Άρθρο 8 Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

1. Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία έως δύο ζώων συντροφιάς. Στις πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται η διατήρηση έως δύο ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα, ακόμα και στην περίπτωση που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτης τους ή τον κάτοχό τους. Δεν επιτρέπεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στις βεράντες του διαμερίσματος, η δε προσωρινή παραμονή τους σ΄ αυτές, τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας

2.Επιτρέπεται η διατήρηση περισσότερων ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

3. Στις διπλοκατοικίες, επιτρέπεται με ομόφωνη απόφαση των συνιδιοκτητών, η διατήρηση περισσότερων ζώων συντροφιάς στους ανοιχτούς χώρους, υπό τους όρους της προηγούμενης παραγράφου.

4.Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως ιδίως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο, στο φωταγωγό και στον κήπο.

  • 6 Απριλίου 2011, 11:19 | ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑ

    Σε περίπτωση γατών θα έπρεπε ο νόμος να δίνει το δικαίωμα διατήρησης περισσότερων των δύο σε κάθε διαμέρισμα υπό τις προυποθέσεις τήρησης των υγειονομικών διατάξεων.Είναι αυτονόητο ότι οι οχληρές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τη διατήρηση μεγαλύτερου αριθμού ζώων στους συνιδιοκτήτες δεν ισχύουν εκ των πραγμάτων γαι τις γάτες.

  • Συμφωνώ απόλυτα οτι ο αριθμός που επιτρέπεται είναι ιδίαίτερα μικρός.

    εστιάστε καλλίτερα το θέμα στην εκπαίδευση του ιδιοκτήτη να φροντίζει για την ευζωία του ζώου του να διατηρεί τον χώρο του καθαρό και να τηρεί τις υποχρεώσεις καλής γειτωνίας, και δεν θα χρειάζεται μέτρο.

  • 6 Απριλίου 2011, 10:34 | Βίκυ

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζώων που μπορεί κάποιος να έχει στο σπίτι του από τη στιγμή που τηρει τους κανόνες υγιεινής. Γιατί δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός στον αριθμό των ανθρώπων που διαμένουν σε ένα σπίτι… Αντί να ενθαρρύνεται η υιοθέτηση αδέσποτων ζώων, τίθενται περιορισμοί;

  • 6 Απριλίου 2011, 08:16 | Αγγέλα

    Τι νόημα έχει ο περιορισμός των ζώων στα διαμερίσματα όταν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ησυχίας;
    Δεν θα πρέπει να υπάρχειόριο.
    Επίσης τι γίνεται με τα πουλιά, τα κουνέλια κ.λ.π. Δεν πρέπει να προσμετρούνται στον αριθμό, έτσι κι αλλιώς.
    Αγγέλα

  • 6 Απριλίου 2011, 08:31 | Ελένη

    Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, αν πρόκειται για περιοχή κατοικίας. Αναφέρω την περίπτωση που έχω αντιμετωπίσει. Κατοικώ σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Βόλου με μονοκατοικίες όπου τα προβλήματα από την όχληση που προκαλούν τα σκυλιά που παραμένουν μόνιμα στις αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια είναι τρομερό, ειδικά τα καλοκαίρια. Όσες φορές καλέσαμε την Αστυνομία μας είπε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα σκυλιά όταν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα. Νιώθουμε απροστατευτοι απένταντι στο νόμο, κανένας δεν μας διασφαλίζει το διακίωμα του ύπνου. Τελικά τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα. Και επίσης ποιος πραγματικός φιλόζωος αφήνει το κατοικίδιό του μόνιμα δεμένο στην αυλή ή στην ταράτσα;

  • 6 Απριλίου 2011, 07:56 | Christiana B

    Δεν συμφωνώ με το όριο των 2 ζώων στις κατοικίες και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε ήδη, κάποιος που έχει 2 καναρίνια δεν μπορεί να έχει άλλα ζώα στο σπίτι του;
    Έχω δύο γάτες και θέλω να πάρω και ένα σκύλο. Γιατί να μην μπορώ;
    θα έπρεπε να μην υπάρχει όριο, αλλά να υπάρχει σωστός έλεγχος σε όσους έχουν πολλά ζώα, έτσι ώστε να υπάρχει εξασφάλιση ότι ζουν υπό τις σωστές συνθήκες.
    γιατί πρέπει όλοι να μπαίνουμε στο ίδιο σακί;
    Δεν θα αναφερθώ σε όσους φιλοξενούν προσωρινά αδέσποτα, γιατί εκεί αναγκαστικά με την σημερινή μορφή του νόμου, είμαστε όλοι παράνομοι.

    Θα έπρεπε ο Νόμος να επικεντρωθεί περισσότερο σε πιο σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα οι κακοποιήσεις και οι ποινές, παρά στον αριθμό των ζώων που μένουν μαζί μας.

  • 5 Απριλίου 2011, 18:03 | Ρόζα Μηνακούλη

    Θα πρέπει και στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών να επιτρέπεται να μένουν περισσότερα ζώα, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

  • 5 Απριλίου 2011, 17:59 | Κλέα Μοριανού

    1. Ποιά είναι η λογική του περιορισμού σε 2 ζώα ανα διαμέρισμα?
    Εφόσον τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις και η αστυνομικες διατάξεις περί κοινής ησυχίας ποιό είναι το πρόβλημα που προκαλεί η διατήρηση περισσότερων από 2 ζώων; (ειδικά δε οι γάτες, τα κουνέλια κλπ, αποδεδειγμένα αδυνατούν να διαταράξουν την ησυχία.) Μήπως πιστεύει ο νομοθέτης πως δεν είμαστε ικανοί να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα για την ευζωία τους;
    Τα κατοικίδια είναι συνήθως λιγότερο απαιτητικά και θορυβώδη από τα παιδιά…
    2. Επίσης ποιά η λογική του διαχωρισμού διπλοκατοικιών από πολυκατοικίες; Εφόσον απαιτήται ομόφωνη απόφαση των συνιδιοκτητών, για τη διατήρηση περισσότερων ζώων συντροφιάς στους ανοιχτούς χώρους, αυτή είναι δυνατόν να παρθεί και από περισσότερους των δυο συνιδιοκτήτες.
    3. Επίσης ποιά η λογική του διαχωρισμού μονοκατοικιών από ισόγεια διαμερίσματα με αποκλειστική χρήση κήπου;

  • 5 Απριλίου 2011, 17:01 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    ΑΡΘΡΟ 8 Διατήρηση ζώων συντροφιάς.

