Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση του ζώου και πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του, ή εντός μηνός από την εύρεση ή αγορά του και υποχρεούται να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,

β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές τους κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης, για την υγεία και την ευζωία του, άσκησης,

γ) να εφοδιάζεται με το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου του για κάθε ζώο συντροφιάς, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο του στο εξωτερικό ή πριν εγκαταλείψει τον τόπο προέλευσης, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα Παραρτήματα 2 και 3 του παρόντος νόμου,

δ)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος, ως προσωρινός κάτοχος του ζώου.

ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

2. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο κάτοχος/συνοδός/φύλακας του ζώου συντροφιάς, ευθύνονται αλληλέγγυα και σε ολόκληρο για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, γ) ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, και δ) οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποίμνιου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης.

4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα.

5. Σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

7. Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα, ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.

  • 3 Απριλίου 2011, 18:12 | nellie skoulika

    Πιστεύω ότι οριστική λύση στο θέμα των αδέσποτων θα δοθεί μόνο με την υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ή την απαγόρευση γεννήσεων με επιβολή προστίμου σε όσους αφήνουν τα ζώα τους να γεννάνε.
    Όλα τα κουτάβια που βρίσκονται πεταμένα σε κούτες η σε διάφορα σημεία ηλικίας 2-3 μηνών είναι από δεσποζόμενα ζώα.
    Πρέπει να πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης την ανευθυνότητα του και όχι οι Δήμοι το κράτος και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

  • 3 Απριλίου 2011, 18:18 | nellie skoulika

    Πιστεύω ότι οριστική λύση στο θέμα των αδέσποτων θα δοθεί μόνο με την υποχρεωικη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ή η απαγόρευση γεννήσεων με επιβολή προστίμου σε όσους αφήνουν τα ζώα τους να γεννάνε.
    Όλα τα κουτάβια που βρίσκονται πεταμένα σε κούτες η σε διάφορα σημεία ηλικίας 2-3 μηνών είναι από δεσποζόμενα ζώα.
    Πρέπει να πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης την ανευθυνότητα του και όχι οι Δήμοι το κράτος και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

  • 3 Απριλίου 2011, 17:45 | Νατάλια Μουζούρη

    Παρακαλώ να συμπεριλάβετε τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και τα σκυλιά μας τη δροσιά και το κολύμπι στην θάλασσα, φυσικά κάτω απο την επίβλεψη των ιδιοκτητών στο νερό και με το λουρί έξω απο το νερό για να μην ενοχλούν τους λουόμενους.Τα σκυλιά ούτε πτύουν, ούτε ουρούν στο νερό, όπως συνηθίζουν αυτοί που διαμαρτύρονται για την παρουσία των σκύλων στη θάλασσα.Ευχαριστώ και ζητώ συγνώμη για το παράδειγμα που χρησιμοποίησα για να περιγράψω την πραγματικότητα.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:36 | Άννα

    Για όλους τους μη φιλόζους που διαμαρτύρονται για την θέα ενός σκύλου που περπατά μαζί με το αφεντικό του:
    Τα σκυλιά έχουν τέσσερα πόδια για να τρέχουν.
    Δεν γίνεται να τα βγάζουμε βόλτα μόνο με το λουρί για όλοι τους την ζωή επειδή σε κάποιους δεν αρέσει να τα βλέπουν ευτυχισμένα.
    Εσάς που θα σας άρεσε να κάνατε τις βόλτες σας με το λουρί και να μην τρέχατε ποτέ;

  • Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω είναι το εξής: Πρέπει να γίνει αστυνόμευση για να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να έχουν λυτά τα σκυλιά τους-όσο εκπαιδευμένα και να είναι. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπω κάτι σκυλιά λυτά να τρέχουν πάνω στον δικό μου όσο είμαστε έξω και να προσπαθούν να τον δαγκώσουν και ο ιδιοκτήτης να φωνάζει από μακριά «μη φοβάστε! δεν δαγκώνει!».
    Όπως θα πρέπει να γίνει και αυστηρότερη η «ποινή» για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες!
    Θέλω να βγάλω έξω το σκύλο μου και πρέπει να γίνομαι κι εγώ κι εκείνος καφέ κάθε φορά επειδή κάποιοι το θεωρούν προαιρετικό το να τα μαζέψουν!
    Επίσης, να επιτρέπονται οι σκύλοι μας ΣΕ ΟΛΑ τα πάρκα και άλση και να μπορούν να πατάνε το γρασίδι και το «πράσινο» στα πάρκα (φυσικά εξαιρούνται κάποια σημεία στα πάρκα-μπορεί να μπει ειδική πινακίδα «Μην πατάτε το γκαζόν» σε κάποια σημεία) αλλά να μπορούμε να τα έχουμε στο υπόλοιπο πράσινο χωρίς να μας βρίζουν ορισμένοι πολίτες ότι το βρωμίζουμε και ότι τα παιδάκια πέφτουν στο γκαζόν και πρέπει να είναι καθαρά(ενώ έχουμε τη σακούλα στο ένα χέρι και το μπουκάλι με το νερό στο άλλο χέρι)!
    Δεν έχει δημιουργηθεί η φύση μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα! Εξάλλου το παιδάκι(συμπεριλαμβάνω και τα δικά μου μελλοντικά) δεν «κολλάει» τίποτα από το σκύλο! ακόμα και να ακουμπήσει τις ακαθαρσίες!

  • 3 Απριλίου 2011, 12:18 | Μαριάνθη

    Καταρχήν θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στην κα Υπουργό που παρά την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα ή που θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν ότι επικρατεί, αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα που για εμάς τους φιλόζωους ήταν φραχνάς όλα αυτά τα χρόνια.
    Το μόνο που θα ήθελα εγώ να τονίσω είναι ότι πρέπει να βρεθει μια ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μην βρίσκονται εκτεθιμένοι ή με περεταίρω έξοδα οι φιλόζωοι που περιθάλπουν και μετά δίνουν για υιοθεσία τα αδέσποτα.

  • Θεωρώ ότι αν στις αγγελίες που χαρίζονται ζωάκια πρέπει να φαίνεται το microchip τους, θα οδηγήσει στην παρανομία εθελοντές που μαζεύουν αδέσποτα από το δρόμο και με δικά τους έξοδα περιποιούνται τα ζωάκια μέχρι να βρουν το μόνιμο σπιτικό τους.
    Είναι κρίμα να σταματήσουν οι εθελοντές να τα μαζεύουν και να τα περιποιούνται επειδή θα φοβηθούν το πρόστιμο.
    Μπορείτε να αλλάξετε αυτό το σημείο και να βάλετε ότι θα πρέπει να γίνεται μία γραπτή δήλωση ότι οι μόνιμοι ιδιοκτήτες είναι υπόχρεοι να βάλουν το microchip εντός 1 μήνα πχ. Και αυτή η δήλωση να συμπληρώνεται από τους εθελοντές και να υπογράφεται από τους επόμενους μόνιμους ιδιοκτήτες.

