Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση του ζώου και πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του, ή εντός μηνός από την εύρεση ή αγορά του και υποχρεούται να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,

β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές τους κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης, για την υγεία και την ευζωία του, άσκησης,

γ) να εφοδιάζεται με το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου του για κάθε ζώο συντροφιάς, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο του στο εξωτερικό ή πριν εγκαταλείψει τον τόπο προέλευσης, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα Παραρτήματα 2 και 3 του παρόντος νόμου,

δ)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος, ως προσωρινός κάτοχος του ζώου.

ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

2. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο κάτοχος/συνοδός/φύλακας του ζώου συντροφιάς, ευθύνονται αλληλέγγυα και σε ολόκληρο για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, γ) ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, και δ) οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποίμνιου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης.

4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα.

5. Σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

7. Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα, ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.

  • 15 Απριλίου 2011, 18:48 | Σύλλογος Ζωοφίλων Ημαθίας

    κ. Αποστολάκη, σε σχεση με τις δηλωσεις σας στον ΣΚΑΙ για το κόστος του τσιπ, ότι επαφίεστε στον ανταγωνισμό των ιδιωτων κτηνιατρων, τι σας κανει να πιστευετε οτι θα λειτουργήσει αυτός τωρα, την στιγμη που δεν εχει λειτουργησει τοσα χρονια που ισχυει η ηλεκτρονικη σημανση και οι τιμές κυμαινονται απο 40 έως 50 ευρώ ; Γιατι θα πρεπει τα συμφεροντα μιας συντεχνιας να θεωρουνται πιο σημαντικά από τον βασικό στοχο που ειναι η σήμανση ΟΛΩΝ των σκύλων (κυρίως); Εαν η σήμανση δεν γίνεται από τα Κρατος στην χαμηλοτερη δυνατη τιμη η διάταξη για ηλεκτρονικην σημανση θα μεινει κενό γραμμα.
    Και με τα υψηλά πρόστιμα δεν επιλύονται όλα τα ζητήματα. Εαν κυνηγήσετε του φιλόζωους με τα ίδια προστιμα που επιβάλετε και σε παραβάτες των διαταξεων για την προστασία των ζωων στο τελος δεν θα βρισκουμε πολίτες προθυμους να υιοθετούν ζωα.

  • 15 Απριλίου 2011, 18:05 | Μάρθα Λεωνίδου

    Συμφωνώ με την Ρόζα Α. σε όλα τα σημεία.

    Θα ήθελα να τονίσω την υποχρέωση των κηδεμόνων των ζώων να περισσυλεγουν τα περιτώματα που παράγουν τα ζώα τους στους δημόσιους χώρους, όπως γίνεται σε ολες τις πολιτισμένες χώρες. Αυτό είναι θέμα στοιχειώδους σεβασμού έναντι των συμπολιτών τους και ζήτημα δημόσιας υγείας. Οποιος πράγματι αγαπάει το ζώο του, θα πρέπεινα κάνει και αυτό.

    Μπορούν πολύ ευκολα να δημιουργηθούν στους δημόσιους χώρους των πόλεων, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό, ειδικοί χώροι για την αφόδευση των ζώων.

  • 1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

    Να συμπληρωθεί ως εξής :

    Εξαιρούνται οι χρήστες-ιδιοκτήτες σκύλων βοηθείας (σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες – ΝΟΜΟΣ 3868 / ΦΕΚ Α 129 / 3-8-2010).

    (Επεξήγηση για την εξαίρεση : Λόγω των δύσκολων και επικίνδυνων συνθηκών στα πεζοδρόμια και τους δρόμους των ελληνικών πόλεων οι τυφλοί χρήστες-ιδιοκτήτες σκύλων βοηθείας θα δυσκολεύονται ιδιαίτερα ή/και θα κινδυνεύουν όταν θα πρέπει να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των σκύλων τους).

    3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου:
    α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό

    β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους,

    γ) ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, και

    δ) οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγούμενης παραγράφου, δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποίμνιου, του κυνηγιού, της έρευνας και διάσωσης.

    Να συμπληρωθεί ως εξής :

    Επίσης οι υποχρεώσεις των σημείων α) και β) της προηγουμένης παραγράφου δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας (σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες – ΝΟΜΟΣ 3868 / ΦΕΚ Α 129 / 3-8-2010) κατά την διάρκεια της καθημερινής τους άσκησης σε πάρκο.

    Επεξήγηση : Είναι πολύ σημαντικό για την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση των σκύλων βοηθείας (σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες) να κινούνται ελεύθεροι με την εποπτεία και τον έλεγχο του χρήστη-ιδιοκτήτη προκειμένου να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα στην καθημερινή τους εργασία.

  • Στο άρθρ. 5 παρ. 1 περ. δ) «…σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί… πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου… την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν…»
    Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία, ο Δήμος, λόγω και της σημερινής οικονομικής κρίσης και της μείωσης των προσλήψεων, δεν λειτουργεί Καταφύγιο αδέσποτων ζώων; Σε ποιόν θα παραδίδεται το ζώο; Και πώς είναι δυνατόν έτσι αγόγγυστα και χωρίς καμία επίπτωση ο κάθε πολίτης να «απαλλάσσεται» από την ευθύνη και την φροντίδα του ζώου; Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι ο μόνος υπεύθυνος για την φροντίδα του ζώου του. Εάν δεν επιθυμεί να το φροντίζει πρέπει με δικές του ενέργειες να το δώσει προς υϊοθεσία, αλλιώς το πρόβλημα μεταφέρεται στον Δήμο, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα επίλυσής του.
    4) Στο άρθρ. 5 παρ. 3 περ α΄: «…μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό…»
    Ο περίπατος των σκύλων πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό και πάντα να είναι δεμένοι με λουρί ή αλυσίδα, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος αυτών από τον συνοδό τους και να αποφεύγεται τυχόν επίθεσή τους σε ανθρώπους, σε άλλα ζώα, να εισέρχονται σε ξένη ιδιοκτησία, προκαλώντας τυχόν ζημιές και γενικά να περιορίζεται η πιθανότητα ενόχλησης και διαταραχής της ζωής άλλων ανθρώπων.
    Ώς Υπηρεσία δεχόμαστε καθημερινά παράπονα και αναφορές για την κυκλοφορία σκύλων με συνοδό, αλλά χωρίς λουρί, γεγονός που δημιουργεί όχληση στους πεζούς, σε μικρά παιδιά και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αφού αυτοί μπορεί να ακολουθούν ή όχι τον συνοδό τους και να πλησιάζουν άλλους ανθρώπους, μικρά παιδιά κλπ τρομοκρατώντας πολλές φορές αυτά.

  • ΑΡΘΡΟ 5, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5
    «Σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, µε όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις µε κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής».

    Παρατήρηση:
    Προτείνουμε επαναδιατύπωση της Παραγράφου 5 του Άρθρου 5 διότι στην υφιστάμενη νομοθεσία ήδη υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τους χώρους εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων. Με την προτεινόμενη παρακάτω διατύπωση θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε σύγχυση στον καθορισμό χώρων εκγύμνασης σκύλων.

    Πρόταση:
    Επαναδιατύπωση του Άρθρου 5 Παράγραφος 5 ως εξής:
    «Πέρα από τους χώρους εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων που καθορίζονται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 57 του Νόμου 2637/98 επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, µε κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής».

  • ΑΡΘΡΟ 5, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4
    «Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σηµανθεί σύµφωνα µε την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθµός της σήµανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα».

    Παρατήρηση:
    Η ανωτέρω πρόβλεψη κρίνεται απαράδεκτη και εκ του περισσού αφενός διότι πολύ μεγάλος αριθμός κυνηγών ασκούνε κυνηγετική δραστηριότητα χωρίς να έχουνε ποτέ χρησιμοποιήσει σκύλο, ή ασχολούνται με θηράματα για τα οποία δεν χρησιμοποιείται σκύλος και αφετέρου διότι ο έλεγχος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης όπως αυτός προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 4 κρίνεται επαρκής για τους κυνηγετικούς σκύλους.

    Πρόταση:
    Να απαλειφθεί η παράγραφος 4 του Άρθρου 5 του σχέδιου νόμου.

