Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση του ζώου και πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του, ή εντός μηνός από την εύρεση ή αγορά του και υποχρεούται να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,

β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές τους κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης, για την υγεία και την ευζωία του, άσκησης,

γ) να εφοδιάζεται με το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου του για κάθε ζώο συντροφιάς, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο του στο εξωτερικό ή πριν εγκαταλείψει τον τόπο προέλευσης, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα Παραρτήματα 2 και 3 του παρόντος νόμου,

δ)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος, ως προσωρινός κάτοχος του ζώου.

ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

2. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο κάτοχος/συνοδός/φύλακας του ζώου συντροφιάς, ευθύνονται αλληλέγγυα και σε ολόκληρο για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, γ) ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, και δ) οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποίμνιου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης.

4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα.

5. Σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

7. Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα, ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.

  • 7 Απριλίου 2011, 15:40 | Valerie Peach

    1) This section should be applicable to municipalities as they are the interim owners (custodians)of collected dogs as such they must be obligated to meet the same requirements as individual and animal organisations

    4) STERILISATION must be included

    6) The publication of appeals for re homing and adoption should not demand the publication of micro chip details UNLESS subsidies are made specifically for animal organisations and those on low incomes. It should however be a requirement in law for new owners to provide proof and details of micro chipping within one month of adoption.

    Animal sterilisation must also be a specified requirement in law.
    Provision of e- labeling details must be provided PRE SALE for all cats and dogs along with sterilisation requirements to be obligatory in law at the age of 4/6 months of age, this to be certificated on sale or obligatory on a new owner.

  • 7 Απριλίου 2011, 12:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΟΚΑΣ

    Φίλοι φιλόζωοι,πολλά δεν περιμένετε από την πολιτεία;Όλα δεν είναι θέμα παιδείας;Πώς βρέθηκαν τα αδέσποτα;Προφανώς από κάποιους «φιλόζωους» που μόλις μεγάλωσαν τα σκυλιά και αυξήθηκαν οι φροντίδες και τα έξοδα, τα ελευθέρωσαν. Βέβαια, αφού έπαιξαν και ικανοποίησαν τον εγωισμό τους και το χατήρι των παιδιών τους κι έκαναν το κομμάτι τους.
    Προβλέπονται και προτείνονται ποινές για κάποιες περιπτώσεις.Γιατί όχι αυστηρές ποινές και γι΄αυτούς τους «φιλόζωους» που εγκαταλείπουν τα ζώα;Να βρεθεί τρόπος από κάποιο φορέα,σωματείο κ.ά. να έχουν μητρώο ώστε,κατά χρονικά διαστήματα,να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες αν έχουν τα ζώα και αν όχι,γιατί δεν τα έχουν και πού τα πήγαν.
    Πολλοί μιλούν για λουρί και σε μικρή απόσταση.Πόση είναι η απόσταση,1μ,2μ ή 5μ;Βλέπω μερικές φορές αλλού το αφεντικό κι αλλού το σκύλο.Θα πρέπει να ορισθεί,τουλάχιστο για τη βόλτα σε κόσμο.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:51 | Λουκία

    Είμαι ιδιοκτήτρια ενός μικρόσωμου Ουέστι και δέχτηκα επίθεση από δεσποζόμενο μεγαλόσωμο λυτό σκύλο, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ανίκανος να τον κουμαντάρει, με αποτέλεσμα πολλά ράμματα και φοβία πλέον στον σκύλο μου. Τι θα γίνει αν όλοι οι σκύλοι κυκλοφορούν λυτοί? Ποιος θα έχει την ευθύνη για το χάος που θα δημιουργηθεί? Ο ιδιοκτήτης του ζώου ή το Υπουργείο που δεν προέβλεψε στο Νόμο το σωστό, που προφανώς είναι να μην επιτρέπεται κανένας σκύλος στη βόλτα να είναι λυτός?

  • 6 Απριλίου 2011, 20:37 | Ερατώ

    Απαραιτήτως όλοι οι σκύλοι να κυκλοφορούν πάντα δεμένοι στη βόλτα τους. Τι νομίζουν αυτοί που συνέταξαν το άρθρο? Ότι όλοι οι σκύλοι είναι πανήσυχοι? Σούπερ εκπαιδευμένοι? Δεν τρώνε ποτέ τίποτε από κάτω και δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτεθούν, είτε σε άνθρωπο, είτε σε σκύλο, είτε σε γάτα? Τότε ζούμε σε διαφορετική χώρα μάλλον. Αυτοί ζουν σε μια χώρα αγγελικά πλασμένη κι εγώ σε μιαν άλλην που πολλοί ιδιοκτήτες γεμάτοι ανευθυνότητα, αφήνουν λυτό τον σκύλο τους κι ας ξέρουν ότι είναι επιθετικός, που κλαίνε πάνω από το δηλητηριασμένο από φόλα σκύλο τους, ενώ αν τον είχαν δεμένο κοντά τους ίσως να είχαν προλάβει το κακό. Ο νομοθέτης ας λάβει υπόψη του ότι είναι καλύτερο, το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.

  • 6 Απριλίου 2011, 20:01 | Άγγελος

    Προς αποφυγή ατυχημάτων και προς άλλους αλλά και για τους ίδιους, είναι επιβεβλημένο όλοι οι σκύλοι στον περίπατο τους να είναι δεμένοι με λουρί και να κρατιούνται από τον ιδιοκτήτη τους. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα οι σκύλοι δεν κυκλοφορούν στους δρόμους, λυτοί και ανεξέλεγκτοι. Γνωρίζω περίπτωση σκύλου ενός φίλου που ήταν λυτός σε ένα μικρό πάρκο και λόγω του κρότου, του σκασίματος ενός λάστιχου αυτοκινήτου, πετάχτηκε στον δρόμο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από διερχόμενο αυτοκίνητο. Αυτός ο καημένος σκύλος δεν θα έβρισκε τέτοιο τραγικό θάνατο αν ήταν δεμένος. Όχι λυτοί οι σκύλοι. Για την ασφάλεια τους, πάντα με λουρί.

