Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1.Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

2. Για τον παραπάνω σκοπό, κάθε Δήμος, ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση, για τη δημιουργία καταφυγίων. Καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργούν και τα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν.604/1977 (ΦΕΚ Α 163) και ΠΔ 463/1978 (ΦΕΚ Α 96) .Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους, ασκείται από την αρμόδια Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις του άρθρου 12 του ν.604/1977, με προσαύξηση των προβλεπομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού διοικητικών προστίμων από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου.

4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.

7. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα συντροφιάς που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.

8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται, με την απ’ ευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα, έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση υιοθεσίας, απαγορεύεται η διατήρηση ή/και παραμονή των ζώων αυτών, σε καταφύγια εκτός Ελλάδος.

9. Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση.

10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών με προσωρινό ή μόνιμο τρόπο. Οι στειρώσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων που κατέχουν/διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ΥπΑΑΤ που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου αυτού. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

13. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας, τους όρους λειτουργίας των κινητών εγκαταστάσεων πραγματοποίησης στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στους Δήμους, από την αρμόδια Περιφέρεια, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που προβλέπονται στο ν. 604/1997(ΦΕΚ Α 163) «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων» και στο Π.Δ. 463/1978(ΦΕΚ Α 96) «Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων», να τίθενται νέοι ή/και πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων και να καθορίζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ήδη λειτουργούντων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

15. Με όμοια κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται ο Δήμος που επιχορηγείται για τη δημιουργία καταφυγίου, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 6 Απριλίου 2011, 09:31 | Κ.Π.

    Άρθρο 4:
    «… Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια,
    …»
    Ποιοί ακριβώς είναι σε θέση να κρίνουν αν ένα ζώο είναι επιθετικό; Και ποιές είναι οι ανίατες ασθένειες (δεδομένου ότι το καλαζάρ πλέον θεραπεύεται);
    Φοβάμαι ότι αυτό το άρθρο θα οδηγήσει στην ευθανασία πολλά ζώα….

    Άρθρο 10:
    » Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια,
    αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.»
    Αυτό το άρθρο ανοίγει το δρόμο για διωγμούς αδεσπότων πρακτικά από παντού. Παρακαλώ ανακαλέστε το.

    Άρθρο 11:
    Συμφωνώ απόλυτα για την εθελοντική συμμετοχή αλλοδαπών κτηνιάτρων σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα. Μακάρι και οι ντόπιοι να είχαν την ίδια ευαισθησία. Αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία κοιτάει το παραδάκι και μόνο -με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις. Όμως, όλο το υπόλοιπο άρθρο καταδικάζει τον εθελοντισμό γιατί η όλη προσπάθεια θα πνιγεί στιν κικεώνα της γραφειοκρατίας (εγκρίσεις, άδειες, ειδοποιήσεις, χαρτούρες, συνεργαζόμενοι κτηνίατροι και τρέχα γύρευε). Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, αλλά κάντε το πιο απλό.

    ΓΕΝΙΚΑ:
    Θα πρέπει να προβλεφθούν και κυρώσεις οικονομικές για τους Δήμους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα ζώα.
    Και επιπλέον το κόστος για την περισυλλογή-στείρωση-σήμανση αδεσπότων κλπ θα βαραίνει το Δήμο; Πώς θα εξασφαλίσετε ότι οι Δήμοι θα πράξουν
    τα δέοντα και δε θα αποτελέσουν τροχοπέδη (ως συνήθως);
    Τέλος, υπάρχουμε και οι φιλόζωοι που δεν ανήκουμε σε κάποιο σωματείο και ενεργούμε από μόνοι μας (στειρώσεις, περιθάλψεις, σίτιση κλπ).
    Εμείς δε νομιμοποιούμαστε; Δηλαδή, για να στειρώσουμε ένα ζώο αδέσποτο -από την τσέπη μας- θα πρέπει να πάρουμε άδεια από το Δήμο;

  • 6 Απριλίου 2011, 00:46 | ΗΛΙΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ

    Κυρία Υπουργέ, Καλημέρα σας.
    Λόγώ της δουλείας μου γνωρίζω για τις αρρώστειες των ζώων και θα ήθελα να σας πω ότι αν το καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι κοντά σε κατοικήμενη περιοχή κινδυνέυουν το ίδιο και τα ζώα και οι Άνθρωποι από μολύνσεις διότι τα μικρόβια χρησιμοποιούν ξενιστές για να μετακινηθούν που είναι κοινοί και για τα ζώα και για τους Ανθρώπους (τσιμπήματα από κουνούυπια και σνίπες), όπως συμβαίνει στην Λάρισα όπου το καταφύγιο αδέσποτων ζώων της περιοχής είναι απέναντι από το Πανεπιστημιακό Περιφεριακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που εκτός από τους παραπάνω πολλή σοβαρούς κινδύνους έχει και πρόβλημα δυσοδίας. Προτείνω τα αδέσποτα ζώα να περισυλλόγονται με ευθύνη του κράτους (αστυνομία και υγειονομική υπηρεσία της περιοχής) και να τα θανατώνουν με ευθανασία σε χώρο εκτός και πολλή μακράν των κατοικημένων περιοχών, όπου και θα τα απανθρακώνουν και όλα αυτά για λόγους υγείας. Για τους ιδιοκτήτες των ζώων που τα αφήνουν στην τύχη τους (αμελής) θα προβλέπεται πρόστιμο στο εκατονταπλάσιο των εξόδων του κράτους που θα κάνει για το δικό του «αμέλημα» και αυτό θα γίνεται με την τοποθέτηση ενός μικροτσίπ στο ζώο που θα τοποθετήται με την αγορά του και θα έχει όλα τα χρήσιμα στοιχεία για να προβαίνει το κράτος στις παραπάνω ενέργειες. Αν δεσποζώμενο ζώο επιτεθεί αναίτια σε Άνθρωπο να γίνονται οι παραπάνω ενέργειες. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήση να δείχνει αυτή τη άσχημη εικόνα των αδέσποτων ζώων παντού και πάντα που είναι άδικια για την Ιστορία και των πολιτισμό μας. Σας ευχαριστώ.

  • 6 Απριλίου 2011, 00:23 | Margarita Papadaki

    Απο τη στιγμή που τα φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις μπορούν να ιδρύουν δικά τους Καταφύγια προφανώς θα μπορούν να κάνουν και ελεύθερη περισυλλογή. Επιπλέον θα μπορούν και να υιοθετούν αδέσποτα απο τα Δημοτικά Καταφύγια. Από ποιόν θα ελέγχεται η λειτουργία αυτών των ιδιωτικών καταφυγίων; ΄Οχι μόνο ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αλλά κυρίως ως προς τη σήμανση και τη κατάληξη τους.

  • 5 Απριλίου 2011, 22:02 | ypsilantis chris

    The government has an obligation to control the stray animal population by providing spaying and neutering for cats and dogs. All animals should be collected treated and cared for until they can be placed in adoptive homes. In time, the population will decrease and there will be fewer unwanted, suffering animals.