  • 15 Απριλίου 2011, 12:01 | εθελοντική ομάδα αδέσποτων γατιών

    Άρθρο 5-παράγραφος 6. Να επιτρέπεται η δημοσίευση για αδέσποτα ζώα ή να οριστεί ειδική τιμή κόστους για την τοποθέτηση μικροτσίπ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι φιλόζωοι που προσπαθούν να σώσουν ένα ζώο από τον δρόμο.

  • 15 Απριλίου 2011, 12:58 | Αλέξανδρος Βένος

    Απάντηση στην ερώτηση/πρόταση του Κου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΩΝΑΚΟΥ «ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ;»
    (http://www.opengov.gr/ypaat/?c=2568)

    Συγνώμη , δηλαδή :

    Τα σκυλάκια και τα γατάκια αλλά και όλα τα ζωντανά του θεού που κάνουν την ανάγκη τους στη φύση, είναι το πρόβλημα στο θέμα της δημόσιας υγείας ????

    Να σας πω ένα νέο ????:

    ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ – ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ !!!!

    φαντάζομαι πως δεν το ξέρατε…..

    (θα πρέπει να φωνάζετε «θαύμα-θαύμα» για την πιο πάνω περίσταση τώρα -ε?)

    Νομίζατε πως από τους αρχαίους χρόνους τα ζώα “κάνανε την ανάγκη τους” στα σπίτια μας ????

    Αυτό σας έλεγε ότι έκανε ο παππούς / προπάππους σας με τα ζώα που είχε στο χωριό ??????

    Τα έπαιρνε από το τη στάνη ή το βουνό και σε όλο το δρόμο τα πήγαινε με φελλούς στα οπίσθια μέχρι το σπίτι του και τότε τους επέτρεπε να “ξαλαφρώσουν” ?????

    Ο Άνθρωπος που ουρεί και αφοδεύει όπου βρει

    με τη δικαιολογία ότι δεν κρατιέται (σε πλατείες ,σε πάρκα , σε εισόδους πολυκατοικίας/μονοκατοικίας , σε στενά με σκοτάδι…..) , όπως και ο κάθε ένας από τους συνανθρώπους μας (π.χ. οδηγός Μ.Μ.Μ. & ταξί που κάνει “μια στάση” στη πλατεία, αλλά και η μαμά / ο μπαμπάς που βάζει το παιδάκι του να τα κάνει όπου του έρθει , δεν είναι πρόβλημα ???

    Κι αν τους πεις τίποτα , σε λένε και παράξενο & σε “στολίζουν”!!!

    “το παιδί δεν καταλαβαίνει” (10 χρονών “μωράκι”) η μαμά και ο μπαμπάς

    “και τι να κάνω, να σκάσω ??? αφού έχω πρόβλημα” ο κάθε ένας…..

    Ενώ το ζωάκι καταλαβαίνει καλύτερα από τον άνθρωπο……

    Ενώ το ζωάκι ας σκάσει κι ας έχει πρόβλημα….

    Να σας ενημερώσω για μία τραγική αλήθεια:

    Όλα μας σχεδόν τα ούρα και τα περιττώματα πάνε στη θάλασσα και γενικά στον υδροφόρο ορίζοντα….

    Και από τις πόλεις μας , αλλά και από τα καράβια και τα αεροπλάνα….

    Για να μην αναφερθούμε σε άλλα θέματα (ή μάλλον να αναφερθούμε) όπως μολυσματικά απορρίμματα από νοσοκομεία που πάνε στη χωματερή αντί για καύση ,

    πυρηνικά / τοξικά κ.λ.π. απόβλητα , ρύποι από τα οχήματα και τα εργοστάσιά μας ,

    πυρηνικές βόμβες , ατυχήματα όπως Τσερνομπίλ (και πιο πρόσφατα στην Ιαπωνία) ,

    ατυχήματα με πετρελαιοφόρα και πετρελαιοπηγές……κ.λ.π……..

    Η ως άνω ρύπανση και τα προβλήματα που συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία δεν σας προβλημάτισαν καθόλου ?????

    Η καταστροφή πρασίνου για πολυκατοικίες , με την καταστροφή και της κλασικής “παιδικής χαράς” στις γειτονιές , η αύξηση της εγκληματικότητας , οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , η εκ νέου επιβολή φόρων κ.λ.π. δεν έχουν στερήσει συνταγματικά δικαιώματα , όπως και το παιχνίδι και την ελευθερία στα οποία αναφέρεστε ,από τα παιδιά σας ???????

    Τα ζωάκια όμως είναι το πρόβλημα σε αυτόν τον πλανήτη – έτσι ??

    Αντί να μάθετε στα παιδιά να προσέχουν και να μην παίζουν εκεί που είναι λερωμένα ,μήπως θα πρέπει να εξοντώσουμε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη – εκτός του ανθρώπου – για να νιώσετε ότι είναι πλέον καθαρός???

    Και να το κάναμε , θα καταλήγαμε σε 2 τραγικά συμπεράσματα :

    1) Δεν λερώνουν μόνο τα ζώα , αλλά και τα…..“ζώα” στον πλανήτη Γη….Και αυτά τα “ζώα” είναι που έχουν κάνει τον πλανήτη σαν…..(ας μην εκφραστώ)

    2) Οι περισσότερες από τις μορφές ζωής στον πλανήτη αυτό, είναι αλληλένδετες….Άν εξαλειφθεί μία μορφή /ένα είδος , αυτό συμπαρασύρει στον αφανισμό και άλλα….

    Γιατί το ένα είδος έχει ανάγκη από το άλλο για την επιβίωση…. και στο σύνολο του αφανισμού θα περιλαμβανόταν και το δικό μας είδος……

    Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από όλα τα είδη στον πλανήτη…

    Και ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε σε σωλήνα………….

    Ζούσε στην αρχή στη φύση και ακόμα και σήμερα έχει την ανάγκη της συναναστροφής με τα ζώα…….

    Η φύση είναι “στη φύση” του ανθρώπου και όσο είμαστε κλεισμένοι στις πόλεις , κάνουμε στον εαυτό μας ότι κάνουμε και στα ζώα που είναι κλεισμένα στα κλουβιά σε ζωολογικούς κήπους…..:

    Αγχωνόμαστε , στρεσαριζόμαστε και στερούμε από τον εαυτό μας την ελευθερία….

    Και σιγά – σιγά οδηγούμαστε στην παράνοια…..

    Όπως τα ζώα στο κλουβί που χτυπάνε το κεφάλι τους από τοίχο σε τοίχο….

    Έτσι κι εμείς φτάνουμε ακόμα και στην αυτοκτονία…..

    Γι αυτό με κάθε ευκαιρία ο κόσμος φεύγει και πάει στην εξοχή….. έστω και για λίγο….

    Καλό θα ήταν – για την σωστή διαπαιδαγώγηση και την ψυχική ηρεμία των παιδιών σας – να τους μάθετε να χαϊδεύουν ζωάκια….

    Και όσο για τα σκυλάκια :

    Δεν είναι δυνατόν να μαζευτούν τα ούρα τους….(εσείς μπορείτε να μαζέψετε τα ούρα των παιδιών σας από το έδαφος ???)

    Αλλά αν κάνει η πολιτεία ένα χώρο καθαρά για τη βόλτα και την “ανάγκη” των ζώων , πιστέψτε με , δεν θα είχαμε εμείς κανένα πρόβλημα….. Αντιθέτως θα χαιρόμασταν…

    Ο υπόλοιπος κόσμος όμως θα είχε πρόβλημα :

    “Γιατί να ξοδέψουν τόσα λεφτά για να φτιάξουν χώρους για τα σκυλιά , ενώ τα παιδιά μας δεν έχουν ούτε μία παιδική χαρά ?????”

    Τα περιττώματα των σκύλων μας μπορούμε και τα μαζεύουμε με το σακουλάκι μας και θα το κάναμε ακόμα και σε ένα τέτοιο χώρο….

    Των περισσοτέρων από εμάς τα σκυλιά κάνουν την “ανάγκη” τους στο χώμα ή στο γρασίδι (θέλουν το φυσικό τους χώρο) κάτι το οποίο σημαίνει πως ακόμα και για τα παρτέρια («σκάφες με άμμο») στα οποία αναφέρεστε , εμείς δεν έχουμε πρόβλημα – αν φτιαχτούν – γιατί ακόμα και σήμερα τα σκυλιά μας σε παρτέρια βολεύουν τις ανάγκες τους και όχι στο τσιμέντο / στην άσφαλτο

    Και όσο για αυτούς που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους , δεν ευθυνόμαστε εμείς που τις μαζεύουμε όπως και δεν ευθυνόμαστε για αυτούς που επιτρέπουν στα σκυλιά τους να κάνουν την “ανάγκη” τους στο τσιμέντο ή στην άσφαλτο….