  • 6 Απριλίου 2011, 19:21 | Μαρια

    Αγαπητη Κυρια υπουργε,
    1)θεωρω πως ο σκυλος οταν βρισκομαστε στον δρομο,στον περιπατο πρεπει να ειναι ΠΑΝΤΑ στο λουρι.αυτο ειναι σεβασμος προς τους συνανθρωπους μας αλλα και ασφαλεια για τα σκυλια μας.Ειναι ανευθυνοτητα να τον αφηνουμε ελευθερο να πηγαινει οπου θελει χωρις ελεγχο.θεωρω ομως και υποχρεωση του κρατους να μας παραχωρησει χωρους εκτονωσης αποκλειστικα για τα σκυλια μας.δεν υπαρχει χωρος που να ειναι καταλληλα περιφραγμενος και προορισμενος αποκλειστικα για τα κατοικιδια μας.οπου παμε,σε οποιο παρκο και αν βρεθουμε νιωθουμε σαν παρανομοι.δωστε και σε εμας τον ΧΩΡΟ μας…..και δεν εννοω ενα μονακριβο παρκο σε ολη την ΑΤΤΙΚΗ….ουτε εννοω να δοθει προς χρηση και μετα προς εγκαταλειψη οπως συμβαινει πολυ συχνα στην Ελλαδα
    2)θα πρεπει να μελετησετε πολυ σοβαρα το θεμα των ποινων σε αυτους που κακοποιουν,θανατωνουν,βασανιζουν,εκμεταλευοντε τα ζωα.ειναι τραγικο να τους επιβαλεται μια τοσο αστεια ποινη και μαλιστα εξαγορασιμη.αυτοι οι ανθρωποι ανετα θα εκαναν κακο και σε ανθρωπο και σας παρακαλω να το παρετε πολυ σοβαρα.θα πρεπει να θεωρειθει πλεον κακουργημα.
    3)να υποχρεωσετε με νομο την ελευθερη εισοδο των σκυλων(στα ειδικα κλουβακια μεταφορας) στα κτελ….ειναι αδιανοητο το 2011 να μη μπορουμε να ταξιδεψουμε με κτελ να παμε καπου με τα σκυλακια μας.
    4)ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΤΕ ΣΤΑ PET-SHOP, NA ΠΟΥΛΑΝΕ ΖΩΑ.EINAI ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ….ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ.
    Σας ευχαριστω πολυ και ευχομαι αυτη την φορα να βγει κατι απο ολο αυτο…..
    επισης να σας πω πως ο Γκαντι ειπε πως «ο πολιτισμος ενος λαου φαινεται απο τον τροπο που φαιρομαστε στα ζωα»
    και εμεις που γεννησαμε τον πολιτισμο τα τελευταια χρονια το ξεχασαμε…ελπιζω ΕΣΕΙΣ να κανετε κατι για να αλλαξει θετικα….

  • ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ(?), ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΛΠ, ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΣΙΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΟΤΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ. ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ, ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣ ΑΘΗΝΑΣ? ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ?

  • 6 Απριλίου 2011, 15:29 | mari.Κ

    Στην επαρχια σε τουριστικες η μη περιοχες δηλ.κοινοτητες ,χωρια και στη δικη μου περιοχη αυτο που θυμαμαι απο μικρη ειναι οτι εγω με φιλους μου να βρισκουμε παντου παρατημενα κουταβακια η γατακια να προσπαθουμε να τα διασωσουμε μαζευωντας τα στην αυλη του σπιτιου μας να τα ταιζουμε και μετα απο λιγες μερες ειτε να τα βρισκουμε σκοτωμενα απο φωλες ειτε να τα ψαχνουμε και να μαθαινουμε οτι καποιος τα πηρε στη θαλασσα να τα πνιξει η τα χτυπησε με ντουφεκι ,παρολαυτα συνεχισαμε να κανουμε οτι ειναι δυνατον για να επιζησουν .Φυσικα υπευθυνοι γι αυτες τις θηριοδιες ηταν καποιοι ανθρωποι μετρημενοι στα δαχτυλα δε θελω να κατηγορισω ολους τους κατοικους γιατι οι περισσοτεροι τα ταιζουν εχουν και δικα τους σκυλια η γατια αλλα τουλαχιστον τοτε δεν ειναι καταλληλα ενημερωμενοι για τη στειρωση ,τα εμβολια κλπ.Αυτοι που σηνηθως ευυθυνοταν για τις φωλες ηταν γνωστοι σε πολλους και επι τω πλειστων ασχολουνταν με τη κτηνοτροφια η τη γεωργια ,σε κτηματα που δεν εχουν καμια περιφραξη για να παρεχουν τη βασικη προστασια της περιουσιας τους και παρακαλω ηταν και οι ιδιοι κατοχοι σκυλιων εργασιας.Βεβαια με την αναπτυξη του τουρισμου ,τωρα πια υπαρχουν και αγγλοι και γερμανοι κατοικοι στο νησι και εχουν φτιαξει τα πραγματα λιγο οσον αφορα τις στειρωσεις τα εμβολια , δεν ειναι θεοι ομως ,η συμβολη του δημου ηταν μηδενικη και δε μιλαω για πολη αλλα για χωρια .

  • 6 Απριλίου 2011, 15:47 | Μαρία

    Έχει γίνει κάποια δυσνόηση απο μερικούς σχετικά με την βόλτα σκύλου με λουρί ή όχι.
    Απο την στιγμή που ο νομοθέτης λέει πως ο ιδιοκτήτης οφείλει να βρίσκεται κοντά στο ζώο κατά την διάρκεια της βόλτας του και είναι υπεύθυνος για ότι του συμβεί δεν υπάρχει λόγος να απαιτούμε το σκυλί να είναι με λουρί.
    Απο τη μία είστε ενάντια του αλυσοδεμένου ζώου και απο την άλλη το θέλετε δεμένο στην βόλτα του;
    Ευσυνείδητα αφεντικά δεν δημιουργούν προβλήματα με τα σκυλιά τους.
    Μην καταπατάμε τα δικαιώματα των ζώων επειδή υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες.
    Ανεύθυνος ιδιοκτήτης είναι μόνο αυτός που βγάζει βόλτα αρσενικό κυριαρχικό σκύλο και δεν τον προσέχει,τον αφήνει μακριά του.

  • 6 Απριλίου 2011, 13:04 | Δημητρης Μορφωνιος

    Συμφωνω απολυτα με το σχολιο της κ.Δεκαριστου.
    ΑΡΘΡΟ 5 ,ΠΑΡ.3
    Πρεπει να απαγορεύεται ρητά να κυκλοφορούν σκύλοι χωρίς λουρί εντός πόλεων.

  • 6 Απριλίου 2011, 12:43 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    3. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

    Απουσιάζουν από το σχέδιο νόμου άμεσες διατάξεις για το καθοριστικής για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων θέμα της στείρωσης ή του ελέγχου των γεννήσεων και πρόστιμα για όσους αυθαιρετούν.

    Προτείνουμε όσοι επιτρέπουν την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων ή γατιών τους και δεν είναι νόμιμοι εκτροφείς ούτε δύνανται να αποδείξουν την αλλαγή ιδιοκτησίας τους ή την καταγραφή τους στην Διαδυκτιακή Ηλεκτρονική Βάση , να υπόκεινται στην πληρωμή προστίμου ύψους 500 ευρώ ανά σκύλο ή γάτα.

    Να παρέχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της κτηνιατρικής απόδειξης στείρωσης του ζώου, ίση με το αναγραφόμενο ποσό της απόδειξης.»

  • 6 Απριλίου 2011, 12:46 | Μαρούλα

    Μα πώς θα υπάρξουν τα «απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» οταν πχ. το σκυλί είναι 30 μέτρα μακριά και επιτίθεται σε ένα παιδί? ουτε ο superman δεν θα το προλάβαινε!!!

    Μην γελιώμαστε, οι ιδιοκτήτες που θέλουν τα σκυλιά τους να «εκτονωθούν» να τα βγάζουν 3 φορές την ημέρα έξω ΜΕ ΛΟΥΡΙ και μια χαρά θα εκτονωθούν! και οχι να τα αφηνουν ανεξέλεγκτα να τρέχουν επειδή βαριούνται να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους!