  • 5 Απριλίου 2011, 21:06 | ΕΥΜΟΡΦΙΑ

    ΣΤΟ ΑΘΡΟ 9 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΓΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο 3170/003 ΟΡΙΖΕ 3ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΜΕΛΗ ΑΠΟΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΧΤΗΚΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΖΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΑΦΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΤΟΝ ΤΡΟΠΟΝΑ ΤΑ ΕΞΩΝΤΩΝΟΥΝ

  • 5 Απριλίου 2011, 20:02 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Παρ. 4
    Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2

    Πρόταση :

    Για τον καθορισμό του επικίνδυνου πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω
    α. έντονη, απρόκλητη, αποδεδειγμένη ( με γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομειακού ιατρού ) και κατ έπανάλειψη ( επίσης με γνωματεύσεις δημόσιων νοσοκομειακών ιατρών) επιθετική συμπεριφορά.
    β. υπέυθυνη δήλωση του παθόντα με σαφή και οχι αόριστη περιγραφή του συμβάντος.
    γ. Επιθυμητή είναι και η παρουσία ενός επιπλέον μάρτυρα τόσο από την πλευρά του καταγγέλοντα επιθετική συμπεριφορά όσο και από την πλευρά των φιλοζωικών συλλόγων.
    Για τον καθορισμό του ανίατου ( λεισμανίαση ) παραπέμπουμε και πάλι στην επιστημονική άποψη του Καθηγητή της Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ κ. Χαραλαμπίδη.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφ΄όσον αρνηθεί οποιοδήποτε φιλοζωικό σωματεί κλπ να αναλάβει την φροντίδα, εποπτεία και την διαδικασία της υιοθεσίας τους να υποβάλλονται σε ευθανασία.
    Η επιτροπή που θα κρίνει το επικίνδυνο του ζώου , το ανίατο της ασθένειας και την πρόταση για ευθανασία να αποτελείται από ενα κτηνίατρο, ενα εκπαιδευτή κατά προτίμηση θετικής εκπάιδευσης και ενα μέλος του φιλοζωικού συλλόγου κλπ , ή σε περίπτωση πολλών φιλοζωικών συλλόγων από δύο μέλη, τα οποία θα ορίζει ο φιλοζωικός σύλλογος ή οι φιλοζωικοί σύλλογοι.
    Επανέλεγχος όλων των ήδη χαρακτηρισμένων ως επικινδύνων ή λεισμανιακών ζώων , που βρίσκονται στα καταφύγια με σκοπό είτε την τοποθέτησή τους σε οικείο περιβάλλον είτε την υιοθεσία τους.

    Παράγραφος 8
    Το σχέδιο λέει.
    Σ΄ αυτήν την περίπτωση υιοθεσίας, απαγορεύεται η διατήρηση ή/και παραμονή των ζώων αυτών, σε καταφύγια εκτός Ελλάδας.

    Πρόταση

    εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι εκτός Ελλάδας αφού η Ελλάδα είναι μέλος – κράτος της Ε.Ε. και δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και ανάλογα τι μας συμφέρει.

    Παράγραφος 9

    Πρόταση

    Ειδικότερα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ζήσει σε συνθήκες αδεσποτείας επιτρέπεται να παραμένουν στα καταφύγια , με προτεραιότητα στην υιοθεσία τους έναντι των άλλων, αφού η τοποθέτησή τους στο περιβάλλον μπορεί να τα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο.

    Πρόταση

    Η έκφραση φυσικό τους περιβάλλον να αντικατασταθεί με την έκφραση οικείο περιβάλλον τους, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση

    Πρόταση

    Η επαναφορά των ζώων να απαγορεύεται σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, αεροδρόμια και σε αρχαιολογικούς χώρους περιφραγμένους ή κλειστούς και με εισιτήριο.

    Τα φιλοζωικά σωματεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία και οι πολίτες που ασχολούνται και σέβονται τα ζώα ( πάνω από 1.000.000 αριθμητικά) θεωρούν ότι τα ζώα μπορούν να βρίσκονται παντού και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις πέραν εκείνων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους αλλά και των ανθρώπων, όπως αεροδρόμια και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας.
    Η αρμονική συμβίωση με τα ζώα πρέπει να περάσει στην κουλτούρα των Ελλήνων και η σωστή φροντίδα τους με την οικονομική αρωγή του κράτους μπορεί τα μέγιστα να συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και να αποτελέσει και πόλο τουριστικής έλξης , όπως συμβαίνει σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης και για παράδειγμα αναφέρουμε την στάση προς τα αδέσποτα του Δήμου της Πομπηίας στην Ιταλία.
    Επομένως το φιλοζωικό κίνημα στην συντριπτική του πλειοψηφία και πιθανόν και στην ολότητά του είναι αντίθετο με την απαγόρευση ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, σε σχολεία και σε λιμάνια .
    Κατανοούμε μόνο την απαγόρευση σε αρχαιολογικούς χώρους που είναι περιφραγμένοι ή κλειστοί και εισέρχεται κανείς με εισιτήριο , όχι όμως και στον προαύλιο αυτών χώρο.
    Τα ζώα δεν είναι μιάσματα για να αποστρεφόμαστε την παρουσία τους ούτε είναι φορείς μετάδοσης νοσημάτων για να φοβόμαστε οι δε ελάχιστες ζωοανθρωπονόσοι δεν μεταφέρονται με την επαφή μας με τα ζώα και αυτό το αποδεικνύουν τα εξαιρετικά λίγα περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν από τα ζώα ενώ αντίθετα τα νοσούντα ζώα είναι χιλιάδες ( βλέπε επιστημονική άποψη του Καθηγητή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κυρίου Χαραλαμπίδη.
    Αντίθετα οι νόσοι που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάρα πολλές.
    Γι αυτό και δεν δικαιολογείται και επιστημονικά αλλά και ηθικά η άποψή σας η οποία εκφράζεται μέσα από την πρόταση απαγόρευσης ύπαρξης των ζώων σε τόσους χώρους.
    Η Ελλάδα είναι ολόκληρη ένας αρχαιολογικός χώρος τα δε λιμάνια εκατοντάδες. Τέλος προτείνουμε να αντικατασταθεί η ή έννοια φυσικό περιβάλλον με την έννοια οικείο περιβάλλον

    Παράγραφος 11.

    Πρόταση.

    Να απαλειφθεί η φράση «σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί».
    Τα φιλοζωικά σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης της χώρας και η συλλογικότητα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 φιλοζωικών σωματείων θεωρούν απαραίτητη την απάλειψη της πρότασης αυτής, της συνεργασίας δηλαδή με έλληνα κτηνίατρο, προκειμένου απρόσκοπτα να προχωρήσουμε σε χιλιάδες στειρώσεις αδέσποτων ζώων , πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε καμία άλλη περίπτωση , αφού το κράτος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τα φιλοζωικά σωματεία δεν έχουν χρήματα, οι δε φιλοζωικές τιμές των ελλήνων κτηνιάτρων είναι απαγορευτικές για τα σωματεία.

    Κατά την προηγούμενη περίοδο η προϋπόθεση αυτή αποτέλεσε τροχοπέδη στη εθελοντική δωρεάν παροχή υπηρεσιών από ευρωπαίους κτηνιάτρους λόγω της καθολικής άρνησης των ντόπιων κτηνιάτρων να συνεργαστούν με τους εθελοντές κτηνιάτρους.
    Εξ άλλου δεν κατανοούμε την προϋπόθεση αυτή , εφ όσον ήδη θα έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος……/31.12.2010 και οι εθελοντές κτηνίατροι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν χρειάζονται επιτήρηση.

    Επίσης προτείνουμε να φύγει η προθεσμία των τριών μηνών και να μείνει μόνο η ειδοποίηση για στειρώσεις.

    Παράγραφος 12

    12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή.

    Πρόταση.

    Οι οριζόμενοι από τον Δήμαρχο να είναι γνώστες των θεμάτων των ζώων και ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα ζώα , τα δε δύο μέλη των φιλοζωικών σωματείων κλπ να ορίζονται από τα ίδια τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις κλπ που εδρεύουν στο Δήμο, με ετήσια θητεία με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

    Πέραν της πενταμελούς αυτής επιτροπής να παραμείνει η Τριμελής επιτροπή του προγράμματος στείρωσης κλπ των αδέσποτων ζώων των Δήμων.
    Επιθυμητή είναι η συμμετοχή στις επιτροπές και ενός εκπαιδευτή σκύλων, ει δυνατόν με σπουδές στα θέματα συμπεριφοράς ζώων και κυρίως εκπαιδευτής της θετικής εκπαίδευσης ζώων.

    ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΟΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΟΥΝ

    Παρ. 13

    Πρόταση.

    Να καθοριστούν οχι μόνο οι μέθοδοι αλλά και η διαδικασία ευθανασίας και βέβαια σε συνεννόηση πριν με τα φιλοζωικά σωματεία κλπ γι αυτό το πολύ λεπτό και ευαίσθητο θέμα .