  • 3 Απριλίου 2011, 11:46 | Νίκος Τσίγκος

    Κυρία υπουργέ, στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών να συμπεριληφθεί και ή στείρωση. Να διώκεται ποινικά και διοικητικά ο κάτοχος που αφήνει το ζώο του σε ανεξέλεγκτες κυήσεις να γεννάει δύο φορές το χρόνο και να γεμίζουν οι δρόμοι και οι αλάνες αδέσποτα.

  • 3 Απριλίου 2011, 09:02 | Αγγελική

    Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν ελεύθεροί οι σκύλοι και για τη δική τους ασφάλεια (φολες, αυτοκινητα) πράγμα που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες! και για την ασφάλεια των παιδιών, που ως γνωστόν αποτελούν πόλο έλξης των σκύλων με αρνητικές διαθέσεις… και φυσικα για τους ανθρωπους με φοβίες απεναντι στους σκυλους για τους οποίους προφανως δεν υπαρχει σεβασμος…

  • 3 Απριλίου 2011, 09:03 | Μαρούλα

    Ο Νόμος 3170/2003 άρθρο 2 παράγραφος 3 ορθώς προβλέπει:»Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν»

    Γιατί αφαιρέθηκε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι???

    Εχετε σκεφτεί τους ιδιοκτήτες που ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τα σκυλιά τους, τα αφήνουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα???

    Ζώα είναι, σίγουρα κάποια στιγμή θα παρασυρθούν απο κάτι, όπως συνέβη με εμας που λυκόσκυλο κυρίας «που την τράβαγε και δεν μπορουσε άλλο!»! ήταν ελευθερο, πήγε να δαγκώσει το σκυλί μας και ο μικρός μου γιος μπήκε μπροστα και του σακατεψε το χέρι!!!!!!!!!!, η εν λόγω κυρία! εξαφανίστηκε μεχρι να ηρεμήσει ο πανικος! παρατησε τον σκυλο και εφυγε!!!

    Οι άνθρωποι ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ??? Εμείς δηλαδή που βγάζουμε ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα σκυλια μας με λουρί τί είμαστε??? υπεύθυνοι ή ανόητοι?

  • 2 Απριλίου 2011, 23:44 | Haris Platanias

    Θα πρέπει απαραιτήτως ο ιδιοκτήτης η συνοδός του σκύλου κατά την διάρκεια περιπάτου να κρατά το σκύλο δεμένο κοντά του για τυχόν ατυχημα ,.
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΤΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 2 Απριλίου 2011, 23:04 | nikildv

    για την παράγραφο 2: γνωρίζω, όπως και όλοι μας, ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν δεμένα τα σκυλιά τους 24-7 και δεν μεριμνούν για την ευζωία τους. Αν λοιπόν δεν τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο όπως αναφέρεται μπορεί να ενημερώσει ο κτηνίατρος τις αρμόδιες αρχές ή το δήμο και να απομακρύνει τους σκύλους από αυτόν τον ιδιοκτήτη?
    Και μήπως μετά από κάθε καταγγελία για κακοποίηση ζώων να υπάρχει μια ηλεκτρονική λίστα με τα ονόματα των κακοποιών ώστε να μην μπορούν να ξαναπάρουν ζώα?

  • 2 Απριλίου 2011, 22:47 | Δουλαβέρη Αγλαϊα

    Κυρία Υπουργέ,
    Σε πάρα πολλές περιοχές οι Δήμοι έχουν απαγορεύσει παράνομα την είσοδο σκύλων στα πάρκα, σε πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας παραπλανητικές απαγορευτικές πινακίδες !!!
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid= … 45&theaterΘεωρώ ότι οι Δήμοι πρέπει να υποχρεούνται στην αφαίρεση των εν λόγω απαγορευτικών πινακίδων πάσης φύσεως και με την αντικατάστασή τους με άλλες που να αναγράφουν την ελεύθερη πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε ανοιχτά δημόσια πάρκα και άλση, καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων (περισυλλογή περιττωμάτων, λουρί στο ζώο κλπ)
    Σημειώνω ότι χρειάζεται να γίνει σαφές στους Δήμους ο νόμος και να αφαιρεθεί το δικαίωμα να πράττουν κατ’εκλογήν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του νόμου του κράτους.
    Τέλος, θα ήταν χρήσιμη η περιπολία της Δημοτικής Αστυνομίας και η παρέμβασή της σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανονισμών από μέρους των ιδιοκτητών σκύλων, καθώς και η ενημέρωση πολιτών ζωόφιλων και μη, ώστε να καταγγέλονται οι ανάρμοστες συμπεριφορές των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.Παρακαλώ να ενημερωθούν οι Δήμοι της χώρας ότι η πρόσβαση στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΚΑ είναι ελεύθερη…

  • 2 Απριλίου 2011, 20:04 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΥΡΙ ΟΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ,ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΩΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ,ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:32 | Αγγελική Λ.

    Κυρία Υπουργέ,

    Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την παράγραφο 1ε.

    Είμαι κάτοχος σκύλου στον οποίο έχω βάλει μικροτσιπ. Όταν πηγαίνουμε βόλτα, κυκλοφορώ πάντοτε με τον σκύλο μου δεμένο με λουρί και σε κοντινή απόσταση από εμένα. Φέρω δε πάντοτε μαζί μου ειδικές σακούλες για τις ακαθαρσίες.

    Σε πολλά πάρκα αρκετών δήμων της Αττικής υπάρχει ταμπέλα που έχει εγκαταστήσει ο εκάστοτε δήμαρχος, στην οποία αναγράφεται: «Απαγορεύεται η είσοδος σκύλων στο πάρκο. Παράβαση κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος. Άρθρο 2. Επιβάλλεται πρόστιμο.» Σημειωτέον, ότι μέσα στα εν λόγω πάρκα δεν υπάρχει παιδική χαρά.

    Εδώ Κυρία Υπουργέ, υπάρχει ένα κενό διότι εγώ και, σας διαβεβαιώ, πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων, που φέρουν μαζί τους ειδικές σακούλες για τις ακαθαρσίες, ενώ δεν παραβαίνουν κανέναν κανονισμό καθαριότητας, γιατί να τους απαγορεύεται η είσοδός τους στα εν λόγω πάρκα, εφόσον είναι καθ’ όλα νόμιμοι;

    Έχω υπάρξει αρκετές φορές θύμα υβριστικών επιθέσεων από πολίτες για την είσοδό μου σε κάποιο πάρκο με ανάλογη ταμπέλα και μάλιστα οι συμπολίτες μου είχαν καλέσει και την αστυνομία την οποία περίμενα και εξηγούσα τα ανωτέρω. Όλες τις φορές που συνέβη αυτό, η αστυνομία αδυνατούσε να δώσει λύση λόγω του κενού που υπάρχει στον νόμο, ενώ περιοριζόταν στο να καταγράψει μόνο το συμβάν.

