Άρθρο 21 Εντεταλμένη αρχή (άρθρο 4 Οδηγίας 2021/1187)

1. Για τους σκοπούς του παρόντος ως εντεταλμένη αρχή ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2. Η εντεταλμένη αρχή παρέχει στους υπεύθυνους προώθησης των έργων όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά της και αναρτά στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό στοιχεία.

3. Η αρμοδιότητα εισήγησης και έκδοσης της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 19 ασκείται από την εντεταλμένη αρχή της παρ. 1.

4. Η εντεταλμένη αρχή υποχρεούται να ενημερώνει τον φορέα προώθησης του έργου για την έκδοση της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 19.

5. Η εντεταλμένη αρχή:

α)α α) αποτελεί το σημείο επαφής για την ενημέρωση του φορέα προώθησης του έργου και των λοιπών συναρμόδιων υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί στην έκδοση της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 19, για συγκεκριμένο έργο,

β) παρέχει στον φορέα προώθησης του έργου, κατόπιν σχετικού αιτήματός του, το αναλυτικό σχεδιάγραμμα της αίτησης της παρ. 5 του άρθρου 23, καθώς και ενημέρωση για τις ενδεικτικές προθεσμίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες αδειοδότησης, υπό την προϋπόθεση τήρησης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 24,

γ) γ) επιβλέπει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αδειοδότησης και καταγράφει κάθε παράταση της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 22, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 27,

δ) δ) εφόσον ζητηθεί, παρέχει καθοδήγηση στον φορέα προώθησης του έργου σχετικά με την υποβολή όλων των σχετικών πληροφοριών και εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων όλων των αδειών, αποφάσεων και γνωμών που λαμβάνονται και παρέχονται για την απόφαση έγκρισης.

Η εντεταλμένη αρχή ενημερώνει τον φορέα προώθησης του έργου ως προς τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα που προσκομίζονται. αν απορριφθεί η κοινοποίηση της παρ. 1 του άρθρου 23.

6. Η παρ. 5 δεν θίγει τις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης και δεν απαγορεύει στον φορέα προώθησης του έργου να έλθει σε επαφή με τις επιμέρους υπηρεσίες για τις επιμέρους άδειες, αποφάσεις ή γνώμες που αποτελούν μέρος της απόφασης έγκρισης.