  • 5 Απριλίου 2011, 18:28 | Ρόζα Μηνακούλη

    Είναι απαράδεκτο να θανατώνονται τα ζώα λόγω γήρανσης ή αναπηρίας. Θα θανατώναμε τους γονείς μας λόγω γήρανσης ή αναπηρίας?? Πρέπει κάθε Δήμος να έχει άσυλα για ανάπηρα και γέρικα ζώα.

  • 5 Απριλίου 2011, 18:01 | Ρόζα Μηνακούλη

    παράγραφος 3 επίσης ο κάθε Δήμος θα πρέπει να διαθέτει ασθενοφόρα που θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές για τη μεταφορά των ζώων.

  • 5 Απριλίου 2011, 17:15 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Συνέχεια της προηγούμενης πρότασης για την μη υποχρέωση – λόγω μεγάλης δαπάνης αφού στα καταφύγια και τα σπίτια των εθελοντών διαμένουν πολλά ζώα – , των φιλοζωικών σωματείων , ενώσεων κλπ να σημάνουν τα ζώα , να προσθέσουμε οτι αυτά ως αδέσποτα θα πρέπει να σημαίνονται από τους δήμους , ευθύς με την εισοδό τους στα καταφύγια.

  • 5 Απριλίου 2011, 17:33 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Αρθρο 9 , παρ. 3

    ΠΡΟΤΑΣΗ.

    Τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων δεν απαιτείται να καθοδηγούνται και ελέγχονται από την ανωτέρω αρμόδια υπηρεσία λόγω της ιδιαίτερης εμπειρίας και ευαισθητοποίησής τους απέναντι στα ζώα.

    Παρ. 4

    ΠΡΟΤΑΣΗ.

    Στα πλαίσια και πάλι του επιχειρήματος οτι τα φιλοζωικά σωματεία επωμίζονται με μεγάλα ποσά για την φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων θεωρούμε οτι.

    Τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις δεν υποχρεούνται στην σήμανση των ζώων έως την υιοθεσία τους , οπότε και ακολουθείται η διαδικασία σήμανσης.

    Την πρόταση αυτή τα φιλοζωικά σωματεία την θεωρούν αδιαπραγμάτευτη.

  • 5 Απριλίου 2011, 17:07 | ypsilantis dimitris

    συμφωνω

  • 5 Απριλίου 2011, 16:50 | freddie

    ΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ Της Ε.Ε. ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟΥς ΔΡΟΜΟΥΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΡΗΤΑ ΤΟ ΤΑΪΣΜΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΤΑΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ & ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΟΙΝΕΣ (30.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΜΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΖΩΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΟΛΙΤΕΣ. (ΒΛ. ΚΑΙ ΣΧΕΤ. ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΣΚΥΛΟΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΌΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΣΧΕΤ. ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. ΤΕΛΟΣ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ . ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Της ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!

  • 5 Απριλίου 2011, 16:10 | Δάφνη Παπαδάτου

    Προς Θεού, διευκρινίστε:
    1. Τι νοείται ως «επικίνδυνο ζώο»; Μήπως το περιεχόμενο του όρου θα είναι αντικείμενο ερμηνείας κατά βούλησιν;
    2. Οι καταγγελίες που θα γίνονται (προκειμένου να απομονωθεί –και θανατωθεί) ένα «επικίνδυνο» αδέσποτο θα είναι ανώνυμες, ή επώνυμες και –κυρίως- ανακοινώσιμες σε οποιονδήποτε θα θέλει να γνωρίζει ποιός τις κάνει;
    3. Πώς θα ελέγχεται η αλήθεια των καταγγελιών αυτών; Θα διασταυρώνεται άραγε η βασιμότητά τους (και με ποιόν τρόπο), ή μήπως θα αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα, από όποιον ενοχλείται απλώς από την παρουσία αδέσποτων ζώων;
    4. Πώς θα διασφαλιστεί η εξατομίκευση των «επικίνδυνων» αδέσποτων ζώων; Μήπως θα τα παίρνει η μπάλα όλα; Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2011 εμφανίστηκαν στην πλατεία Ναυαρίνου και τον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι κατόπιν σχετικών «καταγγελιών» και αδυνατώντας να υποδείξουν το συγκεκριμένο «επικίνδυνο» ζώο «τα μάζευαν όλα» για στείρωση, κατά δήλωσή τους, υπό την ενθάρυνση και τις ασύλληπτης φαντασιοπληξίας ιστορίες διαφόρων παρευρισκομένων. Σκηνή που χωρίς αμφιβολία θα μπορούσε να διαδραματιστεί σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας!
    5. Τι ενοχλούν τα αδέσποτα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα λιμάνια; Έχουν μάθει να ζούνε ειρηνικά με τον κόσμο! Πράγματι, οι ξένοι δεν ενοχλούνται από τα αδέσποτα αλλά από τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντί τους. Από την άλλη, αυτοί στις χώρες τους τα μαζεύουν όλα, αλλά δεν τα κρατούν, τα θανατώνουν αν μέσα σε 20 περίπου μέρες κανείς δεν τα υιοθετήσει ή δεν τα αναζητήσει. Δεν είναι πάντα καλύτεροι οι ξένοι λοιπόν, στους οποίους τόσο θέλουμε να μοιάσουμε!
    Το νομοσχέδιο έχει πολλά καλά σημεία (έστω και αν κατά τη γνώμη μου ανεφάρμοστα στην ελληνική πραγματικότητα και τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία), κάποια άλλα όμως, λίγα αλλά καίρια, δίνουν νόμιμο πάτημα για εκατόμβες αδέσποτων ζώων. Πρόθεση του νομοθέτη είναι άραγε η προστασία των ψυχών αυτών ή μήπως η εξολόθρευσή τους;
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 5 Απριλίου 2011, 16:31 | Άννυ

    Κύριε υπουργέ τα φιλοζωικά σωματεία που θέλετε να συνεργάζονται με τον δήμο για τα αδέσποτα ποιός θα τα ελέγχει;
    όσες φορές τους ζήτησα βοήθεια μόνο το φιλόζωο πρόσωπο τους δεν είδα.

  • 5 Απριλίου 2011, 16:13 | Μαρία

    Έυχομαι οι δήμοι με το καινούργιο νομοσχέδιο να αναγκαστούν να εφαρμόσουν τον νόμο που αρνούνται τόσα χρόνια ,δηλαδή να στέλνουν ειδικά συνεργεία για την περισυλλογή τών αδέσποτων στα καταφύγια που οφείλουν να φτιάξουν ή στα κτηνιατρεία αλλά και τα φιλοζωικά σμωατεία να κάνουν ουσιαστικό έργο και όχι να τους παίρνουμε τηλέφωνο εμείς οι υπόλοιποι φιλόζωοι και να μην σηκώνουν τα τηλέφωνα ή να αρνούνται να βοηθήσουν.

  • 5 Απριλίου 2011, 14:51 | Αμαλία Κατσούλα

    Επίσης στην παράγραφο 7 θα έπρεπε να προστεθεί ότι την αυτή υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης έχουν και τα σωματεία και φιλοζωικές ενώσεις που υιοθετούν ζώα.
    Τέλος η παρ.10 που αφορά την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ή για την ακρίβεια θα διαιωνίσει τα υπάρχοντα.Τα αδέσποτα ζώα στις πυκονοκατοικημένες αστικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν φυσικοί χώροι γι΄αυτά βρίσκουν καταφύγιο όπου αισθάνονται ότι δεν απειλούνται,άρα και σε αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητος.Οι τουρίστες δεν ενοχλούνται από την παρουσία ζώων αλλά από την εξαθλιωμένη εμφάνιση των μη εχόντων στοιχειώδη φροντίδα ζώων .Αν το υπουργείο Αγροτ. ανάπτυξης θέλει πράγματι ένα νόμο προστασίας ζώων και όχι ένα ακόμη ανεφάρμοστο χάριν εντυπωσιασμού νομικό μόρφωμα ας πάρει τη γενναία απόφαση να δημιουργήσει σε κάθε περιοχή πάρκα για τη βόλτα των ζώων όπου θα διαμένουν και τα αδέσποτα ,όπως υπάρχουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.Κι ας μεριμνήσει επίσης για την υποχρέωση των δήμων να σιτίζουν τα ζώα διαφορετικά με τις απαγορεύσεις πρόσβασης εδώ και εκεί τα ζώα καταδικάζονται σε βέβαιο θάνατο δια ασιτίας ή φόλας.