    Θα ήθελα να λειφθεί υπόψη σας το σχόλιό μου και κυρίως να αναδείξω την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερα πάρκα στους δήμους στα οποία να είναι ανοιχτή η πρόσβαση στα σκυλιά (δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες μαζεύουν τις ακαθαρσίες), καθώς η όποια φύση έχει απομείνει στις πόλεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    Αγγελική Λ.

  • 2 Απριλίου 2011, 19:19 | sandy zouzaneas

    το κοστος τοποθετησης microchip των αδεσποτων οφειλει να το καλυπτει ο δημος. Yπαρχουν φιλοζωοι που φροντιζουν καθημερινα πολλα αδεσποτα κια δεν θα πρεπει να επιβαρυνθουν και αλλο.οι αγγελιες που χαριζουν ζωα δεν θα πρεπει να καταργηθουν, σε αντιθεση με την πωληση ζωων. καμμια πωληση δεν θα πρεπει να επιτρεπεται ειτε απο ιδιωτες ειτε απο pet shops που δεν εχουν αδεια εκτροφεα. οι ιδιοι οι εκτροφεις πρεπει να ελεγχονται διεξοδικα ωστε να αποφευχθουν αισχη σαν του Αλεποχωριου και των Δερβενοχωριων. κανενα ζωο δεν θα πρεπει να εισαγεται προς πωληση στην χωρα διοτι τα περισσοτερα προερχονται απο κολαστηρια παραγωγης, το επονομαζομενα puppy mills. Στις αργοτικες περιοχες ο ελεγχος διαβιωσης των δεσποζωμενων ζωων πρεπει να γινει πιο εντονος. Οι συνθηκες επιτρεπουν στους βοσκους, κυνηγους και απλους πολιτες να αφηνουν τα ζωα αστειρωτα,ελευθερα να βρουν μονα τροφη. το αποτελσμα ειναι ακομα πιο πολλα ζωα που δεν επιβιωνουν, περιπτωσεις κακοποιησης και αμελειας. η στειρωση πρεπει να γινει υποχρεωτικη για ολα τα ζωα.

  • 2 Απριλίου 2011, 18:50 | Μάρα Ν.

    Για την παράγραφο 5.1.α: τα περισσότερα σχετικά άρθρα αναφέρεται ότι ο πρώτος εμβολιασμός των γατιών γίνεται ΜΕΤΑ την 8η εβδομάδα -ακόμα περισσότερα μάλιστα μιλούν για την 12η. Η υποχρεωτική σήμανση μιας «γέννας» γατιών σε προθεσμία δυο μηνών (ΕΩΣ την 8η εβδομάδη) σημαίνει άλλη μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πρόσθετη επιβάρυνση σε χαλεπούς καιρούς.

  • 2 Απριλίου 2011, 14:55 | Γιάννης

    »Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς΄΄: Eδώ δεν πάτε να πληρώσετε τους καφέδες σας και τους χρεώνετε στον ελληνικό λαό και ζητάτε από τη φτωχολογιά να χαρατσωθεί άλλη μια φορά για ένα σκύλο ή μια γάτα.Σας έπιασε ο πόνος για τα ζώα ξαφνικά.Ουδέν σχόλιον.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:05 | Ιωάννης Πολυχρονίου

    Άρθρο 5: Δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών των παραρτημάτων στην Ελλάδα και ποιοί είναι οι αναγνωρισμένοι φορείς πιστοποίησης του εξωτερικού, των οποίων τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το ζώο, θα αποδέχονται οι αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές. – Όσον αφορά τα ζώα βοηθούς ΑμεΑ πρέπει να φέρουν ειδική διεθνή σήμανση, η οποία και πρέπει να περιληφθεί και στα έντυπα του παραρτήματος.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:16 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Μέσα στις υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων θα ήθελα να τονίσω αυτό που και άλλοι αναφέρουν δηλαδή τον έλεγχο του ζώου με ιμάντα κατά την βόλτα τους σε δημόσιους αστικούς χώρους, αλλά και την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.

  • 2 Απριλίου 2011, 13:03 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Παρακαλώ να συμπληρωθεί το άρθρο με μια ακόμα παράγραφο.
    Οποιαδήποτε αγοραπωλησία ζώου ακόμα και αν πρόκειται για δωρεά να συνοδεύετε από παραστατικό (ακόμα και δήλωση του παλαιού Νο. 105) το οποίο θα συνοδεύει το ζώο στο οποίο θα φαίνεται ο κωδικός αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
    Σκεφτείτε το μετρό αυτό δηλαδή μου πουλάτε το αυτοκίνητο σας …. δεν θα πάμε να κάνουμε μεταβίβαση, δεν θα πάρω μια υπεύθυνη δήλωση να την βάλω στην φορολογική μου δήλωση, δεν θα δηλώσω έστω και με κάποια παρέκκλιση ένα ποσό για την αγοραπωλησία, ξέρετε πόσο πουλιούνται τα σκυλιά;

  • 2 Απριλίου 2011, 12:24 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Να (αναγραφεί ειδικά) ότι απαγορεύεται το μόνιμο δέσιμο (πέραν του 8ώρου π.χ.καθημερινά) σε σταθερό σημείο με αλυσίδα και το προσωρινό δέσιμο να επιτρέπει στο ζώο να κινηθεί σε μια μεγάλη ακτίνα!

  • Άρθρα
    5.1α)
    Σε περίπτωση απώλειας η κλοπής θα πρέπει να ενημερώνεται και η Δημοτική Αστυνομία. Αν ο ιδιοκτήτης δεν ενημερώσει να προβλέπεται πρόστιμο. (Στη Γερμανία η Δημοτική Αστυνομία βοηθάει στον εντοπισμό του ζώου και η μη δήλωση σημαίνει 1500 ευρο πρόστιμο).

    5.2)
    όπως ο Δήμος έχει την ευθύνη σε περίπτωση που ενα αδέσποτο βλάψει ενα Δημότη έτσι και ο Δήμος να έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το αδέσποτο ζώο απο τους αντιζωοφιλους δημότες. Αρα ο Δήμος να μπορεί να καταγγείλιε αυταπάγγελτα και να εισπράξει πρόστιμο στη περίπτωση κακομεταχείρισης-κακοποιησης ενος αδέσποτου απο εναν Δημότηπχ κλωτσια, ξύλο, πετροβόλημα μικρών παιδιών εναντίων ζώων κλπ.

