Άρθρο 23 Οργάνωση της διαδικασίας αδειοδότησης (άρθρο 6 Οδηγίας 2021/1187)

1. Ο φορέας προώθησης του έργου κοινοποιεί το έργο στην εντεταλμένη αρχή της παρ. 1 του άρθρου 21 ή, κατά περίπτωση, στην κοινή αρχή της παρ. 2 του άρθρου 24. Η κοινοποίηση του έργου από τον φορέα προώθησης σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης.

2. Η κοινοποίηση συνοδεύεται από μια σύντομη παρουσίαση με εύλογο βαθμό ανάλυσης. Ο φάκελος κοινοποίησης που υποβάλλει ο φορέας προώθησης του έργου στην εντεταλμένη αρχή, προκειμένου να εξεταστεί η ωριμότητα του έργου, περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον:

α) τεκμηρίωση σκοπιμότητας του έργου,

β) τεχνική περιγραφή του έργου,

γ) κατάλογο ολοκληρωμένων μελετών,

δ) κατάλογο των απαιτούμενων μελετών και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους,

ε) περίληψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ή των στοιχείων του φακέλου του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, καθώς και αποδεικτικό κατάθεσης φακέλου της ΜΠΕ στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του άρθρου 18 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), στο οποίο αναφέρονται η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και ο αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής ή αντίγραφο της ισχύουσας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων,

στ) αναλυτικό κατάλογο με τις απαιτούμενες άδειες ή εγκρίσεις οποιασδήποτε αρχής,

ζ) τρόπο και πηγή χρηματοδότησης της υλοποίησης του έργου και ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό του φορέα,

η) αν πρόκειται για έργο υπό τη μορφή παραχώρησης, παρουσίαση των πηγών κεφαλαίου του παραχωρησιούχου.

3. Η εντεταλμένη αρχή αξιολογεί την ωριμότητά του έργου και αν κάνει δεκτή την κοινοποίηση, ενημερώνει εγγράφως τον φορέα προώθησής του για την αποδοχή. Αν το έργο δεν έχει ωριμάσει, η κοινοποίηση απορρίπτεται αιτιολογημένα εντός τεσσάρων (4) μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης.

Η εντεταλμένη αρχή δύναται, κατόπιν συνεννόησης με τον φορέα προώθησης του έργου, να ζητήσει εγγράφως επιπλέον στοιχεία, προκειμένου να αξιολογήσει την ωριμότητά του.

4. Γενικές πληροφορίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με ευθύνη της εντεταλμένης αρχής. Οι γενικές πληροφορίες λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές για την κοινοποίηση, προσαρμοσμένες καταλλήλως στο είδος της μεταφορικής υποδομής και περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις άδειες, αποφάσεις και γνώμες που ενδέχεται να απαιτούνται για την υλοποίηση ενός έργου.

Για κάθε άδεια, απόφαση ή γνώμη, οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνουν:

α) α) το καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο λεπτομέρειας των πληροφοριών που υποβάλλει ο φορέας προώθησης του έργου,

β) τις ισχύουσες προθεσμίες ή, εάν δεν υπάρχουν τέτοιες προθεσμίες, ενδεικτικές προθεσμίες, και

γ) γ) τα στοιχεία επικοινωνίας των αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν κατά κανόνα σε διαβουλεύσεις, οι οποίες συνδέονται με τις διάφορες άδειες, αποφάσεις και γνώμες.

5. Σε περίπτωση αιτήματος του φορέα προώθησης του έργου, η εντεταλμένη αρχή καταρτίζει αναλυτικό σχεδιάγραμμα της αίτησης με εξειδικευμένες πληροφορίες για το έργο, όπου περιγράφονται:

α) α) τα στάδια της διαδικασίας και οι ισχύουσες προθεσμίες τους, ή, εάν δεν υπάρχουν, ενδεικτικές προθεσμίες,

β) το καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο λεπτομέρειας των πληροφοριών που υποβάλλει ο φορέας προώθησης του έργου,

γ) κατάλογος των αδειών, αποφάσεων και γνωμών που λαμβάνει ο φορέας προώθησης του έργου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης,

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας των αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν σε σχέση με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, και κατά τη διάρκεια της επίσημης φάσης δημόσιας διαβούλευσης.

6. Το αναλυτικό σχεδιάγραμμα της αίτησης αποστέλλεται στον φορέα προώθησης του έργου και κοινοποιείται στις εμπλεκόμενες στη διαδικασία αδειοδότησης υπηρεσίες και παραμένει σε ισχύ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης. Κάθε τροποποίηση του σχεδιαγράμματος από την εντεταλμένη αρχή αιτιολογείται.

7. Η εντεταλμένη αρχή παρέχει, κατόπιν σχετικού αιτήματος, πληροφορίες στον φορέα προώθησης του έργου για τη συμπλήρωση των στοιχείων της παρ. 5.

8. Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης κοινοποιούν στην εντεταλμένη αρχή τις άδειες, αποφάσεις και γνώμες που απαιτούνται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

9. Η διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώνεται, εντός της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 22, με την έκδοση της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 19 από την εντεταλμένη αρχή, υπό την προϋπόθεση υποβολής του πλήρους φακέλου αίτησης από τον φορέα προώθησης του έργου.