Άρθρο 5 Χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων από ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις για λογαριασμό τρίτων (παρ. 1 και περ. α), β) και γ) παρ. 2 άρθρου 3 Οδηγίας 2006/1/ΕΚ)

1. Μεταφορικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν μισθωμένα οχήματα για οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα οχήματα που τους ανήκουν, εφόσον πληρούνται οι όροι του άρθρου 4.

2. Όταν το μισθωμένο όχημα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας ή έχει τεθεί σε κυκλοφορία σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλου κράτους μέλους, τότε:

α) το μισθωμένο όχημα μπορεί να χρησιμοποιείται σε ελληνικό έδαφος μόνο για περίοδο δύο (2) διαδοχικών μηνών, εντός οποιουδήποτε δεδομένου ημερολογιακού έτους. Η χρησιμοποίηση του οχήματος μπορεί να γίνεται από την ίδια μεταφορική επιχείρηση. Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό όριο των δύο (2) μηνών.

β) η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί αριθμό μισθωμένων οχημάτων που δεν υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του στόλου φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στη διάθεση της επιχείρησης, σύμφωνα με την περ. ζ) της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 1071/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τους όρους που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα (L 300), την ημέρα κατά την οποία η επιχείρηση αρχίζει να χρησιμοποιεί το μισθωμένο όχημα. Στην περίπτωση μεταφορικής επιχείρησης, η οποία έχει συνολικό στόλο μεγαλύτερο του ενός (1) και μικρότερο των τεσσάρων (4) οχημάτων, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός τέτοιου οχήματος. Ο ελάχιστος αριθμός, σύμφωνα με την παρούσα, αναφέρεται στον στόλο φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στη διάθεση της μεταφορικής επιχείρησης με βάση τα οχήματα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας ή έχουν τεθεί σε κυκλοφορία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

3. Για το μισθωμένο όχημα εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας επικυρωμένο γνήσιο αντίγραφο της ενωσιακής άδειας που έχει εκδοθεί προς τη μεταφορική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1072/2009, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Η ισχύς του επικυρωμένου γνήσιου αντιγράφου είναι ίση με τη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης.