Άρθρο 17:

Η παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.344/1976 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου, συντάσσεται εντός είκοσι τεσσάρων ωρών από την προσκόμιση της έγγραφης πιστοποίησης του θανάτου, που εκδίδεται από τον ιατρό που νοσήλευσε το θανόντα ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος ιατρός, από τον ιατροδικαστή ή τον ιατρό πραγματογνώμονα που ορίζεται από την οικεία αστυνομική ή δικαστική αρχή.»

  • 6 Ιουνίου 2014, 11:32 | Παπαγρηγορίου Αγγελική, Ληξίαρχος ΔΕ Ζερβοχωρίων Πολυγύρου Χαλκιδικής

    Η δήλωση θανάτου να γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα προς αποφυγή εκπρόθεσμων δηλώσεων και αποδέσμευσης υπαλλήλων.

  • 6 Ιουνίου 2014, 10:51 | Μαρίζα Καντερέ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ 48ΩΡΟ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΜΕΡΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ. Ο ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ, ΑΡΓΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ.

  • 6 Ιουνίου 2014, 10:24 | Γ. ΛΙΟΝΤΟΥ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

    Είναι τεράστιο θέμα το πέρας του 24ώρου.
    Έχει γίνει η ταφή , έχει εκπνεύσει το 24ώρο και την επόμενη έρχεται το γραφείο τελετων να δηλώσει το θάνατο. Το πιστοποιητικό θανάτου έχει μόνο το ονοματεπώνυμο του θανόντος . Τον στέλνω στον Εισαγγελέα και βεβαίως επιστρέφει χωρίς εισαγγελική εντολή.
    Πριν καταχωρήσω το εκπρόθεσμο , έχω μιλήσει με υπάλληλο του Υπουργείου που μου αναφέρει τα εξής : η όλη διαδικασία γίνεται για να καταχωρούνται οι θάνατοι και να ενημερώνονται τα ταμεία. Κάνετε την καταχώρηση . Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

  • 6 Ιουνίου 2014, 09:29 | ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Τίθενται τα ερωτήματα:
    Ποιος επιτρέπεται είναι ο πιστοποιών ιατρός και αν μπορεί ο ληξίαρχος να έχει λόγο επ’ αυτού?
    Είναι απαραίτητη η θεώρηση της υπογραφής του ιατρού ή γίνεται δεκτό από το ληξίαρχο και χωρίς θεώρηση υπογραφής?
    Και αν απαιτείται θεώρηση, ποιος την κάνει στην περίπτωση θανάτου σε ιδιωτική κατοικία?
    Μπορεί να βεβαιώσει το θάνατο ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας για οποιαδήποτε περίπτωση?
    Τα ερωτήματα προκύπτουν από καθημερινά περιστατικά που πρέπει να διαχειριστούμε.
    Τα πιστοποιητικά θανάτου που συντάσσονται από ιδιώτες ιατρούς έχουν απλώς τη σφραγίδα τους και υπογραφή. Μου έχει τύχει επίσης να επιμένουν συγγενείς θανόντος ανδρός καρκινοπαθή (στην οικία του) να δεχτώ την πιστοποίηση από την κόρη(γυναικολόγο) ή τον γαμπρό(παιδίατρο).
    Δε μπόρεσα να βρω μία ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημά τους ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ απλά επέμεινα να αναφέρομαι στη διατύπωση του άρθρου 32.