    Σε περίπτωση κακομεταχείρισης -βασανισμού απο παιδιά την ευθύνη να φέρνουν οι γονείς ή οι δάσκάλοι ή ο συνοδός του.

    5.3) Στην Ελλάδα εχουν υπάρξει πολλά περιστατικά επιθέσεων σκυλιών απο σκυλιά που εκπαιδεύονται για παράνομες κυνομαχίες. Ο νομοθέτης πρέπει να προσέξει πολύ αυτο το σημείο. Απο την στιγμή που στη χώρα γίνονγται παράνομες κυνομαχίες τα σκυλιά σε δημόσοιους χώρους΄πρέπει να είναι με οδηγό (λουρί). Εκτός εαν ειναι ελέυθερα αλλα φορουν φίμωτρο.

    5.5) Ο νομοθέτης πρέι να μεριμνήσει και για την ευζωία των κυνηγετικών σκύλων και όχι μόνο για την ικανοποίηση των κυνηγών. Οι κυνηγοί να ελέγχονται για την ευζωία των σκύλων τους με δήλωση πιστοποιημένου κτηνιάτρου του Υπουργείου. Να μην πέρνουν άδεια χωρίς αυτή τη βεβαίωση. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας οι σκύλοι κυνηγών ζουν σε άθλιες εξοντωτικές συνθήκες χωρίς τροφή, νερό και περίθαλψη στα πλάίσια αυθαίρετων πρακτικών «σκληραγώγησης». Πρεπει να μπει ενα τέλος σε αυτό το μαρτύριο αυτών των ζώων και η εκπαίδευση να γίνεται βάση διεθνών προδιαγραφών εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων.

    5.6) Επι της αρχής η εισήγηση αυτή ειναι σωστή μειώνοντας την παράνομη εκμετάλλευση σε Νταχάου ζώων αλλα πρέπει να εξασφαλιστεί η σημαντική βοήθεια που προσφέρει στο κοινωνικό περίγυρο ο ζωόφιλος δημότης που μαζεύει αδέσποτα, τα περιθάλπτει και προσπαθεί να τους βρεί σπίτι. Πρέπει να μπορει να ενημερώνει ηλεκτρονικά το Δήμο/Δημοτική αστυνομία για την εύρεση του ζώου με φωτογραφίες και περιγραφή και να πέρνει εναν «προσωρινό» αριθμό σήμανσης, καταθέτοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του. Ο προσωρινός αυτος αριθμός να χρησιμοποιείται στις αγγελλίες και με την εύρεση ιδιοκτήτη να γίνεται η αντικατάσταση του απο το αριθμό σήμανσης,

  • 2 Απριλίου 2011, 12:53 | ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ‘Οντως δεν μπορούν οι εθελόντες να δίνουν τόσα λεφτά για σήμανση.Γιατί μόνο οι εθελοντές μαζεύουν τα αδέσποτα από τους δρόμους κ κάνουν ότι μπορόυν για να τους βρουν ένα σωστό σπίτι.
    Επίσης οι ιδιοκτήτες ζώων να μαζεύουν τα περιτώματα τους στη βόλτα δεν είναι ντροπή.Ντροπή είναι να μη τα μαζεύουν.
    Να ύπαρχουν πάρκα όπου θα μπορούμε να πάμε τα σκυλιά μας να τρέξουν κ να παίξουν χώρις να εχουμε το άγχος των πολιτών που δεν τα θέλουν κ χωρίς να έχουμε το φόβο ότι θα φάνε κάποια φόλα.

  • 2 Απριλίου 2011, 11:50 | Βαγγέλης Π

    Είναι αναγκαίο να καθορισθεί πότε κάποιος άνθρωπος είναι «ιδιοκτήτης» ή τέλος πάντων «δεσπότης» κάποιου ζώου.
    Αναπτύσεται ένας μεγάλος αριθμός «δεσποζομενο-αδέσποτων» όπου οι «δεσπότες/ιδιοκτήτες» αρνούνται-αποφεύγουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, προβάλλοντας την λογική «Δέν είναι δικό μου…Εγώ απλά το ταίζω..»
    Βέβαια με αυτό τον τρόπο το ζώο παραεπιδημεί στον χώρο «δεσποζομενο-αδέσποτο» και οι γείτονες που ζητούν απο τον «ιδιοκτήτη/δεσπότη» να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές περιγράφονται στον νόμο, προσκρούουν στον τοίχο » Δεν έιναι δικό μου..απλά το ταϊζω…»

    Πρέπει λοιπόν να καθορισθεί ότι ώς ιδιοκτήτης νοείται και εκείνος που ταίζει και ποτίζει συστηματικά το ζώο συντροφιάς, πλησίον ή μέσα στον χώρο που κατέχει.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό «ολίγον» ιδιοκτητών, που δέν θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αφού τα ζώα «Δέν είναι δικά τους…απλά τα ταϊζουν…»
    Αυτοί οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες στην πράξη θα καταστήσουν τον νόμο ανεφάρμοστο και δέν θα επιτρέψουν και την απαλειφή των κοινωνικών τριβών που δημιουργούνται κυρίως από την ανεύθυνη ιδιοκτησία και κατοχή ζώων συντροφιάς.

    Επίσης είναι σαφές πιστέυω ότι οι εθελοντές φιλόζωοι οι οποίοι όπως αναφέρεται παραπάνω «μαζεύουν» αδέσποτο ζώο με σκοπό να το προωθήσουν σε υιοθεσία, αναλαμβάνουν αμέσως όλες τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη όπως προβλέπονται από τον νόμο χωρίς εξαιρέσεις.
    Σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας μπορέι να κταστρατηγεί τον νόμο με την πρόφαση ότι «δέν έιναι ιδιοκτήτης» τιου ζώου αλλά απλά «φιλοζωικά φιλοξενεί προσωρινά» το ζώο και συνεπώς δέν έχει τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη.
    Οσον αφορά την υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης υιοθετούμενων αδεπότων, μπορεί να προβλέπεται να βαρύνει οικονομικά και υποχρεωτικά τον Δήμο ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει τις ευθύνες του ιδιοκτήτη για τα αδέσποτα της επικρατείας του.

  • 2 Απριλίου 2011, 10:44 | Α. Παπουτσή

    Όπως όλοι έχουν αναφέρει, η παράγραφος 6 πραγματικά θα εμποδίζει το έργο πολλών σωματείων και φιλόζωων αφού το κόστος σήμανσης είναι τεράστιο όταν έχεις τόσα ζώα. Είτε πρέπει να το αναλαμβάνει ο εκάστοτε Δήμος είτε ο μελλοντικός ιδιοκτήτης.