  • 6 Απριλίου 2011, 10:44 | Δεκαριστου Μαρια

    Όταν πρωτοβρέθηκα στις Βρυξέλλες μου έκανε φοβερή εντύπωση που τα πεζοδρόμια ήταν χωρίς ακαθαρισίες και δεν ακούγονταν κανενός είδους γαβγίσματα. Αναρωτήθηκα μα δεν έχουν σκύλους εδώ? Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι αν έχεις σκύλο,για να νοικιάσεις σπίτι, πρέπει από το Νόμο τους, υποχρεωτικά μα καταθέσεις το πιστοποιητικό βασικής εκπαίδευσης και καλής συμπεριφοράς του σκύλου.΄Όλοι οι ιδικτήτες σκύλων πληρώνουν ένα μικρό ποσό ετησίως για κάθε σκύλο, το οποίο χρησιμοποιείται για ειδικό συνεργείο καθαρισμού των πεζοδρομίων. Οι σκύλοι κινούνται μόνον υπάρχει πλακάκι στην αρχή κάθε πεζοδρομίου με την αντίστοιχη σήμανση)σε όλα τα πεζοδρόμιαπου είναι στην αριστερή πλευρά του δρόμου και ποτέ στη δεξιά η οποία παραμένει καθαρή μόνιμα για τους πεζούς. Οι σκύλοι κυκλοφορούν παντού, έχουν πρόσβαση σε όλα τα πάρκα αλλά πάντα με λουράκι, είναι δε όλοι εκπαιδευμένοι και ήρεμοι.Όλοι είναι ευχαριστημένοι ιδιοκτήτες σκύλων και μη και κανείς δεν παραπονιέται. Επίσης για την άσκηση των σκύλων σε πολλές χώρες υπάρχουν περίκλειστοι ασφαλείς χώροι και μόνον εκεί μπορεί κάποιος να λύσει τον σκύλο του.

  • 6 Απριλίου 2011, 09:12 | ΒΑΣ. ΜΠΕΛΙΑΣ

    Παρακαλώ πολύ να ληφθούν υπόψη στον νόμο και τα ακόλουθα:

    1. Στο άρθρο 5 να γίνει σαφές τι εννοούμε ασφαλή συνοδεία. Ρητά να αναφέρεται ότι είναι υποχρεωμένος ο σκύλος να φέρει λουρί και να είναι δεμένος με αυτό. Μάλιστα όχι λουρί δέκα μέτρα που έχουν οι πονηροί ζωόφιλοι. Μου έχει συμβεί να δω σκύλο να δαγκώνει και σε άλλη περίπτωση να τρομοκρατεί διερχόμενο αθώο άνθρωπο(φυσικά η δική του τρομοκράτηση δεν απασχολεί τους σκυλόφιλους μπροστά στην αποφυγή δεσμών του δικού τους σκύλου) γιατί το ζώο-συνοδός δεν τηρούσε την απόσταση ασφαλείας και το είχε λάσκα δεμένο. Πάντα τα ζώα- ζωόφιλοι απαντούν σε παρόμοια περίπτωση τρομοκράτησης ‘’μην το φοβόσαστε καλέ το σκυλάκι’’. Χαρακτηριστικά αναφέρω, υπερβάλλοντας βέβαια, ότι στις ‘’απολίτιστες’’ ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να δεις σκυλόφιλο δεμένο τον ίδιο με λουρί να πάει βόλτα παρά σκύλο χωρίς λουρί.

    2. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι σε σκυλόφιλους και όχι σε ζωόφιλους γιατί, μην κρυβόμαστε, τα σκυλιά είναι το πρόβλημα. Δεν έχω αντιληφθεί επικίνδυνες και επιθετικές αλεπούδες, γάτες, κουνάβια, λύκους, γαϊδούρια ή αρκούδες να περιφέρονται στις πλατείες στους δρόμους ή στα πάρκα και να τρομοκρατούν περαστικούς. Με αυτά τα δυστυχή ζώα ελάχιστοι ασχολούνται και ακόμη λιγότεροι τα περιποιούνται.

    3. Επειδή υπήρχε και ο νόμος του 2003 νομίζω ότι η βασική διαφορά πρέπει να είναι οι ποινές. Το ελάχιστο για ασυνόδευτο σκύλο(εννοούμε χωρίς μικρού μήκους λουρί) πρέπει να είναι 1.000€. Σε περίπτωση υποτροπής να διπλασιάζεται. Οι δημοτικοί ή αστυνομικοί υπάλληλοι που δεν εκτελούν το καθήκον της βεβαίωσης παράβασης να τιμωρούνται εκτός του πειθαρχικού ελέγχου και με παρακράτηση από τον μισθό τους για κάθε περίπτωση μη σύννομης συμπεριφοράς του ίδιου ποσού που δεν βεβαίωσαν (έτσι αποκλείεται και ο πειρασμός του χρηματισμού). Οι μόνιμα αμελούντες Δήμοι για την συγκέντρωση σε ειδικούς χώρους των αδέσποτων να τιμωρούνται με τουλάχιστον διπλάσια πρόστιμα για κάθε αδέσποτο. Όμως επειδή υπάρχει διαπιστωμένη αδιαφορία να υπάρχει στο Υπουργείο ή στη Περιφέρεια υπηρεσία παραπόνων όπου απαραίτητα θα κοινοποιείται το αίτημα των τρομοκρατούμενων από τα αδέσποτα πολιτών, παράλληλα με την γνωστοποίηση στον Δήμο, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή του νέου νόμου και να μην γίνει όπως ο παλιός κουρελόχαρτο από τους δημοτικούς άρχοντες.

    4. Με τα παραπάνω ίσως σας έχω φανεί υπερβολικός όμως είναι μόνο μικρό μέρος της υπάρχουσας κατάστασης. Επειδή προσπαθώ να γυμνάζομαι περπατώντας ή τρέχοντας στην εξοχή ή σε πάρκα σας διαβεβαιώνω από προσωπική εμπειρία ότι έχω σχεδόν σταματήσει την άσκηση επειδή στις περιοχές που έχω πρόσβαση και αγαπώ έχει γίνει επικίνδυνο. Συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική από παραλία Μαραθώνα έως Νέα Μάκρη που υπάρχει ο πεζόδρομος η βόλτα είναι προβληματική γιατί έχει μετατραπεί από τα ξεφτέρια δημάρχους σε σκυλόδρομο. Επίσης όλο το Μάτι σκυλοκρατείται . Η Ραφήνα το ίδιο και χειρότερα. Σε όλους τους δρόμους προς την θάλασσα υπάρχουν αγέλες και αρκετοί στο μεγάλο πάρκο δίπλα σο λιμάνι, όπου στο ωραίο γκαζόν την Κυριακή τα παιδάκια πιάνουν ακαθαρσίες κι λένε στις μαμάδες βρήκα κουλουράκια. ‘Όλη η παραλία της Λούτσας (η αμμουδιά ) είναι τόπος περιπάτου αδέσποτων. Να μην μιλήσουμε για τα στενά (όχι στο κέντρο), όπου εκεί μπορείς να κυκλοφορήσεις μόνο με αυτοκίνητο (ακόμα και για απόσταση 100 μέτρων). Τα σκυλιά έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων. Στο Πόρτο Ράφτη παρόμοια κατάσταση. Πιο νότια δεν έχω προσωπική αντίληψη. Ακόμη στο Φάληρο από στάδιο ειρήνης και Φιλίας έως θωρηκτό Αβέρωφ. Επίσης στο Πεδίο Άρεως και μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας ίδια κατάσταση. Τέλος στα Ιλίσια μόνο στο άλσος Αγίου Χαραλάμπους είναι υποφερτά γιατί ο απέραντος χώρος του Άλσους της Πανεπιστημιούπολης έχει γίνει και αυτός επικίνδυνος.