    (όπως δεν ευθύνεστε εσείς γι αυτούς που κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν , αλλά δεν ενοχλούν γιατί είναι άνθρωποι που δεν κρατιούνται κι έχουν πρόβλημα)

    Να ξέρετε επίσης πως:

    μερικές φορές “ούτε τα ζώα μπορούν να κρατηθούν” μέχρι κάποιο ”σωστό” μέρος

    (εδώ δεν καταφέρνει να κρατηθεί ο άνθρωπος που ξέρει ότι πρέπει)

    &

    “σκυλάκια είναι και δεν καταλαβαίνουν” (εδώ δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά)

    Για αυτές τις περιπτώσεις ζητάμε την κατανόησή σας (καθώς είναι πιθανόν να συμβούν και τέτοια ατυχήματα) και σας διαβεβαιώνουμε πως κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες των σκύλων μας….

    Πιστεύω πως κατανοείται και συμμερίζεστε τους προβληματισμούς μας , καθώς ανήκετε στο ανθρώπινο είδος :

    το μόνο λογικό και νοήμον ον

    (σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη στον πλανήτη Γη)…

    Ευχαριστώ….

  • 15 Απριλίου 2011, 12:33 | Έλλη Θούα

    Παράγραφος 6.
    Το μέτρο αυτό δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των φιλοζωϊκών σωματείων/συλλόγων αλλά και των φιλόζωων ιδιωτών που περιθάλπουν και προσπαθούν να βρουν μόνιμη κατοικία για τα αδέσποτα. Θα έπρεπε να αφορά μόνο τα προς πώληση ζώα.

    Επίσης, θα πρέπει πριν την έκδοση του νόμου να διευκρινιστεί από κτηνιάτρους εάν η τοποθέτηση μικροτσίπ σε νεογέννητα δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και εάν τη θέτει, να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση γι αυτά.

  • Ο εθελοντής φιλόζωος – είτε δρα μεμονωμένα είτε ενταγμένος σε σωματείο- έχει μια βασική διαφορά απ’ τους υπόλοιπους εθελοντές: Οχι μόνο δεν πληρώνεται για την εργασία που προσφέρει, η οποία είναι και 24/7, αλλά απο πάνω δαπανά τεράστια ποσά για την περισυλλογή, περίθαλψη, σίτιση, φιλοξενία κλπ. αδέσποτων ζώων, πληρώνοντας στην ουσία την αδιαφορία κι ανευθυνότητα άλλων συμπολιτών του, την κακία κάποιων άλλων και υποκαθιστώντας το έργο που σε μια πολιτισμένη κοινωνία θα αναλάμβανε το Κράτος. Επιπλέον, υφίσταται το ψυχολογικό κόστος που προκαλεί α. η μη αναγνώριση της προσφοράς του, αλλά αντίθετα η καθημερινή του σύγκρουση με μη φιλόζωους που εμποδίζουν το έργο του ή θανατώνουν τα αδέσποτα που φροντίζει με τόσο κόπο, β. η αδιάκοπη κάθε είδους κακοποίηση των ζώων σε ολόκληρη τη χώρα που προσβάλλει τον πολιτισμό του, γ. η επίγνωση οτι παρανομεί για να σώσει κάποια ζώα υπερβαίνοντας συχνά κατα διαστήματα τον επιτρεπόμενο αριθμό ζώων ανα διαμέρισμα και οι συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό, και τέλος…δ. η φοβερή πραγματικότητα, οτι σε μια χώρα που η φιλοζωική παιδεία είναι ανύπαρκτη, που το μίσος για κάθε τι ζωντανό ξεκινά απο την παιδική ηλικία, που η ευθύνη είναι μονίμως των άλλων, σε μια χώρα που είναι απλά γραφικός…η υπόθεση των αδεσπότων είναι ενα βαρέλι δίχως πάτο.
    Αυτός λοιπόν ο εθελοντής, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ κι επίσημα πλέον απο το Κράτος, επωμιζόμενος ακόμα μεγαλύτερο κόστος για τη δραστηριότητά του, διότι θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βάλει ο ίδιος microchip στα ζωα που φιλοξενεί και προωθεί για υιοθεσία, όπως μέχρι σήμερα αναγκάζεται να τα στειρώσει παρά το γεγονός οτι η υποχρέωση της στείρωσης λογικά βαρύνει τον νεο ιδιοκτήτη.
    Ετσι ως εθελοντές βλέποντας τις συγκεκριμένες διατάξεις νοιώθουμε μια επιπλέον πικρία διότι το Κράτος αντί να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό προσπαθεί να εξοντώσει και τους ήδη υπάρχοντες και αόκνως κοπιώντες εθελοντές. Γιατί άραγε; Δεν τους έχει ανάγκη ή έχουν αρχίσει ν’ αποκτούν δύναμη ενοχλητική για τους ιθύνοντες;
    Επιβραβεύοντας την πολιτική φόλας, ακόμα κι απο επίσημους φορείς που θα θέλουν να «ξεμπερδέψουν» χωρίς οικονομική επιβάρυνση απο τα αδέσποτα της περιοχής ευθύνης τους. Αντίθετα οι εθελοντές, κινούμενοι όπως πάντα απο αγάπη προς τα ζώα, θα αναγκαστούμε να βρούμε νέους τρόπους παρανομίας, αφού ο οικονομικός μας στραγγαλισμός έχει φτάσει απο χρόνια στο ζενίθ. Αυτός είναι ο στόχος του νεου νομοσχεδίου;

  • 15 Απριλίου 2011, 11:24 | alice

    Στην παράγραφο 2 θυμηθείτε ότι
    Ζώα δεν είναι μόνον οι σκύλοι και οι γάτες. Πρέπει ειδικά όσοι διατηρούν γάτες να έχουν ευθύνη για τους φόνους τών πτηνών. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό απαγορεύεται οι γάτες να κυκλοφορούν ελεύθερα, και μάλιστα πρωινές ώρες, όταν τα πουλιά τρέφονται. Πρέπει οι φιλόζωοι να μην είμαστε α λα καρτ, και να έχουμε συνείδηση για κάθε μορφή ζωής. Είναι κρίμα να χάνονται όμορφες μορφές ζωής (τώρα την άνοιξη νεοσσοί) επειδη κάποιοι επιλεκτικά «φιλόζωοι» συμπεριφέρονται ασυνείδητα.
    Οι κυρώσεις ίσως βοηθήσουν στην αποτροπή ή καλύτερα στην ανάπτυξη τής υπευθυνότητας.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:25 | Ανίτα Παπασαράντη

    Είναι ντροπή στην χώρα μας να βρίσκονται πινακίδες σε δημόσιους χώρους, οι οποίες απαγορεύουν την παρουσία των ζώων! Καταρχάς οι πινακίδες αυτές είναι παράνομες. Τα τετράποδα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως και οι άνθρωποι.
    Να απαγορευτεί ο ακρωτηριασμός των ζώων, είναι ενάντια στην φύση! Εμείς γιατί δεν κόβουμε τα δάχτυλα των παιδιών μας;
    Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να απαγορευτεί η πώληση ποντικοφάρμακου και οποιουδήποτε άλλου τοξικού φαρμάκου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φόλα στις πόλεις.
    Τέλος για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του,θα πρέπει οι κτηνίατροι να μειώσουν τις τιμές τους

  • 15 Απριλίου 2011, 10:30 | (Φιλοζωική Ομάδα Βόλου)

    ΑΡΘΡΟ 5.

    Απουσιάζουν από το σχέδιο νόμου άμεσες διατάξεις για το θέμα της στείρωσης που είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων ή του ελέγχου των γεννήσεων και να υπάρξουν πρόστιμα για όσους αυθαιρετούν.

    Να παρέχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της κτηνιατρικής απόδειξης στείρωσης του ζώου, ίση με το αναγραφόμενο ποσό της απόδειξης.

    (Φιλοζωική Ομάδα Βόλου)

  • 15 Απριλίου 2011, 10:19 | Αλίκη

    ά. 5 παρ. 2: Με την πρόβλεψη ευθύνης του Δήμου για τις ζημίες που προκαλούν τα αδέσποτα δίδεται η δυνατότητα σε κάθε τρελό να προκαλεί ένα ζώο σε σημείο που αμυνόμενο για την ζωή του θα αναγκαστεί να δαγκώσει και να στρέφεται κατά του Δήμου για αποζημίωση!