  • 5 Απριλίου 2011, 14:43 | ελενη

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    1) ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ (χΡΗΜΑΤΙΚΕΣ!)
    2) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ «ΑΝΙΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ» ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ! ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΡΙΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Ή ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
    3) ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΖΩΟ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΕΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΕΓΧΟ? ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΙ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙ…
    4)ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ? ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΘΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΛΔ? ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ?
    5) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΦΙΣΩΝ, ΤΑΠΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ (ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ!)! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ!

  • 5 Απριλίου 2011, 14:42 | Αμαλία Κατσούλα

    Στην παράγραφο 1 ,θα έπρεπε να υπάρχειπρόβλεψη για αυτόνομη δράση των φιλοζωικών σωματείων σε περίπτωση απροθυμίας του Δήμου να μεριμνήσει για τα αδέσποτά του υπό το πρίσμα του δικαιώματος φυσικά για τα σωματεία και όχι της υποχρέωσης.΄Αλλως δημιουργούνται προβλήματα στη δράση των περισσότερων σωματείων της χώρας,επιπροσθέτως παραβλέπεται ότι η φροντίδα αδέσποτων ζώων αποτελεί τον συνηθέστερο στα καταστατικά σκοπό,του οποίου η νομιμότης αναγνωρίζεται από τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας.
    Στην παράγραφο 4 θα έπρεπε να υπάρχει η πρόβλεψη της υπουργικής αποφάσεως 289262/2003 του νόμου 3170/2003 αρθρ.2 παρ.12″ Επιτρέπεται σε Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με μέλος ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδας ζωόφιλων που διαθέτει μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου που είναι υπεύθυνος για την
    εφαρμογή του προγράμματος». Διαφορετικά παραμένει ανοιχτό το θέμα της εμπορευματοποίησης των αδέσποτων ζώων που υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσουν για την αποθεραπεία τους είτε από πανσιόν (άρα από πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματίες ,που κυριολεκτικά θησαυρίζουν)ή από τον κτηνίατρο που η ημερήσια παραμονή επίσης κοστίζει χρήματα τα οποία ούτε οι Δήμοι ούτε τα σωματεία είναι σε θέση να πληρώσουν και μάλιστα σε μία εποχή οικονομικής εξαθλίωσης της χώρας μας.

  • 5 Απριλίου 2011, 13:23 | μαρια τσαουση

    οπως υπαρχει παιδικη χαρα για να πηγαινει οκαθενας τα παιδια του ετσι να φτιαχτουν και χωροι οπου μπορει να πηγαινει ο καθε ανθρωπος με τον σκυλο του και φυσικα να φτιαχτουν και αλλοι χωροι οπως στο εξωτερικο που να μπορει ο καθενας απο εμας να πηγαινει με το σκυλι του και να περναει καλα χωρις να εχει διπλα του καποιον να τον βριζει και να του λεει φυγε απο εδω με τον σκυλο σου λες και ο χωρος του ανεικει οπως και στις παραλιες επισης το καλοκαιρι να μας πουνε αν επιτελους επιτρεπονται τα σκυλια και που συγκεκριμενα γιατι αυτο ειναι πολυ αδιευκρινηστο!οπως θελει καποιος να παει στο παρκο η στην παραλια να διασκεδαση με το παιδι του θελουμε να παμε και εμεις με τα ζωα μας ανενοχλητοι απο προκατηλημενους και αγενεις!

  • 5 Απριλίου 2011, 12:34 | Χ.Τσάτσος

    Θα ήθελα να επισημάνω τον συμπλεγματικό χαρακτήρα του συντάκτη του άρθρου που διαφαίνεται στην εξαίρεση των χώρων τουριστικής κίνησης από την παρουσία των ζώων.
    Ισα ίσα που θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που στη χώρα μας τα υγιεί, όμορφα, έξυπνα, περιποιημένα και καλοταϊσμένα ζώα είναι μέρος της κοινωνίας μας. Από τη σχέση μας και των παιδιών μας μαζί τους βγαίνουμε πλουσιότεροι και πιο ευτυχισμένοι.
    Ο ψυχικός κόσμος των παιδιών μας είναι πιο ισορροπημένος από αυτόν των «πολιτισμένων» χωρών που δεν διανοούνται να συμβιώνουν με άλλα ζωντανά πλάσματα του Θεού.
    Ας αρχίσουμε να προβάλλουμε αυτή μας την ευαισθησία και πραγματικότητα σαν υπεροχή της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Οι εικόνες των ευτυχισμένων και αμέριμνων ζώων που κινούνται και απολαμβάνουν την συμβίωση μαζί μας να αντιπροβάλλονται σε τυχόν κακεντρεχή σχόλια σαν παράδειγμα προς μίμηση.

  • 5 Απριλίου 2011, 10:35 | Στέλλα Ιωαννίδου

    Σχετικά μέ τόν ορισμό μιάς ασθένειας ως μεταδοτικής : Το καλα αζάρ ειναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ δύσκολο νά μεταδοθεί ,ειναι πλέον ιάσιμο κατά μεγάλο ποσοστό(στοιχίζει όμως η θεραπεία καθ όσον – η ενέσιμη θεραπεία -ΣΤΗ ΧΩΡΑ- μας «δικαιολογείται» καί παρέχεται ΜΟΝΟ γιά τόν άνθρωπο!!!!!!! Ενα καλααζαρικό σκυλί μπορεί νάχει μία κανονική ζωή-ποιοτική ζωή- κι ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κι ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ η ευθανασία του!!!! Ακόμα καί η ΜΟΡΒΑ θεραπεύεται σέ μεγάλο ποσοστό! Επίσης θεωρούμε ΟΛΟΙ οι ζωόφιλοι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ τήν ευθανασία ενός αδέσποτου επειδή ειναι μεγάλο σέ ηλικία!!! ΟΣΟ ΤΟ ΖΩΟ ΤΡΩΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ!!!! Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ!!!

  • 5 Απριλίου 2011, 10:54 | Ελένη Γερνά

    Τα ζώα που στειρώνονται από Ευρωπαίους εθελοντές κτηνίατρους είναι δυνατό να επανενταχτούν στο οικείο περιβάλλον τους 24 ώρες μετά την επέμβαση. Πέρνουν ενέσημη αντιβίωση με δράση διαρκείας και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά το στάδιο της ανάρωσης τους.
    Παρ’ όλ’ αυτά επιβάλλεται να υπάρχουν χώροι ανάνηψης των ζώων έστω και για την βραχεία παραμονή τους σ’ αυτούς μέχρι την ανάνηψη τους.

  • 5 Απριλίου 2011, 10:21 | Ελένη Γερνά

    Στο άρθρο 9 παράγραφος 11 στον όρο αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι να προστεθεί και το Έλληνες εθελοντές κτηνίατροι.
    Γνωρίζουμε πως Έλληνες κτηνίατροι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στον περιορισμό των αδέσποτων ζώων αλλά στην επιθυμία τους αυτή μπαίνει φρένο από τον ΠΚΣ.