    Κυρία υπουργέ παρακαλώ θερμά να ασχοληθείτε προσωπικά με το ζήτημα και την εφαρμογή του όποιου νόμου ψηφιστεί γιατί εξαρτάται από την εφαρμογή του η ποιότητα ζωής μας (δεν έχουμε δα και πολλές δυνατότητες διασκέδασης με την οικονομική κρίση που υπάρχει εκτός από την επαφή με την φύση και την σωματική άσκηση).

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την προσοχή σας

  • 6 Απριλίου 2011, 03:44 | Αννα Κ.

    Θεωρώ απαραίτητο ο νέος νόμος να επιτρέπει ρητά στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς(ιδίως σκύλων) τον περίπατο οπουδήποτε πλην εξαιρέσεων. Δηλαδή ο νόμος θα επιτρέπει τον περίπατο σε όλες τις πλατείες , σε όλα τα πάρκα, στις παραλίες, στα άλση με την προυπόθεση το ζώο να είναι δεμένο με λουρί και μάλιστα σε ορισμένη απόσταση. Το ζώο θα πρέπει να φοράει φίμωτρο για να μην αποτελέσει κίνδυνο για οποιονδήποτε. Το ζώο να μπορεί να πηγαίνει όπου κι ο ιδιοκτήτης του πληρουμένων των ως άνω προυποθέσεων. Ας δωθεί ένα τέλος επιτέλους στις διαμάχες με τους γείτονες που παραπονιούνται. Ας καταλάβουν όλοι αυτοί πως τα ζώα μας εχουν δικαιώματα.

  • 6 Απριλίου 2011, 01:50 | ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

    Καταρχας ωραιο το να φτειαχνουμε νομους για καποια πραγματα αλλα δεν ειναι ολοκληρωμενοι οταν δεν υπαρχουν τα βασικα…..Δυστηχως στην Ελλαδα η αντιμετοπιση των περισσοτερων ανθρωπων προς τα ζωα ειναι απαραδεχτη διοτι δεν υπαρχει παιδεια!
    Δεν μπορει να μου βγαζετε νομους που αφορουν την ευζωια του σκυλου οταν δεν μπορει καποιος ιδιοκτητης να αφησει ελευθερο καπου τον σκυλο του να τρεξει και να εκτονωθει,κατι δηλ. πολυ ευαιργετικο για οποιοδηποτε σκυλο.Δεν μπορει οταν στην Γερμανια στην πλεον εξελιγμενες χωρες στον τομεα ζωοφιλια να υπαρχουν παρκα για σκυλους,και εδω σε ολα τα παρκα να σου λενε απαγορευονται οι σκυλοι,αρκετες φορες μεχρι και δεμενοι!Δηλ. τι πρεπει να κανουμε?να πληρωνουμε για να παμε σε ενα ειδικο γυμναστηριο τον σκυλο μας οταν στο κατω κατω τα παρκα ειναι δημοσια και ανοικουν σε ολους?Βεβαιως και να σεβαστω τον καθε πολιτη που φοβαται ή συχαινεται τον σκυλο μου (και μαλιστα χωρις λογο),εμενα ποιος θα με σεβαστει στο οτι θελω να παιξω ελευθερα μαζι του χωρις να νοιωθει περιορισμενος,διοτι τι να κανουμε?δεν εχω την βιλα στρεμματων για να τον αφηνω ελευθερο να τρεξει και να κανει οτι θελει?Η καλητερη λυση ειναι να υπαρχουν χωροι και παρκα ειδικοι και ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΙ οπου να επιτρεποντε τα σκυλια!νομιζω και οι ζωοφιλοι και οι μη ζωοφιλοι θα ειναι ευχαριστημενοι ,αλλα και δεν θα υπηρχαν αφορμες για τσακωμους ανευ λογου ουσιαστηκα και εχωντας και οι δυο δικιο!
    Το αλλο που θα ηθελα να τονισω ειναι πρωτα να κοιταξετε την ΠΑΙΔΕΙΑ!!αν δεν υπαρχει παιδεια με οσους νομους και να βαλετε δεν προχωραμε μπροστα!ενημερωστε επιτελους σωστα τον κοσμο σε σχεση με τα ζωα!Ενημερωστε τους οτι η επιστιμη προχωραει και δεν ειμαστε 100 χρονια πισω που το σκυλι ειχε τσιμπουρια και το σκοτωνανε για να μην ειναι «πηγη μολυνσης»!το οτι υπαρχουν και τα εμβολια,οι αποπαρασιττωσεις,το πλυσιμο του ζωου κ.α. που το διατηρουν καθαρο και υγειες!και οτι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΟΛΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΣΙΤΟ.Δεν μπορει να πηγαινω σε παραλια καλοκαιρι με 40 βαθμους και τον σκυλο μου για παρεα και ενο υπαρχουν Ελληνες και τουριστες ,οι δικοι μας να με κοιτανε με μισο ματι που τον βαζω στην θαλασσα και οι ξενοι να χαιροντε που βλεπουν τον σκυλο μου!Τι λετε?τυχαιο?δεν νομιζω….
    Το οτι εχουμε μεινει πισω σαν χωρα σε τετοια θεματα φταιει το κρατος!μην εχοντας τις αναλογες γνωσεις γινομαστε φοβικοι και προκατηλειμενοι,η φοβικοτητα φερνει απεχθεια,μισος και η απεχθεια πολλα αλλα που εχουν δυστηχως κακες επιπτωσεις προς τα ζωα!αναπτυξτε την φιλοζωια στα σχολεια!καντε την νεα γεννια να γνωρισει και να αγαπησει τα ζωα και την φυση ,οχι να τα φοβουντε!
    Οπως βλεπετε με το να αλλαξετε 5 νομους ή να τους διαμορφοσετε αλλιως ουσιαστικα οι ανθρωποι μενουν ιδιοι και η πηγη του προβληματος παραμενει…..

  • 6 Απριλίου 2011, 00:35 | Χριστίνα Βασδόκα

    Ο ισχύων μέχρι σήμερα νόμος αναφέρει «οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή τους και να μεριμνούν για την στείρωσή τους». Στο παρόν σχέδιο νόμου και στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, δεν αναφέρεται τίποτε για στειρώσεις και αυτό πραγματικά με εκπλήσσει. Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο που θα έπρεπε το Υπουργείο να πάρει και να μετατρέψει τις στειρώσεις σε υποχρεωτικές, έστω για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα, δεν αναφέρεται πουθενα! Δεν θεωρεί δηλαδή το Υπουργείο ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς να στειρώσει το ζώο του;
    Κανονικά το κράτος θα έπρεπε να επιβάλλει φόρο σε όσους έχουν αστείρωτα ζώα και επιπλέον φόρο για κάθε κουτάβι που θα γεννάει το ζώο τους. Τα έσοδα αυτών των φόρων θα χρησιμοποιούνταν φυσικά για τα προγράμματα των αδέσποτων ζώων.
    Πολύ θετικό το μέτρο για τους κυνηγούς, να μην εκδίδεται άδεια κυνηγιού, αν προηγουμένως δεν έχουν σημάνει το ζώο τους.