    Επίσης να συμπληρώσουμε οτι σε κάθε περίπτωση, ώς προς τον αριθμό των ζώων, στις κατοικίες των μελών των φιλοζωικών συλλόγων κλπ μπορούν να φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα, όταν δεν υπάρχουν καταφύγια ή όταν αυτά είναι πλήρη.

  • 5 Απριλίου 2011, 17:08 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ .
    Να διευκρινιστεί σε κάθε περίπτωση οτι στο συγκεκριμένο άρθρο ο όρος ζώα συντροφιάς αναφέρεται σε σκύλους και γάτες και οχι άλλα κατοικίδια , όπως για παράδειγμα κουνέλια , ωδικά πτηνά κλπ.

    ΘΕΩΡΟΎΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΎ ΤΩΝ ΖΏΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ.

    Ετσι διατυπώνουμε ως κάτωθι το θέμα αυτό.

    Σε κάθε κατοικία πολυκατοικίας μπορεί να διατηρεί κάποιος ζώα συντροφιάς, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας τους, όπως αυτές καθορίζονται στον παρόντα νόμο, οι κανόνες υγιεινής και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, ακόμη και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας το απαγορεύει με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτης τους ή τον κάτοχό τους.
    Δεν επιτρέπεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στις βεράντες του διαμερίσματος, η δε προσωρινή παραμονή τους σ΄ αυτές, τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας
    2.Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς και στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
    Τα υπόλοιπα ως έχουν.

  • 5 Απριλίου 2011, 14:51 | Αμαλία Κατσούλα

    Σε περίπτωση γατών θα έπρεπε ο νόμος να δίνει το δικαίωμα διατήρησης περισσότερων των δύο σε κάθε διαμέρισμα υπό τις προυποθέσεις τήρησης των υγειονομικών διατάξεων.Είναι αυτονόητο ότι οι οχληρές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τη διατήρηση μεγαλύτερου αριθμού ζώων στους συνιδιοκτήτες δεν ισχύουν εκ των πραγμάτων.

  • 5 Απριλίου 2011, 13:23 | Αντώνης Π.

    Η παράγραφος 1 θα μπορούσε να είναι με όριο τα 3 ζώα συντροφιάς. Απόλυτα σωστό και θα πρέπει να γίνει με αυστηρότατες ποινές το θέμα με τους σκύλους που είναι φυλακισμένοι σε βεράντες, αυλές, μάντρες, κήπους, πυλωτές, ταράτσες, με αλυσίδες ή χωρίς και χωρίς καθόλου φροντίδα, καθαριότητα και μέριμνα, χωρίς σωστή κοινωνικοποίηση και ψυχική και σωματική υγεία.

  • 5 Απριλίου 2011, 13:04 | μαρια τσαουση

    οταν ενας φιλοζωος πληρει ολες τις προηποθεσεις καθαριοτητας που επιβαλετε απο τον νομο να εχει οσα ζωα θελει οταν ομως τα ζωα αυτα κοιμουνται και ζουν μεστη βρομια και στην ανεχεια τοτε πρεπει απο το νομο να του αφερουν τα ζωα και να μην μπορει να ξαναπαρει.δυστηχως ο νομος πρεπει να καλυπτει ολα τα σκελη οπως π.χ να φροντισουμε το ζωο μας να μην ενοχλει (αυτοι που μενουν σε πολυκατοικια) ωστε να μην χρειαστει να μπαινουμε σε δυσαρεστες καταστασεις.οσο για το γαβγισμα ζωο ειναι δεν μπορεις να του κλεισεις το στομα απλα θα φροντισεις να ενοχλει λιγοτερο ετσι νομιζω πως δεν υπαρχει λογος να υπαρχει ενας συγκεκριμενος αριθμος αμα πληρουνται ολες οι προηποθεσεις..εξαλου μην ξεχναμε οτι δεν ενοχλει μονο το ζωο ενοχλει και ο διπλα που τσακωνετε συνεχεια οπως επισης και καποιος που βαζει τερμα την μουσικη και αλλα πολλα παραδειγματα!

  • 5 Απριλίου 2011, 13:01 | Papaki

    Νίκος Ζώρης
    «Είναι βασανιστικό για τους πολίτες να μην μπορούν να βρουν ησυχία μέσα στα σπίτια τους και να μην μπορούν να ξεκουραστούν ή να κοιμηθούν, λόγω των συνεχών γαβγισμάτων των σκυλιών που διατηρούν κάποιοι άλλοι πολίτες σε ανοικτούς/υπαίθριους χώρους, χωρίς καμία συνέπεια γι’ αυτούς»
    Ενώ, άμα η φασαρία είναι από τα παιδιά του γείτονα, αλλάζει το πράγμα;

  • 5 Απριλίου 2011, 13:39 | Δημήτριος Κ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ .
    1) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.
    2)ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙ.

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ !!!!

    3) ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.
    4) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΘΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΟΡΥΒΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.!!!! ( ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ )

    ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ !!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 4 Απριλίου 2011, 22:10 | Έφη Σημαιοφορίδου

    Καλό θα ήταν να αλλάξει και ο αριθμός ζώων που μπορεί να έχει κάποιος σε πολυκατοικίες όπως δεν περιορίζεται σε μονοκατοικίες…Δλδ αν έχεις 2 σκυλιά και θέλεις να φιλοξενήσεις ένα αδεσποτάκι ώσπου να βρει μία οικογένεια που είναι το παράνομο;;;Ίσα ίσα εγώ και πολλοί-ές άλλοι-ες το θεωρούμε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟ,ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ!!!Δεν έχουμε την πολυτέλεια όλοι-ες να έχουμε αυλές…Αλλά έχουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε ένα ζωάκι…

  • 4 Απριλίου 2011, 21:57 | Κωνσταντίνα Λόη

    Να απαγορευθεί η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ διαμονή των ζώων σε βεράντες,ταράτσες,μάντρες,συνεργεία,ζέστη,κρύο και όλα τα συναφή,το ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑΣΜΑ στις κλούβες, σε σκοτεινές αποθήκες 1χ1,σε αμπάρια πλοίων,σε χώρους αποσκευών πούλμαν,το ΔΕΣΙΜΟ με 50 πόντους αλυσίδα,που το δύστυχο ούτε να κάτσει δεν μπορεί,και η ΠΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ(χωρίς παραθυράκια),ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ.Υποτίθεται οτι ο σκύλος είναι ο καλύτερος και πιστότερος φίλος του ανθρώπου.ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΛΟΙΠΟΝ.Ποιός θα φερόταν σ’ενα φίλο(ανθρωπο )του,έτσι όπως φέρεται στο σκύλο του;Κανείς,γιατί ο άνθρωπος θ’αντιδρούσε,θα τον πλάκωνε στις μπουνιές.Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΕ.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:56 | Οικονόμου Ελένη

    η γάτα συμπεριλαμβάνεται στα ζώα συντροφιάς;
    Ζω μαζί με κάποιους φίλους σε μια μονοκατοικία με 4 ορόφους. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν 4 σκυλιά που ζουν μέσα-έξω, στον τρίτο 2 γάτες και στον 4ο 2 γάτες επίσης. Τιρούμαι φυσικά και τους όρους κοινής ησυχίας και καθαριότητας, και κανίς δεν μας έχει πει τίποτα. Αυτό είναι παράνομο;
    Αυτό που θέλω να πω είναι πως καλύτερα είναι να υπάρχει το διακίωμα σε κάθε όροφο /σπίτι κτλ. να υπάρχουν περισσότερα από δύο ζώα αλλά με βασική υποχρέωση την υγιηνή και την ησυχία.

  • 4 Απριλίου 2011, 16:05 | Φιλιππος

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΌΛΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΝΑ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΚΡΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ,ΝΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ;;
    Η ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
    A)ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ/ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΧΩΔΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
    Β)ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΛΕΣ ΚΛΠ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ.
    Γ)ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΝΙΜΑ.
    (ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΟΥΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ !!!!)
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ;;;;;

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • 4 Απριλίου 2011, 16:17 | Vasiliky B.

    Θα μιλήσω για τους σκύλους και τις γάτες γιατί μάλλον εκεί εστιάζει ο νομοθέτης λέγοντας μέχρι 2 σε κάθε διαμέρισμα.

    Ένα σπίτι με 4+ γάτες οι οποίες συμβιώνουν αρμονικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρηθεί παράνομο, απ την άλλη αν κάποιος ζωόφιλος έχει μαζέψει 10 γατιά/σκυλιά που δεν μπορούν να συμβιώσουν που νιαρουρίζουν/γαβγίζουν καυγαδίζουν στρεσάρονται μάλλον ως συλλέκτης παρά ως ζωόφιλος χαρακτηρίζεται και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει κάτι. Θα μπορούσε να υπάρχει μια υπηρεσία ελέγχου για άτομα με πάνω από 2-3 κατοικίδια.

    Επίσης στα σκυλιά, δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι 4 τσιουάουα μένουν πιο εύκολα σε ένα σπίτι από ότι 4 μολοσσοί, αν σας το φέρω από άποψη ράτσας τα τσιουάουα είναι πιο ενεργητικά σκυλιά πιο δύσκολα στην εκπαίδευση και όλη την μέρα θέλουν να παίξουν να τρέξουν να γαβγίσουν, αντιθέτως οι μολοσσοί που μπορεί να είναι τεράστιοι προτιμούν να περνάνε την μέρα τους στον καναπέ και να κοιμούνται.

    Σας παρακαλώ να μην εστιάσετε στις ράτσες και τα μεγέθη να εστιάσετε στην εκπαίδευση! Ένας σκύλος πρέπει να ‘χει το ελάχιστο βασική εκπαίδευση όχι μόνο για να μας ακούει όταν του λέμε κάτι αλλά για να υπάρχει πραγματική επικοινωνία με το ζώο, να το καταλαβαίνουμε και να μας καταλαβαίνει!
    Προσωπικά έχω μια σκυλίτσα και τις έχω μάθει πολλά πράγματα (ΧΩΡΙΣ βία) και σιγά σιγά της έμαθα να μην γαβγίζει χωρίς λόγω (ανεξαρτήτως ώρας) άρα δεν αποτελεί ενόχληση για τους γείτονες.

    Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγω να απαγορεύονται σκυλιά στα συμβόλαια, δηλαδή αν όλοι βάζανε τέτοιους απαγορευτικούς όρους τι θα κάναμε? Θα διώχναμε τα σκυλιά-γατιά απ τις πόλεις? Μην ξεχνάμε οτι εμείς είμαστε τα άγρια που ήρθαν να διώξουν τα ήμερα!

    Εν κατακλείδι κρατήστε τον νόμο χωρίς να αναφαίρετε αριθμός παρα μόνον τα ζωντανά να μένουν στο διαμέρισμα, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, και αφήστε μας να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όσα ζώα ΜΠΟΡΟΥΜΕ (και όχι παραπάνω) να περιθάλπτουμε! Τα αδέσποτα μας έχουν ανάγκη!

  • Θα ήθελα να σημειώσω, για όσους διαφωνούν στο να επιτρέπονται τα ζώα στις πολυκατοικίες, πως ο Ύψιστος δεν έπλασε μόνον εμάς, έπλασε και τα ζώα για να συνυπάρχουν μαζί μας είτε τα θέλουμε, είτε όχι.Δεν καταλαβαίνω αν στο διπλανό σας διαμέρισμα ζει μια οικογένεια με τον σκύλο της υπό σωστές συνθήκες γιατί να ενοχλείστε;

  • Τα ζώα δεν είναι ίδια, όπως ίδιοι δεν είναι και οι άνθρωποι.Τα ζώα λέγονται ζώα δίοτι δεν έχουν την νοημοσύνη των ανθρώπων, ώστε να γνωρίζουν τί σημαίνει κοινή ησυχία. Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι, αν και υποτίθεται πως διαθέτουν διάνοια δεν σέβονται την κοινή ησυχία!Η αλήθεια και η λύση είναι λοιπόν κάπου στην μέση.Πώς ο νόμος θα απαγορέυσει σε κάποιον να έχει στο σπίτι του ενυδρίο με 7 χρυσόψαρα λ.χ ; Η πώς θα απαγορεύσει σε κάποιον, να έχει σε κουβί 10 χάμστερ. Άρα ας συγκεκριμενοποιήσουμε το θέμα. Το όποιο πρόβλημα καλέιται να καλύψει ο νόμος αφορά κυρίως τους σκύλους, οι οποίοι συνήθως είναι και οι πιο φασαριόζοι. Για τα υπόλοιπα ζώα νομίζω πως ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αριθμό 2 με την προυπόθεση βέβαια να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, προστασίας και ευζωίας τους.
    Ας επανέλθουμε στα σκυλιά. Ο νόμος θα πρέπει να ξεχωρίσει λίγο περισσότερο τις μονοκατοικίες και τις πολυκατοικίες. Θεωρώ πως στην περίπτωση των μονοκατοικιών, που συνήθως περιλαμβάνουν και αύλειους χώρους θα πρέπει, να γίνει περισσότερο ελαστικός αναφορικά με τον αριθμό των σκυλιων επιτρέποντας ίσως την κατοχή, αντί για 2, μέχρι και 4. Στις δε πολυκατοικίες θα πρεπεί, να λάβει υπόψη και μερικές ακόμη παραμέτρους όπως π.χ το μέγεθος του σκύλου. Φαίνεται λογικότερη η κατοχή 3 ή 4 τσιουάουα που συνολικά ζυγίζουν 8 κιλά και ο ήχος του γαυγίσματος τους είναι ελάχιστος από την κατοχή τεσσάρων μολοσών που ζυγίζουν 200 ή και παραπάνω κιλά και ο ήχος της φωνής τους είναι σαφέστατα βροντερός. Άρα ίσως ο διαχωρισμός σε μικρόσωμά και μεγαλόσωμα θα μπορούσε,να μετατρέψει το μπλαφόν των δύο σκύλων. Επίσης ο αριθμός 2 ίσως θα μπορούσε, να μετατραπεί σε σχέση και με το είδος του ζώου.Μιλώντας πάντα για τα τετράποδα και τα σύνηθη, δηλαδή σκύλους και γάτες μάλλον δεν θα ήταν απαγορευτικό κάποιος ιδιοκτήτης να δύναται, να έχει στην κατοχή του 2 σκύλους και 2 γάτες π.χ. αν αναλογισθούμε πως οι γάτες δεν ενοχλούν.
    Βέβαια όλα τα παραπάνω μπορούν να ληφθούν υπόψη από κάποιο νόμο και να βρεθεί μια χρυσή τομή.Δυστυχώς το πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει, ο υπό συζήτηση νόμος, είναι οι παιδεία πολλών συνανθρώπων μας που αγοράζουν ένα τετράποδο φίλο παίζουν στην αρχή μαζί του και μετά είτε τον παρατούν στον δρόμο, είτε τον αφήνουν να μεγαλώσει μόνος του σε ένα μπαλκόνι ή σε μια γωνιά της αυλής τους με αποτέλεσμα το ζώο να μην μάθει κανόνες και συμπεριφορά. Στην ουσία είναι σαν να αφήνουν ένα παιδί χωρίς φροντίδα και σχολείο. Έτσι γίνονται αγρίμια, γαυγίζουν και δυστυχώς ενοχλούν τους γείτονες!
    Τέλος ελαστικότητα σαφέστατα θα πρέπει, να επιδέιξει ο παρόντας νόμος και σε όσους εθελοντές βοηθούν η περιθάλπτουν αδέσποτα, αρκεί πάντα να μην φιλοξενούν περισσότερα απο 2 ή 3 αδέσποτα κάθε φορά. Αυτό όμως παράλληλα επιβάλλει στον ίδιο τον νόμο,να φροντίσει, ώστε να δημιουργηθουν κατάλληλα κρατικά, κυρίως με την συνεργασία πάντα και των φιλοζωικών οργανώσεων, κυνοκομεία (όπως σε όλα τα Ευρωπαικά κράτη)που θα μειώσουν αισθητά το πρόβλημα και θα ανακουφίσουν την κοινωνία.

  • 3 Απριλίου 2011, 18:25 | Α.Μ.

    Κύριοι σύμβουλοι του Υπουργείου, η προσπάθειά σας για αλλαγή του νόμου περί αδέσποτων και συνοδευόμενων σκύλων με βρίσκει σε πολλά σημεία σύμφωνη. Δυστυχώς η μεγάλη μου διαφωνία είναι σε αυτό το κομμάτι που αφορά αδέσποτα σε πυλωτές, κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π. και στα πόσα ζώα θα υπάρχουν σε κάθε διαμέρισμα. Πρώτον… δεν αναλογιστήκατε ότι ΔΕΝ μένουμε όλοι στην Αθήνα. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που η πυλωτή ή οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν τελείως διαφορετική μορφή από αυτούς της πρωτεύουσας.Στην περιοχή που μένω αισθάνομαι τυχερή καθότι συμβιώνω με ανθρώπους που συμπονούν τα αδέσποτα και ΝΑΙ τα έχουμε στις πυλωτές μας(πάνω από 10 οικοδομές στην γειτονιά) και τα ταΐζουμε, τα στειρώσαμε (μέσω Δήμου), μας έχουν ειδοποιήσει 3 φορές για διαρρήξεις των διαμερισμάτων μας, μας έχουν προστατεύσει από επιθέσεις και τα έχουμε θεραπεύσει από πολλά δεινά που έχουν υποστεί (και πάλι μέσω του Δήμου μας).Μιλάμε για ΗΜΙ-ΑΔΕΣΠΟΤΑ (καταγεγραμμένα από τον Δήμο)όπου δυστυχώς ΔΕΝ βλέπω καμιά πρόβλεψη για αυτά. Δεύτερον… Αναλογίστηκε ποτέ κανείς από εσάς την θεραπευτική ιδιότητα των σκύλων αυτών? Μάλλον ΟΧΙ. Προσωπική εμπειρία και εμπειρία από παιδί με ειδικές ανάγκες της περιοχής μας ήταν η επαφή με αυτά τα ημι-αδέσποτα. Ο γιος μου ξεπέρασε τα κινητικά του προβλήματα κατά μεγάλο μέρος με την βοήθεια αυτών των σκύλων. Αντίστοιχα η χαρά του προσώπου του άλλου παιδιού όποτε τα συναντούσε ήταν αγαλλίαση ψυχής.Την εμπειρία της απομάκρυνσης ενός από αυτά τα σκυλιά, δυστυχώς, αυτά τα παιδιά την βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι θέτοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό ζώων ανά διαμέρισμα, μη υπολογίζοντας τον χώρο σε τετραγωνικά, αλλά και την περιοχή (απομακρυσμένη ή μη από αστικά κέντρα)θα υποχρεώσετε φαντάζομαι πολλούς που ίσως να βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα να πρέπει να στερηθώ ένα από τα σκυλιά μου. Και άντε εγώ… ΤΙ ΘΑ ΠΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 4 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ? Δεν νομίζετε ότι έχουμε ήδη πολλά αδέσποτα στους δρόμους. Θα πρέπει να αυξήσουμε και άλλο τον αριθμό αυτό? Σας ευχαριστώ που μου δίνεται βήμα και συγνώμη για το μακροσκελές σημείωμα.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:08 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    Θεωρώ ότι 2 ζώα είναι αρκετα. Σκεφτείτε τα μεγαλόσωμα και άγρια , μερικές φορές, σκυλιά που θα πρέπει να μπούν στον ίδιο ανελκυστήρα, τα γαβγίσματα που είναι δύσκολο να περιοριστούν, την υγιεινή της πολυκατοικίας. Καταλαβαίνω βλεβαια ότι το θέμα αυτό έχει κριθεί, όμως γιατί να περιορίζεται τα δικαίωμα εκείνων που ομόφωνα δεν επιθυμούν ζώα στην πολυκατοικία τπυς? (αρθρ. 5 παρ. 1Σ.)

  • 3 Απριλίου 2011, 13:18 | Vasiliky B.

    Και στα διαμερίσματα θα πρέπει να μπορούνε να μείνουν περισσότερα ζώα, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
    Αν κάποιος έχει ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικά και κάποιος 150 δεν είναι το ίδιο, μην γενικεύεται έτσι τον νόμο σας παρακαλώ.

    Επίσης τα αδέσποτα που έχουν βρει καταφύγιο σε κάποια πιλοτή ή κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικία είναι πιο συνετό να παραμένουν εκεί απ το να φυλακιστούν για την υπόλοιπη ζωή τους σε ένα κλουβί εαν δεν αποτελούν κίνδυνο.

    Ακόμα θα πρέπει να απαγορευτεί να υπάρχει σε συμβόλαιο ο όρος απαγορεύονται τα κατοικίδια είναι καταχρηστικός και ξεδιάντροπος, αναγκάζει όλους εμάς να ψάχνουμε μήνες για να βρούμε ένα σπίτι της προκοπής που να επιτρέπονται και τα ζωάκια.

  • 3 Απριλίου 2011, 11:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΡΠΕΣ

    Το σοβαρότερο θέμα πιστεύω ότι είναι με τα Δημοτικά Κυνοκομία για τα αδέσποτα ζώα λόγω υπολειτουργίας τους και δεν γίνεται καμία αναφορά σε θέματα λειτουργικότητας πιστώσεων και ευθυνών. Οι ποινές να γίνουν ποιο αυστηρές για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων,καθώς και για όσους τα κακοποιούν ή τα θανατώνουν.

  • 3 Απριλίου 2011, 11:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΡΠΕΣ

    Το σοβαρότερο θέμα πιστεύω ότι είναι με τα Δημοτικά Κυνοκομία για τα αδέσποτα ζώα λόγω υπολειτουργίας τους και δεν γίνεται καμία αναφορά σε θέματα λειτουργικότητας πιστώσεων και ευθυνών. Οι ποινές να γίνουν ποιο αυστηρές για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων,καθώς και για όσους τα κακοποιούν ή τα θανατώνουν.

  • 3 Απριλίου 2011, 01:22 | Νίκος Ζώρης

    Θα πρέπει να απαγορευτεί η διατήρηση και παραμονή σκυλιών σε κοινόχρηστους χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτο χώρο, φωταγωγό, κήπο) τόσο στις πολυκατοικίες όσο και στις μονοκατοικίες/διπλοκατοικίες των πόλεων και ειδικά της Αθήνας όπου η ζωή των κατοίκων είναι άκρως υποβαθμισμένη και λόγω της μεγάλης ηχορύπανσης, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον βαθμό ηχορύπανσης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων. Ειδικά στην Αθήνα η κατάσταση είναι ανυπόφορη και επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τα χιλιάδες σκυλιά που βρίσκονται σε ανοικτούς/υπαίθριους χώρους και γαβγίζουν δυνατά νυχθημερόν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να ησυχάσουν, τα παιδιά τους να μην μπορούν να μελετήσουν τα μαθήματά τους και κάποιοι ηλικιωμένοι ή κάποιοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας να ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τον θόρυβο που προκαλούν τα σκυλιά με τα ασταμάτητα επί ώρες γαβγίσματά τους.
    Είναι βασανιστικό για τους πολίτες να μην μπορούν να βρουν ησυχία μέσα στα σπίτια τους και να μην μπορούν να ξεκουραστούν ή να κοιμηθούν, λόγω των συνεχών γαβγισμάτων των σκυλιών που διατηρούν κάποιοι άλλοι πολίτες σε ανοικτούς/υπαίθριους χώρους, χωρίς καμία συνέπεια γι’ αυτούς.
    Αν τελικά δεν απαγορευτεί η διατήρηση και παραμονή των σκυλιών σε ανοικτούς/υπαίθριους χώρους, θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα το κράτος, το οποίο έχει και μεγάλη ανάγκη χρημάτων, να επιβάλει στον κάθε πολίτη που διατηρεί σκυλί σε ανοικτό/υπαίθριο χώρο μία μηνιαία καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού, οπότε και το κράτος θα έχει όφελος, αλλά και οι πολίτες που διατηρούν σκυλιά σε ανοικτούς/υπαίθριους χώρους θα πληρώνουν ένα κόστος για την ηχορύπανση που προκαλούν τα σκυλιά τους στο κοινωνικό σύνολο με τα γαβγίσματα (διατάραξη της κοινής ησυχίας)και για ενδεχόμενη παραβίαση υγειονομικών διατάξεων.

  • 2 Απριλίου 2011, 22:51 | Βάσω Τάκη

    Ο περιορισμός των 2 ζωων συντροφιάς γενικά – σε αντίθεση με τον 3170 που μιλουσε για 2 σκυλιά ή γάτες – σε κατοικίες πολυκατοικιών δεν έχει λογική και δημιουργει αδικιες και ανισοτητες διότι

    α)Ενας που εχει πχ 2 καναρίνια δεν μπορεί να έχει σκυλί ή γάτα κλπ
    β)Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται το ίδιο διαμερίσματα πχ 50 τμ και 120 τμ
    γ)Οι γάτες είναι πιο ήσυχες και διακριτικές σε σχεση με ένα σκύλο.
    δ)Πολλοί φιλόζωοι αναγκάζονται να φιλοξενήσουν γιά λίγο διάστημα καποια ζώα που έχουν πρόβλημα πχ νεογεννητα, αρρωστα κλπ μέχρι να αποθεραπευθουν ή να δοθούν γιά υιοθεσία.
    Από την στιγμή που ισχύουν παραλληλα οι προυποθέσεις της προστασίας της δημόσιας υγείας και των ωρων κοινής ησυχίας δεν υπάρχει λόγος για καθορισμό ελάχιστου αριθμού ζώων.

  • 2 Απριλίου 2011, 22:44 | susie

    According to the law which states that only 2 animals are allowed must change!Since many,many people abandon their pets,there are other people who have compassion and feel sorry for these animals and therefore,take care of them..Instead of having such a strict law as to how many pets you should have,I believe the laws should be stricter concerning»στειρωση»and stricter laws for those who throw their pets in the streets!I don’t feel it is right to punish people who love animals and can not bear to see them suffer,rather than punish those who are responsible for abandoning their pets!

  • 2 Απριλίου 2011, 21:26 | Μυρσίνη

    Ο αριθμός 2 των ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία είναι υπερβολικά μικρός, αν αναλογιστείτε το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι ευσυνείδητοι φιλόζωοι πολίτες για την περισυλλογή και φροντίδα τους. Ούτε δύο αλλά ούτε και τρία ζώα ακόμα σε κάθε οικεία δε θα έλυναν και πάλι το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας! Αυτό εννοείται, καθώς δεν είναι όλοι οι πολίτες φιλόζωοι. Προτείνουμε να τροποποιηθεί η παράγραφος 1 και να επιτρέπει στον κάθε πολίτη το δικαίωμα της κατοχής όσων ζώων επιθυμεί, εφόσον πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ευζωϊας τους, διατηρεί το περιβάλλον καθαρό και δεν ενοχλεί τους γειτονικούς συμπολίτες του. Εάν πρέπει να οριστεί ένα μέτρο σχετικά με τον αριθμό των ζώων συντροφιάς ανα οικεία, αυτό να σχετίζεται με τα τετραγωνικά μέτρα της οικείας και όχι αυθέραιτα και αδιάλλακτα με συγκεκριμένο αριθμό. Οι επιστημονικές γνώμες κτηνιάτρων μπορούν να θέσουν ένα όριο αριθμού ζώων ανα τετραγωνικά μέτρα οικείας με σκοπό την ευζωϊα των ζώων συντροφίας. Ο αριθμός αυτός θα ποικίλλει ανάλογα με το είδος ζώου (γάτα, σκύλος κλπ) και το μέγεθος.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:36 | sandy zouzaneas

    στις αυλες, πυλωτες, στουσ κηπους καταφευγουν αδεσποτα. δεν ειναι δυνατο να απομακρυνονται απο τους ανθρωπους που τα φροντιζουν χωρις να υπαρχει εναλλακτικη. αν η λυση ειναι να μεταφερονται σε καταφυγια, τοτε οι ανθρωποι τους, πρεπει να εχουν προσβαση και γνωμη για το μελλον τους.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:54 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΕΚΕΝΤΕ

    σχετικά με την παραγραφο 1,υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις! Γιατί απαγορεύεται να έχει κάποιος εντός της οικίας του πάνω από 2 κατοικίδια ζώα? ειδικά όταν μιλάμε για γάτες,δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα! είναι ανήκουστο κάποιος να έχει πχ μονοκατοικία 200 τ.μ. και ο νόμος να τον αναγκάζει να διατηρεί μόνο 2 ζώα…ξέρω πολλές περιπτώσεις που έχουν στα σπίτια τους 6 και 7 γάτες,τί θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι,θα πρέπει να χαρίσουν τα ζώα τους εξαιτίας του νόμου?απαράδεκτο! πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει τροποποίηση σε αυτό το σημείο και το ζητούμενο να είναι κάποιος να έχει τσεκαρισμένη οικονομική ικανότητα να έχει πάνω απο 2 κατοικίδια και να έχει και οικία με το κατάλληλο μέγεθος…

  • 2 Απριλίου 2011, 12:02 | Θ. Κιούση

    Είναι ολοφάνερο απο τα παραπάνω σχόλια ότι πρέπει να επεκταθεί αυτό το άρθρο χωρισμένο σε τμήματα για δεσποζόμενα ΚΑΙ αδέσποτα ζώα (κοίταξα το επόμενο άρθρο και δεν αναφέρει πουθενά για την φιλοξενία αδέσποτων από εθελοντές).

    Επίσης κατανοώ την παραμονή μόνο 2 κατοικιδίων ανα διαμέρισμα στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλόσωμα. Πρέπει να υπάρξει μία διαφοροποίηση, δλδ. απαγορεύεται να έχω πάνω από 2 χρυσόψαρα ή 2 καναρίνια;(ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ). Πιστεύω ότι αυτό θα πρεπε να ισχύει μόνο για τους σκύλους (οι γάτες είναι πολύ πιο μικρόσωμες και ήσυχες ώστε να έχουμε τον περιορισμό των 2 ανά διαμέρισμα). Σαφώς πρέπει να υπάρξει κάποια εξαίρεση για εγκυμονουντα ζώα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, αλλιώς αυτόματα θα αρχίσουν οι μηνύσεις απο κακόβουλους ή μη φιλόζωους γείτονες.

  • 2 Απριλίου 2011, 12:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΙΣΤΗ.ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 30
    ΖΩΑ ΝΑ ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΩΛΕΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ YOU TUBE. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΣΕ ΖΩΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ?ΠΩΣ ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ?ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΚΥΛΙΑ Η ΓΑΤΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΔΥΟ Η ΑΛΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ Η ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΟΡΥΒΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ 3170 ΤΟΥ 2003 ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΕΘΕΤΕΙ ΠΑΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΩΝ ΔΥΟ Η ΑΛΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΣΚΥΛΙΩΝ Η ΓΑΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ KAI NA OΡΙΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ (ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ).ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Η ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΡΟΝΤ ΒΑΙΛΕΡ,ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΚΛΠ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ.

  • 2 Απριλίου 2011, 11:22 | Σοφία

    Εν ολίγοις,λέτε να απαγορεύονται τα ζώα στις πυλωτές,κήπους ,ταράτσες

    πολυκατοικιών,
    στα λιμάνια,στα σχολεία,στα αθλητικά κέντρα,
    στους αρχαιολογικούς χώρους,
    ουσιαστικά στους μοναδικούς χώρους που συγκεντρώνονται αδέσποτα.Αν σκεφτούμε ότι σε καταφύγιο θα μένουν όσα είναι εως 4 μηνών,τότε στέλνετε όλα τα αδέσποτα στα βουνά για να μην ενοχλούνται αυτοί που χρόνια τους ρίχνουν φόλες.Δηλαδή διώχνετε τα αδέσποτα απο τις κατοικημένες περιοχές.
    Μόνο στα πεζοδρόμια έχουν δικαίωμα να περπατάνε;

  • 2 Απριλίου 2011, 01:53 | Υρια Λιονακη

    ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 2 ΖΩΑ, ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ? ……….
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 2 ΑΥΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΦΕΡΩ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ Κ ΛΙΓΑΚΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΛΕΣ ????

  • 1) Γιατι δεν υπάρχει όριο στο πόσα παιδιά μπορεί να έχει κάποιος και υπάρχει στο πόσα ζώα? Έχουν παραπάνω δικαιώματα οι πολίτες που έχουν παιδιά και λιγότερα οι πολίτες που έχουν ζώα? Τότε γιατι όσοι έχουν ζώα αλλα δεν έχουν παιδιά πληρώνουν εφορία για να υπάρχει δημόσια παιδεία αντι να πληρώνουν για να υπάρχουν σωστα δημόσια καταφύγια ?

    2) Τρία ζώα είναι πιο κοντα στη σημερινή πραγματικότητα. Το δύο είναι αναντίστοιχο της πραγματικότητας, θα γίνουμε όλοι παράνομοι και θα είμαστε στα δικαστήρια συνέχεια με τους κακόβουλους γείτονες.

    3) θα πρέπει απο το ανώτερο νούμερο να προβλεφθούν εξαιρέσεις έκτάκτου ανάγκης πχ εκτακτες φιλοξενίες, προσωρινό μάζεμα αδέσποτου, τραυματισμένου, χαμένου,κλπ. όλοι οι ζωόφιλοι βρισκόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με καταστάσεις που πρέπει να υποστηρίξουμε εκτάκτως ενα ζώο.
    Η απαγόρευση της αλληλεγγύης σε ένα ζώο είναι ανήθικη.

    3)Απαιτείται πρόβλεψη για τα ημι-δεσποζόμενα. Είναι σωστό να απαγορεύονται στους κοινόχρηστους χώρους τα δεσποζόμενα αλλα οχι τα ημιδεσποζόμενα. Οι πυλωτές που είναι χώρος στάθμευσης να εξαιρεθούν τελείως απο την απαγόρευση. Βάζουμε στέγη στα αυτοκίνητά μας και δεν θα μπορεί να βρεί στέγη ένα άστεγο ζωάκι μέχρι να βρεί σπίτι ή καταφύγιο? Δεν ειναι ηθικο.

  • 1 Απριλίου 2011, 18:39 | Stella

    Theoro ton arithmo 2 ekseretika mikro se mia xora pou pragmatika ta adespota ypoferoun. Na afksithei o arithmos oste na nomimopoihthoun spitia prosorinhs filoksenias zoon syntrofias me thn proypothesh vevaia oti tyrountrai oloi oi kanones ygeinhs. Mono etsi proothountai oi yiothesies adespoton h egkateleimenon.
    Se kapoies Evropaikes xores yparxoun spitia prosorinhs filoksenias me eidikh adeia apo to kratos ta opoia vohthoun stis yiothesies.
    Emeis pou exoume poly sovaro provlhma me ta adespota tha eprepe protistos na nomimopoihsoume afto ton tropo diaxeirhshs tou provlhmastos.

  • 1 Απριλίου 2011, 18:55 | Ματθαίος

    Για την παράγραφο 1

    Κυρία Υπουργέ, είμαι κάτοχος δύο σκύλων, και κατά καιρούς μου έχει ζητηθεί από φίλους μου να φιλοξενήσω για μικρό χρονικό διάστημα τα σκυλιά τους σπίτι μου!

    Η περίπτωση δε της φιλοξενίας από γνωστούς είναι η συνηθέστερη, καθώς σε ξενοδοχεία σκύλων, δεν γίνονται έλεγχοι (από εσάς…) με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές κρούσματα μετάδοσης ασθενειών ή και θανάτων!

    Σε τέτοια λοιπόν περίπτωση παρανομούμε φιλοξενώντας σκυλιά γνωστών μας?

    Ποιος θα μας υποχρεώσει αν δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας το κατοικίδιό μας, (γιατί εσείς έχετε απαγορεύσει την μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ) να το παρατάμε σε ξενοδοχεία σκύλων διακινδυνεύοντας την υγεία του και την σωματική του ακεραιότητα?

  • 1 Απριλίου 2011, 16:59 | Socrates V

    Ο αριθμός των 2 ζώων έχει οριστεί με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν συλλεκτικές τάσεις. Ωστόσο, αν σκοπός του νομοθέτη είναι η αρμονική συμβίωση ζώων συντροφιάς και ανθρώπων, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα έπρεπε να λειφθούν υπόψιν, όχι μόνο ο αριθμός των ζώων.
    Για παράδειγμα, ο κηδεμόνας 2 μεγαλόσωμων σκύλων που ζει σε μία γκαρσονιέρα 25 τμ ή σε ένα δώμα 10 τμ και τηρεί τους κανόνες περί κοινής ησυχίας δεν έχει πρόβλημα ενώ ο κηδεμόνας 2 σκύλων και 2 ή 3 γάτων που συμβιώνουν ΑΡΜΟΝΙΚΑ σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 100 και πλέον τμ θεωρείται παράνομος.
    Μήπως τελικά η αρμονική συμβίωση θα έπρεπε να εξετάζεται και κατά περίπτωση;
    Τι γίνεται να θελήσω λχ να φιλοξενήσω προσωρινά ένα αδέσποτο ζώο που χρήζει βοήθειας;
    Τι γίνεται αν στο μέλλον μετακομίζω από μονοκατοικία με κήπο σε ένα διαμέρισμα, έχω πάνω από 2 ζώα και δεν βρω σωστούς κηδεμόνες για να τα υιοθετήσουν;

  • 1 Απριλίου 2011, 15:50 | Διδώ Μαγκριώτη

    Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι δεσποζόμενα ζώα δεν είναι αυτά που ταίζουμε στις πυλωτές της πολυκατοικίας μας και ως εκ τούτου να προστίθενται στον αριθμό των ζώων που μπορούμε να έχουμε. Και αυτά τα ζώα έχουν δικαίωμα στην τροφή και στην προστασία από το κρύο και την βροχή. Δεν μας κοστίζει τίποτα να προσφέρεται η πυλωτή μας σαν προστασία σε αδέσποτες ψυχές, ίδιως όταν οι περισσότεροι δήμοι αδιαφορούν παντελώς για αυτά. Επίσης, οι γάτες είναι θέμα υγείας όλης της πολυκατοικίας να τις φροντίζουμε καθώς καθαρίζουν τον χώρο από τρωκικά.
    Επίσης ο αριθμός 2 για δεσποζόμενα ζώα είναι πολύ μικρός, ιδίως στην περίπτωση των γατιών. Κατά την γνώμη μου, αν θέλετε να βοηθήσετε στην μείωση των αδέσποτων ζώων θα έπρεπε να επιτρέπονται 4 ανά διαμέρισμα.

  • 1 Απριλίου 2011, 14:10 | Κικη

    2 ζωα συντροφιας ανα διαμερισμα ειναι λιγα θεωρω…εφοσον ο ιδιοκτητης τηρει τους υπολοιπους κανονισμους ( τσιπακι- βιβλιαριο υγειας-τακτικες επισκεψεις σε κτηνιατρο και γενικα σωστη διαβιωση του ζωου )δλδ καποιος που εχει 3ο να το αφησει στο δρομο? Επισης δεν διευκρινιζεται το εξης..οποιος εχει πχ μονοκατοικια ως κυρια κατοικια( αρα εχει δικαιωμα για 2+ζωα) και το καλακαιρι πηγαινει 1 μηνα διακοπες σε διαμερισμα γινεται αυτοματως παρανομος????

  • 1 Απριλίου 2011, 13:10 | Σοφία Λαμπίκη

    Η παράγραφος 4 θα πρέπει να ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ζώα αφού πολλοί φιλόζωοι ταίζουν αδέσποτα-κυρίως γάτες- σε πυλωτές και αυλές πολυκατοικιών και θα βρεθούν κατηγορούμενοι μετά από μηνύσεις

  • Για τον αριθμό 4 αυτού του άρθρου, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψι τα αδέσποτα ζώα που πολύς κόσμος φροντίζει (και δεν μπορούν να θεωρηθούν δεσποζόμενα). Αυτά τα ζώα βρίσκουν καταφύγιο στις πυλωτές όπου συνήθως οι φιλόζωοι τους αφήνουν τροφή & νερό -& αν δεν τους ρίξουν φόλες- μπορεί να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος της ζωής τους ανενόχλητα & χωρίς να ενοχλούν τους άλλους κατοίκους (δεδομένης της διακριτικής συμπεριφοράς των φιλόζωων ενοίκων).

    Θα πρέπει και για αυτά τα ζώα να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε να μην απαιτείται η βίαιη απομάκρυνσή τους ή η μεταφορά τους σε ένα καταφύγιο – κλουβί από το οποίο ίσως ποτέ να μην φύγουν (αν δεν βρουν οικογένεια να τα υιοθετήσει).

  • 1 Απριλίου 2011, 09:12 | Κ.Π.

    Δύο ζωάκια είναι λίγα κατά την άποψή μου. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρόσωμα σκυλάκια ή γατούλες, θα μπορούσε να επιτρέπεται μέχρι τρία.
    Τι γίνεται στην περίπτωση που η γατούλα ή η σκυλίτσα κάποιου γεννήσει;
    Δεδομένου ότι δε γεννάνε μόνο ένα τη φορά συνήθως, αυτομάτως ο κάτοχος του ζώου γίνεται παράνομος. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι τουλάχιστον για 40 μέρες με 2 μήνες πρέπει τα μωράκια να παραμείνουν με τη μανούλα τους μέχρι να απογαλακτιστούν. Θα πρέπει να το προβλέψετε κι αυτό σε νέα παράγραφο του παρόντος άρθρου και να επιτρέπεται η διατήρηση πάνω από 2 ζώων σε αυτήν την περίπτωση.
    Επιπλέον, στην περίπτωση που κάποιος που έχει ήδη 2 ζωάκια, αλλά προσωρινά φιλοξενήσει και τρίτο (πχ1 το βρήκε τραυματισμένο-κακοποιημένο και το μάζεψε να το περιθάλψει, πχ2 κρατάει το ζωάκι κάποιου φίλου για λίγες μέρες), αυτό τον καθιστά παράνομο; Δεν είναι λογικό αυτό.

  • 31 Μαρτίου 2011, 23:20 | ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    — Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία έως δύο ζώων συντροφιάς.
    σχόλιο—Η μέχρι σήμερα απουσία της πολιτείας στο ευαίσθητο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων δημιούργησε ένα τεράστιο βάρος για τους ώμους του κάθε ευαίσθητου ζωόφιλου πολίτη. Επιβαρύνθηκε με τα έξοδα για στείρωση και για κτηνιατρική περίθαλψη κάθε τραυματισμένου, κακοποιημένου και εγκαταλειμμένου αδέσποτου, συχνά μάλιστα δεν υπήρχε δυνατότητα επανένταξης του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον, μόλις έβγαινε στο δρόμο στειρωμένο το δηλητηρίαζαν.
    Τώρα που χιλιάδες ζωόφιλοι φορτώθηκαν τα αδέσποτα ζώα που περιέθαλψαν, η πολιτεία που για πολλά χρόνια αδιαφορούσε πλήρως για την κατάσταση αυτή, ζητάει σήμερα να τα πετάξουν πάλι στο δρόμο εάν είναι περισσότερα από δύο,
    νομίζω ότι πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη η νομοθεσία, με στόχο πάντα όχι τη στοχοποίηση και την είσπραξη προστίμων από τους ζωόφιλους, αλλά την πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς.
    η πολιτεία οφείλει να δείξει κατανόηση και σεβασμό στους ανθρώπους που συνδέθηκαν συναισθηματικά με τα εγκατελειμμένα ζώα που κυριολεκτικά ανάστησαν από το θάνατο.

  • 31 Μαρτίου 2011, 22:23 | ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    —Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως ιδίως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο, στο φωταγωγό και στον κήπο.

    σχόλιο—τα αδέσποτα, γατιά κυρίως, που αναζητούν καταφύγιο στις πρασιές και στους κήπους μας θα οδηγηθούν με αυτή την απαγόρευση στην εξόντωση και τον αφανισμό από έλλειψη τροφής και νερού ή από τη φόλα που θα τους δώσει κάποιος νομοταγής πολίτης.
    τα ζώα που έχουν ιδιοκτήτη, βεβαίως και δεν πρέπει να παραμένουν στις ταράτσες κλπ.
    νομίζω ότι εάν δεν γίνει πιο συγκεκριμένη η απαγόρευση, με στόχο πάντα την προστασία και την ευζωία των ζώων, τα πρόστιμα δεν θα τα πληρώσουν όσοι εγκληματούν κατά των ζώων, αλλά θα την πληρώσουν πάλι οι ζωόφιλοι που όπως πάντα κουβαλούν το σταυρό του μαρτυρίου.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:04 | φροσω

    να αυξηθει ο αριθμος των ζωων 2 ειναι τιποτα να μπορεσουμε να βοηθησουμε με φιλοξενιες

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:31 | Μαρία

    Η παράγραφος 8.1 ισχύει και για τους ιδιώτες που ασχολούνται με τη διάσωση, τη φιλοξενία και τις υιοθεσίες των αδέσποτων;