  • 6 Ιουνίου 2014, 09:46 | ΜΑΡΚΟΣ ΓΑΒΡΑΣ

    Στο Δήμο μας (Αμοργός Κυκλάδων) αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα: Σε πολλές περιπτώσεις που ο θάνατος δημότη επέρχεται εκτός νησιού, π.χ. νοσοκομεία ή ιδιωτικές κατοικίες και η ταφή γίνεται στην Αμοργό, τα δικαιολογητικά τα οποία προσκομίζονται είναι η πιστοποίηση θανάτου από θεράποντα ιατρό. Σύμφωνα με το αρθ. 17, αυτό δεν είναι σωστό, διότι, λόγω απόστασης και δυσκολιών στις συγκοινωνίες, η Δήλωση Θανάτου στο Ληξιαρχείο Αμοργού γίνεται εκπρόθεσμα, συν του ότι η ληξιαρχική πράξη δεν δηλώνεται στο ληξιαρχείο της περιοχής, όπου έγινε το συμβάν.
    Προτείνουμε ότι τα γραφεία τελετών που αναλαμβάνουν τη σχετική διαδικασία τακτοποίησης και μεταφοράς της σορού να λάβουν γνώση και να ξέρουν ότι θα πρέπει να ενημερώνουν τους συγγενείς για τη δήλωση του θανάτου στο Ληξιαρχείο της περιοχής όπου συνέβη ο θάνατος.
    Παράδειγμα: Αναχωρεί από την Αμοργό ασθενής με εντολή αγροτικού ιατρού ως επείγον περιστατικό. Μεταφέρεται σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου και καταλήγει. Επιθυμία των συγγενών να ταφεί στην Αμοργό, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι η δήλωση θανάτου πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο που συνέβη ο θάνατος, μεταφέρουν τη σορό στην Αμοργό για ταφή, μετά από 2 μέρες,λόγω δυσκολίας των συγκοινωνιών και έρχονται στο Ληξιαρχείο Αμοργού, έχοντας μόνο την ιατρική βεβαίωση θανάτου. Οπότε η καταχώριση δεν δύναται να γίνει εντός 24 ωρών.

  • 6 Ιουνίου 2014, 09:04 | Σούλα Δανουκάρα – Ληξ. Δ.Ε. Ναυπλιέων

    Α)Πώς θα αποδεικνύεται η ημέρα και η ώρα που θα προσκομίζεται στην υπηρεσία μας το πιστοποιητικό θανάτου ώστε να διασφαλίζεται το 24ωρο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο; Σχεδόν όλοι οι Ληξίαρχοι έχουμε καταχωρήσει θάνατο (όταν δεν έχει προηγηθεί βέβαια ενταφιασμός) πέραν του δεσμευτικού αυτού 24ωρου. Ο θάνατος είναι γεγονός που επιφέρει συναισθηματική φόρτιση, ψυχική και σωματική ταλαιπωρία στους οικείους του αποβιώσαντα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
    Β)Τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των αργιών μεταβαίνουμε μία με δύο φορές οπωσδήποτε στην υπηρεσία μας για να καταχωρήσουμε ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Για ποιο λόγο; Ποια από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.)λειτουργεί τις μέρες αυτές ώστε να ενημερωθεί άμεσα κι έτσι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας (π.χ. παράνομη είσπραξη συντάξεων αποβιωσάντων);

  • 6 Ιουνίου 2014, 09:28 | Ιουλία Χριστοπούλου

    Με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 4144/13 καταργήθηκε το αρθρο 36 του Ν. 344/76 όπως είχε τροποποηθεί με το άρθρο 14 παρ. 8 του Ν. 2503/97 όμως θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο παρόν σχέδιο με τυχόν διορθώσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σύνταξης ληξ. πράξης θανάτου εντός 24ώρου κατά τις ημέρες αργίας και εξαιρέσιμων , Σαββατοκύριακα καθόσον είναι αδύνατον τα Ληξιαρχεία να λειτουργούν επι εικοσιτετράωρου 365 ημέρες το χρόνο με έναν μόνον ορισμένο υπάλληλο ως Ληξίαρχο ,σε πολλά ληξιαρχεία δεν έχουν ορισθεί αναπληρωτές .
    Πέραν αυτού πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο τόπος θανάτου από τον τόπο ταφής , όπου οι συγγενείς κατά πλειονότητα δηλώνουν και το θάνατο είναι διαφορετικός και απέχουν μεταξύ τους μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις , είτε μεσολαβεί θάλλασσα κ.λ.π
    Επίσης προς εξυπηρέτηση των πολιτών και την μείωση της ταλαιπωρίας τους θα μπορούσε να συμπεριλφθεί διάταξη ώστε ακόμα και αν έχει περάσει το 24ωρο, να μπορεί ο ληξίαρχος να καταχωρήσει την πράξη χωρίς άδεια από Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη, πάντα βέβαια πριν την ταφή.