  • 2 Απριλίου 2011, 10:39 | Σάντρα Πυροβέτση

    Παράγραφος 2 του άρθρου 5:
    «Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η ευθύνη για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα βαρύνει τον οικείο Δήμο»
    Αυτη η παράγραφος είναι κατά τη γνώμη μου άκρως επικίνδυνη. Μέχρι τώρα ζημιές από αδέσποτα δεν βάρυναν κανέναν νομικά, διότι απλούστατα είναι ….α-δέσποτα!
    Με αυτήν τη ρύθμιση όμως θα δίνεται το κόκκινο φως στον καθένα να μηνύει τον Δήμο (ακόμη και ψευδώς αφού δύσκολα θα αποδεικνύεται) για το οτιδήποτε με πρόσχημα «τα αδέσποτα».
    π.χ.1 «Αδέσποτο σκυλί τρέχει πίσω από ποδήλατο/μηχανάκι, τρομάζει ο αναβάτης και μηνύει τον Δήμο και ζητά αποζημίωση»
    π.χ.2 «Αδέσποτο σκυλί πετάγεται στον δρόμο και το αυτοκίνητο τρακάρει είτε γιατί το χτύπησε είτε στην προσπάθειά του να το αποφύγει. Ο οδηγός μηνύει τον Δήμο για αποζημίωση»
    π.χ.3 «Πάει ένα παιδί να χαϊδέψει άγαρμπα ένα αδέσποτο, αυτό τρομάζει και το δαγκώνει. Οι γονείς μηνύουν τον Δήμο για αποζημίωση»
    π.χ.4 «Περπατάει ένας στο δρόμο και πατάει την ουρά ενός αδέσποτου σκύλου ηθελημένα/κατά λάθος και το σκυλί του δαγκώνει το πόδι. Μηνύει το Δήμο για αποζημίωση»…. κ.ο.κ….

    Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κάθε Δήμος να είναι διατεθημένος να ξοδεύει κονδύλια για δικηγόρους, δικαστικά έξοδα, αποζημιώσεις κτλ, θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ για μαζικές εξαφανίσεις/εξοντώσεις αδέσποτων ζώων.
    Ειλικρινά συνιστώ να διαγραφεί αυτή η παράγραφος και να ισχύει (ως προς την αστική ευθύνη) αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα…

  • 2 Απριλίου 2011, 07:35 | Σάντρα Πυροβέτση

    Παράγραφος 4 του άρθρου 5:
    Θα ήθελα με τη σειρά μου να θίξω το μεγάλο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων κυνηγών. Καθημερινά συναντούμε ως αδέσποτα και ιδιάιτερα σε χωριά εγκαταλελειμένα κυνηγόσκυλα, αποστεωμένα, άρρωστα… Πολύ ορθά επισημαίνετε στο Νομοσχέδιο ότι «Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί». Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα απαραίτητο έτσι ώστε να μειωθούν τα περιστατικά εγκατάλειψης από κυνηγούς που αντιμετωπίζουν το σκυλί τους αποκλειστικά και μόνο σαν εργαλείο της δουλειάς τους χωρίς να υπολογίζεται διόλου η ευζωία του, όπως προβλέπεται και από το Νόμο.
    Παρόλα αυτά θα ήθελα να διευκρυνιστεί με ποιόν ελεγκτικό μηχανισμό θα γίνει αυτό εφικτό; Ποιός δηλαδή θα ελέγχει πρακτικά αν ένας κυνηγός έχει ηλεκτρονικά σημασμένο σκυλί;
    Αν είναι ο Δήμος, πώς μπορεί ο Δήμος να γνωρίζει αν και πόσα σκυλιά κατέχει ο κάθε κυνηγός;
    Αν είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος τί είναι αυτό που θα τον αναγκάσει να φανεί τυπικός σε αυτήν την υποχρέωση και να μην υπηρετήσει απλά τα συμφέροντα του κάθε γνωστού/συγγενή κτλ κυνηγού κάνοντας «τα στραβά μάτια».
    Αν είναι ο Κτηνίατρος που περιθάλπτει το ζώο, πώς μπορεί επίσης να υποχρεώσει τον πελάτη του να σημάνει ηλεκτρονικά τον σκύλο του; (αυτό ισχύει και γενικότερα για ΟΛΑ τα ζώα, κυνηγετικά και μη)
    Θα υπάρχει κάποιος κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός για να υπάρχει αξιοκρατία όσον αφορά τους κυνηγούς ή απλά θα εναποτίθενται πάνω στον εκάστοτε Κυνηγετικό Σύλλογο αυτές οι αρμοδιότητες; (κάτι το οποίο δυστυχώς δεν προκειται να δουλεψει…)

    Ευχαριστώ για το βήμα

  • 2 Απριλίου 2011, 05:04 | Alex

    Se orizmenes xores, mporis na pas sta kinokomia kai valis to microchip gia 10 evro, pistevo afti 8a itane mia kali lisi kai gia tin ellada, sin enoite oti ta kinokomia ekei tsiparoun olla ta adespota gia io8esia dorean

  • 2 Απριλίου 2011, 01:49 | Υρια Λιονακη

    ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΓΩ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΑ ΕΥΝΟΗΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ Ή ΘΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΩ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΦΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ????
    ΟΛΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ,,, ΑΡΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΣΚΥΨΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ,,,

  • 1 Απριλίου 2011, 23:48 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα

    Τη στιγμή που εκδίδεται η άδεια μπορεί ο κυνηγός να μην κατέχει σκύλο. Ή αργότερα να πάρει δεύτερο σκύλο. Δεν αρκεί η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας με τον αριθμό σήμανσης προκειμένου να εκδώσει κάποιος κυνηγετική άδεια. Προτείνουμε :

    Η σήμανση να αναγράφεται υποχρεωτικά στην κυνηγετική άδεια. Οι θηροφύλακες να είναι εφοδιασμένοι με σκάνερ και να ελέγχουν αν το ζώο/τα ζώα που συνοδεύουν τον κυνηγό φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και αν αυτή αντιστοιχεί στον αριθμό που αναγράφεται στην άδεια. Αν δεν φέρουν :

    1. Να επιβάλλεται πρόστιμο
    2. Να οδηγείται σε πλησιέστερο κτηνιατρείο ( ιδιωτικό ή δημοτικό) και να εμφυτεύεται ηλεκτρονική σήμανση.
    3. Τυχόν άρνηση να σημαίνει την άμεση κατάσχεση του ζώου και την αυτόφωρη διαδικασία.

    & Να μην αναγράφεται η σήμασνη χειρόγραφα, αλλά να επικολλάται η ειδική ετικέτα που υπάρχει σε όλες τις σημάνσεις στο βιβλιάριο υγείας του ζώου

    Ένας σημαντικός αριθμός αδέσποτων είναι εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα!