  • 15 Απριλίου 2011, 10:29 | ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΔΟΖΩ

  • 15 Απριλίου 2011, 10:47 | R Dennill

    1. β) ….να μεριμνά για την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου…

    • The COST of ANY legally required veterinary services such as this should have a MAXIMUM LIMIT set by the relevant authorities, to avoid wide variations and allow responsible guardians/owners to budget and plan and to encourage them to conform to the laws. Some vets charge punitive fees. (Discounted charges within Greece for the sterilisation of a female STRAY cat have varied as much as 90 euros, from 30 to 120 euros, within the same year, for example. This is clearly an unacceptable situation).

    1. γ) να εφοδιάζεται με το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου του για κάθε ζώο συντροφιάς, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο του στο εξωτερικό ή πριν εγκαταλείψει τον τόπο προέλευσης, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα Παραρτήματα 2 και 3 του παρόντος νόμου,

    • The annexes referred to do not seem to be available here for study and comment. They should be.

    1. ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

    • This should apply to public or community areas only. Within the home boundaries, once a day is enough to ensure hygiene.

    4. Δεν εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε κυνηγό του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς χειρόγραφα.

    • Any hunter found in possession of unrecorded dogs (no microchip and record) should IMMEDIATELY forfeit his/her hunting license for the remainder of its duration, without refund, pay a fine AND be required to submit evidence of the microchipping of these dogs within a short time, perhaps one week, to prevent the dogs being simply abandoned. Issue of a license for the next season/year should depend on proof of the microchipping of the same animals.

    6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση ή πώληση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.

    • Registered animal welfare organisations or groups or individuals should be exempt from this requirement when advertising an animal for adoption, provided that the adopter complies within a short period (1 week?) of receiving it. To apply this law to such organisations and people would hurt them financially, and is surely not the intent of the authorities? Everything possible aid should be given them if animal welfare is valued, and their admirable efforts.

  • 15 Απριλίου 2011, 09:21 | Άλκηστις

    Συμφωνώ με τις θέσεις του ΠΑΔΟΖΩ!

  • 15 Απριλίου 2011, 08:38 | Α.Τ.

    Το κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί και δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για αυτό. Τα δικαιώματα των κυνηγών πρέπει να σταματούν εκεί που καταπατούν κατάφωρα τα δικαιώματα των άλλων, και το κυνήγι μόνο αυτό κάνει.Βαφτίζουν τους εαυτούς τους οικολόγους και διαχειριστές της φύσης οι θεματοφύλακες της βλακείας και εξασκούν τις σκοπευτικές τους ικανότητες σε ζωντανά πλάσματα! Σπόρ δεν μπορεί να αποκαλείται η δολοφονία πουλιών, αγριογουρουνιών, λαγών, ελαφιών αρκούδων, μεταναστευτικών πουλιών, ζώων υπό εξαφάνιση, ακόμα και αδέσποτων σκυλιών και γατιών.Οι περισσότεροι είναι και λαθροκυνηγοί, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία, γιατί η δολοφονία ζώων είναι δολοφονία, και ένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμούς. Συντηρούν ένα βάρβαρο και παράλογο εμπόριο σκυλιών που προορίζονται για κυνήγι, από εκτροφεία εντός και εκτός Ελλάδας, τα οποία προσπαθούν να στηρίξουν την ύπαρξή τους αναφέροντας όρους όπως τήρηση νόμιμων προυποθέσεων, και χομπίστες αναπαραγωγής ζώων (αν είναιδυνατόν!). Η βάρβαρη πρακτική του κυνηγιού πρέπει να καταργηθεί αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι. Τα πουλιά και όλα τα αθώα ζώα που σκοτώνουν, δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς ,αλλά και σε εμάς που είμαστε περισσότεροι, και εμείς αποφασίζουμε να σταματήσει η δολοφονία τους. Όσο για το πόσο συμβάλλουν οι κυνηγοί στο πρόβλημα των αδέσποτων,αυτό είναι πασιφανές όταν τα περισσότερα απο αυτά είναι κυνηγόσκυλα! Ακόμα και με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών των ζώων το πρόβλημα δεν θα λυθεί, και δεν θα βρίσκονται γιατί χάνονται σε περιοχές που είναι δύσκολη η περισυλλογή τους.

  • 15 Απριλίου 2011, 06:31 | Κλέα Μοριανού

    Παρ. 6. Το μέτρο αυτό νοείται μόνο προς τα προς πώληση ζώα.
    Υπάρχει όμως και τεχνικό πρόβλημα! Η τοποθέτηση μικροτσιπ δεν ενδεικνυται σε νεογέννητα γατάκια ή κουτάβια για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίον η αυξημένη πιθανότητα να μετακινηθεί.
    Να υπάρξει εξαίρεση για νεογέννητα ή άλλη πρόβλεψη πχ δυνατότητα το όνομα και ο αρ. μητρώου του φιλοζωικού σωματείο ή το όνομα του δήμου να αντικαθιστά τον αριθμό μικροτσίπ

  • 15 Απριλίου 2011, 01:46 | Ευη Χαριτου

    Σχετικα με τη προσβαση των ζωων σε παρκα και παιδοτοπους και ως απαντηση στον κυριο ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΡΩΝΑΚΟ θα ηθελα να πω οτι μεγαλωσα σε μεγαλη οικογενεια με πολλα παιδια και πολλα ζωα. Η συμβιωση μεταξυ μας ηταν παντα αρμονικοτατη .Τα παιδια μου μεγαλωσαν επισης με ζωα εμαθαν απο μικρα να τα περιποιουνται να καθαριζουν τις ακαθαρισιες τους , να φροντιζουν τα αδεσποτα να περιθαλπουν τα τραυματισμενα και αρρωστα.Το ιδιο και τα παιδια των αδερφων μου μεγαλωσαν με ζωα και καποια εκαναν και δικα τους παιδια χωρις ποτε να λειπουν τα ζωα απο τις οικογενειες τους .
    ΟΥΔΕΠΟΤΕ ειχαν προβλημα υγειας με την επαφη με τα ζωα.Αντιθετα ειχαν ολα προβλημα οταν πηγαν στο σχολειο και εκαναν επαφη με παιδια των οποιων οι γονεις ειχαν τον τροπο σκεψης του κυριου Κορωνακου ,σιχαινοντουσαν φοβοντουσαν και κακοποιουσαν τα ζωα ,τοτε ειχαν τεραστιο ψυχολογικο προβλημα διοτι ηταν υποχρεωμενα να βιωνουν ενα συνεχη πονο για την αδικη μεταχειριση απεναντι στα πλασματα που τοσο αγαπουσαν.Θελω οι νομοι να προστατεψουν τα παιδια μου απο την συνεχη αναστατωση και οδυνη που τους προκαλουν τα παιδια ολων αυτων που δεν αγαπουν τα ζωα.

  • 14 Απριλίου 2011, 23:37 | Αναστασία

    Τα ζώα πρέπει να συμβιώνουν με εμάς ,και φυσικά είναι απαράδεκτο να τα εξαφανίσετε από τουριστικές και άλλες περιοχές ,παρά μόνο απομάκρυνση από εκείνες στις οποίες υπάρχουν κρούσματα βασανισμού και θανάτωσης…
    ο στόχος είναι και μέσω της παιδείας να αποκτήσουν όλοι φιλοζωική συνείδηση ώστε να φροντίζουν ,να αγαπούν και να σέβονται τα αδέσποτα ,και κάποτε να μην υπάρχουν αδέσποτα στις πόλεις μόνο επειδή θα υιοθετούνται από ,πραγματικά,φιλόζωους .

    στην περίπτωση των κυνηγών,δεν πρέπει να εκδίδεται άδεια κυνηγιού σε όποιον :δεν περνά 2 φορές τον χρόνο από ψυχιατρική εξέταση(οπλοφορία),δεν φροντίζει την ευζωία του ζώου (υποχρεωτική εξέταση -καταγγελία),δεν έχει σημάνει ηλεκτρονικά το ζώο και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου χειρόγραφα.
    για τους ποιμενικούς ,πρέπει να ισχύει ότι για όλους τους κηδεμόνες ζώων.