  • 5 Απριλίου 2011, 22:49 | george

    το αλλαλουμ της αντιπαραθεσης φιλοζωων και αυτων που τουες ενοχλουν τα ζωα .Ετσι νομοι δεν γινονται.Αντιγραψτε την αγγλια μπας και εκπολιτιστουμε.Αυτα ειναι ανοητα,υποχρεωτικα δεν γινεσαι ανθρωπος.ουτε με νομους μαθαινεις συμπονοια,σεβασμο ,η φιλοζωια.Καλυτερα φτιαξτε δομες που να βοηθανε τον ιδιοκτητη να σεβεται τον αλλο και τον εαυτο του(ας πουμε με διανομεις σακκουλων για τα περιτωματα σε ολα τα παρκα,στις πλατεις ,καθως και χωριστους καδους για να μην τα ριχνουν στα αστικα απορριματα.αλλα για να δουλεψει αυτο πρεπει να μαθετε στα παιδια σας να μηυν καταστρεφουν τα κουτια διανομης ουτε να τα αδειαζουν για πλακα,αλλα πρεπει να οργανωθει και η ανανεωση των σακουλων τακτικα(καθε μερα?)
    Οσο για τις απαγορευσεις του λιμενικου ραφηνας για τα σκυλια σε παραλιες ανοικτες,μηπως πρεπει να παμε στο ευρωπαικο δικαστηριο για να βγουνοι πινακιδες της ντροπης οπως λεει και καποιος αλλος εδω,οι ανθρωποι ειναι που κατουρανε,χεζουν στην θαλλασσα αφηνουν στην παραλια μποθυκαλια,προφυλακτικα,και μετα φωναζουν σε μενα για τον σκυλο ,και ας μενω 510 μετρα απο την παραλια.οι βρωμυλοι.αλλα στη χωρα μας η βρωμια βασιλευει …και δεν ειναι απο τα σκυπια…..

  • 5 Απριλίου 2011, 21:27 | Δέσποινα Τσερτοπούλου

    Να υπάρξουν και να εφαρμοστούν χρηματικές ποινές για τους ιδιοκτήτες ζώων που δεν μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους.Ας αναλάβουν και οι Δήμοι κάποια δράση τοποθετώντας απαγορευτικές πινακίδες.

    Να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες οταν είναι στον δρόμο να μην αφήνουν ελεύθερο το σκυλί τους, αλλα να το συνοδεύουν με τον οδηγό του.

    Και επιτέλους να δημιουργηθούν και κάποιοι χώροι αποκλειστικά για τα σκυλιά, πάρκα και χώροι στην παραλία.Εχουν και αυτά δικαίωμα στη ζωή και κυρίως στην ευζωία.

  • εκτος από το μικροτσίπ οι Δήμοι να εφοδιάζουν τους ιδιοκτήτες με πλακέτα που θα μπαίνει σστο λουρί του σκύλου και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Και για τα δύο να υπάρχει μικρή /ελαχίστη καταβολή χρημάτων για να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις αδέσποτων.

    Τα ζώα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όπου έχει πρόσβαση και ο ιδιοκτήτης τους με την προυπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα καθαρίζει τα περιτώματα του σκύλου του.
    Συμφωνώ με την Κα Μαρινάκη η μόνη λύση για την απουσία αδεσπότων (όσο το δυνατόν) είναι η στείρωση των δεσποζομένων.
    Παρακαλούμε να συμπεριληφθεί άρθρο Νόμου και για αυτό

  • 5 Απριλίου 2011, 16:25 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Αρθρο 6 , παρ. 3

    3. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ.
    Να γίνει με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων.

  • 5 Απριλίου 2011, 16:32 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Αρθρο 5, παρ.6

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ιδιαίτερα για τις αγγελίες στα έντυπα να επιδεικνύεται το βιβλιάριο του ζώου όπου αναγράφεται ο αριθμός της σήμανσης χειρόγραφα, προκειμένου να αποφευχθεί να δίνονται προφορικά ψεύτικοι αριθμοί τσιπ

    Από την διάταξη αυτή να εξαιρούνται τα νόμιμα αναγνωρισμένα φιλοζωικά σωματεία, ενώσεις, και με αποδεδειγμένο έργο μεγάλες φιλοζωικές ομάδες .

    Τα φιλοζωικά σωματεία επωμίζονται τεράστια ποσά για την περίθαλψη, σίτιση, στείρωση κλπ των αδέσποτων ζώων και θα πρέπει να εξαιρεθούν της διάταξης αυτής για πολλούς λόγους αλλά και για την αναγνωλριση του σημαντικότατου ρόλου , που διαδραματίζουν στην φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

    Η πρότασή μας αυτή βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών σωματείων της χώρας και είναι από τις βασικές διατάξεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου.

  • 5 Απριλίου 2011, 16:27 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Αρθρο 5, παρ. 4

    Να συμπληρωθεί με την πρόταση.

    Σε περίπτωση που η άδεια (για τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά) έχει εκδοθεί πριν την απόκτηση νέου/ων σκύλου/ων και δεν έχει καταγραφεί εντός 10 ημερών η ηλεκτρονική σήμανση στην άδεια, οι παραβάτες να πληρώνουν υψηλό πρόστιμο και τα ζώα να οδηγούνται άμεσα στο πλησιέστερο κτηνιατρείο ή δημόσιο κτηνιατρείο όπου θα τοποθετείται ηλεκτρονική σήμανση. Η δε κυνηγετική άδεια να αφαιρείται για την υπόλοιπη κυνηγετική περίοδο.

  • 5 Απριλίου 2011, 15:38 | Αμαλία Κατσούλα

    Η παράγραφος 6 δημιουργεί πρόβλημα στις περιπτώσεις των εθελοντών ιδιωτών κυρίως και δευτερευόντως και των σωματείων.Κάποιος βρίσκει 5 κουτάβια στον κάδο.Σήμερα τα φωτογραφίζει και βάζει αγγελία.Αν πρέπει να πληρώσει 200-300 ευρώ για τσιπάκια ίσως απλά προσποιηθεί ότι δεν τα είδε.Δεν θα διακινδυνεύσει το πρόστιμο άρα δεν θ΄ασχοληθεί.Γενικά το μέτρο κρίνεται ως θετικό όμως το κόστος του τσιπ είναι απαγορευτικό .Ίσως θα πρέπει να μειωθεί το κόστος τσιπ στο ελάχιστο δυνατό ειδικά για τα αδέσποτα ζώα ώστε να μπορέσει αυτό να λειτουργήσει.

  • 5 Απριλίου 2011, 15:11 | Ματθαίος

    Κυρία Υπουργέ, όπως έχει ήδη προαναφερθεί, αρκετοί Δήμοι έχουν απαγορεύσει την είσοδο σκύλων στα ΔΗΜΟΣΙΑ πάρκα! (δεν αναφερόμαστε σε παιδικές χαρές)

    Πέρα του ότι ο Νόμος μέχρι σήμερα ορίζει ότι ο σκύλος μπορεί να κυκλοφορεί παντού αρκεί να είναι δεμένος και σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του, κάποιοι Δήμοι παραπλανούν κατ’ εξακολούθηση τους πολίτες, χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές!

    Τρανό παράδειγμα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, χρησιμοποίησε πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο στα πάρκα του Δήμου, αναφερόμενος σε έναν νόμο που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Πιο συγκεκριμένα, πάνω στην πινακίδα αναφέρει ότι βάσει του Ν.3170/2003 Άρθρο 2 παρ.1ε απαγορεύεται η είσοδος των σκύλων στα πάρκα!

    Παρόλα αυτά να σας θυμίσω ότι η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρετε στην υποχρέωση των ιδιοκτητών σκύλων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ.