  • 1 Απριλίου 2011, 20:54 | ‘Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

    Το γεγονός ότι λίγο ως πολύ λέμε περίπου τα ίδια θεωρώ ότι την αρχική ευθύνη τη φέρει η πολιτεία.Επιτέλους θα γίνουμε Ευρωπαίοι ουσιαστικά και όχι κατ όνομα;Θα μιλήσω πάλι για την παιδεία.Τα αδέσποτα- κυρίως τα σκυλιά- που δημιουργούν πρόβλημα ακόμη και στην κυκλοφορία των πεζών,δεν τυγχάνουν φροντίδας από τους Δήμους γιατί η πολιτεία με τη σειρά της δεν επιβάλλει κυρώσεις για την ολιγωρία τους.Νομικό πλαίσιο και ανάλογες ρυθμίσεις και μέχρι τώρα υπήρχαν αλλά εφαρμόζονται πλημμελώς χωρίς το φόβο της ποινής!Ο κόσμος δεν γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί .Πολλάκις ο πολίτης, θεωρώντας ότι απειλείται προκαλεί την επίθεση του σκύλου ο οποίος βέβαια αμύνεται με το γνωστό τρόπο!
    Γονείς που θεωρούν το μικρό ζώο άθυρμα στα χέρια των παιδιών τους ,όταν μεγαλώσει και θέλει περισσότερη φροντίδα επιλέγουν να το αφήσουν σε ένα χωράφι και για λόγους επιβίωσης εκείνο θα βρεθεί ως αδέσποτο στην πόλη.
    Τα κυνοκομεία και όχι οι μάντρες είναι ανύπαρκτα.
    Η φροντίδα των ζώων στις μάντρες αφήνεται σε εθελοντές οι οποίοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να τα περιποιηθούν.
    Υλικά σήμανσης,ανύπαρκτα .Τι σημαίνει τάχα ένα λουρί χωρίς κανένα κτηνιατρικό έλεγχο!
    Εφεξής,να υπάρχει δημοτική υπηρεσία με όλα τα απαραίτητα η οποία θα φροντίζει και για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη συμπεριφορά τους στα ζώα .Επιβάλλεται να περνανε από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και να ενημερώνουν τα παιδιά.Η τύχη μας θα παραμείνει η ίδια και χειρότερη αν δεν αλλάξουμε.
    Στη χώρα μας, δεν γίνονται έλεγχοι.Το ξέρουμε και αυθαιρετούμε .Μέχριπότε;Έχω και μια πληροφορία που αν είναι εγκυρη βεβαίως δεν την υιοθετώ ότι ήρθαν στην Ελλάδα Ευρωπαίοι επιστήμονες για στειρώσεις ζώων.Υπάρχουν κτηνίατροι νέοι οι οποίοι είναι άνεργοι!
    Στα κτηνιατρεία κάθε πότε γίνεται έλεγχος υγιεινής;

  • 1 Απριλίου 2011, 19:00 | ΚΩΣΤΑΣ

    Καταρχήν να πω πολλά συγχαρητήρια διότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κάποιος αρχίζει να ασχολείται σοβαρά με τα ζωάκια.
    Τόσα χρόνια αναλωθήκαμε να φροντίζουμε μερικά δίποδα.
    Στο παρόν άρθρο πιστεύω χρειάζεται να ξαναδείτε παράγραφο 6

  • 1 Απριλίου 2011, 18:33 | Τσαπρουνης Περικλής

    Το να υποχρεώνεις εθελοντές και συλλόγους να προβούν σε έξοδα για να λύσουν ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι υπό την αιγίδα του κράτους,κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο.Είναι μεγάλο το έργο των ανθρώπων αυτών που προσπαθούν να βρουν σπίτι για αδέσποτα και με αυτό τον τρόπο το κάνουμε ακόμα δυσκολότερο.Τα έξοδα για ηλεκτρονική σήμανση σε αδέσποτα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα αναλαμβάνει κρατικός ή τουλάχιστον δημοτικός φορέας.

  • 1 Απριλίου 2011, 17:06 | Δεκαριστου Μαρια

    Στο άρθρο 5 παράγραφος «3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό» μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ισχυριστεί ότι συνοδεύει τον σκύλο του κι ας βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από αυτόν, χωρίς να τον κρατάει από το λουρί και άρα χωρίς να τον ελέγχει. Όταν είναι λυτοί και όχι σε άμεση επίβλεψη και έλεγχο από τον συνοδό τους – πράγμα που γίνεται μόνον με λουρί – μπορεί να εμπλακούν σε σκυλοκαβγάδες, να βγουν στο δρόμο και να τους κτυπήσει ένα αυτοκίνητο, να φάνε κάτι ύποπτο και να μην το αντιληφθεί ο συνοδός που είναι σε απόσταση κλπ
    Ο Νόμος 3170/2003 που τώρα καταργείται πολύ σοφά έλεγε: «Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν». και θα πρέπει αυτή η πρόταση να προστεθεί για την πρόληψη πάμπολλων προβλημάτων. Δεν έχουν όλοι οι σκύλοι καλή συμπεριφορά και δεν είναι όλοι εκπαιδευμένοι. Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες υπεύθυνα άτομα κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

  • 1 Απριλίου 2011, 17:34 | Παπαδοπούλου Πολυξένη

    • Για τα ιδιόκτητα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αστείρωτα τα βράδια αλλά και την ημέρα; Μόλις ένα αστείρωτο θηλυκό αρχίζει να σέρνει ,μαζεύονται από παντού 10-15 αρσενικά ιδιόκτητα αστείρωτα τα οποία οι ιδιοκτήτες τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να κυκλοφορούν στους δρόμους ,φυσικά αστείρωτα με αποτέλεσμα να δημιυργούνται πάμπολα προβλήματα ώσπου ένας «αγανακτισμένος» πολίτης να σπείρει τον θάνατο με τις φόλες. Προβλέπεται από το νόμο τα ιδιόκτητα ζώα να κυκλοφορούν οι σκύλοι τουλάχιστον μόνο με λουρί και όταν βρίσκεται κάποιο περιφερόμενο να τιμωρείται ο ιδιοκτήτης;
    • Τα ζώα στις ταράτσες ,δεμένα στην αυλή,τα βαρελόσκυλα ,ζώα ξεχασμένα από τους ιδιοκτήτες τους πως θα τα προστατέψει ο νόμος;
    • Για τα ακρωτηριασμένα ζώα σε αυτιά,ουρές,φωνητικές χορδές για τα οποία ευθύνονται εκτροφείς,κτηνίατροι και ιδιοκτήτες τι ποινές προβλέπονται;Θεωρείται κακοποίηση ή όχι;
    • Ποιος θα εφαρμόσει τον νόμο; Θα διώκονται πως οι υπαίτιοι; Με προσωπικό κόστος μερικών θαρραλέων ευαισθητοποιημένων πολιτών ή θα δρα αυτεπάγγελτα η αστυνομία και ο εισαγγελέας ,όπως γίνεται για όλα τα αδικήματα; Είναι ενήμεροι οι αστυνομικοί ότι είναι υπεύθυνοι ;
    • Οι κυνηγοί πως θα ελεγθούν ; Πως θα ελέγξετε ότι δήλωσαν τα ζώα τους; Για τους παλιούς κυνηγούς που ήδη έχουν άδεια τι προβλέπετε;
    • Για τα ΜΕΓΑΛΑ ζώα συντροφιάς τι προβλέπεται όσο αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ένα σκυλί δαλματίας θεωρείται μεγάλο ζώο ; Και ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να ταξιδέψει με τα μαζικά μέσα μεταφοράς παρά μόνο με το ρίσκο να μπει στις αποσκευές και να πεθάνει από θερμοπληξία;

