Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας στην οποία έχει την κατοικία, ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του Ν. 604/ 1977 (ΦΕΚ 163 Α΄) και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α΄). Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, στις δε εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας, τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας, παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης και για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.

2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

3. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων.

4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας των ζώων συντροφιάς, ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας, και του αναγκαίου εξοπλισμού ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1. Απαγόρευση εισαγωγής και εμπορίας δηλητηριωδών φιδιών και αρθρόποδων στην χώρα. Ήδη έχουν εισαχθεί και εισάγονται συχνά δηλητηριώδη εξωτικά και μη, φίδια και αρθρόποδα, τα οποία πωλούνται σε ενδιαφερόμενους πολίτες και αρκετές φορές δραπετεύουν χωρίς κανείς να ενημερώσει ή να αναλάβει κάποια ευθύνη. Τα ζώα αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο καθότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντίδοτα και ένα δηλητηριώδες δήγμα οδηγεί σε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

    2. Απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης ειδών που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ελληνικά οικοσυστήματα σε περίπτωση που απελευθερωθούν ή δραπετεύοσουν, όπως είναι οι χελώνες Trachemys scripta, οι βάτραχοι Lithobates catesbeianus, οι φρύνοι Bufo marinus, κ.ά. (για το ποια είναι τα είδη αυτά μπορεί κανείς να ενημερωθεί από σχετικές Μ.Κ.Ο όπως η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Αρκτουρος, η WWF, κτλ, ή από σχετικές σχολές πανεπιστημίων)

    3. Απαγόρευση πώλησης οποιουδήποτε ζώου σε καταστήματα πετ σοπ. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ζώα «φιλοξενούνται» σε απαράδεκτες συνθήκες.

    (Εναλλακτικά: Αυστηρότερα κριτήρια για την έκδοση άδειας λειτουργίας καταστήματος πετσοπ, όπως κατάλληλοι χώροι και εξειδίκευση των ιδιοκτητών – διαχειριστών με ειδικά σεμινάρια και γραπτές εξετάσεις.)

    4. Απόκτηση ζώου συντροφιάς, μόνο από εγκεκριμένους εκτροφείς και μόνο κατόπιν απόκτησης ειδικού διπλώματος-πιστοποίησης που θα αποκτά ο ενδιαφερόμενος παρακολουθώντας σχετικά μαθήματα-σεμινάρια για την φροντίδα και την ευζωία κάθε είδους ζώου που τον ενδιαφέρει ξεχωριστά και δίνοντας γραπτές εξετάσεις.

    5. Απαγόρευση αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς, εξωτικών και μη, χωρίς άδεια εκτροφέα.

    6. Αυστηρές απαιτήσεις για έκδοση άδειας εκτροφέα οποιουδήποτε ζώου και αυστηροί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    7. Περιορισμοί για τον αριθμό ανά κατοικία και για τα εξωτικά είδη, όπως ερπετά, πτηνά, αμφίβια, λαγόμορφα, τρωκτικά, κτλ.

    Μην ξεχνάτε τα εξωτικά είδη! Είναι περισσότερα στην αγορά και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

  • 14 Απριλίου 2011, 08:30 | Αργώ Κοκόνι

    Μία ρηξικέλευθη ρύθμιση για το νέο νομοσχέδιο θα ήταν αυτή που
    θα απαγόρευε το εμπόριο σκύλων απο πέτσοπ ρητά και αμετάκλητα

    Αν είναι ποτέ δυνατόν στην πιο ευαίσθητη ηλικία του ζώου να το έχουμε σε κλειστό χώρο ελάχιστων διαστάσεων να τρώει και να λερώνει στο μέρος που κοιμάται……
    Αν είναι ποτέ δυνατόν να πωλούνται ζώα ώς αντικείμενα……..και χειρότερα ακόμα………

    Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην χώρα μας οφείλεται μεν στην ασυνειδησία των συμπολιτών μας που έχουν την απαραίτητη γαιδουριά να παρατάνε τα ζώα τους στους δρόμους να πεθάνουν ή έστω να αναπαράγονται αδιακρίτως
    ΑΛΛΑ βασικά οφείλεται στα πέτσοπ που πουλάνε σκύλους χωρίς διατυπώσεις και χωρίς πολλά πολλά σε όποιον νά ναι και όποτε νά ναι ,καθότι δεν τα απασχολεί οτιδήποτε άλλο πέραν της εισπράξεως του αντιτίμου….αλίμονο δηλαδή,εμπορικές επιχειρήσεις είναι….

    Απ την άλλη πάλι
    το νέο νομοσχέδιο προσπαθεί (άθελά του μάλλον) να καταργήσει τον κεντρικό άξονα εξέλιξης της επιλεκτικής εκτροφής
    τα είπαν ήδη και άλλοι βέβαια….
    ο έχων δύο θηλυκές σκύλες κατοικίδιας φυλής και μεγέθους π.χ. 5-10 κιλών
    που πραγματοποιεί το πολύ μία γέννα το χρόνο
    και που το μεγαλύτερο άγχος του κάθε φορά είναι να βρεί τους κατάλληλους εκείνους ανάδοχους για τα κουτάβια

    οφείλει να έχει μαγειρίο – χώρο υποδοχής ενδιαφερομένων και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις κόστους που δεν θα αποβέσει ούτε σε 100 χρόνια γεννών καθότι δεν επιθυμεί να διατηρήσει 20 θηλυκές σκύλες αλλά μία ή δύο

    Ευλογο και θεμιτό βέβαια να τηρεί βιβλία εσόδων εξόδων- να τηρεί αρχεία για τις γέννες και την εξέλιξη των κουταβιών (αυτό έτσι κι αλλιώς γίνεται) να δέχεται ελέγχους στο σπίτι του προκειμένου να αδειοδοτηθεί και αργότερα πάλι βέβαια επανέλεγχο
    Να καταθέσει χαρτιά ότι συνεργάζεται με μόνιμο κτηνίατρο κλπ
    Να φορολογηθεί αν κερδίζει χρήματα (κάτι που πολλοί απορούμε πότε και πώς συμβαίνει)
    και γενικά να καταφέρει να ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι
    ήτοι ο αληθινός Εκτροφέας που αποτίει φόρο τιμής στην φυλή που λάτρεψε
    απο τον αναπαραγωγέα σκύλων που βρήκε το κουταβεμπόριο ώς πρόχειρο τρόπο να βγάλει ένα μεροκαματάκι
    και αυτό να γίνει και με τους νόμους του κράτους

    οι εγκαταστάσεις όμως ,όπως αυτές αναφέρονται, δεν χρειάζονται
    (το οικιακό περιβάλλον άλλωστε είναι σαφέστατα ανώτερο για την ανατροφή κατοικίδιων ζώων παρά κάποιες εγκαταστάσεις σε κάποιο οικόπεδο….)