    Μπορείτε να δείτε την φωτογραφία της πινακίδας εδώ http://www.facebook.com/photo.php?fbid=135016478545&set=a.135016173545.110483.90374183545&theater

    Κατ αρχήν θα πρέπει να φαίνεται σαφώς στον νέο Νόμο ότι η είσοδος του σκύλου επιτρέπετε στα δημόσια πάρκα, και δεύτερον να λάβετε γνώση για τις καθόλα ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πρακτικές των Δήμων στην αντιμετώπιση των πολιτών του που συχνά δημιουργούν προστριβές με άλλους συμπολίτες μας!

    Τέλος, θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της παραλίας!!! Εφόσον ο ιδιοκτήτης σκύλου φέρει μαζί το βιβλιάριο υγείας του και ο σκύλος βρίσκετε δεμένος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορεί να βρίσκετε και να κολυμπάει στην θάλασσα!

    Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένος, που αναφέρετε σε αυτό το άρθρο, είναι απαρχαιωμένος! Η απαγόρευση μπορεί να συνεχίσει να ισχύει για τις οργανωμένες και ΜΟΝΟ παραλίες πράγμα που σημαίνει παραλία με ουρητήρια, ντους, ναυαγοσώστη σε πλήρη απασχόληση!

    Δεν νοείτε οργανωμένη παραλία σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου που δεν πληρεί τις παραπάνω προδιαγραφές. Στις υπόλοιπες λοιπόν παραλίες η πρόσβαση θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη!

  • 5 Απριλίου 2011, 15:05 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Παράγραφος 2.

    Συμπληρώνουμε το εξής μετά το « ή άλλα ζώα, όταν ή βλάβη ή η ζημιά οφείλονται σε δική τους αμέλεια .

    Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο, εφ’ όσον έχει επιδείξει αμέλεια σε σχέση με τις υποχρεώσεις του.

    Για να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική ευθύνη του ιδιοκτήτη και των Δήμων και να χαρακτηριστεί ένα ζώο ως επιθετικό ή επικίνδυνο απαιτείται
    Α. η σωματική βλάβη ή υλική ζημία να μην οφείλεται σε υπαίτια πρόκληση του ζώου από τον παθόντα ή ζημιωθέντα
    Β. να αποδεικνύεται ο οποιοδήποτε τραυματισμός του πολίτη με γραπτή γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομειακού ιατρού , να είναι η συμπεριφορά αυτή κατ΄ επανάλειψη και να κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση του παθόντα ή ζημιωθέντα με την περιγαφή του συμβάντος.

  • 5 Απριλίου 2011, 14:28 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Παράγραφος 1, ε.

    Να αντικατασταθεί το να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του, με

    τον καθημερινό καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα

  • 5 Απριλίου 2011, 13:19 | Α. Λάμπρου

    ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 3

    Είναι ασαφές πως νοείται η πρόταση «… να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους».

    «όχι ελεύθερα» σημαίνει φορώντας λουρί ή υπό την εποπτεία του ιδιοκτήτη/συνοδού;

    Τι περιλαμβάνουν οι «κοινόχρηστοι χώροι»; Μόνο τους χώρους που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού ή και εκτός αυτού;

    Διότι, για παράδειγμα, θεωρώ ότι είναι ανόητο να επιβάλουμε στο ζώο συντροφιάς να προσέρχεται με λουρί σε ένα χώρο δασικής αναψυχής. Ναι, είναι ένας κοινόχρηστος χώρος, αλλά εξυπηρετεί ανάγκες άθλησης, εκτόνωσης και αναψυχής, τόσο για το ζώο, όσο και για τον ιδιοκτήτη.

    Εάν ο νόμος δεν είναι σαφής, δεν πρόκειται να λάβει τέλος η διαμάχη μετάξυ φιλόζωων και μη πολιτών.

  • 5 Απριλίου 2011, 12:45 | Ε. Παπαδοπούλου

    Θα πρέπει να επιτρέπεται η προώθηση των αδέσποτων ζώων για υιοθεσία χωρίς να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική σήμανση. Δεν είναι δυνατόν κάθε ιδιώτης που προσπαθεί να βρει σπίτι για ένα αδέσποτο να το καταχωρεί στο όνομα του. Επιπλέον το κόστος και την υποχρέωση της ηλεκτρονικής σήμανσης θα πρέπει να την επιβαρύνεται ο τελικός κάτοχος του αδέσποτου ή το κράτος και όχι οι εθελοντές ζωόφιλοι πολίτες.

  • 5 Απριλίου 2011, 12:57 | ΤΙΝΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 5:
    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

  • 5 Απριλίου 2011, 12:51 | ΕΦΗ

    Οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής μου τουλάχιστον, (Κρήτη) δεν διαθέτουν απολύτως καμία υπηρεσία αρμόδια για το θέμα των αδεσποτων ζώων.
    Τί θα γίνει?Δεν θα πρέπει να τους ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ η δημιουργία υπηρεσίας υπευθυνης για τα αδέσποτα?Καθώς και η δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου?????Όταν τους μιλάει κανεις για αδέσποτα και τις υποχρεώσεις τους αντιδρούν λες και πρόκειται για ταξίδι στο διάστημα.Βρίσκουν δικαιολογίες και δεν κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε για το θέμα.Δεν ξέρω πώς σκέφτονται.
    Είναι τραγικό!!!Προσπαθούμε να φανούμε ευρωπαική χώρα,να έχουμε τουρισμό, όμως με τέτοιους πληθυσμούς αδέσποτων, με μαζικές δηλητηριάσεις και με πατημένα ζώα στις εθνικές οδούς κάθε άλλο παρά πολιτισμένοι φαινόμαστε
    !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Επίσης καλό θα ήταν να υπήρχε χώρος ασκησης σκύλων και σε άλλες και όχι μόνο κυνηγετικές περιοχές!!Μέσα στις πόλεις ο κάθε άσχετος διαμαρτύρεται επειδή βγάζουμε μια βόλτα τα σκυλιά.Πρέπει να ενημερωθεί το ευρύ κοινό ότι δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα!!!!Εφόσον βέβαια το ζώο ειναι δεμένο και εμεις μαζευουμε τα περιττώματα του.

  • 5 Απριλίου 2011, 11:47 | νικος στεργιωτης

    Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να κατοχυρώνεται ΡΗΤΑ η ελευθερία πρόσβασης των ζώων συντροφιάς παντού (φυσικά υπό τους όρους & τις προϋποθέσεις που ο νόμος θέτει).
    Διαφορετικά, γνωρίζοντας και το γνωστό πρόβλημα της ελληνικής πολυνομίας ΠΑΝΤΑ θα δημιουργούνται προστριβές σε παραλίες, πλατείες κλπ δημόσιους χώρους

  • 5 Απριλίου 2011, 11:15 | ΕΦΗ

    Οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής μου τουλάχιστον, (Κρήτη) δεν διαθέτουν απολύτως καμία υπηρεσία αρμόδια για το θέμα των αδεσποτων ζώων.
    Τί θα γίνει?Δεν θα πρέπει να τους ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ η δημιουργία υπηρεσίας υπευθυνης για τα αδέσποτα?Καθώς και η δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου?????Όταν τους μιλάει κανεις για αδέσποτα και τις υποχρεώσεις τους αντιδρούν λες και πρόκειται για ταξίδι στο διάστημα.Βρίσκουν δικαιολογίες και δεν κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε για το θέμα.
    Είναι τραγικό!!!Προσπαθούμε να φανούμε ευρωπαική χώρα, όμως με τέτοιους πληθυσμούς αδέσποτων, με μαζικές δηλητηριάσεις και με πατημένα ζώα στις εθνικές οδούς κάθε άλλο παρά πολιτισμένοι φαινόμαστε
    !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 5 Απριλίου 2011, 11:04 | ΑΝΝΑ ΠΙΤΣΙΛΗ