  • 14 Απριλίου 2011, 23:36 | MARIANTHI ZAMBETA

    οι ιδιοκτητες σκυλων που εχουν υπογραψει συμβολαια υιοθεσιας με σωματεια η δημους πρεπει να ειναι υποχρεωμενοι να τηρουν το συμβολαιο και ειναι υποχρεωμενοι να στειρωνουν το σκυλακι τους. να υποβαλονται ποινες στους ιδιοκτητες σκυλων που δεν στειρωνουν το σκυλακι τους ενω εχουν ηδη βαλει την υπογραφη τους σε αυτο. και να εχει δικαιωμα το σωματειο να τους παρει το σκυλακι πισω.

  • 14 Απριλίου 2011, 23:05 | Αναστασία

    οι κηδεμόνες ζώων ,πρέπει να φροντίζουν την υγεία ,την ευζωία , την προστασία των ζώων τους ,να τα στειρώνουν εγκαίρως εκτός αν έχουν την δυνατότητα να τα χαρίσουν σε κατάλληλους κηδεμόνες,να μην τα ζευγαρώνουν κάτω από 1 έτους και ποτέ πάνω από μια φορά τον χρόνο,να καθαρίζουν τις ακαθαρσίες (ποινή),να εκπαιδεύουν σε ειδικό κάποιο που τυχόν είναι επιθετικό (χωρίς βίαιες μεθόδους) .επίσης, να έχουν βιβλιάριο υγείας με φωτογραφία του ζώου και πλήρη στοιχεία ,δικά του και δικά τους.αυτά τα στοιχεία,είναι καλό και χρήσιμο να καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
    επ’ουδενί δεν πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας των φιλόζωων στην προσπάθεια τους να περισώσουν και να εξασφαλίσουν κατάλληλους κηδεμόνες για αδέσποτα.γι’αυτό ,δεν πρέπει να ισχύσει η απαγόρευση αγγελίας προς υιοθεσία,των μη σημασμένων ηλεκτρονικά ζώων.διαφορετικά,φροντίστε να γίνονται δωρεάν.(επίσης ,είναι αδύνατον και απαράδεκτο να ισχύει για διασώστες φιλόζωους περιορισμός στον αριθμό ζώων που φιλοξενούν , εφόσον δεν διαταράσσεται σοβαρά -σκυλιά-η ησυχία και δεν υφίσταται πρόβλημα λόγω έλλειψης υγιεινής)
    δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν βόλτα τα σκυλιά ,δεμένα.εφόσον ο κάθε κηδεμόνας γνωρίζει και φροντίζει το ζώο του,δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

  • 14 Απριλίου 2011, 22:24 | Γιτίσογλου Κων/νος

    Υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων.
    Δεν πρόκειται να δει ο τόπος άσπρη μέρα αν δεν στειρώνουν οι ανεύθυνοι κάτοχοι σκύλων τα ζώα τους.
    Σε καμιά σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα,η πολιτεία δεν κάνει εκτροφή αδέσποτων ζώων.
    Διαιωνίζετε το πρόβλημα αφήνοντας τους κατόχους θηλυκών σκύλων να επιτρέπουν την αναπαραγωγή τους.
    Σκεφτείτε πόσα αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν και από που προέρχονται.

  • 14 Απριλίου 2011, 22:57 | Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος»

    Πουθενά δεν αναφέρεται το θέμα των στειρώσεων.
    Τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ως προς την στείρωση του κατοικίδιου τους.
    Προτείνουμε την τουλάχιστον για 5 έτη υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων.
    Όποιος θέλει να πάρει σκύλο θα πρέπει να απευθύνεται σε επαγγελματίες εκτροφής.
    Διαφορετικά μετά από αρκετά χρόνια θα ξανά-διαβουλεύουμε για τα ίδια θέματα σε επόμενο σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:53 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Μετά την τοποθέτηση της κ.Υπουργού στο σκαι για την τιμή των τσιπ,την οποία θα …ρυθμίσει η ελεύθερη αγορά των κτηνιάτρων…., είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο νέος νόμος για μια ακόμη φορά θα μείνει ανεφάρμοστος.
    Μα καλά δεν σκέφτεστε ότι δεν είναι δυνατό ο ‘Ελληνας πολίτης ,ειδικά στους σημερινούς οικονομικούς στενωπούς, να πληρώσει για να τσιπάρει τα ζώα του 30 και 40 Ευρώ, και όταν είναι γνωστό ότι η τιμή αγοράς του είναι 3 Ευρώ;
    Και πως θα πληρώσουν οι Δήμοι ή τα Φιλοζωικά σωματεία;
    Μήπως φτιάξατε το νομοσχέδιο για να τιμωρήσετε τους φιλόζωους επειδή αγαπούν και φροντίζουν αδέσποτα;
    Μήπως ξεχνάτε ότι υποκαθιστούμε τις αρχές με τη δραστηριότητά μας;
    Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προστατεύει τα ζώα και όχι να στερεί τη φροντίδα που οι φιλόζωοι τους προεφέρουν.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:52 | Βασίλης Ριζάκος Πειραιάς

    Στήν παράγραφο 1ε)πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος των ζώων στα πάρκα και στούς δημόσιους χώρους(πλατείες), εφ΄οσον είναι δεμένα με λουρί και ο ιδιοκτήτης-κάτοχος εχει μαζί του τα μέσα να μαζεύει τα περιττώματα του ζώου του. Αν ο ιδιοκτήτης-κάτοχος αμελεί η αδιαφορεί και δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις εις βάρος του,διότι ειναι απαράδεκτη και τελείως ανεύθυνη αυτή η συμπεριφορά, η οποία δυσφημεί ολους τους φιλόζωους και ταυτόχρονα δημιουργεί κίνδυνο τραυματισμού σε ανυποψίαστους πεζούς.Η ρύπανση των πεζοδρομίων από ακαθαρσίες κυρίως από τα δεσποζόμενα ζώα δυστυχώς δημιουργείται και οχι από τα αδέσποτα, που ενοχοποιούνται για οτιδήποτε συμβαίνει.

  • 14 Απριλίου 2011, 20:44 | Jane Calladine

    Who is going to clear the faeces up of dogs that are owned, but allowed to roam free. This may work in the big cities, but in rural areas where I have lived people do what they want. how will you enforce this type of law. I agree it should be done, but if the no smoking law is not enforced in rural areas why on earth do you think this will happen.

    There is a mindset in Greece that even if you own a dog, it lives outside, in all weathers, it waits for you to feed it when you want to, and wanders around everywhere. Which makes Greece a haven for poisoners of animals too.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:35 | Πειρουνάκης, Νικόλαος

    Σχόλιο του χρήστη «Θάνος», 14 Απριλίου 2011, 00:08
    επίσχολίου του χρήστη ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ | 13 Απριλίου 2011, 16:49

    «ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ;;;
    http://www.opengov.gr/ypaat/?c=2568
    ——
    Να τα βάζεις να παίζουν στον παιδότοπο για να μην ενοχλούν και τον κόσμο έξω στις πλατείες. Τι χρωστάω εγώ να μου κοπανήσει η μπάλα τους στα μούτρα ενώ διασχίζω την πλατεία ή το πάρκο; Αν θέλεις να έχεις παιδιά να τα έχεις περιορισμένα κι όχι να τα αμολάς σαν αδέσποτα.
    Τι σου χρωστάω να τα έχεις στην καφετερία και να τσιρίζουν μέσα στ’αυτιά μου; Ή να μην μπορώ να παρακολουθήσω μια ταινία επειδή εσύ πήρες μαζί σου τα παιδιά σου; Αν δεν έχεις πού να τα αφήσεις να κάθεσαι στο σπίτι. Κι αν δεν μπορείς να τα ελέγξεις να μην κάνεις παιδιά.»
    Προφανώς ο κ. Θάνος (και όλοι οι ακραίοι κυνόφιλοι) δεν έχει αντιληφθή ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες και οι πόλεις είναι για ανθρώπους και όχι για σκυλιά και ότι οι άνθρωποι έχουν απόλυτη προτεραιότητα έναντι των ζώων (ευτυχώς η αντίληψη αυτή υλοποιείται στην νομοθεσία για τα ζώα εκείνων των ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ χωρών, των πλέον ανεπτυγμένων, που ξέρουν να λύνουν προβλήματα συνυπολγίζοντας όλες τις συνέπειες πράξεων και καταστάσεων). Αν εκείνος είναι μισάνθρωπος ας πάει να ζήσει σε καμμιά ζούγκλα. Είναι άλλωστε προφανές ότι δεν έχει παιδιά ο ίδιος. Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιες ακραίες απόψεις – που αξιολογούν χαμηλότερα τον κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν παιδιά από ζωομολύνσεις ή επιθετικότητα σκυλιών, από τον κίνδυνο μιάς «μπάλας στα μούτρα» ή «τσιριγμάτων στην καφετέρια» – πολύ κακή προσφέρουν υπηρεσία στην ανάγκη φροντίδος και προστασίας ζώων που ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, αλλ’ ίσως και κάποιων που ενίοτε ενοχλούν.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:26 | Τόνια Μάκρα

