Άρθρο 27 Εξουσιοδοτικές διατάξεις (παρ. 2 άρθρου 3 και παρ. 4 άρθρου 5 Οδηγίας 2021/1187)

1. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, το Μέρος Β’ δύναται να εφαρμόζεται σε άλλα έργα στο κεντρικό και στο εκτεταμένο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των έργων της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 18. Σε περίπτωση λιμενικών έργων, στην απόφαση του πρώτου εδαφίου συμπράττει και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κοινοποιεί τις αποφάσεις της παρούσας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν εισήγησης της εντεταλμένης αρχής, δύναται να χορηγηθεί παράταση της τετραετούς περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 22. Στην ίδια απόφαση προσδιορίζεται η διάρκεια της παράτασης με πλήρη αιτιολόγηση και ο σκοπός της, ο οποίος περιορίζεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης και την έκδοση της απόφασης έγκρισης. Η απόφαση κοινοποιείται υποχρεωτικά στον φορέα προώθησης του έργου. Νέα παράταση μπορεί να χορηγηθεί άπαξ, υπό τους ίδιους όρους.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δύναται να εξειδικεύονται τα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 19, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.