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Σχετικά με την παράγραφο 5.1.ε, θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να σχολιάσω το πραγματικά «θλιβερό» θέαμα των αυθαίρετα απαγορευτικών πινακίδων εισόδου σκύλων στα πάρκα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Και την αποκαλώ θλιβερή, γιατί το μόνο που υποδηλώνει είναι η εξουσιολαγνεία του απαγορεύοντος που χαρακτηρίζει ένα μέρος των τοπικών Δήμων.
    Ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει προκλητικά την είσοδο, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Υμηττού ευχαριστεί με ανάλογη πινακίδα τους δημότες που καθαρίζουν τα πάρκα από τα περιττώματα. (Περιττό να αναρωτηθεί κανείς ποιός από τους δύο Δήμους είναι ικανοποιημένος και ποιός όχι!!)
    Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα πως δεν ορίζεται τέτοια απαγόρευση από τον Νόμο του Κράτους, γιατί τότε ο Δήμαρχος Υμηττού θα θεωρείτο καταπατητής του Νόμου!!
    Σας παρακαλώ θερμά να θέσετε ένα τέλος σ’ αυτόν τον εμπαιγμό.
    Η διέλυση/παρουσία ενός δεμένου με λουρί σκύλου σε ένα πάρκο, αλλοιώνει στο ελάχιστο την εικόνα του σε σύκριση με την ασχήμια που αφήνουν πίσω τους αρκετοί δίποδοι που κανονικά θα έπρεπε να κυκλοφορούν στα 4 ή ακόμη καλύτερα να έρπονται!!

  • 4 Απριλίου 2011, 23:26 | mari.Κ

    Θα προτεινα πριν παρει τη τελικη μορφη ο νομος και φυσικα αφου μελετησει και λαβει πολυ σοβαρα υποψη σε ολα τα αρθρα ανεξεραιτως τα προβληματα και τις υποδειξεις ολων των φιλοζωων,για την προστασια των αγαπημενων μας συντροφων να κανει τις αναγκαιες τροποποιησεις και να ξαναγινει ανοιχτη διαβουλευση

  • 4 Απριλίου 2011, 23:25 | Βάγια Σ.

    Υποτίθεται ότι τα άλση, οι πλατείες κλπ είναι για όλους του πολίτες?
    Γιατί λοιπόν το κράτος έχει δώσει το δικαίωμα στους Δήμους να αποφασίζουν κατά βούληση, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, τον αποκλεισμό των πολιτών που θέλουν να πάνε σε αυτούς τους χώρους με τα σκυλιά τους, προσπερνώντας έτσι τον νόμο του κράτους ο οποίος σαφέστατα αναφέρει ότι δεσποζόμενο σκυλί με λουρί που ο ιδιοκτήτης του περισυλλέγει τα περιττώματα του ζώου επιτρέπεται να είναι σε τέτοιους χώρους.
    Καθημερινά πρέπει να ερχόμαστε σε αντιπαραθέσεις με τους συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν τον νόμο, και που ούτε κανείς φρόντισε να τον γνωρίζουν. Και με την δικαιολογία της απαγορευτικής πινακίδας για ζώα (η οποία φυσικά δεν έχει καμία ισχύ) να είμαστε αποδέκτες βωμολοχιών από μέρους τους?
    Και τελικά αυτές οι ψυχές που πρέπει να πηγαίνουν βόλτα? Πουθενά? Καταπατήσαμε όλο το φυσικό τους περιβάλλον, το γεμίσαμε μπετόν, τώρα δεν πρέπει να υπάρχουν κιόλας?
    Τα πηγαίνουμε στα πεζοδρόμια, τους ενοχλεί, τα πηγαίνουμε κάτω από τα πεζοδρόμια,πάλι τους ενοχλεί γιατί λερώνουν τις ρόδες των αυτοκινήτων τους, τα πηγαίνουμε στην πλατεία, τα ίδια, γιατί εκεί παίζουν τα παιδιά τους,,,,,,Παντού τα ίδια
    Εν πάση περιπτώση, ας υπάρχει υποχρεωτικά ένα κομμάτι της πλατείας που να μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα μας και ας αναλάβουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας την ευθύνη των παιδιών τους ώστε να μην πηγαίνουν σε εκείνον τον χώρο (παρόλο που δεν θεωρώ ότι κανείς θα πάθει κάτι από τα ζώα)

    Είμαστε ισάξια πολίτες αυτής της χώρας, φορολογούμενοι, και διεκδικούμε μεταχείριση με σεβασμό.
    Θέλουμε να υπάρχει πρόσβαση στα πάρκα, άλση, παραλίες κλπ.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:25 | Στάθης

    Απ’ότι φαίνεται η ανάρτηση σχολίων γίνεται επιλεκτικά από τους υπεύθυνους. Σε προηγούμενο σχόλιο μου – με το ίδιο όνομα – εξέφρασα την ανησυχία μου για τους εμπεριστατωμένους κινδύνους που εγκυμονεί η εμφυτευμένη μικροπλακέτα. Έχουν παρατηρηθεί όγκοι σε σκύλους που το έφεραν και ανάπτυξη καρκινωμάτων. Εάν σπάσει για οποιονδήποτε λόγο το περίβλημά του είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία του έμβιου οργανισμού στον οποίο έχει εμφυτευθεί.

  • 4 Απριλίου 2011, 21:03 | Κωνσταντίνα Λόη

    Θέλουμε να ξέρουμε που να κολυμπάνε τα σκυλιά μας.ΟΚ,σε οργανωμένη παραλία,ΟΧΙ.Στις δημόσιες παραλίες,ΚΑΝΕΙ;Γιατί αυτοί που κάνουν μπάνιο στη θάλασσα (που λένε οτι είναι καθαροί),ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ,όπως τα σκυλιά μας.Επίσης,ΟΥΡΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ,πράγμα που δεν κάνει κανένα ζώο.Επίσης,ΦΤΥΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ,πράγμα που δεν κάνει κανένα ζώο.Έχω τσακωθεί άπειρες φορές εδώ και 30 χρόνια που έχω σκυλάκια.ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΛΟΥΟΜΕΝΟΣ;Τα σκυλιά τους ενοχλούν,που οι περισσότεροι κάνουν μπάνιο γιά να ξεβρωμίσουν;Και κάθε φορά με απειλούν οτι θα φωνάξουν ή το λιμενικό ή την αστυνομία.Καθορίστε ένα νόμο να επιτρέπεται στις δημόσιες-ελεύθερες παραλίες να κάνουν τα σκυλιά μας μπάνιο.Εξάλλου,κάθε παραλία έχει και 5-6 αδέσποτα,τα οποία βέβαια δροσίζονται(και καλά κάνουν).ΉΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

  • 4 Απριλίου 2011, 20:52 | Αλεξανδράκης

    Παρακαλώ θα ήθελα να συμπεριλάβετε στον νόμο περι αδέσποτων και δεσποζομένων τις ακόλουθες διατάξεις:
    1. Να προβλέπονται αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες ακόμη και φυλάκιση.
    2. Να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλουν ανώνυμα αυτούς που παραβαίνουν τον νόμο και κακοποιούν τα σκυλιά, δεν μαζεύουν τα κόπρανά τους και συνωστίζουν πολλά ζώα μαζί στουν ίδιο χώρο και δεν το καθαρίζουν με συνέπεια να προκαλείτε μαγάλη φασαρία με τους τσακωμούς τους και με την αφόδευσή τους και τις οσμές.
    3. Να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες δεσποζομένων να τα φυλάνε μέσα στο σπίτι τους και όχι στο μπαλκόνι ή στην αυλή κατά την διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας.