    Ας μην δούμε ποτέ περισσότερα κοκονάκια εγγεγραμμένα στους γειτονικούς κυνολογικούς ομίλους παρά στον Ελληνικό…

  • 13 Απριλίου 2011, 23:41 | Κουτρακου Βασιλικη

    Θεωρώ απαραίτητη την διευκρινηση του ορισμού της «ερασιτεχνικής εκτροφής». Ποιος θεωρείται ερασιτεχνης εκτροφέας? Εκεινος που έχει 1 ή δυο ζώα κ τα διασταυρωνει αδιακριτως όταν εκεινα ή τα θηλυκά ζώα του γειτονα είναι στην εποχη τους «γιατί έτσι προσταζει η φυση κ για να αιστανθούν την χαρα της μητροτητας», ή εκεινος που έχει 2 – 3 ζώα, τα έχει μεσα στο σπίτι του σαν ισοτιμα μελη της οικογενειάς του, τα ταϊζει πριν φαει ο ιδιος, τους παρεχει την ιδια περιθαλψη που παρεχει κ στα παιδιά του κ αν τα διασταυρωσει φροντιζει να φτασει μεχρι την άλλη άκρη της Ευρωπης ή να φερει σπερμα, ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο ως προς την υγεία κ μορφολογία των κουταβιών, όσο κ ως προς τον χαρακτηρα της Φυλής τους?
    Σαφεστατα ο δευτερος.

    Οι ερασιτεχνες εκτροφείς στην Ελλαδα κανουν εξαιρετική δουλειά στην αναπαραγωγή των Φυλών που έχουν αγαπήσει κ υιοθετήσει. Αυτό αποδεικνυεται αφενός μεν από τις υψηλές θεσεις που παίρνουν σκυλοι ελληνικής εκτροφής σε διεθνη κυνολογικά events (Crufts, πανευρωπαϊκές κ παγκόσμιες εκθεσεις), αλλα κ από τα σχόλια των ξενων διεθνών Κριτών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) που κρινουν στις Εκθεσεις του Κυνολογικού Ομίλου Ελλαδος (ΚΟΕ), οι οποίοι παρά το «παραπονο» που διατυπωνουν για τον μικρό αριθμό συμμετοχών ανα φυλή, δηλώνουν ενθουσιασμενοι από την ποιότητα των ζώων που βλεπουν.
    Αυτόν ακριβώς τον αθλο έχουν επιτυχει οι ερασιτεχνες με την επιλεκτική εκτροφή την οποία εφαρμόζουν κ δια της οποίας μεριμνούν τόσο για την σωστή μορφολογία (κ ας μην ξεχναμε ότι η μορφολογία του σκυλου σχετίζεται αμεσα με την εργασία του), όσο κ για την υγεία (με την διασταυρωση ζώων απαλαγμενων από γενετικές παθησεις, αλλα κυρίως για τον ορθό χαρακτηρα της Φυλής.

    Αντιλαμβανομαι ότι οι εκτροφείς τους οποίους περιγραφω, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει επωνυμία εκτροφείου στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία μεσω του Κυνολογικού Ομιλου Ελλαδος δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία κ ότι υπαρχουν κ «οι άλλοι», εκεινοι που διασταυρωνουν τα ζώα τους για να πουλησουν τα κουταβια τους μεσω μικρών αγγελιών ή μεσω του pet shop της γειτονιάς τους, αλλα σαφεστατα θα πρπεπει να γινει διαφοροποιηση. Λυπαμαι πολύ αλλά το «πονάει χερι, κοβει κεφαλι», δεν είναι δυνατο να εφαρμοστεί εδώ. Δεν είναι δυνατό μαζί με τα ξερα, να καψουμε κ τα χλωρά.

    Θα προτεινα λοιπόν αντί να καταργειται στην πραξη η ερασιτεχνική εκτροφή, να υπαρξουν ασφαλιστικές δικλειδες που να αφορούν τον αριθμό των ζώων, το μεγεθός κ τις συνθηκες διαβίωσης τους (άλλο χωρο χρειαζεται η επιλεκτική εκτροφή τσιουάουα κ άλλον η επιλεκτική εκτροφή ιρλανδικού λυκοθήρα), την κατοχυρωμένη ονομασία εκτροφείου κλπ. Νομιζω ότι είναι ένα θεμα στο οποίο άνετα το Υπουργείο μπορεί να συνεργαστει με τον Κυνολογικο ΄Ομιλο Ελλαδος ώστε να ρυθμιστούν με ορθρο τροπο όλες οι επι μέρους λεπτομερειες.

    Αυτό που έχει σημασία είναι να μην χαθούν οι Φυλές που τώρα υπαρχουν στην Ελλαδα κ για τις οποίες έγινε τόσος κοπος κ δαπανηθηκαν τόσα χρηματα, αλλα ταυτοχρονα κ να μην ανοιξει η πορτα στους Σκυλεμπορους οι οποίοι ούτως ή άλλως προωθούν ότι κουταβι παραγεται (στην κυριολεξία ο ορος παραγεται αφού τα θηλυκά ζώα εκεί χρησιμοποιούνται ως κουταβοπαραγωγικές μηχανες) στις χωρες της πρωην ανατολικής ευρωπης, κ οι οποίοι θα βρουν κυριολεκτικα την «χρυση ευκαιρία» να πλημμυρισουν την αγορά με τετραποδες ψυχούλες που οι περισσότερες δυστυχώς είναι άρρωστες.

    Επίσης, ας προσπαθησουμε να θυμομαστε ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χωρες, στις οποίες η κυνοφιλική παιδεία είναι σαφεστατα πολύ πιο μπροστά από ότι στην δική μας, κ καποιες από αυτές μαλιστα (π.χ. Αγγλία) έκαναν εκθεσεις καθαροαιμων σκυλων την εποχή που τα συνορα της ελλαδος ήταν στο Δομοκο, ουδεποτε διενοήθησαν να απαγορευσουν την ερασιτεχνική εκτροφή.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:50 | ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΑΝΗΣ

    Μια βόλτα στις βιτρινες των pet shops αρκει για να διαπιστώσει και ο πλέον ασχετος ότι η μακρόχρονια διαβίωση-εγκλωβισμός νεογέννητων κουταβιών αποτελεί μια προκλητικη μορφή κακοποιησης ζώων. Αυτα τα κουταβια που απογαλακτίζονται πρώορα για να φτάσουν νωρις στις βιτρινες, και οσο είναι ακόμα χαριτωμένα, δηλαδή ευκολοπούλητα, προέρχονται στην πλειονότητητα τους από σκυλοτροφεία μαζικης παραγωγής της ανατολικής ευρώπης που σαν μοναδικο σκοπο έχουν την υπερπαραγωγή με σκοπο το κέρδος. Φυσικα κανένας προγενετικος έλέγχος δεν υπάρχει και οι κουταβαοπαργωγοι αναπαράγουν ότι μπορει να γεννήσει. Η έκθεση κουταβιων σε βιτρίνες έχει σαν μοναδικο στόχο να προσελκύσει πελάτες που είναι εντελώς απροετοιμαστοι για την απόκτηση ενος κατηκοίδιου. Η θέα του χαριτωμένου κουταβιου είναι το όπλο του σκυλέμπορου πετσοπατζή για να πείσει άσχετους και κυριως μικρα παιδια για να αγοράσουν κουταβι που σε άλλη περίπτωση ποτε δεν θα το έκαναν. Το αποτέλεσμα είναι μετα από μερικές βδομάδες το δύστηχο ζώο να καταλήγει στον δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάζει συνεχώς χέρια και σπίτια με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνεται προβληματικό.
    Απαγόρευση λοιπόν της πώλησης σκύλων από pet shops και παράλληλη ενθάρυνση απόκτησης σκύλων απο ερασιτέχνες εκτροφεις που κάνουν μια γέννα (άντε δύο) τον χρόνο και τα σκυλάκια τους είναι εγεγραμένα στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλάδος. Με κανέναν τρόπο δεν πρεπει ο νέος νομος να ενθαρύνει την μαζική παραγωγή σκύλων από μεγάλα επαγγελματικα κυνοτροφεία. Ο σκύλος δεν είναι παραγωγικό ζώο (αγελάδα, αρνι, κοτα κ.λ.π) για να ενθαρύνεραι η υπερπαραγωγή. Πρωτα και πάνω από όλα είναι, και πρεπει να παραμείνει σύντροφος, και όχι μέσο προσπορισμου κέρδους. Δυστηχώς υπάρχει περίσευμα σκύλων και όχι έλειψη. Για αυτο λοιπον τον λόγο δεν θα πρέπει να ενθαρύνεται με κανένα τρόπο η υπερπαραγωγή σκύλων. Περα από τα ανωτέρω θα πρέπει το νομοσχέδιο να προβλέπει και όρους μεταφοράς σκύλων με τα ιδιωτικα αυτοκίνητα (βλέπουμε απαράδεκτα πράγματα στουτς δρόμους που μας δυσφημουν σαν χώρα) ενω θα πρέπει να δημιουργηθει και κλιμάκιο της αστυνομίας (ίσως της δημοτικής) που θα παρεμβένει σε περιπτώσεις κακοποιηησς ζώων και θα ελέγχει εκτροφείς, πετ σοπ καιθα παρεμβένει οπουδήποτε υπαρχει πρόβλημα. Φυσικα θα πρέεπι να εισέλθει άμεσα στα δημοτικα σχολεία το μάθημα συμπεριφοράς απένατι στα ζώα. Αλλα αυτο είναι και θέμα συνεργασίας με άλλο υπουργειο.

  • 13 Απριλίου 2011, 20:01 | Μαρία Ειρήνη Ξηρόδημα

    Για το Άρθρο 6 παράγραφος 1
    Να απαγορευτεί η πώληση ζώων από pet shop.

  • 13 Απριλίου 2011, 20:05 | Δημητριος

    Αναφορικά με την έκτροφή/εμπορία το άρθρο είναι πολύ «ελαστικό». Θεωρώ ότι απλά η ειδική άδεια δεν αρκεί. Χρειάζεται ουσιαστικά μια «ανοικτή» δημόσια διαδικασία ανάλογη με την ληξιαρχικη πράξη των ανθρώπων όμως θα αφορά κτηνίατρους και επίσημα κρατικά κτηνιατρικά κέντρα. Με την γέννηση αν το ζώο διατείθεται από εκτροφέα θα απαιτείται «δήλωση» από κτηνίατρο με πιστοποιητικό ημερομηνίας γέννησης και κατάστασης υγείας. Μόνο αυτό θα μπορεί να διακινηθεί το ζώο. Είναι γνωστό σε όλους ότι στα «μαγαζια» πωλούν κουτάβια δηλωμένα με μεγαλύτερες ηλικίες από τις αληθινές και αρκετές φορές μη υγιή. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Προφανώς αυτό είναι σημαντικό για την κατηγορία των θηλαστικών (σκύλοι, γάτες) και λιγότερο για ωδικά πτηνά ή ερπετά που δεν μπορούν να ζήσουν αδέσποτα και έχουν ελάχιστες ευκαιρίες αναπαραγωγής στην οικοσιτη ζωή τους.

  • 13 Απριλίου 2011, 19:49 | Κωσνταντίνος Λέκκας

    Τα πετ σοπ πρεπει να σταματησουν το εμποριο ψυχών

  • Άρθρο 6
    Παρ. 1. Για ποιό λόγο αφαιρέθηκαν από το άρθρο 3 παρ. 1 του νόμου 3170/2003 τα σημεία που διασφαλιζουν την στοιχειώδη προστασία των θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής όπως για παράδειγμα στο σημειο στ. που απαγορεύει να γονιμοποιουνται οι θηλυκοι σκυλοι αναπαραγωγης πριν το 1ο και μετα το 9ο ετος της ηλικιας τους, και στο σημείο ζ. που απαγορεύει να γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν απο το 2ο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν απο την παρέλευση 9 μηνών μετα τον τελευταίο τοκετό. Πώς εξηγείται το νέο και πολυδιαφημιζόμενο πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς που έχει αναγγείλει το υπουργείο να παρέχει λιγότερη προστασία στα ζώα εκτροφής από τον νόμο 3170/2003.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:38 | Νίκος Β.Β.

    Άρθρο 6, εδ. α

    Να υποχρεωθούν όλα τα pet shops και όλοι οι κτηνίατροι που διατηρούν ιατρεία ζώων: α) να δίνουν στους αγοραστές και ιδιοκτήτες ζώων το νόμο σε έντυπη μορφή π.χ. μικρού βιβλιαρίου, β) να εξηγούν το νόμο και τις συνέπειές του στους μελλοντικούς αγοραστές σκύλων, γατών και άλλων ζώων και γ) να κρατούν στο αρχείο τους για 10 χρόνια, υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον αγοραστή/ιδιοκτήτη ότι έχει μελετήσει και γνωρίζει όλες τις συνέπειες του νόμου, με την αγορά του ζώου, τους κανόνες και τις αρχές της ευζωΐας του, τις υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις κ.τ.λ. . Την υπεύθυνη δήλωση να τη σκανάρουν και να την αποστέλουν ηλεκτρονικά (με e-mail) στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που κατοικεί ο ιδιοκτήτης του ζώου και σε ειδική θυρίδα της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης του Υπουργείου.
    Να ελέγχονται τακτικά τα pet shops αλλά και οι κτηνίατροι για το αν τηρούν τις απαιτήσεις αυτές.

  • 13 Απριλίου 2011, 10:50 | ΑΔΑΜ ΔΑΝΕΛΗΣ

    Σχετικά με το άρθρο 6, θα συνιστούσα να επικοινωνήσετε με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας.
    Ειδικώτερα σε ότι αφορά στην κατάργηση των παραγράφων 3.1.στ και 3.1.ζ του Ν 3170/2003, οι οποίες κατά την γνώμη μου πρέπει να συμπεριληφθούν και στον νέο νόμο. Τα όρια ηλικίας για αναπαραγωγή, ο συνολικός αριθμός γεννών καθώς και οι χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους
    έχουν άμεση σχέση με την ευζωϊα.

  • 13 Απριλίου 2011, 10:03 | Χρήστος

    Πρέπει να σταματήσει το εμπόριο λιγότερο ευφυών όντων από τον άνθρωπο. Οταν έρθουν οι εξωγήϊνοι θα πρέπει να μας εκθέτουν σε κλουβιά??

  • 13 Απριλίου 2011, 08:07 | Αναστάσιος Λιόλιος

    Δυστυχώς φτάσαμε οι νεοέλληνες να «συνηθίσουμε» στην εικόνα των τραυματισμένων και σκοτωμένων ζώων στους δρόμους. Η κατάσταση αυτή βαρβαρότητας οφείλεται στη μεγάλη πληθώρα αδέσποτων ζώων η οποία τροφοδοτείται συνεχώς από μια αγορά pet με μεγάλο τζίρο. Από την αγορά αυτή εύκολα μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κατοικίδιο (π.χ. «επειδή το ζήτησε το παιδί») και μετά από κάποιο καιρό, να το εγκαταλείψει στο δρόμο χωρίς καμμία απολύτως συνέπεια.
    Μέτρα που προτείνω για τα ζώα συντροφιάς:
    1) Να απαγορευθεί η πώληση κάθε είδους ζώου από τα pet-shops.
    2) Nα απαγορευθεί η αναπαραγωγή σκυλιών-γατιών από ιδιώτες ή εκτροφεία.
    3) Να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, π.χ. δωρεάν στείρωση, σήμανση του ζώου και κτηνιατρικός έλεγχος.
    4) Να υπάρχουν αυστηρές ποινές για εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς π.χ. ο ιδιοκτήτης του ζώου να θεωρείται υπεύθυνος για έκθεση του κοινού σε κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

  • 13 Απριλίου 2011, 08:16 | Κλέα Μοριανού

    Για ποιό λόγο αποσύρθηκε από το νέο νόμο το απόσπασμα του νόμου 3170/2003 που προστάτευε στοιχειωδώς τα θηλυκά ζωα που προορίζονταν για αναπαραγωγή;
    (Ν. 3170/2003, ‘Αρθρο 3 «στ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους, ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό»).
    Φιλόζωοι θα πρέπει να αντιπαραβάλουμε ενα ενα τα σημεία του 3170 που καταργείται!

  • Παρ. 1. Για ποιό λόγο αφαιρέθηκαν από το άρθρο 3 παρ. 1 του νόμου 3170/2003 τα σημεία που διασφαλιζουν την στοιχειώδη προστασία των θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής όπως για παράδειγμα στο σημειο στ. που απαγορεύει να γονιμοποιουνται οι θηλυκοι σκυλοι αναπαραγωγης πριν το 1ο και μετα το 9ο ετος της ηλικιας τους, και στο σημείο ζ. που απαγορεύει να γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν απο το 2ο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν απο την παρέλευση 9 μηνών μετα τον τελευταίο τοκετό; Πώς εξηγείται το νέο και πολυδιαφημιζόμενο πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς που έχει αναγγείλει το υπουργείο να παρέχει λιγότερη προστασία στα ζώα εκτροφής από τον νόμο 3170/2003;

  • 12 Απριλίου 2011, 20:41 | Βασιλική Χρήστου

    Σημαντικότατη παράληψη του νομοσχεδίου είναι η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα Pet shop . Επίσης ένα μέτρο που μπορεί να φαίνεται ακραίο αλλά κατά την γνώμη μου αποτελεσματικό είναι η απαγόρευση εκτροφής και εισαγωγής ζώων για ένα χρονικό διάστημα μέχρι ν’ απορροφηθούν τα ήδη υπάρχοντα.
    Επίσης να μπει ένα φρένο στο εμπόριο της γούνας , στην εκτέλεση και τον βασανισμό των άτυχων γουνοφόρων ζώων , το οποίο μάλιστα γίνεται μέσα σ’ ένα όργιο υψηλών επιδοτήσεων αυτών των εμπόρων που το επιβαρύνεται ο ήδη εξαθλιωμένος οικονομικά Έλληνας πολίτης .

  • 12 Απριλίου 2011, 20:31 | Δεκαριστου Μαρια

    ΜΟΛΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΟΙ ΘΗΛΥΚΕΣ ΣΚΥΛΕΣ???

    οι προβλέψεις του Νόμου 3170/2003, Άρθρο 3 παράγραφοι: στ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους, ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό.

    ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!!!

    Άρα με τον νέο νόμο καθένας δικαιούται να ζευγαρώνει νομίμως τη θηλυκιά του ΑΠΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΝΝΑ !!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!

    Θέλω να πιστεύω πως αυτό σας ξέφυγε και ότι δεν έγινε εσκεμμένα. Παρακαλώ να το διορθώσετε ΑΜΕΣΑ.

    ΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΕΤΣΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!!! ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΕΜΠΟΡΙΟ!!!!

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:00 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Οσο μελετά κανείς στο σχέδιο νόμου ανακαλύπτει κενά και σοβαρότατες παραλείψεις όπως είναι η παράλειψη να αναφερθεί οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στους εκτροφείς αλλά και γενικότερα η αναπαραγώγή του θηλυκού σκύλου πριν περάσουν ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ από την προηγούμενη γέννα.

    Είναι ευρέως γνωστό οτι στο όνομα του κέρδους πολλοί εκτροφείς αφήνουν το θηλυκό σκυλί να γεννά δύο φορές το χρόνο , με αποτέλεσμα σοβαρότατες συνέπεις στην ΕΥΖΩΙΑ αλλά και την ΥΓΕΙΑ του ζώου.

    Πιστεύουμε οτι από αμέλεια αφαιρέθηκε η σχετική διάταξη από τον 3170.
    Προτείνεται να ισχύσει το άρθρο 3 του 3170 παράγραφοι 1,2,3 και 4 που αναφέρει τα της λειτουργίας των pet-shops , σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η απαίτηση χιλιάδων φιλόζωων πολιτών, που ζητούν το κλείσιμό τους.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:40 | ‘Αγγελος K.

    Είναι απαράδεκτο που στον νέο νόμο δεν υπάρχουν προβλέψεις του νόμου 31/70 για τις ηλικίες και τα όρια γεννών των θηλυκών, δηλαδή όλοι θα βάζουν τις σκύλες τους να γεννούν από 6 μηνών και κάθε εξάμηνο μέχρι να πεθάνουν ??? Είναι αυτός νόμος που προστατεύει τα ζώα ??? Είναι ντροπή και απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε τα σκυλιά μόνο σαν κουταβο – μηχανές για να ενισχύσουμε τις τσέπες μας. Χωρίς αυτό τον νόμο (31/70) ενισχύουμε την μαζική παραγωγή κουταβιών και αντί να πηγαίνουμε μπροστά πηγαίνουμε πίσω. Ζητώ να οριστούν α) Όριο ηλικίας που μπορεί να ζευγαρώσει μια θηλυκία (από 18 μηνών έως 9 ετών) και σε καμιά περίπτωση πάνω από μια φορά το χρόνο β) Να οριστούν πόσες γέννες μπορεί μια θηλυκία να κάνει στη ζωή της.

  • 12 Απριλίου 2011, 18:40 | πανταζης κωστας

    η παραγραφος 4 πρεπει να προσεχθει ιδιαιτερα,διοτι μπορει να αντιμετωπισει αρνητικα φιλοζωους με ιδιαιτερη ευθυνη που θελουν να ζευγαρωσουν τα κατοικιδια τους με φροντιδα και να προκαλεσετε την εκμεταλλευση τους απο επισημους εκτροφεις ή εμπορους.

  • 12 Απριλίου 2011, 18:00 | πανταζης κωστας

    παραγραφος 1.πρεπει να υπαρχει διευκρινιση της μικροτερης επιτρεπτης ηλικιας τσιπαρισματος που θα ειναι και υποχρεωτικη.
    παραγραφος2.πρεπει να διευκρινιστουν τι θεωρουνται σαν βλαβερα φυσιολογικα,ανατομικα ή συμπεριφορας χαρακτηριστικα.

  • ΑΡΘΡΟ 6
    Στην 7ην απ’ αρχής σειράν στην παρ. 1, διορθώνεται η εκ παραδρομής τεθείσα λέξη «αντίληψης», με την ορθήν «περίθαλψης».

    ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
    Οι εκτροφείς ζώων συντροφίας και λοιπών μικρών ζώων όπως κουνέλια, απαγορεύεται να τα κρατούν μονίμως σε κλωβούς, με εξαίρεσιν τα ποντίκια, οι κλωβοί των οποίων πρέπει-προς τούτο-να είναι ευρύχωροι και να μην φιλοξενούν περισσότερα των 6 ζώων. Σε κλωβούς μπορούν να εγκλείονται τα ζώα το βράδυ, για τον νυχτερινό τους ύπνο, και πάντως όχι για περισσότερες από οκτώ ώρες. Τις λοιπές ώρες της ημέρας τοποθετούνται σε περίφρακτους ευρύχωρους χώρους, που θα τους παρέχουν δυνατότητα άνετης κατά της φύσης τους κίνησης και διαμονής.Η Κτηνιατρική Υπηρεσία υποχρεούται να τηρεί μητρώο των αναπαργωγών ή αναπαραγωγικών Μονάδων και να διενεργεί αιφνίδιους ελέγχους οποτεδήποτε. Δύναται προς τούτο να συνεργάζεται με τα κατά τόπους φιλοζωικά σωματεία. Για κάθε έλεγχο που διεξάγεται, συντάσσεται έκθεση, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά – πλην των ονομάτων των ελεγκτών και του εκπροσώπου του φιλοζωικού Σωματείου- το όνομα του υπαλλήλου ή εκπροσώπου της ελεγχόμενης Μονάδας, που τους ξενάγησε, ο οποίος πρέπει να ομιλεί και να καταλαβαίνει ελληνικά ανέτως.
    Τα θηλυκά αναπαραγωγικά ζώα, απαγορεύεται να γεννούν περισσότερες της μιας φοράς ετησίως. Οι έμποροι μικρών ζώων απαγορεύεται να κρατούν τα προς πώλησιν ζώα σε κλωβούς. Κάθε ζώο πρέπει να κρατείται σε πολλαπλάσιο κατά τρεις φορές τουλάχιστον του μεγέθους του χώρου, στον οποίον δεν επιτρέπεται να παραμένει για περισσότερες των οκτώ (8) ωρών.

  • 12 Απριλίου 2011, 11:22 | EΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Η Ελληνική Φιλοζωική εταιρεία προτείνει την συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. ως προς την απαγόρευση της πώλησης των ζώων συντροφιάς. Ειδικά το θέαμα της έκθεσης σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες ζώων από τα pet shops με σκοπό την εμπορία, έχει δημιουργήσει φοβερά αρνητικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία ακόμα και από μη ζωόφιλους και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Εμείς ως οργανωμένο και μεγάλο σωματείο δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που στιγματίζει τη χώρα μας.

  • 12 Απριλίου 2011, 08:02 | Κωνσταντίνος Καλοβυρνας

    Συμβουλευθείτε τους διαπιστευμένους αρμοδίους του ΚΟΕ και την επίσιμη γνώμη τους -και όχι τυχάρπαστων περιθωριακών μελών τους- και υιοθετήστε τις απόψεις τους. Μην ξεχνάτε ασχολούνται επι σειρά ετών με τα θέματα αυτά και ξέρουν.

  • 11 Απριλίου 2011, 20:54 | Χριστίνα Μανιάτη

    Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί!

  • 11 Απριλίου 2011, 20:48 | maria

    Similarly, with regard to ear cropping, veterinarian Wendy Wallmer states that:

    [p]edigree dogs are man-made. People have decided which dog will mate which. There’s nothing wrong with this, as long as you realise your responsibility and don’t just breed for the characteristics you want . . . [w]e have to have responsibility and vision in breeding animals – a wee bit of humility wouldn’t go amiss.30

    http://www.animallaw.info/articles/dduscroppingdocking.htm#II

    Individual dogs, like people, have different levels of pain tolerance. In general, boxers are very pain tolerant and most puppies return home from an ear crop will be eating normally and playing just as they did before surgery within hours of the procedure. Although the ears are decidedly uncomfortable if touched excessively or bumped, this discomfort usually subsides within a few days of the surgery. Some veterinarians will offer pain medication for those individuals who seem to have a low pain tolerance. The skill and experience of the surgeon also have an effect on the discomfort level after the procedure.39

    Advocates of ear cropping tend to downplay the amount of pain experienced by the dog. It is important, however, to note that the vast majority of American veterinary schools to not teach ear cropping or tail docking.40 As a result, veterinarians must learn this procedure «on the job» which would lend itself to causing even more pain. Additionally, in large «puppy mills,» breeders will simply cut puppies ears with scissors, and it is unlikely that this amateur procedure is conducted with an anesthetic or «post-operative» pain relievers.41

  • 11 Απριλίου 2011, 19:21 | Μαρία

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ:

    Δεν διαφωνώ εντελώς με αυτά που λέτε, όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην Ελλάδα μας το 98% των ερασιτεχνών εκτροφέων είναι ανθρωποειδή που έχουν μερικά ζευγάρια σκυλιών σε απαίσιες συνθήκες και τα ζευγαρώνουν κάθε 3 μήνες για να πουλάνε κουτάβια μέσω εφημερίδας και ίντερνετ. Καταλαβαίνω την ανησυχία σας όσον αφορά τον συγκεκριμένο νόμο, όμως δυστυχώς αποτελείτε μιά πολύ μικρή μειοψηφία του συνόλου των μη-επίσημων εκτροφέων. Ο νόμος θα πρέπει να συντάσσεται με βάση την πλειοψηφία. Απο εκεί και πέρα, ίσως θα ήταν πιο θεμιτό, εφόσον αγαπάτε πραγματικά τις φυλές με τις οποίες ασχολείστε, να θεσπιστούν κάποιες διευκολύνσεις που θα σας επιτρέπουν με μεγαλύτερη ευκολία να ενταχθείτε στους νόμιμους, πιστοποιημένους απο τον ΚΟΕ εκτροφείς. Κατά τα άλλα οι προτάσεις που καταθέτετε με καλή πρόθεση, μάλλον κακό θα κάνουν στα ζώα γιατί, σε περίπτωση που υιοθετηθούν απο τον Νομοθέτη, επάνω σε αυτές θα πατήσει το 98% των εκτροφέων που αναφέρθηκε παραπάνω για να συνεχίσει να κερδοσκοπεί με ακόμα πιο βάναυσο τρόπο σε βάρος των ζώων.

  • 11 Απριλίου 2011, 15:28 | Καλαμαρας Βασιλης

    Eπανερχομαι για να διευκρινησω οτι ΑΛΛΟ οι γεννες ιδιωτων ( κατα κανονα αδηλωτες στο Κυνολογικο Ομιλο ) και αλλο οι δηλωμενες γεννες μικρου δυναμικου εκτροφεων με επωνυμια εκτροφειου απο σκυλια με γενεαλογιο διακρισεις σε εκθεσεις και εξετασεις υγειας – εχω την αισθηση οτι υπαρχει και καλιεργειται σκοπιμα μια συγχυση μεταξυ αυτων των κατηγοριων.

  • 11 Απριλίου 2011, 15:18 | Ευαγγελία Μωράκη

    Οπως έχει ήδη αναφερθεί παρακάτω, θα πρέπει να υπάρχουν ΜΟΝΟ πιστοποιημένοι εκτροφείς για αυτούς που θέλουν να πάρουν κάποια ράτσα και καλό θα ήταν αυτοί που υιοθετούν τέτοια να τα παίρνουν ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ζητουν στο μέλλον «γαμπρό» ή «νύφη» μεταξύ άλλων ιδιοκτητών με ανάλογη ράτσα. Γιατί όταν θα έχουν εξαντληθεί οι «γονείς» φυσικά τα πετούν στον δρόμο ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ και κρατούν τα κουτάβια για την συνέχιση του «εγκλήματος»!!
    Και να απαγορευτεί η αγγελία μέσω οποιοδήποτε έντυπου τύπου ή μέσω internet, οι κκ αυτοί θα βρίσκουν τρόπο να ζευγαρώνουν τα ζώα τους με άλλους τρόπους!!
    Θα πρέπει να ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ μέσω των κτηνιάτρων η στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς ώστε να σταματήσει αυτό το «μαύρο παζάρι» με τους παράνομους ιδιώτες εκτροφείς στα σπιτιά τους, όπως και με όλους αυτους που βάζουν στις βιτρίνες των pet-shop τα κουτάβια και δεν τα ταϊζουν για να μην φαίνονται οι ηλικίες τους!!!

    Οσο για τους «χομπίστες» εκτροφείς, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω… Χόμπυ είναι να βάζεις τα ζώα να γεννούν?? Αν δεν περιοριστεί το θέμα αυτό τα αδέσποτα δεν θα μειωθούν ποτε!!
    Για το μόνο που έχω αντίρρηση είναι για τις αγγελίες «ΧΑΡΙΖΟΝΤΑ» από Φιλοζωϊκά Σωματεία, τα οποία όλα τα ζώα που δίνουν είναι στειρωμένα! Πως θα είναι δυνατόν να έχουν προκαταβολικά microchip όλα τα ζώα που βρίσκονται στους χώρους? Ποιός θα αναλαμβάνει αυτό το κόστος όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρούν τροφές, φάρμακα, να στειρώνουν και τώρα θα πρέπει να έχουν και αυτό το κόστος της σύμανσης την στιγμή που όταν υιοθετηθεί κάποιο απ’ τα ζώα θα δίνεται με microchip που θα καλύπτεται απ’ τον μελλοντικό ιδιοκτήτη??

  • 11 Απριλίου 2011, 11:07 | Ν. Μαργαρώνη

    Η απαγόρευση συμμετοχής των σκύλων σε εκθέσεις με κομμένα αυτιά και ουρά, θα ήταν ότι πιο καταστροφικό θα μπορούσε να συμβεί σε ορισμένες φυλές.
    Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους σκύλους οι οποίοι εδώ και χρόνια συμμετέχουν σε εκθέσεις και μετά από κόπο, χρήμα και προσπάθεια των ιδιοκτητών και εκτροφέων έχουν φτάσει σε επίπεδο να θεωρούνται εξαίρετα δείγματα της φυλής τους; Θα αποσυρθούν από αυτές τις διοργανώσεις και από την αναπαραγωγή επειδή έχουν κομμένα αυτιά ή ουρά; Τι θα γίνει με τις συμμετοχές σκύλων από ξένες χώρες όπου εκεί επιτρέπεται να κόβουν αυτιά και ουρές;
    Αν γίνει αυτό θα χαθούν όλοι οι σκύλοι Ελληνικής εκτροφής και ιδιαίτερα όλα τα Ντόμπερμαν τα οποία πλήττονται πιο πολύ, αφού είναι η μοναδική φυλή που έχει αυτή την παρουσία από τότε που ξεκίνησε η φυλή. Άρα θα υπάρξει αφανισμός όλων των Ντόμπερμαν στην Ελλάδα, θα χαθούν πολύ σημαντικές γραμμές αίματος όπως και όλη η εκτροφική προσπάθεια ενός μεγάλου μέρους εκτροφέων και ερασιτεχνών που ασχολούνται με τη φυλή.
    Την ίδια στιγμή θα αρχίσει η αναπαραγωγή μόνο των «άκοπων», και αυτό θα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για να αναπαράγει κάποιος ένα σκύλο. Αυτόματα δεν θα δίδεται βαρύτητα στα χαρακτηριστικά, την υγεία και τον χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της φυλής.
    Βεβαίως ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να δοθεί χρόνος προσαρμογής, όπως έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που απαγορεύτηκαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στους σκύλους.

  • 11 Απριλίου 2011, 08:01 | ΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

  • 11 Απριλίου 2011, 08:03 | Lina Ioannidou

    Tha ithela na proteino kati oson afora tin katoxi i ektrofi katoikidion stin Ellada. Se mia xora me toso entono provlima k aneuthunotita den tha prepe ta pragmata na nai pio austira! Den ksero kanenan na elegxei tous idioktites skulon gia sumansi para mono otan einai polu arga. Theoro oti prepei na ginei upoxreotiki k epidotoumeni i steirosi ton thulikon skulon ektos apo autous pou einai eggegrameni ston KOE k epilegmeni gi’auto to skopo. To provlima ton idioktiton zown sto thema steirosis edw einai i agnoia k to kostos! Isws i meiwsi ton genniseon k i auksisi tou kostous auton na meiosei stadiaka to provlima k na voithisei k stin aporofisi ton uparxonton adespoton. Den tha tan mia lusi?

  • Ο νόμος όπως διατυπώνεται δεν προσδιορίζει αν επιτρέπονται και κάτω από ποιες προϋποθέσεις οι ιδιωτικές γέννες ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουν άμεσο στόχο το κέρδος.

    Επίσης δεν διευκρινίζονται οι τρόποι ελέγχου των ζώων που είναι ικανά για αναπαραγωγή. Θα πρέπει να αναφερθούν με σαφήνεια οι υποχεωτικοί προγενετικοί έλεγχοι που θα καθιστούν μια αναπαραγωγή νόμιμη και θα δίνουν την δυνατότητα στα νέα ζώα να φέρουν πιστοποιητικό ότι είναι απαλλαγμένα απο κληρονομικές ασθένειες.

    Σε κάθε νέα γέννα δε, που στόχο έχει την πώληση θα πρέπει να ειναι υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης είσπραξης η οποία με τη σειρά της θα προϋποθέτει την σήμανση των ζώων πριν την απομάκρυνσή τους από τον χώρο γέννησή τους.

    Συμφωνώντας με προγενέστερους συμμετέχοντες, σας ζητάμε να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ όλες οι πωλήσεις κατοικίδιων μέσω διαδικτύου και εφημερίδων αγγελιών, καθώς θεωρούμε ότι αφενός μεν υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, αφετέρου δεν πληρούν κανέναν όρο ευζωίας των ζώων και τήρηση πρωτοκόλλου αναπαραγωγής (προγεννετικές εξετάσεις για την βεβαίωση απαλλαγής από κληρονομικές ασθένειες, ταυτοποίηση DNA για την απόδειξη της καθαροαιμίας κλπ)

  • 10 Απριλίου 2011, 18:56 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

    Επειδή δεν δίνεται τεχνικά η δυνατότητα διαβούλευσης επί του παραρτήματος 4 όπου προβλέπονται οι κυρώσεις και οι ποινές , παραθέτουμε εδώ την πρόταση μας επί της αντίστοιχης κύρωσης σχετικά με την αμέσως προηγούμενη πρόταση μας.

    Να προστεθεί στο παράρτημα 4 η ακόλουθη κύρωση:

    Πώληση ή με οποιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση μη στειρωμένου ζώου συντροφιάς κατά παράβαση της παραγράφου 5 του άρθρου 6 :

    300 ευρώ στην μεταβιβάζοντα (εκτός και αν αυτός είναι Δήμος) και 300 ευρώ στον υποδοχέα και σε περίπτωση υποτροπής αφαίρεση άδειας λειτουργίας στον μεταβιβάζοντα και κατάσχεση όλων των ζώων συντροφιάς που διαθέτει. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και εισπράττεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου. Επίσης στην περίπτωση της υποτροπής επιβάλλεται αφαίρεση άδειας λειτουργίας φορέα εκτροφής , αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς και στέρηση δικαιώματος επαναλειτουργίας φορέα εκτροφής , αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς τόσο σε αυτόν όσο και στην σύζυγό του(αν είναι παντρεμένος) για 3 χρόνια εφόσον ο μεταβιβάζων είναι φυσικό πρόσωπο ενώ αν ο μεταβιβάζων είναι Νομικό Πρόσωπο , εκτός από Δήμο, η προηγούμενη στέρηση δικαιώματος αφορά τόσο το Νομικό Πρόσωπο όσο και όλα τα φυσικά μέλη του ΔΣ του Νομικού Προσώπου καθώς και όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στο Νομικό Πρόσωπο και όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι στο Νομικό πρόσωπο που διαπράττει την παράβαση. Η προηγούμενη κύρωση επιβάλλεται από τα αρμόδια όργανα του οικείου Δήμου. Εάν ο μεταβιβάζων-διαπράττων την παράβαση είναι Δήμος τότε για κάθε διαπιστούμενη παράβαση επιβάλλεται από τον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο 1000 ευρώ εις βάρος του Δημάρχου και παραπομπή του στην διαδικασία του πειθαρχικού παραπτώματος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το πρόστιμο αυτό κοινοποιείται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Ταμία του οικείου Δήμου και αυτός υποχρεούται αμελλητί να φροντίσει για την είσπραξη του με αντίστοιχη παρακράτηση από την μηνιαία οικονομική αποζημίωση του Δημάρχου κατά την αμέσως επόμενη καταβολή της σε αυτόν.

  • 10 Απριλίου 2011, 17:03 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

    Να προστεθεί παράγραφος 5
    «5.Η πώληση ή η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση μη στειρωμένων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται μόνο μεταξύ νομίμως λειτουργούντων φορέων εκτροφής , αναπαραγωγής και εμπορίας του παρόντος άρθρου. Στους παραβάτες της παρούσας απαγόρευσης επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις που προβλέπονται στο Παράρτημα 4 του παρόντος Νόμου»

    ΣΚΕΠΤΙΚΟ
    Πρόκειται για απαραίτητη συμπληρωματική πρόβλεψη σε σχέση με άλλη σχετική που προτείναμε στο άρθρο 5

  • 9 Απριλίου 2011, 21:01 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Απαγόρευση πόλησης ζώων από τα καταστήματα. Να επιτρέπεται μόνο από νόμιμους εκτροφείς.

  • 9 Απριλίου 2011, 15:04 | Thimios Makris

    Arthro 6:Eimai kai ego enantion tis emporias zoon. H zoi den politai,
    akoma pisteuo pos tha itan aparetito na ginetai megalos elenxos poios
    agorazei to opoiodipote zoo, afou exoun yparxei sto INTERNET Sites pou diafimizoun vasanismous zoon.Akoma kalo tha itan na epitrapei kai
    stin xora mas na mpainoun sta MMM oi anthropoi pou exoun provlimata
    orasis me ton skylo tous.

  • 9 Απριλίου 2011, 08:08 | Μάριζα

    Να απαγορευθεί το εμπόριο των ζώων! Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και όχι εμπορεύματα. Να απαγορευθεί στα pet shops να πουλάνε ζώα τόσο της ήμερής όσο και της άγριας πανίδας. Εκτός αυτού, δημιουργούνται πολλά προβλήματα εγκατάλειψης και κακοποίησης.

  • 8 Απριλίου 2011, 17:51 | MARIA KANELLOPOULOU

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ (8 – 12 ΜΗΝΩΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ! ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΜΑ Η ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!

    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ ΖΩΑ (ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ – ΜΗΤΡΑΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ (ΟΠΩΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΜΟΝΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ)!!!!!

  • 8 Απριλίου 2011, 13:32 | στυλιανη

    Θα πρεπεινα σταματησει η εισαγωγη ζωων για πωληση σε πετ σοπ αμεσα μεχρι να βρουν ολα τα αδεσποτα το σπιτι που εχουν αναγκη,μη ξεχναμε οτι ανθρωποι τα εφεραν σε αυτην την κατασταση και ανθρωποι θα πρεπει να τα σωσουν και επιτελους ας μαθουμε στα μικρα παιδια οτι δεν ειναι ενταξει να υπαρχουν αδεσποτα ολα τα ζωα θα πρεπει να εχουν ενα σπιτι στο οποιο θα το προσεχουν υπευθυνοι ανθρωποι..

  • Παρακαλούμε η παρ3 να τροποποιηθεί ως εξής :
    Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων

  • 8 Απριλίου 2011, 12:48 | Γιάννης Καραούζας

    Να απαγορευτεί άμεσα η πώληση ΟΛΩΝ των ζώων από τα pet shop. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύσιμα αντικείμενα ούτε διακοσμητικά ώστε να ζουν σε κλουβιά και γυάλες. Η εκμετάλλευση των ζώων αντιτίθεται στους κανόνες ευζωίας και ηθικής.

  • 8 Απριλίου 2011, 09:54 | ΕΛΕΝΑ

    Να απαγορευθεί η πώληση όλων των ζώων γενικώς από τα Pet, να απαγορευθεί η εισαγωγή σκύλων γάτων και εξωτικών ζώων(φίδια, ταραντούλες, κουκουβάγιες κ.α.λ.) . Η αναπαραγωγή να γίνετε μόνο από οργανωμένα εκτροφεία τα οποία θα ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για το αν ακολουθούν αυστηρός τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται από τον νόμο. Τα ζώα που διατίθενται προς αναπαραγωγή να γεννούν μια φορά τον χρόνο και μόνον. Ο αριθμός των εκτροφέων να είναι περιορισμένος.

  • 8 Απριλίου 2011, 00:32 | Μιλένα Παυλάκου

    Ως φιλόζωη που ζω καθημερινά σχεδόν το δράμα της εγκατάλειψης ζώων, κυρίως ράτσας (τυχαίο; δεν νομίζω), από ανεύθυνους Νεοέλληνες, και την τραγική κατάσταση στην οποία περιέρχονται, και ως παραλήπτης παραπόνων ξένων επισκεπτών σε τούτη τη χώρα που με ρωτούν γιατί στην Ελλάδα δεν αγαπούμε τα ζώα, ευελπιστώ να δω να εφαρμόζεται ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ η ΤΙΜΩΡΙΑ όλων όσων τα κακοποιούν, τα εγκαταλείπουν, τα σκοτώνουν…. Πρέπει να πληρώνουν ΚΑΙ να φυλακίζονται ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εξαγοράζουν την ποινή τους… Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι αυτή…
    Δεύτερον, πρέπει να απαγορευτεί η πώληση ζώων σε pet shops σαν να είναι προϊόντα που δεν έχουν ψυχή και καρδιά… Νισάφι πια με τους ψυχρούς επαγγελματίες που τα αγοράζουν από χώρες σαν την Ουγγαρία (με τον ίδιο συνήθως κτηνίατρο να υπογράφει τα χαρτιά αποστολής τους) και τα αφήνουν να αργοπεθαίνουν μπροστά ή πίσω απο τις βιτρίνες διότι τα περισσότερα είναι ήδη άρρωστα….
    Τρίτον…Οι δήμοι ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και συνεργάζονται με τους φιλόζωους που είμαστε πολλοί…
    Ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να αρχίσουμε να θυμίζουμε χώρα πολιτισμένη που σέβεται αυτές τις άδολες ψυχές που πρέπει να προστατεύουμε ως ανώτερο (που δεν είμαστε) ον στον πλανήτη…