    Πρέπει να συμπεριληφθεί ότι οι δεσποζόμενοι σκύλοι όταν βγαίνουν βόλτα δεν πρέπει απλά να είναι με συνοδό αλλά να φοράνε και λουράκι γιατί καθημερινά συναντάμε μεγάλα σκυλιά ελεύθερα με αφεντικά υπερήφανα που μας καθησυχάζουν ότι το ζώο τους ‘Δεν πειράζει». Στο πάρκο του Ζωγράφου όμως που βγάζω βόλτα το δικό μου μικρούλη σκυλάκο στο παρελθόν λυκόσκυλα με τα αφεντικά δίπλα τους που όμως δεν τα πρόλαβανε, είχανε επιτεθεί σε σκυλάκια μικρού μεγέθους. Γι αυτό και το ΛΟΥΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ

  • Στο τέλος της παραγράφου 6 προστίθεται:

    «Οι ιδιοκτήτες σκυλιών και γάτων, ιδία οι των θηλυκών, υποχρεούνται να τα στειρώνουν, εκτός εάν εκ των προτέρων έχουν συμφωνήσει για την υιοθεσία των ζώων που θα γεννηθούν, με τους ανάδοχους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, υποχρεούνται να συνυπογράψουν με τον ανάδοχο, κατά την παράδοση κάθε κουταβιού ή γατιού, υπεύθυνη δήλωση που θα περιλαμβάνει απαραιτήτως, τα πλήρη στοιχεία του παρέχοντος και του αναδόχου-παραλαμβάνοντος (όνομα, διεύθυνση, αρ.αστ. ταυτότητας, τηλέφωνο), τον ηλεκτρονικό αριθμό σήμανσης του ζώου, λοιπά χαρακτηριστικά του (φύλο, χρώμα κλπ.), καθώς και την αιτία παράδοσης και παραλαβής του ζώου. Η άνω υπεύθυνη δήλωση εκδίδεται σε δυο όμοια αντίτυπα που υπογράφονται και από τους δυο συμβαλλόμενους αν εν των οποίων παραλαμβάνει εκάτερος. Φυλάσσεται δε εφ όρου ζωής του ζώου και επιδεικνύεται σε κάθε ζήτηση φορέως έχοντος έννομο συμφέρον.

    Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς (σκύλου και γάτας) οφείλει να αποτρέπει την εγκυμοσύνη του θηλυκού ζώου του εφόσον αυτό δεν έχει συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. Κάθε θηλυκό ζώο (σκύλος και γάτα) απαγορεύεται να γεννά πλείονες της μιας φοράς. Ο ιδιοκτήτης θηλυκού ζώου (σκύλου και γάτας) είναι υπόχρεως να το στειρώνει πριν από τη συμπλήρωση των 2 πρώτων ετών της ηλικίας του.»

  • 14 Απριλίου 2011, 16:57 | Ρόζα Α.

    Πιστεύω ότι μέσα στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη είναι:
    α) αρχικά, η επαρκής αντισύλληψη του ζώου και τελικά η στείρωση για όλα τα ζώα συντροφιάς (ιδιαίτερα τα αρσενικά).
    (να επιτρέπεται η μη στείρωση μόνο σε συννενόηση με κτηνίατρο εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ζευγαρώσει το ζώο του συγκεκριμένες φορές, και όχι για εμπορικούς σκοπούς, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τα κουτάβια/γατάκια)
    β) η συλλογή περιττωμάτων και άλλα μέτρα διασφάλισης της υγιεινής (πχ σίτα ώστε να μην πηγαίνει το γατί μας στο διπλανό σπίτι, σακκούλα στο άλογο ώστε να μην λερώνει τα μονοπάτια)
    γ) μέτρα για την μείωση της όχλησης των γειτόνων σε ώρες κοινής ησυχίας (στο μέτρο του δυνατού) (=> ούτε σκύλος, ούτε παπαγάλος στο μπαλκόνι!)
    δ) ο ασφαλής τρόπος μεταφοράς στο αυτοκίνητο (πολλά ζώα και επιβάτες τραυματίζονται επειδή οι ιδιοκτήτες τα έχουν ελεύθερα ή αγκαλιά)

    Επίσης η πολιτεία πρέπει να προσφέρει:
    α) πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς
    β) πρόσβαση σε δημόσια κτηνιατρική περίθαλψη και επείγουσα κτηνιατρική βοήθεια
    γ) πρόσβαση σε δημόσιους χώρους αναψυχής προσβάσιμους και ασφαλείς και για ζώα συντροφιάς (σκεφτείτε πχ οικογένεια με παιδιά και σκύλο)
    δ) φράχτες που θα εμποδίζουν την διέλευση οικόσιτων και άγριων ζώων κατά μήκος των εθνικών οδών με ταυτόχρονη διάνοιξη ασφαλών σημείων διέλευσης (πχ τούνελ)
    ε) ανά περιφέρεια, παρατηρητήριο άγριας και ήμερης πανίδας, ελεγκτές, αρχείο καταγραφής, μονάδα/φορέα προστασίας/υιοθεσίας ζώων.
    στ) ειδικές διατάξεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να επιτρέπεται σε συγκεκριμένους χώρους η παρουσία ζώων συντροφιάς.
    ζ) υποχρέωση ξενοδοχείων, πανσιόν, κάμπινγκ (ίσως με μια στάθμιση, πχ 3 στα 10 καταλύματα μιας περιοχής) να προσφέρουν και δωμάτια όπου θα επιτρέπεται η παρουσία ζώων.

    Το να έχει κανείς ζώο συντροφιάς να μην θεωρείται πολυτέλεια. Να ΄»περνάνε στην εφορία» όλα τα έξοδα τα σχετικά με την διατροφή και υγεία τους.

    Από την άλλη, για να μην «το σκάνε από το σπίτι» τα αρσενικά γατιά (και πεθαίνουν χτυπημένα από αυτοκίνητα) ή για να «παίξουν» τα άγνωστα σκυλιά μεταξύ τους σε ένα πάρκο ΠΡΕΠΕΙ να είναι στειρωμένα.

    Άρα, ναι, παλεύουμε για μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, να εξασφαλίσουμε όμως και ότι θα έχουμε έναν μη επιθετικό και πολύ καλά εκπαιδευμένο σκύλο.

  • 14 Απριλίου 2011, 14:56 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ

    Αγαπητή melina, δεν καταλαβαίνω σε τι βοηθάνε οι προσωπικές επιθέσεις και η εξύβριση στην παρούσα διαβούλευση! Παρακαλώ να ανακαλέσετε! έκανα και μία δεύτερη πρόταση! θα παρακαλούσα για το σχόλιο σας και επ’ αυτού.
    Όσον αφορά το δικό σας σχόλιο νομίζω, και αν κάνω λάθος διορθώστε με, πως οι μικροί φίλοι μας θα μπορούσαν να κάνουν την ανάγκη τους (κατόπιν εκπαίδευσης) σε κάποια σκάφη με άμμο στο σπίτι ή στην αυλή τους! Πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο, γιατί όπως τα μάθατε να κάνουν την ανάγκη τους 1 ή 2 φορές την ημέρα στη βόλτα που τα πάτε ώστε να μην λερώνουν το σπίτι ή την αυλή σας, έτσι μπορούν να μάθουν να κάνουν την ανάγκη τους στην σκάφη που θα έχετε μεριμνήσει να έχετε στο σπίτι ή στην αυλή σας.
    Θα είναι και πιο ελεύθερα και δεν θα καταπιέζουν την ανάγκη τους περιμένοντας πότε θα τα πάτε βόλτα.

  • 14 Απριλίου 2011, 10:35 | Στάθης Αυλωνίτης

    Για ποιόν λόγο δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο που υπέβαλλα εχθές;
    Πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
    Το υποβάλλω εκ νέου και παρακαλώ αυτή τη φορά να δημοσιευθεί.