  • 4 Απριλίου 2011, 23:35 | susie

    ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10..ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ»Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας»
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΟΣ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΥΤΟ?ΔΗΛΑΔΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΗΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ?ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ,ΣΚΕΛΑΤΟΜΕΝΑ,ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΦΟΛΕΣ..ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ «ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΝΟΝΤΕ»
    ΑΝΤΗ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝΕ..ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΗΣΟΥΜΕ..ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΛ ΜΕ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΑΝΤΟΥ,ΝΑ ΔΕΙΚΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΟΤΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

  • 4 Απριλίου 2011, 23:04 | Αλίκη

    Παρακαλώ πολύ διευκρινίστε την έννοια της «ανίατης ασθένειας» διότι αν και το καλαζάρ είναι ιάσιμη ασθένεια, πολλά ζώα οδηγούνται σε ευθανασία επειδή πάσχουν από αυτήν. Επίσης, αντί να τους παρέχουν θεραπεία τα αφήνουν μέχρι να φτάσουν στο τελευταίο στάδιο ώστε ο θάνατος να καθίσταται πλέον λύτρωση!

  • 4 Απριλίου 2011, 21:13 | Δώρα

    Φοβάμαι ότι ο ορισμός της πρόδηλης ανικανότητας των αδέσποτων να αυτοσυντηρηθούν και εξου να οδηγηθούν σε ευθανασία που αναφέρεται στην παρ. 4 είναι απελπιστικά ασαφής παρόλο που κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει την πρόθεση του νομοθέτη και τη δυσκολία ελέγχου της κρίσης του κάθε δημοτικού κτηνιάτρου από τις αρχές σε κάθε περίτωση θανάτωσης.

    Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πρέπει να προστεθεί κάποια αποσαφήνιση ή κάποιο επιπρόσθετο άρθρο ελέγχου που θα επιτρέπει στους φιλόζωους που ενδιαφέρονται για την ευζωία των αδέσποτων της περιοχής τους καθώς και στα φιλοζωικά σωματεία να καταφεύγουν σε αυτό σε περίπτωση κατάχρησης της παραγράφου από κακόβουλους συμπολίτες μας και αδιαφορές ή και κακές δημοτικές αρχές που αποσκοπούν στο εύκολο «ξεφόρτωμỨενός ακόμα ηλικιωμένου αδέσποτου το οποίο μπορεί να είχε ακόμα λίγα χρόνια καλής ζωής. Γιατί κακά τα ψέμματα, κακοδιαχείρηση των νόμων μπορεί να υπάρξει από οποιαδήποτε μονάδα, είτε πρόκειται για ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό και ο νόμος οφείλει να προβλέψει όλες αυτές τις περιπτώσεις.

    Συμπληρωματικά, η απαγόρευση επαναφοράς αδέσποτων από τους χώρους που αναφέρονται στην παρ. 10, ειδικότερα δε όταν αναφέρεται σε περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης, είναι κατάδηλα ένα παραθυράκι που θα επιτρέπει την περισυλλογή των αδέσποτων από οποιοδήποτε μέρος αυθαίρετα δηλώνεται ως τουριστικό και την επανατοποθέτηση τους εκτός του κοινωνικού τους περιβάλλοντος και αποσκοπεί (προσωπική άποψη) μόνο στην πρόχειρη αλλαγή της τουριστικής εικόνας της χώρας. Με τον όρο κοινωνικό περιβάλλον ορίζεται ο τόπος όπου έχει επιβιώσει και διαμένει ένα αδέσποτο και έχει κοινωνικοποιηθεί με το ανθρώπινο δυναμικό και τη λοιπή πανίδα (π.χ. άλλα αδέσποτα με τα οποία έχει δημιουργήσει κοινωνικές ομάδες) και έχει βρει ένα μόνιμο καταφύγιο. Δεδομένου ότι ο χώρος κοινωνικοποίησης ενός αδέσποτου είναι ο πρωταρχικός παράγοντας εξασφάλισης της διαβίωσης και της ευζωίας του, θεωρώ ότι η γενικότητα στον ορισμό των χώρων στα οποία απαγορεύεται να επανατοποθέτηθεί ένα αδέσποτο (π.χ. ως μέρη υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος μπορούν να νοηθούν τεράστια κομμάτια μεγάλων πόλεων, ένα σύνολο από τουριστικά εστιατόρια σε ένα παραθεριστικό μέρος όπου μπορεί να καταφεύγει κατ’εξακολούθηση ένα ζώο για τροφή κλπ) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διατήρηση της ευζωίας ενός αδέσποτου. Το βέλτιστο θα ήταν η παράγραφος αυτή να τροποποιούνταν ώστε να αναφέρεται σε χώρους με εξαιρετικά υψηλές υγειονομικές ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία) ή υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. δρόμους ταχείας κυκλοφορίας). Κατά τη γνώμη μου η παρ. 10 αποτελεί μια κακώς οριζόμενη διάταξη που λειτουργεί εις βάρος του νόμου στο σύνολό του.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:39 | ΟΜΑΔΑ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΑ ΥΦΗΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΙΝΤΑΞΗΣ.ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΝΕ.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:40 | Οικονόμου Ελένη

    μια βασική προϋπόθεση να να ισχύσει ο νόμος αυτός είναι ο Δήμος να χρηματοδοτήσει όλες τις φιλοζωικές, για να μπορούν να κάνουν το έργο τους, που μέχρι στιγμής δεν έκαναν.

  • 4 Απριλίου 2011, 18:26 | Manos I

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΔΕΜΕΝΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ, ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ. ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΑΝ ΔΕ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ , ΣΥΧΝΑ, ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗς ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ-ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΥΡΙ ΜΑΛΙΣΤΑ

  • 4 Απριλίου 2011, 18:31 | Παρακώστα Μαρίνα

    Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

    1.Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

    Κυρία υπουργέ,

    Οι δήμοι, και μάλιστα αυτοί που χρηματοδοτούνται, δεν μεριμνούν είναι γνωστό! Τι προβλέπει ο νόμος γιαυτούς τους Δήμους που δεν τον εφαρμόζουν;
    π.χ.Ο Δήμος Κατερίνης πήρε 419.000, για να κάνει ένα Ευρωπαικών προδιαγραφών Κυνοκομείο. Το Κυνοκομείο έγεινε,αλλά αν είναι Ευρωπαικών προδιαγραφών, αυτό μπορεί ο χρηματοδώτης να το ελέγξει!!!
    Διότι όχι Ευρωπαικών προδιαγραφών δεν είναι,αλλά ούτε καν προδιαγραφές δεν έχει!!! Ποιός τον έλενξε;

    ευχαριστώ

  • 4 Απριλίου 2011, 17:01 | Μαρια Νικολακη

    Καπου να αναφερθει και η παρανομη μεταφορα αδεσποτων ζωων,απο ιδιωτες η δημους,και η τιμωρια αυτων.Ειναι τραγικο για το αδεσποτο της γειτονιας,μετα π.χ. απο 2 χρονια,στειρωμενο και με φροντιδα απο τους πολιτες καθημερινα,να βρισκεται σε εναν αλλο χωρο με κινδυνο την φολα την πεινα την κακοποιηση καιτην απορια του τι εγινε.

  • 4 Απριλίου 2011, 15:49 | ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οι όροι αρχαιολογικός χώρος και υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας πρέπει να γίνουν σαφέστεροι και να περιοριστούν δραστικά ,γιατί διαφορετικά όλη η ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία ,άρα υπάρχει δόλος όταν αναφέρονται έτσι γενικά.
    Θα πρέπει να οριστεί σαφές χρονικό όριο ,όχι μεγαλύτερο από 48 ώρες για να ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης την απώλεια του δεσποζόμενου του ζώου.
    Τα αδέσποτα έχουν και αυτά τις ιδιαιτερότητες τους όπως και οι άνθρωποι.Υπάρχουν κάποια «ταξιδιάρικα»που τους αρέσει να μετακινούνται συνέχεια κι αλλάζουν συνέχεια τόπο διαμονής.Άλλα δένονται με τον τόπο διαμονης και φροντίδας (σίτησης και ιατρικής περίθαλψης )και παραμένουν εκεί. Άρα τουλάχιστον ύποπτη η επανατοποθέτηση η μη στον τόπο που βρέθηκαν…
    Πρότασεις:να υιοθετηθεί από καθε πολυκατοικία που έχει τον κατάλληλο χώρο το αδέσποτο της και να υπαρχει συλλογική ευθύνη και φροντίδα.(ήδη εφαρμόζεται στου μακρυγιάννη ).
    Να εξαπλωθούν και να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα εκμάθησης του πως να φέρεσαι και να πλησιάζεις ένα αδέσποτο αλλα και γενικότερα το οποιοδήποτε ζώο, τόσο στα σχολεία (sapt.gr),όσο και στους ενήλικους για να σταματήσουν οι επιθέσεις …αλλά και οι υστερίες του τύπου μα ς έφαγαν ζωντανούς και άλλες φαιδρότητες σχετικά με ακαθαρσίες, γιατί τελικά αυτοί είναι πίσω από όλα αυτά τα νέα αδιέξοδα νομοσχέδια .
    ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

