργασιών Εκσκαφής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όσοι Πάροχοι επιθυμούν να προβούν σε εκσκαφή στην ίδια Περιοχή Εκσκαφής εντός του αμέσως επομένου εξαμήνου, υποβάλλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές. Πάροχοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών, δεν έχουν δικαίωμα εκσκαφής κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εκσκαφής. Εξαιρούνται:

  • (α) οι εργασίες εκσκαφής για τη σύνδεση τελικών χρηστών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση έως πεντακόσια (500) μέτρα από την όδευση του υφιστάμενου δημοσίου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών,
  • (β) εργασίες εκσκαφής για τη σύνδεση του δικτύου του ΟΤΕ με εξοπλισμό παρόχου δημοσίου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο οποίος έχει εγκατασταθεί σε χώρο που βρίσκεται σε ακτίνα έως πεντακοσίων (500) μέτρων από τηλεπικοινωνιακό κέντρο ή μονάδα δικτύου του ΟΤΕ,

για τις οποίες μπορεί να γίνει εκσκαφή και εντός του εξαμήνου, από οποιονδήποτε πάροχο δημοσίου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

(5) Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπρόθεσμη άλλη Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, ακολουθούνται οι διαδικασίες των παραγράφων 6 έως 12 του άρθρου 7 της παρούσας.

(6) Εμπρόθεσμες Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής από άλλους Παρόχους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τη χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης, η αρμόδια Δημόσια Αρχή δύναται να επιβάλλει στους Παρόχους υποχρέωση κοινής ή/ και παράλληλης όδευσης ή/ και παράλληλης εκσκαφής ή/και κοινής αποκατάστασης οδοστρώματος και προγραμματίζει την εκτέλεση των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών.

Η αρμόδια Δημόσια Αρχή υποχρεούται εντός οκτώ (8) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, να ενημερώσει όλους τους Παρόχους, οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις αιτήσεις ότι εφαρμόζεται η διαδικασία του παρόντος άρθρου. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης των αιτούντων Παρόχων. Εφόσον παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία, τεκμαίρεται ότι το Δικαίωμα Διέλευσης αυτοδικαίως χορηγήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 6(β) του άρθρου 7. Στην εν λόγω Απόφαση, σχέδιο της οποίας καθορίζεται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, προσδιορίζονται τουλάχιστον τα στοιχεία τα οποία περιγράφονται στα σημεία 1, 2, 3 της παραγράφου 8 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τα λοιπά ακολουθούνται οι διαδικασίες που περιγράφονται στις παραγράφους 9,10, 11 και 12 του άρθρου 7 της παρούσας.

(7) Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, πριν από την πάροδο εξαμήνου από τη δημοσίευση Αίτησης Εργασιών Εκσκαφής, για την οποία χορηγήθηκε Δικαίωμα Διέλευσης που αφορά στην ίδια περιοχή εκσκαφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, εξετάζονται από την αρμόδια Δημόσια Αρχή, ως προς την αρμοδιότητά της και την πληρότητα του φακέλου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1 έως 3 του άρθρου 7 της παρούσας. Εάν η προαναφερθείσα αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφανθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα εντός προθεσμίας επτά (7) εργασίμων ημερών από την υποβολή του φακέλου περί της πληρότητας του και παράλληλα του γνωστοποιεί ότι λόγω υφιστάμενων εργασιών εκσκαφής στις αιτούμενες Περιοχές Εκσκαφής οι διαδικασίες έκδοσης Απόφασης περί έγκρισης ή μη της χορήγησης των Δικαιωμάτων Διέλευσης θα εκκινήσουν ένα μήνα πριν από την εκπνοή του εξαμήνου σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης εκκινεί ένα μήνα πριν από την εκπνοή του εξαμήνου, με την κοινοποίηση από την αρμόδια Δημόσια Αρχή των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην ΕΕΤΤ. Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, αιτήσεις, που υποβάλλονται από Παρόχους την τελευταία εβδομάδα του πενταμήνου, εξετάζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας των παραγράφων 2,3, και 4 του παρόντος άρθρου.

  • 18 Ιουνίου 2010, 15:47 | HELLAS ONLINE

    Παρακαλώ να μη ληφθεί υπόψη το προηγούμενο σχόλιο αλλά το παρόν

    Άρθρο 8,
     Παρ. (1 α)
    Η προθεσμία πρέπει να είναι 7 ημέρες και όχι εργάσιμες ,διότι αυτό καθορίζεται σαφώς στο άρθρο 29 του Ν.3431/2006.
    Παρ. (2)
    Το
    (2) Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    (2) Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται αμέσως  και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 του Ν.3431/2006.
    Παρ. (3)
    Το
    Η ΕΕΤΤ υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Η ΕΕΤΤ υποχρεούται αμέσως  να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    κατ’ αναλογία με την Παρ. 2.
     