    Στο άρθρο 5 παρ. 3 σκέλη (α) και (β) θα έπρεπε να αποσαφηνίζεται ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να έχει το σκυλί δεμένο με λουρί κατά την κίνηση αυτού σε δημόσιους χώρους.
    Στην υπάρχουσα διατύπωση υπάρχει αοριστία και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μελλοντικά πηγή διενέξεων και προβλημάτων.
    Στον Ν. 3170/2003 άρθρο 1 παρ.3 νομίζω ότι η διατύπωση ήταν πολύ πιό πλήρης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ αυτόν.»
    Με ποιό σκεπτικό αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος;
    Εάν ο νομοθέτης θεωρεί ότι κίνδυνος ατυχημάτων δεν υφίσταται, θα μπορούσα να του περιγράψω δεκάδες περιπτώσεις όπως: επιθέσεις σκύλου σε μοτοσυκλετιστή ή ποδηλάτη με αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα, επιθέσεις σε πεζούς ενήλικες, παιδιά ή και σε μικρά ζώα, ζημιές, οχλήσεις και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να διορθωθεί το συγκεκριμένο σφάλμα για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής όλων μας ζωόφιλων και μη.

  • 14 Απριλίου 2011, 09:25 | Νακος Γεωργιος

    Στειρωση χωρις να χρειαστει να γεννησει ο σκυλος.
    Μικροτσιπ με αριθμο στο ονομα του ιδιοκτητη.
    Συμβολαιο υιοθεσιας που να αναγνωριζεται απο το κρατος.
    Προστιμο σε οποιον δεν συμμορφωνεται με το νομο και προστιμο σε οποιον παρατησει το σκυλο.Μπορει να ειδοποιησει και να τον κρατησει μεχρι να βρεθει αλλο σπιτι.
    Ελεγχος σε κτηνιατρους για το ενδεχομενο στειρωσης που πολλοι για να κερδισουν λεφτα λενε οτι δεν χρειαζεται γιατι απο μια στειρωση το πολυ να παρουν 300 ευρω αλλα απο μια γεννα πολλα περισσοτερα…

  • 14 Απριλίου 2011, 09:41 | Αλίκη Μ.

    Κα Αποστολάκη σας άκουσα με πολλή προσοχή στην σημερινή εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Από την απάντησή σας στην κα Μοριανού περί φοροεισπρακτικής πολιτικής του νομοσχεδίου, κατάλαβα τα εξής. Είτε μας τιμωρειτε εμάς τους φιλόζωους που ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ να ζητήσουμε αυστηροποίηση των προστίμων για τις κακοποιήσεις, είτε θεωρείτε οτι ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ κακοποιούμε τα ζώα σώζοντάς τα, μαζεύοντάς τα σπίτι μας και προσπαθώντας να τα αποκαταστήσουμε.Αλλοιώς πώς στέκει το επιχείρημα «ΕΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΤΕ!». Ούτως ή άλλως πρόστιμα για όλους τους λόγους που επικαλείστε στο νομοσχέδιο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ! Για ποιά αυστηροποίηση μιλάτε;
    ΞΑΝΑΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ, ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 14 Απριλίου 2011, 09:18 | Ροδιος

    Η κατοχή και φροντίδα κατοικιδίου είναι επιλογή. Δεν είναι άλλωθι για διατάραξη κοινής υσηχίας και οικογενειακής γαλήνης των συγκατοίκων. να θεσπισθούν κυρώσεις για την διατάραξη κοινής υσηχίας από το κατοικίδια λόγω ανεπαρκούς επιτήρρησης. Ειδικώτερα να προβλεφθούν ποινές για κατόχους κατοικιδίων που τα «κλειδώνουν» στο διαμέρισμα και φέυγουν παραβιάζοντας τους όρους κοινής υσηχίας για τους υπόλοιπους ενοίκους και γείτονες. Η κατοχή κατοικιδίου δεν αποτελεί άλλωθι για έλειψη σεβασμού στους συνανθρώπους μας

    Βλέπω ότι υπαρχει πρόβλεψη για τις ευθύνες των κατόχων/συνοδών κατικοιδίων να παθαρίζουν τα υπολοίματα αφόδευσης. Προτείνω να θεσπισθεί αυστηρή ποινή για την παράβαση του όρου.

  • Ενημερωση ΤΩΡΑ! Ειναι απιστευτο ποσο αγνοει ο κοσμος τα δικαιωματα αλλα και τις υποχρεωσεις του απεναντι στα ζωα. Να απομακρυνθουν οι απιστευτες πινακιδες απο τα παρκα «Απαγορευονται τα Σκυλια» και να αντικατασταθουν με πινακιδες που προσδιδουν νοημα και ειναι συμφωνες με τη νομοθεσια, πινακιδες που υποδεικνυουν την υποχρεωση του ιδιοκτητη να φοραει λουρι στο σκυλο του και να μαζευει τα περιττωματα του. Ειναι τρομακτικη η ελλειψη ενημερωσης και παιδειας πανω σε αυτο το θεμα. Αν ο κοσμος δεν ειναι ενημερος για αυτα, πορευεται λανθασμενα με αποτελεσμα να καλλιεργουνται ρατσιστικες αντιληψεις απο τους πολιτες που δεν εχουν στην κατοχη τους ζωο συντροφιας και ο τελικος χαμενος ειναι το αθωο ζωο που θα δηλητηριαστει εξαιτιας τετοιων ελλειψεων παιδειας και ενημερωσης.

  • 14 Απριλίου 2011, 00:08 | Θάνος

    Σχόλιο του χρήστη ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ | 13 Απριλίου 2011, 16:49
    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ;;;
    http://www.opengov.gr/ypaat/?c=2568
    ——
    Να τα βάζεις να παίζουν στον παιδότοπο για να μην ενοχλούν και τον κόσμο έξω στις πλατείες. Τι χρωστάω εγώ να μου κοπανήσει η μπάλα τους στα μούτρα ενώ διασχίζω την πλατεία ή το πάρκο; Αν θέλεις να έχεις παιδιά να τα έχεις περιορισμένα κι όχι να τα αμολάς σαν αδέσποτα.
    Τι σου χρωστάω να τα έχεις στην καφετερία και να τσιρίζουν μέσα στ’αυτιά μου; Ή να μην μπορώ να παρακολουθήσω μια ταινία επειδή εσύ πήρες μαζί σου τα παιδιά σου; Αν δεν έχεις πού να τα αφήσεις να κάθεσαι στο σπίτι. Κι αν δεν μπορείς να τα ελέγξεις να μην κάνεις παιδιά.

  • 14 Απριλίου 2011, 00:11 | Θάνος

    Σχόλιο του χρήστη ‘ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ’ | 13 Απριλίου 2011, 16:49
    http://www.opengov.gr/ypaat/?c=2568
    Προτείνω λοιπόν την απαγόρευση της αφόδευσης και ούρησης των δεσποζόμενων ζώων σε δημόσιους χώρους. Και πολύ αυστηρά πρόστιμα για την μη εφαρμογή του μέτρου.
    ——–
    Πιάστε τον είναι τρελός!

  • 13 Απριλίου 2011, 21:28 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΟΝΤΕΛΙΤΣΑΣ

    Νομίζω οτι η εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να καταγγέλεται και να τιμωρείται αυστηρότατα. Για το θέμα της κακοποίησης δεν χρειάζεται καν διαβούλευση σε μία χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη…

  • 13 Απριλίου 2011, 21:29 | Θάνος

    4 Απριλίου 2011, 21:03 | Κωνσταντίνα Λόη
    http://www.opengov.gr/ypaat/?c=1145
    Θέλουμε να ξέρουμε που να κολυμπάνε τα σκυλιά μας.ΟΚ,σε οργανωμένη παραλία,ΟΧΙ.Στις δημόσιες παραλίες,ΚΑΝΕΙ;……….
    ——-
    Μην αφήνετε τα σκυλιά σας να κάνουν μπάνιο σε παραλίες που είναι άνθρωποι γιατί κινδυνεύουν από τα χημικά. Λάδια κρέμες κλπ που φιλοξενούν στο δέρμα τους, εκτός από αηδιαστικά είναι και επικίνδυνα.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:59 | Χριστίνα Μακρή

    Άρθρο 5, παρ.1 (δ)
    1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    δ)να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος, ως προσωρινός κάτοχος του ζώου.