  • 4 Απριλίου 2011, 14:20 | dimitris vamvakas

    Οι όροι αρχαιολογικός χώρος και υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας πρέπει να γίνουν σαφέστεροι και να περιοριστούν δραστικά ,γιατί διαφορετικά όλη η ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία ,άρα υπάρχει δόλος όταν αναφέρονται έτσι γενικά.
    Θα πρέπει να οριστεί σαφές χρονικό όριο ,όχι μεγαλύτερο από 48 ώρες για να ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης την απώλεια του δεσποζόμενου του ζώου.
    Τα αδέσποτα έχουν και αυτά τις ιδιαιτερότητες τους όπως και οι άνθρωποι.Υπάρχουν κάποια «ταξιδιάρικα»που τους αρέσει να μετακινούνται συνέχεια κι αλλάζουν συνέχεια τόπο διαμονής.Άλλα δένονται με τον τόπο διαμονης και φροντίδας (σίτησης και ιατρικής περίθαλψης )και παραμένουν εκεί. Άρα τουλάχιστον ύποπτη η επανατοποθέτηση η μη στον τόπο που βρέθηκαν…
    Πρότασεις:να υιοθετηθεί από καθε πολυκατοικία που έχει τον κατάλληλο χώρο το αδέσποτο της και να υπαρχει συλλογική ευθύνη και φροντίδα.(ήδη εφαρμόζεται στου μακρυγιάννη ).
    Να εξαπλωθούν και να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα εκμάθησης του πως να φέρεσαι και να πλησιάζεις ένα αδέσποτο αλλα και γενικότερα το οποιοδήποτε ζώο, τόσο στα σχολεία (sapt.gr),όσο και στους ενήλικους για να σταματήσουν οι επιθέσεις …αλλά και οι υστερίες του τύπου μα ς έφαγαν ζωντανούς και άλλες φαιδρότητες σχετικά με ακαθαρσίες, γιατί τελικά αυτοί είναι πίσω από όλα αυτά τα νέα αδιέξοδα νομοσχέδια .
    ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

  • 4 Απριλίου 2011, 14:13 | ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ

    10. Ολη η χώρα είναι γεμάτη λιμάνια αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα χώρους μεγάλης επισκεψημότητας, αφού είμαστε τόπος τουριστικού προορισμού. Εάν θέλουμε να εξαφανίσουμε τα αδέσποτα ζώα , ας το πουμε ευθέως και όχι να βάζουμε περιορισμούς, διότι τελικά όπως το πάμε, γι’αυτά δεν υπάρχει χώρος όύτε για να αναπνεύσουν, με απόλυτη ευθύνη βέβαοια του ανθρώπινου ειδους.

  • 4 Απριλίου 2011, 13:30 | Υρια Λιονακη

    ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ … ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ Κ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ !!!
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ Π Α Ν Τ Α ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΠΜΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ !!!
    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΨΥΧΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΕΞΩ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΝΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΩΗΣΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ….
    ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΓΟΓΚΟ ΠΟΣΟ !!!! ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,ΑΡΑ ………. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΓΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΑ ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ, ΣΥΝ ΤΟ ΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ !!!

    ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΘΗΝΑ

  • 4 Απριλίου 2011, 13:11 | Σοφία Χαλικιά Φιλοζωικό σωμ. Πειραιά

    3.Ο νόμος πρέπει να επιτρέπει οπωσδήποτε στα φιλοζωικά σωματεία την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων λόγω της ευαισθησίας και της ιδιαίτερης σχέσης τους με τα ζώα.

    5.Θα πρέπει πριν την επιστροφή τον ζώων στον αμελή ιδιοκτήτη που το έχασε να διαπιστώσει το φιλοζωικό σωματείο τις πραγματικές του προθέσεις καθώς και αν με την επιστροφήτου ζώου στον ιδιοκτήτη κατοχυρώνεται η ευζωία του.

    8.Σχετικά με την υιοθεσία αδεσπότων από κατοίκους του εξωτερικού θα πρέπει να διερευνηθούν αυστηρά οι προυποθέσεις ώστε να κατοχυρωθεί η ευζωία των ζώων και όχι αυτά να γίνουν πειραματόζωα σε εργαστήρια του εξωτερικού.

    10.Το αδέσποτο ζώο από τη φύση του δεν περιορίζεται σε ορισμένο χώρο με αποτέλεσμα να είναι άνευ ουσίας οι περιορισμοί περι την επανατοποθέτηση. Αλλωστε όταν ένα αδέσποτο ζει σε ένα συγκεκριμένο μέρος έχει διαπιστωθεί ότι και αν ακόμα απομακρυνθεί αυτό θα επιστρέψει στο χώρο που ζούσε πριν. Οσο για την διατύπωση «λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας» είναι χωρίς αντικείμενο αφού στα μεγάλα λιμάνια της χώρας με τις εκτεταμένες εγκαταστάσεις(επισκευές, αποθήκες,καρνάγια) τα ζώα ζουν εκεί επι πολλά χρόνια αρμονικά με τους εργαζόμενους.
    Αρχαιολογικοί χώροι και χώροι υψηλής επισκεψιμότητας είναι ολόκληρη η χώρα.
    Μήπως άραγε τα ζώα δεν έχουν κανένα χώρο στον οποίο να είναι δεκτά?
    Υποδείχτε μας ποιοί είναι οι κατάλληλοι χώροι για τα επαναεντασόμενα ζώα.

    11.Οι στειρώσεις από κινητές μονάδες είναι αναποτελεσματικές διότι μετά την στείρωση υποχρεωτικά το ζώο πρέπει να παραμείνει περιορισμένο σε ασφαλή στεγασμένο χώρο υπό ιατρική παρακολούθηση για εύλογο χρονικό διαστημα μεχρις ότου αποθεραπευθεί. Ποιοι θα είναι αυτοί οι χώροι μετά τις μαζικές στειρώσεις?

  • 4 Απριλίου 2011, 10:12 | Βασιλικη Δελη

    «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας»

    Δεν φτάνει που τους καταπατήσαμε το φυσικο τους περιβάλλον, τα αναγκάσαμε να ζουν αναμεσα σε τσιμέντα και καυσαέρια, τώρα πρέπει να τα εξορίσουμε στα βουνα ωστε να πεθανουν απο το κρύο και την πείνα.
    Η ανθρώπινη κτηνωδία στο όνομα του πολιτισμού δεν έχει όρια. Μην ξεχνάμε πως ο πολιτισμός μιας χώρας δέν ειναι η καθαριοτητα η οποία βασίζεται στην εξολόθρευση άλλων όντων, αλλα στην ειρηνική και υγιεινή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων μαζί, η οποία θέλει παραπάνω δουλειά, αλλα είναι εφικτή.

  • 4 Απριλίου 2011, 03:15 | Οικονόμου Ελένη

    κρινω λίγο σκληρό για έναν που έχει χώρο και άδεια καταφυγίου να μην μπορεί να περισυλλέγει αδέσποτα.

  • 4 Απριλίου 2011, 03:51 | Οικονόμου Ελένη

    εάν ισχύσουν αυτοί οι νόμοι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του αντίστοιχα.