  • 1 Απριλίου 2011, 16:46 | Socrates V

    Για να μειωθούν οι ανεξέλεγκτες γέννες, πρέπει να καταγραφούν τα στειρωμένα και μη δεσποζόμενα ζώα, αυτά που είναι σε κυοφορία και να σχεδιαστεί ένα σύστημα ελέγχου στο οποίο ενέχονται κτηνίατροι, κηδεμόνες, κρατικοί φορείς και μελλοντικοί κηδεμόνες ζώων. Αν εγώ, υποθετικά πάντα, ζευγαρώσω το τσιπαρισμένο ζώο που έχω στην κατοχή μου και πετάξω μετά τα μικρά του, ποιος θα με βρει; Πώς πρόκειται να υποχερωθούν τα εκκατομύρια κάτοχοι ζώων σε αυτή τη χώρα να πάνε τα ζώα τους στον κτηνίατρο, να τα καταγράψουν και να μην τα αφήνουν να γεννάνε ανεξέλεγκτα;

  • Ας ξεκαθαριστεί ότι τα σωματεία θα μπορούν να σημαίνουν τα ζώα τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες με μια ελάχιστη συμβολική καταβολή, ή να τα πληρώνει ο Δήμος με την προσκόμιση δελτίων από τα σωματεία, εφόσον ούτως ή άλλως για τα αδέσποτα υπεύθυνος είναι ο Δήμος.

  • 1 Απριλίου 2011, 14:04 | Πυροβέτσης Ιωάννης

    Παράγραφος 6 του άρθρου 5 : Γνωρίζω άτομα που μαζεύουν κουτάβια ή και μεγαλύτερης ηλικίας από το δρόμο, τα περιποιούνται για μεγάλο διάστημα με δικά τους έξοδα και τα δίνουν για υιοθεσία με υπογραφή συμβολαίου με τους τελικούς αποδέκτες που τους υποχρεώνει (τους τελικούς αποδέκτες)να σημαίνουν ηλεκτρονικά τα ζώα (ο αριθμός αναγράφεται στο συμβόλαιο υιοθεσίας μαζί με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη)και να προβαίνουν υποχρεωτικά σε στείρωση.
    Αν, για να βάλουν αυτά τα άτομα ανακοίνωση ή αγγελία προς υιοθεσία, πρέπει να έχουν ήδη σημάνει ηλεκτρονικά τα προς υιοθεσία ζώα, τότε, πολύ φοβάμαι ότι αυτή η παράγραφος θα υποχρεώσει τα άτομα αυτά να μην μπορούν πλέον να περιθάλπτουν τα ζώα προσωρινά μέχρι να τος βρούν σπίτι, μια και θα πρέπει να επιβαρύνονται,εκτός των άλλων εξόδων, και το κόστος ηλεκτρονικής σήμανσης.
    Και, πιστέψτε με, αυτά τα άτομα κάνουν τεράστιο έργο που δεν φαίνεται πουθενά.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:40 | Σοφία Λαμπίκη

    Η παράγραφος 6 θα οδηγήσει στην παρανομία εκατονταδες φιλόζωους που περιθάλπουν προσωρινά αδέσποτα για υιοθεσία.
    Η θα πρέπει να τα σημαίνουν οι Δήμοι ή οι νέοι ιδιοκτήτες μετά την υιοθεσία ή όλα τα αδέσποτα θα μένουν στο δρόμο αφού γνωρίζουμε καλά ότι οι Δήμοι δεν θα εξαντλήσουν και όλη την ενεργητικότητα τους, ή τα κονδύλια τους, στα αδέσποτα

  • Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

    Σχετικά με την εν λόγω ρυθμιση ισως θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψι οτι υπάρχουν εκατοντάδες ζώα τα οποία ακόμα διαχειρίζονται είτε εθελοντές είτε σωματεία για τα οποία ίσως θα πρέπει το κόστος να βαρύνει το νέο ιδιοκτήτη (δεδομένου ότι τα οικονομικά όλων των εμπλεκομένων είναι πενιχρά). Πως μπορεί αυτό να διευθετηθεί?

  • 1 Απριλίου 2011, 13:27 | ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θεωρώ απολύτως απαράδεκτο, το να κυκλοφορούν οι σκύλοι στον περίπατο τους λυτοί και ανεξέλεγκτοι, απλά συνοδευόμενοι από κάποιον συνοδό, όπως προβλέπει το παρόν σχέδιο Νόμου στο άρθρο 5 παράγραφος 3α.
    Ο Νόμος 3170/2003 άρθρο 2 παράγραφος 3 ορθώς προβλέπει:»Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν». το οποίο αφαιρέθηκε! Προτείνω να περιληφθεί εκ νέου στον καινούριο Νόμο.
    Έχω δει με τα μάτια μου επιθέσεις σκύλων που κάνανε βόλτα με συνοδό, λυτοί,τόσο σε ανθρώπους όσο και σε άλλους σκύλους. Αλλά και σαν καθηγητής σε δημόσιο σχολείο για 33 χρόνια, έχω δεχθεί παράπονα και περιγραφές πολλές φορές από μαθητές για παρόμοια περιστατικά.
    Ο σκύλος στη βόλτα χωρίς να είναι δεμένος με λουρί δεν ελέγχεται.

  • 1 Απριλίου 2011, 13:12 | ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ Π.