    Όχι μόνο είναι αντιφατικό αυτό αφού ναι μεν υποχρεούται ο ιδιοκτήτης ενός ζώου να μην το εγκαταλείπει αλλά εάν δεν το θέλει πια του δίνεται νόμιμα η δυνατότητα να το δίνει στον Δήμο, είναι και εντελώς απαράδεκτο γιατί αντί να κάνουμε αυστηρότερους τους νόμους για να μην εγκαταλείπονται τα οικόσιτα ζώα στον δρόμο, αντιθέτως τους διευκολύνουμε κιόλας να το πράττουν με τις ευλογίες του κράτους. Την στιγμή που οι δήμοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ριζικά το θέμα των αδέσποτων ζώων, θα έχουν επιπρόσθετα και το βάρος των δεσποζόμενων ζώων που δεν θέλουν πια οι ιδιοκτήτες τους;; Θα πρέπει ρητά ο ιδιοκτήτης ενός δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να υποχρεούται να μην το εγκαταλείπει, χωρις καμια άλλη προσθήκη. Μόνο έτσι θα υιοθετεί κάποιος πιο συνειδητοποιημένα ένα ζώο γνωρίζοντας ότι η υποχρέωση που αναλαμβάνει είναι δια βίου, και όχι μόνο αυτό αλλά θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για την ευζωία του ζώου του και μετά θάνατον του ιδίου.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:30 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 5
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1
    ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ δ

    ΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΖΩΟΥ.

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΛΑΒΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΔΗΜΟ.
    ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΤΥΠΑ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΖΩΟΥ;

    http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1760:tacoma———&catid=35:generalnews&Itemid=67

  • 13 Απριλίου 2011, 20:23 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 5
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1
    ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ δ

    ΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΖΩΟΥ.

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    <>
    ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΤΥΠΑ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΖΩΟΥ;

    http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1760:tacoma———&catid=35:generalnews&Itemid=67

  • 13 Απριλίου 2011, 20:38 | Μαρία Ειρήνη Ξηρόδημα

    Για το Άρθρο 5 παράγραφος 2
    Ο ιδιοκτήτης να μην ευθύνεται όταν κάποιος άνθρωπος ή ζώο προκαλέσει αρχικά ζημιά στο δικό του ζώο και αυτό ως συνέπεια αντιδράσει αμυνόμενο.

  • 13 Απριλίου 2011, 19:12 | melina

    Συγνώμη κιόλας, αλλά μάλλον έχετε διανοητικό πρόβλημα, δεν εξηγείται αλλιώς! Είναι δυνατόν να απαγορεύσουμε στα σκυλιά να κάνουν την ανάκγη τους έξω????? Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή? Να τους το εξηγήσουμε και να το καταλάβουν? Είμαστε υποχρεωμένοι να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες τους φυσικά, αλλά μη φτάνουμε και στα άκρα. Αφήστε που πολλά σκυλιά δε συνηθίζουν να λερώνουν εκεί που είναι ο χώρος τους, που σημαίνει ότι αποκλείεται να λερώσουν στο σπίτι μέσα ή ακόμα και στην αυλή! Καλώς ή κακώς, από τη φύση όπου κάποτε βρισκόμασταν και εμείς αλλά και εκείνα, απέχουμε πλέον, δε φταίνε εκείνα που βρέθηκαν ανάμεσα σε πολυκατοικίες και αλσάκια απίστευτα βρώμικα, γεμάτα σκουπίδια και ακαθαρσίες όχι μόνο από σκύλους, αλλά και από ανθρώπους!!!

  • 13 Απριλίου 2011, 16:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ;;;

    ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1ε
    Απέναντι από την οικία μου υπάρχει ένα αλσάκι. Εκεί όπως είναι φυσικό οι μικροί δεσποζόμενοι τετράποδοι φίλοι μας και οι δεσπότες τους επιλέγουν να κάνουν την βόλτα τους, την άσκηση τους, την αφόδευση και ούρηση τους! Συνέπεια της άσκησης του δικαιώματος τους αυτού είναι η κόρη μου 3 ετών και ο γιος μου 1 έτους, να μην μπορούν να ασκήσουν το δικό τους δικαίωμα, ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, και το Συνταγματικό τους δικαίωμα ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ! Και αυτό καθώς η πλειοψηφία των δεσποτών επιλέγουν να αφήνουν εκεί τα περιττώματα των φίλων τους, και οι ελάχιστοι που τα περισυλλέγουν ξεχνάνε ότι ακόμα και όταν δεν βλέπεις κάτι αυτό μπορεί να είναι εκεί! και εννοώ τα μικρόβια που μένουν στο έδαφος ακόμα και μετά την περισυλλογή των περιττωμάτων και βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των παιδιών μας!

    Πιστεύω λοιπόν ότι η παράγραφος 1ε. για την υποχρέωση του δεσπότη να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των τετράποδων φίλων μας είναι λανθασμένη και όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία τελείως αναποτελεσματική!

    Προτείνω λοιπόν την απαγόρευση της αφόδευσης και ούρησης των δεσποζόμενων ζώων σε δημόσιους χώρους. Και πολύ αυστηρά πρόστιμα για την μη εφαρμογή του μέτρου.
    θα μπορούσαν οι τετράποδοι φίλοι μας να αφοδεύουν και να ουρούν στο σπίτι τους!
    Ως έσχατη λύση αν τα παραπάνω είναι ανέφικτα, προτείνω να μπορούν να αφοδεύουν και να ουρούν σε συγκεκριμένους χώρους (σκάφες με άμμο) όπου θα υπάρχει ειδική σήμανση! και μόνον εκεί!
    Είναι θέμα δημόσιας υγείας και σεβασμού της ελευθερίας των άλλων.

    Ευχαριστώ

  • 13 Απριλίου 2011, 15:24 | Δαμιανός

    Ως προς την παράγραφο 6 θεωρούμε άδικο να υποχρεώνεται ο εθελοντής ο οποίος προσπαθεί να βρει στέγη σε ένα αδέσποτο ζώο, να επωμισθεί το κόστος της σήμανσής του.
    Να προβλεφθεί στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και η στείρωσή τους. Είναι σαφές ότι η αιτία του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων είναι:
    α) η εγκατάλειψη των κουταβιών που προέρχονται από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και
    β) η αναπαραγωγή των εγκαταλελειμμένων ζώων όταν αυτά πλέον είναι αδέσποτα.
    Σε κάθε περίπτωση το κόστος της στείρωσης των εγκαταλελειμμένων ζώων καλείται να καταβάλουν οι Δήμοι και οι φιλοζωικές, δαπανώντας έτσι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους, ενώ η υποχρεωτική στείρωση θα μετακύλυε το κόστος αυτό στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.
    Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους κτηνιάτρους η στείρωση προκαλεί σημαντικά οφέλη στην υγεία των ζώων.
    Αν δε κάποιος είναι εκτροφέας ή έχει σπουδαίο λόγο να προβλεφθεί δυνατότητα απαλλαγής του από την στείρωση.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:20 | Σπανακης Κ

    Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο, για να έχει σωστή συμπεριφορά θα πρέπει σε καθημερινή βάση να έχει επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους. Σε πολλά άρθρα γίνετε λόγος για τη συμπεριφορά των κατοικίδιων μας!

    Η ρίζα του προβλήματος που είναι ότι δεν υπάρχει σε κανένα δήμο σε καμιά περιοχή σε όλη την χωρά ένα περιφραγμένο κομμάτι που μπορούμε να αφήσουμε το σκυλί μας να τρέχει να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί και να το εκπαιδεύσουμε! Ίσως ένας νομός που θα επιβάλει στους δήμους να έχουν ένα κομμάτι 30τμ περιφραγμένο με ένα πορτάκι να έφερνε θετικά αποτελέσματα ως προς την συμπεριφορά τους!

    Αποκλείοντάς όλα τα σκυλιά ακόμα και αυτά που έχουν βιβλιάρια υγείας από πάρκα, καφέ, μέσα μαζικής μεταφοράς, παραλίες και οποιοδήποτε δημόσιο χώρο και με τόσες πολλές απαγορεύσεις θα με την πάροδο του χρόνου και από γένια σε γένια με νομούς που ευνοούν αγορές σκύλων από pet shops όπου τα κουτάβια απομακρύνονται πολύ νωρίς από τους γονείς τους πριν καν μάθουν βασικούς κάνονες συμπεριφοράς… ο σκύλος στην χωρά μας από ο καλύτερος φίλος θα γίνει ο καλύτερος εχθρός!!!