  • 4 Απριλίου 2011, 01:34 | Ι.Σιώκου

    Εφόσον επιτρέπει ο Νόμος την επανένταξη αδέσποτων ζώων στους δρόμους πρέπει να αρθούν οι χωροταξικοί περιορισμοί. Τα ζώα μετακινούνται όπου βρίσκουν τροφή και προστασία. Σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, σε λιμάνια, και σταθμούς , υπάρχουν σκυλιά και γάτες που δεν ενοχλούν κανέναν αντίθετα δίνουν μια όψη ανθρωπιάς στις πόλεις μας.Με όλες αυτές τις απαγορεύσεις θα αρχίσουν και οι διώξεις των αδέσποτων από παντού. Τελικά ποιος θα προστατεύσει τα αδέσποτα από τους ανθρώπους;

  • 3 Απριλίου 2011, 23:42 | Ιωαννα

    Γιατι τα ζωα πρεπει να επανεντασονται στο φυσικο τους περιβαλλον? Θεωτειτε τους ελληνικους δρομους καταλληλους για ζωα? Για να το παω και λιγο παραπερα το θεμα, θεωρειτε τους Ελληνες (σε πολλοες μα παρα πολλες περιπτωσεις) καταλληλους να ‘δεχτουν’ στη γειτονια τους ζωα? Σε ολοκληρη της Ευρωπη τα ζωα μενουν για παντα στα καταφυγεια (διοτι εχουν και σωστα προγραμματα υιοθεσιας, πως π.χ. ειναι πολυ δυσκολο να αγορασει κανεις ζωο απο pet shop οποτε το 80% τψν ενδιαφερομενων καταληγουν να παρουν ενα ζωο απο ενα καταφυγειο). Το φυσικο περιβαλλον των ζωων που αναφερετε δεν ειναι το τσιμεντο, οι δρομοι, τα αυτοκινητα, οι φολες και ολα τα συναφι. Θελω να αλλαξει αυτη η μικρη και υπερβολικα σημαντικη προταση περι επανενταξης των ζωων απο εκει απο οπου μαζευτηκαν.

  • 3 Απριλίου 2011, 23:39 | Μαίρη

    ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΛΟ έχω παρατηρήσει όλα τα μηνύματα που στέλνεις και είναι γεμάτα κακία για τα ζώα.
    ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΤΟ ΞΈΡΕΙΣ;
    θα μου πείς βέβαια ότι έχουμε δημοκρατία και μπορούμε να λέμε αυτά που πιστεύουμε,αλλά να ξέρεις ότι εκτίθεσαι γιατί ο σεβασμός για τα ζώα είναι κάτι δεδομένο που πρέπει να έχουμε όλοι όσοι έχουμε αξιοπρέπεια.Και στο υπουργείο που θες να πας να μιλήσεις γιατί έπρεπε να φωνάξουν και ΣΕΝΑ γιατί ενοχλείσαι με τα ζώα να ξέρεις οτι οι μόνοι που θα σε ακολουθήσουν θα είναι οι φολιαστές των ζώων!

  • 3 Απριλίου 2011, 23:41 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 10. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

    Να προσδιορίσει ο Νομοθέτης τι εννοεί με την έννοια «την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι…»; Οι Δήμοι θα μεριμνούν για την σίτιση των επανατοποθετημένων αδέσποτων και το νερό αυτών; Τότε θα πρέπει να περιληφθεί στο Νομοσχέδιο ότι θα τοποθετηθούν ταΐστρες και αυτόματες ποτίστρες σε συγκεκριμένα σημεία-όπως πλατείες, πάρκα, αλσύλλια, λόφους κα.- Το 2003 εν όψει διαμόρφωσης των χώρων στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιάδας ξηλώθηκαν και απομακρύνθηκαν ΟΛΕΣ οι ταΐστρες-ποτίστρες των αδέσποτων που ήταν ΔΩΡΕΑ δημότη. Παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ΠΟΤΕ δεν επιστράφηκαν. Δεν νοείται Πρόγραμμα Μέριμνας και Φροντίδας Αδέσποτων χωρίς αυτά να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον σε νερό. Τα ζώα χωρίς φαγητό και κυρίως νερό δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που παθαίνουν πολύ εύκολα θερμοπληξία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιόδου καύσωνα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτου αδέσποτων που επήλθε από έλλειψη νερού το καλοκαίρι. Να συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο η υποχρέωση του κάθε Δήμου για τοποθέτηση του συστήματος ταΐστρας –ποτίστρα σε διάφορα σημεία κάθε πόλεις με την έναρξη της εφαρμογής του Νόμου.

  • 3 Απριλίου 2011, 23:38 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 10. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις….

    Να προσδιορίσει ο Νομοθέτης τι εννοεί με την έννοια «την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι…»; Οι Δήμοι θα μεριμνούν για την σίτιση των επανατοποθετημένων αδέσποτων και το νερό αυτών; Τότε θα πρέπει να περιληφθεί στο Νομοσχέδιο ότι θα τοποθετηθούν ταΐστρες και αυτόματες ποτίστρες σε συγκεκριμένα σημεία-όπως πλατείες, πάρκα, αλσύλλια, λόφους κα.- Το 2003 εν όψει διαμόρφωσης των χώρων στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιάδας ξηλώθηκαν και απομακρύνθηκαν ΟΛΕΣ οι ταΐστρες-ποτίστρες των αδέσποτων που ήταν ΔΩΡΕΑ δημότη. Παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ΠΟΤΕ δεν επιστράφηκαν. Δεν νοείται Πρόγραμμα Μέριμνας και Φροντίδας Αδέσποτων χωρίς αυτά να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον σε νερό. Τα ζώα χωρίς φαγητό και κυρίως νερό δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που παθαίνουν πολύ εύκολα θερμοπληξία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιόδου καύσωνα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτου αδέσποτων που επήλθε από έλλειψη νερού το καλοκαίρι. Να συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο η υποχρέωση του κάθε Δήμου για τοποθέτηση του συστήματος ταΐστρας –ποτίστρα σε διάφορα σημεία κάθε πόλεις με την έναρξη της εφαρμογής του Νόμου.

  • 3 Απριλίου 2011, 23:00 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 10. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

    Σε όλη την Αθήνα –και σε κάθε άλλη πόλη- υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνία νοσοκομεία (κρατικά & ιδιωτικά-και κλινικές), σχολεία (δημόσια &ιδιωτικά-και φροντιστήρια) και άπειροι αρχαιολογικοί χώροι. Μεγάλοι ή μικροί. Υπάρχουν αρχαιολογικά πάρκα (βλ. Κεραμικός) Όλη η Αθήνα –αλλά και άλλες πόλεις- είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος. Στους αρχαιολογικούς χώρους συμπεριλαμβάνονται και τα Βυζαντινά Μνημεία/εκκλησίες. Αυτό θα υποστηρίξουν οι Έφοροι Αρχαιοτήτων. Τότε με αυτό το σκεπτικό κανένα αδέσποτο δεν θα μπορεί να επανατοποθετηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ και ΠΟΤΕ. Τα αρχαία μνημεία ΔΕΝ κινδυνεύουν από τα αδέσποτα, αλλά από τους βάνδαλους συμπολίτες μας. Αγάλματα και στήλες μπογιατίζονται , χαράσσονται –αλλά ποτέ η Αστυνομία δεν έχει συλλάβει κανέναν δράστη. Θεωρούμε απαραίτητο αυτοί οι περιορισμοί να εξαλειφθούν από το Νομοσχέδιο.

    Προτείνουμε (ίσως και με σκεπτικισμό):

    Να μην επανατοποθετούνται ΕΝΤΟΣ των ΜΙΚΡΩΝ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΩΝ αρχαιολογικών χώρων όπου βρίσκονται τάφοι και διάσπαρτες πεσμένες στήλες στον προαύλιο χώρο τους.

    Καθώς επίσης:

    Να μην επανατοποθετούνται εντός των προαύλιων χώρων των νοσοκομείων, σχολίων και αθλητικών χώρων, εκτός αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των διοικητών και ιδιοκτητών αυτών.

    Υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα που εντός των προαύλιων χώρων τους έχουν δημιουργήσει μικρούς περιφραγμένους σταθμούς αδέσποτων ζώων, τα οποία και φροντίζουν και μεριμνούν για την υγεία τους.