  • 7 Απριλίου 2011, 22:08 | ελενα

    Το πρόβλημα αφορά στις αδιευκρίνιστες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα δημοτικά καταφύγια (δεν είναι λίγα τα καταφύγια στη χώρα μας που μόνο ντροπή και οργή προκαλούν), το χρόνο παραμονής του αδέσποτου στο καταφύγιο και τη μετέπειτα πορεία του. Τί θα απογίνει μετά? Θα αφεθεί πάλι στο δρόμο, όπου σύμφωνα με το σχέδιο ο δήμος θα φέρει την ευθύνη για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από αυτό (κανένας δήμος δεν θα ρισκάρει αυτό το ενδεχόμενο και θα προτιμήσει να το «αφανίσει») ή θα οδηγηθεί στην ευθανασία εφόσον δεν υπάρχει κανείς να το υιοθετήσει και μετά από πόσο καιρό αναμονής προς υιοθεσία (αφού τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων, αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων).
    θα πραγματοποιούνται και οι νόμιμες κυρώσεις στους δήμους των οποίων τα δημοτικά καταφύγια είναι τίποτα άλλο παρά διακοσμητικά, όπου οι ευθανασίες αποτελούν την εύκολη λύση, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι τριτοκοσμικές (ζουν μέσα στα κόπρανα και τα ούρα τους) και πραγματικά δεν τους ελέγχει κανείς;

  • 7 Απριλίου 2011, 21:46 | Δέσποινα Τσερτοπούλου

    Κύριε Ριτσόπουλε, απεικονίσατε ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια με τον ΚΟΕ και συγχαρητήρια που επισημάνατε κάποια σημεία όπως την ταυτοποίηση DNA γεννητόρων και κουταβιών.

    Να πάψει πλέον ο κάθε παπυμιλάς/εκτροφέας να έχει pedigree για κουτάβια που δεν ανήκουν στην υποτιθεμενη/δηλωμένη γέννα του και να αναγράφονται πάνω σε αυτά όλα τα τυχόν προβλήματα υγείας 3-4 γεννεών
    αναλυτικά, πράγμα το οποίο δεν γίνεται.Αν ο εκτροφέας δεν πληρεί αυτές τις προυποθέσεις να μην του χορηγείται pedigree.

  • 7 Απριλίου 2011, 20:37 | Αγγέλα

    Πρέπει να απαγορευθεί η πόληση ζώων από τα καταστήματα. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι απαράδεκτες. Μένουν μήνες μέσα σε μικρά γυάλινα κλουβιά με ζέστη και με κρύο, ενώ για τα ενδυαιτήματα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για τα κλουβιά διαβίωσης. Αυτό είναι σχήμα οξύμωρο και αντίκειται στους κανόνες ευζωίας.
    Αγγέλα

  • 7 Απριλίου 2011, 18:13 | ΔΩΡΑ Γ.

    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΩΡΑ; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

  • 7 Απριλίου 2011, 18:06 | margit polman

    SIMERA SRIKA ENA KTIPIMENO SKYLI STO KEFALI–PEIRA TILEFONO STON DIMO KAI MOU EIPAN YRONIKA OTI KLEISANE EPIDI DEN PEIRAN KONTILIA !!!!! FYLOZWIKI MOU APANTISE OTI DEN MAZEYOUN ADESPOTA!!!!!!PERHAGAN APO EKI ASTYNOMOI KAI MOY EIPAN OTI DEN EINE DIKOI TOU DOULEIA!!!!!!POUTHENA DEN ME BOITHISAN KAI ME KOROIDEPSAN–PEIRA TIL. STO SYLLOGO KTYNIATRON KAI EKI MOU EDOSE KAPIA KINTA TILEFONA–MIPOS KAPOIOS NA BOITISI!!!!!EGO DEN MPORW NA TO FYLOKSENISW EPIDI EXW 2 SKYLIA!!!!!SIMERA STENAXORITHIKA POLY !!!!!! DEN PERIMENA TOSO FRIKI KAI ESCHOS!!!!!!!

  • 7 Απριλίου 2011, 17:12 | Βίκυ

    Καιρός είναι οι ιδιοκτήτες ζώων να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους φορολογούμενους. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να ταξιδέψουμε με τα ΜΜΜ, να μην μπορούμε να βρούμε κατάλυμα που να δέχεται το ζώο μας, να αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες 3ης κατηγορίας, επειδή αγαπάμε και τα άλλα είδη που υπάρχουν στη γη και δεν τα θεωρούμε ‘μιερά’ ή ‘κατώτερα’. Καιρός είναι να επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση με τα ζώα μας παντού και με όλα τα μέσα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσες φορές στην πολιτισμένη Αγγλία καθόμουνα στο λεωφορείο δίπλα σε σκυλάκια με τον ‘γονιό’ τους.

  • 7 Απριλίου 2011, 15:24 | antreas

    κ υπουργε
    δεν ειναι δυνατον να μιλαμε για ευζωια την ωρα που στις βιτρινες των καταστηματων υπαρχουν ζωακια σαν να ειναι τσαντες και παπουτσια.κλησμενα σε σιδερενια η γυαλινα κλουβια εχοντας και μια λαμπα λιγα εκατοστα πανω απ το κεφαλι τους επι 24 ωρες για να φαινονται και τη νυχτα.σκυλια γατια πουλια ποντικια πιθηκακια και οτι αλλο.καμια διαφορα με το μεσαιωνα.ακομα χειροτερα μαλιστα.
    και πως εφτασαν εκει?στριμογμενα μεσα σε κοντεινερ κατα εκατονταδες,τα αρρωστα μαζι με τα υγιη.απο χωρες οπως η ουγγαρια βουλγαρια και δε ξερω απο που αλλου,50 ευρω το κεφαλι,φτηνα φτηνα γιατι υπολογιζονται οι απολοιες που υπαρχουν,αφου τα μισα φτανουν ζωντανα στον προορισμο τους λογω της ασφιξιας και των αρρωστιων.
    κ. υπουργε
    η μονη σωστη και μονιμη λυση θα ερθει μετα απο χρονια αν φροντησετε εσεις σημερα οι πολιτες που ειναι τωρα μειοψηφια να γινουν συντριπτικη πλειοψηφια σε μερικα χρονια.πως?αν ενδιαφερεστε πραγματικα για τα ζωα,συνεργαστειτε στενα με το υπουργειο παιδειας με σκοπο οι γενιες που ερχονται να εχουν μεγαλυτερη ευαισθησια.ετσι ωστε καποτε ενας υπουργος προερχομενος απ αυτες τισ γενιες να εχει και την αμεριστη συμπαρασταση της πλειοψηφιας των της ιδιας γενιας πολιτων και μαζι να αποφασισουν το αυτονοειτο που σημερα ακουγετε γραφικο, υπερβολικο η ασυμφορο οικονομικα και πολιτικα.πιο ειναι αυτο?το οτι τα ζωα δεν ανηκουν στον ανθρωπο και δεν μπορει να τα εμπορευετε.
    μεχρι να καταφερουμε ομως να παψουμε να ειμαστε πρωτογονοι και να βγουμε απ τις σπηλιες προτεινω τουλαχιστο την απαγορευση εισοδου στη χωρα ζωων απο ξενα εκτροφεια,φτανουν και περισευουν τα ελληνικα για να καλυψουν τη ζητηση,και δευτερον να απαγορευθει αμεσα η πωληση τους απο καταστηματα.ας πουλανε μονο τροφες και εξοπλισμους οπως κανουν ηδη παρα πολλα.