    Για το αρθρο 5, παραγραφος 6.
    Στους δρομους μας υπαρχουν τοσα αδεσποτα ζωα,το γνωριζετε, επισης υπαρχουν ανθρωποι,καθημερινοι πολιτες,οι οποιοι τα μαζευουν στο σπιτι τους για να τους βρουν μια οικογενεια! Τα ζωα αυτα δεν πωλουνται! Χαριζονται για να εχουν μια ευκαιρια για ενα καλυτερο αυριο!
    Το internet και οι αφισες ειναι ενα μεσω να βρουν αυτα τα ζωα μια οικογενεια! Για τους ανθρωπους που τα περιθαλπτουν τα εξοδα ειναι ηδη παρα πολλα για να μπορεσουν να βαλουν και μικροτσιπ σε καθε ζωντανο που μαζευουν!
    Συγχαριτηρια για τον νομο, αλλα μην δυσκολευτε το εργο αυτων των ανθρωπων και το μελλον αυτων των ζωων με τετοια νομικα εμποδια!
    Ευχαριστω πολυ.

  • 1 Απριλίου 2011, 11:06 | Σπύρος Πολιτόπουλος

    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη έτσι ώστε να επιτρέπεται σε δρυμούς, πάρκα κτλ να κινούνται ελεύθεροι οι σκύλοι ακόμα και αν δεν είναι κυνηγετικοί

  • Με την απαγόρευση δημοσίευσης παντός είδους αγγελιών χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους, να δω τι θα κάνουν όλοι αυτοί που είχαν το θράσσος να προσπαθούν να πουλήσουν ημίαιμα σκυλάκια του στυλ: «διασταύρωση λαμπραντορ με λυκόσκυλο» μετά να προσπαθούν να τα χαρίσουν και στο τέλος να τα πετάνε στο δρόμο. Θα το σκεφτούν και δεύτερη και τρίτη φορά να κάνουν ξανά γέννα.

  • 1 Απριλίου 2011, 00:00 | Δουλαβέρη Αγλαϊα

    Κυρία Υπουργέ,
    Σε πάρα πολλές περιοχές οι Δήμοι έχουν απαγορεύσει παράνομα την είσοδο σκύλων στα πάρκα, σε πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας παραπλανητικές απαγορευτικές πινακίδες !!!
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=135016478545&set=a.135016173545.110483.90374183545&theater

    Θεωρώ ότι οι Δήμοι πρέπει να υποχρεούνται στην αφαίρεση των εν λόγω απαγορευτικών πινακίδων πάσης φύσεως και με την αντικατάστασή τους με άλλες που να αναγράφουν την ελεύθερη πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε ανοιχτά δημόσια πάρκα και άλση, καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων (περισυλλογή περιττωμάτων, λουρί στο ζώο κλπ)
    Σημειώνω ότι χρειάζεται να γίνει σαφές στους Δήμους ο νόμος και να αφαιρεθεί το δικαίωμα να πράττουν κατ’εκλογήν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του νόμου του κράτους.
    Τέλος, θα ήταν χρήσιμη η περιπολία της Δημοτικής Αστυνομίας και η παρέμβασή της σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανονισμών από μέρους των ιδιοκτητών σκύλων, καθώς και η ενημέρωση πολιτών ζωόφιλων και μη, ώστε να καταγγέλονται οι ανάρμοστες συμπεριφορές των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

    Παρακαλώ να ενημερωθούν οι Δήμοι της χώρας ότι η πρόσβαση στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΚΑ είναι ελεύθερη…

  • Στο άρθρο 5 παράγραφος «3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό» μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ισχυριστεί ότι συνοδεύει τον σκύλο του κι ας βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από αυτόν, χωρίς να τον κρατάει από το λουρί και άρα χωρίς να τον ελέγχει. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού στο Άλσος Παγκρατίου όπου μεγαλόσωμος σκύλος συνοδευόμενος από την ιδιοκτήτριά του, αλλά χωρίς λουρί, αναποδογύρισε ένα καροτσάκι με ένα μωρό. Αλλά εκτός από αυτό, κάθε μέρα στην περιοχή που μένω κυκλοφορούν 4 πιτ μπουλ και ένα χασκυ, επιθετικά, συνοδευμένα από τους προκλητικούς ιδιοκτήτες τους, πάντοτε λυτά και έχουν κατατρομοκρατήσει όσους έχουν μικρόσωμα και φιλήσυχα σκυλιά. Και παλαιότερα είχα δεχθεί επιθέσεις από δύο μεγαλόσωμους σκύλους και είχα κάνει τρεις καταγγελίες στην Αστυνομία αλλά μάταια. Το να μου ξεσκίσουν μπροστά στα μάτια μου τον αγαπημένο μου σύντροφο είναι πολύ πιθανόν. Πραγματικά δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε με ασφάλεια. Κι αυτό ισχύει για πάμπολλες περιοχές. Είναι αυτονόητο ότι πολύ εύκολα οι σκύλοι όταν είναι λυτοί και όχι σε άμεση επίβλεψη και έλεγχο από τον συνοδό τους – πράγμα που γίνεται μόνον με λουρί – θα εμπλακούν σε σκυλοκαβγάδες.
    Ο Νόμος 3170/2003 που τώρα καταργείται πολύ σοφά έλεγε: «Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν». και θα πρέπει αυτή η πρόταση να προστεθεί για την πρόληψη πάμπολλων προβλημάτων. Δεν έχουν όλοι οι σκύλοι καλή συμπεριφορά και δεν είναι όλοι εκπαιδευμένοι. Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες υπεύθυνα άτομα κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:49 | C Tsiotsios

    Make spay and neteur affordable by having a flat rate for male or female animal. Hold vets accountable for not reporting or filing animal information. Dogs and cats must be neteured unless the owner is a licensed breeder.

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:30 | Ματθαίος

    Κυρία Υπουργέ, για την παράγραφο 6 (περί δημοσιοποίησης αγγελιών μόνο για σκυλιά με αριθμό microchip)

    Θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τους εθελοντές που περιθάλπουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς και προσπαθούν να δώσουν για υιοθεσία, καθώς τελικά οι ίδιοι θα επιβαρυνθούν με το κόστος τοποθέτησης microchip και όχι ο Δήμος!

    Όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2003 οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν επιβαρυνθεί με το κόστος περίθαλψης και σήμανσης των αδέσποτων, αλλά τελικά ότι έργο έχει γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό, έχει γίνει μόνο από τα χρήματα και τις προσπάθειες εθελοντών….

    Συνέπεια αυτού, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, θα ήταν εφικτή, όχι για την ανάρτηση αγγελιών, αλλά για την υποχρέωση τοποθέτησης microchip την ημέρα της υιοθεσίας με το κόστος να καλύπτετε από τον Δήμο!

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:05 | Μαρία

    Σχετικά με την παράγραφο 5.1.δ.: Όλοι οι δήμοι της Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για αυτές τις περιπτώσεις; Αν ναί, υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτό, και τί ακριβώς αναφέρει;