  • 4 Απριλίου 2011, 18:35 | Φλωρα Μαρινακη

    Η μοναδική λύση του προβλήματος των αδέσποτων θεωρώ ότι είναι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Αν κάποιος αρνείται να το στειρώσει θα πρέπει να χαρακτηρισθεί εκτροφέας και να πληρώνει τον αντίστοιχο φόρο.
    Γιατί να πληρώνουν οι δήμοι το κράτος και τα φιλοζωικά σωματεία την ανευθυνότητα του κάθε ιδιοκτήτη?

  • 4 Απριλίου 2011, 17:47 | Μαρια Νικολακη

    Καλο θα ηταν,οσο αφορα το θεμα του microchip,να προσδιοριστει το σημειο που θα τοποθετηται μιας κι αν καποιος το τοποθετησει π.χ.στο αυτι,ειναι ευκολο και να το εξαφανισει κοβοντας τα αυτια του ζωου και απο δεσποζομενο να γινει ξανα αδεσποτο.

  • 4 Απριλίου 2011, 15:01 | Α. Παπουτσή

    ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1β
    Είναι μεγάλη ανάγκη ο νόμος να αναφέρει ρητα και συγκεκριμένα τους κανόνες ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων. Για παράδειγμα, θέσπιση ανώτερου χρονικού ορίου που μπορεί το ζώο να παραμένει δεμένο ή περιορισμένο την ημέρα κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο έλεγχος και η εφαρμογή του νόμου.

    ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3
    Πρέπει να απαγορεύεται ρητά να κυκλοφορούν σκύλοι χωρίς λουρί εντός των πόλεων, σε δρόμους, πάρκα κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες τους σπανίως είναι ικανοί να τους ελέγξουν ενώ είναι και επικίνδυνο για τα ίδια τα ζώα.

  • 4 Απριλίου 2011, 15:35 | Vasiliky B.

    Βροχίδης Ιωάννης@ το μικροτσιπ δεν είναι υπολογιστής, είναι ένα μηχάνημα που εκπέμπει έναν αριθμό τίποτα παραπάνω.

    Αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι στην ηλεκτρονική καταχώριση να υπάρχει χώρος για τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις των ζώων.

  • 4 Απριλίου 2011, 10:50 | Βροχίδης Ιωάννης

    Στην παράγραφο ε. αναφέρεται η υποχρέωση του κατόχου δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να μαζεύει τα περιττώματα από κάθε κοινόχρηστο χώρο. Στην πράξη κάτι ανάλογο δεν γίνεται ούτε θα γίνει δίοτι δεν προβλέπεται χρηματική ποινή που να ασκεί πίεση ευθύνης με αποτέλεσμα τα πάρκα να έχουν μεταβληθεί σε εστίες μόλυνσης. Είναι χρέος της πολιτείας να διασφαλίζει κανόνες υγεινής στους δημόσιους χώρους και να απαλλάξει τους πολίτες από τυχόν προστριβές. Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί και ευασθησία από τους κατόχους δεσποζόμενων ζώων. Ακόμη δεν ξεκαθαρίζεται εάν το microchip που θα φέρει κάθε οικόσιτο έχει την δυνατότητα να φορτώνει νέα δεδομένα όπως ιατρικές εξετάσεις που αφορούν την υγεία του ζώου. Θα μπορούσε η ύλη του βιβλιάριου υγείας να βρίσκεται στο microchip . Ακόμη δεν προσδιορίζεται χρηματική ποινή στον κάτοχο που αποδεδειγμένα είναι υπεύθυνος για την ανεύθυνη εγκατάλειψη ζώου. Αποτέλεσμα ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων.

  • 4 Απριλίου 2011, 03:02 | Οικονόμου Ελένη

    η νόμος που λέει ότι στις βόλτες το ζώο (σκυλί) πρέπει να είναι δεμένο είναι υπερβολικός εάν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα τιρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες. Επίσης αναφέρω πως πολλές φορές οι ιδιοκτήτες αφήνουν τα ζώα συντροφιάς τους ελεύθερα να κυκλοφορούν στις πόλεις. Πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με αυτό το θέμα.

  • 4 Απριλίου 2011, 03:09 | Οικονόμου Ελένη

    Μαζί με την υποχρέωσή σας να αναλάβετε το κόστος των ηλεκτρονικών ταυτοποιήσεων είνἆι να χρηματοδοτείτε και τις φιλοζωικές έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν.

  • 4 Απριλίου 2011, 03:56 | Οικονόμου Ελένη

    Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.: κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι ευθύνη του δήμου να φροντίσει να σημάνει με ηλεκτρονική ταυτοποίηση όλα τα οικόσιτα ζώα, έτσι ωστε να δημοσιευτούν ξανά αγγελίες περί ζώων. Πρέπει να αναλάβει ακόμα και το κόστος γιατί είναι μεγάλο.

  • 4 Απριλίου 2011, 00:55 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Όσον αφορά την έκδοση άδειας κυνηγίου, εκτός από την κατάθεση των στοιχείων της σήμανσης και καταγραφής των κυνηγετικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους οι κυνηγοί, κρίνεται απαραίτητη και η κατάθεση δήλωσης του Νόμου 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ο αριθμός των θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής του κυνηγού.
    Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, να επιδιώκουν οι κυνηγοί την αναπαραγωγή των σκύλων ράτσας που έχουν στην κατοχή τους ( συνήθως περισσότερα από δύο ) και να εμπορεύονται τα κουτάβια.
    Στην περίπτωση αυτή ο κυνηγός θα πρέπει να φέρει άδεια εκτροφέα και να ελέγχεται σαν εκτροφέας για την καλή διαβίωση των ζώων του, την αρτιότητα του χώρου διαβίωσης των ζώων αυτών αλλά και την φορολογική του τακτοποίηση.

  • 3 Απριλίου 2011, 21:40 | Μάρα Ν.

    Για το 5.1.α: Η σήμανση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών (8 εβδομάδων) από τη γέννησή τους, σημαίνει πρόσθετη επίσκεψη σε κτηνίατρο, εφόσον οι πρώτοι εμβολιασμοί που συνήθως είναι και η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο γίνονται μετά την 8η -και κυρίως στη 12η βδομάδα http://www.interpet.gr/nea/recent_2004/neo2_040804.htm
    Μια τροποποίηση της προθεσμίας για να συνδυαστούν είναι λογικότερη.

  • 3 Απριλίου 2011, 21:01 | Δημήτρης

    Σε καμία περίπτωση να μην επιτραπεί σε ιδιοκτήτες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να έχουν την εποπτεία του ζώου τους να το βγάζουν έξω βόλτα ελευθερο με κίνδυνο και για το ίδιο και για τους άλλους!

    Στο δρόμο πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν είναι ζωόφιλοι, που φοβούνται, στα παιδιά, και στα υπόλοιπα ζώα που είναι δεμένα και μπορούν άνετα να δεχθούν επίθεση!