  • 6 Ιουνίου 2014, 08:21 | ΔΡΑΓΑΣΗ ΕΛΕΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ Δ.Ε.ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ

    Την 1η Ιουλίου 2013 και σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Ρεθύμνης από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την Έναρξη του Π.Σ.Δ.Λ.Π. είχε ( άτυπα ) δηλωθεί, ότι θα μπορούν οι Ληξίαρχοι να δηλώνουν θάνατο έως και πριν τον ενταφιασμό – δηλαδή πέρα του 24ώρου και πέραν της λήψεως του Ιατ.Πιστοποιητικού.
    Το αποδεχτήκαμε με χαρά διότι δεν θα μασταν τόσο πολύ με το ρολόι στο χέρι και θα ρυθμίζαμε την μεταφορά μας στο Ληξιαρχείο λίγο διαφορετικά.
    Δεν παύει βέβαια να σου μοιράζει την μέρα στην μέση και δη το Σαββατοκύριακο.
    Προσωπικά,έκτοτε καταχώρησα πολλούς θανάτους στο πάρα ένα κυριολεκτικά και εννοείται ότι ήταν πάντα Σαββατοκύριακα.
    Ζήτησα και με ηλεκτρονική αλληλογραφία ότι ειπώθηκε στην ημερίδα να μας δοθεί και γραπτώς με κάποιο τρόπο, αλλά ποτέ δεν πήρα απάντηση.
    Εν αναμονή.

  • 6 Ιουνίου 2014, 07:07 | Πέρλα Οχανιάν Ληξίαρχος Καλλιθέας Αττικής

    Εκτός απο το θέμα του 24ωρου θέλω να αναφέρω περιστατικά που παρατηρούνται σε νοσοκομεία της επαρχίας από τα οποία εκδίδεται πιστοποιητικό θανάτου από το οποίο προκύπτει ότι ο θάνατος έχει επέλθει στο νοσοκομείο και ελείψει ιατρού τον θάνατο τον βεβαιώνει-υπογράφει ιδιώτης ιατρός με γνήσιο υπογραφής του από Α/Τ της περιοχής χωρίς στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου.Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο!Κατά την παραλαβή του νεκρού από το γραφείο τελετών δεν σφραγίζεται κανένα έγγραφο? πώς φεύγει ο νεκρός από το νοσοκομείο ανεπίσημα? Γενικά υπάρχει μία άρνηση των αρμοδίων για συνεργασία.
    Επίσης πιστεύω ότι κατά την καταχώρηση των στοιχείων των θανόντων θα πρέπει τα στοιχεία τους να διασταυρώνονται με το ΥΠ.ΕΣ. για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών να διορθώνουν τις ληξιαρχικές πράξεις επειδή τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά του Δημοτολογίου.Τα στοιχεία που αναφέρονται στις ταυτότητες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Ειδικά οι ταυτότητες της δεκαετίας του 1960 εκδίδονταν κατά δήλωση.

  • 6 Ιουνίου 2014, 07:21 | Πέρλα Οχανιάν Ληξίαρχος Καλλιθέας Αττικής

    Άρθρο 17.
    Από τον τρόπο της διατύπωσης αντιλαμβάνομαι ότι δίδεται στον Ληξίαρχο την δυνατότητα να ελειχθεί (και όχι να κωλύεται με το 24ωρο) χρησιμοποιόντας την φράση *προσκόμιση της έγγραφης πιστοποίησης του θανάτου* και όχι της *έκδοσης της πιστοποίησης του θανάτου*.