  • 3 Απριλίου 2011, 22:10 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. ……

    Να προσδιορίσει ο Νομοθέτης τι εννοεί με την έννοια «πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή»; Πόσα αδέσποτα ζώα ανά τμ. θεωρεί ο Νομοθέτης ότι μπορούν να ζουν σε μια περιοχή, ώστε να επιτρέπεται η επιστροφή τους στο χώρο που τα περισυνέλλεξαν; Από περιοχή σε περιοχή θα διαφέρει η πυκνότητα; Σχετίζεται αυτή η έννοια και με την πυκνότητα του πληθυσμού των κατοίκων της περιοχής;

  • 3 Απριλίου 2011, 21:02 | Δήμητρα Β.

    Τα ζώα θέλουν αγάπη και προστασία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Το να απομακρυνθούν από αρχαιολόγικούς/τουριστικούς χώρους,δεν λύνει το πρόβλημα,μάλλον το κάνει χειρότερο,γιατί οι κάτοικοι αυτών των περιόχών,τα φροντίζουν.Οι τουρίστες δεν ενοχλούνται με τα αδέσποτα. ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΑΘΛΙΑ! Πηγαίνετε μια βόλτα στην Ρώμη.Ούτε περιστέρι δεν έχουν αδέσποτο!Μια καλή ιδέα που είδα εκεί,είναι ένα τεράστιο πάρκο που είχαν όλα τα αδέσποτα ζωάκια. Τα φρόντιζαν,δεν τα είχαν στον δρόμο και ήταν όλα προς υιοθεσία.Επίσης να γίνει νόμος με σκληρή τιμωρία,όσους «ιδιοκτήτες» τα παρατάνε στους δρόμους! Τι είναι το ζώο? Παιχνίδι???ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

  • 3 Απριλίου 2011, 20:26 | Στάθης

    Ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον ενός σκύλου που «αλητεύει» στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα;Μετά τη στείρωση του θα αφεθεί πάλι εκεί;Αυτό είναι λύση;Έλεος,τα αδέσποτα σκυλιά είτε είναι στειρωμένα είτε όχι,δεν είναι καλό θέαμα.Σε ποια χώρα της Ε.Ε έχετε δει αδέσποτους σκύλους;Χώρια ότι δημιουργούν πρόβλημα με επιθέσεις σε μοτοσυκλετιστές.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:46 | Μυρσίνη

    Στην παράγραφο 1 θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα και σε ιδιώτες φιλόζωους εθελοντές, να περισυλλέγουν στην οικεία τους αδέσποτα με σκοπό την περίθαλψή τους και την προώθηση της υιοθεσίας τους. Οι υιοθεσίες απο τους ιδιώτες θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με συμβόλαιο υιοθεσίας και δήλωση του αριθμού τσίπ του ζώου στο συμβόλαιο, όπου θα κατοχυρώνεται νομικά η εξασφάλιση του ζώου στο νέο κηδεμόνα και το δικαίωμα μύνησης και επιστροφής του ζώου στον υπεύθυνο υιοθεσίας, σε περίπτωση παράβασης των όρων του συμβολαίου.
    ————————————————————————-
    Διαφωνώ με την παράγραφο 10. Όταν το ζώο δεν έχει επιθετική συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να οριστεί σαφώς νομικά, έχει στειρωθεί και έχει αποθεραπευτεί, τότε μπορεί να επιστρέφεται στο φυσικό του περιβάλλον και στο χώρο απο όπου περισυλλέχθηκε. Η απαγόρευση επανατοποθέτησης του ζώου σε χώρους όπως αθλητικό κέντρο, νοσοκομείο, αρχαιολογικός χώρος είναι αναχρονιστική και προδίδει την παλιά ελληνική νοοτροπία οτι το αδέσποτο ζώο είναι απαραίτητα επικύνδινο ή/και βρώμικο. Αυτή η αίσθηση δεν πρέπει να ενισχυθεί εφοσόν γίνονται πολιτισμικές προσπάθειες ανάπτυξης του φιλοζωϊκού πνεύματος.
    ————————————————————————–
    Η παράγραφος 14 είναι ασαφής. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, θα αποφασίζονται τυχόν τροποποιήσεις όρων, νέες προϋποθέσεις και πρόσθετοι όροι για τη λειτουργία καταφυγίων ή για την παροχή άδειας ίδρυσής του απο την αρμόδια Περιφέρεια ??? Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πάτημα για παραθυράκι νόμου στην παρεμπόδιση ίδρυσης ή λειτουργίας ενός καταφυγίου !
    ————————————————————————–
    Να οριστεί συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλει το χρόνο, ο κάθε Δήμος στο Καταφύγιο/Φιλοζωϊκό Σωματείο του και να οριστούν κυρώσεις με πρόστιμα στους Δήμους που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Τα χρήματα απο τα πρόστιμα ασφαλώς να δίνονται στο Φιλοζωϊκό Σωματείο/Καταφύγιο του Δήμου αυτού.

  • 3 Απριλίου 2011, 20:54 | mari

    Διαβαζοντας ολα τα σχολια γεννουντε ευλογες αποριες γιατι και εστω και με τη τοποθετηση της ηλεκτρονικης σημανσης και των περισσοτερων μετρων δεν εξασφαλιζετε το μελλον των αδεσποτων και γενικοτερα των ζωων.Καποιος προτεινε να δινεται κινητρο στους ανθρωπους να ασχολουντε ενεργα στην προστασια των ζωων ,ακομα και μικροποινες θα μπορουσαν να εκτελουντε με τη μορφη της κοινωνικης προσφορας.Εγω θα ηθελα να προτεινω για τα σκυλια αφου οι περισοτεροι εκει αναφεροντε ,εκτος απο καταφυγια καταληλλα για αξιοπρεπη φιλοξενια να εκπεδευοντε απο εθελοντες ,η με καποιο συνθετο οικονομικο συστημα ,για φυλακες, για οδηγους σε συμπολιτες μας με περιορισμενη εως καθολου οραση,για διαβητικους αφου αν ενας σκυλος αν ειναι καταλληλα εκπεδευμενος μπορει να εντοπισει και να προλαβει την υπογλυκαιμια του αφεντικου του,για εξευρεση τρουφας και ενα σωρο αλλα θεματα στα οποια ενας σκυλος με την εξυπναδα του θα μπορουσε να εκπεδευτει .Ετσι δε μιλαμε απλα για αδεσποτα και δινει μεγαλυτερο κινητρο στην πλειψηφια του κοσμου να αποκτησει ενα τετοιο σκυλο και να τον σεβαστει .Επισης αντι για μεγαλα προστιμα που σε μερικες περιπτωσεις θα επρεπε να εφαρμοζοντε οπως η κακοποιηση ,να γινοντε φοροαπαλαγες σε οσους γινοντε αναδοχοι γονεις σε ζωα που ειναι σε καταφυγια ,ειτε τα φροντιζουν στο σπιτι τους .Και να υπαρχει η δυνατοτητα να ελεγχοντε ολα τα καταφυγια ανεξεραιτως .Οσο για τις γατες κανουν κοινωνικο και περιβαλοντικο εργο αφου κυνηγουν ποντικια ,κατσαριδες κλπ τι θα απογινουμε χωρις αυτες?Σε πολλα θεματα του νομου πρεπει να γινει αναθεωρηση οσον αφορα τη συσχετηση του οικονομικου με τον κοινωνικο και περιβαλοντικο χαρακτηρα γιατι μονο προστασια δε θα προσφερει στα ζωα και κατα συνεπεια και σε μας .Ερχετε μεγαλη σφαγη και εκσαφανιση και πρεπει να σκεφτουμε πολυ καλα τι θα κανουμε μακροπροπροθεσμα ,υπευθυνα με σοβαροτητα και οχι με την αφελεια οτι ο καθε νομος ειναι η πανακεια στο προβλημα ετουτο αλλα και σε καθε προβλημα της κοινωνιας μας και της χωρας