    Παρ. (4)
    Το
    Πάροχοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών, δεν έχουν δικαίωμα εκσκαφής κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εκσκαφής.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Πάροχοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών, δεν έχουν δικαίωμα εκσκαφής κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εκσκαφής.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 του Ν.3431/2006
    Παρ. (6)
    1)Το
    6) Εμπρόθεσμες Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής από άλλους Παρόχους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τη χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης, η αρμόδια Δημόσια Αρχή δύναται να επιβάλλει στους Παρόχους υποχρέωση κοινής ή/ και παράλληλης όδευσης ή/ και παράλληλης εκσκαφής ή/και κοινής αποκατάστασης οδοστρώματος και προγραμματίζει την εκτέλεση των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    6) Εμπρόθεσμες Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής από άλλους Παρόχους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τη χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης, η αρμόδια Δημόσια Αρχή δύναται να επιβάλλει στους Παρόχους υποχρέωση  χρονικά και τοπικά συντονισμένης ή/ και παράλληλης όδευσης ή/ και παράλληλης εκσκαφής ή/και συντονισμένης αποκατάστασης οδοστρώματος και προγραμματίζει την εκτέλεση των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών.
    Ώστε να είναι πρακτικώς εφαρμόσιμο.
     
    2)Το
    Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης των αιτούντων Παρόχων.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης των αιτούντων Παρόχων.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29Ν.3431/2006

  • 18 Ιουνίου 2010, 15:13 | HELLAS ONLINE

    Άρθρο 8,
     Παρ. (1 α)
    Η προθεσμία πρέπει να είναι 7 ημέρες και όχι εργάσιμες ,διότι αυτό καθορίζεται σαφώς στο άρθρο 29 του Ν.3431/2006.
    Παρ. (2)
    Το
    (2) Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    (2) Η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 του Ν.3431/2006.
    Παρ. (3)
    Το
    Η ΕΕΤΤ υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Η ΕΕΤΤ υποχρεούται αμέσως και πάντως εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να δημοσιεύσει αυτά σε εμφανές σημείο στα γραφεία της και σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομα του Παρόχου.
    κατ’ αναλογία με την Παρ. 2.
     
    Παρ. (4)
    Το
    Πάροχοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών, δεν έχουν δικαίωμα εκσκαφής κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εκσκαφής.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Πάροχοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν Αίτηση Εργασιών Εκσκαφής εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών, δεν έχουν δικαίωμα εκσκαφής κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εκσκαφής.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 του Ν.3431/2006
    Παρ. (6)
    1)Το
    6) Εμπρόθεσμες Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής από άλλους Παρόχους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τη χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης, η αρμόδια Δημόσια Αρχή δύναται να επιβάλλει στους Παρόχους υποχρέωση κοινής ή/ και παράλληλης όδευσης ή/ και παράλληλης εκσκαφής ή/και κοινής αποκατάστασης οδοστρώματος και προγραμματίζει την εκτέλεση των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    6) Εμπρόθεσμες Αιτήσεις Εργασιών Εκσκαφής από άλλους Παρόχους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας. Κατά τη χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης, η αρμόδια Δημόσια Αρχή δύναται να επιβάλλει στους Παρόχους υποχρέωση κοινής  χρονικά και τοπικά συντονισμένης ή/ και παράλληλης όδευσης ή/ και παράλληλης εκσκαφής ή/και συντονισμένης αποκατάστασης οδοστρώματος και προγραμματίζει την εκτέλεση των εργασιών τους κατά τρόπο που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή όχληση των πολιτών.
    Ώστε να είναι πρακτικώς εφαρμόσιμο.
     
    2)Το
    Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης των αιτούντων Παρόχων.
    Πρέπει να αντικατασταθεί με το
    Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια Δημόσια Αρχή αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση Δικαιώματος Διέλευσης των αιτούντων Παρόχων.
    Για να είναι σύμφωνο με το άρθρο 29 του Ν.3431/2006

  • 18 Ιουνίου 2010, 11:37 | Vodafone – Λουκάς Γρίψας

    παράγραφος 4: «…όσοι Πάροχοι επιθυμούν να προβούν σε εκσκαφή στην ίδια Περιοχή Εκσκαφής εντός του αμέσως επομένου εξαμήνου, υποβάλλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές.». Η έννοια της περιοχής εκσκαφής θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη «διαδρομή εκσκαφής» δεδομένου ότι η πρώτη διατύπωση επιτρέπει διασταλτικές ερμηνείες.