  • 6 Ιουνίου 2014, 03:00 | Σταύρος Μπαντούνας Ληξίαρχος Αράχοβας

    Πρέπει να αφαιρεθεί ο περιορισμός ότι σε περίπτωση θανάτου πρέπει να συνταχθεί ληξ. πράξη ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ… ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ όρος και χωρίς νόημα.
    Αν παρέλθει το 24ωρο τι γίνεται; Επιβάλλονται κυρώσεις; και εις βάρος τίνος; Ακόμα και τα τέκνα ή ο/η σύζυγος ΔΕΝ υποχρεούνται από το Νόμο να δηλώσουν τον θάνατο (περιπτώσεις οικογενειακών προβλημάτων). Επίσης, τις περισσότερες φορές η δήλωση γίνεται από φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο (αφού τα πιο κοντινά πρόσωπα δεν είναι σε ψυχολογική θέση να κάνουν ενέργειες). Θα αποδοθούν ευθύνες εκπρόθεσμης δήλωσης σε ανθρώπους που απλώς παραστέκονται στους πενθούντες;
    Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα πρέπει τα Ληξιαρχεία να είναι ανοικτά; Να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας;
    Αν συμβεί θάνατος Μεγ. Παρασκευή ή Μεγ. Σάββατο, που θα βρεθεί Ληξιαρχείο για να γίνει η δήλωση μέχρι την Τρίτη του Πάσχα που θα ξανα-ανοίξουν τα Ληξιαρχεία;
    Ακόμα τι γίνεται αν για ειδικούς λόγους το Νοσοκομείο εκδόσει πιστοποιητικό θανάτου με 2-3 ημέρες καθυστέρηση (με ακριβή στοιχεία θανάτου, αλλά έκδοση καθυστερημένη) όπως σε περίπτωση ιατροδικαστικής έρευνας;
    Το Υπουργείο ΞΕΡΕΙ ότι ο Νόμος στο σημείο αυτό έχει λάθος γιατί προσπάθησε να το «μπαλώσει» με απόλυτα άστοχες και ανεπαρκείς ερμηνείες.

    Λύσεις υπάρχουν, διαλέξτε μια σωστή και ανθρώπινη.

  • 5 Ιουνίου 2014, 15:55 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

    Πιστεύω ότι με το άρθ. 17 πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις για τους δηλούντες του γεγονότος του θανάτου ως προς την παράλειψη δήλωσης των ασφαλιστικών / συνταξιοδοτικών φορέων, και να μη φέρει ευθύνη για την παράλειψη αυτή ο Ληξίαρχος, καθώς παρατηρώ πολλές φορές να μας δηλώνουν ένα ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό φορέα και ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ! Να ξεχνούν να δηλώσουν ότι υπάρχει δεύτερος ή και τρίτος φορέας συνταξιοδότησης.

  • 5 Ιουνίου 2014, 15:11 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

    Πιστεύω ότι με το άρθρο 17 πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις για τους δηλούντες του γεγονότος του θανάτου ως προς την παράλειψη δήλωσης των ασφαλιστικών / συνταξιοδοτικών φορέων, και να μη φέρει ευθύνη για την παράλειψη αυτή ο Ληξίαρχος, καθώς παρατηρώ πολλές φορές να μας δηλώνουν ένα ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό φορέα και ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ! Να ξεχνούν να δηλώσουν ότι υπάρχει δεύτερος ή και τρίτος φορέας συνταξιοδότησης.

  • 5 Ιουνίου 2014, 15:17 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΣ

    Νομίζω πρέπει να προβλεφθεί η δήλωση του θανάτου να γίνεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα αν το γεγονός έχει γίνει σε αργία, η τουλάχιστον η εν λόγω προθεσμία δήλωσης του γεγονότος του θανάτου να επεκταθεί στις 48 ώρες.

  • 5 Ιουνίου 2014, 15:59 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ -ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ Κα ΚΑΡΑΝΤΑΗ ΕΙΡΗΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
    Η διατύπωση που προτείνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Δεν έχω δει πιστοποιητικό θανάτου να αναφέρει άλλη ημερομηνία πιστοποίησης του ιατρού από αυτή του θανάτου. Δεν λύνεται το πρόβλημα με την διάταξη αυτή.

  • 5 Ιουνίου 2014, 14:37 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ -ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ Κα ΚΑΡΑΝΤΑΗ ΕΙΡΗΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
    Η διατύπωση που προτείνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Δεν έχω δει πιστοποιητικό θανάτου να αναφέρει άλλη ημερομηνία πιστοποίησης του ιατρού από αυτή της πιστοποίησης του θανάτου. Δεν λύνεται το πρόβλημα με την διάταξη αυτή.

  • 5 Ιουνίου 2014, 13:02 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΤΑΗ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    Για να λυθεί οριστικά το θέμα της δήλωσης του θανάτου μετά το 24ωρο και να μην υπάρχουν ασάφειες και ερμηνείες, (και με την προτεινόμενη διατύπωση υπάρχει ασάφεια) θα πρέπει να συμπεριληφθεί μια πάραγραφος η οποία θα λέει επί της ουσίας αυτό που λέει η εγκύκλιος 102 με αριθ. πρωτ.41725/21.9.1984 ότι δηλαδή θα μπορούν οι ληξίαρχοι να προβαίνουν στην σύνταξη Λ.Π. θανάτου και μετά την πάροδο του 24ωρου εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει γίνει ενταφιασμός του νεκρού.
    Γιατί να το λέει η εγκύκλιος και να μην το λέει ο ΝΟΜΟΣ!

  • 5 Ιουνίου 2014, 13:46 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΝΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ Δ.Ε ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ

    Επειδή όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι συνεχίζει να υπάρχει η ίδια ασάφεια, η οποία οδήγησε πολλάκις τους ληξιάρχους σε δύσκολη θέση να συντάσσουν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου καίτοι είχαν περάσει 24 ώρες και από την ημερομηνία που πιστοποιεί τον θάνατο ο ιατρός, καλό θα ήταν ή εν λόγω προθεσμία δήλωσης του γεγονότος του θανάτου να επεκταθεί στις 48 ώρες.

  • 5 Ιουνίου 2014, 13:54 | ΠΡΟΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑ.ΕΥΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

    ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ Σ/Κ.

  • 5 Ιουνίου 2014, 13:09 | Αργυρώ Κυπαρίσση

    Σας παρακαλώ να προβλεφθεί η δήλωση του θανάτου να γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα αν το γεγονός έχει γίνει Σάββατοκύριακο και αργίες. ΄Ετυχε πολλές φορές να δηλώσω θάνατο και την Παρασκευή μετά το τέλος της εργασίας μου και το Σάββατο και την Κυριακή και αργίες. Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση.
    Σας ευχαριστώ

  • 5 Ιουνίου 2014, 12:47 | Ιωάννης Φωτάκης Ληξίαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης Δήμου Ρεθύμνης

    Η η παρ. 4 του άρθρου για το δειγμα υπογραφής των γιατρών ισχύει ;

    Σε κάθε περίπτωση,επειδή αυτό δεν τηρείται, προτείνεται η κατάργηση της και η μετονομασία της παρ. 5 σε παρ. 4 με την απαλοιφή του πρώτου εδαφίου για τα ειδικά Ληξιαρχεία, προκειμένου να ισχύει ως γενική διάταξη.

  • 5 Ιουνίου 2014, 12:01 | ΚΟΚΟΝΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Πάλι αυτό το σημείο της σύνταξης της ληξιαρχικής πράξης θανάτου εντός 24ωρου είναι ασαφές όπως και στον 4144/2013.Δεν μας διευκρινίζετε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που περάσει το 24ωρο. Ο εισαγγελέας δεν δίνει πάντα εντολή και οι πολίτες ταλαιπωρούνται άδικα. Τους βάζουμε να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση , ότι κατέθεσαν το ιατρικό πισ/κό θανάτου τη συγκεκριμένη μέρα για να είμαστε καλυμμένοι .΄Όπως καταλαβαίνετε ο κάθε Ληξίαρχος πράττει κατά το δοκούν . Εμείς ως Ληξίαρχοι έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί μετά τον Καλλικράτη υποχρεωνόμαστε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα για να δηλώσουμε ένα θάνατο που θα συμβεί το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει όταν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ο θάνατος να δηλώνεται τη Δευτέρα χωρίς κυρώσεις και να μην θεωρείται εκπρόθεσμος.

  • 5 Ιουνίου 2014, 12:45 | ΔΡΑΓΑΣΗ ΕΛΕΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ Δ.Ε.ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ

    Γενικότερα αυτή η «δέσμευση» του 24ώρου ακόμα και από την προσκόμιση του Πιστ/κού θανάτου είναι για τους Ληξιάρχους δίκοπο μαχαίρι.Συμφωνώ ότι πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με Ιατρικά Πισ/κά που έρχονται απο μακριά και από συγγενείς των θανόντων οι οποίοι όχι μόνο δεν γνωρίζουν από νόμους και προθεσμίες αλλά αδυνατούν να ζητήσουν και την άδεια του Εισαγγελέως όταν παρέλθει το χρονικό διάστημα αυτό.
    Παράδειγμα. Θάνατος Παρασκευή 23/05/2014 και ώρα : 12:00 μεσημεριανή.
    Λαμβάνω το Πιστοποιητικό εκείνη την ημέρα στις 16:00 μμ.(δηλαδή, έχω φύγει από την Υπηρεσία μου και ξαναγυρνάω αμέσως !!! το ποιούς αφήνω πίσω μου και σε τι κατάσταση να το θίξω τώρα ή είναι προσωπικό δεδομένο;)
    Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.1. θα πρέπει να καταχωρηθεί ο θάνατος εντός 24 ωρών από την προσκόμιση,δηλαδή από τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως και το Σάββατο 16:00,σωστά;
    Τι θα γίνει όμως πριν παραληφθεί το πιστοποιητικό θανάτου,επιθυμούν να γίνει η ταφή, και ο θάνατος δεν έχει καταχωρηθεί;Τότε σύμφωνα με το αρ.18 παρ.2. απαιτείται άδεια Εισαγγελέως.Πως το εξηγείς αυτό στους συγγενείς του θανόντος;
    Επίσης,όσον αφορά τους διοριζόμενους Αναπληρωτές Ληξιάρχους.
    Εγώ είμαι μόνη μου στο Ληξιαρχείο και η διαπιστευμένη χρήστρια είναι και η μοναδική υπάλληλος του Δημοτολογίου.
    Κάθε φορά που ίσως χρειαστεί να λείψω εκτός Νομού ή τέλος πάντων να μην μπορούμε να είμαστε στην Υπηρεσία μας αργίες και Σαββατοκύριακα,θεωρώ πως «υποχρεώνω» την χρήστρια να μην έχει και η ίδια προσωπική ζωή ή να μην μπορεί να κανονίσει το πρόγραμμα της για τα ανωτέρω διαστήματα.
    Εκεί,υπάρχει σοβαρό θέμα κάθε φορά και δεν βλέπω να επιλύεται.
    Το σοβαρό όμως είναι ότι εγώ είμαι η Ληξίαρχος.Εγώ πρέπει να έχω την ευθύνη όσων γράφονται & εκδίδονται και δεν μπορώ να περιμένω από κάποιο χρήστη που δεν ανήκει στο Ληξιαρχείο, να γνωρίζει νόμους, παραγράφους και άλλα, και συνεπώς να καταχωρεί λάθος στοιχεία.
    Υπάρχει άλλος συνάδελφος που να αντιμετωπίζει τέτοια θέματα;

  • 5 Ιουνίου 2014, 11:22 | ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΙΡΙΡΑΚΗ

    Υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως αλλοδαπών οπου για αρκετές ημέρες μετά την σύνταξη του ιατρικού πιστοποιητικού παραμένουν στα αζήτητα νοσοκομείων. Ο εισαγγελέας δεν εκδίδει εντολή ενώ υπάρχει κενό νόμου για το αν θα απαιτείται Δικαστική Απόφαση. Τι κάνει σε αυτή την περίπτωση ο ληξίαρχος αφού έχουν παρέλθει όχι ένα αλλά πολλά 24άωρα…

  • 5 Ιουνίου 2014, 11:01 | ΕΥΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

    η δήλωση του θανάτου να γίνεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα αν το γεγονός έχει γίνει Σάββατοκύριακο και αργίες,οι ΔΗΜΟΙ με λιγο προσωπικο δεν ειναι δυνατον να καλυψουν τις αναγκες των Ληξιαρχειων ολο το 24ωρο,σαββατοκυριακο και αργιες,οταν ενας ληξιαρχως πρεπει να μεταβει 30 χλμ στην υπηρεσια του για να δηλωσει θανατο Σ.Κ. και 30 χλμ για να επιστρεψειστην οικια του.

  • 5 Ιουνίου 2014, 11:57 | ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ

    Νομίζω πρέπει να προβλεφθεί η δήλωση του θανάτου να γίνεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα αν το γεγονός έχει γίνει Σάββατοκύριακο και αργίες

  • 5 Ιουνίου 2014, 10:16 | ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΗ ΛΗΞΙΑΡΧ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

    ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ .ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Π.Χ 48 ΩΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 48 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΟΥ.

  • 5 Ιουνίου 2014, 08:25 | ΕΙΡΗΝΗ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥΖΑΚΗ

    Το άρθρο 17 είναι ασαφές. Από που θα αποδεικνύεται το πότε έγινε η προσκόμιση της έγγραφης πιστοποίησης του θανάτου.

  • 4 Ιουνίου 2014, 13:23 | Θεόδωρος Κυριακόπουλος

    Επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί η προσκόμιση του ιατρικού πιστοποιητικού, πιστεύω θα ήταν σωστότερο να εκδίδεται η άδεια ταφής αυστηρά πριν γίνει η ταφή και σε καμμιά περίπτωση μετά την ταφή. Σε αντίθετη περίπτωση να απαιτείται άδεια εισαγγελέα ή δικαστική απόφαση.

  • 4 Ιουνίου 2014, 12:10 | Ιωακείμ Κιόρτεβες

    Παραμένει η ασάφεια που υπήρχε ως προς το πως θα αντιμετωπιστεί εκπρόθεσμη δήλωση θανάτου μετά το 24ωρο.

    Για να γίνει η καταχώρηση χρειαζόταν άδεια από εισαγγελέα.
    Τελευταία όμως δεν εκδίδουν τέτοια εντολή και παραλαμβάνουν κάποια ληξιαρχεία υπεύθυνες δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους για το λόγο που καθυστέρησαν, το οποίο δεν προβλέπεται κάπου από το νόμο.
    Επίσης κάποιοι ληξίαρχοι δεν καταχωρούν πράξεις το Σαββατοκύριακο.

    Γενικά, πως θα αντιμετωπιστεί η εκπρόθεσμη δήλωση θανάτου;

  • 4 Ιουνίου 2014, 11:28 | ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρο στη διατύπωση, εάν το εικοσιτετράωρο μετράει από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού θανάτου από τον ιατρό,
    ή αν μετράει από την ώρα που ο συγγενής το παίρνει στα χέρια του
    ή αν μετράει από την ώρα που ο δηλών το προσκομίζει στο ληξιαρχείο για να γίνει η δήλωση.
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές παρέρχεται το εικοσιτετράωρο από την πιστοποίηση του θανάτου μέχρι τη δήλωση στο ληξιαρχείο, για διάφορους πρακτικούς λόγους (είτε γιατί οι συγγενείς δεν παίρνουν άμεσα το πιστοποιητικό θανάτου από το νοσοκομείο, είτε γιατί τα ληξιαρχεία στην πράξη δεν είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο, είτε γιατί από τον τόπο θανάτου μέχρι τον τόπο ταφής μεσολαβεί μεγάλη απόσταση, θάλασσα κλπ, είτε γιατί έρχεται ο δηλών στο ληξιαρχείο λίγο πριν την ταφή κά).
    Θα ήταν πιο πρακτικό, ακόμα και αν έχει περάσει το 24ωρο, να μπορεί ο ληξίαρχος να καταχωρήσει την πράξη χωρίς άδεια από Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη, πάντα βέβαια πριν την ταφή.

  • 4 Ιουνίου 2014, 07:39 | Γιάννης

    Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.1 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου εντός 24 ώρου απο την προσκόμιση της έγγραφης πιστοποίησης του θανάτου. Ωστόσο δεν διασαφηνίζεται ακριβώς , εκτός απο το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης ,η αφετηρία υπολογισμού της προθεσμίας του 24 ώρου . Θεωρείται ως αφετηρία υπολογισμού η προσκόμιση στον ληξίαρχο η η ημερομηνία έκδοσης της πιστοποίησης και προσκόμισης απο τον Ιατρό στον δηλούντα , το οποίο φαίνεται πιο λογικό ;;

    Επίσης φρονούμε ότι στο άρθρο 32 παρ.3 θα πρέπει να προστεθεί ρητά και η υποχρέωση του Ιατρού η του Νοσοκομείου που νοσηλεύθηκε ο θανών να συμπληρώνουν στην έγγραφη πιστοποίση θανάτου ,εκτός των άλλων και …τα αναφερόμενα στο άρθρο 34 στοιχεία του θανόντος ,διοτι έχει παρατηρηθεί , ευτυχώς σε μεμονομένες περιπτώσεις , να αναγράφεται μόνο το όνομα και το επώνυμο του θανόντος με αποτέλεσμα την δυσκολία στην ταυτοποίηση των προσώπων που αφορούν.